Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Τη δροσιά του να έχετε»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-08-2017 09:13:40 am | από nskarmoutsos

Μία καφέ αρκούδα απολαμβάνει το μπάνιο της σε καταφύγιο για αρκούδες στο χωριό Berezivka της Ουκρανίας. Στο καταφύγιο, το οποίο δημιούργησε το 2012 η οργάνωση Four Paws (Τέσσερις Πατούσες), ζουν πέντες αρκούδες οι οποίες κακοποιούνταν σε τσίρκο, ζωολογικά πάρκα και εστιατόρια. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Συρία: Μανιτάρια αντί κρέατος για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-08-2017 09:08:44 am | από nskarmoutsos

Με τον εμφύλιο να μαίνεται επί χρόνια στη Συρία και τις ελλείψεις σε τρόφιμα να γίνονται ολοένα χειρότερες, οι κάτοικοι πυκνοκατοικημένων πόλεων που ελέγχονται από αντάρτες, όπως η Δούμα, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα μανιτάρια ως υποκατάστατο του κρέατος. 

Καθώς ο πολυετής εμφύλιος συνεχίζεται, το κρέας και άλλα θεμελιώδη συστατικά της συριακής κουζίνας γίνονται μη διαθέσιμα για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Το Ίδρυμα Αντάλα, μία τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, στράφηκε σε εναλλακτικές ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στραφήκαμε στην καλλιέργεια μανιταριών επειδή είναι ένα φαγητό που έχει υψηλή θρεπτική αξία, παρόμοια με το κρέας, και που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα σε σπίτια και υπόγεια», δήλωσε ο Αμπού Ναμπίλ, μηχανικός και διευθυντής του προγράμματος.

Τα μανιτάρια έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και ανόργανων αλάτων, σύμφωνα με τον διευθυντή της Αντάλα, Μουαγιάντ Μοχιεντίν. Επιπλέον, η καλλιέργεια μανιταριών δεν απαιτεί ούτε άφθονο χώρο ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αυτός ο τύπος καλλιέργειας ήταν εντελώς άγνωστος στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού πριν από τον πόλεμο.

Καλλιεργώντας μανιτάρια σε σακούλες μέσα σε ένα δωμάτιο με ελεγχόμενο κλίμα όπως μία θερμοκοιτίδα, το ίδρυμα κατάφερε να διανείμει 1.300 κιλά μανιταριών την εβδομάδα σε 500 άτομα σε όλη τη Δούμα και σε άλλα μέρη της ανατολικής Γκούτα χωρίς κόστος.

«Η διανομή είναι δωρεάν για τις φτωχότερες οικογένειες και για όσους υποφέρουν από υποσιτισμό ή τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Αμπού Ναμπίλ.

Πολλοί αποδέκτες των μανιταριών δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτά καθώς δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ πριν. Για αυτό το λόγο, κοινωνικά κέντρα οργάνωσαν εργαστήρια για να δείξουν στους ανθρώπους πώς να τα μαγειρεύουν, ενώ άλλοι κάτοικοι στράφηκαν στο διαδίκτυο για συμβουλές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Συνεχίζονται τα μελτέμια

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 16-08-2017 10:18:29 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. παραλία Ατσίγγανος)

Τοπική πρόγνωση για την Πέμπτη 17-8-2017

Αίθριος, μελτέμια θα επικρατήσουν στον Αργολικό έντασης 3-5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 16-8-2017 22.25, είναι 29 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Μία ακόμη παράσταση φρίκης στα αποκαΐδια

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-08-2017 04:01:12 pm | από nskarmoutsos

Η μικροπολιτική, οι αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες γύρω από την «καμένη γη» είναι συχνό φαινόμενο. Σοβαρές ή φαιδρές αφορούν συνήθως την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια ταμεία. Όταν όμως η χρήση των εννοιών είναι κυριολεκτική, όταν οι πρωταγωνιστές των δημόσιων διαπληκτισμών έχουν για φόντο τους την πύρινη λαίλαπα, που λιώνει τα πάντα στο πέρασμά της, προκαλούν αγανάκτηση και οργή. Τα συναισθήματα αυτά, ανάμικτα με την αγωνία και τον τρόμο, έκδηλα στα πρόσωπα και τις φωνές των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, της Ζακύνθου και τόσων άλλων περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα.  

Ήταν «σχέδιο εμπρησμών», μία «ασύμμετρη απειλή», όπως εκείνη για την οποία ακούγαμε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το καλοκαίρι του 2007; Ήταν αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αντιπυρηνικής ικανότητας της χώρας των τελευταίων ετών ή της διαχρονικής απουσίας σχεδίων πρόληψης και της επίμονης αδυναμίας συντονισμού των αρμόδιων αρχών; Πιθανόν όλα τα παραπάνω.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη (που ζει τον δικό της πύρινο εφιάλτη από την Πορτογαλία έως την Κορσική και από την Ιταλία έως την Αλβανία) δεν περιορίζονται σε τέτοια ερωτήματα. Εξετάζουν τη σύνδεση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών με την ανεξέλεγκτη επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι έντονες ξηρασίες, αν δεν προκαλούν μια πυρκαγιά, σίγουρα τη βοηθούν να εξαπλωθεί και δυσχεραίνουν την κατάσβεσή της. Έχουν τη δική τους ευθύνη για τον τριπλασιασμό των πυρκαγιών στη γηραιά ήπειρο. Περίπου 700 οι πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος ανά την Ε.Ε., την ώρα που ο ετήσιος μέσος όρος την περίοδο 2009-2016 ήταν 215.

Στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή αναβάλλεται. Έχουμε να ανταλλάξουμε τα συνήθη πυρά, σαν καμποτίνοι σε παράσταση φρίκης.

Της Νατάσα; Στασινού

Πηγή: naftemporiki.gr

Το 2016 σημαδεύτηκε από σειρά αρνητικών κλιματικών ρεκόρ

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-08-2017 10:00:13 am | από nskarmoutsos

Ο πλανήτης βίωσε μία σειρά από αρνητικά κλιματικά ρεκόρ το 2016, μεταξύ των οποίων για το πιο θερμό έτος στη σύγχρονη εποχή, το υψηλότερο επίπεδο της θάλασσας και την εκπομπή των περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Μια σειρά βασικών δεικτών για το κλίμα δείχνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο, μια τάση που δεν δείχνει τάσεις επιβράδυνσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου έτους ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη και ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο στις αρχές του έτους», αναφέρει η έκθεση.

Καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα για ενέργεια, τα υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, «αιχμαλωτίζοντας» θερμότητα γύρω από τη Γη, υπογραμμίζει η έκθεση. Όλα τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, ανέβηκαν σε νέα ύψη το 2016.

Η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 402,9 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ξεπερνώντας τα 400 ppm για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή και με βάση τα δεδομένα από πάγους με χρονολόγηση 800.000 ετών.

«Η κλιματική αλλαγή του κλίματος είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», καταλήγει η δημοσίευση που συντάχθηκε από περίπου 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι το 2016 ήταν το πιο θερμό έτος στην ιστορία, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται ρεκόρ. Η τήξη των πάγων οδήγησε επίσης σε ρεκόρ ανόδου για την παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας, η οποία είναι πλέον περίπου 82 χιλιοστά πάνω από το μέσο όρο του 1993.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μελτέμι

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 15-08-2017 10:01:13 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο κάβος του Ατσίγγανου)

Τοπική πρόγνωση για τη Τετάρτη 16-8-2017

Αίθριος, μελτέμια θα επικρατήσουν στον Αργολικό έντασης 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 15-8-2017 21.55, είναι 27 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Αίθριος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 14-08-2017 10:11:34 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο κόλπος του Άστρους από το Κάστρο)

Τοπική πρόγνωση για τη Τρίτη 15-8-2017

Καθαρός, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 14-8-2017 22.05, είναι 27 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Λιβάδια στην κορυφή των βουνών!

Κατηγορία Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά | Αναρτήθηκε 15-08-2013 09:32:46 am | από nskarmoutsos

Η οροσειρά Odle ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και όχι άδικα αφού αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και παράξενα τοπία στον πλανήτη.
Μεγάλα καταπράσινα λιβάδια απλώνονται πάνω σε βραχώδεις κορυφές και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ξεχωριστό φυσικό πάρκο. Το βουνό ανήκει στο Νότιο Τιρόλο, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο δυτικά των Δολομιτών.

Βασικό χαρακτηριστικό της οροσειράς είναι η ποικιλομορφία γεωλογικών στοιχείων με έμφαση στα εντυπωσιακά οροπέδια που αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για τους ορειβάτες, και όχι μόνο.

Οι καταπράσινες κορυφές δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο που όμοιό του δεν υπάρχει, ενώ μικρά χωριουδάκια διάσπαρτα σε όλο το μήκος συμπληρώνουν επάξια το σκηνικό. Η άνοιξη αποτελεί μία από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφθεί κάποιος το σημείο καθώς η άνθιση είναι στο αποκορύφωμάτης, ενώ το χειμώνα το χιονισμένο τοπίο έχει και αυτό την ομορφιά του.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει και την εποχή των πλημμυρών στην Ευρώπη

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 14-08-2017 09:18:59 am | από nskarmoutsos

Η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει σημαντικά -σε μερικές περιπτώσεις δραματικά- κατά τα τελευταία 50 χρόνια το πότε προκαλούνται πλημμύρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι αλλαγές δεν είναι ομοιόμορφες, αλλά διαφορετικές στοn Βορρά και στον Νότο της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές, σε πολλές χώρες (αλλά όχι σε όλες) της βόρειας Ευρώπης συμβαίνουν νωρίτερα, ενώ στις χώρες της νότιας Ευρώπης συμβαίνουν πιο αργά από ό,τι παλαιότερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Ινστιτούτου Υδραυλικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης,Γκίντερ Μπλεσλ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν στοιχεία 50 ετών από περίπου 4.300 υδρομετρικούς σταθμούς σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά σημαντικά στα πλημμυρικά συμβάντα.
Στη Μεσόγειο και στη βορειοδυτική Ευρώπη οι πλημμύρες συμβαίνουν κυρίως το χειμώνα που υπάρχουν πιο πολλές βροχές, ενώ στη βορειοανατολική Ευρώπη την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, στην Αν.Ευρώπη, Σουηδία, Φινλανδία, νότια Αγγλία και στις Βαλτικές χώρες οι πλημμύρες συμβαίνουν πλέον ένα περίπου μήνα νωρίτερα από ό,τι στις δεκαετίες του 1960 και 1970, δηλαδή τον Μάρτιο πια αντί του Απριλίου, καθώς τα χιόνια λιώνουν νωρίτερα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Όμως στη βόρεια Αγγλία και Σκωτία, δυτική Ιρλανδία, δυτική Σκανδιναβία, Δανία, Ολλανδία και βόρεια Γερμανία οι πλημμύρες συμβαίνουν περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλημμύρισμα των ποταμών έχει επιπτώσεις κατά μέσο όρο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από κάθε άλλη φυσική καταστροφή. Οι συνολικές ετήσιες ζημιές παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή, και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις πλημμύρες, όπως η αλλαγή των χρήσεων γης. Με δεδομένο ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης είναι χτισμένη πάνω σε ποτάμι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι στο μέλλον η απειλή των πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερη, αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Πηγή: real.gr

Πυρκαγιά στο Κάλαμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-08-2017 09:05:53 am | από nskarmoutsos

Πυροσβέστης επιχειρεί κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στον Κάλαμο. Στην περιοχή έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης μιλώντας στον Alpha, κάηκαν και ορισμένα σπίτια. Η πυρκαγιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς φυσάει ισχυρός άνεμος, ενώ καίγονται παλιά πεύκα σε περιοχή με διάσπαρτα σπίτια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις