Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1952, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 17-09-2011 12:07:44 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει συμπατριώτισσες και συμπατριώτες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και οι οποίοι είναι, σύμφωνα με τους αριθμούς που τους αντιστοιχούν, οι εξής: 1. Διονυσία Καλοβυρνά (Λουρδή), 2. Ευστάθιος Καλοβυρνάς, 3. Νίκος Κόντης, 4. Γεωργία Κόντη, 5. Βασίλης Δουζένης, 6. Παναγιώτης Δουζένης, 7. Δήμητρα Δουζένη, 8. Βασιλεία Σκαρμούτσου, 9…..Ματζουράνη, 10. Δημήτριος Ματζουράνης, 11. Νίτσα Αθαν. Κοντογιαννόπουλου, 12. Αθανάσιος Κοντογιαννόπουλος, 13. Παναγιώτης Καζάκος, 14. Ευκλείδης (Φικλής) Καλλίτσης, 15. Γεωργία Καλλίτση, 16. Μαρίνα Κοράλλη, 17. Αλεξάνδρα Καλλιάνου (Κουτσογιάννη) και 18. Θρασύβουλος (Θράσης) Κωνσταντίνου.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη δίπλα από τα σκαλιά του Αρχαίου Θεάτρου.

2.      Η χρονολόγηση, 1-05-1952, προκύπτει από σημείωμα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας.

3.      Πρόκειται για εκδρομή που είχαν κάνει στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, είχαν αναχωρήσει με το καΐκι του Θρασύβουλου Κωνσταντίνου  για το Ναύπλιο και από εκεί με λεωφορείο για την Επίδαυρο. Επισκέφθηκαν την πηγή του νερού και τα διάφορα έργα τέχνης στην περιφέρεια του Ασκληπιείου και επέστρεψαν αυθημερόν.

4.      Δείτε εδώ την παραπάνω καταγραφή σε πρωτότυπο, διά χειρός Ευκλείδη Καλλίτση.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1955, στο γιαλό

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 02-08-2011 12:09:16 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει κομμάτι του γιαλού, του Παραλίου Άστρους, από το ύψος της κεντρικής πλατείας προς το σχολείο.

Η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική ως προς τα εξής:

1.      Είναι τραβηγμένη από τον πρώτο ευκάλυπτο (τα φύλλα του είναι που φαίνονται κάτω δεξιά στη φωτογραφία), που συναντάμε στο ύψος της ράμπας της κεντρικής πλατείας προς το λιμάνι. 

2.      Ως προς τα οικήματα, ισχύουν τα σχόλια που υπάρχουν στην ήδη ανηρτημένη φωτογραφία, υπό τον τίτλο - 1956, το καρνάγιο -.

3.      Σε πρώτο πλάνο, στην αμμουδιά βλέπουμε απλωμένα κάθε είδους ψαράδικα δίχτυα που τα συντηρούσαν: Στα ψαράδικα λιμάνια το καθημερινό θέαμα παλιότερα ήταν το μπάλωμα των σχισμένων διχτυών. Οι ψαράδες στερούνταν την πολυτέλεια των χιλιομέτρων από δίχτυα που διαθέτουν οι σημερινοί επίγονοί τους. Αυτό τους υποχρέωνε να τα προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Πρώτος εχθρός του βαμβακερού διχτυού είναι ένα μικροσκοπικό, σχεδόν αόρατο ζωύφιο του βυθού που τρώει το νήμα του διχτυού, όπως τρώει το σαράκι το ξύλο. Το αποτέλεσμα ήταν, έπειτα από κάμποσο καιρό τα δίχτυα να σαπίζουν και να είναι άχρηστα. Αλλά και ο σπάγγος σάπιζε από την έκθεσή του στο θαλασσινό νερό και τ’ αλάτια του. Έπρεπε λοιπόν το δίχτυ ν’ απλωθεί για να στεγνώσει καλά. Αν έμεναν στοιβαγμένα υγρά θα σάπιζε. Η μόνη άμυνα εναντίον του μικροσκοπικού αυτού εχθρού ήταν το βάψιμο. Όλα τα αλιευτικά σύνεργα, δίχτυα, παραγάδια, πετονιές, οι ψαράδες μας συνήθιζαν να τα βάφουν με μπογιά καμωμένη από ξερή φλούδα πεύκου. Έτσι οι κλωστές έπαιρναν ένα σκούρο κόκκινο χρώμα, που εκτός από τη συντήρηση, έκανε τα δίχτυα να μη φαίνονται πολύ μέσα στο νερό. Η μπογιά δεν έπρεπε να είναι πολύ ζεστή. Επίσης ζημιά έκαναν και τα πολλά βαψίματα.

4.      Κάτω δεξιά βλέπουμε και μία κατσίκα που έβοσκε.

5.      Η κεντρική πλατεία δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, είχε πλάτος το ¼ από το τωρινό.

6.      Το λεωφορείο που βλέπουμε στο ύψος του σημερινού ξενοδοχείου Astros Beach, ήταν του Κλεόβουλου (Βούλη) Δουζένη, που έκανε το δρομολόγιο προς και από την Τρίπολη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1956, οδός Ζαφειρόπουλου αριθμός χ?

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 22-06-2011 12:11:50 am | Αναδημοσίευση 20-06-2012 | από nskarmoutsos

             

Η φωτογραφία απεικονίζει τον κεντρικό δρόμο (Ζαφειρόπουλου) του Παραλίου Άστρους .

Η φωτογραφία μας εξομολογείται τα εξής:

 1. Ο εικονιζόμενος είναι ο Δημήτριος Μεταβελής κατά κόσμο Τζίμης, ψαράς το επάγγελμα με μεγάλη επιδεξιότητα στη τέχνη του, κατά πολλούς ο ικανότερος εκείνη την εποχή ψαράς του Παραλίου Άστρους.
 2. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο σημείο που είναι το σημερινό μεζεδοπωλείο Ρεμπέτικο.
 3. Το κτίριο του Ρεμπέτικου που είναι στη πλάτη του Δημητρίου Μεταβελή, ήταν το γραφείο της τότε Κοινότητας Παραλίου Άστρους.
 4. Το απέναντι κτίριο είναι το σημερινό πρώην κρεοπωλείο των Βάσσου-Σούρσου.
 5. Το διπλανό του προηγουμένου κτιρίου (δεξιότερα της φωτογραφίας) δεν υπάρχει σήμερα, τότε ήταν το περίφημο ζαχαροπλαστείο της Τασούλας Ιατρίδη, ονομαστό για τους εξαιρετικούς μπακλαβάδες και κουραμπιέδες.
 6. Το επόμενο κτίριο στο βάθος είναι το σημερινό ιχθυοπωλείο του Καρρά. Μπορούμε επίσης να θαυμάσουμε το χαγιάτι του ορόφου, της πρώην ιδιοκτησίας Ζάχου Μελέτη.
 7. Ο δρόμος τότε ήταν με χώμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1954, ψαράδες στη στεριά

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 25-11-2012 12:26:59 am | Αναδημοσίευση 25-11-2012 | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει πλήρωμα τράτας να επιδίδεται σε μπάλωμα των διχτυών υπό το άγρυπνο!! βλέμμα παρατηρητών, τα μέλη της ομήγυρης ήταν από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής: Α) ΚΑΤΩ: 1. Νίκος Δρίκος, 2. Νίκος Μαυροθαλασσίτης, 3. Μανώλης Ορφανός και 4. Γιάννης Μαυροθαλασσίτης, Β) ΠΑΝΩ: 1. Παναγιώτης Δραπανιώτης και 2. Μίμης Κοράλλης.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της αμμουδιάς, δίπλα από το σημερινό καφέ «Άρωμα».
 2. Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.
 3. Οι προαναφερόμενοι, πλην των νεαρών, αποτελούσαν μέλη πληρώματος του καϊκιού-τράτας ιδιοκτησίας Βασίλη Λιοντή.
 4. Το πλήρωμα είχε απλώσει τη τράτα (δίχτυα) κατά μήκος της παραλίας για να την επισκευάσει (μπαλώσει).
 5. Τα δίχτυα της τράτας πάθαιναν συχνά ζημιές, από ξέρες ή ογκώδη αντικείμενα που μετέφεραν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οι χείμαρροι Τάνος και Βρασιάτης.
 6. Τα κτίρια ήταν σύμφωνα με την αρίθμηση τα εξής: 1. Σημερινό ετσιατόριο «Estella», 2. Ψητοπωλείο ιδιοκτησίας Χάρβαλου, 3. Πρώην ιδιοκτησία Γιάννη Δουζένη, σημερινή Χαράλαμπου Ζαραφέτα και 4. Ιδιοκτησία Βλαχάκη, σημερινό καφέ «Ιππόκερος».
 7. Στο κτίριο Νο 1 λειτουργούσε ταβέρνα, στη φωτογραφία βλέπουμε τα τραπεζάκια απλωμένα, και στο Νο 3 ήταν η αποθήκη λαδιού του Γιάννη Δουζένη, τα βαρέλια στον εξωτερικό χώρο ανήκαν σε αυτήν.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1951, τα δύο αδέλφια

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 10-11-2011 02:00:00 am | Αναδημοσίευση 10-11-2011 | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει δύο παιδιά να απαθανατίζονται επί βάθρου και τα οποία είναι από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής: 1. Γιάννης Κων. Κουτσογιάννης και 2. Ματίνα Κων. Κουτσογιάννη.

Η φωτογραφία μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη στη κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους.

2.      Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.

3.      Τα δύο παιδιά ήταν τέκνα της οικογένειας Κωνσταντίνου και Αφροδίτης Κουτσογιάννη, η κατοικία της οποίας ήταν και είναι απέναντι από το σημερινό πρακτορείο λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

4.      Το βάθρο που στέκονται ήταν η βάση από πολυβολείο (ανενεργό), κατάλοιπο του Εμφυλίου.

5.      Η πλατεία, τότε, ήταν το 30% (του πλάτους) της σημερινής, για να έχουμε μία σύγχρονη αναγωγή, τα παιδιά στέκονταν στο ύψος του σημερινού Μνημείου Ηρώων, τότε δεν υπήρχε.

6.      Ακριβώς πίσω τους βλέπουμε την Παλιά προβλήτα χωμένη κυριολεκτικά στη στεριά, οι προσχώσεις ήταν μεγάλες, λόγω της μη ύπαρξης της Νέας προβλήτας.

7.      Στη παραλία που απλώνεται πίσω τους, βλέπουμε τα δίχτυα που είναι απλωμένα προς επισκευή (μπάλωμα).

8.      Ο κόσμος που είναι μαζεμένος, στο δεξί άκρο της φωτογραφίας, περιμένει να αναχωρήσει για την Τρίπολη, με το λεωφορείο του Κλεόβουλου (Βούλη) Δουζένη, τότε δεν υπήρχε το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, με λίγη προσπάθεια διακρίνουμε και το λεωφορείο.

9.      Αριστερά στην άκρη της φωτογραφίας, μόλις διακρίνεται η πλώρη της περιβόητης «κάγκας», ενός  ιδιότυπης τεχνοτροπίας καϊκιού, ιδιοκτησίας της παραπάνω αναφερόμενης οικογένειας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1955, στα λευκά

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 11-05-2015 12:05:13 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους και οι οποίες είναι από αριστερά προς τα δεξιά, οι εξής: 1. Μαίρη Βασ. Δουζένη, 2. Ασημίνα Νέστορα, 3. Δέσποινα Μπομπέτση και 4. Σοφία Νέστορα.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο της αυλής του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους.
 2. Είναι χρονολογημένη το 1955.
 3. Ήταν η τελευταία ημέρα του Διδακτικού Έτους και γίνονταν γιορτή όπου θα δίνονταν τα «Ενδεικτικά» στους μαθητές.
 4. Στο φόντο, πίσω τους, διακρίνεται «στη θέση του!!» το Παλιό Δημοτικό Σχολείο.
 5. Τότε το Σχολείο δεν είχε καρέκλες και οι μαθητές τις μετέφεραν από τα σπίτια τους, για να κάτσουν αυτοί που θα παρακολουθούσαν την προαναφερόμενη Σχολική γιορτή.
 6. Το λευκό χρώμα ήταν η αγαπημένη κοριτσίστικη επιλογή για καλοκαιρινή ενδυμασία.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1957, με τη δροσούλα

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 09-08-2014 12:10:09 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει τμήμα της κεντρικής παραλίας και του Νησιού.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Είναι τραβηγμένη από αυτό το σημείο της παραλίας.
 2. Είναι χρονολογημένη τον Ιούλιο του 1957.
 3. Ήταν πρωινή ώρα και οι λουόμενοι ήταν ελάχιστοι!!
 4. Το στέγαστρο, στη μέση και αριστερά, ήταν το κιόσκι του εστιατορίου των αδελφών Δαλιάνη, το οποίο βρίσκονταν σε αυτό το σημείο, σήμερα δεν υπάρχει.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1952, προετοιμασία γάμου (πλύσιμο προικιών)

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 12-06-2011 12:12:08 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει θήλεα κατά το πλείστον, να πλένουν τα προικιά της υποψήφιας νύφης Αλεξάνδρας Κουτσογιάννη (μετέπειτα Καλλιάνου) και οι οποίες είναι από αριστερά προς τα δεξιά: 1. Ελένη Νικήτα, 2. Γεωργία Κουτσογιάννη, 4. Βασιλική Σκαρμούτσου, 7. Ντίνα Ιατρίδη, 8. Βασιλική Ιατρίδη, 9. Αλεξάνδρα Κουτσογιάννη-Καλλιάνου, 10. Μαρία Κουτσογιάννη (μάννα της νύφης) και 11. Κούλα Ιατρίδη.

Η φωτογραφία μας λέει πολλά και ενδιαφέροντα:

1.      Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο κτιριακό  κενό  που υπήρχε τότε, σήμερα υπάρχει οικοδομή ιδιοκτησίας Καπετάνου (ψητοπωλείο Μουτζούρη).

2.      Πίσω από τις εικονιζόμενες βλέπομε τη μάντρα του Βλαχάκη, η οποία υπάρχει και σήμερα (με άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς) απέναντι από το σημερινό ξενοδοχείο Αλέξανδρος.

3.      Τα σπίτια που βλέπουμε πίσω στο φόντο -στα αλώνια- είναι: το αριστερό ιδιοκτησίας Μαγκλή και το δεξί ιδιοκτησίας Σταύρου Δουζένη (σήμερα με άλλον ιδιοκτήτη).

4.      Οι σκάφες πλυσίματος ήταν ξύλινες και μία μεταλλική, για την τότε εποχή προηγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες πάνω σε βαρέλια και κασόνια. Το πλύσιμο γίνονταν στο χέρι με απορρυπαντικά: την αλισίβα και το χειροποίητο σαπούνι φτιαγμένο στα σπίτια με βασικό συστατικό ελαιόλαδο, η αλισίβα έπαιζε το ρόλο του λευκαντικού καθώς τα προικιά κατά κύριο λόγο ήταν ασπρόρουχα.

5.      Οι κυρίες που πλένουν ήταν του στενού συγγενικού περιβάλλοντος (πρώτες ξαδέλφες), με το καλάθι έτοιμο μπροστά τους για να απλώσουν την μπουγάδα, πάντα το πλύσιμο γίνονταν φανερά προς επίδειξη του ρουχισμού που συνέθετε τη προίκα, γιατί υπήρχαν και τότε κακόβουλες και κακόβουλοι.

6.      Η νύφη είναι χαμογελαστή, αυτό σήμαινε ότι ο γαμπρός (εκ Τολού ορμώμενος) ήταν της αρεσκείας της, γιατί εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που πάντρευαν και με το ζόρι!!!!(βλέπε παλιές αξέχαστες ελληνικές ταινίες).

7.      Η μητέρα της Μαρία είχε τον τότε φούρνο του χωριού, εκεί που είναι σήμερα η γωνία (φαστ-φουντ) απέναντι από το ξενοδοχείο Astros Beach επί της οδού Ζαφειρόπουλου, επίσης ήταν η επίσημη μαία (μαμή)  του χωριού, πόσες και πόσες δεν ξεγέννησε και πόσες και πόσοι δεν είναι σήμερα στη ζωή από τα χέρια της.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1952 (2), Πρωτομαγιά στη Παλαιοπαναγιά

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 01-04-2012 12:10:11 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει εκδρομική παρέα, τα μέλη της οποίας ήταν από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής: 1. Γεράσιμος Κωνσταντίνου, 2. Μαριγώ Δαλιάνη και 3. Σπύρος Δρίκος.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού της Παλαιοπαναγιάς.

2.      Η χρονολόγηση έγινε κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.

3.      Αποτελεί συνέχεια της δημοσιευμένης φωτογραφίας υπό τον τίτλο 1952 (1), Πρωτομαγιά στη Παλαιοπαναγιά.

4.      Στην Παλαιοπαναγιά ήταν ηγούμενος ο Παπάνθιμος, γι’ αυτό και το θεωρούσαμε «δικό μας» Μοναστήρι, σήμερα δεν ισχύει αυτό!!!

5.      Οι εικονιζόμενοι πρέπει να είχαν μεταφερθεί με φορτηγό, ιδιοκτησίας Γιάννη Αβραντίνη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

1958, «..ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ,..»

Κατηγορία 1950-1959 | Αναρτήθηκε 19-12-2012 12:10:17 am | από nskarmoutsos

Η φωτογραφία απεικονίζει παρέα κατά την διάρκεια πικνίκ, τα μέλη της, που αναγνωρίσθηκαν, είναι από αριστερά προς τα δεξιά, τα εξής: 1. Σταθούλα Μικρογιαννάκη (Λιοντή), 2. Νίτσα Κονογιαννοπούλου (Λιοντή), 4. Αγγελική Σαρρή και 6. Βαγγελιώ Κασίμου (Σαρρή).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

1.      Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο, στη περιοχή της ταβέρνας ο «Μπαταρόλας».

2.      Είναι χρονολογημένη το 1958.

3.      Η παρέα το είχε «ρίξει έξω»  επ’ ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ήταν μία ωραία συνήθεια της εποχής να εκδράμει, κύρια την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του τόπου μας μαζικά, με προορισμό την τοποθεσία Μπαταρόλας.

4.      Δείτε παρόμοιες φωτογραφίες: Α) 1962, Καθαρή Δευτέρα στου Μπαταρόλα και Β) 1963, Πρωτομαγιά στου Μπαταρόλα.

5.      Οι ευκάλυπτοι υπάρχουν και σήμερα!! με αρκετά χρόνια στη καμπούρα τους.

6.      Η οικία (εξοχική ταβέρνα), στο βάθος, που ήταν ο νερόμυλος σήμερα είναι νεόδμητη.

7.      Η μεταφορά των τροφίμων και παιδιών!! είχε γίνει με το συμπαθητικό τετράποδο, η οδική αρτηρία Παραλίου Άστρους – Άργους μόλις είχε διανοιχθεί και ήταν καρόδρομος!!: Α) 1955 (1). «Εθελοντές» στη κατασκευή του δρόμου Παραλίου Άστρους – Άργους και Β) 1955 (2), διάνοιξη οδικής αρτηρίας Παραλίου Άστρους – Άργους.

Πατήστε  εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.

Προηγούμενες αναρτήσεις