Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ανεπιθύμητοι νεκροί

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 23-05-2017 09:37:18 am | από nskarmoutsos

Του Διονύση Χαριτόπουλου

Από το 1984 έχω συντάξει ιδιόχειρη διαθήκη σε συμβολαιογράφο με μία και μόνη μεταθανάτια επιθυμία: να με κάψουν και να σκορπίσουν τη στάχτη μου στο Λιμάνι του Πειραιά που έτρεχα πιτσιρίκι. 

Όχι για κάποιον θεωρητικό λόγο. Απλώς ασφυκτιώ στην ιδέα να με θάψουν κάτω από σωρούς χώματα. Ούτε θέλω να ταλαιπωρώ τους δικούς μου να επισκέπτονται έναν τάφο όπου δεν θα βρίσκομαι εκεί. 

Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπήρχε αποτεφρωτήριο αλλά εκείνη την εποχή φαινόταν το αίτημα να έχει ωριμάσει. Ακούγονταν όπως και τώρα διάφορες υποσχέσεις για το αυτονόητο. Το δικαίωμα να ορίζεις εσύ το φινάλε σου.

Σαν εναλλακτική είχα ανακαλύψει ένα πρόγραμμα που διαφήμιζε η αεροπορική εταιρεία SABENA (αν θυμάμαι καλά). Υπέγραφες συμβόλαιο έναντι αλμυρούτσικου ποσού και όταν ερχόταν η ώρα σου, έπαιρναν τη σωρό σου στην Ελβετία, με συνοδό ή όχι, και την επέστρεφαν στάχτη.

Αρκετά χρόνια αργότερα ήρθε να μείνει λίγο μαζί μου στο βουνό ο φίλος μου Βασίλης Ραφαηλίδης. Σε μια σχετική κουβέντα τού ανέφερα για την καύση και την εναλλακτική της SABENA. Ενθουσιάστηκε. Δήλωσε αμέσως υποψήφιος για τους δικούς του πολύ έντονους ιδεολογικούς λόγους. 

Ανέλαβα να διερευνήσω τις λεπτομέρειες του ύστατου αεροπορικού ταξιδιού για να μπούμε κι οι δυο στο πρόγραμμα. 

Ήταν καλοκαίρι του 2000 όταν το συμφωνήσαμε. 

Καθώς τίποτα δεν προϊδέαζε το επείγον το άφησα για αργότερα. 

Αρχές Σεπτέμβρη δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τη νεαρή φίλη τού Βασίλη, «έλα γρήγορα». Τον είχε μεταφέρει εσπευσμένα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Το κορίτσι τον είχε ρωτήσει ποιούς πρέπει να ειδοποιήσει κι αυτός το μόνο που πρόλαβε να πει ήταν «τον Διονύση».

Πήγα σφαίρα στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη στην εντατική σε καταστολή και δεν συνήρθε. 

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης κηδεύτηκε στην Αθήνα με όλο το θρησκευτικό τελετουργικό που αντιμαχόταν μια ζωή. Η οικογένειά του μου πρότεινε να μιλήσω στην εκκλησία. Αρνήθηκα. Με τι μούτρα; Δεν φτάνει που δεν πρόλαβα να αποτρέψω όλη αυτή την τελετή, θα μίλαγα κι αποπάνω; 

Στην εκκλησία μίλησαν άλλοι. Και – σαν έσχατη ειρωνεία – πρώτος τον κατευόδωσε ένας μελίρρυτος παπάς που άρχισε τονίζοντας ότι ξεκινάει η νέα τηλεοπτική σεζόν και ο Βασίλης θα μας λείψει πολύ. 

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία λιγοστοί φίλοι τον συνοδεύσαμε να ταφεί στην Πάτρα για λόγους οικογενειακούς. Άλλοι παπάδες εκεί, άλλες ψαλμωδίες και λιβάνια.  Σαν να το έκαναν επίτηδες. Λέω μέσα μου, τώρα θα σηκωθεί και θα τους χέσει όλους. 

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης δεν είχε το φινάλε που επιθυμούσε.

Με εμάς θα γίνει; Για πόσα χρόνια ακόμα θα μας στέλνετε σαν ανεπιθύμητους να καούμε αλλού;

Πηγή: lifo.gr

Κιβωτός για την παγκόσμια γνώση το DNA

Κατηγορία Τεχνολογία | Αναρτήθηκε 23-05-2017 09:21:17 am | από nskarmoutsos

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η NASA βρέθηκε μπροστά σε μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη: πολλά από τα δεδομένα που είχε αποθηκεύσει σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο μπομπίνες είχαν καταστραφεί ή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν επειδή η τεχνολογία αποθήκευσης ήταν πλέον παρωχημένη. Κοινώς, μια σειρά «αναμνήσεων» από 30 χρόνια διαστημικών ταξιδιών είχε γίνει... καπνός.

Ο φόβος αυτός δεν αφορά μόνο την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αλλά όλους. Η συλλογική ψηφιακή μνήμη της ανθρωπότητας μπορεί να χαθεί αφενός λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου λόγω της «θνητότητας» των ηλεκτρονικών μέσων στα οποία αποθηκεύεται. Ολη η γνώση όλου του κόσμου υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή στα 44 τρισ. Gigabytes και οι επιστήμονες δίνουν μάχη για να μπορέσει να διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Oλος αυτός ο όγκος δεδομένων θα μπορούσε να χωρέσει για παράδειγμα σε ένα κιλό συνθετικού DNA, μια από τις μεθόδους που αναζητούν οι ερευνητές με τη βοήθεια της βιοπληροφορικής. Οι ειδικοί της βιοπληροφορικής αποθηκεύουν πληροφορίες σε μόρια DNA χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο πηγαίο κώδικα, μέσω του οποίου δεν χάνονται δεδομένα. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν τον κώδικα έτσι ώστε οι αποθηκευμένες πληροφορίες να επαναλαμβάνονται για να μη χαθούν.

Το πρώτο πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Οι επιστήμονες αποθήκευσαν σε 2,15 Megabytes ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστών, μια ιστορική ταινία του βωβού κινηματογράφου και το περιεχόμενο της πλακέτας που ταξίδεψε έξω από το ηλιακό μας σύστημα μέσα στα Pioneer 1 και 2 και τα μετέφρασαν στη «γλώσσα» του DNA. Οι πληροφορίες εστάλησαν σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια και μετατράπηκαν σε συνθετικό DNA, συγκεκριμένα σε 72.000 ακολουθίες.

Υστερα από δύο εβδομάδες οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έλαβαν ένα μικρό φιαλίδιο με αποσπάσματα DNA. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αποκρυπτογράφησης γενετικού υλικού, κατάφεραν να «διαβάσουν» τις ακολουθίες και με τη χρήση του αρχικού αλγόριθμου να αποκαταστήσουν τις πληροφορίες σε δυαδικό κώδικα -χωρίς το παραμικρό σφάλμα. Το συνθετικό DNA μπορεί να διατηρηθεί, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ψύξης, για χιλιάδες χρόνια.

Πολλά υποσχόμενη είναι και η μέθοδος που δοκιμάζει το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με τη δημιουργία ενός σούπερ αποθηκευτικού χώρου από γυαλί. Το γυαλί αυτό είναι κατασκευασμένο με τις μεθόδους της νανοτεχνολογίας και το κάθε bit πληροφορίας έχει τις τρεις διαστάσεις, το μέγεθος και την κατεύθυνση. Θεωρητικά σε ένα πλακάκι από γυαλί μεγέθους όσο το νόμισμα των δύο ευρώ μπορούν να χωρέσουν έως και 360 Terabyte δεδομένων. Το γυαλί αυτό, εφόσον δεν σπάσει, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής εκατομμύρια χρόνια, ενώ ήδη έχουν αποθηκευτεί η Magna Carta, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Βίβλος. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου φωτός και ενός πολωτή, τα δεδομένα μπορούν να εμφανιστούν και πάλι, και μάλιστα χωρίς το παραμικρό «σπάσιμο» στον κώδικά τους.

Εμπόδιο το υψηλό κόστος των νέων τεχνολογιών

Μια άλλη λύση που προτείνεται είναι η αποθήκευση δεδομένων σε κεραμικές πλάκες και η φύλαξή τους σε... αλάτι. Σε ένα πλακίδιο χωρούν πέντε εκατομμύρια στοιχεία, δηλαδή περίπου 2.500 σελίδες ενός τυπωμένου βιβλίου. Τα πλακίδια φυλάσσονται στη συνέχεια σε ένα ορυχείο αλατιού ως αρχείο για την αιωνιότητα. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως 1.200 βαθμούς Κελσίου, νερό, μαγνητισμό, χημικά και πίεση, και έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια. Το ζήτημα που προκύπτει με όλες αυτές τις νέες μεθόδους αποθήκευσης είναι το υψηλό κόστος. Για παράδειγμα, το συνθετικό DNA κοστίζει πολύ: η κατασκευή μόνο μίας ακολουθίας στοιχίζει 9.000 δολάρια. Το ερώτημα που προβληματίζει, βέβαια, τους επιστήμονες είναι μήπως τελικά η πιο απλή λύση για την αντικατάσταση της ψηφιοποίησης είναι η παλιά, δοκιμασμένη αναλογική αποθήκευση, όπως τη χρησιμοποίησε η NASA στις διαστημικές αποστολές της. Τα Yoyager 1 και 2, που ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 1977, μετέφεραν δίσκους, μαζί με οπτικές οδηγίες χρήσης, όπου είχαν αποθηκευτεί μουσικά κομμάτια και χαιρετισμοί σε 55 γλώσσες.

Πηγή: ethnos.gr

Διαγωνισμοί για 1.045 μονίμους σε υπουργεία, ΕΛΤΑ & δήμους

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-05-2017 09:14:32 am | από nskarmoutsos

Σε 1.045 ανέρχονται οι θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν το προσεχές δίμηνο.

Πρόκειται για 510 θέσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εγκριθούν μέσα στον Ιούλιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνεχής φημολογία περί πώλησης της Εταιρείας έχει καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία, ωστόσο αναφέρουν ότι η διαδικασία φαίνεται να ξεπαγώνει.

Συγκεκριμένα, και βάσει της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τα ΕΛΤΑ θα καλύψουν πάγιες ανάγκες τους με 510 μονίμους, εκ των οποίων 220 θα είναι διανομείς (Ταχυδρόμοι) και 215 υπάλληλοι Εσωτερικής Εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, οι προσλήψεις θα αφορούν σε μικρότερο αριθμό και τις ειδικότητες Διοικητικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πληροφορικής, Οδηγών και Διαμετακομιστών.

Της προκήρυξης των ΕΛΤΑ, την οποία περιμένουν με ανυπομονησία χιλιάδες εργαζόμενοι, θα προηγηθούν δύο άλλες, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τις αρχές Ιουνίου. Εξάλλου, όπως προανήγγειλε το «Εργασία & Επαγγελματικές Ευκαιρίες», εκδόθηκε η προκήρυξη του υπουργείου Μετανάστευσης για 203 θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού αορίστου χρόνου (προκήρυξη 6Κ/2017).

Υπηρεσία Ασύλου

Το νέο προσωπικό θα στελεχώσει την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, τα Περιφερειακά Γραφεία Αττικής, Λέσβου και Σάμου και τα Αυτοτελή Κλιμάκια Χίου και Κω, ενώ στις πολυπληθέστερες ειδικότητες περιλαμβάνονται οι ΠΕ Διοικητικού (105 θέσεις), ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού (56 θέσεις) και ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (27 θέσεις). Επίσης, θα καλυφθούν θέσεις ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΤΕ Πληροφορικής και ΠΕ Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 15 Ιουνίου και λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, ενώ η εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα αποστέλλεται έως τις 4 Ιουλίου 2017 με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 6Κ/2017, Τ.Θ. 14308, Τ.Κ. 11510, Αθήνα.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον οποίο εξαιρέθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Αφορά δε περίπου 80 θέσεις Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πληροφορικής και Διοικητικών κυρίως, εκ των οποίων 21 στις διοικητικές υπηρεσίες του και οι υπόλοιπες σε άλλους φορείς της εποπτείας του.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ενα βήμα πριν το Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται επίσης το τρίτο «πακέτο» θέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης -170 στο σύνολό τους- για προσωπικό Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι θέσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, Γραμματείς Δικαστηρίων, καθώς υπαλλήλους Γενικών Καθηκόντων για την υποστήριξη της διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Δήμοι

Στο μεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί στα γραφεία του ΑΣΕΠ, προς έγκριση, προσχέδιο προκήρυξης για 82 θέσεις τακτικού προσωπικού σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Το «πράσινο φως» άναψε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις κατευθύνονται σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία «πάσχουν» ιδιαιτέρως σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα, από δέκα θέσεις κατανέμονται στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, από τρεις θέσεις στους Δήμους Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Θάσου, Θήρας, Καλυμνίων, Κυθήρων, Κω, Λειψών, Κάσου, Μήλου, Μυκόνου, Οινουσσών και Πάτμου, και από δύο στους Δήμους Αγίου Ευστρατίου, Καρπάθου, Κέας, Κύθνου, Νισύρου, Παξών, Σερίφου και Ψαρών.

Τέλος, από μία θέση αντιστοιχεί σε Αγαθονήσι, Αμοργό, Ανάφη, Ελαφόνησο, Κίμωλο, Λέρο και Σίφνο.

Πηγή: Έθνος

Τρομοκρατική επίθεση με 19 νεκρούς σε συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 23-05-2017 08:57:32 am | από nskarmoutsos

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο Manchester Arena. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κλειστό συναυλιακό χώρο στην πόλη με χωρητικότητα 18.000 ανθρώπων.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού η τραγουδίστρια είχε αποχωρήσει από τη σκηνή. Aργότερα η ίδια έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι είναι συγκλονισμένη, ενώ παράλληλα ακυρώθηκε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εμφανίσεών της.
Τεράστια ήταν από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση των Αρχών. Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο, καθώς και δυνάμεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Οι Αρχές έκαναν επίσης γνωστό ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους του Μάντσεστερ και άλλων μεγάλων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το φρικτό περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική επίθεση.
Μαρτυρίες: Ήταν βόμβα
Δεκάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στον συναυλιακό χώρο μίλησαν στα Μέσα Ενημέρωσης της Βρετανίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι άκουσαν έκρηξη βόμβας.
«Ήταν σίγουρα βόμβα, ακούστηκε στο χώρο του φουαγέ» δήλωσε στο BBC η Έμα Τζόνσον, η οποία μαζί με το σύζυγό της περίμεναν να παραλάβουν τα δύο τους παιδιά.
«Όλο το κτίριο τραντάχτηκε. Ακούστηκε μια έκρηξη, μετά λάμψη και φωτιά. Μπορούσαμε να δούμε παντού ανθρώπους πεσμένους» συνέχισε.
Ο Άντι Χόλεϊ, ο οποίος επίσης είχε πάει να παραλάβει τη γυναίκα και την κόρη του, μίλησε με βεβαιότητα για έκρηξη. «Το ωστικό κύμα με έριξε περίπου ένα μέτρο μακριά. Όταν σηκώθηκα, έβλεπα παντού ανθρώπους στο έδαφος. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μπω στο χώρο της συναυλίας να βρω την οικογένειά μου. Ευτυχώς, ήταν καλά.»

Πηγή: in.gr

Κάτω από 500 ευρώ μία στις δύο συντάξεις

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-05-2017 09:10:08 am | από nskarmoutsos

Με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι αφού ο νόμος Κατρούγκαλου έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Στα 722 ευρώ κινείται η μέση κύρια σύνταξη και στα 170 ευρώ η μέση επικουρική. Για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2015 η μέση επικουρική σύνταξη ήταν στα 190 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2016 έπεσε στα 170 ευρώ, σύμφωνα με Τα Νέα.
Επίσης, βάσει τον Δεκέμβριο του 2016 διακόπηκαν 9.328 συντάξεις συνολικού ποσού 4.048.236,37 ευρώ από τις οποίοι 2.288 ήταν επικουρικές.

Υπουργείο Παιδείας: «Επιστρέψτε τα βιβλία σας»

Κατηγορία 1800-1899 | Αναρτήθηκε 21-05-2017 10:55:06 am | από nskarmoutsos

Βιβλία, σχολικά και μη, και χαρτικά ζητεί το υπουργείο Παιδείας από τους μαθητές να φέρουν στο σχολείο τους με στόχο τα ανταποδοτικά έσοδα της ανακύκλωσης να συμβάλουν και στα πενιχρά κονδύλια των σχολείων. Την ίδια στιγμή, θέτει ρεαλιστικούς –και άρα πιο χαμηλούς– στόχους για το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές των επόμενων τάξεων. Και αυτό γιατί οι μαθητές δεν έχουν συνηθίσει να επιστρέφουν τα σχολικά βιβλία, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν οι επόμενοι, ενώ δεν υπάρχουν ούτε και οι υποδομές για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι εάν οι μαθητές επέστρεφαν έστω το 10% των βιβλίων τους ετησίως, θα υπήρχε όφελος περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ είτε από την επαναχρησιμοποίηση είτε από την ανακύκλωσή τους.

Ειδικότερα, προ πενθημέρου άρχισε η διανομή στα σχολεία των βιβλίων του Γυμνασίου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πάρουν σειρά τα βιβλία του Λυκείου και στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου του Δημοτικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-«Διόφαντος», κάθε χρόνο μοιράζονται στους μαθητές των δύο βαθμίδων 28 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων. Στο Δημοτικό υπάρχουν κατά μέσον όρο 20 τίτλοι ανά τάξη, όπως και στο Γυμνάσιο, ενώ στο Γενικό Λύκειο ο μέσος όρος ανεβαίνει στους 25 τίτλους. Αντίθετα, στα Επαγγελματικά Λύκεια, λόγω των πολλών ειδικοτήτων, υπάρχουν συνολικά περίπου 700 τίτλοι βιβλίων. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10.000 τόνοι χαρτιού και το ετήσιο κόστος προσεγγίζει τα 19 εκατομμύρια, ύστερα από σημαντικές προσπάθειες οικονομίας τα τελευταία χρόνια (το 2011 το κόστος ήταν 36 εκατομμύρια).

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Χρήστος Μανωλόπουλος, διευθυντής εκδόσεων στον «Διόφαντο», τα προγράμματα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στο εκπαιδευτικό σύστημά μας –εκείνα του 2011 και του 2012 εγκαταλείφθηκαν γρήγορα– όχι μόνο επειδή δεν έχει δημιουργηθεί η σχετική κουλτούρα στους μαθητές, αλλά και επειδή τα σχολεία δεν έχουν το διοικητικό προσωπικό και τους χώρους για την καταγραφή και αποθήκευση των βιβλίων που θα επιστρέφουν οι μαθητές κάθε χρόνο. Στον αντίποδα, σε χώρες του εξωτερικού, πάντως, ο χρόνος ζωής των βιβλίων διαρκεί από τρία έως πέντε χρόνια. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία οι μαθητές παίρνουν δωρεάν τα βιβλία, αλλά πρέπει να τα επιστρέψουν στο τέλος της χρονιάς. Αν δεν τα επιστρέψουν σε καλή κατάσταση, τότε πληρώνουν αντίτιμο.

Με δεδομένες, λοιπόν, τις δυσκολίες ο «Διόφαντος» ξεκίνησε πέρυσι με 12 βιβλία, στα οποία συνήθως δεν σημειώνουν οι μαθητές μιας και τους διανέμεται και Τετράδιο Μαθητή (π.χ. Γεωγραφία), και ζήτησε από τους μαθητές να τα επιστρέψουν με τη λήξη των μαθημάτων. Φέτος, το πρόγραμμα θα επεκταθεί στα 22 βιβλία των δύο βαθμίδων, με πρόθεση τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των προς επιστροφή βιβλίων.

Την ίδια στιγμή, το δέλεαρ των εσόδων εν μέσω έλλειψης πόρων θα μπορούσε να λειτουργήσει επιταχυντικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, που προωθεί το υπουργείο. Δηλαδή, παλιά βιβλία, σχολικά ή μη, μαθητικά τετράδια, λευκό φωτοτυπικό χαρτί. Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, τον Ιούνιο του 2016 υπήρξε η πρώτη πιλοτική προσπάθεια συλλογής χαρτιού από σχολικές μονάδες, με σκοπό την καταγραφή των πρακτικών ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχία του προγράμματος, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν εμποδίων.

Στην πιλοτική φάση μετείχαν 114 σχολεία, 29.793 μαθητές και 250 εκπαιδευτικοί δήμων της Αττικής και της Θήβας, διαθέτοντας φορτηγά για την παραλαβή του χαρτιού και τη μεταφορά τους στα σημεία μεταφόρτωσης. Με βάση μελέτη του «Διόφαντου», είναι απόλυτα εφικτός στόχος ένας μέσος όρος 3 κιλών για ανακύκλωση ανά μαθητή. Ενδεικτικά, από την πιλοτική φάση συγκεντρώθηκαν 30.240 κιλά χαρτί, τα οποία δόθηκαν προς ανακύκλωση.

Το συνολικό ποσό που προέκυψε ήταν 4.660 ευρώ, με το οποίο αγοράστηκαν 1.925 πακέτα των 500 φύλλων χαρτί φωτοτυπικού, δηλαδή 385 κούτες, οι οποίες μοιράστηκαν στα 114 σχολεία ανά 3 ή 4 κούτες. Φέτος το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε περίπου 700 σχολεία δήμων της Αττικής, της Αχαΐας, της Στερεάς, της Θεσσαλίας και στις 12-16 Ιουνίου θα συγκεντρωθεί το προς ανακύκλωση υλικό. Οπως τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος, «το πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει μόνο στον βαθμό που μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν ενεργά».

Πηγή: kathimerini.gr

Με ένα απλό «κλικ» οι άδειες για τουριστικά καταλύματα και καταστήματα

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 21-05-2017 10:25:01 am | από nskarmoutsos

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος, ενώ είναι έτοιμο το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και «μέχρι το τέλος Μαΐου η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες».
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1723/18-05-2017) αφορά στις διαδικασίες ίδρυσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 80 του ν. 3463/2006, καθώς και στα θέατρα και τους κινηματογράφους, όπως αυτά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 του ν. 4442/2016. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων.
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «μετά τη θέση σε λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-ΑΔΕ) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος».
Στην απόφαση αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στα εξής:
-Την τήρηση αρχείου στην εγκατάσταση του καταστήματος
-Τη Μεταβολή γνωστοποίησης
-Τη Διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη γνωστοποίηση θεάτρων και κινηματογράφων
-Τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων
-Την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου
-Την τήρηση μέτρων πυροπροστασίας
-Την απλουστευμένη διαδικασία για μηχανήματα αυτόματης πώλησης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών
-Την απλουστευμένη διαδικασία για πώληση τυποποιημένων τροφίμων

Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της ηλεκτρονικής διαδικασίας αδειοδότησης προβλέπεται και για την υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε και αυτή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1654/15-05-2017) και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σχετική ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

«Όταν τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος 'Ασκησης Δραστηριότητας και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) για το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, η υποβολή της γνωστοποίησης γίνεται αποκλειστικά, μέσω αυτού», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με το θέμα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Με τον νόμο 4442/2016 κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, κατοχυρώνοντας μία απλή και γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης. Τώρα, ερχόμαστε με κοινή υπουργική απόφαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, να εντάξουμε στο καθεστώς γνωστοποίησης του νόμου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα.
Πλέον, οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την οικονομία μας, θα μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση, μέχρι το τέλος Μάιου θα έχουμε έτοιμο και το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα, ώστε η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες.
Με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης απελευθερώνουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου που θα κάνει ουσιαστικούς ελέγχους πάνω στην πραγματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Έλεγχοι που θα διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και θα εγγυώνται την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων».

Το γιαούρτι ενδυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 21-05-2017 09:39:23 am | από nskarmoutsos

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε καθημερινά γιαούρτι ενδυναμώνουν τα οστά τους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Osteoporosis International.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, με επικεφαλής τον Ίμον Λερντ, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους, 60 ετών και άνω, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την οστική τους υγεία.
Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, τη σωματική δραστηριοποίηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλα χαρακτηριστικά υγείας και συμπεριφοράς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν γιαούρτι, όσοι το κατανάλωναν καθημερινά είχαν 3-4% αύξηση στην οστική τους πυκνότητα.
Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες και 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, ενώ οι λάτρεις του γιαουρτιού είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών. Είναι ο συνδυασμός λοιπόν αυτός που το κάνει ωφέλιμο για την υγεία των ανθρώπων», σημειώνει ο Δρ Λερντ και προσθέτει ότι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παράγουν όμοια επίδραση ενώ υπάρχουν γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, «άρα χρειάζεται προσοχή στο τί επιλέγουμε να φάμε», καταλήγει.

Πηγή: in.gr

Οι θαυματουργές παπαρούνες

Κατηγορία Επιστήμη | Αναρτήθηκε 21-05-2015 07:34:31 pm | από nskarmoutsos

Παραγωγή φυσικής μορφής μορφίνης έκαναν οι επιστήμονες από Αμερική και Καναδά χρησιμοποιώντας το γνωστό μας άνθος της παπαρούνας. Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Κεμπέκ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χημικής βιολογίας «Nature Chemical Biology».

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μέσω γενετικής τροποποίησης ζυμομύκητα (μαγιά μπίρας) που μπορεί να μετατρέπει τα σάκχαρα σε οπιοειδή. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η τεχνητή απομίμηση όλης της βιοχημικής διαδικασίας μέσω της οποίας το φυτό του οπίου παράγει μορφίνη στη φύση.

Προς το παρόν, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική: χρειάζονται 300 λίτρα μεταλλαγμένων ζυμομυκήτων για να παραχθούν μόλις 30 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) μορφίνης.

Παρόλο που με την ανακάλυψη αυτή θα είναι δυνατή η παραγωγή φαρμάκων όπως τα αναλγητικά, από ζυμομύκητες που θα τρέφονται με σάκχαρα, ωστόσο, οι επιστήμονες σταμάτησαν σκοπίμως ένα μόλις βήμα πριν παράγουν την εργαστηριακή μορφίνη και πήραν την πρωτοβουλία να επιβάλουν στον εαυτό τους «μορατόριουμ» στην περαιτέρω έρευνά τους, έως ότου οι αρμόδιες Αρχές μελετήσουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή φυσικής μορφίνης, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ηρωίνη, ή άλλα αναλγητικά και ναρκωτικά γι αυτό επιβάλλεται να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αξιοποιηθεί ανεξέλεγκτα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις