Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 17-11-2012 08:47:34 am | από nskarmoutsos

Το Arbol del Tule («Δέντρο της Tule») είναι ένα γιγάντιο κυπαρίσσι (Taxodium mucronatum) που βρίσκεται στην πόλη Santa Maria del Tule του Μεξικού, αποτελώντας εδώ και χρόνια την τουριστική «ατραξιόν» του τόπου, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου από διάφορα σημεία του πλανήτη που θέλουν να το θαυμάσουν από κοντά! Ο λόγος αυτής της… διασημότητας;
Το δέντρο έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο στον πλανήτη, που ξεπερνά τα 50 μέτρα στη βάση του, ενώ η ηλικία του υπολογίζεται να είναι μεταξύ 2.000 και 3.000 ετών. Αν και αρκετά… ηλικιωμένο, συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, με το βάρος του να υπολογίζεται ότι αγγίζει τους 550 τόνους.
«Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο και είμαστε περήφανοι που το κυπαρίσσι αυτό βρίσκεται στην περιοχή μας. Για να τιμήσουμε την παρουσία του εδώ, δώσαμε το όνομά του στην πόλη μας, ενώ έχουμε καθιερώσει μια γιορτή προς τιμήν που γιορτάζουμε κάθε χρόνο τον Οκτώβριο», αναφέρει ο τοπικός Τύπος.
Σύμφωνα με τον μύθο, το δέντρο γιγαντώθηκε όταν ο Hernan Cortes στάθηκε κάτω από τα κλαδιά του και φώναξε θριαμβευτικά ότι οι Αζτέκοι νίκησαν τους Ισπανούς στη «La Noche Triste». Αλήθεια ή ψέμα, το τεράστιο δέντρο διακιολογεί και με το παραπάνω τη δημοφιλία του!

Πηγή: perierga.gr

Ένα ορυχείο γεμάτο… χρώματα

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 10-11-2016 08:57:35 pm | από nskarmoutsos

Ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Yekaterinburg στην κεντρική Ρωσία, του οποίου τα τοιχώματα σχηματίζουν εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.
Η ιδιαιτερότητα αυτή του ορυχείου, οφείλεται στα στρώματα καρναλλίτη, που εντοπίζονται στο εσωτερικό του.

Ο καρναλλίτης αποτελεί ένα ορυκτό από συμπυκνωμένο κάλιο και μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τις συνθήκες τις δημιουργίας του.
Όποιος καταφέρει να επισκεφθεί το ορυχείο, έρχεται αντιμέτωπος με ένα πραγματικό, φυσικό υπερθέαμα.

Ωστόσο, οι σπηλιές δεν είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτές για το κοινό. Για να φτάσει κάποιος στο εσωτερικό του ορυχείου πρέπει να πάρει ειδική άδεια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: perierga.gr

H απλότητα στη φύση σε όλο της το μεγαλείο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-10-2013 08:40:56 am | από nskarmoutsos

Στη φύση τα πράγματα είναι απλά. Από το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς τρέφονται οι μέλισσες μέχρι τον τρόπο που η βροχή πέφτει στα φύλλα ή μια σαύρα κολυμπάει στο νερό, όλα έχουν τον τρόπο τους που γίνονται, ο οποίος συνήθως φαντάζει σε εμάς μαγικός! Μερικά τέτοια στοιχεία συνθέτουν το βίντεο που θα δείτε στη συνέχεια όπου η μητέρα φύση αποκαλύπτει τη μεγαλειώδη ομορφιά της μέσα από την απλότητά της. Ίσως αν το βλέπαμε αυτό κάθε μέρα αντί των ειδήσεων να συνειδητοποιούσαμε ότι αυτά που καταστρέφουμε καθημερινά στη φύση είναι πολλά και να δείχναμε μικρότερη αδιαφορία…

Πηγή: perierga.gr

Καιρός φέρνει τα κάστανα, καιρός και τα καρύδια!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-12-2012 09:06:24 am | από nskarmoutsos

Την χρονιά που πέρασε γράφτηκαν πολλά για νέες, δυναμικές, εναλλακτικές καλλιέργειες, με απεριόριστες προοπτικές και υποσχόμενα κέρδη... τον τελευταίο καιρό ωστόσο, γίνεται αναφορά σε γνωστές, αλλά απαξιωμένες καλλιέργειες, όπως αυτές της καστανιάς, της κουκουναριάς και της καρυδιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες και αξίζουν περισσότερη προσοχή. Είναι καλλιέργειες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορούν να εγκατασταθούν σε μικρούς αγρούς οριακής απόδοσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης συνοδεύονται από Κανονισμούς δάσωσης που επιδοτούν την φύτευση δασικών δένδρων. Η διάρκεια των κανονισμών και η δέσμευση των επενδυτών είναι εικοσαετής. Οι επενδυτές επιδοτούνται εφάπαξ με ένα ποσό που καλύπτει τη δαπάνη εγκατάστασης της φυτείας και ετησίως με μικρότερο ποσό για τη συντήρησής της.

Ειδικότερα για την καστανιά που χρησιμοποιείται για παραγωγή καρπών και ξυλείας, επισημαίνεται πως η ετήσια παραγωγή κάστανου, από 18.000 τόνους τη δεκαετία του '60, έχει μειωθεί στους 12.000 τόνους, με αποτέλεσμα, να εισάγουμε κάθε χρόνο 6 - 7.000 τόνους νωπού προϊόντος από την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Κίνα, και σημαντική ποσότητα μεταποιημένου από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η καστανοκαλλιέργεια έχει εγκαταλειφθεί, αλλά πιστεύεται πως μπορεί να ανακάμψει. Στην Ελλάδα το κάστανο καταναλώνεται κατά 90% νωπό και μόνο τους χειμερινούς μήνες, ενώ μεταποιημένο, κάτι που αποτελεί καθημερινότητα σε Ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να διπλασιάσει τα οικονομικά οφέλη.

Η σύγχρονη καστανοκαλλιέργεια στην ηλικία των 15 περίπου ετών μπορεί να αποδώσει 300 - 400 ευρώ/χρόνο/στρέμμα, η δε ξυλεία της καστανιάς, θεωρείται πολύτιμη τόσο για την αντοχή της στον χρόνο όσο και για το ιδιαίτερο χρώμα της. Τα ίδια ισχύουν και για την καρυδιά που καλλιεργείται επίσης για τους καρπούς της, αλλά και για την πολύτιμη ξυλεία της. Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι εξαγωγική, όμως εισάγει σημαντικές ποσότητες από Τουρκία, Ουκρανία και Γαλλία. Η έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι καλλιέργειες καρυδιάς ανέρχεται στα 700.000 στρεμμ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους. Οι αποδόσεις ανέρχονται σε 250 κιλά/στρεμμ., αποδίδοντας καθαρό ετήσιο εισόδημα 300 - 400 ευρώ/στρεμμ., με δυνατότητα αύξησης των μεγεθών, αν εφαρμοστούν σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι και «ανοίξει» ο κλάδος της μεταποίησης. Το ξύλο της ελληνικής καρυδιάς έχει μεγάλη ζήτηση από Ιταλικές ξυλοβιομηχανίες και το σύνολο των δένδρων, ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα, είναι ήδη προπωλημένο. Ένα ακόμα δέντρο που μπορεί να προσφέρει επιπλέον εισόδημα χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες είναι η κουκουναριά. Αν και αναπτύσσεται εύκολα στη χώρα μας, δεν αξιοποιείται κι έτσι εισάγουμε το κουκουνάρι από την Τουρκία και την Ισπανία. H στρεμματική της απόδοση ανέρχεται στα 650 ευρώ/χρόνο στην ηλικία των 20 ετών περίπου, μια διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση για μια καλλιέργεια με σχεδόν μηδενικό κόστος, καθώς δεν ξεπερνάει τα 60 ευρώ/στρεμμ. Σε επόμενα σημειώματα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε κάθε μια από τις παραπάνω καλλιέργειες δασικών δένδρων.

Tip 
Κάστανα, κουκουνάρια και καρύδια, τις ημέρες των εορτών έχουν την τιμητική τους! Όσο θα τα απολαμβάνετε, σκεφθείτε την πιθανότητα μέσα στο σκληρό περίβλημά τους να βρίσκονται κρυμμένες διέξοδοι από την οικονομική κρίση... Καλή χρονιά!

Πηγή: imerisia.gr

To νησί των φιδιών

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 21-04-2012 09:48:36 am | από nskarmoutsos

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο και μάλλον δικαίως. Το νησί «Queimada Grande » βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας και συγκεκριμένα του Σάο Πάολο και από πολλούς «Νησί των Φιδιών».

Ο λόγος για την ονομασία του αυτή, είναι ότι αποτελεί σπίτι για ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου, του Golden Lancehead Viper. Το νησί αυτό αποτελεί και το μόνο έδαφος όπου απαντάται το συγκεκριμένο είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρόσβαση σε ανθρώπους να είναι απαγορευμένη και αυστηρά ελεγχόμενη από το ναυτικό της Βραζιλίας.

Η έκταση του νησιού φτάνει τα 430.000 τετραγωνικά μέτρα και σύμφωνα με τους ντόπιους σε κάθε τετραγωνικό βρίσκονται 5 δηλητηριώδη ερπετά, που μπορεί να φτάσουν σε μήκος και τα 118 εκατοστά.
Πηγή: newsbeast

Χιλιάδες θαλάσσιοι ίπποι σε ακτές της Αλάσκας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-10-2014 12:49:47 pm | από nskarmoutsos

Μοναχικός θαλάσσιος ίππος ακροβατεί σε τμήμα πάγου της θάλασσας του Τσούκτσι

Η ταχεία τήξη των πάγων υποχρέωσε 35.000 θαλάσσιους ίππους του Ειρηνικού, γνωστούς και ως οδόβαινες, να καταφύγουν στις ακτές της Αλάσκας.

Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι εξαίρετοι δύτες, ικανοί να ψαρεύουν εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Τα ογκώδη θηλαστικά χρειάζονται, όμως, τους πάγους για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, μακριά από τους κινδύνους του Ειρηνικού. Οταν οι πάγοι σπανίζουν, οι θαλάσσιοι ίπποι καταφεύγουν στην ξηρά για να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγή τους.

Πρωτοφανής αριθμός

«Βασική διαφορά αυτής της συγκέντρωσης στις ακτές, σε σχέση με προηγούμενες που έχουμε παρατηρήσει, αφορά τον αριθμό-ρεκόρ των ζώων που βγήκαν στην ξηρά», λέει ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών μελετών της Ομοσπονδιακής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), Τσάντουικ Τζέι.

Τέτοιες συγκεντρώσεις των θηλαστικών σε ακτές της θάλασσας Τσούκτσι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά κατά μήκος των ρωσικών ακτών και αργότερα κατά μήκος της ακτογραμμής της Αλάσκας το 2007.

Οι ομαδικές αυτές μετακινήσεις ανησυχούν τους ωκεανολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι απειλούν την επιβίωση των ευαίσθητων νεογνών, αυξάνοντας κατακόρυφα τη θνησιμότητα στο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι ίπποι από την εκδήλωση πανικού μεταξύ τους, που οδηγεί συνήθως σε ασφυξία τα μικρά, που ποδοπατούνται.

Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί, ωστόσο, να συνδέσει άμεσα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με την τήξη των πάγων, επιτρέποντας σε επιχειρηματικούς και επιστημονικούς κύκλους να αμφισβητούν την ύπαρξή της.

Τη Δευτέρα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέδωσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 40 χρόνια. Η σημαντική έκθεση έδειξε ότι πίσω από τη μεγάλη αυτή απειλή στη βιοποικιλότητα του πλανήτη κρύβεται η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και οι επιπτώσεις της στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: kathimerini.gr

 

Ζώο μαθουσάλας 182 ετών!!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 12-07-2012 09:17:12 am | από nskarmoutsos

Ακούμε συχνά για ζώα πολύ μεγάλα σε ηλικία. Ποιο, όμως, κατέχει το απόλυτο ρεκόρ μακροζωίας;
Απ’ όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, το ρεκόρ ανήκει στην Τουί Μαλίλα, τη ραβδωτή χελώνα της Μαδαγασκάρης, που πέθανε το 1965, σε ηλικία τουλάχιστον 188 ετών. Ήταν το δώρο που έκανε ο διάσημος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ στη βασιλική οικογένεια των Νήσων Τόγκα το 1773 ή το 1777.
Το ρεκόρ απειλήθηκε από τη Χάριετ, μια γιγάντια χελώνα των νησιών Γκαλάπαγκος, η οποία στις 15 Νοεμβρίου του 2005 έκλεισε τα 175 της χρόνια. Η δική της ιστορία ξεκινάει το 1830. Η ακριβής ημερομηνία γέννησής της είναι άγνωστη, αλλά επιλέχθηκε συμβατικά η 15η Νοεμβρίου, επειδή οι χελώνες κατά κανόνα γεννιούνται το Νοέμβριο. Επί πολλά χρόνια υπήρχε η φήμη ότι ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος βρήκε τη Χάριετ στα νησιά Γκαλάπαγκος. Ωστόσο, αναλύσεις DNA έδειξαν ότι η Χάριετ προέρχεται από τη νήσο Σάντα Κρουζ, ενώ ο Δαρβίνος συνέλεξε χελώνες από άλλα νησιά του συμπλέγματος.
Η βάρους 180 κιλών Χάριετ ζούσε σε ένα ζωολογικό κήπο του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, μέχρι που τη νύχτα της 23ης Ιουνίου πέθανε ενώ κοιμόταν. Δε γνωρίζουμε ποιο ζώο εν ζωή σήμερα είναι το γηραιότερο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να είναι κάποια από τις υπόλοιπες χελώνες ηλικίας άνω των 100 ετών που ζουν σε διάφορους ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο. Το ότι ειδικά οι χελώνες ζουν τόσα πολλά χρόνια οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον εξαιρετικά χαμηλό μεταβολισμό τους, που έχει ως αποτέλεσμα η φθορά των οργάνων τους να είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη άλλων ζώων.

Πηγή: scienceillustrated.gr

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2017 στον υγρότοπο του Μουστού

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-09-2017 11:53:53 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroΒirdwatch) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και 23 χρόνια, το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ταυτόχρονα σε 40 περίπου χώρες. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του BirdLife International με αφορμή το ταξίδι της μετανάστευσης εκατομμυρίων πουλιών και συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διοργάνωση αυτή με ημερήσια δράση η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 στη λιμνοθάλασσα Μουστού, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου.

Το θέμα της διοργάνωσης λόγω περιόδου είναι η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, με σκοπό να αξιοποιηθεί η αγάπη που τρέφει ο κόσμος και ειδικά τα παιδιά προς τα πουλιά, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των περιοχών όπου φωλιάζουν, αναπαράγονται, σταματούν για τροφή και ξεκούραση, καθώς και των μεταναστευτικών διαδρομών στο σύνολό τους. Επιπλέον, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους λάτρεις της άγριας ορνιθοπανίδας να παρακολουθήσουν ένα στιγμιότυπο της μετανάστευσης των πουλιών από κοντά, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για αυτό το ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο.

Η ημερήσια δράση, που θα ξεκινήσει με παρατήρηση πουλιών στο πανοραμικό σημείο του υγροτόπου Μουστού, περιλαμβάνει:

  • παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας από τις 10:00 έως τις 14:00 με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό),
  • δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,
  • περιβαλλοντικό εργαστήριο κατασκευής ταΐστρας και ποτίστρας για τα μεταναστευτικά πουλιά από τις 11:00 έως τις 12:30 για τα παιδιά,
  • σύντομη πεζοπορία προς τα τρία παρατηρητήρια περιμετρικά του υγροτόπου,
  • επανένταξη πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ,
  • διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την προστατευόμενη περιοχή.

Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021 (εσωτ. 5), Fax: 27550 22806

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου

Καστρί Αρκαδίας, 22013

Τηλ: 27920 22004, Fax: 27920 22009

Email: mail@kpe-kastr.ark.sch.gr, Web: http://kpe-kastr.ark.sch.gr/site/

Σχεδόν μισό αιώνα ζωής κλείνει η καρέτα-καρέτα πριν αρχίσει να αναπαράγεται

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-11-2011 10:38:32 am | από nskarmoutsos

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι χελώνες καρέτα καρέτα ενηλικιώνονται όταν φτάσουν τα 45 έτη ζωής. Τα θηλυκά του είδους δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν πριν από αυτή την ηλικία. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού προσφέρει νέα σημαντικά δεδομένα για την ζωή, τους πληθυσμούς αλλά και τις προσπάθειες σωτηρίας των καρέτα καρέτα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Οι κίνδυνοι της αργής ανάπτυξης
Η αργή ενηλικίωση των καρέτα καρέτα σημαίνει ότι το πρόβλημα με τους πληθυσμούς της είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο καθυστερεί ένα ζώο να βρεθεί σε αναπαραγωγική ηλικία τόσο πιο ασταθείς είναι οι πληθυσμοί του από απειλητικούς για την επιβίωσή τους παράγοντες οι οποίοι κατά βάση συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία της γονιμοποίησης σε ένα ζώο τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χάσει την ζωή του πριν προλάβει να αντικαταστήσει τον εαυτό του φέρνοντας στον κόσμο απογόνους» δηλώνει ο Γκράχαμ Χέις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σουόνσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί, εκτός των άλλων, προσφέρει νέα στοιχεία για τις καρέτα καρέτα που είναι ένα είδος που είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί και να μελετηθεί. Αυτό γιατί ταξιδεύουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στους ωκεανούς και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις μια συγκεκριμένη καρέτα καρέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για όλη τη διάρκεια της ζωής της» αναφέρει ο Χέις. Για να καταλήξουν στην διαπίστωσή τους οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν χιλιάδες αναφορές, έρευνες και δεδομένα από διάφορα στάδια της ζωής των καρέτα καρέτα. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι ο χρόνος ενηλικίωσης των καρέτα καρέτα ήταν κάπου ανάμεσα στα 10-35 έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Λειτουργική Οικολογία (Functional Ecology).

Πηγή: in.gr

Ένα μονοπάτι στον… ουρανό!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 11-05-2013 09:16:47 am | από nskarmoutsos

Οι περίφημες «Haiku Stairs» είναι ένα απότομο μονοπάτι στο νησί Oahu της Χαβάης αλλά και ένα από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα ανά τον κόσμο, γνωστό με την κοινή ονομασία «Μονοπάτι στον ουρανό», που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου.

Με 3.922 σκαλιά μέχρι την κορυφή της οροσειράς Koolau, σε υψόμετρο 850 μέτρων, η ανάβαση ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα και αποζημιώνει με το παραπάνω τους επισκέπτες.

Οι σκάλες σε μερικά σημεία είναι αρκετά απότομες που μερικές φορές μοιάζουν να εξαφανίζονται μέσα στα σύννεφα που «αγκαλιάζουν» το βουνό, δίνοντας την εντύπωση ενός πραγματικά τρομακτικού αλλά και εκπληκτικού συνάμα τοπίου.

Η πεζοπορία παρόλα αυτά είναι πολύ δημοφιλής σε ντόπιους και ξένους τουρίστες, επειδή αποτελεί τρόπον τινά μια συναρπαστική περιπέτεια, ιδίως για όσους δεν πάσχουν από υψοφοβία!

Πηγή: perierga.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις