Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Βραζιλία: Αγροτοξίνη βρέθηκε σε πάνω από το 80% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 10-11-2018 09:57:09 am | από nskarmoutsos

Πάνω από το 80% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που εξετάστηκαν σε πρόσφατη μελέτη στην περιοχή Ουρουσούι της Βραζιλίας βρέθηκε ότι περιέχουν αγροτοξίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Ινάσιο Περέιρα Λίμα, μεταπτυχιακός φοιτητής για την Υγεία των Γυναικών στο Κέντρο Υγείας και Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πιάουι, το 83,4% των δειγμάτων γάλακτος βρέθηκαν να περιέχουν γλυφοσάτη ή αμινομεθυλοφωσφονικό οξύ (AMPA) ή και τις δύο ουσίες.

«Η παρουσία γλυφοσάτης στο μητρικό γάλα δείχνει άμεση μόλυνση από αυτή την αγροτοξίνη, ή ότι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη γεωργική δραστηριότητα στην περιοχή πρέπει να είναι τόσο υψηλές ώστε ο μεταβολισμός των φυτών ή οι μικροβιακοί οργανισμοί να μην αρκούν να τις αποβάλλουν», εξήγησε ο Λίμα. «Για τις κοντινές περιοχές όπου δεν υπάρχει γεωργική δραστηριότητα, υποψιαζόμαστε ότι οι αγροτοξίνες έχουν μολύνει το νερό», πρόσθεσε.

Τα δείγματα ελήφθησαν από την αίθουσα μητρότητας στο περιφερειακό νοσοκομείο Ντιρσέου Αρκοβέρντε του δήμου Ουρουσούι, που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα από την Τερεσίνα, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας. Ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στην πολιτεία και οι καλλιέργειές του ψεκάζονται με μεγάλες ποσότητες αγροτοξινών.

Παραδόξως, το ίδιο επίπεδο μόλυνσης εντοπίστηκε στο δήμο Οέιρας, περίπου 750 χιλιόμετρα από το Ουρουσούι, όπου η γεωργική δραστηριότητα είναι η μικρότερη στην πολιτεία.

Με ποσοστό 20% της συνολικής κατανάλωσης του κόσμου από το 2008, η Βραζιλία έχει γίνει ο κύριος καταναλωτής φυτοφαρμάκων στον πλανήτη, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη. Η χρήση φυτοφαρμάκων και ειδικά της ιδιαίτερα δημοφιλούς αλλά αμφιλεγόμενης γλυφοσάτης δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή γεωργικών τροφίμων μεγάλης κλίμακας, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι προκαλεί μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αυξάνεται η θνησιμότητα του μελανώματος στους άνδρες διεθνώς

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 05-11-2018 09:40:19 am | από nskarmoutsos

Η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, εμφανίζει αύξηση σε όλο σχεδόν τον κόσμο, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ αντίθετα σε αρκετές χώρες η θνησιμότητα των γυναικών αυξάνεται πιο αργά, παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη Γλασκόβη, σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από 33 χώρες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο 1985-2015, βρήκαν ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες πλην μόνο μίας (της Τσεχίας).

Σε μερικές χώρες η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι).

Σε όλες τις χώρες παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών. Δεν είναι σαφές γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες να προστατευθούν από τον ήλιο π.χ. με αντηλιακά.

Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για μελάνωμα (πάνω από το 90% των διαγνωσμένων περιστατικών), σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή και άλλη ανάλογη ακτινοβολία π.χ. για τεχνητό μαύρισμα σε σολάριουμ. Παρόλο που οι κίνδυνοι είναι ευρέως γνωστοί, τα περιστατικά μελανώματος εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποιός άνθρωπος θα πάθει μελάνωμα (κάτι που πιθανώς θα εξηγούσε και τις διαφορές θνησιμότητας ανάμεσα στα δύο φύλα), αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ακτινοβολία στο σπίτι: Κανόνες προστασίας για Wi-Fi, κινητά και ασύρματα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 05-11-2018 09:34:27 am | από nskarmoutsos

 

Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν πολλά και προφανή οφέλη. Όμως οι ακριβείς πιθανές βλάβες είναι ακόμα απροσδιόριστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στους πολίτες.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, είτε είμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε εκτεθειμένοι στη γήινη και κοσμική ακτινοβολία και το πιο σημαντικό στην ακτινοβολία του ήλιου.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από πάσης φύσεως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές WiFi ή Bluetooth εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες-x, ακτίνες-γ) είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ενώ οι βιολογικές επιδράσεις της μη ιονίζουσας δεν είναι γνωστές και έτσι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.

Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διασπά χημικούς δεσμούς, δηλαδή δεν προκαλεί βλάβη στο DNA, το οποίο είναι μια πιθανή αιτία για την εμφάνιση καρκίνου.

Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα βλάβες, μπορεί έμμεσα να δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως μετά από μακροχρόνια έκθεση.

Πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τον οργανισμό

Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την κύρια βιολογική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων και επιτρέπει να ζεσταίνουμε γρήγορα το φαγητό.

Τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα επιδράσεων σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κάτω από το όριο, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης.

Ποιες οι συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες όμως καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ορισμένες από αυτές δείχνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και του δέρματος, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των ασθενειών που έχουν ενοχοποιηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις έρευνες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον αυξημένο κίνδυνο, ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτείται επιπλέον έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Εφόσον το τοπίο είναι ακόμα θολό σχετικά με την επικινδυνότητα των συσκευών καλό θα ήταν να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Κάποιες απλές οδηγίες που αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να σώσουν την υγεία μας είναι οι εξής:

  • Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (γιατί τότε η ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία έχει υψηλότερη ένταση) και σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (αντανάκλαση της ακτινοβολίας)
  • Ο καλύτερος τρόπος για να μιλάτε στο κινητό είναι να το έχετε στο μεγάφωνο και να υπάρχει μία απόσταση από τον εγκέφαλο. Διαφορετικά να προτιμάτε να μιλάτε με ενσύρματα ακουστικά. Αν και εκπέμπεται κάποια ακτινοβολία είναι καλύτερα, γιατί απομακρύνεται το κινητό από το σώμα.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε γενικά τις ώρες που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο.
  • Μην έχετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.
  • Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο του σπιτιού ή της δουλειάς με ένα ενσύρματο.
  • Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές Bluetooth, ηχεία κ.ά.)
  • Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν πάτε για ύπνο (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ). Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο ρούτερ.
  • Το ασύρματο ρούτερ είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται πολύ.
  • Αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάστε (προστατεύστε ιδίως το κεφάλι σας)
  • Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός.

Πηγή: iatropedia.gr

Νέος νόμος από την Ε.Ε. για ποιοτικό νερό βρύσης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 25-10-2018 09:30:00 am | από nskarmoutsos

Μέτρα για τη μείωση των ρύπων και την καλύτερη ποιότητα του νερού που τρέχει από τις βρύσες μας έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν το νέο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο οικονομικό σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο αλλά και ποιοτικό νερό.

Ο νόμος θα περιορίζει τα ανώτατα όρια συγκεκριμένων ρύπων για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό) και βλαβερά βακτήρια, ενώ περιορίζει τα ανώτατα όρια για ορισμένους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Παράλληλα, καθιερώνει την παρακολούθηση των επιπέδων μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, τα κράτη/μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σε πόλεις και δημόσιους χώρους, δημιουργώντας χώρους δωρεάν παροχής νερού όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και κατ’ αναλογία. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης σε εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή.

«Right2Water»

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι:

Θα πρέπει τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.

Θα πρέπει να εντοπίζουν τους ανθρώπους που δεν έχουν ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, και να αξιολογήσουν τρόπους βελτίωσης της πρόσβασής τους.

Θα πρέπει επίσης, να τους ενημερώνουν σαφώς για τον τρόπο σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή για εναλλακτικά μέσα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο νερό.

Όπως ανέφερε, ο ευρωβουλευτής του κόμματος ΕΛΚ της Γαλλίας,  Michel Dantin «Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νερό ορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Γίνεται κατανοητό ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και καλής ποιότητας νερό και πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσιτό σε όλους».

Πηγή: naftemporiki.gr

Πώς μεγάλωσαν έτσι τα κοτόπουλα;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-10-2014 12:28:11 am | από nskarmoutsos

Το τετραπλάσιο βάρος έχει ένα κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής σήμερα απ΄ό,τι το 1957 με συνέπεια αυτό να προκαλεί προβληματισμό στους καταναλωτές για τυχόν χορήγηση ορμονών στα πουλερικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηuffington Ρost ένα κοτόπουλο ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό το 1957 και σήμερα ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά.

Όπως αναφέρουν όμως ερευνητές από τον Καναδά, τα κοτόπουλα σήμερα είναι μεγαλύτερα λόγω γενετικής.  «Απλώς επειδή εκτρέφονται για να είναι μεγαλύτερα. Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε επειδή είναι μεγαλύτερα;», αναρωτιέται ο Μάρτιν Ζούιντοφ του Πανεπιστημίου της Αλβέρτα.  

Όπως διαβεβαιώνει, "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση μεγαλύτερων κοτόπουλων," σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ορμόνες αφού απαγορεύονται αυστηρά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.  

"Δεν είναι επικίνδυνο, όπως δεν είναι επικίνδυνο και να τρώει κάποιος μεγαλύτερα καρότα», δηλώνει ο Ζούιντοφ.

Κτηνοτροφία «μπουκωμένη» με αντιβιοτικά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 09-10-2014 07:11:44 pm | από nskarmoutsos

Η ποσότητα των αντιβιοτικών που πωλούνται για χρήση στα εκτρεφόμενα ζώα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), γεγονός άκρως ανησυχητικό σύμφωνα με τους ειδικούς, λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που γίνονται για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά των μικροβίων στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας, η ποσότητα των σημαντικών αντιβιοτικών που πωλούνται σε αγρότες και κτηνοτρόφους για χρήση σε ζώα που εκτρέφονται για το κρέας τους στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16% την περίοδο 2009 – 2012.

Ακόμη πιο ανησυχητικό γεγονός θεωρείται η άνοδος της πώλησης των κεφαλοσπορινών, μιας τάξης αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, σημαντικών για την ανθρώπινη υγεία, παρά τους νέους περιορισμούς του FDA που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2012. Η έκθεση έδειξε αύξηση 8% στην πώληση αυτών των φαρμάκων το 2012 και 37% την περίοδο 2009 – 2012, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι οι προσπάθειες του Οργανισμού δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην έκθεση, που αναφέρεται σε όλα τα είδη των ζώων που εκτρέφονται για το κρέας τους, γίνεται και λεπτομερής αναφορά στο πώς χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά. Το 70% πουλήθηκαν ως πρόσθετα ζωοτροφών και το 22% ως πρόσθετα στο πόσιμο νερό που καταναλώνουν τα εκτρεφόμενα ζώα. Συνολικά, το 97% των φαρμάκων πουλιούνται ελεύθερα χωρίς ιατρική συνταγή, πρακτική που, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έθεσε ο FDA, θα έπρεπε να σταματήσει το 2013.

«Ανησυχούμε επειδή οι πωλήσεις αντιβιοτικών για τα τρόφιμα ζωικής παραγωγής εξακολουθούν να αυξάνονται», αναφέρει η Λάουρα Ρότζερς, διευθύντρια της οργάνωσης Εκστρατεία για την Ανθρώπινη Υγεία και τη Βιομηχανική Εκτροφή Ζώων. Από την πλευρά της, η National Chicken Council, μια ένωση αμερικανικών εταιρειών που παράγουν κοτόπουλα, δήλωσε ότι η πώληση των αντιβιοτικών δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τις τάσεις ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, καθώς τα περισσότερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλων δεν χρησιμοποιούνται στην ιατρική.

Εντούτοις, πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών στις ΗΠΑ τρέφουν τα πουλερικά με σωρεία αντιβιοτικών, όχι μόνο όταν τα προσβάλλουν ασθένειες, αλλά ως πάγια πρακτική στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής των πουλερικών. Οσον αφορά, δε, τις δόσεις των αντιβιοτικών που χορηγούνται, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη των αποκαλούμενων μικροβίων, των βακτηρίων δηλαδή που αποκτούν ανθεκτικότητα στα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ανθρώπων. Μερικά από τα αντιβιοτικά, δε, ανήκουν στις κατηγορίες που θεωρούνται ιατρικώς σημαντικές για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο από τους μεγάλους παραγωγούς πουλερικών χορηγούν φάρμακα που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων στον άνθρωπο στο πλαίσιο μιας, κατά τα λοιπά, νόμιμης πρακτικής και παρ' όλο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς τα μικρόβια μπορεί τελικά να νικήσουν τα σωτήρια ανθρώπινα αντιβιοτικά. Από την πλευρά του, το λόμπι της αμερικανικής βιομηχανίας πουλερικών υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα βακτήρια που έχουν καταστεί ανθεκτικά μολύνουν και τους ανθρώπους.

Ας σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πουλερικών στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τη χρήση αντιβιοτικών τη δεκαετία του 1940, καθώς οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η χλωροτετρακυκλίνη βοηθούν στον έλεγχο των νόσων στα κοτόπουλα. Με τα φάρμακα προέκυπτε ένα πρόσθετο όφελος: κρατούσαν το πεπτικό σύστημα των πουλερικών υγιές και τα κοτόπουλα αποκτούσαν περισσότερο βάρος χωρίς να τρώνε περισσότερο φαγητό.

Τα αντιβιοτικά ήταν τα θαυματουργά φάρμακα του 20ού αιώνα και η αρχική χρήση τους στον άνθρωπο και τα ζώα ήταν αδιάκριτη, λένε οι ειδικοί. Οι εκτροφείς ζώων έμαθαν ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν τα ζώα να μεγαλώνουν γρήγορα και άρχισαν να προσθέτουν τα φάρμακα στις ζωοτροφές και το νερό, χωρίς ιατρική συνταγή ή μετά από κάποια σημάδια εμφάνισης ασθενειών στα ζώα. Ομως, είναι πλέον γνωστό ότι η ευρεία χρήση τους οδηγεί σε ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, κάτι που σημαίνει ότι κρίσιμα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά στη θεραπεία των λοιμώξεων σε ανθρώπους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερα αντιβιοτικά στα εκτρεφόμενα ζώα από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Τα ζώα που εκτρέφονται για τρόφιμα στην Αμερική λαμβάνουν περίπου έξι φορές περισσότερα αντιβιοτικά, σε σχέση με τα ζώα στη Νορβηγία και τη Δανία, για παράδειγμα. Οι πιο σαρωτικές αλλαγές στην αμερικανική ομοσπονδιακή πολιτική, που στοχεύει στον περιορισμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται σε ζώα, έγιναν το περασμένο έτος από την FDA. Με βάση αυτές, οι παραγωγοί τροφίμων ζωικής προέλευσης δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά για να μεγαλώνουν τα ζώα γρηγορότερα.

Και αν οι παραγωγοί θελήσουν να δώσουν φάρμακα σε ένα άρρωστο ζώο, θα πρέπει να λάβουν μια συνταγή από κτηνίατρο.

Αλλά οι υπερασπιστές της υγείας των καταναλωτών ανέφεραν ότι οι νέοι κανόνες άφησαν ένα μεγάλο κενό, καθώς οι παραγωγοί μπορούν απλώς να υποστηρίξουν ότι χρησιμοποιούν τα φάρμακα για να κρατήσουν τα ζώα τους μακριά από ασθένειες και όχι για να μεγαλώνουν γρηγορότερα.

Πηγή: Reuters

Ένοχη η Monsanto για το Roundup - Αποζημίωση 290 εκατ. σε κηπουρό που νόσησε από καρκίνο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-08-2018 09:36:43 am | από nskarmoutsos

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός Aμερικανού κηπουρού.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.

Ο κηπουρός ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

«Οι ένορκοι έχουν άδικο»

«Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο.

Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την πάγια θέση της εταιρείας πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.

Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup. Πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin. Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

Πηγή: tvxs.gr

Τα λάθη που κάνουμε με τα αντηλιακά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-08-2018 09:11:48 am | από nskarmoutsos

Αν και γνωρίζουμε όλοι σήμερα πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος για την επιδερμίδα μας, εξακολουθούμε να κάνουμε το ίδιο σφάλμα: να θεωρούμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο στις διακοπές ή μόνον όταν πηγαίνουμε για μπάνιο.

Μέσα στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις που δεν διαθέτουν πράσινο, δεν υπάρχουν δένδρα στους δρόμους να προσφέρουν σκιά στους διαβάτες, ενώ, ακόμα και όταν οδηγούμε ή κινούμαστε με επίγεια μέσα μεταφοράς, δεν είμαστε προστατευμένοι, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια των αυτοκινήτων. Αγνοούμε ότι στη χώρα μας πρέπει να προστατευόμαστε ακόμη και από την ανακλώμενη ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ανάγκη ή μη αντηλιακής προστασίας στην πόλη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, όπως αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, πρ. πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών, διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College.

Λάθος: Φοράμε αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο, όταν κινούμαστε στην πόλη, για να μην αποκτήσει η επιδερμίδα μας γερασμένη όψη.
Σωστό: Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνον από ρυτίδες, πανάδες, σημάδια φωτογήρανσης, αλλά και από αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων που ευθύνονται για καρκινογενέσεις στο δέρμα. Γι’ αυτό πρέπει να καλύπτουμε με αντηλιακό όλα τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος. Για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Λάθος: Βάζουμε αντηλιακό, όταν πηγαίνουμε για μπάνιο, μόνον όσο κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Σωστό: Βάζουμε αντηλιακό είκοσι λεπτά πριν μπούμε στη θάλασσα, φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά και διατηρούμε το αντηλιακό στο δέρμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία είτε κάτω από την ομπρέλα είτε μέσα στη θάλασσα. Ο ήλιος που ανακλάται από την άμμο ή το νερό της θάλασσας προσβάλλει την επιδερμίδα μας.

Λάθος: Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα.
Σωστό: Το αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα έχει περιορισμένη επιπλέον προστασία. Είναι προτιμότερη η συχνή επάλειψη. Επίσης, δεν αγοράζουμε ποτέ αντηλιακά από πλανόδιους ή όσα δεν αναγράφουν τα συστατικά ή παρασκευάζονται ανώνυμα από μη ειδικούς.

Λάθος: Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο που χρησιμοποιούν μανιωδώς οι γυναίκες προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης UV).
Σωστό: Τα προϊόντα αυτά (self tanning) δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Και αν έχουμε «μαυρίσει», χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε το αντηλιακό στην πόλη, διότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν φίλτρα.

Λάθος: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο είναι εξίσου αποτελεσματική με τα κοινά αντηλιακά.
Σωστό: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο προσφέρει προστασία, αλλά πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Ολα τα αντηλιακά δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες: εκείνα που περιέχουν οργανικές ουσίες και εκείνα που περιέχουν νανοσωματίδια μέταλλων. Θα πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι αναγράφουν την ημερομηνία λήξης. Οι έλεγχοι της πολιτείας είναι περιορισμένοι έως ελάχιστοι, γι’ αυτό η ευθύνη των καταναλωτών είναι μεγάλη. Στην αγορά διατίθενται και αντηλιακά από φυσικά συστατικά, τα οποία όμως είναι ακριβότερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Τα αποτσίγαρα καταστρέφουν τις θάλασσες και την υγεία μας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-08-2017 08:55:34 am | από nskarmoutsos

 

Το σοβαρότατο πρόβλημα που παρατηρείτε κάθε χρόνο στις παραλίες μας, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόκειται για τα αποτσίγαρα  που αφήνουν οι καπνιστές σε θάλασσες και ακτές.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν  τη συνήθεια τους όταν πάνε για μπάνιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστο να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες. Όπως λέει, πέρα από τον υγειονομικό  κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο  κοντά στα 22 δισεκατομμύρια ( 3.500 τόνους) αποτσίγαρα. Πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.  Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ( κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κάνουν έκκληση πρώτα από όλα για διακοπή του καπνίσματος και αν όπως λένε, οι φίλοι καπνιστές δεν μπορούν να το κόψουν, τουλάχιστον ας φροντίζουν να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και μετά να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Τέλος, καλούν τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους συμπολίτες μας. Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γιατί οι ανεμιστήρες δεν μας δροσίζουν

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 10-08-2012 05:22:03 pm | από nskarmoutsos

Τα κύματα της ζέστης που σαρώνουν τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα, διότι επανεμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει η παρήγορη παρουσία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, ο ανεμιστήρας μοιάζει ως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μερικοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ανεμιστήρες μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να δροσιστούμε, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Οταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.
Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.
Οπως εξηγούν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.
Ποιοι κινδυνεύουν
Οι ερευνητές λένε ότι, μολονότι είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να παράσχουν συστάσεις υπέρ ή εναντίον της χρήσης ανεμιστήρων σε περιόδους καύσωνα, είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεται ο καθένας μας τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους πριν... πάρει αγκαλιά έναν ανεμιστήρα.
Αυτό είναι σημαντικό ιδίως για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι «οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοί να δροσιστούν μέσω της εφίδρωσης ή της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα».

Πηγή: tanea.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις