Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Σχεδόν μισό αιώνα ζωής κλείνει η καρέτα-καρέτα πριν αρχίσει να αναπαράγεται

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-11-2011 10:38:32 am | από nskarmoutsos

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι χελώνες καρέτα καρέτα ενηλικιώνονται όταν φτάσουν τα 45 έτη ζωής. Τα θηλυκά του είδους δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν πριν από αυτή την ηλικία. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού προσφέρει νέα σημαντικά δεδομένα για την ζωή, τους πληθυσμούς αλλά και τις προσπάθειες σωτηρίας των καρέτα καρέτα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι κίνδυνοι της αργής ανάπτυξης
Η αργή ενηλικίωση των καρέτα καρέτα σημαίνει ότι το πρόβλημα με τους πληθυσμούς της είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο καθυστερεί ένα ζώο να βρεθεί σε αναπαραγωγική ηλικία τόσο πιο ασταθείς είναι οι πληθυσμοί του από απειλητικούς για την επιβίωσή τους παράγοντες οι οποίοι κατά βάση συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία της γονιμοποίησης σε ένα ζώο τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χάσει την ζωή του πριν προλάβει να αντικαταστήσει τον εαυτό του φέρνοντας στον κόσμο απογόνους» δηλώνει ο Γκράχαμ Χέις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σουόνσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί, εκτός των άλλων, προσφέρει νέα στοιχεία για τις καρέτα καρέτα που είναι ένα είδος που είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί και να μελετηθεί. Αυτό γιατί ταξιδεύουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στους ωκεανούς και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις μια συγκεκριμένη καρέτα καρέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για όλη τη διάρκεια της ζωής της» αναφέρει ο Χέις. Για να καταλήξουν στην διαπίστωσή τους οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν χιλιάδες αναφορές, έρευνες και δεδομένα από διάφορα στάδια της ζωής των καρέτα καρέτα. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι ο χρόνος ενηλικίωσης των καρέτα καρέτα ήταν κάπου ανάμεσα στα 10-35 έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Λειτουργική Οικολογία (Functional Ecology).

Πηγή: in.gr

Ένα μονοπάτι στον… ουρανό!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 11-05-2013 09:16:47 am | από nskarmoutsos

Οι περίφημες «Haiku Stairs» είναι ένα απότομο μονοπάτι στο νησί Oahu της Χαβάης αλλά και ένα από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα ανά τον κόσμο, γνωστό με την κοινή ονομασία «Μονοπάτι στον ουρανό», που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου.

Με 3.922 σκαλιά μέχρι την κορυφή της οροσειράς Koolau, σε υψόμετρο 850 μέτρων, η ανάβαση ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα και αποζημιώνει με το παραπάνω τους επισκέπτες.

Οι σκάλες σε μερικά σημεία είναι αρκετά απότομες που μερικές φορές μοιάζουν να εξαφανίζονται μέσα στα σύννεφα που «αγκαλιάζουν» το βουνό, δίνοντας την εντύπωση ενός πραγματικά τρομακτικού αλλά και εκπληκτικού συνάμα τοπίου.

Η πεζοπορία παρόλα αυτά είναι πολύ δημοφιλής σε ντόπιους και ξένους τουρίστες, επειδή αποτελεί τρόπον τινά μια συναρπαστική περιπέτεια, ιδίως για όσους δεν πάσχουν από υψοφοβία!

Πηγή: perierga.gr

10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Πάρνωνα, το δάσος μαύρης πεύκης καλύπτει ξανά τις πλαγιές του

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-08-2017 03:21:07 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, Μαύρη Πεύκη στον Πάρνωνα)

Δελτίο τύπου

Το καλοκαίρι του 2007 καταγράφεται στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, θα κάνουν στάχτη περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και αγρών, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο 63 συνανθρώπων μας.

Από τις 23 Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν η σειρά του Πάρνωνα να δοκιμαστεί. Μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε 39.000 περίπου στρέμματα μεικτού δάσους μαύρης πεύκης, ελάτης και χαλεπίου πεύκης, από τα οποία τα 19.000 ήταν δάσος μαύρης πεύκης, ένα δάσος που δύσκολα αναγεννάται φυσικά. Η τεράστια αυτή έκταση μαζί με τις εκτάσεις που κάηκαν την ίδια περίοδο στον Ταΰγετο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 3% της έκτασης των δασών μαύρης πεύκης στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 στη χώρα.

Το επόμενο έτος το Δασαρχείο Σπάρτης, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και η Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, άρχισαν τη μεγάλη προσπάθεια υποβοήθησης της φυσικής αναγέννησης, μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής προγράμματος φύτευσης 5.300 στρεμμάτων δάσους μαύρης πεύκης. Ο σχεδιασμός του προγράμματος και οι πρώτες φυτεύσεις σε έκταση 2.800 στρεμμάτων χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE, μέσω του έργου LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/000286 με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» και από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Η αποκατάσταση των υπόλοιπων 2.500 στρεμμάτων του καμένου δάσους χρηματοδοτήθηκε από το χρηματοδοτικό μέσο ΕΟΧ, μέσω του έργου «Αποκατάσταση δασών Όρους Πάρνωνα και κατευθύνσεις διατήρησης Όρους Ταΰγετου στη Λακωνία».

Σήμερα, 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το δάσος μαύρης πεύκης, αργά αλλά σταθερά, καλύπτει ξανά τις πλαγιές του Πάρνωνα. Οι μαυρισμένες από την πυρκαγιά πλαγιές απέναντι από το Πολύδροσο (Τζίτζινα) αποκτούν και πάλι το πράσινο των μαυρόπευκων και των ελάτων, κάνοντας απτά τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας, εκπέμποντας ισχυρό το μήνυμα για τις δυνατότητες που παρέχουν ο ρεαλιστικός και επιστημονικά στέρεος σχεδιασμός και η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Η αναγέννηση του δάσους δείχνει επίσης ότι ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες χρηματοδότησης και συνεργασίας, η αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα απαιτητική και είναι επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα οι προσπάθειες για την αποτροπή αντίστοιχων μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Αναλυτική πληροφόρηση για το έργο LIFE PINUS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.parnonaslife.gr. Σχετικά με τον  σχεδιασμό και την αποκατάσταση των δασών, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την ταινία «Το ταξίδι του σπόρου» στη διεύθυνση: http://www.parnonaslife.gr/el/the-travelling-seed.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων

Δρ. Πέτρος Κακούρος, Υπεύθυνος έργου LIFE PINUS, Τηλ. 2310 473320, Email: petros@ekby.gr

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού

Αργύρης Μπόγλης, Συντονιστής έργου ΦΔ, Τηλ. 27550 22021 (εσ. 4), Email: info@fdparnonas.gr

Κατερίνα Πανταζή, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΦΔ, τηλ: 27550 22021 (εσ. 5), Email: press@fdparnonas.gr

Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού στις εκδηλώσεις της Γιορτής του Δάσους 2017 στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 23-08-2017 09:49:57 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν για άλλη μια χρονιά οι εκδηλώσεις της Γιορτής του Δάσους στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών συνεχίζοντας την πολύχρονη προσφορά του, διοργάνωσε για 9η συνεχή χρονιά την Γιορτή του Δάσους. Από τις 7 έως και τις 17 Αυγούστου 2017, στο παραδοσιακό τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πεζοπορίες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά, αθλητικοί αγώνες κ.α.

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετείχε ενεργά για άλλη μια χρονιά, με την διοργάνωση εκδήλωσης απελευθέρωση αποθεραπευμένων γερακίνων (Buteo buteo) για την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, στην πλατεία Σ. Κουρούνη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», με αθλητικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια στην πλατεία του χωριού, αλλά και με κληρώσεις αναμνηστικών εκδόσεων του Φορέα Διαχείρισης για τα παιδιά όπως σημειωματάρια, ξυλομπογιές κ.α..

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης υποδέχθηκε πολλούς επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την σημαντική βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, τα φυσικά μνημεία, την αρχιτεκτονική και τα αξιοθέατα του χωριού και να περιηγηθούν στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων. Σε όλους τους επισκέπτες διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει να υλοποιεί ανάλογες δράσεις σε τοπικές γιορτές με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών στοιχείων, περιβαλλοντικών αλλά και πολιτιστικών, της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καστάνιτσας και όλους όσοι βοήθησαν για την συνεργασία και την άψογη διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων.

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

 

Καθαρισμός και σήμανση περιοχής με απειλούμενους κρίνους της θάλασσας στον υγρότοπο του Μουστού

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 22-08-2017 11:09:49 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιγούς σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού διοργανώνουν την Παρασκευή 25.8.2017 εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής «Πόρτες Μελιγούς» και προσκαλούν όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αφιερώνοντας μερικές ώρες στον καθαρισμό του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Μουστού όπου απαντώνται σημαντικά και σπάνια φυτά!

Ο καθαρισμός της παραθαλάσσιας αμμώδους έκτασης όπου φύονται, μεταξύ άλλων, οι πληθυσμοί του «κρίνου της θάλασσας» (Pancratium maritimum) θα πραγματοποιηθεί, με σημείο συνάντησης την μπάρα ελέγχου της κυκλοφορίας στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης του υγροτόπου Μουστού προς τη θέση «Διχαλή», παράλληλα με σήμανση της περιοχής (με ταινία και ενημερωτικές ταμπέλες).

Υπενθυμίζουμε στους φίλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δράση να έχουν μαζί τους νερό και να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς επίσης να έχουν μαζί τους καπέλο και αντηλιακό.

Παραλία για καθαρισμό: Ακτή «Πόρτες Μελιγούς» (μετά τους ευκαλύπτους).

Ώρα προσέλευσης 9:00 π.μ.

Διάρκεια συνολικής δράσης: 9.00 π.μ.-11.30 π.μ.

Ενδυμασία: άνετα ρούχα, κλειστά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό.

Μέσα περισυλλογής σκουπιδιών: Θα διατίθενται πλαστικά γάντια και σακούλες για κάθε εθελοντή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς και τον Φορέα Διαχείρισης για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία αναφορικά με την δράση στα τηλέφωνα: Καμπύλης Κώστας (Πρόεδρος Συλλόγου) 6976-232658 και Τμήμα Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας, Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, 27550-22021 εσωτ. 5.

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr.

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 12-01-2014 09:04:15 am | από nskarmoutsos

Τη θάλασσα Ρος ανακάλυψε ο ερευνητής James Ross to 1841. Έως και το 1996 παρέμενε απρόσιτη και σχεδόν ανεξερεύνητη, προστατευμένη, με φρουρούς τα άγρια πολικά ρεύματα αέρα και τα αφιλόξενα για τον άνθρωπο νερά. Ίσως το τελευταίο θαλάσσιο οικοσύστημα στη Γη που παρέμενε ανέγγιχτο από την μόλυνση, τις εξορύξεις ή την παράνομη αλιεία. Ένας ανεξάρτητος ζωντανός οργανισμός στη Νότια άκρη του πλανήτη με νερά που ακόμη και σήμερα θεωρούνται τα μοναδικά παρθένα στη Γη. Το παγωμένο βασίλειο της θάλασσας Ρος ¨διοικείται" από Αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, φάλαινες και φώκιες που κυνηγούν κάτω από τα μπλε αρχαία παγόβουνα. Το μεγαλείο του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος παραμένει συγκλονιστικά όμορφο όταν το φως αποφασίζει να περιπλανηθεί επάνω του. Αλλόκοσμη ομορφιά που κινδυνεύει να χαθεί και απειλείται. Το μέλλον αυτού του αρχέγονου τοπίου είναι αβέβαιο και φέτος είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά που θα καθορίσει αν η θάλασσα Ρος θα εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο του τελευταίου παρθένου Ωκεανού. Οι προσπάθειες των οργανώσεων και της Επιτροπής Διατήρησης Θαλάσσιας Ζωής στην Ανταρκτική για να ανακηρύξουν το οικοσύστημα προστατευόμενο έχουν δύο φορές βρει ένα αντιμέτωπο ένα ισχυρό Ρωσικό βέτο. 

Ο φωτογράφος John Weller, σαγηνευμένος από την ομορφιά της Ανταρκτικής, έχει ολοκληρώσει τέσσερα ταξίδια με τα ερευνητικά παγοθραυστικά των μελετητών του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Όλη του η δουλειά και η αφοσίωση στην πεποίθηση για τη διαφύλαξη της φυσικής αυτής παγκόσμιας κληρονομιάς, έχουν μεταφερθεί σε ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για τον πλανήτη. Μια ύστατη προσπάθεια να πολεμήσει την επερχόμενη απειλή με ομορφιά.

Συνέχεια

 

Newsletter του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού, για τις περιβαλλοντικές δράσεις του α΄ εξαμήνου 2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 10-08-2017 10:22:35 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

To 12ο ηλεκτρονικό ενημερωτικό Φυλλάδιο με τα Νέα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για το 6μηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 με τις δράσεις φύλαξης, προστασίας και πληροφόρησης στην προστατευόμενη περιοχή που υλοποιήθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Στην ενότητα http://www.fdparnonas.gr/downloads/newsletter/ στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης μπορείτε να βρείτε όλα τα σχετικά ηλεκτρονικά φυλλάδια.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Άστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021, εσ. 5, Φαξ: 27550 22806
Web: www.fdparnonas.gr

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετέχει στη «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2017» στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 02-08-2017 11:47:25 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2017 που διοργανώνονται από τον Μορφωτικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Η συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης αφορά σε δράσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών μαθητών, πολιτών και φορέων.

Οι εκδηλώσεις που διαρκούν από 06.08.2017 έως 17.08.2017 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πεζοπορίες στο δάσος, αφήγηση παιδικών παραμυθιών, ομιλίες, καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά, αθλητικές δραστηριότητες κ.α. Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει σε ορισμένες απ’ αυτές τις δράσεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, και καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής του Δάσους το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας θα παραμείνει ανοικτό για τους επισκέπτες:

  • Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 και ώρα 18:30: Εκδήλωση απελευθέρωσης ειδών άγριας ορνιθοπανίδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ANIMA) στην Πλατεία Καταδρομέα Σ. Κουρούνη.
  • Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 και ώρα 18:30: Περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο Φορέας Διαχείρισης προσκαλεί όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα να έρθουν στην Καστάνιτσα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και αυτό το καλοκαίρι.

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Πολύ πράσινο με λίγο νερό

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 06-08-2011 12:16:51 am | από nskarmoutsos

Για να εξοικονομήσουμε νερό μπορούμε να φυτέψουμε ξηροφυτικά φυτά που είναι ανθεκτικά και με λιγότερες απαιτήσεις λίπανσης και ποτίσματος, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται με το μεσογειακό περιβάλλον.

Μπορούμε να επιλέξουμε:
•ελιά, πεύκο, κυπαρίσσι σε συνδυασμό με αειθαλή φυτά: κουμαριές, δάφνες, σχίνα, πικροδάφνες, γεράνια.
•αρωματικά φυτά, φαρμακευτικά και για τη κουζίνα μας: ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα.
•παχύφυτα και κάκτους, με μηδενικές ανάγκες σε νερό και χωρίς προσβολές από ασθένειες:
αλόη , καλανχόη .
Για να εξοικονομήσουμε νερό πρέπει ακόμα να αποφεύγουμε να φυτεύουμε
γκαζόν. Για το πότισμα να επιλέγουμε ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης με σταγόνες και τα φυτά του μπαλκονιού μας να τα ποτίζουμε με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο. Να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα ποτίσματος ανάλογα με την εποχή και να ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη. Να ελέγχουμε τακτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος και να ρυθμίζουμε τους ψεκαστήρες έτσι ώστε να ποτίζεται μόνον ο κήπος και όχι το σπίτι, το πεζοδρόμιο ή ο δρόμος. Για περισσότερη εξοικονόμηση νερού ξεχορταριάζουμε τον κήπο μας, κλαδεύουμε, ρίχνουμε ένα στρώμα άχυρου ή άλλων ξηρών χόρτων στη βάση των φυτών και αντικαθιστούμε τα χημικά λιπάσματα με κομπόστ, που δημιουργούμε από σωρούς φύλλων και κλαδιών.

Οργανώστε το χώρο σας
O σωστός σχεδιασμός του χώρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση του νερού. Ομαδοποιήστε τα φυτά που έχουν παρεμφερή ανάγκη νερού, δημιουργήστε φυτικά παραπετάσματα για προστασία από τον αέρα και την εξάτμιση και σκιερές γωνιές φυτεύοντας ή τοποθετώντας φυτά με διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε τα ψηλότερα ή πιο φουντωτά φυτά να προστατεύουν όσα βρίσκονται στη σκιά τους, περιορίζοντας και την εξάτμιση του νερού.

Bελτιώστε το χώμα
H ποιότητα και η σύνθεση του χώματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της υγρασίας που συγκρατεί. Εμπλουτίστε, λοιπόν, το χώμα στις γλάστρες ή στον κήπο σας με άφθονη οργανική ύλη, όπως κοπριά, κομπόστ και τύρφη, που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν καλύτερα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη δομή και την απορροφητικότητα του εδάφους και συγκρατούν την υγρασία, μειώνοντας την ανάγκη των φυτών για πότισμα.

Ανακαλύψτε τα υλικά εδαφοκάλυψης
Yπάρχουν δύο κατηγορίες υλικών εδαφοκάλυψης που μπορείτε να επιλέξετε: τα οργανικά (τρίμμα από φλοιό πεύκου, άχυρο κλπ.) και τα ανόργανα (χαλίκι, βότσαλα, κροκάλες κ.ά.). Aν βάλετε οποιοδήποτε από τα δύο είδη υλικών στα φωτεινά σημεία του χώρου σας, θα μειώσετε τη θερμοκρασία του χώματος και την εξάτμιση από τον ήλιο. Διαλέγοντας ένα οργανικό υλικό, έχετε το πρόσθετο όφελος ότι με αυτό θα εμπλουτίσετε το χώμα, ενώ αν βάλετε ανόργανο, ίσως το αποτέλεσμα να είναι πιο διακοσμητικό.

Αφαιρείτε επιλεκτικά τα ζιζάνια
Kάποια από τα άγρια φυτά που κάνουν την εμφάνισή τους στις γλάστρες ή στον κήπο μας, μας προσφέρουν τα λουλούδια και το άρωμά τους, όπως π.χ. το χαμομήλι, ενώ άλλα πίνουν απλώς το νερό που προορίζουμε για τα φυτά μας. Mάθετε να ξεχωρίζετε ποια είναι αυτά που αξίζει να αφήσετε και αφαιρείτε τα άλλα τακτικά, ώστε να μην «πνίγουν» τα φυτά σας και σπαταλούν νερό.

Η Θημωνιά στον Πάρνωνα

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 27-07-2017 11:31:04 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ένας θηλυκός Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα, επέλεξε τον Πάρνωνα για να τραφεί.

Οι Θημωνιές είναι δυο μικρά βραχονήσια στην ανεμοδαρμένη βορειανατολική ακτή των Αντικυθήρων. Πολύ κοντά σε αυτές είναι η θέση του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων αλλά και η φωλιά ενός θηλυκού Μαυροπετρίτη που αγαπά τον Πάρνωνα. Το μεταναστευτικό αυτό γεράκι, βαφτίστηκε «Θημωνιά» από τους ορνιθολόγους του προγράμματος LIFE ElClimA που της τοποθέτησαν έναν μικροσκοπικό πομπό δορυφορικής παρακολούθησης, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μαζί της.

Γυρνώντας από τους τόπους διαχείμασής της στη μακρινή Μαδαγασκάρη, η Θημωνιά αρχικά επισκέφτηκε τους παραθαλάσσιους γκρεμούς όπου έχει τη φωλιά της, προκειμένου να δηλώσει «παρούσα» και να διεκδικήσει το χώρο της από τους ομοειδείς της. Μετά από σύντομη παραμονή εκεί, πέρασε από διάφορες ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, για να καταλήξει τελικά στα δάση του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα, στο κεντρικό τμήμα του βουνού, μεταξύ Κοσμά και Καστάνιτσας. Τις πρώτες μέρες, επέστρεφε συνεχώς στα Αντικύθηρα, τα οποία απέχουν πάνω από 200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πτητικής ευχέρειας αυτών των πουλιών. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οι επισκέψεις στο νησί έγιναν πολύ πιο αραιές. Με ορμητήριο το δάσος πάνω από το Παλαιοχώρι έκανε καθημερινές εξορμήσεις σε όλο το βουνό, προς αναζήτηση τροφής. Η Θημωνιά κυνηγούσε κυρίως στο δασοσκεπές τμήμα του Πάρνωνα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ξεκινούσε κάθε μέρα τις πτήσεις πολύ πριν την ανατολή του ήλιου. Παρότι δεν πρόκειται για νυχτόβιο είδος, ο Μαυροπετρίτης είναι γνωστό πως έχει την ικανότητα να ταξιδεύει αλλά και να κυνηγά και νυχτερινές ώρες. Ο Πάρνωνας αποτελεί έναν από τα βουνά της Ελλάδας όπου ο Μαυροπετρίτης παρατηρείται τακτικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από το επίπεδο της θάλασσας ως τις βουνοκορφές, πάντα όμως σε μικρούς αριθμούς. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων πάνω από τα εκτεταμένα δάση της περιοχής δίνουν τη δυνατότητα στο γεράκι να τραφεί με μεγάλα έντομα ενώ οι κορυφές των πανύψηλων Μαυρόπευκων και των Ελάτων, του επιτρέπουν να κουρνιάσει με ασφάλεια.

Σε λίγο καιρό η Θημωνιά θα αφήσει τα δροσερά δάση, για να βρεθεί και πάλι στον τόπο που γεννήθηκε, εκεί που συναντιέται το Ιόνιο με το Αιγαίο πέλαγος. Ας ευχηθούμε τον επόμενο χρόνο να επιστρέψει και πάλι, ασφαλής, στο αγαπημένο της βουνό για να βρει πλούσια τροφή προκειμένου να προετοιμαστεί για την αναπαραγωγική περίοδο.

Λίγα λόγια για το είδος.

Ο Μαυροπετρίτης είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι μεσαίου μεγέθους, που, όπως μαρτυρά και το όνομά του, έχει σκούρο χρωματισμό. Φωλιάζει στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και αποτελεί το μόνο πουλί στην βιογεωγραφική περιοχή της Δυτικής Παλαιαρκτικής (όπου ανήκει και η Ευρώπη), το οποίο γεννά στα τέλη του Ιουλίου. Η ιδιαιτερότητα του αυτή οφείλεται στο γεγονός πως φροντίζει να συγχρονίσει την εποχή του ταΐσματος των νεοσσών του, με τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών, έτσι ώστε να έχει στη διάθεσή του μια συνεχή, πλούσια σε πρωτεΐνες, πηγή τροφής για τις ανάγκες τους. Τα μέρη που φωλιάζει είναι τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου, καθώς από εκεί διέρχονται σε σε μεγάλους αριθμούς τα μικρόπουλα κατά τη μετανάστευση. Οι Μαυροπετρίτες είναι κοινωνικά πουλιά και φωλιάζουν πολλοί μαζί σε γκρεμούς και βραχώδεις ακτές, δημιουργώντας χαλαρές αποικίες. Τον υπόλοιπο καιρό είναι κατά κύριο λόγο εντομοφάγοι και αναζητούν την τροφή τους σε ευρύτερες περιοχές. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως από τα πλέον σημαντικά είδη της χώρας μας, δεδομένου του ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη οι Μαυροπετρίτες ξεκινούν ένα ταξίδι ως τη μακρινή Μαδαγασκάρη. Όλοι οι Μαυροπετρίτες του κόσμου ξεχειμωνιάζουν εκεί. Οι νεαροί Μαυροπετρίτες πραγματοποιούν το ταξίδι αυτό ολομόναχοι, ένα μόλις μήνα μετά την πρώτη τους πτήση.

Το πρόγραμμα LIFE Φύση “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC σε 7 νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων.

Περισσότερα για το πρόγραμμα:

www.lifefalcoeleonorae.gr, www.facebook.com/lifeelclima/

 

Νίκος Τσιόπελας

Συντονιστής Προγράμματος LIFE+ για τον Μαυροπετρίτη

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα

τηλ./φαξ: 210 8228704 εσωτ. 114

 

 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα.  Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

The Hellenic Ornithological Society (HOS) is the BirdLife Partner in Greece. HOS is a non governmental conservation organisation focusing on the study and protection of wild birds and their habitats.

 

Προηγούμενες αναρτήσεις