Η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας

Η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, η εφοδιαστική οδός του Κάστρου.

Σε απόσταση 150 μέτρων, από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο Παράλιο Άστρος και ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδρομή (βλέπε εδώ), θα συναντήσουμε την περίφημη Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, πρόκειται για σπήλαιο με μερική κάλυψη του στομίου του από βραχώδη προεξοχή.  

Ο μύθος (γιατί περί μύθου πρόκειται, τον οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω) λέει ότι, η σπηλιά επικοινωνούσε με το Κάστρο διά  μυστικής στοάς και ότι στις δύσκολες μέρες του αποκλεισμού του φρουρίου, από τις εχθρικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, υπήρχε απρόσκοπτη τροφοδοσία δια μέσου της παραπάνω σήραγγας από τον Σπετσιώτικο στόλο, που έπλεε στον Αργολικό κόλπο, υπό την διοίκηση της Μπουμπουλίνας και γι’ αυτό πήρε και το όνομα της.

Η μυθοπλασία 

Η μυθοπλασία στηρίζεται και σε πραγματικά γεγονότα, όπως:

1.      Τη γεωμορφολογία του Νησιού, που έχει μεγάλες υπόγειες διαβρώσεις.

2.      Τη σχήμα της ίδιας της σπηλιάς, που είναι σαν μικρό τούνελ.

3.      Τα ανεξερεύνητα «άγνωστα1» τμήματα του Κάστρου.

4.      Την ανάγκη εφοδιασμού, του Κάστρου, σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.

Η πραγματικότητα

1.      Καταρχήν τα περί σήραγγας καταρρίπτονται ευκόλως, μία απλή επίσκεψη στη σπηλιά, καθώς επίσης και ένας εξονυχιστικός έλεγχος στο Κάστρο αρκεί για να πιστοποιηθεί η ανυπαρξία υπόγειας στοάς.

2.      Η επιλογή να ανακατασκευάσει το Κάστρο ο Άκουρος στην κορυφή του Νησιού, δείχνει την οξυδέρκεια και το στρατηγικό μυαλό του, δεν υπάρχει άλλο τέτοιο φρούριο, στον Αργολικό κόλπο, που να επικοινωνεί κατ’ αυτό τον τρόπο και από τόσες πολλές διευθύνσεις, ο εφοδιασμός του, μπορούσε να γίνει άνετα από στεριά και από τη θάλασσα απρόσκοπτα. Γίνεται μία σύγχυση, από πολλούς, αφού νομίζουν ότι η σπηλιά  της Μπουμπουλίνας είναι το μεγάλο σπήλαιο, στο κέντρο του Νησιού, πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψης, το πραγματικό σπήλαιο είναι αυτό που παρουσιάζεται στη φωτογραφία, το οποίο και πλησιάζεται άνετα από τη θάλασσα και είναι βατό από τη στεριά. Ο «Αγαμέμνων2», το πλοίο της Μπουμπουλίνας, προσέγγιζε σε απόσταση 20 μέτρων από την σπηλιά και κατεβάζοντας την φελούκα του, εκτελούσε φορτοεκφορτώσεις με πλήρη κάλυψη: α) Από τον όγκο του Νησιού και β) Από την προστασία των πυροβόλων του φρουρίου.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό.

1Έχουμε στη κατοχή μας επίσημο έγγραφο, χρονολογημένο την 15ην Μαΐου 1833, Γερμανού υπολοχαγού του Μηχανικού, το οποίο αναφέρεται στις τεχνικές και «άγνωστες» μέχρι στιγμής λεπτομέρειες του Φρουρίου, είναι γραμμένο στη γερμανική, επίσημη γλώσσα των κυβερνητικών εγγράφων της εποχής, της Αντιβασιλείας, του Όθωνα, το οποίο θα δοθεί προς μετάφραση, σε εύθετο χρόνο και θα προβούμε στη δημοσιοποίηση του.

2 Ο «Αγαμέμνων» ήταν πασίγνωστος και ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μήκους 48 πήχεων (32 μέτρων) και έχοντας 18 κανόνια, η ναυπήγηση του οποίου κόστισε 75.000 τάλαρα.