Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τα ζωντανά «δολάρια» της θάλασσας

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 27-05-2016 08:55:15 am | από nskarmoutsos

Στη Νέα Ζηλανδία είναι γνωστά ως μπισκότα της θάλασσας αλλά και ως αμμοδολάρια επειδή μοιάζουν με μεταλλικά κέρματα που ζουν στην άμμο αλλά και με μπισκότα!
Ωστόσο πρόκειται για ολοζώντανους οργανισμούς που ζουν στις θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας και ανήκουν στο είδος Echinarachnius parma.

Το χρώμα τους είναι μοβ σκούρο και στην επιφάνειά τους υπάρχουν τρίχες που τα βοηθούν να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους ενώ στο κάτω μέρος έχουν ένα μικρό στόμα για να τρέφονται με το πλαγκτόν της θάλασσας.

Αρκετές φορές βγαίνουν στα ρηχά, όπου παρασύρονται από τα ρεύματα του νερού, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες στις παραλίες να τα εντοπίζουν εύκολα.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Έντεκα παράξενες αλήθειες για τις ερήμους

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 26-05-2016 12:29:33 pm | από nskarmoutsos

Αποτελούν ένα μεγάλο και έρημο μέρος του πλανήτη μας αλλά πόσα πράγματα γνωρίζουμε γι’ αυτές;
Ο λόγος για τις ερήμους της γης, τις οποίες σίγουρα δεν ξέρουμε όσο καλά νομίζουμε.
Αν και έχουμε ακούσει κάποια πράγματα για την Σαχάρα, ωστόσο υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για άλλες ερήμους και περιοχές που πιθανόν δεν γνωρίζουμε.
Δείτε έντεκα παράξενες αλήθειες για τις ερήμους γενικά αλλά και συγκεκριμένες περιπτώσεις από γνωστές, έρημες περιοχές της γης...
1. Η λέξη Σαχάρα σημαίνει έρημος στα αραβικά. Επομένως όταν λέμε «Έρημος Σαχάρα» λέμε στην πραγματικότητα «έρημος έρημος».
2. Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος του κόσμου και αποτελείται από 98% παχύ πάγο και μόλις 2% από βραχώδη εδάφη.
3. Το 1979 έπεσε χιόνι στη Σαχάρα.

4. Η άμμος από τη Σαχάρα κινείται μέσω του ανέμου προς τον Αμαζόνιο «δυναμώνοντας» τα ορυκτά του. Αυτή η έρημος δηλαδή γονιμοποιεί κυριολεκτικά το τροπικό δάσος.
5. Το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης είναι εν μέρει ή εντελώς έρημο.
6. Η Σαχάρα εκτείνεται μακρύτερα από την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες.
7. Η Google χρησιμοποίησε μια καμήλα σαν όχημα για να δημιουργήσει το Street View μιας ερήμου.
8. Η Αλάσκα έχει μια έρημο με αμμόλοφους που κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν ακόμη και τα 45 μέτρα σε ύψος.
9. Σε κάποια τμήματα της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή, το οποίο αποτελεί το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη, δεν έχει καταγραφεί ποτέ βροχή.
10. Περίπου 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη μετατρέπεται σε έρημο κάθε χρόνο είτε λόγω της αλλαγής του κλίματος είτε της αποψίλωσης των δασών.
11. Η ερημοποίηση απειλεί τη διαβίωση πάνω από ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε 110 χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: real.gr

Το ουράνιο τόξο του Ήλιου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 25-05-2015 12:47:38 pm | από nskarmoutsos

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο. Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά το μητρικό μας άστρο κατέγραψε μεγάλης λεπτομέρειας εικόνες από έντονη μαγνητική δραστηριότητα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Η συγκεκριμένη μαγνητική δραστηριότητα εξελίσσεται στο στέμμα, το ανώτερο στρώμα της επιφάνειας του Ήλιου και άλλων άστρων. Αυτή η δραστηριότητα έχει λάβει από τους ειδικούς την ονομασία «στεμματική βροχή» και όπως η βροχή στη Γη παράγει το υπέροχο ουράνιο τόξο έτσι και η στεμματική βροχή παράγει εντυπωσιακούς σε σχήματα και χρώματα σχηματισμούς που ονομάζονται «στεμματικές θηλιές».
Αυτές οι πολύχρωμες μαγνητικές θηλιές σχηματίζονται γύρω από τις ηλιακές κηλίδες ή άλλες περιοχές του Ήλιου που υπάρχει έντονη δραστηριότητα και διαρκούν για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες.

Η έντονη μαγνητική δραστηριότητα παράγει τις ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις οι οποίες εκτοξεύουν στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων. Όταν αυτά τα σωματίδια φτάνουν στη Γη παράγουν φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ ταυτόχρονα προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους αλλά και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

Πηγή: tovima.gr

Ένας «μυστικός κήπος» από κοράλλια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-05-2018 12:27:10 pm | από nskarmoutsos

Έναν θαυμαστό μυστικό έκρυβε η φύση εδώ και εκατοντάδες χρόνια 2,3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στον κόλπο του Μεξικού.

Πρόκειται για έναν «μυστικό κήπο» από κοράλλια, ο οποίος μάλιστα είναι ο πρώτος που εντοπίζεται σε τέτοια βάθη, σύμφωνα  με την ερευνητική ομάδα της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το National Geographic, εξερευνώντας τον Κόλπο του Μεξικού τον περασμένο μήνα με το σκάφος «Ωκεανός», οι ερευνητές εντόπισαν κοράλλια τύπου bamboo coral να έχουν σχηματίσει στον πυθμένα πυκνές δομές, ηλικίας έως και 1.000 χρόνων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μια πυραμίδα στη θάλασσα

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-05-2015 07:44:19 pm | από nskarmoutsos

Η πυραμίδα του Ball βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, ανάμεσα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και υψώνεται 562 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι ότι απέμεινε από ένα ηφαίστειο ηλικίας 7 εκ. ετών και αποτελεί την ψηλότερη ηφαιστειακή στήλη στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1788 από τον Henry Ball, αλλά κανένας δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στις πλαγιές του έως το 1965.
Το 2001, ερευνητές ανακάλυψαν ένα μικρό πληθυσμό εντόμων από το κοντινό νησί Lord Howe, ένα είδος που θεωρείται ότι είχε εξαλειφθεί από τα μαύρα ποντίκια που είχαν εισαχθεί στο νησί Howe. Οι 24 σπάνιοι κάτοικοι που βρέθηκαν στην πυραμίδα, μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με την ελπίδα να αναβιώσει το είδος.
Πηγή: perierga

Το «ματωμένο» μανιτάρι

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 25-05-2012 12:04:58 am | από nskarmoutsos

Το περίεργο αυτό μανιτάρι, ονομάζεται Hydnellum Peckii, σύμφωνα με το endiaferonta και συναντάται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με τη χάρη του να έχει φτάσει μέχρι την Κορέα και το Ιράν.
Πρόκειται για ένα μη βρώσιμο μανιτάρι που ευδοκιμεί κυρίως κάτω από τα κωνοφόρα δέντρα. Είναι γνωστό και ως «δόντι που αιμορραγεί» ,«δόντι του διαβόλου» αλλά και «φράουλες με κρέμα γάλακτος».
Το χρώμα του είναι λευκό, ενώ το εντυπωσιακό και σπάνιο χαρακτηριστικό του μανιταριού είναι ότι στην επιφάνειά του βγάζει κατακόκκινες υγρές κηλίδες που μοιάζουν με αίμα.

Πηγή: lifo.gr

Πώς η χαψιά μιας φάλαινας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το βάρος της

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 24-05-2012 06:24:58 pm | από nskarmoutsos

Η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ, μπορεί να γεμίσει το στόμα της με 100 τόνους νερού

Ένα νέο αισθητήριο όργανο εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες στα σαγόνια των φαλαινών, με τη βοήθεια του οποίου τα θαλάσσια θηλαστικά αντιλαμβάνονται την ποσότητα της τροφής που εισρέει στο στόμα τους μαζί με τις τεράστιες ποσότητες νερού.
Το όργανο, σε σχήμα γκρέιπφρουτ, φέρει προεξοχές γεμάτες νευρικές απολήξεις στην επιφάνειά του και είναι κλεισμένο σε ένα «μαξιλαράκι» από μαλακό υλικό που μοιάζει με γέλη.
«Μαέστρος» της διατροφής
Η ανακάλυψη έρχεται από τους επιστήμονες του
Ιδρύματος Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το όργανο ενδεχομένως να ανταποκρίνεται στην περιστροφή της γνάθου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο καθώς και στο ξεδίπλωμα του ελαστικού «σάκου» που χρησιμοποιεί η φάλαινα για να μαζεύει νερό και μαζί το γεύμα της.
«Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο αισθητήριο όργανο στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο με στόχο τον συντονισμό περίπλοκων μηχανισμών της διαδικασίας της διατροφής της φάλαινας, η οποία έχει να κάνει με την περιστροφή της άνω και κάτω γνάθου, την κίνηση της γλώσσας και το ξεδίπλωμα του ραβδωτού, ελαστικού σάκου που έχει στον λαιμό της» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Νικ Πάιενσον.
Εκλεπτυσμένο «φιλτράρισμα» της τροφής
Αρκετά είδη φάλαινας τρέφονται ανοίγοντας το στόμα τους και γεμίζοντάς το με νερό, του οποίου ο όγκος ξεπερνά το συνολικό βάρος του σώματός τους. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια ενός εκλεπτυσμένου συστήματος που διαθέτουν τα συγκεκριμένα κήτη, οστρακόδερμα και ψαράκια φιλτράρονται και καταλήγουν στο στομάχι τους.
Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την ιδιαίτερη διαδικασία θρέψης των φαλαινών.
Ανακάλυψη εξελικτικής σημασίας
Με την πάροδο των ετών και προκειμένου να είναι σε θέση να «φιλτράρουν» το γεύμα τους, οι φάλαινες ανέπτυξαν τον εντυπωσιακό αυτόν διατροφικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελείται από τον «ελαστικό» λαιμό τους και την κάτω σιαγόνα τους η οποία αποτελείται από δύο οστά με δυνατότητα ξεχωριστής κίνησης.
Το νέο όργανο που εντόπισαν οι επιστήμονες πιστεύεται ότι «ενορχηστρώνει» αρμονικά όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Οι ερευνητές μελέτησαν μια ρυγχοφάλαινα και μια πτεροφάλαινα, που βρέθηκαν νεκρές στα ανοιχτά της Ισλανδίας. Με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας είδαν ότι στο «πιγούνι» τους και ανάμεσα στις άκρες των δύο οστών της κάτω γνάθου υπήρχε το «μπαλονάκι» που αναλάμβανε τον συντονισμό των ενεργειών που συνδέονταν με τη διαδικασία της θρέψης.
«Το συγκεκριμένο όργανο, πιστεύουμε ότι βοηθά τις φάλαινες να αντιλαμβάνονται την ποσότητα της τροφής που εισρέει στο στόμα τους» προσθέτει ο Πάιενσον.
«Εξελικτικά, το αισθητήριο αυτό όργανο παίζει θεμελιώδη ρόλο στη μέθοδο θρέψης που χρησιμοποιούν οι φάλαινες, η οποία θεωρείται από τις πλέον ακραίες μεθόδους θρέψης μεταξύ των θαλάσσιων ειδών» σχολιάζει από την πλευρά του ο καθηγητής και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ Μπομπ Σάντγουικ από το
Πανεπιστήμιο British Columbia, στον Καναδά.
Πηγή: Βήμα Science

Μια καταγάλανη λίμνη στα βράχια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-05-2015 09:00:15 am | από nskarmoutsos

Από μακριά μοιάζει με ένα τεράστιο καταγάλανο “μάτι”, το οποίο δεσπόζει επάνω σε έναν βράχο. “Πώς να χάσεις μια τέτοια λήψη;”, αναρωτιέται ο φωτογράφος Bobby Haas, συνεργάτης του “National Geographic”, και έχει απόλυτο δίκιο.

Η “γαλάζια λίμνη” που βλέπετε βρίσκεται στο Rocas Baimbridgen των Γκαλαπάγκος, ένα μικρό και “ολόγυμνο” βραχώδες νησί μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. “Η περιοχή δεν έχει βλάστηση, αλλά τα νερά είναι κρυστάλλινα και οι εικόνες μαγικές.

Τα φλαμίνγκο είναι οι μόνοι κάτοικοι των νησιών, που δείχνουν να τα προτιμούν και με το παραπάνω. Όσο για τη λίμνη; Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της”, σχολιάζει ο Bobby σε μερικές γραμμές. Τα υπόλοιπα δεν λέγονται με λόγια! Θαυμάζονται με τα μάτια!

ΠΗΓΗ: perierga.gr

«Στάχτη και μπούλμπερη»

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-05-2018 09:16:47 am | από nskarmoutsos

Κόσμος βγάζει φωτογραφίες τον καπνό που αναδύεται από το ηφαίστειο Κιλαουέα, στη Χαβάη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μια παραλία χωρίς… θάλασσα!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-05-2014 07:57:23 am | από nskarmoutsos

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε ωραίες τις παραλίες όπου το μάτι χάνεται στο απέραντο γαλάζιο. Κι όμως, μια παραλία στην Ισπανία έρχεται για να μας αλλάξει γνώμη, και μάλιστα με το παραπάνω.

Η Playa de Gulpiyuri ή Gulpiyuri Beach είναι μια μικρή παραλία που βρίσκεται στη μέση ενός καταπράσινου λιβαδιού(!), κοντά στην πόλη Llanes, στη βόρειο-κεντρική πλευρά της Ισπανίας, όπου δεν θα δείτε τον ωκεανό κατά μήκος των ακτών παρά μόνο μερικά βράχια από τα οποία ξεπηδά το νερό, καταλήγοντας σε μια πανέμορφη «ακτή»!

Η παραλία βρίσκεται 100 μέτρα από τη θάλασσα και συνδέεται με αυτήν με ένα δίκτυο υπόγειων σπηλιών, οι οποίες δημιουργούν έναν εντυπωσιακό κολπίσκο με ρηχά νερά, το μήκος του οποίου δεν ξεπερνά τα 40 μέτρα.

Παρόλα αυτά, τα κύματα είναι εντυπωσιακά, έτσι όπως έρχονται από το Βισκαϊκό Κόλπο και «ξεπηδούν» μέσα από τις σπηλιές, κάνοντας την εν λόγω παραλία έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς για μια δροσερή βουτιά.

Πηγή: perierga.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις