Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Αξιοθέατα | Αναρτήθηκε 06-06-2011 12:14:37 am | από nskarmoutsos

              

Ανεβαίνοντας στο λόφο Νησί του Παραλίου Άστρους και 130 μέτρα πριν το  Κάστρο των Ζαφειρόπουλων συναντάμε τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Βασιλείου που είναι και η μητρόπολη του τόπου, εορτάζει δε την 1η Ιανουαρίου.

Η εκκλησία δημιουργήθηκε σε αντικατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου που υπήρχε στον Αγιάννη (τα ερείπια της σώζονται και σήμερα) και την έκαψε ο Ιμπραήμ στην επιδρομή εναντίον της Κυνουρίας τον Αύγουστο του 1826, όπως διηγείται γλαφυρά στο υπόμνημα του ο Λογοθέτης. Άρχισε να κτίζεται λίγο μετά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας (1837) επί εποχής του Όθωνα, τα επίσημα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1839. Ο Ναός κατασκευάστηκε με μεγάλους κόπους γιατί η μεταφορά των υλικών ήταν δύσκολη λόγω της έλλειψης δρόμου (τότε υπήρχαν δύσβατα μονοπάτια), η περίοπτη θέση του όμως επιλέχθηκε προσεκτικά και αν φανταστούμε την τότε εποχή θα ήταν ορατός σε μεγάλη απόσταση.

Η θέα από το Ναό είναι εντυπωσιακή και ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να τον επισκεφθεί καθώς η πρόσβαση είναι πανεύκολη και τα αυτοκίνητα σταματούν έξω από τη πόρτα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον καλαίσθητο Ναό του Αγίου Βασιλείου και την εντυπωσιακή θέα του.