Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος του κόσμου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-03-2018 09:37:04 am | από nskarmoutsos

Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του Βορρά πέθανε στην Κένυα σε ηλικία 45 ετών και πλέον απομένουν εν ζωή μόνον δύο θηλυκά του υποείδους αυτού, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του καταφυγίου στην Κένυα στο οποίο ζούσε.
Ο Σουντάν, ο λευκός αυτός ρινόκερος του Βορρά υπέφερε εδώ και καιρό από επιπλοκές στην υγεία του που οφείλονταν στην προχωρημένη ηλικία του και έπειτα από μια εβδομάδα σοβαρής επιδείνωσης που παρουσίασε, "η κτηνιατρική ομάδα αποφάσισε να τον υποβάλει σε ευθανασία", σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το καταφύγιο Ol Pejeta της Κένυας όπου ζούσε.
"Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Δεν μπορούσε ούτε να σταθεί όρθιος και υπέφερε πολύ", διευκρίνισε η ομάδα κτηνιάτρων του Ol Pejeta, ενός καταφυγίου 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βόρεια του Ναϊρόμπι.
Ο θάνατος του Σουντάν συνεπάγεται την εξαφάνιση του υποείδους στο οποίο ανήκε, εκτός κι αν οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν προλάβει να πάρουν γενετικό υλικό από τον τελευταίο αυτόν αρσενικό λευκό ρινόκερο του Βορρά, καταφέρουν με τεχνικές τεχνητής γονιμοποίησης να επιτευχθεί η σύλληψη "ρινόκερων του σωλήνα", που θα μπορούσαν στη συνέχεια να εμφυτευτούν σε μια "παρένθετη μητέρα" κάποιου άλλου υποείδους, καθώς τα δύο τελευταία θηλυκά των λευκών ρινόκερων του Βορρά είναι υπέργηρα.
Η εξαφάνιση του υποείδους του λευκού ρινόκερου του Βορρά οφείλεται πρωτίστως στη λαθροθηρία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 όταν ο παραδοσιακός τόπος κατοικίας του --Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σημερινό Νότιο Σουδάν-- μαστιζόταν από συγκρούσεις.
Ο τελευταίος πληθυσμός του υποείδους αυτού που ζούσε ελεύθερα στη φύση περιελάμβανε περίπου 20 με 30 λευκούς ρινόκερους του Βορρά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και χάθηκε στις μάχες που σημειώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000. Το 2008, οι λευκοί ρινόκεροι του Βορρά θεωρούνταν ήδη υποείδος που έχει εξαφανιστεί καθώς κανένας δεν ζούσε πλέον ελεύθερος στη φύση.

Πηγή: real.gr

«Παλιόκαιρος»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-03-2018 09:15:52 am | από nskarmoutsos

Ένας σκύλος διακρίνεται σε σπίτι καλυμμένο από πάγο στην ακτή στην περιοχή Faxe Bay, νότια της Κοπεγχάγης. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Από αύριο και επίσημα άνοιξη, Εαρινή Ισημερία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-03-2018 04:06:58 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. Γλυτσίνια, στο Νησί Παραλίου Άστρους)

Το απόγευμα της Τρίτης 20 Μαρτίου, στις 18:15 ώρα Ελλάδας, θα υπάρξει εαρινή ισημερία και θα αρχίσει έτσι και επίσημα η 'Άνοιξη του 2018 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Στο επίκεντρο η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-03-2018 10:30:50 am | από nskarmoutsos

Η πορεία του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο» ήταν το θέμα της σύσκεψης, η οποία πριν από λόγο καιρό οργανώθηκε από την ελληνική εθνική επιτροπή για την Ουνέσκο με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιφερειών και δήμων από περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως παγκόσμια γεωπάρκα της Ουνέσκο.
Στη σύσκεψη δόθηκε η δυνατότητα στους ομιλητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής υπαίθρου με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και ιδίως ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Αποφασίστηκε μάλιστα, η διοργάνωση συνεδρίου για τα παγκόσμια γεωπάρκα Ουνέσκο Ελλάδας και Κύπρου, στις 10 και 11 Μαΐου 2018, στην Αθήνα.
Στη συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων Ουνέσκο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο αντιδήμαρχος Σητείας Λεωνίδας Τερζής, ο κ. Εξάρχου από τον δήμο Ζαγοροχωρίων, οι πρόεδροι των φορέων διαχείρισης των εθνικών πάρκων Χελμού – Βουραϊκού καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και Βόρειας Πίνδου επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Μαλίνης, τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων, καθώς και εκπρόσωποι από τα πέντε γεωπάρκα της Ουνέσκο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στη συμβολή των γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη και παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα Ουνέσκο» για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς διαχείρισης των γεωπάρκων, στις δράσεις σήμανσης και προβολής και στη διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας λειτουργίας και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Πηγή: real.gr

Σύσταση ομάδων παραγωγών στον τομέα γεωργίας, κτηνοτροφίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-03-2018 09:48:46 am | από nskarmoutsos

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η προκήρυξη του μέτρου 9: «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 25.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΕΓΤΑΑ».

Στόχος του μέτρου

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στόχος του προγράμματος είναι η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των αγοραστών τους και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, οι δυνητικοί δικαιούχοι πέραν της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας 5 ετών, το οποίο θα περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξή τους.

Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε δύο ομάδες την Α και την Β. Στην ομάδα Α περιλαμβάνονται στόχοι όπως αύξηση του όγκου παραγωγής, αύξηση της αξίας παραγωγής, καθετοποίηση ή διαφοροποίηση της παραγωγής κ.ά. Στην ομάδα Β περιλαμβάνονται ενέργειες προώθησης/προβολής, περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων και αποβλήτων, συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης κ.ά. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να θέτει προς επίτευξη τουλάχιστον έναν στόχο από την ομάδα Α και έναν από την ομάδα Β.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, το πρόγραμμα παρέχει οικονομική στήριξη σε νέες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής (δυνητικοί δικαιούχοι), οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και μέχρι και την υποβολή της αίτησης στήριξης έχουν αναγνωριστεί επίσημα.

Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017), όπως ισχύει κάθε φορά.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι οι ακόλουθες:

• Να έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια.

• Στην περίπτωση που η ομάδα/οργάνωση αποτελεί σαφώς οριζόμενο μέρος νομικού προσώπου του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου να λειτουργεί με ξεχωριστή λογιστική ή/και διοικητική διαχείριση.

Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής του μέτρου είναι η ελληνική επικράτεια.

Στην πρόσκληση του μέτρου αναφέρεται ότι το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη αλλά η οικονομική στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών ως ακολούθως:

• 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 27 του Καν.1305/2013),

• 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση,

• 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση,

• 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση,
• 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα κριτήρια επιλογής με τα οποία βαθμολογούνται οι αιτήσεις στήριξης είναι τα εξής:

1. Αξιολογείται η συμμετοχή των μελών σε παραγωγή βιολογικών ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε ένα από τα υπόλοιπα συστήματα ποιότητας που περιγράφονται στο υπομέτρο 3.1 του ΠΑΑ (15%).

2. Βαθμολογείται το ποσοστό των μελών που είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας (20%).

3. Βαθμολογείται το ποσοστό των μελών που συμμετέχουν στο υπομέτρο 6.3 των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων του ΠΑΑ (10%).

4. Βαθμολογείται το ποσοστό των μελών που συμμετέχουν σε γεωργο-περιβαλλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο του ΠΑΑ και συστήνουν το σχετικό σχήμα και για την εφαρμογή των δράσεων αυτών (15%).

5. Αξιολογείται ο κύριος τομέας δραστηριότητάς τους για τον οποίο αναγνωρίζεται η ομάδα/οργάνωση (Κτηνοτροφικός τομέας - 100 Φυτικής Παραγωγής - 75) (20%).

6. Αξιολογείται η χωρική δραστηριοποίηση των ομάδων παραγωγών / οργανώσεων παραγωγών (νησιωτικές περιοχές 100, ορεινές περιοχές 75, μειονεκτικές περιοχές 50, λοιπές 10) (20%).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis έως την 7η Μαΐου 2018.

Πηγή: kathimerini.gr

Στην Πελοπόννησο οι μεγαλύτερες εκτάσεις με αμπελώνες της Ελλάδας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-03-2018 09:34:16 am | από nskarmoutsos

Η ιστορία της αμπέλου και του οίνου χάνεται στα βάθη των αιώνων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ακόμη και σήμερα, η αμπελουργία εξακολουθεί να είναι υπόθεση μεσογειακών χωρών, αν και το φυτό του Διονύσου έχει «κατακτήσει» πλέον τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ενδεικτικό είναι ότι η έκταση των αμπελώνων στην ΕΕ-28 αντιστοιχεί στο 45% της συνολικής έκτασης αμπέλου στον κόσμο. Ωστόσο, τρία κράτη μέλη κάλυψαν τα ? της αμπελουργικής έκτασης της ΕΕ: Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Αμπελώνες στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (Δεκέμβριος 2017), η συνολική έκταση με αμπέλια που καλλιεργείται στην ΕΕ ανήλθε το 2015 σε 32 εκατ. στρέμματα. Οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις ήταν 2,5 εκατ. με αναλογία 13 στρέμματα ανά εκμετάλλευση. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία κάλυψαν το 74,1% της αμπελουργικής έκτασης της ΕΕ. Η Πορτογαλία (6,1%), η Ρουμανία (5,7%), η Ελλάδα και η Γερμανία (από 3,2%) ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι καλλιεργητές με συνολικό μερίδιο 18,2%. Τις ακολούθησαν οι Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβενία και Σλοβακία. Η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο κατείχαν λιγότερο από 80.000 στρέμματα αμπελώνων (0,3% της συνολικής έκτασης με αμπέλια).
Η Ισπανία, το 2015, είχε τη μεγαλύτερη έκταση με αμπελώνες (9,4 εκατ. στρέμματα). Την ακολούθησαν η Γαλλία με 8 εκατ. στρέμματα, η Ιταλία με 6,5, η Πορτογαλία με 2 και η Ελλάδα με 1 εκατ. στρέμματα.
Αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις
Δυόμισι εκατ. γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλλιεργούσαν αμπέλια, το 2015. Περισσότερο από το ένα τρίτο (34,4%, που αντιστοιχεί σε 0,9 εκατ. εκμεταλλεύσεις) βρισκόταν αποκλειστικά στη Ρουμανία. Η Ισπανία (0,5 εκατ. ή 20,8%) και η Ιταλία (0,4 εκατ. ή 15,3%) διαθέτουν άλλο ένα τρίτο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.
Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις με αμπέλια βρίσκονται στη Γαλλία, όπου περισσότερα από 8 εκατ. στρέμματα μοιράζονται σε λιγότερες από 80.000 εκμεταλλεύσεις, με αναλογία 105 στρέμματα ανά εκμετάλλευση. Στον αντίποδα, βρίσκεται η Ρουμανία (2,1 στρέμματα), η Κροατία (4,4), η Σλοβενία (5,2) και η Ελλάδα και η Κύπρος (από 5,5 στρέμματα).
Ποικιλίες
Οι κύριες ποικιλίες αμπέλου κάλυπταν το 94,4% του συνόλου της αμπελουργικής έκτασης στην ΕΕ το 2015.
Το 52,7% της έκτασης με κύριες ποικιλίες, καταλάμβαναν κόκκινες κύριες ποικιλίες και 42,7% λευκές κύριες ποικιλίες. Στην Ελλάδα, κυριάρχησαν οι κόκκινες ποικιλίες, ενώ ένα σημαντικό μερίδιο της περιοχής καταλάμβαναν ποικιλίες άλλων χρωμάτων (20,6%), κυρίως η ροζ ποικιλία «Ροδίτης».
Το 2015, οι πλέον καλλιεργημένες κύριες κόκκινες ποικιλίες στην ΕΕ ήταν το Cabernet Sauvignon (6,7% του συνόλου των ερυθρών κύριων ποικιλιών), Garnacha tinta, Merlot noir, Bobal, Cabernet franc και Μontepulciano.
Οι περισσότερο καλλιεργούμενες κύριες λευκές ποικιλίες το 2015 ήταν η Airen (16,4% του συνόλου των εκτάσεων με λευκές κύριες ποικιλίες), Trebbiano toscano, Chardonnay blanc, Cayetana blanca, Trebbiano, Romagnolo και Verdejo bianco.
Η μεγαλύτερη κόκκινη ποικιλία Cabernet Sauvignon και η τρίτη μεγαλύτερη ποικιλία Merlot noir καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο αριθμό χωρών: το Cabernet σε 11 κράτη μέλη και το Merlot σε 12 κράτη μέλη. Για τις μεγάλες λευκές ποικιλίες η γεωγραφική εξάπλωση ήταν πολύ πιο περιορισμένη. Η Airen καλλιεργήθηκε μόνο στην Ισπανία, το Trebbiano στην Ιταλία και τη Γαλλία και το Cayetana blanca στην Ισπανία. Μόνο η ποικιλία Chardonnay ήταν περισσότερο κοινή, καθώς καλλιεργήθηκε συνολικά σε 12 αμπελουργικές χώρες.
Ηλικία αμπελιών...
Στην ΕΕ τα παλαιότερα αμπέλια κυριαρχούν στους αμπελώνες. Ποσοστό 40,7% των φυτών ήταν μεταξύ 10 και 29 ετών, ενώ 37,1% ήταν άνω των 30 ετών. Τα νεότερα αμπέλια (ηλικίας κάτω των 3 ετών) κάλυψαν 6,5%, ενώ 15,7% ανήκαν στην κατηγορία ηλικίας 3 έως 9 ετών.
... και ποιότητα οίνων
Το 2015, το 82,1% της αμπελουργικής έκτασης της ΕΕ αφορούσε την παραγωγή οίνων ποιότητας (κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ενώ το 13,1% αφορούσε επιτραπέζιους οίνους.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο καλλιεργήθηκαν μόνο αμπέλια για ποιοτικά κρασιά (ΠΟΠ & ΠΓΕ). Στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κροατία το μερίδιο της περιοχής παραγωγής οίνων ποιότητας ήταν πάνω από 90%.
Στη Ρουμανία (72,1%), τη Βουλγαρία (38,4%) και την Ιταλία (26,2%), το μερίδιο της έκτασης που προορίζεται για την παραγωγή επιτραπέζιων οίνων ήταν το υψηλότερο. Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος μέλος που παρουσίασε σημαντική έκταση (38,5%) για την παραγωγή σταφίδας.
Αμπελώνες στην Ελλάδα
Σαββατιανό και Ροδίτης είναι οι δύο οινοποιήσιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο στην Ελλάδα, ενώ ξεπερνά το 85% η έκταση των αμπελώνων από τους οποίους παράγονται κρασιά ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Νοέμβριος 2016), η συνολική έκταση των αμπελώνων στην Ελλάδα ήταν το 2015 λίγο πάνω από ένα εκατ. στρέμματα (1.030.821), εκ των οποίων 19.000 στρέμματα καταλάμβαναν οι εκτάσεις με αμπελώνες μη παραγωγικής ηλικίας. Οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις ήταν την ίδια χρονιά 188.873.
Από το σύνολο των εκτάσεων με αμπελώνες, τα 633.262 στρέμματα καλλιεργούνταν με οινάμπελα και τα 397.559 στρέμματα με σταφιδάμπελα.
Τα οινάμπελα διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
- Για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με 145.187 στρέμματα (22,9% της συνολικής έκτασης οιναμπέλων)
- Για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με 396.712 στρέμματα (62,6% της συνολικής έκτασης οιναμπέλων)
- Για την παραγωγή λοιπών οίνων με 68.884 στρέμματα (10,9% της συνολικής έκτασης οιναμπέλων)
- Με σταφύλια διπλού σκοπού (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια ή οινοποιήσιμα και σταφίδες) 22.479 στρέμματα (3,5% της συνολικής έκτασης οιναμπέλων).
Γεωγραφική κατανομή
Οι περισσότερες εκτάσεις με αμπελώνες καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο με 255.537 στέμματα και ακολούθησαν η Κρήτη με 225.548 στρέμματα και η Δυτική Ελλάδα με 164.446 στρέμματα.
Στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες εκτάσεις με οινάμπελα με 101.317 στρέμματα και ακολούθησαν η Δυτική Ελλάδα με 86.617 στρέμματα και η Κρήτη με 77.503 στρέμματα. Οι περισσότερες εκτάσεις για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο με 36.031 στρέμματα και για την παραγωγή οίνων ΠΓΕ στη Στερεά Ελλάδα με 62.023 στρέμματα. Το 76% της συνολικής έκτασης με σταφιδάμπελα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Τις μικρότερες εκτάσεις με αμπελώνες είχε η περιφέρεια της Ηπείρου με συνολική έκταση 7.814 στρεμμάτων. Ακολούθησαν η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 21.133 και η δυτική Μακεδονία με 24.388 στρέμματα.
Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις (101.142) ήταν της τάξης από 1 έως 4,9 στρέμματα, ενώ τη μεγαλύτερη έκταση συνολικά (380.287 στρέμματα) κατέλαβαν οι εκμεταλλεύσεις της τάξης 10 έως 29,9 στρεμμάτων.
Ποικιλίες οινάμπελων

Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες με τη μεγαλύτερη έκταση στο σύνολο της χώρας ήταν το Σαββατιανό με 18.138 εκμεταλλεύσεις και 103.555 στρέμματα και ο Ροδίτης με 28.436 εκμεταλλεύσεις και 90.000 στρέμματα. Η έκταση των δύο αυτών ποικιλιών αποτελούσε το 30,6% της συνολικής έκτασης με οινάμπελα. Τρίτο σε έκταση αμπελώνων ήταν το Αγιωργίτικο με 4.179 εκμεταλλεύσεις και 33.654 στρέμματα και ακολούθησε η ποικιλία Λιάτικο με 14.672 εκμεταλλεύσεις και 26.200 στρέμματα.
Το Ξινόμαυρο ήταν η σημαντικότερη οινοποιήσιμη ποικιλία στις περιφέρειες Κεντρικής (16,2%) και Δυτικής Ελλάδας (52,6%), το Σαββατιανό στην Αττική (90,1%) και τη Στερεά Ελλάδα (60,1%), το Αγιωργίτικο στην Πελοπόννησο (31,3%), το Λιάτικο στην Κρήτη (33,7%), το Ασύρτικο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (32,5%), ο Ροδίτης στη Δυτική Ελλάδα (53,5%), η ποικιλία Σκιαδόπουλο στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (16,6%), το Μοσχάτο Αμβούργου στη Θεσσαλία (51%), το λευκό Μοσχάτο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (43,7%), η Ντεμπίνα στην Ήπειρο (57,1%), και η ποικιλία Σοβινιόν Μπλαν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (14,9%).

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Η τήξη των πάγων της Αρκτικής αλλάζει ήδη την κυκλοφορία του ωκεανού

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-03-2018 09:14:17 am | από nskarmoutsos

Στον άνω Βόρειο Ατλαντικό, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι μια ασυνήθιστη έγχυση γλυκού νερού στον ωκεανό μπορεί ήδη να επηρεάζει την κυκλοφορία του.

Το γλυκό νερό, που πιθανότατα προέρχεται από την τήξη παγετώνων στη Γροιλανδία ή την Αρκτική, παραμένει στην επιφάνεια του ωκεανού για περισσότερο διάστημα από το πυκνότερο αλμυρό νερό. Αυτό επηρεάζει τη φυσική διαδικασία του ωκεανού, κατά την οποία τα βορινά επιφανειακά ύδατα γίνονται πυκνότερα και πιο κρύα, με αποτέλεσμα να βυθίζονται και να ταξιδεύουν νότια σε μεγάλα βάθη.

«Μέχρι τώρα, τα μοντέλα είχαν προβλέψει κάτι τέτοιο για το μέλλον, αλλά φαινόταν πολύ μακρινό», δήλωσε στην Washington Post η επικεφαλής της έρευνας Μαριλένα Όλτμανς. «Αλλά οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματι γλυκά νερά που επηρεάζουν ήδη τη μεταφορά και την καθυστερούν κατά μερικά χρόνια», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία από τη Θάλασσα Ίρμινγκερ στα νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας, από μετρήσεις σχετικά με την κυκλοφορία των ωκεάνιων υδάτων σε βασικά σημεία της παραπάνω διαδικασίας. Αν και η μελέτη δεν προχωρά σε συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με το πώς και πόσο γρήγορα μπορεί να επηρεαστεί η μεταφορά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παρουσία του γλυκού νερού από τη τήξη παγετώνων ή θαλάσσιων πάγων έχει ήδη αντίκτυπο στη διαδικασία. Το 2010, το 40% του λιωμένου γλυκού νερού παρέμεινε στην επιφάνεια το χειμώνα και το επόμενο έτος. Μάλιστα, η παρατεταμένη παραμονή του γλυκού νερού μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, επιταχύνοντας το ρυθμό εμφάνισης του φαινομένου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πανέμορφα τοπία με ανθισμένες δαμασκηνιές στην Ιαπωνία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-03-2017 09:51:08 am | από nskarmoutsos

Μπορεί οι κερασιές να είναι το σήμα-κατατεθέν της Ιαπωνίας όταν αυτές ανθίζουν κάθε άνοιξη, ωστόσο οι δαμασκηνιές φαίνεται να έχουν κι αυτές τη δική τους θέση στις πανέμορφες εικόνες που δημιουργούν στη φύση όταν βγάζουν τα πρώτα τους άνθη.
Τα ανθισμένα δέντρα δημιουργούν εξαιρετικής ομορφιάς τοπία και κλέβουν την παράσταση από τις κερασιές, καθώς ανθίζουν λίγο γρηγορότερα χρονικά.
Ο φωτογράφος απαθανάτισε τοπία με δαμασκηνιές στην Ιαπωνία, παρουσιάζοντας τη δική τους μοναδική άνθιση…

Πηγή: perierga.gr

Το 50% των ειδών στις περιοχές με την υψηλότερη βιοποικιλότητα απειλείται από την κλιματική αλλαγή

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-03-2018 09:25:23 am | από nskarmoutsos

Περίπου τα μισά από τα φυτά και τα ζώα σε 35 από τις περιοχές του κόσμου με την υψηλότερη βιοποικιλότητα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Οι θερμότερες μέρες, οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας και οι έντονες καταιγίδες γίνονται πιο συχνές, και τα είδη σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα», δήλωσε στο CNN ο Νίχιλ Αντβάνι, επικεφαλής ειδικός για το κλίμα, τις κοινότητες και την άγρια ​​πανίδα του WWF Λονδίνου.

Η έκθεση, για την οποία συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο James Cook και το WWF, αποκαλύπτει ότι σχεδόν 80.000 φυτά και ζώα σε 35 διαφορετικές περιοχές πλούσιες σε βιοποικιλότητα και άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, των νησιών Γκαλαπάγκος, και της Μαδαγασκάρης, μπορεί να αφανιστούν αν αυξηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Τα 35 μέρη επιλέχθηκαν με βάση τη μοναδικότητα και την ποικιλία των φυτών και των ζώων που διαθέτουν.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν κάποιες εντυπωσιακές τάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα παγκόσμια δράση για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η έκθεση.

Ενδεικτικά, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα όπως οι ελέφαντες της Αφρικής πιθανότατα θα έχουν έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού και το 96% του συνόλου των βιοτόπων τίγρεων στην περιοχή Σανταρμπάνς της Ινδίας θα μπορούσε να βυθιστεί.

Ωστόσο, εάν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα το 2015, ο αριθμός των χαμένων ειδών μπορεί να περιοριστεί στο 25%.

«Δεν πρόκειται απλώς για την εξαφάνιση ορισμένων ειδών από συγκεκριμένους τόπους, αλλά για βαθιές αλλαγές στα οικοσυστήματα που παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μετά την κατάρρευση του συστήματος: Από 26 Μαρτίου ξανά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» στην Πελοπόννησο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-03-2018 09:18:27 am | από nskarmoutsos

Σταδιακά από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ξαναρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, καθώς η υποβολή τους -που αρχικά είχε ανακοινωθεί για προχθές Δευτέρα- ματαιώθηκε λόγω κατάρρευσης του σχετικού δικτυακού τόπου exoikonomisi.ypen.gr, από το πλήθος των επισκέψεων.

Ειδικά για την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ωστόσο, το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάρρευση να προκλήθηκε από την χρήση κακόβουλου λογισμικού, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Από τις 8 π.μ. της Τρίτης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ηδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Σε κάθε περίπτωση ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας. «Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, «καθώς και να δεσμευτώ ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Υπό τις δεδομένες συνθήκες ο υπουργός αποφάσισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να «παγώσει» στις 5.30 μ.μ. της Τρίτης. Τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν μέχρι εκείνη την ώρα θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια. Διευκρινίζεται ότι ακόμα ουδείς χρήστης έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:

• Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

• Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

• Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

Μέχρι στιγμής, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, οπότε οι διαθέσιμοι πόροι είναι υπέρ αρκετοί. Επιπρόσθετοι πόροι θα γίνουν διαθέσιμοι σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις