Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τα ιαματικά λουτρά της Λίμνης Μουστού

Κατηγορία Τοπική αυτοδιοίκηση | Αναρτήθηκε 15-06-2011 07:57:26 pm | από nskarmoutsos

           

Η Λίμνη του Μουστού εμφανίζει ιαματικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων που περιέχει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 είχε έλθει στο Μουστό επιστημονική ομάδα του τότε ΙΩΚΑΕ (Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών), νυν ΕΚΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), σε αυτή συμμετείχαν οι, Δρ. Θεόδωρος Κουσουρής (Υδροβιολόγος –Περιβαλλοντολόγος), Δρ. Γ. Φώτης (ιχθυοπαθολόγος, μετέπειτα καθηγητής στο ΑΠΘ) και ο Ν. Κριάρης, ιχθυολόγος, ειδικός στην στρειδοκαλλιέργεια. Η παρουσία τους οφείλονταν σε πρόσκληση της Δ/νσης Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας για να διαπιστώσουν τα αίτια του μαζικού θανάτου ψαριών, καθώς ο τότε μισθωτής της λίμνης ζητούσε αποζημίωση για το μαζικό θάνατο των ψαριών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που πραγματοποίησαν τα εξέδωσαν το 1985 στην ημεδαπή αλλά και σε επιστημονικού κύρους ξένα περιοδικά. Η μελέτη που θα δείτε αναλυτικά παρακάτω έχει πολλά στοιχεία που εξάπτουν το επιστημονικό ενδιαφέρον, άραγε είναι υπόψη του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού? Από την εν λόγω μελέτη απομόνωσα την σχετική παράγραφο που υπάρχει στη σελίδα 9.

Ιαματικές πηγές

Το νερό της βροχής μερικές φορές διεισδύει μέσα στο έδαφος και γίνεται θερμότερο, γι' αυτόν το λόγο διαλύει περισσότερες στερεές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Το νερό αυτό βγαίνει στην επιφάνεια και σχηματίζει πηγές που λέγονται "θερμές πηγές" ή "μεταλλικές" ή "ιαματικές". Ανάλογα με τις ουσίες που είναι διαλυμένες στο νερό, οι θερμές πηγές διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως σε "οξυανθρακικές" (Νιγρίτα, Σουρωτή), που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, "θειούχες" ( Λαγκαδάς, Σέδες, Σιδηρόκαστρο), που περιέχουν υδρόθειο και άλλα θειούχα άλατα, "αλκαλικές" (Λουτράκι, Αιδηψός), που περιέχουν όξινο ανθρακικό νάτριο ή λίθιο, "πικρές", που περιέχουν θειικό μαγνήσιο, θειικό νάτριο, "σιδηρούχες" και τέλος "ραδιενεργές", λόγω των ραδιενεργών αερίων που περιέχουν. Οι Ιαματικές πηγές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην πόλη Σπα του Βελγίου.

Η ιαματική επίδραση της λίμνης του Μουστού που βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο -20 βαθμών της κλίμακας κελσίου-, επιτυγχάνεται με το χημικό ερέθισμα : Αυτό προκαλείται από τα διαλυμένα στα ιαματικά νερά στερεά συστατικά τα οποία βρίσκονται υπό μορφή ιόντων. Αυτά κατά τη διάρκεια του λουτρού προσκολλώνται στο δέρμα ερεθίζουν τις νευρικές ίνες και δια της νευρικής οδού το ερέθισμα μεταφέρεται σ' ολόκληρο τον οργανισμό αντίθετα τα αέρια που βρίσκονται σε αεριώδη κατάσταση προσκολλώνται για λίγο, απορροφώνται, διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και με την κυκλοφορία μεταφέρονται σ' όλα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού (CO2 , H2s, ραδόνιο).

Σύμφωνα με μελέτες οι ιαματικές πηγές που περιέχουν κατά κύριο λόγο θειούχα άλατα ενδείκνυνται σε μερικές περισσότερο συνηθισμένες παθήσεις:

Αλωπεκία: Θειούχα λουτρά Παιδική.

Αρθρίτιδα: οξύ στάδιο, υποξύ στάδιο: ακρατοθέρμες, θερμές, αλιπηγές αλκαλικών γαιών οξυπηγές, θειούχα λουτρά, ραδιενεργά.

Ίκτερος: χλωριονατριούχες, Θειούχες πηγές.

Ισχιαλγία: Θειούχες, ραδιενεργές, ακρατοθέρμες πηγές σε χρόνιο στάδιο: θερμά επιθέματα, υποθερμικά λουτρά.

Μυαλγίες: θειούχες πηγές.

Νευρίτιδες: Θειούχα, ραδιενεργά.

Οσφυαλγίες: ακρατοθέρμες, θειούχα λουτρά.

Πολυομελίτιδα: Θειούχα λουτρά, υποθερμικά λουτρά, ακρατοθερμικές πηγές.

Ρευματισμοί: ακρατοθέρμες, θειούχες ραδιενεργές πηγές.

Υπερκοπώσεις: Θειούχα, ραδιενεργά, ανθρακικού οξέος λουτρά.

Φλεβίτιδες: Θειούχες, ραδιενεργές πηγές.

Η μεγάλη συγκέντρωση θειούχων αλάτων (750-1100 mg/lt) παρουσιάζεται στη βασική πηγή (τροφοδότη) της Λίμνης Μουστού που βρίσκεται   δίπλα στο δρόμο που πάει προς Λεωνίδιο.

Πρόταση: Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να: 1. Ενημερώσει τους δημότες του για τις ευεργετικές ιδιότητες της Λίμνης Μουστού, 2. Διαφημίσει σε εν δυνάμει επισκέπτες (Τουρίστες) και τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν στο τόπο και 3. (Σε δεύτερο στάδιο σε συνεργασία με τον  -Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού-) να εντάξει την παραπάνω πηγή στον σχετικό νόμο για Τουριστικές επενδύσεις συμβατές με τον εν λόγω Υγρότοπο.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες της μελέτης για τη Λίμνη του Μουστού.