Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Βόλτα με μια χελώνα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 20-04-2015 09:15:24 am | από nskarmoutsos

Ένα παράξενο θέαμα συναντούν καθημερινά οι κάτοικοι του Τόκιο στους δρόμους της πόλης, με έναν άντρα να βγάζει βόλτα τη χελώνα του και να περπατά υπομονετικά δίπλα της!
Ένας ηλικιωμένος άντρας κάνει τον περίπατό του με αργούς ρυθμούς μαζί με την τεράστια χελώνα του προκαλώντας το ενδιαφέρον των περαστικών.
Καθημερινά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πηγαίνει για ψώνια, κάνει τις δουλειές του, μιλά με τους φίλους του, κι όλα αυτά έχοντας στο πλευρό του το τεράστιο ερπετό που τον ακολουθεί πιστά.

Ο ίδιος ζει με τη χελώνα αρκετά χρόνια, η οποία είναι πλέον κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Πηγή: perierga.gr

Το δελφίνι που… κοκκινίζει!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-04-2015 11:24:14 am | από nskarmoutsos

Σε στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, όταν θυμώνουν, λυπούνται ή ντρέπονται, οι άνθρωποι κοκκινίζουν στα μάγουλα ή και σε όλο το πρόσωπο. Με τον ίδιο τρόπο εκδηλώνει τα συναισθήματά του και ένα λευκό δελφίνι αλμπίνο, που ζει στο Taiji Whale Museum στη νότια Ιαπωνία.
Παρότι τα ρινοδέλφινα είναι συνήθως γκρι, το δελφίνι αυτό είναι εντελώς λευκό και έχει την τάση να γίνεται… ροζ όταν νιώθει θυμό, λύπη ή ντροπή.
Σύμφωνα με τη Daily Mail αυτό οφείλεται στο λεπτό δέρμα του δελφινιού, που έχει ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να προκαλούν αλλαγή του χρώματος.
Το συγκεκριμένο δελφίνι πιστεύεται πως είναι μόλις το δεύτερο του είδους που εκτίθεται σε ενυδρείο μετά την αγορά του από ψαράδες πέρσι.
Το άτυχο θηλαστικό πιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού στο Taiji τον Ιανουάριο. Το χρώμα του το έσωσε από τη σφαγή αφού οι ψαράδες που το αιχμαλώτισαν έκριναν πως θα έπιανε περισσότερα λεφτά αν το πωλούσαν σε ενυδρείο παρά αν το πουλούσαν για το κρέας του.
Η παράδοση του ετήσιου κυνηγιού έγινε παγκοσμίως γνωστή και προκάλεσε φρίκη και ανατριχίλα μέσω του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove», του 2009.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του Taiji Whaling Museum, καταγγέλλοντας πως δεν επέτρεψε σε ειδικούς να ελέγξουν την ασφάλεια του σπάνιου δελφινιού.
Το Μουσείο υποστηρίζει πάντως πως η υγεία του δελφινιού είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και πως διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική του υγεία.

Βρέθηκαν στη Γη διαμάντια από χαμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:21:34 am | από nskarmoutsos

Τα διαμαντάκια που βρέθηκαν μέσα σε ένα μετεωρίτη που είχε πέσει στη Γη, προέρχονται από ένα χαμένο πια πλανήτη του πρώιμου ηλιακού συστήματός μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που μελέτησαν τον μετεωρίτη Αλμαχάτα Σίτα, ο οποίος είχε πέσει στην έρημο Νουβία του Σουδάν το 2008.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία, με επικεφαλής τον Φαρχάνγκ Ναμπιέι του Εργαστηρίου Επιστήμης της Γης και των Πλανητών του Ινστιτούτου Φυσικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και ηλεκτρονικά μικροσκόπια για να αναλύσουν σε βάθος τον μετεωρίτη.

Μελετώντας τους κρυστάλλους των μικροσκοπικών διαμαντιών που υπήρχαν μέσα στο μετεωρίτη, συμπέραναν ότι πρέπει να σχηματίστηκαν σε συνθήκες τεραστίων πιέσεων άνω των 20 γιγαπασκάλ.

Αυτές οι πολύ υψηλές πιέσεις δείχνουν ότι τα διαμάντια αρχικά δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα πρωτοπλανήτη μεγέθους μεταξύ Ερμή και Αρη, ο οποίος υπήρχε κατά τα πρώτα δέκα εκατομμύρια χρόνια του ηλιακού μας συστήματος. Ο μετεωρίτης του Σουδάν εκτιμάται ότι αποτελεί ένα από τα τελευταία απομεινάρια εκείνου του αρχέγονου προπλάσματος πλανήτη, που πια δεν υπάρχει.

Η ανακάλυψη αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κατά την αρχική φάση του ηλιακού μας συστήματος υπήρχαν μεγάλοι πρωτοπλανήτες, που μέσα από γιγάντιες συγκρούσεις τύπου «μπιλιάρδου» αποτέλεσαν θεμέλιους λίθους για τη δημιουργία των σημερινών πλανητών. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι κάποτε το ηλιακό μας σύστημα διέθετε δεκάδες τέτοια σώματα με μέγεθος μεγαλύτερο της Σελήνης και μικρότερο του Αρη.

Πηγή: kathimerini.gr

Λαχανικά από την Ανταρκτική

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 16-04-2018 09:46:32 am | από nskarmoutsos

O νοτιότερος γερμανικός κήπος βρίσκεται στην Ανταρκτική. Εκεί επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν λαχανικά χωρίς χώμα και φως. Αυτός ο τρόπος καλλιέργειας ίσως ενδείκνυται και για το διάστημα.

Mαρούλι, ραπανάκια, αγγουράκια και άλλα λαχταριστά, ολόφρεσκα ζαρζαβατικά μεγαλώνουν εδώ και λίγο καιρό χωρίς προβλήματα στο γερμανικό πειραματικό θερμοκήπιο EDEN-ISS, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Είναι το πρώτο επιτυχημένο πείραμα Γερμανών να καλλιεργήσουν λαχανικά χωρίς χώμα και φως ημέρας, ακολουθώντας τα πρότυπα αμερικανικών επιστημονικών ομάδων, οι οποίες καινοτομούν στον τομέα των υβριδικών υδροπονικών καλλιεργειών ήδη από τη δεκαετία του 80.

«Περιμέναμε με ενθουσιασμό τα λαχανικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάουλ Τσάμπελ, μέλος της γερμανικής ομάδας. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες των προσπαθειών τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: 3,5 κιλά πράσινης σαλάτας, 70 ραπανάκια και 18 αγγουράκια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ανταρκτική δεν επιτρέπουν την ευδοκίμηση φρούτων και λαχανικών σε εξωτερικό περιβάλλον. Η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου και ο ήλιος σπάνια είναι αρκετός ώστε να αναπτυχθούν βρώσιμα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο οι Γερμανοί ερευνητές που εργάζονται στην Ανταρκτική στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του Γερμανικού Κέντρου Αεροναυπηγικής (DLR) της Βρέμης τα κατάφεραν, κάτι που γεννά ελπίδες για μελλοντική καλλιέργεια φρέσκων φυτικών πρώτων υλών στο διάστημα, στη Σελήνη ή τον Άρη. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος αυτών των προσπαθειών, εξηγεί ο Π. Τσάμπελ.

Πρόβες για το διάστημα από την Ανταρκτική

Τα λαχανικά μεγαλώνουν μέσα στο ειδικό θερμοκήπιο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Υπολογιστές προηγμένης τελευταίας τεχνολογίας καταγράφουν συνεχώς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτά: θερμοκρασία, υγρασία, συγκέντρωση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο χώρο. «Έχουμε μάθει πολλά για την αυτόνομη ανάπτυξη φυτών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ανταρκτική είναι η ιδανική τοποθεσία για αυτή την έρευνα», ανέφερε επίσης ο επικεφαλής του πρότζεκτ Ντάνιελ Σούμπερτ. Μέχρι στιγμής όλα τα λαχανικά που μάζεψαν οι επιστήμονες είχαν μεγαλώσει σε συνθήκες θερμοκηπίου. Παράλληλα αναπτύσσονται επίσης στο ίδιο θερμοκήπιο πιπεριές, ντομάτες, βασιλικός, μαϊντανός, κορίανδρος.

Με τα φρούτα όμως υπάρχει πρόβλημα. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τις φράουλες. Ακόμη περιμένουμε να πιάσουν οι σπόροι» σημειώνει ο Ντ. Σούμπερτ.

Το φιλόδοξο γερμανικό πρότζεκτ διεξάγεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βάγκενερ, ενώ το θερμοκήπιο βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από τον Ερευνητικό Σταθμό Νοϊμάιερ ΙΙΙ. Στον σταθμό αυτό της Ανταρκτικής μένουν προς το παρόν μόνο τρεις επιστήμονες. Για τους ερευνητές τα λαχανικά ήταν έτσι μια ευχάριστη έκπληξη. Πέρα από το μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, «τα λαχανικά ήταν πεντανόστιμα και ήταν σαν να έχουν βγει απευθείας από τον κήπο», ανέφερε ο επικεφαλής του σταθμού Μπέρναρντ Χοπ. Και σε κάθε περίπτωση «ήταν πολύ ωραία να παίρνεις την πρώτη σοδειά φρέσκων λαχανικών από το θερμοκήπιο στην Ανταρκτική».

Πηγή: naftemporiki.gr

Καταστροφή από γιγάντια σαλιγκάρια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 16-04-2013 12:02:42 am | από nskarmoutsos

Τα τεράστια μαλάκια που αναπτύσσονται ακόμη και σε μέγεθος... λαγού συγκαταλέγονται στα πλέον καταστροφικά είδη-εισβολείς.

Αντιμέτωπη με «εισβολή» γιγαντιαίων αφρικανικών σαλιγκαριών βρίσκεται η νότια Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο σαλιγκάρι εντοπίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, όμως οι κάτοικοι και οι αρμόδιες αρχές έχουν φθάσει να αιχμαλωτίζουν περισσότερα από χίλια σε εβδομαδιαία βάση.

Τα τεράστια μαλάκια που αναπτύσσονται ακόμη και σε μέγεθος... λαγού συγκαταλέγονται στα πλέον καταστροφικά είδη-εισβολείς. Για να «χτίσουν» το κέλυφός τους μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και στόκο ή γύψο από τους τοίχους κτηρίων. Εκφράζονται φόβοι ότι συνιστούν κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταφέρουν ένα παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω του νερού και των λαχανικών.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Ντενίζ Φέιμπερ από το τμήμα Γεωργίας και Καταναλωτικών Υπηρεσιών της Φλόριντα προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διαφορετικά η πολιτεία θα φθάσει να θυμίζει τις νήσους Μπαρμπάντος, οι οποίες κατακλύζονται από τέτοια σαλιγκάρια.

Η ίδια εκτίμησε ότι οι κάτοικοι θα τα συναντούν όλο και συχνότερα καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός τους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς αφού κάθε σαλιγκάρι παράγει κατά μέσο όρο 1.200 αυγά κάθε χρόνο.

«Θα δούμε ένα χάος από βλέννα», προειδοποίησε η αξιωματούχος προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια «επιτίθενται εναντίον 500 και πλέον γνωστών ειδών φυτών... πλήττουν σχεδόν οτιδήποτε συναντούν στο δρόμο τους και είναι πράσινο.» Η Φέιμπερ διευκρίνισε ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα οι αρχές έχουν εξολοθρεύσει περίπου 117.000 σαλιγκάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί συμμετείχαν σε συνέδριο αφιερωμένο στα γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια-εισβολείς, σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους απομάκρυνσής τους. Μεταξύ των «όπλων» που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ένα ισχυρό δόλωμα, το οποίο ενέκριναν πρόσφατα οι ομοσπονδιακές αρχές.

Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν την... πηγή του κακού. Μία από τις θεωρίες που εξετάζονται είναι τα σαλιγκάρια να εισήχθησαν στη χώρα από μία θρησκευτική οργάνωση με έδρα το Μαϊάμι, η οποία τα χρησιμοποιεί στα τελετουργικά της.

Γκρίζα φάλαινα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ... μετανάστευσης

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 15-04-2015 07:45:14 pm | από nskarmoutsos

Μία θηλυκή γκρίζα φάλαινα ταξίδεψε από την ανατολική ακτή της Ρωσίας έως το Μεξικό και πίσω ξανά, διασχίζοντας δύο φορές χωρίς διακοπή τον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, μια συνολική απόσταση 22.511 χιλιομέτρων, μέσα σε 172 μέρες.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ μετανάστευσης μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη μας, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Έως τώρα, σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, το ρεκόρ κατείχε μια άλλη μεγάπτερη φάλαινα, που είχε εντοπιστεί να διασχίζει 16.400 χλμ.
Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ λέγεται «Βαρβάρα» και πλησιάζει στα ανοιχτά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνης κάθε χρόνο για να τραφεί.
Οι Ρώσοι και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", σύμφωνα με το BBC, της τοποθέτησαν ειδικό αισθητήρα που καταγράφει την πορεία της με τη βοήθεια δορυφόρου.
Οι γκρίζες φάλαινες, που ζουν συνήθως στα ρηχά παράκτια νερά του Δυτικού Βόρειου Ειρηνικού, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από τους φαλαινοθήρες κατά τον 20ό αιώνα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Υπολογίζεται ότι δεν ζουν παγκοσμίως πάνω από 180 δυτικές γκρίζες φάλαινες, ενώ πολύ καλύτερα τα πάνε τα «ξαδέρφια» τους, οι ανατολικές γκρίζες φάλαινες, στην άλλη πλευρά του βόρειου Ειρηνικού, που έχουν ανακάμψει σε πάνω από 20.000.
Έως τώρα ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για τις μεταναστευτικές συνήθειες και ικανότητες των δυτικών γκρίζων φαλαινών (οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο είδος με τις ανατολικές).
Όπως αποδείχτηκε από την περίπτωση της «Βαρβάρας», οι φάλαινες αυτές διασχίζουν τη Βερίγγεια Θάλασσα, τον Κόλπο της Αλάσκα και κατεβαίνουν κατά μήκος της Βόρειας Αμερικής έως τον Κόλπο του Μεξικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα είχαν κάποτε γεννηθεί.
Κατά την επιστροφή της, η «Βαρβάρα» δεν ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδρομή, ενώ δεν σταμάτησε για να τραφεί καθ' όλο το διαρκείας 5,5 μηνών ταξίδι της.
Είχε τόσο καλά φάει, όσο έμεινε στα ρωσικά νερά, που μπορούσε να αντέξει ένα τόσο μακρινό ταξίδι χωρίς άλλη τροφή.

Την άνοιξη στη Σελήνη φιλοδοξεί να φέρει η Κίνα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 14-04-2018 10:07:29 am | από nskarmoutsos

Την άνοιξη ευελπιστεί να φέρει στη Σελήνη η διαστημική ερευνητική αποστολή της Κίνας Chang'e-4, με τη μεταφορά των πρώτων λουλουδιών, φιλοδοξώντας αυτά να ανθίσουν στην επιφάνεια της δορυφόρου της Γης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η κινεζική αποστολή -η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους με στόχο μια ήπια προσελήνωση στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού- θα επιχειρήσει να μεταφέρει στη Σελήνη σπόρους πατάτας, αλλά και να καλλιεργήσει το μικρό ανθοφόρο φυτό αραβίδοψη.

Παράλληλα, είναι πιθανό να μεταφέρει και αβγά μεταξοσκωλήκων, προκειμένου να διεξαγάγει το πρώτο βιολογικό πείραμα στη Σελήνη.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Τσονγκτσίνγκ της Κίνας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι σπόροι θα ανθίσουν στη Σελήνη, με τη διαδικασία να απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό και την εικόνα να μεταδίδεται στη Γη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πληρώνουν για να «ρουφήξουν» ραδιενέργεια - Τουρίστες επισκέπτονται τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 13-04-2018 09:40:01 am | από nskarmoutsos

Οι επισκέψεις τουριστών στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, 32 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, θα αποτελούν σύντομα μια νέα πραγματικότητα.

«Τώρα καθένας που θέλει να δει πως λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ και πώς εξελίσσεται η διαδικασία μετατροπής της μονάδας «καταφύγιο» σε μια ασφαλή οικολογική ζώνη, μπορεί να το κάνει» αναφέρει η επίσημη σελίδα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Το τουριστικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προστασίας του σταθμού, στον κέντρο διεύθυνσης, στη μονάδα ‘καταφύγιο’, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους είτε ως εργαζόμενοι στον σταθμό είτε δουλεύοντας στον χώρο του σταθμού για την εξάλειψη των συνεπειών της ραδιενέργειας, στο τεχνητό κανάλι με γατόψαρα και γεύμα στο εστιατόριο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.

Στο ενημερωτικό δελτίο του πυρηνικού σταθμού αναφέρεται ότι «η κύρια προσοχή θα δοθεί στα μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών» στους οποίους «θα παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας» ενώ όλοι θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο μέτρησης ραδιενέργειας.

Ο κάθε επισκέπτης θα αναλάβει την ευθύνη για την δική του ασφάλεια. Για να επισκεφθεί τον σταθμό κάποιος θα πρέπει να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά η οποία θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Από την έκρηξη που σημειώθηκε καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας και ως προς τα θύματα και ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, όταν έγινε το ατύχημα, ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν. Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση τους στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνομπίλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Περισσότεροι από 115 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.

Στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπιες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είχε κλείσει οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Τσερνομπίλ, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία.

Πηγή: topontiki.gr

Τα πιο έξυπνα πουλιά του κόσμου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-02-2016 09:24:06 am | από nskarmoutsos

Κορμοράνος στα βράχια του Νησιού του Παραλίου Άστρους

Μπορεί αρκετά από αυτά να είναι μικρόσωμα και να φαίνονται ανυπεράσπιστα, όμως πολλά από αυτά διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις… ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το National Geographic ξεχώρισε τα πιο… ικάνα από αυτά και τα παρουσίασε στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής του έκδοσης. 

Τα δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών και τα «δυνατά» τους σημεία:
1. Τα cockatoos έχουν μέσα τους το ρυθμό
Τα cockatoos έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πολύπλοκους μουσικούς ρυθμούς.
2. Τα περιστέρια εκτιμούν τις καλές τέχνες
Τρεις ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περιστέρια ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν τους πίνακες του Πικάσο και του Μονέ.
Βέβαια, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά όταν οι πίνακες του Μονέ ήταν τοποθετημένοι ανάποδα… ωστόσο φάνηκε ότι ξέρουν να εκτιμούν ένα καλό έργο τέχνης, αναφέρει δημοσίευμα του Mental Floss.
3. Οι κουρούνες μπλέκονται σε καβγάδες
Οι κουρούνες ζουν σε μεγάλες ομάδες και συνηθίζουν να… μπλέκονται σε καυγάδες. Όταν τα «βρίσκουν» με τους αντιπάλους τους καθαρίζουν η μία το ράμφος της άλλης, ή μοιράζονται μαζί την τροφή τους.
Όταν παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά οι βιολόγοι εξεπλάγησαν, καθώς για πολλά χρόνια πίστευαν ότι μόνο τα πρωτεύοντα εμφάνιζαν τέτοιου είδους συμφιλιωτική συμπεριφορά.
4. Τα κολιμπρί διαθέτουν γνώσεις… φυτολογίας
Μπορεί να είναι μικροσκοπικά, όμως διαθέτουν μνήμη… ελέφαντα. Τα κολιμπρί γνωρίζουν κάθε λουλούδι στην περιοχή τους (ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά τα 1.000) και θυμούνται ποια ανθίζουν και ποια έχουν νέκταρ.
5. Οι γαλαζοπαπαδίτσες επιλέγουν το καλό φρέσκο γάλα
Την εποχή που το γάλα παραδιδόταν από πόρτα σε πόρτα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γαλαζοπαπαδίτσες γνώριζαν τι είδος γάλακτος περιείχε κάθε μπουκάλι, από το χρώμα στα καπάκια τους. Είχαν μάθει ποιο χρώμα αντιστοιχούσε στο πλήρες γάλα, το οποίο είναι πιο θρεπτικό και έπιναν μόνο από αυτά.
6. Τα κοράκια λύνουν τεστ μνήμης
Μπορεί να μην είναι και τα πιο όμορφα πουλιά που υπάρχουν στη γη, όμως οι βιολόγοι τα αποκαλούν «φτερωτά πρωτεύοντα», χάρη στις εξαιρετικές πνευματικές τους ικανότητες και δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και την τεράστια ευφυΐα τους.
Σε μία μελέτη, ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν και να αναγνωρίσουν σωστά εικόνες που τους είχαν δείξει νωρίτερα οι ερευνητές.
 Όταν οι ερευνητές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισαν να τα ανταμείβουν όταν αναγνώριζαν εικόνες που δεν ταίριαζαν, τα κοράκια προσαρμόστηκαν γρήγορα και απάντησαν σωστά στο τεστ.
7. Οι παπαγάλοι που τα πηγαίνουν καλά με τις κατευθύνσεις
Τα macaws (είδος παπαγάλου) μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του «αριστερά-δεξιά» όταν εκπαιδευτούν με θετική ενίσχυση.
8. Οι κορμοράνοι είναι ιδανικοί… υπάλληλοι
Τη δεκαετία του 1970 ένας ερευνητής παρατήρησε τη συμπεριφορά των κορμοράνων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν στο ψάρεμα οι ψαράδες από την Κίνα.
Τα πουλιά ανταμείβονταν με τροφή μόνο αφότου είχαν πιάσει επτά ψάρια από τα αφεντικά τους. Όταν έφταναν αυτόν τον αριθμό, κάθονταν στο χέρι του αφεντικού τους και αρνούνταν να συνεχίσουν να δουλεύουν αν δεν τους έδινε το μερτικό τους.
Μπορούσαν να μετρήσουν μέχρι τον αριθμό εφτά και χρησιμοποιούσαν αυτό τους το πλεονέκτημα, για να διαπραγματεύονται το… «μισθό» τους.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Το πιο βρώμικο ποτάμι στον πλανήτη

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 12-04-2014 02:11:23 pm | από nskarmoutsos

Σε μια μαγευτική τοποθεσία, πραγματικό τροπικό παράδεισο, βρίσκεται ο πιο μολυσμένος ποταμός στον κόσμο. Σε ορισμένα κομμάτια του ποταμού Citarum δεν φαίνεται καν το νερό από το στρώμα των σκουπιδιών, αλλά πάρ' αυτά, από τα νερά του ποταμού αυτού εξαρτώνται για την ύδρευση και την επιβίωσή τους περίπου 35 εκατ. άνθρωποι!

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις