Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Η κοιλάδα των λουλουδιών

Κατηγορία Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά | Αναρτήθηκε 22-01-2014 02:09:44 pm | από nskarmoutsos

Η κοιλάδα των λουλουδιών, βρίσκεται στην Ινδία, στις πλαγιές των δυτικών Ιμαλαΐων και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη Γη. Τα αμέτρητα αγριολούλουδα, με τα τόσα διαφορετικά χρώματα, καλύπτουν πλήρως την κοιλάδα και δημιουργούν μια μαγευτική θέα.

Η κοιλάδα των λουλουδιών είναι μια έκταση μήκους 8 χιλιομέτρων και πλάτους 2, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3500 – 4000 m. Είναι ένας παραδεισένιος τόπος καθώς εκτός από την απίστευτη ομορφιά του τοπίου είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός βιότοπος. Εδώ ευδοκιμούν περισσότερα από 500 είδη φυτών, κάποια από τα οποία δεν συναντώνται αλλού.

Στην κοιλάδα υπάρχουν, επίσης, 114 είδη πουλιών και 13 σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων, όπως το κίτρινο κουνάβι, η μαύρη αρκούδα, η λεοπάρδαλη του χιονιού και τα μπλε πρόβατα.

Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί, από το 1988, παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι η κοιλάδα κατοικείται από νεράιδες και ξωτικά.

Πηγή: perierga.gr

Πουνέντης 7άρης

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 21-01-2018 06:12:44 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. Πουνέντης -δυτικός άνεμος- στην είσοδο του λιμανιού του Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Δευτέρα 22-1-2018

Μερική νέφωση, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν δυτικοί πολύ ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου…συνέχεια

Η πολύπλοκη ζωή ξεπήδησε από τα βάθη της θάλασσας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 07-05-2015 02:44:27 pm | από nskarmoutsos

Αν η εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας αποτελεί μέγα μυστήριο, εξίσου μυστηριώδης είναι η κατοπινή εμφάνιση της πολύπλοκης ζωής. Τώρα, οι επιστήμονες φαίνεται πως ρίχνουν περισσότερο φως στο απώτατο σκοτεινό παρελθόν μας, καθώς ανακάλυψαν στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού, μεταξύ Γροιλανδίας και Νορβηγίας, σε βάθος 2.352 μέτρων, ένα νέο άγνωστο μέχρι σήμερα μικρόβιο, το οποίο θεωρείται ο χαμένος κρίκος στην εξελικτική αλυσίδα της πολύπλοκης ζωής.

Η μετάβαση

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική -αν όχι ορόσημο- για τη βιολογία, καθώς φωτίζει καλύτερα με ποιο τρόπο, πριν από περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια, τα πολύπλοκα κύτταρα, από τα οποία προέκυψαν όλοι οι οργανισμοί (άνθρωποι, ζώα, φυτά, μύκητες κ.α.), εξελίχθηκαν από τα απλούστερα μικρόβια, που προϋπήρχαν ήδη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα κύτταρα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους όλης της ζωής στον πλανήτη μας. Η εξελικτική πορεία των κυττάρων από την πιο απλή στη σημερινή πολύπλοκη μορφή τους αποτελεί ένα από τα μεγάλα επιστημονικά μυστήρια. Η ανακάλυψη μιας νέας κατηγορίας μικροοργανισμών, που ονομάσθηκαν «Λόκι» (όνομα του πανούργου θεού της σκανδιναβικής μυθολογίας), εξηγεί καλύτερα τι συνέβη στον κόσμο των κυττάρων.

Ο κλάδος

Είχε προηγηθεί στη δεκαετία του '70, η ανακάλυψη από τον διάσημο βιολόγο Κάρλ Βέζε ενός ξεχωριστού κλάδου στο «δέντρο της ζωής», των Αρχαίων, κυττάρων απλούστερων από τα ευκαρυωτικά, που είναι πιο πολύπλοκα κύτταρα με πυρήνα. Τα βακτήρια και τα Αρχαία ανήκουν στην κατηγορία των προκαρυωτικών οργανισμών χωρίς πυρήνα.

Εδώ και δεκαετίες, αιωρείται το ερώτημα πώς τα μεγάλα και πολύπλοκα κύτταρα ξεπήδησαν από τα μικρότερα και απλούστερα Αρχαία και βακτήρια; Η ανακάλυψη των Λόκι, που εντάσσονται στην ευρύτερη ομάδα των Αρχαίων, φωτίζει πλέον αυτή την μετάβαση, καθώς αποτελούν τον κοντινότερο προκαρυωτικό συγγενή των ευκαρυωτικών οργανισμών.

Ο χαμένος κρίκος

Το «Λόκι», αν και προκαρυωτικός οργανισμός, διαθέτει τουλάχιστον 100 γονίδια κοινά με τους ευκαρυωτικούς, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί μια εξελικτική «γέφυρα» ανάμεσα στην απλή και στην πολύπλοκη ζωή. Είναι η πρώτη φορά που τέτοια εξελιγμένα γονίδια ανακαλύπτονται σε έναν οργανισμό χωρίς πυρήνα, δηλαδή προκαρυωτικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό μικροβιολόγο Θις Ετέμα του Τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα δήλωσαν ότι «η ανάλυση του γονιδιώματος δείχνει πως το Λόκι αντιπροσωπεύει μια ενδιάμεση μορφή ανάμεσα στα απλά κύτταρα των μικροβίων και στα πολύπλοκα κύτταρα των ευκαρυωτών».

Η ανακάλυψη του Λόκι έγινε από ένα νορβηγικό ερευνητικό σκάφος κοντά σε μια περιοχή με υποθαλάσσιες υδροθερμικές «καμινάδες», ακραία περιβάλλοντα ηφαιστειακής προέλευσης. Οι επιστήμονες, που εντόπισαν το χαμένο μικρόβιο αναλύοντας το DNA δειγμάτων από τον βυθό, θεωρούν δεδομένο ότι στο ίδιο ή σε άλλο παρόμοιο σημείο θα ανακαλύψουν και άλλους άγνωστους μικροοργανισμούς-έκπληξη. «Ουσιαστικά μόλις ξεκινήσαμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη εκεί κάτω που μένει να ανακαλυφθούν και είμαι πεπεισμένος ότι στο κοντινό μέλλον θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε ξανά τα βιβλία της βιολογίας», δήλωσε ο Ετέμα.

'Αλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο εξελικτικός βιοχημικός Νικ Λέιν του University College του Λονδίνου και ο εξελικτικός βιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως το «Λόκι» αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στα απλά και στα πολύπλοκα κύτταρα και δήλωσαν ότι περιμένουν περισσότερες αποδείξεις στο μέλλον. Η ανακάλυψη δηοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: tovima.gr

Τα γλυπτά της φύσης

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-01-2018 09:24:27 am | από nskarmoutsos

Σε γλυπτά από πάγο μετέτρεψαν οι πολικές θερμοκρασίες τα δέντρα και τα φυτά σε πάρκο δίπλα από τη λίμνη του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Euronews, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -15 βαθμούς Κελσίου.

Το δεύτερο κύμα ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ για τον φετινό χειμώνα, ξεκίνησε από τις Μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκκλησάκι μέσα σε κορμό δέντρου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-01-2016 09:20:15 am | από nskarmoutsos

«Κρυμμένο» μέσα σε έναν κορμό δέντρου, στον Βοτανικό Κήπο του Κουτάισι της Γεωργίας, αυτό το εκκλησάκι δεν είναι σαν τα άλλα.

Πρόκειται για μία μικρή εκκλησία μέσα στον κορμό μίας βελανιδιάς, η οποία σύμφωνα με τους ιθύνοντες του πάρκου, ξεπερνά σε ηλικία τα 400 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου, Αμιράν Κβανταγιάνι, η απόφαση για τη δημιουργία της εκκλησίας στον κορμό του δέντρου ελήφθη πριν από λίγα χρόνια.

Υπογραμμίζει επίσης ότι δεν είναι συχνό φαινόμενο να συναντά κανείς ένα παρεκκλήσι μέσα σε δέντρο, σημειώνοντας ότι, από όσα γνωρίζει, υπάρχουν μόνο λίγα αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Πηγή: naftemporiki.gr

«Συννεφιασμένη Κυριακή»

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 20-01-2018 04:45:36 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. σύννεφα πάνω από το λιμάνι Παραλίου Άστρους)

Τοπική πρόγνωση για τη Κυριακή 21-1-2018

Συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης τις βραδινές ώρες, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς…συνέχεια

Νέα μελέτη: Τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή είναι απίθανο να συμβούν

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2018 09:41:09 am | από nskarmoutsos

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν θα φθάσει τους τέσσερις ή πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100, όπως προβλέπουν ορισμένα «τρομοκρατικά» σενάρια.
Αυτό είναι το σχετικά καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία υπολόγισε ξανά το πώς αντιδρά διαχρονικά η θερμοκρασία στα «αέρια του θερμοκηπίου» και θεωρεί απίθανα πάνω από τα μισά σενάρια, όσα περιέχουν ακραίες προβλέψεις προς τα πάνω (υπερβολικά απαισιόδοξα) ή προς τα κάτω (υπερβολικά αισιόδοξα).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κοξ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η νέα μελέτη εκτιμά ότι η πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί πάνω από τους 4,5 βαθμούς Κελσίου είναι μικρότερη από 1%, ενώ η πιθανότητα να αυξηθεί λιγότερο από ενάμιση βαθμό, είναι μικρότερη από 3%.
«Η μελέτη μας αποκλείει όλα τα ακραία σενάρια που δείχνουν είτε πολύ χαμηλή είτε πολύ υψηλή ευαισθησία του κλίματος» δήλωσε ο Κοξ, ο οποίος όμως προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα πρέπει να χαλαρώσει την προσπάθειά της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μάχη αυτή πρέπει να συνεχίσει να δίνεται σε διάφορα μέτωπα, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση των «αερίων του θερμοκηπίου» από την ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια ασφαλή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα πόσο θα αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη μας, αν διπλασιασθεί η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η απάντηση εξαρτάται από την κλιματική ευαισθησία της Γης, μία παράμετρο που δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.
Η πιο επίσημη «φωνή» των επιστημόνων, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, εκτιμά ότι η θερμοκρασία στη Γη μπορεί να ανέβει από 1,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη έχει ανέβει περίπου ένα βαθμό). Η νέα μελέτη, κάνοντας χρήση διαφορετικής μεθολογίας, εκτιμά ότι η αύξηση πιθανώς θα κυμανθεί από 2,2 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια αύξηση γύρω στους 2,8 βαθμούς (η πιθανότητα η θερμοκρασία να κυμανθεί σε αυτά τα όρια, θεωρείται ότι είναι 66%).
Αν αυτό ισχύει, τότε δεν έχουν βάση τα πιο καταστροφολογικά σενάρια που κατά καιρούς διατυπώνονται για αυξήσεις πάνω από τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου Από την άλλη, μια τέτοια πιο μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας είναι σαφώς πάνω από το όριο του ενάμιση έως δύο βαθμούς που έθεσε η διεθνής συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015.
Ακόμη και μια αύξηση κατά ενάμιση βαθμό δεν θα έχει καθόλου αμελητέες συνέπειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ μια αύξηση κατά 3,5 βαθμούς μπορεί να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Την εποχή που ξεκινούσε η βιομηχανοποίηση στην Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται ότι ήσαν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο (μορίων του αέρα), ενώ σήμερα έχουν φθάσει τα 407 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Πηγή: real.gr

Καβάλα πάνω στο «βουνό»

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 20-01-2018 09:26:13 am | από nskarmoutsos

Κόσμος παρακολουθεί τον τολμηρό σέρφερ Sebastian Steudtner ο οποίος ρίχνεται σε ένα τεράστιο κύμα σε παραλία της πόλης Ναζαρέ της Πορτογαλίας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Κίνητρα για 100% ανακύκλωση των πλαστικών σχεδιάζει η Ε.Ε.

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-01-2018 09:18:09 am | από nskarmoutsos

Σε ριζική αλλαγή του τρόπου σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης και ανακύκλωσης των προϊόντων συσκευασίας, ώστε όλα τα πλαστικά υλικά να είναι ανακυκλώσιμα και κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο, αποσκοπεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Μικροπλαστικά καταλήγουν ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η νέα κοινοτική στρατηγική για τα πλαστικά υλικά στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η στρατηγική που παρουσίασαν χθες οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Γίρκι Κατάινεν θα συγκεκριμενοποιηθεί εντός του 2018 με τις ανάλογες νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες θα περιέχουν και κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την επίτευξη του στόχου για 100% ανακύκλωση όλων των πλαστικών. Η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα πλαίσιο παρακολούθησης που συνίσταται σε μια σειρά δέκα βασικών δεικτών, οι οποίοι θα καλύπτουν κάθε φάση του κύκλου και με τους οποίους θα μετριέται η πρόοδος στην πορεία μετάβασης σε μια πιο κυκλική οικονομία, σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Θα καταστήσει την ανακύκλωση κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις: Θα καταρτιστούν νέοι κανόνες για τις συσκευασίες, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσης των πλαστικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην αγορά και να αυξηθεί η ζήτηση για ανακυκλωμένες πλαστικές ύλες. Η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σ’ ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σ’ ολόκληρη την Ε.Ε. Θα εξοικονομηθούν έτσι περίπου 100 ευρώ ανά συλλεγόμενο τόνο απορριμμάτων και θα δοθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για έναν πιο ανταγωνιστικό και ισχυρό κλάδο πλαστικών υλικών.
  • Θα περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματα: Μετά τη σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, τα νέα σχέδια θα στραφούν τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και στα είδη αλιείας, με την παροχή υποστήριξης σε εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και με προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής των νέων κανόνων που θα προταθούν το 2018 σε κοινοτικό επίπεδο, έπειτα από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα βιοαποδομήσιμα και τα λιπασματοποιήσιμα πλαστικά υλικά.
  • Θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτων στη θάλασσα: Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί, αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές.
  • Θα προσελκύσει επενδύσεις και καινοτομία: Η Επιτροπή θα προσφέρει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή. Θα κλιμακώσει επίσης την υποστήριξή της προς την καινοτομία, προσφέροντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, και αυτήν την πρόκληση, όπως είπε, πρέπει να την αντιμετωπίσουν όλοι μαζί - πολίτες, βιομηχανίες και κυβερνήσεις. «Με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα πλαστικά υλικά προωθούμε ένα νέο και πιο κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο, θα πρέπει να επενδύσουμε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που θα προστατεύουν τους πολίτες και το περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας» κατέληξε ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν χαρακτήρισε τη νέα στρατηγική ως σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίες και υλικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γιγάντιος ιονιστής θα καθαρίζει τον αέρα μιας… πόλης

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 20-01-2018 08:59:01 am | από nskarmoutsos

Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις της Κίνας. Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα οι κάτοικοι πολύ συχνά είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στους δρόμους φορώντας μάσκες για να αποφύγουν την έκθεση στο νέφος που πνίγει την πόλη τους. Ενας τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι κινεζικές Αρχές είναι η χρήση μεγάλων μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα μέσα στις πόλεις.
Ένα τέτοιο μηχάνημα ύψους περίπου επτά μέτρων τοποθετήθηκε στο κέντρο του Πεκίνου πριν από δύο χρόνια αλλά γρήγορα αποφασίσθηκε να διακοπεί η λειτουργία του. Αν και το μηχάνημα είχε δυνατότητα να καθαρίζει περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν σε εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν καύση ορυκτών καυσίμων. Ετσι η ζημιά που προκαλούσε στο περιβάλλόν ο ιονιστής ήταν τελικά μεγαλύτερη από τα οφέλη της λειτουργίας του.
Όμως οι κινέζοι δεν το έβαλαν κάτω και στην πόλη Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί τοποθετήθηκε ένας καινούργιος καθαριστής αέρα που δεν λειτουργεί με ηλεκτρική αλλά με ηλιακή ενέργεια. Ο μηχανισμός έχει ύψος 100 μέτρων και είναι έτσι ο μεγαλύτερος ιονιστής αέρα στον κόσμο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ο γιγάντιος ιονιστής μπορεί να φιλτράρει οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου και άλλες τοξικές ουσίες από τις οποίες σχηματίζονται τα επικίνδυνα μολυσματικά νέφη στις πόλεις. Ο ιονιστής αυτός μπορεί (θεωρητικώς τουλάχιστον) να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χλμ. Οπως έγινε γνωστό οι πρώτες δοκιμές του τεράστιου ιονιστή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις