Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Νοθεύουν τη ρίγανη με... θυμάρι - Τι δείχνουν οι έρευνες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-11-2017 11:18:51 am | από nskarmoutsos

Με θυμάρι «νοθεύουν» τη ρίγανη στα σκευάσματα που περιέχουν τρίμματα και κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Σε δείγματα που αναγραφόταν ότι περιείχαν τριμμένη ρίγανη, διαπιστώσαμε με μοριακή ταυτοποίηση μέσω “DNA barcoding”, ότι δεν είχαν μόνο ρίγανη, αλλά και θυμάρι» αναφέρει ο καθηγητής Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, ο οποίος έκανε την μελέτη μαζί με την Ε. Θωμοπούλου, επίσης από τον τομέα Βοτανικής και την καθηγήτρια στο Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Στυλιανή Κοκκίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχονάσιο, στα φυτικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά παρατηρείται συχνά νοθεία και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστοποίησή τους.
«Ειδικά για τη ρίγανη και κυρίως για την άγρια, η νοθεία γίνεται γιατί είναι σαφώς ακριβότερη από το θυμάρι» σχολιάζει.
Στην εργασία ελέγχθηκε εάν το «DNA barcoding» μπορεί να ταυτοποιήσει τα φυτικά είδη στα εμπορικά σκευάσματα ρίγανης και θυμαριού της ελληνικής αγοράς τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία περισσότερων του ενός είδους (taxa), τα οποία με μικρές διαφοροποιήσεις, συμφωνούν με την ταξινόμηση που βασίστηκε στους διαγνωστικούς μορφολογικούς χαρακτήρες.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το DNA “barcoding”, σε συνδυασμό με την εξέταση διαγνωστικών μικρο-μορφολογικών χαρακτήρων, μπορεί να διακρίνει διαφορετικά taxa που συμμετέχουν σε σκευάσματα θρυμματισμένης ρίγανης και θυμαριού».
«Η νομοθεσία δεν έχει επιλέξει ακόμα τη συγκεκριμένη μέθοδο και δεν υπάρχει κρατικός πιστοποιημένος φορέας που κάνει τέτοιου είδους αναλύσεις. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή αποτελεί την μέθοδο ταυτοποίησης της επόμενης γενιάς» διευκρινίζει ο κ. Βλαχονάσιος.

Πηγή: real.gr

«Λεηλατούν» ποτάμια και λίμνες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-11-2012 05:21:09 pm | από nskarmoutsos

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατρέψει τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας συμμορίες εργολάβων που δεν διστάζουν να διενεργούν παράνομες αμμοληψίες ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, προξενώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενώ επιστήμονες και φορείς κάνουν λόγο για μια οικολογική καταστροφή που για χρόνια αποκρυβόταν επιμελώς.
H Realnews παρουσιάζει τις υποθέσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ράμπο της υπηρεσίας. Ο ογκώδης φάκελος περιλαμβάνει υποθέσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, προκειμένου οι ασυνείδητοι εργολάβοι να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των επιθεωρητών, η παράνομη δραστηριότητα ξεκινά συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και εκτυλίσσεται μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά κανόνα, οι δραστηριότητες έχουν διάρκεια από τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αφού οι δράστες ολοκληρώσουν το έργο τους, εξαφανίζονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Όπως εξηγεί στην Realnews ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, πριν από λίγα χρόνια οι παράνομες αμμοληψίες γίνονταν από εργολάβους που χρησιμοποιούσαν τα αδρανή υλικά για την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως επεκτάσεις δρόμων, σιδηροδρομικών δικτύων κ.ά. Τώρα που τα μεγάλα έργα έχουν «παγώσει», οι επιτήδειοι τα διοχετεύουν σε μάντρες οικοδομικών υλικών.
Οι έρευνες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέδωσαν καρπούς και ήδη έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, στους εργολάβους που προξένησαν βλάβη στον κόλπο Καλλονής, στη Μυτιλήνη απεβλήθη πρόστιμο 81.950 ευρώ. Επίσης, ο εργολάβος που αλλοίωσε την κοινή του ποταμού Εύηνου τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 220.320 ευρώ.
Σπερχειός
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αμμοληψιών στην κοίτη Σπερχειού, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Το 2005, ο εργολάβος που κατασκεύαζε αντιπλημμυρικό έργο για λογαριασμό της Περιφέρειας κατέστρεψε μέρος της κοίτης του ποταμού, χρησιμοποιώντας τόνους αδρανών υλικών. Το ίδιο έγινε και πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια έργων του ΟΣΕ στο Λιανοκλάδι. Αλλά και πρόσφατα, εργολάβος μπάζωσε τη φυσική ροή του ποταμού σε ορισμένα σημεία στον κάτω ρου, στη Γέφυρα των Λουτρών Υπάτης, σε έκταση αρκετών χιλιομέτρων, λαμβάνοντας εκατομμύρια κυβικά αδρανών υλικών και αλλάζοντας το ανάγλυφο του ποταμού. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ο εργολάβος αποχώρησε χωρίς να τον ελέγξει κανείς. «Κατά κανόνα, όλες οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίας, νεκρώνοντας ολόκληρο το ποτάμι. Ζητάμε την άμεση βοήθεια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος», λέει ο Στέφανος Σταμέλλος από την Συντονιστική Ομάδα των Οικολόγων Πρασίνων στη Φθιώτιδα.
Λυσιμαχία
Για μια χρόνια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι περιβαλλοντικοί φορείς στη λίμνη Λυσιμαχία του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Ο πολιτιστικός σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρόμερου, με πλούσια περιβαλλοντική δράση, ασχολείται πολύ καιρό με το φαινόμενο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Λυσιμαχίας. Πρόσφατα, μάλιστα, μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν πινακίδες που προειδοποιούν τους επιτήδειους για τις συνέπειες της καταστροφικής τους δραστηριότητας. Σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν αρκετοί εργολάβοι οι οποίοι εισβάλλουν στη λίμνη με μπουλντόζες και φορτηγά. Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Αστυνομία προχώρησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός 55 χρόνου άνδρα. «Η περιβαλλοντική αλλοίωση τη λίμνης είναι τεράστια. Η τωρινή μορφολογία της δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν πριν από τρία χρόνια, καθώς έχουν αφαιρεθεί παράνομα εκατομμύρια τόνοι υλικού», σημειώνει ο γραμματέας του συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρόμερου Θοδωρής Χολής.
Αχελώος
Αυτήν τη στιγμή ερευνώνται καταγγελίες και για τον ποταμό Αχελώο σε διάφορα σημεία του από τον άνω ρου, από τα σύνορα Καρδίτσας - Αρτας έως και τις εκβολές του την Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, οι επιθεωρητές έχουν δεχτεί καταγγελίες και για τον Πηνειό ποταμό της Λάρισας, όπου το τελευταίο διάστημα στις όχθες του έχουν κάνει την εμφάνισή τους τσάπες, μπουλντόζες και φορτηγά. Οι επιθεωρητές έχουν δεχθεί καταγγελίες για αμμοληπτικές εργασίες στον ποταμό Λίλαντα στη Μεσάπια της Ευβοίας, καθώς και στον Καλαμά της Ηπείρου.
H καταστροφή
Η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από τις παράνομες αμμοληψίες είναι ανεπανόρθωτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη Realnews. «Αρχικά, οι αλλοιώσεις αφορούν τα ιζήματα των ποταμών. Οι εργασίες αλλάζουν τη γεωμορφολογία των ποταμών, επιδρώντας αρνητικά σε ολόκληρο στο οικοσύστημα», επισημαίνει ο ερευνητής Γιώργος Χατζηνικολάου από το Ινστιτούτο Εσωτερικών υδάτων Βιολογίας και Θαλασσίων Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, προσθέτοντας: «Προκειμένου να γίνουν οι απολήψεις, το ποτάμι μπαζώνεται ώστε να μπορέσουν να μπουν τα μηχανήματα, αλλά και για να συλλεχθεί περισσότερο πολύτιμο υλικό». Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ισχυρό πλήγμα δέχονται οι πληθυσμοί των ψαριών, αφού καταστρέφονται οι περιοχές αναπαραγωγής.

Στους 19 οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Δ. Αττική

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2017 12:07:59 pm | από nskarmoutsos

Μακραίνει, δυστυχώς, ο κατάλογος των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Αττική. Εντοπίστηκε και ανασύρεται από την ΕΜΑΚ αυτή την ώρα νεκρός άνδρας από εξωτερικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής, ενώ οι σοροί άλλων δύο ατόμων ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας.
Στον αποθηκευτικό χώρο βαρέων μηχανημάτων, στον επαρχιακό δρόμο Ελευσίνας-Θήβας, εντοπίστηκε και επιχειρείται από την ΕΜΑΚ η ανάσυρση του πτώματος άνδρα.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάσυρσης του πτώματος αναμένεται να γίνει γνωστό αν πρόκειται για κάποιον εκ των έξι αγνοουμένων που αναζητά η ΕΜΑΚ και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για την ανάσυρση στην αποθήκη διαπίστωσαν και διαρροή υγραερίου στο σημείο, οπότε και κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση για λόγους ασφαλείας των δημοσιογράφων από το σημείο.
Οι άλλες δύο σοροί, ενός άνδρα 35-40 ετών και ενός 50-55 ετών περίπου, εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή στον κόλπο της Ελευσίνας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η ανάσυρσή τους έγινε με τη συνδρομή ανδρών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Οι σοροί μεταφέρονται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι, η θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, με επίκεντρο κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 19 άτομα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν αν τα τρία τελευταία θύματα είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Πηγή: in.gr

Στο «βρόντο» για το Κλίμα, διάσκεψη χωρίς θεαματικά αποτελέσματα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2017 09:14:10 am | από nskarmoutsos

Η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης της Βόννης και η έγκριση των προτάσεων θα γίνουν του χρόνου στην Πολωνία. Δεν ξεπεράστηκε η διαφωνία για την στήριξη φτωχών χωρών. Ικανοποίηση από τη Γερμανία.

Η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός καθοδόν προς το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, και υπό αυτήν την έννοια οι προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται από στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα. Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εξειδικεύοντας ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.

Καυγάς για τα χρήματα

Τα κείμενα που κατατέθηκαν με τις απόψεις για τη δέσμη εργαλείων και κανόνων είναι εκατοντάδων σελίδων και δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η Συμφωνία, για παράδειγμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Του χρόνου, στην επόμενη Διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, που θα είναι πιο πολιτική, θα συνεχιστεί η συγκεκριμενοποίηση και οι χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Ορισμένοι εκπρόσωποι παραπονέθηκαν ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. «Για πρώτη φορά βλέπω τόση λίγη αδρεναλίνη σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διαπραγματευτής της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο. Σημείο διαφωνίας είναι εάν θα πρέπει να υπάρχει αυτοματισμός στη χορήγηση βοήθειας προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.Διαφωνία επικράτησε και για το άρθρο 9, παρ. 5 της Συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τις υπό ανάπτυξη σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσεις για καταβολή τακτικών πληρωμών οι πλούσιες χώρες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου. Αφρικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. «Πρόκειται για ένα παιγνίδι αναμονής» είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό απολογισμό κάνει η Γερμανία

Θετικό απολογισμό σε γενικές γραμμές έκανε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ κάνοντας λόγο για ένα «νέο πνεύμα της Βόννης». Εξήρε ρητά τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας αλλά για την αμερικανική αντιπροσωπεία είπε ότι συμπεριφέρθηκε «ουδέτερα και εποικοδομητικά» φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα γεωργίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμαχία εξόδου από τον άνθρακα με 20 χώρες είπε ότι πολλοί συμμετέχοντες στηρίζονται στην πυρηνική ενέργεια αντί στη χρήση άνθρακα και επέστησε την προσοχή να μην αναβαθμιστεί αυτού του είδους η ενέργεια ως συμβατή με την προστασία του κλίματος.

Για τις διερευνητικές που τρέχουν στο Βερολίνο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα» εκτίμησε ότι η Διάσκεψη της Βόννης άσκησε θετικές πιέσεις στους διαπραγματευτές από τα 4 κόμματα και ότι είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος από την εποχή του άνθρακα. «Είναι υπόθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά εκτιμώ ότι η εγκατάλειψη του άνθρακα δεν θα γίνει μέχρι το 2030, όπως θέλει το κόμμα των Πρασίνων». Και δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες των υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τη Δημοκρατία των Φίτζι για την δραστήρια και επιτυχημένη προεδρία στη Διάσκεψη. «Στη Βόννη θεσμοθετήθηκε ο λεγόμενος διάλογος Ταλανόα για το που βρισκόμαστε, προς τα πού πάμε και πώς θα πάμε», είπε η γερμανίδα υπουργός.

Πηγή: Deutsche Welle

Τραγωδία στη Μάνδρα: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-11-2017 12:56:52 pm | από nskarmoutsos

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική. Στην Μάνδρα δύο γυναίκες και τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο γυναίκες και ένας οδηγός φορτηγού διασώθηκαν την τελευταία στιγμή. Εικόνα καταστροφής καταγράφεται και σε Νέα Πέραμο, Μέγαρα και Μαγούλα. Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός, στην περιοχή μεταβαίνει ο Νίκος Τόσκας.

Τραγωδία στη Μάνδρα

Μία γυναίκα εντοπίστηκε περίπου στις 10:00 το πρωί νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη. Είχε εγκλωβιστεί από τα νερά που έφθασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής ανέσυραν τη γυναίκα νεκρή.

Περίπου μία ώρα αργότερα, στην οδό Αγαμέμνωνος στην Μάνδρα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρός στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας περίπου 65 ετών. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, περίπου 50 ετών, στον προαύλιο χώρο του Golden Palace, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών - Θηβών, στη Μάνδρα.

Στον τραγικό κατάλογο μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Την τελευταία στιγμή διασώθηκαν δύο άλλες γυναίκες που επίσης διαμένουν στην οδό Κοροπούλη. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσειο νοσοκομείο με υποθερμία.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές για τέσσερις αγνοουμένους στις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων. Ο κ. Τόσκας θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή.

Παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένα σπίτια

Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε δεκάδες κλήσεις (πάνω από 340 μέχρι στιγμής) που γίνονται από πολίτες που είτε έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 90 πυροσβέστες αλλά σε επιφυλακή έχει τεθεί ολόκληρη η δύναμη του Σώματος στην Αττική.

Έχουν, ήδη, απεγκλωβιστεί 12 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στην γέφυρα της Μάνδρας.

Παράλληλα, διασώθηκε ένας οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων. Ο άνδρας διακομίστηκε στο Θριάσειο νοσοκομείο.

Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

«Το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο» ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ διερχόμενοι οδηγοί έκαναν λόγο για «κοίτη ποταμού».

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, που από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

«Βιβλική καταστροφή»

Ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα».

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλησαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Εκτιμάται ότι στην κατάσταση που καταγράφεται σήμερα συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Χείμαρρος εισέβαλε στη Μάνδρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στη Μάνδρα Αττικής, καθώς τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Καταστροφές σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα

Σε ποτάμι έχει μετατραπεί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39 χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα. Στην Νέα Εθνική Οδό υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5 χλμ, στο ύψος του Ασπροπύργου (στο ρεύμα προς Κόρινθο), στο 21 χλμ στο ύψος του Κόμβου Παραδείσου Ελευσίνας (στο ρεύμα προς Κόρινθο) και στο 24 χλμ στο ύψος του Κόμβου της Μάνδρας (στο ρεύμα προς Αθήνα).

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και στη Νέα Πέραμο παγιδευμένοι μέσα σε αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά, ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Πηγή: in.gr

Πλημμύρες και εγκλωβισμένοι στη Νέα Πέραμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-11-2017 09:02:24 am | από nskarmoutsos

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τα ξημερώματα την Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα.

Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος εκείνο και στο ρεύμα προς Μέγαρα.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από τις 3:30 τα ξημερώματα συνολικά 160 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ το μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η νεροποντή που έπεσε περίπου στις 5:30 το πρωί. Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα προβλήματα στην περιοχή είναι σημαντικά, με το νερό στην περιοχή να έχει φτάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
Όπως δήλωσε πάντως η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν κινδύνεψαν ζωές πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Αγία Σοφία στη Νέα Πέραμο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί από το 39ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού, στην Νέα Πέραμο, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στην νέα Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο, αφού στο 32ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την δεξιά και την μεσαία λωρίδα, ενώ στο 33ο χιλιόμετρο και στο 34ο χιλιόμετρο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Πηγή: topontiki.gr

«Βιβλική» καταστροφή στη Σύμη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 04:40:39 pm | από nskarmoutsos

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Σύμης μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Η Σύμη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς.

Συνολικά, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Από το πρωί έχουν γίνει απαντλήσεις υδάτων από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί συντονίζοντας τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: enikos.gr

Το μεγαλύτερο μονοπάτι της Ελλάδας, με μήκος 370 χλμ.

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:31:31 am | από nskarmoutsos

Το Epirus Trail, το μεγαλύτερο μονοπάτι που δημιουργείται σήμερα στην χώρα, με μήκος 370 χλμ, και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του πεζοπορικού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σχετική συνδιάσκεψη, στην Αρκαδία.
H παρουσίαση του Epirus Trail έγινε κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας, αντίστοιχα, από την «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα τρία, ήδη πιστοποιημένα, μονοπάτια του Μαινάλου, του Μετσόβου και της Άνδρου, καθώς και τα 4 υπό πιστοποίηση, της Ηπείρου, της Ξάνθης, της Σκιάθου και της Χίου, αλλά και ακόμη 10 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή; real.gr

Ελλάδα, ο απέραντος... ΧΥΤΑ των πλαστικών μιας χρήσης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:12:23 am | από nskarmoutsos

Είναι οι μικρές μας συνήθειες. Ο καφές «από τον δρόμο», το μπουκαλάκι με το νερό, το αναψυκτικό, για κάποιους και το τσιγάρο. Προϊόντα που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, συχνά αρκετές φορές την ημέρα. Η «συνήθεια» είναι ισχυρή και δύσκολα κλονίζεται, ακόμα και αν ενοχλείσαι από τις θαμμένες «γόπες» στην άμμο ή τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια και καπάκια που παρασύρει ο αέρας στη θάλασσα ή στοιβάζονται στα ταλαιπωρημένα καλαθάκια απορριμμάτων.

Μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα για διαδεδομένα πλαστικά μιας χρήσης έρχεται να εκτιμήσει τις συνέπειες των επιλογών και στη χώρα μας: τουλάχιστον 666 εκατ. πλαστικά μπουκάλια νερού «καταναλώνονται» κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 202 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ, 900 εκατ. καλαμάκια, 37 εκατ. πλαστικά ταπεράκια φαγητού ή γλυκού. Oσο για τις «γόπες»; Περί τα 19 δισ. τσιγάρα καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πού καταλήγουν τα περισσότερα από τα αποτσίγαρα...

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Seas At Risk (που ασχολείται με την προστασία των θαλασσών), με κοινοτική χρηματοδότηση και είναι μια πρώτη απόπειρα καταγραφής της έκτασης του προβλήματος των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινότητά μας. Η έκθεση εξετάζει ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων μιας χρήσης: πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και καπάκια καφέ, καλαμάκια και πλαστικούς αναδευτήρες, συσκευασίες φαγητού και «γόπες» τσιγάρων (οι οποίες συγκαταλέγονται στα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς τα φίλτρα εμπεριέχουν πλαστικές ίνες).

Τα στοιχεία

Ελλείψει αναλυτικών δεδομένων, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ως βάση διαθέσιμα στοιχεία ανά προϊόν από όσες χώρες αυτά υπάρχουν, κάνοντας αναγωγή στις υπόλοιπες με βάση τον πληθυσμό ή το κατά κεφαλήν εισόδημα. Eτσι, όπως προκύπτει για την Ελλάδα, «καταναλώνονται» ετησίως:

• Από 666 εκατ. έως 1,28 δισ. πλαστικά μπουκάλια (συνολικά στην Ε.Ε. 45-60 δισ.).

• Από 202 έως 369 εκατ. πλαστικά ποτήρια και καπάκια (συνολικά στην Ε.Ε. 13,7-17 δισ.).

• Περίπου 900 εκατ. καλαμάκια μόνο από τα ταχυφαγεία (46,5 δισ. σε όλη την Ε.Ε.).

• Από 37 έως 58 εκατ. πλαστικές συσκευασίες φαγητού (συνολικά στην Ε.Ε. 2,4-2,6 δισ.).

• Τέλος, στη χώρα μας «καταναλώνονται» 19 δισ. τσιγάρα ετησίως (580 δισ. σε όλη την Ε.Ε.).

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε σχέση με τη χώρα μας είναι ότι οι αναγωγές αυτές... είναι σίγουρα πολύ μικρότερες από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι αναγωγές βάσει πληθυσμού δεν συμπεριλαμβάνουν το –ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας– μέγεθος του τουρισμού (11 εκατ. πληθυσμού έναντι 20 εκατ. επισκεπτών).

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προσπάθησε πριν από μερικούς μήνες να συγκεντρώσει στοιχεία για την ίδια κατηγορία προϊόντων: χρησιμοποιώντας στοιχεία για την κατανάλωση καφέ στη χώρα μας εκτός σπιτιού (315.000 σάκοι καφέ τον χρόνο, που σημαίνει 1,3 δισ. καφέδες) και στοιχεία από τις αλυσίδες πώλησης καφέ take away, κατέληξε ότι ετησίως χρησιμοποιούνται περισσότερα από 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, περίπου ένα εκατ. την ημέρα.

Πού καταλήγουν τα πλαστικά αυτά; Στους ΧΥΤΑ (καθώς δεν είναι ανακυκλώσιμα) και στις θάλασσες. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τα απορρίμματα στις παραλίες (2015), σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο συλλέγονται 112 «γόπες», 110 καπάκια ποτηριών, 91 πλαστικά μπουκάλια και 131 καλαμάκια. Παρά την «ορατότητα» του προβλήματος στην Ελλάδα, η χώρα μας δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό των καθημερινών προϊόντων μιας χρήσης, η κατανάλωση των οποίων είναι διαρκώς αυξανόμενη (τουλάχιστον για τις κατηγορίες προϊόντων που αναφέρθηκαν).

Τι μπορεί να γίνει

Ενα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι, εκτός από τα πλαστικά μπουκάλια, τα υπόλοιπα προϊόντα που εξετάζονται στην έκθεση δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς δεν θεωρούνται προϊόντα συσκευασίας (επομένως δεν υπάρχουν στόχοι ανακύκλωσης κ.λπ.). Το ερώτημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορά τον βαθμό ανάληψης ευθύνης από τη βιομηχανία παραγωγής πλαστικού και τους εισαγωγείς. Η πρώτη «Στρατηγική για τα Πλαστικά στην Ε.Ε.», που αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του έτους, έχει ως γενικό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου για την επένδυση στην καινοτομία, ώστε τα πλαστικά προϊόντα να ενταχθούν περισσότερο στην κυκλική οικονομία – είναι άγνωστο όμως τι θα προβλέπει για τα πλαστικά μιας χρήσης. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα καλά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων ή χωρών που έχουν ήδη αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες:

• Η πιο εντυπωσιακή προέρχεται από τη Γαλλία. Οπως έχει ανακοινώσει, θα απαγορεύσει από την 1/1/2020 την πώληση πλαστικών (ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα) σε σούπερ μάρκετ. Η απαγόρευση, όμως, δεν αφορά σε όλα τα καταστήματα λιανικής.

• Στο Μόναχο ο δήμος έχει ήδη από το 1990 απαγορεύσει τη χρήση ποτηριών ή μπουκαλιών μιας χρήσης σε οποιαδήποτε μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιείται από τον δήμο ή σε χώρο του δήμου (ανάμεσα στις οποίες και η παγκοσμίως γνωστή Oktoberfest). Αντ’ αυτών, ενοικιάζονται στους διοργανωτές φορητά πλυντήρια πιάτων.

• Στην Κοπεγχάγη ο δήμος εγκατέστησε 60 πηγές πόσιμου νερού για να ενθαρρύνει τη χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων.

• Στη Νορβηγία έχει από το 1994 δημιουργηθεί ένα σύστημα επιστροφής μπουκαλιών και κουτιών από ποτά και αναψυκτικά. Για παράδειγμα, επιστρέφοντας ένα μπουκάλι μισού λίτρου, ο πολίτης παίρνει μια νορβηγική κορώνα. Εκτιμάται ότι το σύστημα έχει οδηγήσει σε ανάκτηση του 95% των συσκευασιών του είδους.

• Στο Φράιμπουργκ (Γερμανία) ο δήμος και το τοπικό πανεπιστήμιο δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Freiburg cup»: προωθούν την πώληση, έναντι ενός ευρώ μιας επαναχρησιμοποιούμενης κούπας καφέ, την οποία ο πολίτης μπορεί να αφήσει σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο καφέ ή αρτοποιείο, λαμβάνοντας πίσω το ποσό.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις