Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 27-10-2013 09:30:29 am | από nskarmoutsos

Μόλις ο υδράργυρος πάρει την κατιούσα το βασικό ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι πως θα ζεσταθούν, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα και καθιστούν απαγορευτική την προμήθεια του.

Επιπλέον για τα διαμερίσματα που δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση παρατηρείται το φαινόμενο να διαφωνούν οι ένοικοι για την προμήθεια ή όχι πετρελαίου θέρμανσης.

Το Real.gr σας παρουσιάζει οικονομικούς τρόπους θέρμανσης για κάθε βαλάντιο.

• Κλιματιστικά. Είναι σε θέση να θερμάνουν το σπίτι αλλά όχι όλα και όχι πάντα οικονομικά. Γενικά εάν χρειαζόμαστε οικονομία τότε μιλάμε για συσκευές κλιματιστικών με inventer. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 50% μικρότερη από τα κοινά κλιματιστικά που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Ωστόσο σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα χρειαστούν σίγουρα παρά πάνω από μία συσκευές. Το αρχικό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για δροσιά το καλοκαίρι.

• Αντλίες θερμότητας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το μέλλον στην αγορά θέρμανσης. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όμως, είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται από τα 6.000 ευρώ έως τα 8.000 ευρώ. Η διαφορά για τις αντλίες θερμότητας είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν τρεις φορές σε θερμότητα την κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνουν και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά οικονομικές.

• Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Είναι σαν μικρότερα καλοριφέρ και τοποθετούνται συνήθως στον τοίχο. Λειτουργούν με την ακτινοβολία και μοιάζουν με την ζέστη που δίνει ο ήλιος στο πρόσωπο μας. Οι τιμές ξεκινούν από τα 67 ευρώ για 425 watt και επιλέγονται για μικρούς χώρους. Οι τιμές φτάνουν 945 ευρώ για τα 2.500 watt.

• Θερμοπομποί. Μεταφέρουν την θερμότητα με την φυσική ροή και την ακτινοβολία. Τοποθετείται επίσης στον τοίχο και ενδεικτικά τα 15 τ.μ. απαιτούν έναν θερμοπομπό έως 1500 watt. Οι τιμές στην αγορά ξεκινούν από τα 17 ευρώ ο επιδαπέδιος για τα 500 watt και φτάνουν τα 1.160 για τα 2.000 watt

• Σόμπες και τζάκια pellet. Τα pellet είναι σύμπηκτα ξύλου δηλαδή ύλη από αγροτικά υπολείμματα καθαρού ξερού ξύλου χωρίς πρόσθετα. Οι σόμπες pellet δίνουν περίπου ενέργεια 5 έως 15 kw. Οι τιμές για τις σόμπες ξεκινούν από περίπου 700 ευρώ και τα ενεργειακά τζάκια από 2.000 ευρώ.

• Αερόθερμα. Είναι μετακινούμενα και ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές. Περίπου στα 10 ευρώ για 2.000 watt και μπορούν να ζεστάνουν δωμάτια και μπάνια. Στα κατά είναι το γεγονός ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Πως θα διαλέξετε το είδος που σας συμφέρει

Εάν θέλετε να καταλήξετε εύκολα στο είδος της θέρμανσης που σας συμφέρει καλύτερα στο δικό σας σπίτι θα πρέπει να υπολογίσετε τρεις παράγοντες.

Πρώτον πόσα kw ενέργειας χρειάζεστε σε κάθε χώρο προκειμένου να ζεσταθείτε, την τιμή του καυσίμου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, το αν υπάρχει μόνωση στο σπίτι και σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεστε.

Έτσι για παράδειγμα τα 50 τ.μ. σε ένα σπίτι χωρίς μόνωση είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα kw ενέργειας προκειμένου να ζεσταθεί ο χώρος.

Επίσης εάν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα ακριβότερο σύστημα θέρμανσης τότε μπορεί να συμπληρώσει κάποιες ώρες με ένα αερόθερμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Πηγή: Real.gr

«Αρωματοθεραπεία»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 09:41:08 am | από nskarmoutsos

Ώρες χαλάρωσης για τον Bhanu, ένα ασιατικό λιοντάρι που έχει ξαπλώσει σε ένα σωρό από φύλλα δέντρων που έχουν αρωματιστεί με κάρδαμο, κανέλα και γαρίφαλο στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ευρωπαϊκή καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 09:25:59 am | από nskarmoutsos

Eκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην Ελλάδα, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat περισσότεροι από 2 στους 10 Ελληνες (21,1%) αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των σπιτιών τους, μολονότι η κατανάλωση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα. Βασικός στόχος της καμπάνιας που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία και Πορτογαλία, είναι να βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνων που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα ωφελήσουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό των οικογενειών αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών μπορoύν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα. Και η αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, μπορεί να βοηθήσει συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει η Ευρωπαία επίτροπος κ. Jourova. Η καμπάνια εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, με ένα διαδραστικό roadshow που έγινε στο Παλαιό Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της μιάμισης εβδομάδας που διήρκεσε το roadshow, περισσότεροι από 7.500 πολίτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν το διαδραστικό σπίτι της καμπάνιας και ανακάλυψαν χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Η καμπάνια συνεχίζεται online, σε συνεργασία με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έως το τέλος του έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των τριών κρατών-μελών της Ε.Ε. (μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, αγγίζοντας το 34,8%, περισσότεροι δηλαδή από 1 στους 3 Ελληνες.

Πηγή: kathimerini.gr

Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-10-2018 09:56:17 am | από nskarmoutsos

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), το Ταμείο υπενθυμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο υλοποιεί μία μεγάλη εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Στόχος της είναι να αποκαλύψει με εύληπτο και βιωματικό τρόπο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών μας με το περιβάλλον και την ανάγκη στροφής σε ένα πιο πράσινο, ισορροπημένο και υπεύθυνο διατροφικό μενού.

Μέσα σε διάστημα 9 μηνών (Οκτώβριος 2017 - Ιούλιος 2018) στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 4.030 μαθητές από 149 σχολεία της χώρας, ενώ σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης του WWF για τη διατροφή. Εξάλλου, περισσότεροι από 1.100 δάσκαλοι κατέβασαν από την ιστοσελίδα του προγράμματος το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που με ευφάνταστο τρόπο μαθαίνει στα παιδιά ότι «υγιεινό και γευστικό» πάνε πακέτο. Επιπλέον, 74 σχολεία πήραν μέρος στον σχολικό διαγωνισμό «Πρωταθλητές βιώσιμης διατροφής», πραγματοποιώντας συνολικά 625 βιωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

Σε κάθε πόλη, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης φαγητού, μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας και την υγεία του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου 2019) και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον (4 Μαρτίου-19 Απριλίου 2019) με ώρες λειτουργίας τρία πρωινά την εβδομάδα.

Όπως σημειώνει το WWF, τη μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα αποτελεί η παραγωγή τροφής παγκοσμίως. Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η επανασύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον μιας κι έχει εκτιμηθεί ότι το μοντέλο μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού, σε σχέση με το κυρίαρχο πρότυπο διατροφής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει είτε να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων καταναλωτών ή λιανέμπορων, είτε να καταστρέφεται λόγω κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής. Την ίδια στιγμή, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι[1], ενώ στην Ελλάδα, μία τετραμελής οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα, σημειώνει: «Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, τότε θα χρειαστούν σχεδόν 3 πλανήτες σαν τη Γη για να παράσχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής. Ας σκεφτούμε πόσο νερό, ενέργεια, γη απαιτεί η παραγωγή του κάθε τροφίμου και θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη βαρύτητα που έχουν οι διατροφικές επιλογές μας. Για αυτό μέσα από την εκστρατεία "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης" προτρέπουμε να στραφούμε σε ένα διατροφικό μενού με βάση τοπικά και εποχικά προϊόντα και έμφαση σε χορτοφαγικές επιλογές, να επανεκτιμήσουμε τη μεσογειακή διατροφή και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Είναι ζωτικό, παιδιά και ενήλικες, να γίνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη που καλείται να μας θρέψει όλους».

Πηγή: real.gr

Τυφώνας Μάικλ: Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι στη Φλόριντα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-10-2018 09:33:51 am | από nskarmoutsos

Μπορεί ο τυφώνας «Μάικλ» να είναι πια μακριά από τη Φλόριντα, το καταστροφικό του πέρασμα την προηγούμενη εβδομάδα άφησε όμως πίσω του περισσότερους από 1.000 αγνοούμενους. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές, αφού η μανία του τυφώνα ξερίζωσε όχι μόνο δέντρα αλλά και ολόκληρα σπίτια, ενώ προκάλεσε σοβαρές βλάβες στις υποδομές της περιοχής. Ήταν ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν δηλωθεί επίσημα νεκροί εξαιτίας του «Μάικλ». Την ίδια στιγμή, διασώστες και εθελοντές εξακολουθούν να αναζητούν τους αγνοούμενους, που σύμφωνα με την οργάνωση «CrowdSource Rescue», μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 1.300. Με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια του Πανχάντλ και του Μέξικο Μπιτς.

Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στα νοτιοανατολικά της Φλόριντα, με τις αρχές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Πάρα πολλοί κάτοικοι παραμένουν επίσης χωρίς τρεχούμενο νερό εδώ και αρκετές ημέρες και ορισμένοι ζουν πλέον σε σκηνές, με όποια υπάρχοντά τους κατάφεραν να διασώσουν, περιμένοντας να τους παρασχεθεί βοήθεια από τις αρχές.

Η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη ακόμη, επειδή τα πεσμένα δέντρα έχουν αποκλείσει τους δρόμους.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Μάικλ» είναι το γεγονός ότι οι αρχές μοιράζουν πάγο, νερό και έτοιμα γεύματα σε περίπου 3 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς.

Πηγή: tvxs.gr

Δανία: Τοποθέτηση ετικέτας «περιβαλλοντικής επίπτωσης» στα προϊόντα τροφίμων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-10-2018 09:25:26 am | από nskarmoutsos

Η κυβέρνηση της Δανίας συζητά προτάσεις για την απαίτηση από τους κατασκευαστές τροφίμων και τα σουπερμάρκετ να τοποθετήσουν ετικέτες στα προϊόντα με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με το CNN, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Δανικό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, το οποίο αναγνωρίζει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την προώθηση βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η παραγωγή τροφίμων επηρεάζει το κλίμα, αλλά αν ο υπόλοιπος κόσμος παρήγαγε τρόφιμα με τον τρόπο που κάνουμε στη Δανία, θα ήταν ένα καλύτερο μέρος», δήλωσε ο διευθυντής του συμβουλίου, Μόρτεν Χόιερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2011, η Δανία κατατάσσεται 62η στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σύνολο 216 χωρών.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια ακριβή ετικέτα. Πρέπει να συμπεριλάβουμε κάθε πληροφορία, ώστε τα προϊόντα όπως τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος να έχουν πληροφορίες σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις της σόγιας που παράγεται στη Νότια Αμερική», δήλωσε ο Χόιερ.

Η καλλιέργεια σόγιας έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των τροπικών δασών στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Το 70%-75% της σόγιας χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για κοτόπουλα, χοίρους, αγελάδες και ψάρια σε όλο τον κόσμο, το 6% καταναλώνεται από τον άνθρωπο και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών ελαίων ή προϊόντων όπως το βιοντίζελ.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μόνο η Ευρώπη εισήγαγε 27 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2011, κυρίως για ζωοτροφές και παραγωγή πετρελαίου. Οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από τη βιομηχανία της Νότιας Αμερικής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Το 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-10-2018 09:35:06 am | από nskarmoutsos

Ο Σεπτέμβριος του 2018 ήταν ο πέμπτος πιο θερμός Σεπτέμβριος στην ιστορία του πλανήτη και το 2018 αναμένεται να γίνει το τέταρτο θερμότερο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της NASA.

Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA, το 2018 είναι επίσης πιθανόν να αποτελέσει το τέταρτο συνεχόμενο έτος με μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 19ου αιώνα. Μια πρόσφατη έκθεση για το κλίμα από τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε για ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη, οι ανατολικές ΗΠΑ, η ρωσική Αρκτική και η Αλάσκα ήταν πολύ πιο θερμές από το μέσο όρο. Η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Αυστραλία ήταν επίσης θερμότερες από τον μέσο όρο. Τα μοναδικά σημεία της Γης που ήταν πιο ψυχρά στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ήταν στο βορειοδυτικό Καναδά, σε τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού κοντά στη Γροιλανδία και στη βορειοανατολική Ανταρκτική.

Με βάση στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τα πέντε θερμότερα χρόνια έχουν όλα σημειωθεί από το 2010, και τα δέκα θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 1998.

Με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό το 2019 να είναι θερμότερο από το 2018, καθώς τέτοια γεγονότα τείνουν να μεταφέρουν περισσότερη θερμότητα από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νεφελώδης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-10-2018 05:03:13 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο Αργολικός από το Νησί Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Τρίτη 16-10-2018

Μερική νέφωση, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα... γίδια στην Ευρώπη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 13-10-2018 02:43:14 pm | από nskarmoutsos

Από την κατσίκα Αμάλθεια που έτρεφε τον Δία σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Γνωστά είναι τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ). Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Τρίκαλα, αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος. Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, προσθέτει, το γίδινο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Αρσένος, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Η εστίαση πλήθους ερευνητών διεθνώς στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης, για να διευκρινίσει:

«Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση του γίδινου γάλακτος στη χώρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την είσοδο στην αγορά παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα». Όσον αφορά το μέλλον; Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος «το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης όπως για παράδειγμα η παραγωγή σκόνης από γίδινο γάλα για βρέφη, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο γίδινο γάλα στην Ευρώπη».

Πηγή: topontiki.gr

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλασίασε τις φυσικές καταστροφές από τη δεκαετία του 1970

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 13-10-2018 09:55:11 am | από nskarmoutsos

"Τη δεκαετία του 1970 αντιμετωπίζαμε 80 με 100 σοβαρούς κινδύνους" που συνδέονταν με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο. Πέρσι ήταν περίπου 400, δηλαδή "τέσσερις φορές περισσότεροι", τόνισε ο Ελχάτζ Ας Σι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου που έγινε στη Γενεύη με θέμα την επίδραση του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, άλλα στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων τόνισαν ότι αν δεν μπει ένας φραγμός στην άνοδο της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μετακινήσεις πληθυσμών και με λιμό. Σύμφωνα με τον Ζερνό Λαγκάντα, που είναι υπεύθυνος για την εκτίμηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, 189 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν διατροφική ανασφάλεια. "Αν ανέβει κατά 4 βαθμούς, θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο", είπε.

Ο Λαγκάντα υπενθύμισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν κάθε χρόνο τη μετακίνηση 22,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εμπόλεμες χώρες, όπως τη Συρία, την Υεμένη και τη ΛΔ του Κονγκό.

Σε μια έκθεσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (Giec) ζήτησαν να αναληφθεί "τάχιστα" δράση προκειμένου να περιοστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Πηγή: real.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις