Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Άνοδος του υδραργύρου

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 23-06-2017 10:39:56 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο Αργολικός από το «Παλιόχανο»)

Τοπική πρόγνωση για το Σάββατο 24-6-2017

Αίθριος, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 23-6-2017 22.30, είναι 27 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 22-06-2017 10:56:23 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. στο φόντο αριστερά το Νησί του Παραλίου Άστρους, από το ακρωτήριο Πουρνό)

Τοπική πρόγνωση για την Παρασκευή 23-6-2017

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 22-6-2017 22.50, είναι 26 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Η κόκκινη λίμνη της Κριμαίας

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-06-2015 09:15:26 am | από nskarmoutsos

Μια αλμυρή λίμνη στην Κριμαία μοιάζει βγαλμένη από τανία επιστημονικής φαντασίας και τα κόκκινα νερά της δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο ολόγυρα. Η Koyashskoye βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, που μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις στερεοποιείται και δημιουργεί μικρούς λευκούς “βράχους” που προεξέχουν στην επιφάνειά της. Ο Ουκρανός φωτογράφος Sergey Anashkevych φωτογράφισε τη λίμνη σε διάφορες ώρες της ημέρας, παρουσιάζοντας τις ποικίλες αποχρώσεις της που αλλάζουν ανάλογα με το ηλιακό φως. Από βαθύ κόκκινο σε πιο ανοιχτό ροζ, η λίμνη γίνεται ο ιδανικός καμβάς για μια εξαιρετική συλλογή εικόνων…

Πηγή: perierga.gr

Ελέφαντες σώζουν το μικρό τους

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 22-06-2017 11:09:49 am | από nskarmoutsos

Την αλληλεγγύη τους σε ένα μικρό, αδύναμο ελεφαντάκι, έδειξαν δύο ελέφαντες σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Κορέας.

Ο μικρός ελέφαντας, ο οποίος ακούει στο όνομα «Ελπίδα» σύμφωνα με το Euronews, επιχείρησε να δοκιμάσει το νερό της πισίνας με την προβοσκίδα του, ωστόσο έχασε την ισορροπία του, πέφτοντας μέσα σε αυτό.

Με το βάθος της πισίνας να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του, το ελεφαντάκι δυσκολεύτηκε να κρατηθεί στην επιφάνεια, κινδυνεύοντας να πνιγεί.

Βλέποντάς το να αδυνατεί να σωθεί, δύο μεγαλύτεροι ελέφαντες, -οι οποίοι περιγράφονται ως η μητέρα του και η αδερφή της- έσπευσαν στο νερό, οδηγώντας την «Ελπίδα» σε ρηχότερο σημείο της πισίνας.

Το περιστατικό συνέβη στις 16 Ιουνίου σε ζωολογικό κήπο στη Νότια Κορέα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ο Κορινθιακός εκπέμπει SOS

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-06-2017 09:12:31 am | από nskarmoutsos

Αποτέλεσμα της κίνησης των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης, είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος η παρουσία μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Και δεν είναι η μόνη συνέπεια: η υπεραλίευση πλήττει τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας και οδηγεί στη μείωση των θηρευτών των αχινών, που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξησή τους και στην «υπερβόσκηση» των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί στο σύνολό του ο Κορινθιακός θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί.

Τα οικολογικά προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα που απασχολεί φέτος όλες τις παράκτιες περιοχές: τη μεγάλη αύξηση των μεδουσών. «Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό σε ένα μικρό παιδί. Επειδή δεν ξέρει να μας πει αν πονάει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το ψάχνουμε. Οι μέδουσες μας δείχνουν την έκταση της υπεραλίευσης. Μόνο όταν χάσουμε τις ανέσεις μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο», ανέφερε ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων». «Αυτό που γίνεται στον Κορινθιακό δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια κλειστή θάλασσα και δεν μπορεί να επιτρέπεται χωρίς καμία προστασία και ελεγκτικούς μηχανισμούς να γίνεται υπεραλίευση και μάλιστα από γρι γρι», προσέθεσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός.

«H αύξηση των μεδουσών είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα», εκτίμησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν πολύ ενοχλητικά, εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα, όπως τα ρεύματα και οι άνεμοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει».

Ομως η υπεραλίευση του Κορινθιακού είναι γεγονός και έχει πολλές συνέπειες. Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009. «Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... “τα κατσίκια της θάλασσας”, προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».

Παλιές «αμαρτίες»

Υπάρχουν όμως και οι «παλαιές αμαρτίες». «Η απόρριψη λάσπης από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον σταματήσει, αλλά το πρόβλημα των 40 ετών απόρριψης δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σήμερα η κόκκινη λάσπη, που έχει εκατοντάδες φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων από τα φυσικά ιζήματα, καταλαμβάνει περισσότερα από 200 τ. χλμ. στον πυθμένα του Κορινθιακού», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κορινθιακός «αντιστέκεται». Οπως ανέφερε η κ. Σαλωμίδου, ο κόλπος με τα λιβάδια ποσειδωνίας, τις υποθαλάσσιες εκλύσεις αερίων, τους υφάλους και τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς είναι μια γοητευτική μικρογραφία της Μεσογείου. Οπως συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο Κορινθιακός φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών και μάλιστα έχει καταγραφεί και ένα είδος «υβρίδιο», κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, κάτι που δεν συμβαίνει ανοιχτοπέλαγα. Οι επιστήμονες ζητούν να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο των θαλάσσιων Natura, κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η ένταξη του Κορινθιακού στις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα», ανέφερε η Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. «Ο Κορινθιακός “βρέχει” τέσσερις περιφέρειες, επομένως ένας ενιαίος χωρικός σχεδιασμός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχεδόν αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 21-06-2017 10:54:08 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. θέα από τον Άγιο Βασίλειο)

Τοπική πρόγνωση για την Πέμπτη 22-6-2017

Αραιή συννεφιά, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 21-6-2017 22.50, είναι 24 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

O Στίβεν Χόκινγκ λέει ότι η γη βρίσκεται υπό απειλή και οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν

Κατηγορία Επιστήμη | Αναρτήθηκε 21-06-2017 09:29:04 am | από nskarmoutsos

Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η Γη απειλείται και επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουμε σύντομα αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως είδος.

«Η Γη απειλείται από τόσους πολλούς κινδύνους σε διάφορους τομείς που είναι δύσκολο για μένα να είμαι θετικός και αισιόδοξος. Οι απειλές είναι πολύ μεγάλες και υπερβολικές», δήλωσε όπως δημοσιεύει το Evening Express. «Οι φυσικοί μας πόροι εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό. Δώσαμε στον πλανήτη μας το καταστροφικό δώρο της αλλαγής του κλίματος. Αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση των πολικών πάγων, αποψίλωση των δασών και αποδεκάτισμα
των ζωικών ειδών. Είμαστε μια αμαθής, αδιανόητη παρτίδα».

Ο Χόκινγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Φεστιβάλ Starmus στη Νορβηγία. Το φεστιβάλ γιορτάζει την επιστήμη και τη μουσική και στοχεύει να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα την πολυσύνθετη επιστήμη.

Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός και σύγχρονος επιστήμονας έχει κάνει παρόμοιες σοκαριστικές προειδοποιήσεις για την τύχη της ανθρωπότητας στο παρελθόν, αλλά στις τελευταίες του παρατηρήσεις, εστίασε σε αρκετά συγκεκριμένα ζητήματα που θεωρεί ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή και μίλησε για το πώς μπορούμε να γίνουμε ένα πολυπλανητικό είδος.

Ο Χόκινγκ είπε ότι στο παρελθόν, όταν οι άνθρωποι αντιμετώπισαν «παρόμοιες κρίσεις» από πλευράς πόρων, μετακόμισαν σε νέα μέρη του κόσμου, του πλανήτη γη: «Ο Κολόμβος το έκανε το 1492 όταν ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο», είπε. «Αλλά τώρα δεν υπάρχει νέος κόσμος. Δεν υπάρχει ουτοπία στη γωνία».

«Τρέχουμε δίχως να υπάρχει χώρος και πλέον τα μόνα μέρη που μπορούμε και πρέπει να πάμε είναι άλλοι κόσμοι. Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωση μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μας σώζει από εμάς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γη», είπε.

Ο Γαλαξίας διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια πλανήτες. Από αυτά, εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, είναι «δυνητικά κατοικήσιμα», που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού κλίματος που επιτρέπει την ύπαρξη υγρού ύδατος.

Ο Χόκινγκ παρατήρησε ότι υπάρχουν περίπου 1.000 αστέρια μέσα σε 30 έτη φωτός της Γης, οπότε αν μόνο το 1% αυτών «μοιάζουν» με τη Γη, θα έχουμε 10 υποψήφιους πλανήτες για να προχωρήσουμε. Επίσης πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει την τεχνολογία για διαστρικό ταξίδι μέσα στα επόμενα 200 έως 500 χρόνια.

«Ο ανθρώπινος αποικισμός σε άλλους πλανήτες δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Μπορεί να είναι επιστημονικό γεγονός», είπε. «Η ανθρώπινη φυλή υπήρξε ως ξεχωριστό είδος για περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια. Ο πολιτισμός ξεκίνησε περίπου πριν από 10.000 χρόνια και ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται συνεχώς. Αν η ανθρωπότητα πρέπει να συνεχιστεί για ένα εκατομμύριο χρόνια ακόμη, το μέλλον μας βρίσκεται σε μια τολμηρή πορεία όπου κανείς άλλος δεν έχει ακολουθήσει πριν».

Πηγή: tvxs.gr

Η Λέσβος απομακρύνθηκε 4,4 εκ. από τη Χίο μετά τον σεισμό των 6,3R

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-06-2017 09:22:38 am | από nskarmoutsos

Την απομάκρυνση του νησιού της Λέσβου κατά 4,4 εκατοστά από τη Χίο λόγω του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί στις 12 Ιουνίου κατέγραψαν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάση Γκανά.
Την καταγραφή έκαναν, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γκανάς στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, δύο γεωδαιτικοί σταθμοί που είναι τοποθετημένοι στα δύο νησιά και χρησιμοποιούνται για τις ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά τον σεισμό.
Όσον αφορά τη σεισμική δόνηση οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει ότι προκλήθηκε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται νότια του Πλωμαρίου καθώς και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 14χλμ. νότια από την ακτή του χωριού.
Ωστόσο πλέον προβληματίζονται από το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φτάνει μέχρι την Ερεσό.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 753 κτίσματα που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, διενεργήθηκαν 1.361 αυτοψίες από τις οποίες 608 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Από το σύνολο των αυτοψιών, 1192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

«Αρκουδίσια ζωή»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-06-2017 09:15:53 am | από nskarmoutsos

Μία πολική αρκούδα αράζει στον ίσκιο στον ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 20-06-2017 10:55:05 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. αριστερά ο «Μύλος» και δεξιά το Νησί του Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για την Τετάρτη 21-6-2017

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 20-6-2017 22.50, είναι 26 βαθμοί…συνέχεια

Προηγούμενες αναρτήσεις