Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Νερό γεμάτο φάρμακα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-07-2018 11:07:28 am | από nskarmoutsos

Όταν σκέφτεται κανείς τις βασικές αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος, το μυαλό αυτόματα πάει στους κατασκευαστές χημικών ουσιών, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τις εξορυκτικές και τις γεωργικές εργασίες. Όμως υπάρχει άλλη μια σημαντική αιτία μόλυνσης που δεν λαμβάνουμε εύκολα υπόψη και που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο ακάθεκτη. Αυτή δεν είναι άλλη από τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις βιομηχανίες παρασκευής προϊόντων ατομικής φροντίδας. Πως εξηγείται όμως αυτό το φαινόμενο;

Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φαρμακευτικά προϊόντα και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εμφανίζονται παντού, στα ποτάμια, τις λίμνες, τα υπόγεια ύδατα και το πόσιμο νερό πολλών χωρών, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και σε εθνικούς δρυμούς. Ενδεικτικά, μέχρι και το 80% της ροής υδάτων στις ΗΠΑ μολύνονται με χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με την U.S. Geological Survey (USGS). Επιπλέον, ο τεράστιος όγκος των διαφόρων ανθεκτικών ενώσεων που καταλήγουν στο περιβάλλον περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τη ρύθμιση και την αποκατάστασή του.

Σύμφωνα με την Έμα Ρόσι, ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα στο Cary Institute of Ecosystem Studies, αυτά είναι ισχυρά συστατικά, γι' αυτό τα χρησιμοποιούμε. «Αλλά αν δεν καταστραφούν και εισέλθουν στο περιβάλλον, είναι εξίσου ισχυρά με τους οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Πως εισάγονται λοιπόν αυτές οι χημικές ουσίες στις υδάτινες διαδρομές των κρατών του κόσμου; Ένας από τους ενόχους είναι τα ανθρώπινα βιολογικά απόβλητα (ούρα, κόπρανα) που περνούν στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φιλτράρουν όλες τις μολυσματικές ουσίες τους από το νερό. Όμως δεν αποτελούν τα ανθρώπινα απόβλητα το πρόβλημα. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων ήταν «σημαντικά υψηλότερα» στα φυτά που ποτίζονταν από υπολειπόμενα ύδατα σε εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμάκων, σε σύγκριση με όσα δέχονταν νερό από άλλες περιοχές. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν μια «σημαντική, εθνικού επιπέδου πηγή εισροής φαρμάκων στο περιβάλλον».

Επιπλέον ορισμένα ανεπιθύμητα φάρμακα διοχετεύονται στο περιβάλλον από την αποχέτευση, τα σκουπίδια ή τα νοσοκομειακά απόβλητα. Όμως, παρόλο που γνωρίζουμε πως και από που εισέρχονται στο περιβάλλον, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις του προβλήματος στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. «Δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για έρευνα από  επιστήμονες, ώστε να κατανοήσουμε πραγματικά την επίδραση αυτών των ενώσεων» αναφέρει στο Independent Media Institute η Ροσι.
 
Ακόμα κι έτσι, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μερικές από αυτές τις χημικές ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν σε βάθος την υδρόβια ζωή. Η Ρόσι κάνει λόγο για τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτό: ο πρώτος σχετίζεται με τις ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, σε μια μελέτη για τα ψάρια σε 19 διαφορετικά Εθνικά Καταφύγια για την Άγρια Ζωή στις ΗΠΑ, επιστήμονες από το USGS και την US Fish and Wildlife Service διαπίστωσαν ότι ποσοστό μεταξύ 60 και 100% των ψαριών που μελετήθηκαν ήταν intersex, διέθεταν δηλαδή θηλυκό γενετικό υλικό στους όρχεις τους. Οι επιστήμονες συνέδεσαν αυτό το φαινόμενο με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο νερό. Όμως οι χημικές ουσίες με αυξημένα οιστρογόνα δεν είναι ο μόνος ένοχος.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Milwaukee δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα μετφορμίνης - ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο για το διαβήτη - προκαλούν την ανάπτυξη intersex όρχεων σε αρσενικά ψάρια, μειώνουν το μέγεθος τους και επηρεάζουν την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

Επιπλέον, τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μια βασική αιτία περιβαλλοντικής  διαφοροποίησης, δήλωσε η Ρόσι. Η παρουσία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στους δρόμους του νερού, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει και να μεταβάλει τη συμπεριφορά των ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων αναπαραγωγής τους. Επίσης η παρουσία σιμετιδίνης, ενός συνηθισμένου αντιόξινου και αντιισταμινικού, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ασπόνδυλων των γλυκών υδάτων και των βακτηριακών βιομεμβρανών που βρίσκονται σε αυτά, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη. Τα επίπεδα της ουσίας της σιμετιδίνης αυξάνονται επίσης στα ρέματα, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αντίσταση στα αντιβιοτικά», αναφέρει η Tia-Marie Scott, φυσικός επιστήμονας στο USGS. Βλέπουμε περισσότερες από 400 εκατομμύρια συνταγογραφίσεις αντιβιοτικών στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη κάθε χρόνο. Επειδή όμως το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως τα αντιβιοτικά και καθώς τα φυτά που ποτίζονται από νερό που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων δεν τα φιλτράρουν, οι ειδικοί φοβούνται ότι η απελευθέρωση αυτών των φαρμάκων στο περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών (πχ βακτήρια και ιοί), που είναι υπεύθυνα για τουλάχιστον 40.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Και δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα βιολογικά απόβλητα αιτία του προβλήματος. Η γεωργία είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την απελευθέρωση αντιβιοτικών στο περιβάλλον και μόλις τώρα συνειδητοποιούμε την έκταση του προβλήματος.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι τα αποτελέσματα πλήθους μελετών σε όλο τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. και δείχνουν πως οι φαρμακευτικές ενώσεις και οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι παρούσες σε όλα τα ποτάμια, τις λίμνες, τα υπόγεια ύδατα και το πόσιμο νερό τις χώρας και αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, το 2010, μια επιδοτούμενη από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έρευνα, μέσα από 48 ερευνητικές δημοσιεύσεις, βρήκε 54 δραστικά φαρμακευτικά συστατικά σε πόσιμο νερό. Επιπλέον, φαρμακευτικές ενώσεις έκαναν την εμφάνισή τους σε απομονωμένες περιοχές των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων εθνικών πάρκων στο Βόρειο Κολοράντο.

Η Ευρώπη έχει εντοπίσει και διεξάγει έρευνα στο πρόβλημα στους δρόμους του νερού εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησης ψαριών του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Αλάσκα έχει συγκεντρώσει στοιχεία για την παρουσία φαρμάκων στους πληθυσμούς των ψαριών. Ταυτόχρονα, πρόσφατες έρευνες στα ποτάμια της Ινδίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά ποσοστά φαρμάκων στα νερά τους, που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα υγείας στον πληθυσμό της. Το πρόβλημα είναι δηλαδή γενικευμένο και φαίνεται πως εντείνεται συνεχώς.

Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Στις ΗΠΑ, η Δεκαετής Εθνική Νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Πολιτική παρέχει στους διαχειριστές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «μηχανισμούς» για να εμποδίσουν την είσοδο των επίμονων φαρμακευτικών ενώσεων στο περιβάλλον, αναφέρει ο Σκοτ Γκράχαμ, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Συμμετοχής και Επιστημονικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Wisconsin.

Το πρόβλημα, δήλωσε ο Γκράχαμ, είναι ότι ο FDA βασίζεται στο να διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις δικές τους έρευνες σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των προϊόντων τους και στο να παρουσιάζονται στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους σε «ομάδες περιβαλλοντικής ασφάλειας» του οργανισμού, οι οποίες συχνά δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να τις ελέγξει. Αυτό οδηγεί σε αξιολογήσεις που διεξάγονται από το προσωπικό του FDA, το οποίο είναι «ανεπαρκές για να κάνει ακριβείς κρίσεις» σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φαρμάκων. «Τα φάρμακα καταλήγουν με έγκριση κυκλοφορίας επειδή έχουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν λάθος αξιολογήσεις που εγκρίνονται στη συνέχεια από το λάθος είδος αξιολογητή», αναφέρει ο Γκράχαμ, ο οποίος θεωρεί τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του FDA του 2016 σχετικά με τα φάρμακα με οιστρογόνα, ανδρογόνα και άλλα ένα «αδύναμο» βήμα προς τα εμπρός.

Τόσο στην Αμερική όμως, όσο και στην Ευρώπη, απαραίτητη είναι και η πάταξη της διαφθοράς, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κυκλοφορία ακατάλληλων φαρμάκων και προϊόντων υγιεινής είναι αποτέλεσμά δωροδοκιών και λοιπών ανήθικων τακτικών. 

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται η δημιουργία ενός κινήματος «πράσινων φαρμάκων», που πιέζει για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων που βιοδιασπώνονται εύκολα στο περιβάλλον. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο λόγος για τον οποίο τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι τόσο αποτελεσματικά είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να διασπώνται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πολιτισμική μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Δύσης καταναλώνουν φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή τα οποία θα ήταν εφικτό να μειώσουμε λίγο», δήλωσε η Ρόσι. «Αν οι πολίτες καταλάβουν ότι αυτό που χρησιμοποιούν και καταλήγει στις αποχετεύσεις τους καταλήγει ταυτόχρονα στα τοπικά ποτάμια, στα ρέματα και τις λίμνες, ίσως σκέφτονται πλέον διπλά τη χρήση του».

Πηγή: tvxs.gr

Εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία είναι εκτεθειμένα σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 28-06-2018 09:46:52 am | από nskarmoutsos

Το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν στη Βρετανία--περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά--κατοικούν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μια έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει τη Βρετανία και πέντε ακόμη χώρες - μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η UNICEF ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που έχει λάβει το Λονδίνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι επαρκή και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να μειωθεί η ρύπανση στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.
"Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περίπου το 71% των πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να παραμείνουν για ακόμη 12 χρόνια", σημειώνει η έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση της μκο Global Action Plan, που επίσης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι κατά 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε σχέση με τους ενήλικες σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προερχόμενα από οχήματα σε πολυσύχναστους δρόμους και αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο ύψος τους.
Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι η έκθεση της Global Action Plan είναι ανησυχητική και δείχνει για ποιόν λόγο η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "το νέο μας σχέδιο, η Στρατηγική Καθαρού Αέρα, ορίζει με ποιόν τρόπο θα είμαστε η πρώτη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα μειώσει την ρύπανση του αέρα ώστε να είναι σύμφωνη με τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχουμε επενδύσει 3,6 δισ λίρες (4,6 δισ δολάρια) για να μειώσουμε τις εκπομπές των βλαβερών αερίων".

Πηγή: real.gr

«Το περιβάλλον τραβάει τη σκανδάλη»

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-06-2018 09:18:53 am | από nskarmoutsos

Επιστροφή στο μέλλον μιας ισόρροπης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, μέσω της ανάδειξης αφενός της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης και αφετέρου της πολύτιμης κληρονομιάς της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας επιχειρεί το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται στις 17-20 Ιουνίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών στην Πάτρα.

«Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Περίπου 200 επιστήμονες και ερευνητές πρώτης γραμμής από όλο τον κόσμο, καθώς και στελέχη διεθνών οργανώσεων υγείας και περιβάλλοντος θα έρθουν στην Ελλάδα για να επικοινωνήσουν τα σημαντικά όσο και ανησυχητικά ευρήματα των ερευνών τους, αλλά και να κοινωνήσουν με τα ίχνη μιας άλλης σχέσης με τη φύση, που συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα», λέει στην «Κ» η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αντιπρόεδρος του συνεδρίου και καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

«Σήμερα απαιτείται ένα σοκ! Η κρίση του περιβάλλοντος, ορατή και αόρατη, είναι πλέον σε κρίσιμο επίπεδο, με πολλαπλές και μακρόχρονες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Δεν πρόκειται για εικασίες, αλλά για επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις για τις αιτίες της δραματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, οι οποίες κατά κύριο λόγο σχετίζονται με μια λογική οικονομικής ανάπτυξης χωρίς περίσκεψη και δικαιοσύνη. Αυτό που λείπει είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Η κρίση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα πιο μεγάλα πολιτικά ζητήματα διεθνώς», σημειώνει η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

Η καθηγήτρια Ιατρικής επιμένει ειδικά στη συνέργεια των διαφόρων παραγόντων. «Μια τυπική προσέγγιση για το κάθε θέμα ξεχωριστά, για παράδειγμα βάζουμε όρια για κάθε πηγή ακτινοβολίας, αλλά στον ίδιο χώρο λειτουργούν πολλές πηγές, δρώντας σωρευτικά. Ευρύτερα: στο συνέδριο θα μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή, τη χημική ρύπανση και τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, την ακτινοβολία, τα απόβλητα. Οφείλουμε να δούμε τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα οι πλημμύρες –αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής– οδηγούν σε διασπορά της χημικής ρύπανσης, παρασέρνοντας τα φυτοφάρμακα», τονίζει.

«Δεν ξέρουμε ακόμα επ’ ακριβώς τι κυτταρικές μεταβολές προκαλούνται. Βλέπουμε, όμως, μεγάλη αύξηση στους καρκίνους, γεγονός που δεν οφείλεται στο ότι ζούμε περισσότερο ή στην καλύτερη διάγνωση. Σε τύπους καρκίνου που συνδέονται με τον τρόπο ζωής πέφτει διαρκώς η ηλικία εμφάνισης», συμπληρώνει.

Το οικονομικό κόστος

Και το οικονομικό κόστος της πρόληψης; «Η ανθρωπότητα παίζει την τυφλόμυγα. Βλέπουμε τις οικονομικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα και σε ατομική/επιχειρηματική βάση, ενώ μεσοπρόθεσμα και σε επίπεδο κοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερες. Δείτε τη μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή λόγω χαμηλής γονιμότητας. Κυνηγάμε οικονομικούς δείκτες στις οθόνες, μια εικονική πραγματικότητα που επιβαρύνει δραματικά την πραγματική πραγματικότητα», σημειώνει η καθηγήτρια. Και καταλήγει χαρακτηριστικά:

«Στην ελληνική αρχαιότητα ο άνθρωπος θεωρούσε τον εαυτό του αναπόσπαστο μέρος της φύσης. Το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπιζόταν ως “σπίτι” του ανθρώπου. Σήμερα έχουμε υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα περιβαλλοντική υποβάθμιση, φτώχεια και προβλήματα υγείας. Η ελπίδα βρίσκεται σε μια αλλαγή φιλοσοφίας. Η προσέγγιση των αρχαίων Ελλήνων συμβάλλει σε μια διαφορετική οπτική, που βλέπει ενιαίο τον κόσμο μας».

Οι επικίνδυνοι παράγοντες για τον καρκίνο

Τα γονίδια δίνουν το όπλο, το περιβάλλον τραβάει τη σκανδάλη, λέει για την ανάπτυξη του καρκίνου η κορυφαία Αμερικανίδα επιδημιολόγος Ντέβρα Ντέιβις. Λίγες μέρες πριν από την ομιλία της στο συνέδριο στην Πάτρα «για τις δραματικές αλλαγές στον πλανήτη» (17-20 Ιουνίου), με την αποκλειστική της συνέντευξη στην «Κ», η κ. Ντέιβις υπογραμμίζει πως η πληροφόρηση και η προφύλαξη από τους ανθυγιεινούς παράγοντες που μας περιβάλλουν αποτελούν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ φωτίζει μυστικά των κινητών τηλεφώνων.

– Στοχεύουμε σωστά κατά του καρκίνου;
– O «πόλεμος» ήταν εστιασμένος στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη, όχι στις αιτίες που προκαλούν την ασθένεια. Οταν πριν από δεκαετίες ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες έρευνες που έδειχναν πως όσοι εργαζόμενοι έρχονταν σε επαφή με αμίαντο, βενζιδίνη και χλωριούχο βινύλιο εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό καρκίνων, οι εταιρείες χρηματοδότησαν κρυφά έρευνες για να απενοχοποιήσουν τα προϊόντα τους. Χρειάστηκε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη οι οικογένειες των θυμάτων για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

– Ο καρκίνος συνδέεται με την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες;
– Οι αγρότες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν ορισμένους καρκίνους με μεγαλύτερη συχνότητα, αν και δεν καπνίζουν και ζουν πιο υγιεινή ζωή. Τα φυτοφάρμακα, τα καυσαέρια και άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμα, οι μετανάστες τείνουν να αποκτούν τους καρκίνους της χώρας στην οποία μεταναστεύουν, πράγμα που καταδεικνύει τη σημασία του περιβάλλοντος. Τα γονίδια δίνουν το όπλο και το περιβάλλον τραβάει τη σκανδάλη.

– Είναι οι πολίτες ενημερωμένοι;
– Υπάρχει τρομακτική έλλειψη πληροφόρησης για τους επικίνδυνους παράγοντες που βρίσκονται γύρω μας. Γι’ αυτό ιδρύσαμε την οργάνωση Environmental Health Trust. Για παράδειγμα, πληθαίνουν οι αποδείξεις από μελέτες, τόσο προερχόμενες από πειραματόζωα όσο και από ανθρώπους, που καταδεικνύουν ότι η διαρκής έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών αυξάνει την πιθανότητα πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων κακοήθη και επιθετικό καρκίνο εγκεφάλου. Περισσότερο με απασχολεί η βραχυχρόνια έκθεση των παιδιών μας, καθώς το φάσμα των επιδράσεων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο είναι ευρύ.

Μελέτη στην Κορέα έδειξε ότι παιδιά με υψηλή περιεκτικότητα μολύβδου στο αίμα τους είχαν και τη μεγαλύτερη αδυναμία συγκέντρωσης όταν έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι αυτού του τύπου η ακτινοβολία ελαττώνει τις αντιστάσεις των κυτταρικών μεμβρανών, επιτρέποντας οποιοδήποτε τοξικό παράγοντα κυκλοφορεί στο αίμα να εισέλθει σε οποιοδήποτε κύτταρο, ακόμη και του εγκεφάλου. Μεγάλη έρευνα έχει δείξει ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει τη γονιμότητα, γι’ αυτό πρέπει να βγουν από τις τσέπες.

– Κι όμως δεν μαθαίνουμε για τις έρευνες αυτές...
– Δεν υπάρχει καθιερωμένος έλεγχος ρουτίνας για τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Οι συσκευές κινητών γράφουν στο λειτουργικό τους σύστημα πως πρέπει να απέχουν 15 χιλιοστά έως 2,5 εκατοστά από το σώμα. Αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουμε αυτή την πληροφορία και να μην πρέπει να την ανασύρουμε από τα ψιλά γράμματα.

Πηγή: kathimerini.gr

Οι «αντηλιακές» τροφές που χρειάζεσαι το καλοκαίρι

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 08-06-2018 10:11:42 am | από nskarmoutsos

Με το θερμόμετρο να χτυπάει 34 βαθμούς κελσίου, λες ξεκάθαρα ότι είναι καλοκαίρι.

Η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου που μας βρίσκει τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτεθειμένους στον ήλιο.

Εκτός λοιπόν από την αντηλιακή μας κρέμα που πρέπει να συνοδεύει πάντα τις ημερήσιες εξορμήσεις μας υπάρχουν και οι λεγόμενες «αντηλιακές» τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να προστατευτούμε από τις υπεριώδεις ακτίνες, τα εγκαύματα και τις κοκκινίλες. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

Τα εσπεριδοειδή έχουν το ισχυρό συστατικό λεμονίνη, που βοηθάει ιδιαίτερα στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος.

Πράσινο τσάι. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και δρα σαν ασπίδα ως προς τη γενετική βλάβη των κυττάρων του δέρματος από τον ήλιο.

Τα καρότα – ή άλλα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά – είναι γεμάτα καροτενοειδή και μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν την ένταση του ηλιακού εγκαύματος.

Οι φράουλες γεμάτες βιταμίνη C έχουν πάρα πολλές ιδιότητες. Εκτός ότι βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες του ηλίου, δρουν και σαν καταπραϋντικό σε περίπτωση που το έγκαυμα έχει προχωρήσει.

Το ρόδι προστατεύει από τις UVA και UVB ακτίνες λόγω των αντιοξειδωτικών του ενώ αυξάνει τον δείκτη προστασίας του δέρματος.

Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο είναι ο λόγος που οι ντομάτες είναι κόκκινες και είναι επίσης αυτό που κάνει τις ντομάτες τόσο σημαντικές για το δέρμα σας. Το λυκοπένιο πιστεύεται επίσης ότι κρατά το δέρμα σας νεανικό.

Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν στη μακροζωία και ειδικά οι κόκκινες έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τις ντομάτες και τα καρότα.

Προσθέστε σταφύλια στη διατροφή σας. Κυρίως τα κόκκινα και τα μοβ.  Περιέχουν μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, ένας τύπος πολυφαινόλης που μπορεί να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, καθώς και πολλούς άλλους τύπους καρκίνου.

Λινανόροσπορος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε αυτό το υποκατάστατο έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, ένα από τα οποία είναι η ενυδάτωση του δέρματος σας για να το κρατάτε πάντα νεανικό και λαμπερό. Μπορείτε να τρίψετε έλαιο λιναρόσπορου στο δέρμα σας ή να το φάτε ωμό σε διάφορες συνταγές όπως γιαούρτι ή σαλάτες.

Σολομός. Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και με ισχυρά στοιχεία προστασίας του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα.

Τα καρύδια είναι υψηλά σε λιπαρά οξέα και έχουν ίδιες ιδιότητες με το σολομό. Οπότε όσοι δεν τρώτε ψάρι, ιδού το υποκατάστατο.

Πηγή: in.gr

Άριστης ποιότητας τα νερά κολύμβησης στη περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 31-05-2018 09:59:50 am | από nskarmoutsos

(Φωτ, ο όρμος του Άστρους)

Παρά την ελαφρά πτώση των αποτελεσμάτων, το 85% των περιοχών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017 πληρούσαν τα υψηλότερα και πλέον αυστηρά ενωσιακά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας για τα ύδατα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση για την ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, Τα αποτελέσματα παρέχουν μια καλή ένδειξη των τόπων διακοπών στους οποίους οι παραθεριστές μπορούν να βρουν τα βέλτιστης ποιότητας ύδατα κολύμβησης το φετινό καλοκαίρι. Άριστης ποιότητας είναι το 95,9% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα με τη χώρα μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα εξετάστηκαν 1598 περιοχές όπου δηλώθηκαν ως ύδατα κολύμβησης.

α σημαντικά ευρήματα της έκθεσης: - Σε πέντε χώρες, τουλάχιστον το 95 % των υδάτων κολύμβησης αξιολογήθηκε ως «εξαιρετικής ποιότητας»: στο Λουξεμβούργο (και οι 12 δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης), στην Κύπρο (97,3 % του συνόλου), στη Μάλτα (99 % του συνόλου), στην Ελλάδα (95,9 % του συνόλου) και στην Αυστρία (95,1 % του συνόλου). - Όλες οι δηλωθείσες περιοχές υδάτων κολύμβησης στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ελβετία διέθεταν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2017 (σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που ορίζει η οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης). - Οι τρεις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Ιταλία (79 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,4 %), η Γαλλία (80 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και η Ισπανία (38 περιοχές ή 1,7 %). - Στα κράτη μέλη της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό υδάτων κολύμβησης που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκούς ποιότητας» καταγράφηκε στην Εσθονία (τέσσερις περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 7,4 %), την Ιρλανδία (επτά περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 4,9 %) και το Ηνωμένο Βασίλειο (21περιοχές υδάτων κολύμβησης ή 3,3 %). Το σύνολο σχεδόν των 21 801 περιοχών κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τις οποίες οι 21 509 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (95,9 %), πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, με βάση την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αλβανία και η Ελβετία επίσης προέβησαν σε παρακολούθηση των υδάτων τους και υπέβαλαν έκθεση σχετικά με την ποιότητα 292 περιοχών κολύμβησης.

Συγκεκριμένα αποτελέσματα από την παρακολούθηση κατέδειξαν μικρή μείωση του αριθμού των περιοχών της ΕΕ που πληρούν τις υψηλότερες «εξαιρετικής ποιότητας» και τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Το ποσοστό των περιοχών που πληρούν τα πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε οριακά, από 85,5 % το 2016 σε 85 % το περασμένο έτος. Ομοίως, εκείνες που πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα «επαρκούς» ποιότητας μειώθηκαν από 96,3 % σε 96,0 %. Ο λόγος για τη μικρή αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις των θερινών βροχοπτώσεων στα αποτελέσματα των δοκιμών, καθώς και στις αλλαγές στη μεθοδολογία δοκιμών στη Ρουμανία και τη Σουηδία. Το ποσοστό του συνόλου των περιοχών που βαθμολογήθηκαν ως «ανεπαρκείς» παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2016 σε όλη την ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία, σημειώνοντας πτώση από 1,5 % το 2016 σε 1,4 % το 2017. Ο κ. Καρμένου Βέλα, επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, δήλωσε: «Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους. Η ποιότητα αυτή οφείλεται στην καλή συνεργασία και τη συνεχή επαγρύπνηση. Διαδραματίζουμε όλοι κάποιο ρόλο: βιομηχανία, τοπικές αρχές και υπηρεσίες μαζί με τους πολίτες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρουμε ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας για τα ύδατα κολύμβησης είναι ζωντανό και εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς για τους πολίτες μας. Αν προσθέσετε και τα πρόσφατα προταθέντα μέτρα για την απομάκρυνση των πλαστικών από τις θάλασσές μας, ήταν πράγματι μια καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές θάλασσες, τις παραλίες και τις λίμνες.» Ο κ. Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η μείωση της ρύπανσης των υδάτων είναι προς όφελος της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των ζώων και των φυτών. Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε. Η διατήρηση των καθαρών υδάτων κολύμβησης απαιτεί συνεχή προσοχή από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των περιοχών κολύμβησης παραμένει ζωτικό έργο.» Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 40 έτη, όταν και εκδόθηκε η οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Η αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της οδηγίας οδήγησε σε δραστική μείωση των ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων που καταλήγουν στο νερό. Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότερες περιοχές κολύμβησης όχι μόνο πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά έχουν επίσης βελτιώσει την ποιότητά τους ώστε να πληρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Παράλληλα με την εφετινή έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσίευσε επίσης έναν επικαιροποιημένο διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις κάθε περιοχής κολύμβησης. Επικαιροποιημένες εκθέσεις ανά χώρα είναι επίσης διαθέσιμες εδώ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδηγία.

Πηγή: lifo.gr

Η κλιματική αλλαγή παρατείνει την εποχή των αλλεργιών

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-05-2018 10:09:18 am | από nskarmoutsos

Η φετινή εποχή των αλλεργιών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σε όλη τη Βόρεια Αμερική λόγω της έντονης παραγωγής γύρης, και πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

«Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξητική τάση της μέσης θερμοκρασίας στο περιβάλλον, αναγκάζει τις εποχές απελευθέρωσης γύρης να ξεκινούν λίγο νωρίτερα και επίσης να διαρκούν λίγο περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής Στάνλεϊ Φάινμαν, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση. «Συνεπώς, οι ασθενείς υποφέρουν επειδή είναι εκτεθειμένοι στη γύρη, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», πρόσθεσε.

Οι χειμώνες που είναι πιο θερμοί και υγροί σε σχέση με αυτούς του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες εποχές φθινοπώρου και άνοιξης, συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον όπου κάθε βλάστηση μπορεί να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γύρης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Στη Βόρεια Αμερική, ο δρυς, το σφενδάμι και η σημύδα παράγουν σήμερα άφθονες ποσότητες γύρης, όπως και η λεύκα και η τέφρα. Χορτάρια, βότανα και λουλούδια, όπως η πικραλίδα, συμβάλλουν επίσης στην εποχή των αλλεργιών.

Οι άνθρωποι υποφέρουν από αυξημένα αλλεργικά συμπτώματα λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουμε αλλάξει δραματικά τον πλανήτη και τον τρόπο ζωής μας. «Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπερβολική αποστείρωση του περιβάλλοντος στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που, από κοινού, εισήγαγαν νέα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον μας, προκαλώντας περιττό πόνο και δυσφορία», ανέφερε ο ιατρικός διευθυντής Φροντίδας Αλλεργιών και Άσθματος της Νέας Υόρκης, Κλίφορντ Μπάσετ, στην ίδια συνέντευξη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός καταπολέμησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Στο έλεος των κουνουπιών κάτοικοι και επισκέπτες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 03-05-2018 11:33:51 am | από nskarmoutsos

Σοβαρό ζήτημα με την καταπολέμηση των κουνουπιών υπάρχει για τη Μεσσηνία, τουλάχιστον, και ο κίνδυνος να μας “ψήσουν” τα κουνούπια είναι ορατός.

Οπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, η αρμόδια επίτροπος δεν ενέκρινε το διαγωνισμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την 3ετία 2018 - 2020, που αφορά την προγραμματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο, μεταξύ της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας και των 6 δήμων του νομού, προϋπολογισμού 369.000 ευρώ.

Με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται απειλή για την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Και αυτό γιατί η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για την έναρξη των ψεκασμών, προκειμένου να χτυπηθούν τα κουνούπια πριν προλάβουν να μεγαλώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απόρριψη του διαγωνισμού δείχνει την ανάγκη για τη διενέργεια νέου, για την ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, πολύτιμος όμως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ενημερώσει κι εγγράφως τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για το πρόβλημα και τους κινδύνους που δημιουργούνται, ενώ έχει απευθυνθεί και στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος έχει ζητήσει από τον περιφερειάρχη να αναλάβει πρωτοβουλία και να βρεθεί άλλος τρόπος, ακόμα και με ανάθεση αν χρειαστεί, για λόγους δημόσιας υγείας.

Η περιφερειακή αρχή ασχολείται με την εκδίωξη της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη και η καταπολέμηση των κουνουπιών παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Πόσο επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα κοτόπουλα;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 24-04-2018 09:23:20 am | από nskarmoutsos

Ένα από τα πλέον προβληματικά συστατικά που καταναλώνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, το αρσενικό, μελέτησαν οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει στην υγεία.

Πως καταναλώνουμε όμως αρσενικό χωρίς να το γνωρίζουμε; Το αρσενικό είναι μέρος της διατροφής των κοτόπουλων. Είναι εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή τους σε πολλές χώρες καθώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων στα κοτόπουλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες επιβάλλεται να περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Και ο λόγος είναι για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε το στοιχείο αυτό να αποβληθεί από τον οργανισμό του κοτόπουλου.

Το αρσενικό ως στοιχείο βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης και οι άνθρωποι εκτίθενται συνήθως σε αυτό μέσω του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους. Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών και όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή.

Σε χαμηλές ποσότητες η ύπαρξη αρσενικού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακίνδυνη, όμως όταν οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει επ’ αυτού έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια έκθεση των ανθρώπων στο αρσενικό, της τάξης των 10 - 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστεως.

Η μελέτη διήρκεσε 7 χρόνια και εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν την ποσότητα αρσενικού που συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει σε κρέας και διαπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα περιέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού σε σύγκριση με άλλα ζώα και πουλερικά.

Όπως είπαν, οι ενήλικες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κοτόπουλου, η ποσότητα αρσενικού που παίρνουν είναι μεταξύ 3,52-5,24 μικρογραμμάριων ημερησίως. Δηλαδή όταν το άτομο ζυγίζει 60 κιλά και τρώει 60 γραμμάρια ημερησίως κοτόπουλου, λαμβάνει αυτή την ποσότητα η οποία είναι μέσα στα αποδεκτά όρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης αρσενικού είναι 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό ημερησίως.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που τρώνε υψηλές ποσότητες κοτόπουλου, μπορεί να λαμβάνουν 10 φορές υψηλότερη ποσότητα αρσενικού από αυτήν που θεωρείται ασφαλής. Να σημειωθεί ότι στις ομάδες αυτές εκτός από τους ενήλικες συμπεριλαμβάνονται και παιδιά.

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν, ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών καθώς, η χρόνια έκθεσή τους σε στοιχεία όπως το αρσενικό είτε μέσω της διατροφής τους, είτε μέσω του νερού, μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σε έξαρση οι εποχικές αλλεργίες - Δείτε πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-04-2018 09:25:42 am | από nskarmoutsos

Οι καιρικές συνθήκες είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ένταση όσο και στο χρόνο -έναρξη και διάρκεια- της ύπαρξης και μετακίνησης της γύρης, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στα συμπτώματα των αλλεργικών. «Για παράδειγμα, η ελιά που στην Αττική συνήθως ανθίζει τον Μάιο, σε κάποιες περιοχές της έχει ήδη ανθίσει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή της γυρεοφορίας των διαφόρων αλλεργιογονικών φυτών ώστε να έχουμε ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ.Μήτσιας, αλλεργιολόγος, διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ωστόσο, από την παρατήρηση των αλλεργιολόγων, αλλά και από το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, υπάρχει την περίοδο αυτή ασυνήθιστα έντονη γυρεοφορία, η οποία θα συνεχιστεί. «Αυτή η πρώιμη, έντονη και παρατεταμένη ανθοφορία των φυτών προκαλεί μεγάλη έξαρση των εποχικών αλλεργικών νοσημάτων της 'Ανοιξης, όπως η αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Αυτό σημαίνει εντονότερα συμπτώματα με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα και άτομα που δεν είχαν πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα κύματα της αφρικανικής σκόνης, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα της αλλεργίας», τονίζει μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός αλλεργιολόγος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Ι. Παρασκευόπουλος.

Μπορώ να προλάβω την εποχική αλλεργία;

Η ιδανική μορφή πρόληψης για την εποχική αλλεργική νόσο, θα ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόλυτη αποφυγή του αλλεργιογόνου, των γύρεων στις οποίες εκτίθεται ο αλλεργικός. «Αυτό «γεωγραφικά» είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς η γύρη «ταξιδεύει» ακόμη και πολλά χιλιόμετρα και τα αλλεργιογονικά φυτά όπως τα αγρωστώδη, η ελιά ή το περδικάκι βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η γυρεοφορία είναι εντονότερη το πρωί και μετά το απόγευμα και επομένως ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, ενδέχεται να μετριάσει τα συμπτώματα», επισημαίνει ο κ. Μήτσιας.

Επειδή η αποφυγή των γύρεων είναι αδύνατη, άλλα μέτρα πρόληψης είναι η χρήση φίλτρων για γύρεις στα κλιματιστικά, η αποφυγή χρήσης φακών επαφής, η αλλαγή ρούχων μετά την επιστροφή στο σπίτι κ.α. Ως το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης, προκρίνουν οι επιστήμονες, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς φαίνεται ότι τότε είναι αποτελεσματικότερη.

«Το πρώτο βήμα πρόληψης είναι η εύρεση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος ο ασθενής με τη διενέργεια των αλλεργικών τεστ από τον Αλλεργιολόγο, ώστε να ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή 7-10 ημέρες πριν την αναμενόμενη εμφάνιση των συμπτωμάτων, με βάση την ανθοφορία», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν

Ρωτήσαμε τους ειδικούς τι συμβαίνει όταν τα βασανιστικά συμπτώματα της αλλεργίας δεν υποχωρούν. Καθυστερήσαμε να λάβουμε την αγωγή που καταπολεμά τα συμπτώματα ή με τα χρόνια η αλλεργία μας έχει γίνει πιο «επιθετική»;

«Μπορεί να συμβαίνουν και τα δυο! Όταν ο αλλεργικός ασθενής καθυστερήσει να πάρει φάρμακα και έχουν ήδη ξεκινήσει τα συμπτώματα, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο η θεραπεία για να δράσει, ενώ σε κάποιους μπορεί να παραμείνουν κάποια ενοχλήματα ακόμα και υπό φαρμακευτική αγωγή. Εκτός αυτού όμως, η εμμονή των συμπτωμάτων, η αύξηση της βαρύτητας και η προσθήκη συμπτωμάτων από τους πνεύμονες, είναι σαφής ένδειξη ότι η νόσος επιδεινώνεται και απαιτούνται πρόσθετα θεραπευτικά μέτρα» τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπάρχει ακόμη η αίσθηση σε πολλούς από εμάς ότι μπορούμε να ζούμε με την εποχική αλλεργία, χωρίς απαραίτητα να την αντιμετωπίζουμε. Σε βάθος χρόνου ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτό;

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μήτσιας «παλιά υπήρχε η θεώρηση ότι οι αλλεργίες όσο μεγαλώνει κανείς (ιδιαίτερα τα παιδιά) θα υποχωρήσουν. Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Αυτό που συνήθως παρατηρείται σε σχέση με τη ρινίτιδα, είναι μια από χρόνο σε χρόνο επιμονή των συμπτωμάτων, ενδεχομένως και επιδείνωση υπό την έννοια της έντασης, της διάρκειας στο χρόνο αλλά και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, πολλοί σταδιακά ευαισθητοποιούνται σε περισσότερα αλλεργιογόνα καθιστώντας την αντιμετώπιση δυσχερέστερη. Επιπλέον, ο ασθενής αρχίζει να «συνηθίζει» τα συμπτώματα, αισθάνεται ότι δε μπορεί να κάνει κάτι για αυτά και απογοητεύεται: πολύ συχνά παρατηρούμε συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα σε ασθενής με μακροχρόνια ρινίτιδα».

Η «ύπουλη»μ σχέση της εποχικής αλλεργίας με το άσθμα

Το πιο επικίνδυνο, για τους επιστήμονες είναι ότι αυτή η σταδιακή επιδείνωση, επηρεάζει και το κατώτερο αναπνευστικό οδηγώντας στο άσθμα. «Γι' αυτό και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ένας αλλεργικός αποσπασματικά ως αμιγώς ρινίτιδα ή αμιγώς άσθμα: η αλλεργική νόσος επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα (κατώτερο και ανώτερο) συνολικά και χρήζει ολιστικής αλλεργιολογικής προσέγγισης», καταλήγει ο κ. Μήτσιας.

«Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος. Συνήθως η εκδήλωση βρογχικού άσθματος γίνεται

μέσα σε πέντε ως οκτώ χρόνια από την έναρξη του προβλήματος, ενώ όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης βρογχικού άσθματος», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπάρχει οριστική λύση;

Η αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας με φαρμακευτική θεραπεία μειώνει ή σταματά τα συμπτώματα. Δεν δίνεται όμως μόνιμη λύση στο πρόβλημα και ο ασθενής παραμένει αλλεργικός. Έτσι, η διακοπή των φαρμάκων, σημαίνει επανεμφάνιση των συμπτωμάτων λόγω της αλλεργίας του.

Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος , «η πλήρης απαλλαγή επιτυγχάνεται σε σημαντικό ποσοστό με την ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποίησης. Η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη όμως για όλους. Διενεργείται σε επιλεγμένους ασθενείς βάσει κριτηρίων και σκοπεύει στην πλήρη ίαση. Γίνεται είτε με υπογλώσσιες σταγόνες που προσφέρουν ασφάλεια και λαμβάνονται στο σπίτι είτε με ενέσεις που είναι πιο αποτελεσματικές και γίνονται στο ιατρείο. Οι νέες μορφές ενέσιμων εμβολίων γίνονται από την αρχή μια φορά μηνιαίως, με αποτέλεσμα την καλύτερη διευκόλυνση και συμμόρφωση του πάσχοντα».

Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως Άνοιξη, από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη Ιούνιου και κάποιες φορές το

Φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με καθημερινά συμπτώματα, όσο εκτίθεται κάποιος στην γύρη που είναι ευαισθητοποιημένος. Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος, εκδηλώνονται ως αλλεργική ρινίτιδα με συνεχόμενους πταρμούς (φτερνίσματα), μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, και ενοχλήσεις στον ουρανίσκο, τον φάρυγγα και στα αυτιά. «Συνήθως υπάρχει και αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κοκκίνισμα των ματιών, έντονη φαγούρα γύρω και μέσα στα μάτια, δάκρυα και φωτοφοβία. Συχνά υπάρχει βήχας, ο οποίος είναι ξηρός και αρκετά ενοχλητικός, καθώς και αίσθημα πονοκεφάλου ("βαρύ" κεφάλι)», όπως εξηγεί.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι αυτά του αλλεργικού άσθματος. Δεν είναι σύνηθες να πρωτοεμφανίσει κανείς συμπτώματα άσθματος καθώς, συνήθως, προηγείται κατά κάποια χρόνια ρινίτιδα ή/και επιπεφυκίτιδα. «Επειδή, όμως, πολλές φορές ο ασθενής και η οικογένειά του δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στη ρινίτιδα, δεν αποκλείεται τα πρώτα συμπτώματα που θα προβληματίσουν να είναι από το στήθος: αυτά είναι επίμονος βήχας, συριγμός (τα γνωστά σε πολλούς «γατάκια») ή και δύσπνοια. Εκλυτικοί παράγοντες συνήθως είναι μια ίωση και η άσκηση», αναφέρει ο κ. Μήτσιας.

Γιατί μπερδεύουμε τις εποχικές αλλεργίες με τις ιώσεις

Τα συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού, δε διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε την αλλεργία από τις ιώσεις καθώς, ιδίως στα παιδιά, παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα.

«Πολύ συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί έχει αλλεργία ακόμη και από τη γέννηση. Αυτό δεν είναι σωστό: η αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες κάτω των 3-4 ετών και τα όποια συμπτώματα υπάρχουν συνήθως οφείλονται σε ιώσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το ότι τα περισσότερα παιδιά σε εκείνη την πρώτη παιδική ηλικία πρωτοπηγαίνουν σε παιδικό σταθμό και επομένως εκτίθενται σε πολλούς λοιμώδεις παράγοντες» εξηγεί ο κ. Μήτσιας.

Από την άλλη, συμπτώματα που επανέρχονται χρόνο με το χρόνο, την ίδια περίοδο, που επιμένουν μέσα σε αυτή επί μήνες, πιθανότατα προδίδουν αλλεργική αιτία. «Τονίζεται ότι δύο είναι οι παράγοντες που προδιαθέτουν ένα παιδί σε αλλεργία του αναπνευστικού: ο πρώτος είναι η ατοπική δερματίτιδα. Ένα παιδί με ατοπική δερματίτιδα τον πρώτο χρόνο ζωής, για παράδειγμα, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργία. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό: αν οι γονείς είναι αλλεργικοί, αυξάνει η πιθανότητα το παιδί να παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωής του αλλεργία», εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, πρέπει να είναι σαφές ότι αλλεργία και ιώσεις δεν αλληλοαποκλείονται. Ένα παιδί με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί κάλλιστα να κολλήσει κάποια ίωση όπως οποιοδήποτε άλλο: στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα από τη μύτη είναι εντονότερα, ενώ τότε εμφανίζονται και συχνότερα συμπτώματα άσθματος, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: enikos.gr

Τα μανιτάρια αποδεικνύονται φάρμακο για πολλές ασθένειες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-04-2018 09:41:04 am | από nskarmoutsos

Το μανιτάρι εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμινών με μεταλλικών στοιχείων για τον οργανισμό πιθανότατα να αποτελεί και ένα σημαντικό ελιξίριο ομορφιάς αλλά και φάρμακο καταπολέμησης πολλών ασθενειών.

Έρευνες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν, ότι ακόμη και το γνωστό σε όλους μας καλλιεργήσιμο λευκό μανιτάρι, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την πρόληψη ή και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, μία ουσία που περιέχεται στο λευκό μανιτάρι, στις προκαταρκτικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστού.

Η ουσία αυτή, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι τα μανιτάρια πιθανότατα να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Για το λόγο αυτό και γίνονται δοκιμές με ουσίες από μανιτάρια, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα αρχαία χρόνια το μανιτάρι κατείχε εξέχουσα θέση στη ζωή των θεραπευτών καθώς θεωρείτο όχι απλά ένα είδος φαγητού αλλά φάρμακο για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών και ένα ελιξίριο για την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων.

Σήμερα οι επιστήμονες έρχονται να πιστοποιήσουν ουσιαστικά αυτές τις γνώσεις που μας έρχονται από την αρχαιότητα, λέγοντας ότι οι ουσίες που εξάγονται από τα μανιτάρια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, αυξάνουν στην άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν διάφορες μορφές καρκίνου. Ως εκ τούτου οι μελέτες που αφορούν αυτές τις ουσίες έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εξαχθούν κάποια νέα δεδομένα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις