Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Οι πειρατές των γιοτ «οργώνουν» τις ελληνικές θάλασσες

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-07-2017 05:37:44 pm | από nskarmoutsos

Μια ιδιότυπη απόβαση που παραπέμπει σε πειρατικά ρεσάλτα άλλων εποχών, με έντονα χαρακτηριστικά φοροδιαφυγής, διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες πλοιοκτήτες τουριστικών σκαφών με ελληνική σημαία.

Πρόκειται για το φαινόμενο των παράνομων τουριστικών ναυλώσεων εντός ελληνικού χώρου, όπου τουριστικά σκάφη αναψυχής, μπαίνουν σε ελληνικά λιμάνια και μαρίνες, παραλαμβάνουν ξένους τουρίστες και αναχωρούν για άλλες παραλίες, χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε φόρους και άλλες κρατήσεις.

Τα δεκάδες περιστατικά συλλήψεων που έχουν γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού από το Λιμενικό Σώμα, έρχονται να αποδείξουν αυτή τη «ναυμαχία» οικονομικών συμφερόντων που διεξάγεται στις πλάτες του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα με «λάφυρα» τους τουρίστες υψηλού εισοδήματος που αφήνουν και τα περισσότερα χρήματα.

Κάθε τέτοια παράνομη ναύλωση τουριστικού σκάφους, αφορά ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με την απώλεια του ΦΠΑ, ασφαλιστικών κρατήσεων και άλλων τελών να είναι τεράστια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Αντώνης Στελλιάτος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π», στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με σημαίες τρίτων χωρών.
Πραγματοποιούν παράνομες προγραμματισμένες ναυλώσεις εντός του ελληνικού χώρου, αποφεύγοντας όμως την απόδοση ΦΠΑ, άλλους φόρους προς το δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία.

Πρόκειται κυρίως για σκάφη με τούρκικη σημαία ή με σημαία τρίτων χωρών που μπαίνουν στις ελληνικές μαρίνες και λιμάνια, παραλαμβάνουν ξένους τουρίστες οι οποίοι είναι εύποροι και φεύγουν. Φέτος το καλοκαίρι, όπως είπε ο κ. Στελλιάτος, το Λιμενικό Σώμα έχει σταματήσει 40 τέτοια σκάφη που δεν διέθεταν ναυλοσύμφωνα, με τον απολεσθέντα ΦΠΑ για το κράτος να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Αν για 40 σκάφη η απώλεια ΦΠΑ είναι τόσο μεγάλη, τότε η έκταση της φοροδιαφυγής είναι τεράστια, αν λάβουμε υπόψη τις καταγγελίες του προέδρου της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, σύμφωνα με τον οποίο, 1500 τέτοια σκάφη κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές θάλασσες, διεξάγοντας παράνομες κρουαζιέρες.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Αν περάσετε από το ανατολικό Αιγαίο, ελληνική σημαία θα δείτε μόνο στα λιμεναρχεία, στους δήμους και σε κρατικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, για μένα έχουμε χάσει τον οικονομικό πόλεμο του Αιγαίου».

ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΙΝΩΝ

Οπως τόνισε ο ίδιος, η ένωση λειτουργεί για 40 χρόνια με στόχο την προστασία της ελληνικής σημαίας. Εχει 3500 μέλη με 6000 επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, δυστυχώς όμως, το ελληνικό γιότινγκ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία. Σε μια χώρα με 5000 νησιά και βραχονησίδες, με 16.000 χλμ ακτογραμμής, το γιότινγκ θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του μια ξεχωριστή τουριστική βιομηχανία αν διέθετε τις κατάλληλες υποδομές.

Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει μόλις 17 οργανωμένες μαρίνες τις οποίες διαχειρίζεται ξένος επενδυτής, όταν η Κροατία με το 1/3 ακτογραμμής έχει 107 μαρίνες και η γειτονική Τουρκία αναρίθμητες.
Για τον κ. Στελλιάτο, η δημιουργία ενός δικτύου οργανωμένων μαρίνων σε όλη την Πελοπόννησο, θα αποτελούσε ένα προσοδοφόρο τουριστικό προϊόν, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα σε σκάφη αναψυχής να συμπεριλάβουν σε ένα ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, τις Μηκύνες, την Πύλο, το Κατάκολο (Αρχαία Ολυμπία) και την Πάτρα.

Πηγή: pelop.gr

Απορρίφθηκε αίτημα των δικηγόρων για αναστολή της εγκατάστασης POS

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-07-2017 08:43:06 am | από nskarmoutsos

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα για αναστολή της εγκατάστασης συστημάτων πληρωμών με κάρτες, το οποίο είχαν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών και Δράμας.
Οι δύο Σύλλογοι, οι πρόεδροί τους και ακόμη 18 δικηγόροι των πόλεων αυτών, ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας το άμεσο «πάγωμα» αλλά και την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, με την έκδοση προσωρινής διαταγής.
Η πρόεδρος του Α΄ θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, απέρριψε το αίτημα της έκδοσης προσωρινής διαταγής, καθώς έχει προσδιοριστεί σε σύντομο χρόνο η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, αλλά και επειδή η βλάβη την οποία επικαλούνται οι Σύλλογοι «δεν παρίσταται δυσεπανόρθωτη» σε περίπτωση που η αίτηση ακύρωσης γίνει δεκτή.
Αιτήσεις με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της ίδιας υπουργικής απόφασης έχουν καταθέσει ακόμη η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και δύο δικηγόροι.
Όλες οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της εν λόγω υπουργικής απόφασης θα συζητηθούν στην επταμελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Πηγή: in.gr

Κανόνες συμπεριφοράς για την παραλία: ο απόλυτος καλοκαιρινός οδηγός

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-07-2013 02:54:28 pm | από nskarmoutsos

Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι για να χαλαρώσουμε σε κάποια παραλία. Όταν όμως αυτή δεν είναι ερημική και ιδιαίτερα όταν είναι γεμάτη κόσμο, μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν… παρεξηγήσεις. Πηγαίνουμε στη θάλασσα για να περάσουμε καλά, αλλά φαίνεται ότι αυτό το «καλά» είναι διαφορετικό για τον καθένα μας και γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Ας δούμε 10 κανόνες που αν ακολουθηθούν αυτό το καλοκαίρι, όλοι θα περάσουμε πολύ καλύτερα στην καυτή άμμο.

Μην παίζετε ανάμεσα στα πλήθη

Το να παίζετε ρακέτες ή beach volley στην παραλία, μπορεί να είναι μια πολύ καλή άσκηση και να σας διασκεδάζει, αλλά μπορεί να καταστεί αφόρητα ενοχλητική για τους γύρω σας. Τις περισσότερες φορές αυτά τα παιχνίδια δεν είναι ασφαλή για τους άλλους και προκαλούν φασαρία και όσο διαλλακτικός και αν είναι κάποιος, δε φταίει σε τίποτα να του έρθει το μπαλάκι στο κεφάλι επειδή κάποιοι θέλησαν να εντυπωσιάσουν τις κοπέλες πιο δίπλα. Αν λοιπόν αγαπάτε πραγματικά αυτά τα παιχνίδια και δεν τα κάνετε για επίδειξη, μεταφέρετε τη δράση στις λιγότερο πολυσύχναστες μεριές της παραλίας, είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν μερικές οργανωμένες παραλίες.

Μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας

Αυτό είναι προφανές, αλλά όλοι έχουμε δει σκουπίδια στην άμμο ή ακόμη χειρότερα και μέσα στη θάλασσα. Πέρα του ότι τα σκουπίδια είναι αντιαισθητικά κάνοντας την παραλία πολύ λιγότερο ελκυστική, το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να αποβούν βλαβερά για τη θαλάσσια ζωή. Επειδή λοιπόν κάποιες παραλίες δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, έχετε μαζί σας σακούλες για να βάλετε τα σκουπίδια σας και πάρτε τες μαζί σας φεύγοντας. Πάντως μην τα πετάξετε στη θάλασσα, γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να δει κάτι να επιπλέει δίπλα του εκεί που κολυμπάει αμέριμνος.

Μην καπνίζετε

Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε στην παραλία. Αν μάλιστα φυσάει πολύ, μπορεί ο καπνός να ενοχλήσει τους διπλανούς σας. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα που δε βιοδιασπώνται στην άμμο, μπορεί να μεταφέρουν καρκινογόνες ουσίες στο νερό. Σε όσες παραλίες δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα για το κάπνισμα θα έπρεπε να μπει, αλλά πρωτίστως να ελέγχετε οι ίδιοι τον εαυτό σας.

Μην τρέχετε στην άμμο

Επειδή δεν υπάρχει ο φόβος να χτυπήσουμε αν πέσουμε στην άμμο, είθισται να τρέχουμε στις παραλίες αμέριμνοι. Αν όμως το διασκεδάζουμε εμείς, δε συμβαίνει το ίδιο και με όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται ξαπλωμένοι δίπλα μας. Το τρέξιμο στην παραλία μπορεί να γεμίσει άμμο τους γύρω, οπότε βγάλτε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες σας και μπείτε στη θάλασσα πολιτισμένα χωρίς να τεστάρετε τον… δρομέα που κρύβετε μέσα σας.

Μην ταΐζετε τους γλάρους

Στην Ελλάδα δεν ισχύει τόσο, αλλά σε αρκετές χώρες του εξωτερικού μπορεί να δείτε κόσμο να ταΐζει τους γλάρους που είναι αρκετά φιλικοί στην παραλία, σαν τα περιστέρια στην πόλη. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλό, γιατί πέρα από το ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βλάψουν τους γλάρους, τους φέρνουν δίπλα στους λουόμενους. Και όσο συμπαθητικά πτηνά και αν είναι, είναι καλύτερα να τα βλέπουμε από μακριά να τρώνε ψάρια μέσα στη θάλασσα.

Να σέβεστε την ιδιαιτερότητα της κάθε παραλίας

Ό,τι ισχύει σε μια παραλία δε σημαίνει ότι ισχύει και στην άλλη. Ειδικά όταν μιλάμε για άλλες χώρες, οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν κατά πολύ. Αλλού για παράδειγμα επιτρέπεται ο γυμνισμός και αλλού όχι. Αλλού επιτρέπονται τα ζώα και αλλού όχι. Αν δεν γνωρίζετε την παραλία όπου βρίσκεστε λοιπόν, θα πρέπει να προσέχετε τις ταμπέλες και να σέβεστε τις πληροφορίες που δίνουν.

Μην τινάζετε την πετσέτα σας πάνω στους άλλους

Πριν φύγουμε από την παραλία, αφού έχουμε τελειώσει το μπάνιο μας, πάντα τινάζουμε την πετσέτα για να φύγει από πάνω η άμμος και το νερό. Όταν όμως βρισκόμαστε σε πολυσύχναστη παραλία, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται λίγο πιο… διακριτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα. Αδειάστε την άμμο δίπλα σας προσεκτικά χωρίς να δημιουργείτε αμμοθύελλα στους διπλανούς.

Μην αφήνετε το σκύλο σας να τρέχει ελεύθερος

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να φέρετε το σκύλο σας στην παραλία, πρέπει να τον υπολογίζετε σαν παρουσία και δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν να είστε μόνοι σας. Τα σκυλιά είναι μεν καλοί κολυμβητές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε να τρέχουν κατά μήκος της παραλίας και μέσα σε αυτή συμπαρασύροντας μαζί τους άμμο και νερό. Εκτός του ότι μπορεί να ενοχλήσουν τους διπλανούς, δεν αποκλείεται να ενθουσιαστούν από την απόλυτη ελευθερία και να χαθούν. Φέρτε λοιπόν ένα λουρί, βάλτε στο σκύλο σας ένα κολάρο με τα στοιχεία σας και φέρτε μαζί σας νερό, γιατί όσο πόσιμο είναι το θαλασσινό για εσάς, άλλο τόσο είναι και για το κατοικίδιό σας.

Μην ξεχάσετε τα ακουστικά σας

Ο περισσότερος κόσμος θέλει να ακούει μουσική στην παραλία, αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα. Αν λοιπόν έχετε μαζί σας ραδιάκι για να ακούσετε τη μουσική σας, πρέπει να έχετε κατά νου ότι κανείς δε ζήτησε έναν… DJ στην παραλία. Φέρτε λοιπόν τα ακουστικά σας και απολαύστε την playlist σας σε όποια ένταση θέλετε. Στην τελική κάποιοι μπορεί απλά να θέλουν να ακούσουν τους ήχους από τα κύματα.

Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις

Ποτέ δεν πρέπει να αγνοείτε προειδοποιητικές πινακίδες, αλλά κάποιες φορές και ειδικά σε παραλίες του εξωτερικού μια τέτοια παράλειψη μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία. Υπάρχουν προειδοποιήσεις στους λουόμενους για ισχυρά ρεύματα, για μέδουσες και τσούχτρες, για τα ρεύματα και για τόσες άλλες συνθήκες που μπορεί να μη φαίνονται με το μάτι σε μια καταγάλανη παραλία. Φροντίζετε λοιπόν να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις.

Πηγή

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ με ιστορία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-09-2013 12:13:38 am | από nskarmoutsos

Μπορεί για την καταγωγή και το όνομά του να υπερηφανεύεται η Θεσσαλονίκη, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια η διατροφική αξία του και η νοστιμιά του, έχουν κατακτήσει όλη τη χώρα και όσοι το… αγαπούν, το επιλέγουν ως σνακ συχνά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα το βρείτε πλέον σε διάφορες παραλλαγές: πολύσπορο, γεμιστό, χωρίς σουσάμι, με ταχίνι, ολικής άλεσης, διπλό κ.ά., αλλά το κλασικό, σησαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι εκείνο που ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη συμπρωτεύουσα από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες κι εκείνο που έχει μείνει στην καρδιά μας ως το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που πουλούσαν οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι από τα ξημερώματα.

Παρόλο που δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, το σησαμένιο κουλούρι ταυτίστηκε με τη συμπρωτεύουσα καθώς η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Στην Πόλη, οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.

Σήμερα, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι κουλουρτζήδες συχνάζουν σε μέρη όπου περνά πολύς κόσμος, συνήθως σε κεντρικά σημεία πόλεων, για να πουλήσουν τα κουλούρια τους. Τα μεταφέρουν, είτε σε μεγάλα καλάθια, είτε σε τάβλες και τα πωλούν είτε κατευθείαν από αυτά, είτε από γυάλινες, τροχήλατες προθήκες.

Η διατροφική αξία της… απλότητας

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι πολύ υγιεινό και οικονομικό σνακ. Μπορείτε να το φάτε περπατώντας στο δρόμο, να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά και να το συνδυάσετε με τυρί για ένα ελαφρύ και δυναμωτικό γεύμα.

Παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη. Αλλά το μυστικό της γεύσης του κουλουριού (εκτός από το ψήσιμο και την ζύμη) είναι το πολύ και καλής ποιότητας σουσάμι. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, σησαμέλαιο), αποτελούν τρόφιμα θερμιδογόνα μεν, υψηλής διατροφικής αξίας δε.

Οι σπόροι του σουσαμιού (μόλις 28 γρ.), προσφέρουν περισσότερο από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο, αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και περιέχουν κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Επίσης, η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο σουσάμι, το καθιστά μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία του σησαμιού, έχει συσχετιστεί, τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου (το σουσάμι περιέχει φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες) κ.ά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αγελάδα σύζυγος!!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 21-07-2017 10:55:12 am | από nskarmoutsos

Η 74χρονη Κιμ Χανγκ κάθεται στο κρεβάτι της στο υπνοδωμάτιό της μαζί με μία αγελάδα, που θεωρεί ότι είναι η μετενσάρκωση του συζύγου της, στην επαρχία Κράτσεϊ, στην Καμπότζη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κύτταρα φονιάδες του καρκίνου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 20-07-2017 09:50:06 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. η δωδεκάχρονη Εμιλι Ουάιτχεντ είναι η πρώτη ασθενής στην οποία επετράπη η θεραπεία)

Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της ιατρικής και ειδικότερα στις αντικαρκινικές θεραπείες, μετά την πρόταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την έγκριση της πρώτης γενετικής θεραπείας κατά μιας μορφής λευχαιμίας.

Η θεραπεία τροποποιεί γενετικά τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, ώστε να καταφέρει να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ασθενής μετατρέπεται σε «ζωντανό φάρμακο» και κερδίζει τη μάχη κατά του καρκίνου, χάρη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Αυτή η μορφή θεραπείας θα είναι η πρώτη γονιδιακή θεραπεία που θα εφαρμοστεί ευρέως, ενώ αναμένονται και άλλες παρόμοιες, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να υλοποιήσουν τέτοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για πραγματικό αγώνα δρόμου που κρατάει πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι εξατομικευμένη για τις ανάγκες του κάθε αρρώστου. Τα κύτταρα των ασθενών αφαιρούνται σε ένα εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, καταψύχονται, στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργοστάσιο της Novartis, της εταιρείας που δημιούργησε τη θεραπεία, για απόψυξη και επεξεργασία, καταψύχονται ξανά και αποστέλλονται εκ νέου στο κέντρο όπου θα εφαρμοστεί η τεχνική.

Η νέα προσέγγιση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους ηλικίας 3 έως 25 ετών. Απώτερος στόχος της καινοτόμου θεραπείας είναι η αντικατάσταση των συμβατικών θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, που χρησιμοποιούνται ως μοναδικές λύσεις σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα είναι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές που έχουν ενθουσιαστεί με τα συμπεράσματα της έρευνας, «δολοφόνοι κατά συρροήν». Οπως επισημαίνουν, ένα τέτοιο κύτταρο αρκεί για να σκοτώσει 100.000 καρκινικά κύτταρα.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση έχει ήδη δοκιμαστεί σε 63 ασθενείς από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Οι 52 από αυτούς, δηλαδή ποσοστό 82,5% είδαν βελτίωση της κατάστασής τους και οι 11 απεβίωσαν.

Βέβαια, ακόμη και σήμερα οι ειδικοί ανησυχούν ότι με τον τρόπο αυτό, με τη νέα θεραπευτική προσέγγιση, μπορεί να ανοίγουν ένα «κουτί της Πανδώρας», καθώς τα κύτταρα που θα έχουν εγχυθεί στον οργανισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνους άλλων μορφών ή άλλα προβλήματα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί μακροπρόθεσμα προβλήματα, αν και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Οπως, όμως, και κάθε νέα σελίδα της επιστήμης, έτσι και στην περίπτωση της θεραπείας με τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν θα είναι τόσο επιτυχημένη όσο ελπίζουμε.

Πηγή: kathimerini.gr

Γιατί όλες οι εκκλησίες του προφήτη Ηλία βρίσκονται σε υψόμετρο

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 20-07-2013 06:19:52 pm | από nskarmoutsos

Σήμερα 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.
Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.
Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ηλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας.
Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα.
Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»
Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα
Πηγή: iefimerida

Πολλοί τουρίστες, λίγες εισπράξεις

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 19-07-2017 09:46:18 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Αύξηση 20% αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός στη χώρα μας και φέτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΤΕ. Ωστόσο η παρούσα σεζόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη όσον αφορά τις εισπράξεις. 

Στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η πτώση αγγίζει το 4,2% (τα έσοδα έφτασαν τα 13,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 576 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015). Κατά 9% περιορίστηκε την ίδια στιγμή η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, παρά το γεγονός πως η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,7%. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται πλέον βέβαιο πως τα έσοδα της χρονιάς δεν θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα δισ. λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις, μένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Βέβαια, η πτώση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης είναι μια τάση που παρατηρείται και στους άλλους προορισμούς της Μεσογείου, εν τούτοις στην ελληνική περίπτωση η αύξηση της φορολόγησης σε υπηρεσίες και αγαθά (ΦΠΑ σε διανυκτέρευση, εστίαση και αγορές) επιτείνει τη μείωση στην τουριστική κατανάλωση. Αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τις επιχειρήσεις του χώρου, καθώς βλέπουν πως ενώ οι τουρίστες συνεχίζουν να επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, το budget τους είναι μειωμένο. Πάντως μετά τη λήξη των επιπτώσεων από τα last minute offers του καλοκαιριού, η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης επανήλθε στα επίπεδα του α’ εξαμήνου.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, στους αστάθμητους και δύσκολα προβλέψιμους παράγοντες που μπορούν να αντιστρέψουν τις προοπτικές θα πρέπει επίσης να προστεθεί η εξέλιξη της ισοτιμίας της λίρας ή/και του ευρώ και κυρίως γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Επιβάρυνση

Η υψηλή φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, αναφέρουν, εκτός από το ότι έχει στόχο τις επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. οξύνοντας την εποχικότητα ή δυσχεραίνοντας ή αποτρέποντας τις επενδύσεις), πλήττει ιδιαίτερα το αδύναμο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού, που αδυνατεί να μετακυλίσει έστω και μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης στον πελάτη.

Άλλωστε, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έσοδα από τον τουρισμό, τη μέση δαπάνη αλλά και τις διανυκτερεύσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση: 

u Των ταξιδιωτικών εισπράξεων, δηλαδή των εσόδων, κατά 9,2%.

u Στην κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη κατά 1,9%.

uΣτις διανυκτερεύσεις κατά 3,4%.

Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι αποτέλεσμα της επιβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας διετίας, που κατέστησαν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και μείωσαν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

Την ίδια ώρα πάντως οι προκρατήσεις και τα μηνύματα από τους tour operators αποτυπώνουν αυξητική τάση στα επίπεδα του 20% σε σχέση με το 2016. Οι επιχειρηματίες τουριστικών πακέτων κάνουν λόγο για πραγματική απόβαση από Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας «σφάζονται» για το ποιο θα εξασφαλίσει πρώτο περισσότερα δωμάτια! Την ίδια στιγμή η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟR) σε ανακοίνωσή της συμβούλευσε τους πελάτες της, που θέλουν να επισκεφτούν φέτος για διακοπές την Ελλάδα, να κάνουν τις κρατήσεις τους εγκαίρως, «διότι η ζήτηση είναι μεγάλη και οι διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία λιγοστεύουν».

Μάλιστα, τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος) έχουν σταματήσει να δέχονται κρατήσεις για το διάστημα 15 Ιουλίου - 15 Σεπτεμβρίου 2017. 

Πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα σχεδόν 28 εκατ. τουρίστες και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 εκατ., σύμφωνα με τις προβλέψεις. 

Ο στόχος για 30 εκατ. το 2017 δεν δείχνει ανέφικτος, εφόσον παραμείνει σε σταθερή άνοδο η κίνηση από τη βασική πύλη εισόδου της χώρας μας, που είναι τα αεροδρόμια.

Το ζητούμενο

Ήδη η Αθήνα και πολλές άλλες περιοχές φανερώνουν υψηλές πληρότητες και οι προκρατήσεις μιλούν για soldout στους δημοφιλείς προορισμούς. Βέβαια, το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η κίνηση και στις άλλες περιοχές, διότι μόνον έτσι θα διευρυνθεί η λεγόμενη τουριστική περίοδος.

Όσο για τον Αύγουστο; Στα περισσότερα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία σε ελληνικούς προορισμούς που προτιμούν οι τουρίστες από το εξωτερικό, οι πληρότητες θα φτάσουν σχεδόν στο 100%, ενώ υψηλές πληρότητες αναμένονται και τον Σεπτέμβριο. 

Εδώ βέβαια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες που ειδικεύονται στον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικός αριθμός τουριστικών πακέτων πουλήθηκαν με εκπτώσεις από νωρίς στο εξωτερικό. 

Λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τη φετινή περίοδο η Ελλάδα θα βιώσει την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών σε αριθμό τουριστών από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν, φέτος, έως και στα 14,5 δισ. ευρώ.

Από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση των αεροδρομίων το πεντάμηνο του 2017 προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το 2017 έφθασε τα 14.587.016, παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν διακινηθεί 13.451.932 επιβάτες.

Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες είναι αυτό το πεντάμηνο περισσότεροι κατά 1.135.084 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 133.974 (από τις οποίες 66.586 εσωτερικού και 67.388 εξωτερικού), παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,8% (-5,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +4,5% στις πτήσεις εξωτερικού) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 135.119 πτήσεις.

Τώρα, όσον αφορά τον Μάιο του 2017, διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 5.321.340 επιβάτες, και η άνοδος συνολικά (-1,5% επιβάτες εσωτερικού και +8,8% επιβάτες εξωτερικού) έφτασε μεσοσταθμικά το +5,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Όσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον ίδιο μήνα, είχαμε αύξηση 8,8%, που αναλογεί σε 2.132.829 επιβάτες σε σχέση με τον Μάιο του 2016, που οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.961.211.

Εν τω μεταξύ Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Λέρος καταγράφουν πτώση του τουρισμού, λόγω του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικότερα:

u Μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 40,63%.

u Μείωση των επισκεπτών κατά 42,58%.

u Μείωση των εσόδων κατά 35,18%.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 53 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2014 και το 2015, υπάρχει μόνο μία στη Λέσβο το 2017.

Πηγή: topontiki.gr

Πότε και σε ποιους θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-07-2017 09:29:12 am | από nskarmoutsos

Μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η β’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ. Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει λάβει το σχετικό κονδύλι ύψους 192 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, αλλά και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών.

Μαλιςτα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η καταβολή των εν λόγω επιδομάτων ακόμη και αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη δόση οικογενειακών επιδομάτων θα καταβληθεί σε περίπου 570.000 δικαιούχους. Πρόκειται για όσους κατάφεραν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση μαζί με το έντυπο Α21 και οι υπηρεσίες του ΟΓΑ πρόλαβαν να εκκαθαρίσουν ώστε να συμπεριλάβουν στη συγκεκριμένη καταβολή.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ). Για τα τέκνα 19 ετών που φοιτούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να προσκομίσουν στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ πρόσφατη βεβαίωση σπουδών.

β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ, Δημόσια ή ιδιωτικά . Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους (ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν).

Διευκρινίζεται ότι στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης, οι Στρατιωτικές σχολές Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής κ.λ.π., καθώς και τα αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ Ιδρύματα του Εξωτερικού. Για σπουδές σε ΙΕΚ, Κολλέγια, Σχολές του Δημοσίου Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης που δεν διαθέτουν Ακαδημαϊκή ταυτότητα καθώς και σε αναγνωρισμένα Ιδρύματα του Εξωτερικού, θα πρέπει να προσκομίσουν στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ πρόσφατη βεβαίωση σπουδών.

γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Το αλάτι ευθύνεται για την πίεση στην παιδική ηλικία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-07-2013 12:09:50 am | από nskarmoutsos

Tα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου μέσω της διατροφής τους παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση του αίματος, σε ποσοστό 36%.

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μέσω των έτοιμων τροφών ευθύνεται για την αυξημένη πίεση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά και έφηβοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις, κατά το διάστημα 1988 – 1994 με τη συμμετοχή 3.200 παιδιών και από το 1999 έως το 2008 με τη συμμετοχή 8.300 παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου μέσω της διατροφής τους παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση του αίματος, σε ποσοστό 36%.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των παιδιών που λάμβαναν υψηλές ποσότητες νατρίου από τη διατροφή τους, ξεπερνούσε το 80%.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά λάμβαναν τουλάχιστον 2.300mg νατρίου τη μέρα, ενώ η ημερήσια συνιστώμενη δόση δεν ξεπερνά τα 1.500mg.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension και αναφέρουν επίσης ότι μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση έχουν τα αγόρια, αλλά και πως τον τελευταίο καιρό αυξάνεται ανησυχητικά επίσης το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια.

«Φαίνεται ότι οι συστάσεις για τη διατροφή που γίνονται από τους ειδικούς δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Bernard Rosner.

Προηγούμενες αναρτήσεις