Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Θάβουν» τις συμφωνίες για το Κλίμα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 28-05-2017 10:01:06 am | από nskarmoutsos

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G7, στη Σικελία. Οι συνομιλίες στο G7 για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής «δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάσκεψη των ηγετών των επτά παραδοσιακών μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη έλαβε χώρα «μια απογοητευτική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή», ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού, πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 26-05-2017 09:33:03 am | από nskarmoutsos

Περί τους 547.000 τόνους υλικά οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση το 2016, καθώς σημειώθηκε αύξηση 13% σε σχέση με το 2015 στην ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.
«Η Ανακύκλωση Συσκευασιών στους μπλε κάδους πέτυχε την υψηλότερη επίδοση από την αρχή της λειτουργίας της», σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2016, όπως προέκυψαν από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας που οργανώνει σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους δήμους της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό, στο τέλος του 2016, οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές των δήμων έφτασαν τους 157.000, ενώ παράλληλα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους ΟΤΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών ήταν συνολικά 493.
Επίσης, με το 91% των ΟΤΑ να έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον σχεδόν το 94% του πληθυσμού της χώρας.
Ακόμα πιο εντατική ήταν και η ανάπτυξη των έργων του Μπλε Κώδωνα, ένα χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης για τη γυάλινη συσκευασία που καλύπτει τις ανάγκες των σημείων και των περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.τ.λ.).

Τέσσερα νέα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης!
Με σχεδόν 7.200 μπλε κώδωνες να έχουν τοποθετηθεί συνολικά σε ιδιωτικό και σε δημόσιο χώρο με τη συνεργασία 213 ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση 16.024 επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση 43% σε σχέση με το 2015.
Ο Γιάννης Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρει:
«Το 2016 και παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία πετύχαμε τα υψηλότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να προωθούμε δυναμικά τα έργα του μπλε κάδου και μπλε κώδωνα σε όλη την Ελλάδα, πάντα με την πολύτιμη συνδρομή των Δήμων, των επιχειρήσεων και πρωτίστως των πολιτών που έχουν αγκαλιάσει και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».
Σημειώνεται πως οι συμβεβλημένες με την ΕΕΑΑ επιχειρήσεις έφτασαν ήδη τις 1.893, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργο, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της ΕΕΑΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπως προβλέπει ο νόμος, έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σήμερα αριθμεί σχεδόν 1.900 συμβεβλημένους.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά 35%.

Πηγή: real.gr

Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1990

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 25-05-2017 09:45:48 am | από nskarmoutsos

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η στάθμη των ωκεανών της Γης αυξάνεται σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από ό,τι κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Πριν από το 1990, η στάθμη αυξανόταν κατά περίπου 1,1 χιλιοστά ετησίως ανά δεκαετία. Από το 1993 έως το 2012, όμως, η έρευνα έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 3,1 χιλιοστά το χρόνο ανά δεκαετία.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρότερη επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι προηγουμένως», δήλωσε ο Ζένκε Ντάνγκεντορφ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν στη Γερμανία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με επιστήμονες από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Ντάνγκεντορφ, η αιτία του φαινομένου είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα προήλθε από την τήξη χερσαίων παγετώνων και την διαστολή του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται, αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον 21ο αιώνα οφείλεται επίσης στο λιώσιμο των φύλλων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Η μελέτη του μεταβαλλόμενου ρυθμού αύξησης της στάθμης της θάλασσας περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ακριβή δορυφορικά δεδομένα μόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πριν από αυτό, τα αρχεία βασίζονται σε μετρητές της στάθμης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ποικίλλει σε διάφορους τόπους, λόγω της μορφολογίας της Γης, των βαρυτικών επιδράσεων στο νερό, και άλλων τοπικών παραγόντων.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τη στάθμη της θάλασσας τον 20ό αιώνα, πριν από την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών μετρητών με βάση την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε μια δεδομένη περιοχή, και στη συνέχεια σταθμίζοντας διαφορετικά την κάθε περιοχή στην τελική ανάλυση.

«Τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να αυξάνονται τον επόμενο αιώνα, ανεξάρτητα από το εάν θα λάβουμε μέτρα ή όχι, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να περιορίσουμε τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Θα επιταχυνθεί περαιτέρω, αλλά το κατά πόσο συνδέεται με το πώς θα ενεργήσουμε ως παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Ντάνγκεντορφ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελεσίγραφο ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 25-05-2017 09:35:16 am | από nskarmoutsos

«Τελεσίγραφο» προς την πολιτεία για τους δασικούς χάρτες και εμμέσως για το Κτηματολόγιο στέλνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποδεικνύοντας να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με νόμιμες διαδικασίες η κύρωσή τους, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί «στον αέρα» μεγάλο τμήμα των κτηματογραφήσεων αλλά και να χαθεί ταυτόχρονα για το Δημόσιο σημαντικό τμήμα της ακίνητης περιουσίας του (δασικής) από επίδοξους καταπατητές.

Επικρίνοντας την επί δεκαετίες αδικαιολόγητη αδράνεια της πολιτείας να καταρτίσει Δασολόγιο, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένο να έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής πριν περαιωθούν η κτηματογράφηση και η ένταξή της στο Κτηματολόγιο.

Το δικαστήριο θεωρεί μεν συνταγματικά ανεκτό να κινούνται παράλληλα οι δύο διαδικασίες (κτηματογράφηση, κατάρτιση δασικών χαρτών), αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αν δεν έχει προηγηθεί η κύρωση των δασικών χαρτών και ότι μπορεί να κινδυνεύσουν ο δασικός πλούτος, η ασφάλεια των συναλλαγών και η δημόσια πίστη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απειληθεί μεγάλο μέρος των εδώ και χρόνια εξελισσόμενων κτηματογραφήσεων στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά σημαντικής δίκης, στην οποία επιδιώκεται η ακύρωση των κτηματογραφήσεων 107 περιοχών που ξεκίνησαν προ 10ετίας, επειδή έγιναν χωρίς να έχει προηγουμένως καταρτιστεί Δασολόγιο ή γιατί κάποιοι δασικοί χάρτες μπορεί να καταρτίσθηκαν με γνώμονα τον λιγότερο προστατευτικό ορισμό του δάσους, που έδωσε ο ν. 3208/03, ο οποίος κατέρρευσε αργότερα ως αντισυνταγματικός.

Πηγή: ethnos.gr

Τα φράγματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα απρόσμενων περιβαλλοντικών αλλαγών

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-05-2017 09:31:05 am | από nskarmoutsos

Τα φράγματα των ποταμών μπορούν να έχουν σημαντικές και απρόσμενες συνέπειες στον κύκλο του άνθρακα και το κλίμα της Γης, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 16 εκατομμύρια φράγματα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 70.000 μεγάλων φραγμάτων. Η κατασκευή νέων φραγμάτων και δεξαμενών είναι αδιάκοπη, κυρίως για την παραγωγή ενέργειας, και μέσα σε 15 χρόνια, το 90% των ποταμών του κόσμου ίσως διαθέτει φράγματα, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Βατερλό και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Οι δεξαμενές που δημιουργούνται από φράγματα ποταμών μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές ή καταβόθρες για το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι δομές αυτές δεν αντιπροσωπεύονται κατάλληλα στα τρέχοντα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο σύνδεσης φυσικών παραμέτρων, όπως του μεγέθους της δεξαμενής, με τις διαδικασίες που καθορίζουν τι συμβαίνει στον οργανικό άνθρακα που ταξιδεύει στα ποτάμια. Το μοντέλο αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τις επιπτώσεις του 70% των τεχνητών δεξαμενών στον κόσμο.

«Τα φράγματα δεν έχουν μόνο τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Είναι σαφές ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα και συνεπώς στο κλίμα της Γης», δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Φαν Κάπελεν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

«Για πιο ακριβείς προβλέψεις του κλίματος, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο των φραγμάτων», πρόσθεσε.

Το μοντέλο της έρευνας έδειξε ότι οι τεχνητές δεξαμενές προσλαμβάνουν σχεδόν το ένα πέμπτο του οργανικού άνθρακα που κινείται από το έδαφος στον ωκεανό μέσα από τα ποτάμια του κόσμου.

«Κάθε φορά που χτίζουμε ένα φράγμα ουσιαστικά αυξάνουμε τον αριθμό των τεχνητών λιμνών», δήλωσε η Τέιλορ Μααβάρα, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό αλλάζει τη ροή του νερού και των υλικών που μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών και του άνθρακα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας έδειξε ότι η κατασκευή φραγμάτων μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, όπως το φώσφορο και το άζωτο, μέσω των ποταμών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού σε όλον τον πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Καιρός και δάκος απειλούν τις ελιές

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-05-2017 09:17:38 am | από nskarmoutsos

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αρχικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σκόνη και στη συνέχεια με τα ψιλόβροχα, δείχνουν ότι επηρεάζουν αρνητικά την καρπόδεση των ελαιοδέντρων. Την ίδια στιγμή η καθυστέρηση στο διαγωνισμό δακοκτονίας δημιουργεί πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας για την πορεία της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με τη σκόνη, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στο “δέσιμο” των ελιών και υπήρχε μεγάλη “απόρριψη” των ανθέων κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της παραγωγής. Το καλό είναι ότι το πρόβλημα δεν παρατηρείται στο σύνολο των ελιοδέντρων του νομού αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την τοποθεσία. Αν όμως οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν με έντονες εναλλαγές είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα ενταθεί και θα μειωθεί δραματικά η φετινή ελαιοπαραγωγή που αναμενόταν καλή για τη Μεσσηνία.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα με τη δακοκτονία και την καθυστέρηση δημιουργούν ανησυχίες για την εξέλιξη της παραγωγής. Οι αγρότες τρέμουν στην ιδέα ότι θα υπάρξουν και φέτος τα ίδια προβλήματα με πέρυσι, όπου καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από το δάκο και από παράγωγα ουσιαστικά της δακοπροσβολής. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη της φετινής δακοκτονίας και η παρακολούθηση των καιρικών επιπτώσεων στην παραγωγή είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων. Από την εξέλιξή τους θα κριθούν πολλά για την τοπική οικονομία στο σύνολό της γιατί άλλη μια κακή χρονιά στον τομέα της ελαιοπαραγωγής θα έχει πολλαπλάσιες συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα χαθεί εντός δέκα ετών αν δεν τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισίου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-05-2017 09:25:32 am | από nskarmoutsos

Ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα χαθεί ήδη από το 2026, εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με ανάλυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Η έρευνά μας δείχνει την εγγύτητα του ανεπιθύμητου επιπέδου υπερθέρμανσης και θα πρέπει να ληφθεί ως μια κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις και ως ένας καταλύτης για ισχυρή δράση», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χένλι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Η Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, δεσμεύει τα κράτη να διατηρήσουν τη θερμοκρασία «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό».

Ο Χένλι και ο συνάδελφός του Άντριου Κινγκ χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν τι θα συμβεί αν η συμφωνία του Παρισιού δεν τηρηθεί και οι εκπομπές συνεχιστούν αμείωτες, και ανακάλυψαν ότι η Γη θα βιώσει ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι η συνεχής άνοδος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η επιρροή της Διαδεκαδικής Ταλάντωσης Ειρηνικού, ενός μετεωρολογικού φαινομένου κυκλικών θερμοκρασιών των θαλάσσιων επιφανειών που προκαλεί θερμότητα ή ψύξη στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως.

Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με τη Δεκαδική Ταλάντωση του Ειρηνικού, ενός φαινομένου που λαμβάνει χώρα σε μικρότερο μέρος του Ειρηνικού με διαφορετική περιοδικότητα θερμής και ψυχρής φάσης.

Αυτή η ταλάντωση βρισκόταν σε φάση ψύξης για περισσότερο από μια δεκαετία, εξηγώντας σε ένα βαθμό την μερική φαινομενική παύση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τα πρώτα χρόνια του τρέχοντος αιώνα, προκαλώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χένλι.

Αυτό το φαινόμενο περνά τώρα σε μια θερμή φάση, συνεισφέροντας στις θερμοκρασίες ρεκόρ το 2015 και το 2016. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει για μία ή και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου να χαθεί μεταξύ 2024 και 2029, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος θα χαθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Η ανάλυση των ερευνητών υποθέτει ότι θα ληφθούν ελάχιστες ή καθόλου ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών. Η συμφωνία του Παρισιού όμως περιλαμβάνει εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών, οι οποίες θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τις προβλεπόμενες για το 2030, και ακόμα χαμηλότερες στη συνέχεια

Πηγή: naftemporiki.gr

Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-05-2017 09:37:23 am | από nskarmoutsos

Ο Απρίλιος του 2017 υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος Απρίλιος στη Γη, από το 1880 που άρχισε η διεθνής μετεωρολογική καταγραφή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA. Ο προηγούμενος μήνας ήταν κατά 0,88 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία Απριλίου, κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.

Ο πιο ζεστός Απρίλιος μέχρι σήμερα ήταν αυτός του 2016, ο οποίος ήταν κατά 1,06 βαθμούς θερμότερος από τη μέση θερμοκρασία Απριλίου την περίοδο 1951-1980. Ο φετινός Απρίλιος υπήρξε κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερός από τον περυσινό Απρίλιο.

Οι εκτιμήσεις της NASA για την παγκόσμια μέση θερμοκρασία βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, καθώς επίσης από όργανα σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: NASA

Μπορούμε να ζήσουμε στο διάστημα;

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-05-2017 09:04:26 am | από nskarmoutsos

Μόλις 100 περίπου χρόνια ζωής στον άνθρωπο δίνει ο Στίβεν Χόκινγκ. Μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα ο εποικισμός του διαστήματος, όπως προτείνει ο ίδιος; Ο Στίβεν Χόκινγκ φημίζεται για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Μιλώντας πρόσφατα στο BBC εκτίμησε ότι μας απομένουν 100 περίπου χρόνια ζωής πάνω στον πλανήτη γη. Η απαισιοδοξία του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα λύσεις για κάποια σοβαρά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του αριθμού μεταδοτικών ασθενειών επιδημιών αλλά και πιθανές συγκρούσεις αστεροειδών.
Ωστόσο ακόμη κι αν καταφέρναμε να βρούμε μία νέα εξωγήινη πατρίδα στο γαλαξία, δεν θα αρκούσε απλά να ανέβουμε στο διαστημόπλοιο και να πετάξουμε προς τα εκεί. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί απόλυτα στον πλανήτη Γη.
Το διάστημα και οι άλλοι πλανήτες αντίθετα, δεν αποτελούν φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο, αλλά μάλλον εχθρικό. Υπάρχει πιθανότητα όμως να μπορούμε να προσαρμοστούμε στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος;
Οι επιστήμονες της Εξελικτικής Βιολογίας ενάντια στους κοσμολόγους
Με αφορμή την ανακοίνωση του Χόκινγκ ζητήθηκε η άποψη των ειδικών για τον εποικισμό του διαστήματος. Ο Ραλφ Τίντεμαν, ο διευθυντής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ συμφωνεί επί της αρχής με τον Χόκινγκ, εκτιμώντας ότι η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει όντως επείγοντα προβλήματα.
Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα απειλείται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημαίνει, το να φανταστεί κανείς μια εξωγήινη ζωή είναι πολύ πιο δύσκολο από το να επιβιώσει στη γη ακόμη και μετά από μια μεγάλη καταστροφή.
«Από τη σκοπιά της (θεωρίας της) εξέλιξης το χρονικό διάστημα των 100 χρόνων είναι πολύ μικρό για να περιμένει κανείς μεγάλες εξελικτικές προσαρμογές. Οι πιθανότητες να μπορεί να προσαρμοστεί ένας πολύπλοκος οργανισμός σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο είναι μάλλον μηδαμινές», επισημαίνει ο επιστήμονας.
Ανήκουμε στη Γη;
«Η ζωή στη γη δημιουργήθηκε από τυχαίες μεταλλάξεις και όχι από μία τυχαία επιλογή», τονίζει ο Άξελ Μάιερ, καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας. Η επίδραση της φυσικής επιλογής στο διάστημα (έλλειψη οξυγόνου, οι θερμοκρασίες, η ακτινοβολία κτλ.) θα ήταν τελείως διαφορετική και γι’ αυτό οι άνθρωποι θα πέθαιναν αμέσως», επισημαίνει ο ειδικός, εκτιμώντας ότι «δεν θα υπήρχε χρόνος για την προσαρμογή».
Ο Μάιερ αντιτείνει: «Ας προσπαθήσουμε να μην καταστρέψουμε τον πλανήτη μας. Δεν έχουμε μέλλον σε άλλον πλανήτη. Εδώ δημιουργηθήκαμε, εδώ ανήκουμε».
Ο κοσμολόγος Ρίχαρντ Γκοτ τονίζει στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle ότι ήδη πριν τις ανακοινώσεις του Χόκινγκ ο ίδιος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να εποικίσουμε άλλα μέρη του σύμπαντος. «Ζούμε σε ένα μικρό πλανήτη του σύμπαντος. Αν ζούσαμε σε δύο πλανήτες, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του είδους μας θα ήταν μεγαλύτερες».
Ο Ρ. Γκοτ πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τον Άρη. Στην ατμόσφαιρα του Άρη υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει αρκετό οξυγόνο. Υπάρχει επίσης νερό ενώ αν κανείς εγκατασταθεί στις σπηλιές, τότε μπορεί να προστατευτεί και από την ακτινοβολία.

Πηγή: Deutsche Welle

Προηγούμενες αναρτήσεις