Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Η θάλασσα «τρώει» τη στεριά στο -Μύλο- της Παραλίας Αγίου Ανδρέα

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 22-01-2018 05:36:19 pm | από nskarmoutsos

Νο 1.

Το φωτογραφικό υλικό, το οποίο τραβήχτηκε στις 22-1-2018 14.20, είναι αποκαλυπτικό της «διάβρωσης!» που έχει υποστεί η παραλία γύρω από το -Μύλο- της Παραλίας Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας, εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.377027&lon=22.778348&z=20&m=b.

Βασικές επιπτώσεις:

  1. Ο -Μύλος- είναι μέσα στη θάλασσα, πάνω από 15 μέτρα.
  2. Φαίνονται τα «σπλάχνα» (χώμα) της παραλίας.
  3. Ο πύργος του ναυαγοσώστη μπαίνει στη θάλασσα και πρέπει να μετακινηθεί.
  4. Κλπ.

Υ.Σ: Η «κωλυσιεργία» στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου!! θα αποβεί μοιραία, κατά πως πάει. 

Νο 2.

Νο 3.

Νο 4.

Μπλακάουτ στο Παλιό λιμάνι

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 25-12-2017 09:54:26 am | από nskarmoutsos

Έπεσε «μαύρο» χτες το βράδυ στο Παλιό λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

Σ.Σ: Το πράσινο φανάρι εισόδου, όπως και το κόκκινο, στο λιμάνι Παραλίου Άστρους είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργεί και με εφεδρική πηγή ενέργειας, γιατί η μη φωτοβολία του είναι επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα.  

(Φωτ. 24-12-2017, 21.45)

Το «αυτονόητο!»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 01-12-2017 06:03:09 pm | από nskarmoutsos

Ο κοινός νους απουσιάζει από το τόπο μας, το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Το φωτογραφικό υλικό, τραβηγμένο στις 1-12-2017 15.30, στη περιοχή του Ατσίγγανου στο Παράλιο Άστρος -εδώ http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.426377&lon=22.762760&z=18&m=b- δείχνει 2 αγωγούς όμβριων υδάτων βουλομένους κατά το 70% (βλέπε κόκκινη γραμμή).

Υ.Σ: Τα λόγια είναι περιττά!! 

Χείμαρρος ΤΑΝΟΣ, (ο εφιάλτης στο δρόμο για τη θάλασσα)

Κατηγορία Τοπική αυτοδιοίκηση | Αναρτήθηκε 03-05-2011 08:51:47 am | από nskarmoutsos

Ο χείμαρρος Τάνος αναφέρεται σε γραπτές πηγές:

  1. Γύρω στο 150 μ.χ. από τον Περιηγητή Παυσανία, το πρωτότυπο κείμενο έχει ως εξής:  ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ /Ελλάδος περιήγησις/Κορινθιακά: «….ἀνατείνει δὲ ὑπὲρ τὰς κώμας ὄρος Πάρνων, καὶ Λακεδαιμονίων ἐπ` αὐτοῦ πρὸς Ἀργείους ὅροι καὶ Τεγεάτας εἰσίν: ἑστήκασι δὲ ἐπὶ τοῖς ὅροις Ἑρμαῖ λίθου, καὶ τοῦ χωρίου τὸ ὄνομά ἐστιν ἀπ` αὐτῶν. ποταμὸς δὲ καλούμενος Τάναος--εἷς γὰρ δὴ οὗτος ἐκ τοῦ Πάρνωνος κάτεισι--ῥέων διὰ τῆς Ἀργείας [καὶ] ἐκδίδωσιν ἐς τὸν Θυρεάτην κόλπον….»
  2. Πιο σύγχρονη καταγραφή του Τάνου και της καταστροφικής μανίας του έχουμε κατά το 1835 από το υπόμνημα του Μιχαήλ Λογοθέτη που αναφέρει τα εξής: «….εδαπανήσαμεν ουκ ολίγα εις προχώματα του χειμάρρου καταστάντος αχαλίνωτου και φθοροποιού καθ’ όλην την πεδιάδαν ένεκα της ορμής αυτού, και ιδίως την βορεινήν, αλλ’ επετύχωμεν να χαλιναγωγώμεν και μεταφέρωμεν ευκόλως όπου η ανάγκη των κτημάτων….».

Ο περίφημος Τάναος  (Τάνος) λοιπόν, κύριος υπεύθυνος για τις πλημμύρες και με συνέπεια αυτών τις καταστροφές βασικά στο Παράλιο Άστρος, όπως  φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος εμείς οι απόγονοι δε πήραμε υπόψη τις παραινέσεις και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, τυγχάνοντες εξυπνότεροι!!!! αυτών, και εξηγώ: 1. Στην αεροφωτογραφία του 1945, με προσεκτική παρατήρηση θα δούμε ότι στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Τάνου δεν υπάρχει κατοικία ή υποστατικό. 2. Στην αεροφωτογραφία του 1960, με προσεκτική παρατήρηση θα δούμε ότι το μόνο κτίσμα που υπάρχει είναι το υποστατικό Σακαλή με τις φιστικιές. 3. Στη δορυφορική φωτογραφία του 2013, με απλή παρατήρηση βλέπουμε την επέκταση της κατοικημένης περιοχής.

Ιδού ο άνθρωπος, -ποιώντας την νήσσαν- ξεχνάει τις νήσσες που έπλεαν ΕΔΩ και περιφρονεί τα αντιπλημμυρικά έργα των προγόνων του (π.χ  Χάντακας).

Η φανερή έλλειψη αντιπλημμυρικής μελέτης φαίνεται στις σπασμωδικές κινήσεις των Δημοτικών αρχών διαχρονικά, καλοί είναι οι καθαρισμοί και μάλιστα αν γίνονται και εθελοντικά αλλά η σύγκριση με το υπάρχον πρόβλημα που ακούει Τάνος είναι, ένα βουνό με μια μύγα. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που κατατρύχουν τον Τάνο: 1. Η δυσαρμονία της κοίτης που είναι και το κύριο πρόβλημα: α). Το πλάτος της κοίτης στο ύψος του συνοικισμού Κάτω Βέρβαινα είναι  130 μέτρα. β). Το πλάτος της κοίτης λίγο πριν φτάσει στη γέφυρα του Παραλίου Άστρους (εκβολές) είναι 13 μέτρα –αδιάψευστοι μάρτυρες οι δορυφορικές φωτογραφίες-. 2. Η κοίτη στη διαδρομή από τον Βιολογικό μέχρι τις εκβολές είναι χαμηλή σε σχέση με τον όγκο νερού που θα δεχθεί από μεγάλες νεροποντές.

Στα παραπάνω συνέτειναν στο πρόβλημα οι εγκέφαλοι!!!, που είχαν τη φαεινή ιδέα τη δεκαετία του 70 να μπαζώσουν σηκώνοντας  το δρόμο Παραλίου Άστρους-Άργους από τις εκβολές μέχρι το Παληόχανο και στην ουσία να κάνουν φράγμα, με αποτέλεσμα τα νερά σε περίπτωση που θα σπάσει ο χείμαρρος να κατευθυνθούν  στο Παράλιο Άστρος.

Υ.Γ: Δυστυχώς η υποβάθμιση- η ανυποληψία που έχει πέσει ο τόπος από εχθρούς και φίλους βαθαίνει και εξαιτίας {της λογικής των έργων βιτρίνας +  (ασβεστώματα, σκούπες, καλλωπισμός  κλπ) + χωματοφάγους + την ανυπαρξία μελέτης και σχεδιασμού από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα}, βλέπετε έτσι γίνεται η άγρα πελατών (ψηφοφόρων) και η μεγάλη συγκομιδή στο τέλος της 5ετίας, πάντως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Να είμαστε βέβαιοι όμως πολλοί από εμάς, ότι ένα πρωί θα σηκωθούμε από το κρεβάτι μας κολυμπώντας και έχοντας ανά χείρας ψαροντούφεκο «είναι μαθηματικά βέβαιο», και για του λόγου το αληθές πατήστε ΕΔΩ.

«Βοήθα, Παναγιά μου, και μη χειρότερα»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-11-2017 05:00:31 pm | από nskarmoutsos

Στη περιοχή «Πόρτες» έχουμε τη παγκόσμια πρωτοτυπία!! να πλημμυρίζουμε και από τη βροχή και από τη θάλασσα, βλέπε εδώ https://www.facebook.com/astros.paralio/posts/1609728442385907, έτσι τα «μπαλώματα» που κάνουν, να σκάβουν πρόχειρους τάφρους όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» είναι άνευ σημασίας, αφού η θάλασσα πάραυτα τους κλείνει.

Σημειωτέο ότι, η πεδιάδα του Άστρους κατατάσσεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για πλημμύρες, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32323.

(Φωτ. 16-11-2017, 14.25)

*Ο τίτλος είναι από στίχο του Σπύρου Γιατρά.

Κατέβασε ποτάμι ο «χείμαρρος» Ατσίγγανος

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 15-11-2017 01:54:55 pm | από nskarmoutsos

Τα έχουμε πει, εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=31078, και τα έχουμε ξαναπεί κι απ’ ότι φαίνεται θα τα ξαναλέμε για πολύ ακόμα; για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στον Ατσίγγανο και όχι μόνο!!

Υ.Σ: Το φωτογραφικό υλικό δεν είναι δυνατό να «διαψευστεί», Τετάρτη 15 -11-2017 11.40.

ΥΠΕΣ-ΑΣΕΠ: 9.000 προσλήψεις στους δήμους -Τον Μάρτιο οι προσωρινοί πίνακες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:04:53 am | από nskarmoutsos

Περίπου στις 9.000 θα φτάσει ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodiokisi.gr, τόσο ο αριθμός των υπαλλήλων, όσο και η διαδικασία των προσλήψεων, «κλείδωσε», σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την ηγεσία του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του ΑΣΕΠ και τη Διευθύντρια Προκηρύξεων, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Στη διάρκεια της συνάντηση καθορίστηκαν οι χρόνοι και οι όροι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και ο χρόνος έκδοσης της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Στη βάσει αυτή συμφωνήθηκε να σταλεί άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας, το αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το σύνολο των προσλήψεων, ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν αυξήθηκε κατά μεγάλο βαθμό, αφού εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, που είχαν υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα δήμοι της χώρας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις αρχικά.

Στόχος του υπουργείου αλλά και του ΑΣΕΠ είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Γι΄ αυτό το λόγο ορίστηκαν υπεύθυνοι τόσο από το υπουργείο, όσο και από το ΑΣΕΠ και καθορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία και να ξεπερνούν τάχιστα, όποια πιθανά προβλήματα υπάρξουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018 και να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων. Στους σχεδιασμούς τους υπουργείου είναι η προκήρυξη να βγει στον αέρα μέχρι τα τέλη του χρόνου ή ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι προσωρινοί πίνακες να έχουν δημοσιευθεί έως 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των “παρατασιούχων”.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να μην υπάρξει κανένα κενό αφού τον Μάρτιο του 2018, λήγουν και οι ανανεώσεις των συμβάσεων που έγιναν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

«Ελλάς το μεγαλείο σου!!»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 12-11-2017 09:39:19 am | από nskarmoutsos

Μια απίστευτη γκάφα ενός υπαλλήλου του δήμου Περιστερίου που μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια στάθηκε η αφορμή ώστε η διαδικασία ανάθεσης και διαγωνισμών να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Σε απόφαση σχετικά με διαγωνισμό για την προμήθεια αδρανών υλικών στον Δήμο Περιστερίου, δημοσιευμένη στη «Διαύγεια», στην παράγραφο 9.3, που αφορά στην τεχνική και την επαγγελματική ικανότητα του εργολάβου, υπάρχει μια... ασυνήθιστη αναφορά.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι συμμετέχοντες αποδεικνύουν την τεχνική τους επάρκεια με μια σειρά από όρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση καταλόγου «συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών...».

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, το κείμενο της προκήρυξης διακόπτεται από μία παρένθεση στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το».

Πηγή: topontiki.gr

Οι δήμοι θα πληρώσουν για τις χωματερές

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-11-2017 08:18:19 pm | από nskarmoutsos

Τον «λογαριασμό» για τις παράνομες χωματερές στέλνει στους δήμους –και σε δύο περιφέρειες– η πολιτεία. Κάνοντας την απειλή ετών πράξη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Η δυνατότητα καταλογισμού στους υπαίτιους (δήμους, περιφέρειες) των προστίμων που πληρώνει η χώρα για τις παράνομες χωματερές, τα λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2012 (ν. 4042/12). Η διαδικασία εξειδικεύθηκε το 2014 με κοινή απόφαση των Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2123Β), αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο), το υπουργείο Περιβάλλοντος (Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος) απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας τη λίστα των προστίμων, ζητώντας τον επιμερισμό τους στους υπαίτιους. Η λίστα εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών (στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) τον Σεπτέμβριο και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και εστάλη προς υπογραφή στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο, το «μερίδιο» κάθε δήμου ή περιφέρειας από τα πρόστιμα θα παρακρατηθεί από την τακτική τους χρηματοδότηση.

Η εισήγηση των δύο συναρμόδιων για το θέμα των απορριμμάτων υπουργείων αφορά την κατανομή του κατ’ αποκοπήν προστίμου (10 εκατ. ευρώ) και των τριών πρώτων εξαμήνων της χρηματικής ποινής (η οποία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των παράνομων χωματερών που παρέμεναν στην εξεταζόμενη περίοδο ενεργές ή είχαν κλείσει αλλά δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί). Η χρηματική ποινή ήταν 10,36 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (2.12.14-2.6.15, αρχικά 14 εκατ. ευρώ τα οποία μειώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων), 9,92 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο (έως 2.12.15) και 6,88 εκατ. ευρώ για το τρίτο εξάμηνο (έως 2.6.16): συνολικά, μαζί με το κατ’ αποκοπήν πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 37,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές έχουν πληρώσει συνολικά 45,44 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για τις χωματερές (4,52 εκατ. ευρώ το τέταρτο εξάμηνο και 3,76 εκατ. ευρώ το πέμπτο εξάμηνο), ενώ ο υπολογισμός της επόμενης χρηματικής ποινής θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ποιοι πληρώνουν

Ποιοι δήμοι θα πληρώσουν; Ολοι οι δήμοι οι οποίοι λειτουργούσαν τις 290 παράνομες χωματερές για τις οποίες καταδικαστήκαμε από το Ευρωδικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Στον επιμερισμό που πραγματοποίησαν τα υπουργεία, το ανωτέρω ποσό που θα καταβάλει ο κάθε ΟΤΑ είναι 320.000 ευρώ ανά παράνομη χωματερή (80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η χωματερή παρέμενε ενεργή). Κάποιοι δήμοι βέβαια είχαν περισσότερες από μία. Για παράδειγμα, όταν καταδικάστηκε η χώρα μας:

• Ο Δήμος Τρίπολης διέθετε οκτώ παράνομες χωματερές, στα δημοτικά διαμερίσματα Κορυθίου, Μαντίνειας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Φαλάνθου (2), Τρίπολης και Λεβιδίου.

• Ο Δήμος Αργους - Μυκηνών διέθετε επτά παράνομες χωματερές· τρεις στις Μυκήνες και από έναν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοποδίου, Λέρνας, Αλέας και Αχλαδόκαμπου.

• Ο Δήμος Μεσσήνης διέθετε επτά παράνομες χωματερές (Αιπείας, Ανδρούσης, Αριστομένους, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Τρικόρφου).

• Από έξι χωματερές διέθεταν οι Δήμοι Σιντικής Σερρών, Κορινθίων.

• Από πέντε χωματερές οι Δήμοι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Γορτυνίας Αρκαδίας, Ευρώτα Λακωνίας, Τριφυλλίας Μεσσηνίας.

• Από τέσσερις χωματερές οι Δήμοι Πέλλας, Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Ερμιονίδας Αργολίδας, Σπάρτης.

• Από τρεις χωματερές οι Δήμοι Νάουσας Ημαθίας, Αμφίπολης Σερρών, Νέας Ζίχνης Σερρών, Βόλβης Θεσσαλονίκης, Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Πύλου - Νέστορος Μεσσηνίας, Χαλκιδέων, Ικαρίας, Τήνου.

Eξαιρέσεις

Να σημειωθεί ότι στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής, οι δήμοι θα πληρώσουν το 40% του προστίμου και το υπόλοιπο 60% η Περιφέρεια (στην Αττική ΕΣΔΝΑ), καθώς σε αυτές είχε μεταβιβαστεί η ευθύνη για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Επομένως, το «βάρος» ειδικά για τους πολυπαραβάτες δήμους της Πελοποννήσου θα είναι πιο ελαφρύ. Το πρόστιμο είναι επίσης μισό αν η χωματερή είχε κλείσει αλλά δεν είχε αποκατασταθεί και μηδενίζεται όταν κλείσει η υπόθεση.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν τελικά θα υπογράψει την απόφαση καταλογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, ή θα επιλέξει... να την αφήσει για τον διάδοχό του, όπως οι πέντε προκάτοχοί του από το 2012.

Ξαναχρησιμοποιούν κλειστούς ΧΑΔΑ

Στις 41 ανέρχονται σήμερα οι παράνομες χωματερές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι 21 από αυτές είναι χωματερές που έκλεισαν και έχουν αποκατασταθεί, αλλά... επαναχρησιμοποιούνται· οι 17 εξ αυτών στην Πελοπόννησο. Πολλές ακόμα «ξεφυτρώνουν» ανά διαστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, όχι πλέον όπως στο παρελθόν, αλλά ως περιστασιακός χώρος απόθεσης: κοινώς, όπου βολεύει.

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σήμερα σε λειτουργία παραμένουν 20 χωματερές: οι οκτώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τρεις στη (νησιωτική) Αττική, οι δύο στο Βόρειο Αιγαίο και από μία στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 21 που έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, αλλά, ελλείψει νόμιμων χώρων διάθεσης, οι δήμοι αποφάσισαν να τις ξαναχρησιμοποιήσουν: οι 17 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δύο στη Στερεά Ελλάδα και από μία στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, ο κατάλογος περιλαμβάνει και 33 χωματερές που έκλεισαν, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί: οι εννέα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι επτά στην Αττική, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία, οι τρεις στη Στερεά Ελλάδα, από δύο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Δυτική Ελλάδα και μία στα νησιά του Ιονίου.

Αυτές είναι οι «επίσημες» χωματερές, δηλαδή όσες βασίζονται στον κατάλογο της ευρω-καταδίκης του 2014. Εκτοτε και δεδομένης της πίεσης που έχει ασκηθεί για το κλείσιμο των παλαιών χωματερών, ορισμένοι δήμοι προχωρούν στη δημιουργία νέων, επιλέγοντας μια διαφορετική οδό: εγκαταλείπουν τα σκουπίδια σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ανάλογες καταγγελίες φθάνουν συνεχώς στα υπουργεία, στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε περιφέρειες με μεγάλο πρόβλημα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά καταγγελία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη, με την υπόθεση να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωδικαστήριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις