Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Μήνυμα ελπίδας από τη δωρεά οργάνων 19χρονου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 02-11-2017 09:29:29 am | από nskarmoutsos

Δωρεά οργάνων από 19χρονο χαρίζει ζωή σε συνανθρώπους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη και στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων, σήμερα, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων.

Η διαδικασία μεταφοράς από το νοσοκομείο Κέρκυρας των οργάνων του 19χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στις 18 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Τη σκυτάλη πήρε η διαδικασία της αεροδιακομιδής και ταυτοποίησης των ληπτών οποία συντονίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και για την οποία συνεργάστηκαν εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων από τη Αυστρία, τη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία και οι οποίες έλαβαν την καρδιά (ομάδα Αυστρίας), το ήπαρ, το πάγκρεας, τους νεφρούς και τα επινεφρίδια (ομάδα Θεσσαλονίκης), τους πνεύμονες (ομάδα Γερμανίας).

Στην επέτειο αυτή ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων θυμίζει ότι οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας αναμένουν ένα δώρο ζωής, το οποίο προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό ο αριθμός των δοτών έχει αυξηθεί κατά την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες, το 2016 51 δότες και το 2017 μέχρι και σήμερα 55 δότες οργάνων.

«Η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, και ευχαριστεί «όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας».

Πηγή: efsyn.gr