Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1953, στου «Παπαγιώργη» το καφενείο.

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 26-06-2011 12:42:47 am | από nskarmoutsos

            

Η φωτογραφία απεικονίζει μία κυρία και τρεις κυρίους να αποθανατίζονται και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: 1. Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, 2. Δημήτριος Παπαδάκος, 3. Σωτηρία Σακελλαράκη και 4. Γεώργιος Αβραντίνης κατά κόσμο «Παπαγιώργης».

Η φωτογραφία μας εκμυστηρεύεται τα παρακάτω:

1.      Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί μπροστά στο καφενείο ιδιοκτησίας του Γεωργίου Αβραντίνη, (σήμερα έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και είναι κατάστημα πώλησης λουκουμάδων) που βρίσκεται απέναντι από το καφέ Γαλαξίας επί της οδού Ζαφειρόπουλου. Το καφενείο ήταν και το πρακτορείο των Λεωφορείων ΚΤΕΛ εκείνης της εποχής.

2.      Ο Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου είχε χρηματίσει επί χρόνια γραμματέας της Κοινότητας Παραλίου Άστρους. Το πόδι που είναι ακουμπισμένο πάνω στη καρέκλα είναι από κάποιο χρόνιο κινητικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Ήταν ιδιοκτήτης της κατοικίας που βρίσκεται μετά την οικία της Ευαγγελίας Σουρλίγγα προς το Λιμάνι, σήμερα είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων του.

3.      Πάνω στο τραπεζάκι μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα υπέροχα σερβίτσια ( η μπουκάλα και τα χαρακτηριστικά ποτήρια), τα οποία σήμερα δεν τα βρίσκει κανείς αφού υπέστησαν και αυτά μετάλλαξη από το γενικό Κιτς που κατατρύχει την εποχή μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1955, στο γιαλό

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 02-08-2011 12:09:16 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει κομμάτι του γιαλού, του Παραλίου Άστρους, από το ύψος της κεντρικής πλατείας προς το σχολείο.

Η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική ως προς τα εξής:

1.      Είναι τραβηγμένη από τον πρώτο ευκάλυπτο (τα φύλλα του είναι που φαίνονται κάτω δεξιά στη φωτογραφία), που συναντάμε στο ύψος της ράμπας της κεντρικής πλατείας προς το λιμάνι. 

2.      Ως προς τα οικήματα, ισχύουν τα σχόλια που υπάρχουν στην ήδη ανηρτημένη φωτογραφία, υπό τον τίτλο - 1956, το καρνάγιο -.

3.      Σε πρώτο πλάνο, στην αμμουδιά βλέπουμε απλωμένα κάθε είδους ψαράδικα δίχτυα που τα συντηρούσαν: Στα ψαράδικα λιμάνια το καθημερινό θέαμα παλιότερα ήταν το μπάλωμα των σχισμένων διχτυών. Οι ψαράδες στερούνταν την πολυτέλεια των χιλιομέτρων από δίχτυα που διαθέτουν οι σημερινοί επίγονοί τους. Αυτό τους υποχρέωνε να τα προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Πρώτος εχθρός του βαμβακερού διχτυού είναι ένα μικροσκοπικό, σχεδόν αόρατο ζωύφιο του βυθού που τρώει το νήμα του διχτυού, όπως τρώει το σαράκι το ξύλο. Το αποτέλεσμα ήταν, έπειτα από κάμποσο καιρό τα δίχτυα να σαπίζουν και να είναι άχρηστα. Αλλά και ο σπάγγος σάπιζε από την έκθεσή του στο θαλασσινό νερό και τ’ αλάτια του. Έπρεπε λοιπόν το δίχτυ ν’ απλωθεί για να στεγνώσει καλά. Αν έμεναν στοιβαγμένα υγρά θα σάπιζε. Η μόνη άμυνα εναντίον του μικροσκοπικού αυτού εχθρού ήταν το βάψιμο. Όλα τα αλιευτικά σύνεργα, δίχτυα, παραγάδια, πετονιές, οι ψαράδες μας συνήθιζαν να τα βάφουν με μπογιά καμωμένη από ξερή φλούδα πεύκου. Έτσι οι κλωστές έπαιρναν ένα σκούρο κόκκινο χρώμα, που εκτός από τη συντήρηση, έκανε τα δίχτυα να μη φαίνονται πολύ μέσα στο νερό. Η μπογιά δεν έπρεπε να είναι πολύ ζεστή. Επίσης ζημιά έκαναν και τα πολλά βαψίματα.

4.      Κάτω δεξιά βλέπουμε και μία κατσίκα που έβοσκε.

5.      Η κεντρική πλατεία δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, είχε πλάτος το ¼ από το τωρινό.

6.      Το λεωφορείο που βλέπουμε στο ύψος του σημερινού ξενοδοχείου Astros Beach, ήταν του Κλεόβουλου (Βούλη) Δουζένη, που έκανε το δρομολόγιο προς και από την Τρίπολη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1956, οδός Ζαφειρόπουλου αριθμός χ?

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 22-06-2011 12:11:50 am | Αναδημοσίευση 20-06-2012 | από nskarmoutsos

             

Η φωτογραφία απεικονίζει τον κεντρικό δρόμο (Ζαφειρόπουλου) του Παραλίου Άστρους .

Η φωτογραφία μας εξομολογείται τα εξής:

 1. Ο εικονιζόμενος είναι ο Δημήτριος Μεταβελής κατά κόσμο Τζίμης, ψαράς το επάγγελμα με μεγάλη επιδεξιότητα στη τέχνη του, κατά πολλούς ο ικανότερος εκείνη την εποχή ψαράς του Παραλίου Άστρους.
 2. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο σημείο που είναι το σημερινό μεζεδοπωλείο Ρεμπέτικο.
 3. Το κτίριο του Ρεμπέτικου που είναι στη πλάτη του Δημητρίου Μεταβελή, ήταν το γραφείο της τότε Κοινότητας Παραλίου Άστρους.
 4. Το απέναντι κτίριο είναι το σημερινό πρώην κρεοπωλείο των Βάσσου-Σούρσου.
 5. Το διπλανό του προηγουμένου κτιρίου (δεξιότερα της φωτογραφίας) δεν υπάρχει σήμερα, τότε ήταν το περίφημο ζαχαροπλαστείο της Τασούλας Ιατρίδη, ονομαστό για τους εξαιρετικούς μπακλαβάδες και κουραμπιέδες.
 6. Το επόμενο κτίριο στο βάθος είναι το σημερινό ιχθυοπωλείο του Καρρά. Μπορούμε επίσης να θαυμάσουμε το χαγιάτι του ορόφου, της πρώην ιδιοκτησίας Ζάχου Μελέτη.
 7. Ο δρόμος τότε ήταν με χώμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1954, ψαράδες στη στεριά

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 25-11-2012 12:26:59 am | Αναδημοσίευση 25-11-2012 | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει πλήρωμα τράτας να επιδίδεται σε μπάλωμα των διχτυών υπό το άγρυπνο!! βλέμμα παρατηρητών, τα μέλη της ομήγυρης ήταν από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής: Α) ΚΑΤΩ: 1. Νίκος Δρίκος, 2. Νίκος Μαυροθαλασσίτης, 3. Μανώλης Ορφανός και 4. Γιάννης Μαυροθαλασσίτης, Β) ΠΑΝΩ: 1. Παναγιώτης Δραπανιώτης και 2. Μίμης Κοράλλης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της αμμουδιάς, δίπλα από το σημερινό καφέ «Άρωμα».
 2. Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.
 3. Οι προαναφερόμενοι, πλην των νεαρών, αποτελούσαν μέλη πληρώματος του καϊκιού-τράτας ιδιοκτησίας Βασίλη Λιοντή.
 4. Το πλήρωμα είχε απλώσει τη τράτα (δίχτυα) κατά μήκος της παραλίας για να την επισκευάσει (μπαλώσει).
 5. Τα δίχτυα της τράτας πάθαιναν συχνά ζημιές, από ξέρες ή ογκώδη αντικείμενα που μετέφεραν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οι χείμαρροι Τάνος και Βρασιάτης.
 6. Τα κτίρια ήταν σύμφωνα με την αρίθμηση τα εξής: 1. Σημερινό ετσιατόριο «Estella», 2. Ψητοπωλείο ιδιοκτησίας Χάρβαλου, 3. Πρώην ιδιοκτησία Γιάννη Δουζένη, σημερινή Χαράλαμπου Ζαραφέτα και 4. Ιδιοκτησία Βλαχάκη, σημερινό καφέ «Ιππόκερος».
 7. Στο κτίριο Νο 1 λειτουργούσε ταβέρνα, στη φωτογραφία βλέπουμε τα τραπεζάκια απλωμένα, και στο Νο 3 ήταν η αποθήκη λαδιού του Γιάννη Δουζένη, τα βαρέλια στον εξωτερικό χώρο ανήκαν σε αυτήν.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1957, με τη δροσούλα

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 09-08-2014 12:10:09 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τμήμα της κεντρικής παραλίας και του Νησιού.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη από αυτό το σημείο της παραλίας.
 2. Είναι χρονολογημένη τον Ιούλιο του 1957.
 3. Ήταν πρωινή ώρα και οι λουόμενοι ήταν ελάχιστοι!!
 4. Το στέγαστρο, στη μέση και αριστερά, ήταν το κιόσκι του εστιατορίου των αδελφών Δαλιάνη, το οποίο βρίσκονταν σε αυτό το σημείο, σήμερα δεν υπάρχει.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1958, στη πιάτσα

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 21-10-2012 12:18:54 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Γιώργο Δήμα με το φορτηγό του στη «πιάτσα», εν αναμονή ναύλου.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη σε αυτή τη γωνία, του σημερινού ξενοδοχείου «Astros Beach», πρώην «Χρυσή Ακτή».

2.      Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, του εικονιζόμενου, σε συνδυασμό με την απουσία του ξενοδοχείου «Χρυσή Ακτή».

3.      Το φορτηγό περιγράφεται στη δημοσιευμένη φωτογραφία υπό τον τίτλο 1959, «εκτελούνται μεταφορές».

4.      Πάνω από την πόρτα του κτιρίου διαβάζουμε την επιγραφή ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  Ο  ΑΧΙΛΛΕΥΣ, εκείνη την περίοδο ήταν τα γραφεία του «Αχιλλέα» Παραλίου Άστρους και ακριβώς δίπλα, αριστερά, ήταν το καφενείο του Γιάννη Γεωργά.

5.      Την εποχή εκείνη, το προαναφερόμενο σημείο, ήταν η «πιάτσα» για τα πάσης φύσεως οχήματα, τετράτροχα, δίτροχα και τετράποδα!!! Περιττό να αναφερθεί ότι τα, ντόπια, αυτοκίνητα μετριόντουσαν στα δάχτυλα των δύο χεριών?

6.      Τότε, η πλατεία ήταν ένας χωματόδρομος.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1952, προετοιμασία γάμου (πλύσιμο προικιών)

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 12-06-2011 12:12:08 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει θήλεα κατά το πλείστον, να πλένουν τα προικιά της υποψήφιας νύφης Αλεξάνδρας Κουτσογιάννη (μετέπειτα Καλλιάνου) και οι οποίες είναι από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Ελένη Νικήτα, 2. Γεωργία Κουτσογιάννη, 4. Βασιλική Σκαρμούτσου, 7. Ντίνα Ιατρίδη, 8. Βασιλική Ιατρίδη, 9. Αλεξάνδρα Κουτσογιάννη-Καλλιάνου, 10. Μαρία Κουτσογιάννη (μάννα της νύφης) και 11. Κούλα Ιατρίδη.

Η φωτογραφία μας λέει πολλά και ενδιαφέροντα:

1.      Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο κτιριακό  κενό  που υπήρχε τότε, σήμερα υπάρχει οικοδομή ιδιοκτησίας Καπετάνου (ψητοπωλείο Μουτζούρη).

2.      Πίσω από τις εικονιζόμενες βλέπομε τη μάντρα του Βλαχάκη, η οποία υπάρχει και σήμερα (με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς) απέναντι από το σημερινό ξενοδοχείο Αλέξανδρος.

3.      Τα σπίτια που βλέπουμε πίσω στο φόντο -στα αλώνια- είναι: το αριστερό ιδιοκτησίας Μαγκλή και το δεξί ιδιοκτησίας Σταύρου Δουζένη (σήμερα με άλλον ιδιοκτήτη).

4.      Οι σκάφες πλυσίματος ήταν ξύλινες και μία μεταλλική, για την τότε εποχή προηγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες πάνω σε βαρέλια και κασόνια. Το πλύσιμο γίνονταν στο χέρι με απορρυπαντικά: την αλισίβα και το χειροποίητο σαπούνι φτιαγμένο στα σπίτια με βασικό συστατικό ελαιόλαδο, η αλισίβα έπαιζε το ρόλο του λευκαντικού καθώς τα προικιά κατά κύριο λόγο ήταν ασπρόρουχα.

5.      Οι κυρίες που πλένουν ήταν του στενού συγγενικού περιβάλλοντος (πρώτες ξαδέλφες), με το καλάθι έτοιμο μπροστά τους για να απλώσουν την μπουγάδα, πάντα το πλύσιμο γίνονταν φανερά προς επίδειξη του ρουχισμού που συνέθετε τη προίκα, γιατί υπήρχαν και τότε κακόβουλες και κακόβουλοι.

6.      Η νύφη είναι χαμογελαστή, αυτό σήμαινε ότι ο γαμπρός (εκ Τολού ορμώμενος) ήταν της αρεσκείας της, γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που πάντρευαν και με το ζόρι!!!!(βλέπε παλιές αξέχαστες ελληνικές ταινίες).

7.      Η μητέρα της Μαρία είχε τον τότε φούρνο του χωριού, εκεί που είναι σήμερα η γωνία (φαστ-φουντ) απέναντι από το ξενοδοχείο Astros Beach επί της οδού Ζαφειρόπουλου, επίσης ήταν η επίσημη μαία (μαμή)  του χωριού, πόσες και πόσες δεν ξεγέννησε και πόσες και πόσοι δεν είναι σήμερα στη ζωή από τα χέρια της.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1958, η «Γουρούνα»

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 01-11-2011 12:17:19 am | από nskarmoutsos

                           

Η φωτογραφία απεικονίζει δύο παιδία και έναν άνδρα νεαρής ηλικίας να απαθανατίζονται πάνω και δίπλα σε φορτηγό, και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: 1. Βαγγέλης Γεωργάς, 2. Θανάσης Κασίμος και 3. Θόδωρος Γεωργάς.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη στο δρόμο που περνά μπροστά από το σημερινό καφέ El Greco.
 2. Η χρονολόγηση έγινε κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.
 3. Το φορτηγό ήταν η περίφημη «Γουρούνα», προσωνύμιο που είχε δοθεί σε αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας Γιάννη Κωνσταντίνου, μάρκας MERCEDES.
 4. Το σπίτι που βλέπουμε, σε πρώτο πλάνο, ήταν η παλιά κατοικία της οικογένειας Κωνσταντίνου, στη θέση του σήμερα υπάρχει νεόδμητο κτίριο ιδιοκτησίας Γεράσιμου Κωνσταντίνου (κληρονόμου).
 5. Η κυρία, άγνωστος! στέκεται στο σημερινό δρομάκι που περνά ενδιάμεσα  στο καφέ Αρμονία και στο El Greco.
 6. Ήταν καλοκαίρι άμα κρίνουμε από τα ενδύματα (κοντομάνικα) των εικονιζόμενων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1956, επί πώλου όνου

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 24-06-2011 12:07:27 am | από nskarmoutsos

               

Η φωτογραφία απεικονίζει τον Παπάνθιμο επί όνου και στα δεξιά του πεζή είναι ο Γεώργιος Χάρβαλος.

Η φωτογραφία μας αποκαλύπτει τα εξής:

1.      Ο Παπάνθιμος έχει αναχωρήσει από το μοναστήρι (ανδρικό) της  Παλιοπαναγιάς όπου ήταν και Ηγούμενος.

2.      Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αμαξιτός δρόμος που πήγαινε στο μοναστήρι και η πρόσβαση γινόταν ως εξής: Πήγαιναν με αυτοκίνητο μέχρις τις -Κοδέλλες- απέναντι, που είναι ο δρόμος που πηγαίνει από το Άστρος στον Αγιάννη και μετά με τον γάιδαρο αν ήταν τυχεροί, αλλιώς ποδαράτοι σε δύσβατη περιοχή απόστασης περίπου 2 χιλιομέτρων.

3.      Δείτε εδώ την γαϊδουρινή διαδρομή.  

4.      Ο Γεώργιος Χάρβαλος είχε το μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο) εκείνης της εποχής που εκτελούσε τις διαδρομές από και προς το μοναστήρι.

5.      Ο Δόκιμος καλόγερος της εικόνας ήταν ο μεταφορέας-αγωγιάτης της Παλιοπαναγιάς.

6.      Οι κάτοικοι του Παραλίου Άστρους θεωρούσαν το μοναστήρι δικό τους, γιατί ο Παπάνθιμος εκτός από Ηγούμενος της Παλιοπαναγιάς ήταν και ποιμενάρχης του Παραλίου Άστρους. Μετά την κοίμηση του μακαριστού αρχιμανδρίτη Παπάνθιμου το μοναστήρι ( μετατράπηκε σε γυναικείο) έπαψε να είναι ελκυστικό για τους συμπατριώτες μας και εξωραΐστηκε!!! επί τα βελτίω? Χμμμ!!!

7.      Ο κυρ-Μέντιος (γαϊδαράκι) υπομένει το άγιο φορτίο.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1956, φόρτωση πλοίου

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 17-02-2012 12:12:18 am | Αναδημοσίευση 17-02-2012 | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει φορτοεκφορτωτές, και μη, στο διάλλειμα της εργασίας τους, οι απαθανατιζόμενοι ήταν σύμφωνα με την αρίθμηση, οι εξής: 1. Κώστας Κοντογιαννόπουλος, 2. Λευτέρης Λιαγκριδώνης, 3. Αποστόλης Κοντογιαννόπουλος, 4. Γιώργος Δήμας, 5. Δημήτρης Δήμας και 6. Γιώργος Βούλγαρης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη στο Παλιό λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

2.      Η χρονολόγηση έγινε κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.

3.      Τα προς φόρτωση προϊόντα είχαν αφιχθεί με το φορτηγό, ιδιοκτησίας Γεωργίου Δήμα.

4.      Εκείνη την εποχή, οι περισσότερες μεταφορές γίνονταν δια θαλάσσης, όπως περιγράφεται εδώ.

5.      Το πλοίο, ήταν αγνώστου πλοιοκτησίας.

6.      Οι συμμετέχοντες στις εργασίες φόρτωσης είχαν και «ακροβατικές» ικανότητες, αφού η όλη εργασία γίνονταν διαβαίνοντας το στενό μαδέρι και κουβαλώντας τα εμπορεύματα «επ’ ώμου».

7.      Αν κρίνουμε από τη καρότσα του φορτηγού, τα πιο πολλά προϊόντα ήταν βαρέλια με τυρί.

8.      Σε αυτό το κτίριο, που υπάρχει και σήμερα, διαβάζουμε με λίγη προσπάθεια πάνω από τη πόρτα ΤΕΛΩΝΕΙΟ, πράγματι εκείνη την εποχή ήταν το Τελωνείο, το οποίο εκτελούσε και χρέη ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ, τότε δεν υπήρχε Λιμεναρχείο.

9.      Η γωνία λήψης του φωτογραφικού φακού μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και την οικιστική διαμόρφωση, του αντίστοιχου τμήματος του Νησιού.

10.  Η προβλήτα τότε ήταν από χώμα, αργότερα τσιμεντοστρώθηκε.

Πατήστε εδώ για δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

Προηγούμενες αναρτήσεις