Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τα αποτσίγαρα καταστρέφουν τις θάλασσες και την υγεία μας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-08-2017 08:55:34 am | από nskarmoutsos

 

Το σοβαρότατο πρόβλημα που παρατηρείτε κάθε χρόνο στις παραλίες μας, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόκειται για τα αποτσίγαρα  που αφήνουν οι καπνιστές σε θάλασσες και ακτές.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν  τη συνήθεια τους όταν πάνε για μπάνιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστο να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες. Όπως λέει, πέρα από τον υγειονομικό  κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο  κοντά στα 22 δισεκατομμύρια ( 3.500 τόνους) αποτσίγαρα. Πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.  Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ( κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κάνουν έκκληση πρώτα από όλα για διακοπή του καπνίσματος και αν όπως λένε, οι φίλοι καπνιστές δεν μπορούν να το κόψουν, τουλάχιστον ας φροντίζουν να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και μετά να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Τέλος, καλούν τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους συμπολίτες μας. Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γιατί οι ανεμιστήρες δεν μας δροσίζουν

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 10-08-2012 05:22:03 pm | από nskarmoutsos

Τα κύματα της ζέστης που σαρώνουν τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα, διότι επανεμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει η παρήγορη παρουσία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, ο ανεμιστήρας μοιάζει ως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μερικοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ανεμιστήρες μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να δροσιστούμε, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Οταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.
Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.
Οπως εξηγούν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.
Ποιοι κινδυνεύουν
Οι ερευνητές λένε ότι, μολονότι είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να παράσχουν συστάσεις υπέρ ή εναντίον της χρήσης ανεμιστήρων σε περιόδους καύσωνα, είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεται ο καθένας μας τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους πριν... πάρει αγκαλιά έναν ανεμιστήρα.
Αυτό είναι σημαντικό ιδίως για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι «οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοί να δροσιστούν μέσω της εφίδρωσης ή της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα».

Πηγή: tanea.gr

Επτά χώρες της Ευρώπης «χτυπά» το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 08-08-2017 09:18:04 am | από nskarmoutsos

Η Γαλλία και η Βρετανία επλήγησαν με την σειρά τους από την κρίση που έχει ξεσπάσει με το εντομοκτόνο fipronil, μετά τη διανομή σε αυτές της χώρες αυγών που έχουν μολυνθεί από αυτήν την ουσία, προέλευσης Ολλανδίας, όπου εκατομμύρια κότες ενδέχεται να θανατωθούν.

Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

«Ο αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός, όμως εμείς διεξάγουμε εκτάκτως έρευνα με επίκεντρο τη διανομή αυτών των αυγών στη Βρετανία» παραδέχθηκε σήμερα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.

«Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας», παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

«Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις (...) για να αξιολογηθεί η κατάσταση (τα εμπλεκόμενα προϊόντα και ο προορισμός τους) και να εμποδιστεί η διανομή των προϊόντων με στόχο να υποβληθούν σε ανάλυση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ορισμένα ορνιθοτροφεία στην Ολλανδία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν θανατώθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική αγροτική ένωση LTO.

Στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, τα ράφια ήταν σχεδόν άδεια, μετά τη μαζική απόσυρση του προϊόντος τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας, ενώ ο τομέας υπολογίζει ήδη τις απώλειες σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Κάτω Σαξονία (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσαν ήδη ότι θα διεκδικήσουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αμέσως μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι.

Ποινικές έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία όπως και στο Βέλγιο. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται επίσης η προμηθεύτρια βελγική εταιρεία Poultry-Vision, που απέκτησε μεγάλες ποσότητες φιπρονίλ στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Στην Κάτω Σαξονία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των «υπευθύνων» πολλών ορνιθοτροφείων «στα οποία τα αυγά υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκαν θετικά στο fipronil» για παραβίαση του νόμου περί τροφίμων.

Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Πηγή: tvxs.gr

Γιατί κάνει καλό να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 08-08-2017 08:56:09 am | από nskarmoutsos

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, παραλία, αμμουδιά.. υπάρχει καλύτερο σκηνικό; Υπάρχει και μάλιστα είναι και ωφέλιμο… να περπατάς ξυπόλητη/ος στην άμμο!

Γενικότερα, να περπατάς ξυπόλητη το καλοκαίρι.

Δες γιατί κάνει καλό:

Η καλύτερη γυμναστική

Πιστέψτε μας δεν υπάρχει καλύτερη γυμναστική. Κι αυτό διότι με το να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο, γυμνάζεται όλο το σώμα μας και ιδιαιτέρως οι γάμπες, τα πέλματα και οι γλουτοί

Καίμε διπλάσιες θερμίδες

Και ναι, πέρα από καλή γυμναστική, είναι και ένας τρόπος για να κάψετε διπλάσιες θερμίδες.

Υγιή πόδια χωρίς παραμορφώσεις

Το περπάτημα με γυμνά πόδια βοηθά στη διαμόρφωση της καμάρας, εξασφαλίζοντας υγιή πόδια με λιγότερες παραμορφώσεις.

Μειώνονται οι φλεγμονές

Το θαλασσινό νερό είναι άριστος αγωγός του ηλεκτρισμού, που σημαίνει ότι μεταφέρονται ελεύθερα ηλεκτρόνια στο σώμα μας, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Σε μπερδέψαμε; Λοιπόν, κράτα ότι απλά μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις κάποια φλεγμονή.

Βοηθά στις καρδιαγγειακές νόσους

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, είναι καλό να περπατούν ξυπόλητα στην άμμο, αφού έτσι αραιώνει το αίμα και το κάνει λιγότερο κολλώδες.

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η άμμος, μεταξύ άλλων, απορροφά τους κραδασμούς. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, ενώ μειώνει τους μυϊκούς πόνους.

Αίσθηση ευεξίας

Τέλος, η άμεση επαφή με την άμμο τονώνει τα κάτω άκρα και δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας.

Πηγή: mothersblog.gr

Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Πελοπόννησο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 31-07-2017 09:11:01 am | από nskarmoutsos

Επιδρομή ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια δέχεται φέτος η Πελοπόννησος, καθώς τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι εβδομαδιαίες καταστάσεις επιτήρησης, δείχνουν περιοχές της Ηλείας να βρίσκονται σε καραντίνα για ελονοσία και τα μοναδικά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα.

Κρούσματα

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι τα κρούσματα ελονοσίας αυξάνονται με σταθερό ρυθμό και πρόκειται τόσο για τα «εισαγόμενα», δηλαδή αυτά που αφορούν μετανάστες και ταξιδιώτες που νόσησαν εκτός Ελλάδας, όσο και τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή εκείνα που αφορούν ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει και έτσι πιθανολογείται ότι εκτέθηκαν στη νόσο της ελονοσίας στην περιοχή κατοικίας τους.

Ανάμεσα στους 6 νομούς της χώρας που έχουν μπει σε καραντίνα, είναι η Αχαΐα και Ηλεία. Περιοχές τους έχουν χαρακτηριστεί ότι επηρεάζονται από την Ελονοσία και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Για τέσσερεις ασθενείς με Ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δύο από αυτούς τους ασθενείς καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία.

Σε ότι αφορά τον ιό το Δυτικού Νείλου, που επίσης μεταδίδεται από κουνούπια, το 2015 και το 2016 στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα. Φέτος έχουν καταγραφεί 5 και όλα έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή της Αργολίδας. Από αυτά, μέχρι την Τετάρτη, ένα άτομο νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένα δεύτερο σε απλή κλινική νοσοκομείου και τα άλλα τρία είχαν πάρει εξιτήριο. Τα δύο κρούσματα έχουν διαπιστωθεί στο Δήμο Άργους Μυκηνών και τα άλλα τρία στο Δήμο Ναυπλιέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, μόλις τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, δόθηκε άδεια στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, για σύλληψη κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα) για τη διερεύνηση της ζωοανθρωπονόσου του Δυτικού Νείλου.

Η έρευνα του πανεπιστημίου είναι στα πλαίσια του προγράμματος «Παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας μολυσματικών παραγόντων και διερεύνηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών -υδρολογικών παραμέτρων στις εστίες αναπαραγωγής των εντόμων –διαβιβαστών», που αποτελεί επιμέρους τμήμα του έργου με τίτλο «Δημιουργία και Οργάνωση Μηχανισμού Επαγρύπνησης, Ταχείας Αντίδρασης και Ελέγχου Εντόμων Διαβιβαστών (Κουνούπια, Σκνίπες, Φλεβοτόμοι) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Η σύλληψη των κορακοειδών θα γίνει με τη χρήση ειδικών επιλεκτικών παγίδων, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους Δασικές Αρχές. Θα γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος και στη συνέχεια τα πουλιά θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ειδικά τα είδη καρακάξα και κουρούνα, που είναι σε αφθονία, δύναται να θανατώνονται για περαιτέρω εξετάσεις.

Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και για τα δύο ζητήματα τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Πηγή: tharrosnews.gr

Η μείωση των ρύπων θα εξασφαλίσει μια καλύτερη υγεία για τις επόμενες γενεές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-07-2017 09:23:27 am | από nskarmoutsos

Τα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου είναι αέριοι ρύποι που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την υγεία μας. Ρύποι οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής διόδου. Ρύποι που αναλύονται συστηματικά από την επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων.

Η ανθρώπινη υγεία επηρεάζεται άμεσα

Έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2013 κατέληξαν πως τα αιωρούμενα σωματίδια σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Μικρά παιδιά μεγαλουπόλεων γίνονται δυστυχώς τα επικρατέστερα θύματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Τα περιστατικά άσθματος σε πληθυσμούς πόλεων όπως είναι η Αθήνα έχουν αυξηθεί και, σύμφωνα με μελέτες, πιο ευπαθείς ομάδες για αναπνευστικά νοσήματα είναι ο γυναικείος πληθυσμός και οι νέοι κάτω των 18, ενώ ο αντρικός πληθυσμός έχει περισσότερα περιστατικά καρδιακών παθήσεων.

Τα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου είναι αέριοι ρύποι που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την υγεία μας. Ρύποι οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής διόδου. Ρύποι που αναλύονται συστηματικά από την επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων.

Η ανθρώπινη υγεία επηρεάζεται άμεσα

Έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2013 κατέληξαν πως τα αιωρούμενα σωματίδια σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Μικρά παιδιά μεγαλουπόλεων γίνονται δυστυχώς τα επικρατέστερα θύματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Τα περιστατικά άσθματος σε πληθυσμούς πόλεων όπως είναι η Αθήνα έχουν αυξηθεί και, σύμφωνα με μελέτες, πιο ευπαθείς ομάδες για αναπνευστικά νοσήματα είναι ο γυναικείος πληθυσμός και οι νέοι κάτω των 18, ενώ ο αντρικός πληθυσμός έχει περισσότερα περιστατικά καρδιακών παθήσεων.

Αύξηση των θανάτων από τους ρύπους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις συνέπειες και τα αυξημένα ποσοστά θανάτων. Οι ετήσιοι θάνατοι από κάρδιο-αναπνευστικά προβλήματα συνδεδεμένα με τα αιωρούμενα σωματίδια είναι 3%, ενώ ποσοστό 5% αγγίζουν οι θάνατοι λόγω καρκίνου του πνεύμονα από τα αιωρούμενα σωματίδια. To 2012 περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους πρόωρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό (88%) ήταν σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως το 72% των πρόωρων θανάτων οφείλεται σε καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά, το 14% σε αναπνευστικά νοσήματα και το 14% σε καρκίνο του πνεύμονα.

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τους ρύπους

Ακολουθώντας τα στοιχεία και τις μελέτες αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει όρια μέσα από οδηγίες για τη μείωση των ρύπων. Την 31η Δεκεμβρίου 2016 τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία 2016/2284/EΕ που έχει σαν σκοπό τη θέσπιση νέων ορίων εκπομπών ρύπων που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η οδηγία αφορά τους εξής ρύπους: Διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ), πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), αμμωνία (ΝΗ3) και αιωρούμενα σωματίδια (PM’s). Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να «υιοθετήσουν» τα όρια αυτά από το 2020 με σκοπό τη μείωση στα ποσοστά εκπομπών μέχρι το 2030. Τον Απρίλιο του 2019 όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν το πρόγραμμα μείωσης εκπομπών της χώρας τους.

Οι ρύποι αυτοί επηρεάζονται άμεσα από τα αυτοκίνητα καθώς διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και σχεδόν αποκλειστικά από τα παλαιότερης τεχνολογίας. Η Ε.Ε. προσπαθεί να απομακρύνει τα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας θεσπίζοντας τις “Euro” και ασκώντας πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εφαρμόζουν τις ανάλογες νομοθεσίες. Στην παρούσα φάση η αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας πλαισιώνεται από τα “Euro 6”. Οι διαφορές των “Euro” προσδιορίζονται κυρίως στους ρύπους των αυτοκινήτων. 

Με την παρέλευση του χρόνου, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις εκπομπές, γίνονται όλα και αυστηρότερα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μόνο τα τεχνολογίας “Euro 6” αυτοκίνητα εισέρχονται στην κυκλοφορία και τώρα οδεύουμε για την τεχνολογία των “Euro 7”.

Τι αλλάζει όμως κάθε φορά που αλλάζουν τα “Euro”;

Η αλλαγή αυτή απευθύνεται στους ρύπους των αιωρούμενων σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου.

Είναι αξιοσημείωτο πως μεταξύ των τεχνολογιών “Euro 5” και “Euro 6” οι διαφορές στις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα νέα οχήματα, επικεντρώνονται κυρίως στα οξείδια του αζώτου (ΝΟx). Τα οξείδια του αζώτου εκπέμπονται από κινητήρες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν κατά τη λειτουργία τους.

Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται άμεσα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου με επιπτώσεις όπως: αναπνευστικών προβλημάτων, πονοκεφάλων και ενοχλήσεων στην όραση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η θρεπτική αξία του καρπουζιού

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-07-2017 09:19:21 am | από nskarmoutsos

 

Στη θρεπτική αξία του καρπουζιού αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) της διαιτολόγου - διατροφολόγου Αστερίας Σταματάκη, διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Το καρπούζι είναι «σήμα» κατατεθέν του καλοκαιριού και αγαπημένη τροφή τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων.
Το καρπούζι (Citrullus lanatus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και φαίνεται να κατάγεται από την έρημο Καλαχάρι της Αφρικής.
Όλα τα μέρη του φρούτου μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και η φλούδα. Αυτό το ιδιαίτερο φρούτο μας προσφέρει δροσιά, γλύκα, ευχαρίστηση, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες.
Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού (πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) καθώς το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό.
Το ίδιο φρούτο είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου περιέχουν 569 mg βιταμίνης και καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α είναι μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C. Το ζουμερό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως το λυκοπένιο, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη.
Οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.
Όσον αφορά το λυκοπένιο, 100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4532 µg λυκοπενίου.
Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού. Όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε λυκοπένιο.
Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετισθεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη.
 'Αλλες έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Ακόμη και τα άσπρα κομμάτια του καρπουζιού, που είναι κοντά στη φλούδα, περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αυτό το μέρος του φρούτου, υπάρχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι χρήσιμα για την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και τα σπόρια του καρπουζιού είναι θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πώς να επιλέξετε καρπούζι
Διαλέξτε ένα καρπούζι που να είναι βαρύ για το μέγεθος του. Ελέγξτε αν έχει χτυπήματα ή μαλακές κηλίδες.
Στη μια πλευρά του το καρπούζι θα πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα λόγω του χώματος που ακουμπούσε κατά την ωρίμανση του.
Αυτό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημαίνει ότι το φρούτο δεν κόπηκε πρώιμα και θα έχει καλύτερη γεύση.

Πριν κόψετε το καρπούζι να το πλύνετε σε τρεχούμενο κρύο νερό ή καθαρίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πηγή: real.gr

Ποια τρόφιμα προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-07-2017 09:28:14 am | από nskarmoutsos

Ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον κόσμο και αυτό είναι ένα προνόμιο, εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους, με τους ερεθισμούς και  τον καρκίνο του δέρματος να είναι οι σοβαρότεροι. Τα αντηλιακά είναι μία πρώτη ασπίδα προστασίας, ωστόσο η χρήση τους έχει αντενδείξεις και δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για τοξικά χημικά πρόσθετα σε ορισμένα αντηλιακά ή για μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D στην επιδερμίδα, λόγω της αυξημένης χρήσης των αντηλιακών και του υψηλού δείκτη προστασίας τους.

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι κατά την  έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές τροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση.

Η φύση λοιπόν έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε  «αντηλιακά» με υψηλό δείκτη προστασίας!

Επιπλέον, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή  φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο.

Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αυτό το καλοκαίρι, επιλέξτε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φυστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας!

Του Γιάννης Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου και Διατροφολόγου

Πηγή: in.gr

2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δίχως πόσιμο νερό

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-07-2017 11:14:10 am | από nskarmoutsos

Περίπου 3 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, ή 2,1 δισεκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σπίτι και 6 στους 10 ή 4,4 δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν αποχέτευση, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Η κοινή έκθεση του 2017, για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Προόδου στο Πόσιμο Νερό και την Υγιεινή και τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης», παρουσιάζει την πρώτη παγκόσμια εκτίμηση της «ασφαλούς διαχείρισης» του πόσιμου νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης. Το συμπέρασμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης σε αυτά, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

«Το ασφαλές νερό, η υγιεινή και η υγιεινή στο σπίτι δεν θα πρέπει να αποτελούν προνόμιο μόνο εκείνων που είναι πλούσιοι ή ζουν σε αστικά κέντρα», λέει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Αυτές είναι μερικές από τις πιο βασικές απαιτήσεις για την ανθρώπινη υγεία και όλες οι χώρες έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές».

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού και αποχέτευσης από το 2000, αλλά αυτές οι υπηρεσίες δεν παρέχουν αναγκαστικά ασφαλές νερό και αποχέτευση.

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά σπίτια, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σχολεία εξακολουθούν να στερούνται σαπουνιού και νερού για το πλύσιμο των χεριών. Αυτό θέτει την υγεία όλων των ανθρώπων - αλλά κυρίως των μικρών παιδιών - σε κίνδυνο για ασθένειες, όπως η διάρροια.

Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, 361.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν λόγω διάρροιας. Η κακή αποχέτευση και το μολυσμένο νερό συνδέονται επίσης με τη μετάδοση ασθενειών όπως η χολέρα, η δυσεντερία, η ηπατίτιδα Α και ο τύφος.

Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 844 εκατομμύρια δεν έχουν ούτε καν μια βασική υπηρεσία πόσιμου νερού. Αυτό περιλαμβάνει 263 εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να κάνουν πάνω από 30 λεπτά ανά διαδρομή, για να συλλέξουν νερό από πηγές εκτός του σπιτιού τους και 159 εκατομμύρια που εξακολουθούν να πίνουν νερό από πηγές επιφανειακών υδάτων, που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, όπως ρέματα ή λίμνες.

Σε 90 χώρες, η πρόοδος προς τις βασικές υπηρεσίες υγιεινής είναι πολύ αργή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φθάσουν σε παγκόσμια κάλυψη έως το 2030.

Από τα 4,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλής αποχέτευση, 2,3 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν βασικές υπηρεσίες υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει 600 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται μια τουαλέτα, ή μια τουαλέτα με άλλα νοικοκυριά και 892 εκατομμύρια ανθρώπους - κυρίως σε αγροτικές περιοχές - που αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού, η ελεύθερη αφόδευση αυξάνεται στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία.

Πηγή: tvxs.gr

Τουλάχιστον 300 εκατ. στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών παγκοσμίως ποτίζονται με λύματα πόλεων

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 06-07-2017 09:16:18 am | από nskarmoutsos

Περίπου 885 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς καταναλώνουν τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες που αρδεύθηκαν όχι με καθαρό νερό αλλά με λύματα των πόλεων.

Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οποία η χρήση λυμάτων στη γεωργία διεθνώς είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως σήμερα.

Η έρευνα εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των αρδευομένων γεωργικών καλλιεργειών (65%) βρίσκονται σε απόσταση έως 40 χιλιομέτρων από τις πόλεις και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα αστικά λύματα.

Περίπου 30 εκατομμύρια εκτάρια (σχεδόν 300 εκαστομμύρια στρέμματα) βρίσκονται σε χώρες με ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία των λυμάτων, γεγονός που εκθέτει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές σε κινδύνους για την υγεία τους. Μια προηγούμενη εκτίμηση του 2004 ανέβαζε σε 20 εκατ. εκτάρια τη συνολική έκταση που αρδευόταν με λύματα, αλλά η νέα εκτίμηση για 29,3 εκατ. εκτάρια είναι περίπου 50% υψηλότερη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Θίμπο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", ανέλυσαν πληθώρα στοιχείων, επίγειων και δορυφορικών. Οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη το θέμα να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη και να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις και μέτρα πρόληψης στον τομέα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, στη διαχείριση των αγροκτημάτων (ιδίως των αναπτυσσόμενων χωρών) και στην υπόλοιπη διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις χώρες εκείνες όπου σπανίζει το καθαρό νερό, οι αγρότες καταφεύγουν στη χρήση λυμάτων, συχνά αραιωμένων με νερό, π.χ. κάποιου ποταμού, τα οποία δεν παύουν όμως να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο, καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν. Επιπλέον, όχι σπάνια τα λύματα προτιμώνται από τους αγρότες λόγω των θρεπτικών συστατικών τους, που επιτρέπουν να γίνεται εξοικονόμηση στη χρήση δαπανηρών λιπασμάτων.
Σε πέντε χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μεξικό, Ιράν) βρίσκονται οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες που ποτίζονται με λύματα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από οικιακή χρήση, αλλά μπορεί να περιέχουν και βιομηχανικά λύματα.

Πηγή: real.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις