Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1937, θεμελίωση του τωρινού Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 11-10-2016 09:08:31 pm | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει την τελετή θεμελίωσης του σημερινού Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους, οι έχοντες γράμματα είναι οι εξής: Α) Κλεόβουλος (Βούλης) Δουζένης, Πρόεδρος της Κοινότητας Παραλίου Άστρους, Β) Παπά-Γιώργης Αβραντίνης, ιερέας του Παραλίου Άστρους και Γ) Γεώργιος Μπαρμπάτης, Νομάρχης του νομού Αρκαδίας.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη στη θέση -http://wikimapia.org/#lang=el&lat=37.412571&lon=22.761413&z=19&m=b- που βρίσκεται το σημερινό Δημοτικό Σχολείο Παραλίου Άστρους.
 2. Είναι χρονολογημένη στις 19 Αυγούστου 1937.
 3. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Νομάρχης Αρκαδίας.
 4. Απαραίτητη! και η παρουσία εκπροσώπου της Νεολαίας Μεταξά, στην άκρη αριστερά της φωτογραφίας.
 5. Στο βάθος δεσπόζει το όρος Ζάβιτσα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1939, «..με τα φώτα! νυσταγμένα και βαριά..»

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 24-11-2012 12:13:14 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει φορτηγό αυτοκίνητο με το πλήρωμα του!! στα δεξιά ο οδηγός, άνευ χαρτοφυλακίου, ήταν ο Βαγγέλης Μαυροθαλασσίτης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της παραλιακής οδού, δίπλα από το σημερινό καφέ «Canava».

2.      Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, του προαναφερόμενου.

3.      Το φορτηγό ήταν 1925 Ford Model T Runabout pickup truck ? ιδιοκτησίας Βασίλη Δουζένη.

4.      Τα φώτα του αυτοκινήτου λείπουν, σήμερα αυτό θα ήταν σοβαρότατη παράβαση!! τότε ήταν αχρείαστα αφού τα αυτοκίνητα δεν μετακινούνταν νύχτα. Τα δε διπλώματα καθιερώθηκαν για πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 1935, και όχι στην Ελλάδα, μέχρι τότε δεν χρειάζονταν.

5.      Το φορτηγό είχε υποστεί μετασκευή από το θάλαμο οδήγησης και προς τα πίσω.

6.      Ο Βαγγέλης Μαυροθαλασσίτης, ήταν ξάδελφος του Γιάννη Μαυροθαλασσίτη, αργότερα μετοίκησε στο Ναύπλιο, όπου εκτελούσε με πλεούμενο τη διαδρομή προς και από το Μπούρτζι, πολλές και πολλοί θα τον είχαν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους στο προαναφερόμενο πολιτιστικό μνημείο.

7.      Το ψηλό σπίτι, στο βάθος δεξιά, ήταν και είναι το κτίριο (υπάρχει ακόμα!!)  που στο ισόγειο βρίσκεται σήμερα το καφέ «Canava». 

8.      Η παράγκα, στα αριστερά, ήταν μικρή αποθήκη, σήμερα δεν υπάρχει.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1937, άψογη εμφάνιση

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 24-08-2011 12:13:33 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Ευστάθιο Καλοβυρνά, σύζυγο της Διονυσίας Λουρδή.

Παρατήρηση: Για τη χρονολόγηση λήφθηκαν υπόψη τα εξής στοιχεία: α) Η στολή της χωροφυλακής  που φορά ο εικονιζόμενος και καταργήθηκε το 1941. β) το νεαρό  της ηλικίας του Καλοβυρνά και γ) το καφενείο που ήταν (πιθανότατα) κλειστό, στην ιδιοκτησία Σελίμου και είχε μεταφερθεί εκεί που είναι σήμερα το καφέ Γαλαξίας.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από την παλιά προβλήτα, εκεί στέκεται και ο εικονιζόμενος.

2.      Ο εικονιζόμενος εκείνο τον καιρό υπηρετούσε στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, με τον βαθμό του Υπενωμοτάρχη. Η εμφάνιση του ήταν στη κυριολεξία άψογη, οι μπότες γυάλιζαν.

3.      Ήταν θερινή περίοδος, άμα κρίνουμε από το είδος της στολής που φορά.

4.      Με τα βέλη ενδεικτικά αναφέρονται τα κτίρια, με αναγωγή στο σήμερα, μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στη παρακάτω μεγέθυνση της φωτογραφίας.

5.      Μας δίνετε θαυμάσια ευκαιρία να δούμε μέχρι που έφτανε η θάλασσα, ο δρόμος που περνά μπροστά από το ξενοδοχείο Astros Beach είναι αυτός που βλέπουμε με τους ευκαλύπτους, φυσικά σήμερα οι ευκάλυπτοι δεν υπάρχουν.

6.      Μπορείτε εδώ να δείτε (με την κόκκινη γραμμή) πως ήταν σε προσομοίωση η προβλήτα και ο δρόμος που τη συνέδεε εκείνη την εποχή. Επίσης μπορείτε να δείτε στην δημοσιευμένη φωτογραφία υπό τον τίτλο Δεκαετία 1930, εορτή των Φώτων , την καμπύλη της παραπάνω σύνδεσης και να την συγκρίνετε με την αντίστοιχη που υπάρχει στο σχετικό άρθρο Το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης του Παραλίου Άστρους -6 Αυγούστου 1864- .

7.      Τα βαρέλια που βλέπουμε στο δρόμο απέναντι, προορίζονταν για φορτοεκφόρτωση στα καΐκια, μάλιστα ένα από αυτά ήδη περίμενε, αν κρίνουμε από τη  μπαρούμα που είναι δεμένη στο σιδερένιο στύλο, πίσω από τον άνθρωπο.

8.      Ο σιδερένιος στύλος χρησίμευε για φανοστάτης, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο τόπο μας ηλεκτρικό ρεύμα.

9.      Τα δένδρα που βλέπουμε δεξιά από την ιδιοκτησία Σελίμου, σήμερα δεν υπάρχουν, στη θέση τους είναι το καφέ El Greco.

10.  Η πλατεία τότε δεν υπήρχε, η θάλασσα έφτανε λίγο πριν από το δρόμο που περνάει σήμερα μπροστά από το καφέ του Διονύση και φυσικά το σημερινό parking, που τόσο πολύ μελάνι χύνεται!! ήταν θάλασσα.

11.  Η φελούκα που βλέπουμε, ήταν βοηθητική βάρκα από μεγάλο πλεούμενο.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1938, πάρε κόσμε

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 14-09-2014 12:03:41 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει εσωτερικό καταστήματος, επί του πάγκου είναι οι ιδιοκτήτες, το ζεύγος Γεωργίας και Ευκλείδη (Φικλή) Καλλίτση.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της οδού Ζαφειρόπουλου (πεζόδρομος), σήμερα στη θέση του παλιού καταστήματος υπάρχει νεόδμητο, ιδιοκτησίας  Τάκη Δρίκου.
 2. Είναι χρονολογημένη το 1938.
 3. Το κατάστημα ήταν ψιλικατζίδικο, το οποίο περιγράφεται εδώ.
 4. Τα εμπορεύματα μας αποκαλύπτουν τις καταναλωτικές συνήθειες της εποχής: πχ  η επιγραφή ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ, στα αριστερά, μας λέει ότι πωλούνταν τσιγάρα της εν λόγω καπνοβιομηχανίας και η αντίστοιχη (επιγραφή) ΠΑΥΛΙΔΟΥ, στη μέση, μας εξηγεί ότι πωλούνταν προϊόντα της γνωστής, και σήμερα, σοκολατοβιομηχανίας.
 5. Πίσω από τους εικονιζόμενους, στη μέση και καθέτως, υπάρχει επιγραφή πάνω στην οποία διαβάζουμε «4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΣΩΣΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ», περίοδος της 4ης Αυγούστου γαρ.
 6. Παραδίπλα υπάρχει αφίσα του βασιλιά Γεωργίου Β! με ένα στρατιώτη και την εξής λεζάντα «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ».

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1935, ο όρμος

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 19-03-2013 12:07:26 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει την περιοχή του όρμου, του λιμανιού, του Παραλίου Άστρους.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη από αυτό το σημείο του Παλιού λιμανιού.

2.      Είναι χρονολογημένη το 1935.

3.      Παραθέτουμε τα κτίσματα, με σημερινό «καθεστώς», και τα οποία είναι σύμφωνα με την αρίθμηση, τα εξής: 1. Πρώην εστιατόριο «Έλατος», 2. Καφέ «Αρμονία», 3. Καφέ Διονύση Σελίμου, 4. Ξενοδοχείο «Astros Beach», 5. Καφέ «Γαλαξίας» και 6. Καφέ «Ιππόκερος».

4.      Η πλειοψηφία των πλεούμενων ήταν λάτζες, μεγάλες βάρκες οι οποίες χρησίμευαν για την φορτοεκφόρτωση επιβατών και εμπορευμάτων στα ατμόπλοια που έκαναν γραμμή Πειραιάς – Παράλιο Άστρος και τανάπαλιν, τα πλοία αγκυροβολούσαν στην λιμενολεκάνη, τότε, το Παλιό λιμάνι ήταν το μισό, περίπου, του σημερινού του μήκους.

5.      Στο φόντο δεσπόζει ο όγκος της Ζάβιτσας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1934, κρασοβάρελα

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 25-07-2014 01:01:33 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τρεις άνδρες γύρω από τραπεζάκι καφενείου και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά, οι εξής: 1. Γ. Σαμαριτζής (Αγρονόμος Άστρους), 2. Βασίλειος Κελεπούρης (Γραμματέας Ειρηνοδικείου Άστρους) και 3. Σταύρος Μικρός (Ειρηνοδίκης Άστρους).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη μπροστά από το καφενείο του Κουτσαντώνη, σημερινό (πρώην) καφέ Γενί.
 2. Είναι χρονολογημένη το 1934.
 3. Ήταν αρχές Φθινοπώρου και οι εστιάτορες της οδού Ζαφειρόπουλου (πεζόδρομος) είχαν φέρει τα βαρέλια τους στην ακροθαλασσιά για να τα καθαρίσουν, ενόψει της νέας  μουστιάς. Δείτε εδώ παρόμοια φωτογραφία.
 4. Οι προαναφερόμενοι κάθονταν δίπλα από τα δέντρα, εδώ, στα αριστερά της φωτογραφίας.
 5. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η κεντρική πλατεία, μόνο ο παραλιακός δρόμος (πλάτους 5 μέτρων) ο οποίος ξεκινούσε μπροστά από το, σημερινό, ξενοδοχείο Astros Beach.
 6. Για τη πρόσβαση στο Παλιό λιμάνι ισχύουν τα σχόλια εδώ.
 7. Στο φόντο, πίσω από τον Ειρηνοδίκη, υπήρχαν σπηλιές οι οποίες σήμερα έχουν μπαζωθεί!!

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1933, «Άστρος εξπρές»

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 04-06-2013 12:12:16 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει λεωφορείο! της εποχής, με επιβάτες και περίεργους θεατές!! oι φέροντες αρίθμηση είναι, οι εξής: 1. Τάσος Αβραντίνης, 2. Νικόλαος Μαυροθαλασσίτης, 3. Θράσης Κωνσταντίνου και 4. Βασίλης Δουζένης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη μπροστά από το σημερινό καφέ «Ιππόκερος».

2.      Είναι χρονολογημένη το 1933.

3.      Το φορτηγό - λεωφορείο ήταν 1925 Ford Model T Runabout pickup truck ? ιδιοκτησίας Βασίλη Δουζένη, o οποίος ήταν και ο  οδηγός.

4.      Το εν λόγω όχημα περιγράφεται εδώ.

5.       Το λεωφορείο εκτελούσε δρομολόγια της άγονης γραμμής προς τα ενδότερα του, σημερινού, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ΚΤΕΛ Αρκαδίας.

6.      Το κτίριο, στα αριστερά, υπάρχει και σήμερα αναλλοίωτο, είναι το καφέ «Ιππόκερος».

7.      Στη θέση του αντίστοιχου, στο δεξί άκρο, σήμερα υπάρχει νεόδμητο, το πρώην καφέ «Γενί».

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1938, Ημιγυμνάσιο

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 08-07-2013 12:13:14 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει εκπαιδευτικό και μαθήτριες της Δευτέρας τάξεως του Ημιγυμνασίου Άστρους, τα μέλη της ομήγυρης είναι από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής:

Καθηγητής:  Κυριάκος (Κούλης) Χασαπογιάννης.

Μαθήτριες:

Μπροστινή σειρά:

1) Γεωργία Καλαμβοκίδου, μετέπειτα δασκάλα και σύζυγος τού δάσκαλου ........ Παπούλια, 2) Ελένη Παπαντωνίου, μετέπειτα σύζυγος ..... Λαλαντώνη, 3) Φανή Χασαπογιάννη, μετέπειτα σύζυγος τού καθηγητή Ιωάννη Σιούτου, 4) Μαγδαληνή Βρέττα, μετέπειτα σύζυγος Παναγιώτη (Τάκη) Ταλιαδώρου, 5) Γεωργία Κασίμου, μετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Ν. Δαμιανού, 6) Μαρίκα Αγρανιώτου, μετέπειτα σύζυγος Θεόδωρου Κακαβούλια ή Κουμπουρίτσα, 7) Γεωργία Καζάκου, σύζυγος .... Μαυρίδη, 8) Ελένη Βασιλείου, μετέπειτα σύζυγος  Ιωάννη Κακαβούλια, 9) Σοφία Κασίμου, σύζυγος ... Σμιτ (η μητέρα της Ευσταθία, το γένος Οικονομοπούλου, ήταν αδερφή της μητέρας τού παλαιού Υποθηκοφύλακα Άστρους Περικλή Χασαπογιάννη), 10) Ελένη Τζιβελοπούλου, 11) Κωστούλα Καλφαγιάννη, θυγατέρα τού πρώην ιερέα της Μελιγούς παπα-Μανώλη, μετέπειτα σύζυγος ...... Σαμαρτζή (από το Παλαιοχώρι).

Πίσω σειρά:

1) Αλίκη Κεφαλοπούλου, μετέπειτα σύζυγος Χρήστου Μαντά, 2) Εφ. (Ειρ.) Κόλλια, 3) Λεύκω Μαγκλή, μετέπειτα σύζυγος Παναγιώτη Δαλιάνη (ή Παΐσιου), 4) Κατίνα Ζαχαρίου, μετέπειτα σύζυγος Σαράντου Μπακάλη, 5) Γαρυφαλλιά Κωστούρου, 6) Μαρίκα Ιω. Παναγιωτόπουλου, μετέπειτα σύζυγος Σωτηρίου Παπαδοπούλου, 7) Φανή Μπαρκά, σύζυγος Ιω. Τσακίρη, 8) Μαριγώ Καλφαγιάννη, μετέπειτα σύζυγος Φωτίου Αδάμη.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της Σχολής Καρυτσιώτη.
 2. Είναι χρονολογημένη στις 9 Ιουνίου 1938, ημέρα Πέμπτη.
 3.  Παλαιότερα στην εν λόγω Σχολή στεγαζόταν το Γυμνάσιο, σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.
 4. Ημιγυμνάσιο: Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 από τον Αλ. Δελμούζο, επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, στις μικρές κωμοπόλεις ιδρύονται διτάξια ημιγυμνάσια, τα οποία ήταν η εξελικτική μορφή του σχολαρχείου (σχολαρχείο = παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού γυμνασίου).
 5. Η φωτογραφία ήταν ενθύμιο του τέλους της σχολικής χρονιάς.
 6. Ο χώρος φωτογράφησης είναι ο ίδιος και σε δημοσιευμένη φωτογραφία. βλέπε, εδώ. Οι εσοχές στο τοίχο, υπάρχουν και σήμερα, ήταν από τζάκια – εστίες του οικοτροφείου της Σχολής Καρυτσιώτη, η οποία καταστράφηκε το 1826 από την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Κυνουρία.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1935, σερβιτόρος

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 11-04-2014 12:07:23 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει γκαρσόνι καφε-ζαχαροπλαστείου να σερβίρει δύο θαμώνες, οι «εμπλεκόμενοι» είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: 1. Κωνσταντίνος Στυλ. Κουτσογιάννης, 2. Γιάννης Γεωργάς και 3. Νίκος Παπακωνσταντίνου (Τζαβέλας).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο, στη θέση που είναι σήμερα το (πρώην) καφέ «Γενί».
 2. Είναι χρονολογημένη το 1935.
 3. Οι πελάτες κάθονταν στο καφενείο του «Κουτσαντώνη».
 4. Το κτίριο, στο βάθος, ήταν το πολυκατάστημα!! (κουρείο και καφενείο) του Δαρεμά, στη θέση του σήμερα υπάρχει το καφέ «Γαλαξίας».
 5. Τα φλιτζάνια και τα ποτήρια, πάνω στο τραπεζάκι, ήταν «μέσα» στο συρμό της εποχής.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1938, μπροστά στο φούρνο της Σπυριδούλας Δουζένη

Κατηγορία 1930-1939 | Αναρτήθηκε 27-05-2011 12:45:49 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει θήλεα διαφόρων ηλικιών μπροστά στο φούρνο του  σπιτιού  της Σπυριδούλας Δουζένη, οι εικονιζόμενες με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά είναι: 1. Άννα Δαλιάνη, 2. Φρόσω Χρηστίδη (του μαστρο-Γρηγόρη), 3. Αικατερίνη Εγγλέζου (του Κουτσαντώνη), 4. Σοφία Δαλιάνη, 5. Σπυριδούλα Δουζένη, 6. Ελένη Δαλιάνη, 7. Παναγιώτα ….?. Η μικρά μπροστά από το τραπέζι είναι η Μοίρα Δουζένη.

Με μία προσεκτική παρατήρηση θα δούμε τα εξής:

 1. Από τα ταψιά και τις γιορτινές φορεσιές έχουμε Πάσχα.
 2. Τα σκεύη είναι 11 τον αριθμό και ποικίλλουν: α) ως προς την κατασκευή, από χαλκωματένια μέχρι πήλινα τσουκάλια και β) ως προς το μέγεθος ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.
 3. Μάλλον περιμένουν να ετοιμαστεί η θερμοκρασία του αναμμένου φούρνου για να ρίξουν μέσα τα φαγητά.
 4. Το Πάσχα εκείνη τη χρονιά έπεσε αργά, άμα κρίνουμε από τα κοντομάνικα που φορούν κάποιες κυρίες.
 5. Και όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια οι άνδρες απουσίαζαν λόγω της ημέρας στα καφενεία, ισότης γαρ!!!
 6. Η μουριά  απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αυλής με πολλαπλή χρησιμότητα: α) Σκιά την ημέρα για τους καλοκαιρινούς μήνες. β) Κρεβάτι, κατασκευή πάνω από το κορμό για να κοιμούνται τα βράδια ειδικά με τις μεγάλες ζέστες και γ) Τα φύλλα τα μάζευαν για τροφή των μηρυκαστικών

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

Προηγούμενες αναρτήσεις