Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1938, πάρε κόσμε

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 14-09-2014 12:03:41 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει εσωτερικό καταστήματος, επί του πάγκου είναι οι ιδιοκτήτες, το ζεύγος Γεωργίας και Ευκλείδη (Φικλή) Καλλίτση.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της οδού Ζαφειρόπουλου (πεζόδρομος), σήμερα στη θέση του παλιού καταστήματος υπάρχει νεόδμητο, ιδιοκτησίας  Τάκη Δρίκου.
 2. Είναι χρονολογημένη το 1938.
 3. Το κατάστημα ήταν ψιλικατζίδικο, το οποίο περιγράφεται εδώ.
 4. Τα εμπορεύματα μας αποκαλύπτουν τις καταναλωτικές συνήθειες της εποχής: πχ  η επιγραφή ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ, στα αριστερά, μας λέει ότι πωλούνταν τσιγάρα της εν λόγω καπνοβιομηχανίας και η αντίστοιχη (επιγραφή) ΠΑΥΛΙΔΟΥ, στη μέση, μας εξηγεί ότι πωλούνταν προϊόντα της γνωστής, και σήμερα, σοκολατοβιομηχανίας.
 5. Πίσω από τους εικονιζόμενους, στη μέση και καθέτως, υπάρχει επιγραφή πάνω στην οποία διαβάζουμε «4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΣΩΣΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ», περίοδος της 4ης Αυγούστου γαρ.
 6. Παραδίπλα υπάρχει αφίσα του βασιλιά Γεωργίου Β! με ένα στρατιώτη και την εξής λεζάντα «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ».

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1935, ο όρμος

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 19-03-2013 12:07:26 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει την περιοχή του όρμου, του λιμανιού, του Παραλίου Άστρους.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από αυτό το σημείο του Παλιού λιμανιού.

2.      Είναι χρονολογημένη το 1935.

3.      Παραθέτουμε τα κτίσματα, με σημερινό «καθεστώς», και τα οποία είναι σύμφωνα με την αρίθμηση, τα εξής: 1. Πρώην εστιατόριο «Έλατος», 2. Καφέ «Αρμονία», 3. Καφέ Διονύση Σελίμου, 4. Ξενοδοχείο «Astros Beach», 5. Καφέ «Γαλαξίας» και 6. Καφέ «Ιππόκερος».

4.      Η πλειοψηφία των πλεούμενων ήταν λάτζες, μεγάλες βάρκες οι οποίες χρησίμευαν για την φορτοεκφόρτωση επιβατών και εμπορευμάτων στα ατμόπλοια που έκαναν γραμμή Πειραιάς – Παράλιο Άστρος και τανάπαλιν, τα πλοία αγκυροβολούσαν στην λιμενολεκάνη, τότε, το Παλιό λιμάνι ήταν το μισό, περίπου, του σημερινού του μήκους.

5.      Στο φόντο δεσπόζει ο όγκος της Ζάβιτσας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1934, κρασοβάρελα

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 25-07-2014 01:01:33 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τρεις άνδρες γύρω από τραπεζάκι καφενείου και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά, οι εξής: 1. Γ. Σαμαριτζής (Αγρονόμος Άστρους), 2. Βασίλειος Κελεπούρης (Γραμματέας Ειρηνοδικείου Άστρους) και 3. Σταύρος Μικρός (Ειρηνοδίκης Άστρους).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη μπροστά από το καφενείο του Κουτσαντώνη, σημερινό (πρώην) καφέ Γενί.
 2. Είναι χρονολογημένη το 1934.
 3. Ήταν αρχές Φθινοπώρου και οι εστιάτορες της οδού Ζαφειρόπουλου (πεζόδρομος) είχαν φέρει τα βαρέλια τους στην ακροθαλασσιά για να τα καθαρίσουν, ενόψει της νέας  μουστιάς. Δείτε εδώ παρόμοια φωτογραφία.
 4. Οι προαναφερόμενοι κάθονταν δίπλα από τα δέντρα, εδώ, στα αριστερά της φωτογραφίας.
 5. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η κεντρική πλατεία, μόνο ο παραλιακός δρόμος (πλάτους 5 μέτρων) ο οποίος ξεκινούσε μπροστά από το, σημερινό, ξενοδοχείο Astros Beach.
 6. Για τη πρόσβαση στο Παλιό λιμάνι ισχύουν τα σχόλια εδώ.
 7. Στο φόντο, πίσω από τον Ειρηνοδίκη, υπήρχαν σπηλιές οι οποίες σήμερα έχουν μπαζωθεί!!

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1933, «Άστρος εξπρές»

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 04-06-2013 12:12:16 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει λεωφορείο! της εποχής, με επιβάτες και περίεργους θεατές!! oι φέροντες αρίθμηση είναι, οι εξής: 1. Τάσος Αβραντίνης, 2. Νικόλαος Μαυροθαλασσίτης, 3. Θράσης Κωνσταντίνου και 4. Βασίλης Δουζένης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη μπροστά από το σημερινό καφέ «Ιππόκερος».

2.      Είναι χρονολογημένη το 1933.

3.      Το φορτηγό - λεωφορείο ήταν 1925 Ford Model T Runabout pickup truck ? ιδιοκτησίας Βασίλη Δουζένη, o οποίος ήταν και ο  οδηγός.

4.      Το εν λόγω όχημα περιγράφεται εδώ.

5.       Το λεωφορείο εκτελούσε δρομολόγια της άγονης γραμμής προς τα ενδότερα του, σημερινού, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ΚΤΕΛ Αρκαδίας.

6.      Το κτίριο, στα αριστερά, υπάρχει και σήμερα αναλλοίωτο, είναι το καφέ «Ιππόκερος».

7.      Στη θέση του αντίστοιχου, στο δεξί άκρο, σήμερα υπάρχει νεόδμητο, το πρώην καφέ «Γενί».

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1938, Ημιγυμνάσιο

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 08-07-2013 12:13:14 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει εκπαιδευτικό και μαθήτριες της Δευτέρας τάξεως του Ημιγυμνασίου Άστρους, τα μέλη της ομήγυρης είναι από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής:

Καθηγητής:  Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης.

Μαθήτριες:

Μπροστινή σειρά:

1) Γεωργία Καλαμβοκίδου, μετέπειτα δασκάλα και σύζυγος τού δάσκαλου ........ Παπούλια, 2) Ελένη Παπαντωνίου, μετέπειτα σύζυγος ..... Λαλαντώνη, 3) Φανή Χασαπογιάννη, μετέπειτα σύζυγος τού καθηγητή Ιωάννη Σιούτου, 4) Μαγδαληνή Βρέττα, μετέπειτα σύζυγος Παναγιώτη (Τάκη) Ταλιαδώρου, 5) Γεωργία Κασίμου, μετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Ν. Δαμιανού, 6) Μαρίκα Αγρανιώτου, μετέπειτα σύζυγος Θεόδωρου Κακαβούλια ή Κουμπουρίτσα, 7) Γεωργία Καζάκου, σύζυγος .... Μαυρίδη, 8) Ελένη Βασιλείου, μετέπειτα σύζυγος  Ιωάννη Κακαβούλια, 9) Σοφία Κασίμου, σύζυγος ... Σμιτ (η μητέρα της Ευσταθία, το γένος Οικονομοπούλου, ήταν αδερφή της μητέρας τού παλαιού Υποθηκοφύλακα Άστρους Περικλή Χασαπογιάννη), 10) Ελένη Τζιβελοπούλου, 11) Κωστούλα Καλφαγιάννη, θυγατέρα τού πρώην ιερέα της Μελιγούς παπα-Μανώλη, μετέπειτα σύζυγος ...... Σαμαρτζή (από το Παλαιοχώρι).

Πίσω σειρά:

1) Αλίκη Κεφαλοπούλου, μετέπειτα σύζυγος Χρήστου Μαντά, 2) Εφ. (Ειρ.) Κόλλια, 3) Λεύκω Μαγκλή, μετέπειτα σύζυγος Παναγιώτη Δαλιάνη (ή Παΐσιου), 4) Κατίνα Ζαχαρίου, μετέπειτα σύζυγος Σαράντου Μπακάλη, 5) Γαρυφαλλιά Κωστούρου, 6) Μαρίκα Ιω. Παναγιωτόπουλου, μετέπειτα σύζυγος Σωτηρίου Παπαδοπούλου, 7) Φανή Μπαρκά, σύζυγος Ιω. Τσακίρη, 8) Μαριγώ Καλφαγιάννη, μετέπειτα σύζυγος Φωτίου Αδάμη.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της Σχολής Καρυτσιώτη.
 2. Είναι χρονολογημένη στις 9 Ιουνίου 1938, ημέρα Πέμπτη.
 3.  Παλαιότερα στην εν λόγω Σχολή στεγαζόταν το Γυμνάσιο, σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.
 4. Ημιγυμνάσιο: Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 από τον Αλ. Δελμούζο, επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, στις μικρές κωμοπόλεις ιδρύονται διτάξια ημιγυμνάσια, τα οποία ήταν η εξελικτική μορφή του σχολαρχείου (σχολαρχείο = παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού γυμνασίου).
 5. Η φωτογραφία ήταν ενθύμιο του τέλους της σχολικής χρονιάς.
 6. Ο χώρος φωτογράφησης είναι ο ίδιος και σε δημοσιευμένη φωτογραφία. βλέπε, εδώ. Οι εσοχές στο τοίχο, υπάρχουν και σήμερα, ήταν από τζάκια – εστίες του οικοτροφείου της Σχολής Καρυτσιώτη, η οποία καταστράφηκε το 1826 από την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Κυνουρία.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1935, σερβιτόρος

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 11-04-2014 12:07:23 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει γκαρσόνι καφε-ζαχαροπλαστείου να σερβίρει δύο θαμώνες, οι «εμπλεκόμενοι» είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: 1. Κωνσταντίνος Στυλ. Κουτσογιάννης, 2. Γιάννης Γεωργάς και 3. Νίκος Παπακωνσταντίνου (Τζαβέλας).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο, στη θέση που είναι σήμερα το (πρώην) καφέ «Γενί».
 2. Είναι χρονολογημένη το 1935.
 3. Οι πελάτες κάθονταν στο καφενείο του «Κουτσαντώνη».
 4. Το κτίριο, στο βάθος, ήταν το πολυκατάστημα!! (κουρείο και καφενείο) του Δαρεμά, στη θέση του σήμερα υπάρχει το καφέ «Γαλαξίας».
 5. Τα φλιτζάνια και τα ποτήρια, πάνω στο τραπεζάκι, ήταν «μέσα» στο συρμό της εποχής.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1938, μπροστά στο φούρνο της Σπυριδούλας Δουζένη

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 27-05-2011 12:45:49 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει θήλεα διαφόρων ηλικιών μπροστά στο φούρνο του  σπιτιού  της Σπυριδούλας Δουζένη, οι εικονιζόμενες με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά είναι: 1. Άννα Δαλιάνη, 2. Φρόσω Χρηστίδη (του μαστρο-Γρηγόρη), 3. Αικατερίνη Εγγλέζου (του Κουτσαντώνη), 4. Σοφία Δαλιάνη, 5. Σπυριδούλα Δουζένη, 6. Ελένη Δαλιάνη, 7. Παναγιώτα ….?. Η μικρά μπροστά από το τραπέζι είναι η Μοίρα Δουζένη.

Με μία προσεκτική παρατήρηση θα δούμε τα εξής:

 1. Από τα ταψιά και τις γιορτινές φορεσιές έχουμε Πάσχα.
 2. Τα σκεύη είναι 11 τον αριθμό και ποικίλλουν: α) ως προς την κατασκευή, από χαλκωματένια μέχρι πήλινα τσουκάλια και β) ως προς το μέγεθος ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.
 3. Μάλλον περιμένουν να ετοιμαστεί η θερμοκρασία του αναμμένου φούρνου για να ρίξουν μέσα τα φαγητά.
 4. Το Πάσχα εκείνη τη χρονιά έπεσε αργά, άμα κρίνουμε από τα κοντομάνικα που φορούν κάποιες κυρίες.
 5. Και όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια οι άνδρες απουσίαζαν λόγω της ημέρας στα καφενεία, ισότης γαρ!!!
 6. Η μουριά  απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αυλής με πολλαπλή χρησιμότητα: α) Σκιά την ημέρα για τους καλοκαιρινούς μήνες. β) Κρεβάτι, κατασκευή πάνω από το κορμό για να κοιμούνται τα βράδια ειδικά με τις μεγάλες ζέστες και γ) Τα φύλλα τα μάζευαν για τροφή των μηρυκαστικών

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1931, η «αγορά»

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 05-05-2012 12:07:00 am | Αναδημοσίευση 05-05-2012 | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει το κεντρικό τμήμα του Παραλίου Άστρους, επονομαζόμενο και «αγορά», παραθέτουμε ενδεικτικά τα κτίσματα1, και τα οποία είναι σύμφωνα με την αρίθμηση, τα εξής: 1. Αντώνη Νικήτα, 2. Καφέ Διονύση Σελίμου, 3. Ξενοδοχείο «Astros Beach», 4. Γρηγόρη Ιωα. Κουτσογιάννη, 5. Παναγιώτη Δρίκου, 6. Καφέ «Γαλαξίας», 7. Καφέ «Ιππόκερος», 8. Πρώην Γεωργίου Αβραντίνη, 9. Εστιατόριο Αλέκου Δαλιάνη, 10. Πρώην Γεωργίου Βλαχάκη (μετέπειτα η μάντρα), 11. Οικία Κωνσταντίνου Ιωα. Κουτσογιάννη, 12. Κρεοπωλείο «Ο Πάρνωνας», 13. Πρώην ελαιοτριβείο Καλλίτση και 14. Πρώην ελαιοτριβείο Αβραντίνη.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από αυτό το σημείο του Νησιού.

2.      Είναι χρονολογημένη το 1931.

3.      Η, σημερινή, οδός Βασιλείου Δουζένη, τότε, δεν υπήρχε.

4.      Η οικιστική διαμόρφωση ήταν στα «σπάργανα».

5.      Η Παλιά προβλήτα, ήταν, σχεδόν, εξ’ ολοκλήρου μέσα στη θάλασσα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1Η παράθεση των κτισμάτων γίνεται καθαρά με κριτήριο τον προσανατολισμό του αναγνώστη και πέραν τούτου ουδέν.

1930, στο καφενείο του Βλαχάκη

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 11-07-2011 12:19:09 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει θαμώνες καφενείου, εξ’ αυτών -λόγω της χρονικής απόστασης- γνωρίσαμε!! τρεις: α) Τον ασπρομάλλη πάνω δεξιά όρθιο που σερβίρει που ήταν ο Μιχάλης Βλαχάκης, ιδιοκτήτης του καφενείου β) Τον Βασίλη Δουζένη, σερβιριζόμενο στη μέση του τραπεζιού, και 3) Τον Γιάννη Νέστορα, από αριστερά καθισμένο στο κάτω τραπέζι (επί του δρόμου).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Το καφενείο ήταν εκεί που είναι το σημερινό ψητοπωλείο ιδιοκτησίας Χάρβαλου .
 2. Η οικία του Μιχάλη Βλαχάκη ( κληρονόμοι του) είναι εκεί που είναι το καφέ-Ιππόκερος, ακριβώς παραδίπλα από το καφενείο.
 3. Τα καφενεία ήταν -λίγο από όλα- εκείνα τα χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες π.χ.: μικρά ψιλικατζίδικα, γραφεία εύρεσης εργασίας, συμβολαιογραφεία, γραφεία συνοικεσίων και το κυριότερο κινηματογραφικές αίθουσες!!!  
 4. Πρέπει να ήταν Κυριακή ή σχόλη αν κρίνουμε από τις επίσημες ενδυμασίες των θαμώνων.
 5. Υπήρχε ωραίο κιόσκι με κεραμοσκεπή, σήμερα δεν υφίσταται πλέον.
 6. Η εξωτερική διαμόρφωση του κτιρίου παραμένει ίδια και σήμερα.
 7. Ο δρόμος φυσικά!!! είναι από τι άλλο? μα από χώμα.
 8. Τα δομικά υλικά που κατασκευάστηκε η αυλή ήταν οι πέτρες και το χώμα.
 9. Τα τραπέζια ήταν στρογγυλά σιδερένια και οι καρέκλες ψάθινες.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

 

1933, Ενδεικτικόν Δημοτικού Σχολείου

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 14-03-2013 12:06:20 am | Αναδημοσίευση 14-03-2013 | από nskarmoutsos

Πρόκειται για Ενδεικτικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου (Καστρί).

Τo έντυπο μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι ενδεικτικό μαθήτριας της πρώτης τάξης Δημοτικού Σχολείου.

2.      Είναι χρονολογημένο στις 19 Ιουνίου 1933.

3.      Η προαναφερόμενη, κάτοικος Παραλίου Άστρους, μετέβαινε στο Καστρί (διπλοκάτοικος) την άνοιξη για να αποφύγει την ελονοσία, η οποία ήταν η «μάστιγα του θεού» στο τόπο και προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τον Μουστό.

4.      Το έντυπο φέρει στη κορυφή τον τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία», αβασίλευτη εκείνη την εποχή, το δε οξύμωρο ήταν με Πρωθυπουργό τον Παναγή Τσαλδάρη.

5.      Διευθύντρια του Σχολείου ήταν η Βασιλική Λογδοπούλου, η γυναικεία παρουσία σε «πόστο», σε ανδροκρατούμενη περίοδο, οφείλονταν στην λειψανδρία δασκάλων που υπήρχε, εκείνη την εποχή, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής.

6.      Η καταγραφή «..έχει δε δαμαλισθή..» (δαμαλισμός), αναφέρεται στο εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο ήταν ανακάλυψη του  Έντουαρντ Τζέννερ. Η ευλογιά, τότε, ήταν αιτία θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων, γι’ αυτό και η σπουδαιότητα, της σχετικής καταχώρησης, πάνω στο έντυπο.

7.      Σύμφωνα με μαρτυρίες το εν λόγω Σχολείο, εκείνη την περίοδο, είχε πάνω από 150 παιδιά!! Η ερήμωση του Καστριού και του σχολείου του φαίνεται στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: Tο 1971 είχε 91 μαθητές και σήμερα λειτουργεί μόνο!! με 5 μαθητές, επίσης στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου.

8.      Το χαρτόσημο που είχε επικολληθεί ήταν αξίας 2 δραχμών, τότε, οι οποίες ισούταν* με 218 σημερινές (κατ’ αναλογίαν), ποσό αξιόλογο για την εποχή του.

9.      Το Ενδεικτικό ήταν «προϊόν» του Εκδοτικού Οίκου Πέτρου Δημητράκου Α.Ε.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση του Ενδεικτικού.

*Η ισοτιμία τον Ιούνιο του 1933 ήταν 1 χρυσή λίρα = 862, 1 δραχμές, η σημερινή ισοτιμία είναι 1 χρυσή λίρα (τιμή αγοράς) = 276,09 ευρώ, ήτοι το 1933 -υπόθεση εργασίας- η 1 δραχμή ισούταν με 0,32 ευρώ (276,09/862,1)  = 0,32 χ 340,75 = 109 σημερινές  δραχμές (κατ’ αναλογίαν).

Προηγούμενες αναρτήσεις