Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της πώλησης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-04-2018 05:02:31 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της πώλησης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Την Παρασκευή 20 Απρίλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εισάγει στη βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, συμφωνήθηκε η ταχύτερη προώθηση της απελευθέρωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η μεγαλύτερη πρόσδεση του ρεύματος στην υπηρεσία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και η πιο άγρια εμπορευματοποίησή του, ενώ θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.

Υποχρεωτικά με νόμο η παραγωγή και εμπορία ρεύματος της ΔΕΗ θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και θα πωληθούν οι πιο αξιόμαχες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία. Είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων, που εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών. Φυσικά θα ακολουθήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, που έχει μέχρι τώρα βαρύτατες συνέπειες από την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος, θα δεχτεί ένα ακόμη πολύ σκληρό πλήγμα. Ανεξάρτητα από αυτά που διαρρέουν κυβέρνηση – διοίκηση της ΔΕΗ και αναπαράγουν διάφοροι παπαγάλοι, η πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης θα επιφέρει τεράστια μείωση προσωπικού και δραστηριοτήτων. Το εναπομείναν προσωπικό θα είναι αρκετές εκατοντάδες λιγότερο από αυτό που υπηρετεί σήμερα, θα εκτιναχθεί σε μεγαλύτερα ύψη η ανεργία, θα μεγαλώσει η φτώχεια, ο μαρασμός και η εξαθλίωση στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη έχει τραγικές συνέπειες για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς. Για τους εργαζόμενους του κλάδου θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Έχουμε πλέον εμπειρία από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης. Η μετοχοποίηση του 50% της ΔΕΗ, η τριχοτόμηση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, η διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων ωφέλησαν το κεφάλαιο κι είχαν μεγάλο κόστος και για τους εργαζόμενους και για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αντίθετα αποπροσανατόλισαν οι ημερίδες κι άλλες δράσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή για 20 και πλέον χρόνια. Η πραγματικότητα τους διέψευσε αφού οι σχεδιασμοί αξιοποίησης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ φτάνουν μέχρι το 2045 χωρίς να υπολογίζουν και τους λιγνίτες των γύρω περιοχών που ισοδυναμούν με 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται δίπλα μας στην Ασέα.

Έχουν σοβαρές ευθύνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι Δημοτικές-Περιφερειακές Αρχές και όσοι άλλοι στήριξαν αυτές τις καταστροφικές επιλογές.

Τώρα δεν κάνουν καθόλου καλά όσοι παράλληλα με τον αγώνα διαπραγματεύονται ανταλλάγματα.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε διορθώσεις, να κλείσουμε κενά, να χτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται, να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης.

Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

* Με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ.

* Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.

* Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την εργασία τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 22ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΥΜΙΚΤΩΝ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Μεγαλόπολη 19-4-2018

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Μπάιρον: Πολέμιος της αδικίας και των ισχυρών της εποχής του

Κατηγορία Πρόσωπα | Αναρτήθηκε 23-01-2012 12:21:17 pm | από nskarmoutsos

«Θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω και τις πέτρες ακόμα ενάντια στους τυράννους της γης»
(Λόρδος Βύρων)

Λόρδος Βύρων, (22 Ιανουαρίου 1788 - 19 Απριλίου 1824),που έμελλε να αναδειχθεί μεγάλος ποιητής, κορυφαίος εκπρόσωπος του ποιητικού (και πολιτικού) ρεύματος του Ρομαντισμού και ήρωας της εθνικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
Όλοι κάτι έχουμε μάθει για τον Λόρδο Βύρωνα από τα μαθητικά μας χρόνια. Λίγοι, όμως, συμπατριώτες μας γνωρίζουν ότι πρώτος ο Λόρδος Βύρων ύψωσε τη φωνή του κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, ότι έγραψε και ένα ολόκληρο ποίημα για το ζήτημα αυτό με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η κατάρα της Αθηνάς», που αποτελεί δριμύ «κατηγορώ» του Μπάιρον εναντίον του Έλγιν, όπως προκύπτει από το ακόλουθο απόσπασμα:
Η Παλλάδα πρώτος θάναι της Πατρίδας σου εχθρός / Την αιτία θες να μάθεις; Κοίτα γύρω σου κι εμπρός / Έχω δει πολλούς πολέμους κι ερημώσεις να πληθαίνουν / Κι άλλες τόσες τυραννίες να ανεβοκατεβαίνουν / Απ’ των Τούρκων τη μανία γλύτωσα και των βανδάλων / Μα η χώρα σου έναν κλέφτη μούχει στείλει πιο μεγάλο
Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι προτού έρθει στο Μεσολόγγι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απρίλη 1824, ο Μπάιρον έδρασε επί έξι χρόνια στην Ιταλία μέσα από το επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων.
Μια άλλη -άγνωστη στους πολλούς- πτυχή της δράσης του Μπάιρον είναι ότι στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων (27.2.1812), υπήρξε καταπέλτης εναντίον νομοσχεδίου (που μόνο αυτός καταψήφισε), το οποίο προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τις μηχανές που τους οδηγούσαν σε μαζική ανεργία.
Ο Λόρδος Βύρων στιγμάτιζε την κοινωνική εξαθλίωση μέσα στην ίδια τη Μ. Βρετανία. «Έχω ταξιδέψει στην Ιβηρική χερσόνησο - είχε πει στη μνημειώδη εκείνη ομιλία του - όταν ήταν σε κατάσταση πολέμου, βρέθηκα σε μερικές από τις καταπιεσμένες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά πουθενά δεν είδα τέτοια ρυπαρή αθλιότητα…». «Δεν υπάρχει αρκετό αίμα στον ποινικό μας κώδικα - είχε αναρωτηθεί - ώστε να πρέπει να χυθεί περισσότερο για να υψωθεί στον ουρανό και να μαρτυρήσει εναντίον σας; Είναι αυτό γιατρικό για έναν πεινασμένο και απελπισμένο πληθυσμό;»
«Ο Μπέρτραντ Ράσελ - γράφει ο αείμνηστος Κεν Κόουτς - αναγνώρισε ότι ο Μπάιρον μιλούσε για μια επαναστατική εποχή. Το ποίημα «Δον Ζουάν» εξέφραζε την εποχή με τέτοια οξύτητα, ώστε ο Ράσελ αισθάνθηκε την ανάγκη να περιλάβει ένα κεφάλαιο για τον Μπάιρον στην Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, παρότι ο ποιητής δεν χαρακτηριζόταν συνήθως ως φιλόσοφος».
Η ιδέα της ελευθερίας σ' όλο τον κόσμο διαπερνάει όλο το έργο του Μπάιρον.«Μύρια στήθη συνενώνει μία και κοινή αιτία / Δυτικοί και ανατολίτες επαναστατούν με βία», λέει στο ποίημά του «Η εποχή του Ορειχάλκου». «Υπήρξε ο ποιητής - γράφει ο καθηγητής Μ.-Β. Ραΐζης - που κατέκρινε την αυθαιρεσία και την απανθρωπιά των τυράννων που καταπίεζαν και ποδοπατούσαν τους αδύναμους συνανθρώπους τους, ενώ κολάκευαν ή προσκυνούσαν τους ισχυρούς».
Η ποίησή του Μπάιρον είναι και μία δυνατή φωνή υπέρ της ομορφιάς της φύσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών.
Παρότι πέρασαν δύο αιώνες, τα μηνύματα της ποίησης και των αγώνων του Λόρδου Βύρωνα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Γιατί και σήμερα κυριαρχεί το δίκαιο των ισχυρών, οι ανισότητες διευρύνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες βαρβαρότητες. Η υποκρισία και ο κυνισμός αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός διεθνούς συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, της οποίας τις συνέπειες βιώνει επώδυνα και ο ελληνικός λαός.
Αν ζούσε σήμερα ο μεγάλος ποιητής, σίγουρα δεν θα ήταν καθόλου ευτυχής και θα καταριόταν τους ενόχους για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Αλλά δεν θα απογοητευόταν, διότι από το πρώτο ταξίδι στην Ελλάδα είχε εκφραστεί με θέρμη υπέρ της αναγέννησής της.

Πηγή: tvxs.gr

Στα δίχτυα της εφορίας οι πρώτοι ιδιοκτήτες κατοικιών AirBnB

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:54:34 am | από nskarmoutsos

Στην "απόχη" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν οι πρώτοι 55 ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κατοικίες μέσω της πλατφόρμας διαμοιρασμού AirBnB χωρίς να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα. Με την απλή αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδο της συμπεριφοράς ως πελάτη που αναζητά κατάλυμα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, συμμετέχοντας σε πιλοτική δράση, έφεραν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα από την πλέον πολύ διαδεδομένη πρακτική την βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών.

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν ως εξής: ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τους ελέγχους στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης και αναζήτησαν προσφερόμενες για ενοικίαση κατοικίες στην ιντερνετική πλατφόρμα της AirBnB. Οι περιοχές που επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι ήταν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα σε κεντρικά σημεία που η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι πολύ δημοφιλής καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά. Προχώρησαν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε "κρατήσεις" προκειμένου να τους αποκαλυφθεί και η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από αυτές εντόπισαν τους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν 55 ιδιοκτήτες που από έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις προέκυψε ότι δεν δήλωναν τα σχετικά εισοδήματα από ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Το αποτέλεσμα; Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες που ειδοποιήθηκαν από τους ελεγκτές προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ. Μάλιστα από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού πρόκειται να συνεχιστούν. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με τις ιντερνετικές πλατφόρμες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνιο διάστημα. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων. Αυτό που ξεκαθαρίζεται, πάντως, είναι ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τη μέθοδο της προσποίησης του πελάτη και την αναζήτηση των ιδιοκτητών των κατοικιών μέσω των αναρτήσεων στις πλατφόρμες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Τουρισμού που θα παράσχει πληροφορίες και δεδομένα για τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα. Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους θα έχει πλέον και ένα ακόμη αντικείμενο εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος. Είναι η τήρηση των τυπικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη να εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο και να υποβάλλει και τις σχετικές δηλώσεις διαμονής.

Με βάση όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα και ο φόρος υπολογίζεται με βάση 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εκμισθώσει βραχυχρόνια μέχρι δυο κατοικίες και το πολύ για 90 ημέρες ανά έτος την καθεμιά και έως 60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την εφορία, θα πρέπει

-να εγγραφούν σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο (www.aade.gr)
-να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή
-να καταχωρούν στο μητρώο στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του από τα ακίνητα που εκμισθώνονται

Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης- διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο "Διαχειριστής".

Τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος. Για κάθε παράβαση σε σχέση με τις παραπάνω υποχρεώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ

Πηγή: capital.gr

In memorial

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:41:25 am | από nskarmoutsos

Αναμμένα κεριά έχουν τοποθετηθεί δίπλα στα παπούτσια του Δούναβη στη Βουδαπέστη κατά την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το μνημείο των παπουτσιών δημιουργήθηκε προς τιμήν των 550.000 Ούγγρων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους το 1944-45 και κάνει αναφορά στο γεγονός πως πριν από την εκτέλεση τους ζητήθηκε να αποχωριστούν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους, δηλαδή τα παπούτσια τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Στα «χαμηλά» κινήθηκε τουριστικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2017

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:12:19 am | από nskarmoutsos

Αύξηση 13,6% εμφάνισε το 2017 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ανήλθε στα 12.725 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 11.202 εκατ. ευρώ το 2016.
Ταξιδιωτικό ισοζύγιο ανά Περιφέρεια

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2017 διαμορφώθηκαν στα 14.203 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων , σε ποσοστό 88,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3.654 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.260 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.083 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.852 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.775 εκατ. ευρώ).

Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.579 εκατ. ευρώ.

Το 2017 οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 31.021 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 83,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (7.262 χιλ.), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (5.841 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (5.137 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (4.806 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (2.966 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 5.008 χιλ. επισκέψεις.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 209.855 χιλ. την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 86,6% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (46.210 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (40.783 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (40.271 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (29.437 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (24.944 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 28.211 χιλ. διανυκτερεύσεις.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι αριθμοί έχουν ως εξής: Ταξιδιωτικές εισπράξεις σε εκατομμύρια ευρώ: 307,3, ποσό που την κατατάσσει στην 6η θέση. Επισκέψεις σε χιλιάδες: 726,9 νούμερο που την κατατάσσει στην 7η θέση. Διαμονή σε χιλιάδες: 5.213,7, αποτέλεσμα που της δίνει και πάλι την 7η θέση.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης: Ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-04-2018 10:57:48 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

ΚΚΕ: ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολη 17/04/2018

Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης: Ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της μείωσης προσωπικού, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, της εντατικοποίησης της εργασίας.

Πάνε εργάτες μόνοι τους σε επικίνδυνες δουλειές, γίνονται εργασίες χωρίς να έχει γίνει διακοπή ρεύματος και η διακοπή κίνησης του ταινιόδρομου, κλπ.

Αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας. Γιατί κριτήριο δεν είναι η ζωή και η ασφάλεια των εργατών, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος, αλλά το κέρδος του καπιταλιστή. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς είναι για το κεφάλαιο κόστος.

Συνένοχες σ’ αυτά τα εργατικά ατυχήματα είναι όλες εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, τοπικά και κεντρικά, που πίνουν νερό στο όνομα της ακολουθούμενης πολιτικής και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν έρχονται τα αποτελέσματα και τα αποκαΐδια (εργατικά ατυχήματα – πώληση μονάδων και ορυχείων, κλπ).

Είναι ανάγκη οι εργάτες να πάρουν στα δικά τους χέρια τη ζωή και την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους.

Να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα του κεφαλαίου και τα ποδάρια τους σε τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης μονάδων και ορυχείων.

Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό.

Να παρθούν και να τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 10:06:57 am | από nskarmoutsos

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή. Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας. Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού. Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ. Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους. Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό! Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση. Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ. Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ. Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's! Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος. Ευρωπαϊκός κανονισμός για καρκινογόνο ουσία στις τηγανητές πατάτες και τις αμυλούχες τροφές 11.4.2018 Ευρωπαϊκός κανονισμός για καρκινογόνο ουσία στις τηγανητές πατάτες και τις αμυλούχες τροφές Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος. Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί. Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. »Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025. »Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Πηγή: lifo.gr

Τον μητρικό θηλασμό επιλέγουν περισσότερες Ελληνίδες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 09:34:20 am | από nskarmoutsos

Και τα καλά νέα: Επιστροφή στις πιο φυσικές και υγιεινές πρακτικές για πολλές νέες Ελληνίδες μητέρες που επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό για τα βρέφη τους. Την τελευταία δεκαετία καταγράφεται σημαντική αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής των βρεφών. Επτά στις δέκα γυναίκες ξεκινούν να χορηγούν αποκλειστικά μητρικό γάλα στο νεογέννητο, όταν πριν από μία δεκαετία η αναλογία αυτή ήταν τέσσερις στις δέκα γυναίκες.

Ωστόσο, οι καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα δεν διαρκούν: κατά τον πέμπτο μήνα ζωής του βρέφους μόνο το 20% των παιδιών τρέφεται αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού, ενώ στο τέλος του έκτου μήνα το σχετικό ποσοστό είναι χαμηλότερο του 1%, όταν ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 2025 στο 50%. «Τρικλοποδιά» στην προσπάθεια για αύξηση του μητρικού θηλασμού και συνεπώς πιο υγιείς γενιές Ελλήνων, φαίνεται να βάζει το υψηλό ποσοστό των τοκετών που διενεργούνται με καισαρική τομή στη χώρα μας και το κάπνισμα των μητέρων. Στα θετικά, όλο και περισσότερα νοσοκομεία-μαιευτήρια εφαρμόζουν πρακτικές προώθησης του μητρικού θηλασμού όπως τοποθέτηση του μωρού στο στήθος της μητέρας εντός μιας ώρας από τον τοκετό και μείωση της χορήγησης συνταγών υποκατάστατου μητρικού γάλακτος.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της «Εθνικής Μελέτης εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα» που διενήργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2017 σε δείγμα 870 βρεφών που γεννήθηκαν σε 43 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας και η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ειδική ημερίδα. Η μέση ηλικία των μητέρων του δείγματος ήταν τα 32 έτη. Σε ποσοστό 54% γέννησαν με καισαρική τομή, ενώ το 49% των βρεφών γεννήθηκε σε δημόσια νοσοκομεία. Η μεγάλη πλειονότητα είναι Ελληνίδες (86%) και ακολουθούν με ποσοστό 7% οι Αλβανίδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συντριπτική πλειονότητα των βρεφών θήλασε την πρώτη ημέρα ζωής του (94%), ενώ το ποσοστό μητρικού θηλασμού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (63,5%) έως και τον τρίτο συμπληρωμένο μήνα ζωής του βρέφους, για να φτάσει στο 45,4% στο τέλος του έκτου μήνα. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, δηλαδή όταν το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα, υιοθετήθηκε στο 65,7% των νεογέννητων την πρώτη ημέρα ζωής τους, με το σχετικό ποσοστό να μειώνεται στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ζωής και να φτάνει στο 25% στο τέλος του 4ου μήνα. Στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά ήταν μικρότερο του 1%. Συγκριτικά με την αντίστοιχη μελέτη του 2007, τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έως και τον πέμπτο μήνα ζωής του βρέφους είναι σαφώς αυξημένα: το 2007 αποκλειστικό μητρικό θηλασμό ξεκίνησε το 41% των βρεφών (έναντι 66% το 2017), ενώ στον πέμπτο μήνα μόλις το 5% συνέχιζε να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα (έναντι 20% το 2017).

Νέες πρακτικές

Στην αύξηση του μητρικού θηλασμού ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραμάτισε η αλλαγή στάσης πολλών μαιευτηρίων τα οποία εφαρμόζουν πλέον πρακτικές που ευνοούν τον μητρικό θηλασμό. Ετσι, το 51% των μητέρων θήλασε το μωρό εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό, ενώ στο 63% του δείγματος, οι μητέρες και τα νεογέννητα έμειναν στον ίδιο θάλαμο μετά τον τοκετό (rooming in). Οι μισές λεχώνες (47%) ανέφεραν ότι έλαβαν συνταγή ή σημείωμα για κάποιο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και σχεδόν μία στις πέντε (19%) έλαβε δωρεάν δείγμα υποκατάστατου κατά την αποχώρηση από το μαιευτήριο. Στην αντίστοιχη μελέτη του 2007, γραπτή συνταγή δόθηκε στο 66% των μητέρων και δωρεάν δείγμα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος χορηγήθηκε στο 36%.

Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αποκλειστικά μητρικού θηλασμού σε σχέση με όσες γέννησαν φυσιολογικά. Είναι ενδεικτικό ότι αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τον πρώτο μήνα έκανε το 32% των γυναικών που γέννησε με καισαρική έναντι 50% των γυναικών που γέννησε φυσιολογικά.

Η αρνητική επίδραση του τοκετού με καισαρική έχει αποδοθεί στην καθυστερημένη επαφή του μωρού με τη μητέρα, τον μετεγχειρητικό πόνο και τα χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης της μητέρας. Αρνητικοί παράγοντες για τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό είναι η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης καθώς και η παραμονή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας του νεογνού.

Οι μητέρες με τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν βασική και μέση εκπαίδευση. Αρνητικός παράγοντας για τον μητρικό θηλασμό φαίνεται να είναι και το κάπνισμα. Είναι ενδεικτικό ότι στους έξι μήνες του βρέφους μόνο το 21% των καπνιστριών εξακολουθούσε να θηλάζει σε αντίθεση με το 52% των μη καπνιστριών.

Πηγή: kathimerini.gr

Νέα θεραπεία βάζει τέλος στα σφραγίσματα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 09:23:02 am | από nskarmoutsos

Αμερικανοί ερευνητές εφηύραν ένα νέο προϊόν που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του οδοντικού σμάλτου, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να καταργηθεί η ανάγκη των σφραγισμάτων.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο ACS Biomaterials Science & Engineering, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέπτυξε τη νέα θεραπεία με πεπτίδια, μικρές αλυσίδες αμινοξέων, που συνδέονται με πεπτιδιακές συνδέσεις, αλλά που δεν είναι αρκετά μακριές για να θεωρούνται πρωτεΐνες.

Όταν το υλικό εφαρμόστηκε σε τεχνητά δημιουργημένες αλλοιώσεις στο σμάλτο, σε εργαστηριακές συνθήκες, ενθάρρυνε την ανάπτυξη του σμάλτου και επούλωσε αποτελεσματικά την οδοντική αλλοίωση.

Το οδοντικό σμάλτο παράγεται από αμελοβλάστες, ένα είδος κυττάρων που εκκρίνουν πρωτεΐνες που σχηματίζουν το σμάλτο, ενώ το δόντι δεν έχει αναδυθεί ακόμα από το ούλο.

Δυστυχώς, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σχηματισμού του οδοντικού σμάλτου και το δόντι έχει αναδυθεί, οι αμελοβλάστες πεθαίνουν. Αλλά η απώλεια του σμάλτου συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

«Τα βακτήρια μεταβολίζουν τα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες που έχουν υποστεί ζύμωση στη στοματική κοιλότητα και αυτό απομεταλλώνει το οδοντικό σμάλτο», εξηγεί ο ερευνητής Σαμι Ντογκαν.

Βέβαια, τα δόντια έχουν την ικανότητα να επαναμεταλλώνονται με τη βοήθεια του σάλιου, της φθοριούυχου οδοντόκρεμας και του εμπλουτισμένου με ειδικά πρόσθετα νερού, αλλά σε μικρό εύρος.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η οδοντική κοιλότητα καθίσταται εμφανής, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί με σφράγισμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για να αναπτύξουν τη νέα θεραπεία επικεντρώθηκαν στις πρωτεΐνες που παράγουν οι αμελοβλάστες, τις αμελογενίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σχηματισμού του οδοντικού σμάλτου. Σχεδίασαν πεπτίδια με βάση τις αμελογενίνες και όταν εφάρμοσαν το υλικό σε οδοντικές αλλοιώσεις διαπίστωσαν ότι βοηθούσε στον σχηματισμό ενός νέου ανοργανοποιημένου στρώματος στις περιοχές απομετάλλωσης, ενσωματώνοντάς το με το σμάλτο από κάτω.

Τις ίδιες αλλοιώσεις τις αντιμετώπισαν και με φθόριο, αλλά μόνο η θεραπεία με τα πεπτίδια συντέλεσε σε αναδόμηση του σμάλτου.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να δουν αν το διάλυμα πεπτιδίων έχει την ίδια καλή ανταπόκριση και σε πραγματικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν όμως ότι το τελικό προϊόν θα μπορούσε να πωλείται και να εφαρμόζεται προληπτικά, υπό τη μορφή οδοντόπαστας ή τζελ, για την αντιμετώπιση των προκαταρκτικών οδοντικών αλλοιώσεων.

Πηγή: in.gr

Δολιανά Κυνουρίας: ατενίζοντας την Αρκαδία

Κατηγορία Εκδρομικές διαδρομές | Αναρτήθηκε 28-02-2012 12:15:47 pm | από nskarmoutsos

Τα Άνω Δολιανά, ανήκουν στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, αποτελούν έναν τουριστικό, παραδοσιακό οικισµό για φυσιολάτρες –και όχι μόνο- που αναζητούν ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις, με ανέγγιχτη φυσική ομορφιά, καλό φαγητό και δυνατότητα για δραστηριότητες.

Στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα ( http://bit.ly/Parnwnas ), 26 χλµ. ΝΑ της Τρίπολης και σε υψόµετρο περίπου 1.000 µέτρων, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισµός Άνω ∆ολιανά ( http://bit.ly/yvM3Cq ). Το χωριό είναι γνωστό από την αρχαιότητα, αλλά και αργότερα, διότι παρήγαγε µάρµαρο άριστης ποιότητας από το οποίο κατασκευάστηκαν πολλοί μεγάλοι ναοί. Μετά το Βαλτέτσι είναι το χωριό εκείνο που, στις 18 Μαΐου 1821 κατατρόπωσε τους Τούρκους και οι ∆ολιανίτες οχυρώθηκαν στα οικήµατα-πύργους τους, όπως αυτό του Χριστοφίλη.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, κτισμένο αμφιθεατρικά, με καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια, γεφύρια, πηγές και με μια όμορφη πλατεία με πλατάνια, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης. Ο ορίζοντας φτάνει ως το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, το Χελμό και τον Ερύμανθο.

Με τις τελευταίες παρεµβάσεις που έχουν γίνει (πετρόκτιστες µάντρες και πλακόστρωτα), τα Άνω ∆ολιανά, η κάποτε θερινή κατοικία των Κάτω-Δολιανιτών, αποτελούν πλέον έναν τουριστικό οικισµό µε έναν από τους ελάχιστους δασικούς ξενώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλους ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες κ.τ.λ.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένας εκθεσιακός χώρος όπου θα δείτε τα Άνω ∆ολιανά των παρελθόντων ετών. Επίσης, επισκεφθείτε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, τα εξωκλήσια του χωριού, το αρχηγείο του Νικηταρά, καθώς και το τοπικό οινοποιείο.

Μην παραλείψετε να γευτείτε τα αρκαδικά εδέσματα από γνήσια τοπικά προϊόντα, όπως πίτες, χειροποίητες χυλοπίτες, λαγοτό (κουνέλι με σκόρδο), καγιανά, σουτζουκάκια, λουκάνικα, αγριογούρουνο, αλλά και γλυκά του κουταλιού και κάστανα.

Γύρω περιοχή και αξιοθέατα

Πριν από αρκετά χρόνια, το ορεινό κλίµα των Άνω ∆ολιανών υποχρέωνε τους κατοίκους να διπλοκατοικούν: Το χειµώνα κατέβαιναν µε τα κοπάδια τους στα Κάτω ∆ολιανά -διατηρητέος παραδοσιακός οικισµός- µόλις 120 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έξω από το Άστρος. Επέστρεφαν στο χωριό τους την άνοιξη μαζί με τα νοικοκυριά τους. Μάλιστα στις 23 Απριλίου μεταφέρουν εδώ και και την εικόνα του προστάτη του χωριού, Αγίου Γεωργίου.

Κοντά βρίσκεται ο ποταμός Τάνος, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τις φυσικές σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί από τη διάβρωση του εδάφους.

Στη θέση Κούβλι, πριν αρχίσει κανείς να ανεβαίνει στα Άνω ∆ολιανά, υπάρχει μια οθωµανική βρύση. Άλλη βρύση είναι αυτή της Παπαδιάς αλλά και του ∆ραγουνιού, ενώ νεότερες είναι οι βρύσες Λουτσίτσα και Κόκκινος.

Το καστανόδασος και η γιορτή του καστάνου

Τα Δολιανά βρίσκονται σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με καστανιές, με βελανιδιές, κερασιές, καρυδιές, πλατάνια και πεύκα, ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το καστανόδασος και ο μικρός καταρράκτης στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη.

Το όμορφο και πυκνό καστανόδασος, είναι γεμάτο ρεματιές και άφθονα νερά και αποτελεί ιδεώδη αφετηρία για πεζοπορία, αλλά και για άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού και ιππασία. Από την περιοχή περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Γνωστή είναι και η γιορτή καστάνου που γίνεται στο χωριό αρχές Νοεμβρίου (τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου). Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών και συνδυάζεται εδώ και χρόνια και με τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού- στα κάτω Δολιανά (7 ώρες με τα πόδια!).

Πώς θα πάτε:

Από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, μετά την Κόρινθο συνεχίζετε αριστερά με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Ακολουθείτε την Ε.Ο Τριπόλεως-Σπάρτης για 2 χλμ. περίπου και στη συνέχεια την επαρχιακή οδό Τριπόλεως-Άστρους. Μετά το χωριό Ρίζες συνεχίζετε δεξιά προς Άνω Δολιανά-Καστρί-Αγ.Πέτρο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις