Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Οι δέκα πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-11-2013 06:32:44 pm | από nskarmoutsos

Λίστα με τις 10 πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Μπλάκσμιθ της Νέας Υόρκης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι δέκα περιοχές επιλέχθηκαν βάσει των υψηλών επιπέδων ρύπανσης και της σοβαρότητας των κινδύνων που εγκυμονούν για την ανθρώπινη υγεία.

Οι δέκα περιοχές με αλφαβητική σειρά:

Agbogbloshie, Γκάνα: αυτή η χωματερή στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκκρα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή επεξεργασίας ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Αφρική. Οι ηλεκτρονικές συσκευές καίγονται για την ανάκτηση χαλκού και άλλων μετάλλων. Σωματίδια μετάλλων μολύνουν τον αέρα και το έδαφος, απειλώντας την υγεία 40.000 ανθρώπων.

Τσερνόμπιλ, Ουκρανία: η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από αυτή που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες που έπληξαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, υπογονιμότητα,  γενετικές ανωμαλίες και 4.000 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές. Η ρύπανση από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ εκτιμάται ότι επηρέασε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους.

Ποταμός Citarium, Ινδονησία: περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πλήττονται άμεσα και ως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έμμεσα από τη χημική ρύπανση στη λεκάνη απορροής του ποταμού Citarium στη Δυτική Ιάβα. Λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας, οι συγκεντρώσεις μολύβδου, αλουμινίου, μαγγανίου και σιδήρου στον ποταμό είναι αρκετές φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επίπεδα παγκοσμίως.

Τζέρζινσκ, Ρωσία: περιοχή που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παρασκευής χημικών όπλων στο παρελθόν που παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης των υπογείων υδάτων από ρυπαντές όπως διοξίνες και φαινόλη. Οι κάτοικοι υποφέρουν από καρκίνο των ματιών, των πνευμόνων και του νεφρού, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τα 47 χρόνια και για τους άνδρες τα 42.

Hazaribagh, Μπαγκλαντές: τα βυρσοδεψεία χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες, μη αποδοτικές μεθόδους κατεργασίας δέρματος, απορρίπτοντας ημερησίως στον κύριο ποταμό της πόλης 22.000 κυβικά λίτρα τοξικών αποβλήτων, βλάπτοντας την υγεία 160.000 ανθρώπων.

Κάμπουε, Ζάμπια: πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα υγείας από τη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις μολύβδου, μια δραστηριότητα που δεν ρυθμίζεται από σαφές νομικό πλαίσιο. Το 2006 τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών υπερέβαινα πέντε με δέκα φορές τα ανώτατα συνιστώμενα όρια που θέτουν οι αρμόδιες αρχές.

Καλιμαντάν, Ινδονησία: στο νησί του Βόρνεο το Καλιμαντάν και οι γύρω περιοχές έχουν μολυνθεί από τις εξορύξεις χρυσού με τη χρήση υδραργύρου, μια ρυπογόνα διαδικασία που απειλεί την υγεία περίπου 225.000 ανθρώπων.

Ποταμός Matanza, Αργεντινή: περισσότερες από 150.000 βιομηχανίες απορρίπτουν ρυπαντές -μεταξύ των οποίων ψευδάργυρο, μόλυβδο, χαλκό και νικέλιο-, στον ποταμό Matanza, ο οποίος διασχίζει το Μπουένος Άιρες. Το νερό δηλητηριάζεται, προκαλώντας προβλήματα υγείας στους περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής.

Το Δέλτα του Νίγηρα: άγνωστος αριθμός ανθρώπων πλήττεται από τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών βιομηχανιών στην περιοχή. Το διάστημα 1976 με 2001, σημειώθηκαν περισσότερα από 7.000 περιστατικά πετρελαιοκηλίδων.

Norilsk, Ρωσία: βιομηχανική πόλη στη Σιβηρία. Κάθε χρόνο 500 τόνοι οξειδίων χαλκού, 500 τόνοι οξειδίων νικελίου και δυο εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου μολύνουν τον αέρα. Το προσδόκιμο ζωής των εργατών της βιομηχανικής ζώνης είναι δέκα χρόνια χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Ρώσων.

Πηγή: econews.gr

Τρομακτικές οι συνέπειες της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 02-11-2015 07:00:33 pm | από nskarmoutsos

Πόσο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το 82% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, τη στιγμή που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες και η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα του παραγωγικού μας ιστού;

Θα τρομοκρατηθούμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα αλιεύματα που χάνονται παγκοσμίως λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη; Τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας και τα βιώσιμα ψαρικά δεν φτάνουν στο ράφι; Το WWF ρίχνει φως στις τρομακτικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης, καλώντας σε δράση καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς, στηρίζοντας τη  βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.

«Η υπεραλίευση αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας», δηλώνει ο γνωστός Σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της νέας εκστρατείας Fish Forward / Ψάρι για πάντα του WWF για βιώσιμη αλιεία και κατανάλωση, στέλνοντας στους καταναλωτές το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Δείτε video με δηλώσεις του εδώ). Η περιβαλλοντική οργάνωση, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου), με κεντρικό μήνυμα «Μάθε για το ψάρι σου» και μέσω της νέας ενημερωτικής ιστοσελίδας wwf.gr/fish, κινητοποιεί καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς και προτείνει βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.

Ορισμένα «τρομακτικά» μυστικά του βυθού…

• Το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση.
• Τα αλιεύματα που χάνουμε κάθε χρόνο λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν ως και 20 εκατομμύρια ανθρπους ετησίως.
• Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα, εισάγει σήμερα 36.000 τόνους ψαρικών από περισσότερες από 40 χώρες.
• Το 97% των εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες και το 90% είναι ψαράδες μικρής κλίμακας.
• Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες, το 96,4% εκ των οποίων παράκτιοι.
• 62% των Ελλήνων δεν γνωρίζει που μπορεί να προμηθευτεί βιώσιμα ψαρικά.
• Κάθε χρόνο 11 έως 26 εκατομμύρια τόνοι ψαριών συνολικής αξίας 10 έως 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλιεύονται παράνομα.
• Το ψάρι καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 3 δισεκ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη!
• Το ψάρι και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που απασχολούνται στην αλιεία, την επεξεργασία και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες.

Στόχος της καμπάνιας Fish Forward / Ψάρι για πάντα του WWF είναι να ρίξει φως στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης στη χώρα μας και τον αναπτυσσόμενο κόσμο και να κινητοποιήσει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους, αυξάνοντας τη ζήτηση για βιώσιμα ψαρικά και επηρεάζοντας τις πρακτικές των επιχειρήσεων προς την παραγωγή και την προσφορά τους.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα άλλωστε φαίνονται έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με νέα έρευνα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, το 87% των Ελλήνων θεωρεί σημαντικό να είναι διαθέσιμα τα βιώσιμα ψαρικά, ενώ το 62% δηλώνει πως δεν γνωρίζει που μπορεί να τα προμηθευτεί. Έτσι, ο ρόλος των επιχειρήσεων γίνεται κομβικός, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, ενώ η Πολιτεία οφείλει να παράσχει το απαραίτητο πλαίσιο και τα κίνητρα. Σε ποιο βαθμό όμως το ελληνικό κράτος υποστηρίζει αυτή τη βιωσιμότητα και πόσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα;

«Η βιώσιμη αλιεία και κατανάλωση είναι μονόδρομος τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η δύναμή μας ως καταναλωτές είναι μεγάλη αλλά και η Πολιτεία οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλιεία για να είναι βιώσιμη απαιτεί όραμα και πολιτική βούληση, ορθούς κανόνες διαχείρισης στη βάση επαρκών στοιχείων και βεβαίως εφαρμογή της νομοθεσίας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς για να συμπληρώσει: «Πόσο ακόμα θα αφήνουμε αναξιοποίητο το πολύτιμο αυτό κεφάλαιο, που θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευημερία χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στην αλιεία και σε σχετικές υπηρεσίες; Οι πολίτες μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα τόσο με τις καταναλωτικές μας επιλογές όσο και με την πίεσή μας προς την Πολιτεία». 

Ο Σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της εκστρατείας, προτείνει: «Να φύγουμε από τη σκέψη ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά. Είναι ένας μύθος. Το ψάρι για να μαγειρευτεί και για να το απολαύσεις, πρέπει να έχει τους χυμούς του, να έχει βάρος και μέγεθος σωστό. Δεν γίνεται να απολαύσουμε ένα μπαρμπουνάκι 6 - 7 εκατοστά. Δεν είναι λιχουδιά. Είναι δολοφονία. Σταματάμε να αγοράζουμε γόνο και προσέχουμε το μέγεθος! Μαθαίνουμε για το ψάρι μας στο wwf.gr/fish και προστατεύουμε την τροφή μας, προστατεύουμε τη θάλασσά μας, την ιστορία μας. Ας αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν για να τα έχουμε και αύριο». (Δείτε το video με όλες τις δηλώσεις του εδώ)

Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Σημείωση:

To Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, το οποίο αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την ΕΕ, δεν είχε εφαρμοστεί από το 2007, με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί και προδικαστική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά, με καθυστέρηση, ξεκίνησε το 2012 με εθνικούς πόρους και το 2013 με κοινοτική συγχρηματοδότηση, ενώ με την υπογραφή σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, εξασφαλίστηκε η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος για το 2014, ενώ ξεκίνησε με καθυστέρηση για το 2015. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για να είναι αξιοποιήσιμα το δεδομένα του εθνικού προγράμματος από διαχειριστικής απόψεως, θα πρέπει να υπάρχει απαραιτήτως συνέχεια κι συνέπεια στην υλοποίηση του, προκειμένου να δημιουργούνται «χρονοσειρές» δεδομένων.

Πηγή: tvxs.gr

Οι μπανάνες θα αντικαταστήσουν τις πατάτες λόγω κλιματικής αλλαγής

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 31-10-2012 01:47:37 pm | Αναδημοσίευση 31-10-2012 | από nskarmoutsos

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταστήσει τις μπανάνες βασική τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα (CGIAR).

Η CGIAR διεξήγαγε την έρευνα, που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 22 κύρια αγροτικά προϊόντα, μετά από αίτημα της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια Τροφίμων

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται όλο κι περισσότερο, οι άνθρωποι σταδιακά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού, που αποτελούν βασικά προϊόντα διατροφής, θα μειωθεί σημαντικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την πατάτα, που καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές «δίνουν την ευκαιρία για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών μπανάνας σε μεγαλύτερα υψόμετρα», ακόμα και σε εκτάσεις που σήμερα καλλιεργούνται πατάτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Δρ. Philip Thornton, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι «αν και η καλλιέργεια της μπανάνας επίσης καθορίζεται από περιοριστικούς παράγοντες, το φρούτο αυτό θα μπορούσε σε πολλές περιοχές να υποκαταστήσει την πατάτα».

«Δεν είναι υποχρεωτικό, όμως σε περιοχές με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας οι μπανάνες αποτελούν μια καλή εναλλακτική την οποία οι καλλιεργητές θα έπρεπε να εξετάσουν», προσέθεσε ο ερευνητής.

Πηγή: econews.gr

Χιλιάδες θαλάσσιοι ίπποι σε ακτές της Αλάσκας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-10-2014 12:49:47 pm | από nskarmoutsos

Μοναχικός θαλάσσιος ίππος ακροβατεί σε τμήμα πάγου της θάλασσας του Τσούκτσι

Η ταχεία τήξη των πάγων υποχρέωσε 35.000 θαλάσσιους ίππους του Ειρηνικού, γνωστούς και ως οδόβαινες, να καταφύγουν στις ακτές της Αλάσκας.

Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι εξαίρετοι δύτες, ικανοί να ψαρεύουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Τα ογκώδη θηλαστικά χρειάζονται, όμως, τους πάγους για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, μακριά από τους κινδύνους του Ειρηνικού. Οταν οι πάγοι σπανίζουν, οι θαλάσσιοι ίπποι καταφεύγουν στην ξηρά για να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγή τους.

Πρωτοφανής αριθμός

«Βασική διαφορά αυτής της συγκέντρωσης στις ακτές, σε σχέση με προηγούμενες που έχουμε παρατηρήσει, αφορά τον αριθμό-ρεκόρ των ζώων που βγήκαν στην ξηρά», λέει ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών μελετών της Ομοσπονδιακής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), Τσάντουικ Τζέι.

Τέτοιες συγκεντρώσεις των θηλαστικών σε ακτές της θάλασσας Τσούκτσι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά κατά μήκος των ρωσικών ακτών και αργότερα κατά μήκος της ακτογραμμής της Αλάσκας το 2007.

Οι ομαδικές αυτές μετακινήσεις ανησυχούν τους ωκεανολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι απειλούν την επιβίωση των ευαίσθητων νεογνών, αυξάνοντας κατακόρυφα τη θνησιμότητα στο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι ίπποι από την εκδήλωση πανικού μεταξύ τους, που οδηγεί συνήθως σε ασφυξία τα μικρά, που ποδοπατούνται.

Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί, ωστόσο, να συνδέσει άμεσα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με την τήξη των πάγων, επιτρέποντας σε επιχειρηματικούς και επιστημονικούς κύκλους να αμφισβητούν την ύπαρξή της.

Τη Δευτέρα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέδωσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 40 χρόνια. Η σημαντική έκθεση έδειξε ότι πίσω από τη μεγάλη αυτή απειλή στη βιοποικιλότητα του πλανήτη κρύβεται η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και οι επιπτώσεις της στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: kathimerini.gr

 

Κολοκύθι βάρους 500 κιλών!!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 02-10-2012 06:01:15 pm | από nskarmoutsos

Δεν χωρά στην αγκαλιά του μικρού αγοριού η τεράστια κολοκύθα, εποχή συγκομιδής στην Γερμανία και η συγκεκριμένη κολοκύθα έφτασε στην ζυγαριά το αστρονομικό νούμερο του μισού τόνου. (EPA/ Patrick Pleul).

Πηγή: kathimerini.gr

Γιγάντωση των πόλεων ως το 2030

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-09-2012 06:31:50 pm | από nskarmoutsos

Τριπλασιασμό της αστικής ανάπτυξης ως το 2030 προβλέπουν Αμερικανοί ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η γιγάντωση των πόλεων θα καταβροχθίσει εκτάσεις στο μέγεθος της Νοτίου Αφρικής (1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), πολύτιμους οικοτόπους, δάση που λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές άνθρακα και κατ’ επέκταση εκατοντάδες απειλούμενα είδη.

«Τα επόμενα 18 χρόνια ο κόσμος θα βιώσει μια πρωτοφανή έκρηξη αστικής επέκτασης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Karen Seto, καθηγήτρια αστικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η έκρηξη αυτή θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς η ζήτηση για ακατέργαστα υλικά και ενέργεια θα αυξηθεί για την κατασκευή δρόμων, κτιρίων και άλλων υποδομών.

«Το θέμα αυτό δεν περιορίζεται σε ένα μέρος ή μια χώρα αλλά πρόκειται για παγκόσμια τάση. Διανύουμε τον αιώνα των πόλεων», τόνισε η Δρ. Seto εξηγώντας ότι η προβλεπόμενη αστική επέκταση ισοδυναμεί με τη δημιουργία 20.000 γηπέδων ποδοσφαίρου ημερησίως για 30 χρόνια.

Η μεγαλύτερη αστική επέκταση αναμένεται στην Ασία και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή της Κίνας και σε επτά πρωτεύουσες ινδικών κρατιδίων, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες στον ίδιο βαθμό, καθώς σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες η ανάπτυξη των πόλεων θα είναι πολύ μικρή.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόνο το 1% των πόλεων εκτείνεται σε περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, ποσοστό που τις επόμενες δυο δεκαετίες θα διαμορφωθεί στο 1,8%, οδηγώντας σε εξαφάνιση 139 αμφίβια, 41 θηλαστικά και 25 είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση National Academy of Science, διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Γέιλ σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και το πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πηγή: econews.gr

Ένα ορυχείο γεμάτο… χρώματα

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 10-11-2016 08:57:35 pm | από nskarmoutsos

Ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Yekaterinburg στην κεντρική Ρωσία, του οποίου τα τοιχώματα σχηματίζουν εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.
Η ιδιαιτερότητα αυτή του ορυχείου, οφείλεται στα στρώματα καρναλλίτη, που εντοπίζονται στο εσωτερικό του.

Ο καρναλλίτης αποτελεί ένα ορυκτό από συμπυκνωμένο κάλιο και μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τις συνθήκες τις δημιουργίας του.
Όποιος καταφέρει να επισκεφθεί το ορυχείο, έρχεται αντιμέτωπος με ένα πραγματικό, φυσικό υπερθέαμα.

Ωστόσο, οι σπηλιές δεν είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτές για το κοινό. Για να φτάσει κάποιος στο εσωτερικό του ορυχείου πρέπει να πάρει ειδική άδεια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: perierga.gr

«Τρελάθηκε» ο πλανήτης Γη

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 19-08-2015 07:57:13 am | από nskarmoutsos

Η αλλαγή  του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, οι οποίες απειλούν την ισορροπία του πλανήτη

Για ποιο λόγο ένα νεογνό θαλάσσιο λιοντάρι να φτάσει εξαντλημένο από την πείνα από τον ωκεανό στην είσοδο ενός μπαρ στο Λος Άντζελες; 

Για ποιο λόγο ένα άλλο θαλάσσιο λιονταράκι να βρεθεί ημιθανές σε πεζοδρόμιο δίπλα σε ένα αυτοκίνητο σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο; 

Και ακόμα για ποιο λόγο μια πολική αρκούδα για πρώτη φορά στα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια που ζει στον πλανήτη Γη να κυνηγήσει και να φάει ένα δελφίνι;

Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα είναι η κλιματική αλλαγή! 

Γιατί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, και τα τρία περιστατικά είναι πραγματικά και συνέβησαν το 2015, χρονιά - ορόσημο, κατά την οποία πλέον οι δραματικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ορατές και στους πιο φανατικούς αρνητές του φαινομένου.

Η κατάσταση, όπως δραματικά επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και, εάν οι ισχυροί του πλανήτη δεν λάβουν τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι, σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο πλανήτης Γη δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει.

Τα τρία περιστατικά με τα δυο θαλάσσια λιονταράκια και την πολική αρκούδα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εκείνα απλώς που έγιναν αντιληπτά και καταγράφηκαν από επιστήμονες και πολίτες. Περιστατικά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύουν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, επιπτώσεις που θα αρχίσουν να γίνονται ορατές σε όλους μας επισημαίνοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι δίπλα μας και απειλεί την ισορροπία του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, ακόμα και το λιώσιμο των πάγων, ακόμα και οι μεγάλες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, περνούσε λίγο-πολύ στα ψιλά, αφού θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μας αφορούν. Ότι δεν θα φτάσουν στην αυλή μας, οπότε δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη λήψη μέτρων, μια και πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο τους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τα τρία, όμως, αυτά περιστατικά μαρτυρούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν χτυπάει απλώς την πόρτα μας, αλλά έχει περάσει στον οίκο μας, σε σημείο ένα θαλάσσιο λιοντάρι να βγαίνει από τον ωκεανό, να διασχίζει αυτοκινητόδρομο και να ζητά τροφή από τους ανθρώπους σε ένα μπαρ στην Καλιφόρνια!

Εάν ακόμα και αυτή η εικόνα δεν είναι ικανή να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της άγνοιας και της άρνησης, τότε ο πλανήτης δεν έχει κανένα μέλλον. 

Τον φετινό Μάιο έκπληκτοι οι περαστικοί σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν εξαντλημένο κάτω από ένα αυτοκίνητο ένα νεαρό θαλάσσιο λιοντάρι. Ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης θαλασσίων θηλαστικών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το θαλάσσιο λιονταράκι θα πέθαινε από την πείνα και βγήκε στους δρόμους της πόλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει τροφή.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου δεν εξεπλάγησαν από την εμφάνιση του θαλάσσιου λιονταριού στους δρόμους της πόλης αφού μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2015 επενέβησαν σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά, αριθμός πρωτοφανής τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως εξηγούν, τα θαλάσσια λιοντάρια – και όχι μόνο – βλέπουν την τροφή τους να εξαφανίζεται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της υπεραλίευσης.

Την ίδια εποχή, στο Λος Άντζελες οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες ενός μπαρ είδαν να μπαίνει μέσα και να στέκεται στις σκάλες ένα εξαντλημένο από την πείνα θαλάσσιο λιονταράκι. Το νεογνό βγήκε από το νερό, πέρασε την παραλία και μέσα από το πάρκινγκ έφτασε μέχρι το πρώτο μπαρ της περιοχής. 

Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να το παραλάβουν για να το φροντίσουν, διαπίστωσαν ότι λιμοκτονούσε, είχε χάσει βάρος και είχε μια πολύ σοβαρή μόλυνση στο ένα του μάτι. Όπως και στην περίπτωση με το θαλάσσιο λιονταράκι στο Σαν Φρανσίσκο, οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν αφού επρόκειτο για ένα από τα 1.800 νεογνά που τους πρώτους μήνες του 2015 βγήκαν στις ακτές της Καλιφόρνιας στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. 

Το θέμα έχει απασχολήσει την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration), η οποία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προσπάθεια επιβίωσης των θαλάσσιων θηλαστικών.

Έναν μήνα μετά, στα μέσα Ιουνίου του 2015, ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας κατέγραψαν για πρώτη φορά πολική αρκούδα να σκοτώνει και να τρώει δελφίνι. Το γεγονός τούς εξέπληξε αφού τα δυο θηλαστικά δεν έρχονται συνήθως σε επαφή, καθώς διαβιούν σε διαφορετικά σημεία, οι επιστήμονες εκτιμούν όμως ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου υποχρεώνει τα δελφίνια να κινηθούν σε άγνωστα νερά, με αποτέλεσμα να γίνουν λεία για τις πολικές αρκούδες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμα ότι οι πολικές αρκούδες ήταν ασυνήθιστα αδύνατες, γεγονός που μαρτυρά ότι είχαν σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση τροφής, πράγμα που επίσης αποδίδεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας επισημαίνουν ότι η αλλαγή στη διατροφή των πολικών αρκούδων οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος, καθώς νέα είδη βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον Βορρά ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, πράγμα που δεν γινόταν ποτέ πριν από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα δελφίνια εμφανίζονταν στη νορβηγική Αρκτική μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως με το λιώσιμο των πάγων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Η οξίνιση των ωκεανών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και που επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι η λεγόμενη οξίνιση των ωκεανών, ένας πολύ σημαντικός δείκτης της υποβάθμισής τους, όπως σημειώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS (medsos.gr). 

Οξίνιση ονομάζουν οι επιστήμονες τη μείωση του pΗ των ωκεανών. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση, οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του αερίου αυτού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την οξύτητα του νερού.

«Συγκεκριμένα, απορροφούν μεταξύ του 1/4 και του 1/2 του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης η οξίνιση της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 650.000 χρόνια».

Το αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη σύνθεση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξαιτίας της αδυναμίας των οργανισμών αυτών να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες στη χημεία των θαλασσών, να προκαλέσει στο τέλος ακόμα και την κατάρρευση ιχθυαποθεμάτων (καταστροφή οικοτόπων, μείωση τροφής) σε πολλές περιοχές και συνεπώς την οικονομική καταστροφή παράκτιων και θαλάσσιων αλιέων, αλλά και την τουριστική υποβάθμιση αυτών των περιοχών (π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν θέλγητρο για τους λάτρεις της κατάδυσης).

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν με μελέτη που παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), οι οποίοι προειδοποίησαν ότι, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αλλαγή του κλίματος, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν μέση στάθμη 30 εκατοστά υψηλότερη, το περιεχόμενό τους σε οξυγόνο θα είναι 2% μικρότερο και η οξίνισή τους θα έχει αυξηθεί κατά 70%, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν οι Γάλλοι ερευνητές, το θαλασσινό νερό είναι 23% πιο όξινο από ό,τι στις αρχές τις βιομηχανικής επανάστασης και εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα μπορούσε να φτάσει το 170%!

Το 2015 η θερμότερη χρονιά

Τέσσερις μήνες πριν από την κρίσιμη διακυβερνητική συνάντηση για το μέλλον του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τους εκπροσώπους των 190 κρατών που θα συμμετάσχουν στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ότι το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά που θα έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, τον φετινό Ιούνιο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,33 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το ρεκόρ του περσινού Ιουνίου κατά 0,12 βαθμούς, αύξηση που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΟΑΑ, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε καταγράφηκε μέση θερμοκρασία 14,35 βαθμών Κελσίου, ήταν το θερμότερο όλων των εποχών και μεμονωμένα ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος οι θερμότεροι μήνες.

Άκρως ανησυχητικό θεωρείται από τους επιστήμονες και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταρριφθεί 25 φορές τα μηνιαία ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ενώ καμία φορά από το 1916 δεν έχει σημειωθεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας.

Να σημειωθεί ότι στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τη λήψη δεσμευτικών μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ήδη από το 2009 εκτιμήθηκε ότι τα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές των αερίων ώς το 2020, στόχος που δεν κατέστη δεσμευτικός και δεν έλαβε νομικό περιεχόμενο.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να λάβει δεσμευτικά μέτρα στο Παρίσι που θα ισχύσουν από το 2020, δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις κυρίως από το μπλοκ των ισχυρών και πιο ρυπογόνων κρατών.

Μέχρι στιγμής, προτάσεις έχουν καταθέσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα, και συγκεκριμένα:

■ Η Ε.Ε. δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, μείωση που θα κατανεμηθεί στα κράτη - μέλη μάλλον ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

■ Οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μείωση από 26% έως 28% το 2025 σε σύγκριση με το 2005.

■ Η Κίνα, υπεύθυνη για το 25% των εκπομπών, υπόσχεται να τις σταθεροποιήσει το 2030.

Πηγή: topontiki.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δρομικό διήμερο στα χωριά του Πάρνωνα στο πλαίσιο του αγώνα υπεραπόστασης «Κρόνιο Πέρασμα»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-07-2018 02:53:36 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στην συνδιοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης 70 χλμ. στον Πάρνωνα «Κρόνιο Πέρασμα: τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» που διεξήχθη στις 14.07.2018 με σημείο αφετηρίας και τερματισμού τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, τον ΦΔΠΜΜΜ, την τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας αλλά και την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής. Συμπληρωματικά, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ένας δεύτερος παράλληλος αγώνας, συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα ή Ημικρόνιον Πέρασμα».

Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15.07.2018 με την πραγματοποίηση του 1ου Ημιμαραθωνίου Βόρειας Κυνουρίας «Ο ΤΑΝΑΟΣ» με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και ενός αγώνα 6 χλμ. (πλήρης κύκλος Άγιου Πέτρου). Στο σημαντικό αυτό δρομικό διήμερο συμμετείχαν 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο Φορέας Διαχείρισης ως μέλος της επιτροπής συντονισμού του αγώνα συνεργάστηκε με τους κατά τόπους φορείς, εθελοντές, συλλόγους και οργανώσεις για την προετοιμασία του Κρονίου Περάσματος, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η οποιαδήποτε εκκρεμότητα ως προς τη στελέχωση και τις προμήθειες των σταθμών ανεφοδιασμού, την υγειονομική κάλυψη του αγώνα, κ.α. Παράλληλα, κάλυψε διοικητικά την αθλητική εκδήλωση και ανέλαβε την οργάνωση και την στελέχωση ορισμένων από τους 13 σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών. Σημαντική ήταν και η αρωγή του προσωπικού του Φορέα το οποίο συνέβαλε ενεργά στην αθλητική διοργάνωση, τόσο με τη στελέχωση σταθμών ανεφοδιασμού, όσο και με τη χρήση των οχημάτων του Φορέα για την υποστήριξη και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Το Κρόνιο Πέρασμα 2018 ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων και αναμνηστικών στους πρώτους νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της κοινότητας του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

Στην πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής για τη στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών του αγώνα ανταποκριθήκαν, επίσης, οι παρακάτω φορείς:

* Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών,

* Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς,

* Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς,

* Σπαρτιάτες Δρομείς,

* Ομάδα Διάσωσης Ετοιμοκλής,

* Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων,

* Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν ενεργά την φετινή διοργάνωση, είτε ως χορηγοί, είτε ως εθελοντές.

Για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν μπορείτε να ενημερωθείτε από τους παρακάτω συνδέσμους: https://results.chronolog.gr/resultsv2.aspx?ev=2e0b9ba12042c138b57fc267fc69082f&pp=39a7&c=0 https://results.chronolog.gr/resultsv2.aspx?ev=2e0b9ba12042c138b57fc267fc69082f&c=1&pp=39a7

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr 

Διοργάνωση δρομικού διήμερου 14 – 15 Ιουλίου 2018 στα χωριά του Πάρνωνα, στο πλαίσιο του αγώνα υπεραπόστασης «Κρόνιο Πέρασμα»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-07-2018 10:18:20 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας και η τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας, με την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά τον αγώνα υπεραπόστασης στον Πάρνωνα με το όνομα «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ Τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών». Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, από ώρα 10:00 π.μ. με αφετηρία και τερματισμό στον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας, καλύπτοντας μια κυκλική απόσταση 70 χλμ!

Η αθλητική διοργάνωση πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, περνώντας μεταξύ άλλων κάτω από έλατα, πλατάνια και πεύκα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία του Αγ. Πέτρου, κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα και τερματίζει στον Άγιο Πέτρο, ενώ η συνολική του διάρκεια θα είναι μέχρι τις 20:30 μ.μ. Συμπληρωματικά την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος παράλληλος αγώνας, με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα» ή «Ημικρόνιον Πέρασμα», συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με αφετηρία και τερματισμό στον Άγιο Πέτρο (ξεκινά ακριβώς την ίδια ώρα από τον Άγιο Πέτρο και διοργανώνεται στην ίδια διαδρομή με το Κρόνιο Πέρασμα μέχρι τον κόμβο της Στραβόρραχης μετ’ επιστροφής), για όλους εκείνους τους αθλητές που δεν θα συμμετάσχουν στον μεγάλο αγώνα.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του Κρονίου Περάσματος, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά δύο (2) παράλληλοι αγώνες με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας με ίδια ώρα εκκίνησης στις 10:00 π.μ.

* Αγώνας 21,1 χλμ.,1ος Ημιμαραθώνιος Βόρειας Κυνουρίας «Ο ΤΑΝΑΟΣ», που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο και ακολουθεί την διαδρομή, Καστρί – Ωριά – Έλατος – Άγιος Πέτρος και είναι όλος σε ασφάλτινη διαδρομή.

* Αγώνας 6χλμ., πλήρης κύκλος Άγιου Πέτρου.

Στο φετινό δρομικό διήμερο αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά πάνω από 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης, [http://www.fdparnonas.gr/activities/kronion-perasma/] και πιο αναλυτικά οι λεπτομέρειες του αγώνα βρίσκονται στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα [www.kronionperasma.com]. 

Προηγούμενες αναρτήσεις