Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Αλλόκοσμες φωτογραφίες από ναό 400 ετών που αναδύθηκε στην επιφάνεια λίμνης στο Μεξικό

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-10-2015 09:05:11 am | από nskarmoutsos

Ένας ναός που παρέμενε βυθισμένος για δεκάδες χρόνια αναδύθηκε σε μια λίμνη στο νότιο τμήμα του Μεξικού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η εκκλησία, αποκαλύπτεται εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και έχει εξάψει τη φαντασία των φωτογράφων και των ντόπιων στην πολιτεία Τσιάπας.

 Η τελευταία φορά που η στάθμη της δεξαμενής είχε πέσει αισθητά και η εκκλησία εμφανίστηκε, ήταν το 2002 και τότε οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο εσωτερικό της και να τη δουν από κοντά.

 Ο ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι χτισμένος από Ισπανούς αποικιοκράτες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους όπως και όλη η περιοχή εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που θέρισε την περιοχή το 1773. Τελικά ο ναός έγινε μέρος του βυθού της τεχνητής λίμνης το 1966, μετά την ολοκλήρωση του φράγματος.

 Για την ώρα οι ντόπιοι και οι ψαράδες που έρχονται αντιμέτωποι με το θέαμα είναι ενθουσιασμένοι. Όπως ήταν αναμενόμενο οι παλιότεροι έχουν πάντως ήδη αρχίσει να συζητάνε για θρύλους και να λένε ιστορίες που έχουν ακούσει από παλιότερους.

Πηγή: lifo.gr

Το παράξενο δέντρο… χταπόδι!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 26-10-2013 12:18:38 am | από nskarmoutsos

Πρόκειται για ένα τεράστιο έλατο Sitka (Picea sitchensis) που βρίσκεται στην ακτή του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Το δέντρο έχει σχήμα ανεστραμμένου χταποδιού και τα κλαδιά του μοιάζουν με γιγάντια πλοκάμια που αναπτύσσονται προς τα επάνω και αρκετά μέτρα από τη βάση. Το δέντρο στην ουσία δεν έχει κεντρικό κορμό, ενώ το ύψος του ξεπερνά τα 5 μέτρα.

Το ασυνήθιστο σχήμα του σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στους δυνατούς ανέμους και στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Το δέντρο «χταπόδι» πιστεύεται ότι είναι 200-300 ετών, ενώ εικάζεται ότι υπάρχει εκεί από την εποχή των Ινδιάνων στην Αμερική. Σήμερα αποτελεί ένα βοτανικό θαύμα και είναι πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες στην περιοχή.

Πηγή: perierga.gr

Τι θα παθαίναμε αν δεν υπήρχαν τα βατράχια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-10-2016 08:23:56 pm | από nskarmoutsos

Ο βάτραχος υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 250 εκατ. χρόνια, αν και στα τελευταία 35 (χρόνια, όχι εκατομμύρια) γνωρίζει έναν πρωτόγνωρο ρυθμό αποδεκατισμού.

Σήμερα, κάπου το 1/3 των αμφιβίων του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση, την ίδια ώρα που τα τελευταία είκοσι χρόνια 168 είδη βατράχου αποτελούν πια παρελθόν.

Οι ένοχοι είναι διάφοροι μικροπαράγοντες, όπως οι μύκητες και κάποια είδη-εισβολείς, αλλά και η μεγαλύτερη εικόνα φυσικά, η κλιματική αλλαγή δηλαδή, η απώλεια του φυσικού του περιβάλλοντος και ο πανταχού παρόντας άνθρωπος.

Και τι με νοιάζει εμένα; Σπεύδει να αντιγυρίσει ο άνθρωπος που δεν τον αφορούν αυτά, μιας και με τα βατράχια λίγη σχέση έχουμε οι κάτοικοι των πόλεων.

Αν παίζει κάποιο ρόλο, η επιστήμη θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος την πιθανότητα να εξαφανιστούν τα αμφίβια. Αν χαθούν οι βάτραχοι, τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι ζούμε σε έναν καταδικασμένο πλανήτη.

Μέχρι τότε, ο άνθρωπος θα έχανε μια καλή πηγή τροφής, καθώς η ανθρωπότητα κατέφυγε στη βρώση του βατράχου ήδη από την αρχαία Κίνα του 1ου αιώνα μ.Χ. Αλλά και οι Αζτέκοι τρέφονταν με τα αμφίβια, όπως και οι γάλλοι μοναχοί του 12ου αιώνα. Αυτά δεν συνέβαιναν βέβαια τα παλιά τα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα δισεκατομμύριο τόνοι βατράχου καταναλώνονται από την ανθρωπότητα κάθε χρόνο.

Αλλά και η ιατρική έρευνα θα δεινοπαθούσε από την εξαφάνιση των βατράχων, ενός είδους που παραμένει πολύτιμο για τα εργαστήρια και τους πειραματισμούς. Ειδικά ο αφρικανικός βάτραχος έχει αρκετά παραπλήσιο γονιδίωμα με το δικό μας, κάτι που τον κάνει ιδανικό για μελέτη ανθρώπινων ασθενειών πάνω του.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια μάλιστα ο βάτραχος έχει αντικαταστήσει πολλά άλλα είδη ως πειραματόζωο. Το μικρό προσδόκιμο ζωής τόσων ειδών βατράχου τα κάνει ιδανικά για την έρευνα των μακροχρόνιων συνεπειών συγκεκριμένων παθήσεων σε μελλοντικές γενιές, όπως το Αλτσχάιμερ.

Για να μην τα πολυλογούμε, ο βάτραχος είναι πια τόσο σημαντικός για την επιστήμη που το 11% των Νόμπελ στην ιατρική και τη φυσιολογία έχουν προέλθει από μελέτες σε βατράχους! Κι αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή…

Οι γυρίνοι καθαρίζουν τα νερά

Τα νερά μέσα στα οποία επιλέγουν να αναπαραχθούν οι βάτραχοι είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα με εύθραυστες ισορροπίες. Και τίποτα δεν διαταράσσει περισσότερο την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος από την άλγη, η οποία απομυζεί το οξυγόνο από το νερό σκοτώνοντας τους έμβιους πληθυσμούς που κατοικούν εντός του.

Το νερό θα γίνει μάλιστα τόσο τοξικό που θα απειλήσει οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί του. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της άλγης; Μα ο γυρίνος φυσικά που τρέφεται με δαύτη! Χωρίς γυρίνους, το γλυκό νερό δεν θα ήταν κατάλληλο για πόση ή άρδευση των ανθρώπινων καλλιεργειών…

Η τροφική αλυσίδα που περιστρέφεται γύρω από τον βάτραχο

Οι βάτραχοι παραμένουν εξαιρετικά σημαντικοί ρυθμιστικοί παράγοντες των οικοσυστημάτων όπου ζουν, κι αυτό ισχύει μάλιστα για όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Τα αυγά του βατράχου τρώγονται από αράχνες και σφήκες και οι γυρίνοι του προτιμούνται ιδιαιτέρως από γαρίδες, ψάρια και νύμφες εντόμων (οι λιβελούλες τους λατρεύουν).

Και βέβαια ο ενήλικος βάτραχος παραμένει σπουδαίο σνακ για πουλιά, φίδια, σαύρες, ακόμα και πιθήκους. Αν ήταν λοιπόν να πεθάνουν όλοι οι βάτραχοι, τότε θα χανόταν ένας ευαίσθητος κρίκος της τροφικής αλυσίδας, που ζει μάλιστα σε όλες τις ηπείρους (πλην της Ανταρκτικής φυσικά).

Η εξαφάνιση του βατράχου θα προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας στο παγκόσμιο οικοσύστημα, αποδεκατίζοντας τους πληθυσμούς των ειδών που τρέφονται με τον βάτραχο. Όπως έχει εκτιμηθεί σχετικά, η απώλεια των βατράχων θα ενείχε ανείπωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλάζοντας άρδην τις ζωικές ισορροπίες…

Πάρτι εντόμων και ξέσπασμα επιδημιών

Η συσχέτιση βατράχων και εντόμων είναι αυταπόδεικτη. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε λοιπόν αν χανόταν ο ένας των δύο παραγόντων της εξίσωσης, αυτός που ευθύνεται για τον έλεγχο του αριθμού των εντόμων σε παγκόσμια κλίμακα! Σκόροι, γρύλοι, μύγες, ακρίδες, κουνούπια, αράχνες και τόσα ακόμα έχουν τον βάτραχο να ρυθμίζει τον πληθυσμό τους, κι αν αυτός χαθεί, τότε τα έντομα και οι επιδημίες θα παίζουν μονότερμα.

Καταστροφή των καλλιεργειών (κάτι που θα καταλήξει σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων) και αλώνισμα των πανδημιών θα συμβούν παντού στην οικουμένη αν εξαφανιστεί ο βάτραχος. Αυτό ακριβώς συνέβη εξάλλου στη δεκαετία του 1980 στην Ινδία, όταν ο πληθυσμός των βατράχων αφανίστηκε γιατί τους έστελναν κατά καραβιές να τους τρώνε οι Γάλλοι.

Η δράση των εντόμων έγινε τόσο αφόρητη που η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε διά ροπάλου το 1987 την εξαγωγή βατράχων από τη χώρα. Πλέον το κόστος των φυτοφαρμάκων υπερκάλυπτε το κέρδος των βατραχο-εξαγωγών! Και βέβαια, πλάι σε αυτά, υπάρχουν και οι φονικές πανδημίες που θα γίνουν ανεξέλεγκτες.

Χωρίς βατράχους, τα κουνούπια θα κυριεύσουν τον πλανήτη μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του κόσμου νόσους όπως η ελονοσία, ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, η νόσος του Λάιμ (βορρελίωση), η λεϊσμανίαση, η ιογενής εγκεφαλίτιδα κ.λπ.

Περισσότερο ή λιγότερο φονικές, οι πανδημίες αφήνουν βαθιά το στίγμα τους στην Ιστορία, καθώς ενέχουν κατακλυσμιαίες συνέπειες σε πολλά και διάφορα, όπως η εθνική οικονομία. Ακόμα και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προβλέπουν τα σχετικά μοντέλα, καθώς ο άνθρωπος θα τρέχει να μετακομίσει σε ψυχρότερα κλίματα μπας και γλιτώσει από τα κουνούπια…

Αυξημένες εκπομπές ρύπων

Δέντρα και φυτά είναι πολύτιμα για το περιβάλλον, όσο είναι όμως ζωντανά. Γιατί όταν πεθάνουν, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (όσο αποσυντίθενται). Παρά ταύτα, ακόμα και με τον θάνατό τους διαδραματίζουν σημαίνοντα περιβαλλοντικό ρόλο, αφού τόσο έντομα όσο και άλλα φυτά τρέφονται και αποκτούν θρεπτικά συστατικά από τη σάπια σάρκα τους.

Οι ισορροπίες είναι όμως εύθραυστες: όσο πιο πολλά είναι τα έντομα, τόσο περισσότερα φυτά σε αποσύνθεση καταναλώνουν, στερώντας από τα ζωντανά φυτά μια σημαντική διατροφική πηγή. Αν πάλι ο πληθυσμός των εντόμων μειωθεί δραματικά, τότε το δάσος θα καταρρεύσει κάτω από το ειδικό του βάρος, πνίγοντας τον κόσμο με διοξείδιο. Και βέβαια μοναδικός ρυθμιστικός παράγοντας είναι εδώ τα αμφίβια και ειδικά ο βάτραχος.

Χωρίς βατράχους, τα έντομα θα αυξηθούν και τα δάση του πλανήτη θα σαπίσουν και θα πεθάνουν. Και χωρίς πνεύμονες πρασίνου, η υφήλιος δεν θα καλοπεράσει…

Ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή

Μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη, οι βάτραχοι είναι ωστόσο το κάρβουνο στη μηχανή του περιβάλλοντος. Για την επιστήμη θεωρούνται φυσικοί βιοδείκτες, μετρώντας δηλαδή την υγεία του περιβάλλοντος καθώς ζουν τόσο στη στεριά όσο και το νερό, αλλά και επειδή το πορώδες και διαπερατό σώμα τους επιτρέπει τη διέλευση των νερών, ελέγχοντας έτσι την καθαρότητα αέρα και νερού.

Όπως είπαμε, οι βάτραχοι υπάρχουν εδώ και 250 εκατ. χρόνια, ενώ τα αμφίβια εξελίσσονται περισσότερα από 350 εκατ. χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βάτραχοι επιβίωσαν από τρεις μαζικές καταστροφές, περιλαμβανομένης αυτής που έστειλε στον άλλο κόσμο τους δεινόσαυρους. Κι όμως, έχοντας περάσει τόσα πολλά, φαίνεται πως πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα και ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά γρήγορα.

Αν εξαφανιστούν οι βάτραχοι, τα κουνούπια θα είναι μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματά μας…

Πηγή: newsbeast.gr

Το «καταραμένο» νησί της Ιταλίας!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 27-10-2013 06:47:57 pm | από nskarmoutsos

Το νησάκι Gaiola βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης, στην καρδιά του ομώνυμου Underwater Park, μια προστατευόμενη περιοχή περίπου 42 εκταρίων. Το νησί αποτελείται από δύο νησίδες που ενώνονται μεταξύ τους με μια γέφυρα, δημιουργώντας ένα γραφικό τοπίο.

Το ένα νησάκι έχει μια εγκαταλειμμένη πλέον βίλα, ενώτο άλλο είναι ακατοίκητο. Μια σειρά από ατυχίες και παράδοξα που συνέβησαν κατά καιρούς στους εναλλασσόμενους ιδιοκτήτες του ήταν αρκετές για να λάβει το παρατσούκλι «καταραμένο» και να το κουβαλά μέχρι σήμερα που πλέον δεν κατοικείται από κανέναν.
Η σειρά των ατυχιών άρχισε κάποια στιγμή γύρω στη δεκαετία του 1920, όταν ο τότε ιδιοκτήτης, ένας Ελβετός εν ονόμαι Hans Braun βρέθηκε δολοφονημένος και τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Λίγο αργότερα η γυναίκα του πνίγηκε στη θάλασσα. Επόμενος ιδιοκτήτης της βίλας ήταν ο Γερμανός Otto Grunback, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή στο νησί.
Παρόμοια τύχη είχε και ο φαρμακοβιομήχανος Maurice – Yves Sandoz, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ένα ψυχιατρείο στην Ελβετία. Ο μετέπειτα ιδιοκτήτης του, ένας Γερμανός βιομήχανος χάλυβα, ο Baron Paul Karl Langheim καταστράφηκε οικονομικά.
Το νησί πέρασε ένα διάστημα και στα χέρια του επικεφαλής της Fiat Gianni Agnelli, ο γιος του οποίου αυτοκτόνησε. Και στη συνέχεια, ο ανιψιός του που θα αναλάμβανε τα ηνία της εταιρείας πέθανε σε ηλικία 33 ετών από μια σπάνιας μορφής λευχαιμία.
Ο πολυ-δισεκατομμυριούχος Paul Getty δεν νίκησε την «κατάρα» και απήγαγαν τον εγγονό του λίγομετά την αγορά του νησιού, ενώ ο Gianpasquale Grappone φαλήρισε και φυλακίστηκε!
Πηγή: perierga.gr

«Γαλάζια λίμνη» σε κρατήρα ηφαιστείου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 16-10-2015 07:23:28 pm | από nskarmoutsos

Ο κρατήρας Kerio βρίσκεται στην περιοχή Grímsnes στη νότια Ισλανδία και είναι ένας από τους πιο φωτογενείς και πολυφωτογραφημένους ηφαιστειακούς κρατήρες στον κόσμο.
Αποτελεί τακτική στάση για τους τουρίστες κατά μήκος της διαδρομής τους προς τα αξιοθέατα του “Χρυσού Κύκλου” και λαμβάνει πολλά κλικ από τους φωτογράφους.
Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη περίπου πριν από 3.000 χρόνια και είναι ένας από τους πολλούς στην περιοχή, που περιλαμβάνει τη χερσόνησο Reykjanes και τον παγετώνα Langjokull.
Η καλντέρα είναι περίπου 55 μέτρα βάθος, 170 μέτρα πλάτος και 270 μέτρα μήκος. Όπως και άλλα ηφαιστειακά πετρώματα στην περιοχή, τα βράχια της καλντέρας έχουν έντονο κόκκινο χρώμα που προκαλείται από το σίδηρο της βασαλτικής λάβας που έχει οξειδωθεί από τα υπόγεια ύδατα.
Το μεγαλύτερο μέρος του κρατήρα έχει απότομα τοιχώματα με λίγη βλάστηση και στο κάτω μέρος του υπάρχει μια εντυπωσιακή γαλάζια λίμνη, που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο περίπου με τον υδροφόρο ορίζοντα.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Πως η έκλειψη του φεγγαριού έσωσε τον Κολόμβο

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-10-2014 12:09:39 am | από nskarmoutsos

Στις 12 Οκτωβρίου, γιορτάζεται στην Αμερική η «Ημέρα του Κολόμβου». Ήταν η ημέρα εκείνη, του 1492, όταν ο Κολόμβος έπιασε στεριά ερχόμενος από ένα νησί βορειοανατολικά της Κούβας. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ο Κολόμβος θα κάνει τρία ταξίδια στον «Νέο Κόσμο». Στο τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του για την εξερεύνηση των ακτών της Κεντρικής Αμερικής, ο Κολόμβος θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Χρησιμοποιώντας  όμως τις γνώσεις του στην αστρονομία θα εξαπατήσει τους ιθαγενείς, τρομοκρατώντας τους, και θα σώσει το πλήρωμά του.

Ο Κολόμβος ξεκίνησε στις 11 Μαίου του 1502 από την Ισπανία με τα πλοία Capitana, Gallega, Vizcaina και Santiago de Palos. Εξαιτίας όμως, μιας επιδρομής από «σαράκια», δημιουργήθηκαν τρύπες στα πλοία του στόλου, με αποτέλεσμα ο Κολόμβος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει δύο από αυτά και να μπαρκάρει με τα υπόλοιπα στη βόρεια ακτή του γνωστού μας σήμερα νησιού Τζαμάικα στις 25 Ιουνίου 1503.

Αρχικά, οι ιθαγενείς καλωσόρισαν τον στόλο, παρέχοντας τους τροφή και στέγη. Όσο όμως οι ημέρες παραμονής τους γίνονταν εβδομάδες, οι εντάσεις αυξάνονταν. Μετά από 6 μήνες παραμονής τους, το πλήρωμα του Κολόμβου εξεγέρθηκε, λήστεψε και σκότωσε  κάποιους ιθαγενείς, που δεν τους έδιναν πια τροφή. Με την πείνα να απειλεί τον ίδιο και τους άντρες του, ο Κολόμβος σκέφτηκε ένα σχέδιο.

Συμβουλευόμενος  το βιβλίο του Γερμανού μαθηματικού και αστρονόμου Γιοχάνες Μύλερ φον Κένιγκσμπεργκ (1436-1476), έψαξε και βρήκε ότι η επόμενη έκλειψη της Σελήνης θα πραγματοποιείτο στις 29 Φεβρουαρίου του 1504.

Γνωρίζοντας αυτό, τρεις μέρες πριν από την έκλειψη, ο Κολόμβος ζήτησε να συναντήσει τον αρχηγό των ιθαγενών και τον ενημέρωσε πως ο χριστιανικός Θεός τους ήταν πολύ θυμωμένος με τους ιθαγενείς, που τους αφήνουν να λιμοκτονούν.  Έτσι για να δείξει τον θυμό του, σε τρεις μέρες θα τύλιγε το φεγγάρι με «τις φλόγες της οργής» και θα το εξαφάνιζε από τον ουρανό.

Και όντως, έγινε ότι είχε πει ο Κολόμβος. Μετά από μια ώρα από την εμφάνιση του φεγγαριού στον ουρανό ξεκίνησε η έκλειψη και το «ματωμένο φεγγάρι» έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό. Σύμφωνα με τον γιο του Κολόμβου, οι ιθαγενείς ήταν πολύ τρομοκρατημένοι με το θέαμα του φεγγαριού και αμέσως πήγαν στον αρχηγό τους και του ζήτησαν να συνεργαστεί με τον Κολόμβο αρκεί το φεγγάρι να επέστρεφε στην αρχική του μορφή.

Τότε ο Κολόμβος κλείστηκε σε μια καμπίνα για 50 λεπτά, δήθεν για να μιλήσει με τον Θεό. Χρησιμοποίησε μια κλεψύδρα για να χρονομετρήσει τις φάσεις της έκλειψης. Λίγο πριν η έκλειψη έρθει στο τέλος της, ο Κολόμβος ανακοίνωσε πως ο Θεός συμφώνησε να φέρει το φεγγάρι στην αρχική του μορφή. Οι ιθαγενείς από την πλευρά τους κράτησαν την υπόσχεσή τους  παρέχοντας τρόφιμα στο πλήρωμα μέχρι να έρθει η βοήθεια από την Καραϊβική στις 29 Ιουνίου 1504.

Πηγή: tvxs.gr

Σαρώνουν οι άνεμοι την Πορτογαλία με πρωτοφανείς ταχύτητες 176 χιλιομέτρων

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 15-10-2018 10:03:40 am | από nskarmoutsos

Η καταιγίδα Λέσλι σάρωσε την Πορτογαλία συνοδευόμενη από ανέμους ρεκόρ έως τα 176χλμ/ώρα, ξεριζώνοντας δέντρα και βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά, προτού εξασθενίσει σήμερα, ενώ πλήττει το βόρειο τμήμα της Ισπανίας.

Ο κυκλώνας- ζόμπι, όπως τον ονόμασαν οι μετεωρολόγοι καθώς σχηματίστηκε και περιφερόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό από τις 23 Σεπτεμβρίου, μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα μόλις αφίχθη στις ακτές της Πορτογαλίας τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ριπές ανέμου ταχύτητας 176χλμ/ώρα καταγράφθηκαν κοντά στο Φιγκέιρα ντα Φος (κεντρικό τμήμα). Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Εκ των 324.000 ανθρώπων που βρέθηκαν στο σκοτάδι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, περίπου το 1/3 συνέχισε να αναμένει την αποκατάσταση του δικτύου, γνωστοποίησε η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDP το απόγευμα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρήλθε. Το φαινόμενο επηρέασε τις παράκτιες περιοχές στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της χώρας» δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Λουίς Μπέλο Κόστα.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τραυματίστηκαν ελαφρά 28 άνθρωποι και τουλάχιστον 60 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Η πληροφορία από τοπική πηγή που έκανε λόγο για έναν νεκρό διαψεύστηκε κατόπιν από την υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών.

Οι αρχές ενημερώθηκαν από τους πολίτες για σχεδόν 2500 περιστατικά που σχετίζονταν με την καταιγίδα, στην πλειονότητά τους για πτώσεις δέντρων και στέγες που καταστράφηκαν από τη σφοδρότητα των ανέμων.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Η πόλη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, καθώς δέντρα που ξεριζώθηκαν καταπλάκωσαν αυτοκίνητα. Ανησυχήσαμε πολύ» περιέγραψε κάτοικος στο Φιγκέιρα ντα Φος, τη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Κοϊμπρα, σε απόσταση περίπου 200 χλμ βόρεια της Λισαβόνας.

Η Λέσλι ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε την Πορτογαλία από το 1842, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: topontiki.gr

Μια γέφυρα γεμάτη λουλούδια

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 15-10-2015 09:55:43 am | από nskarmoutsos

Η “Γέφυρα των λουλουδιών” βρίσκεται στο χωριό Shelburne Falls στη Μασαχουσέτη. Έχει μήκος περίπου 200 μέτρα και περνάει πάνω από τον ποταμό Deerfield.
Το ασυνήθιστο εδώ αποτελεί το γεγονός ότι καλύπτεται με πάνω από 500 ποικιλίες εποχικών λουλουδιών που φυτεύονται κάθε χρόνο από τοπικούς εθελοντές για να διασφαλιστεί ότι θα είναι ανθισμένα μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου.
Κατασκευάστηκε αρχικά το 1908 με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί μια σιδηροδρομική γραμμή που θα μετέφερε το αλεύρι από τους μύλους της περιοχής. Εγκαταλείφθηκε το 1927 και σύντομα γέμισε αγριόχορτα.
Στη συνέχεια, η κάτοικος της περιοχής Antoinette Burnham πρότεινε να γίνει η γέφυρα ένα όμορφος κήπος.
Το 1929 ο Σύλλογος Γυναικών ανέλαβε την ευθύνη για την ωραιοποίηση της γέφυρας. Χώμα, λιπάσματα, φυτά αλλά και εθελοντική εργασία μεταμόρφωσαν την γέφυρα σε μια μικρή καταπράσινη και πολύχρωμη όαση.
Από τότε συντηρείται ανελλιπώς και κάθε χρόνο προσφέρει ένα πανέμορφο θέαμα σε ντόπιους και επισκέπτες.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Η παραλία των… 151 χιλιομέτρων

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 15-10-2015 09:30:44 am | από nskarmoutsos

Ονομάζεται Ninety Mile Beach και βρίσκεται στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ενώ πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες «αδιάκοπες» παραλίες στον κόσμο.

Η παραλία βρίσκεται στην περιοχή Gippsland στις νοτιοανατολικές ακτές της Βικτώριας και «τρέχει» για 151 χιλιόμετρα (94 μίλια).

Πίσω της υπάρχουν μεγάλοι αμμόλοφοι που τη χωρίζουν από τις λίμνες Gippsland – το μεγαλύτερο σύστημα εσωτερικών υδάτων στο νότιο ημισφαίριο. Τίποτα δεν διακόπτει τη διαδρομή της παραλίες, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θέαμα.

Κάτω από το νερό, οι απέραντες “πεδιάδες” της άμμου παρέχουν καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, προσφέροντας μοναδικές δραστηριότητες στο νερό.

Σύμφωνα με το perierga.gr, ένα θαλάσσιο πάρκο έχει δημιουργηθεί εδώ που λειτουργεί ανάμεσα στην ακτή και τις λίμνες στο πίσω μέρος της, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα.

Η «φωλιά»

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 13-10-2018 09:47:37 am | από nskarmoutsos

Ένας ρινόκερος σε εθνικό δρυμό της Ασσάμ στην Ινδία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις