Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 15-11-2012 01:43:24 pm | από nskarmoutsos

Έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο.
Την εποχή που οι Τούρκοι προσπαθούσαν να καταλάβουν την Πόλη, χρησιμοποιούσαν εμπορικά πλοία στα οποία έδεναν ένα μικρό καραβάκι από πίσω προκειμένου να μεταφέρουν τα πυρομαχικά.
Το καραβάκι αυτό είχε σχήμα αχλαδιού.
Έτσι όταν οι φρουροί των τειχών έβλεπαν ένα τέτοιο πλοίο καταλάβαιναν από το καραβάκι ότι ήταν πολεμικό και όχι εμπορικό.
Φώναζαν για να προειδοποιήσουν τους υπολοίπους
"Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"
αναφερόμενοι στο καραβάκι με τα πυρομαχικά.

Πηγή: paidika.gr

Μπλέξανε τα μουστάκια τους…

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 18-09-2012 01:23:26 pm | από nskarmoutsos

Στο υδάτινο πάρκο της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, ένας θαλάσσιος ίππος και ένα θαλάσσιο λιοντάρι μπλέκουν τα μουστάκια τους, σε μια στιγμή βγαλμένη από το άλμπουμ της συνύπαρξης. Οι άνθρωποι έχουν το πρόβλημα...

Πηγή: ethnos.gr

«Θα γίνω χαλί να με πατήσεις»;

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 04-11-2012 06:30:10 pm | από nskarmoutsos

Στα χρόνια εκείνα, υπήρχαν ειδικοί δάσκαλοι, οι οποίοι δίδασκαν σε διάφορους ανθρώπους την κολακεία. Μέσω της κολακείας, οι άνθρωποι εκείνοι είχαν στόχο να κερδίσουν κάποια θέση στα ανάκτορα. Όλοι οι επιτυχόντες ονομάζονταν «αυλοκόλακες».
Όταν ο κύριός τους στα ανάκτορα ήθελε να καβαλήσει το άλογό του, οι αυλοκόλακες μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος θα σκύψει πρώτος, ώστε να πατήσει εκείνος στην πλάτη του.
Άλλοτε πάλι, για να μη λερώσει τα ερυθρά του σανδάλια, οι αυλοκόλακες έπεφταν κατάχαμα μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες, ενώ ο αφέντης πατούσε πάνω τους για να μπει στο παλάτι του.
Από την τελευταία αυτή ταπεινή πράξη των αυλοκολάκων προέκυψε η φράση «θα γίνω χαλί να με πατήσεις», που τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ευχαριστήσουμε κάποιον.

Πηγή: matheallios.com

«Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα με»

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 21-08-2018 10:01:42 pm | από nskarmoutsos

Η διελκυστίνδα, «πάνω από το μνήμα μας», μετάθεσης ευθυνών για τα μνημόνια είναι στο φόρτε της, από τον νυν στους τέως και από τους τέως στον νυν, «φαύλος κύκλος».

Διαχρονικός ο μεγάλος «Αριστοφανικός» ποιητής μας Γεώργιος Σουρής τα έχει πει όλα, πριν 100 χρόνια, σε ένα δίστιχο:

«Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς.
Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
»

Συνέχεια του ποιήματος http://astrosparalio.gr/?p=singlearticle&id=8839

Διακοπές για Αστρινούς: να φύγω ή να μείνω;

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 23-08-2012 12:44:57 pm | από nskarmoutsos

·         θα μείνω: για να πας στο κοντινότερο νησί θέλεις στο νερό ένα πεντακοσάρικο μόνο για εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ενώ εδώ; Απλά τις βενζίνες σου για τις γύρω παραλίες, φαί στο πατρικό και κέρασμα στην «Αρμονία».

·         θα φύγω: βαρέθηκα να βλέπω τις ίδιες φάτσες: στη δουλειά, στο δρόμο, στη θάλασσα. Αλλαγή παραστάσεων τώρα!

·         θα μείνω: εδώ τα ξέρω όλα σαν την παλάμη μου: πού να πάω για μπάνιο, πού για φαγητό, πού για ποτό, πού να παρκάρω. Στο ξένο μέρος, αν δεν ξέρεις, κινδυνεύεις από σαλμονέλα, τσούχτρες, αποπροσανατολισμό, σπάσιμο νεύρων και λοιπές ψυχοσωματικές παθήσεις. Για τέτοια είμαστε μέσα στις διακοπές;

·         θα φύγω: δεν θα αντέξω τις ερωτήσεις του τύπου “μα καλά, δεν πήγες πουθενά”, “πάλι εδώ την έβγαλες” κλπ διατυπωμένες με  υπερβάλλοντα οίκτο. Ε ναι λοιπόν, έλειπα για δύο εβδομάδες και άμα λάχει θα ξαναφύγω για να σκάσετε!

·         θα μείνω: μην είμαστε κι αχάριστοι, εδώ το καλοκαίρι είναι συνέχεια διακοπές: η θάλασσα δίπλα, οι καφετέριες και τα μπαράκια το ίδιο. Τι να πουν κι αυτοί που για να κάνουν ένα μπάνιο χρειάζονται μονοήμερη άδεια με προαναχώρηση;

·         θα φύγω: βαρέθηκα οι ‘επισκέπτες’ της πόλης να με αντιμετωπίζουν σαν..ιθαγενή που οφείλει να τους κάνει υποκλίσεις γιατί “αφήνουν τα λεφτά τους στην πόλη” και η μόνη μου έννοια να είναι η όσο γίνεται ανετότερη διαμονή τους. Να ανέχομαι  τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τους, να κοιτάω έντρομος γύρω μου μη με πάρει μπάλα κανένα μοτοποδήλατο ή ποδήλατο ενώ περπατάω αμέριμνος στον πεζόδρομο!! της οδού Ζαφειρόπουλου, να θεωρούν ότι χρήζουν εξυπηρέτησης κατά απόλυτη προτεραιότητα στις καφετέριες και στις ταβέρνες, και οι τουρίστες να με κοιτάζουν σαν σκηνικό της Disneyland. Enough! Θα πάω στη Γαύδο!

Σ.Σ: Διασκευή από το palamidi.gr

«Ξανθή προβιά»…

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 12-07-2018 11:12:03 am | από nskarmoutsos

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Πηγή: tvxs.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις