Από πού πάνε για την κοινωνική Ευρώπη;

Η Σουηδία θεωρείται πρότυπο κοινωνικού κράτους και το Γκέτεμποργκ, όπου είχε εφαρμοστεί με επιτυχία και το «πείραμα του εξαώρου», ήταν ιδανικό για της Κοινωνικής Συνόδου της Ε.Ε. σκηνικό.

Οι Σκανδιναβοί σίγουρα δεν τα έχουν λύσει όλα, αλλά «οι σχεδόν τέλειοι» (τίτλος βιβλίου του Μάικλ Μπουθ) δείχνουν συνεχή φροντίδα για ενήλικες και παιδιά, προτού έρθει καταιγίδα. Καλή εκπαίδευση, ασφάλιση υγείας, μέριμνα και προστασία από την απειλή της φτώχειας, καλές θέσεις εργασίας.

Μπορεί να γίνει η Ε.Ε. μια μεγάλη Σκανδιναβία; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει να δοθεί τουλάχιστον μια υπόσχεση, ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων, προκειμένου να μην κυλήσει κι άλλο νερό στον μύλο των λαϊκιστών και των «αντι-». «Για να πετύχει η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους», σχολίασε πρόσφατα.

Η καγκελάριος έλειπε από τη σύναξη. Ο πόνος ο βαρύτερος (σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού) τον ελαφρύ σχολάζει. Οι άλλοι ηγέτες, με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους είχαν μια ανοιχτή συζήτηση για τον τρόπο προώθησης δίκαιων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Σε έναν κύκλο, χωρίς τραπέζια να τους χωρίζουν και πρωτόκολλα να τους απορρυθμίζουν, σε ένα είδος workshop, ασχολήθηκαν με τον νέο Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Δεν είναι και τόσο νέος -ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Κομισιόν το 2015 και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο 2017-, αλλά το κυριότερο δεν θα είναι «κορσές», δεσμευτικός όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο. Οι Βρυξέλλες δίνουν ένα πλαίσιο υιοθέτησης 20 αρχών για τη στήριξη της «καλής λειτουργίας» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας».

Κάτι πιο χειροπιαστό, από πυλώνες και θεματικές, γενικές αρχές και αποφάσεις λευκές;

Εντάσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων, Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Αντιθέσεις και καλές προθέσεις, ενώ η επιστήμη της ανισότητας κατοχυρώνει θέσεις.

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Πηγή: naftemporiki.gr