Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Επιτυχής η αθλητική διοργάνωση Κρόνιο Πέρασμα 2017 ενώνοντας για 4η συνεχή χρονιά τα χωριά του Πάρνωνα σε Αρκαδία και Λακωνία

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 18-07-2017 03:15:13 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού (ΦΔΟΠΥΜ) συμμετείχε για 4η συνεχή χρονιά στην συνδιοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης 70 χλμ. στον Πάρνωνα «Κρόνιο Πέρασμα: τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» που διεξήχθη στις 15.07.2017 με σημείο αφετηρίας και τερματισμού τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας. Τον αγώνα διοργάνωσαν οι Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ΦΔΟΠΥΜ, τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου με την αρωγή φορέων και επαγγελματιών της κοινότητας και την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής.

Το σημαντικό αθλητικό γεγονός ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 156 αθλητών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η χάραξη της κυκλικής διαδρομής χαρακτηρίζεται από τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, έχοντας αφετηρία τον Αγ. Πέτρο και κατεύθυνση προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνώντας από τον κόμβο των Τσιντζίνων (ή Πολύδροσο), διασχίζοντας τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές, Βούρβουρα ώστε να καταλήξει πίσω στον Άγιο Πέτρο. Συμπληρωματικά, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την ίδια μέρα και ένας δεύτερος παράλληλος αγώνας, συνολικής απόστασης 37,5 χλμ. με το όνομα «Δρόμοι του Πάρνωνα ή Ημικρόνιον Πέρασμα».

Ο ΦΔΟΠΥΜ, ως μέλος της επιτροπής συντονισμού του αγώνα και στοχεύοντας στην επιτυχία της διοργάνωσης, έκανε έκκληση στα μέλη της εθελοντικής ομάδας του να στηρίξουν και να προβάλλουν το ιδιαίτερο αυτό αθλητικό γεγονός και συνεργάστηκε με τους κατά τόπους φορείς, εθελοντές, συλλόγους και οργανώσεις για την προετοιμασία του Κρονίου Περάσματος, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η οποιαδήποτε εκκρεμότητα ως προς τη στελέχωση και τις προμήθειες των σταθμών ανεφοδιασμού, την απομάκρυνση απορριμμάτων, την υγειονομική κάλυψη του αγώνα, κ.α. Παράλληλα, κάλυψε διοικητικά την αθλητική εκδήλωση και ανέλαβε την οργάνωση και την στελέχωση ορισμένων από τους 13 σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών. Σημαντική ήταν και η αρωγή του προσωπικού του ΦΔΟΠΥΜ, το οποίο συνέβαλε ενεργά στην ενδεκάωρη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης, τόσο με την στελέχωση σταθμών ανεφοδιασμού όσο και με την χρήση των οχημάτων του ΦΔΟΠΥΜ του για την υποστήριξη του αγώνα.

Το Κρόνιο Πέρασμα 2017 ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική τελετή για τους δώδεκα πρώτους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και την απονομή βραβείων και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της κοινότητας του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

Στην πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής για την στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών του αγώνα ανταποκριθήκαν οι παρακάτω φορείς:

§  3ος Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους,

§  Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς,

§  Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς,

§  Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών,

§  Ομάδα Διάσωσης Ετοιμοκλής,

§  Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων,

§  Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν ενεργά την φετινή διοργάνωση είτε ως χορηγοί είτε ως εθελοντές.

Για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν μπορείτε να ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.runningnews.gr/item.php?id=32342.

Φορέας Διαχείρισης

Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr.

Κολυμβήτριες

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-07-2017 09:31:03 am | από nskarmoutsos

Τίγρεις της Σιβηρίας δροσίζονται στο νερό, μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα στο ζωολογικό κήπο τίγρεων στο Χουανγκσάν, στην επαρχία Ανχουέι, στην Κίνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Άστατος καιρός

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 17-07-2017 10:55:27 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. το Νησί από τις «Πόρτες»)

Τοπική πρόγνωση για τη Τρίτη 18-7-2017

Συννεφιασμένος με πιθανότητα βροχής το πρωί και αίθριος το απόγευμα, μελτέμια θα επικρατήσουν στον Αργολικό τα οποία θα πνέουν 3-5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 17-7-2017 22.50, είναι 23 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Το γεύμα της αλκυόνας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-07-2014 06:21:48 pm | από nskarmoutsos

Μια αλκυόνα μόλις έχει πιάσει ένα ψάρι και προσπαθεί να το κρατήσει στο ράμφος της έως ότου αυτό σταματήσει να σπαρταράει και να απολαύσει το φρεσκότατο γεύμα της.

Πηγή: protothema.gr

Η θρεπτική αξία του καρπουζιού

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-07-2017 09:19:21 am | από nskarmoutsos

 

Στη θρεπτική αξία του καρπουζιού αναφέρεται άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) της διαιτολόγου - διατροφολόγου Αστερίας Σταματάκη, διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Το καρπούζι είναι «σήμα» κατατεθέν του καλοκαιριού και αγαπημένη τροφή τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων.
Το καρπούζι (Citrullus lanatus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και φαίνεται να κατάγεται από την έρημο Καλαχάρι της Αφρικής.
Όλα τα μέρη του φρούτου μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και η φλούδα. Αυτό το ιδιαίτερο φρούτο μας προσφέρει δροσιά, γλύκα, ευχαρίστηση, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες.
Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού (πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) καθώς το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό.
Το ίδιο φρούτο είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου περιέχουν 569 mg βιταμίνης και καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α είναι μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που είναι σημαντική για καλή όραση και γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C. Το ζουμερό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως το λυκοπένιο, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη.
Οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.
Όσον αφορά το λυκοπένιο, 100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4532 µg λυκοπενίου.
Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του καρπουζιού. Όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε λυκοπένιο.
Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετισθεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη.
 'Αλλες έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Ακόμη και τα άσπρα κομμάτια του καρπουζιού, που είναι κοντά στη φλούδα, περιέχουν θρεπτικές ουσίες. Σε αυτό το μέρος του φρούτου, υπάρχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και μετατρέπεται σε αργινίνη. Αυτά τα αμινοξέα είναι χρήσιμα για την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και τα σπόρια του καρπουζιού είναι θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Πώς να επιλέξετε καρπούζι
Διαλέξτε ένα καρπούζι που να είναι βαρύ για το μέγεθος του. Ελέγξτε αν έχει χτυπήματα ή μαλακές κηλίδες.
Στη μια πλευρά του το καρπούζι θα πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα λόγω του χώματος που ακουμπούσε κατά την ωρίμανση του.
Αυτό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημαίνει ότι το φρούτο δεν κόπηκε πρώιμα και θα έχει καλύτερη γεύση.

Πριν κόψετε το καρπούζι να το πλύνετε σε τρεχούμενο κρύο νερό ή καθαρίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πηγή: real.gr

Βροχερός

Κατηγορία Καιρός | Αναρτήθηκε 16-07-2017 10:24:41 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. η οδός Ζαφειρόπουλου με βροχή)

Τοπική πρόγνωση για τη Δευτέρα 17-7-2017

Βροχές, οι άνεμοι στον Αργολικό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Υ.Σ: Η θερμοκρασία αυτή την ώρα, 16-7-2017 22.20, είναι 24 βαθμοί Κελσίου…συνέχεια

Κεραυνοί – Μέτρα προστασίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 29-09-2015 12:20:41 pm | από nskarmoutsos

Εισαγωγικό σημείωμαΥπενθυμίζω, στους φίλους που κατοικούν στο Νησί και όχι μόνο, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για τους κεραυνούς, λόγω των καταιγίδων που επικρατούν αυτή τη στιγμή.

Του Ευάγγελου Κούκλη*

Με αφορμή την πτώση κεραυνού κοντά στο Κάστρο και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και μπαίνοντας πλέον σε μια εποχή έντονης αστάθειας όπου θα έχουμε φαινόμενα καταιγίδων με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα ειδικά τις θερμές ώρες της ημέρας, καλό θα είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τους κεραυνούς και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτούς.

Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Οι κεραυνοί λοιπόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλονται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουργία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ! Για να συγκρίνετε υπενθυμίζουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ έχει διαφορά δυναμικού 220 Volt και η ένταση του ρεύματος στις κατοικίες είναι μικρότερη των 50 Αμπέρ!

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου.

Πώς προσβάλλει ο κεραυνός τον άνθρωπο

Ο κεραυνός μπορεί να μπει στο σώμα μας από διάφορα σημεία όπως το στόμα ή τα αυτιά. Θα φτάσει στη γη αφού διαπεράσει το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την ανακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Στα σημεία εισόδου και εξόδου μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα, όπως και σε σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (κέρματα, κλειδιά κ.ά.).

Ο κεραυνός είναι επικίνδυνος ακόμα και όταν δεν μας χτυπήσει άμεσα, αλλά απλώς πέσει κάπου κοντά μας.

Πώς προσβάλλει ο κεραυνός ένα σπίτι

Με πολλούς πιθανούς τρόπους:

Εισέρχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής και καταστρέφει, τηλέφωνα, φαξ, modem / router, υπολογιστές και ότι άλλο συνδέεται σε αυτή. Συχνά δε, κάνει ηλεκτροσόκ σε χειριστές ενσύρματων τηλεφώνων, κάποιες φορές με μοιραία αποτελέσματα.

Εισέρχεται μέσω των γραμμών της ΔΕΗ καταστρέφοντας πολλές ηλεκτρικές συσκευές, το ίδιο το ρολόι της ΔΕΗ, καλωδιώσεις, ασφάλειες κλπ.

Αν βρει ένα τρόπο να γειώσει ένα μέρος του στα υδραυλικά του σπιτιού (ή στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα) μπορεί εύκολα να σκοτώσει κάποιον που κάνει εκείνη τη στιγμή μπάνιο – συμβαίνει αρκετά συχνά!

Χτυπάει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο εξωτερικά του κτιρίου και περνάει στα ενδότερα, μέχρι να γειωθεί στον μεταλλικό σκελετό του. 

Για όλους αυτούς τους λόγους

 • Αποφεύγετε επαφή με βρύσες και δεν κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
 • Όσο βλέπετε αστραπές δεν βγαίνετε στο μπαλκόνι και σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάτε τα κάγκελα του ή τα μεταλλικά λούκια για το νερό της βροχής. Επίσης αποφεύγετε να ακουμπάτε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
 • Δεν χρησιμοποιείτε το σταθερό τηλέφωνο, αλλά προτιμάτε το κινητό ή το ασύρματο που είναι ακίνδυνα.
 • Δεν μεταχειρίζεστε ηλεκτρικές συσκευές.
 • Σβήνετε την τηλεόραση (βγάζετε και την πρίζα και την κεραία).
 • Τοποθετείτε (φτηνά έστω) προστατευτικά τάσης στης πρίζες που τροφοδοτούν υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλες τις ακριβές ηλεκτρικές συσκευές. Αρκετά πολύπριζα διαθέτουν προστατευτικό τάσης και για τηλεφωνικές γραμμές
 • Τοποθετείστε αντικεραυνικό σύστημα στον ηλεκτρικό πίνακα.

Γενικά

 • Πρέπει να απαλλαγείτε από μεταλλικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχετε πάνω σας και να τα τοποθετήσετε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων.
 • Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να έχετε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην ακουμπάτε σε μεταλλικά μέρη
 • Εάν έχετε ποδήλατο, απομακρυνθείτε από αυτό.

Αν είστε στο ύπαιθρο

Επειδή δεν είναι πάντα δυνατόν να επιλεγεί η τοποθεσία που θα προσφέρει την καλύτερη προστασία  ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας προφύλαξης:

 • Βρείτε μία χαμηλωμένη περιοχή - αποφύγετε κορυφές και ψηλά μέρη
 • Βρείτε ένα πυκνό δάσος - αποφύγετε μεμονωμένα δέντρα
 • Βρείτε ένα κτίριο, σκηνή ή άλλο καταφύγιο σε χαμηλή περιοχή - αποφύγετε απροστάτευτα από κεραυνό κτίρια και καταφύγια σε υψηλές περιοχές

Αν είστε στο ύπαιθρο κατά την διάρκεια καταιγίδας και δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασής σας σε κάποιο προστατευτικό χώρο, παρόμοιο με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω:

 • Γονατίστε και σκύψτε μπροστά, ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατά σας
 • Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος
 • Μην κρατάτε ομπρέλα
 • Απενεργοποιήστε το κινητό σας
 • Μην στέκεστε όρθιοι
 • Το ρεύμα του κεραυνού δεν μπαίνει αμέσως στο έδαφος αλλά αιωρείται στην επιφάνεια. Γι αυτό πρέπει τα βήματά σας να είναι μικρά και αργά.

Αντικεραυνική προστασία και εγκατασταση αλεξικεραυνου

 • Το αλεξικέραυνο παρέχει μια ελεγχόμενη δίοδο, μέσα από την οποία θα περάσει ο κεραυνός.
 • Αλλιώς, χωρίς αλεξικέραυνο, θα έβρισκε την ευκολότερη (με τη μικρότερη αντίσταση) και ενδεχομένως και τη συντομότερη οδό που θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας, μια κεραία ή κολώνα, ένα δέντρο ή ακόμη και το σώμα ενός ανθρώπου.

Το αλεξικέραυνο λοιπόν είναι κατά ένα τρόπο ένας αγωγός του ηλεκτρισμού με την μια άκρη ψηλά και την άλλη άκρη συνδεδεμένη στην γη.

Το αλεξικέραυνο μπορεί να προστατεύσει μια περιοχή η οποία ευρίσκεται μέσα σε ένα κώνο του οποίου η ακτίνα της βάσης είναι ίση με το ύψος του.

Η πιο απλή μορφή αλεξικέραυνου είναι το αλεξικέραυνο Franklin το οποίο αποτελείται από μία ακίδα στο άνω σημείο και συνδέεται με τη γη.  Αυτό το αλεξικέραυνο  μπορεί να προστατεύσει και πάλι όχι σε απόλυτο βαθμό, ένα μικρό σχετικά σπίτι.

Όταν τα κτίρια έχουν μεγάλη επιφάνεια πιο αποτελεσματικό θεωρείται το αλεξικέραυνο τύπου κλωβού Faraday.  Αυτό αποτελείται από πλέγμα μεταλλικών αγωγών που τοποθετούνται πάνω στην οροφή του κτιρίου.   Στα μεγάλα κτίρια τοποθετούνται πολλές ακίδες.

Οι ακίδες  συνδέονται με αγωγό χαλκού με όσο το δυνατόν καλύτερη γείωση.  Για κάθε κτίριο απαιτούνται δύο τουλάχιστον αγωγοί καθόδου. Αν το κτίριο έχει πλάτος μεγαλύτερο από 12 μέτρα τότε χρειάζεται 4 αγωγοί.

Μία καλή γείωση αλεξικέραυνου επιτυγχάνεται μέσω ενός μεταλλικού στοιχείου μεγάλης επιφάνειας, που τοποθετείται βαθιά μέσα στο έδαφος.

*Ο Ευάγγελος Κούκλης είναι Φυσικός

Πηγές:

http://iqelectric.com/

http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/1268-keravnoi-aleksikeravna

 

 

Σημείωση Στήλης

Η ΑΓΝΟΙΑ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ»

Νο 1

Πάνω στο Φάρο υπήρχε! αλεξικέραυνο τοποθετημένο στην ακίδα του ανεμοδείκτη, βλέπε Νο 1 φωτογραφία, που επί πολλά χρόνια παρείχε προστασία από τους κεραυνούς. 

Νο 2

Σήμερα το αλεξικέραυνο έχει «αχρηστευθεί!» και το καλώδιο του είναι κομμένο, βλέπε Νο 2 φωτογραφία.

«Εγκέφαλος!» λειτουργώντας για λογαριασμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας*; έχει προσδέσει ηλεκτροφόρο καλώδιο, που ανάβει λαμπτήρα στην εστία του Φάρου, πάνω στο «κομμένο» καλώδιο του αλεξικέραυνου, βλέπε Νο 2 φωτογραφία και έτσι ο Φάρος, σε κάθε ατμοσφαιρική διαταραχή, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!!

*Ο Φάρος «άτυπα!!!» είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

«Ιανουάριος» στο νότιο ημισφαίριο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-07-2017 10:00:45 am | από nskarmoutsos

Ένα αγόρι περπατά σ’ έναν χιονισμένο δρόμο έπειτα από μία ασυνήθιστη χιονόπτωση στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Το πιο παράξενο τροχαίο που έγινε ποτέ! Χιλιάδες χέλια προκάλεσαν καραμπόλα σε λεωφόρο

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 16-07-2017 09:48:23 am | από nskarmoutsos

Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικό περιστατικό και συνέβη στο Όρεγκον των ΗΠΑ, κάνοντας ακόμα και τις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις να σαστίσουν.

Ένα φορτηγό που μετέφερε 3,5 τόνους χέλια και άλλα θαλασσινά ντελάπαρε σε κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα να χυθεί όλο το φορτίο του στο δρόμο, καλύπτοντάς τον όχι μόνο με τα χέλια, αλλά και με την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν αυτά τα θαλασσινά όταν νιώθουν κίνδυνο.

Αν και τα περισσότερα θαλασσινά, που προορίζονταν για την ασιατική αγορά ως φαγώσιμα, πέθαναν επί τόπου, άλλα έμειναν ζωντανά για αρκετή ώρα.

Το αποτέλεσμα του απόκοσμου θεάματος με τα χιλιάδες θαλασσινά στο δρόμο, προκάλεσε άμεσα καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων.

Η τροχαία και η πυροσβεστική ειδοποιήθηκαν άμεσα και έδωσαν μάχη για να απομακρύνουν τα χιλιάδες θαλασσινά από το δρόμο, εκτοξεύοντας νερό από τις μάνικες.

Ωστόσο η δουλειά τους αποδείχτηκε πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς η κολλώδης ουσία που έκανε τις ρόδες των αυτοκινήτων να γλιστρούν, δεν ήταν εύκολο να απομακρυνθεί.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι «δυστυχώς, το σημείο μύριζε παράλληλα πολύ άσχημα και η γλίτσα δεν έφευγε με τίποτα από τα αυτοκίνητά μας».

Πηγή: topontiki.gr

Μετά τις τσούχτρες, νεκρά ψάρια στον Κορινθιακό

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-07-2017 09:37:03 am | από nskarmoutsos

Το κουτί της Πανδώρας μοιάζει να έχει ανοίξει στον Κορινθιακό κόλπο. Επειτα από τις συνεχόμενες μαρτυρίες λουομένων και φορέων της περιοχής για τσούχτρες, το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να ξεβράζονται νεκρά ψάρια... Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν όσοι ήταν στις ακτές του Καστελόκαμπου, στις Δάφνες και στην Παραλία Προαστίου, στην Πάτρα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των νεκρών ψαριών επέπλεαν 200 μέτρα από την παραλία. Οι αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν απευθείας τον λιμενικό σταθμό του Ρίου, που έφτασε στο σημείο και προχώρησε σε αυτοψία, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουν δείγματα από το θαλασσινό νερό και τα νεκρά ψάρια.

Οι συγκεκριμένες ακτές είχαν κατακλυστεί τις προηγούμενες ημέρες από μέδουσες, τις γνωστές σε όλους μας τσούχτρες. Φέτος, η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα έντονη από τις αρχές Ιουνίου, αποτρέποντας μικρούς και μεγάλους από το κολύμπι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τσούχτρες αποτελούν ένδειξη ότι «κάτι» δεν πάει καλά στον κλειστό κόλπο του Κορινθιακού. Συγκεκριμένα, η υπεραλίευση μειώνει σημαντικά ιχθυοαποθέματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανή ποσότητα ψαριών, τα οποία τρέφονται με μέδουσες, ώστε να διατηρείται μια αριθμητική ισορροπία.

Στα Δωδεκάνησα, μπορεί να μην υπάρχουν μέδουσες, αλλά η τοπική κοινωνία και οι επιστήμονες παρατηρούν χρόνο με τον χρόνο νέα είδη «τροπικών» ψαριών. Συνολικά, τα ξενικά είδη, που εισέρχονται λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων στο Αιγαίο, φτάνουν πλέον τα 130. «Σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται πολλές ομάδες οργανισμών, όπως τα γαστερόποδα και τα μαλάκια» διευκρινίζει ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, κ. Γεράσιμος Κονδυλάτος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη μετακίνηση των ειδών: «η διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ και οι κινήσεις των πλοίων», όπως εξηγεί ο κ. Κονδυλάτος. «Εχουμε όλο και περισσότερα δείγματα λεοντόψαρου, του εξωτικού είδους που πρωτοεμφανίστηκε στα μέρη μας το 2015» σημειώνει ο κ. Κονδυλάτος, «καθημερινά μας φέρνουν αλιείς λεοντόψαρα». Ωστόσο, όπως τονίζει, «το λεοντόψαρο έχει ομοιότητες με τον σκορπιό, δηλαδή διαθέτει δηλητήριο, το οποίο μπορεί να πλήξει μόνον κατ’ εξαίρεση, ενώ και τα δύο ψάρια είναι βρώσιμα». Διεθνώς, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για το Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι και είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. «Από τον Ινδικό έχει περάσει στη Μεσόγειο, αλλά όχι στην Ελλάδα, έχει εντοπιστεί στην ακτίνα μεταξύ Ισραήλ και Τυνησίας» καταλήγει ο κ. Κονδυλάτος, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις