Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας εξωγήινος

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 19-11-2017 11:13:12 am | από nskarmoutsos

Η ερώτηση είναι προφανής και αναπόφευκτη: Πώς είναι οι εξωγήινοι; Με «τι» μοιάζουν;

Μπορεί να δείχνει ανόητη -σαν να ζητάς από τον Επίκουρο να προβλέψει την υψηλή γαστρονομία του 21ου αιώνα- αλλά πέρα από όσους βγάζουν χρήμα από την επιστημονική φαντασία, όπως το Χόλιγουντ, μία έστω υποτυπώδης απάντηση θα μπορούσε να γίνει οδηγός στην αναζήτηση της πραγματικής εξωγήινης νοημοσύνης.

Μια πρώτη απάντηση δόθηκε πρόσφατα από τους ζωολόγους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε δημοσίευση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στο International Journal of Astrobiology, αναφέρεται ότι η Εξέλιξη, ο τρόπος με τον οποίον «κατασκευάστηκαν» όλα τα είδη στη Γη, πρέπει να λειτουργεί κατά τρόπο παρόμοιο και στον (όποιον) εξωγήινο πλανήτη. Οι εξωγήινοι μπορεί να μας μοιάζουν «πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε».

Αλήθεια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε πλέον ότι οι εξωγήινοι είναι κοντά σε αυτό που είμαστε. Όπως γράφει το euronews.com, οι εκδοχές των εξωγήινων που κατά καιρούς μας σερβίρει το Χόλιγουντ είναι ξεπερασμένες. Τα περίεργα, άχρωμα ανθρωποειδή με τα μεγάλα μάτια, οι υποτιθέμενοι κάτοικοι των μακρινών κόσμων περισσότερο μοιάζουν με κάποιους άτυχους γείτονες του Διαστήματος που έπεσαν θύματα πυρηνικού ατυχήματος παρά με ο,τιδήποτε άλλο. 

Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης σημειώνει ότι η Εξέλιξη δεν αφορά τους στόχους αλλά μόνο την επιβίωση. Εάν ένα είδος είναι λειτουργικό -που σημαίνει, αναπαράγεται επιτυχώς- τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Φύση να πειραματιστεί. Μόνο μια δραματική αλλαγή, είτε στις εξωτερικές συνθήκες (ένας παγκόσμιος παγετός, οι επιπτώσεις από την πρόσκρουση ενός αστεροειδή) ή, ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των οργανισμών μπορεί να πυροδοτήσει μία σημαντική μετάβαση.

Τα μικρόβια κυριαρχούσαν στη Γη επί τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Τόσο χρειάστηκε μέχρι να εξελιχθεί η ζωή σε ορατούς πολυκύτταρους οργανισμούς.

Συνεπώς, η εξωγήινη νοημοσύνη -μόνο οι ευφυείς εξωγήινοι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πομπούς ραδιοκυμάτων, λέιζερ ή ο,τιδήποτε τέλος πάντων θα μας επέτρεπε να τους βρούμε- θα είναι, όπως εμείς, προϊόν ενός μικρού αριθμού σημαντικών μεταβάσεων που θα τους συνέδεε με προηγούμενους ανεξάρτητους οργανισμούς. Θα αποτελούνται από υπάρχοντα υποσυστήματα, ακριβώς όπως συνέβη με εμάς. Για παράδειγμα, τα χέρια και τα πόδια μας ήταν κάποτε τα πτερύγια των ψαριών.

Βεβαίως, η παραπάνω υπόθεση εργασίας δεν απαντά στο ερώτημα «με τι μοιάζουν οι εξωγήινοι».

Ας φανταστούμε ότι επισκεπτόμαστε τη Γη πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ της πολυκύτταρης πανίδας της εποχής εκείνης είναι τα μικρά θαλάσσια αρθρόποδα που αποκαλούμε «τριλοβίτες».

Τα εξαφανισμένα αυτά ασπόνδυλα δεν μοιάζουν πολύ με τα ζώα που συναντάμε στο ζωολογικό κήπο σήμερα, αν και η φύση είναι ακόμη γεμάτη αρθροπόδα (από τις αράχνες μέχρι τις πεταλούδες).

Αν η επίσκεψη στη Γη γινόταν πριν από μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια θα βλέπαμε πολλές (πραγματικά μεγάλες), φτερωτές σαύρες -που καθόλου δεν μοιάζουν με τον άνθρωπο ή, με οικόσιτα όπως η γάτα.

Η υπόθεση ότι η Εξέλιξη πιθανότατα λειτουργεί σε οποιοδήποτε «κόσμο» και ότι οι οργανισμοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους και οι πόροι είναι πεπερασμένοι δεν βοηθά πραγματικά να φανταστούμε τους εξωγήινους.

Υποστηρίζοντας ότι η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας προϋποθέτει την ύπαρξη ωκεανών σε υγρή μορφή, πυκνής ατμόσφαιρας και τη μάζα της γης, αποδεχόμαστε ότι προϋπόθεση για την εξελικτική «δράση» είναι αναπόφευκτα οι συνθήκες.

Ενδέχεται δηλαδή, οι θηρευτές του ωκεανού να έχουν βελτιωμένη σωματική δομή, ενώ τα πλάσματα της ξηράς να έχουν πόδια που να μοιάζουν με τροχούς.

Η τύχη και οι ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος θα οδηγήσουν σε παραλλαγές εξωγήινων ειδών, όπως συνέβη στον δικό μας κόσμο και βεβαίως, ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει, καθώς πέρα από τις υποθέσεις και την καταγραφή των βιολογικών μηχανισμών, χρειάζονται πραγματικά δεδομένα -data- τα οποία δεν έχουμε. 

Και, σύμφωνα τουλάχιστον με την ποικιλομορφία των πλασμάτων που κατοικούν στη Γη (κάποτε και ακόμη), ίσως τελικά αποδειχθεί ότι οι πραγματικοί εξωγήινοι δεν μοιάζουν τόσο με εμάς όσο νομίζουμε.

Πηγή: tvxs.gr

Από πού πάνε για την κοινωνική Ευρώπη;

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 19-11-2017 11:03:01 am | από nskarmoutsos

Η Σουηδία θεωρείται πρότυπο κοινωνικού κράτους και το Γκέτεμποργκ, όπου είχε εφαρμοστεί με επιτυχία και το «πείραμα του εξαώρου», ήταν ιδανικό για της Κοινωνικής Συνόδου της Ε.Ε. σκηνικό.

Οι Σκανδιναβοί σίγουρα δεν τα έχουν λύσει όλα, αλλά «οι σχεδόν τέλειοι» (τίτλος βιβλίου του Μάικλ Μπουθ) δείχνουν συνεχή φροντίδα για ενήλικες και παιδιά, προτού έρθει καταιγίδα. Καλή εκπαίδευση, ασφάλιση υγείας, μέριμνα και προστασία από την απειλή της φτώχειας, καλές θέσεις εργασίας.

Μπορεί να γίνει η Ε.Ε. μια μεγάλη Σκανδιναβία; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει να δοθεί τουλάχιστον μια υπόσχεση, ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων, προκειμένου να μην κυλήσει κι άλλο νερό στον μύλο των λαϊκιστών και των «αντι-». «Για να πετύχει η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους», σχολίασε πρόσφατα.

Η καγκελάριος έλειπε από τη σύναξη. Ο πόνος ο βαρύτερος (σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού) τον ελαφρύ σχολάζει. Οι άλλοι ηγέτες, με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους είχαν μια ανοιχτή συζήτηση για τον τρόπο προώθησης δίκαιων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Σε έναν κύκλο, χωρίς τραπέζια να τους χωρίζουν και πρωτόκολλα να τους απορρυθμίζουν, σε ένα είδος workshop, ασχολήθηκαν με τον νέο Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Δεν είναι και τόσο νέος -ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Κομισιόν το 2015 και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο 2017-, αλλά το κυριότερο δεν θα είναι «κορσές», δεσμευτικός όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο. Οι Βρυξέλλες δίνουν ένα πλαίσιο υιοθέτησης 20 αρχών για τη στήριξη της «καλής λειτουργίας» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας».

Κάτι πιο χειροπιαστό, από πυλώνες και θεματικές, γενικές αρχές και αποφάσεις λευκές;

Εντάσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων, Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Αντιθέσεις και καλές προθέσεις, ενώ η επιστήμη της ανισότητας κατοχυρώνει θέσεις.

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Πηγή: naftemporiki.gr

Καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας του 2018

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-11-2017 10:54:24 am | από nskarmoutsos

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων ανάλογα με τον κυβισμό θα πληρώσουν για οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 2000 από 22 έως 1.230 ευρώ, από το 2001 έως το 2005 από 22 έως 1.260 ευρώ, από το 2006 έως και το 2010 από 22 έως 1.380 ευρώ και για τα νεότερης τεχνολογίας από 90 λεπτά έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα. Απαλλάσσονται όσα εκπέμπουν λιγότερο από 90 γραμμάρια co2 και τα υβριδικά έως 1549 κυβικά.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση, η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2018 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να πληρώσουν τα τέλη εις διπλούν.

Τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν έως τις 24 Νοεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν από το Taxis τα σχετικά έντυπα. Εξόφληση γίνεται μέσω τραπεζών, μέσω e-banking ή στα ΕΛΤΑ.

Πηγή: topontiki.gr

Νέα φορολογική επιβάρυνση στα σκάφη αναψυχής

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2017 09:42:47 am | από nskarmoutsos

Με διπλασιασμό των ήδη υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται επί κάθε λογής σκαφών και αντικίνητρο για την προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού, ισοδυναμούν σύμφωνα με κύκλους της αγοράς τα τέλη πλόων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η κατοχή σκαφών, ακόμη και μικρών πλαστικών πέντε μέτρων, έχει καταστεί τεκμήριο, ενώ πλέον επιβάλλεται επί της αξίας του τεκμηρίου και φόρος πολυτελούς διαβίωσης (ΦΠΔ) 13%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για μια καινούργια πλαστική βάρκα μήκους πέντε μέτρων και δέκα εκατοστών το τεκμήριο είναι 6.000 ευρώ και ο ΦΠΔ 780 ευρώ ετησίως. Εάν όμως το σκάφος είναι επτά μέτρα και δέκα εκατοστά το τεκμήριο είναι 12.000 ευρώ και ο ΦΠΔ 1.560 ευρώ.

Σε αυτό τον φόρο έρχεται τώρα να προστεθεί και το «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» (ΤΕΠΑΗ). Η εφαρμογή του ΤΕΠΑΗ μεταφράζεται σε πρόσθετες επιβαρύνσεις για δεκάδες χιλιάδες κατόχους μικρών σκαφών 7 μέτρων και άνω. Η εισαγωγή του νέου τέλους εκτιμάται πως θα μειώσει τον αριθμό πλοίων που ελλιμενίζονται στη χώρα, την ώρα που επιδιώκεται η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το ΤΕΠΑΗ προβλέπεται πως θα υπολογίζεται ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα ως εξής: Για πλοία 7 έως 8 μέτρα, σε 16 ευρώ ανά μήνα, για 8 έως 10 σε 25 ευρώ, και για άνω των 12 σε 8 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Προβλέπεται έκπτωση 25% μόνον για τα πλοία αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης. Το τέλος αυτό είχε νομοθετηθεί και το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε και πηγές θέλουν να πιέζουν τώρα για αυτό και οι δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος δήλωσε στη σχετική συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ότι το εν λόγω τέλος και η εφαρμογή της διάταξης θα φέρουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τον επιδιωκόμενο σκοπό.

«Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση 15 εκατ. έσοδα ετησίως. Εμείς πιστεύουμε ότι αντί της αύξησης των εσόδων για το Δημόσιο, θα έχει ως συνέπεια σημαντικότατες απώλειες, και μάλιστα μη αναστρέψιμες, λόγω της άμεσης αποχώρησης σκαφών σε άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας», σημείωσε εξηγώντας παράλληλα πως «τόσο τα ελληνικά όσο και τα σκάφη αναψυχής ξένης ιδιοκτησίας, που εμπιστεύονται τις ελληνικές μαρίνες ως λιμένες μόνιμης φιλοξενίας, θα αναζητήσουν άλλους γειτονικούς λιμένες σε Κροατία, Τουρκία, ακόμη και Αλβανία, προκειμένου να αποφύγουν το ετήσιο τέλος».

Η ζημία που θα προκύψει εκτιμάται ότι αφορά μαρίνες, ναυπηγεία, δημόσια έσοδα από φόρους, εργοδοτικές εισφορές και απώλεια θέσεων εργασίας και πληρωμάτων. Καθώς επίσης και θέσεις και έσοδα από συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες σε σκάφη αναψυχής γύρω από τις μαρίνες.

Σχετικά πρόσφατα παραδείγματα άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως είναι η Ιταλία και ακόμη το πρόσφατο παράδειγμα της Σαρδηνίας, όπου εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους τέλη, έδιωξαν τουριστικά σκάφη κατά χιλιάδες και οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να άρουν τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Κατά της επιβολής του τέλους έχουν ήδη ταχθεί μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών και η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστικών Εταιρειών Περάματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Πάρτε σκύλο και κερδίστε χρόνια ζωής, συμβουλεύουν ερευνητές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-11-2017 09:21:47 am | από nskarmoutsos

Τα άτομα που απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός κατοικιδίου και συγκεκριμένα σκύλου έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες αιτίες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα μελέτησαν στοιχεία από εθνικά αρχεία της Σουηδίας για πάνω από 3,4 εκατομμύρια άτομα, 40-80 ετών, εστιάζοντας στη σχέση της καρδιαγγειακής υγείας με την κατοχή σκύλου.
Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικο καρδιαγγειακής νόσου το 2001 που εντάχθηκαν στο δείγμα.
«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα προέκυψε από τη μελέτη. Η παρουσία σκύλου απεδείχθη ιδιαιτέρως προστατευτική για την ζωή των ιδιοκτητών των κατοικιδίων, και ειδικότερα αυτών που ζουν μόνοι. Η μοναξιά θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο, συγκριτικά με την συμβίωση με άλλα άτομα. Τα αποτέλεσματα έδειξαν λοιπόν ότι τα άτομα που ζούσαν μόνα αλλά είχαν σκύλο είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 11% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συγκριτικά με όσους ζούσαν μόνοι και δεν είχαν τετράποδο σύντροφο. Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ότι τα άτομα που εξέτρεφαν σκύλους για κυνήγι ήταν περισσότερα προστατευμένα», αναφέρει ο Μουενυα Μουμπανγκα, συγγραφέας της μελέτης.
Και ο Τοβ Φαλλ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών και το Εργαστήριο Επιστήμης της Υγείας του σουηδικού πανεπιστημίου συμπληρώνει ότι «αυτού του είδους οι επιδημιολογικές μελέτες δεν παρέχουν σαφείς απαντήσεις για το πως οι σκύλοι παρέχουν προστασία στην καρδιαγγειακή υγεία. Γνωρίζουμε όμως πως οι ιδιοκτήτες σκύλων γενικά έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί εν μέρει τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Βέβαια, δεν αποκλείονται η γενικότερη ευεξία να παίζει ρόλο συνδυαστικά με τις κοινωνικές επαφές και τις επιδράσεις του σκύλου στο βακτηριακό μικροβίωμα του ιδιοκτήτη».
Τέλος, ο ερευνητής σημειώνει και τις διαφορές που προϋπάρχουν της απόκτησης του σκύλου που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως το γεγονός ότι η επιλογή απόκτησης κατοικιδίου τείνει να συνδέεται με πιο δραστήρια ζωή και καλύτερη υγεία.

Πηγή: in.gr

Οσοι τρώνε σπιτικό φαγητό, τρώνε υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-11-2014 12:04:10 am | από nskarmoutsos

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας "Public Health Nutrition", καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (2.164 ημερησίως), λιγότερο λίπος (81 γραμμάρια την ημέρα) και λιγότερη ζάχαρη (119 γραμμάρια).
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το «φαστ φουντ». Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήσαν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η Τζούλια Γούλφσον.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί - εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
Πηγή: skai.gr

Ποιος ήταν, τελικά, αυτός ο Γκάλοπ;

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 17-06-2012 06:05:53 pm | από nskarmoutsos

Ο όρος “γκάλοπ” είναι πλέον παγκόσμιος, αλλά ορθά, στη χώρα μας προτιμώνται όροι όπως η “δημοσκόπηση” “σφυγμομέτρηση” κ.ά.
Ο
George Horace Gallup (18 Νοεμβρίου 1901 – 26 Ιουλίου 1984) υπήρξε ένας από τους πρώτους οικονομέτρεις / στατιστικολόγους στις ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή A New Technique for Objective Methods for Measuring Reader Interest in Newspapers ήταν η απαρχή για να συγκεντρωθεί στις μελέτες προσδιορισμού της κοινής γνώμης ως προς τις εφημερίδες. Στην αρχή διδάσκει σε σχολή δημοσιογραφίας του Drake University και αργότερα στη διαφημιστική εταιρεία Young & Rubicam, όπου εφαρμόζει τις δημοσκοπικές του μελέτες για λογαριασμό των πελατών της διαφημιστικής εταιρείας. το 1935 ιδρύει τη δική του εταιρεία American Institute of Public Opinion και το 1936 έχει τη μεγάλη επιτυχία που θα του αποφέρει φήμη και χρήμα: προβλέπει με επιτυχία τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ενώ συγχρόνως πετυχαίνει να εξευτελίσει τον αντίπαλο του, Literary Digest.

Στις εκλογές του 1948 θα αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις του για, δήθεν, αποτυχία του Τρούμαν. Ο Γκάλοπ δικαιολογήθηκε ότι η αιτία της αποτυχίας του ήταν ότι είχε ολοκληρώσει τις μελέτες του τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές
Πέθανε το 1984, στο εξοχικό του στην Ελβετία, από καρδιακή προσβολή.

Πηγή: 24grammata.gr

8 τρόφιμα που ΔΕΝ πρέπει να τρώτε εκτός εποχής

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-11-2012 06:23:58 pm | από nskarmoutsos

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, μας επιτρέπει σήμερα να τρώμε λίγο πολύ οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό θέλουμε, όλο το χρόνο. Αλλά πρέπει;

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι αγορές και τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα τοπικά, βιολογικά τρόφιμα που συλλέγονται τις τελευταίες 24 ώρες και είναι συνήθως πολύ φρέσκα, γευστικά και θρεπτικά.

Το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη όμως, κυκλοφορούν εκτός εποχής προϊόντα που μπορεί να έχουν «ταξιδέψει» χιλιάδες χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας. Η προτίμησή τους δεν είναι κακή μόνο για τον πλανήτη, αλλά σημαίνει επίσης την κατανάλωση τροφών που είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Βέβαια ίσως είναι αναπόφευκτη η επιλογή ορισμένων τέτοιων τροφών, αλλά υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, που οι ειδικοί συστήνουν να τα προτιμάμε κατεψυγμένα αν δεν είναι η εποχή τους. Τα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως και τα φρέσκα, συνήθως έχουν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο τραπέζι μας, αλλά τουλάχιστον έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να «φυλακίζουν» τη φρεσκάδα τους και μερικές φορές έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ακόμη και από τα φρέσκα προϊόντα (απλά ελέγξτε την πιθανή προσθήκη αλατιού, που μπορεί να υπάρχει σε πολλά κατεψυγμένα λαχανικά).

Δείτε τα τρόφιμα που ΔΕΝ πρέπει να τρώμε εκτός εποχής…

Αρακάς

Δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε φρέσκο αρακά και ο λόγος είναι ότι η εποχή του διαρκεί μόνο περίπου δύο εβδομάδες. Καταναλώστε τον φρέσκο στις αρχές της άνοιξης, όταν είναι πιο γλυκός και τρυφερός. Τις υπόλοιπες εποχές, ο αρακάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα αμυλούχος, με αδιάφορη γεύση. Αν σας αρέσουν πολύ, μπορείτε να τα αγοράζετε φρέσκα στην εποχή τους και να τα καταψύχετε, για να τα απολαμβάνετε στα… καλύτερά τους.

Ντομάτες

Οι ειδικοί είναι ανένδοτοι στο να τρώμε φρέσκες ντομάτες, μόνο όταν είναι ώριμες φυσικά και νόστιμες. Η ντομάτα είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο. Φάτε τες από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβρη. Γιατί; Αυτή είναι η περίοδος που θα τις απολαύσετε γλυκές και τρυφερές. Το χειμώνα, αποφύγετε τις φρέσκες και προτιμήστε τα βαζάκια ντομάτας. Τα βάζα δεν περιέχουν την τοξική χημική ουσία BPA, που χρησιμοποιείται στα μεταλλικά δοχεία.

Σπαράγγια

Ένα ακόμη λαχανικό που θα πρέπει να το απολαμβάνουμε φρέσκο στην εποχή του, είναι τα σπαράγγια. Είναι στα… καλύτερά τους από τις αρχές, έως τα μέσα της άνοιξης, πριν γίνουν σαν… ξύλινα. Τα κατεψυγμένα σπαράγγια, τα οποία δεν περιέχουν συνήθως πρόσθετο αλάτι, είναι ιδανικά για μαγειρευτά. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ακόμη και σπαράγγια τουρσί.

Φασολάκια

Το καλοκαίρι (Ιούλιο- Αύγουστο), οι κήποι γεμίζουν από καλλιέργειες φασολιών και τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τα απολαύσετε. Πριν και μετά το καλοκαίρι, τα φασολάκια μπορεί να έχουν υπερβολικές ίνες και άσχημο χρώμα. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, καλύτερε να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, διαφορετικά προτιμήστε τα κατεψυγμένα, είτε κονσερβοποιημένα.

Καλαμπόκι

Απολαύστε το όσο διαρκεί –η εποχή του είναι στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Η περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε ζάχαρη είναι στο αποκορύφωμά της το Σεπτέμβριο και είναι πιο νόστιμο στη σχάρα ή ψητό. Εκτός της εποχής του, ψάξτε για κατεψυγμένο καλαμπόκι. Είναι εύκολο να βρείτε οργανικό, χωρίς προσθήκη αλατιού.

Μανιτάρια

Δεδομένου ότι κάθε εποχή έχει κι ένα μανιτάρι, μπορείτε να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Απλά έχετε το νου σας για την εποχή της κάθε ποικιλίας. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά απορροφητικά, μην τα πλένετε με νερό, αλλά κόψτε το κάτω μέρος τους και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα χώματος.

Μαρούλι και πράσινα λαχανικά

Παρά το γεγονός ότι πολλά πράσινα λαχανικά μπορείτε να τα βρείτε όλο το χρόνο, τα καλύτερα μαρούλια ευδοκιμούν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όταν έχει ακόμη κρύο. Αυτός ο καιρός επιτρέπει στο μαρούλι να διατηρεί την τραγανότητά του, καθώς και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εκτός εποχής τους, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις, όπως το λάχανο.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι ένα φρούτο που δε διατηρείται εύκολα όταν μεταφέρεται και η περίοδός του δε διαρκεί πολύ. Για πραγματικά ώριμα, νόστιμα ροδάκινα, προτιμήστε να τα τρώτε στις αρχές του καλοκαιριού. Τις υπόλοιπες εποχές αντικαταστήστε τα με χειροποίητες μαρμελάδες και μην το σκεφτείτε καν για κατεψυγμένα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σωματείο εργαζόμενων: Όχι στην απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-11-2017 09:50:15 pm | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, με την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του Ινστιτούτου στις 16/11/2017, δρομολογείται η πλήρης απαξίωσή του με την προώθηση 17 απολύσεων που αντιστοιχούν σε πάνω από 50% του επιστημονικού του δυναμικού και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων (Βόλου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κρήτης, Τρίπολης). Το σχέδιο του ΣΕΒ για απαξίωση ή και λουκέτο του ΕΛΙΝΥΑΕ υλοποιείται στην πράξη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους άλλους ιδρυτικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα, χιλιάδες τραυματίζονται, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Το κλείσιμο ή η απαξίωση του μόνου αυτή τη στιγμή εξειδικευμένου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες διερεύνησης των συνθηκών εργασίας κατά κλάδο, μετρήσεων βλαπτικών παραγόντων, μελέτης των μέτρων πρόληψης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης για την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο και από τους κινδύνους που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον, όπως οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) και τα τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης.

Η σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου για την υποστήριξη των εργαζομένων και η αντίθεσή τους στα προωθούμενα σχέδια απολύσεων και διακοπής λειτουργίας παραρτημάτων, έχει εκφραστεί από δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και ΕΥΑΕ με αποφάσεις στήριξης, αλλά και μέσα από την παρουσία τους στην ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο στις 16/11/2017. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κωφεύει απέναντι σε αυτά. Πρωτοστατεί στο να κάνει η ίδια απολύσεις ως εργοδότης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δυνατοτήτων μελέτης και έρευνας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα.

Η μεθόδευση πραγματοποιείται με πρόσχημα την ελλιπή χρηματοδότηση. Οι ιδρυτικοί φορείς και οι διοικήσεις έχουν συνευθύνη για την οικονομική διαχείριση έως σήμερα. Έχουν απορροφηθεί σημαντικά κοινοτικά κονδύλια με επίκληση της περιφερειακής δομής που τώρα ξαφνικά δεν τη θεωρούν αναγκαία. Υπάρχουν δυνατότητες αύξησης της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, ωστόσο οι ιδρυτικοί φορείς αρνούνται να συμφωνήσουν, π.χ. σε αύξηση της χρηματοδότησης από τους πόρους του ΛΑΕΚ. Το Υπουργείο Εργασίας στα λόγια υποστηρίζει τη σημασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ινστιτούτου (π.χ. από το ΣΕΠΕ, για μετρήσεις κ.λπ.), αλλά εμφανίζεται να «σηκώνει τα χέρια ψηλά» στο σχεδιασμό του ΣΕΒ για το ΕΛΙΝΥΑΕ, αφήνοντάς το τελικά να οδηγηθεί στην απαξίωση. Οφείλει να διασφαλίσει στην πράξη ότι θα συνεχιστεί η έρευνα που αφορά την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ανεξάρτητα απ΄τη στάση των ιδρυτικών φορέων του ΕΛΙΝΥΑΕ.

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ! Αποκαλύπτεται ποιος πραγματικά θέλει την ύπαρξη και ουσιαστική λειτουργία του Ινστιτούτου, ανεξάρτητα από διακηρύξεις.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται!

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η προστασία από τις συνεργικές επιπτώσεις στην υγεία από εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον (επαγγελματικός κίνδυνος, φυσικές καταστροφές, βιομηχανική ρύπανση, τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης), απαιτούν κλιμάκωση της δράσης μας στις σημερινές συνθήκες. Πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων, των ΕΥΑΕ, των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων ή αλλαγή σχέσης εργασίας, διατήρηση του επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΙΝΥΑΕ, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους με κανονικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Διασφάλιση σταθερής καταβολής των δεδουλευμένων μας.
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το ΛΑΕΚ, επανεξέταση της κατανομής των πόρων του ΛΑΕΚ στα Ινστιτούτα των «κοινωνικών εταίρων» με βάση το σκοπό τον οποίο επιτελούν και τις σχετικές ανάγκες, άμεση χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (π.χ. γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προγράμματα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα των ιδρυτικών φορέων, χρηματοδότηση από το κράτος, ΕΣΠΑ).
  • Άμεση διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου που υπάρχουν σήμερα.
  • Αναβάθμιση της ελλιπούς υλικοτεχνικής υποδομής και της ανάπτυξης του αναγκαίου έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ με περιεχόμενο δράσεων που θα ανταποκρίνεται τόσο στους καταστατικούς σκοπούς του, όσο και στις σημερινές οξύτατες ανάγκες των εργαζομένων της χώρας για την προστασία τους από τον επαγγελματικό κίνδυνο και τους κινδύνους από το ευρύτερο περιβάλλον. Προτεραιότητα στους κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα και υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση. Διασφάλιση δυνατότητας πρόσβασης σε χώρους εργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και έλεγχου των συνθηκών εργασίας. Ενεργοποίηση πρωτοκόλλου συνεργασίας ΣΕΠΕ – ΕΛΙΝΥΑΕ και ν. 4075/2012.
  • Η αποχώρηση κάποιου εταίρου από το ΕΛΙΝΥΑΕ να συνεπάγεται άμεση υποχρέωση τακτοποίησης των υποχρεώσεών του ως προς το Ινστιτούτο (οικονομικές, διαχειριστικές κ.λπ.).
  • Έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων ετών του ΕΛΙΝΥΑΕ.
  • Να μην παραχωρηθεί η πλειοψηφία στο ΔΣ του Ινστιτούτου στις εργοδοτικές οργανώσεις έναντι των ενώσεων τω εργαζομένων.

Αργεντινή: Αγνοείται η τύχη υποβρυχίου με 44μελές πλήρωμα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-11-2017 04:44:20 pm | από nskarmoutsos

Αγνοείται η τύχη ενός στρατιωτικού υποβρυχίου της Αργεντινής με 44μελές πλήρωμα και διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, που μπορεί να έχει πρόβλημα με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.
Το υποβρύχιο βρισκόταν στη νότια Θάλασσα της Αργεντινής όταν έδωσε το τελευταίο στίγμα του, πριν από δύο ημέρες.
«Ερευνούμε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. «Αν υπάρχει πρόβλημα με την επικοινωνία, το σκάφος πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια».
Ο Μπάλμπι δήλωσε πως το υποβρύχιο, το οποίο απέπλευσε από τη νότια πόλη Ουσουάια για τη Μαρ ντελ Πλάτα, έχει αποθέματα τροφίμων για αρκετές ημέρες και είναι πιθανόν να συνεχίζει το ταξίδι του παρά τα προβλήματα στην επικοινωνία.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις