Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

500.000 ευρώ ετησίως εξοικονομεί από την ανακύκλωση ο δήμος Θεσσαλονίκης

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 08-05-2018 09:37:46 am | από nskarmoutsos

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακυκλώνει ετησίως 12.000 τόνους απορριμμάτων, εξοικονομώντας πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση εγκαινίων του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, στο περίπτερο 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο θεσμός, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου, όπως φαίνεται και από την προσέλευση σχολείων και επισκεπτών.
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο,  είναι να λάβει χαρακτήρα κλαδικής έκθεσης για να αναδειχθεί η οικονομική διάσταση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Το 2017, όπως είπε, ο δήμος ανακύκλωσε το 19,5% των απορριμμάτων και την ίδια χρονιά ξεκίνησε η ανακύκλωση ρούχων, παπουτσιών και πιλοτικά η κομποστοποίηση στις λαϊκές αγορές.
Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε την ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν θεσμικά κενά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να βοηθήσει τους δήμους να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να τονώσουν την κυκλική οικονομία.
Στα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Πηγή: real.gr

Το Αρμυρίκι «θεϊκό δώρο» στις παραλίες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 11-04-2016 12:40:26 pm | από nskarmoutsos

Αρμυρίκια προς την περιοχή «Πόρτες»

Σε όλο το μήκος (10 χιλιομέτρων) της κύριας παραλίας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, από το Παλιόχανο μέχρι την Παραλία Αγίου Ανδρέα, τα Αρμυρίκια είναι διάσπαρτα, βλέπε φωτογραφικό υλικό.

Τα αρμυρίκια, αυτοφυή στις παραλίες μας, στολίζουν το τοπίο και μας προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους, τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν μας ζητάνε τίποτα ιδιαίτερο αλλά την στοιχειώδη φροντίδα τους.

Πρόταση: Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να προγραμματίσει, οσονούπω, τον καθαρισμό των αρμυρικιών σε όλη την προαναφερόμενη παραλία.

Σ.Σ: Πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα πληρώνουν αδρά για να φυτέψουν έτοιμα αρμυρίκια και εμείς που τα έχουμε «δωρεάν» πρέπει να τα προσέχουμε. Άλλωστε (τα αρμυρίκια) ζητάνε το μερίδιο τους από τα «ανταποδοτικά τέλη» για τις μισθώσεις των παραλιών από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το δικαιούνται.

Αρμυρίκια στον «Ατσίγγανο»

Νέα βήματα για απορρίμματα Πελοποννήσου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 23-02-2018 09:27:27 am | από nskarmoutsos

Το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον τοπικό σύνδεσμο των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΣΔΑ) έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η σύμβαση ορίζει το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, «αναβαθμίζοντας» τους δήμους σε κύριο του έργου, δεσμεύοντάς τους όμως απόλυτα στην συμμετοχή τους στην προς υπογραφή σύμπραξη (ΣΔΙΤ). Η υπογραφή σύμβασης είχε ζητηθεί και από την Περιφέρεια αλλά και τον υποψήφιο ανάδοχο προκειμένου να «μπλοκάρει» νομικά τους διαφωνούντες, μεγάλους δήμους της Πελοποννήσου που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα απορρίμματά τους στις ιδιωτικές μονάδες.

Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο τόσο από τον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατατέθηκε όμως στο Ελεγκτικό Συνέδριο από την Περιφέρεια μόλις πριν από ένα μήνα. Όπως ορίζει, ο ΦΟΣΔΑ (δηλαδή το συλλογικό όργανο των δήμων της Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) αναβιβάζεται σε κύριο του έργου, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε φορέα υλοποίησης, που θα παραδώσει τα ηνία μετά την κατασκευή των μονάδων (εκτός αν ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει τότε επάρκεια και οργάνωση να διαχειριστεί το έργο). Με αυτό το αντάλλαγμα, η Πολιτεία υποχρεώνει όλους τους δήμους να πληρώνουν ετήσιες εισφορές «που θα εξασφαλίζουν την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας από τη σύμβαση ΣΔΙΤ», να μην συνάψουν «συμβάσεις ή συμφωνίες με τρίτα πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών ανταγωνιστικών στο έργο» και «να παραδίδουν στις εγκαταστάσεις του έργου το σύνολο των υπολειπόμενων σύμμικτων αποβλήτων».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», έχει δύο ενδιαφέροντα σημεία:

-Αναφέρεται στις προσφυγές των δήμων Κορινθίων, Άργους- Μυκηνών, Τριπόλεως, Βόρειας Κυνουρίας και Κορινθίων κατά της προγραμματικής σύμβασης (απορρίφθηκαν όλες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), από την οποία προκύπτει η συνεχιζόμενη αντίδρασή τους στην ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη.

-Αναφέρει ότι, εφόσον οι δύο πλευρές επιθυμούν οι «βελτιώσεις» να ενσωματωθούν στη σύμβαση, αυτή θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως το πιθανότερο είναι οι αλλαγές (μείωση εγγυημένης ποσότητας από τις 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους, αύξηση σταθμών μεταφόρτωσης, δωρεά μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου από την ΤΕΡΝΑ στον ΦΟΣΔΑ κα) να μην ενταχθούν στη σύμβαση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών, αλλά σε τριμερή συμφωνία του αναδόχου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) της Περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, επόμενο βήμα είναι η Περιφέρεια να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ και ο ανάδοχος να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα για την υπογραφή της σύμβασης. Κατόπιν θα ακολουθήσει η πρόσκληση της Περιφέρειας για την υπογραφή του έργου.

Πηγή: kathimerini.gr

Εθνικό σχέδιο για αποχέτευση έως το 2023

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 09-02-2018 09:03:41 am | από nskarmoutsos

Περισσότεροι από τους μισούς οικισμούς μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων στη χώρα μας παραμένουν χωρίς αποχέτευση, παρότι το κεφάλαιο αυτό θα έπρεπε να έχει κλείσει... από το 2005. Η κάλυψη του κενού γίνεται θέμα βασικής προτεραιότητας –υπό την πίεση και των θεσμών– μέσω της εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδίου με ορίζοντα το 2020.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης) παρουσίασαν τα βασικά σημεία της στρατηγικής που θα αναπτυχθεί μέχρι το 2020 για να κλείσουν τα βασικά κενά σε υποδομές διαχείρισης λυμάτων.

Οπως ανέφεραν:

• Η Ελλάδα έχει 385 οικισμούς γ΄ προτεραιότητας (2.000-10.000 κατοίκων που διαθέτουν τα λύματά τους σε ευαίσθητο αποδέκτη ή 2.000-15.000 σε κανονικό αποδέκτη). Από αυτούς, οι 148 εξυπηρετούνται με αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

• Στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα σε 169 οικισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 92 από αυτά ξεκίνησαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, γεγονός ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα έργα αυτής της κατηγορίας (μεγάλες καθυστερήσεις με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.ά). Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται στα 654,6 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020.

• Σε 47 οικισμούς τα έργα δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς είτε δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες (στους 33) ή δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Ο προϋπολογισμός τους εκτιμάται στα 206,7 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το 2023.

• Τέλος, σε 21 οικισμούς ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί σωστά ή η αποχέτευση δεν καλύπτει όλη την περιοχή. Στόχος είναι τα προβλήματα να ξεπεραστούν έως το 2020.

Το βασικό ζήτημα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δεν είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. «Εχουμε δεσμεύσει 916 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και, εφόσον υπάρξουν και άλλες ανάγκες, έχουμε χρηματοδοτικές δυνατότητες: το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από κοινού με την ΕΤΕπ, το Ταμείο Υποδομών και το νέο πρόγραμμα για τους δήμους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Το ζητούμενο είναι να οργανωθούν η ωρίμανση των μελετών, η υποστήριξη των έργων και η παρακολούθηση της λειτουργίας τους από συχνά υποστελεχωμένους δήμους. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει μια νέα δομή, υπό την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. «Ολοι οι εμπλεκόμενοι υπογράψαμε στο τέλος του έτους προγραμματική συμφωνία και θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή καθοδήγησης. Σε 15 ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση το εθνικό και τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια για τα λύματα, ενώ θα δημιουργηθεί μια τεχνική γραμματεία για την υποστήριξη του εγχειρήματος», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Στόχος δεν είναι μόνο να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, αλλά να συμβάλουμε στη δημόσια υγεία». Πάντως, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης μίλησαν για γραφειοκρατία, ζητώντας τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι τελικά δεν πρόκειται να καταλογιστούν στους δήμους τα ευρωπρόστιμα από λύματα και χωματερές. «Ενα πρόστιμο σε έναν δήμο που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά θα μας αναγκάσει στο τέλος να τον στηρίξουμε, οπότε κυνηγάμε την ουρά μας», ανέφερε. «Σημασία έχει να καλύψουμε το κενό».

Πηγή: kathimerini.gr

 

Οι δήμοι θα πληρώσουν για τις χωματερές

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-11-2017 08:18:19 pm | από nskarmoutsos

Τον «λογαριασμό» για τις παράνομες χωματερές στέλνει στους δήμους –και σε δύο περιφέρειες– η πολιτεία. Κάνοντας την απειλή ετών πράξη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Η δυνατότητα καταλογισμού στους υπαίτιους (δήμους, περιφέρειες) των προστίμων που πληρώνει η χώρα για τις παράνομες χωματερές, τα λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2012 (ν. 4042/12). Η διαδικασία εξειδικεύθηκε το 2014 με κοινή απόφαση των Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2123Β), αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο), το υπουργείο Περιβάλλοντος (Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος) απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας τη λίστα των προστίμων, ζητώντας τον επιμερισμό τους στους υπαίτιους. Η λίστα εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών (στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) τον Σεπτέμβριο και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και εστάλη προς υπογραφή στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο, το «μερίδιο» κάθε δήμου ή περιφέρειας από τα πρόστιμα θα παρακρατηθεί από την τακτική τους χρηματοδότηση.

Η εισήγηση των δύο συναρμόδιων για το θέμα των απορριμμάτων υπουργείων αφορά την κατανομή του κατ’ αποκοπήν προστίμου (10 εκατ. ευρώ) και των τριών πρώτων εξαμήνων της χρηματικής ποινής (η οποία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των παράνομων χωματερών που παρέμεναν στην εξεταζόμενη περίοδο ενεργές ή είχαν κλείσει αλλά δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί). Η χρηματική ποινή ήταν 10,36 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (2.12.14-2.6.15, αρχικά 14 εκατ. ευρώ τα οποία μειώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων), 9,92 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο (έως 2.12.15) και 6,88 εκατ. ευρώ για το τρίτο εξάμηνο (έως 2.6.16): συνολικά, μαζί με το κατ’ αποκοπήν πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 37,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές έχουν πληρώσει συνολικά 45,44 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για τις χωματερές (4,52 εκατ. ευρώ το τέταρτο εξάμηνο και 3,76 εκατ. ευρώ το πέμπτο εξάμηνο), ενώ ο υπολογισμός της επόμενης χρηματικής ποινής θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ποιοι πληρώνουν

Ποιοι δήμοι θα πληρώσουν; Ολοι οι δήμοι οι οποίοι λειτουργούσαν τις 290 παράνομες χωματερές για τις οποίες καταδικαστήκαμε από το Ευρωδικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Στον επιμερισμό που πραγματοποίησαν τα υπουργεία, το ανωτέρω ποσό που θα καταβάλει ο κάθε ΟΤΑ είναι 320.000 ευρώ ανά παράνομη χωματερή (80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η χωματερή παρέμενε ενεργή). Κάποιοι δήμοι βέβαια είχαν περισσότερες από μία. Για παράδειγμα, όταν καταδικάστηκε η χώρα μας:

• Ο Δήμος Τρίπολης διέθετε οκτώ παράνομες χωματερές, στα δημοτικά διαμερίσματα Κορυθίου, Μαντίνειας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Φαλάνθου (2), Τρίπολης και Λεβιδίου.

• Ο Δήμος Αργους - Μυκηνών διέθετε επτά παράνομες χωματερές· τρεις στις Μυκήνες και από έναν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοποδίου, Λέρνας, Αλέας και Αχλαδόκαμπου.

• Ο Δήμος Μεσσήνης διέθετε επτά παράνομες χωματερές (Αιπείας, Ανδρούσης, Αριστομένους, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Τρικόρφου).

• Από έξι χωματερές διέθεταν οι Δήμοι Σιντικής Σερρών, Κορινθίων.

• Από πέντε χωματερές οι Δήμοι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Γορτυνίας Αρκαδίας, Ευρώτα Λακωνίας, Τριφυλλίας Μεσσηνίας.

• Από τέσσερις χωματερές οι Δήμοι Πέλλας, Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Ερμιονίδας Αργολίδας, Σπάρτης.

• Από τρεις χωματερές οι Δήμοι Νάουσας Ημαθίας, Αμφίπολης Σερρών, Νέας Ζίχνης Σερρών, Βόλβης Θεσσαλονίκης, Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Πύλου - Νέστορος Μεσσηνίας, Χαλκιδέων, Ικαρίας, Τήνου.

Eξαιρέσεις

Να σημειωθεί ότι στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής, οι δήμοι θα πληρώσουν το 40% του προστίμου και το υπόλοιπο 60% η Περιφέρεια (στην Αττική ΕΣΔΝΑ), καθώς σε αυτές είχε μεταβιβαστεί η ευθύνη για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Επομένως, το «βάρος» ειδικά για τους πολυπαραβάτες δήμους της Πελοποννήσου θα είναι πιο ελαφρύ. Το πρόστιμο είναι επίσης μισό αν η χωματερή είχε κλείσει αλλά δεν είχε αποκατασταθεί και μηδενίζεται όταν κλείσει η υπόθεση.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν τελικά θα υπογράψει την απόφαση καταλογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, ή θα επιλέξει... να την αφήσει για τον διάδοχό του, όπως οι πέντε προκάτοχοί του από το 2012.

Ξαναχρησιμοποιούν κλειστούς ΧΑΔΑ

Στις 41 ανέρχονται σήμερα οι παράνομες χωματερές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι 21 από αυτές είναι χωματερές που έκλεισαν και έχουν αποκατασταθεί, αλλά... επαναχρησιμοποιούνται· οι 17 εξ αυτών στην Πελοπόννησο. Πολλές ακόμα «ξεφυτρώνουν» ανά διαστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, όχι πλέον όπως στο παρελθόν, αλλά ως περιστασιακός χώρος απόθεσης: κοινώς, όπου βολεύει.

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σήμερα σε λειτουργία παραμένουν 20 χωματερές: οι οκτώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τρεις στη (νησιωτική) Αττική, οι δύο στο Βόρειο Αιγαίο και από μία στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 21 που έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, αλλά, ελλείψει νόμιμων χώρων διάθεσης, οι δήμοι αποφάσισαν να τις ξαναχρησιμοποιήσουν: οι 17 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δύο στη Στερεά Ελλάδα και από μία στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, ο κατάλογος περιλαμβάνει και 33 χωματερές που έκλεισαν, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί: οι εννέα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι επτά στην Αττική, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία, οι τρεις στη Στερεά Ελλάδα, από δύο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Δυτική Ελλάδα και μία στα νησιά του Ιονίου.

Αυτές είναι οι «επίσημες» χωματερές, δηλαδή όσες βασίζονται στον κατάλογο της ευρω-καταδίκης του 2014. Εκτοτε και δεδομένης της πίεσης που έχει ασκηθεί για το κλείσιμο των παλαιών χωματερών, ορισμένοι δήμοι προχωρούν στη δημιουργία νέων, επιλέγοντας μια διαφορετική οδό: εγκαταλείπουν τα σκουπίδια σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ανάλογες καταγγελίες φθάνουν συνεχώς στα υπουργεία, στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε περιφέρειες με μεγάλο πρόβλημα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά καταγγελία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη, με την υπόθεση να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωδικαστήριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκη Αδάμη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κυνουρίας για την διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-10-2017 10:57:31 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο το ετοίμασαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Τατούλη.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εξασφαλίζει εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την ΤΕΡΝΑ με βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα πηγαίνει στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 80,5 Ευρώ συν Φ.Π.Α. συν κόστος μεταφοράς συν ρήτρες ποιότητας και ποσότητας, για 28 ολόκληρα χρόνια και βλέπουμε. Στα πανηγύρια που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν αναδείχτηκε η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος του έργου, συμμετείχε το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ.

Τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τον κ. Τατούλη και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά, οι βουλευτές Πελοποννήσου της Ν.Δ. προσπαθούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες τους με επερωτήσεις κατά του εκλεκτού τους κ. Τατούλη, ουσιαστικά κάνουν επερωτήσεις κατά του εαυτού τους.

Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των επερωτήσεων.

Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Φλαμπουράρη, συμμετείχαν 5 υπουργοί της κυβέρνησης, 2 Γενικοί γραμματείς, ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, όπου εκφράστηκε κοινή βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.

Στις 12-9-2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ και με διάφορες μεθοδεύσεις αποφάσισαν με ισχνή πλειοψηφία (22 στους 53) να υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν φανατικοί διαφωνούντες, άλλοι που ήταν εκεί αποχώρησαν και δεν καταψήφισαν την πρόταση.

Οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στο ΦΟΔΣΑ πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της εγκληματικής απόφασης που απάλλαξε την κυβέρνηση από την ανάγκη να κάνει νομοθετική ρύθμιση που θα είχε επικοινωνιακό κόστος.

Έφτασαν στο σημείο, ο Νεοδημοκράτης κ. Αργειτάκος από το Δήμο Σπάρτης και ο Πασόκος κ. Τσιριγώτης από το Δήμο Μεγαλόπολης, να ψηφίσουν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων ΚΑΤΑ της ΣΔΙΤ.

Νωρίτερα το καλοκαίρι ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί με δηλώσεις του ΥΠΕΡ της ΣΔΙΤ.

Στις 20-9-2017 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και με εξίσου απαράδεκτες μεθοδεύσεις με ακόμη πιο ισχνή πλειοψηφία 18 στους 51 αποφάσισε ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης.

Όλοι δουλεύουν για την ΤΕΡΝΑ.

Στα 174,3 εκατομμύρια Ευρώ της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ προστέθηκαν άλλα 103,35 εκατομμύρια Ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ενδιάμεση διαχείριση ενώ υπάρχουν εξαγγελίες και για πανοπροίκια (π.χ. να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή και άλλων ΣΜΑ που θα πληρώσει το κράτος). Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον δύο φορές εκλεκτό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ. Τατούλη και τον κ. Γρυπιώτη ολοκληρώνουν τη βρώμικη δουλειά, εσείς εμφανίζεστε ως δήθεν διαφωνούντες.

Ποια είναι η διαφωνία σας; Διαφωνείτε με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, που για να κερδίζουν αυτοί θα πληρώνουν χοντρά οι δημότες;

Όχι βέβαια, στην επιλογή εργολάβου διαφωνείτε όλα στους εργολάβους τα δώσατε.

Κοροϊδεύετε τον κόσμο, η πλειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, είστε από τους πρώτους που κάνατε πράξη τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση – Προσωρινή διαχείριση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ στις 3-10-2014 αποφασίσατε να αγοράσετε οικόπεδο για να βάλετε το δεματοποιητή και άλλες εγκαταστάσεις για την ενδιάμεση διαχείριση.

Προκλητικά προεδρείο και πλειοψηφία αρνηθήκατε παράνομα να μπει σε ψηφοφορία η προτασή μου «να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, τα στοιχεία που διαμορφώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, να ξέρει ο Δήμος την ποσότητα που υποχρεώνεται από τη ΣΔΙΤ να παραδίδει κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ και άλλα στοιχεία».

Η απάντησή σας ήταν ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν το Δήμο.

Σας ενδιέφερε μόνο η υλοποίηση των σχεδιασμών της ΤΕΡΝΑ. 

Με χρήματα του κράτους της Περιφέρεις και του Δήμου, φτιάξατε τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια μέχρι που να ολοκληρώσει η ΤΕΡΝΑ τις δικές της εγκαταστάσεις.

Γιατί κρύβετε ότι η Άδεια Εκτέλεσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφέρει ρητά ότι ισχύει μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ; Αυτή η διάταξη είναι και στην ΑΕΠΟ του Δήμου Καλαμάτας και του Άργους – Μυκηνών, σε όλους τους Δήμους. Με τον κ. Τατούλη που τάχατες σκοτώνεστε, συνεργάζεστε μια χαρά για τις δουλειές της ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Τατούλης δεν σας έδωσε τον δεματοποιητή;

Δεν είναι μόνο ότι  έχετε διαλύσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και έχετε δώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου σε ιδιώτες με υψηλό κόστος, δώσατε σε ιδιώτες και τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης και μάλιστα με όρους εξασφαλισμένης κερδοφορίας του.

Στις εγκαταστάσεις του Δήμου, πληρώνετε στον εργολάβο 65 Ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, του πληρώνετε το Φ.Π.Α., του πληρώνετε ακόμη και το ρεύμα κι’ από πάνω καρπώνεται τα ανακυκλώσιμα και ότι άλλο ξεδιαλέξει.

Τι κάνει ο εργολάβος; Φτιάχνει βουνά από δεματοποιημένα και χύμα απορρίμματα, ο χώρος της προσωρινής διαχείρισης είναι ουσιαστικά ανοιχτή χωματερή και για να φύγουν τα σκουπίδια από εκεί (όποτε φύγουν και αν φύγουν) θα πληρώσουμε πάλι στην ΤΕΡΝΑ τεράστια ποσά, συν έξοδα μεταφοράς, συν Φ.Π.Α. για όλα αυτά. Το παράδειγμα των Διδύμων είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Λειτουργείτε κοντά δύο χρόνια αυτή την αθλιότητα και δεν έχετε ακόμη ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο πόσο μας κοστίζει.

Κυρίες και κύριοι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην επιλογή εργολάβου αλλά σε μια διαχείριση απαλλαγμένη από το κέρδος.

Γι’ αυτό προτείνω η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

WWF: Τραγικές ολιγωρίες στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-10-2017 09:41:43 am | από nskarmoutsos

Tη 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», παρουσίασε το WWF Ελλάς. Στην έκθεση περιγράφονται οι τραγικές ολιγωρίες που έχουν σημειωθεί στην Πελοπόννησο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται: «Για άλλη μια χρονιά, τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Δυστυχώς, η διπλή δεύτερη θέση της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και για τον αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, φαίνεται να παγιώνεται στον χρόνο, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες με σημαντική οικονομική διάσταση. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΕ για τις χωματερές».
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σύμφωνα με τη WWF στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος όγκος διοικητικών κυρώσεων σε δημοτικές αρχές και δημοτικές επιχειρήσεις για παράνομη διαχείριση αποβλήτων και λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Αρκετές αποφάσεις αφορούσαν τη μη σύννομη διάθεση αποβλήτων από εταιρείες παραγωγής χυμών και βεβαίως το διαχρονικό ζήτημα της παράνομης διάθεσης σε φυσικά οικοσυστήματα των αποβλήτων ελαιοτριβείων (κατσίγαρου).
«Ερωτηματικά ωστόσο δημιουργούνται» σημειώνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης «σχετικά με την κατάληξη των απορριμμάτων σε περιοχές που κλείνουν οι ΧΑΔΑ αλλά δεν διαθέτουν ακόμα ΧΥΤΑ ή άλλους νόμιμους χώρους διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων, πράγμα που αφορά κυρίως την Πελοπόννησο».
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία (πρόστιμα) που διέθεσε προς το WWF Ελλάς η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την Έκθεση στην Πελοπόννησο έχουν επιβληθεί τα υψηλότερα πρόστιμα στην Ελλάδα:

Οι καθυστερήσεις στην Πελοπόννησο
Ενδιαφέρον έχει η έκθεση της WWF και σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο:
«Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσίασε η κύρωση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, καθώς η πολυετής και ταραχώδης πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Μετά το πράσινο φως για τη νομιμότητα του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούλιο του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατόπιν επεισοδιακής συνεδρίασης, ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ στις 23 Νοεμβρίου 2016. Η κυβέρνηση έπραξε το ίδιο στις 30 Δεκεμβρίου 2016 με κ.υ.α των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή έθεσε τους δήμους -μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)- ως αρχή σχεδιασμού του ΠΕΣΔΑ. Από την άλλη μεριά, έθεσε και όριο στη δυναμικότητα των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) των δήμων, δηλαδή αυτών πέραν των τριών κεντρικών του ΠΕΣΔΑ, ώστε η λειτουργία τους να μη «συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας ΑΣΑ που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες ΜΕΑ σε λιγότερους από 100.000 tn /έτος». Υπενθυμίζεται ότι οι 100.000 tn /έτος αποτελούν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για τον ανάδοχο της κατασκευής και λειτουργίας των τριών κεντρικών ΜΕΑ με βάση τη συμφωνία της Διυπουργική Επιτροπή με την ανάδοχο εταιρία τον Φεβρουάριο του 2016.
Η επόμενη μάχη για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου διεξήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 όπου τελικά εγκρίθηκε το ΠΕΣΔΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Ωστόσο νέα καθυστέρηση προκλήθηκε από τον ΦΟΔΣΑ ο οποίος, λόγω των πολλών αντιδράσεων δημάρχων, αρνήθηκε να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση που ορίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των δήμων που θα προκύψουν με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ιδιώτη. Παράλληλα έθεσε ως προϋπόθεση την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από την κυβέρνηση, η οποία ήρθε με καθυστέρηση μηνών, τον Ιούνιο του 2017 με κ.υ.α. του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελικά, στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου όπου, με 22 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. Στις 20 Σεπτεμβρίου το κείμενο εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες. Μετά την έγκριση του κειμένου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία (ΤΕΡΝΑ) που επικράτησε στον διαγωνισμό».

Οι προσπάθειες των δήμων της Ελλάδας προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 22-10-2017 08:59:05 am | από nskarmoutsos

Στον δρόμο της ανακύκλωσης βαδίζουν τα τελευταία χρόνια οι δήμοι της Ελλάδας, άλλοι με πιο γοργά άλλοι με πιο διστακτικά βήματα, υποχρεωμένοι πάντως πλέον να εντείνουν την προσπάθεια καθώς στη χώρα μας το 81% των απορριμμάτων εξακολουθούν να θάβονται.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει προσπάθειες τοπικών κοινωνιών, το επίπεδο που έχουν φτάσει -άλλοτε ικανοποιητικό άλλοτε όχι- και τις ανάγκες που έχουν για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στον συγκεκριμένο τομέα.

Αφορμή στάθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προσαρμόζει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις τροποποιείται το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την εναλλακτική διαχείριση στην Ελλάδα, ενώ εισάγεται η αρχή «πληρώνω όσο πετάω».

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' βαθμού να προβαίνουν αυτοτελώς στην οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών τους αποβλήτων, ενώ με τις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου προβλέπεται η παροχή κινήτρων και η επιβράβευση των ΟΤΑ με βάση τα αποτελέσματά τους.

Ξεκινώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανίχνευση των βημάτων της ανακύκλωσης από τον ακριτικό Έβρο, χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επίπεδο οργάνωσης της ανακύκλωσης στους δήμους του νομού». «Πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης» μπορεί να χαρακτηρισθεί η Περιφέρεια Κρήτης με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης να έχουν αναλάβει δράση.

Στη Στερεά Ελλάδα, «το μεγάλο άνοιγα από τον εθνικό στόχο αποκαλύπτει και την ένταση της προσπάθειας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση που θα πρέπει να καταβληθεί. Λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων που παράγονται στην περιοχή οδηγούνται στην ανακύκλωση».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Λάρισας και κυρίως το θέμα της ανακύκλωσης, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην τοπική κοινωνία», ενώ στον Βόλο δηλώνουν «θετικοί και ανοιχτοί σε κάθε πρόταση για την προσαρμογή στη σύγχρονη μορφή ανακύκλωσης, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα μέσα». Σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία εντείνουν τις ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης.

«Κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων στα σχολεία, ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων, κάδους για ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ κάδους για βιοαπόβλητα, οικιακούς κομποστοποιητές και απορριμματοφόρα αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών, είναι μερικές από τις δράσεις ανακύκλωσης που έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο της Κέρκυρας». Την ίδια στιγμή στη Ρόδο «προτεραιότητα αποτελεί για τον δήμο η ανακύκλωση υλικών και ήδη εδώ και δύο μήνες, η προσπάθεια έχει ξεκινήσει με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα».

Στην κορυφή της περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται, τέλος, η Δυτική Μακεδονία ως «η μόνη περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει τον Εθνικό προϋπολογισμό με ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων ή αποβλήτων».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Μετ' εμποδίων η συμμετοχή των δήμων σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα Πράσινου Ταμείου

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 19-10-2017 11:57:57 am | από nskarmoutsos

Να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι στην υποβολή προτάσεων για έργα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, στο πρόγραμμά του «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (τώρα προβλέπεται ότι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν τουλάχιστον έναν οικισμό με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, βάσει της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ).
Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προϋπόθεση αυτή και καταγγέλλει ότι έτσι αποκλείεται η πλειονότητα των δήμων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μικρών, ορεινών και απομακρυσμένων.
«Για το λόγο αυτό η Ενωση», δήλωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, «καλεί τη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου και το εποπτεύον υπουργείο να ανακαλέσουν την εκδοθείσα Πρόσκληση και να αναπροσαρμόσουν τους όρους της, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τη διαδικασία υποβολής προτάσεων της πλειοψηφίας των δήμων».

Πηγή: real.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις