Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Το φυτό με τα «κέρινα» άνθη

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 12-12-2016 09:48:50 am | από nskarmoutsos

Το φυτό Hoya carnosa ή αλλιώς «φυτό κερί» ευδοκιμεί στην Ασία και την Ωκεανία και χρησιμοποιείται κυρίως σαν διακοσμητικό.
Τα άνθη του έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα και σχήμα αστεριού.
Το φυτό αυτό έχει μια μοναδική ιδιότητα, που του έδωσε το όνομά του, καθώς εκκρίνει μια παχύρευστη κηρώδη ουσία που κάνει τα άνθη του να φαίνονται… κέρινα.

Πηγή: perierga.gr

Μια τριανταφυλλιά 1.000 ετών

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 11-12-2016 09:54:39 am | από nskarmoutsos

Η τριανταφυλλιά του Hildesheim είναι γνωστή ως “Η τριανταφυλλιά των 1.000 ετών” και βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ ανθίζει ανελλιπώς εδώ και 1.000 χρόνια.
Μεγαλώνοντας στη μία πλευρά του καθεδρικού ναού του Hildesheim, το φυτό φυτεύτηκε από την ίδρυση της εκκλησίας, στις αρχές του 800 μ.Χ. Και ως εκ θαύματος, συνεχίζει να βγάζει υπέροχα ροζ τριαντάφυλλα κάθε χρόνο.
Και παρόλο που η εκκλησία έχει καταστραφεί πολλές φορές στο πέρασμα των ετών από πολέμους ή φυσικές καταστροφές, η τριανταφυλλιά δεν έχει πάθει τίποτα ή καλύτερα πάντα έμενε ένα κομμάτι της από το οποίο ευδοκιμούσε πάλι, όπως λένε οι ντόπιοι.

Πηγή: perierga.gr

Tο πιο γαλάζιο ποτάμι

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 08-12-2014 10:41:02 am | από nskarmoutsos

Ο παγετώνας Πίτερμαν, ο μεγαλύτερος επιπλέων παγετώνας στο βόρειο ημισφαίριο, βρίσκεται στη βορειοδυτική Γροιλανδία και συνδέει το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας με τον Αρκτικό ωκεανό.
Είναι μια στενή λωρίδα που έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα και μήκος 70, της οποίας το πάχος του πάγου κυμαίνεται από περίπου 600 μέτρα στη βάση σε περίπου 30-80 μέτρα στην άκρη.
Πηγή: perierga.gr

Λευκή τρούφα-γίγας πωλήθηκε προς 61.250 δολάρια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 08-12-2014 12:43:27 pm | από nskarmoutsos

Πρόκειται για την μακράν η μεγαλύτερη τρούφα που έχει βρεθεί ποτέ  

Ζυγίζει 1 κιλό και 890 γραμμάρια και πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη προς 61.250 δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, ο οποίος οργάνωσε τη δημοπρασία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα στον κόσμο.
«Είναι μακράν η μεγαλύτερη τρούφα που έχει βρεθεί ποτέ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Sotheby’s. Ο ενδιαφερόμενος από την Ταϊβάν, λάτρης τόσο του καλού φαγητού όσο και του κρασιού, έσπευσε να κάνει τη γιγάντια τρούφα δική του μέσω τηλεφώνου.
Την πολύτιμη τρούφα ανακάλυψε την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Ιταλία υπάλληλος της εταιρείας Sabatino tartufi, εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών αυτού του σπάνιου είδους μανιταριού το οποίο σχηματίζεται κάτω από το έδαφος. Οι λευκές τρούφες, οι οποίες περιλαμβάνονται στους πιο λαχταριστούς και ακριβούς μεζέδες, βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη της Ιταλίας και η συγκομιδή τους πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Ανιχνεύονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και έμπειρους κυνηγούς τρούφας.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, η συγκεκριμένη τρούφα είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από την έως σήμερα μεγαλύτερη, η οποία είχε βρεθεί το 2010 και είχε πωληθεί προς 417.000 δολάρια – αν και τα ποσά δεν είναι πάντα συγκρίσιμα, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Sotheby’s
Τα έσοδα από την πώληση της λευκής τρούφας θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Πηγή: in.gr

Παράξενος... κίτρινος καταρράκτης

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 04-12-2015 09:21:14 am | από nskarmoutsos

Ο καταρράκτης Hukou βρίσκεται στην Κίνα και σχηματίζεται από τον Κίτρινο Ποταμό. Είναι μόλις 30 μέτρα πλάτος, που αυξάνονται σε 50 κατά τη διάρκεια της περιόδου των πλημμυρών, και μόλις 20 μέτρα ύψος.
Παρά το μικρό του μέγεθος, πάντως, είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης στον Κίτρινο Ποταμό και ο δεύτερος μεγαλύτερος στη χώρα.
Είναι επίσης ασυνήθιστος λόγω του κιτρινωπού χρώματός του εξαιτίας του βούρκου και της λάσπης.
Χιλιάδες τουρίστες έρχονται για να τον θαυμάσουν, ειδικά κατά τη διάρκεια των πλημμυρών όταν ο καταρράκτης είναι πολύ ορμητικός.
Η εμφάνισή του τότε θυμίζει βραστό νερό που βγαίνει από κάποιο στόμιο, αφού μάλιστα και το όνομά του στα κινέζικα σημαίνει “στόμιο μπουκαλιού”.
Πηγή: perierga.gr

Χιόνι… κατακόκκινο!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 28-12-2013 08:37:57 am | από nskarmoutsos

Όχι δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το χιόνι είναι λευκό, κατάλευκο και πάντα έτσι θα είναι, όταν σαν κάτασπρο «μαγικό»… σεντόνι σκεπάζει τη φύση. Το κατακόκκινο χιόνι είναι ένα περίεργο φαινόμενο που οφείλεται στην ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που έχει κόκκινο χρώμα, η οποία, μάλιστα, οφείλεται για το χρωματισμό στις γαρίδες!
Η ιστορία είναι απλή και έχει ως εξής: Το κόκκινο χρώμα που εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις στο χιόνι οφείλεται σε έναν ψυχρόφιλο φύκο που ονομάζεται Chlamydomonas nivalis. Αυτός αναπτύσσεται σε ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες και τότε παράγει την ασταξανθίνη ως μέσο προστασίας από τις UV ακτίνες που αντανακλά το χιόνι.
Το χιόνι τότε χρωματίζεται σιγά σιγά κόκκινο, δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα, αφού οι κορυφές των βουνών μοιάζουν να έχουν πλημμυρίσει με αίμα ή στην καλύτερη περίπτωση να είναι γεμάτες με… φυσική γρανίτα καρπούζι! Συμπέρασμα: Αντί για γάντια προτιμήστε να πάρετε μαζί σας μερικά… χωνάκια!
Πηγή: perierga.gr

Η εποχή των κόκκινων καβουριών

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 03-12-2014 08:44:55 am | από nskarmoutsos

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκατομμύρια κόκκινα καβούρια στο Νησί των Χριστουγέννων παίρνουν το δρόμο για την αναπαραγωγή. Μια κόκκινη θάλασσα περπατά από τα δάση προς τον Ινδικό Ωκεανό υπακούοντας σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά προσκλητήρια της φύσης.

Πηγή: protothema.gr

Το μικρό δεντράκι της λίμνης!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 20-02-2014 12:11:32 am | από nskarmoutsos

Στη λίμνη Fairy του Καναδά το τοπίο είναι αδιαμφισβήτητα πανέμορφο όλες τις εποχές του έτους, όπως τα χρώματα αλλάξουν και μεταμορφώνουν το περιβάλλον.
Πλήθος κόσμου επισκέπτεται την περιοχή που φημίζεται για τις πολλαπλές φυσικές δραστηριότητες που προσφέρει στο κοινό.
Αγαπημένος προορισμός επίσης για τους φωτογράφους που δεν δυσκολεύονται να απαθανατίσουν στο φακό τους όμορφες και ξεχωριστές εικόνες.
 Μια τέτοια κάνει θραύση στο διαδίκτυο, όπου ένα μικρό δεντράκι μοιάζει να ξαναγεννήθηκε πάνω σε έναν κατεστραμμένο κορμό δέντρου που παραμένει στη λίμνη.
Μεταφέροντας με τον τρόπο του την αισιοδοξία της ζωής, το δεντράκι αυτό είναι ο καλύτερος αγγελιαφόρος της αναγέννησης.
Πηγή: perierga.gr

Τα νέα είδη εξελίσσονται με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 30-11-2017 09:31:06 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. Geospiza conirostris)

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μετά από έρευνα δεκαετιών ότι η εξέλιξη μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις δύο γενιές. Σε ένα απομακρυσμένο νησί στο αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ παρατήρησαν ένα πτηνό που αναδείχθηκε ως νέο είδος μέσα σε μόνο δύο γενιές.

Επειδή η τοποθεσία του μικρού νησιού με την ονομασία «Μεγάλη Δάφνη» είναι μοναδικά απομακρυσμένη και απομονωμένη, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν άμεσα την εξελικτική διαδικασία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών.

«Η καινοτομία αυτής της μελέτης είναι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε την εμφάνιση νέων ειδών στην άγρια ​​φύση», δήλωσε η Μπάρμπαρα Ρόζμαρι Γκραντ, συνεπικεφαλής της μελέτης μαζί με το σύζυγό της και επίσης καθηγητή του Πρίνστον, Πίτερ Γκραντ. «Μέσα από την εργασία μας στο νησί, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το ζευγάρωμα δύο πουλιών από διαφορετικά είδη και στη συνέχεια να παρακολουθήσουμε αυτό που συνέβη για να προκύψει ένα νέο είδος», πρόσθεσε.

Όλα ξεκίνησαν το 1981, όταν ένας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ζεύγους Γκραντ παρατήρησε ένα αρσενικό πουλί του οποίου το κελάηδημα ήταν λίγο διαφορετικό και είχε πολύ μεγαλύτερο σώμα και ράμφος από τα τρία αυτόχθονα είδη του νησιού. «Δεν τον είδαμε να φτάνει στο νησί από τη θάλασσα, αλλά τον παρατηρήσαμε λίγο μετά την άφιξή του. Ήταν τόσο διαφορετικός από τα άλλα πουλιά που γνωρίζαμε ότι δεν εκκολάφτηκε στο νησί», δήλωσε ο Γκραντ.

Τα δείγματα αίματος και DNA έδειξαν ότι το περίεργο νέο πουλί ανήκε στο είδος Geospiza conirostris από το νησί Εσπανιόλα, περισσότερο από 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Μεγάλη Δάφνη. Το μεγάλο πτηνό ζευγάρωσε με ένα πτηνό του είδους Geospiz fortis και δημιούργησε ένα εντελώς νέο είδος. Αυτό συνέβη επειδή το αρχικό αρσενικό πτηνό δεν μπορούσε να καλύψει πάλι τη μακρινή απόσταση και να επιστρέψει στο νησί του και έτσι ζευγάρωσε με ένα από τα αυτόχθονα είδη πτηνών αντί του δικού του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η αξιοσημείωτη και ταχεία εξέλιξη κατέστη δυνατή μέσω της αναπαραγωγικής απομόνωσης, η οποία είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου είδους από τη διασταύρωση δύο ξεχωριστών ειδών.

Τυπικά, η εξέλιξη ενός νέου είδους απαιτεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, λόγω των μοναδικών περιστάσεων και του περιβάλλοντος αυτού του απομονωμένου αρχιπελάγους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξέλιξη ενός νέου είδους είναι εφικτή μέσα σε δύο μόνο γενιές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ενα καβούρι… Χουλκ

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 27-11-2016 09:25:23 am | από nskarmoutsos

Αν τυχόν πέσετε πάνω στο εικονιζόμενο καβούρι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην επιχειρήσετε να το πιάσετε.
Πρόκειται για το καβούρι καρύδας (Latro Birgus) οι δαγκάνες του οποίου δεν είναι μόνο μεγάλες αλλά πανίσχυρες. Σύμφωνα με μελέτη ιαπώνων ειδικών η δαγκάνα του συγκεκριμένου καβουριού μπορεί να ασκήσει δύναμη 336 κιλών!
Εντυπωσιακό
Το Latro Birgus είναι ένα καβούρι της στεριάς που φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο. Το βάρος του είναι περίπου πέντε κιλά και μπορεί να ζήσει 60 χρόνια. Καταγράφεται ως το μεγαλύτερο αρθρόποδο στον κόσμο και ζει σε κάποια νησιά του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πήρε το όνομα του επειδή τρέφεται με καρύδες τις οποίες διαλύει εύκολα με τις τρομερές του δαγκάνες. Τρέφεται επίσης με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Θεωρείται πάντως ειρηνικό πλάσμα που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει επιθετικά τις δαγκάνες του μόνο όταν νιώσει κίνδυνο. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι έλκεται από αστραφτερά αντικείμενα αφού έχει πιαστεί να μπαίνει σε σπίτια και να αρπάζει ασημικά και άλλα γυαλιστερά αντικείμενα.
Την μελέτη του καβουριού καρύδας έκαναν ερευνητές του Ιδρύματος Okinawa Churasima και τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις