Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ένοχη η Monsanto για το Roundup - Αποζημίωση 290 εκατ. σε κηπουρό που νόσησε από καρκίνο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-08-2018 09:36:43 am | από nskarmoutsos

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός Aμερικανού κηπουρού.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.

Ο κηπουρός ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

«Οι ένορκοι έχουν άδικο»

«Οι ένορκοι έχουν άδικο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο.

Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την πάγια θέση της εταιρείας πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ' όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερσπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.

Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup. Πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin. Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες διαδικασίες σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

Πηγή: tvxs.gr

Τα λάθη που κάνουμε με τα αντηλιακά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-08-2018 09:11:48 am | από nskarmoutsos

Αν και γνωρίζουμε όλοι σήμερα πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος για την επιδερμίδα μας, εξακολουθούμε να κάνουμε το ίδιο σφάλμα: να θεωρούμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο στις διακοπές ή μόνον όταν πηγαίνουμε για μπάνιο.

Μέσα στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις που δεν διαθέτουν πράσινο, δεν υπάρχουν δένδρα στους δρόμους να προσφέρουν σκιά στους διαβάτες, ενώ, ακόμα και όταν οδηγούμε ή κινούμαστε με επίγεια μέσα μεταφοράς, δεν είμαστε προστατευμένοι, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια των αυτοκινήτων. Αγνοούμε ότι στη χώρα μας πρέπει να προστατευόμαστε ακόμη και από την ανακλώμενη ακτινοβολία του ήλιου.

Υπάρχουν μερικές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ανάγκη ή μη αντηλιακής προστασίας στην πόλη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, όπως αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, πρ. πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών, διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College.

Λάθος: Φοράμε αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο, όταν κινούμαστε στην πόλη, για να μην αποκτήσει η επιδερμίδα μας γερασμένη όψη.
Σωστό: Το αντηλιακό δεν προστατεύει μόνον από ρυτίδες, πανάδες, σημάδια φωτογήρανσης, αλλά και από αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων που ευθύνονται για καρκινογενέσεις στο δέρμα. Γι’ αυτό πρέπει να καλύπτουμε με αντηλιακό όλα τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος. Για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Λάθος: Βάζουμε αντηλιακό, όταν πηγαίνουμε για μπάνιο, μόνον όσο κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Σωστό: Βάζουμε αντηλιακό είκοσι λεπτά πριν μπούμε στη θάλασσα, φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά και διατηρούμε το αντηλιακό στο δέρμα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία είτε κάτω από την ομπρέλα είτε μέσα στη θάλασσα. Ο ήλιος που ανακλάται από την άμμο ή το νερό της θάλασσας προσβάλλει την επιδερμίδα μας.

Λάθος: Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα.
Σωστό: Το αντηλιακό με δείκτη πάνω από πενήντα έχει περιορισμένη επιπλέον προστασία. Είναι προτιμότερη η συχνή επάλειψη. Επίσης, δεν αγοράζουμε ποτέ αντηλιακά από πλανόδιους ή όσα δεν αναγράφουν τα συστατικά ή παρασκευάζονται ανώνυμα από μη ειδικούς.

Λάθος: Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο που χρησιμοποιούν μανιωδώς οι γυναίκες προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης UV).
Σωστό: Τα προϊόντα αυτά (self tanning) δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Και αν έχουμε «μαυρίσει», χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε το αντηλιακό στην πόλη, διότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν φίλτρα.

Λάθος: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο είναι εξίσου αποτελεσματική με τα κοινά αντηλιακά.
Σωστό: Η κρέμα ημέρας με αντηλιακό φίλτρο προσφέρει προστασία, αλλά πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Ολα τα αντηλιακά δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες: εκείνα που περιέχουν οργανικές ουσίες και εκείνα που περιέχουν νανοσωματίδια μέταλλων. Θα πρέπει να βεβαιωθεί κανείς ότι είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι αναγράφουν την ημερομηνία λήξης. Οι έλεγχοι της πολιτείας είναι περιορισμένοι έως ελάχιστοι, γι’ αυτό η ευθύνη των καταναλωτών είναι μεγάλη. Στην αγορά διατίθενται και αντηλιακά από φυσικά συστατικά, τα οποία όμως είναι ακριβότερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Τα αποτσίγαρα καταστρέφουν τις θάλασσες και την υγεία μας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-08-2017 08:55:34 am | από nskarmoutsos

 

Το σοβαρότατο πρόβλημα που παρατηρείτε κάθε χρόνο στις παραλίες μας, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόκειται για τα αποτσίγαρα  που αφήνουν οι καπνιστές σε θάλασσες και ακτές.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν  τη συνήθεια τους όταν πάνε για μπάνιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστο να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες. Όπως λέει, πέρα από τον υγειονομικό  κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο  κοντά στα 22 δισεκατομμύρια ( 3.500 τόνους) αποτσίγαρα. Πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.  Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ( κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κάνουν έκκληση πρώτα από όλα για διακοπή του καπνίσματος και αν όπως λένε, οι φίλοι καπνιστές δεν μπορούν να το κόψουν, τουλάχιστον ας φροντίζουν να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και μετά να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.

Τέλος, καλούν τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους συμπολίτες μας. Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γιατί οι ανεμιστήρες δεν μας δροσίζουν

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 10-08-2012 05:22:03 pm | από nskarmoutsos

Τα κύματα της ζέστης που σαρώνουν τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα, διότι επανεμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει η παρήγορη παρουσία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, ο ανεμιστήρας μοιάζει ως η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μερικοί επιστήμονες, όμως, υποστηρίζουν ότι οι ανεμιστήρες μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να δροσιστούμε, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Σε μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην βάση επιστημονικών δεδομένων «The Cochrane Library», διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εκ νέου τα υπάρχοντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων στη διάρκεια του καύσωνα.
Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, οι κοινοί ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τον περιβάλλοντα αέρα. Οταν τοποθετούνται μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, έλκουν δροσερό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του δωματίου όπου βρίσκονται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο αέρας έξω είναι δροσερός και όχι καυτός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.
Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ύπαρξη ανεμιστήρα που «χτυπάει» το σώμα, συμβάλλει μάλλον στην περαιτέρω θέρμανσή του παρά στο δρόσισμα.
Οπως εξηγούν, στις τόσο υψηλές θερμοκρασίες το να βρίσκεται κανείς στον δρόμο του κύματος καυτού αέρα που εκπέμπει ο ανεμιστήρας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη και τελικά να αρρωστήσουμε.
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι όταν ο θερμός αέρας χτυπάει το ζεστό σώμα, αυξάνεται ο ρυθμός της αφυδάτωσης και επέρχεται θερμική εξάντληση.
Ποιοι κινδυνεύουν
Οι ερευνητές λένε ότι, μολονότι είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να παράσχουν συστάσεις υπέρ ή εναντίον της χρήσης ανεμιστήρων σε περιόδους καύσωνα, είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεται ο καθένας μας τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους πριν... πάρει αγκαλιά έναν ανεμιστήρα.
Αυτό είναι σημαντικό ιδίως για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι «οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοί να δροσιστούν μέσω της εφίδρωσης ή της αυξημένης ροής αίματος στο δέρμα».

Πηγή: tanea.gr

Γιατί κάνει καλό να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 08-08-2017 08:56:09 am | από nskarmoutsos

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, παραλία, αμμουδιά.. υπάρχει καλύτερο σκηνικό; Υπάρχει και μάλιστα είναι και ωφέλιμο… να περπατάς ξυπόλητη/ος στην άμμο!

Γενικότερα, να περπατάς ξυπόλητη το καλοκαίρι.

Δες γιατί κάνει καλό:

Η καλύτερη γυμναστική

Πιστέψτε μας δεν υπάρχει καλύτερη γυμναστική. Κι αυτό διότι με το να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο, γυμνάζεται όλο το σώμα μας και ιδιαιτέρως οι γάμπες, τα πέλματα και οι γλουτοί

Καίμε διπλάσιες θερμίδες

Και ναι, πέρα από καλή γυμναστική, είναι και ένας τρόπος για να κάψετε διπλάσιες θερμίδες.

Υγιή πόδια χωρίς παραμορφώσεις

Το περπάτημα με γυμνά πόδια βοηθά στη διαμόρφωση της καμάρας, εξασφαλίζοντας υγιή πόδια με λιγότερες παραμορφώσεις.

Μειώνονται οι φλεγμονές

Το θαλασσινό νερό είναι άριστος αγωγός του ηλεκτρισμού, που σημαίνει ότι μεταφέρονται ελεύθερα ηλεκτρόνια στο σώμα μας, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Σε μπερδέψαμε; Λοιπόν, κράτα ότι απλά μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις κάποια φλεγμονή.

Βοηθά στις καρδιαγγειακές νόσους

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, είναι καλό να περπατούν ξυπόλητα στην άμμο, αφού έτσι αραιώνει το αίμα και το κάνει λιγότερο κολλώδες.

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η άμμος, μεταξύ άλλων, απορροφά τους κραδασμούς. Βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, ενώ μειώνει τους μυϊκούς πόνους.

Αίσθηση ευεξίας

Τέλος, η άμεση επαφή με την άμμο τονώνει τα κάτω άκρα και δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας.

Πηγή: mothersblog.gr

Τα δέντρα σώζουν ζωές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-10-2014 12:18:48 am | από nskarmoutsos

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την ικανότητα των δέντρων να απομακρύνουν ρύπους από την ατμόσφαιρα έδειξε ότι σε εθνικό επίπεδο τα δέντρα σώζουν πάνω από 850 ανθρώπινες ζωές το χρόνο και προλαμβάνουν 670.000 περιστατικά οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων. Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση, που απομακρύνουν τα δέντρα, ισοδυναμεί με μια βελτίωση της ποιότητας του αέρα περίπου της τάξης του 1%, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της μικρής βελτίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία.
Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το χρηματικό όφελος από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία φτάνει σχεδόν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τέσσερις ρύπους, για τους οποίους η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, έχει καθιερώσει πρότυπα ποιότητας του αέρα. Οι ρύποι ήταν το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά (PM2.5), οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και νευρολογικό σύστημα.
Σημαντικό στοιχείο της παραπάνω έρευνας είναι ότι συνδέει άμεσα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Επίσης, διαπίστωσε ότι αν και η απομάκρυνση της ρύπανσης είναι υψηλότερη στις αγροτικές περιοχές σε σχέση με τις αστικές, ωστόσο οι θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικά μεγαλύτερες στις αστικές περιοχές από ό,τι στις αγροτικές.
Πηγή: vita.gr

Πάνω από 100 πνιγμοί στις ελληνικές παραλίες από την 1η Ιουνίου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-07-2018 09:16:28 am | από nskarmoutsos

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τους πνιγμούς στη χώρα μας από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες. Εξ αυτών οι 74 ήταν Έλληνες, 33 αλλοδαποί και τρεις αγνώστων στοιχείων.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν 10 πνιγμοί λουόμενων, ενώ μόνο την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.

Μεταξύ αυτών είναι και ένα 13χρονο αγόρι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε παραλία της Νάξου. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής όταν το άτυχο παιδί βρισκόταν για μπάνιο με την οικογένεια του στην περιοχή Καλαντός.

Τραγικό τέλος στη θάλασσα βρήκε ένας 64χρονος στην παραλία της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργο. Αργά χθες το απόγευμα, λουόμενοι είδαν τον άτυχο άνδρα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες το πρωί ένας άνδρας 70 περίπου ετών από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης. Ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ''ΑΧΕΠΑ'', όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πηγή: enikos.gr

Πρόληψη της θερμοπληξίας ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 21-07-2018 09:16:16 am | από nskarmoutsos

Βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντας (υγρασία, άπνοια, κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας που μπορεί να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είνα: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί, ακόμη, να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

- Πρόσληψη άφθονων υγρών.

- Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

- Ολιγοθερμιδική δίαιτα.

- Συχνά λουτρά.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Επισημαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες τού καύσωνα.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νερό γεμάτο φάρμακα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-07-2018 11:07:28 am | από nskarmoutsos

Όταν σκέφτεται κανείς τις βασικές αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος, το μυαλό αυτόματα πάει στους κατασκευαστές χημικών ουσιών, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τις εξορυκτικές και τις γεωργικές εργασίες. Όμως υπάρχει άλλη μια σημαντική αιτία μόλυνσης που δεν λαμβάνουμε εύκολα υπόψη και που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο ακάθεκτη. Αυτή δεν είναι άλλη από τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις βιομηχανίες παρασκευής προϊόντων ατομικής φροντίδας. Πως εξηγείται όμως αυτό το φαινόμενο;

Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φαρμακευτικά προϊόντα και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εμφανίζονται παντού, στα ποτάμια, τις λίμνες, τα υπόγεια ύδατα και το πόσιμο νερό πολλών χωρών, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και σε εθνικούς δρυμούς. Ενδεικτικά, μέχρι και το 80% της ροής υδάτων στις ΗΠΑ μολύνονται με χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με την U.S. Geological Survey (USGS). Επιπλέον, ο τεράστιος όγκος των διαφόρων ανθεκτικών ενώσεων που καταλήγουν στο περιβάλλον περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τη ρύθμιση και την αποκατάστασή του.

Σύμφωνα με την Έμα Ρόσι, ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα στο Cary Institute of Ecosystem Studies, αυτά είναι ισχυρά συστατικά, γι' αυτό τα χρησιμοποιούμε. «Αλλά αν δεν καταστραφούν και εισέλθουν στο περιβάλλον, είναι εξίσου ισχυρά με τους οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Πως εισάγονται λοιπόν αυτές οι χημικές ουσίες στις υδάτινες διαδρομές των κρατών του κόσμου; Ένας από τους ενόχους είναι τα ανθρώπινα βιολογικά απόβλητα (ούρα, κόπρανα) που περνούν στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, που δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φιλτράρουν όλες τις μολυσματικές ουσίες τους από το νερό. Όμως δεν αποτελούν τα ανθρώπινα απόβλητα το πρόβλημα. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων ήταν «σημαντικά υψηλότερα» στα φυτά που ποτίζονταν από υπολειπόμενα ύδατα σε εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμάκων, σε σύγκριση με όσα δέχονταν νερό από άλλες περιοχές. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν μια «σημαντική, εθνικού επιπέδου πηγή εισροής φαρμάκων στο περιβάλλον».

Επιπλέον ορισμένα ανεπιθύμητα φάρμακα διοχετεύονται στο περιβάλλον από την αποχέτευση, τα σκουπίδια ή τα νοσοκομειακά απόβλητα. Όμως, παρόλο που γνωρίζουμε πως και από που εισέρχονται στο περιβάλλον, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις του προβλήματος στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. «Δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για έρευνα από  επιστήμονες, ώστε να κατανοήσουμε πραγματικά την επίδραση αυτών των ενώσεων» αναφέρει στο Independent Media Institute η Ροσι.
 
Ακόμα κι έτσι, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μερικές από αυτές τις χημικές ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν σε βάθος την υδρόβια ζωή. Η Ρόσι κάνει λόγο για τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτό: ο πρώτος σχετίζεται με τις ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, σε μια μελέτη για τα ψάρια σε 19 διαφορετικά Εθνικά Καταφύγια για την Άγρια Ζωή στις ΗΠΑ, επιστήμονες από το USGS και την US Fish and Wildlife Service διαπίστωσαν ότι ποσοστό μεταξύ 60 και 100% των ψαριών που μελετήθηκαν ήταν intersex, διέθεταν δηλαδή θηλυκό γενετικό υλικό στους όρχεις τους. Οι επιστήμονες συνέδεσαν αυτό το φαινόμενο με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο νερό. Όμως οι χημικές ουσίες με αυξημένα οιστρογόνα δεν είναι ο μόνος ένοχος.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Milwaukee δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα μετφορμίνης - ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο για το διαβήτη - προκαλούν την ανάπτυξη intersex όρχεων σε αρσενικά ψάρια, μειώνουν το μέγεθος τους και επηρεάζουν την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

Επιπλέον, τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μια βασική αιτία περιβαλλοντικής  διαφοροποίησης, δήλωσε η Ρόσι. Η παρουσία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στους δρόμους του νερού, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει και να μεταβάλει τη συμπεριφορά των ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων αναπαραγωγής τους. Επίσης η παρουσία σιμετιδίνης, ενός συνηθισμένου αντιόξινου και αντιισταμινικού, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ασπόνδυλων των γλυκών υδάτων και των βακτηριακών βιομεμβρανών που βρίσκονται σε αυτά, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη. Τα επίπεδα της ουσίας της σιμετιδίνης αυξάνονται επίσης στα ρέματα, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αντίσταση στα αντιβιοτικά», αναφέρει η Tia-Marie Scott, φυσικός επιστήμονας στο USGS. Βλέπουμε περισσότερες από 400 εκατομμύρια συνταγογραφίσεις αντιβιοτικών στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη κάθε χρόνο. Επειδή όμως το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως τα αντιβιοτικά και καθώς τα φυτά που ποτίζονται από νερό που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων δεν τα φιλτράρουν, οι ειδικοί φοβούνται ότι η απελευθέρωση αυτών των φαρμάκων στο περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών (πχ βακτήρια και ιοί), που είναι υπεύθυνα για τουλάχιστον 40.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Και δεν είναι μόνο τα ανθρώπινα βιολογικά απόβλητα αιτία του προβλήματος. Η γεωργία είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την απελευθέρωση αντιβιοτικών στο περιβάλλον και μόλις τώρα συνειδητοποιούμε την έκταση του προβλήματος.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι τα αποτελέσματα πλήθους μελετών σε όλο τον κόσμο. Στις Η.Π.Α. και δείχνουν πως οι φαρμακευτικές ενώσεις και οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι παρούσες σε όλα τα ποτάμια, τις λίμνες, τα υπόγεια ύδατα και το πόσιμο νερό τις χώρας και αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, το 2010, μια επιδοτούμενη από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έρευνα, μέσα από 48 ερευνητικές δημοσιεύσεις, βρήκε 54 δραστικά φαρμακευτικά συστατικά σε πόσιμο νερό. Επιπλέον, φαρμακευτικές ενώσεις έκαναν την εμφάνισή τους σε απομονωμένες περιοχές των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων εθνικών πάρκων στο Βόρειο Κολοράντο.

Η Ευρώπη έχει εντοπίσει και διεξάγει έρευνα στο πρόβλημα στους δρόμους του νερού εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησης ψαριών του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Αλάσκα έχει συγκεντρώσει στοιχεία για την παρουσία φαρμάκων στους πληθυσμούς των ψαριών. Ταυτόχρονα, πρόσφατες έρευνες στα ποτάμια της Ινδίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά ποσοστά φαρμάκων στα νερά τους, που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα υγείας στον πληθυσμό της. Το πρόβλημα είναι δηλαδή γενικευμένο και φαίνεται πως εντείνεται συνεχώς.

Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Στις ΗΠΑ, η Δεκαετής Εθνική Νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Πολιτική παρέχει στους διαχειριστές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «μηχανισμούς» για να εμποδίσουν την είσοδο των επίμονων φαρμακευτικών ενώσεων στο περιβάλλον, αναφέρει ο Σκοτ Γκράχαμ, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Συμμετοχής και Επιστημονικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Wisconsin.

Το πρόβλημα, δήλωσε ο Γκράχαμ, είναι ότι ο FDA βασίζεται στο να διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες τις δικές τους έρευνες σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των προϊόντων τους και στο να παρουσιάζονται στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους σε «ομάδες περιβαλλοντικής ασφάλειας» του οργανισμού, οι οποίες συχνά δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να τις ελέγξει. Αυτό οδηγεί σε αξιολογήσεις που διεξάγονται από το προσωπικό του FDA, το οποίο είναι «ανεπαρκές για να κάνει ακριβείς κρίσεις» σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φαρμάκων. «Τα φάρμακα καταλήγουν με έγκριση κυκλοφορίας επειδή έχουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν λάθος αξιολογήσεις που εγκρίνονται στη συνέχεια από το λάθος είδος αξιολογητή», αναφέρει ο Γκράχαμ, ο οποίος θεωρεί τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του FDA του 2016 σχετικά με τα φάρμακα με οιστρογόνα, ανδρογόνα και άλλα ένα «αδύναμο» βήμα προς τα εμπρός.

Τόσο στην Αμερική όμως, όσο και στην Ευρώπη, απαραίτητη είναι και η πάταξη της διαφθοράς, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κυκλοφορία ακατάλληλων φαρμάκων και προϊόντων υγιεινής είναι αποτέλεσμά δωροδοκιών και λοιπών ανήθικων τακτικών. 

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται η δημιουργία ενός κινήματος «πράσινων φαρμάκων», που πιέζει για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων που βιοδιασπώνονται εύκολα στο περιβάλλον. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο λόγος για τον οποίο τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι τόσο αποτελεσματικά είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να διασπώνται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πολιτισμική μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Δύσης καταναλώνουν φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή τα οποία θα ήταν εφικτό να μειώσουμε λίγο», δήλωσε η Ρόσι. «Αν οι πολίτες καταλάβουν ότι αυτό που χρησιμοποιούν και καταλήγει στις αποχετεύσεις τους καταλήγει ταυτόχρονα στα τοπικά ποτάμια, στα ρέματα και τις λίμνες, ίσως σκέφτονται πλέον διπλά τη χρήση του».

Πηγή: tvxs.gr

Εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία είναι εκτεθειμένα σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 28-06-2018 09:46:52 am | από nskarmoutsos

Το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν στη Βρετανία--περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά--κατοικούν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μια έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει τη Βρετανία και πέντε ακόμη χώρες - μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η UNICEF ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που έχει λάβει το Λονδίνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι επαρκή και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να μειωθεί η ρύπανση στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.
"Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περίπου το 71% των πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να παραμείνουν για ακόμη 12 χρόνια", σημειώνει η έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση της μκο Global Action Plan, που επίσης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι κατά 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε σχέση με τους ενήλικες σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προερχόμενα από οχήματα σε πολυσύχναστους δρόμους και αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο ύψος τους.
Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι η έκθεση της Global Action Plan είναι ανησυχητική και δείχνει για ποιόν λόγο η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "το νέο μας σχέδιο, η Στρατηγική Καθαρού Αέρα, ορίζει με ποιόν τρόπο θα είμαστε η πρώτη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα μειώσει την ρύπανση του αέρα ώστε να είναι σύμφωνη με τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχουμε επενδύσει 3,6 δισ λίρες (4,6 δισ δολάρια) για να μειώσουμε τις εκπομπές των βλαβερών αερίων".

Πηγή: real.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις