Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Ρεζερβέ» παραλία!!

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 21-07-2017 10:10:19 am | από nskarmoutsos

Οι φωτογραφίες τραβηγμένες στη κεντρική ακτή του Παραλίου Άστρους, εδώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.413864&lon=22.763720&z=18&m=b- σήμερα Παρασκευή 21-7-2017 08.45, δείχνουν ομπρέλες «μόνιμα» στερεωμένες στην αμμουδιά και αρκετές με ξαπλώστρες δεμένες πάνω τους με αλυσίδα, λες και έχουν πιάσει πρώτη θέση «πίστα».

Αυτού του είδους η «ασθένεια» -κατάληψη της παραλίας-, βλέπε εδώ https://www.facebook.com/astros.paralio/photos/a.1112710782087678.1073741826.1112710715421018/2013202092038538/?type=3&theater, εξαπλώνεται σαν ιός με μεγάλη ταχύτητα.

Υ.Σ: Στους «νόμιμους» «καταληψίες» της παραλίας -μισθωμένες ξαπλώστρες-, έρχονται να προστεθούν και οι παράνομοι, «Ωρέ που πάμε, που πάμε ωρέ!!» όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης.   

Τα αντιπλημμυρικά «έργα!!» του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 17-07-2017 03:04:31 pm | από nskarmoutsos

No 1.

Φτάνει μια καλοκαιρινή βροχή για να «απογυμνώσει» την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση!! του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Σημειωτέο ότι, όλη η παραλιακή ζώνη, από το Παλιόχανο ως τη Παραλία Αγίου Ανδρέα, εντάσσεται στη Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου για πλημμύρες, δείτε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=15426.  

Οι 2 φωτογραφίες τραβηγμένες σήμερα Δευτέρα 17-7-2017, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

Α) Νο 1. Περιοχή «Πόρτες» 12.25, σε αυτό το σημείο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.400407&lon=22.753485&z=19&m=b-, το πρόβλημα το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, δείτε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=29053

Β) Νο 2. Στον Ατσίγγανο δίπλα από το ναυαγοσωστικό πύργο 12.55, το πρόβλημα έχει επισημανθεί επίσης πολλές φορές, δείτε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=31078

No 2.

Από σκουπίδια πάμε «καλά», δόξα τω θεώ!!

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-07-2017 09:00:45 am | από nskarmoutsos

Οι φωτογραφίες τραβηγμένες στο ίδιο garbage point, κοντά στη συμβολή των οδών Δεληγιάννη και Ύδρας -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.415609&lon=22.763658&z=19&m=b- στο Παράλιο Άστρος, δείχνουν μία, λίαν επιεικώς, απαράδεκτη κατάσταση.

(Φωτ. Κυριακή 16-7-2017, 09.00)

«Καθαρές παραλίες!!»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 14-07-2017 10:18:39 am | από nskarmoutsos

Τα δοχεία για τα απορρίμματα που βρίσκονται στις ακτές του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας πρέπει να αδειάζουν σε καθημερινή βάση, αλλιώς είναι «δώρο άδωρο».

Το δοχείο της φωτογραφίας βρίσκεται στη κεντρική ακτή του Παραλίου Άστρους, εδώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.413834&lon=22.763524&z=20&m=b- και τις περισσότερες φορές ξεχειλίζει και τα σκουπίδια σκορπίζονται στην αμμουδιά.

(Φωτ. Παρασκευή 14-7-2017 08.45) 

Για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου γνωμοδοτεί αρνητικά σε έργο που πλήττει σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 11-07-2017 02:31:12 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Στη χθεσινή συνεδρίαση (10 – 07 – 2017) το Πε.Συ. καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το έργο: Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 KV Πελοπόννησος – Κρήτη, έργο που αν γίνεται θα απογειώσει τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ (κύρια Ανεμογεννήτριες) στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Θλιβερή εξαίρεση οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν την τέλεση αυτού του εγκλήματος.

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη:

«Η διασυνδετική γραμμή Μολάοι – Νεάπολη 150KV θα συνδεθεί Νότια με το υποβρύχιο καλώδιο Πελοπόννησος – Κρήτη μέσω του Τερματικού Σταθμού Αντιστάθμισης Πελοποννήσου και βόρεια από Μολάους με Μεγαλόπολη με τη νέα γραμμή μεταφοράς υπερύψηλής τάσης 400KV (150 KV σήμερα).

Το είχαμε πει και στη συζήτηση για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου το τονίζω και σήμερα.

Ενώ γίνεται λόγος για απρόσκοπτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη ο στόχος είναι να επιλυθούν τεχνικά προβλήματα του συστήματος ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι ΑΠΕ στην Κρήτη. Από 289MW που είναι σήμερα σε πάνω από 1000MW σε πρώτη φάση, έχουν ήδη δανειοδοτηθεί άλλα 650MW ώστε να εκτιναχθεί στα ύψη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ στην Κρήτη, για να αρθούν κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν. Στο χρόνο που θα χρειαστεί να γίνουν τα έργα για το καλώδιο διασύνδεσης όχι μόνο τα αδειοδοτημένα MW θα έχουν ολοκληρωθεί και θα περιμένουν τη διασύνδεση, αλλά και άλλα που θα αδειοδοτηθούν από εδώ και μετά. Μετά την απόσβεση του κόστους διασύνδεσης είναι αμφίβολο αν θα προκύψει έστω μικρό όφελος δηλαδή μικρή μείωση του κόστους Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αφού η ενέργεια που προβλέπεται να μεταφερθεί αν μεταφερθεί στην Κρήτη θα είναι από την πλέον ασύμφορη μονάδα, τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης, που όχι τυχαία προτείνει από χρόνια ο όμιλος Κοπελούζου. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιο όφελος αυτό δεν θα διαχυθεί στους λαϊκούς καταναλωτές, θα γίνει επιδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να θυμίσω ακόμη ότι το έργο είναι ενταγμένο στα πακέτα Γιούνκερ και θα πάει προίκα στους Κινέζους και τους άλλους αγοραστές του ΑΔΜΗΕ.

Η γραμμή αυτή γίνεται και για να υπηρετήσει την τεράστια αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στη Νότια Λακωνία ιδιαίτερα τα μεγάλα έργα στην περιοχή του ΚΑΒΟ-ΜΑΛΙΑ που πριν δύο χρόνια είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί συνειρμούς.

Αλλά και οι χθεσινές πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη έγιναν σε περιοχή που αναπτύσσονται Αιολικά συγκροτήματα, μπορεί αυτό να μην δημιουργεί προβληματισμούς;

Άλλωστε γνωρίζετε ότι η ίδια ΣΜΠΕ του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται σε επέκταση των γραμμών για λόγους αύξησης των ΑΠΕ, το επισημάναμε και στη συζήτηση της ΣΜΠΕ που πρόσφατα εγκρίνατε.

Ολόκληρη η Λακωνία και ιδιαίτερα το Νότιο τμήμα μετατρέπεται σε δάσος ανεμογεννητριών και πυλώνων μεταφοράς.

Όσοι αποδέχονται την κυριαρχία των καπιταλιστικών συμφερόντων σ’ αυτά τα έργα, μοιραία στηρίζουν και τις οικονομικές και Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν στα Λαϊκά στρώματα. Στηρίζουν την ενεργειακή θηλιά στο λαιμό του λαού. Αφενός με τις γενναίες επιδοτήσεις για την κατασκευή των ΑΠΕ που κυμαίνονται γύρω στις 500.000 € ανά εγκατεστημένη μεγαβατώρα (MWh) και πληρώνονται από τους λαϊκούς καταναλωτές με το χαράτσι (τέλος) για τις ΑΠΕ με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αφετέρου με την εγγυημένη για δεκαετίες διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά σε πολύ υψηλές τιμές. Δύο με τρεις φορές ακριβότερα από Ανεμογεννήτριες, επτά με οκτώ από Φωτοβολταϊκά (Φ/Β).

Στηρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι γραμμές υψηλής τάσης στα λαϊκά στρώματα που κατοικούν δίπλα απ’ αυτές.

Τις επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα.

Την αύξηση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα.

Η επέκταση των ΑΠΕ σε ολόκληρες περιοχές θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Φιλολαϊκή λύση μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή ενέργειας (ορυκτά, Ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιούσια ώστε στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας ενέργειας θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕ

Στη χθεσιν

 

«Πύργος της Βαβέλ» η διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 11-07-2017 12:45:43 pm | από nskarmoutsos

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο ΦοΔΣΑ δεν συνεδρίασε χθες, για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης, καθώς τελικά δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου. Παρά την επίμονη ενημέρωση από την πλευρά της Περιφέρειας και κυρίως την καταληκτική προθεσμία που είχε τεθεί από την κυβέρνηση, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλο.

Σε χθεσινή ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία μεταφέρονται οι απόψεις του δημάρχου Π. Νίκα, η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις, ενώ επισημαίνεται πως «συνεδρίαση έπρεπε να γίνει, γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για το παραπάνω ζήτημα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017». Ετσι εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση που θα ανάψει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ, με τους βελτιωμένους όρους από τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Αντίθετα, η προσπάθεια αναστέλλεται, καθώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 5 δήμοι της Περιφέρειας (Κορινθίων, Αργους - Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας), 3 σωματεία και 2 πολίτες, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου) για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Υποστηρίζουν ότι πάσχει από έλλειψη ασυμβατότητας με τον εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μετά την αδιαφορία και την κωλυσιεργία από την πλευρά των δημάρχων.

Στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα στις 23 Ιουνίου, σε δηλώσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Φάμελλος είχε πετάξει το μπαλάκι στο ΦοΔΣΑ, στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «αν δεν θέλει την κεντρική διαχείριση που έγινε πιο δίκαιη, πιο φθηνή και πιο περιβαλλοντική, θα πρέπει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη».

Τότε, στη συνάντησή του με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας του είχε επιστρέψει το μπαλάκι, δηλώνοντας ότι αν ο ΦοΔΣΑ δεν πάρει απόφαση, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δώσει λύση, έστω και αν έχουν κόστος, πολιτικό και οικονομικό.

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη πρό(σ)κληση κ. Φάμελλος απάντησε πως η κυβέρνηση έχει ισχυρή αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και πως πρέπει αυτή να πάρει τις αποφάσεις, προσδιορίζοντας ότι «μέχρι τις 10 Ιουλίου θα περιμένουν την απάντηση του ΦοΔΣΑ». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την επάρκεια και το σθένος να λύσει τα προβλήματα». Τώρα πλέον ο υπουργός καλείται να αποδείξει αν εννοούσε πραγματικά αυτά που έλεγε.

Οσον αφορά τις βελτιώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση στο αρχικό σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης, είχε παρατηρήσει ότι «μειώσαμε το κατώφλι από τους 150.000 τόνους στους 100.000, μειώσαμε τη σύμβαση στα 21 χρόνια, στο 37% την κεντρική διαχείριση και προσθέσαμε 5 σταθμούς μεταφόρτωσης -γίνονται συνολικά 7- και τα φωτοβολταϊκά πάρκα».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Παράταση για απευθείας παραχώρηση χρήσης αιγιαλού

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 06-07-2017 09:09:07 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Οι Δήμοι θα μπορούν, μέχρι τις 7 Ιουλίου 2017, να συνάπτουν συμβάσεις απευθείας παραχώρησης.
Παρατείνεται έως την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017, η προθεσμία σύναψης συμβάσεων από τους Δήμους, για απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, για εκμίσθωση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ.
Την παράταση προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 2255/03-07-2017) του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και της υφυπουργού Οικονομικών, Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Η νέα ΚΥΑ αντικαθιστά την τελευταία παράγραφο του άρθρο 6 σχετικής ΚΥΑ της 12-05-2017 και αναφέρει:
«Ειδικά για τις μισθώσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους μέχρι 07-7-2017 και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23-6-2017. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση απευθείας παραχώρησης μέχρι 07-7-2017 από τον Δήμο ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από τον Δήμο μέχρι 23-6-2017, εντός των επόμενων 5 ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο ΠΔΔΠ ή ΑΓΔΠ. Μέχρι 31-7-2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις (συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης)».

Πηγή: real.gr

Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα κολύμβησης στις παραλίες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 05-07-2017 09:46:27 pm | από nskarmoutsos

Εξαιρετική η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στις παραλίες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, σύμφωνα και με την τελευταία μέτρηση -25-6-2017-από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς & Ιονίου. 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για σήμερα Τετάρτη 5-7-2017

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 05-07-2017 09:20:45 am | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τετάρτη 5-7-2017, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σχολικό έτος 2017-2018: Καμία αλλαγή για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 04-07-2017 04:39:10 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους)

Ιδρύσεις, Προαγωγές Υποβιβασμοί, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων προβλέπονται σε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών που ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Για την Αρκαδία, δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ αλλαγή.

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις