Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 06-11-2018 04:16:37 pm | από nskarmoutsos

Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, λόγω της διεξαγωγής εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που ανήκουν οργανικά σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) της χώρας, όπως επίσης και οι προσωρινοί αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα των εκλογέων.

Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα τακτικά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Γνωμοδότηση ΝΣΚ 32/2011).

Παράλληλα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσει σε 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή και κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με απαίτηση «την άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και με κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία, καθώς και τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών»

Πηγή: topontiki.gr

Αρχίζει από σήμερα η διανομή γευμάτων στα σχολεία

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 05-11-2018 09:26:08 am | από nskarmoutsos

Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, σταδιακά, η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 δήμων όλης τη χώρας.

Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της Επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Τη Δευτέρα, ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε: «Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις πολιτικές μας για το παιδί σε τέσσερις δράσεις: Τα οικογενειακά επιδόματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα και το νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. Παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αυτές, από 822 εκατ. ευρώ το 2015, στα 1,3 δισ. ευρώ το 2018. Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι των πολιτικών μας για το παιδί, συνέβαλε όχι μόνο στη μείωση της παιδικής φτώχειας, αλλά και στην εμπέδωση και τη διάδοση μίας κουλτούρας συλλογικότητας και αλληλεγγύης εντός της σχολικής κοινότητας».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, ο οποίος συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατίθενται 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος, σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πηγή: topontiki.gr

Μαθητές από άλλους νομούς μεταφέρονται καθημερινά σε σχολεία της Τρίπολης

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 27-10-2018 10:14:55 am | από nskarmoutsos

Τη μεταφορά 15 μαθητών από γειτονικούς νομούς της Πελοποννήσου σε σχολεία της Τρίπολης, για τη φετινή σχολική χρονιά, προβλέπει απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Παναγιώτη Πετρόπουλου.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές αυτοί διανύουν καθημερινά από 26 ως και 65 χιλιόμετρα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία της Τρίπολης.
Πρόκειται για μαθητές από τον Αχλαδόκαμπο, τη Νεμέα, την Κλειτορία Καλαβρύτων, τη Σκοτάνη και τα Λυκούρια Καλαβρύτων.
Όλοι οι μαθητές μεταφέρονται με μισθωμένο δρομολόγιο της περιφέρειας σε Γυμνάσια και Λύκεια (ΕΠΑΛ και ΓΕΛ), πλην ενός που πηγαίνει με δικό του μέσο και φοιτά στο εσπερινό 3ο ΕΠΑΛ Τρίπολης.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

8 ελληνικά πανεπιστήμια στην λίστα με τα καλύτερα του κόσμου, για το 2019

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 01-10-2018 09:40:04 am | από nskarmoutsos

Οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στην λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE). Από τα οχτώ ελληνικά, το πανεπιστήμιο της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, στην θέση 1001+.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί την θέση 501-600 και ανέρχεται από την 5η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στην δεύτερη. Στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το πανεπιστήμιο Αιγαίου, και παγκοσμίως κατέχει την θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη θέση 601-800, υποχωρώντας ωστόσο, από την δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην 4η για το 2019. Στην 5η θέση από την 3η πέρσι, έπεσε και το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί την θέση 601-800. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην 6η θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από την θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.

Η πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την διάκριση του ιδρύματος, λέγοντας ότι η ανοδική πορεία του επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας να εδραιώσει και να συνεχίσει να αναδεικνύει το ίδρυμα ως διεθνές κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση και ότι η αναγνώριση αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών.

Συνολικά, στην κατάταξη περιλαμβάνονται τα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, εκπροσωπούνται 86 χώρες, οι 25 από τις οποίες έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπολογίζονται σύμφωνα με 13 δείκτες απόδοσης, που αφορούν κυρίως κριτήρια γύρω από την έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από την βιομηχανία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση.

Σύμφωνα με την κατάταξη του «THE» στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου εναλλάσσονται αυτά της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δύο βρετανικά πανεπιστήμια κατέχουν για άλλη μία χρονιά τις κορυφαίες θέσεις. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην πρώτη θέση και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην δεύτερη. Ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford (3η θέση), Massachusetts Institute of Technology (4η), California Institute of Technology (5η), Harvard (6η), Princeton (7η), Yale (8η), Imperial College του Λονδίνου (9η) και το πανεπιστήμιο του Σικάγο (10η).

Παγκόσμιες πρωτοτυπίες - Πανεπιστήμιο του Ιράκ για πρώτη φορά στην κατάταξη

Για πρώτη φορά φέτος στην κατάταξη συμπεριλαμβάνεται ένα ιρακινό πανεπιστήμιο, ως ένα από τα 1.000 κορυφαία στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κατέχει στην κατάταξη του 2019 την θέση 800-1000 και εμφανίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένο στα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν την επιρροή της έρευνας και την διεθνή ερευνητική συνεργασία.

Και δεν είναι το μοναδικό που μπαίνει για πρώτη φορά στην κατάταξη. Το πανεπιστήμιο West Indies είναι το πρώτο της Τζαμάικα που εντάσσεται και μάλιστα στις θέσεις 501-600, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται ακαδημαϊκά ιδρύματα από το Καζακστάν, την Τανζανία και το Νεπάλ.

Στο μεταξύ η Ιαπωνία, ξεπερνάει την Βρετανία, ως η δεύτερη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στην κατάταξη με 103 ακαδημαϊκά ιδρύματα, από 89 με το οποία συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά.

Το πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας ανήλθε οχτώ θέσεις, φτάνοντας στην 22η και ξεπερνώντας το πανεπιστήμιο του Πεκίνου, αποτελώντας έτσι το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κίνας για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, ξεπερνά και το National University της Σιγκαπούρης και γίνεται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ασίας, ενώ κατατάσσεται πάνω από το London School of Economics and Political Science (LSE) και το New York University.

Η Κίνα παραμένει η τέταρτη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στον πίνακα κατάταξης με 72 πανεπιστήμια (από 63), εφτά εκ των οποίων βρίσκονται στα κορυφαία 200. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν σε συμμετοχές με 172 πανεπιστήμια, ωστόσο, η πλειοψηφία από αυτά πέφτουν ή διατηρούν τις ίδιες θέσεις στη διεθνή κατάταξη, κυρίως λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Πηγή: topontiki.gr

EKTAKTO: Κλειστά αύριο Παρασκευή και τα σχολεία σε όλη την Πελοπόννησο

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 27-09-2018 07:44:23 pm | από nskarmoutsos

Μετά την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία και την σχετική οδηγία στην περιφέρεια, αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία στην Πελοπόννησο αύριο Παρασκευή.

Με τροπολογία το ΥΠΕΣ δίνει λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 11-09-2018 09:20:24 am | από nskarmoutsos

Λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην έναρξη των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών από τις περιφέρειες, εξαιτίας διαγωνισμών που βρίσκονται στον «αέρα», δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Με την τροπολογία επεκτείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 η δυνατότητα που έχουν οι Οικονομικές Επιτροπές των Περιφερειών, που προκήρυξαν διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δημόσιων σχολείων, να αποφασίζουν την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί.
Επιπλέον, παρατείνεται έως την ίδια ημερομηνία η εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 2018, στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες στους εκκρεμείς διαγωνισμούς.
Στόχος της τροπολογίας είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καθυστερήσεις στην έναρξη των δρομολογίων, που προκαλούνται είτε επειδή ορισμένοι διαγωνισμοί εκκρεμούν, είτε επειδή κάποιοι έχουν χαρακτηριστεί άγονοι, λόγω των νέων δρομολογίων που προκύπτουν συνεχώς αλλά και των πολυδαίδαλων διαγωνιστικών διαδικασιών.
Η τροπολογία θα υποστηριχθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, αύριο Tρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Ανακοίνωση της ΚΝΕ Αρκαδίας για το κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ στην Αρκαδία

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 10-09-2018 09:19:31 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι …» Μπ.Μπρεχτ

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπάει τα δικαιώματα των μαθητών των ΕΠΑΛ και των οικογενειών τους, με την απόφαση για κλείσιμο τμημάτων και κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ Άστρους και Τρίπολης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο περί ολιγομελών τμημάτων κλείνει το τμήμα Πληροφορικής της Β’ τάξης του ΕΠΑΛ Άστρους, ενώ στο ΕΠΑΛ Τρίπολης κλείνουν το τμήμα Δομικών της Γ’ τάξης. Με την τελευταία απόφαση ξεπέρασαν κάθε όριο αφού αναγκάζουν τους μαθητές είτε να πάνε «σπίτια» τους, είτε να αλλάξουν ειδικότητα και να γυρίσουν μία τάξη πίσω, είτε να ταξιδεύουν καθημερινά 80 χμ (!) μέχρι το ΕΠΑΛ της Κορίνθου για να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει όριο! Αυτή είναι η «έξοδος από το τούνελ», «η μεταμνημονιακή εποχή» που ακούμε στις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης. Αυτή είναι η περίφημη «αναβάθμιση» των ΕΠΑΛ για την οποία μας έχουν «πάρει τα αυτιά».

Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, η πολιτική της Ε.Ε., που μας θέλει φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους για τα αφεντικά, που θέλει να μαθαίνουμε μόνο «τόσα όσα» έχουν κάθε φορά αυτοί ανάγκη. Η πολιτική που μας αντιμετωπίζει σαν μαθητές δεύτερης κατηγορίας, που βάζει τις ανάγκες μας, τα δικαιώματα μας στην εκπαίδευση και τη μόρφωση σε δεύτερη μοίρα…

Κανένας συμβιβασμός!

Κάτω τα χέρια από τα ΕΠΑΛ. Να μπει τέρμα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Κανένα κλείσιμο τμήματος. Καμία κατάργηση ειδικότητας. Όλοι οι μαθητές να μπορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να διδάσκονται την ειδικότητα της επιλογής τους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τις ανάγκες των σπουδών μας.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Οργανώνουμε άμεσα τη συζήτηση και τον αγώνα μας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Παλεύουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για τη δουλειά, τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

10/9/2018

Την Τρίτη ανοίγουν τα σχολεία

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 10-09-2018 09:12:07 am | από nskarmoutsos

Την Τρίτη το πρωί θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. οι μαθητές όλων των σχολείων θα δώσουν το ραντεβού της επιστροφής στα θρανία

Το διδακτικό έτος αρχίζει κάθε χρονιά, την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους. Η διδασκαλία ωστόσο των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου. Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.

Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.

Πηγή: in.gr

Αυτό είναι το νέο σύστημα για τις Πανελλαδικές - Καταργούνται τα Λατινικά, έρχεται η Κοινωνιολογία

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 04-09-2018 09:30:46 am | από nskarmoutsos

Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ' λυκείου, είναι οι βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός

Στο τέλος της Β' Λυκείου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 όλα τα παιδιά που θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό με 10 προτιμήσεις.

Αυτό θα είναι μία εντατική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σε αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα έχουν καίριο ρόλο οι εκπαιδευτικοί.

Μετά τη συμπλήρωση θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τμήματα στα οποία θα μπορούν να μπουν με το απολυτήριο.

Θα είναι τα τμήματα που η ζήτηση δεν θα ξεπερνάει την προσφορά.

Θα εμφανιστούν μηχανογραφικά όπου θα ξέρεις πώς μπορείς να μπεις σε κάθε σχολή. Με Πανελλήνιες ή μόνο με το απολυτήριο. «Τα παιδιά θα έχουν μία αίσθηση για το που μπορούν να πάνε» είπε ο υπουργός.

Τον Φεβρουάριο της Γ' Λυκείου ο μαθητής θα έχει τις εξής επιλογές: Να δώσει Πανελλαδικές ακόμη και αν μπαίνει κάπου μόνο με το απολυτήριο. Θα υπάρχει και ένα ποσοστό παιδιών που θα θέλει να επιλέξει τμήμα ελεύθερης πρόσβασης. Αν κάποιος αποφασίσει το δεύτερο είναι υποχρεωμένος να πάει σε αυτή την επιλογή. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα αποφασίζουν αν θα πάνε σε τμήμα ελεύθερης πρόσβασης.

Για την πρώτη φορά το απολυτήριο θα μετράει 10% και οι Πανελλήνιες 90%.

Τα παιδιά που θα πάνε στα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2020 θα βρουν νέο τοπίο.

Πηγή: alfavita.gr

«Τα ταπεράκια της μαμάς να ’ναι καλά»

Κατηγορία Παιδεία | Αναρτήθηκε 01-09-2013 06:39:10 pm | από nskarmoutsos

«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες γονείς προκάλεσαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο οικονομικό δίλημμα. Δύνανται ή όχι να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει μακριά από την οικογενειακή εστία. Το «αντέχει» η τσέπη τους; Οσοι απαντούν καταφατικά ξεκίνησαν ήδη αναζήτηση «φοιτητικής στέγης». Τα ενοίκια, όπως διατείνονται ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες, «είναι της κρίσης».

«Επτακόσια ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθός, στέλνω στον κάθε γιο μου» λέει στην «Κ» μητέρα, της οποίας οι γιοι σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή αντίστοιχα. «Δυστυχώς, τη χρονιά που πέρασαν τα παιδιά μου στο πανεπιστήμιο, το υπουργείο είχε ξεχάσει ότι υπάρχουν και δίδυμα αδέλφια», λέει, «έτσι για την αίτηση μετεγγραφής ήταν προαπαιτούμενο η βεβαίωση εγγραφής του άλλου αδελφού, που ήταν αδύνατη, καθώς εγγράφονταν ταυτόχρονα». Η 50χρονη μητέρα, που ζει σε πόλη της Β. Ελλάδας, βρέθηκε σε αδιέξοδο. «Σκέφτηκα το ενδεχόμενο ο ένας μου γιος να πηγαινοέρχεται με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο τα έξοδα κίνησης έφταναν τα 200 ευρώ τον μήνα». Ετσι, «άνοιξε» δύο σπιτικά.

Το μηνιαίο οικογενειακό «εξοδολόγιο» είναι ισόποσο στα δύο αδέλφια, ωστόσο, όπως παρατηρεί η μητέρα τους, η Κομοτηνή είναι μια πιο «φιλική» για τους φοιτητές πόλη. «Οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν, ενώ ανάλογα με τα εισοδήματα των γονιών, προσφέρεται μεσημεριανό και βραδινό γεύμα στους φοιτητές από τη φοιτητική εστία» εξηγεί. Ετσι, απομένει το κόστος του ενοικίου, «που καθώς συγκατοικεί με έναν φίλο του είναι λίγο πάνω από 200 ευρώ», «συν» οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, η σύνδεση Ιντερνετ και τα προσωπικά του έξοδα.

Ο έτερος γιος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει δικαίωμα σίτισης, κενό που «καλύπτεται» από τα ταπεράκια της μητέρας, ενώ νοικιάζει μόνος του διαμέρισμα -300 ευρώ μηνιαίως. Δεν είναι και λίγα έτσι; Σημαντική ανακούφιση για την πολυμελή οικογένεια έφερε η ανακοίνωση για μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ.

Τα ενοίκια

Από 200-350 ευρώ κυμαίνονται τα ενοίκια για γκαρσονιέρες στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας μεσιτών, κ. Νίκο Μανομενίδη, ενώ «έχουμε παρατηρήσει από τα προηγούμενα χρόνια μείωση της προσέλευσης φοιτητών περί το 30%» σχολιάζει ο ίδιος. Στα Ιωάννινα, οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από 200 και φτάνουν έως 300 ευρώ, ενώ για τα δυάρια έως και 400 ευρώ. «Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της τιμής, τουλάχιστον περί τα 50 ευρώ» υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κύρκος, μεσίτης στα Ιωάννινα. Ο φόβος πολλών ιδιοκτητών -ιδίως όσων τα διαμερίσματα είναι παλαιά ή βρίσκονται σε συνοικίες μακριά από τις σχολές- να μείνουν τα ακίνητά τους στα «αζήτητα» είναι πιο μεγάλος από κάθε άλλη χρονιά. Από την άλλη, όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ακόμα οικονομικές αντοχές αυξάνουν τις απαιτήσεις τους από τους ιδιοκτήτες, ζητώντας επιπλέον «παροχές», όπως επισκευές και βάψιμο.

«Πολλοί νοικιάζουν ένα διαμέρισμα όσο αργότερα γίνεται, δηλαδή Οκτώβριο, και το αφήνουν αρχές Ιουλίου, αφήνοντας «πεσκέσι» στον ιδιοκτήτη πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς» λέει στην «Κ» μεσίτης της Θεσσαλονίκης. «Πολλοί φοιτητές, αφού κάνουν φίλους έπειτα από φοίτηση δύο τριών ετών, ξενοικιάζουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε συμφοιτητές τους μόνο στις εξεταστικές». Χρήματα για ξενοδοχείο; «Ούτε λόγος». Πολλοί ιδιοκτήτες στα Ιωάννινα αντιμετώπισαν και κάτι πρωτοφανές. «Εμειναν έκπληκτοι, καθώς πολλοί φοιτητές έφυγαν για τις διακοπές των περασμένων Χριστουγέννων και δεν επέστρεψαν ποτέ» αναφέρει στην «Κ» ο μεσίτης κ. Κύρκος. Οπως υπογραμμίζει, επρόκειτο για παιδιά που είχαν περάσει σε «δυνατές» σχολές, η οικονομική δυσχέρεια, όμως, «τα γύρισε πίσω» μεταφορικά και κυριολεκτικά. «Κανένας ιδιοκτήτης δεν είχε τις ψυχικές και οικονομικές αντοχές να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, απλώς ανέλαβαν το φέσι» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, προκύπτει η ανάγκη όχι για μεσίτη, αλλά διαχειριστή των ακινήτων» συμπληρώνει ο κ. Μανομενίδης. «Κάποτε συναντιόμαστε με τις δύο πλευρές στην υπογραφή και τη λύση του συμβολαίου, τώρα καλούμαστε να μεσολαβούμε μεταξύ των δύο συμβαλλομένων κάθε τρεις και λίγο: άλλοτε καθυστερεί η καταβολή του ενοικίου, άλλοτε προκύπτει μια βλάβη, άλλοτε η εμπλοκή με τον λογαριασμό της ΔΕΗ...». Οι μεσίτες, λοιπόν, αναλαμβάνουν ρόλο πυροσβέστη. «Δεν είναι λίγες οι φορές που τηλεφωνούμε στον προηγούμενο σπιτονοικοκύρη του φοιτητή για να μάθουμε τη «συνέπειά» του στην καταβολή ενοικίων και το πώς άφησε το διαμέρισμα...».

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις