Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Ιούλιος», συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 18-09-2017 10:37:34 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. η «Ακτή Καλλιστώ» στο Παράλιο Άστρος, 18-9-2017)

Τοπική πρόγνωση για τη Τρίτη 19-9-2017

Αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν στον Αργολικό βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ, μετά το μεσημέρι προβλέπεται μπάτης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμοί Κελσίου.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 18-9-2017 22.35, είναι 26 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

H χώρα με τον πιο μολυσμένο αέρα στον πλανήτη

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-09-2014 07:08:16 pm | από nskarmoutsos

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Κίνα μπορεί να μονοπωλεί τα περιβαλλοντικά ρεπορτάζ, όμως η χώρα με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στον πλανήτη είναι το Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα η Κίνα δε βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα της λίστας.
Τη δυσάρεστη πρωτιά για τον πιο ακατάλληλο αέρα κατέχει το Πακιστάν, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κατάρ.
Τα γειτονικά κράτη του Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, βρίσκονται επίσης στη λίστα, στις θέσεις 8 και 10 αντίστοιχα.
Η οικονομική άνθηση στις χώρες αυτές λόγω της εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε μία αναπτυξιακή και κατασκευαστική έκρηξη που παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν, το οποίο πέρα από τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας Καμπούλ έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλα επίπεδα φτώχειας, γεγονός το οποίο οδηγεί την πλειοψηφία του πληθυσμού να καίει ανθυγιεινά αντικείμενα όπως λάστιχα για λόγους θέρμανσης.
Η έκθεση του Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε πρόσφατα με παρόμοια κριτήρια και τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον πλανήτη, και οι μοναδικές χώρες με περισσότερες από μία πόλη στις πρώτες 20 ήταν το Μπανγκλαντές, το Ιράν και η Ινδία, οι οποίες αντιστοιχούν στις θέσεις 4, 5 και 9 της λίστας των χωρών.
Το Νέο Δελχί μάλιστα με τους 22 εκατομμύρια κατοίκους του, κατέχει τον μη τιμητικό τίτλο της πόλης με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη Γη.
Τα παραπάνω κράτη, όπως και η Αίγυπτος που βρίσκεται στο νούμερο 6 της λίστας, βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω αυξημένης βιομηχανοποίησης, μεγάλου πληθυσμού είτε εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα, αλλά λιγότερο ή περισσότερο δεν προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς ως προς το ποσοστό ρύπανσης που εμφανίζουν.
Αντίθετα, η παρουσία της Μογγολίας στην έβδομη θέση της λίστας ήταν σε ένα βαθμό έκπληξη για μία τόσο μικρή και αναπτυσσόμενη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μακροί και παγωμένοι χειμώνες της χώρας, όπως και η απουσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγούν σε εκτεταμένη καύση άνθρακα, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία λόγω των αρκετών τοπικών ορυχείων που αποτελούν βασικό στοιχείο της εθνικής οικονομίας.
Άλλες χώρες που υποφέρουν από αέρα χαμηλής ποιότητας είναι η Ιορδανία, το Νεπάλ, η Γκάνα και η Σενεγάλη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Καύσωνας», στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 17-09-2017 10:19:35 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. γλάρος υπερίπταται λουόμενων στη κεντρική ακτή του Παραλίου Άστρους, 17-9-2017)

Τοπική πρόγνωση για τη Δευτέρα 18-9-2017

Αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι 3 μποφόρ, μετά το μεσημέρι προβλέπεται μπάτης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 17-9-2017 22.10, είναι 26 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Γιατί οι ντομάτες των σουπερμάρκετ έχουν γεύση χαρτόνι;

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-09-2015 12:41:06 pm | από nskarmoutsos

Το καλοκαίρι έρχεται, φεύγει κι εμείς ακόμα αναπολούμε τη μυρωδιά και τη γεύση της ντομάτας που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Μα πού πήγε; Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι.

Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα και στην ταλαιπωρία της μεταφοράς, αλλά και όμορφες στο «μάτι»: η βιομηχανική γεωργία δεν ενδιαφέρεται για τη γεύση και το άρωμα των προϊόντων, αλλά για την ποσότητα, την εμφάνιση και το κέρδος.

Είναι μόνο αυτές οι αιτίες για την απώλεια της παλιάς, καλής αρωματικής και νόστιμης ντομάτας;

Ακόμα και όταν ωριμάζουν στο φυτό τους και μεταφέρονται με προσοχή, οι ντομάτες είναι και πάλι άνοστες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ εξέτασαν το ζήτημα της ντομάτας και ανακάλυψαν μια γενετική αιτία αυτής της εξέλιξης.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ευθύνεται μια γενετική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 70 χρόνια και που γρήγορα υιοθετήθηκε από τους μεγάλους καλλιεργητές ντομάτας. Πρόκειται για μια μετάλλαξη στην οποία υποβάλλονται σκόπιμα οι σύγχρονες ντομάτες διότι τους προσδίδει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση όταν ωριμάζουν.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η μετάλλαξη που δίνει το κόκκινο χρώμα απενεργοποιεί το γονίδιο που παράγει τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που περιείχαν οι ντομάτες στο παρελθόν.

Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν εκ νέου το απενεργοποιημένο γονίδιο, ο ώριμος καρπός περιείχε 20% περισσότερα σάκχαρα και 20-30% περισσότερα καροτενοειδή, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν ομοιόμορφη.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα επιμένουν να πασάρουν στα σουπερμάρκετ όμορφες, άνοστες και άοσμες ντομάτες.

Πηγή; econews.gr

Το γκρι χιόνι της Γροιλανδίας

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-09-2014 01:16:13 pm | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με παρατηρήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας το περασμένο καλοκαίρι, το χιόνι στο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη είναι πιο σκούρο από ότι έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.

Το σκούρο χιόνι απορροφά περισσότερη θερμότητα και λιώνει πιο γρήγορα από ότι το λευκό χιόνι. Το σκούρο χρώμα του αποτελεί συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως μη συχνών καταιγίδων κατά τη θερινή περίοδο, μικροβίων και αιθάλης από πυρκαγιές δασών, σύμφωνα με τον Τζέισον Μποξ, μέλος της υπηρεσίας που πραγματοποίησε τις παρατηρήσεις.

Μία άλλη, πιο απαισιόδοξη εξήγηση μπορεί να είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή εμφάνισης μίας αλυσίδας καταστροφικών συνεπειών λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Εξάλλου πρόσφατα γεγονότα όπως οι θύλακες μεθανίου και η κατάρρευση κρατήρων στη Σιβηρία δείχνουν πόσο απρόβλεπτα αλλάζουν οι συνθήκες στον Αρκτικό κύκλο.

«Έμεινα έκπληκτος με αυτό που αντίκρισα», δήλωσε ο Μποξ. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο όσο καιρό πραγματοποιώ παρατηρήσεις, αλλά ούτε και στο αρχείο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μποξ, το 2014 το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία ήταν κατά 5,6 τοις εκατό πιο σκούρο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκαλώντας μία επιπρόσθετη απορρόφηση ενέργειας ισοδύναμη με τη διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 είναι επίσης το έτος που σημειώθηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο, από το 2000 όταν και ξεκίνησαν να τις παρακολουθούν μέσω δορυφορικών μετρήσεων. Επιπλέον τα τελευταία δύο χρόνια οι πυρκαγιές έχουν τη διπλάσια ένταση από ότι πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μποξ.

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να προσδιοριστεί ποιο ποσοστό της αιθάλης στον πάγο της Γροιλανδίας οφείλεται στις πυρκαγιές και ποιο σε άλλες πηγές όπως εκπομπές από εργοστάσια και χώμα που απελευθερώνεται μετά το λιώσιμο του χιονιού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: naftemporiki.gr

Χαλκοκουρούνα τραυματισμένη βρέθηκε στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-09-2017 12:36:29 pm | από nskarmoutsos

Χαλκοκουρούνα τραυματισμένη βρέθηκε στη περιοχή του Παραλίου Άστρους από κάτοικο, ειδοποιήθηκε το ΕΚΠΑΖ -Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων- στην Αίγινα και θα αποσταλεί προς περίθαλψη.

Η Χαλκοκουρούνα είναι πτηνό της οικογενείας των Κορακιιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Coracias garrulus και περιλαμβάνει 2 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Coracias garrulus garrulus (Linnaeus, 1758)

Είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό είδος, δηλαδή ποτέ δεν βρίσκεται στην ίδια περιοχή όλο το έτος. Είτε βρίσκεται εκεί ως αναπαραγωγικό πτηνό (καλοκαίρια), είτε όχι, αφού μεταναστεύει διανύοντας πολύ μεγάλες αποστάσεις

(Φωτ. 17-9-2017)

Επιλεκτική άδεια στις βιντσότρατες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-09-2017 09:36:46 am | από nskarmoutsos

Εξαπάτηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ελληνικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εκτελεστικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δίνει το «πράσινο φως» για να βγουν ξανά για ψάρεμα κοντά στις ακτές οι βιντσότρατες, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην εκδώσει απόφαση για εργασία της βιντσότρατας (244 σκάφη) από 1η Οκτωβρίου.

Η βιντσότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο, που «περικυκλώνει» με δίχτυα μια θαλάσσια περιοχή, οδηγώντας ό,τι υπάρχει μέσα σε ένα σάκο. Το κλείσιμο της παγίδας γίνεται με βίντσι και με την ιπποδύναμη της μηχανής του σκάφους.

Λόγω του κινδύνου υπεραλίευσης και μη βιώσιμης αλιείας είχε απαγορευθεί η χρήση της βιντσότρατας, μαζί με της μηχανότρατας, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίου από την ακτή και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων. Στην Ελλάδα όμως ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξαναβγεί η βιντσότρατα κοντά στις ακτές, μέσω της μεθόδου της παρέκκλισης από το γενικό ευρωπαϊκό κανονισμό, κάτι που τελικά έγινε κατορθωτό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Μαΐου 2017.

Σαρώνει ό,τι βρει

Στην απόφαση αυτή αντιδρούν οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων (που ανέρχονται σε περίπου 15.000). «Τα σημεία που δραστηριοποιούνται οι βιντσότρατες είναι κατά κύριο λόγο λιβάδια Ποσειδωνίας (80% σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ). Τα λιβάδια Ποσειδωνίας και γενικότερα οι παράκτιες περιοχές αποτελούν τους βιοτόπους αναπαραγωγής των ψαριών», λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Κοτσόργιος, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων. Το χειρότερο είναι πως ο τρόπος και ο χώρος ψαρέματος της βιντσότρατας σε συνδυασμό με το πολύ μικρό μάτι του διχτυού του σάκου δεν έχει καμία επιλεκτικότητα και σαρώνει κυριολεκτικά ό,τι υπάρχει μέσα στη θάλασσα, ξυρίζοντας και τον βυθό. «Η βιντσότρατα μαζεύει πλήθος ψαριών, όχι μόνο αυτά που αναφέρονται ως στόχος της (τη μαρίδα και την γόπα), με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλη καταστροφή. Πιάνει και πολλά είδη για τα οποία, λόγω της υπεραλίευσής τους, έχει θεσπιστεί ελάχιστο μέγεθος, χωρίς φυσικά να μπορεί να επιλέξει μέγεθος. Ακόμα και οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ έχουν καταγράψει μεγάλες ποσότητες άλλων ειδών και μάλιστα εμπορικών ψαριών. Ψαρεύονται όμως και πολλά άλλα είδη, χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία, που απορρίπτονται», συμπληρώνει.

Μάλιστα, ο κ. Κοτσόργιος υπολόγισε με βάση τη σχετική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ το 2001 πως τα ετήσια έσοδα του στόλου της βιντσότρατας από 7.974.000 τόνους μαρίδας, σαρδέλας, γόπας (που αναφέρθηκαν ως ετήσια ψαριά) ήταν 15.948.000 ευρώ. Από 2.083 τόνους καλαμάρι, κουτσομούρα, σαφρίδι, σουπιά, λυθρίνι, χταπόδι και μπαρμπούνι υπολογίστηκαν 19.409.000 ευρώ έσοδα. «Αρα, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της βιντσότρατας;», ρωτάει. Την ίδια ώρα, ο εκτελεστικός ευρωπαϊκός κανονισμός της 31ης Μαΐου, προφανώς με στοιχεία που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά, γράφει απίθανα πράγματα, για να δικαιολογηθεί η παρέκκλιση: «Οι αλιευτικές δραστηριότητες (σ.σ. της βιντσότρατας) είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικές και δεν στοχεύουν στην αλίευση κεφαλόποδων»! «Επιλεκτικές»; Πώς; Με δίχτυ 16 χιλιοστών που σαρώνει παράκτια και καταστροφικά ψαρεύοντας και αλιεύματα ελάχιστου μεγέθους; Με τις βιντσότρατες να βγάζουν, καταγεγραμμένο από το ΕΛΚΕΘΕ, πλήθος διαφορετικών ειδών ψαριού; Ακόμα και αλιεύματα που περιλαμβάνονται στον κανονισμό της Ε.Ε. για υποχρέωση ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους, όπως σαρδέλα, σαφρίδι, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, λυθρίνι, φαγκρί και σπαροειδή; Και πώς δεν αλιεύει κεφαλόποδα, όταν παλιότερα μελέτη της ΕΣΥΕ ανέφερε πως οι βιντσότρατες αλιεύουν το 28% των καλαμαριών; Παραπέρα, σε μια επίδειξη... επιστημονικής φαντασίας, ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει πως «οι συρόμενοι από σκάφη γρίποι ρυμουλκούνται εντός της στήλης ύδατος και δεν αγγίζουν τον θαλάσσιο πυθμένα»!

«Μόνο στην περιοχή της Καταλωνίας υπάρχει ανάλογο ψάρεμα, με εννιά όμως μόνο σκάφη. Πουθενά αλλού», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αρώνης πρόεδρος του Συλλόγου Ψαράδων Νεάπολης Λακωνίας. «Η θάλασσα δεν μιλάει. Αλλά την κακοποιούμε. Ηδη το ψάρι έχει μειωθεί πολύ. Κάποιοι πρέπει να μιλήσουν για λογαριασμό της», λέει ο κ. Αρώνης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ένα κοάλα ταξίδεψε για 16χλμ. κρεμασμένο στον άξονα αυτοκινήτου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-09-2017 09:24:44 am | από nskarmoutsos

Ένα κοάλα επέζησε για 16 χιλιόμετρα, αγκιστρωμένο στον άξονα ενός τετρακίνητου οχήματος, προτού ο οδηγός του να σταματήσει και να ακούσει τις σπαρακτικές κραυγές του τραυματισμένου ζώου.
Το θηλυκό κοάλα φαίνεται ότι σκαρφάλωσε στον άξονα των τροχών ενώ το όχημα ήταν σταθμευμένο σε έναν λόφο στα περίχωρα της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία.
Ο οδηγός αναγκάστηκε να καλέσει την πυροσβεστική για να βγάλει τους τροχούς ώστε να μπορέσει στη συνέχεια μια ειδική στη διάσωση άγριων ζώων να απελευθερώσει το άτυχο ζώο. «Μπορούσα να μυρίσω την καμένη γούνα της. Πρέπει να έκανε πολλή ζέστη εκεί μέσα» είπε η Τζέιν Μπρίστερ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
Δυστυχώς, μολονότι το κοάλα δεν είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, διαπιστώθηκε ότι είχε γεννήσει πρόσφατα και πιθανότατα θήλαζε ακόμη. Το μικρό της όμως δεν βρέθηκε πουθενά. «Έψαξα εκείνη τη νύχτα και τις δύο επόμενες ημέρες αλλά δεν το βρήκα ποτέ», εξήγησε η Μπρίστερ.
Αφού φρόντισε για δύο ημέρες το θηλυκό μαρσιποφόρο, η Μπρίστερ το απελευθέρωσε ξανά στην άγρια φύση.
Τα κοάλα θεωρούνται «ευάλωτο» είδος. Στη φύση ζουν ελεύθερα λιγότερα από 100.000, ίσως μάλιστα να είναι μόλις 43.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος Κοάλα της Αυστραλίας.

Πηγή: in.gr

Στους 34 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 17-09-2017 03:06:55 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. στα «Λιλαίικα», 16-9-2017)

Τοπική πρόγνωση για τη Κυριακή 17-9-2017

Αίθριος, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, μετά το μεσημέρι προβλέπεται μπάτης, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 03.00, είναι 23 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Τρύγος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-09-2014 09:23:09 am | από nskarmoutsos

Παραγωγοί ξεφορτώνουν τα σταφύλια στο ειδικό μηχάνημα συμπίεσης του οινοποιείου, μετά τη διαλογή τους από το χωράφι, στην πόλη της Καρδίτσας. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου στους αμπελώνες. Τα σταφύλια διοχετεύονται σε ειδικές μηχανές όπου και συμπιέζονται για να παραχθεί ο μούστος και κατόπιν το κρασί.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις