Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Οι δήμοι μπαίνουν σε πρόγραμμα για μια «Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 31-03-2018 09:07:11 am | από nskarmoutsos

Σε μια «Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» στοχεύει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Dogs' Voice μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει σε δήμους εντός και εκτός Αττικής.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η Έλενα Δέδε, υπεύθυνη επικοινωνίας «στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τεχνογνωσία στους δήμους, για την προώθηση των υιοθεσιών, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων σε κάθε δήμο προκειμένου να γίνουν στοχευμένα κάποιες στειρώσεις».

Το πρόγραμμα αστικής πανίδας αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εφαρμόζεται ήδη στον Άλιμο, την Ελευσίνα και το δήμο Σπάτων- Αρτέμιδας, ενώ από την καινούργια χρονιά ήδη έχουν ενταχθεί κι άλλοι δήμοι όπως η Γλυφάδα και το Κορωπί. «Το πρόγραμμά μας έχει πέντε πυλώνες, όπως η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου, το δεύτερο έχει να κάνει με την δήλωση δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες στο να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις, είτε να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ, το τρίτο κομμάτι είναι οι υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου, το τέταρτο μέρος είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού που κάνουμε σε σύμπραξη με τις ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων και ο τελευταίος πυλώνας είναι οι εκδηλώσεις που κάνουμε με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων» αναφέρει η κ. Δέδε.

Υπογραμμίζει ότι ήδη οι άνθρωποι της ...φωνής των σκύλων «που δεν είναι μόνο των σκύλων τελικά αλλά και της γάτας» βρίσκονται σε επαφή και σε συνεννόηση και με τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις του κάθε δήμου όπου γίνεται ξεχωριστή μελέτη. «Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μην έχουμε αδέσποτα καθώς υπάρχουν πιο αυξημένα επίπεδα ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι η αύξηση των καταγγελιών, αν και υπάρχει ακόμη "ο νόμος της σιωπής" στις μικρές κλειστές κοινωνίας που κανείς δεν βγαίνει να πει ποιος το έκανε καθώς υπάρχει φόβος» επισημαίνει η κ. Δέδε.

«Φοβούνται το προφίλ ενός ανθρώπου που μπορεί να βασανίζει ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα ότι μπορεί να κάνει κακό και σε άνθρωπο. Το αισιόδοξο είναι ότι για τις περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις και φυσικά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κόσμος θέλει να φέρνει ενώπιον δικαιοσύνης αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι είναι το Dogs' Voice

«Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2015. Έχουμε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στη χώρα, µε περισσότερες από 809 οργανικές υιοθεσίες. Έχουμε καταφέρει να κινητοποιηθούν 480 ιδιώτες δωρητές, παρέχει στήριξη σε περισσότερες από 78 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας τράπεζα φαρμάκων για να καλύψει δαπανηρές θεραπείες αδέσποτων ζώων» τονίζει η κ. Δέδε και συμπληρώνει τις δράσεις του οργανισμού.

«Ο οργανισμός μας έχει προσφέρει περισσότερα από 700 κιλά ξηράς τροφής σε καταφύγια αδέσποτων ζώων σε όλη την Ελλάδα, δημιουργήσαμε ομάδα νομικής υποστήριξης για κακοποιήσεις ζώων, ενώ έχουμε ολοκληρώσει πανελλαδικές καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων».

«Θεωρούμε ότι μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα, με πολίτες που σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματά τους είναι εφικτή. Τώρα πλέον οι πολίτες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και στα περιστατικά κακοποίησης και βίας σε ζώα γι αυτό και καταγράφονται περισσότερες καταγγελίες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δέδε.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

ΑΣΕΠ: Τα πρώτα αποτελέσματα για την καθαριότητα των δήμων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 28-03-2018 06:29:56 pm | από nskarmoutsos

Στην έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων με βάση τα οποία θα προσληφθεί προσωπικό στην καθαριότητα των δήμων προχώρησε σήμερα το ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για τα προσωρινά αποτελέσματα για 217 (από τις 8.166 συνολικά) θέσεις και συγκεκριμένα για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι επιτυχόντες θα πιάσουν δουλειά από την ερχόμενη Δευτέρα με βάση τους προσωρινούς πίνακες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των πινάκων των 217 θέσεων ορίζεται μεταξύ 29 Μαρτίου και 10 Απριλίου (Τρίτη μετά το Πάσχα). 

Οσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, οι προσωρινοί πίνακες αναμένεται να εκδοθούν έως την Παρασκευή, το αργότερο Σάββατο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. 

► Δείτε ΕΔΩ τα προσωρινά αποτελέσματα ΠΕ και ΤΕ.

Πηγή: efsyn.gr

Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κυνουρίας ενάντια στους εργαζόμενους του ΚΔΑΥ και υπέρ του εργολάβου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-03-2018 10:23:00 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας)

Δελτίο τύπου

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας υλοποιώντας τους σχεδιασμούς για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, από καιρό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις για την ενδιάμεση προσωρινή διαχείριση. Τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων, που κυριολεκτικά λειτουργούν σαν ανοιχτή χωματερή την έχει παραχωρήσει σε εργολάβο με όρους και προϋποθέσεις πολύ ευνοϊκές για τον εργολάβο σε βάρος των εργαζόμενων και των δημοτών μας (έχουμε ενημερώσει αναλυτικά με προηγούμενες ανακοινώσεις).

Ο εργολάβος που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες έφτασε στο σημείο να μην τους πληρώνει καν τα μεροκάματα της εξαθλίωσης.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, η Δημοτική Αρχή, κάλυπτε τον εργολάβο και δεν παρενέβη όπως είχε υποχρέωση (το ΚΔΑΥ είναι του Δήμου) για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και κυρίως την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων.

Αρνήθηκε να εφαρμόσει το Νόμο 3669/2008 αρ 37 παράγραφος 9 όπως του ζήτησαν οι εργαζόμενοι που προβλέπει ότι μπορεί να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να τα κρατήσει από τον πρώτο λογαριασμό πληρωμής του εργολάβου και συνέχισε να πληρώνει τον εργολάβο.

Όταν οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, η Δημοτική Αρχή που είναι στο πλευρό του εργολάβου, ξεπερνώντας κάθε όριο, του συνέστησε να κορυφώσει τις παρανομίες του και να κηρύξει ανταπεργία (lock - out).

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14-3-2018 η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε το θέμα για συζήτηση Εκτός Ημερήσιας Διάταξης καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

  1. Να πληρώσει άμεσα ο Δήμος τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ. Νόμος 3669/2008 άρθρο 37 παράγραφος 9.
  2. Ο Δήμος να ορίσει Δικηγόρο ώστε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και αν ο εργολάβος αρνηθεί, να κινηθεί ο Δήμος νομικά εναντίον του, να κατασχέσει περιουσιακά του στοιχεία.
  3. Να αποκλειστεί από το διαγωνισμό αν έχει καταθέσει φάκελο για να διεκδικήσει σύμφωνα με την προκήρυξη το έργο,.

Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην απεργοσπαστική της τακτική, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του εργολάβου και καταψήφισε και τις τρεις προτάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των εργατών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση (πρόσκειται στη Ν,Δ) ψέλλισε κάποια ευχολόγια και τάχθηκε και αυτή με τον εργολάβο καταψηφίζοντας και τις τρεις προτάσεις.

Αμέσως μετά συζητήθηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για να πληρωθεί ο εργολάβος.

Από κοινού οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες τους ψήφισαν να πληρωθεί ο εργολάβος παρότι γνώριζαν ότι δεν πληρώνει τους εργαζόμενους.

Καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια συμφέροντα υπηρετεί η Δημοτική Αρχή και οι δυνάμεις που συντάσσονται μαζί της. Καλούμε τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ να συνεχίσουν όλοι μαζί, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ΚΔΑΥ.

 

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Λεφτά στους Δήμους για Παιδικές Χαρές

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-03-2018 08:55:32 am | από nskarmoutsos

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, την απόφαση ενεργοποίησης της πρόσκλησης προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ για την «Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών των Δήμων της Χώρας» στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ».
Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους της Χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της ψυχαγωγίας των ανηλίκων. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαΐου 2018.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
-Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού των παιδικών χαρών.
-Κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση ασφαλούς δαπέδου των παιδικών χαρών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
-Κάθε είδους δαπάνη για την προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου και επαρκούς φωτισμού, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (δήμο), διαμορφώνεται βάσει των κάτωθι κριτηρίων:

α) Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ.
β) Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους:
β1) Χρηματικό ποσό 200.000 ευρώ προσαυξημένο με ποσό ίσο με τον μόνιμο πληθυσμό του δήμου, εφόσον δεν υπάρχει σε αυτόν οικισμός άνω των 5.000 κατοίκων.
β2) Χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 90% του αθροίσματος των 200.000 ευρώ συν ποσού ίσου με το μόνιμο πληθυσμό του δήμου, εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένας οικισμός άνω των 5.000 κατοίκων.

Επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στη λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών στη βάση των νέων, σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας οι οποίοι αυστηροποιούν τις προδιαγραφές για την προστασία των παιδιών. Η προαναγγελία της ενίσχυσης έχει ήδη γίνει δεκτή ιδιαίτερα θετικά από τους αιρετούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό Παιδικών Χαρών με τη βοήθεια της πολύπλευρης χρηματοδότησης και τις ουσιαστικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Πρόκειται για την τρίτη πρόσκληση που εκδίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», το οποίο έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ για το 2018. Με τη συγκεκριμένη πρόκληση βρίσκονται πλέον στη διάθεση των δήμων συνολικά 180 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων τους και την αναβάθμιση Παιδικών Χαρών. Μαζί με τον «ΦιλόΔημο Ι», οι δράσεις του οποίου αναμένεται να ενεργοποιηθούν σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση των δήμων συνολικά 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Ο «ΦιλόΔημος Ι» έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 με δυνατότητα επέκτασης στα 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες δυνατότητες επιπρόσθετης ενίσχυσης του έργου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιχορηγεί και την εξόφληση οφειλών τους, αλλά και έργα λόγω έκτακτων αναγκών.

Πηγή: moriasnews.gr

Διακοπή κυκλοφορίας από Άγιο Πέτρο προς Ι.Μ. Μαλεβής-Άστρος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-03-2018 12:09:13 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου)

Στα πλαίσια εκτέλεσης εργολαβίας που εκτελεί η Υπηρεσία Συγκοινωνικών Εργων της ΠΕ Αρκαδίας στην έξοδο του Αγίου Πέτρου προς Άστρος για την αποκατάσταση βατότητας της Επαρχιακής οδού με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης κατάντι της οδού, σας ενημερώνουμε ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από Άγιο Πέτρο προς Ι.Μ. Μαλεβής-Άστρος από σήμερα 14-03-2018 έως 04-04-2018.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από την Επαρχιακή Οδό Τρίπολης – Ριζών – Άστρους - Χάνι Κοπανίτσα - Αγ.Ιωάννη – Μαλεβής -Αγ. Πέτρου. Ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων που προορίζονται για Καστρί-Άγ. Πέτρο θα διεξάγεται κανονικά από την Επαρχιακή οδό Ρίζες –Καστρί -Αγ. Πέτρος. 

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Ακίνητα αξίας αρκετών δισ. ευρώ τελούν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από τους δήμους όλης της χώρας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-03-2018 09:31:48 am | από nskarmoutsos

Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ακινήτων στην Αθήνα μετά 80 έτη

Ακίνητα αξίας αρκετών δισ. ευρώ τελούν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από τους δήμους όλης της χώρας, ακόμα και επί δεκαετίες, χωρίς να διακρίνεται κάποια διάθεση για επίλυση ενός ζητήματος, που όχι μόνο θίγει βάναυσα την ιδιοκτησία ακινήτου, αλλά κυρίως πλήττει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, καθώς πολλά από τα εν λόγω ακίνητα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε κεφάλαια της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν δεσμευθεί ακόμα και πριν από 80 χρόνια! Πλέον, οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις κρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του δήμου ως ώριμες να αποζημιωθούν, καθώς έχουν καθορισμένες τιμές αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια και οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει αίτηση διατήρησης της απαλλοτρίωσης, δηλαδή δεν έχουν ζητήσει την άρση της, ώστε να τα αξιοποιήσουν οι ίδιοι.

Επίσης, η αξία τους έχει προσδιοριστεί από πιστοποιημένο εκτιμητή, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει επανειλημμένως αίτημα για την προώθηση της απαλλοτρίωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε άρση της δέσμευσης. Τα απαιτούμενα κεφάλαια βρέθηκαν μέσω της μεταφοράς υφιστάμενων πιστώσεων των τεχνικών έργων, για τα οποία πλέον η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μεταξύ των ιδιοκτητών που χρήζουν αποζημίωσης περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η Εκκλησία της Ελλάδος, η ΔΕΗ και ιδιώτες. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται οικόπεδο ενός στρέμματος στην πλ. Μητροπόλεως, το οποίο ανήκει στην Εθνική και δεσμεύθηκε το 1972 και η τρέχουσα αξία του εκτιμήθηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ. Αλλο παράδειγμα αφορά ακίνητο 2,7 στρεμμάτων της Εκκλησίας, στη συμβολή των οδών Αγ. Πάντων, Αν. Τσόχα, Π. Κυριακού και Λ. Αλεξάνδρας, το οποίο έχει δεσμευθεί από το 1992 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Σήμερα λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης, με την εκτιμηθείσα αξία του να ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Η Εκκλησία θα λάβει 302.000 ευρώ και για ακίνητο 306 τ.μ. επί των οδών Μιχαλακοπούλου, Πόντου και Λαοδικείας, που έχει διαμορφωθεί σε πλατεία, όντας δεσμευμένο με διάταγμα του 1939!

Πεθαίνουν περιμένοντας...

Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε χθες και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), επισημαίνοντας ότι οι πολυετείς δεσμεύσεις ακινήτων δεν αίρονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ακόμα και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. «Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προϋπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η νομοθέτηση ρύθμισης, βάσει της οποίας θα γίνεται αυτόματη και πλήρης άρση των δεσμεύσεων, εφόσον αυτές έχουν διαρκέσει πέραν των οκτώ ετών, με ταυτόχρονη απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ο νέος Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 13-03-2018 08:54:46 am | από nskarmoutsos

Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει ο νέος Καλλικράτης που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με το Βήμα ο αναμορφωμένος Καλλικράτης, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας .
Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών , όπως είναι η « έξυπνη « κάρτα δημότη και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.

Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες .
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι « θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».

Πηγή: in.gr

Ανταπεργία (lock – out) στην επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και μη καταβολή δεδουλευμένων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 09-03-2018 03:22:25 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο ττύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ανταπεργία (lock – out) στην επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και μη καταβολή δεδουλευμένων.

Η επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ, με ιδιοκτήτη τον κ. Ρέντζο Θεόδωρο, προχώρησε σε ανταπεργία (lock – out) από 06/03/2018 έως 09/03/2018 της Μονάδας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ως απάντηση στην κινητοποίηση των εργαζομένων για την διεκδίκηση δεδουλευμένων.

Οι 12 εργαζόμενοι τις επιχείρησης είναι απλήρωτοι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, για το λόγο αυτό με μαζικές διαδικασίες και την στήριξη του σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες στα καταστήματα και Α.Ε Ν. Αρκαδίας ξεκίνησαν κινητοποιήσεις την Δευτέρα 5/3/2018.

Το Σωματείο έκανε καταγγελία από τις 06/03/2018 στο ΣΕΠΕ Αρκαδίας και καλεί την υπηρεσία να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του εργολάβου. Μέχρι σήμερα ο εργολάβος συνεχίζει την ανταπεργία.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι είναι το δεύτερο περιστατικό ανταπεργίας (lock – out) που καταγγέλλεται στο ΣΕΠΕ Αρκαδίας, (το πρώτο ήταν στην Recycling South East LTD στη ΒΙΠΕ Τρίπολη- ΚΔΑΥ Τρίπολης και είχε γίνει αντίστοιχη ερώτηση από το ΚΚΕ την 19/9/2017) αλλά δεν έχει γίνει καμία ενεργεία μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε, ότι η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κυνουρίας ενώ γνώριζε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και έχει το δικαίωμα να τους πληρώσει απευθείας αξιοποιώντας το άρθρο 37 παράγραφος 9 του Νόμου 3669/2008, προτίμησε να πληρώσει τον εργολάβο.

Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατρέπει σε πραγματικό κάτεργο το χώρο δουλειάς. Με αποφασιστικότητα προωθεί το διακαή πόθο των εργοδοτών, που είναι η νομιμοποίηση της ανταπεργίας, για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διεκδίκησης από τους εργαζόμενους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

  • Να σταματήσει άμεσα η ανταπεργία (lock – out) στην επιχείρηση GREENMEDIA ΕΠΕ
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα
  • Να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ που στην ουσία κάνουν διαχείριση σύμμεικτων αποβλήτων

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Στο «ναρκοπέδιο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 12-02-2018 09:58:47 am | από nskarmoutsos

Μέσα σε έναν λαβύρινθο νομοθετικών ρυθμίσεων, χωρίς κωδικοποίηση, με ασάφειες, κενά και αντιφάσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση με φτωχή στελέχωση, ανεπαρκείς υποδομές και πόρους καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα συμπτώματα δυσλειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να υπηρετήσει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Τις περισσότερες φορές δεν τα καταφέρνει.

Οι δημότες δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στα ίδια αγαθά ή στις ίδιες υπηρεσίες, πολλές φορές ακόμα και μέσα στον ίδιο δήμο, ενώ αυθαίρετοι φορολογικοί και πολεοδομικοί νόμοι λειτουργούν πάντοτε σε βάρος του δημότη. Από την άλλη πλευρά, οι υποδομές και οι υπηρεσίες πολλών δήμων - ακόμα και των μεγάλων - αποτυγχάνουν στο να κατανείμουν δίκαια τα βάρη. Αδυνατούν ακόμα και να εισπράξουν. Υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει χρήματα από παραβάσεις εδώ και μία 20ετία και υπάρχουν άλλοι που απαιτούν από πολίτες χρέη τα οποία δεν έχουν επαρκώς βεβαιωθεί.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέρχονται από την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τα «Εσοδα των Δήμων και το Κράτος Δικαίου» που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 9.2.2018 στη Θεσσαλονίκη. Αναζητώντας τις ρίζες των παθογενειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης τις απέδωσε στις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις και στις αποσπασματικές παρεμβάσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

«Στη διαδρομή των τελευταίων 20 ετών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας κλήθηκε να προσαρμόσει τις δομές, λειτουργίες και υπηρεσίες της στις προβλέψεις πολλαπλών, άλλοτε περισσότερο ολοκληρωμένων αλλά συνήθως εξαιρετικά αποσπασματικών, θεσμικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Ποττάκης. «Οι φορείς της κλήθηκαν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της μειωμένης και με καθυστερήσεις παρεχόμενης χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, πιο έντονα την τελευταία δεκαετία. Ως αντιστάθμισμα, και για τη διασφάλιση της οικονομικής τους επάρκειας και αυτοτέλειας, μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επιβολή και στην είσπραξη των λοιπών δημοτικών εσόδων, ανταποδοτικών τελών φόρων και προστίμων» συμπλήρωσε.

Ανάμεσα σε δημότες και δήμους

Ο Συνήγορος του Πολίτη βρίσκεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και μία 20ετία, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αποδέκτης πάσης φύσεως διενέξεων ανάμεσα σε δήμους και δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 1998-2016 κατατέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη 207.614 αναφορές, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές αφορούσαν θέματα τα οποία πραγματεύεται η συγκεκριμένη έκθεση. Καθοριστικής σημασίας μάλιστα ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του ΣτΠ προς τις δημοτικές αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία, απαλλάσσοντας από τα δημοτικά τέλη τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ο Συνήγορος στην επταετία 2010-2017 δέχθηκε χιλιάδες αναφορές με αίτημα τη διαμεσολάβησή του σε δήμους ώστε να απαλλαγούν από τα τέλη καθαριότητας ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και καταστημάτων κλειστών, που η ηλεκτροδότησή τους είχε διακοπεί κι όμως κλήθηκαν να καταβάλουν προσαυξημένα πρόστιμα.

Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι δήμος της Αττικής εισπράττει τέλη καθαριότητας από ιδιοκτήτες ακινήτων κλειστών, μη ηλεκτροδοτούμενων, ενώ γειτονικός δήμος απέχει από την είσπραξη τελών καθαριότητας για ανάλογη περίπτωση ακινήτου.

Οπως επισημαίνεται στην παρούσα έκθεση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «ασκεί αρμοδιότητα κυριαρχικής διοίκησης και στο πλαίσιο των φορολογικών της εξουσιών οφείλει να ενεργεί αυστηρά εντός των συνταγματικών και νομοθετικών δεσμεύσεων έναντι των πολιτών, με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματά τους».

Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας

Ωστόσο, όπως αποκαλυπτικά προκύπτει από την έκθεση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Χαρακτηριστικά:

l Διαπιστώνεται ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας εξαιτίας της διαφοροποίησης του ύψους διαφόρων τελών, με κριτήριο την ιδιότητα του δημότη. Από αναφορές πολιτών προκύπτει ότι πολλοί δήμοι κατά τον καθορισμό των διαφόρων ανταποδοτικών τελών θεσπίζουν υψηλότερα τέλη για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγιά τους, δεν είναι δηλαδή δημότες.

l Υπάρχουν δήμοι που έχουν καθορίσει μειωμένα τέλη κοιμητηρίων, χαμηλότερες συνδρομές για την πρόσβαση σε αθλητικές υπηρεσίες και οικονομικές ελαφρύνσεις από τέλη καθαριότητας, λόγω αναπηρίας, μόνο όμως για τους δημότες του δήμου που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

l Σε περιπτώσεις τελών ύδρευσης υπέρ ΑμεΑ που εξετάστηκαν, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η νομοθετική προτροπή να ισχύουν ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια, πέφτει στο κενό.

l Υπάρχει δήμος που διαμόρφωσε την τιμολογιακή πολιτική του για την υπηρεσία ύδρευσης με κριτήριο τον χρόνο ανέγερσης των ακινήτων που υδροδοτεί χωρίς να υπάρχει κάποιος νόμιμος λόγος για αυτό. Μια πρακτική που εισάγει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας.

Υστερα από διαμεσολάβησή του, ο Συνήγορος κατάφερε πρόσφατα ώστε δήμος της Πελοποννήσου να επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασής του, περί απαλλαγής των ΑμεΑ δημοτών του, από τα τέλη καθαριότητας και στα άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι δημότες άλλου δήμου και κατοικούν ή διαμένουν στον δήμο αυτόν.

Διακρίσεις και στα κοιμητήρια

Πολλά φαινόμενα παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας έχουν εντοπιστεί γύρω από την οικονομική διαχείριση των νεκροταφείων από τους δήμους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
l Δήμος επιβάρυνε δημότη, δικαιούχο οικογενειακού τάφου, με ποσό 2.000 ευρώ και πλέον λόγω παράτασης του χρόνου εκταφής, χωρίς ποτέ να τον έχει ενημερώσει για τη σχετική υποχρέωσή του. Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, ο δήμος διέγραψε το πρόστιμο.
l Αλλος δήμος, εντελώς αυθαίρετα, εκχώρησε την αρμοδιότητα διαχείρισης του κοιμητηρίου σε γραφείο τελετών κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, απόφαση που τελικώς ανακλήθηκε.
l Χαρακτηριστική περίπτωση ακραίας υπέρβασης είναι η περίπτωση μεγάλου δήμου που επιβάλλει για κάθε κατασκευή τάφου εργολαβικό δικαίωμα στους εργολήπτες/μαρμαρογλύπτες και εκείνοι με τη σειρά τους το εισπράττουν από τους συγγενείς των θανόντων. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει διευκρινίσει ότι η κατασκευή μνημείου δεν μπορεί να αποτελεί αιτία δημοτικού εσόδου.
Αναφορικά με την είσπραξη των δημοτικών εσόδων, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι η αυστηρότητα των προστίμων δεν διασφαλίζει τη συμμόρφωση των πολιτών προς τις υποχρεώσεις τους. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ότι τα αυστηρά πρόστιμα σπανίως πληρώνονται καθώς οι οφειλές αυτές διαγράφονται μερικώς ή ολικώς.
Ενα άλλο μεγάλο θέμα που «ανοίγει» στην Εκθεσή του ο Συνήγορος είναι ο ανεπαρκής ή πλημμελής έλεγχος νομιμότητας των κανονιστικών αποφάσεων των δήμων. Αν και το υφιστάμενο πλαίσιο προσδιορίζει τον τρόπο εποπτείας των κανονιστικών αποφάσεων, εν τούτοις οι εποπτικοί μηχανισμοί δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία των θεσμών και να διακυβεύεται η έννοια του Κράτους Δικαίου.

Πηγή: tovima.gr

ΥΠΕΣ-ΑΣΕΠ: 9.000 προσλήψεις στους δήμους -Τον Μάρτιο οι προσωρινοί πίνακες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:04:53 am | από nskarmoutsos

Περίπου στις 9.000 θα φτάσει ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodiokisi.gr, τόσο ο αριθμός των υπαλλήλων, όσο και η διαδικασία των προσλήψεων, «κλείδωσε», σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την ηγεσία του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του ΑΣΕΠ και τη Διευθύντρια Προκηρύξεων, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Στη διάρκεια της συνάντηση καθορίστηκαν οι χρόνοι και οι όροι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και ο χρόνος έκδοσης της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Στη βάσει αυτή συμφωνήθηκε να σταλεί άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας, το αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το σύνολο των προσλήψεων, ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν αυξήθηκε κατά μεγάλο βαθμό, αφού εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, που είχαν υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα δήμοι της χώρας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις αρχικά.

Στόχος του υπουργείου αλλά και του ΑΣΕΠ είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Γι΄ αυτό το λόγο ορίστηκαν υπεύθυνοι τόσο από το υπουργείο, όσο και από το ΑΣΕΠ και καθορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία και να ξεπερνούν τάχιστα, όποια πιθανά προβλήματα υπάρξουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018 και να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων. Στους σχεδιασμούς τους υπουργείου είναι η προκήρυξη να βγει στον αέρα μέχρι τα τέλη του χρόνου ή ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι προσωρινοί πίνακες να έχουν δημοσιευθεί έως 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των “παρατασιούχων”.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να μην υπάρξει κανένα κενό αφού τον Μάρτιο του 2018, λήγουν και οι ανανεώσεις των συμβάσεων που έγιναν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις