Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Επιτυχής η αθλητική διοργάνωση Κρόνιο Πέρασμα 2017 ενώνοντας για 4η συνεχή χρονιά τα χωριά του Πάρνωνα σε Αρκαδία και Λακωνία

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-07-2017 03:15:13 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού (ΦΔΟΠΥΜ) συμμετείχε για 4η συνεχή χρονιά στην συνδιοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης 70 χλμ. στον Πάρνωνα «Κρόνιο Πέρασμα: τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» που διεξήχθη στις 15.07.2017 με σημείο αφετηρίας και τερματισμού τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Τον αγώνα διοργάνωσαν οι Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ΦΔΟΠΥΜ, τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας και την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής.

Το σημαντικό αθλητικό γεγονός ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 156 αθλητών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η χάραξη της κυκλικής διαδρομής χαρακτηρίζεται από τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, έχοντας αφετηρία τον Αγ. Πέτρο και κατεύθυνση προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνώντας από τον κόμβο των Τσιντζίνων (ή Πολύδροσο), διασχίζοντας τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα ώστε να καταλήξει πίσω στον Άγιο Πέτρο. Συμπληρωματικά, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την ίδια μέρα και ένας δεύτερος παράλληλος αγώνας, συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα ή Ημικρόνιον Πέρασμα».

Ο ΦΔΟΠΥΜ, ως μέλος της επιτροπής συντονισμού του αγώνα και στοχεύοντας στην επιτυχία της διοργάνωσης, έκανε έκκληση στα μέλη της εθελοντικής ομάδας του να στηρίξουν και να προβάλλουν το ιδιαίτερο αυτό αθλητικό γεγονός και συνεργάστηκε με τους κατά τόπους φορείς, εθελοντές, συλλόγους και οργανώσεις για την προετοιμασία του Κρονίου Περάσματος, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η οποιαδήποτε εκκρεμότητα ως προς τη στελέχωση και τις προμήθειες των σταθμών ανεφοδιασμού, την απομάκρυνση απορριμμάτων, την υγειονομική κάλυψη του αγώνα, κ.α. Παράλληλα, κάλυψε διοικητικά την αθλητική εκδήλωση και ανέλαβε την οργάνωση και την στελέχωση ορισμένων από τους 13 σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών. Σημαντική ήταν και η αρωγή του προσωπικού του ΦΔΟΠΥΜ, το οποίο συνέβαλε ενεργά στην ενδεκάωρη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης, τόσο με την στελέχωση σταθμών ανεφοδιασμού όσο και με την χρήση των οχημάτων του ΦΔΟΠΥΜ του για την υποστήριξη του αγώνα.

Το Κρόνιο Πέρασμα 2017 ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική τελετή για τους δώδεκα πρώτους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και την απονομή βραβείων και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της κοινότητας του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

Στην πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής για την στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών του αγώνα ανταποκριθήκαν οι παρακάτω φορείς:

§  3ος Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους,

§  Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς,

§  Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών,

§  Ομάδα Διάσωσης Ετοιμοκλής,

§  Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων,

§  Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν ενεργά την φετινή διοργάνωση είτε ως χορηγοί είτε ως εθελοντές.

Για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν μπορείτε να ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.runningnews.gr/item.php?id=32342.

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr.

Και ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-07-2015 01:50:37 pm | από nskarmoutsos

Κάθε ψάρι έχει την εποχή του και αυτό πρέπει ο καταναλωτής να το μάθει και να το σέβεται. Ως υπεύθυνοι καταναλωτές μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη αλιεία αποφεύγοντας να καταναλώνουμε νεαρά ψάρια και γενικότερα αλιεύματα, κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
Η αλίευση ψαριών θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλίευση παράνομων (και άρα προστατευόμενων) και απειλούμενων ειδών θαλάσσιων οργανισμών.
 Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το 82% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα, επισημαίνει το WWF Eλλάς. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της υπεραλίευσης είναι ότι ψαρεύουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά.
Ανάλογα με τον ρυθμό αναπαραγωγής αλλά και το γεγονός ότι κάποια ψάρια αλλάζουν φύλο στη διάρκεια της ζωής τους, όπως η γόπα, η υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει και σε απόλυτη εξαφάνιση κάποιων ειδών.
Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, μαύρου χτενιού, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία, καρχαρία προσκυνητή. Είδη των οποίων τα αποθέματα απειλούνται στη Μεσόγειο και δεν πρέπει να καταναλώνουμε είναι, ο ξιφίας, ο γαλέος, οι καρχαρίες. Όσον αφορά στον ερυθρό τόνο ο πληθυσμός του έχει ανακάμψει.
Φαγκρί, τσιπούρα και σαρδέλα
«Τον Αύγουστο επειδή το ψάρι βρίσκεται στη φάση που αναπαράγεται είναι πιο λιπαρό και γι' αυτό είναι και πιο νόστιμο. Γι' αυτό και υπάρχει η ρήση «και ο κολιός τον Αύγουστο». Είναι μεν πιο νόστιμος αλλά αυτό όπως είπα συμβαίνει επειδή βρίσκεται στη φάση της αναπαραγωγής του» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
Αφήνουμε τον Αύγουστο τον κολιό να γίνει γονιός και ενδεικτικά επιλέγουμε φαγκρί, τσιπούρα, σαρδέλα, μπαρμπούνι, λιθρίνι αλλά και λαβράκι. Όσο για τον Ιούλιο μπορούμε να καταναλώσουμε γαύρο, γλώσσα ή λαβράκι.
«Τα αβγωμένα ψάρια και ο γόνος θεωρούνται λιχουδιά», λέει ο κ. Παξιμάδης,«και στα εστιατόρια εξακολουθούμε να τα παραγγέλνουμε». Μία άλλη παράμετρος είναι το μέγεθος των ψαριών.
 «Πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε υπόψη το μήκος» εξηγεί ο ίδιος «αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι κάποια ψάρια είναι ερμαφρόδιτα. Η τσιπούρα γεννιέται αρσενική και μετά από κάποιο μήκος γίνεται θηλυκή. Το θέμα της αλλαγής του φύλου και της αναπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό».
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των αλιευμάτων που επιτρέπεται να καταναλώνουμε. Η εποχικότητα, ωστόσο, δεν είναι κατοχυρωμένη θεσμικά ή νομικά.
Ο κ. Παξιμάδης τονίζει ότι η υπεραλίευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, την ώρα που το εθνικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων έχει σταματήσει. «Τα δεδομένα προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την ΕE» λέει ο κ. Παξιμάδης και υπενθυμίζει ένα άλλο ζήτημα «Το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την παράνομη αλιεία.
Αν εφαρμοζόταν δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα. Θα έπρεπε όσον αφορά την αλιεία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης να υπάρχουν χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί (περιοχές που δεν θα έπρεπε να ψαρεύονται) αλλά και περιορισμοί σε σχέση με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 50% των ψαριών από αναπτυσσόμενος χώρες. Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής εκστρατείας Fish forward, ο πολίτης καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να μάθει ότι επιλέγοντας σωστά ψάρια και θαλασσινά, υποστηρίζει τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τη θάλασσα για να επιβιώσουν και τους πληθυσμούς ψαριών να ανακάμψουν, στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε όλο τον κόσμο.

Το WWF στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015 συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης που προωθεί βιώσιμες λύσεις για τον άνθρωπο και τη θαλάσσια ζωή και απαντά και σε ερωτήματα όπως «Ποια ψάρια και θαλασσινά μπορείς να καταναλώνεις και πότε;».

Στόχος της εκστρατείας Fish forward είναι οι πολίτες Ευρώπης να δουν τη «μεγάλη εικόνα» και να μάθουν περισσότερα για τον αντίκτυπο των καταναλωτικών τους επιλογών στον άνθρωπο και τη θάλασσα. Ειδάλλως, φάτε μάτια ψάρια…

Πηγή: real.gr

Ο θεριακλής!!!

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 05-07-2012 12:10:01 am | από nskarmoutsos

Ένας χιμπατζής λίγο πιο μερακλής από τους άλλους ζει σε ζωολογικό κήπο στην Κίνα και η συχνή επαφή με τους ανθρώπους τον οδήγησε στον «κακό» δρόμο.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που δημοσίευσε η βρετανική SUN, ο χιμπατζής κρατάει με το ένα χέρι το τσιγάρο και με το άλλο ένα κουτάκι μπύρας. Όπως λένε οι ιθύνοντες, ο χιμπατζής έχει εθιστεί στη νικοτίνη και δύσκολα θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από το κάπνισμα.

Ξεναγήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Loving Μελιτζάzz 2017”

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-07-2017 11:07:38 am | από nskarmoutsos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού προσκαλεί τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής που θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ "Loving Μελιτζάzz 2017" στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, να επισκεφθούν το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα για να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν από κοντά τον φυτικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Μελιτζάzz στο Λεωνίδιο, το Κέντρο Πληροφόρησης θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από Τετάρτη 05 Ιουλίου έως Κυριακή 09 Ιουλίου, από τις 20:00μ.μ. έως τις 23:00μ.μ. Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του, θα πραγματοποιείται περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 05 Ιουλίου και από ώρα 21:15μ.μ., στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου, πρόκειται να προβληθούν τρεις ταινίες-ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου:

21:15-21:30 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από αλάτι και χιόνι» με αναφορά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τη βιοποικιλότητα και το καθεστώς προστασίας της. Προβάλλονται πληροφορίες για το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, το επιστημονικό έργο και τις δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης. Παράλληλα αναδεικνύεται η λειτουργία των τριών κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και η συμβολή τους στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

21:35 – 21:50 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από την αυγή των ιστορικών χρόνων» με αναφορά στα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, στη μυθολογία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μοναστήρια της περιοχής. Μέσω της ταινίας, γίνεται ορατή η συνύπαρξη μνημείων της ανθρώπινης δραστηριότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, η μακραίωνη πορεία της περιοχής από τους μυθολογικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μοναστήρια και εκκλησίες παρουσιάζονται μέσα από μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, κάτι που τεκμηριώνει το αδιάπτωτο και συνεχές της λειτουργίας τους.

21:55 – 22:10 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από Άνοιξη Χειμώνα» με αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τον οικοτουρισμό της περιοχής. Αντικείμενο της ταινίας είναι οι παραγωγικές δραστηριότητες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σώζονται έως τις μέρες μας, οι γιορτές και τα πανηγύρια, καθώς και οι δράσεις που αφορούν στον οικοτουρισμό.

Οι εργασίες αποκατάστασης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας ολοκληρώθηκαν το 2016 και είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του κτίσματος. Το κτήριο, το οποίο αποτελεί τυπικό παράδειγμα αστικής διώροφης κατοικίας της εμπορικής ακμής του τέλους του 19ου αιώνα που συναντάται στο Λεωνίδιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενεί σήμερα μία από τις τέσσερις υποδομές περιβαλλοντικής ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης (συμπληρώνει τους υφιστάμενους χώρους των κέντρων ενημέρωσης στο Άστρος, στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα Αρκαδίας), όπου προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο η επιστημονική πληροφορία για την σημαντική χλωρίδα της οροσειράς του Πάρνωνα.

Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες και εποπτικό υλικό με σχολιασμό των εκθεμάτων, προθήκες, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και διοράματα, όλα σχετικά με το θεματικό πεδίο του κέντρου. Στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος συνδυάζεται αρμονικά με τη φυσική χλωρίδα του οικισμού αλλά και της προστατευόμενης περιοχής γενικότερα, έχουν γίνει φυτεύσεις διαφόρων δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών με γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής βλάστησης.

Περισσότερα για το φετινό φεστιβάλ "Loving Μελιτζάzz 2017", μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.melitzazz.gr/ όπως και  πληροφορίες για το περιεχόμενο των τριών ταινιών – ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης http://www.melitzazz.gr/5648/uncategorized/kentro-pliroforisis-leonidiou-gia-ti-chlorida-tou-parnona/

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες: Αγνή Αναστασιάδη

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806

 

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντικές δράσεις του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για την «Ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε ουρανό και γη»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 14-06-2017 12:54:00 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (05 Ιουνίου) με θέμα «Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε νερό και γη», ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με δύο σχολεία της περιοχής, οργάνωσε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές.

Την Πέμπτη 08.06.2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Δημοτικό Σχολείο Δολιανών Αρκαδίας με προβολή παρουσίασης από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της θεματικής «Βότανα και Αρωματικά φυτά στον Πάρνωνα». Αφορούσε στη γνωριμία των μαθητών με τον χλωριδικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται ως «βοτανικός παράδεισος», κάνοντας κυρίως, αναφορά στα βότανα και στα αρωματικά φυτά, στη χρήση τους από τα αρχαία χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, στους μύθους και στις παραδόσεις που τα συνοδεύουν, στις πιέσεις και στις απειλές που δέχονται. Τέλος, τοποθετήθηκαν ταμπελάκια  με τα είδη των φυτών που είχαν φυτευτεί σε πρότερη δράση φύτευσης αρωματικών φυτών στο σχολείο σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτής στην περιοχή «Χερονησίου» (Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης - υγροτόπου Μουστού) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα Αρκαδίας. Σε συνέχεια του καθαρισμού, έγινε από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης παρουσίαση της θεματικής «Ζώα που απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού». Αφορούσε στην κατ’ αρχήν βασική γνωριμία των μαθητών με την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στην ανάδειξη της αξίας της βιοποικιλότητάς της και στα κυριότερα προστατευόμενα πανιδικά είδη που διαβιούν στην περιοχή, με αναφορά στις πιέσεις και στο καθεστώς προστασίας τους αλλά και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων.

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποίησε για 7η συνεχή χρονιά δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μεταφέροντας στους μελλοντικούς χρήστες της περιοχής, το μήνυμα της σημαντικότητας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικά των οικοσυστημάτων.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες: Αγνή Αναστασιάδη

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Εντοπίστηκε «τέλεια» λίμνη

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-06-2013 08:43:40 am | από nskarmoutsos

Η Αυστραλία φημίζεται για τις απέραντες εκτάσεις της που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν τη παντελή έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι ίσως είναι φυσικό που στην Αυστραλία μία ομάδα επιστημόνων εντόπισε μία λίμνη που είναι ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Την ανακάλυψη την έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στο νησί «North Stradbroke Island», ανοιχτά της περιοχής Κουίνσλαντ στο ανατολικό άκρο της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες αποκαλούν τη λίμνη «κλιματικό πρόσφυγα» και ισχυρίζονται πως έχει την ίδια χημική σύνθεση και βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτή που βρισκόταν πριν από 7,500 χρόνια.

Τονίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά της ξηραίνονται σε έναν κοντινό βάλτο και ανανεώνονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κάθε 3,5 δεκαετίες.

Οι επιστήμονες επίσης προειδοποιούν ότι ακόμη και η πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα λίγο αντηλιακό στο σώμα ενός επισκέπτη, θα μπορούσε να αλλάξει τη χημική σύσταση της λίμνης.

Πηγή: ecotimes.gr

Όλοι θα γίνουμε αναγκαστικά χορτοφάγοι

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 28-08-2012 06:28:19 pm | από nskarmoutsos

Μερικοί από τους κυριότερους επιστήμονες που ασχολούνται με το νερό της γης ισχυρίζονται ότι ο πληθυσμός της γης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε 5% μέχρι το 2050 από το 20% που είναι σήμερα. Μέχρι το 2050 σύμφωνα με τις προβλέψεις ο πληθυσμός της γης θα είναι αυξημένος κατά 2 δις. Το πρόβλημα του νερού δεν είναι μόνο σχετικό με το φαγητό, αλλά και με τις αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η παραγωγή φαγητού πρέπει να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050.

Θα πρέπει να μάθουμε πώς να παράγουμε περισσότερο φαγητό με το νερό και τις υπάρχουσες εκτάσεις, και ο Guardian γράφει ότι η χορτοφαγική δίαιτα απαιτεί 10 φορές λιγότερο νερό για να παραχθεί.

Πηγή: lifo.gr

Μέτρα για την προστασία αρωματικών φυτών της προστατευόμενης περιοχής Πάρνωνα - Μουστού

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-05-2017 01:58:54 pm | από nskarmoutsos

Τσάι του βουνού

Δελτίο τύπου

Εν όψει της περιόδου συλλογής αρωματικών φυτών ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υπενθυμίζει στους πολίτες των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας την υπ’ αριθ. 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΑΔΑ:ΒΕΥ8ΟΡ1Φ-06Ξ) του Δασαρχείου Κυνουρίας, σχετικά με την «Απαγόρευση και ρύθμιση υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων», που αποσκοπεί στη χορήγηση, μεταξύ άλλων, οδηγιών για την ορθή συλλογή άγριων αρωματικών φυτών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως 1 κιλού), μόνο κατά την εποχή ανθοφορίας και ωρίμανσης τους (Ιούλιος - Αύγουστος) και αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών. 

Η προστασία των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων απορρέει από το Βασιλικό Διάταγμα 657/1963 (ΦΕΚ 191/Α) «Περί απαγορεύσεως κοπής και εκριζώσεως μελισσοτροφικών φυτών», από την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του νόμου 998/1979, όπως τροποποιήθηκε από το Π. Δ. 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας κ.λπ.», από τον Ν. 3937/2011 «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», καθώς και από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 66 του Ν.Δ.86/1969 «Δασικαί Αστυνομικαί Διατάξεις». 

Η προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών χλωρίδας, που αντιστοιχεί στο 1/5  του συνολικού αριθμού φυτών που απαντώνται στην Ελλάδα. Έχουν καταγραφεί 900-1000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 6 στενότοπα ενδημικά, δηλαδή τα φυτά που φύονται αποκλειστικά στον Πάρνωνα.  Αναφορικά στα αρωματικά φυτά, για την περιοχή του Πάρνωνα ιδιαίτερη σημασία έχει το ενδημικό είδος της Ανατολικής Πελοποννήσου Sideritis clandestina subsp. clandestina (Τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Πάρνωνα, όπως η ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum.), το θυμάρι (Thymus vulgaris) κ.α.  Όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή του Πάρνωνα αρωματικών και ενδημικών φυτών. Ο Φορέα Διαχείρισης προτρέπει τους πολίτες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον Πάρνωνα και τις ομορφιές του, πάντα με σεβασμό στην φύση.

Θρούμπι

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης

Πληροφορίες:; Άννα Κανελίδου

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Παρουσιάσεις από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης για το Οικολογικό Αποτύπωμα και την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας «Σώμα και Ταυτότητα» του Ι.Ε.Π.

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 29-05-2017 10:50:15 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συμμετείχε εντός του μήνα Μαΐου στη θεματική εβδομάδα 2016-2017 «Σώμα και Ταυτότητα» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) [Άξονας α. Διατροφή και ποιότητα ζωής], με την προβολή δύο παρουσιάσεων σε δύο Γυμνάσια της περιοχής, αναφορικά με το θέμα «Καλές πρακτικές για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και εφαρμογή τους στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού». Η προβολή των δύο θεματικών πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια του διδακτικού χρόνου του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης α) την Πέμπτη 18 Μαΐου για τους μαθητές Γυμνασίου Άστρους Αρκαδίας, στο Ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, στο Άστρος και β) την Πέμπτη 25 Μαΐου για τους μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Ανδρέα Αρκαδίας, στον χώρο του Σχολείου.

Κατά την διάρκεια της 1ης παρουσίασης με τίτλο «Οικολογικό Αποτύπωμα» οι συνολικά 205 μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον ορισμό, τον τρόπο υπολογισμού του οικολογικού αποτυπώματος και την χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου διεθνώς από τους επιστήμονες για την μέτρηση των απαιτήσεων της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους, παράλληλα με την εκτίμηση της βιωσιμότητας του πλανήτη η οποία απειλείται άμεσα από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Παρουσιάστηκε διαγραμματικά το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της πόλης της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση Living Planet Report της WWF. Για την καλύτερη κατανόηση της σημασίας του οικολογικού αποτυπώματος ως εργαλείου μέτρησης των επιπτώσεων που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, δόθηκαν οι ορισμοί της Φέρουσας Ικανότητας της Γης και των Φυσικών της Πόρων, του Ενεργειακού, Υδατικού και Διατροφικού Αποτυπώματος, έννοιες με τις οποίες το οικολογικό αποτύπωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Παρουσιάστηκαν επίσης στους μαθητές ορισμένοι απλοί τρόποι για την μείωση της σπατάλης της τροφής και τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης της ενέργειας, αλλάζοντας απλώς κάποιες από τις καθημερινές τους συνήθειες.

Κατά την 2η θεματική παρουσίαση με τίτλο «Προστατευόμενη Περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή», αναφέρθηκαν εν συντομία, ο σκοπός του Φορέα Διαχείρισης και οι δράσεις που υλοποιούνται σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του στην προστατευόμενη περιοχή. Η παρουσίαση είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών – κατοίκων και χρηστών της προστατευόμενης περιοχής, μέσω της κατανόησης ότι η προστασία του περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την ποιότητα της δικής τους ζωής, όσο και των επόμενων γενεών και ότι ο συνδυασμός προστασίας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μόνο μέσω της αρμονικής συνύπαρξης περιβάλλοντος και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στο τέλος των παρουσιάσεων στο Ίδρυμα Ζαφείρη, έγινε προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης με τίτλο «Από αλάτι και χιόνι».

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες: Αγνή Αναστασιάδη

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806

.Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Η βαθύτερη σπηλιά στον κόσμο

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 29-05-2013 06:55:30 am | από nskarmoutsos

Το σπήλαιο της Krubera Σπήλαιο (ή σπήλαιο Voronya) είναι το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη Γη, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά Arabika Massif του δυτικού Καυκάσου, κοντά στην πόλη Gagra της Αμπχαζίας.

Το βάθος του φτάνει τα 2.191 μέτρα και πολλές αποστολές προσπάθησαν να καταδυθούν στα έγκατα της Γης προκειμένου να εξερευνήσουν την απόκοσμη ομορφιά του. Το 2001 ήταν η πρώτη φορά που μια ουκρανική αποστολή σπηλαιολόγων κατέβηκε μέχρι τα 1.710 μέτρα βάθος, τραβώντας  τις πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

Το 2007 ο ορειβάτης Gennadiiy Samokhin κατάφερε να φτάσει στο… τέρμα, απαθανατίζοντας τα περισσότερα από τα σημεία του σπηλαίου και δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να θαυμάσουν την εκπληκτική ομορφιά του. 

Πηγή: perierga.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις