Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ο «Βόθρος» του Άστρους

Κατηγορία Καρφιά | Αναρτήθηκε 09-06-2017 10:33:58 pm | από nskarmoutsos

Ο βανδαλισμός του Φάρου του Άστρους δεν έχει σταματημό, χτες ή προχτές τη νύχτα, που βγαίνουν τα «φαντάσματα», έγραψαν πάνω στη τζαμαρία του πύργου, βλέπε φωτ. 9-6-2017 20.30.

Υ.Σ: Η αδυναμία; αδιαφορία; ανικανότητα;; των υπευθύνων!!! να προστατέψουν το Μνημείο είναι κάτι παραπάνω από εξοργιστική!!

Παίζοντας με τη «φωτιά»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 05-06-2017 01:14:11 pm | από nskarmoutsos

Νεαρός βουτά στη θάλασσα από την κεφαλή της Νέας προβλήτας, στο λιμάνι Παραλίου Άστρους, θέτοντας σε κίνδυνο: 1. Τον εαυτό του και 2. Την ναυσιπλοΐα.

(Φωτ. Δευτέρα 5-6-2017 12.35) 

Δήμοι, πυρκαγιές και καθαρισμοί...

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 04-06-2014 06:16:15 pm | από nskarmoutsos

Μπορεί ο καιρός να κάνει κόλπα, το καλοκαίρι όμως έρχεται ακάθεκτο και μαζί του όλα τα καλά και τα κακά.

Φυσικά αξιοποιούμε πλήρως όλα τα καλά, πλην όμως φροντίζουμε να περιορίζουμε όσο γίνεται τα κακά. Και το χειρότερο, όπως γίνεται αντιληπτό εύκολα, είναι ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. Ο οποίος φέτος έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ο καιρός ευνόησε τη βλάστηση και το χορτάρι τραβάει την ανηφόρα.
Ξεκινώντας από τη δική του υποχρέωση, ο δήμος οφείλει να καλέσει με κάθε τρόπο τους πολίτες να καθαρίσουν οικόπεδα και χωράφια με ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα για αυτά που βρίσκονται σε επαφή με τον οικιστικό ιστό τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ κάποιος για να αντιληφθεί ότι γενικώς έχουμε την τύχη μαζί μας αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνεται αιωνίως. Η επέκταση του οικιστικού ιστού για αγροτικές περιοχές φέρνει σε επαφή σπίτια και χωράφια και οι μεγαλύτερες ζημιές όπως είναι γνωστό γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τόσα χρόνια οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν πλήρη κατάλογο ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών ώστε η ειδοποίηση να γίνεται προσωπικά και πριν από την έναρξη της θερμοπυρικής περιόδου, όπως επίσης και ο έλεγχος για το ποιοι και κατά πόσο έχουν προβεί στους αναγκαίους καθαρισμούς.
Βεβαίως η ανάγκη καθαρισμών δεν περιορίζεται στα οικόπεδα και τα κτήματα εντός και περί τον οικιστικό ιστό. Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι αποτελεί υποχρέωση όλων καθώς η πείρα δείχνει ότι η πυρκαγιά με λίγο αέρα επεκτείνεται ταχύτατα και κατατρώει εκτάσεις με πρώτη ύλη τα χορτάρια που μένουν στα χωράφια. Το ίδιο συμβαίνει με τη βλάστηση στους δρόμους, στις άκρες των οποίων πολλές φορές ορθώνονται λόφοι από κλαριά οι οποίοι αποτελούν και το πλέον πρόσφορο μέσο για την επέκταση της πυρκαγιάς, ακόμη και αν το εύρος του δρόμου γενικά δεν θα το επέτρεπε.
Χωρίς πολλά πολλά, οι δήμοι οφείλουν να αναλάβουν δράση τώρα, και δημόσια και κατ’ ιδίαν με τους ιδιοκτήτες, για το καλύτερο δυνατό αντιπυρικό αποτέλεσμα.

«Ασυδοσία»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 02-06-2017 04:39:13 pm | από nskarmoutsos

Κανό όρθια, κανό καθιστά, μέσα!! στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι κάτι παρά πάνω από ορατός και οι υπεύθυνοι «αγρόν ηγόρασαν!!».

(Φωτ. 2-6-2017, 13.10)

 

Ανακύκλωση με σύνθημα «πληρώνω όσο πετάω»

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 01-06-2017 09:39:56 am | από nskarmoutsos

Μειωμένα τέλη καθαριότητας στη λογική της εφαρμογής συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω» θα πληρώνουν οι δημότες των δήμων, οι οποίοι θα έχουν προχωρήσει σε έργα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Η διάταξη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Ιουνίου, θα ορίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζει κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τα τέλη διάθεσης σε ταφή ή επεξεργασίας θα εξαρτώνται άμεσα από την απόδοση του δήμου σε ζητήματα ανακύκλωσης, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στον δημότη που θα πληρώνει και μειωμένα τέλη. Οπως επεσήμανε σε χθεσινή του ομιλία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ένα κίνητρο και στους ίδιους τους δημότες, προκειμένου να ανακυκλώνουν περισσότερο δεδομένου ότι έως τώρα τα δημοτικά τέλη υπολογίζονταν μόνο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών, ανεξαρτήτως του εάν ο δημότης ανακυκλώνει ή όχι. Οπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος στις επόμενες θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται:

• Η τροποποίηση του πλαισίου της ανακύκλωσης με σειρά παρεμβάσεων βελτιστοποίησης του έργου της ανακύκλωσης. Στόχος του νέου νόμου θα είναι ο διπλασιασμός της ανακύκλωσης.

• Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενθάρρυνση χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (οργανικών), καθώς και για διαδικασία και μηχανισμό πιστοποίησης κόμποστ και διαδικασίας κομποστοποίησης.

• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου αρμοδιοτήτων των δήμων με ανάδειξη του νέου τους ρόλου και των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες και επικαλύψεις, να αναδειχθεί ο ρόλος των δήμων, να ενδυναμωθεί η τεχνογνωσία τους και να καταστούν ικανοί να λειτουργήσουν βιώσιμες μονάδες.

• Η διάθεση των ανακυκλώσιμων στην αγορά και η δυνατότητα πωλήσεών τους από τους ΟΤΑ.

• Εφαρμογή από αρχές 2018 του τέλους ταφής ανεπεξέργαστων ΑΣΑ, σε σύνδεση με τη λειτουργία υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων

• Η σύνταξη ενιαίου κανονισμού καθαριότητας για όλους τους δήμους της χώρας και Κανονισμού για τους μεγάλους παραγωγούς. Θα υπάρξει υποχρέωση έως το τέλος του χρόνου να έχουν εφοδιαστεί με ειδικούς καφέ κάδους οι μεγάλοι παραγωγοί (ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, λέσχες, αγορές κ.λπ., με στόχο να επεκταθεί και στους δημότες).

Πηγή: ethnos.gr

78 σκάφη ελλιμενίζονται στο Παράλιο Άστρος

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 30-05-2017 03:07:59 pm | από nskarmoutsos

Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε στις 30-5-2017 13.05, 78 σκάφη είναι δεμένα στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

Παλιότερες μετρήσεις:

Υ.Σ: Πρόκειται για τα πλεούμενα που κατά τη στιγμή λήψης των φωτογραφιών ήταν εντός λιμένος, δεν υπολογίζονται τα σκάφη που εκείνη την στιγμή ήταν εκτός λιμένος.

«Πάγο» στις αυξήσεις στην τιμή του νερού από την Επιτροπή Υδάτων

Κατηγορία Περιβάλλον | Αναρτήθηκε 24-05-2017 09:23:20 am | από nskarmoutsos

«Παγώνει» τις αυξήσεις στην τιμή του νερού για οικιακή ή αγροτική χρήση η Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Οπως αποφάσισε, οι αυξήσεις για ανάκτηση του πραγματικού κόστους του νερού, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, δεν μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, η οποία ήταν πέρυσι αρνητική. Με την εφαρμογή των νέων κανόνων πρέπει να σταματήσει και η δωρεάν διάθεση αρδευτικού νερού –όπου αυτή εξακολουθεί να συμβαίνει–, χωρίς όμως να επηρεάζεται η βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Η έγκριση του νέου πλαισίου τιμολόγησης αποτελούσε αιρεσιμότητα (προϋπόθεση για ένταξη στο ΕΣΠΑ) στον τομέα των υδάτων.
Το νέο πλαίσιο, το οποίο ενέκριναν οι επτά υπουργοί που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων (με επικεφαλής το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν τα νερά) δίνει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης που πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πάροχοι νερού: οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και λοιπές υπηρεσίες των δήμων για το οικιακό νερό και οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ. για το αρδευτικό νερό. Να σημειωθεί ότι η συγκριμένη απόφαση έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα στον τομέα των υδάτων. Οπως εκτιμά το ΥΠΕΝ, η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ενώ η δημοσίευσή της «απελευθερώνει» σημαντικές πράξεις προκήρυξης και χρηματοδότησης υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα.
Οπως ορίζει η απόφαση, στην τιμή του νερού πρέπει να συνυπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος (το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο), το «κόστος πόρου» (εκεί όπου ο πόρος υφίσταται μεγάλη πίεση) και γενικώς τα έργα, οι υποδομές και το κόστος λειτουργίας τους. Το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου προσδιορίzονται κάθε φθινόπωρο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με βάση μια γενική μεθοδολογία. Επί της αρχής, τα έσοδα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τα έξοδα, αλλά το συνολικό κόστος του νερού. Ομως αυξήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.
Επί της αρχής, το νερό ύδρευσης πρέπει να χρεώνεται κλιμακωτά. Η πρώτη κλίμακα θα «αντιστοιχεί στις βασικές ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού» και θα παρέχεται «σε οικονομικά προσιτή τιμή, που μπορεί να προσεγγίζει και τη μηδενική». Μέριμνα επίσης πρέπει να λαμβάνεται για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά χωρίς να επιτρέπεται η σπατάλη νερού.
Οσον αφορά στην άρδευση, κάθε νέο οργανωμένο δίκτυο πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει υδρομετρητές. Οσα δεν διαθέτουν πρέπει εντός τριετίας να αποκτήσουν – αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να καταθέσουν ένα σχέδιο δράσης (που να μην ξεπερνά τα επτά χρόνια). Η δωρεάν παροχή νερού αποκλείεται, ωστόσο η τιμολόγηση του νερού δεν πρέπει «να ανατρέπει τις συνθήκες βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων». Οπου δεν υπάρχουν υδρομετρητές, ο πάροχος πρέπει να χρεώνει εκτιμώντας την ποσότητα που καταναλώθηκε κατά έκταση γης και καλλιέργεια. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πιο αδύναμοι οικονομικά.
Γενικά, οι αλλαγές δεν αναμένονται σύντομα, καθώς τα περιβαλλοντικά τέλη δεν θα επιβληθούν πριν από την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής (το νωρίτερο το 2018, ενδεχομένως και αργότερα). Το νέο πλαίσιο συνεπάγεται ότι τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι ΤΟΕΒ πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία» παροχών και πρέπει να τιμολογούν το νερό πιο κοντά στην πραγματικότητα (κάτι που σε ορισμένες περιοχές, όπως, λ.χ., στα νησιά όπου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα νερού δεν ήταν ο κανόνας).

Πηγή: kathimerini.gr

Τετραήμερο «λουκέτο» στους δήμους λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-05-2017 05:38:39 pm | από nskarmoutsos

«Λουκέτο» για τέσσερις συνεχείς ημέρες μπαίνει από αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου, στους δήμους, λόγω των κινητοποιήσεων που κήρυξαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων, καθώς και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.
Οι δήμοι απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τους, αυτό το διάστημα να μην κατεβάζουν απορρίμματα στους κάδους, ενώ αναβάλλονται προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η ΠΟΠ-ΟΤΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από την εργασία τους για το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Μαΐου, ενώ η τελευταία προκήρυξε 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 22 και 23 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται, ότι παράλληλα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος, στις 11:00, ενώ την Τρίτη, στις 09:00, οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις