Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Πελοπόννησος: «Πράσινο φως» για τα σκουπίδια από τον ΦοΔΣΑ

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 14-09-2017 09:02:29 am | από nskarmoutsos

“Πράσινο φως” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, να προχωρήσει στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών βάσει του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, έδωσε χθες Τρίτη, στην Τρίπολη, το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Οπως έγινε γνωστό, στην κρίσιμη ψηφοφορία που διεξήχθη, η πρόταση για κεντρική διαχείριση σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ και την βελτιωμένη ΣΔΙΤ -όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 100.000 τόνων- έλαβε 22 ψήφους, έναντι 17 της πρότασης για τοπική διαχείριση.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 12-09-2017 09:15:02 am | από nskarmoutsos

Την πιο κρίσιμη συνεδρίασή του για τη λειτουργία του και για το καυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, πραγματοποιεί το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Και αυτό γιατί το όλο κλίμα αντιπαράθεσης και διχογνωμίας στους δημάρχους της Περιφέρειας για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οδήγησε και στην παραίτηση και του νέου προέδρου του ΦοΔΣΑ - δημάρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη (είχε προηγηθεί η πρώτη του δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλία Ανδρικόπουλου), οπως αναφέρει δημοσίευμα του eleftheriaonline.gr
Το πρώτο και πολύ σημαντικό θέμα είναι η έγκριση ή όχι της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης, που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. Δηλαδή, το αν οι δήμαρχοι θα συναινέσουν και θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, με τις βελτιώσεις από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τον ανάδοχο.
Η πλειοψηφία των δήμων, των μικρών και του πιο μεγάλου στην Περιφέρεια, του Δήμου Καλαμάτας είναι υπέρ της έγκρισης της σύμβασης και της υλοποίησης της κεντρικής διαχείρισης, εκτιμώντας ότι είναι η μόνη λύση. Ομως, οι άλλοι 4 μεγάλοι δήμοι της Περιφέρειας, Κορίνθου, Αργους - Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και κάποιοι άλλοι αντιδρούν και τάσσονται υπέρ της τοπικής διαχείρισης από τους ίδιους τους δήμους, προσωρινή στην αρχή που θα γίνει μόνιμη στη συνέχεια. Θεωρούν ότι είναι υψηλό το κόστος της κεντρικής διαχείρισης με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ και παίρνουν θάρρος από τις επιφυλάξεις και την ταύτιση μαζί τους των βουλευτών της Ν.Δ. στην Περιφέρεια.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη πέρα από τη συνοχή του ΦοΔΣΑ και των δημάρχων και για την ίδια τη λειτουργία και για το μέλλον του Φορέα. Το Δ.Σ. θα αποφασίσει αν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου του Φορέα - δημάρχου Ευρώτα Γ. Γρυπιώτη και αν θα προχωρήσει σε εκλογές για νέο Δ.Σ. Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί και από τη βούληση που θα υπάρχει, προκειμένου ο ΦοΔΣΑ να αναλάβει ευθύνες και τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

«Λαϊκή Συσπείρωση»: ΧΑΟΣ στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ στη μεταφορά μαθητών, στην δακοκτονία και κουνουποκτονία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 05-09-2017 12:47:47 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

  • Με εντέλλεστε Τατούλη προς Οικονομική Επιτροπή και υπηρεσίες, ματαιώνεται στη Μεσσηνία και μπλοκάρεται στη Λακωνία ο διαγωνισμός για την μεταφορά των μαθητών.
  • Καλά πάνε μόνο οι δουλειές κάποιων εργολάβων δημοσίων έργων και ας καταρρέει το επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Πελοπόννησο.

Το κουνούπι πάει σύννεφο.

Αν και έχουν διατεθεί 10 εκατομμύρια ευρώ για την κουνουποκτονία στη Πελοπόννησο ΑΕ και σε ιδιώτες εργολάβους, το κουνούπι και η σκνίπα πάει σύννεφο, αφού ψεκασμοί δεν γίνονται. Χτύπησε ακόμα και ο ιός του Δυτικού Νείλου σε Αργολίδα – Κυνουρία με 27 κρούσματα (από τα 28 σε όλη τη χώρα) τα 2 μάλιστα θανατηφόρα.

Καταρρέει η δακοκτονία.

Στα 2/3 των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Πελοποννήσου δεν έχουν αναδειχθεί εργολάβοι για τη δακοκτονία, ή δεν έχουν μπει δακοπαγίδες. Ο πρώτος ψεκασμός χάθηκε.

Οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν για δεύτερη χρονιά να υποστούν μεγάλες απώλειες στη παραγωγή, και η Περιφέρεια πασχίζει να ρίξει αλλού τις ευθύνες στη Κυβέρνηση, τους Δήμους (που βεβαίως έχουν) ακόμα και στους ελαιοπαραγωγούς όπως ανερυθρίαστα έπραξε σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κύριος Τατούλης.

Μεθοδεύουν την πλήρη απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της δακοκτονίας, την  πλήρη ιδιωτικοποίηση, σαν ένα ακόμα μέσο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες η μεταφορά των μαθητών.

Δεν νοιάζονται για τους εκατοντάδες μαθητές που μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς στα σχολεία στην αρχή της χρονιάς, για τα ΑμΕΑ που στοιβάζονται σε ταξί, που γίνεται «μεταφόρτωση»!!! σε διασταυρώσεις, για τους μαθητές που ταλαιπωρούνται ώρες το πρωί περιμένοντας να ανοίξει το σχολείο γιατί το λεωφορείο πρέπει να κάνει και δεύτερο δρομολόγιο, ή περιμένοντας το μεσημέρι για να γίνει ενιαίο δρομολόγιο.

Δεν νοιάζονται αν πληρώνονται τρία λεωφορεία και η μεταφορά γίνεται με ένα, αν κατεβάζουν μαθητές ακόμα και νήπια στη μέση του δρόμου περιμένοντας 15-20 λεπτά για να έρθει άλλο λεωφορείο να τους παραλάβει!!!

Δεν νοιάζονται για την ασφαλή – γρήγορη – άνετη και αξιοπρεπή μεταφορά των μαθητών. Νοιάζονται για τη μείωση του κόστους, τη μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών. Ήδη έχει μειωθεί στο 50%.

Δεν νοιάζονται να πάρει το δρομολόγιο το ταξί που έχει ή μπορεί να έχει έδρα, στα εκατοντάδες ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της Πελοποννήσου, νοιάζονται να «ανοίξει ο ανταγωνισμός στη Γκούρα και στη Γορτυνία στο Ζάρακα και στην ορεινή Μεσσηνία». Νοιάζονται σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου της ΕΕ και των Κυβερνήσεων να ανοίξει το τοπίο στη μεταφορά των μαθητών για τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Ακόμα και διεθνείς όπου θα δουλεύουν εξαθλιωμένοι μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί. Αρκεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όπως λένε.

Γκρίνιες και αντιπαραθέσεις.

Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι κόντρες Τατούλη – Σαμαρά, Τατούλη, Νικολάκου – Αλιφέρη, Τατούλη με βουλευτές ΝΔ στη Πελοπόννησο και ΠΑΣΟΚ σε Αρκαδία είναι για το πολιτικό μέλλον της κόρης και όχι για τα λαϊκά προβλήματα. Είναι όλοι ταγμένοι και δουλεύουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Νοιάζονται για τη νομή και τη διαχείριση της εξουσίας γι΄αυτό βλέπουμε τα ανοίγματα Τατούλη προς Σύριζα, που φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση τουλάχιστον στην υλοποίηση έργων όπως το ΣΔΙΤ για την παράδοση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.

Οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις επιτείνουν τα προβλήματα που γεννά η πολιτική του κεφαλαίου που με συνέπεια υλοποιούν όλοι τους.

Απέναντί τους είναι το ΚΚΕ γι΄αυτό και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας ήταν ο μόνος που καταψήφισε αυτές τις επιλογές στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή.   

Οι δήμοι μειώνουν απλήρωτα πρόστιμα με διακανονισμό

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 05-09-2017 11:02:27 am | από nskarmoutsos

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ενεργοποιούν τη δυνατότητα που παρέχει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οφειλέτες τους μπορούν, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, να απαλλαγούν έως και κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Αφορά οφειλές διαφόρων κατηγοριών -τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κ.ά.-, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί ως 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Ηδη ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους οφειλέτες να υποβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου αίτηση ρύθμισης προς τις υπηρεσίες του ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές προβλέψεις του άρθρου 52 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4483/2017.
Νωρίτερα, ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που κάλεσε από τις 9 Αυγούστου τους ενδιαφερομένους να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του για το ζήτημα του διακανονισμού.
Οι οφειλές μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται, κατά ποσοστό, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

  • Aν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
  • Αν εξοφληθούν σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
  • Αν εξοφληθούν σε είκοσι πέντε ως σαράντα οκτώ δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.
  • Aν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.
  • Αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις έως εκατό δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, πλην της τελευταίας, που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 52 του νόμου 4483/2017.
Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Πηγή: in.gr

Συνεχίζεται ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τη Δευτέρα 28-8-2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 27-08-2017 03:43:23 pm | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για τη Δευτέρα 28-8-2017, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για τη Κυριακή 27-8-2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 27-08-2017 09:28:36 am | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για τη Κυριακή 27-8-2017, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για το Σάββατο 26-8-2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 25-08-2017 09:19:48 pm | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για το Σάββατο 26-8-2017, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παιδιά ενός κατώτερου θεού»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 25-08-2017 03:50:22 pm | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία τραβηγμένη σήμερα, Παρασκευή 25-8-2017 στις 12.45, παρουσιάζει ράμπα με φορείο-καροτσάκι για Άτομα Με Ειδικές Ικανότητες στη Παραλία Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας, η οποία προφανώς θα είναι προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Υ.Σ: Από το 2011, εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=399, έχουμε επισημάνει την έλλειψη μέσων πρόσβασης στη θάλασσα για τα Άτομα Με Ειδικές Ικανότητες, στη περιοχή ευθύνης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και χρόνια τώρα η αδιαφορία των «αρμοδίω!ν» αρχών είναι αυταπόδεικτη!!!

Οργιο αυθαιρεσίας στις ελληνικές παραλίες

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-08-2017 02:20:42 pm | από nskarmoutsos

***Η «μάχη της ξαπλώστρας» παραμένει μια επαναλαμβανόμενη ήττα. Οι μισθωτές της παραλίας «απλώνονται» στον διπλάσιο ή τριπλάσιο χώρο, αμελούν την καθαριότητα, προσθέτουν τις δικές τους ημιμόνιμες κατασκευές.***

Είναι μία από αυτές τις παραλίες που μπορούν να «ξεπλύνουν» από πάνω μας την πόλη στιγμιαία, μόλις τα γυμνά πέλματα χωθούν στη ζεστή άμμο. Καταγάλανα νερά, υπέροχη φύση, λαμπερός ήλιος, όλα τα κλισέ του καλοκαιριού μαζεμένα σε μερικές εκατοντάδες μέτρα της απόληξης ενός νησιού. Κι όμως, χρόνο με τον χρόνο, ο παράδεισος αυτός γίνεται ολοένα και πιο μικρός: τα τραπεζοκαθίσματα φθάνουν στην άμμο, οι ξαπλώστρες καταλαμβάνουν το καλύτερο κομμάτι της παραλίας (ενίοτε με εξωφρενικές τιμές, χωρίς καν στοιχειώδεις παροχές), συχνά αγγίζουν το κύμα, η μουσική καλύπτει τον ήχο της θάλασσας. Χρόνο με τον χρόνο, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Η «μάχη της ξαπλώστρας» παραμένει μια επαναλαμβανόμενη ήττα. Οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη μίσθωση και τον έλεγχο των αιγιαλών υποστηρίζουν ότι ελάχιστοι είναι οι επιχειρηματίες που τηρούν το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει: οι περισσότεροι «απλώνονται» στον διπλάσιο ή και τριπλάσιο χώρο, αμελούν τα απαραίτητα κενά και την καθαριότητα, προσθέτουν τις δικές τους ημιμόνιμες κατασκευές. Ή ακόμα χειρότερα: συχνά ανακαλύπτονται επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται παραλίες χωρίς καμία άδεια (και μίσθωμα). Η πολιτεία υπόσχεται για ακόμα μία χρονιά ότι θα δώσει λύση, γνωρίζοντας ότι της λείπουν τα βασικά μέσα για να το πράξει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: οι παραλίες και οι αιγιαλοί όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο αποφασίζει κατά περίπτωση για τα έργα που πραγματοποιούνται σε αυτές (λ.χ. λιμενικά) ή τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης τους (λ.χ. σε ένα ξενοδοχείο). Εξαίρεση αποτελεί η μίσθωση αιγιαλών και παραλιών για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποχρεωτικά προσωρινές κατασκευές. Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους δήμους πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση με κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας ένα ποσοστό στο κράτος.

Προβλήματα

Το μοντέλο είχε προβλήματα: οι μισθώσεις έγιναν αντικείμενο συναλλαγής και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα «μαύρα» ποσά ξεπερνούσαν εκείνα που αποδίδονταν στα ταμεία των δήμων και του κράτους. Επιπλέον, οι έλεγχοι γίνονταν μόνο ύστερα από καταγγελίες, καθώς ελάχιστοι δήμαρχοι ήταν διατεθειμένοι να συγκρουστούν μεσούσης της τουριστικής περιόδους με τους (τελικά όχι και τόσο) επαγγελματίες του τουρισμού.

Η πρώτη ανατροπή στο μοντέλο αυτό έγινε το 2014, όταν αποφασίστηκε οι μισθώσεις να «περνούν» υποχρεωτικά από το κεντρικό κράτος, δηλαδή από τις κτηματικές υπηρεσίες (ονομάζονται πλέον Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας) και τα κατά τόπους «αυτοτελή» γραφεία τους. Οι προθέσεις ήταν καλές: να σταματήσει η ροή «μαύρου χρήματος» και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος.

Η δεύτερη ανατροπή έγινε φέτος, επίσης με καλές προθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών (συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας), που είναι ο διαχειριστής αιγιαλών και παραλιών, προχώρησε για πρώτη χρονιά στην «παράκαμψη» των δήμων για επιλεγμένες παραλίες, τη μίσθωση των οποίων δημοπράτησε ηλεκτρονικά. Επίσης, προβλέφθηκε η δυνατότητα μακροχρόνιων μισθώσεων (έως τρία χρόνια) σε κάποιες περιπτώσεις, ανατρέποντας τον κανόνα τού «όλα κάθε χρόνο από την αρχή».

Την τελευταία ώρα

Παρά τις καλές προθέσεις, όμως, οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι διευκόλυναν την κατάσταση. Τα ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα (και ήδη επιφορτισμένα με άλλες αρμοδιότητες) «αυτοτελή γραφεία δημόσιας περιουσίας» παρέλυσαν από τον φόρτο της δουλειάς. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών επέτειναν το πρόβλημα εκδίδοντας για ακόμα μία χρονιά την «τελευταία ώρα» (για την ακρίβεια στα τέλη Μαΐου) την απαραίτητη απόφαση, που ορίζει τη διαδικασία μίσθωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «αυτοτελές γραφείο δημόσιας περιουσίας» στις Κυκλάδες, όπως και πολλά ακόμα, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συνάπτει νέα μισθωτήρια, παρότι βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού. Επιπλέον, η νέα οργανωτική δομή δημιούργησε μια ακατανόητη γραφειοκρατία, καθώς και η παραμικρή απόφαση των αυτοτελών γραφείων πρέπει να εγκρίνεται από την περιφερειακή διεύθυνση, αφού προηγηθεί η απαραίτητη αλληλογραφία. Για παράδειγμα, οι αποφάσεις των αυτοτελών γραφείων Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου και Λέσβου πρέπει να εγκρίνονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου στον Πειραιά. «Το πηγαινέλα των εγγράφων είναι ένας ψυχολογικός θάνατος», λέει υπάλληλος της υπηρεσίας. «Ακόμα κι αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, έρχεται κάποια στιγμή που παραιτείσαι».

Απαντήσεις σε εννέα ερωτήσεις

– Πώς παραχωρείται μια παραλία;

Είτε έπειτα από διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού από τον δήμο (ή τις περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών) είτε απευθείας σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής που βρίσκονται μπροστά από την παραλία. Υποθετικά, η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο έως την 1η Απριλίου, ώστε οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί έως την 1η Ιουνίου (κάτι που βέβαια στην πράξη δεν έχει μέχρι σήμερα τηρηθεί).

– Πόσο διαρκεί η παραχώρηση;

Κανονικά, λήγει στο τέλος του έτους, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να συναφθεί συμβόλαιο για δύο ή τρία χρόνια, χωρίς να ορίζεται υπό ποιες προϋποθέσεις.

– Πώς ορίζεται το μίσθωμα;

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, το ποσόν που έχει καταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Το 70% καταλήγει στον δήμο και το 30% στο Δημόσιο (στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του υπουργείου το ποσοστό είναι 50-50).

– Τι επιτρέπεται;

Η παραχώρηση γίνεται για «απλή χρήση», δηλαδή για εκμίσθωση ξαπλωστρών, ομπρελών, τραπεζοκαθισμάτων, θαλάσσιων μέσων αναψυχής, λειτουργία τροχήλατης καντίνας.

– Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της παραχωρημένης ακτής;

Δεν είναι σαφές. Σε ένα σημείο της σχετικής απόφασης αναφέρεται ότι ο δήμος «έχει την υποχρέωση να μεριμνά» για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι οι μισθωτές «οφείλουν να μεριμνούν» για ακριβώς τα ίδια.

– Πού μπορούν να καταγγελθούν παραβάσεις;

Στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, στα κατά τόπους αυτοτελή γραφεία δημόσιας περιουσίας, στους δήμους.

– Τι οφείλουν να τηρούν οι επιχειρηματίες;

Οφείλουν να εξασφαλίζουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και στον αιγιαλό και να μεριμνούν για την ασφάλεια των λουομένων και των διερχομένων στον παραχωρούμενο χώρο. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που να αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία (λ.χ. «ίσιωμα» αμμοθινών).

– Τι ισχύει για τις προστατευόμενες περιοχές;

Η παραχώρηση επιτρέπεται όπου υπάρχει νόμιμα υφιστάμενος δρόμος πρόσβασης και στάθμευσης (και εκτός αμμοθινών). Απαγορεύονται επεμβάσεις, όπως ισοπέδωση θινών, εκρίζωση φυτών, οι μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές.

– Πού απαγορεύεται η παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας;

Εκτός από τις θέσεις όπου αυτό ορίζεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή προστασίας αρχαιοτήτων, εξαιρούνται και περιοχές για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος: όλοι οι παράκτιοι νησιωτικοί υγρότοποι, καθώς και οι περιοχές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων. Επίσης, στο παράκτιο τμήμα από Νέδα προς Βορράν και μέχρι το ρέμα Μπραζέρη προς Νότο, του Κυπαρισσιακού Κόλπου, για λειτουργία θαλάσσιας αναψυχής και τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης. Και στις παράκτιες περιοχές του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάδι Ιστιαίας και κοινότητας Ασμηνίου Ευβοίας, του Μύρτου Κεφαλληνίας, των Δήμων Αργους και Μιδέας, της κοινότητας Λάρδου της Ρόδου, της Αλυκής Ασφενδίου και Πυλίου της Κω και των κοινοτήτων Καλαμίτσι-Αμυγδάλι, Μάζης, Γεωργιούπολης, Κουρνά, Φυλακής, Καστέλλου Χανίων και Επισκοπής Ρεθύμνης.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις