Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Φρέσκο ψάρι από το Ίντερνετ

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 16-11-2017 11:28:26 am | από nskarmoutsos

Οι ελληνικές θάλασσες αδειάζουν από ψάρια, η δουλειά των παράκτιων ψαράδων χαμηλής έντασης, αυτών δηλαδή που ψαρεύουν με σωστό τρόπο, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα είδη και μεγέθη ψαριών χωρίς να τα σαρώνουν όλα, γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη και οι καταναλωτές βρίσκουν όλο και πιο δύσκολα καλό ψάρι. Οι λόγοι πολλοί, ο κυριότερος είναι η υπεραλίευση. Η Greenpeace με το πρόγραμμά Ένα Κουτί Θάλασσα επιδιώκει να προστατεύσει τη θάλασσα, να υποστηρίξει τους ψαράδες που ψαρεύουν με τον σωστό τρόπο και να δημιουργήσει συνειδητοποιημένους καταναλωτές, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα του ψαριού που καταλήγει στο πιάτο τους.

Με το πρόγραμμα Ένα Κουτί Θάλασσα ο καταναλωτής, παραγγέλνοντας από τη σχετική ιστοσελίδα της οργάνωσης, μπορεί να έχει στο σπίτι του, μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα αλιευθούν, φρέσκα ψάρια γνωρίζοντας ποιος τα αλίευσε και κυρίως πώς και πού τα αλίευσε. Να έχει δηλαδή ποιοτικό ψάρι.

Σύμφωνα με την Greepeace, ποιοτικό ψάρι σημαίνει φρέσκο, υπεύθυνα αλιευμένο ψάρι, με βάση αυτό που μπορεί να δώσει η θάλασσα και όχι αυτό που επιτάσσει η αγορά. Τι όμως επιτάσσει η αγορά; «Η αγορά επιτάσσει ποσότητες» λέει στο «Πρακτορείο» ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, και εξηγεί: «ποσότητες τέτοιες ώστε οι τιμές να είναι αρκετά χαμηλές και η ζήτηση να παραμένει πάντα στα επίπεδα που χρειάζεται η αγορά για να επιβιώσει. Μια αρκετά πολύπλοκη αγορά, η οποία για να επιβιώσει, ειδικά στην εποχή μας, χρειάζεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το φυσικό περιβάλλον. Ο Έλληνας σε ένα μεγάλο βαθμό έχει μάθει να τρώει ψάρι, είναι πλέον στην καθημερινότητά του, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε στην αγορά ο Έλληνας πολύ σπάνια τρώει ελληνικό και σωστά αλιευμένο ψάρι. Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πλέον στην Ελλάδα είναι ψάρι που εισάγουμε, είτε αυτό είναι κατεψυγμένο είτε είναι νωπό. Φαίνεται ότι οι ελληνικές θάλασσες δεν μπορούν να αντέξουν τη ζήτηση που υπάρχει στην ελληνική αγορά, κυρίως γιατί μέχρι τώρα ο τρόπος αλιείας ήταν πάρα πολύ σπάταλος, δεν επέτρεπε στις θάλασσες να αναγεννηθούν αλλά παράλληλα, πολύ σημαντικό, γιατί οι καταναλωτές δεν ξέρουν ποιο είναι το σωστό ψάρι. Ο καταναλωτής συνήθως πηγαίνει στην αγορά παίρνει αυτό που θέλει, ανεξάρτητα από το πώς έχει φτάσει αυτό στην αγορά και ποιο είναι το πραγματικό του κόστος».

Στόχος της Greenpeace είναι η δημιουργία μιας δίκαιης αγοράς ψαριών και θαλασσινών. Ποια όμως είναι η δίκαιη αγορά; «Δίκαιη αγορά» τονίζει ο κ. Καφετζής «είναι μια αγορά που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα σέβεται τον μικρό παραγωγό, του δίνει κίνητρα για να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του και τον βοηθά εάν είναι δυνατόν να τη βελτιώσει. Και βέβαια, δίκαιη είναι μια αγορά που βλέπει τον καταναλωτή ως κάτι παραπάνω από καλοπληρωτή του τελικού προϊόντος. Ο καταναλωτής έχει και δικαιώματα, έχει δικαίωμα στη σωστή πληροφορία, έχει δικαίωμα να ξέρει τι βάζει στο πιάτο του και πώς έχει καταλήξει κάτι στο πιάτο του. Αλλά το δικό μας όραμα είναι να γίνει ο καταναλωτής και κάτι περισσότερο: να είναι ενεργά συμμέτοχος στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων». Με το Ένα Κουτί Θάλασσα η οργάνωση επιδιώκει να αλλάξει την αγορά ψαριού. Είναι όμως ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η αγορά; «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές», υποστηρίζει ο κ. Καφετζής, «Όλα τα στοιχεία» υπογραμμίζει «μας δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα έχουμε ψάρια στις θάλασσες και τα ψάρια που θα φτάνουν στο πιάτο μας θα είναι υδατοκαλλιεργειών ή εισαγωγής. Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Έλληνα παράκτιο αλιέα χαμηλής κλίμακας, και το ελληνικό ψάρι θα πρέπει η αγορά να αλλάξει».

Και ο καταναλωτής; Μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά; «Ο κόσμος για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν τον ενδιαφέρει, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, έχει άλλες προτεραιότητες, συνηθίζει να κάνει επιλογές στην αγορά οι οποίες τον διευκολύνουν. Και αυτό το πρόγραμμα ακριβώς αυτό προσπαθεί να αλλάξει» λέει ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον και επισημαίνει: «Το πρόγραμμα προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ριζικά αντίθετο, ίσα ίσα τα ψάρια έρχονται στην πόρτα σου, αρκεί να ξέρεις εσύ να επιλέξεις και να μπορείς να υποστηρίξεις το σωστό. Υπάρχει κόσμος που θέλει και μπορεί να αλλάξει τις συνήθειές του. Το θέμα είναι πως αυτές τις προσπάθειες, αυτές τις πρωτοβουλίες θα τις πάρουμε από το περιθώριο και θα τις κάνουμε κυρίαρχες στην αγορά. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να δείξουμε στον κόσμο ότι η ιδέα της αειφορίας και αυτό που προτείνουμε δεν είναι μόνο για τους λίγους, είναι για τους πολλούς και θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που θα το πάρουν μετά οι ψαράδες και οι καταναλωτές και θα το κάνουν δικό τους. Η Greenpeace είναι εδώ για να διαμορφώσει μια κατάσταση που μετά θα ανήκει στους ψαράδες και στους καταναλωτές και θα είναι ένα εργαλείο για τους ίδιους, για τη δουλειά τους και για τη ζωή τους».

Το πρόγραμμα Ένα Κουτί Θάλασσα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και φέτος μπαίνει σε μια νέα φάση. Είναι ένα πείραμα. «Πέρσι ήμασταν στην πρώτη φάση αυτού του πιλοτικού προγράμματος», λέει ο κ. Καφετζής και εξηγεί: «Είναι ένα πείραμα, μια πρωτοβουλία της Greenpeace για να δοκιμάσει τα νερά, να δει κατά πόσο στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, να αρχίσει να φέρνει κοντά παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης από τη Μυτιλήνη και τη Λέρο, σε πρώτη φάση, με καταναλωτές, υποστηρικτές του προγράμματος στην Αθήνα και μέσα από αυτή την προσπάθεια να οδηγήσει και ανθρώπους οι οποίοι δεν συμμετέχουν άμεσα σε αυτή τη διαδικασία στο να κάνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους».

Η αρχή ήταν δύσκολη αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση. Όπως λέει ο κ. Καφετζής «οι ψαράδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι περίπου 10. Είναι δυο αλιευτικές κοινότητες μία στη Μυτιλήνη στη Σκάλα Συκαμιάς και μία στη Λέρο. Επομένως, καταφέραμε να ενώσουμε περίπου δέκα ψαράδες από αυτά τα δύο νησιά με περίπου 250 καταναλωτές στην Αθήνα. Μια αρκετά δύσκολη αρχή γιατί είναι δύο κοινότητες ανθρώπων που δεν έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτούς τους τρόπους. Κάναμε τα πρώτα βήματα και φέτος βελτιώνουμε τα συστήματά μας, τα κάνουμε πιο επαγγελματικά, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους, να τους δείξουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καταναλωτικό μοντέλο για το μέλλον, Να τους δείξουμε πως έχοντας φρέσκα ψάρια στην πόρτα τους σε 24 ώρες μπορούν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν το όραμα της βιωσιμότητας. Φέτος ο στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως να τους εντάξουμε στη διαδικασία να ελέγχουν αυτό που πήραν περισσότερο, να ελέγχουν το μέγεθος των ψαριών, το είδος των ψαριών, να μας πουν τι αλλαγές θα ήθελαν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνειδητοποιημένης κατανάλωσης ή προστασίας των θαλασσών». Σίγουρα η πρωτοβουλία της Greenpeace για τη σωτηρία της θαλάσσιας ζωής, τη στήριξη των ψαράδων και την αφύπνιση των καταναλωτών αξίζει να βρει υποστηρικτές. Έστω κι αν είναι ήδη αργά.

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα: Παραδόσεις θα γίνονται μέχρι και τον Μάιο, μόνο στην Αττική, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Όποιος ενδιαφέρεται μπαίνει στην ιστοσελίδα του προγράμματος και επιλέγει την ημερομηνία που θα ήθελε να παραλάβει Ένα Κουτί Θάλασσα με δύο κιλά φρέσκα ψάρια, εποχικά και αλιευμένα με υπεύθυνο τρόπο. Υπάρχουν δύο κουτιά. Το ένα κοστίζει 30 ευρώ και το άλλο 40. Κάθε κουτί περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, όχι μόνο ένα είδος, ανάλογα με το τι έχει πιάσει ο ψαράς την προηγούμενη ημέρα.

Πηγή: tvxs.gr

Αυθαίρετη και ανοχύρωτη χώρα

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-11-2017 10:38:34 am | από nskarmoutsos

Αυθαιρεσία, συγκάλυψη, νομιμοποίηση, καταστροφή. Και αντιστρόφως. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος από τον οποίο η Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες αδυνατεί να ξεφύγει. Από το 1830, όταν οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων διεκδικούσαν – επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες – να κατεδαφιστεί ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Καπνικαρέας στο κέντρο της Αθήνας για να καρπωθούν το οικόπεδο, έως τις μέρες μας, η κοινωνική αυθαιρεσία και η κρατική νομιμοποίησή της αγκαλιάζουν ολόκληρη τη χώρα.

● Το θυμόμαστε όταν καίγονται τα δάση, όταν περιοχές ολόκληρες – θεωρούμενες ως μελλοντικά οικιστικά και τουριστικά φιλέτα – γίνονται αντικείμενο επίμονων και πολλαπλών εμπρησμών.

● Το θυμόμαστε όταν σπίτια χτισμένα αυθαιρέτως σε – κάποτε – δασικές εκτάσεις γίνονται κάρβουνο και στάχτη.

● Το θυμόμαστε όταν, ως απόρροια των εμπρησμών, των μπαζωμάτων και των κακοτεχνιών, πλημμυρίζουν και πνίγονται ολόκληρες περιοχές και οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί.

● Το θυμόμαστε, αλλά το έγκλημα επαναλαμβάνεται αενάως. Και κανένας δεν αποφασίζει να αλλάξει ρότα. Ούτε η αυθαιρετούσα κοινωνία. Ούτε τα επωφελούμενα κόμματα. Ούτε βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συχνά καρπώνεται κι αυτή οικόπεδα από τα καμένα και τα μπαζωμένα.

«Δος ημίν σήμερον» και ας καεί – κι ας βουλιάξει – το σύμπαν. Ειδικά στην Αττική, που κάθε τρεις και λίγο καίγεται, πνίγεται και βυθίζεται στον θρήνο. Όπως χθες στο Θριάσιο, όπως το καλοκαίρι στον Βαρνάβα. Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα σοβαρές διαφορές δεν υπάρχουν. Όλα γίνονται παντού με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια λογική, με τις ίδιες συνέπειες. Όπως τις προάλλες στη Σύμη και το καλοκαίρι στη Λευκάδα.

Ευημερούσα ή χρεοκοπημένη, μπαίνοντας ή βγαίνοντας από τα μνημόνια, η Ελλάδα παραμένει ίδια σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της λειτουργίας της.

Χθες μπορεί η εικόνα να παρέπεμπε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά, όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο «Π»: «Ήταν καθαρά τοπικό φαινόμενο. Μια μέτρια προς ισχυρή καταιγίδα, αλλά όχι κάτι ακραίο». Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι είδαμε.

Τα πράγματα στο μέλλον θα είναι προφανώς χειρότερα εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αν όμως είμαστε ανοχύρωτοι σε αυτά τα φαινόμενα, εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι θα γίνει όταν οξυνθούν και ενταθούν.

Είδαμε τι έγινε το καλοκαίρι – έως και το «βαθύ» φθινόπωρο – σε όλη τη νότια Ευρώπη. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τι περιμένει μια χώρα στην οποία η έννοια της νομιμότητας είναι τόσο ελαστική όσο και η συνείδηση αυτών που συστηματικά την παραβαίνουν και αυτών που διαρκώς αρνούνται – παρ’ ότι αποτελεί καθήκον τους – να την υπερασπιστούν.

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Πηγή: topontiki.gr

Βροχερός

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 15-11-2017 10:00:59 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. στο φόντο η οροσειρά του Πάρνωνα, από το Νησί Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Πέμπτη 16-11-2017

Βροχές, Σορόκος -νοτιοανατολικός άνεμος- θα πνέει στον Αργολικό μέτριος έως ισχυρός 3-5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 15-11-2017 21.50, είναι 15 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Τραγωδία στη Μάνδρα: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-11-2017 12:56:52 pm | από nskarmoutsos

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική. Στην Μάνδρα δύο γυναίκες και τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο γυναίκες και ένας οδηγός φορτηγού διασώθηκαν την τελευταία στιγμή. Εικόνα καταστροφής καταγράφεται και σε Νέα Πέραμο, Μέγαρα και Μαγούλα. Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός, στην περιοχή μεταβαίνει ο Νίκος Τόσκας.

Τραγωδία στη Μάνδρα

Μία γυναίκα εντοπίστηκε περίπου στις 10:00 το πρωί νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη. Είχε εγκλωβιστεί από τα νερά που έφθασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής ανέσυραν τη γυναίκα νεκρή.

Περίπου μία ώρα αργότερα, στην οδό Αγαμέμνωνος στην Μάνδρα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρός στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας περίπου 65 ετών. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, περίπου 50 ετών, στον προαύλιο χώρο του Golden Palace, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών - Θηβών, στη Μάνδρα.

Στον τραγικό κατάλογο μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα.

Την τελευταία στιγμή διασώθηκαν δύο άλλες γυναίκες που επίσης διαμένουν στην οδό Κοροπούλη. Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσειο νοσοκομείο με υποθερμία.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές για τέσσερις αγνοουμένους στις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων. Ο κ. Τόσκας θα μεταβεί άμεσα στην περιοχή.

Παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένα σπίτια

Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε δεκάδες κλήσεις (πάνω από 340 μέχρι στιγμής) που γίνονται από πολίτες που είτε έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 90 πυροσβέστες αλλά σε επιφυλακή έχει τεθεί ολόκληρη η δύναμη του Σώματος στην Αττική.

Έχουν, ήδη, απεγκλωβιστεί 12 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στην γέφυρα της Μάνδρας.

Παράλληλα, διασώθηκε ένας οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων. Ο άνδρας διακομίστηκε στο Θριάσειο νοσοκομείο.

Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

«Το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο» ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ διερχόμενοι οδηγοί έκαναν λόγο για «κοίτη ποταμού».

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, που από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της.

Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

«Βιβλική καταστροφή»

Ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η στάθμη του νερού «παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα».

Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η «συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων» στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλησαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

Εκτιμάται ότι στην κατάσταση που καταγράφεται σήμερα συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Χείμαρρος εισέβαλε στη Μάνδρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στη Μάνδρα Αττικής, καθώς τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Καταστροφές σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα

Σε ποτάμι έχει μετατραπεί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39 χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα. Στην Νέα Εθνική Οδό υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5 χλμ, στο ύψος του Ασπροπύργου (στο ρεύμα προς Κόρινθο), στο 21 χλμ στο ύψος του Κόμβου Παραδείσου Ελευσίνας (στο ρεύμα προς Κόρινθο) και στο 24 χλμ στο ύψος του Κόμβου της Μάνδρας (στο ρεύμα προς Αθήνα).

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και στη Νέα Πέραμο παγιδευμένοι μέσα σε αυτοκίνητα στα παραπάνω σημεία, όπου βρίσκονται συνεργεία και προσπαθούν να απομακρύνουν οδηγούς και επιβάτες.

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά, ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Πηγή: in.gr

Πλημμύρες και εγκλωβισμένοι στη Νέα Πέραμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-11-2017 09:02:24 am | από nskarmoutsos

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τα ξημερώματα την Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα.

Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα, ακόμα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος εκείνο και στο ρεύμα προς Μέγαρα.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από τις 3:30 τα ξημερώματα συνολικά 160 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ το μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η νεροποντή που έπεσε περίπου στις 5:30 το πρωί. Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα προβλήματα στην περιοχή είναι σημαντικά, με το νερό στην περιοχή να έχει φτάσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
Όπως δήλωσε πάντως η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν κινδύνεψαν ζωές πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή Αγία Σοφία στη Νέα Πέραμο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί από το 39ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής Οδού, στην Νέα Πέραμο, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στην νέα Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Κόρινθο, αφού στο 32ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από την δεξιά και την μεσαία λωρίδα, ενώ στο 33ο χιλιόμετρο και στο 34ο χιλιόμετρο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Πηγή: topontiki.gr

Βροχερός

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 14-11-2017 11:03:16 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. ο όρμος του Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Τετάρτη 15-11-2017

Βροχές, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 14-11-2017 22.55, είναι 16 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

«Βιβλική» καταστροφή στη Σύμη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 04:40:39 pm | από nskarmoutsos

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Σύμης μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Η Σύμη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς.

Συνολικά, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Από το πρωί έχουν γίνει απαντλήσεις υδάτων από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί συντονίζοντας τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: enikos.gr

Βρέθηκε το αρχαιότερο κρασί ηλικίας 8.000 ετών

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 14-11-2017 04:31:23 pm | από nskarmoutsos

Σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, ανακαλύφθηκαν μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.

Η ανακάλυψη έγινε από Καναδούς, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Γεωργιανούς επιστήμονες και αρχαιολόγους. Πλέον, επιβεβαιώνεται ότι η παραγωγή κρασιού άρχισε κάπου στο νότιο Καύκασο, στα σύνορα ανατολικής Ευρώπης και δυτικής Ασίας.

Τα χημικά ίχνη του κρασιού (ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα) ανακαλύφθηκαν σε οκτώ δοχεία, από το οποίο το αρχαιότερο χρονολογείται από το 5980 π.Χ. περίπου. Παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του κρασιού (στη χώρα καλλιεργούνται πάνω από 500 ποικιλίες κρασιών). Σε κάθε ένα από τα δύο νεολιθικά γεωργιανά χωριά εκτιμάται ότι ζούσαν περίπου 60 άτομα, που ήσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Κάθε δοχείο έχει ύψος περίπου 80 εκατοστών και διάμετρο 40 εκατοστών. Κάποια από τα αγγεία, που έχουν γκριζωπή απόχρωση, φέρουν εικόνες αμπελιών και έναν άνδρα που χορεύει (μάλλον μεθυσμένος...). Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιίας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια, αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, ηλικίας περίπου 7.000 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής στον Στέφεν Μπατιούκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν την ανακάλυψη στις περιοχές ανασκαφών Γκανταχρίλι Γκόρα και Σουλαβέρις Γκόρα, καθώς και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν ότι «πρόκειται για το αρχαιότερο παράδειγμα καλλιέργειας άγριου ευρασιατικού αμπελιού με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή κρασιού».

Είναι μια ακόμη ένδειξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τον κεντρικό, πανάρχαιο και πολύπλευρο ρόλο του κρασιού στον πολιτισμό και ειδικότερα στη θρησκεία, στην ιατρική, στις κοινωνικές επαφές, στην κουζίνα, την οικονομία κ.α.
Σύμφωνα με τον Μπατιούκ, «το ευρασιατικό αμπέλι, από το οποίο σήμερα παράγεται το 99,9% του κρασιού παγκοσμίως, έχει τις ρίζες του στην περιοχή του Καυκάσου».

Πηγή: kathimerini.gr

Το μεγαλύτερο μονοπάτι της Ελλάδας, με μήκος 370 χλμ.

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:31:31 am | από nskarmoutsos

Το Epirus Trail, το μεγαλύτερο μονοπάτι που δημιουργείται σήμερα στην χώρα, με μήκος 370 χλμ, και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του πεζοπορικού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σχετική συνδιάσκεψη, στην Αρκαδία.
H παρουσίαση του Epirus Trail έγινε κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας, αντίστοιχα, από την «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα τρία, ήδη πιστοποιημένα, μονοπάτια του Μαινάλου, του Μετσόβου και της Άνδρου, καθώς και τα 4 υπό πιστοποίηση, της Ηπείρου, της Ξάνθης, της Σκιάθου και της Χίου, αλλά και ακόμη 10 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή; real.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις