Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

1943, «Σ’ έστησαν σε μια γωνιά κι ήσουνα νέο παλληκάρι»

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 02-09-2013 06:36:43 pm | από nskarmoutsos

Σύνδεση με τα προηγούμενα

Φωτ. αρχείου

Το παρακάτω κείμενο είναι από την αίτηση, στο -Γερμανικό πρόγραμμα αποζημίωσης της καταναγκαστικής εργασίας- (German forced labour compensation programme), του Αλέξανδρου Σαλαπάτα του Σταύρου, ο οποίος ήταν επί πολλά χρόνια ένας από τους κυριότερους επαγγελματίες φωτογράφους της Τρίπολης.

Στις λίγες, αλλά μεστές, γραμμές που ακολουθούν ξεπηδάει η Ναζιστική θηριωδία:

«Εγώ, ο Αλέξανδρος Σαλαπάτας του Σταύρου και της Παναγιώτας, γεννήθηκα στην Τρίπολη και ήμουν κάτοικος Τριπόλεως την εποχή της σύλληψης μου, από τα Ναζιστικά στρατεύματα. Τον Δεκέμβριο του 1943 στις 9 του μηνός σε μπλόκο που έγινε στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, συνελήφθην με 65 άτομα και μετεφέρθην στις φυλακές Τριπόλεως.

Την άλλη μέρα το πρωί μεταφερθήκαμε για εκτέλεση στο Αλεποχώρι Αρκαδίας, εγώ ήμουν ο μικρότερος 16 χρονών. Μας έστησαν για εκτέλεση και πριν δώσουν το σύνθημα της εκτελέσεως έφθασε ένας μοτοσικλετιστής ο οποίος έφερε ένα σημείωμα , που έλεγε ότι θα φέρουν Σπαρτιάτες για εκτέλεση. Εμείς μείναμε κρατούμενοι και αφού μας έβαλαν να θάψουμε τους εκτελεσθέντες στη συνέχεια μας χρησιμοποίησαν για να φτιάξουμε δύο γέφυρες που είχαν γκρεμίσει στη περιοχή εκείνη οι αντιστασιακοί.

Εργαζόμαστε κάτω από την απειλή των όπλων, νηστικοί μες το κρύο και το βράδυ κοιμόμασταν φρουρούμενοι στην εκκλησία του χωριού, που ήταν έρημο. Την επόμενη των Χριστουγέννων αφεθήκαμε ελεύθεροι.

Για πολλά χρόνια είχα ψυχολογικό πρόβλημα. Αυτά που έζησα δεν θα τα ξεπεράσω όσο ζω.»

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρωτότυπο της αίτησης.