Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Παρασκευή και 13

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 13-06-2014 12:36:48 am | από nskarmoutsos

Δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

  • Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
  • Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
  • Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
  • Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

Πηγή: sansimera.gr

Γιατί οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 09-04-2015 12:50:58 am | από nskarmoutsos

Μέσα σε διάστημα μόλις 150 ετών, οι Ολλανδοί πήραν επιπλέον μπόι 20 εκατοστά και είναι σήμερα ο ψηλότερος λαός του κόσμου. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην διατροφή με μπόλικο κρέας και γάλα -είναι και αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Για πολλές δεκαετίες, οι Αμερικανοί ήταν ο ψηλότερος λαός, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science. Τον 18ο αιώνα, οι Ολλανδοί ήταν 5 με 8 εκατοστά πιο κοντοί από ό,τι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ.
Κάποια στιγμή στα μέσα του 20ού αιώνα, οι Αμερικανοί έχασαν τα πρωτεία και είδαν τους Βορειοευρωπαίους να τους κοιτούν αφ' υψηλού. Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Εσθονοί έχουν σήμερα μεγαλύτερο ανάστημα. Οι Ολλανδοί κατέχουν όμως το παγκόσμιο ρεκόρ με μέσο ύψος 1,71 μέτρα για τις γυναίκες και 1,84 μέτρα για τους άνδρες, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.
Δεδομένου ότι η αύξηση του μέσου ύψους ήταν ταχεία στην Ολλανδία και άλλες χώρες, η μεταβολή αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της διατροφής και της υγειονομικής περίθαλψης.
Παρόλα αυτά, το ύψος είναι γνωστό ότι εξαρτάται από τουλάχιστον 180 γονίδια. Καθένα από αυτά έχει μικρή μόνο επίδραση στο ανάστημα, σε συνδυασμό όμως εξηγούν έως και το 80% της ποικιλότητας ενός πληθυσμού όσον αφορά το ύψος.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, υποδεικνύει ότι η φυσική επιλογή ευνοεί την αύξηση του ύψους, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ολλανδίας.
Η ομάδα του Γκερτ Σταλπ, βιολόγου στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, άντλησε στοιχεία από την ολλανδική βάση δεδομένων LifeLines, στην οποία έχουν καταχωρηθεί λεπτομερείς αναφορές για 94.500 άτομα στη βόρεια Ολλανδία το διάστημα 1935-1967.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι ψηλοί άνδρες αποκτούν περισσότερα παιδιά, και περισσότερα από τα παιδιά τους επιζούν μέχρι την ενηλικίωση. Κατά μέσο όρο είχαν 0,24 επιπλέον παιδιά σε σχέση με τους κοντύτερους Ολλανδούς, οι οποίοι υπολείπονται περίπου 14 εκατοστά σε σχέση με το μέσο ανάστημα.
Στις γυναίκες, όμως, η τάση ήταν διαφορετική, καθώς η μέγιστη αναπαραγωγική επιτυχία καταγράφηκε στις γυναίκες μέσου αναστήματος. Γιατί αυτή η διαφορά σε σχέση με τους άνδρες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ψηλότερες γυναίκες ίσως δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο, ενώ οι κοντύτερες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν ένα παιδί.
Παρόλα αυτά, οι Ολλανδέζες είναι κατά μέσο όρο πολύ ψηλές. Και το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα γονίδια του μεγάλου ύψους γίνονται όλο και συχνότερα στον ολλανδικό πληθυσμό.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το γιατί η φυσική επιλογή ευνοεί αυτά τα γονίδια. Η μελέτη δεν δίνει σαφή απάντηση, υπάρχουν όμως πολλά ενδεχόμενα: οι ψηλοί μπορεί να είναι γενικά πιο υγιείς, ή να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν και να κάνουν νέα οικογένεια. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι Ολλανδέζες προτιμούν τους ψηλούς άνδρες.
Υπάρχουν εξάλλου προηγούμενες μελέτες σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ότι το μεγάλο ύψος σχετίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερο εισόδημα, χαρακτηριστικά που ευνοούν την αναπαραγωγική επιτυχία.
Το περίεργο όμως είναι ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ολλανδία δεν εμφανίζεται σε άλλες χώρες. Προηγούμενη μελέτη του Σταλπ είχε δείξει ότι οι Αμερικανοί μέσου ύψους αποκτούν περισσότερα παιδιά από τους ψηλούς και τους κοντούς, και οι κοντές Αμερικανίδες αποκτούν περισσότερα παιδιά από τις γυναίκες μέσου ύψους.
Παραμένει άγνωστο γιατί η φυσική επιλογή δείχνει να ευνοεί το μέσο ή κοντό ανάστημα στις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταλπ εκτίμησε ότι οι Αμερικανίδες δεν προτιμούν τους ψηλούς.
«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι θέλουν οι άνθρωποι» είπε.

Πηγή: in.gr

Μπακλαβάς για... ρεκόρ

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 26-03-2018 11:18:34 am | από nskarmoutsos

Μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες κέρδισε ομάδα Τούρκων ζαχαροπλαστών, οι οποίοι παρασκεύασαν έναν μπακλαβά… 515 κιλών.

Ο μπακλαβάς - γίγας περιέχει 150 κιλά βούτυρο, 80 κιλά καρύδια και πολύ σιρόπι, ενώ 18 ζαχαροπλάστες της τουρκικής αλυσίδας παγωτών «MADO» χρειάστηκαν σύμφωνα με το Euronews πέντε ώρες δουλειά για την παρασκευή του.

Ο μπακλαβάς ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της τρίτης διεθνούς έκθεσης Travelexpo στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ανατροπή με τον «εξωγήινο» της χιλιανής ερήμου

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 23-03-2018 09:07:08 am | από nskarmoutsos

Ήταν μία πραγματικά ασυνήθιστη ανακάλυψη ο ανθρωποειδής σκελετός με μήκος μόλις 15 εκατοστών, με μόνο δέκα ζεύγη πλευρών αντί για τα συνήθη 12 και κυρίως με ένα «εξωγήινο» κωνικό κεφάλι, που είχε ανακαλυφθεί το 2003 στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, μέσα σε ένα δερμάτινο σάκο πίσω από μια ερειπωμένη εκκλησία.
Πήρε το παρατσούκλι «Άτα» και μέσω της μαύρης αγοράς αρχαιολογικών ευρημάτων κατέληξε στα χέρια ενός Ισπανού συλλέκτη, ο οποίος πίστεψε ότι απέκτησε τον πρώτο σκελετό εξωγήινου. Ουκ ολίγοι άνθρωποι είχαν την ίδια άποψη.
Τώρα, με αρκετή καθυστέρηση, επιστήμονες στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια πλήρη γενετική ανάλυση του σκελετού και αποφάνθηκαν ότι αναμφίβολα το DNA του είναι ανθρώπινο. Ο «Άτα» είναι θηλυκού γένους και αποτελεί ένα μίγμα ευρωπαϊκών και νοτιοαμερικανικών ινδιάνικων γονιδίων, όπως θα περίμενε κανείς από μία κάτοικο της Χιλής.

Η ασυνήθιστη εμφάνισή της αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα σε μια σειρά από σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις, μερικές από τις οποίες ανακαλύπτονται για πρώτη φορά. Οι μεταλλάξεις αυτές συνδέονται με νανισμό, σκολίωση και άλλες αναπτυξιακές και μυοσκελετικές διαταραχές.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαν Φρανσίσκο και του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής την ειδικό στη βιοπληροφορική Σαντσίτα Μπατατσάρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Genome Research» δήλωσαν ότι ο μύθος περί εξωγήινης καταγωγής καταρρίπτεται οριστικά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σκελετός προέρχεται από ένα κορίτσι έξι έως οκτώ ετών από την περιοχή των Άνδεων, που πέθανε πριν περίπου 40 χρόνια. Όπως είπαν, ήλθε η ώρα να επιστραφεί στη γεννέτειρά της και να ταφεί κανονικά.

Πηγή: in.gr

Η πόλη όπου απαγορεύεται να... πεθάνεις

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 22-03-2018 10:02:29 am | από nskarmoutsos

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν διάφοροι περίεργοι νόμοι, οι οποίοι επιβιώνουν στο χρόνο είτε λόγω παράδοσης, είτε λόγω... βαρεμάρας των νομοθετικών σωμάτων να τους αλλάξουν ή και να τους καταργήσουν. Ωστόσο, υπάρχει και μια πόλη όπου ο νόμος απαγορεύει στους κατοίκους της να... πεθάνουν.

Όχι, στην πόλη αυτή δεν έχει ανακαλυφθεί η αθανασία, αλλά το περιβάλλον καθιστά τον θάνατο εξαιρετικά προβληματικό. Το Λονγκγιαρμπιέν της Νορβηγίας, βλέπετε, βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή την μικρή πόλη είναι εξαιρετικά σκληρές.

Για μεγάλο μέρος του χρόνου η πόλη δεν βλέπει ήλιο, ενώ οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πτώματα που θάβονται στο νεκροταφείο της να μην αποσυντίθενται. Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος κάτοικος έχει πεθάνει από κάποια μεταδοτική ασθένεια, τότε το παθογόνο διατηρείται στη σορό του.

Επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που είχαν πεθάνει από την πανδημία της γρίπης πριν από 80 χρόνια διατηρούσαν στα σώματά τους ζωντανά τα στελέχη του ιού. Έτσι, από το 1950 απαγορεύεται διά νόμου να πεθάνει κάποιος στο Λονγκγιαρμπιέν και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους μεταφέρονται από το νησί στην ενδοχώρα της Νορβηγίας όπου και παραδίδουν το πνεύμα...

Πηγή: topontiki.gr

Συγγνώμη από το Facebook για μπλοκάρισμα σε πίνακα του Ντελακρουά

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-03-2018 09:10:34 am | από nskarmoutsos

Το Facebook παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που απαγόρευσε προσωρινά μια διαφήμιση στην οποία χρησιμοποιείτο ο διάσημος ρομαντικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», εμπνευσμένο από τη γαλλική επανάσταση του 1830. Η απαγόρευση είχε γίνει, επειδή ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναίκα να κρατά μια γαλλική σημαία.

Ο πίνακας, που δεν απεικονίζει μια τυχαία γυναίκα, αλλά τη Μαριάν, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία έχει αποτυπωθεί και σε γαλλικό χαρτονόμισμα, είχε αξιοποιηθεί σε μια online διαφημιστική καμπάνια για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα η λογοκρισία του Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και μαζί τον πίνακα, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης του έργου Ζοσλί Φιορινά. Όπως είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «ένα μόλις τέταρτο της ώρας μετά το ξεκίνημα της διαφήμισης, αυτή μπλοκαρίστηκε και η εταιρεία (σ.σ. Facebook) μας είπε ότι δεν μπορεί να δείχνει γυμνό».

Στη συνέχεια, ο ίδιος ανάρτησε μια νέα διαφήμιση με τον ίδιο πίνακα, όπου όμως τα στήθη της «Ελευθερίας» είχαν καλυφθεί με ένα μπάνερ που έγραφε «λογοκριμένο από το Facebook». Αυτή η διαφήμιση δεν απαγορεύθηκε.

Την Κυριακή, το Facebook ζήτησε συγγνώμη για το ζήλο του. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Παρίσι Ελοντί Λαρσίς, «το έργο 'Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό' έχει τη θέση του στο Facebook...Πληροφορήσαμε αμέσως τον χρήστη ότι συνεπώς εγκρίνεται η χρήση του πίνακα από αυτόν».

«Προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της υπηρεσίας μας, επαληθεύουμε εκατομμύρια εικόνες που δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και μερικές φορές κάνουμε λάθη» είπε η Λαρσίς.

Την Πέμπτη, ένα δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας απέρριψε τις κατηγορίες ενός Γάλλου δασκάλου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση, επειδή, σύμφωνα με τη μήνυσή του, το Facebook είχε λογοκρίνει τη σελίδα του, όταν ανάρτησε ένα γυμνό πίνακα του Γκιστάβ Κουρμπέ. Το δικαστήριο πάντως επεσήμανε ότι το Facebook έκανε λάθος που δεν εξήγησε στον χρήστη τους λόγους για την απόφασή του

Πηγή: kathimerini.gr

Το ακριβότερο ρολόι στο κόσμο;

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 19-03-2015 09:06:44 am | από nskarmoutsos

Μετρώντας λεπτά. «Fascination» ονόμασε το εικονιζόμενο ρολόι της η εταιρία Graff. Το ρολόι- κόσμημα διακοσμείται από αψεγάδιαστα αχλαδόσχημα ολόλευκα διαμάντια με συνολικό βάρος που φτάνει τα 152.96 καράτια. Παρουσιάστηκε στην Ελβετία στο πλαίσιο της BaselWorld και όπως λέει η εταιρία είναι το ακριβότερο ρολόι που έχουν κατασκευάσει. Η τιμή του φτάνει τα 40 εκατομμύρια δολάρια και η κυρία που θα το φορέσει σίγουρα δεν θα έχει ανάγκη να... μετρά τα λεπτά. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Θα πίνουμε κρασί και δεν θα μεθάμε

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 18-03-2015 07:18:30 pm | από nskarmoutsos

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν και κατάφεραν να απομονώσουν ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση δυσάρεστων επιπτώσεων της μέθης μετά από κατανάλωση κρασιού.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι χρησιμοποίησαν το ένζυμο νουκλεάση ως ένα είδος «γενετικού μαχαιριού» με το οποίο παρενέβησαν στο γενετικό υλικό των μυκήτων του κρασιού ώστε αυτοί να σταματήσουν να παράγουν τα τοξικά υποπροϊόντα που προκαλούν το hangover μετά την κατανάλωση κρασιού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να επιτρέψει την παραγωγή κρασιού που δεν θα προκαλεί συμπτώματα μέθης. Ετσι οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τη γεύση του κρασιού και τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες του χωρίς να φοβούνται για τις πιθανές επιπτώσεις. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied and Enviromental Microbiology».

Πηγή: tovima.gr

Ο ουρανός «βρέχει» χρυσό

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 16-03-2018 09:23:53 am | από nskarmoutsos

Περίπου 3,4 τόνοι χρυσού ‘έπεσαν’ από μεταγωγικό αεροπλάνο Αντόνοφ-12 στην πίστα του αεροδρομίου της πόλης Γιακούτσκ, ανακοίνωσε η αρμόδια διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή.

Το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια της απογείωσης του αεροσκάφους της εταιρείας Nombus, όταν από ένα ρεύμα αέρος που δέχθηκε το αεροσκάφος, έφυγε το αριστερό φύλλο της καταπακτής που προορίζεται για εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να πέσουν 172 πλάκες χρυσού βάρους 3,4 τόνων .

Το πλήρωμα του αεροσκάφους αποφάσισε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκαν όλες οι πλάκες χρυσού, ενώ το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά εννέα τόνους χρυσού.

Στο αεροσκάφος , σύμφωνα με την αστυνομία, επέβαιναν πέντε μέλη του πληρώματος και κανείς δεν τραυματίσθηκε.

Ως αιτία που προκάλεσε το συμβάν, θεωρείται το γεγονός ότι το φορτίο δεν είχε σταθεροποιηθεί κανονικά. Το φύλλο της καταπακτής έπεσε σε μάντρα αυτοκινήτων χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στο αεροδρόμιου του Μαγκαντάν, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Γιακούτσκ.

Πηγή: topontiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις