Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ενημερωτική εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στο Άστρος, στο πλαίσιο του έργου «NEETs ON BOARD»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 24-06-2018 12:13:10 pm | από nskarmoutsos

Tην Τρίτη 26/06/2018 και ώρα 17.00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας», στο πλαίσιο του έργου «NEETs ON BOARD», συγχρηματοδοτούμενου από πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) περιόδου 2014-2020 και από πόρους του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα προγράμματα ένταξης στην Αγορά Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και για τις προοπτικές απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων με δυνατότητα προσφοράς θέσεων απασχόλησης.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ημερομηνίες γέννησης;

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 27-06-2012 12:11:25 am | από nskarmoutsos

Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο γίνεται χαμός (το οποίο σημαίνει ότι έχουμε υπερπροσφορά απ' τα ζώδια των αντίστοιχων περιόδων - και ότι το πιο παραγωγικό σεξ γίνεται Οκτώβριο με Νοέμβριο).

Στις 3 Μαΐου ήσυχα τα πράγματα... ;)

Πατήστε εδώ για επεξηγήσεις.

Πηγή: lifo.gr

Γάλα γαϊδούρας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 26-06-2012 01:07:35 am | από nskarmoutsos

Το γάλα γαϊδούρας ήταν γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια καθώς χρησιμοποιόταν ως τροφή, φάρμακο και καλλυντικό.

Οι αρχαίοι Λίβυοι ήταν αυτοί που είχαν σταύλους με γαϊδάρες, από όπου λάμβαναν το γάλα για να κάνουν μπάνιο και να αναζωογούν το δέρμα τους.

Η Κλεοπάτρα επίσης όταν ταξίδευε είχε μαζί της αρκετά γαϊδούρια για να κάνει το μπάνιο της καθ’ οδόν.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πρότεινε το γάλα γαϊδούρας ως αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις ή τις ρυτίδες στο δέρμα.

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σύσταση του γαϊδουρινού γάλακτος πλησιάζει πολύ εκείνη του μητρικού ενώ το γάλα γαϊδούρας είναι θεωρείται ιδανικό για τις δερματολογικές παθήσεις όπως η ξηροδερμία και η ψωρίαση.

Τις πιο πάνω ευεργετικές ιδιότητες μελέτησε ο κ. Πιερής Γεωργιάδης στη Σκαρίνου της Κύπρου και απέκτησε τη δική του φάρμα από γαϊδούρες πριν μια δεκαετία.

Αν και η φάρμα αποτελούσε σημείο έλξης τουριστών ενώ τα τελευταία πέντε έτη λόγω των αυξημένων εξόδων συντήρησής της, γίνεται παραγωγή γάλακτος ενώ σύντομα αναμένεται και η παραγωγή λικέρ από γαϊδουρινό γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, ενώ η παραγωγή της φάρμας σήμερα ανέρχεται γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα.

Στη φάρμα υπάρχουν περίπου 90 γαϊδούρια, από τα οποία 5-6 γκρίζα και τα υπόλοιπα μαύρα.

Τα μαύρα παράγουν μόνο 100 γραμμάρια την ημέρα ενώ τα γκρίζα είναι πιο παραγωγικά.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, η τιμή για ένα λίτρο γαϊδούρας ανέρχεται μέχρι και 100 ευρώ.

Πηγή: onlycy

Κράμπες στη... θάλασσα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 25-06-2012 12:39:47 am | από nskarmoutsos

Το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου πολλοί παθαίνουν συχνές κράμπες.

Αν πάθετε την κράμπα ενώ κολυμπάτε στη θάλασσα, μην πανικοβληθείτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του άλλου ποδιού σας να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.

Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτια θέση και όλα θα πάνε καλά.

Όταν με το καλό βγείτε στην παραλία, κάντε διατάσεις στο σημείο που έχει πάθει κράμπα ή κάντε ελαφρύ μασάζ.

Τέλος πιείτε πολύ νερό για να ενυδατωθείτε.

Πηγή: metrogreece.gr

Το άλμα του διαβόλου!!

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 24-06-2014 08:07:16 am | από nskarmoutsos

Ένας άνδρας πηδά πάνω από ένα στρώμα στο οποίο βρίσκονται ξαπλωμένα μωρά, στο πλαίσιο θρησκευτικής παράδοσης γνωστής ως το «άλμα του διαβόλου» ή «El salto del Colacho», στο χωριό Καστρίγιο ντε Μούρθια, στη βόρεια Ισπανία. Τα μωρά που γεννήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τοποθετούνται σε στρώματα, στο κέντρο του χωριού, ενώ ο «εκπρόσωπος» του διαβόλου «Colacho» περνά από πάνω τους και φεύγει τρέχοντας από την πόλη, παίρνοντας μαζί του τις αμαρτίες των βρεφών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δελτίο τύπου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας για τα προβλήματα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2018 03:30:44 pm | από nskarmoutsos

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ

Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης και συνολικά η πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει και για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο μια κατάσταση που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τον λαό της Αρκαδίας και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ για το προσωπικό που αναγκάζονται να «μπαλώνουν» κενά με ολοένα πιο εντατικές και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Οι πανηγυρισμοί της διοίκησης για τις νέες προσλήψεις και την αναβάθμιση του νοσοκομείου συγκρούονται με την πραγματικότητα. Πολλά τμήματα βρίσκονται σε οριακή λειτουργία ενώ άλλα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών εδώ και καιρό. Αλλά και τα επείγοντα του νοσοκομείου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ειδικοί και ειδικευόμενοι πλέον εκλείπουν σε όλες τις ειδικότητες και η στελέχωση των επειγόντων του νοσοκομείου με ειδικούς δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε έχει ολοκληρωθεί η εξαγγελθείσα από καιρό αυτονόμησή τους.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η υπολειτουργία υποδοχής στο νοσοκομείο, ούτε η λειτουργία κλινικών με τους επιμελητές και μόνο να κάνουν τα πάντα (διοικητικά και ιατρικά), από τις αιμοληψίες, έως τα διοικητικά. Εσχάτως τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε τη μεγάλη δυσκολία στη στελέχωση των επειγόντων και ιδιαίτερα του χειρουργικού, οδηγώντας σε συνεχή ένταση και δεδομένη υποστελέχωση. Για δε τις χειρουργικές κλινικές υπάρχει ζήτημα στήριξης με νέους γιατρούς προκειμένου να γίνουν οι δουλειές που είναι απαραίτητες, οδηγώντας σε απίστευτο φόρτο εργασίας τους επιμελητές, πιέζοντας παράλληλα και το νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει καθήκοντα που δεν είναι δικά του προκειμένου να βγει η δουλειά.

Δυστυχώς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση για άλλη μια φορά πολλά από τα τμήματα του νοσοκομείου να μην συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός και μάλιστα να γίνεται αυτό σε τμήματα ιδιαίτερα κομβικά όπως το Αναισθησιολογικό (όπου έχει μείνει πλέον ένας αναισθησιολόγος), το Ψυχιατρικό, το ουρολογικό, το ωτορινολαρυγγολογικό, το παιδοχειρουργικό, το Νευροχειρουργικό, το Νεφρολογικό, το Νευρολογικό, ενώ σε οριακή λειτουργία βρίσκονται τμήματα όπως το Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Αιματολογικό, Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, με τους Ιατρούς όλων των παραπάνω τμημάτων σε υπέρβαση εφημεριών από έτη.

Χαρακτηριστικά στην Τρίπολη πλέον υπάρχει ένας μόνο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει κάθε μέρα, γεγονός που ακυρώνει την δυνατότητα των επειγόντων χειρουργείων διαμορφώνοντας κατάσταση επικίνδυνη για το κόσμο της Αρκαδίας αλλά και γενικά της νότιας Πελοποννήσου που εξαρτάται από την Τρίπολη για Νευροχειρουργικά, Παιδοχειρουργικά και Γναθοχειρουργικά περιστατικά.

Το παιδιατρικό τμήμα θα λειτουργεί πλέον μόνο με δύο ειδικούς ιατρούς με αποτέλεσμα να εφημερεύει παιδίατρος μόνο τις μισές ημέρες του μήνα για την κάλυψη των αναγκών των επειγόντων παιδιατρικών αλλά και μαιευτικών περιστατικών. Αντίστοιχα η Ψυχιατρική κλινική στις αρχές του μήνα έμεινε με μόλις δύο ιατρούς για την καθημερινή παρακολούθηση και φροντίδα των έως και 40 νοσηλευομένων.

Με δεδομένη και γκρίζα την κατάσταση των επειγόντων δεν ξέρουμε εάν η στελέχωση τους με τις προκυρηχθείσες θέσεις ιατρών επειγόντων θα είναι αρκετή. Πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα σε σχέση με πολλά τμήματα του νοσοκομείου που οριακά λειτουργούν ή και δεν συμπληρώνουν τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών. Δεδομένου του νέου οργανισμού του νοσοκομείου μας. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο (Τα τελευταία τρία χρόνια), μερικώς έχουν λύσει προβλήματα στις ειδικότητες του νοσοκομείου. ‘Έτσι, τμήματα όπως το Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό, Νεφρολογικό, Νευρολογικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Γναθοχειρουργικό, Ακτινολογικό, Ψυχιατρικό, Νευρολογικό, Νευροχειρουργικό, Παθολογοανατομικό, (και τα υπόλοιπα λιγότερο) παρουσιάζουν σημαντικά και χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης. Το κατά καιρούς επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί να δώσει λύσεις οριστικές και με πνοή, ώστε να εξυπηρετηθεί η βάση του καινούργιου οργανισμού του νοσοκομείου και οι νέες ειδικότητες που προβλέπει.

Η λογική της πλήρωσης θέσεων με το σταγονόμετρο ή με επικουρικούς, δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε μερική και περιστασιακή λύση της υποστελέχωσης και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ημίμετρο, τα αποτελέσματα αυτής της λογικής βλέπουμε εδώ και καιρό. Χρειάζεται άμεσα να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις επιμελητών Β΄, όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται στο νοσοκομείο να υπάρχει τμήμα το οποίο να μην μπορεί να συμπληρώνει μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Η συνέχιση της κατάστασης έως τώρα δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πλημμελής, προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνη. Εάν θέλουμε ολοκληρωμένη και πλήρη κάλυψη της περιοχής με υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένη παροχή υγείας, είναι απαραίτητη και επιτακτική η άμεση επίλυση της επαρκούς στελέχωσης. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί πρόγραμμα εφημερίας με τέτοια κενά σε βασικές ειδικότητες.

Καλούμαστε το επόμενο διάστημα να απαντήσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και το σύνολο του λαού της Αρκαδίας που είναι και ο τελικός αποδέκτης αυτής της κατάστασης.

* ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

* ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

* ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.

* ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΣΩΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΤΡΙΠΟΛΗ 22/06/2018

Ποπ κορν: Μια ιστορία 5.000 ετών

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 22-06-2013 07:28:09 am | από nskarmoutsos

Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι, ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων.

Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά «αμερικανικό» προϊόν.

Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν - έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Με το ποπ κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Είναι καταγεγραμμένο ότι τον Φεβρουάριο του 1630, ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ έμαθε την τέχνη του ποπ κορν σε κάποιους Βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.

Όσοι από τους Ευρωπαίους το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση του, που το έτρωγαν κάθε πρωί, συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη. Αργότερα έγινε απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το ποπ κορν διαδόθηκε ακόμη περισσότερο τον 19ο αιώνα από τους υπαίθριους πωλητές στα πάρκα, στα πανηγύρια και τα καρναβάλια, όταν ο μέσος Αμερικανός άρχισε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του.

Με την εξάπλωση της κινούμενης εικόνας, οι πλανόδιοι πωλητές έστησαν την πραμάτεια τους έξω από τους κινηματογράφους. Γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τους αιθουσάρχες, που δεν ήθελαν να αποσπάται η προσοχή των θεατών κατά τη διάρκεια της προβολής. Όταν, όμως, οι θεατές επέβαλαν τη θέλησή τους και συνόδευαν την προβολή της ταινίας με ποπ κορν, οι αιθουσάρχες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και πήραν στα χέρια τους τη διάθεση του προϊόντος, που τους απέφερε επιπλέον κέρδη.

Η γλυκιά συνήθεια άλλαξε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το ποπ κορν απόκτησε αλμυρή γεύση, όταν η ζάχαρη ήταν είδος εν ανεπαρκεία.

Στις μέρες μας, το ποπ κορν είναι ο απαραίτητος σύντροφος της ελαφράς διασκέδασης στους πολυκινηματογράφους όλου του κόσμου.

Οι Αμερικανοί κρατούν και σήμερα τα σκήπτρα στην κατανάλωση ποπ κορν, με 400.000 τόνους τον χρόνο ή 80 κιλά ανά Αμερικανό.

Πηγή: goodstory.gr

Οδηγός επιβίωσης από τις θερμίδες στο σουβλατζίδικο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2018 10:15:04 am | από nskarmoutsos

Για τους Έλληνες, το σουβλάκι, είναι σήμα κατατεθέν. 

 Είναι εύκολο, γρήγορο και φτηνό φαγητό που μπορείς να βρεις σε κάθε γειτονιά. Πόσες θερμίδες έχει το σουβλάκι σε όλες τις εκδοχές του;

  • Σουβλάκι χοιρινό (καλαμάκι) 180 θερμίδες
  • Σουβλάκι κοτόπουλο (καλαμάκι) 130 θερμίδες
  • Πίτα καλαμάκι κοτόπουλο 330 θερμίδες
  • Πίτα καλαμάκι χοιρινό 360 θερμίδες
  • Πίτα γύρος κοτόπουλο 350 θερμίδες
  • Πίτα γύρος χοιρινό 370 θερμίδες
  • Πίτα κεμπάπ 420 θερμίδες
  • Σουβλάκι μοσχαρίσιο σκέτο (μερίδα) 226 θερμίδες
  • Σουβλάκι με πατάτες (μερίδα) 417 θερμίδες
  • Mοσχαρίσια ψητή μπριζόλα 260 θερμίδες
  • Xοιρινή ψητή μπριζόλα 320 θερμίδες

Πηγή: topontiki.gr

Απείθαρχοι και αγενείς είναι οι Ελληνες πίσω από το τιμόνι

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 22-06-2018 10:03:01 am | από nskarmoutsos

Απείθαρχοι και παρορμητικοί οι Ελληνες οδηγοί, οι Γερμανοί και οι Σουηδοί είναι ρέκτες της ταχύτητας και όλοι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones την ώρα που οδηγούν. Αυτά διαπιστώνει μεγάλη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε έντεκα χώρες της Ενωσης, που φωτίζει τις διάφορες κακές –και ενίοτε επικίνδυνες– συνήθειες των εταίρων μας στο τιμόνι.

Την ώρα που η γαλλική κοινωνία διχάζεται για την απόφαση μείωσης του ορίου ταχύτητας για κάθε επαρχιακή οδό στα 80 χλμ. την ώρα, η παραβίαση των ορίων ταχύτητας αποδεικνύεται κοινή τακτική για την πλειονότητα των Ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με το 5ο ευρωβαρόμετρο υπεύθυνης οδήγησης του ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Σύμφωνα με την έρευνα, 89% των Ευρωπαίων παραδέχονται ότι έχουν παραβιάσει τα όρια ταχύτητας. Οι μεγαλύτεροι ρέκτες της ταχύτητας (ή οι πλέον ειλικρινείς) είναι οι Γερμανοί και οι Σουηδοί, όπου το 93% των ερωτηθέντων ομολογεί ότι τρέχει πάνω από το όριο. Την ίδια ώρα, 78% των Σουηδών ομολογούν ότι δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Στην πρώτη θέση των απείθαρχων οδηγών αναδεικνύονται οι Ελληνες οδηγοί, με 49% από αυτούς να δηλώνουν ότι οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας, 28% να λένε ότι οδηγούν έχοντας ξεπεράσει το όριο των συσκευών αλκοτέστ, ενώ το 27% χρησιμοποιεί εκ συστήματος τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Περίοπτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν οι Ελληνες ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά την αγένεια στο τιμόνι, καθώς 71% από αυτούς παραδέχονται ότι υβρίζουν άλλους οδηγούς και 52% παραδέχονται ότι «κολλάνε» στον μπροστινό, εκνευριστικό οδηγό. Στην Πολωνία, το 29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν διστάζει να κατέβει από το αυτοκίνητο για να χειροδικήσει εναντίον άλλων οδηγών.

Οι οδηγοί μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) θεωρούνται οι πιο αγενείς, σύμφωνα με τις απαντήσεις οδηγών από τη Βόρεια Ευρώπη. Από τη μεριά τους, οι Γάλλοι είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας, ενώ οι Ισπανοί θεωρούνται πρωταθλητές της χρήσης κλάξον. Τα σκήπτρα της ευγένειας φέρονται να κατέχουν οι Σουηδοί, με τους Βρετανούς και τους Σλοβάκους να ακολουθούν.

Την πρώτη ημέρα των θερινών διακοπών, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι οδηγοί θα συμβουλευθούν εν κινήσει το smartphone τους, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους. Το 41% των οδηγών θα ρυθμίσει τις συντεταγμένες προορισμού στη συσκευή GPS του τηλεφώνου του, σε ποσοστό 30% θα μιλήσουν με τη βοήθεια συσκευής hands free, ενώ 24% διαβάζουν ή γράφουν μηνύματα στα κινητά τους (το ποσοστό αυτό αγγίζει το 38% για τους κάτω των 35 ετών). Η γνωστή σε όλους ειλικρίνεια των Γερμανών και των Σουηδών ίσως, όμως, να προκαλεί αλλοίωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς οι ερωτηθέντες από τις χώρες αυτές τείνουν να απαντούν ειλικρινώς, ακόμη και σε ενοχλητικές ερωτήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Το δίλημμα του καλοκαιριού: Καρπούζι ή Πεπόνι;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2014 02:02:29 pm | από nskarmoutsos

    

Το φρούτα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα… Όλοι αυτοί οι αρωματικοί, δροσεροί και γευστικοί πειρασμοί συμπληρώνουν το καλάθι των καλοκαιρινών φρούτων και αποτελούν ισχυρό, τονωτικό κοκτέιλ ενέργειας, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών για τον οργανισμό. Ένα από τα δημοφιλέστερα διατροφικά debate αφορά το καρπούζι & το πεπόνι.

Και τα δύο αυτά για πολλούς από εμάς τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας και προτίμησης έναντι των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων.Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Ανά 100 γρ

Ενέργεια: 30 kcal

Υδατάνθρακες 7.6 γρ

Πρωτεΐνες: 0.6 γρ

Λίπος: 0.2 γρ

Φυτικές ίνες: 0.4 γρ

Νερό: 94 γρ

Ασβέστιο (Ca): 7 mg

Σίδηρος: 0,24 mg

Κάλιο: 112 mg

Βιταμίνη C: 8.1 mg

Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια. Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο – ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία – το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία. Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.

ΠΕΠΟΝΙ Ανά 100 γρ

Ενέργεια: 34 kcal

Υδατάνθρακες: 8.16 γρ

Πρωτεΐνες: 0.84 γρ

Λίπος: 0.19 γρ

Φυτικές ίνες: 0.8 γρ

Νερό: 90 γρ

Ασβέστιο (Ca): 9 mg

Σίδηρος: 0.21 mg

Κάλιο: 267 mg

Βιταμίνη C: 36.7 mg

Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε γρανίτες, παγωτό ή χυμό. Μας αρέσει εξίσου ωμό σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Και το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας, έτσι, στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β- καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους. Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς. Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στο διατροφικό δίλημμα, λοιπόν, «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία !

Πηγή: logodiatrofis.gr

 

Προηγούμενες αναρτήσεις