Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Προειδοποίηση για ισχυρότερους σεισμούς το 2018

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-11-2017 09:16:03 am | από nskarmoutsos

Καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, έστω με απειροελάχιστες διακυμάνσεις, δύο γεωφυσικοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα οδηγήσει σε πιο καταστροφικούς σεισμούς το επόμενο έτος. Ωστόσο, η θετική πλευρά είναι ότι αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη πρόβλεψη των σεισμών.

Οι επιστήμονες καταγράφουν μικροσκοπικές αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας στον πλανήτη μας εδώ και δεκαετίες. Η κάθε προσαύξηση ή μείωση είναι της τάξεως του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, αλλά η κάθε αλλαγή μπορεί να μας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Η Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα και ο Ρότζερ Μπίλαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές συνδέονται με την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων υπόγειας ενέργειας και παρουσίασαν την ιδέα τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Τον τελευταίο αιώνα, οι επιβραδύνσεις στην περιστροφή της Γης αντιστοιχούν με την παγκόσμια αύξηση των ισχυρών σεισμών, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η Γη μας προσφέρει μία προειδοποίηση πέντε ετών για μελλοντικούς σεισμούς», δήλωσε ο Μπίλαμ. Σε περιόδους επιβράδυνσης, προκαλούνται δύο έως πέντε περισσότεροι ισχυροί σεισμοί από το συνηθισμένο, αλλά αυτοί σημειώνονται μετά την έναρξη της επιβράδυνσης.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης αναπτύσσει μια προσωρινή κυμάτωση καθώς το μήκος της ημέρας διακυμαίνεται ανά τις δεκαετίες. Τα φαινόμενα αυτά ίσως προκαλούνται προκληθούν από μικρές αλλαγές στη ροή του τηγμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η Γη περιστρέφεται 460 μέτρα ανά δευτερόλεπτο στον ισημερινό, και «δεδομένης αυτής της υψηλής ταχύτητας, δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι μια μικρή αναντιστοιχία ταχύτητας μεταξύ του στερεού φλοιού και του μανδύα με τον υγρό πυρήνα μπορεί να μεταφραστεί σε σεισμούς συγχρονισμού», αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την Μπέντικ, η σύνδεση μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά εάν είναι αληθινή, τότε θα σημειωθούν περισσότεροι ισχυροί σεισμοί από το μέσο όρο από το 2018 και έπειτα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γιατί βρίσκονται σε έξαρση τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-11-2017 09:06:37 am | από nskarmoutsos

Ήταν η καταστροφική «Ευρυδίκη» μια σκηνή από το μέλλον; Το θέμα όμως ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Το «Κ» συνομίλησε με ειδικούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να μελετούν τις φυσικές καταστροφές. Και τους απηύθυνε την ερώτηση: Κατά πόσο (θα) μπορούμε να τις προβλέψουμε;

Είναι αυτό ακριβώς που απασχολεί τους επιστήμονες του εργαστηρίου Sandlab, εντός του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στη Βοστώνη. «Μας ενδιαφέρουν τα ακραία φαινόμενα που παρουσιάζουν τυχαιότητα, αλλά και πλούσια δυναμική, και προσπαθούμε να μελετήσουμε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό», εξηγεί στο «Κ» ο επικεφαλής του εργαστηρίου, ο 34χρονος αναπληρωτής καθηγητής στο ΜΙΤ, Θέμης Σαψής. Για τη δράση του εργαστηρίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο αμερικανικός στρατός, κορυφαίοι νηογνώμονες, καθώς και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει οι δέκα επιστήμονες του Sandlab, κυρίως μηχανολόγοι και μαθηματικοί, παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό επιτυχίας, από 75% έως 99%. Θα χρειαστούν χρόνια μέχρι η γνώση για τους τρόπους που σχηματίζονται τα μεγάλα κύματα και οι τυφώνες να βρει εφαρμογή. Ωστόσο, η αρχή έχει γίνει. 

Η φετινή «σεζόν των τυφώνων», από την αρχή του καλοκαιριού έως το τέλος του Νοεμβρίου, στην Καραϊβική και στις ΗΠΑ, ήταν εντονότατη. Σημειώθηκαν τρεις καταστροφικοί τυφώνες (Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία), με δύο από αυτούς να κατηγοριοποιούνται ως έντασης 5, της υψηλότερης δηλαδή που υπάρχει. Ορισμένες μάλιστα πλευρές των φυσικών καταστροφών δεν προβλέφθηκαν εγκαίρως ή δεν εξηγήθηκαν πλήρως.

Κενά στις προβλέψεις

«Το Χιούστον περνά την τρίτη “πλημμύρα που συμβαίνει κάθε 500 χρόνια” μέσα σε τρία χρόνια. Πώς γίνεται αυτό;» ήταν ο εύγλωττος τίτλος άρθρου της εφημερίδας Washington Post στις 29 Αυγούστου. Αναφερόταν στις ισχυρότατες βροχοπτώσεις που έφερε μαζί του ο τυφώνας Χάρβεϊ, ενώ αντίστοιχες πλημμύρες είχαν σημειωθεί τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Οι επιστήμονες, ενώ είχαν επιτυχώς υπολογίσει την τροχιά του τυφώνα, δεν είχαν υπολογίσει με αντίστοιχη επιτυχία την ταχύτητά του και το ότι έμεινε σχεδόν επί μία ημέρα πάνω από το Χιούστον. Δεν ήταν η μόνη αστοχία τους. «Στον τυφώνα Ίρμα και στον τυφώνα Μαρία οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να προβλέψουν πολύ καλά την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας», μας εξηγεί ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης. «Σε έναν μεγάλο τυφώνα, επειδή ο αέρας φυσάει συνέχεια σε μια κατεύθυνση, παρουσιάζεται αλλαγή της στάθμης της θάλασσας (storm surge) της τάξης των 3-5 μέτρων. Αυτή γενικά είναι προβλέψιμη, ωστόσο στην Ίρμα και στη Μαρία η αλλαγή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την πρόβλεψη, αυξάνοντας την τρωτότητα των περιοχών που επλήγησαν», καταλήγει.

Τι συμβαίνει, αλήθεια; Οι επιστήμονες δεν έχουν μια συγκεκριμένη απάντηση, τείνουν όμως να συνδέουν τέτοια φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Δεν μπορεί κανείς να πει με την επιθυμητή επιστημονική ακρίβεια πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την εμφάνιση ακραίων φαινομένων», λέει ο κ. Συνολάκης, «ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η ένταση των τυφώνων αλλάζει και μάλιστα πολύ, επειδή αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια και υδρατμοί που μπορούν να ενισχύσουν τον τυφώνα, οπότε η ένταση είναι διαφορετική. Οι συνθήκες που δημιουργούν τον τυφώνα είναι ίδιες, αλλά αλλάζει το περιβάλλον. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιβεβαιωθεί μια τέτοια εκτίμηση».

Φαινόμενα όπως είναι οι τυφώνες ή τα μεγάλα κύματα παρουσιάζουν δύο χαρακτηριστικά, τα οποία μελετούν διαφορετικές επιστήμες. Αφενός υπάρχει ο ρυθμός εμφάνισής τους, κάτι το οποίο μελετούν κυρίως στατιστικολόγοι. Αφετέρου είναι οι δυναμικές συνθήκες εμφάνισής τους, το πώς τα μικρότερα κύματα συναντώνται και ενώνονται με μεγαλύτερα, πώς αυτά αλληλεπιδρούν με τους ανέμους στην ατμόσφαιρα και με τους στροβίλους στον ωκεανό. «Και οι δύο αυτοί τρόποι προσέγγισης τέτοιων φαινομένων, που είναι φυσικά οι κυρίαρχοι, παρουσιάζουν σοβαρά ελαττώματα», λέει ο Θέμης Σαψής. «Η στατιστική προσέγγιση, ακριβώς εξαιτίας του ότι τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ σπάνια, δεν μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες. Η μηχανική προσέγγιση μας δίνει εξαιρετικά πολύπλοκες, σχεδόν χαώδεις, μαθηματικές εξισώσεις, ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σφάλματα, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Εμείς επιχειρήσαμε να συνδυάσουμε τις δύο προσεγγίσεις. Θέλαμε να παρακάμψουμε την ερώτηση “ποιες συνθήκες πρέπει να τηρούνται για να εκδηλωθεί ένα ακραίο φαινόμενο” εντοπίζοντας απλώς κάποιους δείκτες που παρουσίαζαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν γνωρίζουμε απαραίτητα σε τι ακριβώς αναφέρονται αυτοί οι δείκτες -είναι κομμάτια κάποιων πολύ πολύπλοκων εξισώσεων-, όμως η προσέγγιση αυτή λειτούργησε».

Πράγματι, ο Θέμης Σαψής, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2005 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο ΜΙΤ το 2011, δοκίμασε μαζί με την ομάδα του το εν λόγω μοντέλο σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Αρχικά κάνοντας ακριβείς προσομοιώσεις αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου συστήματος στον υπολογιστή. Έπειτα, και ειδικότερα για τα πολύ μεγάλα κύματα (rockwaves), χρησιμοποίησαν τη δεξαμενή του εργαστηρίου τους, δημιουργώντας τα εκεί και μετρώντας τα πριν και μετά τη δημιουργία τους. Τέλος, βρίσκονται πλέον στη φάση που λαμβάνουν δεδομένα από την «πραγματική θάλασσα», συνεργαζόμενοι με ωκεανολόγους, οι οποίοι με τη χρήση πλωτήρων μετρούν την ανύψωση των κυμάτων και την αλληλεπίδρασή τους με μια σειρά άλλους δείκτες. Πρόκειται για το πιο σύνθετο, χρονοβόρο και ακριβό στάδιο των δοκιμών.

Πού μπορούν να καταλήξουν όλα αυτά; «Εφαρμοσμένες μορφές της έρευνάς μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των πλοίων με πιο εξελιγμένα ραντάρ και για τον καλύτερο σχεδιασμό των θαλάσσιων πλατφορμών που χρησιμοποιούνται για μια σειρά από δραστηριότητες», εξηγεί ο Θέμης Σαψής.

Η έρευνα του Sandlab αφορά συνήθως σε κάποια λίγα λεπτά πριν από την εκδήλωση του φαινομένου, που όμως ίσως είναι αρκετά για μια πλατφόρμα ώστε να προστατεύσει κάποιες κρίσιμες υποδομές της ή για ένα πλοίο να αλλάξει πορεία. Τι συμβαίνει όμως με τις αντίστοιχες προβλέψεις γενικά; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; «Εξαρτάται για ποιο παράθυρο χρόνου μιλάμε», απαντά ο Κώστας Συνολάκης. «Αν κοιτάξει κάποιος ένα παράθυρο ενός μηνός, ακόμη και τα καλύτερα μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν το ακραίο φαινόμενο. Αν πάμε στο παράθυρο μιας εβδομάδας ή και δέκα ημερών πριν από το φαινόμενο, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα με ακρίβεια. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο να προχωρήσει η πρόβλεψη σε παραπάνω από μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Από κει και πίσω, είναι σαν να πηγαίνουμε σε χαρτορίχτρα».

Η στάθμη της θάλασσας και οι σεισμοί

Γύρω από τις φυσικές καταστροφές έχει δημιουργηθεί ασφαλώς ένας μύθος. Σε αυτόν έχουν συμβάλει οι αποκαλυπτικές απεικονίσεις των φιλμ του Χόλιγουντ, ενώ στην αποκαλυπτική λογοτεχνία οι φυσικές καταστροφές συχνά παρουσιάζονται ως σημάδια του τέλους του κόσμου. Οργανώσεις και υποκουλτούρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παραλαμβάνουν κάπου εκεί τον μίτο και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προς την απόλυτη καταστροφολογία. Στην Ελλάδα, με τις ολοένα και πιο διαβρωμένες από ανθρώπινες χρήσεις και παρεμβάσεις παράκτιες ζώνες, οι πλημμύρες αυξάνονται. 

Ο Κώστας Συνολάκης περιγράφει την πρόκληση του άμεσου μέλλοντος: «Οι παραλίες στην Ελλάδα αρχίζουν να χάνουν τον ρόλο που έχουν, δηλαδή να προφυλάσσουν την ενδοχώρα από πλημμύρες και γενικότερα από ακραία φαινόμενα. Η καθημερινότητά μας αναμένεται να επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παρά από τους σεισμούς». Και συμπληρώνει τον προβληματισμό του περιγράφοντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο: «Η τρωτότητα των υποδομών σε σχέση με τα ακραία γεγονότα και τις φυσικές καταστροφές δεν έχει υπολογιστεί πολύ καλά μέχρι στιγμής. Η αίσθησή μου είναι ότι είμαστε αρκετά μακριά από το να υπολογίσουμε την τρωτότητα των πόλεών μας. Ο τυφώνας Αϊρίν που χτύπησε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ το 2011 προκάλεσε πλημμύρες σε ένα κομμάτι του νότιου Μανχάταν και παρατηρήθηκε τότε ότι μερικά νοσοκομεία έμειναν από ηλεκτρικό. Είχαν, βλέπετε, τις γεννήτριές τους στο υπόγειο και πλημμύρισαν. Το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε και με τον σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα: οι γεννήτριες ντίζελ του εργοστασίου ήταν στα υπόγεια και οι μπαταρίες μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια μόνο για 8 ώρες. Μετά άρχισε να λιώνει ο αντιδραστήρας». 

Έχει υπολογιστεί ότι οι φυσικές καταστροφές από το 1970 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2010 έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Καθεμία ακραία φυσική καταστροφή καταλήγει κατά μέσο όρο στην απώλεια του 2% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε περιοχής, ενώ επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι φτωχότερες χώρες, καθώς και εκείνες με τους ασθενέστερους θεσμούς, βιώνουν την καταστροφή πολύ πιο έντονα και επανέρχονται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό. Είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους η παγκόσμια συζήτηση για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των ακραίων γεγονότων έχει φουντώσει για τα καλά. Και η κλιματική αλλαγή, αντίθετα με όσα ισχυρίζονται οι αρνητές της, εγγυάται ότι αυτή δεν θα σταματήσει σύντομα.

Του Ηλία Νικολαΐδη

Πηγή: kathimerini.gr

Σε τροπική θάλασσα μετατράπηκε η Ανατολική Μεσόγειος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-11-2017 08:50:31 pm | από nskarmoutsos

Δεν είναι καθόλου υπερβολή, εάν λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή εκτός από καταστροφικές και φονικές θεομηνίες που έφερε (τις οποίες μάλιστα προσφάτως βίωσε και η χώρα μας) προκάλεσε και κάτι άλλο: Μετέτρεψε την Ανατολική Μεσόγειο σε... τροπική θάλασσα.
Σ΄αυτό συνέβαλε βεβαίως και η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ. Καλά θα πείτε η διώρυγα άνοιξε το 1896 από τον Γάλλο F. Lesseps το 1869 και σήμερα μετά από τόσα χρόνια εισέβαλαν νέα τροπικά είδη στην Μεσόγειο. Η απάντηση είναι «ναι», θέλουν χρόνια να αναπτυχθούν τα είδη αυτά και να αναπραχθούν. Ετσι μετά από χρόνια η διάνοιξη της Διώρυγας αποτελεί ακόμη μια επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, έστω και αν έγινε για αναπτυξιακούς λόγους.
Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά θαλάσσια είδη του Ινδικού Ωκεανού και της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ψάρια, φυτά και κοχύλια να εισβάλουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Πολλά από αυτά τα είδη εισβολείς εγκλιματίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα πολλές φορές οδηγούν σε τροποποίηση φυσικών οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών τοπικών ειδών.

Hypselodoris infucata

Τα είδη αυτά ονομάζονται και λεσσεψιανοί εισβολείς από το όνομα του Γάλλου κατασκευαστή της διώρυγας.
Οι εισβολείς αυτοί υπολογίζονται περίπου στο 15% της πανίδας της Ανατολικής Μεσογείου και σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται πέραν των 200 ειδών κοχυλιών. Οπως αναφέρεται σε επιστημονικό ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» ,στην Κύπρο εντοπίστηκαν 44 είδη νέων κοχυλιών.
Επιπλέον έχουν εντοπιστεί ακόμα έξι είδη εισβλητικών κοχυλιών τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cambridge Journals», όπως και ο κάβουρας Percnon gibbesi που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Mediterranean Marine Science journal». Είδη τα οποία πρώτη φορά αναφέρονται στην Κύπρο, αλλά και σε νησιά του ΝΑ Αιγαίου, όπως τα Δωδεκάνησα. Τα είδη αυτά έχουν εγκλιματισθεί με μεγάλη επιτυχία και αποτελούν μέρος της κυπριακής πανίδας.

Προσαρμογή των ειδών

Η επιτυχία προσαρμογής των ειδών αυτών οφείλεται στις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη, οι οποίες έχουν ως συνέπεια να παρουσιάζονται στη Μεσόγειο όλο και πιο ήπιοι χειμώνες, καθώς τα είδη αυτά προέρχονται από θερμές θάλασσες.
Φυσικά αυτές οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν γίνει και στο μακρινό παρελθόν πολλές φορές και αυτό το μαρτυρούν τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί σε ολόκληρη την Κύπρο.
Με την αλλαγή της θερμοκρασίας τα υπάρχοντα είδη αρχίζουν να χάνονται και αντικαθίστανται με άλλα.

Τιγροσμέρνα

Αυτή την κλιματολογική αλλαγή τη ζούμε τώρα και συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη με τη διαφορά ότι τώρα προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμού και θα έχει δυστυχώς καταστρεπτικές συνέπειες.
Ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, είναι δύο επικίνδυνα και χωροκρατικά ψάρια, ενώ είναι από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. Εκανε επίσης την εμφάνισή της η Τιγροσμέρνα, ένα είδος σμέρνας που ήρθε από τη θάλασσα της Αφρικής.

Οι λαγοκέφαλοι και τα λεοντόψαρα

Ραγδαία είναι η αύξηση του λεοντόψαρου (Pterois miles) στη Μεσόγειο. Το λεοντόψαρο καταγράφηκε μια φορά στη Μεσόγειο το 1991, αλλά από το 2016 άρχισε να πολλαπλασιάζεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Τρέφεται με πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρών, των οικογενειών σερανίδας, μουλλιδών αθερινίδων που θεωρούνται εμπορικά είδη.
Το λεοντόψαρο έχει ισχυρή τοξίνη στα αγκάθια του, αλλά αν καθαριστεί καλά, τότε είναι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο.
Ο περίφημος λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) έχει κάνει την εμφάνισή του στη Μεσόγειο το 2000 και από τότε έχει ραγδαία αύξηση και εξάπλωση του πληθυσμού του. Έχει ισχυρά δόντια και προκαλεί τεράστιες ζημιές στα δίχτια και τα αλιεύματα των ψαράδων.
Είναι δηλητηριώδες ψάρι και επικίνδυνο για κατανάλωση, λόγω μιας ισχυρής νευροτοξίνης που περιέχει στους ιστούς του.

Τα Siganus luridus και η μαύρη κουρκούνα

Ακόμα και οι γνωστές μας κουρκούνες που αποτελούν λιχουδιά για τους Κύπριους (Siganus luridus και Siganus rivulatus), είναι από τα πρώτα ψάρια που μας έχουν έρθει από τη διώρυγα του Σουέζ και έχουν αναφερθεί στην Κύπρο από το 1929.
Πολλά πανέμορφα γυμνοβράγχια (sea slug) με απίστευτα χρώματα που μοιάζουν με κοσμήματα στολίζουν τον βυθό.
Περίπου χίλια ξενικά είδη έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά.
Ήδη υπάρχουν διάφορα προγράμματα για καταπολέμηση των ειδών αυτών αλλά τα πράγματά είναι πολύ δύσκολα.
Στην Κύπρο άρχισε ήδη η επιχείρηση για τον περιορισμός του άκρως επεκτατικού λεοντόψαρου με χρηματοδότηση 630.000 ευρώ από την ΕΕ στο Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου για έγκαιρη αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσής του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Μεσογείου.

Πηγή: in.gr

24ωρη απεργία εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στις 23/11/2017

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-11-2017 10:30:26 am | από nskarmoutsos

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Δελτίο τύπου

 «Το Διοικητικό Συμβούλιο, αντιλαμβανόμενο την επιχειρούμενη υποβάθμιση και εν τέλει οριστικό τερματισμό των υφιστάμενων εργασιακών μας σχέσεων, το διαμορφούμενο αβέβαιο μέλλον στο οποίο εισερχόμαστε ως εργαζόμενοι που υπηρετούμε αδιαλείπτως στους Φορείς Διαχείρισης για 11 και πλέον έτη καθώς και την παντελή έλλειψη εξασφάλισης της συνέχισης της εργασίας μας στο μέλλον στους Φορείς Διαχείρισης, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 14 Νοεμβρίου την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας για συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτές δυστυχώς απέβησαν άκαρπες καθώς το υπουργείο έχει αποφασίσει να απορρίψει χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση της Πρότασής μας για Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεών μας.

Διεκδικούμε:

- Την άμεση αντικατάσταση των διατάξεων των άρθρων 7 και 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με ρητή διάταξη για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων όλων των εργαζομένων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του Προγράμματος.

- Το άμεσο άνοιγμα σχετικής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του ΥΜΕΠΕΡΑ 2014-2020, ώστε να είναι εφικτή και νόμιμη η Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων όλων των εργαζομένων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του Προγράμματος

- Την οριστική επίλυση του εργασιακού μας προβλήματος με τη μετάβασή μας σε εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου

Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και δεν αρκούν πλέον οι υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων στο μέλλον. Μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η κινητοποίηση και η αγωνιστική δράση όλων των συναδέλφων. Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει».

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΚΚΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΡΝΙΑΣ

Νοθεύουν τη ρίγανη με... θυμάρι - Τι δείχνουν οι έρευνες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-11-2017 11:18:51 am | από nskarmoutsos

Με θυμάρι «νοθεύουν» τη ρίγανη στα σκευάσματα που περιέχουν τρίμματα και κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Σε δείγματα που αναγραφόταν ότι περιείχαν τριμμένη ρίγανη, διαπιστώσαμε με μοριακή ταυτοποίηση μέσω “DNA barcoding”, ότι δεν είχαν μόνο ρίγανη, αλλά και θυμάρι» αναφέρει ο καθηγητής Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, ο οποίος έκανε την μελέτη μαζί με την Ε. Θωμοπούλου, επίσης από τον τομέα Βοτανικής και την καθηγήτρια στο Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Στυλιανή Κοκκίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχονάσιο, στα φυτικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά παρατηρείται συχνά νοθεία και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστοποίησή τους.
«Ειδικά για τη ρίγανη και κυρίως για την άγρια, η νοθεία γίνεται γιατί είναι σαφώς ακριβότερη από το θυμάρι» σχολιάζει.
Στην εργασία ελέγχθηκε εάν το «DNA barcoding» μπορεί να ταυτοποιήσει τα φυτικά είδη στα εμπορικά σκευάσματα ρίγανης και θυμαριού της ελληνικής αγοράς τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία περισσότερων του ενός είδους (taxa), τα οποία με μικρές διαφοροποιήσεις, συμφωνούν με την ταξινόμηση που βασίστηκε στους διαγνωστικούς μορφολογικούς χαρακτήρες.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το DNA “barcoding”, σε συνδυασμό με την εξέταση διαγνωστικών μικρο-μορφολογικών χαρακτήρων, μπορεί να διακρίνει διαφορετικά taxa που συμμετέχουν σε σκευάσματα θρυμματισμένης ρίγανης και θυμαριού».
«Η νομοθεσία δεν έχει επιλέξει ακόμα τη συγκεκριμένη μέθοδο και δεν υπάρχει κρατικός πιστοποιημένος φορέας που κάνει τέτοιου είδους αναλύσεις. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή αποτελεί την μέθοδο ταυτοποίησης της επόμενης γενιάς» διευκρινίζει ο κ. Βλαχονάσιος.

Πηγή: real.gr

«Λεηλατούν» ποτάμια και λίμνες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-11-2012 05:21:09 pm | από nskarmoutsos

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατρέψει τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας συμμορίες εργολάβων που δεν διστάζουν να διενεργούν παράνομες αμμοληψίες ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, προξενώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενώ επιστήμονες και φορείς κάνουν λόγο για μια οικολογική καταστροφή που για χρόνια αποκρυβόταν επιμελώς.
H Realnews παρουσιάζει τις υποθέσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ράμπο της υπηρεσίας. Ο ογκώδης φάκελος περιλαμβάνει υποθέσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, προκειμένου οι ασυνείδητοι εργολάβοι να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των επιθεωρητών, η παράνομη δραστηριότητα ξεκινά συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και εκτυλίσσεται μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά κανόνα, οι δραστηριότητες έχουν διάρκεια από τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αφού οι δράστες ολοκληρώσουν το έργο τους, εξαφανίζονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Όπως εξηγεί στην Realnews ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, πριν από λίγα χρόνια οι παράνομες αμμοληψίες γίνονταν από εργολάβους που χρησιμοποιούσαν τα αδρανή υλικά για την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως επεκτάσεις δρόμων, σιδηροδρομικών δικτύων κ.ά. Τώρα που τα μεγάλα έργα έχουν «παγώσει», οι επιτήδειοι τα διοχετεύουν σε μάντρες οικοδομικών υλικών.
Οι έρευνες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέδωσαν καρπούς και ήδη έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, στους εργολάβους που προξένησαν βλάβη στον κόλπο Καλλονής, στη Μυτιλήνη απεβλήθη πρόστιμο 81.950 ευρώ. Επίσης, ο εργολάβος που αλλοίωσε την κοινή του ποταμού Εύηνου τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 220.320 ευρώ.
Σπερχειός
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αμμοληψιών στην κοίτη Σπερχειού, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Το 2005, ο εργολάβος που κατασκεύαζε αντιπλημμυρικό έργο για λογαριασμό της Περιφέρειας κατέστρεψε μέρος της κοίτης του ποταμού, χρησιμοποιώντας τόνους αδρανών υλικών. Το ίδιο έγινε και πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια έργων του ΟΣΕ στο Λιανοκλάδι. Αλλά και πρόσφατα, εργολάβος μπάζωσε τη φυσική ροή του ποταμού σε ορισμένα σημεία στον κάτω ρου, στη Γέφυρα των Λουτρών Υπάτης, σε έκταση αρκετών χιλιομέτρων, λαμβάνοντας εκατομμύρια κυβικά αδρανών υλικών και αλλάζοντας το ανάγλυφο του ποταμού. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ο εργολάβος αποχώρησε χωρίς να τον ελέγξει κανείς. «Κατά κανόνα, όλες οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίας, νεκρώνοντας ολόκληρο το ποτάμι. Ζητάμε την άμεση βοήθεια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος», λέει ο Στέφανος Σταμέλλος από την Συντονιστική Ομάδα των Οικολόγων Πρασίνων στη Φθιώτιδα.
Λυσιμαχία
Για μια χρόνια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι περιβαλλοντικοί φορείς στη λίμνη Λυσιμαχία του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Ο πολιτιστικός σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρόμερου, με πλούσια περιβαλλοντική δράση, ασχολείται πολύ καιρό με το φαινόμενο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Λυσιμαχίας. Πρόσφατα, μάλιστα, μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν πινακίδες που προειδοποιούν τους επιτήδειους για τις συνέπειες της καταστροφικής τους δραστηριότητας. Σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν αρκετοί εργολάβοι οι οποίοι εισβάλλουν στη λίμνη με μπουλντόζες και φορτηγά. Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Αστυνομία προχώρησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός 55 χρόνου άνδρα. «Η περιβαλλοντική αλλοίωση τη λίμνης είναι τεράστια. Η τωρινή μορφολογία της δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν πριν από τρία χρόνια, καθώς έχουν αφαιρεθεί παράνομα εκατομμύρια τόνοι υλικού», σημειώνει ο γραμματέας του συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρόμερου Θοδωρής Χολής.
Αχελώος
Αυτήν τη στιγμή ερευνώνται καταγγελίες και για τον ποταμό Αχελώο σε διάφορα σημεία του από τον άνω ρου, από τα σύνορα Καρδίτσας - Αρτας έως και τις εκβολές του την Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, οι επιθεωρητές έχουν δεχτεί καταγγελίες και για τον Πηνειό ποταμό της Λάρισας, όπου το τελευταίο διάστημα στις όχθες του έχουν κάνει την εμφάνισή τους τσάπες, μπουλντόζες και φορτηγά. Οι επιθεωρητές έχουν δεχθεί καταγγελίες για αμμοληπτικές εργασίες στον ποταμό Λίλαντα στη Μεσάπια της Ευβοίας, καθώς και στον Καλαμά της Ηπείρου.
H καταστροφή
Η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από τις παράνομες αμμοληψίες είναι ανεπανόρθωτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες στη Realnews. «Αρχικά, οι αλλοιώσεις αφορούν τα ιζήματα των ποταμών. Οι εργασίες αλλάζουν τη γεωμορφολογία των ποταμών, επιδρώντας αρνητικά σε ολόκληρο στο οικοσύστημα», επισημαίνει ο ερευνητής Γιώργος Χατζηνικολάου από το Ινστιτούτο Εσωτερικών υδάτων Βιολογίας και Θαλασσίων Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, προσθέτοντας: «Προκειμένου να γίνουν οι απολήψεις, το ποτάμι μπαζώνεται ώστε να μπορέσουν να μπουν τα μηχανήματα, αλλά και για να συλλεχθεί περισσότερο πολύτιμο υλικό». Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ισχυρό πλήγμα δέχονται οι πληθυσμοί των ψαριών, αφού καταστρέφονται οι περιοχές αναπαραγωγής.

Στους 19 οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Δ. Αττική

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2017 12:07:59 pm | από nskarmoutsos

Μακραίνει, δυστυχώς, ο κατάλογος των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Αττική. Εντοπίστηκε και ανασύρεται από την ΕΜΑΚ αυτή την ώρα νεκρός άνδρας από εξωτερικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής, ενώ οι σοροί άλλων δύο ατόμων ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας.
Στον αποθηκευτικό χώρο βαρέων μηχανημάτων, στον επαρχιακό δρόμο Ελευσίνας-Θήβας, εντοπίστηκε και επιχειρείται από την ΕΜΑΚ η ανάσυρση του πτώματος άνδρα.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάσυρσης του πτώματος αναμένεται να γίνει γνωστό αν πρόκειται για κάποιον εκ των έξι αγνοουμένων που αναζητά η ΕΜΑΚ και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για την ανάσυρση στην αποθήκη διαπίστωσαν και διαρροή υγραερίου στο σημείο, οπότε και κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση για λόγους ασφαλείας των δημοσιογράφων από το σημείο.
Οι άλλες δύο σοροί, ενός άνδρα 35-40 ετών και ενός 50-55 ετών περίπου, εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή στον κόλπο της Ελευσίνας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η ανάσυρσή τους έγινε με τη συνδρομή ανδρών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Οι σοροί μεταφέρονται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι, η θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, με επίκεντρο κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 19 άτομα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν αν τα τρία τελευταία θύματα είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Πηγή: in.gr

Στο «βρόντο» για το Κλίμα, διάσκεψη χωρίς θεαματικά αποτελέσματα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2017 09:14:10 am | από nskarmoutsos

Η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης της Βόννης και η έγκριση των προτάσεων θα γίνουν του χρόνου στην Πολωνία. Δεν ξεπεράστηκε η διαφωνία για την στήριξη φτωχών χωρών. Ικανοποίηση από τη Γερμανία.

Η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός καθοδόν προς το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, και υπό αυτήν την έννοια οι προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται από στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα. Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εξειδικεύοντας ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.

Καυγάς για τα χρήματα

Τα κείμενα που κατατέθηκαν με τις απόψεις για τη δέσμη εργαλείων και κανόνων είναι εκατοντάδων σελίδων και δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η Συμφωνία, για παράδειγμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Του χρόνου, στην επόμενη Διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, που θα είναι πιο πολιτική, θα συνεχιστεί η συγκεκριμενοποίηση και οι χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Ορισμένοι εκπρόσωποι παραπονέθηκαν ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. «Για πρώτη φορά βλέπω τόση λίγη αδρεναλίνη σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διαπραγματευτής της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο. Σημείο διαφωνίας είναι εάν θα πρέπει να υπάρχει αυτοματισμός στη χορήγηση βοήθειας προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.Διαφωνία επικράτησε και για το άρθρο 9, παρ. 5 της Συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τις υπό ανάπτυξη σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσεις για καταβολή τακτικών πληρωμών οι πλούσιες χώρες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου. Αφρικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. «Πρόκειται για ένα παιγνίδι αναμονής» είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό απολογισμό κάνει η Γερμανία

Θετικό απολογισμό σε γενικές γραμμές έκανε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ κάνοντας λόγο για ένα «νέο πνεύμα της Βόννης». Εξήρε ρητά τον εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας αλλά για την αμερικανική αντιπροσωπεία είπε ότι συμπεριφέρθηκε «ουδέτερα και εποικοδομητικά» φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα γεωργίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμαχία εξόδου από τον άνθρακα με 20 χώρες είπε ότι πολλοί συμμετέχοντες στηρίζονται στην πυρηνική ενέργεια αντί στη χρήση άνθρακα και επέστησε την προσοχή να μην αναβαθμιστεί αυτού του είδους η ενέργεια ως συμβατή με την προστασία του κλίματος.

Για τις διερευνητικές που τρέχουν στο Βερολίνο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «Τζαμάικα» εκτίμησε ότι η Διάσκεψη της Βόννης άσκησε θετικές πιέσεις στους διαπραγματευτές από τα 4 κόμματα και ότι είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος από την εποχή του άνθρακα. «Είναι υπόθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά εκτιμώ ότι η εγκατάλειψη του άνθρακα δεν θα γίνει μέχρι το 2030, όπως θέλει το κόμμα των Πρασίνων». Και δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες των υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τη Δημοκρατία των Φίτζι για την δραστήρια και επιτυχημένη προεδρία στη Διάσκεψη. «Στη Βόννη θεσμοθετήθηκε ο λεγόμενος διάλογος Ταλανόα για το που βρισκόμαστε, προς τα πού πάμε και πώς θα πάμε», είπε η γερμανίδα υπουργός.

Πηγή: Deutsche Welle

Τραγωδία στη Μάνδρα: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-11-2017 12:56:52 pm | από nskarmoutsos

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική. Στην Μάνδρα δύο γυναίκες και τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο γυναίκες και ένας οδηγός φορτηγού διασώθηκαν την τελευταία στιγμή. Εικόνα καταστροφής καταγράφεται και σε Νέα Πέραμο, Μέγαρα και Μαγούλα. Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός, στην περιοχή μεταβαίνει ο Νίκος Τόσκας.

Τραγωδία στη Μάνδρα

Μία γυναίκα εντοπίστηκε περίπου στις 10:00 το πρωί νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη. Είχε εγκλωβιστεί από τα νερά που έφθασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής ανέσυραν τη γυναίκα νεκρή.

Περίπου μία ώρα αργότερα, στην οδό Αγαμέμνωνος στην Μάνδρα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρός στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας περίπου 65 ετών. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, περίπου 50 ετών, στον προαύλιο χώρο του Golden Palace, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών - Θηβών, στη Μάνδρα.

Στον τραγικό κατάλογο μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Την τελευταία στιγμή διασώθηκαν δύο άλλες γυναίκες που επίσης διαμένουν στην οδό Κοροπούλη. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσειο νοσοκομείο με υποθερμία.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές για τέσσερις αγνοουμένους στις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων. Ο κ. Τόσκας θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή.

Παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένα σπίτια

Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε δεκάδες κλήσεις (πάνω από 340 μέχρι στιγμής) που γίνονται από πολίτες που είτε έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 90 πυροσβέστες αλλά σε επιφυλακή έχει τεθεί ολόκληρη η δύναμη του Σώματος στην Αττική.

Έχουν, ήδη, απεγκλωβιστεί 12 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στην γέφυρα της Μάνδρας.

Παράλληλα, διασώθηκε ένας οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων. Ο άνδρας διακομίστηκε στο Θριάσειο νοσοκομείο.

Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

«Το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο» ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ διερχόμενοι οδηγοί έκαναν λόγο για «κοίτη ποταμού».

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, που από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

«Βιβλική καταστροφή»

Ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα».

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλησαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Εκτιμάται ότι στην κατάσταση που καταγράφεται σήμερα συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Χείμαρρος εισέβαλε στη Μάνδρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στη Μάνδρα Αττικής, καθώς τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Καταστροφές σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα

Σε ποτάμι έχει μετατραπεί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39 χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα. Στην Νέα Εθνική Οδό υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5 χλμ, στο ύψος του Ασπροπύργου (στο ρεύμα προς Κόρινθο), στο 21 χλμ στο ύψος του Κόμβου Παραδείσου Ελευσίνας (στο ρεύμα προς Κόρινθο) και στο 24 χλμ στο ύψος του Κόμβου της Μάνδρας (στο ρεύμα προς Αθήνα).

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και στη Νέα Πέραμο παγιδευμένοι μέσα σε αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά, ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις