Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Σχεδόν αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 20-04-2018 04:12:34 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο Αργολικός από το «Παλιόχανο»)

Τοπική πρόγνωση για το Σάββατο 21-4-2018

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Ανακοίνωση διοργάνωσης Θερινού Σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (Man and the Bioshere MAB) της UNESCO

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-04-2018 01:20:20 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (Man and the Biosphere MAB) της UNESCO, ανακοινώνεται ότι θα υλοποιηθεί Θερινό Σχολείο για τον χαρακτηρισμό και τη λειτουργία των αποθεμάτων βιόσφαιρας (BR) με θέμα “Integrated Approaches for Sustainable Development Management, Tourism and Local Products in Biosphere Reserves (BRs)”. Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα (Λεωνίδιο, Μολάοι), από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2018 και απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, νέους ερευνητές και διαχειριστές αποθεμάτων βιόσφαιρας.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη διοργάνωση αντιστοίχων Θερινών Σχολείων στην Άμφισσα (2014), τη Σαμοθράκη (2016) και την Σαρδηνία (2017), το 4ο Θερινό Σχολείο θα παρέχει υπηρεσίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων γύρω από μια σειρά ακαδημαϊκών θεμάτων όπως είναι η διαχείριση, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία και η διατήρηση.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης βρίσκονται στην παρακάτω ιστοσελίδα http://www.medies.net/staticpages.asp?aID=1191&overRideCategory=1. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Θερινό Σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής https://www.eventora.com/en/Events/summer-school-parnon-2018 αποστέλλοντας σύντομο βιογραφικό σημείωμα και επιστολή υποστήριξης της αίτησής τους.

Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται και υποστηρίζεται από:

The UNESCO Regional Bureau for Science and Culture in Europe www.unesco.org/new/en/venice

The Greek National Committee of Man and the Bioshere Program of UNESCO

The UNESCO Chair and Network on Sustainable Development Management and Education in the Mediterranean of the University of Athens http://unescochair.chem.uoa.gr/

The Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (www.mio-ecsde.org) through its education initiative MEdIES (www.medies.net).

OIKOM Environmental Studies Ltd http://www.oikom.gr/en

The Regional Development Company of Parnonas (PARNONAS S.A.) www.parnonas.gr/en/

Management Body of Parnon, Moustos, Mainalon and Monemvasia www.fdparnonas.gr

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr  

Βόλτα με μια χελώνα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 20-04-2015 09:15:24 am | από nskarmoutsos

Ένα παράξενο θέαμα συναντούν καθημερινά οι κάτοικοι του Τόκιο στους δρόμους της πόλης, με έναν άντρα να βγάζει βόλτα τη χελώνα του και να περπατά υπομονετικά δίπλα της!
Ένας ηλικιωμένος άντρας κάνει τον περίπατό του με αργούς ρυθμούς μαζί με την τεράστια χελώνα του προκαλώντας το ενδιαφέρον των περαστικών.
Καθημερινά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πηγαίνει για ψώνια, κάνει τις δουλειές του, μιλά με τους φίλους του, κι όλα αυτά έχοντας στο πλευρό του το τεράστιο ερπετό που τον ακολουθεί πιστά.

Ο ίδιος ζει με τη χελώνα αρκετά χρόνια, η οποία είναι πλέον κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Πηγή: perierga.gr

Το «χαλί»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-04-2016 09:27:00 am | από nskarmoutsos

Μια γυναίκα βγάζει «σέλφι» μέσα σε ένα ολάνθιστο λιβάδι, στο νότιο Ισραήλ.

Πηγή: naftemporiki.gr

«Καλοκαίρι»

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 19-04-2018 05:26:17 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους προς «Πόρτες»)

Τοπική πρόγνωση για τη Παρασκευή 20-4-2018

Σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν μεταβλητοί έως μέτριοι 3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαφάνισε οικισμούς στο Αιγαίο πριν από 7.600 χρόνια

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 19-04-2018 10:27:02 am | από nskarmoutsos

Μία απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κατά τουλάχιστον ένα έως ενάμισι μέτρο, συνέβη στο Βόρειο Αιγαίο πριν από περίπου 7.600 χρόνια (δηλαδή περί το 5600 π.Χ.), ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και νωρίτερα, πριν από 8.400 χρόνια.
Τα περιστατικά αυτά είχαν πιθανότατα σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους της περιοχής, βάζοντας «φρένο» στην ανάπτυξη των νεολιθικών γεωργικών οικισμών και του πολιτισμού, καθώς μεγάλες παράκτιες εκτάσεις θα βρέθηκαν ξαφνικά κάτω από το νερό.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Γερμανών επιστημόνων, που βασίζεται στη μελέτη των απολιθωμάτων μικροσκοπικών αρχαίων θαλάσσιων οργανισμών που έχουν διατηρηθεί στα ιζήματα του βυθού της θάλασσας του Βορείου Αιγαίου.
Οι ερευνητές του Κέντρου Βιοποικιλότητας και Κλιματικών Ερευνών Σένκενμπεργκ και του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιενς Χέρλε, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports".
«Κατά προσέγγιση πριν από 7.600 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας πρέπει να ανέβηκε απότομα στις περιοχές της Μεσογείου που συνορεύουν με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Βόρειο Αιγαίο, η Θάλασσα του Μαρμαρά και η Μαύρη Θάλασσα κατέγραψαν μια ανύψωση άνω του ενός μέτρου. Αυτό οδήγησε στο πλημμύρισμα των χαμηλών παράκτιων περιοχών, οι οποίες θα είχαν υπάρξει ιδανικές για δημιουργία οικισμών» δήλωσε ο δρ Χέρλε.
Η Νεολιθική Εποχή σηματοδότησε την μετάβαση από μια κοινωνία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μια κοινωνία γεωργών-κτηνοτρόφων. Με κοιτίδα της την Μέση Ανατολή, η γεωργική επανάσταση εξαπλώθηκε προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και το Αιγαίο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν όμως ότι πριν από 7.600 χρόνια υπήρξε μια ανεξήγητη και απότομη ύφεση στη δημιουργία τέτοιων οικισμών. Οι γερμανοί επιστήμονες με τη νέα μελέτη τους πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα βρήκαν μία εξήγηση γι' αυτό.
Οι ερευνητές πήραν ένα δείγμα (πυρήνα) από το βυθό του Βορείου Αιγαίου και η μελέτη των μικροοργανισμών του βυθού, συγκεκριμένα του απολιθωμένου φυτοπλαγκτού του είδους Emiliana huxleyi, που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα ιζήματα, επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις για τις διαχρονικές μεταβολές, όσον αφορά την περιεκτικότητα των επιφανειακών υδάτων του Αιγαίου σε αλάτι και, κατ' επέκταση, για τη στάθμη του νερού.
Η ανάλυση αποκάλυψε δύο απότομες μειώσεις της αλατότητας πριν από 8.400 και πριν από 7.600 χρόνια, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν, κατά τους επιστήμονες, μόνο από το γεγονός ότι μεγαλύτεροι όγκοι νερού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι θα έρρευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) προς τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε εκείνες τις δύο περιπτώσεις.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξαν εκτεταμένες πλημμύρες κατά μήκος των ακτών του Βορείου Αιγαίου, που συνέπεσαν με δύο αντίστοιχες υφέσεις στη νεολιθική γεωργική και τεχνολογική επανάσταση. Η πιο παλαιά άνοδος των υδάτων (πριν από 8.400 χρόνια, δηλαδή περί το 6400 π.Χ.) φαίνεται να συμπίπτει με αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία οι παράκτιοι οικισμοί είχαν τότε περίπου αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Το δεύτερο πλήγμα για τους κατοίκους της περιοχής ήλθε 800 χρόνια αργότερα, με τη νέα άνοδο των υδάτων και με τις νέες πλημμύρες που ακολούθησαν.
Η μελέτη ενός αντίστοιχου δείγματος (πυρήνα) από το βυθό του Νοτίου Αιγαίου, που είχε ληφθεί στο παρελθόν, δεν είχε δείξει τις ίδιες εποχές στο παρελθόν ανάλογα φαινόμενα με το Βόρειο Αιγαίο.
Συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον, ο Χέρλε προειδοποίησε ότι «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αναμένουμε η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών να ανέβει έως ένα μέτρο μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να εκτοπισθούν από τις παράκτιες περιοχές, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Πηγή: real.gr

«Έχει και χειρότερα»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-04-2018 09:54:39 am | από nskarmoutsos

Αμμοθύελλα «επιτίθεται» στην πόλη Γιαζντ του Ιράν. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Το δελφίνι που… κοκκινίζει!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-04-2015 11:24:14 am | από nskarmoutsos

Σε στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, όταν θυμώνουν, λυπούνται ή ντρέπονται, οι άνθρωποι κοκκινίζουν στα μάγουλα ή και σε όλο το πρόσωπο. Με τον ίδιο τρόπο εκδηλώνει τα συναισθήματά του και ένα λευκό δελφίνι αλμπίνο, που ζει στο Taiji Whale Museum στη νότια Ιαπωνία.
Παρότι τα ρινοδέλφινα είναι συνήθως γκρι, το δελφίνι αυτό είναι εντελώς λευκό και έχει την τάση να γίνεται… ροζ όταν νιώθει θυμό, λύπη ή ντροπή.
Σύμφωνα με τη Daily Mail αυτό οφείλεται στο λεπτό δέρμα του δελφινιού, που έχει ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να προκαλούν αλλαγή του χρώματος.
Το συγκεκριμένο δελφίνι πιστεύεται πως είναι μόλις το δεύτερο του είδους που εκτίθεται σε ενυδρείο μετά την αγορά του από ψαράδες πέρσι.
Το άτυχο θηλαστικό πιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού στο Taiji τον Ιανουάριο. Το χρώμα του το έσωσε από τη σφαγή αφού οι ψαράδες που το αιχμαλώτισαν έκριναν πως θα έπιανε περισσότερα λεφτά αν το πωλούσαν σε ενυδρείο παρά αν το πουλούσαν για το κρέας του.
Η παράδοση του ετήσιου κυνηγιού έγινε παγκοσμίως γνωστή και προκάλεσε φρίκη και ανατριχίλα μέσω του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove», του 2009.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του Taiji Whaling Museum, καταγγέλλοντας πως δεν επέτρεψε σε ειδικούς να ελέγξουν την ασφάλεια του σπάνιου δελφινιού.
Το Μουσείο υποστηρίζει πάντως πως η υγεία του δελφινιού είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και πως διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική του υγεία.

Αραιή συννεφιά

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 18-04-2018 05:19:20 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. στο φόντο το Παράλιο Άστρος από το λόφο «Καστράκι»)

Τοπική πρόγνωση για τη Πέμπτη 19-4-2018

Λίγα σύννεφα, αρχίζει να καταλαγιάζει η αφρικανική σκόνη, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Σουηδία: Δρόμος... φορτιστής για κινούμενα οχήματα

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:31:33 am | από nskarmoutsos

Ο πρώτος ηλεκτροφόρος δρόμος που είναι ικανός να φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα που οδηγούν πάνω σε αυτόν ξεκίνησε λειτουργία έξω από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αν και ο δρόμος, ο οποίος ξεκινάει από το αεροδρόμιο της Στοκχόλμης και καταλήγει σε έναν κοντινό χώρο εφοδιασμού και αποθήκευσης έχει μήκος μόνο δύο χιλιόμετρα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο στρατηγικό σχέδιο της Σουηδίας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Η σκανδιναβική χώρα στοχεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, γεγονός που θα απαιτήσει μείωση 70% των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών. Μόλις επεκταθούν, οι ηλεκτρικοί αυτοκινητόδρομοι στη Σουηδία θα καταστήσουν ευκολότερη τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και θα διευκολύνουν την κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το σύστημα λειτουργεί με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από μία εγκατεστημένη υπόγεια σιδηροτροχιά στο όχημα πάνω στο δρόμο, μέσω ενός εύκαμπτου βραχίονα φόρτισης που συνδέεται με το όχημα.

«Δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια πάνω στην επιφάνεια, αλλά πέντε με έξι εκατοστά κάτω από το έδαφος», εξήγησε στον Guardian ο Χανς Σελ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας. «Ακόμα και αν πλημμυρίσει ο δρόμος με αλμυρό νερό, η τάση της ηλεκτρικής ενέργειας στην επιφάνεια είναι μόλις ένα βολτ, και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος», πρόσθεσε.

Το κόστος κατασκευής ενός χιλιομέτρου ηλεκτρικού δρόμου είναι σήμερα ένα εκατομμύριο ευρώ, 50 φορές μικρότερο από το κόστος εγκατάστασης μίας υπερυψωμένης ηλεκτροφόρου γραμμής για την ίδια απόσταση. Η Σουηδία διατηρεί περίπου 500.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, εκ των οποίων τα 20.000 είναι αυτοκινητόδρομοι υψηλής ταχύτητας. Αν ηλεκτριστούν 5.000-20.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση, σύμφωνα με τον Σελ, καθώς η μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο αυτοκινητοδρόμων υψηλής ταχύτητας στη Σουηδία είναι 45 χιλιόμετρα.

Εξάλλου, η Σουηδία και η Γερμανία συζητούν για την κατασκευή ενός μεγαλύτερου δικτύου ηλεκτροκίνητων δρόμων, για την προώθηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις