Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Όχι δάκρυα για τα τζιτζίκια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 20-08-2015 08:43:57 am | από nskarmoutsos

Είναι άδικο. Να περνάς ακόμα και 17 χρόνια σαν σκουλήκι κάτω από το χώμα. Να βγαίνεις στριμωγμένο με εκατομμύρια άλλους στην επιφάνεια της γης μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα. Αν υπήρξες τυχερό και έχεις καταφέρει να βγεις από το κουκούλι σου χωρίς να γίνεις τροφή για κάποιο ζώο, τότε οι τελευταίες εβδομάδες σου στην γη είναι ένα κάλεσμα στο ταίρι σου. Και μετά από αυτό πεθαίνεις. Και τα αβγά του θηλυκού πέφτουν από τα δέντρα στο έδαφος και ο κύκλος συνεχίζεται. Και το μόνο που μαθαίνουν για εσένα οι άνθρωποι από την νηπιακή τους ηλικία είναι ότι αυτό που ήθελες στην γη είναι να περάσεις καλά και να τραγουδήσεις. Ότι δε νοιαζόσουν για την αποταμίευση όπως τα μυρμήγκια αλλά για το κέφι σου.

Πού να ξέραμε, μικρά παιδιά τότε, ότι το τζιτζίκι δεν είναι ένας σπάταλος χαραμοφάης αλλά ένας ετοιμοθάνατος που παρατηρούσε την σκόνη μέσα στην κλεψύδρα του να πέφτει σιγά-σιγά. Ότι όλο αυτό που μας ξεκουφαίνει κάθε καλοκαίρι είναι το κύκνειο άσμα του και το ερωτικό του κάλεσμα. Η καταραμένη μοίρα του που δεν μπορεί να αλλάξει. Ότι είναι δυο ανάσες πριν τον θάνατο.

Σύμφωνα με την βικιπαίδεια: «Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, που ως θεά ήταν αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι». Και αυτή όμως η μυθολογική προσέγγιση το αδικεί. Σαν να είναι κάτι περιττό και άσχημο που παρακάλεσε τους Θεούς για την ύπαρξη του.

Ευτυχώς, εκτός από τους μύθους έχουμε και την επιστήμη που είναι συναρπαστικότερη. Όλο το θαύμα της ζωής χωράει μέσα στα λίγα χρόνια του στην γη. Φεύγει τραγουδώντας και ευτυχισμένο. Μην το λυπάσαι και δες το παρακάτω βίντεο:

Πηγή: lifo.gr

Το «παπουτσωμένο» φλαμίνγκο

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-08-2017 09:14:10 pm | από nskarmoutsos

Ένα μωρό φλαμίνγκο περπατάει φορώντας τα πλεκτά παπουτσάκια που του έφτιαξαν οι υπεύθυνοι του πάρκου άγριας ζωής Jurong Bird Park, στη Σιγκαπούρη, για να προστατευτούν τα πόδια του από το ζεστό έδαφος. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ελέφαντες διέσωσαν 600 ανθρώπους από πλημμύρες στο Νεπάλ

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-08-2017 11:10:28 am | από nskarmoutsos

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ινδία και το Νεπάλ έχουν κοστίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει άλλα 2,3 εκατομμύρια άτομα τις τελευταίες ημέρες. Για καλή τύχη περίπου 600 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή Σωράχα, όταν ο κοντινός ποταμός Ράπτι υπερχείλισε, οι ελέφαντες από το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν τους μετέφεραν σε ασφαλές μέρος, όπως αναφέρει το Reuters.

«Περίπου 300 φιλοξενούμενοι διασώθηκαν σε ελέφαντες και καρότσια στο Μπαρατπούρ χθες και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους σήμερα. Ο ασυνήθιστος τρόπος μεταφοράς ήταν απαραίτητος, καθώς οι βροχές πλημμύρισαν εντελώς τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια», δήλωσε στο Reuters ο Σουμάν Γκιμίρε, πρόεδρος μίας ένωσης τοπικών ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Νεπάλ, 26 από τις 75 περιοχές της χώρας έχουν υποστεί ζημιές είτε από πλημμύρες είτε από τις κατολισθήσεις λόγω των ισχυρών βροχών. Τουλάχιστον 50 άτομα αγνοούνται και ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών Μοχάν Μπαχαντούρ Μπάσνετ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης σημαντικές καταστροφές σε επίπεδο υποδομής, με τον υπουργό να αναφέρει ότι περισσότερα από 60.000 σπίτια βρέθηκαν κάτω από το νερό, κυρίως στις νότιες πεδιάδες που συνορεύουν με την Ινδία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί», δήλωσε ο Μπάσνετ.

Ως αποτέλεσμα της φυσικής καταστροφής, οι περιοχές της Ινδίας και του Νεπάλ αντιμετωπίζουν τώρα έλλειψη τροφίμων λόγω της απώλειας καλλιεργειών. Η κλιματική αλλαγή λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα τέτοιων φυσικών καταστροφών, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης των εκπομπών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η πυραμίδα της Αργεντινής

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-08-2014 08:50:56 am | από nskarmoutsos

Κοντά στα νότια σύνορα της Salar de Arizaro, της έκτης μεγαλύτερης αλυκής στον κόσμο και της δεύτερης μεγαλύτερης στην Αργεντινή, 70 χλμ. από το χωριό Σάλτα, βρίσκεται μια παράξενη ηφαιστειακή πυραμίδα.
Ένας σχεδόν τέλειος κώνος υψώνεται απροσδόκητα στη μέση της αλυκής προκαλώντας εντύπωση στους επισκέπτες της περιοχής. Το Cono de Arita όπως ονομάζεται υψώνεται 122 μέτρα πάνω από το έδαφος και το όνομά του προέρχεται από τη γλώσσα Αϊμάρα που σημαίνει «αιχμηρός».
Στις αρχές του εικοστού αιώνα πίστευαν ότι ένας τέτοιος τέλειος κώνος δεν θα μπορούσε παρά να έχει κατασκευαστεί από άνθρωπο αλλά έρευνες απέδειξαν ότι πρόκειται για φυσική δημιουργία.

Πιο συγκεκριμένα είναι ένα μικρό ηφαίστειο που δεν είχε τη δύναμη να εκραγεί και έτσι ποτέ δεν εκτόξευσε λάβα ούτε ανέπτυξε κρατήρα. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι ο τόπος γύρω από τον κώνο ήταν τελετουργικό θρησκευτικό κέντρο πριν από την άφιξη των Ίνκας.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει και την εποχή των πλημμυρών στην Ευρώπη

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 14-08-2017 09:18:59 am | από nskarmoutsos

Η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει σημαντικά -σε μερικές περιπτώσεις δραματικά- κατά τα τελευταία 50 χρόνια το πότε προκαλούνται πλημμύρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι αλλαγές δεν είναι ομοιόμορφες, αλλά διαφορετικές στοn Βορρά και στον Νότο της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές, σε πολλές χώρες (αλλά όχι σε όλες) της βόρειας Ευρώπης συμβαίνουν νωρίτερα, ενώ στις χώρες της νότιας Ευρώπης συμβαίνουν πιο αργά από ό,τι παλαιότερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Ινστιτούτου Υδραυλικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης,Γκίντερ Μπλεσλ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν στοιχεία 50 ετών από περίπου 4.300 υδρομετρικούς σταθμούς σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά σημαντικά στα πλημμυρικά συμβάντα.
Στη Μεσόγειο και στη βορειοδυτική Ευρώπη οι πλημμύρες συμβαίνουν κυρίως το χειμώνα που υπάρχουν πιο πολλές βροχές, ενώ στη βορειοανατολική Ευρώπη την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, στην Αν.Ευρώπη, Σουηδία, Φινλανδία, νότια Αγγλία και στις Βαλτικές χώρες οι πλημμύρες συμβαίνουν πλέον ένα περίπου μήνα νωρίτερα από ό,τι στις δεκαετίες του 1960 και 1970, δηλαδή τον Μάρτιο πια αντί του Απριλίου, καθώς τα χιόνια λιώνουν νωρίτερα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Όμως στη βόρεια Αγγλία και Σκωτία, δυτική Ιρλανδία, δυτική Σκανδιναβία, Δανία, Ολλανδία και βόρεια Γερμανία οι πλημμύρες συμβαίνουν περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλημμύρισμα των ποταμών έχει επιπτώσεις κατά μέσο όρο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από κάθε άλλη φυσική καταστροφή. Οι συνολικές ετήσιες ζημιές παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή, και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις πλημμύρες, όπως η αλλαγή των χρήσεων γης. Με δεδομένο ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης είναι χτισμένη πάνω σε ποτάμι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι στο μέλλον η απειλή των πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερη, αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Πηγή: real.gr

Σπάνιες παραλίες… κοχυλιών!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 13-08-2015 09:03:00 am | από nskarmoutsos

Τα κοχύλια, που είναι άδεια κελύφη νεκρών θαλάσσιων μαλακίων, συχνά βρίσκονται στις ακτές, μέσα στην άμμο ή ανάμεσα από τα βότσαλα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα συλλέγουν ως… τουριστικό ενθύμιο από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένες παραλίες που παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα μεγάλη συσσώρευση κοχυλιών, τα οποία «πλημμυρίζουν» τις ακτές από άκρη σε άκρη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι τέσσερις παραλίες που θα δείτε στη συνέχεια, όπου αντί για άμμο και βότσαλα, τα κοχύλια έχουν παντού την τιμητική τους…συνέχεια

Το γηραιότερο χέλι

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 11-08-2014 06:12:31 pm | από nskarmoutsos

Διάσημο μετά θάνατον έγινε το «γηραιότερο χέλι στην Ευρώπη», το οποίο ζούσε από το 1859 στην πόλη Μπράντεβικ της Σουηδίας.

Οι πολίτες της χώρας έσπευσαν στα social media να θρηνήσουν το θάνατό του, δημιουργώντας στο Twitter το σχετικό hashtag #RIPalen.

Όπως γράφει το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό site, «The Local», το χέλι ζούσε στο πηγάδι του αγροκτήματος που αγόρασε η οικογένεια Κιέλμαν το 1962.

Γνώριζαν την παρουσία του, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Μάλιστα συχνά άνοιγαν στους επισκέπτες το καπάκι του πηγαδιού για να το δείξουν.

 Πηγή: perierga.gr 

Εντοπίστηκε και στα Σφακιά το επικίνδυνο «Λεοντόψαρο»

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 08-08-2017 09:02:24 am | από nskarmoutsos

Μετά τις εμφανίσεις του σε θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, για πρώτη φορά, το επικίνδυνο «Λεοντόψαρο» εμφανίστηκε και στην δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στα Σφακιά. Αλιέας, έπιασε το μικρό όμορφο ψάρι αλλά άκρως επικίνδυνο ψάρι και το έβγαλε στην Χώρα Σφακίων.

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα. Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.

Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.

Πηγή: flashnews.gr

Τα ψάρια εξελίσσονται ώστε να είναι πιο δύσκολο να αλιευτούν;

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 07-08-2015 09:56:09 pm | από nskarmoutsos

Η εντατική αλιεία απειλεί τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων, αλλά ενδεχομένως οδηγεί επίσης σε εξελικτικές αλλαγές που καθιστούν τα ψάρια του μέλλοντος λιγότερο ευάλωτα στην αλίευση.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «εξελικτικού αγώνα» μεταξύ θηρευτών και θηραμάτων, όπου οι προσαρμογές που βοηθούν τα ζώα να αποφύγουν τη θήρευση, πυροδοτούν αλλαγές στους κυνηγούς, που τους βοηθούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διερεύνησαν κατά πόσον αυτό βρίσκει εφαρμογή στην εμπορική αλιεία. Το γεγονός ότι κάποια ψάρια είναι καλύτερα στο να αποφεύγουν τα δίχτυα μπορεί με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε φυσιολογικές αλλαγές στους πληθυσμούς των ψαριών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σον Κίλεν χρησιμοποίησε προσομοιώσεις αλιείας ώστε να διερευνήσει αν κάποια άτομα εντός των πληθυσμών ψαριών ήταν συστηματικά πιο επιρρεπή στην αιχμαλώτιση, και αν αυτό συνδέεται με διαφορές στην κολύμβηση ή στο μεταβολισμό.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ικανότητα κολύμβησης, το μεταβολικό ρυθμό και δείκτες αεροβικής και αναεροβικής φυσικής κατάστασης σε 43 ψάρια. Στη συνέχεια τα τοποθέτησαν σε μια προσομοίωση αλιείας που επαναλήφθηκε αρκετές φορές.

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης έδειξαν ότι ορισμένα ψάρια ήταν πράγματι πιο επιρρεπή στην αιχμαλωσία στα δίχτυα και αυτό σχετίζεται άμεσα με την αναερόβια ικανότητα, δηλαδή την ικανότητα για σύντομες περιόδους έντονης σωματικής δραστηριότητας, η οποία απαιτεί περισσότερο οξυγόνο από ό,τι είναι διαθέσιμο από την αναπνοή και μόνο.

«Με την πάροδο του χρόνου, η επιλεκτική απομάκρυνση αυτών των ψαριών θα μπορούσε να αλλάξει τη θεμελιώδη φυσιολογική σύνθεση των πληθυσμών των ψαριών», δήλωσε ο Κίλεν.

Οι ερευνητές στο επόμενο στάδιο θα μελετήσουν ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον για να ελέγξουν αν θα προκύψουν τα ίδια αποτελέσματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Παράξενο διπλό δέντρο!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 06-08-2014 07:24:39 pm | από nskarmoutsos

Μεταξύ των πόλεων Grana και Casorzo στο Piemonte της Ιταλίας μεγαλώνει ένα μοναδικό δέντρο. Γνωστό ως το «διπλό δέντρο της Casorzo», είναι μια μουριά στην κορυφή της οποίας αναπτύσσεται μια κερασιά, που ανεβαίνει πολύ παραπάνω.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς συνέβη αυτό – πιθανώς κάποιο πουλί έριξε έναν σπόρο στην κορυφή της μουριάς και στη συνέχεια οι ρίζες δημιουργήθηκαν μέσα από την κουφάλα της φτάνοντας στο έδαφος.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο δύο δέντρα να αυξάνονται παρασιτικά το ένα μαζί με το άλλο, η περίπτωση αυτή είναι σπάνια.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις