Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Το μονοπάτι της Μονής Προδρόμου στη Περδικόβρυση Κυνουρίας

Κατηγορία Εκδρομικές διαδρομές | Αναρτήθηκε 18-04-2018 11:39:46 am | από nskarmoutsos

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

   Είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που συνδέει την Περδικόβρυση με το Μοναστήρι του Προδρόμου. Κατεβαίνει απ’ τη βόρεια άκρη του χωριού, κοντά στο Μετόχι, το Σχολείο και το εργοστάσιο του Κόκαλη, φτάνει στον Κυριαζέκο μύλο και περνάει το Ποτάμι με ένα μικρό τσιμεντένιο γιοφύρι. Ανεβαίνει μετά μια σχετικά ομαλή ανηφόρα και φτάνει στα θεόρατα πλατάνια με την πηγή.  Μετά ‘κολλάει’ στο Βράχο. Σε μερικά τμήματα είναι λαξεμένο κυριολεκτικά στη συμπαγή και κάθετη πέτρα.  Ύστερα από μια φανταστική πορεία όπου εναλλάσσονται καλντερίμια, σκαλοπάτια, στοές σε οργιώδη βλάστηση και αγνάντια, φτάνει στο ξωκλήσι του Αγιώργη. Ύστερα ανεβαίνει στην καρυδιά και τελικά στο Μοναστήρι. Δεν υπάρχει πια η καρυδιά, στην άκρη της μικρής άπλας όπου στα πανηγύρια στήνανε τις ταβέρνες και γινότανε ο χορός.

   Είναι ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της πατρίδας μας. Προσφέρει και στον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη – περιπατητή - προσκυνητή αλησμόνητες συγκινήσεις. Πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού μας, με προσωπική εργασία, έκανε καθαρισμό και συντήρηση. Θεωρώ απαραίτητη τη βελτίωση  και ανάδειξή του από το Δήμο, τη Μητρόπολη ή την Περιφέρεια. Η διαδρομή απ’ το Χωριό στο Μοναστήρι με ρυθμό περιπάτου διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Επειδή από μακριά όταν το βλέπει κανείς προκαλεί δέος, σας βεβαιώνω ότι είναι απολύτως ασφαλές.

   Τον Μάιο του 2016, ο Σύλλογος Φίλων Τάνου και Προδρόμου οργάνωσε πορεία στο μονοπάτι όπου συμμετείχαν 80 φίλοι μας και μείνανε κατενθουσιασμένοι! Και ο ενθουσιασμός τους ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ με το φαγοπότι και γλέντι που ακολούθησε στην πλατεία της Περδικόβρυσης!

    Σας περιμένουμε!

Του Χριστόφορου Νικολάου

Άγιος Πέτρος Κυνουρίας

Κατηγορία Εκδρομικές διαδρομές | Αναρτήθηκε 10-04-2012 07:19:16 pm | από nskarmoutsos

Ο Άγιος Πέτρος είναι γραφικό κεφαλοχώρι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αχλαδιές, πλατάνια, μηλιές, βελανιδιές και πουρνάρια. Είναι παραδοσιακός οικισμός, έχει 1300 κατοίκους περίπου και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. Στα ανατολικά του περνάει ο ποταμός Τάνος, ο "Ταναός" κατά τον Παυσανία. Στα ανατολικά απλώνεται μια ξερή πετρώδης περιοχή, με θάμνους και κέδρους, το "Ξεροκάμπι", όπου υπάρχουν καλύβια των τσοπάνηδων.

Στη γραφική και με ωραία θέα κεντρική πλατεία δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ογκώδης βασιλική με τρούλο μεγάλης διαμέτρου (1900). Γύρω της μαγαζιά, ταβέρνες και καφενεία. Το σημαντικότερο μνημείο είναι ο "Πύργος του Αγά" (ή Τρικαλιότη) του 18ου αιώνα. Είναι οχυρή κατοικία, με δύο ορόφους και κατώϊ, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει θολωτή κρήνη κοντά στην πλατεία με εντοιχισμένη επιγραφή 1769. Στο εξωτερικό τόξο του θόλου οι πελεκητές πέτρες φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση και απομίμηση κιόνων που κρατούν τον εσωτερικό θόλο.

Άλλα αξιοθέτα είναι το Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα του 1920, (το οποίο λέγεται ότι είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού), το γεφύρι στο "βύθουλα της Άννας", πετρόκτιστο στενόμακρο γεφύρι του Τάνου και αρκετές θολωτές πετρόχτιστες βρύσες (του "Κατσή" (1764), του "Κεραστά (1764)", του Καράμπελα (1746), του Αγιοργιού και της "Μπρούσκας". Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν το "Ταπητουργείο" (που παλαιότερα λειτούργησε σαν ταπητουργείο, ξυλουργείο και βιοτεχνία εσωρούχων), τα πυργόσπιτα του "Κοίνη", του "Κοντάκη", του "Κασουρή", της "Φρύναινας", του "Παπανικολάου", του "Μούσχουρου" (στην τιλιά της Παναγίας), όπως και τα σπίτι του "Κουλούρη" (με μαρμάρινα μπαλκόνια και ορθομαρμάρωση), του "Μαρκαντέ", της "Νούτσου", και του "Ντίνια" στον οικισμό Μουγέϊκα.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες το χωριό φαίνεται να ιδρύθηκε το 1435. Το 1687 ορίστηκε από τους Βενετσιάνους σαν πρωτεύουσα της επαρχίας του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα το χωριό μνημονεύεται και στο Χρονικό του Μορέως, όπου αναφέρεται ότι τότε εκατοικείτο από Τσάκωνες. Από τα μέσα του 18ου αιώνα άρχισε στην περιοχή σημαντική δράση των κλεφταρματωλών. Το 1775 οι τοπικοί κλεφτοκαπετάνιοι Γιάννης Καράμπελας και Αντωνάκης Αλεβίζος αντιστάθηκαν στους Τουρκαλβανούς. Το 1786 έγινε η μάχη της Μαλεβής μεταξύ των Τούρκών και Ελλήνων με επικεφαλής τους καπεταναίους Ζαχαριά και Θανάση Καράμπελα. Η συμβολή του Αγίου Πέτρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν σημαντική. Το 1821 ο Αναγνώστης Κοντάκης επικεφαλής 48 Αγιοπετριτών, εκύρηξε την επανάσταση στα Δολιανά. Πολλοί Αγιοπετρίτες αγωνιστές έλαβαν μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στα Βέρβενα, όπως και στην πολιορκία και άλωση της Τρίπολης. Το διάστημα 1825-1826 το χωριό καταστράφηκε μερικά από τις επιδρομές των ορδών του Ιμπραήμ. Σημαντική ήταν επίσης και η συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση κατά την Ιταλο-Γερμανική κατοχή. Το 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 48 άμαχοι κάτοικοι.

Η τοπική οικονομία σήμερα βασίζεται στην ξυλουργία, σιδηρουργία, εμπόριο υλικών οικοδομής και ξύλευσης, λίγα κτηνοτροφικά και στις μισθωτές υπηρεσίες. Παλαιότερα ανθούσε η ανθρακοποιία και για το λόγο αυτό οι Αγιοπετρίτες αποκαλούνταν "καρβουνιάριδες".

Ο Άγιος Πέτρος παρουσιάζει όλο το χρόνο αρκετή τουριστική κίνηση, στην οποία συνεισφέρουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι προσκηνητές της Μονής Μαλεβής όπως και οι ορειβάτες-περιπατητές του Πάρνωνα. Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.

Λόγω της θέσης του στον Πάρνωνα ο Άγιος Πέτρος προσφέρει αρκετές αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στους λάτρεις της φύσης. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του Πάρνωνα και στο ορειβατικό του καταφύγιο. Η ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή Μεγάλη Τούρλα διαρκεί 2.50 περίπου ώρες. Aπό εδώ περνάει επίσης και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Κοντινότερες διαδρομές είναι στα "Σκαμνάκια", στην "Τιλιά της Παναγίας", και στα ξωκκλήσια του 16ου αιώνα, στον Αη-Γιώργη και στον Άγιο Νικόλα, που είναι χωμένα στο καστανόδασος.

Tα πανηγύρια που γίνονται στην περιοχή είναι του Αγίου Νείλου (7 Μαϊου), των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), της Παναγίας (15 Αυγούστου) και της "Μαλεβής" (23 Αυγούστου). Επίσης την Κυριακή της Τυρινής γίνεται μικρό καρναβάλι με ένα χαρακτηριστικό τοπικό έθιμο, την "γκαμήλα" που κυνηγά τους περαστικούς. Πρόκειται για ξύλινο μεγάλο σκεπαστό σαμάρι που μεταφέρουν από κάτω δύο άτομα που κρατούν ένα προεξέχον ξύλο με το κρανίο ενός μουλαριού του οποίου η γνάθος ανοιγοκλείνει.
5 χιλ. από τον Άγιο Πέτρο στο δρόμο που οδηγεί στο Άστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από το Παράλιο Άστρος, απόσταση 38 χιλιόμετρα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

 

Καστρί Κυνουρίας

Κατηγορία Εκδρομικές διαδρομές | Αναρτήθηκε 10-04-2012 07:14:19 pm | από nskarmoutsos

Γραφικό ορεινό χωριό του Πάρνωνα σε πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένo από δάσος με άφθονα νερά, κρυμμένο μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, σε υψόμετρο 950μ. Δικαίως το Καστρί, τα γύρω χωριά (αποκαλούμενα "καστριτοχώρια") και η περιοχή τους χαρακτηρίζονται σαν το "Πήλιο της Αρκαδίας". Από όπου και να φθάσει κανείς στο χωριό (Τρίπολη ή Άστρος), η διαδρομή μέσα από τον Πάρνωνα είναι μαγευτική. Το χειμώνα το χωριό γεμίζει από χιόνια -και μερικές φορές αποκλείεται οδικά -προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

Το Καστρί έχει περίπου 661 κατοίκους (απογραφή 1991) και σήμερα ανήκει στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το παλιό όνομά του ήταν Άγιος Νικόλαος και είναι το μεγαλύτερο χωριό ενός συμπλέγματος επτά χωριών (τα υπόλοιπα είναι: Μεσοράχη, Νέα Χώρα, Ωριά, Έλατος, Καράτουλας και Περδικόβρυση) που όλα μαζί έφεραν παλαιότερα το όνομα Καστρί, ή Καστριτοχώρια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κύρια όμως με την παραγωγή κάστανου. Μεταπολεμικά ο πληθυσμός του χωριού έχει συρρικνωθεί από τη μετανάστευση. Πολλοί κάτοικοι έχουν μετοικήσει στην Τρίπολη, στο Άστρος και στην Αθήνα.

Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα καφενεία και τα μαγαζιά έχει πανοραμική θέα πρός τον Πάρνωνα. Βορειονατολικά και κοντά στο Καστρί, ξεκινά επιβλητικό φαράγγι, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου σκαρφαλωμένο σε απόκρυμνο βράχο.

Στην περιοχή έδρασε κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους ο καπετάν Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης ο οποίος μάλιστα εσκότωσε τον τοπικό αγά Λουμάνη που πίεζε με κάθε τρόπο τον ντόπιο πληθυσμό να τουρκέψει. Ο Ζαχαριάς μάλιστα ζήτησε μετά από αυτό αμοιβή για τα παλληκάρια του, και ενώ ο τοπικός προύχοντας Αθανάσιος Κοντάκης έσπευσε να καταβάλει το μισό ποσό, ένας άλλος, ο Κουτσόπαπας ειδοποίησε τους Τούρκους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μάχη της Μαλεβής μεταξύ του Ζαχαριά και των Τούρκων. Αργότερα ο Κουτσόπαπας έμελε να πληρώσει την προδοσία του όταν πιάστηκε από τον καπετάν Ζαχαριά.

Σε μικρή απόσταση (9 χιλ.) είναι ο Άγιος Πέτρος. Από το Καστρί μπορεί κανείς να ακολουθήσει μια όμορφη ορεινή διαδρομή που περνά από το χωριό Βούρβουρα και τις Καρυές και καταλήγει στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης. Μιά άλλη εναλλακτική διαδρομή είναι μέχρι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.κοντά στο χωριό Περδικόβρυση.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από το Παράλιο Άστρος, απόσταση 46 χιλιόμετρα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

 

Χάραδρος Κυνουρίας

Κατηγορία Εκδρομικές διαδρομές | Αναρτήθηκε 12-09-2015 12:38:09 pm | από nskarmoutsos

Ο Χάραδρος Κυνουρίας είναι ένα όμορφο ημιορεινό χωριό που βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Κτισμένο σε υψόμετρο 568 μέτρων, απέχει 18 χλμ από το Άστρος.
Μεγάλα και μικρά υψώματα, κορυφογραμμές ποικίλες, πλαγιές με λιόδεντρα, ρέματα και φαράγγια συνθέτουν το τοπίο. Η χαραδραίικη γη γίνεται ομορφότερη με τις χρωματικές συνθέσεις και αντιθέσεις που αποκτά στις εποχές του χρόνου.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται τα μοναστήρια της Παλαιοπαναγιάς, της Ορθοκωστάς και της Μαλεβής. Η περιοχή έχει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Σπήλαιο του Άσουλα (Αη Γιώργη), και το αρχαίο φυλάκιο στη θέση Ελληνικό.
Ο Χάραδρος διοικητικά ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Πηγή: haradrosarkadias.gr

Μονή Παλιοπαναγιάς, Άγιος Γεώργιος (μετόχι Παλιοπαναγιάς), Αγία Τριάδα1 (Ελεούσα)

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 16-05-2012 06:48:53 pm | Αναδημοσίευση 16-05-2012 | από nskarmoutsos

Μονή Παλιοπαναγιάς (Αγία Ελεούσα)

(Σύνδεση με τα προηγούμενα…)

Διαλεγμένη η τοποθεσία της Αγίας Ελεούσας (Παλιοπαναγιάς), στο βάθος μιας καταπράσινης χαράδρας που την προστατεύουν τέσσερα γύρω υψώματα – Σπιλιθάρα, το όνομα του βουνού της – πλαισιώνει με μια ομορφιά αυστηρή κι απόμονη, τη γερασμένη μορφή της. Ο χωματόδρομος (σήμερα είναι ασφαλτοστρωμένος) για τη Μονή ξεκόβει σαν παρακλάδι, αριστερά του δρόμου προς Τρίπολη, 4 χλμ. μετά το Άστρος, και φέρνει ύστερα από 1,5 χλμ. ως την πύλη της.

Ένα φθινόπωρο που πρωτοπήγαμε, πολλά χρόνια πίσω, η άγρια βλάστηση έπαιρνε να χρυσίζει, και δω και εκεί πύρωνε πορτοκαλιά, ξελαμπαδιασμένη, των θάμνων η αποχαιρετιστήρια ορμή. Οι κουμαριές, με τους ώριμους καρπούς τους βάθαιναν τα λαμπερά κόκκινα της βουνοπλαγιάς και τα πλατάνια κάτω φεγγοβολούσαν δοξαστικά όλες του ήλιου τις αποχρώσεις. Τα κυπαρίσσια ξέκοβαν μέσα στη σκουροπράσινη, ανάλλαχτη στολή τους, σαν αξιωματούχοι βλοσυροί μιας μάχης που είχε τελειώσει χαμένη. Και παράστεκαν στη πύλη της Παλιοπαναγιάς, μάρτυρες της σιωπής…συνέχεια

1Αγία Τριάδα (Ελεούσα)

Μοναστήρια Βόρειας Κυνουρίας (κάποτε…) : 1. Άγιος Χαράλαμπος (Στόλος) … συνέχεια …

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 02-06-2012 06:54:25 pm | Αναδημοσίευση 02-06-2012 | από nskarmoutsos

(Σύνδεση με τα προηγούμενα…)

1. Άγιος Χαράλαμπος (Στόλος), 2. Η Παναγία (Κούβλι), 3. Άγιος Σεραφείμ (Άνω Δολιανά), 4. Υπεραγία (Έλατος)

Άγιος Χαράλαμπος (Στόλος)

Στόλος

Το χιόνι είχε καλύψει το χρόνο. Το γέρικο μετόχι αλάργεψε μέσα στο χώρο, που έχασε τις διαστάσεις του και την υλική του μορφή. Το χιόνι έπεφτε ανάλαφρο κι επίμονα καταλυτικό. Τα οριστικά σχήματα έγιναν ρευστά, οι οριζόντιες και οι κάθετες πήραν κι έλιωσαν στην τρυφερότητα μιας καμπύλης ανάλαφρης, που ήρθε κι αγκάλιασε υποτάσσοντας τις αιχμές και τα αταίριαστα, τις αντιθέσεις και τις χρωματικές συμφωνίες, μέσα στη λευκή της περίπτυξη. Το χιόνι σιωπηλό είχε επιβάλλει τη δικιά του άηχη ομιλία στο διάλογο που είχε σταματήσει ανάμεσα φύση και χτίρια. Είχε καλύψει και τη βουβή καμπάνα του Άη Χαράλαμπου, κρεμασμένη στην ξερή μουριά της αυλής του, εκείνη την Κυριακή του Γενάρη…συνέχεια

 

Μονή Παναγίας της Σέλας (Πλάτανος Κυνουρίας)

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 24-06-2012 06:44:26 pm | από nskarmoutsos

(Σύνδεση με τα προηγούμενα…)

Πλάτανος (Κυνουρίας)

Μ’ ένα μαλακό μονοπάτι, ανάμεσα σε κήπους με κερασιές, ανθισμένους θάμνους και τρεχούμενα νερά, μεταφέρεται ο επισκέπτης, από το ωραίο ορεινό χωριό του Πλατάνου στο ειδυλλιακό ξάγναντο της Παναγίας της Σέλας. Πλούσιο το πράσινο γύρω και πίσω στα βουνά, πάνω στις διακλαδώσεις του Πάρνωνα τα έλατα. Δύο λόφοι υψώνονται δασωμένοι πάνω από την Παναγία. Το διάσελο ανάμεσα τους, ξέφωτο, που μπορεί να έδωσε το τοπωνύμιο της Σέλας. Αλλά και το ίδιο ξέφωτο, στο χώρο που βρίσκεται χτισμένη η Παναγία, δικαιολογεί την επωνυμία Σέλα.

Το τοπωνύμιο είναι συχνό στον ελληνικό χώρο. Σε άρθρο του ο αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κτενάς (Ο πρώτος του Αγίου Όρους Άθω και η «Μεγάλη μέση» ή «Σύναξις», ΕΕΒΣ, 6, (1929), σσ. 233-281) γράφει: «Σελλάδα λέγουν τα κατ’ άλλους πατώματα, τουτέστιν μέρος ανοικτόν και πως επίπεδον, εντός δάσους..»…συνέχεια

 

Μονή Ζωοδόχου Πηγής «Άρωμα» (Χάραδρος Κυνουρίας)

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 14-06-2012 07:00:28 pm | από nskarmoutsos

(Σύνδεση με τα προηγούμενα…)

Χάραδρος

Από την επίσκεψη αυτή -το 1970- μας μένει ο ωραίος καλοκαιριάτικος περίπατος, σε βολικό βουνίσιο μονοπάτι, μία ώρα πάνω στη νότια πλαγιά της Κουμαρόραχης, και κατά τα νότια του χωριού Χάραδρου. Γιατί εκεί, στην πλαγιά «Άρμαν» (= Άρωμα), όπως μας την είπε στα Τσακώνικα ο συνοδός μας, και κάτω από μεγάλα βράχια, τις «Μεγάλες Τρούπες», διακρίναμε σε ένα μικρό, δεντρωμένο ύψωμα, ότι απόμεινε από τη Ζωοδόχο Πηγή: πιο σωστά, ότι δεν απόμεινε από τη Μονή με το πιο ποιητικό προσωνύμιο «Άρωμα»…συνέχεια

Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 31-05-2012 06:58:47 pm | Αναδημοσίευση 31-05-2012 | από nskarmoutsos

(Σύνδεση με τα προηγούμενα…)

Στην κοινοτική οδό προς τον Άγιο Πέτρο και 12 χλμ. από το Άστρος, ξανοίγεται δεξιά μας, ένα χωματόδρομος με πινακίδα προς «Χαντάκια». Αυτόν πήραμε κι ύστερα από έξη χλμ. φθάσαμε στη λαγκαδιά, όπου είναι χτισμένη η παλιά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Στρευλιάτου.

Γλυκό, ήρεμο τοπίο την περιβάλλει, με ελιές και θερισμένα χωράφια – όλα δικά της κάποτε. Από την παλιά της ακμή, τίποτε πια δεν απομένει. Όρθιος μόνο ο ναός του Θεολόγου και δύο πανύψηλα – τέσσερις φορές για το ύψος του – θαυμαστά κυπαρίσσια που τον παραστέκουν από την ανατολή. Και στα ΒΑ, σε λιγοστά ερείπια από τον περίβολο τα κελιά και τα άλλα χτίρια της Μονής, που καταστράφηκαν από τον Ιμπραήμ…συνέχεια

 

Μονή Λουκούς, ιστορική αναδρομή

Κατηγορία Θρησκευτικά μνημεία | Αναρτήθηκε 08-05-2012 06:34:45 pm | Αναδημοσίευση 08-05-2012 | από nskarmoutsos

Από το εξαίρετο βιβλίο «Ελληνικά Μοναστήρια Πελοπόννησος», της Ντιάνας Αντωνακάτου, θα παρουσιάσουμε σε σειρά πρώτα τα Μοναστήρια της Κυνουρίας, εν ενεργεία και μη, αρχής γενόμενης από το εντυπωσιακό Μοναστήρι της Λουκούς.

Μονή Λουκούς

Φυσική ομορφιά, ιστορία και μύθος πλαισιώνουν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μοναστήρια της Αρκαδίας, το πιο σημαντικό στην επαρχία της Κυνουρίας: τη Μονή Λουκούς. Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά μοναστικά κέντρα, πιο προσιτό στον προσκυνητή που έρχεται από την Αργολίδα, καθώς προσεγγίζεται εύκολα, μόνο τέσσερα χλμ. από το Μεσόγειο Άστρος και την άσφαλτο, που όλο παραλιακά φθάνει ως το Λεωνίδιο. Ακόμη, πάνω ακριβώς από τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης – Άστρους, κατέχει τώρα η Μονή Λουκούς μία θέση κεντρική, σε μία εποχή εύκολης διακίνησης του κόσμου. Θέση που τη βοηθεί να προσφέρει τη μοναστική της γαλήνη, αλλά και τη σύμμετρη αρμονική αρχιτεκτονική μορφή της, που την κεντρώνει με τη βυζαντινή του παρουσία ο ναός της: έργο του 12ου ή 13ου αιώνα…συνέχεια

Προηγούμενες αναρτήσεις