Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1939, το πρώτο ραδιόφωνο στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 26-09-2018 11:19:36 am | από nskarmoutsos

Νο 1. 1939, Ραδιόφωνο Αυστριακής προέλευσης (φωτ. αρχείου)

Η δημοσίευση της εφημερίδας «Κυνουρία», τον Απρίλιο του 1939, μας πληροφορεί για την αγορά και την εγκατάσταση ραδιοφώνου από την Κοινότητα του Παραλίου Άστρους. Το ραδιόφωνο έπαιζε μέχρι τα μεσάνυχτα και δούλευε με μπαταρίες βεβαίως βεβαίως!

Τα γραφεία της Κοινότητας Παραλίου Άστρους, εκείνη την εποχή, ήταν σε κτίριο επί της οδού Ζαφειρόπουλου, παραδίπλα από το φαρμακείο, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.415010&lon=22.764375&z=20

Υ.Σ: Το ραδιόφωνο τότε στοίχιζε 17.000 με 19.000 δραχμές, υπέρογκο ποσό για την εποχή εκείνη. Ο Μεταξάς υποχρέωσε τις Κοινότητες να αγοράσουν από ένα ραδιόφωνο, στη κοινότητα Παραλίου Άστρους εγκαταστάθηκε στα γραφεία της και είχαν βγάλει ένα ηχείο απ’ έξω και δούλευε όλη τη μέρα μέχρι τα μεσάνυχτα που έκλεινε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός.

Σύντομη ιστορία του Ραδιοφώνου στην Ελλάδα: Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 με πειραματικές προσπάθειες μικρής κλίμακας από ιδιώτες και δημόσιους φορείς. Ο επίσημος φορέας συστάθηκε το 1938 και χρησιμοποιήθηκε για την προπαγάνδα του μεταξικού καθεστώτος. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (ΡΣΑ) άρχισε να εκπέμπει από τις 25 Μαρτίου 1938 και σε κανονικό πρόγραμμα από τις 21 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Η έδρα του ήταν στα υπόγεια του Ζαππείου. Η πρώτη εκφωνήτρια ήταν η Αφροδίτη Λαουτάρη, ενώ θρυλικό έγινε το σήμα του σταθμού, η βουκολική μελωδία, ο «Τσοπανάκος», που έμεινε γνωστό ως τις ημέρες μας.

Νο 2. 1939, δημοσίευση της εφημερίδας «Κυνουρία» για την αγορά και εγκατάσταση ραδιοφώνου από την Κοινότητα Παραλίου Άστρους

Ο στρατηγός Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος και ο Αναστάσιος Αβραντίνης στην Άλωση της Τριπολιτσάς

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 23-09-2011 12:17:53 am | Αναδημοσίευση 23-09-2011 | από nskarmoutsos

               

Σαν σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, η Τριπολιτσά (Τρίπολη), μετά από πέντε μηνών πολιορκία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, το γεγονός είναι γνωστό σαν η Άλωση της Τριπολιτσάς., σε αυτή συμμετείχε έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, επικεφαλής των Κυνουριατών, ο «πανταχού παρών» ηγέτης του τόπου μας και ιδρυτής του Φρουρίου του, ο θρυλικός Στρατηγός Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος ή Ακουρος.

Μόλις άνοιξε η Πύλη, η επονομαζόμενη του Αναπλιού, επειδή ήταν προς την πλευρά που βλέπουμε το Ναύπλιο (ανατολικά), ο Άκουρος μπήκε πρώτος μέσα στη Τριπολιτσά επικεφαλής των Κυνουριατών – Βιογραφία των αδελφών Ζαφειρόπουλου (πηγή: «ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΑ» ,1930, σελίδα 63)-: «…γνωστόν δ’ είναι ότι ο Παναγιώτης (Ζαφειρόπουλος), ο και Άκουρος καλούμενος, πρώτος ώρμησε κατά των τειχών μετά του σώματος του ήνοιξε την πύλην και ξιφήρης εισήλθεν εις την πόλιν…»

Πατήστε εδώ για να δείτε το μνημείο, στην πλατεία του Άρεως, στη Τρίπολη, που φέρει το όνομα του Άκουρου.

Πηγές: 1. "Κυνουριακά", 2. ΒΙΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΘΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΝ ΕΛΘΟΝΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ» συγγραφέντες μεν υπό Φωτίου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου πρώτου υπασπιστού του Θ. Κολοκοτρώνη, και 3. Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Αναστάσιος Αβραντίνης, ο αφανής ήρωας

Στη τάπια της Πύλης του Ναυπλίου οι Τούρκοι είχαν εγκαταστήσει ισχυρό πυροβολοστάσιο, έμπροσθεν αυτού βρίσκεται η εκκλησία του αγίου Σωτήρα και 30 χαλάσματα του χωρίου Αρσενέϊκα. Σε αυτά τα χαλάσματα πήγαιναν οι Έλληνες, πλησίαζαν τους Τούρκους της τάπιας, αντάλλαζαν τρόφιμα με όπλα, συνομιλούσαν και μερικές φορές ορισμένοι ανέβαιναν στη τάπια (κρεμούσαν δηλαδή οι Τούρκοι ένα σχοινί δεμένο απ’ ένα κανόνι και από αυτό πιάνονταν και ανεβοκατέβαιναν οι Έλληνες).

Στις 23 Σεπτεμβρίου το πρωί, ημέρα Παρασκευή, ανέβηκαν στη τάπια, υπό το πρόσχημα  της αγοράς όπλων, ο Μανώλης Δούνιας (Κυνουριάτης στρατιώτης από το Λεωνίδιο) και οι Αναστάσιος Αβραντίνης και Γκίκας Ρουμάνης (Σπετσιώτες). Στα χαλάσματα ενέδρευαν συνεννοημένοι το σώμα των Κυνουριατών (Άκουρος). Οι Δούνιας, Αβραντίνης και Ρουμάνης, που είχαν ανεβεί, σκότωσαν τους Τούρκους της τάπιας (τους Αλβανούς δεν τους πείραξαν), ύψωσαν την Ελληνική σημαία της επανάστασης, έστρεψαν ένα πυροβόλο κατά του σαραγιού και άνοιξαν την πύλη, απ’ την οποία εισήλθαν οι Κυνουριάτες που ενέδρευαν.

Ο Αναστάσιος Αβραντίνης, ανήκε στο εκστρατευτικό σώμα της Μπουμπουλίνας που συμμετείχε στην Άλωση της Τριπολιτσάς, λόγω δε της θητείας του στο στόλο της Μπουμπουλίνας, είχε εξοικειωθεί πολύ στο να ανεβοκατεβαίνει τα κατάρτια των πλοίων και ως εκ τούτου επιλέχτηκε για αυτές του τις ικανότητες στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο Αναστάσιος Αβραντίνης, έχει μπει στο πάνθεο των ηρώων του τόπου μας, καθώς η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο (Παράλιο) Άστρος μετά την ραγδαία οικιστική του ανάπτυξη το 1828, τους κατ’ ευθείαν απόγονους του , το γιό και τον εγγονό του, τους συναντάμε  στον εκλογικό κατάλογο του 1871.

Δείτε εδώ το γενεαλογικό δένδρο του Αναστάσιου Αβραντίνη.  

Πηγές: 1. Γενικά Αρχεία του Κράτους, 2. Γενικό Επιτελείο Στρατού, 3. ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ, 4. Ιστορικά Ονόματα  

1937, το «Όρνιο της Κουμπίλας»

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 21-09-2018 11:43:45 am | από nskarmoutsos

Νο 1. Όρνιο, είδος ελληνικού γύπα

Η εφημερίδα «Κυνουρία», σε φύλλο της το 1937, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «ΤΟ ΟΡΝΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΙΛΑΣ», το οποίο πραγματεύεται σχετικό θρύλο που υπάρχει στη περιοχή της Κουμπίλας, βλέπε φωτ. Νο 2

Η περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Ελαιοχωρίου και Αγίου Γεωργίου, εδώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.436158&lon=22.570724&z=13-.

Ο όρος «Όρνιο της Κουμπίλας» έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας και σημαίνει κάποιος που είναι υπερβολικά απρόσεκτος.

Η εξήγηση του θρύλου της Κουμπίλας παρομοιάζει με άλλο σχετικό θρύλο που υπάρχει για το Κάστρο του Οριόντα ή Ρέοντα, βλέπε εδώ -http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=21333-.

Παρατήρηση: Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο, βλέπε φωτ. Νο 1

Νο 2. 1937, δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυνουρία» για το θρύλο που αναφέρεται στο «Όρνιο της Κουμπίλας»

1983, «ρετρό» διαφημιστικό φυλλάδιο του Παραλίου Άστρους

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 21-09-2016 10:32:41 am | από nskarmoutsos

Νο 1. Εμπροσθόφυλλο του διαφημιστικού φυλλαδίου

Το φυλλάδιο αποτελεί «απόπειρα» προβολής του Παραλίου Άστρους, εν έτει 1983.

Υ.Σ:

  1. Ο Επαγγελματικός Σύλλογος «Ζαφειρόπουλος» ήταν ο Τουριστικός Σύλλογος του Παραλίου Άστρους .
  2. Οι περισσότερες από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που διαφημίζονται σήμερα δεν υπάρχουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν αλλάξει ονομασία.

Νο 2. Οπισθόφυλλο διαφημιστικού φυλλαδίου 

Η πρώτη τράπεζα στη περιοχή μας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 20-09-2017 12:33:01 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. 1957, ο γενειοφόρος είναι ο Δημήτριος Πετιμεζάς, σ οποίος στις αρχές του 1900 ίδρυσε την πρώτη τράπεζα στη περιοχή. Πάνω αριστερά το ζεύγος Ελένης και Αντώνη Νικήτα και κάτω οι θυγατέρες τους, Ευγενία αριστερά και Γεωργία δεξιά.)

Ο Δημήτριος Πετιμεζάς, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Παραλίου Άστρους -1914- http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=8089, ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος Γενικού Εμπορίου στο Παράλιο Άστρος, το κτίριο υπάρχει έως σήμερα και στεγάζεται το ψητοπωλείο «Ρεμπέτικο», επί της οδού Ζαφειρόπουλου -πεζόδρομος-.

Μέχρι την εποχή του Πετιμεζά δεν υπήρχε στη περιοχή μας υποκατάστημα τράπεζας ή τραπεζικός αντιπρόσωπος και οι συναλλαγές γίνονταν στο Ναύπλιο, όπου μετέβαιναν δια θαλάσσης. Έτσι συνέλαβε την ιδέα και δημιούργησε «Ιδιωτική Τράπεζα» στο κατάστημα του, όπου έγινε για πολλά χρόνια εμπορικό και τραπεζικό κέντρο.

Υ.Σ: Το εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο της τότε τράπεζας σώζεται μέχρι σήμερα, στο εσωτερικό του ψητοπωλείου «Ρεμπέτικο».

Ο φωτογράφος του Παραλίου Άστρους

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 18-09-2017 12:32:22 pm | από nskarmoutsos

Ο εικονιζόμενος Κωνσταντίνος (Ντίνος) Βούλγαρης διετέλεσε φωτογράφος του Παραλίου Άστρους τη δεκαετία του 1940. Η μηχανή του, το φωτογραφικό ξύλινο κουτί με το τρίποδο, διασώζεται σε καλή κατάσταση, βλέπε φωτογραφίες παρακάτω, και αποτελεί, εν δυνάμει, ένα ακόμα έκθεμα για το μελλοντικό!! Λαογραφικό Μουσείο του Παραλίου Άστρους.

Η φωτογραφική μηχανή ήταν στημένη στο καφενείο του Κουτσαντώνη, σημερινό καφέ «Mango», στη κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους, το καφενείο εκτελούσε χρέη άτυπου φωτογραφικού στούντιο!!

1937, ο «ποταμός» Τάνος

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 14-09-2018 11:08:23 am | από nskarmoutsos

Νο 1. 2013, μια από τις ελάχιστες κατεβασιές του χειμάρρου Τάνου, φωτ. στις εκβολές του

Η εφημερίδα «Κυνουρία», σε φύλλο της το 1937, μας πληροφορεί για διάφορες ειδήσεις από το Παράλιο Άστρος, οι κυριότερες των οποίων έχουν ως εξής:

  1. Πότιζαν τα κτήματα της περιοχής με το νερό του «ποταμού» Τάνου -http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=4099-, εκείνη την εποχή αλλά και παλιότερα ο Τάνος είχε συνέχεια νερό πολλούς μήνες το χρόνο, σήμερα δεν συμβαίνει αυτό και έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε χείμαρρο.
  2. Έγινε η δημοπρασία για τη κατασκευή τμήματος του Παλιού λιμανιού, βλέπε εδώ, http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=2745, προϋπολογισμού δαπάνης 2.300.000 δραχμών.
  3. Στις 28-2-1937 έγιναν οι γάμοι του ζεύγους Γεωργίου και Τρισούλας Βλαχάκη -ιδιοκτήτες του κτιρίου που βρίσκεται σήμερα το εστιατόριο «Ιππόκερος», στη κεντρική πλατεία Παραλίου Άστρους-.

Νο 2. 1937, δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυνουρία» με διάφορες ειδήσεις από το Παράλιο Άστρος

1937, δημιουργία Λαϊκής Αγοράς στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 10-09-2018 10:49:36 am | από nskarmoutsos

No 1. 1937, η θέση της Λαϊκής Αγοράς στη πλατεία Παραλίου Άστρους

Η εφημερίδα «Κυνουρία», σε φύλλο της το 1937, δημοσιεύει καταχώρηση της Κοινότητας Παραλίου Άστρους -βλέπε φωτ. Νο 2-, η οποία αναφέρεται στην ίδρυση Λαϊκής Αγοράς.

Η καταχώρηση έχει ως εξής:

«ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Φέρομεν εις γνώσιν των ενδιαφερόμενων εμπόρων, παραγωγών και καταναλωτών, ότι, δι’ αποφάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Υφυπουργείου Αγορανομίας ενεκρίθη η ίδρυσις Λαϊκής αγοράς εν Παραλίω Άστρει, ότι δια των αποφάσεων τούτων ωρίσθη ημέρα λειτουργίας της Λαϊκής αγοράς εκάστη Κυριακή και τόπος λειτουργίας αυτής η ανατολική πλευρά της εν Παραλίω Άστρει παραλιακής πλατείας και ότι η λαϊκή αγορά θέλει λειτουργήσει το πρώτον την δευτέραν Κυριακήν του έτους 1937 (10ην Ιανουαρίου) και μετέπειτα συνεχώς κατά Κυριακήν.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητος

Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»

Επεξηγήσεις:

  1. Ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1929, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=19119
  2. Η Λαϊκή Αγορά Παραλίου Άστρους ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε στη περιοχή.
  3. Η θέση της Λαϊκής Αγοράς Παραλίου Άστρους ήταν εκεί που είναι σήμερα το Μνημείο Ηρώων, στη κεντρική πλατεία, μπροστά από το σημερινό καφέ του Διονύση Σελίμου.
  4. Προφανώς ορίστηκε η Κυριακή μέρα λειτουργίας της για να εξυπηρετούνται καλύτερα έμποροι, παραγωγοί και καταναλωτές.
  5. Πρόεδρος της Κοινότητας Παραλίου Άστρους ήταν ο Εμμανουήλ Κωνσταντίνου, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=4574

Νο 2. 1937, καταχώρηση στην εφημερίδα «Κυνουρία» για την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς στο Παράλιο Άστρος

1936, το «λιώσιμο των πάγων» μεταξύ των δύο Άστρων

Κατηγορία Τοπικός Τύπος | Αναρτήθηκε 09-09-2018 11:42:28 am | από nskarmoutsos

Νο 1. Άστρος Κυνουρίας, το αχτύπητο… δίδυμο -http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=15142-

Η εφημερίδα «Κυνουρία», σε φύλλο της το 1936, μας πληροφορεί για τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στο Παράλιο Άστρος.

Στο τέλος του δημοσιεύματος ο συντάκτης κάνει τη διαπίστωση ότι, και τα αυτοκίνητα που μόλις είχαν μπει στη τοπική καθημερινότητα συνετέλεσαν να φέρουν πιο κοντά τους κατοίκους του Μεσογείου Άστρους και του Παραλίου Άστρους, διαλύοντας καχυποψίες και ψυχρότητες αιώνων!!

Νο 2. 1936, δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυνουρία» για τον εορτασμό του Πάσχα στο Παράλιο Άστρος

Νο 3. Απ’ το σεντούκι της γιαγιάς…

Κατηγορία Νομίσματα | Αναρτήθηκε 08-09-2018 12:22:39 pm | από nskarmoutsos

Συνέχεια από τα προηγούμενα

Νο 1. 1832, μπροστινή όψη ασημένιας δραχμής

Ασημένια δραχμή του Βασιλιά Όθωνα, πιθανότατα του 1832 -είναι σβησμένη η χρονολογία-, έχει κοπεί στο νομισματοκοπείο του Μονάχου, είναι η πρώτη δραχμή του νεοελληνικού κράτους.

Διάμετρος = 23,2 χιλιοστά, Βάρος = 4,477 γραμμάρια και περιέχει Ασήμι = 90%

Α) Μπροστινή όψη: Φέρει το κεφάλι του Βασιλιά Όθωνα και αναγράφει ΟΘΩΝ  ΒΑΣΙΛΕΥΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ.

Β) Πίσω όψη: Φέρει τον βασιλικό θυρεό και αναγράφει 1 ΔΡΑΧΜΗ.

Νο 2. 1832, πίσω όψη ασημένιας δραχμής

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις