Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Βοήθα, Παναγιά μου, και μη χειρότερα»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 16-11-2017 05:00:31 pm | από nskarmoutsos

Στη περιοχή «Πόρτες» έχουμε τη παγκόσμια πρωτοτυπία!! να πλημμυρίζουμε και από τη βροχή και από τη θάλασσα, βλέπε εδώ https://www.facebook.com/astros.paralio/posts/1609728442385907, έτσι τα «μπαλώματα» που κάνουν, να σκάβουν πρόχειρους τάφρους όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» είναι άνευ σημασίας, αφού η θάλασσα πάραυτα τους κλείνει.

Σημειωτέο ότι, η πεδιάδα του Άστρους κατατάσσεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για πλημμύρες, βλέπε εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=32323.

(Φωτ. 16-11-2017, 14.25)

*Ο τίτλος είναι από στίχο του Σπύρου Γιατρά.

Κατέβασε ποτάμι ο «χείμαρρος» Ατσίγγανος

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 15-11-2017 01:54:55 pm | από nskarmoutsos

Τα έχουμε πει, εδώ http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=31078, και τα έχουμε ξαναπεί κι απ’ ότι φαίνεται θα τα ξαναλέμε για πολύ ακόμα; για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στον Ατσίγγανο και όχι μόνο!!

Υ.Σ: Το φωτογραφικό υλικό δεν είναι δυνατό να «διαψευστεί», Τετάρτη 15 -11-2017 11.40.

ΥΠΕΣ-ΑΣΕΠ: 9.000 προσλήψεις στους δήμους -Τον Μάρτιο οι προσωρινοί πίνακες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:04:53 am | από nskarmoutsos

Περίπου στις 9.000 θα φτάσει ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodiokisi.gr, τόσο ο αριθμός των υπαλλήλων, όσο και η διαδικασία των προσλήψεων, «κλείδωσε», σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την ηγεσία του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του ΑΣΕΠ και τη Διευθύντρια Προκηρύξεων, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Στη διάρκεια της συνάντηση καθορίστηκαν οι χρόνοι και οι όροι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και ο χρόνος έκδοσης της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Στη βάσει αυτή συμφωνήθηκε να σταλεί άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας, το αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το σύνολο των προσλήψεων, ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν αυξήθηκε κατά μεγάλο βαθμό, αφού εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, που είχαν υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα δήμοι της χώρας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις αρχικά.

Στόχος του υπουργείου αλλά και του ΑΣΕΠ είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Γι΄ αυτό το λόγο ορίστηκαν υπεύθυνοι τόσο από το υπουργείο, όσο και από το ΑΣΕΠ και καθορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία και να ξεπερνούν τάχιστα, όποια πιθανά προβλήματα υπάρξουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018 και να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων. Στους σχεδιασμούς τους υπουργείου είναι η προκήρυξη να βγει στον αέρα μέχρι τα τέλη του χρόνου ή ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι προσωρινοί πίνακες να έχουν δημοσιευθεί έως 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των “παρατασιούχων”.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να μην υπάρξει κανένα κενό αφού τον Μάρτιο του 2018, λήγουν και οι ανανεώσεις των συμβάσεων που έγιναν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

«Ελλάς το μεγαλείο σου!!»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 12-11-2017 09:39:19 am | από nskarmoutsos

Μια απίστευτη γκάφα ενός υπαλλήλου του δήμου Περιστερίου που μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια στάθηκε η αφορμή ώστε η διαδικασία ανάθεσης και διαγωνισμών να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Σε απόφαση σχετικά με διαγωνισμό για την προμήθεια αδρανών υλικών στον Δήμο Περιστερίου, δημοσιευμένη στη «Διαύγεια», στην παράγραφο 9.3, που αφορά στην τεχνική και την επαγγελματική ικανότητα του εργολάβου, υπάρχει μια... ασυνήθιστη αναφορά.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι οι συμμετέχοντες αποδεικνύουν την τεχνική τους επάρκεια με μια σειρά από όρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση καταλόγου «συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών...».

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, το κείμενο της προκήρυξης διακόπτεται από μία παρένθεση στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το».

Πηγή: topontiki.gr

Οι δήμοι θα πληρώσουν για τις χωματερές

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 03-11-2017 08:18:19 pm | από nskarmoutsos

Τον «λογαριασμό» για τις παράνομες χωματερές στέλνει στους δήμους –και σε δύο περιφέρειες– η πολιτεία. Κάνοντας την απειλή ετών πράξη, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Η δυνατότητα καταλογισμού στους υπαίτιους (δήμους, περιφέρειες) των προστίμων που πληρώνει η χώρα για τις παράνομες χωματερές, τα λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2012 (ν. 4042/12). Η διαδικασία εξειδικεύθηκε το 2014 με κοινή απόφαση των Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2123Β), αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο), το υπουργείο Περιβάλλοντος (Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος) απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας τη λίστα των προστίμων, ζητώντας τον επιμερισμό τους στους υπαίτιους. Η λίστα εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών (στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) τον Σεπτέμβριο και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και εστάλη προς υπογραφή στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο, το «μερίδιο» κάθε δήμου ή περιφέρειας από τα πρόστιμα θα παρακρατηθεί από την τακτική τους χρηματοδότηση.

Η εισήγηση των δύο συναρμόδιων για το θέμα των απορριμμάτων υπουργείων αφορά την κατανομή του κατ’ αποκοπήν προστίμου (10 εκατ. ευρώ) και των τριών πρώτων εξαμήνων της χρηματικής ποινής (η οποία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των παράνομων χωματερών που παρέμεναν στην εξεταζόμενη περίοδο ενεργές ή είχαν κλείσει αλλά δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί). Η χρηματική ποινή ήταν 10,36 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (2.12.14-2.6.15, αρχικά 14 εκατ. ευρώ τα οποία μειώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων), 9,92 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο (έως 2.12.15) και 6,88 εκατ. ευρώ για το τρίτο εξάμηνο (έως 2.6.16): συνολικά, μαζί με το κατ’ αποκοπήν πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 37,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές έχουν πληρώσει συνολικά 45,44 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για τις χωματερές (4,52 εκατ. ευρώ το τέταρτο εξάμηνο και 3,76 εκατ. ευρώ το πέμπτο εξάμηνο), ενώ ο υπολογισμός της επόμενης χρηματικής ποινής θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ποιοι πληρώνουν

Ποιοι δήμοι θα πληρώσουν; Ολοι οι δήμοι οι οποίοι λειτουργούσαν τις 290 παράνομες χωματερές για τις οποίες καταδικαστήκαμε από το Ευρωδικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Στον επιμερισμό που πραγματοποίησαν τα υπουργεία, το ανωτέρω ποσό που θα καταβάλει ο κάθε ΟΤΑ είναι 320.000 ευρώ ανά παράνομη χωματερή (80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η χωματερή παρέμενε ενεργή). Κάποιοι δήμοι βέβαια είχαν περισσότερες από μία. Για παράδειγμα, όταν καταδικάστηκε η χώρα μας:

• Ο Δήμος Τρίπολης διέθετε οκτώ παράνομες χωματερές, στα δημοτικά διαμερίσματα Κορυθίου, Μαντίνειας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Φαλάνθου (2), Τρίπολης και Λεβιδίου.

• Ο Δήμος Αργους - Μυκηνών διέθετε επτά παράνομες χωματερές· τρεις στις Μυκήνες και από έναν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοποδίου, Λέρνας, Αλέας και Αχλαδόκαμπου.

• Ο Δήμος Μεσσήνης διέθετε επτά παράνομες χωματερές (Αιπείας, Ανδρούσης, Αριστομένους, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Τρικόρφου).

• Από έξι χωματερές διέθεταν οι Δήμοι Σιντικής Σερρών, Κορινθίων.

• Από πέντε χωματερές οι Δήμοι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Γορτυνίας Αρκαδίας, Ευρώτα Λακωνίας, Τριφυλλίας Μεσσηνίας.

• Από τέσσερις χωματερές οι Δήμοι Πέλλας, Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Ερμιονίδας Αργολίδας, Σπάρτης.

• Από τρεις χωματερές οι Δήμοι Νάουσας Ημαθίας, Αμφίπολης Σερρών, Νέας Ζίχνης Σερρών, Βόλβης Θεσσαλονίκης, Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Πύλου - Νέστορος Μεσσηνίας, Χαλκιδέων, Ικαρίας, Τήνου.

Eξαιρέσεις

Να σημειωθεί ότι στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής, οι δήμοι θα πληρώσουν το 40% του προστίμου και το υπόλοιπο 60% η Περιφέρεια (στην Αττική ΕΣΔΝΑ), καθώς σε αυτές είχε μεταβιβαστεί η ευθύνη για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Επομένως, το «βάρος» ειδικά για τους πολυπαραβάτες δήμους της Πελοποννήσου θα είναι πιο ελαφρύ. Το πρόστιμο είναι επίσης μισό αν η χωματερή είχε κλείσει αλλά δεν είχε αποκατασταθεί και μηδενίζεται όταν κλείσει η υπόθεση.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν τελικά θα υπογράψει την απόφαση καταλογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, ή θα επιλέξει... να την αφήσει για τον διάδοχό του, όπως οι πέντε προκάτοχοί του από το 2012.

Ξαναχρησιμοποιούν κλειστούς ΧΑΔΑ

Στις 41 ανέρχονται σήμερα οι παράνομες χωματερές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι 21 από αυτές είναι χωματερές που έκλεισαν και έχουν αποκατασταθεί, αλλά... επαναχρησιμοποιούνται· οι 17 εξ αυτών στην Πελοπόννησο. Πολλές ακόμα «ξεφυτρώνουν» ανά διαστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας, όχι πλέον όπως στο παρελθόν, αλλά ως περιστασιακός χώρος απόθεσης: κοινώς, όπου βολεύει.

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σήμερα σε λειτουργία παραμένουν 20 χωματερές: οι οκτώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τρεις στη (νησιωτική) Αττική, οι δύο στο Βόρειο Αιγαίο και από μία στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι 21 που έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, αλλά, ελλείψει νόμιμων χώρων διάθεσης, οι δήμοι αποφάσισαν να τις ξαναχρησιμοποιήσουν: οι 17 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δύο στη Στερεά Ελλάδα και από μία στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, ο κατάλογος περιλαμβάνει και 33 χωματερές που έκλεισαν, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί: οι εννέα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι επτά στην Αττική, οι πέντε στην Πελοπόννησο, οι τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία, οι τρεις στη Στερεά Ελλάδα, από δύο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Δυτική Ελλάδα και μία στα νησιά του Ιονίου.

Αυτές είναι οι «επίσημες» χωματερές, δηλαδή όσες βασίζονται στον κατάλογο της ευρω-καταδίκης του 2014. Εκτοτε και δεδομένης της πίεσης που έχει ασκηθεί για το κλείσιμο των παλαιών χωματερών, ορισμένοι δήμοι προχωρούν στη δημιουργία νέων, επιλέγοντας μια διαφορετική οδό: εγκαταλείπουν τα σκουπίδια σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ανάλογες καταγγελίες φθάνουν συνεχώς στα υπουργεία, στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε περιφέρειες με μεγάλο πρόβλημα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά καταγγελία για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη, με την υπόθεση να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωδικαστήριο.

Πηγή: kathimerini.gr

S.O.S εκπέμπει ο Ατσίγγανος

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 30-10-2017 05:09:14 pm | από nskarmoutsos

Η θάλασσα «έφαγε» 10 μέτρα στον Ατσίγγανο στο Παράλιο Άστρος, σε αυτό το σημείο -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.427384&lon=22.762449&z=19&m=b- μέσα σε 1,5 χρόνο, βλέπε τη σύγκριση των 2 φωτογραφιών (28-4-2016 και 30-10-2017).

Υ.Σ: Τι φταίει; τα έχουμε πει εδώ http://www.astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=10526, τώρα είναι η ώρα των έργων της προστασίας της ακτής, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει η οδός Άργους!! 

Το «Πέρασμα του Διαβόλου»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 30-10-2017 04:30:05 pm | από nskarmoutsos

Νο 1.

Ο δρόμος που περνά δίπλα από το Ναό της Ευαγγελίστριας στο Παράλιο Άστρος, εδώ -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.417863&lon=22.767870&z=19&m=b-, ο οποίος είναι μονόδρομος και τυπικά έξοδος των οχημάτων, είναι κίνδυνος θάνατος για τους οδηγούς που θα τολμήσουν να τον διαβούν:

  1. Χαλίκια πάνω στο οδόστρωμα, που τα οχήματα κάνουν τσουλήθρα, (Φωτ. Νο 1, 30-10-2017)
  2. Ανυπαρξία προστατευτικών μπαρών, όπου ανά πάσα στιγμή τα αυτοκίνητα κινδυνεύουν να πάνε στη θάλασσα. (Φωτ. Νο 2, 30-10-2017)
  3. Το τσιμέντινο οδόστρωμα έχει αρχίσει να ξηλώνεται. (Φωτ. Νο 3, 30-10-2017)

Υ.Σ: Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι οδηγοί έχουν δίκιο και παραβιάζουν τον μονόδρομο, γυρίζοντας πίσω από τη κατεύθυνση που ανέβηκαν.

Νο 2.

Νο 3.

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκη Αδάμη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κυνουρίας για την διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 30-10-2017 10:57:31 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο το ετοίμασαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Τατούλη.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εξασφαλίζει εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την ΤΕΡΝΑ με βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα πηγαίνει στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 80,5 Ευρώ συν Φ.Π.Α. συν κόστος μεταφοράς συν ρήτρες ποιότητας και ποσότητας, για 28 ολόκληρα χρόνια και βλέπουμε. Στα πανηγύρια που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν αναδείχτηκε η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος του έργου, συμμετείχε το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ.

Τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τον κ. Τατούλη και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά, οι βουλευτές Πελοποννήσου της Ν.Δ. προσπαθούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες τους με επερωτήσεις κατά του εκλεκτού τους κ. Τατούλη, ουσιαστικά κάνουν επερωτήσεις κατά του εαυτού τους.

Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των επερωτήσεων.

Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Φλαμπουράρη, συμμετείχαν 5 υπουργοί της κυβέρνησης, 2 Γενικοί γραμματείς, ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, όπου εκφράστηκε κοινή βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.

Στις 12-9-2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ και με διάφορες μεθοδεύσεις αποφάσισαν με ισχνή πλειοψηφία (22 στους 53) να υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν φανατικοί διαφωνούντες, άλλοι που ήταν εκεί αποχώρησαν και δεν καταψήφισαν την πρόταση.

Οι δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στο ΦΟΔΣΑ πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της εγκληματικής απόφασης που απάλλαξε την κυβέρνηση από την ανάγκη να κάνει νομοθετική ρύθμιση που θα είχε επικοινωνιακό κόστος.

Έφτασαν στο σημείο, ο Νεοδημοκράτης κ. Αργειτάκος από το Δήμο Σπάρτης και ο Πασόκος κ. Τσιριγώτης από το Δήμο Μεγαλόπολης, να ψηφίσουν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων ΚΑΤΑ της ΣΔΙΤ.

Νωρίτερα το καλοκαίρι ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί με δηλώσεις του ΥΠΕΡ της ΣΔΙΤ.

Στις 20-9-2017 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και με εξίσου απαράδεκτες μεθοδεύσεις με ακόμη πιο ισχνή πλειοψηφία 18 στους 51 αποφάσισε ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης.

Όλοι δουλεύουν για την ΤΕΡΝΑ.

Στα 174,3 εκατομμύρια Ευρώ της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ προστέθηκαν άλλα 103,35 εκατομμύρια Ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ενδιάμεση διαχείριση ενώ υπάρχουν εξαγγελίες και για πανοπροίκια (π.χ. να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ η κατασκευή και άλλων ΣΜΑ που θα πληρώσει το κράτος). Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον δύο φορές εκλεκτό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ. Τατούλη και τον κ. Γρυπιώτη ολοκληρώνουν τη βρώμικη δουλειά, εσείς εμφανίζεστε ως δήθεν διαφωνούντες.

Ποια είναι η διαφωνία σας; Διαφωνείτε με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, που για να κερδίζουν αυτοί θα πληρώνουν χοντρά οι δημότες;

Όχι βέβαια, στην επιλογή εργολάβου διαφωνείτε όλα στους εργολάβους τα δώσατε.

Κοροϊδεύετε τον κόσμο, η πλειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, είστε από τους πρώτους που κάνατε πράξη τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση – Προσωρινή διαχείριση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ στις 3-10-2014 αποφασίσατε να αγοράσετε οικόπεδο για να βάλετε το δεματοποιητή και άλλες εγκαταστάσεις για την ενδιάμεση διαχείριση.

Προκλητικά προεδρείο και πλειοψηφία αρνηθήκατε παράνομα να μπει σε ψηφοφορία η προτασή μου «να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, τα στοιχεία που διαμορφώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, να ξέρει ο Δήμος την ποσότητα που υποχρεώνεται από τη ΣΔΙΤ να παραδίδει κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ και άλλα στοιχεία».

Η απάντησή σας ήταν ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν το Δήμο.

Σας ενδιέφερε μόνο η υλοποίηση των σχεδιασμών της ΤΕΡΝΑ. 

Με χρήματα του κράτους της Περιφέρεις και του Δήμου, φτιάξατε τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια μέχρι που να ολοκληρώσει η ΤΕΡΝΑ τις δικές της εγκαταστάσεις.

Γιατί κρύβετε ότι η Άδεια Εκτέλεσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφέρει ρητά ότι ισχύει μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ; Αυτή η διάταξη είναι και στην ΑΕΠΟ του Δήμου Καλαμάτας και του Άργους – Μυκηνών, σε όλους τους Δήμους. Με τον κ. Τατούλη που τάχατες σκοτώνεστε, συνεργάζεστε μια χαρά για τις δουλειές της ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Τατούλης δεν σας έδωσε τον δεματοποιητή;

Δεν είναι μόνο ότι  έχετε διαλύσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και έχετε δώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου σε ιδιώτες με υψηλό κόστος, δώσατε σε ιδιώτες και τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης και μάλιστα με όρους εξασφαλισμένης κερδοφορίας του.

Στις εγκαταστάσεις του Δήμου, πληρώνετε στον εργολάβο 65 Ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων, του πληρώνετε το Φ.Π.Α., του πληρώνετε ακόμη και το ρεύμα κι’ από πάνω καρπώνεται τα ανακυκλώσιμα και ότι άλλο ξεδιαλέξει.

Τι κάνει ο εργολάβος; Φτιάχνει βουνά από δεματοποιημένα και χύμα απορρίμματα, ο χώρος της προσωρινής διαχείρισης είναι ουσιαστικά ανοιχτή χωματερή και για να φύγουν τα σκουπίδια από εκεί (όποτε φύγουν και αν φύγουν) θα πληρώσουμε πάλι στην ΤΕΡΝΑ τεράστια ποσά, συν έξοδα μεταφοράς, συν Φ.Π.Α. για όλα αυτά. Το παράδειγμα των Διδύμων είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Λειτουργείτε κοντά δύο χρόνια αυτή την αθλιότητα και δεν έχετε ακόμη ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο πόσο μας κοστίζει.

Κυρίες και κύριοι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην επιλογή εργολάβου αλλά σε μια διαχείριση απαλλαγμένη από το κέρδος.

Γι’ αυτό προτείνω η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Η σπηλιά του «Νταβέλη»

Κατηγορία Καρφιά | Αναρτήθηκε 25-10-2015 01:28:40 pm | από nskarmoutsos

Στη φωτογραφία διακρίνεται η «σπηλιά» που άνοιξε η Σοροκάδα (Νοτιοανατολικός άνεμος), τον Φεβρουάριο του 2012, στο δρόμο που οδηγεί στο Ανοιχτό Θέατρο.

Επελέγη, τότε, να τοποθετηθεί μια φορητή γέφυρα, για να είναι ασφαλής η δίοδος προς το Ανοιχτό Θέατρο και από ότι φαίνεται η αποκατάσταση της σπηλαίωσης παρεπέμφθη στις καλένδες, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!!»

WWF: Τραγικές ολιγωρίες στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-10-2017 09:41:43 am | από nskarmoutsos

Tη 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», παρουσίασε το WWF Ελλάς. Στην έκθεση περιγράφονται οι τραγικές ολιγωρίες που έχουν σημειωθεί στην Πελοπόννησο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται: «Για άλλη μια χρονιά, τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Δυστυχώς, η διπλή δεύτερη θέση της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και για τον αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, φαίνεται να παγιώνεται στον χρόνο, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες με σημαντική οικονομική διάσταση. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΕ για τις χωματερές».
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σύμφωνα με τη WWF στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος όγκος διοικητικών κυρώσεων σε δημοτικές αρχές και δημοτικές επιχειρήσεις για παράνομη διαχείριση αποβλήτων και λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Αρκετές αποφάσεις αφορούσαν τη μη σύννομη διάθεση αποβλήτων από εταιρείες παραγωγής χυμών και βεβαίως το διαχρονικό ζήτημα της παράνομης διάθεσης σε φυσικά οικοσυστήματα των αποβλήτων ελαιοτριβείων (κατσίγαρου).
«Ερωτηματικά ωστόσο δημιουργούνται» σημειώνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης «σχετικά με την κατάληξη των απορριμμάτων σε περιοχές που κλείνουν οι ΧΑΔΑ αλλά δεν διαθέτουν ακόμα ΧΥΤΑ ή άλλους νόμιμους χώρους διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων, πράγμα που αφορά κυρίως την Πελοπόννησο».
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία (πρόστιμα) που διέθεσε προς το WWF Ελλάς η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την Έκθεση στην Πελοπόννησο έχουν επιβληθεί τα υψηλότερα πρόστιμα στην Ελλάδα:

Οι καθυστερήσεις στην Πελοπόννησο
Ενδιαφέρον έχει η έκθεση της WWF και σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο:
«Τη μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσίασε η κύρωση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, καθώς η πολυετής και ταραχώδης πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Μετά το πράσινο φως για τη νομιμότητα του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούλιο του 2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, κατόπιν επεισοδιακής συνεδρίασης, ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ στις 23 Νοεμβρίου 2016. Η κυβέρνηση έπραξε το ίδιο στις 30 Δεκεμβρίου 2016 με κ.υ.α των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή έθεσε τους δήμους -μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)- ως αρχή σχεδιασμού του ΠΕΣΔΑ. Από την άλλη μεριά, έθεσε και όριο στη δυναμικότητα των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) των δήμων, δηλαδή αυτών πέραν των τριών κεντρικών του ΠΕΣΔΑ, ώστε η λειτουργία τους να μη «συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας ΑΣΑ που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες ΜΕΑ σε λιγότερους από 100.000 tn /έτος». Υπενθυμίζεται ότι οι 100.000 tn /έτος αποτελούν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για τον ανάδοχο της κατασκευής και λειτουργίας των τριών κεντρικών ΜΕΑ με βάση τη συμφωνία της Διυπουργική Επιτροπή με την ανάδοχο εταιρία τον Φεβρουάριο του 2016.
Η επόμενη μάχη για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου διεξήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 όπου τελικά εγκρίθηκε το ΠΕΣΔΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Ωστόσο νέα καθυστέρηση προκλήθηκε από τον ΦΟΔΣΑ ο οποίος, λόγω των πολλών αντιδράσεων δημάρχων, αρνήθηκε να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση που ορίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των δήμων που θα προκύψουν με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ιδιώτη. Παράλληλα έθεσε ως προϋπόθεση την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από την κυβέρνηση, η οποία ήρθε με καθυστέρηση μηνών, τον Ιούνιο του 2017 με κ.υ.α. του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελικά, στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου όπου, με 22 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου. Στις 20 Σεπτεμβρίου το κείμενο εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες. Μετά την έγκριση του κειμένου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία (ΤΕΡΝΑ) που επικράτησε στον διαγωνισμό».

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις