Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Έχει και χειρότερα»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-04-2018 09:54:39 am | από nskarmoutsos

Αμμοθύελλα «επιτίθεται» στην πόλη Γιαζντ του Ιράν. 

Πηγή: naftemporiki.gr

«Να τα εκατοστίσει»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-04-2018 10:14:54 am | από nskarmoutsos

Ο γορίλας Fatou απολαμβάνει την τούρτα γελεθλίων του, στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» και την Ελλάδα – Ποιες αλλαγές θα φέρει

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 12-04-2018 10:07:25 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, χιόνι στο Φάρο του Άστρους)

Πολλαπλές, αναμένεται να είναι οι μεταβολές στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις, λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τής, χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».
Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».
Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».
Ταυτόχρονα, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».
Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «κατ' αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».
Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφ' ενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφ' ετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».
Ταυτοχρόνως, προσθέτει, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».
Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών.»
Ακόμη, τονίζει ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».
Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «είναι ένας χαρακτηριστικός τομέας, πολύ ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή» και όπως επισημαίνει «η επιστήμη της μετεωρολογίας και του κλίματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση περιόδων έλλειψης τροφής».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι αγρομετεωρολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις τάσεις του καιρού αρκετούς μήνες πριν και ως εκ τούτου η ευφυής διαχείριση του κλίματος επιτρέπει στους αγρότες να αποφασίσουν για το είδος της καλλιέργειας, το πότε πρέπει αυτή να γίνει, το ποσό της άρδευσης που θα απαιτηθεί, πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή, κλπ».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, αποτελούν οι δράσεις των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για την αντιχαλαζική προστασία».

Πηγή: real.gr

«Αντιθέσεις»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 05-04-2018 11:18:54 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. 5-4-2018 10.30)

Η φωτογραφία παρουσιάζει αριστερά το Παράλιο Άστρος με «καλοκαίρι»  και θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου, και δεξιά το Εδιμβούργο της Σκωτίας με «χειμώνα» και θερμοκρασία 3 βαθμών Κελσίου.

Αιγύπτιοι στη Γερμανία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 04-04-2018 09:27:16 am | από nskarmoutsos

Αιγυπτιακές χήνες (επιστημονική ονομασία Alopochen aegyptiaca) κάνει βόλτα σε λιβάδι της πόλης Schwetzingen, στη Γερμανία. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ευχές από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 03-04-2018 12:06:55 pm | από nskarmoutsos

Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας σας εύχονται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας
Άστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021, εσωτ.(5), Φαξ: 27550 22806
Email: press@fdparnonas.gr
Web: www.fdparnonas.gr

 

Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία θα αυξάνονται οι μετανάστες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 03-04-2018 09:29:51 am | από nskarmoutsos

Τα κλιματικά σοκ ωθούν ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Αν δεν αλλάξουν άμεσα οι άλλες συνθήκες –αν δηλαδή δεν υπάρξουν εγκαίρως οι κατάλληλες προσαρμογές ικανές να μειώσουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές συνέπειες– τότε, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι ροές των προσφύγων που θα ζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξηθούν κατά 28 %, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, τότε ο αριθμός των λεγόμενων «κλιματικών προσφύγων» προς την Ε.Ε. θα τριπλασιασθεί!

Ανάλογες καταστροφικές προβλέψεις έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη κατά το παρελθόν, όμως η συγκεκριμένη πρόβλεψη στηρίζεται στη βαθύτερη, μέχρι σήμερα, έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το πεδίο: στις συστηματικές μελέτες του Anouch Missirian και του Wolram Schlenker, δύο ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ανέλυσαν τις αιτήσεις παροχής ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση –από το 2000 μέχρι το 2014– από άτομα που, λόγω ακραίων κλιματικών αλλαγών, αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν από 100 διαφορετικές χώρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο εγκυρότατο περιοδικό «Science», βασίστηκε στην ανάλυση 351 χιλιάδων αιτήσεων μετανάστευσης στην Ε.Ε. από 100 διαφορετικές «υπανάπτυκτες» χώρες και κατέληξε στο απρόσμενο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές τις αιτήσεις δεν σχετίζονται μόνο με τις δύσκολες τοπικές συνθήκες ζωής, τις συχνές πολεμικές συγκρούσεις ή τις εισβολές αλλά και με τις κλιματικές αλλαγές στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Πρόσφυγες λόγω κλίματος

Διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι ο αριθμός μεταναστών ετησίως από τις χώρες με σχετικά εύκρατο κλίμα και ακόμη περισσότερο από αυτές με πολύ θερμό κλίμα αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ, αντίθετα, στις χώρες με πιο ψυχρά κλίματα, που είναι σαφώς λιγότερες, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία ο αριθμός των μεταναστεύσεων μειώνεται σημαντικά.

Γενικά, φαίνεται να αποτελεί κανόνα το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων από τις μη αναπτυγμένες οικονομικά χώρες τείνει να αυξάνει σημαντικά όταν η μέση θερμοκρασία υπερβαίνει τους ιδανικούς 20 βαθμούς Κελσίου, πιθανότατα επειδή η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας επηρεάζει καταστροφικά την αγροτική παραγωγή.

Βασιζόμενοι σε αυτό το γενικό συμπέρασμα οι δύο ερευνητές εκτιμούν πως, μολονότι οι μεταναστεύσεις που οφείλονται σε κλιματικές αλλαγές αποτελούν, για την ώρα, μειονότητα σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό μεταναστεύσεων από άλλα αίτια, στο τέλος αυτού του αιώνα οι «κλιματικοί πρόσφυγες» θα αυξηθούν εντυπωσιακά: από το ελάχιστο 30% μέχρι το ιδιαίτερα ανησυχητικό 90%!

Ο όρος «κλιματικοί πρόσφυγες» (climate refugees), ο οποίος αναφέρεται στους ανθρώπους που θα υποχρεωθούν στο άμεσο μέλλον να μεταναστεύσουν εξαιτίας των επιπτώσεων της ευρύτερης κλιματικής αλλαγής, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός πλανητικού δικτύου οικολογικών οργανώσεων για την προετοιμασία της ανθρωπότητας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ομως, αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή ως ένα αμιγώς οικολογικό πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος.

Συνεπώς, αποτυγχάνει να εξετάσει την ευρύτητα των ζητημάτων που προκύπτουν από τις τρέχουσες πολιτικές πληθυσμιακού ελέγχου καθώς και του ελέγχου της μετανάστευσης από τα άλλα κράτη.

Διότι βέβαια, κατά τον 21ο αιώνα, η πλειονότητα των κλιματικών προσφύγων θα προκύψει όχι μόνο από την πλανητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και από την ανθρώπινη υποβάθμιση, η οποία τελικά γεννά αυτή τη νέα κατηγορία προσφύγων.

Η πλειονότητα των νέων κλιματικών προσφύγων θα επιχειρήσει, αρχικά, να μεταφερθεί σε ένα πιο πρόσφορο σημείο στο εσωτερικό της χώρας τους και μόνο αν αυτό αποδειχθεί αδύνατο ή αναποτελεσματικό, θα επιχειρήσουν τότε να μεταναστεύσουν σε κάποια πιο πλούσια χώρα για να επιβιώσουν.

Εφόσον λοιπόν η μόλυνση του περιβάλλοντος και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα, τότε προβλέπεται ότι, σε μερικές δεκαετίες, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι –π.χ. από την υποσαχάρια Αφρική, από τη Μέση Ανατολή και από τη Λατινική Αμερική– θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν μαζικά σε πιο πλούσιες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Ε.Ε.

Αυτή η προοπτική μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν, από σήμερα, οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες αποφασίσουν αφενός να μειώσουν δραστικά τα αίτια της πλανητικής μόλυνσης, η οποία ευθύνεται για τη συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και αφετέρου να συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη των μη ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίες ελάχιστα ευθύνονται για τη συντελούμενη στις μέρες μας οικολογική-κλιματική καταστροφή του πλανήτη.

Πηγή: efsyn.gr

«Στο στοιχείο τους»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 03-04-2018 09:12:22 am | από nskarmoutsos

Κύκνοι κολυμπούν δίπλα από ένα αυτοκίνητο σε πλημμυρισμένο δρόμο του δυτικού Λονδίνου έπειτα από έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Η εξαφάνιση των ειδών χλωρίδας και πανίδας επιταχύνεται σε επικίνδυνο ρυθμό

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 31-03-2018 09:42:01 am | από nskarmoutsos

Τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις από τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης χάνει φυτά, ζώα και καθαρό νερό σε επικίνδυνους ρυθμούς.

Οι εκθέσεις αποκαλύπτουν την έρευνα τριών ετών από 550 ειδικούς από εκατό χώρες, για τη βιοποικιλότητα σε οικοσυστήματα σε όλες τις περιοχές εκτός από τους πόλους και τους ανοιχτούς ωκεανούς.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι σε κάθε περιοχή που εξετάστηκε, η βιοποικιλότητα υποβαθμίζεται με ταχύ ρυθμό, εξαιτίας πιέσεων όπως η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους, η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, τα χωροκατακτητικά είδη και η κλιματική αλλαγή.

Στην Αμερική, κατά μέσο όρο, ο πληθυσμός των ειδών ανά περιοχή είναι κατά 31% μικρότερος σε σύγκριση με την εποχή πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 40% μέχρι το 2050.

Στην Αφρική, η βιοποικιλότητα απειλείται ήδη από ανθρωπογενείς και φυσικές αιτίες. Καθώς η Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2100, τα μισά αφρικανικά πτηνά και θηλαστικά μπορεί να χαθούν, ενώ οι αφρικανικές λίμνες και φυτά θα χάσουν παραγωγικότητα κατά 30% με 40%. Η σημερινή πίεση στη βιοποικιλότητα θα επιδεινωθεί, καθώς ο αφρικανικός πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Στη νότια και ανατολική Ασία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα χωροκατακτητικά είδη, η ρύπανση, τα απόβλητα, η γεωργική εντατικοποίηση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελούν τις κυριότερες απειλές για τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, παρά τη σοβαρή υποβάθμιση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, σημειώθηκαν επίσης σημαντικές επιτυχίες στην αύξηση των προστατευόμενων περιοχών.

Στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, η άνοδος της γεωργίας και της δασοκομίας θεωρείται ως ο σημαντικότερος παράγοντας μείωσης της βιοποικιλότητας. Μάλιστα, το 28% των ειδών που απαντώνται μόνο στην Ευρώπη ήδη απειλούνται, και το 42% των χερσαίων και ζωικών ειδών στην περιοχή έχει ήδη μειωθεί. Ενδεικτικά, οι υγροβιότοποι στην περιοχή έχουν μειωθεί κατά 50% από τη δεκαετία του '70.

«Η δράση για την προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας είναι εξίσου σημαντική για την ανθρώπινη ευημερία, όσο η καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Αν Λαριγκοντερί, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων του ΟΗΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ήλθε η Άνοιξη (Βίντεο)

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 31-03-2018 09:25:05 am | από nskarmoutsos

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο για την Άνοιξη που θα σας γεμίσει αισιοδοξία…

Ο τίτλος του: Τα φτερά της ζωής.

Προηγούμενες αναρτήσεις