Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Σπάνιο θέαμα στον βράχο Uluru

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 26-06-2014 11:59:46 pm | από nskarmoutsos

Το Uluru, γνωστό και ως Ayers Rock, είναι ένας μεγάλος τραπεζοειδής σχηματισμός ψαμμίτη στην κεντρική Αυστραλία και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά αξιοθέατα της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Ο βράχος έχει υψόμετρο 348 μέτρα και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του φαίνεται ωραιότερο κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, όταν το φλογερό χρώμα υπερτονίζεται από τον ήλιο – ένα θέαμα που πολλοί τουρίστες λαχταρούν να δουν!

Ωστόσο η ομορφιά αυτού του βράχου υπερτονίζεται το καλοκαίρι, όταν στην περιοχή πέφτουν δυνατές βροχές και πάνω στην επιφάνειά του δημιουργείται ένα σπάνιο θέαμα...
Το κόκκινο χρώμα γίνεται μοβ και οι βροχές δημιουργούν μικρά ρυάκια που τρέχουν γύρω από τον βράχο!

Αν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί όποτε βρέχει στην περιοχή μόνο κατά τον Νοέμβριο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αυτό το θέαμα και μάλιστα την τύχη έχει μόλις το 1% εξ αυτών.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Το φυτό που ζει χωρίς αέρα και νερό

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 25-06-2014 06:11:44 pm | από nskarmoutsos

Ένας κηπουρός απολαμβάνει τον… κήπο του να αναπτύσσεται σε ένα σφραγισμένο μπουκάλι από το 1972, χωρίς καθαρό αέρα και πότισμα.

Πως λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια να μεγαλώνει χωρίς φρέσκο αέρα και νερό, ερμητικά κλεισμένο μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι;

Ο David Latimer από το Σάρεϋ φύτεψε ένα φυτό το 1960 στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού. Μέχρι το 1972 το μπουκάλι ήταν ανοιχτό και ο κηπουρός το πότιζε τακτικά.

Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα προκειμένου να κάνει ένα πείραμα, όπως λέει ο ίδιος.

Το «σκληραγωγημένο φυτό» στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού.

Η ανάπτυξή του οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ένα παράδοξο οικοσύστημα, εντελώς αυτάρκες, το οποίο δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού, όπου φυτό και βακτήρια του εδάφους συνεργάζονται πλήρως. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται για να συνεχίσει την ανάπτυξή του είναι το φυσικό φως, καθώς αυτό το βοηθά να αναπτύξει την ίδια του την τροφή.

Το νερό που μπήκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού κατά τη φύτευση συνεχώς ανακυκλώνεται, καθώς το διασπούν τα άχρηστα στοιχεία του φυτού ή τα χαλασμένα μέρη του, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. 

Πηγή: perierga.gr

Το απαγορευμένο νησί - Δείτε γιατί δεν μπορείτε να το επισκεφθείτε

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 25-06-2018 09:15:54 am | από nskarmoutsos

Υπάρχουν κάποια μέρη στη Γη στα οποία δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε ποτέ, μιας και η είσοδός μας σε αυτά έχει απαγορευτεί. Ένα τέτοιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το Σαρτσέι, ένα νησί της Ισλανδίας.
Το Σαρτσέι είναι ένα κομμάτι γης που σχηματίστηκε το 1963, έπειτα από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που είχε διάρκεια τρία χρόνια. Σήμερα, αυτό το κομμάτι γης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επιστημονική έρευνα και παρατηρήσεις, με στόχο να γίνει κατανοητό πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα από το μηδέν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Το νησί επιτρέπεται να επισκεφτούν μόνο δυο επιστήμονες, καθιστώντας το ένα από τα λίγα απαγορευμένα μέρη στη Γη.

Το νησί φιλοξενεί ένα μόνο σπίτι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των επιστημόνων που το επισκέπτονται. Για να επιτραπεί σε κάποιον η είσοδος, ακόμα και στους ίδιους του επιστήμονες, πρέπει πρώτα να περάσουν από έλεγχο κι έπειτα να τους δοθεί άδεια για να το επισκεφτούν.
Πηγή: perierga.gr

Άλογο γεννήθηκε με σχήμα… αλόγου στην πλάτη του!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 25-07-2015 02:24:10 pm | από nskarmoutsos

Αυτό το πουλάρι γεννήθηκε στο North Yorkshire της Αγγλίας και φέρει ένα παράξενο σημάδι στην πλάτη του.
Όπως βλέπετε καθαρά και στις φωτογραφίες ο Da Vinci, όπως ονομάζεται, έχει ένα σημάδι λευκού αλόγου στην πλάτη, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στην ιδιοκτήτριά του Wendy Bulmer.
“Τα άλογα της ράτσας αυτής έχουν συνήθως σημάδια στο σώμα τους, αλλά αυτό ήταν πολύ πρωτότυπο”, είπε η ίδια στην Daily Mail.
Ο Da Vinci είναι άλογο ιππασίας και αναμένεται στο μέλλον να ξεχωρίσει, πρωτίστως για την εμφάνισή του!

Πηγή: perierga.gr

Η κόκκινη λίμνη της Κριμαίας

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-06-2015 09:15:26 am | από nskarmoutsos

Μια αλμυρή λίμνη στην Κριμαία μοιάζει βγαλμένη από τανία επιστημονικής φαντασίας και τα κόκκινα νερά της δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο ολόγυρα. Η Koyashskoye βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, που μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις στερεοποιείται και δημιουργεί μικρούς λευκούς “βράχους” που προεξέχουν στην επιφάνειά της. Ο Ουκρανός φωτογράφος Sergey Anashkevych φωτογράφισε τη λίμνη σε διάφορες ώρες της ημέρας, παρουσιάζοντας τις ποικίλες αποχρώσεις της που αλλάζουν ανάλογα με το ηλιακό φως. Από βαθύ κόκκινο σε πιο ανοιχτό ροζ, η λίμνη γίνεται ο ιδανικός καμβάς για μια εξαιρετική συλλογή εικόνων…

Πηγή: perierga.gr

Τι θα συνέβαινε εάν η Γη σταματούσε;

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 22-06-2015 09:09:44 am | από nskarmoutsos

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν η Γη σταματούσε κάποια στιγμή να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της; Θα ήταν σαν να ταξιδεύατε με ταχύτητα 1000 χιλιομέτρων ανά ώρα και το όχημά σας να σταματούσε αστραπιαία: θα πεθαίνατε ακαριαία. Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα… Συνοπτικά:

-Το σώμα σας θα πετούσε προς ανατολάς ως άμορφη μάζα αποτελούμενο από μύες και οστά με ταχύτητα 465 μέτρων ανά δευτερόλεπτο εάν βρίσκεστε κοντά στη ζώνη του Ισημερινού ή με ταχύτητα 368 μέτρων ανά δευτερόλεπτο αν ζείτε στο Βόρειο Ημισφαίριο.

-Επειδή η περιστροφή της Γης είναι μικρότερη όσο οδεύουμε προς τους πόλους, οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στους πόλους ίσως επιζήσουν. Μόνο στην αρχή.

-Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνα θα ζήσουν για μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή για να πεθάνουν από τις γιγάντιες καταιγίδες που θα ξεσπάσουν μετά τη διακοπή της περιστροφής.

-Η ταχύτητα του ανέμου, μεγαλύτερη από αυτή του ωστικού κύματος μιας ατομικής βόμβας θα ήταν τέτοια που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη.

-Ο άνεμος θα προκαλούσε επίσης πρωτοφανή αποσάθρωση σε ο,τιδήποτε βρίσκεται στον φλοιό της Γης.

-Οι ωκεανοί θα ανυψώνονταν ως γιγάντια κύματα τσουνάμι και αυτός ο τεράστιος υδάτινος όγκος θα μετακινιόταν προς τους πόλους όπως φαίνεται και στην παρακάτω προσομοίωση: This is what would happen if Earth stopped spinning right now
-Ο περιστρεφόμενος μεταλλικός πυρήνας στο κέντρο της Γης θα σταματούσε επίσης. διακοπή της περιστροφής θα απενεργοποιούσε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης. Ραδιενεργή ακτινοβολία από τον Ήλιο θα σκότωνε ότι θα περπατούσε ακόμα στον πλανήτη μας.

-Επιπλέον, η μισή Γη θα ήταν μονίμως εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Το άλλο μισό του πλανήτη θα πάγωνε.

Η ζωή στη Γη δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγεννηθεί μετά από κάτι τέτοιο. Ποτέ.
Πηγή: perierga.gr

Η... κάθοδος των χελωνών

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-06-2014 09:08:01 am | από nskarmoutsos

Μια αρχαία παράδοση τις θέλει να πηγαίνουν κάθε χρόνο σε παραλία της Κόστα Ρίκα
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Το να βλέπεις χιλιάδες χελώνες να βγαίνουν από τη θάλασσα και να καταλαμβάνουν παραλία της Κόστα Ρίκα είναι –αν μη τι άλλο- κάτι ξεχωριστό.
Οι συγκεκριμένες βγαίνουν κατά χιλιάδες μόνο μία φορά το χρόνο και κατευθύνονται στην παραλία Οστιονάλ της Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για θαλάσσιες χελώνες Όλιβ Ρίντλεϊ (ή αλλιώς Ρίντλει του Ειρηνικού). Αυτό είναι το είδος τους και εμφανίζονται σε ζεστά και τροπικά κλίματα, γι’ αυτό και ζουν στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.
Μερικές μέρες πριν τη νέα σελήνη αρχίζει η… κάθοδος των χελωνών. Είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συγχρονισμένης ωοτοκίας στον κόσμο. Κάθε χελώνα θα αφήσει από 80 έως 100 αυγά σε μια ρηχή «φωλιά» πριν επιστρέψουν στον ωκεανό.
Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αυγά θα τοποθετηθούν στην παραλία, αλλά ένα μικρό μέρος από αυτά θα εκκολαφθεί και ακόμη λιγότερα από τα χελωνάκια που θα γεννηθούν θα καταφέρουν να φτάσουν στον ωκεανό. Γι’ αυτό και οι μαμάδες-χελώνες ψάχνουν τα πιο ασφαλή μέρη για να κρύψουν τα αυγά τους.
Πηγή: newsbeast.gr

Το πιο αξιαγάπητο χταπόδι στον κόσμο!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-06-2015 08:57:35 am | από nskarmoutsos

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος χταποδιού που ζει σε 450 μέτρα βάθος και η εμφάνισή του εντυπωσιάζει.
Το χταπόδι μοιάζει με… φαντασματάκι pac-man και το ροζ χρώμα του κερδίζει το βλέμμα. Στην πραγματικότητα το εν λόγω είδος έχει παρατηρηθεί από το 1990 αλλά δεν πήρε όνομα από τους επιστήμονες, καθώς δεν είχε περιγραφεί αναλυτικά.
Οι ίδιοι τώρα επανέρχονται στο χταπόδι και σκέφτονται να το ονομάσουν adorabilis από την αγγλική λέξη adorable που σημαίνει αξιολάτρευτο.
Η βιολόγος Stefanie Bush σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, όπως αναφέρει η Science Friday, καθώς η ονομασία αυτή του ταιριάζει γάντι.
Πηγή: perierga.gr

Το φρούτο που χρειάζεται 7 χρόνια για να ωριμάσει

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-06-2014 08:36:11 am | από nskarmoutsos

H «καρύδα της θάλασσας» είναι ένα από τα πιο σπάνια και περίεργα φρούτα στον κόσμο. Είναι σπάνιο γιατί ευδοκιμεί μόνο σε δύο συγκεκριμένα νησιά του αρχιπελάγους των Σεϋχελλών!
Στην… καταγωγή του οφείλει και το όνομά του καθώς μέχρι να ανακαλυφθούν οι Σεϋχέλλες τους καρπούς τούς «ξέβραζε» η θάλασσα προκαλώντας την έκπληξη όλων αφού ο καρπός ήταν παντελώς άγνωστος.
Το σχήμα του καρπού είναι αρκετά περίεργο και μοιάζει με καλοσχηματισμένα γυναικεία οπίσθια, για αυτό και η επιστημονική του ονομασία είναι Lodoicea callipyge (από το ελληνικό καλλίπυγος).
Ένα ώριμο φρούτο έχει διάμετρο 40–50 και ζυγίζει 15-30 kg.
Για να ωριμάσει ένας καρπός απαιτούνται 6-7 χρόνια και συνήθως περιέχει ένα σπόρο. Ο σπόρος της Καρύδας της Θάλασσας είναι ο μεγαλύτερος σπόρος στο φυτικό βασίλειο.
Το σπάνιο αυτό φυτό κατέχει τρία… παγκόσμια ρεκόρ:
1. Έχει το μεγαλύτερο καρπό φρούτου που έχει ζυγιστεί 42 κιλά
2. Έχει το μεγαλύτερο σπόρο φυτού με βάρος 17 κιλά.
3. Έχει το μεγαλύτερο λουλούδι φοίνικα
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι εξαιτίας όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών ο καρπός έχει αποκτήσει έντονη εμπορική αξία.
Ένας καλοσχηματισμένος καρπός, κατάλληλα επεξεργασμένος για διακόσμηση, μπορεί να κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια!
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Τα μεγαλύτερα νούφαρα στον κόσμο

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-06-2015 07:41:58 pm | από nskarmoutsos

Είναι αυτά του είδους Victoria amazonica και επιπλέουν σε λεκάνες με ρηχά νερά που σχηματίζει ο ποταμός Αμαζόνιος.
Τα φύλλα τους φτάνουν έως και τρία μέτρα σε διάμετρο και μπορούν να αντέξουν βάρος έως 30 κιλά!

Τα άνθη τους φτάνουν σε διάμετρο τα 40 εκατοστά και έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Την πρώτη νύχτα που θα ανοίξουν είναι λευκά ενώ από τη δεύτερη κιόλας νύχτα αποκτούν ροζ χρώμα.

Πηγή: perierga.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις