Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Την Πέμπτη η μεγαλύτερη μέρα του έτους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-06-2018 09:52:58 am | από nskarmoutsos

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους.
Από την Πέμπτη και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη μέρα.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα σημειωθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Πηγή: real.gr

Μπλοκαρισμένα τα πάντα για τους δασικούς χάρτες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-06-2018 09:12:21 am | από nskarmoutsos

Τίποτα δεν κινείται όσον αφορά την εκδίκαση των χιλιάδων ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, που ήταν να ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου.

Παρά τον προβληματισμό και την απογοήτευση που έχει διαμορφωθεί, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η έναρξη της εκδίκασης.

Το πρόβλημα τώρα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση συγκρότησης των επιτροπών εκδίκασης, που περιλαμβάνει μέλη - δασικούς υπαλλήλους από νομούς (Λακωνία και Αρκαδία). Ειδικότερα, έχει να κάνει με την κάλυψη των μετακινήσεων αυτών των υπαλλήλων - μελών των επιτροπών εκδίκασης και με την αποζημίωση των ιδιωτών δικηγόρων που μετέχουν στις επιτροπές.

Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα για την πορεία της εκδίκασης των ενστάσεων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προσδιορίσει ως χρόνο ολοκλήρωσης της εκδίκασης σε κάθε επιτροπή τις 90 (ημερολογιακές) μέρες. Χρονικό διάστημα πολύ μικρό, καθώς η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, μέχρι και κάποια χρόνια.

Να αναφέρουμε ότι σε παρόμοια διαδικασία στο παρελθόν, επιτροπή εξέταζε μέχρι 10 ενστάσεις την ημέρα.

Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι για καθεμία ένσταση που εκδικάζεται, θα πρέπει να υπάρχει εισήγηση από την τοπική Διεύθυνση Δασών.

Η Διεύθυνση Δασών έχει κάνει ομαδοποίηση - κατηγοριοποίηση των ενστάσεων, για να διευκολύνει το έργο των επιτροπών.

Να επισημάνουμε ότι κατά την εκδίκαση μιας ένστασης, η επιτροπή θα έχει την εισήγηση της υπηρεσίας και θα ακούει τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ενιστάμενου, που θα έχει κληθεί και θα παρίσταται. Επίσης, όπου η επιτροπή θεωρεί αναγκαίο, θα κάνει αυτοψία.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει κυρωθεί το 94% των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, το 85% στο σύνολο των εκτάσεων στο νομό.

Οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο.

Μέλη των επιτροπών είναι δασολόγοι και δασοπόνοι από άλλους νομούς, για να μην έχουν σχέση με τον ενδιαφερόμενο νομό και να μην μπορούν να επηρεαστούν από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάνει ενστάσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων του υπουργείου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

«Πλαστικοί» οι ωκεανοί: 12 εκατ. τόνοι σκουπιδιών μολύνουν κάθε χρόνο τις θάλασσες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-06-2018 01:30:14 pm | από nskarmoutsos

Δώδεκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού προστίθενται, κάθε χρόνο, στους ωκεανούς της Γης. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πολλές κυβερνήσεις και μεγάλοι οργανισμοί δεσμεύθηκαν να περιορίσουν τη χρήση μη βιώσιμου πλαστικού. Εξαιρετικά σημαντικές ήταν η πρακτική δέσμευση της κυβέρνησης της Ινδίας και η ιδιαίτερα συμβολική δέσμευση του κολοσσού οικιακού εξοπλισμού IKEA.

Η σουηδική εταιρεία - η μεγαλύτερη οικιακού εξοπλισμού στον κόσμο - δεσμεύθηκε να αφαιρέσει από τα προϊόντα της κάθε πλαστικό, προχωρώντας σε μια κίνηση που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλης σημασίας προηγούμενο στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο.

«Από τον Αύγουστο του 2020 και μετά, όλο το πλαστικό που θα χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας οικιακού εξοπλισμού θα είναι 100% ανανεώσιμο και/ή ανακυκλούμενο» αναφέρεται στη «Δήλωση Βιωσιμότητας» της εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Ινδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει από το 2022 και μετά τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης και στα 22 κρατίδιά της.

 «Είναι καθήκον του καθενός από μας να εξασφαλίσει ότι η αναζήτηση υλικής ευημερίας δεν θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον» τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

«Αυτό θα είναι έμπνευση για τον κόσμο και θα πυροδοτήσει πραγματική αλλαγή» σχολίασε ο επικεφαλής του UN Environment, Έρικ Ζόλχαϊμ.

Πηγή: topontiki.gr

Ashgabat: Η λευκότερη πόλη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-06-2013 07:03:08 am | από nskarmoutsos

Το Ashgabat είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία. Έχει  πληθυσμό 695.000 κατοίκους και βρίσκεται μεταξύ της ερήμου Καρά Κουμ και της οροσειράς Κοπέτ.

Αυτό που κάνει την πόλη ξεχωριστή, είναι το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στα κτίρια, γεγονός που της έδωσε πρόσφατα μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η πιο λευκή πόλη στον κόσμο.

Ειδικότερα, τα περισσότερα κτίρια στην πόλη είναι επενδυμένα με λευκό μάρμαρο άριστης ποιότητας, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν όλα με τον ίδιο τρόπο.

Κατοικίες, δημόσια κτίρια, μνημεία, όλα ντύνονται στα λευκά και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη βρίσκεται σε περίοδο πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανόδου και η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί για αυτήν ένα γερό χαρτί στο κομμάτι του τουρισμού.

Πηγή: perierga.gr

Τρεις νεκροί και διακόσιοι τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ στην Οσάκα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-06-2018 09:36:05 am | από nskarmoutsos

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα κορίτσι εννιά ετών, και 200 ακόμη τραυματίστηκαν από τον σεισμό 6,1 βαθμών που έπληξε την Οσάκα στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έπληξε την Οσάκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ιαπωνίας, λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί (02:00 ώρα Ελλάδας), σε ώρα μεγάλης κίνησης. Για την ώρα οι νεκροί είναι τρεις, αλλά υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί.

Ο σεισμός έπληξε την Οσάκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ιαπωνίας, λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί (02:00 ώρα Ελλάδας), σε ώρα μεγάλης κίνησης. Για την ώρα οι νεκροί είναι τρεις, αλλά υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί.

Πολλά τρένα σταμάτησαν τα δρομολόγια τους και αρκετά εργοστάσια τη λειτουργία τους. Επίσης διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε τουλάχιστον 170.000 νοικοκυριά ενώ ζημιές υπέστη και το δίκτυο υδροδότησης.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι οι αρχές βρίσκονται στη φάση της εκτίμησης των ζημιών και ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησής του είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Η εταιρεία Kansai Electric Power διαβεβαίωσε ότι δεν διαπίστωσε προβλήματα στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς Μιχάμα, Τακαχάμα και Όχι, εξαιτίας του σεισμού.

Πηγή: lifo.gr

Κεραυνοί – Μέτρα προστασίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 29-09-2015 12:20:41 pm | από nskarmoutsos

Εισαγωγικό σημείωμα: Υπενθυμίζω, στους φίλους που κατοικούν στο Νησί και όχι μόνο, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για τους κεραυνούς, λόγω των ατμοσφαιρικών διαταραχών που επικρατούν αυτή τη στιγμή.

Του Ευάγγελου Κούκλη*

Με αφορμή την πτώση κεραυνού κοντά στο Κάστρο και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και μπαίνοντας πλέον σε μια εποχή έντονης αστάθειας όπου θα έχουμε φαινόμενα καταιγίδων με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα ειδικά τις θερμές ώρες της ημέρας, καλό θα είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τους κεραυνούς και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτούς.

Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Οι κεραυνοί λοιπόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλονται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουργία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ! Για να συγκρίνετε υπενθυμίζουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ έχει διαφορά δυναμικού 220 Volt και η ένταση του ρεύματος στις κατοικίες είναι μικρότερη των 50 Αμπέρ!

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου.

Πώς προσβάλλει ο κεραυνός τον άνθρωπο

Ο κεραυνός μπορεί να μπει στο σώμα μας από διάφορα σημεία όπως το στόμα ή τα αυτιά. Θα φτάσει στη γη αφού διαπεράσει το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την ανακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Στα σημεία εισόδου και εξόδου μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα, όπως και σε σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (κέρματα, κλειδιά κ.ά.).

Ο κεραυνός είναι επικίνδυνος ακόμα και όταν δεν μας χτυπήσει άμεσα, αλλά απλώς πέσει κάπου κοντά μας.

Πώς προσβάλλει ο κεραυνός ένα σπίτι

Με πολλούς πιθανούς τρόπους:

Εισέρχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής και καταστρέφει, τηλέφωνα, φαξ, modem / router, υπολογιστές και ότι άλλο συνδέεται σε αυτή. Συχνά δε, κάνει ηλεκτροσόκ σε χειριστές ενσύρματων τηλεφώνων, κάποιες φορές με μοιραία αποτελέσματα.

Εισέρχεται μέσω των γραμμών της ΔΕΗ καταστρέφοντας πολλές ηλεκτρικές συσκευές, το ίδιο το ρολόι της ΔΕΗ, καλωδιώσεις, ασφάλειες κλπ.

Αν βρει ένα τρόπο να γειώσει ένα μέρος του στα υδραυλικά του σπιτιού (ή στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα) μπορεί εύκολα να σκοτώσει κάποιον που κάνει εκείνη τη στιγμή μπάνιο – συμβαίνει αρκετά συχνά!

Χτυπάει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο εξωτερικά του κτιρίου και περνάει στα ενδότερα, μέχρι να γειωθεί στον μεταλλικό σκελετό του. 

Για όλους αυτούς τους λόγους

 • Αποφεύγετε επαφή με βρύσες και δεν κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
 • Όσο βλέπετε αστραπές δεν βγαίνετε στο μπαλκόνι και σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάτε τα κάγκελα του ή τα μεταλλικά λούκια για το νερό της βροχής. Επίσης αποφεύγετε να ακουμπάτε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
 • Δεν χρησιμοποιείτε το σταθερό τηλέφωνο, αλλά προτιμάτε το κινητό ή το ασύρματο που είναι ακίνδυνα.
 • Δεν μεταχειρίζεστε ηλεκτρικές συσκευές.
 • Σβήνετε την τηλεόραση (βγάζετε και την πρίζα και την κεραία).
 • Τοποθετείτε (φτηνά έστω) προστατευτικά τάσης στης πρίζες που τροφοδοτούν υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλες τις ακριβές ηλεκτρικές συσκευές. Αρκετά πολύπριζα διαθέτουν προστατευτικό τάσης και για τηλεφωνικές γραμμές
 • Τοποθετείστε αντικεραυνικό σύστημα στον ηλεκτρικό πίνακα.

Γενικά

 • Πρέπει να απαλλαγείτε από μεταλλικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχετε πάνω σας και να τα τοποθετήσετε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων.
 • Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να έχετε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην ακουμπάτε σε μεταλλικά μέρη
 • Εάν έχετε ποδήλατο, απομακρυνθείτε από αυτό.

Αν είστε στο ύπαιθρο

Επειδή δεν είναι πάντα δυνατόν να επιλεγεί η τοποθεσία που θα προσφέρει την καλύτερη προστασία  ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας προφύλαξης:

 • Βρείτε μία χαμηλωμένη περιοχή - αποφύγετε κορυφές και ψηλά μέρη
 • Βρείτε ένα πυκνό δάσος - αποφύγετε μεμονωμένα δέντρα
 • Βρείτε ένα κτίριο, σκηνή ή άλλο καταφύγιο σε χαμηλή περιοχή - αποφύγετε απροστάτευτα από κεραυνό κτίρια και καταφύγια σε υψηλές περιοχές

Αν είστε στο ύπαιθρο κατά την διάρκεια καταιγίδας και δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασής σας σε κάποιο προστατευτικό χώρο, παρόμοιο με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω:

 • Γονατίστε και σκύψτε μπροστά, ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατά σας
 • Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος
 • Μην κρατάτε ομπρέλα
 • Απενεργοποιήστε το κινητό σας
 • Μην στέκεστε όρθιοι
 • Το ρεύμα του κεραυνού δεν μπαίνει αμέσως στο έδαφος αλλά αιωρείται στην επιφάνεια. Γι αυτό πρέπει τα βήματά σας να είναι μικρά και αργά.

Αντικεραυνική προστασία και εγκατασταση αλεξικεραυνου

 • Το αλεξικέραυνο παρέχει μια ελεγχόμενη δίοδο, μέσα από την οποία θα περάσει ο κεραυνός.
 • Αλλιώς, χωρίς αλεξικέραυνο, θα έβρισκε την ευκολότερη (με τη μικρότερη αντίσταση) και ενδεχομένως και τη συντομότερη οδό που θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας, μια κεραία ή κολώνα, ένα δέντρο ή ακόμη και το σώμα ενός ανθρώπου.

Το αλεξικέραυνο λοιπόν είναι κατά ένα τρόπο ένας αγωγός του ηλεκτρισμού με την μια άκρη ψηλά και την άλλη άκρη συνδεδεμένη στην γη.

Το αλεξικέραυνο μπορεί να προστατεύσει μια περιοχή η οποία ευρίσκεται μέσα σε ένα κώνο του οποίου η ακτίνα της βάσης είναι ίση με το ύψος του.

Η πιο απλή μορφή αλεξικέραυνου είναι το αλεξικέραυνο Franklin το οποίο αποτελείται από μία ακίδα στο άνω σημείο και συνδέεται με τη γη.  Αυτό το αλεξικέραυνο  μπορεί να προστατεύσει και πάλι όχι σε απόλυτο βαθμό, ένα μικρό σχετικά σπίτι.

Όταν τα κτίρια έχουν μεγάλη επιφάνεια πιο αποτελεσματικό θεωρείται το αλεξικέραυνο τύπου κλωβού Faraday.  Αυτό αποτελείται από πλέγμα μεταλλικών αγωγών που τοποθετούνται πάνω στην οροφή του κτιρίου.   Στα μεγάλα κτίρια τοποθετούνται πολλές ακίδες.

Οι ακίδες  συνδέονται με αγωγό χαλκού με όσο το δυνατόν καλύτερη γείωση.  Για κάθε κτίριο απαιτούνται δύο τουλάχιστον αγωγοί καθόδου. Αν το κτίριο έχει πλάτος μεγαλύτερο από 12 μέτρα τότε χρειάζεται 4 αγωγοί.

Μία καλή γείωση αλεξικέραυνου επιτυγχάνεται μέσω ενός μεταλλικού στοιχείου μεγάλης επιφάνειας, που τοποθετείται βαθιά μέσα στο έδαφος.

*Ο Ευάγγελος Κούκλης είναι Φυσικός

Πηγές:

http://iqelectric.com/

http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/1268-keravnoi-aleksikeravna

 

 

Σημείωση Στήλης

Η ΑΓΝΟΙΑ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ»

Νο 1

Πάνω στο Φάρο υπήρχε! αλεξικέραυνο τοποθετημένο στην ακίδα του ανεμοδείκτη, βλέπε Νο 1 φωτογραφία, που επί πολλά χρόνια παρείχε προστασία από τους κεραυνούς. 

Νο 2

Σήμερα το αλεξικέραυνο έχει «αχρηστευθεί!» και το καλώδιο του είναι κομμένο, βλέπε Νο 2 φωτογραφία.

«Εγκέφαλος!» λειτουργώντας για λογαριασμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας*; έχει προσδέσει ηλεκτροφόρο καλώδιο, που ανάβει λαμπτήρα στην εστία του Φάρου, πάνω στο «κομμένο» καλώδιο του αλεξικέραυνου, βλέπε Νο 2 φωτογραφία και έτσι ο Φάρος, σε κάθε ατμοσφαιρική διαταραχή, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!!

*Ο Φάρος «άτυπα!!!» είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Χώρες χωρίς βουνά

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 25-06-2013 08:55:19 am | από nskarmoutsos

Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ούτε ένα βουνό στον ορίζοντα. Επίπεδη μορφολογία του εδάφους από άκρη σε άκρη, απουσία μεγάλων δασών και χιονισμένων βουνοκορφών. Οι κάτοικοι θα πρέπει να αγνοούν κάθε χειμερινό άθλημα, την ορειβασία και την αναρρίχηση αλλά και τη χαρά που δίνει μια απλή πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια.
Στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε ποιες είναι οι 9 γνωστές χώρες ανά τον κόσμο που στερούνται οροσειρών, ώστε να τις αποκλείσετε διά παντός από τις χειμερινές εξορμήσεις σας…
Γκάμπια
Η Γκάμπια είναι μια χώρα χωρίς καθόλου βουνά, ενώ το ψηλότερο σημείο είναι ο «Κόκκινος Βράχος» (Red Rock), που βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 53 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από έλη και βάλτους, ενώ μόνο το 1/3 της γης χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, και κυρίως για την καλλιέργεια φιστικιών.
Κουβέιτ
Το Κουβέιτ είναι ως επί το πλείστον μια ζεστή χώρα, με μεγάλες εκτάσεις ερήμου, χωρίς βουνά και λίμνες, με τον ομώνυμο κόλπο να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των τουριστών και τα λιγοστά νησιά στην ακτή του Περσικού Κόλπου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Και μπορεί το μοναδικό ψηλό σημείο της χώρας να είναι το Mutla Ridge (306 μ.), όμως το γεγονός ότι το Κουβέιτ διαθέτει μερικά από τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο αντισταθμίζει κατά πολύ τις μεγάλες… ορεινές απώλειες!
Μολδαβία
Η Μολδαβία είναι μια γενικά χαμηλή υψομετρικά χώρα, χωρίς μεγάλες οροσειρές, αφού το ψηλότερο σημείο που θα συναντήσει κανείς εκεί είναι το Balănesti Hill, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 430 μέτρα. Γενικότερα, το μέσο υψόμετρο της χώρας είναι μόλις 147 μέτρα, με τους Μολδαβούς να αναζητούν σε άλλες χώρες τη μαγεία που προσφέρουν τα χειμερινά σποτ στα βουνά.
Γουινέα-Μπισάου
Με έκταση 36.125 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Γουινέα-Μπισάου είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την Ταϊβάν, το Βέλγιο αλλά και την αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ, όμως το εσωτερικό της καλύπτεται από σαβάνες και ριζοφόρους βάλτους, χωρίς ίχνος βουνοκορφών. Το ψηλότερο σημείο φτάνει μόλις τα 300 μέτρα, γεγονός που κάνει τους κατοίκους να γνωρίζουν μόνο από… επίπεδα εδάφη.
Δανία (χωρίς τις Νήσους Φερόε και τη Γροιλανδία)
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η Δανία δεν έχει καθόλου βουνά στα εδάφη της, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οι Νήσοι Φερόες στο Βόρειο Ατλαντικό και η Γροιλανδία στη Βόρεια Αμερική. Η χώρα είναι επίπεδη με μικρή ανύψωση και ψηλότερο σημείο το Møllehøj (170,86 μ.).
Εσθονία
Βουνά δεν υπάρχουν ούτε στην Εσθονία, καθώς το μέσο υψόμετρο φτάνει μόνο τα 50 μέτρα και το υψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή Suur Munamägi στα νοτιοανατολικά, με 318 μέτρα ύψος. Τα δάση, βέβαια, καλύπτουν το μισό της χώρας, αποτελώντας σπουδαίους βιοτόπους σπάνιας άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων αρκούδων, λύκων, αγριόχοιρων και ελαφιών, με χιλιάδες υγροτόπους να μετρούν πάνω από 3.000 έτη ζωής.
Λετονία
Η Λετονία βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ Εσθονίας και Λιθουανίας. Περίπου το 98% της χώρας βρίσκεται κάτω από τα 200 μέτρα υψόμετρο, ενώ οι κυματιστές πεδιάδες καλύπτουν το 75% του εδάφους της, με τις εντυπωσιακές καλλιέργειες της κατακίτρινης κανόλας να κερδίζουν στα σημεία! Το ψηλότερο σημείο της Λετονίας είναι το Gaiziņkalns (321 μ.).
Λιθουανία
Το έδαφος της Λιθουανίας είναι μια εναλλαγή πεδινών και ημι-ορεινών με ψηλότερο σημείο το Aukštojas Hill (294 μ.), στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η χώρα έχει πολυάριθμες λίμνες και σπουδαιους υγροτόπους, ενώ τα δάση καλύπτουν σχεδόν το 33% της Λιθουανίας.
Λευκορωσία
Η Λευκορωσία σε γενικές γραμμές έχει λείο και ελαφρώς λοφώδες ανάγλυφο, με μέσο υψόμετρο τα 160 μέτρα. Το ψηλότερο σημείο είναι το Dzyarzhynskaya Hara, που φτάνει τα 345 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι πολλές πεδιάδες διευκολύνουν την εγκατάσταση του πληθυσμού, τη γεωργία, την κατασκευή των βιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και αναψυχής.
Πηγή: perierga.gr

Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-06-2018 10:06:15 am | από nskarmoutsos

Ο πάγος στην Ανταρκτική λιώνει με ρυθμούς που σημειώνουν νέο ρεκόρ και οι επακόλουθες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Μια μελέτη από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί στο τριπλάσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα εξαφανίζεται ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε παρελθοντική καταγραφή. Μια ξεχωριστή μελέτη προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία, ο πάγος που λιώνει μπορεί να αυξήσει ακόμη και 25 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας ενώ υπάρχουν φόβοι πως μέχρι το 2070 μπορεί η άνοδος της στάθμης να φτάσει ακόμη και τα ένα μέτρο. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού Ανταρκτικού πάγου με αποτέλεσμα να προστεθούν περίπου 3,5 μέτρα στης στάθμης της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες πόλεις θα πνιγούν και πως θα αλλάξει όλος ο παγκόσμιος χάρτης στη γη, με δραματικές συνέπειες. Ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και κύριος συγγραφέας της μελέτης για την επιτάχυνση της απώλειας πάγου, δήλωσε: «Έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Γης επηρεάζουν τα πολικά στρώματα πάγου. Χάρη στους δορυφόρους μας μπορούμε τώρα να παρακολουθήσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις απώλειες πάγου και την παγκόσμια συμβολή του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας». Είπε ότι το ποσοστό τήξης ήταν «εκπληκτικό». «Αυτό πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων μας», πρόσθεσε ο Shepherd. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, περιελάμβανε συμπεράσματα από 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς και ισχυρίζεται ότι αποτελεί τον πληρέστερο απολογισμό του πάγου της Ανταρκτικής μέχρι σήμερα. Δείχνει ότι μετά το 2012 σημειώθηκε μια απότομη αύξηση στο ρυθμό λιωσίματος των πάγων. Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 σημειώθηκε τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες. Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν. Η δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύεται στο Nature, προειδοποιεί ότι έληξε ο χρόνος για να σωθεί η Ανταρκτική και το μοναδικό οικοσύστημα της, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο. Ο συν-συγγραφέας καθηγήτής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham, δήλωσε: «Ορισμένες από τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια ορισμένων στρωμάτων πάγου, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε». Εκτός από την μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες λένε ότι οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική αποτελούν τον βασικό "απορροφητήρα άνθρακα" του πλανήτη, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Greenpeace, η οποία μάχεται να προστατεύσει μια μεγάλη περιοχή του ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τα νέα στοιχεία. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ένα "ιερό" στην Ανταρκτική, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα», λέει εκπρόσωπος της εκστρατείας «Προστασία της Ανταρκτικής» της Greenpeace.

Πηγή: lifo.gr

Μείωση 30% στη μελλοντική παραγωγή λαχανικών στη Νότια Ευρώπη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-06-2018 09:49:19 am | από nskarmoutsos

Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.
Αυτό προβλέπει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που εκτιμά ότι στη Νότια Ευρώπη (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη νερού μπορούν να οδηγήσουν σε μέση μείωση 31% στις γεωργικές καλλιέργειες των λαχανικών. Μεγάλες μειώσεις προβλέπονται επίσης σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πολίν Σίλμπικ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα αμβλύνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργία, οι μέσες μειώσεις στις διεθνείς αποδόσεις των λαχανικών μπορεί να φθάσουν το 35%, ενώ στα όσπρια το 9%.
Οι επιστήμονες προτείνουν την εισαγωγή νέων ποικιλιών και την εισαγωγή βελτιωμένων γεωργικών πρακτικών, ενώ επισημαίνουν ότι εκτός από την ποσότητα, μπορεί να επηρεασθεί επίσης αρνητικά η ποιότητα και η θρεπτική αξία των λαχανικών και των οσπρίων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πρέπει να αναμένονται επίσης στις καλλιέργειες δημητριακών και ρυζιού.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλες τις πειραματικές μελέτες και τις έρευνες πεδίου που έχουν γίνει μετά το 1975 σε 40 χώρες (και στην Ελλάδα) σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών λαχανικών και οσπρίων, καθώς και στη θρεπτική αξία των παραγόμενων προϊόντων.
Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ευνοήσουν την αποδοτικότητα της γεωργίας, η νέα σφαιρική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα όποια οφέλη θα υπεραντισταθμισθούν από τις πολύ περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη του νερού για άρδευση θα αποτελέσουν πραγματική απειλή για την παγκόσμια γεωργική παραγωγή, με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις για τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού» δήλωσε η Σίλμπικ.
«Τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν ζωτικό συστατικό μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτά να συμπεριλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή μας. Όμως, όπως δείχνει η νέα ανάλυση, αυτή η συμβουλή συγκρούεται με τις αναμενόμενες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών, που θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών τροφών, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.

Πηγή: real.gr

Η μαφία της άμμου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 12-06-2018 09:24:53 am | από nskarmoutsos

Η άμμος και το χαλίκι είναι τα πλέον εξαγόμενα υλικά στον κόσμο, υπερβαίνοντας τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομάζα (μετρούμενα κατά βάρος).

Η αυξανόμενη έλλειψη άμμου σε μέρη του κόσμου είναι ένα σύγχρονo σοβαρό ζήτημα και συνδέεται με τα πάντα, από το οργανωμένο έγκλημα μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Για τους περισσότερους η άμμος φαντάζει ως ένας απεριόριστος πόρος και είναι φυσικά δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η άμμος μπορεί να μην φτάνει, όταν στις ερήμου του κόσμου υπάρχει προφανώς μια ατέρμονη προμήθεια.

Αλλά δεν είναι όλες οι άμμοι ίδιες. Υπάρχουν πολλά είδη άμμου και μόνο κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η λεπτή άμμος της Σαχάρας, για παράδειγμα, δεν παράγει κατάλληλο δομικό υλικό. Έτσι, η εξόρυξη πρέπει να γίνει στις όχθες των ποταμών και των ακτών. Η άμμος λοιπόν όχι μόνο δεν είναι απεριόριστη αλλά ταυτόχρονα η ανεξέλεγκτη χρήση της προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Κι όμως, η άμμος τελειώνει...

Η άμμος είναι ο δεύτερος σε ζήτηση φυσικός πόρος παγκοσμίως, μετά το νερό, γιατί πολύ απλά χρησιμοποιείται παντού. Oικοδόμοι σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν άμμο από λατομεία, ποτάμια, θάλασσες, ωκεανούς και λίμνες για να ενισχύσουν πολλά από τα υλικά τους όπως το τσιμέντο και τα χρώματα. Tη χρησιμοποιούμε ως βασικό συστατικό στην παραγωγή γυαλιού, ηλεκτρονικών ειδών και - το σημαντικότερο – σκυροδέματος (δομικό υλικό), αλλά η αυξανόμενη ανάγκη για υλικά κατασκευής σημαίνει ότι η άμμος εξαντλείται. 

Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να κατασκευαστεί, δίχως άμμο. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον εκτιμά ότι το 2012 ο κόσμος χρησιμοποίησε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια τόνους άμμου για την κατασκευή σκυροδέματος -ποσότητα αρκετή για την ανέγερση ενός τείχους ύψους 27 μέτρων και αντίστοιχου πλάτους γύρω από τον ισημερινό.

Κι ενώ πολλά έχουν γραφεί για την επίπτωση που έχουν τα έργα υποδομής στο περιβάλλον, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις επιπτώσεις από την εξόρυξη πρώτων υλών, όπως η άμμος, για την κατασκευή αυτών των έργων. Καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου γι' αυτό το νέο πρόβλημα, καθίσταται σαφές ότι η έλλειψη άμμου είναι ένα ζήτημα με σημαντικές κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η δρ Ορόρα Τόρες του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για την Ολοκληρωμένη Βιοποικιλότητα ερεύνησε την τελευταία διετία με τους συνεργάτες της σε βάθος το θέμα και δημοσίευσε πρόσφατα τα πορίσματά της στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την έρευνά της η αμμοληψία προκαλεί διάβρωση των ακτών, καταστρέφει οικοσυστήματα, δημιουργεί περιβάλλοντα που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών, ενώ σπέρνει τους σπόρους για φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες και τα τσουνάμι. Αυτό αποδείχθηκε στη Σρι Λάνκα, όπου οι εκτεταμένες αμμοληψίες πριν το τσουνάμι του 2004 έκαναν τα κύματα πιο καταστροφικά απ΄ ό,τι θα ήταν σε αντίθετη περίπτωση. «Οι ακτές εξαφανίστηκαν και έτσι δεν υπήρχε φυσικό φράγμα για να σταματήσει τις πλημμύρες», επεσήμανε η Τόρες.

Η υπεραξία από την εκμετάλλευση της άμμου

Ιστορικά, η άμμος είναι ένας κοινός πόρος που εξάγεται και χρησιμοποιείται τοπικά. Ωστόσο, ο συνδυασμός περιφερειακών ελλείψεων, αυξημένης ζήτησης και εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης άμμου έχει μετατρέψει την άμμο από ένα τοπικό προϊόν σε ένα ακριβό, παγκοσμιοποιημένο αγαθό.

Η εμπορική αξία της άμμου αυξήθηκε σχεδόν έξι φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 24% την τελευταία πενταετία, η βιομηχανία άμμου κερδίζει περίπου 9 δισ. δολάρια. Αν και τα ποσοστά εισαγωγής άμμου είναι υψηλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές άμμου είναι τα ταχέως αναπτυσσόμενα ασιατικά έθνη.

Η οικοδομική έκρηξη στην Κίνα, που χρησιμοποίησε τη διετία 2011-2013 περισσότερο μπετόν απ’ ό,τι οι ΗΠΑ ολόκληρο τον εικοστό αιώνα, και στην Ινδία έχουν αυξήσει τις ανάγκες. Η Σιγκαπούρη στο μεταξύ κατέχει τα πρωτεία στις εισαγωγές παγκοσμίως καθώς την τελευταία 40ετία επέκτεινε τα εδάφη της ρίχνοντας εκατομμύρια τόνους άμμου στον ωκεανό.

Καθώς οι χώρες επεκτείνονται, κατασκευάζοντας ατέλειωτους δρόμους και μεγαλειώδη τεράστια κτίρια, η ζήτηση για άμμο όλο και αυξάνεται. Κάθε μέρα στην Ινδία αφαιρούνται 5.500 - 6.000 φορτηγά άμμου (περίπου 20 τόνοι το καθένα) από τις γραφικές παραλίες και τις 17 λεκάνες απορροής της πολιτείας Ταμίλ Ναντού στην Ινδία, σύμφωνα με την κρατική κυβέρνηση.

Τροφοδοτούμενη από την έκρηξη της ακίνητης περιουσίας, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 180 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020, η Ινδία πραγματοποιεί εκσκαφές 500 εκατομμύρια τόνων άμμου κάθε χρόνο, τροφοδοτώντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και η ανάγκη της Ινδίας για άμμο αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να χτίσει περίπου 60 εκατομμύρια νέες, οικονομικά προσιτές κατοικίες μεταξύ του 2018 και του 2024.

Ομως, αυτή η έκρηξη ζήτησης για άμμο έπληξε τους ντόπιους και τραυμάτισε τα οικοσυστήματα. Οι κοινότητες που εξαρτώνται από τα ποτάμια και την παραλία στο Ταμίλ Ναντού θεωρούν ότι απειλείται ο βιοπορισμός τους, ενώ τα ενδιαιτήματα και οι τοπικές τροφικές αλυσίδες χάνουν την ισορροπία τους. Η Ινδία δεν είναι η μόνη. Οι μαζικές επιχειρήσεις εξόρυξης άμμου πραγματοποιούνται από τη μια πλευρά του πλανήτη έως την άλλη στη Νοτιοανατολική Ασία και το Μαρόκο, στη Νότια Αφρική, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική.

Οι μαφίες της άμμου

Καθώς η άμμος γίνεται μεγάλη επιχείρηση, το εμπόριο άμμου έχει προσελκύσει ακόμη και μαφιόζους. Υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου το φαινόμενο της «αμμοθηρίας» είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και προκαλεί έντονη ανησυχία. Η «μαφία της άμμου» στην Ινδία εκβιάζει τους ντόπιους και τους αναγκάζει να μαζεύουν την άμμο από τις παραλίες για να την εξάγει μαζικά. Στο Μαρόκο και την Καραϊβική, ανάλογα κυκλώματα «απογυμνώνουν» τις ακτές από την άμμο.

Η Σιγκαπούρη και το Κατάρ πληρώνουν πολλά για να εισάγουν άμμο από το εξωτερικό. Η άμμος της Αυστραλίας, μεταφέρθηκε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μίλια για να καταλήξει στην έρημο του Ντουμπάι, όπου κατασκευάστηκε ο πύργος Burj Khalifa. Η ζήτηση είναι τέτοια που έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα λαθρεμπορίας. «Επειδή η άμμος έγινε ξαφνικά ένας ιδιαίτερα πολύτιμος φυσικός πόρος, έκαναν την εμφάνισή τους “μαφίες της άμμου” που κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα το 2017, εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των μαφιών άμμου», λέει η Τόρες.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ , αλλά σύμφωνα με τον Δρα Πασκάλ Πελούτσι, συντάκτη έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα με τον τίτλο «Άμμος, σπανιότερη από όσο νομίζουμε», οι παράνομες αμμοληψίες είναι ευρέως διαδεδομένες στον πλανήτη λόγω της ελλιπούς εποπτείας από τις Αρχές και της διαφθοράς.

Όταν πήγαν ερευνητές πριν από μερικά χρόνια στο Νεγκρίλ της Τζαμάικα, βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη. Για τη διάβρωση της δυτικής ακτής δεν ευθύνονταν φυσικά φαινόμενα αλλά η τοπική μαφία. Ένοπλοι κουκουλοφόροι πήγαιναν τις νύχτες στις παραλίες και σήκωναν τόνους άμμου για να την πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Οι συνέπειες

Όπως προαναφέρθηκε η άμμος που παράγει κατάλληλο δομικό υλικό προέρχεται κυρίως από τις όχθες των ποταμών και των ακτών, και αυτό φέρνει μια ολόκληρη σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων προβλημάτων.  Η εξόρυξη άμμου, για παράδειγμα, στην Κένυα έχει συνδεθεί με τεράστιες ζημιές σε κοραλλιογενείς υφάλους, στην Ινδία απειλεί τους κροκόδειλους που απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ νησιά της Ινδονησίας έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί εξαιτίας της υπερβολικής εξόρυξης.

Επιπλέον προκαλεί την παράκτια διάβρωση, καταστρέφει τα οικοσυστήματα, δημιουργεί περιβάλλοντα που διευκολύνουν τη μετάδοση των ασθενειών και ακόμη σπέρνει τους σπόρους για φυσικές καταστροφές. Επίσης η επιδείνωση της διείσδυσης των θαλάσσιων υδάτων θέτει σε κίνδυνο την παραγωγικότητα της γης και την παροχή γλυκού νερού αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μετακινηθούν, αφού δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε βασικούς πόρους.

Ήδη, από το 2012 ο Γάλλος σκηνοθέτης Denis Ντελεστράκ έκανε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο ονόμασε "Sand Wars". Οι ''Πόλεμοι της Άμμου'' αναλύουν τις επιπτώσεις στον σύγχρονο πολιτισμό μας από την έλλειψη άμμου. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με αυτό το φυσικό πόρο ενώ παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις που παρατηρούνται από την νόμιμη οδό και από το παράνομο εμπόριο τόσο στον τομέα των κατασκευαστικών εταιρειών όσο και στην βιομηχανία παραγωγής φυσικού αερίου-πετρελαίου.

Σήμερα, χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Καμπότζη έχουν ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές άμμου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πριν κάποιους μήνες, η Καλιφόρνια έκανε κινήσεις για να τερματίσει την παράκτια εξόρυξη άμμου στις ΗΠΑ, κλείνοντας τις δραστηριότητες στην περιοχή Monterey Bay που συνδέονται με τη διάβρωση της παραλίας. Με τέτοια δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα, η σύγχρονη κοινωνία οφείλει, καθώς ήδη υπόκεινται σε πίεση να ρυθμίσει την εξόρυξη άμμου.

Εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή

Η ανακύκλωση του σκυροδέματος είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν χρειάζεται υποδομή, πράγμα δύσκολο ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εύρεση εναλλακτικών τύπων άμμου είναι μια άλλη επιλογή, αλλά πιο περίπλοκη. Η άμμος είναι ένα ιδιαίτερο υλικό και η παραγωγή αντικαταστάτη της με αυτές τις ιδιότητες είναι δύσκολη, παρότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την παραγωγή ενός τέτοιου υλικού.

Ινδοί ερευνητές με έδρα τη Γκόα εργάζονται από το 2014 για δύο από τις πιο πιεστικές ανησυχίες της χώρας τους: την έλλειψη άμμου και την αφθονία των πλαστικών απορριμμάτων. Η ιδέα που έχουν είναι να μετατρέψουν τα πλαστικά απορρίμματα σε πλαστική άμμο, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα υποπροϊόν των διαδικασιών της βιομηχανίας ανακύκλωσης.

Υπάρχουν βέβαια ικανά υποκατάστατα της άμμου, αφού τόσο η άσφαλτος όσο και το τσιμέντο μπορούν να ανακυκλωθούν. Επιπλέον, στην κατασκευή των κατοικιών μπορούν να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά τα άχυρα και το ξύλο, καθώς και η λάσπη.Η ελπίδα είναι πως, καθώς τα αποθέματα άμμου μειώνονται και οι τιμές ανεβαίνουν, οι ειδικοί θα αναγκαστούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Τόρρες προειδοποιεί ότι το θέμα αυτό ξεπερνά την απλή έλλειψη άμμου. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην εξόρυξη πολλών διαφορετικών πόρων δεν είναι θέμα απόλυτης αφθονίας ή έλλειψης, λέει. «Θα είναι περισσότερο για τις συνέπειες που έχει αυτό στην κλιματική αλλαγή, στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα οικο-συστήματα».

Είναι απίθανο να εξαντληθεί τελείως η άμμος, αλλά εκτός από τα μειούμενα αποθέματα οι καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης άμμου σημαίνουν ότι αυτό δεν είναι πλέον κάτι που μπορεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα.

Πηγή: tvxs.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις