Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Διοργάνωση δρομικού διήμερου 14 – 15 Ιουλίου 2018 στα χωριά του Πάρνωνα, στο πλαίσιο του αγώνα υπεραπόστασης «Κρόνιο Πέρασμα»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-07-2018 10:18:20 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας και η τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας, με την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά τον αγώνα υπεραπόστασης στον Πάρνωνα με το όνομα «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ Τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών». Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, από ώρα 10:00 π.μ. με αφετηρία και τερματισμό στον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας, καλύπτοντας μια κυκλική απόσταση 70 χλμ!

Η αθλητική διοργάνωση πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, περνώντας μεταξύ άλλων κάτω από έλατα, πλατάνια και πεύκα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία του Αγ. Πέτρου, κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα και τερματίζει στον Άγιο Πέτρο, ενώ η συνολική του διάρκεια θα είναι μέχρι τις 20:30 μ.μ. Συμπληρωματικά την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος παράλληλος αγώνας, με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα» ή «Ημικρόνιον Πέρασμα», συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με αφετηρία και τερματισμό στον Άγιο Πέτρο (ξεκινά ακριβώς την ίδια ώρα από τον Άγιο Πέτρο και διοργανώνεται στην ίδια διαδρομή με το Κρόνιο Πέρασμα μέχρι τον κόμβο της Στραβόρραχης μετ’ επιστροφής), για όλους εκείνους τους αθλητές που δεν θα συμμετάσχουν στον μεγάλο αγώνα.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του Κρονίου Περάσματος, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά δύο (2) παράλληλοι αγώνες με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας με ίδια ώρα εκκίνησης στις 10:00 π.μ.

* Αγώνας 21,1 χλμ.,1ος Ημιμαραθώνιος Βόρειας Κυνουρίας «Ο ΤΑΝΑΟΣ», που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο και ακολουθεί την διαδρομή, Καστρί – Ωριά – Έλατος – Άγιος Πέτρος και είναι όλος σε ασφάλτινη διαδρομή.

* Αγώνας 6χλμ., πλήρης κύκλος Άγιου Πέτρου.

Στο φετινό δρομικό διήμερο αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά πάνω από 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης, [http://www.fdparnonas.gr/activities/kronion-perasma/] και πιο αναλυτικά οι λεπτομέρειες του αγώνα βρίσκονται στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα [www.kronionperasma.com]. 

Και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-07-2015 01:50:37 pm | από nskarmoutsos

Κάθε ψάρι έχει την εποχή του και αυτό πρέπει ο καταναλωτής να το μάθει και να το σέβεται. Ως υπεύθυνοι καταναλωτές μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη αλιεία αποφεύγοντας να καταναλώνουμε νεαρά ψάρια και γενικότερα αλιεύματα, κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
Η αλίευση ψαριών θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλίευση παράνομων (και άρα προστατευόμενων) και απειλούμενων ειδών θαλάσσιων οργανισμών.
 Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το 82% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα, επισημαίνει το WWF Eλλάς. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της υπεραλίευσης είναι ότι ψαρεύουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά.
Ανάλογα με τον ρυθμό αναπαραγωγής αλλά και το γεγονός ότι κάποια ψάρια αλλάζουν φύλο στη διάρκεια της ζωής τους, όπως η γόπα, η υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυτη εξαφάνιση κάποιων ειδών.
Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, μαύρου χτενιού, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία, καρχαρία προσκυνητή. Είδη των οποίων τα αποθέματα απειλούνται στη Μεσόγειο και δεν πρέπει να καταναλώνουμε είναι, ο ξιφίας, ο γαλέος, οι καρχαρίες. Όσον αφορά στον ερυθρό τόνο ο πληθυσμός του έχει ανακάμψει.
Φαγκρί, τσιπούρα και σαρδέλα
«Τον Αύγουστο επειδή το ψάρι βρίσκεται στη φάση που αναπαράγεται είναι πιο λιπαρό και γι' αυτό είναι και πιο νόστιμο. Γι' αυτό και υπάρχει η ρήση «και ο κολιός τον Αύγουστο». Είναι μεν πιο νόστιμος αλλά αυτό όπως είπα συμβαίνει επειδή βρίσκεται στη φάση της αναπαραγωγής του» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
Αφήνουμε τον Αύγουστο τον κολιό να γίνει γονιός και ενδεικτικά επιλέγουμε φαγκρί, τσιπούρα, σαρδέλα, μπαρμπούνι, λιθρίνι αλλά και λαβράκι. Όσο για τον Ιούλιο μπορούμε να καταναλώσουμε γαύρο, γλώσσα ή λαβράκι.
«Τα αβγωμένα ψάρια και ο γόνος θεωρούνται λιχουδιά», λέει ο κ. Παξιμάδης,«και στα εστιατόρια εξακολουθούμε να τα παραγγέλνουμε». Μία άλλη παράμετρος είναι το μέγεθος των ψαριών.
 «Πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε υπόψη το μήκος» εξηγεί ο ίδιος «αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι κάποια ψάρια είναι ερμαφρόδιτα. Η τσιπούρα γεννιέται αρσενική και μετά από κάποιο μήκος γίνεται θηλυκή. Το θέμα της αλλαγής του φύλου και της αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό».
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των αλιευμάτων που επιτρέπεται να καταναλώνουμε. Η εποχικότητα, ωστόσο, δεν είναι κατοχυρωμένη θεσμικά ή νομικά.
Ο κ. Παξιμάδης τονίζει ότι η υπεραλίευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, την ώρα που το εθνικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων έχει σταματήσει. «Τα δεδομένα προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την ΕE» λέει ο κ. Παξιμάδης και υπενθυμίζει ένα άλλο ζήτημα «Το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την παράνομη αλιεία.
Αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα. Θα έπρεπε όσον αφορά την αλιεία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης να υπάρχουν χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί (περιοχές που δεν θα έπρεπε να ψαρεύονται) αλλά και περιορισμοί σε σχέση με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 50% των ψαριών από αναπτυσσόμενος χώρες. Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής εκστρατείας Fish forward, ο πολίτης καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να μάθει ότι επιλέγοντας σωστά ψάρια και θαλασσινά, υποστηρίζει τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν και τους πληθυσμούς ψαριών να ανακάμψουν, στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε όλο τον κόσμο.

Το WWF στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015 συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που προωθεί βιώσιμες λύσεις για τον άνθρωπο και τη θαλάσσια ζωή και απαντά και σε ερωτήματα όπως «Ποια ψάρια και θαλασσινά μπορείς να καταναλώνεις και πότε;».

Στόχος της εκστρατείας Fish forward είναι οι πολίτες Ευρώπης να δουν τη «μεγάλη εικόνα» και να μάθουν περισσότερα για τον αντίκτυπο των καταναλωτικών τους επιλογών στον άνθρωπο και τη θάλασσα. Ειδάλλως, φάτε μάτια ψάρια…

Πηγή: real.gr

Πυρκαγιές: ποια φυτά στον κήπο μπορούν να σώσουν το σπίτι σας από τη φωτιά

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-06-2012 12:05:35 am | από nskarmoutsos

Οι τελευταίες πυρκαγιές μάς έβαλαν για μια ακόμα φορά σε σκέψεις. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τα εύφλεκτα φυτά με κάποια πιο ανθεκτικά στη φωτιά;

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στη δασική χλωρίδα η οποία δεν πρέπει να διαταράσσεται από το ανθρώπινο χέρι, αλλά αν φυτεύαμε έναν λιγότερο εύφλεκτο κήπο μήπως σώζαμε τουλάχιστον τα σπίτια και τους ανθρώπους;

Ψάξαμε και βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κατηγορίες των φυτών που εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και μπορούν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά στη φωτιά και δεν καταστρέφονται στο πέρασμά της.

—Γενικά χαρακτηριστικά των φυτών που περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς:

*περιέχουν πολλούς χυμούς που είναι λεπτόρευστοι σαν νερό και σχεδον άοσμοι (π.χ. παχύφυτα)

*δεν έχουν πολλά ξερά κλαδιά και δεν εγκλωβίζουν τα ξερά μέρη στο εσωτερικό της κόμης όπου είναι δύσκολο να καθαριστεί

*τα φύλλα τους είναι χλωρά και ευλύγιστα

* δεν περιέχουν ρετσίνια

Γενικά χαρακτηριστικά των εύφλεκτων φυτών:

*συγκρατούν μεγάλες ποσότητες ξερών υλικών όπως φύλλα, βελόνες και κλαράκια

*τα φύλλα τους περιέχουν πτητικές ουσίες, έλαια και τερπένια

*τα φύλλα έχουν έντονη μυρωδιά όταν συνθλίβονται

*ο χυμός τους είναι παχύρρευστος, κολλώδης και έχει έντονη μυρωδιά

*ο κορμός τους ξεφλουδίζει και ο φλοιός είναι ξηρός και αποσπάται εύκολα

Λίστες ανθεκτικών φυτών:

*ποώδη και εδαφοκάλυψης: ajuga (αγιούγκα), ceanothus, arctostaphyllus (αρκτοστάφυλλο), dianthus (μικρά γαρυφαλλάκια), phlox (φλοξ), lamium (λάμιο), pachysandra (παχυσάνδρα), sedum (σέδο), semprevivum (σεμπρεβίβο), veronica (βερόνικα), achillea (αχιλλέα), schoenoprasum (σχοινόπρασο), carex (κάρεξ), coreopsis (κορέοψη), echinacea (εχινάτσεα), delphinium (δελφίνιο), gaillardia (γαϊλάρδια), hemerocallis (ημεροκαλλίδα), hosta (χόστα), iris (ίριδα), yucca (γιούκα).

*θάμνοι: cistus (κιστός), cotoneaster (κυδωνίαστρο), mahonia (μαόνια), gaultheria (γωλθερία), rhododendron (ροδόδεντρο), acer (άτσερ), cornus (κόρνος), euonymus (ευώνυμο), philadelphus (φιλάδελφος), rhamnus (ράμνος), rhus (σουμάκι), rosa (τριαντάφυλλο), spiraea (σπιρέα), symphoricarpus (συμφορίκαρπος), syringa (πασχαλιά), viburnum (βιβούρνο)

*δέντρα: acer (άτσερ), aesculus (ιπποκαστανιά), catalpa (κατάλπα), cercis (κουτσουπιά), cornus (κόρνος), cataegus (κράταιγος), fagus (οξιά), fraxinus (φραξίνος), gleditsia (γλεδίτσια τριάκανθος), juglans (καρυδιά), liquidambar (λικουϊντάμπαρ), malus (καλλωπιστικές μηλιές), platanus (πλάτανοι), populus (λεύκες), robinia pseudacacia (ροβίνια ψευδακακία), prunus (προύνοι), sorbus (σορβιά)

Επίσης, ο χλοοτάπητας είναι ένα ακόμα καλό εμπόδιο για την εξάπλωση της φωτιάς, αρκεί να είναι πράσινος και φροντισμένος.

Πηγή: Livingreen

Οι μεγάλες ιστορικές ανακατατάξεις έχουν μια κοινή συνιστώσα: την κλιματική μεταβολή

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-06-2012 06:25:10 pm | από nskarmoutsos

Τα αγγεία που υπερήφανα κρατούν οι Μινωίτες στις σωζόμενες τοιχογραφίες τους φαίνεται πώς κάποια στιγμή άδειασαν λόγω της ξηρασίας, οδηγώντας έναν εντυπωσιακό πολιτισμό στην εξαφάνιση

Η μακρόχρονη διαμάχη των επιστημόνων για το κατά πόσον η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα ή είναι απλά μια φυσιολογική φάση στην κυκλική ψύξη-θέρμανση της Γης είχε ως θετική παρενέργεια την επανεξέταση της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη μας. Καταγράφοντας κάθε είδους ίχνος που άφησαν πίσω τους οι προγενέστερες κλιματικές αλλαγές – στους δακτυλίους των δένδρων, στα ιζήματα των βυθών, στα πετρώματα των ακτών και στους πάγους των πόλων – έχουμε πλέον τον χρονικό χάρτη του πότε εκδηλώθηκαν.

Ο χάρτης αυτός είναι μεν πολύτιμος για τους περιβαλλοντολόγους, αλλά αποδεικνύεται και εξαίρετη πυξίδα για τους παλαιοντολόγους, τους ανθρωπολόγους, τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς και τους κοινωνιολόγους. Γιατί; Ας δούμε μαζί κάποια απρόσμενα στοιχεία που προέκυψαν από την αντιστοίχιση της εκδήλωσης κλιματικών αλλαγών και μαζικών μεταστροφών στην ιστορία των ανθρώπων.

Από την Οδύσσεια στην Αραβική Άνοιξη

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη τι έσβησε από την Ιστορία τους νικητές της Τροίας – τους Μυκηναίους –, η μελέτη που δημοσίευσε στις 28 Ιουλίου 2011 στο «Journal of Archaeological Science» o ανθρωπολόγος Brandon L. Drake είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: Διηγείται το πώς μια κλιματική αλλαγή έφερε τον λιμό και τελικά τη συσσωμάτωση σε «στρατιά των καταραμένων» των εξαθλιωμένων αγροτοκτηνοτρόφων και των μισθοφόρων χωρίς τροφοδότες πάτρωνες από όλη τη Μεσόγειο, ωθώντας στη μετανάστευση το υπόλοιπο των Μυκηναίων και Μινωιτών.

Ήταν οι «Λαοί της Θάλασσας» που σάρωσαν τα παράλια της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, από το 1190 ως το 1050 π.Χ. Όχι, δεν θα βρείτε όλα τα θραύσματα του ψηφιδωτού στην εργασία αυτή – θα πρέπει να διαβάσετε και την «The Sea Peoples, from Cuneiform Tablets to Carbon Dating» του David Kaniewsk και να δείτε το σχετικό ντοκυμαντέρ του History Channel.

Ωστόσο μια σύνδεση που κάνει στο τέλος της εργασίας του ο Drake γεφυρώνει απίστευτα το τότε με το σήμερα. Λέει ότι οι λόγω κλιματικής αλλαγής στερήσεις σε τρόφιμα οδήγησαν τότε σε εξεγέρσεις (καταπώς είχε πει από το 1954 ο αρχαιολόγος μας Μανόλης Ανδρόνικος) κατά τρόπο ανάλογο με αυτές που πυροδότησαν το 2011 στην Τυνησία την Αραβική Ανοιξη. Οπως έχει στοιχειοθετήσει και στο βιβλίο του «Food, Farming and Freedom: Sowing the Arab Spring» ο καθηγητής Αγρονομίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Rami Zurayk, οι αραβικές χώρες εισάγουν το 80% των αναγκών τους σε τρόφιμα και η υπέρμετρη αύξηση των τιμών λόγω της κλιματικής αλλαγής υπήρξε δραματική για τον φτωχόκοσμό τους.

Στην εργασία του ο Drake μάς δίνει μια ιδιαίτερα εύγλωττη αντιστοίχιση του κλίματος με τις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου 2200 – 1 π.Χ. Μας λέει ότι η εμφάνιση των ελληνόφωνων φύλων στην Ελλάδα συνδυάζεται με συνεχή αύξηση των βροχοπτώσεων (ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα;), ότι η πολιορκία της Τροίας μάλλον ήταν απόρροια απελπισίας έπειτα από αιώνες συνεχούς ξηρασίας και ότι ο «αρχαίος μεσαίωνας» (1100 – 800 π.Χ.) συνέπεσε με δραματικά απότομη κλιματική αλλαγή. Για την Ελληνική Αναγέννηση που επακολούθησε, με την απίστευτη άνθηση πολιτισμικής σοφίας, λέει το εξής σημαίνον για εμάς: «Η ανάκαμψη της αστικής κοινωνίας στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν εξαρτήθηκε τόσο από τις κλιματικές συνθήκες όσο από την ανθρώπινη καινοτομία». Σημειώνουμε εδώ ότι μεταξύ του 8ου και του 7ου αιώνα π.Χ. ο πληθυσμός των Ελλήνων σχεδόν επταπλασιάστηκε (κρίνοντας από τον αριθμό των τάφων της περιόδου) και ότι μέσα σε 250 χρόνια η Μίλητος έφτασε να ιδρύσει ως 150 αποικίες!

Στη συνέχεια ο Drake μάς λέει ότι η βελτίωση των κλιματικών συνθηκών γύρω στο 350 π.Χ. ίσως ευνόησε την επικράτηση για πολλούς αιώνες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, αλλά η απότομη ψύξη που σημειώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. συνέπεσε με την κατάπτωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μήπως λοιπόν και η μετέπειτα ιστορία της ανθρωπότητας στιγματίστηκε από κρίσεις που επίσης σχετίζονταν με κλιματικές αλλαγές.

Σκοτάδι: ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση ή τα δεινά της φωτορρύπανσης

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-07-2013 06:35:48 pm | από nskarmoutsos

Την άποψη ότι το σκοτάδι είναι ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση υποστηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας Paul Bogard στο τελευταίο βιβλίο του που τιτλοφορείται “The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light”.

Ο Bogard γράφει για το σκότος και για την ανάγκη να το διατηρήσουμε πριν το χάσουμε οριστικά και επισημαίνει τη μεγάλη σημασία καταγραφής και διαβάθμισης των επιπέδων του σκότους προκειμένου να κατανοήσουμε την απώλειά του.

Ο Αμερικανός συγγραφέας αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην ασφάλεια αλλά και στον οργανισμό.

Η επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην όραση που δεν μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα από το φως στο σκοτάδι, αλλά και ο ακατάλληλος σχεδιασμός του αστικού φωτισμού με αισθητικούς, λειτουργικούς και οικονομικούς όρους είναι μερικά από τα θέματα που θίγει ο Bogard.

Αποσυνδέει μάλιστα την ασφάλεια και την προστασία από τον φωτισμό θεωρώντας τα φώτα προστασίας ως τεράστια σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

“Είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουμε συνείδηση του πού βρισκόμαστε” υποστηρίζει ο Bogard και όχι λόγω του φωτισμού.

Η θέαση ενός απολύτως σκοτεινού, έναστρου ουράνιου θόλου είναι ένα από τα συγκινητικότερα και εντυπωσιακότερα θεάματα που μπορεί κάποιος να δει λέει ο Bogard.

Είναι κρίμα που τόσοι λίγοι άνθρωποι ειδικά στις πόλεις έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν τέτοιο ουρανό λέει ο Bogard ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα ”Νυχτερινός Ουρανός” των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται μετρήσεις των επιπέδων του σκότους με σκοπό τη “διάσωσή” του.

Ζήστε όπως το σαλιγκάρι

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-06-2012 02:02:29 pm | από nskarmoutsos

Πολλοί θα ήθελαν ένα απομονωμένο μικρό σπιτάκι στο δάσος για να περνούν τις διακοπές τους. Η κατάλληλη λύση είναι το Hus-1, το οποίο βέβαια δεν δεσμεύει τους κατοίκους να μένουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος.
Το οικολογικό αυτό ξύλινο σπίτι είναι τόσο μικρό που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε από ένα φορτηγό. Ο αρχιτέκτονας Torsten Ottesjö σχεδίασε το σπίτι, που είναι τοποθετημένο στο δυτικό μέρος της Σουηδίας, με σκοπό να μην «τραβάει» την προσοχή στο δάσος και να φαίνεται ως ένα κομμάτι της περιοχής.
Ο ίδιος δήλωσε: «Τα μικρά σπίτια είναι φιλικά προς το περιβάλλον και απαιτούν λιγότερα και φθηνότερα υλικά για να κατασκευαστούν.
Το Hus 1 μπορεί να φιλοξενήσει στα 25 του τετραγωνικά μέχρι δύο άτομα και διαθέτει μία κουζίνα, ένα τραπέζι και κρεβάτια. Παράλληλα, ο Torsten Ottesjö χρησιμοποίησε για τη σκεπή και τους τοίχους μια πρόσθετη βιοδιασπώμενη ενισχυμένη επιφάνεια που αντέχει στους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή.

Πηγή: newsbeast.gr

Τα ψάρια και τα θαλασσινά που πρέπει (και δεν πρέπει) να τρώμε

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-06-2013 05:51:04 pm | από nskarmoutsos

Μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ζωής των ωκεανών, νικώντας την παχυσαρκία και κάνοντας καλό στην υγεία μας. Η θάλασσα δεν είναι μια αστείρευτη πηγή αλιευμάτων, καθώς έχει όρια τα οποία αν ξεπεραστούν, το οικοσύστημα θα καταρρεύσει.

Αν θέλουμε να υπάρχουν ακόμη στις θάλασσες υγιή ψάρια που μπορούμε να τα καταναλώσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι κατάλληλα για το τραπέζι μας, πότε πρέπει να τα τρώμε και ποια πρέπει να αποφεύγουμε.

ΝΑΙ: Σαρδέλες και γαύρος

Ένας απλός κανόνας: Να τρώτε τα μικρά ψάρια

Τι σημαίνει: Τα μικρότερα είδη αναπαράγονται πολύ γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Στην πραγματικότητα, τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους, με τρόπο βιώσιμο και υγιεινό, όταν αλιεύονται σωστά. Σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται μια τροφή που καταναλώνουμε, τόσο μικρότερο το αποτύπωμά μας στη φύση. Επιπλέον, τα μικρά ψάρια είναι πολύ νόστιμα, είναι φθηνότερα και είναι καλύτερα για τη φύση.

ΝΑΙ: Σκουμπρί

Ένας απλός κανόνας: Να τρώτε τα άγρια ψάρια και όχι τα οργανικά

Τι σημαίνει: Το άγριο σκουμπρί είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε προσμείξεις, γεγονός που το καθιστά μια πολλή καλή επιλογή για εσάς και για τον πλανήτη.

Bonus tip: Προσοχή στα «βιολογικά» θαλασσινά. Πολλά βιολογικά ιχθυοτροφεία, δεν έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια. Αντί των βιολογικών λοιπόν, ψάξτε για υγιή άγρια ψάρια από ψαράδες που εμπιστεύεστε.

ΝΑΙ: στρείδια, μύδια και χτένια

Ένας απλός κανόνας: Απολαύστε πολλά οστρακοειδή

Τι σημαίνει: Σε γενικές γραμμές, τα οστρακοειδή είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα στρείδια, τα μύδια και τα κυδώνια άγριας εκτροφής, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους, έχουν την τάση να συσσωρεύουν λιγότερες προσμίξεις. Για τα χτένια, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα και πρέπει να αναζητήσετε εκείνα που έχουν αλιευθεί με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ: άγριος σολομός

Ένας απλός κανόνας: Φάτε μεγάλα ψάρια με προσοχή και σπάνια

Τι σημαίνει: Ακριβώς όπως τα πολλά γλυκά θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή απόλαυση, το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός. Τα μεγαλύτερα ψάρια χρειάζονται χρόνια για να αναπαραχθούν και τα χρόνια υπεραλίευσης θέτουν πολλά μεγάλα είδη ψαριών σε μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης, τα μεγάλα ψάρια που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα, συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων, όπως ο υδράργυρος, διότι συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα (ο άγριος σολομός αποτελεί εξαίρεση και μια υγιεινή επιλογή).

ΌΧΙ: Γαρίδες

Ένας απλός κανόνας: ξεχάστε τις τυχαία αλιευμένες γαρίδες

Τι σημαίνει: Αν θέλετε να τρώτε θαλασσινά και ψάρια υπεύθυνα, πείτε «αντίο» στις γαρίδες, καθώς κατά την αλίευσή τους, στα δίχτυα, πιάνονται πολλά ακόμη πράγματα. Έρευνα έχει δείξει ότι στις ψαριές γαρίδας, περιλαμβάνονται αρκετά κιλά που δεν είναι γαρίδες. Πολλά μέρη από αυτά πέφτουν στο πλοίο, άλλα καταστρέφονται και άλλα ρίχνονται στη θάλασσα. Όταν τρώτε γαρίδες, είστε υπεύθυνοι εν μέρει για αρκετά κιλά από άσχετα αλιεύματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ψαριών.

Οι γαρίδες εκτροφείου δεν είναι καλύτερη λύση, καθώς έχει βρεθεί πως περιέχουν απαγορευμένα αντιβιοτικά -ακόμη και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο- φυτοφάρμακα και τα κομμάτια εντόμων.

ΟΧΙ: Τόνος Bluefin

Ένας απλός κανόνας: Μην τρώτε ψάρια που είναι υπό εξαφάνιση

Τι σημαίνει: Η υπεραλίευση απειλεί αρκετά είδη ψαριών στον κόσμο. Τα καλά νέα είναι, ότι αν αποφύγουμε τα είδη αυτά τώρα και επιλέγουμε σωστά τα ψάρια που θα έχουμε στο τραπέζι μας, θα μπορούμε μια ημέρα να απολαύσουν τα είδη αυτά ξανά.

ΟΧΙ: Σολομός εκτροφείου

Ένας απλός κανόνας: Φάτε άγρια θαλασσινά

Τι σημαίνει: Το ένα τρίτο όλων των ψαριών που αλιεύονται στον κόσμο, μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα ή λάδι. Από αυτό, το 81% πηγαίνει σε εκτρεφόμενα ψάρια όπως ο σολομός. Χρειάζονται 2,30 κιλά άγριων ψαριών για να παραχθεί 0,5 κιλό σολομού εκτροφείου και αυτό δεν είναι ένα ευνοϊκό αποτύπωμα στη φύση. Επίσης, ο σολομός εκτροφείου τείνει να είναι γεμάτος από παρασιτικές ψείρες της θάλασσας, που απαιτούν υψηλές δόσεις τοξικών χημικών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η καθαρότερη λίμνη στο κόσμο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 23-06-2013 12:21:42 am | από nskarmoutsos

Φωτογραφίες από την καθαρότερη λίμνη στον κόσμο, στην οποία απαγορεύεται το κολύμπι, τράβηξε ο φωτογράφος Klaus Thymann τον Φεβρουάριο.
Η «Γαλάζια Λίμνη» βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και για να τη φωτογραφίσει ο Thymann πήρε έγκριση από την κυβέρνηση και τους αυτόχθονες Maori, που θεωρούν το νερό της ιερό.
Ο φωτογράφος χαρακτήρισε την εμπειρία μοναδική, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο καθαρό νερό.
Η ορατότητα στη λίμνη φθάνει μέχρι και τα 80 μέτρα, κάτι που την καθιστά την καθαρότερη στον κόσμο.
Το νερό της προέρχεται από μια παγωμένη λίμνη λίγο πιο ψηλά, που ονομάζεται Constance.
Όταν οι πάγοι λιώνουν το νερό της Constance φιλτράρεται στους βράχους και καταλήγει στη Γαλάζια Λίμνη, όπου και παραμένει για 24 ώρες πριν διαρρεύσει στο ποτάμι. Η σύντομη αυτή παραμονή εξασφαλίζει εξαιρετική διαύγεια και καθαρότητα.
Το τίτλο της καθαρότερης λίμνης στον κόσμο διεκδικεί και μια άλλη Γαλάζια Λίμνη στο νησί «North Stradbroke Island», ανοιχτά του Κουίνσλαντ.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τη λίμνη «κλιματικό πρόσφυγα» και υποστηρίζουν πως έχει την ίδια χημική σύνθεση και βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν 7.500 χρόνια.
Όπως επισημαίνουν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά της ξηραίνονται σε έναν παρακείμενο βάλτο και αναπληρώνονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάθε 35 χρόνια.

Η βαθύτερη σπηλιά στον κόσμο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 29-05-2013 06:55:30 am | από nskarmoutsos

Το σπήλαιο της Krubera Σπήλαιο (ή σπήλαιο Voronya) είναι το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη Γη, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά Arabika Massif του δυτικού Καυκάσου, κοντά στην πόλη Gagra της Αμπχαζίας.

Το βάθος του φτάνει τα 2.191 μέτρα και πολλές αποστολές προσπάθησαν να καταδυθούν στα έγκατα της Γης προκειμένου να εξερευνήσουν την απόκοσμη ομορφιά του. Το 2001 ήταν η πρώτη φορά που μια ουκρανική αποστολή σπηλαιολόγων κατέβηκε μέχρι τα 1.710 μέτρα βάθος, τραβώντας  τις πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

Το 2007 ο ορειβάτης Gennadiiy Samokhin κατάφερε να φτάσει στο… τέρμα, απαθανατίζοντας τα περισσότερα από τα σημεία του σπηλαίου και δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να θαυμάσουν την εκπληκτική ομορφιά του. 

Πηγή: perierga.gr

Το «γυάλινο» χταπόδι

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 21-05-2013 12:09:41 am | από nskarmoutsos

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς τα χταπόδια που ζουν βαθειά στον ανοιχτό ωκεανό, ωστόσο το να εντοπίσει ένα «γυάλινο» χταπόδι είναι σχεδόν αδύνατο.
Το σπάνιο χταπόδι
Vitreledonella richardi μοιάζει περισσότερο με μέδουσα και δεν καμουφλάρεται, όπως τα υπόλοιπα είδη, για να ξεγελάσει τους θηρευτές, αφού είναι σχεδόν διαφανές.
Μάλιστα στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γίνεται σχεδόν αόρατο. Στη φωτογραφία φαίνονται τα αδιαφανή πεπτικά όργανα του χταποδιού, αλλά και οι βεντούζες του που μοιάζουν με στολίδια.
Πολλά είδη χταποδιών έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο. Αντίθετα το γυάλινο χταπόδι έχει περίεργα επιμήκη μάτια, τα οποία περιορίζουν μεν την όραση, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τους θηρευτές.
Επειδή τα γυάλινα «χταπόδια» εντοπίζονται σπάνια, οι πληροφορίες για τους οικοτόπους και τον κύκλο ζωής τους είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν γεννιούνται είναι περίπου 2,2 χιλιοστά και το μήκος τους στην πορεία φτάνει μέχρι τα 45 εκατοστά.
Πολλά χταπόδια που ζουν στην ανοιχτή θάλασσα έχουν ένα αποσπώμενο μέλος, το οποίο και χρησιμοποιούν για να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το «γυάλινο» χταπόδι, καθώς τα άτομα του είδους συνευρίσκονται.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα θηλυκά κρατούν τα εκατοντάδες αυγά με τα μικρά τους στο στόμα, μέχρι να εκκολαφθούν.

Πηγή: econews.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις