Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Γιγάντωση των πόλεων ως το 2030

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-09-2012 06:31:50 pm | από nskarmoutsos

Τριπλασιασμό της αστικής ανάπτυξης ως το 2030 προβλέπουν Αμερικανοί ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η γιγάντωση των πόλεων θα καταβροχθίσει εκτάσεις στο μέγεθος της Νοτίου Αφρικής (1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), πολύτιμους οικοτόπους, δάση που λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές άνθρακα και κατ’ επέκταση εκατοντάδες απειλούμενα είδη.

«Τα επόμενα 18 χρόνια ο κόσμος θα βιώσει μια πρωτοφανή έκρηξη αστικής επέκτασης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Karen Seto, καθηγήτρια αστικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η έκρηξη αυτή θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς η ζήτηση για ακατέργαστα υλικά και ενέργεια θα αυξηθεί για την κατασκευή δρόμων, κτιρίων και άλλων υποδομών.

«Το θέμα αυτό δεν περιορίζεται σε ένα μέρος ή μια χώρα αλλά πρόκειται για παγκόσμια τάση. Διανύουμε τον αιώνα των πόλεων», τόνισε η Δρ. Seto εξηγώντας ότι η προβλεπόμενη αστική επέκταση ισοδυναμεί με τη δημιουργία 20.000 γηπέδων ποδοσφαίρου ημερησίως για 30 χρόνια.

Η μεγαλύτερη αστική επέκταση αναμένεται στην Ασία και συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή της Κίνας και σε επτά πρωτεύουσες ινδικών κρατιδίων, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν θα επηρεαστούν όλες οι χώρες στον ίδιο βαθμό, καθώς σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες η ανάπτυξη των πόλεων θα είναι πολύ μικρή.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόνο το 1% των πόλεων εκτείνεται σε περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, ποσοστό που τις επόμενες δυο δεκαετίες θα διαμορφωθεί στο 1,8%, οδηγώντας σε εξαφάνιση 139 αμφίβια, 41 θηλαστικά και 25 είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση National Academy of Science, διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Γέιλ σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και το πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πηγή: econews.gr

Ένα ορυχείο γεμάτο… χρώματα

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 10-11-2016 08:57:35 pm | από nskarmoutsos

Ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Yekaterinburg στην κεντρική Ρωσία, του οποίου τα τοιχώματα σχηματίζουν εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα.
Η ιδιαιτερότητα αυτή του ορυχείου, οφείλεται στα στρώματα καρναλλίτη, που εντοπίζονται στο εσωτερικό του.

Ο καρναλλίτης αποτελεί ένα ορυκτό από συμπυκνωμένο κάλιο και μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τις συνθήκες τις δημιουργίας του.
Όποιος καταφέρει να επισκεφθεί το ορυχείο, έρχεται αντιμέτωπος με ένα πραγματικό, φυσικό υπερθέαμα.

Ωστόσο, οι σπηλιές δεν είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτές για το κοινό. Για να φτάσει κάποιος στο εσωτερικό του ορυχείου πρέπει να πάρει ειδική άδεια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: perierga.gr

«Τρελάθηκε» ο πλανήτης Γη

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 19-08-2015 07:57:13 am | από nskarmoutsos

Η αλλαγή  του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, οι οποίες απειλούν την ισορροπία του πλανήτη

Για ποιο λόγο ένα νεογνό θαλάσσιο λιοντάρι να φτάσει εξαντλημένο από την πείνα από τον ωκεανό στην είσοδο ενός μπαρ στο Λος Άντζελες; 

Για ποιο λόγο ένα άλλο θαλάσσιο λιονταράκι να βρεθεί ημιθανές σε πεζοδρόμιο δίπλα σε ένα αυτοκίνητο σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο; 

Και ακόμα για ποιο λόγο μια πολική αρκούδα για πρώτη φορά στα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια που ζει στον πλανήτη Γη να κυνηγήσει και να φάει ένα δελφίνι;

Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα είναι η κλιματική αλλαγή! 

Γιατί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, και τα τρία περιστατικά είναι πραγματικά και συνέβησαν το 2015, χρονιά - ορόσημο, κατά την οποία πλέον οι δραματικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ορατές και στους πιο φανατικούς αρνητές του φαινομένου.

Η κατάσταση, όπως δραματικά επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και, εάν οι ισχυροί του πλανήτη δεν λάβουν τον Δεκέμβριο, στο Παρίσι, σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ο πλανήτης Γη δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει.

Τα τρία περιστατικά με τα δυο θαλάσσια λιονταράκια και την πολική αρκούδα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εκείνα απλώς που έγιναν αντιληπτά και καταγράφηκαν από επιστήμονες και πολίτες. Περιστατικά που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύουν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει επιφέρει, ίσως, ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, επιπτώσεις που θα αρχίσουν να γίνονται ορατές σε όλους μας επισημαίνοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι δίπλα μας και απειλεί την ισορροπία του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, ακόμα και το λιώσιμο των πάγων, ακόμα και οι μεγάλες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, περνούσε λίγο-πολύ στα ψιλά, αφού θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μας αφορούν. Ότι δεν θα φτάσουν στην αυλή μας, οπότε δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε τη λήψη μέτρων, μια και πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο τους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τα τρία, όμως, αυτά περιστατικά μαρτυρούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν χτυπάει απλώς την πόρτα μας, αλλά έχει περάσει στον οίκο μας, σε σημείο ένα θαλάσσιο λιοντάρι να βγαίνει από τον ωκεανό, να διασχίζει αυτοκινητόδρομο και να ζητά τροφή από τους ανθρώπους σε ένα μπαρ στην Καλιφόρνια!

Εάν ακόμα και αυτή η εικόνα δεν είναι ικανή να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της άγνοιας και της άρνησης, τότε ο πλανήτης δεν έχει κανένα μέλλον. 

Τον φετινό Μάιο έκπληκτοι οι περαστικοί σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν εξαντλημένο κάτω από ένα αυτοκίνητο ένα νεαρό θαλάσσιο λιοντάρι. Ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι του κέντρου διάσωσης θαλασσίων θηλαστικών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το θαλάσσιο λιονταράκι θα πέθαινε από την πείνα και βγήκε στους δρόμους της πόλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει τροφή.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου δεν εξεπλάγησαν από την εμφάνιση του θαλάσσιου λιονταριού στους δρόμους της πόλης αφού μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2015 επενέβησαν σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά, αριθμός πρωτοφανής τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως εξηγούν, τα θαλάσσια λιοντάρια – και όχι μόνο – βλέπουν την τροφή τους να εξαφανίζεται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της υπεραλίευσης.

Την ίδια εποχή, στο Λος Άντζελες οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες ενός μπαρ είδαν να μπαίνει μέσα και να στέκεται στις σκάλες ένα εξαντλημένο από την πείνα θαλάσσιο λιονταράκι. Το νεογνό βγήκε από το νερό, πέρασε την παραλία και μέσα από το πάρκινγκ έφτασε μέχρι το πρώτο μπαρ της περιοχής. 

Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να το παραλάβουν για να το φροντίσουν, διαπίστωσαν ότι λιμοκτονούσε, είχε χάσει βάρος και είχε μια πολύ σοβαρή μόλυνση στο ένα του μάτι. Όπως και στην περίπτωση με το θαλάσσιο λιονταράκι στο Σαν Φρανσίσκο, οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν αφού επρόκειτο για ένα από τα 1.800 νεογνά που τους πρώτους μήνες του 2015 βγήκαν στις ακτές της Καλιφόρνιας στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. 

Το θέμα έχει απασχολήσει την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration), η οποία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προσπάθεια επιβίωσης των θαλάσσιων θηλαστικών.

Έναν μήνα μετά, στα μέσα Ιουνίου του 2015, ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας κατέγραψαν για πρώτη φορά πολική αρκούδα να σκοτώνει και να τρώει δελφίνι. Το γεγονός τούς εξέπληξε αφού τα δυο θηλαστικά δεν έρχονται συνήθως σε επαφή, καθώς διαβιούν σε διαφορετικά σημεία, οι επιστήμονες εκτιμούν όμως ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου υποχρεώνει τα δελφίνια να κινηθούν σε άγνωστα νερά, με αποτέλεσμα να γίνουν λεία για τις πολικές αρκούδες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμα ότι οι πολικές αρκούδες ήταν ασυνήθιστα αδύνατες, γεγονός που μαρτυρά ότι είχαν σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση τροφής, πράγμα που επίσης αποδίδεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ερευνητές του Πολικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας επισημαίνουν ότι η αλλαγή στη διατροφή των πολικών αρκούδων οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος, καθώς νέα είδη βρίσκουν τον δρόμο τους προς τον Βορρά ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, πράγμα που δεν γινόταν ποτέ πριν από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα δελφίνια εμφανίζονταν στη νορβηγική Αρκτική μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως με το λιώσιμο των πάγων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Η οξίνιση των ωκεανών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και που επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι η λεγόμενη οξίνιση των ωκεανών, ένας πολύ σημαντικός δείκτης της υποβάθμισής τους, όπως σημειώνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS (medsos.gr). 

Οξίνιση ονομάζουν οι επιστήμονες τη μείωση του pΗ των ωκεανών. Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική οργάνωση, οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του αερίου αυτού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την οξύτητα του νερού.

«Συγκεκριμένα, απορροφούν μεταξύ του 1/4 και του 1/2 του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης η οξίνιση της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 650.000 χρόνια».

Το αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη σύνθεση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξαιτίας της αδυναμίας των οργανισμών αυτών να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες στη χημεία των θαλασσών, να προκαλέσει στο τέλος ακόμα και την κατάρρευση ιχθυαποθεμάτων (καταστροφή οικοτόπων, μείωση τροφής) σε πολλές περιοχές και συνεπώς την οικονομική καταστροφή παράκτιων και θαλάσσιων αλιέων, αλλά και την τουριστική υποβάθμιση αυτών των περιοχών (π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν θέλγητρο για τους λάτρεις της κατάδυσης).

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν με μελέτη που παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), οι οποίοι προειδοποίησαν ότι, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αλλαγή του κλίματος, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν μέση στάθμη 30 εκατοστά υψηλότερη, το περιεχόμενό τους σε οξυγόνο θα είναι 2% μικρότερο και η οξίνισή τους θα έχει αυξηθεί κατά 70%, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν οι Γάλλοι ερευνητές, το θαλασσινό νερό είναι 23% πιο όξινο από ό,τι στις αρχές τις βιομηχανικής επανάστασης και εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα μπορούσε να φτάσει το 170%!

Το 2015 η θερμότερη χρονιά

Τέσσερις μήνες πριν από την κρίσιμη διακυβερνητική συνάντηση για το μέλλον του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, οι επιστήμονες σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τους εκπροσώπους των 190 κρατών που θα συμμετάσχουν στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ότι το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά που θα έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, τον φετινό Ιούνιο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 16,33 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το ρεκόρ του περσινού Ιουνίου κατά 0,12 βαθμούς, αύξηση που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή από τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΟΑΑ, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε καταγράφηκε μέση θερμοκρασία 14,35 βαθμών Κελσίου, ήταν το θερμότερο όλων των εποχών και μεμονωμένα ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος οι θερμότεροι μήνες.

Άκρως ανησυχητικό θεωρείται από τους επιστήμονες και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταρριφθεί 25 φορές τα μηνιαία ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ενώ καμία φορά από το 1916 δεν έχει σημειωθεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας.

Να σημειωθεί ότι στην 21η Διάσκεψη για το Κλίμα ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο τη λήψη δεσμευτικών μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ήδη από το 2009 εκτιμήθηκε ότι τα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές των αερίων ώς το 2020, στόχος που δεν κατέστη δεσμευτικός και δεν έλαβε νομικό περιεχόμενο.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να λάβει δεσμευτικά μέτρα στο Παρίσι που θα ισχύσουν από το 2020, δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις κυρίως από το μπλοκ των ισχυρών και πιο ρυπογόνων κρατών.

Μέχρι στιγμής, προτάσεις έχουν καταθέσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα, και συγκεκριμένα:

■ Η Ε.Ε. δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, μείωση που θα κατανεμηθεί στα κράτη - μέλη μάλλον ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

■ Οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μείωση από 26% έως 28% το 2025 σε σύγκριση με το 2005.

■ Η Κίνα, υπεύθυνη για το 25% των εκπομπών, υπόσχεται να τις σταθεροποιήσει το 2030.

Πηγή: topontiki.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δρομικό διήμερο στα χωριά του Πάρνωνα στο πλαίσιο του αγώνα υπεραπόστασης «Κρόνιο Πέρασμα»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-07-2018 02:53:36 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στην συνδιοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης 70 χλμ. στον Πάρνωνα «Κρόνιο Πέρασμα: τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» που διεξήχθη στις 14.07.2018 με σημείο αφετηρίας και τερματισμού τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, τον ΦΔΠΜΜΜ, την τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας αλλά και την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής. Συμπληρωματικά, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ένας δεύτερος παράλληλος αγώνας, συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα ή Ημικρόνιον Πέρασμα».

Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15.07.2018 με την πραγματοποίηση του 1ου Ημιμαραθωνίου Βόρειας Κυνουρίας «Ο ΤΑΝΑΟΣ» με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και ενός αγώνα 6 χλμ. (πλήρης κύκλος Άγιου Πέτρου). Στο σημαντικό αυτό δρομικό διήμερο συμμετείχαν 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο Φορέας Διαχείρισης ως μέλος της επιτροπής συντονισμού του αγώνα συνεργάστηκε με τους κατά τόπους φορείς, εθελοντές, συλλόγους και οργανώσεις για την προετοιμασία του Κρονίου Περάσματος, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η οποιαδήποτε εκκρεμότητα ως προς τη στελέχωση και τις προμήθειες των σταθμών ανεφοδιασμού, την υγειονομική κάλυψη του αγώνα, κ.α. Παράλληλα, κάλυψε διοικητικά την αθλητική εκδήλωση και ανέλαβε την οργάνωση και την στελέχωση ορισμένων από τους 13 σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών. Σημαντική ήταν και η αρωγή του προσωπικού του Φορέα το οποίο συνέβαλε ενεργά στην αθλητική διοργάνωση, τόσο με τη στελέχωση σταθμών ανεφοδιασμού, όσο και με τη χρήση των οχημάτων του Φορέα για την υποστήριξη και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Το Κρόνιο Πέρασμα 2018 ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων και αναμνηστικών στους πρώτους νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της κοινότητας του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

Στην πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής για τη στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών του αγώνα ανταποκριθήκαν, επίσης, οι παρακάτω φορείς:

* Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών,

* Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς,

* Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς,

* Σπαρτιάτες Δρομείς,

* Ομάδα Διάσωσης Ετοιμοκλής,

* Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων,

* Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν ενεργά την φετινή διοργάνωση, είτε ως χορηγοί, είτε ως εθελοντές.

Για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν μπορείτε να ενημερωθείτε από τους παρακάτω συνδέσμους: https://results.chronolog.gr/resultsv2.aspx?ev=2e0b9ba12042c138b57fc267fc69082f&pp=39a7&c=0 https://results.chronolog.gr/resultsv2.aspx?ev=2e0b9ba12042c138b57fc267fc69082f&c=1&pp=39a7

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr 

Διοργάνωση δρομικού διήμερου 14 – 15 Ιουλίου 2018 στα χωριά του Πάρνωνα, στο πλαίσιο του αγώνα υπεραπόστασης «Κρόνιο Πέρασμα»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-07-2018 10:18:20 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας και η τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας, με την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά τον αγώνα υπεραπόστασης στον Πάρνωνα με το όνομα «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ Τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών». Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, από ώρα 10:00 π.μ. με αφετηρία και τερματισμό στον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας, καλύπτοντας μια κυκλική απόσταση 70 χλμ!

Η αθλητική διοργάνωση πραγματοποιείται εξολοκλήρου σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, περνώντας μεταξύ άλλων κάτω από έλατα, πλατάνια και πεύκα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. στην πλατεία του Αγ. Πέτρου, κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα και τερματίζει στον Άγιο Πέτρο, ενώ η συνολική του διάρκεια θα είναι μέχρι τις 20:30 μ.μ. Συμπληρωματικά την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και ένας 2ος παράλληλος αγώνας, με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα» ή «Ημικρόνιον Πέρασμα», συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με αφετηρία και τερματισμό στον Άγιο Πέτρο (ξεκινά ακριβώς την ίδια ώρα από τον Άγιο Πέτρο και διοργανώνεται στην ίδια διαδρομή με το Κρόνιο Πέρασμα μέχρι τον κόμβο της Στραβόρραχης μετ’ επιστροφής), για όλους εκείνους τους αθλητές που δεν θα συμμετάσχουν στον μεγάλο αγώνα.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του Κρονίου Περάσματος, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά δύο (2) παράλληλοι αγώνες με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας με ίδια ώρα εκκίνησης στις 10:00 π.μ.

* Αγώνας 21,1 χλμ.,1ος Ημιμαραθώνιος Βόρειας Κυνουρίας «Ο ΤΑΝΑΟΣ», που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο και ακολουθεί την διαδρομή, Καστρί – Ωριά – Έλατος – Άγιος Πέτρος και είναι όλος σε ασφάλτινη διαδρομή.

* Αγώνας 6χλμ., πλήρης κύκλος Άγιου Πέτρου.

Στο φετινό δρομικό διήμερο αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά πάνω από 300 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης, [http://www.fdparnonas.gr/activities/kronion-perasma/] και πιο αναλυτικά οι λεπτομέρειες του αγώνα βρίσκονται στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα [www.kronionperasma.com]. 

Και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-07-2015 01:50:37 pm | από nskarmoutsos

Κάθε ψάρι έχει την εποχή του και αυτό πρέπει ο καταναλωτής να το μάθει και να το σέβεται. Ως υπεύθυνοι καταναλωτές μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη αλιεία αποφεύγοντας να καταναλώνουμε νεαρά ψάρια και γενικότερα αλιεύματα, κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
Η αλίευση ψαριών θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλίευση παράνομων (και άρα προστατευόμενων) και απειλούμενων ειδών θαλάσσιων οργανισμών.
 Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το 82% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα, επισημαίνει το WWF Eλλάς. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της υπεραλίευσης είναι ότι ψαρεύουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά.
Ανάλογα με τον ρυθμό αναπαραγωγής αλλά και το γεγονός ότι κάποια ψάρια αλλάζουν φύλο στη διάρκεια της ζωής τους, όπως η γόπα, η υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυτη εξαφάνιση κάποιων ειδών.
Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, μαύρου χτενιού, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία, καρχαρία προσκυνητή. Είδη των οποίων τα αποθέματα απειλούνται στη Μεσόγειο και δεν πρέπει να καταναλώνουμε είναι, ο ξιφίας, ο γαλέος, οι καρχαρίες. Όσον αφορά στον ερυθρό τόνο ο πληθυσμός του έχει ανακάμψει.
Φαγκρί, τσιπούρα και σαρδέλα
«Τον Αύγουστο επειδή το ψάρι βρίσκεται στη φάση που αναπαράγεται είναι πιο λιπαρό και γι' αυτό είναι και πιο νόστιμο. Γι' αυτό και υπάρχει η ρήση «και ο κολιός τον Αύγουστο». Είναι μεν πιο νόστιμος αλλά αυτό όπως είπα συμβαίνει επειδή βρίσκεται στη φάση της αναπαραγωγής του» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
Αφήνουμε τον Αύγουστο τον κολιό να γίνει γονιός και ενδεικτικά επιλέγουμε φαγκρί, τσιπούρα, σαρδέλα, μπαρμπούνι, λιθρίνι αλλά και λαβράκι. Όσο για τον Ιούλιο μπορούμε να καταναλώσουμε γαύρο, γλώσσα ή λαβράκι.
«Τα αβγωμένα ψάρια και ο γόνος θεωρούνται λιχουδιά», λέει ο κ. Παξιμάδης,«και στα εστιατόρια εξακολουθούμε να τα παραγγέλνουμε». Μία άλλη παράμετρος είναι το μέγεθος των ψαριών.
 «Πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε υπόψη το μήκος» εξηγεί ο ίδιος «αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι κάποια ψάρια είναι ερμαφρόδιτα. Η τσιπούρα γεννιέται αρσενική και μετά από κάποιο μήκος γίνεται θηλυκή. Το θέμα της αλλαγής του φύλου και της αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό».
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των αλιευμάτων που επιτρέπεται να καταναλώνουμε. Η εποχικότητα, ωστόσο, δεν είναι κατοχυρωμένη θεσμικά ή νομικά.
Ο κ. Παξιμάδης τονίζει ότι η υπεραλίευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, την ώρα που το εθνικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων έχει σταματήσει. «Τα δεδομένα προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την ΕE» λέει ο κ. Παξιμάδης και υπενθυμίζει ένα άλλο ζήτημα «Το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την παράνομη αλιεία.
Αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα. Θα έπρεπε όσον αφορά την αλιεία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης να υπάρχουν χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί (περιοχές που δεν θα έπρεπε να ψαρεύονται) αλλά και περιορισμοί σε σχέση με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 50% των ψαριών από αναπτυσσόμενος χώρες. Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής εκστρατείας Fish forward, ο πολίτης καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να μάθει ότι επιλέγοντας σωστά ψάρια και θαλασσινά, υποστηρίζει τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν και τους πληθυσμούς ψαριών να ανακάμψουν, στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε όλο τον κόσμο.

Το WWF στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015 συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που προωθεί βιώσιμες λύσεις για τον άνθρωπο και τη θαλάσσια ζωή και απαντά και σε ερωτήματα όπως «Ποια ψάρια και θαλασσινά μπορείς να καταναλώνεις και πότε;».

Στόχος της εκστρατείας Fish forward είναι οι πολίτες Ευρώπης να δουν τη «μεγάλη εικόνα» και να μάθουν περισσότερα για τον αντίκτυπο των καταναλωτικών τους επιλογών στον άνθρωπο και τη θάλασσα. Ειδάλλως, φάτε μάτια ψάρια…

Πηγή: real.gr

Πυρκαγιές: ποια φυτά στον κήπο μπορούν να σώσουν το σπίτι σας από τη φωτιά

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-06-2012 12:05:35 am | από nskarmoutsos

Οι τελευταίες πυρκαγιές μάς έβαλαν για μια ακόμα φορά σε σκέψεις. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τα εύφλεκτα φυτά με κάποια πιο ανθεκτικά στη φωτιά;

Προφανώς δεν αναφερόμαστε στη δασική χλωρίδα η οποία δεν πρέπει να διαταράσσεται από το ανθρώπινο χέρι, αλλά αν φυτεύαμε έναν λιγότερο εύφλεκτο κήπο μήπως σώζαμε τουλάχιστον τα σπίτια και τους ανθρώπους;

Ψάξαμε και βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κατηγορίες των φυτών που εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και μπορούν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι τα φυτά αυτά είναι ανθεκτικά στη φωτιά και δεν καταστρέφονται στο πέρασμά της.

—Γενικά χαρακτηριστικά των φυτών που περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς:

*περιέχουν πολλούς χυμούς που είναι λεπτόρευστοι σαν νερό και σχεδον άοσμοι (π.χ. παχύφυτα)

*δεν έχουν πολλά ξερά κλαδιά και δεν εγκλωβίζουν τα ξερά μέρη στο εσωτερικό της κόμης όπου είναι δύσκολο να καθαριστεί

*τα φύλλα τους είναι χλωρά και ευλύγιστα

* δεν περιέχουν ρετσίνια

Γενικά χαρακτηριστικά των εύφλεκτων φυτών:

*συγκρατούν μεγάλες ποσότητες ξερών υλικών όπως φύλλα, βελόνες και κλαράκια

*τα φύλλα τους περιέχουν πτητικές ουσίες, έλαια και τερπένια

*τα φύλλα έχουν έντονη μυρωδιά όταν συνθλίβονται

*ο χυμός τους είναι παχύρρευστος, κολλώδης και έχει έντονη μυρωδιά

*ο κορμός τους ξεφλουδίζει και ο φλοιός είναι ξηρός και αποσπάται εύκολα

Λίστες ανθεκτικών φυτών:

*ποώδη και εδαφοκάλυψης: ajuga (αγιούγκα), ceanothus, arctostaphyllus (αρκτοστάφυλλο), dianthus (μικρά γαρυφαλλάκια), phlox (φλοξ), lamium (λάμιο), pachysandra (παχυσάνδρα), sedum (σέδο), semprevivum (σεμπρεβίβο), veronica (βερόνικα), achillea (αχιλλέα), schoenoprasum (σχοινόπρασο), carex (κάρεξ), coreopsis (κορέοψη), echinacea (εχινάτσεα), delphinium (δελφίνιο), gaillardia (γαϊλάρδια), hemerocallis (ημεροκαλλίδα), hosta (χόστα), iris (ίριδα), yucca (γιούκα).

*θάμνοι: cistus (κιστός), cotoneaster (κυδωνίαστρο), mahonia (μαόνια), gaultheria (γωλθερία), rhododendron (ροδόδεντρο), acer (άτσερ), cornus (κόρνος), euonymus (ευώνυμο), philadelphus (φιλάδελφος), rhamnus (ράμνος), rhus (σουμάκι), rosa (τριαντάφυλλο), spiraea (σπιρέα), symphoricarpus (συμφορίκαρπος), syringa (πασχαλιά), viburnum (βιβούρνο)

*δέντρα: acer (άτσερ), aesculus (ιπποκαστανιά), catalpa (κατάλπα), cercis (κουτσουπιά), cornus (κόρνος), cataegus (κράταιγος), fagus (οξιά), fraxinus (φραξίνος), gleditsia (γλεδίτσια τριάκανθος), juglans (καρυδιά), liquidambar (λικουϊντάμπαρ), malus (καλλωπιστικές μηλιές), platanus (πλάτανοι), populus (λεύκες), robinia pseudacacia (ροβίνια ψευδακακία), prunus (προύνοι), sorbus (σορβιά)

Επίσης, ο χλοοτάπητας είναι ένα ακόμα καλό εμπόδιο για την εξάπλωση της φωτιάς, αρκεί να είναι πράσινος και φροντισμένος.

Πηγή: Livingreen

Οι μεγάλες ιστορικές ανακατατάξεις έχουν μια κοινή συνιστώσα: την κλιματική μεταβολή

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-06-2012 06:25:10 pm | από nskarmoutsos

Τα αγγεία που υπερήφανα κρατούν οι Μινωίτες στις σωζόμενες τοιχογραφίες τους φαίνεται πώς κάποια στιγμή άδειασαν λόγω της ξηρασίας, οδηγώντας έναν εντυπωσιακό πολιτισμό στην εξαφάνιση

Η μακρόχρονη διαμάχη των επιστημόνων για το κατά πόσον η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα ή είναι απλά μια φυσιολογική φάση στην κυκλική ψύξη-θέρμανση της Γης είχε ως θετική παρενέργεια την επανεξέταση της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη μας. Καταγράφοντας κάθε είδους ίχνος που άφησαν πίσω τους οι προγενέστερες κλιματικές αλλαγές – στους δακτυλίους των δένδρων, στα ιζήματα των βυθών, στα πετρώματα των ακτών και στους πάγους των πόλων – έχουμε πλέον τον χρονικό χάρτη του πότε εκδηλώθηκαν.

Ο χάρτης αυτός είναι μεν πολύτιμος για τους περιβαλλοντολόγους, αλλά αποδεικνύεται και εξαίρετη πυξίδα για τους παλαιοντολόγους, τους ανθρωπολόγους, τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς και τους κοινωνιολόγους. Γιατί; Ας δούμε μαζί κάποια απρόσμενα στοιχεία που προέκυψαν από την αντιστοίχιση της εκδήλωσης κλιματικών αλλαγών και μαζικών μεταστροφών στην ιστορία των ανθρώπων.

Από την Οδύσσεια στην Αραβική Άνοιξη

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη τι έσβησε από την Ιστορία τους νικητές της Τροίας – τους Μυκηναίους –, η μελέτη που δημοσίευσε στις 28 Ιουλίου 2011 στο «Journal of Archaeological Science» o ανθρωπολόγος Brandon L. Drake είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: Διηγείται το πώς μια κλιματική αλλαγή έφερε τον λιμό και τελικά τη συσσωμάτωση σε «στρατιά των καταραμένων» των εξαθλιωμένων αγροτοκτηνοτρόφων και των μισθοφόρων χωρίς τροφοδότες πάτρωνες από όλη τη Μεσόγειο, ωθώντας στη μετανάστευση το υπόλοιπο των Μυκηναίων και Μινωιτών.

Ήταν οι «Λαοί της Θάλασσας» που σάρωσαν τα παράλια της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, από το 1190 ως το 1050 π.Χ. Όχι, δεν θα βρείτε όλα τα θραύσματα του ψηφιδωτού στην εργασία αυτή – θα πρέπει να διαβάσετε και την «The Sea Peoples, from Cuneiform Tablets to Carbon Dating» του David Kaniewsk και να δείτε το σχετικό ντοκυμαντέρ του History Channel.

Ωστόσο μια σύνδεση που κάνει στο τέλος της εργασίας του ο Drake γεφυρώνει απίστευτα το τότε με το σήμερα. Λέει ότι οι λόγω κλιματικής αλλαγής στερήσεις σε τρόφιμα οδήγησαν τότε σε εξεγέρσεις (καταπώς είχε πει από το 1954 ο αρχαιολόγος μας Μανόλης Ανδρόνικος) κατά τρόπο ανάλογο με αυτές που πυροδότησαν το 2011 στην Τυνησία την Αραβική Ανοιξη. Οπως έχει στοιχειοθετήσει και στο βιβλίο του «Food, Farming and Freedom: Sowing the Arab Spring» ο καθηγητής Αγρονομίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Rami Zurayk, οι αραβικές χώρες εισάγουν το 80% των αναγκών τους σε τρόφιμα και η υπέρμετρη αύξηση των τιμών λόγω της κλιματικής αλλαγής υπήρξε δραματική για τον φτωχόκοσμό τους.

Στην εργασία του ο Drake μάς δίνει μια ιδιαίτερα εύγλωττη αντιστοίχιση του κλίματος με τις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου 2200 – 1 π.Χ. Μας λέει ότι η εμφάνιση των ελληνόφωνων φύλων στην Ελλάδα συνδυάζεται με συνεχή αύξηση των βροχοπτώσεων (ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα;), ότι η πολιορκία της Τροίας μάλλον ήταν απόρροια απελπισίας έπειτα από αιώνες συνεχούς ξηρασίας και ότι ο «αρχαίος μεσαίωνας» (1100 – 800 π.Χ.) συνέπεσε με δραματικά απότομη κλιματική αλλαγή. Για την Ελληνική Αναγέννηση που επακολούθησε, με την απίστευτη άνθηση πολιτισμικής σοφίας, λέει το εξής σημαίνον για εμάς: «Η ανάκαμψη της αστικής κοινωνίας στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν εξαρτήθηκε τόσο από τις κλιματικές συνθήκες όσο από την ανθρώπινη καινοτομία». Σημειώνουμε εδώ ότι μεταξύ του 8ου και του 7ου αιώνα π.Χ. ο πληθυσμός των Ελλήνων σχεδόν επταπλασιάστηκε (κρίνοντας από τον αριθμό των τάφων της περιόδου) και ότι μέσα σε 250 χρόνια η Μίλητος έφτασε να ιδρύσει ως 150 αποικίες!

Στη συνέχεια ο Drake μάς λέει ότι η βελτίωση των κλιματικών συνθηκών γύρω στο 350 π.Χ. ίσως ευνόησε την επικράτηση για πολλούς αιώνες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, αλλά η απότομη ψύξη που σημειώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. συνέπεσε με την κατάπτωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μήπως λοιπόν και η μετέπειτα ιστορία της ανθρωπότητας στιγματίστηκε από κρίσεις που επίσης σχετίζονταν με κλιματικές αλλαγές.

Σκοτάδι: ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση ή τα δεινά της φωτορρύπανσης

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-07-2013 06:35:48 pm | από nskarmoutsos

Την άποψη ότι το σκοτάδι είναι ένας φυσικός πόρος υπό εξαφάνιση υποστηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας Paul Bogard στο τελευταίο βιβλίο του που τιτλοφορείται “The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light”.

Ο Bogard γράφει για το σκότος και για την ανάγκη να το διατηρήσουμε πριν το χάσουμε οριστικά και επισημαίνει τη μεγάλη σημασία καταγραφής και διαβάθμισης των επιπέδων του σκότους προκειμένου να κατανοήσουμε την απώλειά του.

Ο Αμερικανός συγγραφέας αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην ασφάλεια αλλά και στον οργανισμό.

Η επιπτώσεις της φωτορρύπανσης στην όραση που δεν μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα από το φως στο σκοτάδι, αλλά και ο ακατάλληλος σχεδιασμός του αστικού φωτισμού με αισθητικούς, λειτουργικούς και οικονομικούς όρους είναι μερικά από τα θέματα που θίγει ο Bogard.

Αποσυνδέει μάλιστα την ασφάλεια και την προστασία από τον φωτισμό θεωρώντας τα φώτα προστασίας ως τεράστια σπατάλη χρημάτων και ενέργειας.

“Είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουμε συνείδηση του πού βρισκόμαστε” υποστηρίζει ο Bogard και όχι λόγω του φωτισμού.

Η θέαση ενός απολύτως σκοτεινού, έναστρου ουράνιου θόλου είναι ένα από τα συγκινητικότερα και εντυπωσιακότερα θεάματα που μπορεί κάποιος να δει λέει ο Bogard.

Είναι κρίμα που τόσοι λίγοι άνθρωποι ειδικά στις πόλεις έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν τέτοιο ουρανό λέει ο Bogard ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα ”Νυχτερινός Ουρανός” των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται μετρήσεις των επιπέδων του σκότους με σκοπό τη “διάσωσή” του.

Ζήστε όπως το σαλιγκάρι

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-06-2012 02:02:29 pm | από nskarmoutsos

Πολλοί θα ήθελαν ένα απομονωμένο μικρό σπιτάκι στο δάσος για να περνούν τις διακοπές τους. Η κατάλληλη λύση είναι το Hus-1, το οποίο βέβαια δεν δεσμεύει τους κατοίκους να μένουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος.
Το οικολογικό αυτό ξύλινο σπίτι είναι τόσο μικρό που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε από ένα φορτηγό. Ο αρχιτέκτονας Torsten Ottesjö σχεδίασε το σπίτι, που είναι τοποθετημένο στο δυτικό μέρος της Σουηδίας, με σκοπό να μην «τραβάει» την προσοχή στο δάσος και να φαίνεται ως ένα κομμάτι της περιοχής.
Ο ίδιος δήλωσε: «Τα μικρά σπίτια είναι φιλικά προς το περιβάλλον και απαιτούν λιγότερα και φθηνότερα υλικά για να κατασκευαστούν.
Το Hus 1 μπορεί να φιλοξενήσει στα 25 του τετραγωνικά μέχρι δύο άτομα και διαθέτει μία κουζίνα, ένα τραπέζι και κρεβάτια. Παράλληλα, ο Torsten Ottesjö χρησιμοποίησε για τη σκεπή και τους τοίχους μια πρόσθετη βιοδιασπώμενη ενισχυμένη επιφάνεια που αντέχει στους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή.

Πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις