Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Οι 10 πιο ακριβοί πίνακες ζωγραφικής: πόσο κόστισαν;

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 03-02-2013 09:23:31 am | από nskarmoutsos

Από τους «Χαρτοπαίχτες» του Paul Cézanne μέχρι τον Roy Lichtenstein και το «Αριστούργημα», πίνακας ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή, η τέχνη είναι ένα πολύ ακριβό σπορ. Ποια είναι η δεκάδα με τους πίνακες, που χτύπησαν κόκκινο στην τιμή και πόσο τελικά έφτασε η αξία τους σε δημοπρασίες και ιδιωτικές πωλήσεις, σύμφωνα με το περιοδικό τέχνης artwolf.com;

1.Paul Cézanne «The Card Players», 1892/93

267 εκ. δολαρίων

Τον Απρίλιο του 2011, ο πίνακας του Paul Cézanne «The Card Players» περνά από τα χέρια του έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Εμπειρίκου, στα χέρια της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, έναντι του αστρονομικού ποσού των 267 εκ. δολαρίων. Με αρχική τιμή στα 259 εκ. δολάρια, οι κριτικοί τέχνης επιμένουν, ότι η υπέροχη ψυχολογική ένταση, που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των παικτών, κάνουν τον συγκεκριμένο πίνακα αριστούργημα της μετα-ιμπρεσιονιστής τέχνης…συνέχεια

Πετώντας

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 17-11-2016 09:50:32 am | από nskarmoutsos

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Καρυοθραύστης», που το μπαλέτο της Μόσχας «La Classique» ανεβάζει σε θέατρο του Μπίντγκοστς, στην Πολωνία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η αινιγματική «Μόνα Λίζα»

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 03-11-2012 02:31:45 pm | από nskarmoutsos

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...
Στις 3 Νοεμβρίου το 1507: Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι...για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που έμεινε στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.
Ο Λεονάρντο ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον σύγχρονο του Λεονάρντο, Τζιόρτζιο Βασσάρι, "...αφότου ασχολήθηκε επί τέσσερα χρόνια με το έργο, το άφησε ημιτελές..." Είναι γνωστό πως αυτή ήταν μια συνήθης συμπεριφορά του Λεονάρντο ο οποίος, αργότερα, μετάνιωσε που "δεν ολοκλήρωσε ποτέ ούτε ένα έργο". Θεωρείται πως συνέχισε να ασχολείται με τη Μόνα Λίζα για τρία χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και πως την τελείωσε λίγο πριν πεθάνει το 1519. Ο καλλιτέχνης μετέφερε τον πίνακα από την Ιταλία στη Γαλλία το 1516 όταν ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ τον προσκάλεσε να εργαστεί στο Clos Lucé κοντά στο βασιλικό κάστρο στην Αμπουάζ. Πιθανότατα μέσω των κληρονόμων του βοηθού του Λεονάρντο, Σαλάι, ο βασιλιάς αγόρασε τον πίνακα για 4.000 écu και τον τοποθέτησε στο παλάτι της Fontainebleau, όπου παρέμεινε έως ότου δόθηκε στον Λουδοβίκο ΙΔ΄. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ μετέφερε το έργο στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Ο Ναπολέοντας τοποθέτησε το έργο στο δωμάτιό του, στο Παλάτι του Κεραμεικού. Αργότερα ο πίνακας επεστράφη στο Μουσείο του Λούβρου. Κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870-1871) μεταφέρθηκε από το Λούβρο στο Brest Arsenal.
Ο πίνακας ήταν παραγγελία για το καινούριο τους σπίτι και για να γιορτάσουν τη γέννηση του δεύτερου γιου τους, Αντρέα. Η ταυτότητα της εικονιζόμενης γυναίκας αναγνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2005 από έναν ειδικό που ανακάλυψε ένα σημείωμα του 1503 το οποίο είχε γράψει ο Αγκοστίνο Βεσπούτσι.
Διάφορες εναλλακτικές απόψεις έχουν εκφραστεί σχετικά με το θέμα. Κάποιοι μελετητές θεωρούν πως η Λίζα ντελ Τζιοκόντο ήταν το αντικείμενο μιας άλλης προσωπογραφίας, και εντοπίζουν τουλάχιστον άλλους τέσσερις πίνακες στους οποίους αναφέρεται ο Βασσάρι αποκαλώντας τους Μόνα Λίζα. O Σίγκμουντ Φρόυντ πίστευε πως το περιώνυμο μειδίαμα της Μόνα Λίζα ήταν αποτέλεσμα ανάκλησης ανάμνησης της μητέρας του Λεονάρντο. Άλλες προτάσεις για την ταυτότητα της εικονιζόμενης γυναίκας είναι: η Isabella από τη Νάπολη, η Cecilia Gallerani, η Costanza d'Avalos, Δούκισσα της Francavilla‎, η Isabella d'Este, η Pacifica Brandano or Brandino, η Isabela Gualanda, η Caterina Sforza, και ο ίδιος ο Λεονάρντο. Σήμερα οι απόψεις των ιστορικών της τέχνης συγκλίνουν στην ιδέα πως ο πίνακας απεικονίζει τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, που πάντα ήταν η παραδοσιακή άποψη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: «Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο Μ π έ ρ τ ο λ τ Μ π ρ ε χ τ» με τον Κώστα Ν. Φαρμασώνη

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 10-10-2016 08:41:40 am | από nskarmoutsos

                                Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

        «Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο   Μ π έ ρ τ ο λ τ   Μ π ρ ε χ τ»

                      Με τον Κώστα Ν. Φαρμασώνη

                    Η πρώτη εισήγηση ανοιχτή για το κοινό

Φροντιστήριο Μπέρτολτ Μπρεχτ διοργανώνει για το έτος  2016-17  η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση στο νέο θέατρο της , στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου 13,  Άργος,  με δάσκαλο το γνωστό  σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη.

Ο κύκλος των μαθημάτων και των ασκήσεων  θα περιλαμβάνει:

Α.  Γενικά μαθήματα Θεάτρου:

Εισαγωγή στο Θέατρο

Ασκήσεις Ορθοφωνίας

Δραματουργική Ανάλυση

Υποκριτική

Β.  Φροντιστήριο Μπέρτολτ Μπρεχτ:

1.  Ο Μπρεχτ ιδρύει το σύγχρονο Θέατρο:

Τοποθέτηση του Μπρεχτ στην ιστορία του Θεάτρου

 Το Θέατρο μιας γης που ανατέλλει: Αρχαίοι Έλληνες

Το Θέατρο μιας γης που κινείται: Ουϊλλιαμ  Σαίξπηρ

Το Θέατρο μιας γης που φλέγεται: Μπέρτολτ  Μπρεχτ

Ο πολυτάραχος βίος μιας καταλυτικής προσωπικότητας

 2.  Η Ιδεολογία- Τεχνικές

Να βλέπεις τα γεγονότα με τα μάτια ενός παιδιού

Να πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει

Τα σκηνικά εργαλεία: Η αποστασιοποίηση, τα songs

Οι περίοδοι του μπρεχτικού θεάτρου: σουρεαλιστική, διδακτική, επική.

Η «αναρχική» όψη της αλήθειας

Η κόντρα με όλες τις οργανωμένες ιδεολογίες

3.  Η παγκόσμια δόξα του Berliner Ensemble

Το Θέατρό του σαρώνει το ένα μετά το άλλο τα παγκόσμια βραβεία

Ο ηγέτης του Berliner Ensemble είναι υπάλληλος της συζύγου του

Ο διασημότερος Γερμανός δεν αποκτά ποτέ ξανά τη γερμανική υπηκοότητα, που του αφαίρεσαν οι Ναζί

Ο λατρεμένος του παγκόσμιου κοινού είναι για τις ιδεολογίες όλων των χρωμάτων μέχρι την ημέρα που πεθαίνει ένας «Μέγας ανεπιθύμητος»

4.  Η Κληρονομιά:

 Ακόμα κι αυτοί που τον αρνούνται, εφαρμόζουν τις αρχές του

Ο Μπρεχτ στην Ελλάδα:  Όσο ζει, είναι παντελώς άγνωστος. Μόλις πεθάνει, παίζεται σ` όλα τα βουνά και τα λαγκάδια

Ο Μπρεχτ στην εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης  

Το lifestyle και  οι παραποιήσεις των έργων και των τραγουδιών του

Η γνώση του Μπρεχτ ως εφόδιο για έναν σκηνοθέτη ή έναν ηθοποιό

                                                        ***

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σάββατο, 16:00 έως 20:00 με έναρξη από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Με τη λήξη του έτους οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν  θεατρικό αναλόγιο με ένα έργο του Μπ. Μπρεχτ.

Χορηγείται Πιστοποιητικό Σπουδών ετήσιας φοίτησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:  6948251621, 6944553080

Η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση ανακοινώνει ότι η πρώτη συνάντηση των εγγεγραμμένων σπουδαστών θα γίνει το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, ώρα 16:00. Μετά το πρώτο δίωρο θα ακολουθήσει  εισήγηση του Κώστα Ν. Φαρμασώνη*  με τίτλο « Μπέρτολτ Μπρεχτ:  Ο μέγας ανεπιθύμητος» που θα  είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους μαζί. 

Χρόνος προσέλευσης κοινού:  Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, ώρα 18:00

Είσοδος ελεύθερη.

*Ο σκηνοθέτης Κώστας Ν. Φαρμασώνης έχει σπουδάσει στο ΜΑX-REINHARDT-SEMINAR  Βιέννης και έχει συνεργαστεί με τους μαθητές του Μπ. Μπρεχτ στο διάσημο θέατρό του, το BERLINER ENSEMBLE.

Το εικαστικό είναι σκίτσο του Μπ. Μπρεχτ από τον  Κάσπαρ Νέερ.

Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 02-10-2016 09:25:14 am | από nskarmoutsos

Τριάντα επτά έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από το Μουσείο -Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Πρόκειται για έργα, που ζωγράφισε ο Θεόφιλος για τον συλλέκτη έργων τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, μετά τη γνωριμία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στη Μυτιλήνη. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από το 1927 έως το 1933. Σημειώνεται ότι, μέσα στα έξι αυτά χρόνια, ο Θεόφιλος δημιούργησε πάνω από 120 πίνακες. Τα 37 από αυτά ο συλλέκτης τα δώρισε στο Μουσείο, που φέρει το όνομά του στη Βαρειά της Λέσβου, και τα υπόλοιπα τα στέγασε στο γειτονικό Μουσείο Θεόφιλου, που χτίστηκε με δικές του δαπάνες και, στη συνέχεια, το δώρισε στον δήμο Μυτιλήνης.

Τα έργα του Θεόφιλου απεικονίζουν μια ποικιλία ελληνικών θεμάτων, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που παρουσιάζουν τη φύση και τον άνθρωπο (προσωπογραφίες, τοπία, εικόνες της καθημερινής ζωής) και εκείνα που περιγράφουν θέματα από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και θρησκεία.

Το 1976, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε χαρακτηρισμό των έργων του Θεόφιλου «οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται» ως έργα «χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας». Την προστασία είχε ζητήσει με έγγραφό του, έναν χρόνο πριν, ο τότε αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου και μετέπειτα πανεπιστημιακός, Γεώργιος Χουρμουζιάδης.

Όπως διαπιστώνει η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η κήρυξη του 1976 εντάσσεται σε μια ευρύτερη περίοδο έντονης προβολής και ενδιαφέροντος για το έργο του Θεόφιλου, αλλά και ευρύτερα για τη λαϊκή τέχνη.

Η ομόφωνη κήρυξη στο πρόσφατο ΚΣΝΜ για τα 37 έργα από τη συλλογή του Μουσείου Teriade έχει ως στόχο την εξατομίκευση του χαρακτηρισμού του 1976 για τα 37 έργα και τον χαρακτηρισμό ως συλλογής των ίδιων έργων.

Σημειώνεται ότι, η παραπάνω κήρυξη δεν αναιρεί τον γενικό χαρακτηρισμό του 1976 του συνόλου της καλλιτεχνικής παραγωγής του Θεόφιλου, αλλά εξατομικεύει τα έργα, με σκοπό την καλύτερη προστασία του έργου του ζωγράφου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Παιδική Θεατρική Ομάδα στον «ΘΥΡΕΑΤΗ»

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 30-09-2016 11:04:29 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών  «ΘΥΡΕΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη ζωγράφο και  θεατροπαιδαγωγό Τζωρτζίνα Κωστοπούλου ξεκινούν την ίδρυση  Θεατρικής Ομάδας που θα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Τα μαθήματα θα  περιλαμβάνουν: διδασκαλία των στοιχείων του θεάτρου, παιχνίδια γνωριμίας και παιχνίδια με αντικείμενα, θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα, αυτοσχεδιασμό, ασκήσεις για τη φωνή και την κίνηση, δραματοποίηση μύθων και τραγουδιών παρμένων από την Βυζαντινή και τη Νεοελληνική μας παράδοση.

ΣΤΟΧΟΣ : Η ανάπτυξη της ομαδικότητας, της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της έκφρασης των παιδιών με ένα θεματικό υλικό που ζωντανεύει μέσα τους την εθνική μας ταυτότητα.

Οι εγγραφές και η ενημέρωση θα ξεκινήσουν τη Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μμ στα γραφεία του Συλλόγου.

                       ΘΕΜΑΤΑ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ:   ΤΟ  ΨΩΜΙ           

 • Αφήγηση ελληνικών παραμυθιών, με ήχους, μουσικές και τραγούδια  από τον κύκλο του ψωμιού.
 • Θεατρικό παιχνίδι : παντομίμα και αυτοσχεδιασμοί πάνω στον κύκλο των εργασιών μέχρι να φτιαχτεί το ψωμί.(σπορά, θερισμός,  αλώνισμα, άλεσμα, ζύμωμα κλπ).
 • Μουσικό παιχνίδι: Τα παιδιά φτιάχνουν ηχητικά τοπία με διάφορα όργανα ανάλογα με τις   διαφορετικές δράσεις του κύκλου του ψωμιού.
 •  Εικαστικά : εργαστήριο με πηλό, ψωμιά και πλουμιά.

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 • Ήθη και έθιμα ελληνικά: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, θρύλοι, κάλαντα δραματοποιημένα και λαϊκά δρώμενα .
 • Θεατρικό παιχνίδι: Δραματοποίηση «Οι 12 μήνες» (λαϊκό παραμύθι), παντομίμα καλικάντζαροι, κίνηση των ξωτικών.
 • Εικαστικά : Αγγελάκια, μάσκες ξωτικών, χριστουγεννιάτικα στολίδια-δωράκια από  ανακυκλώσιμα υλικά.

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ: Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

 • Ο Αργαλειός: Κόκκινη κλωστή δεμένη : . Αφήγηση παραμυθιών, μουσικές και τραγούδια που εξιστορούν την τέχνη της ύφανσης. Από την πρώτη ύλη στην κλωστή και από την κλωστή στο πανί, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν το συναρπαστικό ταξίδι μιας κλωστής.
 • Θεατρικό παιχνίδι : Παιχνίδι με σκοινιά και κλωστές που μπερδεύονται και ξεμπερδεύονται.
 • Εικαστικά : Χάρτινοι αργαλειοί με νημάτινα και χάρτινα υφάδια, κουρελούδες.

      Δ΄ΚΥΚΛΟΣ: ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

 • Ήλιος  και θάλασσα. Από τη ναυτική μας κληρονομιά.  Ένα ταξίδι μέσα από τραγούδια, λαϊκά παραμύθια και μύθους με θέμα τη θάλασσα, τα καράβια και τον ήλιο.
 • Θεατρικό παιχνίδι: Πανιά μεταμορφώνονται σε θάλασσες- και εμείς  ταξιδεύουμε σαν   ψάρια, γοργόνες, βάρκες και πουλιά.
 •  Εικαστικά : Χάρτινες βαρκούλες χρωματισμένες και θαλασσινά τοπία με κολλάζ. 

Σύντομο βιογραφικό

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ  ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές:

ΑΚΤΟ:  Διακοσμητική

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας:  Ζωγραφική, Γλυπτική και Θεωρητικά.

Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας: της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Λάκη Κουρετζή, του φορέα Θέατρο στην Εκπαίδευση,  τα MARMARI  WORKSHOPS του Κώστα Ν. Φαρμασώνη με θέμα  την τέχνη της αφήγησης, και άλλα  θεματικά σεμινάρια του ιδίου.

Ως ζωγράφος έχει πάρει μέρος σε 18 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οργανώνει και Εργαστήρια Ζωγραφικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δίδαξε Καλλιτεχνικά για 20 χρόνια σε σχολεία, Θέατρο και Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά στο Αίγιο, την Αθήνα, το Άργος και την Κυνουρία και έχει αποσπάσει με τα παιδιά της βραβεία στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες. Έχει δουλέψει ως ενδυματολόγος και σχεδιάστρια/κατασκευάστρια κούκλας σε 10 επαγγελματικές παραστάσεις.

Έγραψε και παρουσίασε σε σχολεία της Αθήνας τη διαδραστική-μουσική- εικαστική παράσταση «Το μαγικό καζάνι».

Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποίησε:

1)Εγαστήρια Ζωγραφικής για ενηλίκους και παιδιά και 2)Εργαστήριο Θεάτρου για παιδιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίου Άστρους, καθώς και Εργαστήριο Ζωγραφικής παιδιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ανδρέα.

Ίδρυσε  την νέα Ομάδα καλλιτεχνικής δράσης «Παραμυθόδεντρο» όπου παρουσίασε το καλοκαίρι  την παράσταση «Νερό αέρας και φωτιά και το χρυσό παπούτσι»

 

Θεατρικό εργαστήρι Άστρους: Έναρξη μαθημάτων στο θέατρο του δημοτικού σχολείου Μελιγούς τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ώρα 17:00

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 22-09-2016 11:27:53 pm | από nskarmoutsos

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Ο   Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι    Α Σ Τ Ρ Ο Υ Σ

Με τον Σκηνοθέτη Κώστα Ν. Φαρμασώνη

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ    ΜΕΛΙΓΟΥΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 17:00

Στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Μελιγούς θα πραγματοποιεί από φέτος τα μαθήματα και τις πρόβες του το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους μετά από απόφαση του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας κ. Τάκη Μαντά.

Μια δεύτερη τεχνική αλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Θ.Ε.Α. είναι ότι τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00 και όχι κάθε Κυριακή, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Παράλληλα μια τρίτη είδηση που σχολιάζεται θετικά, είναι η ανακήρυξη από το Θ.Ε.Α. της σεζόν 2016-2017 σε Έτος Γέλιου και Κωμωδίας.

Αυτά τα τρία δεδομένα συνθέτουν  το γενικό προφίλ του Θ.Ε.Α. για τη φετινή χρονιά. Ακολουθούν ολοκληρωμένα στοιχεία για την  σημερινή ταυτότητα του Εργαστηρίου:

ΤΟ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Θ.Ε.Α.

Στο Θεατρικό Εργαστήρι, που είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες της περιοχής μας ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδιότητας, τα μέλη  αποκτούν ανώτερη θεατρική παιδεία και εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Ιδιαίτερα το Εργαστήρι απευθύνεται σε:

-           Ερασιτέχνες  και Εκπαιδευτικούς

-           Μαθητές από 14 ετών

-           Κοινωνικούς λειτουργούς ή συναφείς ειδικότητες

-           Επαγγέλματα που στηρίζονται στη χρήση του προφορικού λόγου

-           Νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο θέατρο, τα media, τη διαφήμιση κλπ.

-           Πολίτες της περιοχής μας, που επιθυμούν μέσα από το μύθο και τις τεχνικές του θεάτρου να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους.

·        Η συμμετοχή σε παράσταση είναι προαιρετική

 ** Χορηγείται Πιστοποιητικό Σπουδών ετήσιας φοίτησης

ΜΑΘΗΜΑΤΑ  (Κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00)

Στο Εργαστήρι  με απλή βιωματική μέθοδο διδάσκεται η ύλη της Δραματικής Σχολής, αλλά και της Πανεπιστημιακής Θεατρολογίας:

Κύριες ενότητες:

1.        Ελληνικό και ξένο Θέατρο

2.        Δραματουργία και ανάλυση κειμένων

3.        Λογοτεχνία-Δημιουργική Γραφή

4.        Δημοτικό τραγούδι – Δραματοποίηση

5.        Λαϊκό παραμύθι

6.        Σκηνοθεσία

7.        Ορθοφωνία

8.        Υποκριτική.

9.        Ο λόγος στο Αρχαίο Δράμα.

10.      Αυτοσχεδιασμός – Γλώσσα σώματος

11.      Θέατρο και ζωή

12.      Προετοιμασία για εισαγωγικές στο ΥΠ.ΠΟ.

*** Παρέχεται ευχαρίστως συμβουλευτική στήριξη ερασιτεχνών και εκπαιδευτικών για τις παραστάσεις τους ανεξαρτήτως ιδιότητας μέλους μας ή όχι

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 2016-2017

Ο θεματολογικός άξονας του Θ.Ε.Α. για το 2016-17 θα είναι το Γέλιο και η Κωμωδία. Το Γέλιο έχει παραμερισθεί στην εποχή μας, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα η ζωή μας να παίρνει τα γκρίζα χρώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Το Θ.Ε.Α. φιλοδοξεί να αναστήσει το γέλιο τόσο για τα μέλη του, όσο και για το κοινό του. Έτσι τη φετινή χρονιά όλα τα κείμενα που θα επιλεγούν για τις ασκήσεις και τα μαθήματα θα στηρίζονται στην  κωμωδία και τη σάτιρα. Από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Γκόγκολ, από τον Σαίξπηρ μέχρι το Μολιέρο, από τον Χουρμούζη μέχρι το Σακελλάριο και μέχρι τους σημερινούς ταλαντούχους κειμενογράφους.

Παράλληλα θα μελετηθεί ο υποκριτικός κώδικας των μεγάλων κωμικών του βωβού κινηματογράφου και των Ελλήνων κωμικών της χρυσής εποχής. Επίσης, οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να παρουσιάσουν με την Ομάδα δικά τους κωμικά κείμενα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΛΙΓΟΥΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΩΡΑ 17:00

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ: 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

2016-17: ΕΤΟΣ ΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 6936887881 -6974332585

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ: Έτος Γέλιου και Κωμωδίας- Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 18-09-2016 08:28:42 am | από nskarmoutsos

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Έτος Γέλιου και Κωμωδίας θα είναι το 2016-17 για το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους, που θα πραγματοποιεί τα τακτικά του μαθήματα κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00 – και όχι κάθε Κυριακή, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το γέλιο, ως λειτουργία της καθημερινής μας ζωής δεν θεωρείται από τη λογοκρατούμενη κοινωνία μας  παράγοντας προόδου, κοινωνικής και οικονομικής ανάδειξης ή επιστημονικής ανέλιξης: Αντίθετα, ο σημερινός άνθρωπος θα πρέπει με βάση τα κυρίαρχα πρότυπα, να είναι σοβαρός και ορθολογιστής, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας κοινωνίας δομημένης πάνω στον άκρατο ανταγωνισμό.

‘Όμως,  όλοι οι μεγάλοι άνδρες που ασχολούνται με την ανθρώπινη φύση, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ιπποκράτη και από τον Νίτσε μέχρι τον Φρόυντ, πιστεύουν ότι το γέλιο ανήκει στις βασικές ιδιότητες του ανθρώπου (οι άλλες δύο είναι η νόηση και η γλώσσα), που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τα ζώα. Επίσης, σοβαρές μελέτες της εποχής μας θεωρούν το γέλιο ως βασικό μηχανισμό άμυνας του ανθρώπου σε δύο δυνάμεις που διαταράσσουν την ψυχοσωματική του υγεία: τον τρόμο και την οργή :

http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=186

Επειδή λοιπόν ο τρόμος και η οργή είναι στην ημερήσια διάταξη στις μέρες μας και καταπνίγουν τη διάθεση του σύγχρονου πολίτη να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει νηφάλια τη ζωή του, το Θ.Ε.Α. θέτει ως θεματικό άξονα της νέας χρονιάς το γέλιο και την κωμωδία.

Η απόφαση αυτή εξ άλλου είναι και μια απάντηση σε πολλά σχετικά αιτήματα συμπολιτών μας.

Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από το Θεατρικό Εργαστήρι.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 17:00

ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΩΡΑ 17:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 6936887881 - 6974332585

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην τέχνη

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 15-08-2014 02:02:33 pm | από nskarmoutsos

Pieter Bruegel, 1564

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.

Στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και "Πάσχα του καλοκαιριού".

Κατά την χριστιανική παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε, και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους.

Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της.

Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής, αλλά μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθη τους ουρανούς."

Η "Κοίμηση της Θεοτόκου" είναι ένα δημοφιλέστατο θέμα τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική χριστιανική τέχνη και ζωγραφική– Στην δυτική, βέβαια, μεταφράζεται ως ο "Θάνατος της Παρθένου Μαρίας".

Από την άλλη, στην δυτική τέχνη του 15ου και 16ου αιώνα έδαφος στην ζωγραφική χριστιανικής θεματολογίας κερδίζει περισσότερο η "Ανάληψη της Θεοτόκου στον Παράδεισο", παρά η "Κοίμηση", ο θάνατός της.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία στην Βίβλο για τον θάνατο της Παναγίας, ωστόσο μία χριστιανική παράδοση του 5ου αιώνα επιβεβαιώνει το κάλεσμα των Δώδεκα Αποστόλων από την ίδια, ώστε να είναι παρόντες στην τελευταία της στιγμή.

Οι Απόστολοι που κάθονται γύρω από το κρεβάτι της είναι και το συνηθέστερο θέμα στους περισσότερους πίνακες και αναπαραστάσεις.

Ξεχωρίσαμε τους 25 πιο εντυπωσιακούς απ' αυτούς…συνέχεια

Ένα Γερμανικό έργο στο Θέατρο ενός Γερμανού φιλέλληνα «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» στο Καλολίμανο Ξηροπήγαδου σήμερα 6 Αυγούστου, ώρα 21.15

Κατηγορία Τέχνη | Αναρτήθηκε 25-07-2016 08:11:05 pm | από nskarmoutsos

Καλολίμανο Ξηροπήγαδου (εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.464159&lon=22.745690&z=19&m=b)

Δελτίο τύπου

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ
Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη»
 Ένα Γερμανικό έργο στο Θέατρο ενός Γερμανού φιλέλληνα
 «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» στο Καλολίμανο Ξηροπήγαδου  6 Αυγούστου, ώρα 21.15                                       
Αγαθή τύχη οδηγεί τα βήματα της «Γηραιάς κυρίας» του Θεατρικού Εργαστηρίου Άστρους: Μετά τις δύο θριαμβευτικές βραδιές στο κατάμεστο Ίδρυμα Ζαφείρη, που εξακολουθούν να συζητούνται  από τους εντυπωσιασμένους πολίτες της περιοχής, μετά τη διθυραμβική κριτική της Εύης Προύσαλη σε αθηναϊκή εφημερίδα, η γηραιά κυρία αρχίζει να ξετυλίγει τα βήματά της δίνοντας την πρώτη της εκτός έδρας υπαίθρια παράσταση στο πανέμορφο Θέατρο του φιλέλληνα Τόμας Μπεκ στο Καλολίμανο Ξηροπήγαδου.
Ο Τόμας Μπεκ και η σύζυγός του Σίλβια Μπεκ, δύο άνθρωποι εξαιρετικής κουλτούρας, παρακολούθησαν την παράσταση στο Ζαφείρειο, προσκεκλημένοι από το Θ.Ε.Α. και, όπως δήλωσαν, καθηλώθηκαν  από το υψηλό της επίπεδο. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό μάλιστα τους προκάλεσαν οι σκηνές του φινάλε (που διαφέρει από εκείνο του Ντύρενματ), το οποίο και χαρακτήρισαν ως «ένα φινάλε ανοιχτό στη ζωή και στην ελευθερία, ένα φινάλε, που μόνο οι Έλληνες ξέρουν να το ζήσουν».
Σημειωτέον, ότι η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» θα είναι το πρώτο θεατρικό έργο που θα φιλοξενήσει στους κόλπους του το «Θέατρο Καλολίμανο», το οποίο, ως γνωστόν,  μέχρι σήμερα  καλύπτει στο καλοκαιρινό του φεστιβάλ μόνο  μουσικά γεγονότα ποιότητας. Η παραγωγή θα είναι του Θεατρικού Εργαστηρίου Άστρους. Το ζεύγος Μπεκ θα φιλοξενήσει την παράσταση αφιλοκερδώς. Το Θ.Ε.Α. τους ευχαριστεί γι` αυτό.
ΤΟ ΕΡΓΟ 
 Η θρυλική μαύρη κωμωδία «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα Φρίντριχ Ντύρενματ, γραμμένη το 1956, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα θεατρικό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό best seller:  Εκατοντάδες σκηνικές παρουσιάσεις ανά τον κόσμο, έξη κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες από το 1959 ως το 2008 που καλύπτουν το φάσμα από το γερμανόφωνο χώρο ως τη Ρωσία και τη Σενεγάλη, μια παραγωγή ως μιούζικαλ και μία ως όπερα σε μουσική του συνθέτη Φον Άινεμ στην Όπερα της Βιέννης το 1971. Η διασημότερη κινηματογραφική του εκδοχή είναι εκείνη του 1963 με τον Άντονυ Κουήν και την Ίγκριντ Μπέργκμαν. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1961 από τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στο Εθνικό Θέατρο.
Το Θ.Ε.Α.  παρουσιάζει το έργο σε νέο, εκσυγχρονισμένο κείμενο, βασισμένο στη νέα μετάφραση- διασκευή από τα γερμανικά  του Κώστα Ν. Φαρμασώνη.
«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ευρώπης που λέγεται Γκύλλεν και βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση. Η γηραιά κυρία δεν είναι άλλη από μια παλιά συμπολίτισσα, που ταπεινώθηκε στα νιάτα της από τον τότε νεαρό  εραστή της και αναγκάστηκε να γίνει πόρνη. Τώρα, μετά από χρόνια ξενιτειάς, έρχεται, ως μεγιστάνας του πλούτου και βάζει μπρος τη μηχανή της δράσης:  Προσφέρει στους πτωχευμένους πατριώτες της, οικονομική ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι θα «τιμωρήσουν» τον παλιό της εραστή, που εξακολουθεί να ζει στο Γκύλλεν…
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι σαν μια παραβολή του Ευαγγελίου, όπως λέμε «του ασώτου», ή ακόμα καλύτερα «του τελώνη και του φαρισαίου»… Μόνο που είναι χτισμένη με τα υλικά της γερμανικής διαλεκτικής, έτσι όπως την τελειοποίησε  ο Μπρεχτ.
 Επειδή όμως είναι παραβολή, είναι ένα έργο συμπαντικό: Το κεντρικό διακύβευμα  είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής απέναντι στην ευημερία της ομάδας.
Με ένα απλό, αλλά ιδιοφυές,  εύρημα ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ξετυλίξει κωμικοτραγικά  τους μηχανισμούς  της καταναλωτικής τρέλας, της αλόγιστης πίστωσης, του κυνικού αμοραλισμού, της διπρόσωπης ηθικής και της μαζικής ψυχολογίας.
 Με απλές καθημερινές σκηνές δημιουργεί  παραδείγματα ανθρώπινης ανευθυνότητας και στρουθοκαμηλισμού τόσο απρόβλεπτα, αλλά και τόσο κοινά, που εγγίζουν τα όρια ενός επιτυχημένου ανεκδότου.
 Ο Ντύρενματ είναι γιος προτεστάντη ιερέα και εγγονός πολιτικού- και έχει την ευκαιρία με την μοναδική  του ευφυϊα, να παρακολουθεί από μικρός την  αλλοίωση των ελληνοχριστιανικών ιδανικών στην υπαρκτή ζωή. 
Και με την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο Γκύλλεν,  καταγγέλλει προφητικά μιαν υποκριτική Ευρώπη, που, από τη μια διακηρύσσει καταστατικά τις αρχές της δημοκρατίας και της χριστιανικής αγάπης, κι από την άλλη επιχειρηματολογεί φαρισαϊκά για να συμπράξει  αμαχητί στον σιδερένιο μηχανισμό ενός ανταποδοτικού εγκλήματος. 
Το έργο μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι, που το παίζει ο Θεός με το Διάβολο: Τα πιόνια προσεύχονται  στο Θεό, αλλά είναι έτοιμα να πάνε με το Διάβολο… 
Και ο μέγας σκακιστής Ντύρενματ παρακολουθεί με αγωνία…
Κώστας Ν. Φαρμασώνης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή-Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Κοστούμια – Σκηνικά αντικείμενα: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Χορογραφία tango: Μανώλης Γύφτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κουτρουμπής
Φωτισμοί-Ηχητικά: Θεόδωρος Ν. Μπίσιας
Φωτογράφιση: Φώτης Δαλιάνης
ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)
Διονυσία Κρεμύδα,  Ανθούλα Πουλημένου, Ελένη Μπουτσικάκη, Αγγελική Γκουβούση,  Λένα Σιμωνετάτου- Χρυσογένη,  Έφη Μίγγα,  Ραφαηλία Γύφτου,  Μαρία Μπουτσικάκη,  Αντρέας Σμάρδας, Μαρία Κρεμμύδα- Σκαρμούτσου, Τάσος Κωνσταντούρος,  Θοδωρής Διαμαντόγιαννης,  Μοίρα Μπούζιου,  Αγγελική Φούφα-Παινέση, Δημήτρης Κουτρουμπής,  Χρύσα Λυκούρεση,  Γιώργος Καβάσαλης,  Χριστίνα  Τσιούλου,  Σταυρούλα Περεντέ,  Γεωργία Αλουπογιάννη-Φούφα,  Πέτρος  Ψυχογιός,  
και οι μικρές: Καλλιάνθη Καρρά και Γεωργία Ψυχογιού
Χορηγός: Περιφέρεια Πελοποννήσου
Συνδιοργανωτής: Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: 
Σάββατο, 6 Αυγούστου, ώρα 21:15
ΤΟΠΟΣ:  Θέατρο Καλολίμανο- Ξηροπήγαδο
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ: Κατάστημα Λένας Χρυσογένη: 27550 22206

Παράλιο Άστρος: Κατάστημα Αγγελικής Κουλεντιανού: 27550 52183

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6944915394-6974332585

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΛΟΛΙΜΑΝΟ» ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΚ:

Στα 2.200 μέτρα από το Παλιόχανο προς Ξεροπήγαδο, ή στα 2.000 μέτρα από το Ξεροπήγαδο προς Άστρος υπάρχει επί της οδού  ένα πλάτωμα προς  τη θάλασσα με ένα στρογγυλό κιόσκι και δίπλα του  μία κρήνη, όπως αυτά εικονίζονται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Από εδώ κατεβαίνουμε 500 μέτρα και βγαίνουμε στην πύλη του Θεάτρου. Θα υπάρχει και άνθρωπος για να καθοδηγεί το κοινό.

 

Προηγούμενες αναρτήσεις