Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τα φρούτα του δράκου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-02-2016 03:57:44 pm | από nskarmoutsos

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φρούτο που ευδοκιμεί και είναι πολύ δημοφιλές στη Νοτιο-ανατολική Ασία.
Λέγεται φρούτο δράκος (dragon fruit) ή Pitaya, λόγω της εξωτερικής του επιφάνειας που θυμίζει τις φολίδες του δράκου. Έχει εντυπωσιακό ρόζ χρώμα ενώ το εσωτερικό του είναι άσπρο με μαύρους κόκκους και θυμίζει ακτινίδιο.
Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Καταναλώνεται σαν φρούτο ή σαν χυμός που είναι αρκετά δροσιστικός. Είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Ινδοκίνας.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των κάκτων.

Πηγή: real.gr

Όταν η φύση σκαλίζει βράχους

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 14-02-2014 10:09:33 am | από nskarmoutsos

Με τον όρο Tafoni χαρακτηρίζουμε μικρή σπηλιά σε ασβεστολιθικούς βράχους, όπως ο ψαμμίτης, με στρογγυλεμένες εισόδους και ομαλά κοίλα τοιχώματα.
Συχνά τα tafoni εμφανίζονται σε ομάδες που μπορεί να καλύπτουν ολόκληρες πλαγιές, ένα βράχο, ή άλλα πετρώματα.
Μπορούν να βρεθούν σε όλους τους τύπους κλίματος, αλλά η παρουσία τους είναι πιο έντονη σε περιοχές με παλίρροια και ημι-ξηρές και άνυδρες ερήμους.

Δεν υπάρχει σαφής επιστημονική εξήγηση για το πώς δημιουργούνται. Παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία τους είναι τα κύματα. ο άνεμος, τα πορώδη και διαπερατά πετρώματα και το αλάτι, αν και για το τελευταίο οι επιστήμονες αμφιταλαντεύονται.
Όποιος όμως και να είναι ο μηχανισμός δημιουργίας του, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και είναι εντυπωσιακό. Η φύση διαμορφώνει το βράχο σαν ένας επιδέξιος γλύπτης, χαρίζοντας μερικές μαγευτικές εικόνες.

Όσο για την ετυμολογία της λέξης κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη τάφος, αν και η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι προέρχεται από τη λέξη taffoni που σε μια διάλεκτο της Κορσικής σημαίνει παράθυρο.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Ελέφαντας «εναντίον» τραίνου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 12-02-2018 09:28:06 am | από nskarmoutsos

Ένας άνδρας προσφέρει μία μπανάνα στην τραυματισμένη από σύγκρουση με τρένο ελεφαντίνα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Habaipur στην περιοχή Hojai, στην Ινδία. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα τεράστια κύματα του ακρωτηρίου Χορν

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 12-02-2016 09:19:52 pm | από nskarmoutsos

Το ακρωτήριο Χορν είναι το νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή καθιστούν τη διάβασή του ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα της ναυσιπλοΐας.
Μέχρι να κατασκευαστεί η διώρυγα του Παναμά, ήταν η μοναδική οδός πλεύσης μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού και αιτία πολλών ναυαγίων.
Τα κύματα είναι τεράστια και κυριολεκτικά καταπίνουν τα σκάφη. Τα βίντεο που ακολουθούν σίγουρα δεν είναι κατάλληλα… για όσους νιώθουν ναυτία.

Πηγή: perierga.gr

Ο Αμαζόνιος ήταν κάποτε… βοσκότοπος;

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 14-07-2014 01:00:01 am | από nskarmoutsos

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» πρασίνου της Γης, ήταν κάποτε… βοσκότοπος.
Σύμφωνα με ερευνητές, το τροπικό δάσος δημιουργήθηκε πριν από μόλις 2.000 χρόνια εξαιτίας μιας αλλαγής στο κλίμα που σημειώθηκε τότε.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, όπου βρίσκεται σήμερα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ήταν καλυμμένο με γρασίδι και πως η πλούσια βλάστηση αναπτύχθηκε επειδή το κλίμα σε κάποια φάση έγινε πιο υγρό.
Η άφιξη των ευρωπαϊκών ασθενειών, αφότου ο Κολόμβος διέσχισε τον Ατλαντικό το 1492, μπορεί επίσης να επιτάχυνε την ανάπτυξη των δασών, καθώς οι ασθένειες οδηγούσαν στο θάνατο τους αυτόχθονες πληθυσμούς που ζούσαν και καλλιεργούσαν στην περιοχή, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
«Το κυρίαρχο οικοσύστημα έμοιαζε περισσότερο με σαβάνα, παρά με το τροπικό δάσος που βλέπουμε σήμερα» ανέφερε στη Daily Mail ο επικεφαλής της μελέτης, John Carson, από το πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τεχνητές χωματουργικές εργασίες, που αποκαλύφθηκαν από πρόσφατες καταγραφές στη Βολιβία, που περιλάμβαναν χαντάκια μέχρι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά (1.100 μέτρα), μέχρι 3 μέτρα βάθος και 4 μέτρα πλάτος.
Βρήκαν ακόμη, μεγάλες ποσότητες γύρης χλόης σε αρχαία ιζήματα στις κοντινές λίμνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή είχε καλυφθεί από σαβάνα.
Επιπλέον, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή γινόταν καλλιέργεια αραβοσίτου.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλούσιο τροπικό δάσος που υπάρχει σήμερα, δεν υπήρχε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια και πως οι φυλές που ζούσαν εκεί πριν από 2.500 έως 500 χρόνια δεν ήταν κυνηγοί του δάσους, αλλά γεωργοί.
Πηγή: newsbeast.gr

Καλιφόρνια: Μια θάλασσα από αστέρια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 10-02-2018 09:21:56 am | από nskarmoutsos

Πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το Μπιγκ Σουρ της Καλιφόρνια, καθώς το «παιχνίδι» του νερού της θάλασσας με το φυτοπλαγκτόν χαρίζει ένα όμορφο θέαμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν πέσει το σκοτάδι, το νερό λαμβάνει ένα φωτεινό, γαλάζιο χρώμα, κάτι που οφείλεται στο φαινόμενο της βιοφωταύγειας ή βιοφωτισμού (bioluminescence), σύμφωνα με το Euronews και το CNN.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται σε βακτήρια, μύκητες, πυγολαμπίδες, καθώς και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς και στο φυτοπλαγκτόν.

Σύμφωνα με ερευνητές, η φωτοβολία αυτή των ζωντανών οργανισμών οφείλεται στην οξείδωση της χημικής ουσίας λουσιφερίνης, η οποία αντιδρά με το οξυγόνο και το ένζυμο λουσιφεράση, δίνοντας έτσι την αίσθηση πως σχηματίζεται μία θάλασσα από αστέρια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η «λίμνη των ανατινάξεων» στην Εύβοια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 09-02-2017 09:39:11 am | από nskarmoutsos

Μοναδικές είναι οι εικόνες από λίμνη που σχηματίστηκε λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των ανατινάξεων στην κεντρική Εύβοια.
«Ένα μέρος που κάποτε έσφυζε από τα βουητά των εκρήξεων και των μηχανημάτων εξόρυξης μεταλλευμάτων και τώρα αποτελεί έναν τόπο γαλήνης και «παγωμένης» ησυχίας.
Ο άνθρωπος σκάλισε για πάντα την παρουσία του σ’ αυτό το έδαφος και με την πάροδο του χρόνου, έκρηξη με την έκρηξη, δημιούργησε μια νέα, εντυπωσιακή λίμνη και έναν τόπο εναλλαγής των χρωμάτων του εδάφους.
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια δίνουν την εντύπωση ότι σταμάτησε ο χρόνος γύρω τους. Στο φόντο: η Δίρφυς, το υψηλότερο βουνό της Εύβοιας».

Πηγή: perierga.gr

Ο γητευτής των φιδιών

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 08-02-2017 09:00:57 am | από nskarmoutsos

Από τον πατέρα στον γιο διδάσκεται η αρχαιότατη «τέχνη» του γητευτή των φιδιών, και ο μικρός Ραβί, έχοντας ήδη κατακτήσει αρκετές από τις γνώσεις που απαιτούνται, ποζάρει γεμάτος αυτοπεποίθηση και περηφάνια με την κόμπρα του στον φακό.

Τώρα είναι το παιχνίδι του, μεγαλώνοντας ίσως το μέσο βιοπορισμού του.

Παρότι η ιδιοκτησία και εμπορία φιδιών έχουν απαγορευτεί διά νόμου στην Ινδία λόγω της κακομεταχείρισης που υφίστανται τα ερπετά προκειμένου να κάνουν τα «κόλπα» τους –αφαίρεση δοντιών, ράψιμο στόματος κ.ά–, γίνονται προσπάθειες να τεθεί από την πολιτεία ένα σαφές πλαίσιο, προκειμένου η παρουσία των γητευτών να επιτρέπεται υπό όρους σε τουριστικά σημεία της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Τα σάντουιτς βλάπτουν το περιβάλλον όσο τα αυτοκίνητα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 06-02-2018 09:50:42 am | από nskarmoutsos

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη του «αποτύπωματος» ενός σάντουιτς, κυρίως του άνθρακα που αυτό «εκπέμπει» στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντίσα Αζάπαγκιτς της Σχολής Χημικών Μηχανικών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sustainable Production & Consumption» (Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση), έλαβε υπόψη της όλο τον κύκλο ζωής ενός σάντουιτς, από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του σάντουιτς και τη συσκευασία του, αλλά και τα απόβλητά του που πετιούνται μετά την κατανάλωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με διάφορους συνδυασμούς συστατικών. Διαπίστωσαν ότι τα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι όσα σάντουιτς περιέχουν χοιρινό κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικο κ.α.), καθώς και όσα περιλαμβάνουν τυρί ή γαρίδες.

Ποιο σάντουιτς αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Αυτό που «εκπέμπει» τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον, είναι εκείνο που περιλαμβάνει αυγάμπέικον και λουκάνικο. Εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα.

ο φιλικότερο προς το περιβάλλον

Πιο φιλικό στο περιβάλλον είναι το τυπικό σάντουιτς με τυρί και σαλάμι. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα», ανάλογα με το είδος του σάντουιτς.

Η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα λόγω της απαιτούμενης ψύξης και της αναγκαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού «αποτυπώματος». Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%.

Η μελέτη εκτιμά ότι το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί έως κατά 50%, αν γίνουν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία τους και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές προτείνουν να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί η χρήση συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας, κάτι που, εκτός από το περιβάλλον, θα βελτιώσει και την υγεία, καθώς θα μειώσει την κατανάλωση θερμίδων.

Βέβαια, γεννιέται το ερώτημα τι στο καλό θα μείνει να βάζουμε πια στο σάντουιτς…

ΠΗΓΗ: CNN.GR

Ημέρες «Αποκάλυψης» έζησε η Μόσχα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 05-02-2018 09:59:12 pm | από nskarmoutsos

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν την Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι χειρότερες των εκατό τελευταίων ετών, έχουν προκαλέσει συγκοινωνιακά προβλήματα αλλά και μποτιλιαρίσματα στην ρωσική πρωτεύουσα, ενώ από τους δρόμους της απομακρύνθηκαν 1,2 εκατομμύριο κυβικά μέτρα χιονιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τέτοιας κλίμακας χιονοπτώσεις σημειώνονται μια φορά στα εκατό χρόνια. Εξαιτίας της πρωτοφανούς αυτής χιονόπτωσης ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ενώ αρκετά τραυματίσθηκαν.
Σήμερα, Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις εξασθένησαν, ωστόσο επικρατεί παγετός με την θερμοκρασία να φθάνει του -13 Βαθμούς Κελσίου. Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, θα αρχίσουν να εξασθενούν από σήμερα.
Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Ria Novosti οι μετεωρολόγοι του μετεωρολογικού κέντρου «Φόμπος», την Κυριακή η χιονόπτωση έφθασε σε ύψος ρεκόρ ενώ το πρωί της Δευτέρας το στρώμα χιονιού έφθασε τα 43 εκατοστά.

«Εδώ και 100 χρόνια τόσο χιόνι»

Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας, Πιότρ Μπιριουκόφ, δήλωσε ότι «τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το Σαββατοκύριακο υπερέβησαν κατά 100% τις μηνιαίες ποσότητες. Ο Μπιριουκόφ είπε, επίσης, ότι οι ίδιες οι μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν διαρκώς, με το να πέφτει αρχικά χιόνι και μετά να πέφτει χιόνι και βροχή, είχε ως αποτέλεσμα το μείγμα αυτό να παγώνει πάνω στα κλαδιά των δένδρων, ήταν μια δοκιμασία για τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από εκατό πτώσεις δένδρων πάνω σε αυτοκίνητα.

Χιλιάδες εργάτες του Δήμου εργάζονται νυχθημερόν, όπως δήλωσε ο Μπιριουκόφ, για να εξαλείψουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής χιονόπτωσης.

Περισσότερα από 15.500 εκχιονιστικά μηχανήματα

Την Κυριακή για να καθαρισθούν οι δρόμοι από το χιόνι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 4.000 φορτηγά και περισσότερα από 15.500 εκχιονιστικά μηχανήματα. Από τους δρόμους της Μόσχας αποσύρθηκαν και κόπηκαν 1.600 δένδρα που έπεσαν. Σύμφωνα πάντως με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, στην Μόσχα έπεσαν περισσότερα από 2.000 δένδρα το Σαββατοκύριακο, ενώ καταστράφηκαν περισσότερα από 10 αυτοκίνητα. Επίσης, 780 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητα τους διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, στην περιοχή «Ισμαήλοβο» της Μόσχας ένα δένδρο έπεσε πάνω σε τραμ με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια ενώ στο ανοιχτό τμήμα της γραμμής του μετρό Φίλεφσκαγια, εξαιτίας πτώσης δένδρου πάνω στις γραμμές, σημειώθηκαν καθυστερήσεις της τάξεως των 25 λεπτών.
Στα αεροδρόμια της Μόσχας ακυρώθηκαν 22 πτήσεις, ενώ 103 πτήσεις ανακοίνωσαν καθυστερήσεις. Το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών λειτουργεί κανονικά.

Απομακρύνθηκαν 1,2 εκατομμύρια κ.μ. χιονιού

Συνολικά, το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από τους δρόμους της Μόσχας, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Πιότρ Μπιρουκόφ, 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χιονιού, προσθέτοντας πως οι εργασίες καθαρισμού των δρόμων από το χιόνι θα συνεχισθούν και για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα. Συνολικά εργάσθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την εξάλειψη των συνεπειών που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις 115.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 43.000 φορτηγά, εκχιονιστικά μηχανήματα και άλλα τεχνικά μέσα.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις