Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο

Κατηγορία Παλιά επαγγέλματα | Αναρτήθηκε 08-11-2012 12:08:48 am | από nskarmoutsos

Οι αιώνες περνούν, οι εποχές αλλάζουν και μαζί μ’ αυτές αλλάζουν και οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του κόσμου....
Ωστόσο οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν. Η ανεργία και η αλλαγή των καιρών, πάντα θα αναγκάζει κάποιους να αναζητούν επαγγελματικό καταφύγιο σε διάφορες νέες εργασίες και να εγκαταλείπουν άλλες που δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Πηγαίνοντας ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο θα ξαναθυμηθούμε κάποια επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν εκλείψει εντελώς και ίσως να μην τα θυμόμαστε καν! Είναι εικόνες των παλιών επαγγελμάτων, που αφορούν κυρίως τον τόπο μας…
Ένα από αυτά είναι ο νερουλάς!
Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν οι βρύσες μέσα στα σπίτια (ούτε φυσικά υδραυλική εγκατάσταση για πόσιμο νερό) , ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότηση τους με νερό. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία. Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβότανε περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ (η οποία με τη σειρά της αντικαταστάθηκε από την ΕΥΔΑΠ).
Ο πλανόδιος εφημεριδοπώλης!
Ασκούσε το επάγγελμά του χωρίς να έχει συγκεκριμένο μαγαζί. Παραλάμβανε τις εφημερίδες από τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου και τις πουλούσε στους περαστικούς περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του ή τις άφηνε στην είσοδο των σπιτιών των μόνιμων πελατών του (συνήθως φωνάζοντας δυνατά τους τίτλους των ειδήσεων της πρώτης σελίδας). Ο εφημεριδοπώλης των αρχών του 20ου αιώνα διαλαλούσε τη πραμάτεια του : το ”Σκριπ”, το “Άστυ”, την ” Ακρόπολη” και πολλές φορές ενημέρωνε για τα μεγάλα γεγονότα : “Εφημερίδες! Έκτακτο παράρτημα!”. Αποτελούσε μία από τις χαρακτηριστικές φιγούρες της γειτονιάς.
Ο παγωτατζής!
Οι παγωτατζήδες βράζανε το γάλα και προσθέτανε ζάχαρη, αυγά , κακάο ή βανίλια , ανάλογα με τη γεύση που θέλανε να φτιάξουν. Όταν έβραζε το μείγμα , το κατέβαζαν από τη φωτιά και το τοποθετούσαν σε ένα μεταλλικό κάδο , ο οποίος βρισκόταν μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι. Στο κενό που υπήρχε ανάμεσα στο ξύλινο βαρέλι και στον κάδο , έβαζαν πάγο και συνέχιζαν να ανακατεύουν το μείγμα μέχρι να πήξει. Φορτώνανε το βαρέλι στο καρότσι , με μια ειδική μεταλλική κουτάλα , παίρνανε μαζί και τα χωνάκια τους και γύριζαν τις γειτονιές “γλυκαίνοντας” μικρούς και μεγάλους. Κατά διαστήματα έριχναν και κομμάτια πάγου εξωτερικά για να μη λιώσει το παγωτό.
Ο λούστρος!
Ο λούστρος έβαφε τα παπούτσια των περαστικών. Κουβαλούσε ένα ξύλινο κασελάκι με πλαϊνές θήκες που είχε τις μπογιές και τις βούρτσες του και ό,τι άλλο χρειαζόταν για το γυάλισμα των παπουτσιών . Το κασελάκι αυτό είχε μακρύ λουρί για την μεταφορά του στον ώμο και ένα καρεκλάκι για να κάθεται από το ένα μέρος στο άλλο που πήγαινε. Πάνω στο κασελάκι ο πελάτης έβαζε το πόδι του και ο λούστρος έκανε τη δουλειά του με γρήγορες κινήσεις. : καθάρισμα , βάψιμο , γυάλισμα. Πάντα όμως πριν ξεκινήσει έβαζε δυο κομμάτια χαρτόνι ή σκληρό πλαστικό στα πλαϊνά του παπουτσιού , ώστε να μην λερώνει τις κάλτσες του πελάτη
Βλέπετε πόσα επαγγέλματα έχουν χαθεί στο χρόνο ; Και να ήταν μόνο αυτά;
Ο πλανόδιος φωτογράφος, ο τσαγκάρης, ο αμαξάς, η μαμή , ο μυλωνάς, ο αγωγιάτης, ο δραγάτης (αγροφύλακας) , ο γραμματικός , η πλύστρα, η παραμάνα, ο τερζής (ράφτης των χονδρών μάλλινων υφασμάτων), ο στρωματάς, ο παγοπώλης, ο γαλατάς και πολλά άλλα που δεν γλιτώσανε από την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: metrogreece.gr

Απαλλαγή ΦΠΑ στην προμήθεια πετρελαίου κίνησης αλιευτικών σκαφών

Κατηγορία Παλιά επαγγέλματα | Αναρτήθηκε 22-02-2013 10:19:01 am | από ndaskolias

Έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την εφαρμογή της απαλλαγής από το ΦΠΑ στην προμήθεια πετρελαίου κίνησης αλιευτικών σκαφών για αλιείς.

Είχε προηγηθεί καταγγελία των αλιέων του νομού Χαλκιδικής στην ανεξάρτητη αρχή, επειδή οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της περιοχής είχαν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν πετρέλαιο κίνησης με απαλλαγή ΦΠΑ, αν και τους προσκόμισαν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία «Δελτίο Προμήθειας Υλικών και Αντικειμένων χωρίς ΦΠΑ».

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το ζήτημα στη ΔΟΥ Κασσάνδρας και στη Διεύθυνση ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, για να λάβει αντιφατικές απαντήσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς υποστήριξαν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ότι δεν συνιστά φορολογική παράβαση, εφόσον ο φόρος αποδίδεται νομίμως στο δημόσιο και γιατί έκρινε ότι το ζήτημα της τυχόν νόθευσης του ανταγωνισμού δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.

Έτσι, η αρχή απέστειλε εκ νέου έγγραφο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς όλοι οι πρατηριούχοι της περιοχής χορηγούν ανεξαιρέτως σε όλους τους αλιείς καύσιμο με ΦΠΑ.

Επίσης, υποστήριξε ότι, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των αλιέων της περιοχής, «το υπουργείο Οικονομικών υπεκφεύγει των υποχρεώσεων του, με αποτέλεσμα η είσπραξη από τους πρατηριούχους του αναλογούντος ΦΠΑ, τον οποίο εν συνεχεία θα αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο, να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεών τους».

Συνεπώς, από την πρακτική αυτή, τονίζεται από την αρχή ότι «επωφελούνται οι πρατηριούχοι ενισχύοντας άτοκα τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, το δε υπουργείο Οικονομικών εισπράττει μη οφειλόμενο ΦΠΑ κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της νομιμότητας του φόρου και της φορολογικής δικαιοσύνης».

Τέλος, πρότεινε την προμήθεια των αλιέων με καύσιμο απευθείας από τις τελωνειακές αρχές χωρίς ΦΠΑ, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς το υπουργείο Οικονομικών.