Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 06-07-2018 04:38:25 pm | από nskarmoutsos

Το γέρικο «κουφάρι» του Κάστρου του Άστρους στέκει ακόμα όρθιο για να θυμίζει «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα» (περί αναστήλωσης).

-Η ανατολική πύλη, 6-7-2018-

*Ο τίτλος είναι από στίχο του Νίκου Γκάτσου

Η Αρκαδία καταρρέει δημογραφικά, οικονομικά...

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 03-07-2018 05:02:36 pm | από nskarmoutsos

Του Παν. Βέμμου

Η δημογραφική κατάρρευση της Αρκαδίας διαπιστώνεται από τα έρημα χωριά και τη κατακόρυφη μείωση των μαθητών στα σχολεία όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και των αστικών και ημιαστικών κέντρων, όπως πρόσφατα επεσήμανε η περιφερειακή εκπαιδευτική διοίκηση. Η «παραγωγική ανασυγκρότηση», η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «μεταρρύθμιση» της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τα τελευταία κούφια λόγια για τον τόπο που όχι μόνο δεν αναστρέφει τη χρόνια οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση του νομού, αλλά επιταχύνει αυτήν την πορεία.

Τα χέρσα χωράφια, η εγκατάλειψη της καλλιέργειας και εκμετάλλευσης των δασών, τα έρημα μαντριά, τα λουκέτα στα μαγαζιά, οι αργές και υπολειτουργούσες βιοτεχνικές μονάδες και η κατάργηση του τραίνου είναι στοιχεία μιας αρνητικά εξελισσόμενης πραγματικότητας. Η ελπίδα που προβάλλεται από την τοπική και κεντρική εξουσία με την ανάπτυξη του τουρισμού δεν αρκεί και δε φθάνει για να αλλάξει τον ρου τον πραγμάτων. Η ραγδαία πτώση των τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων συγχρόνως με τη διάλυση του εμπορικού δικτύου (συνεταιριστικού και ιδιωτικού) και την υποβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας , δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβίωση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Η σχεδιαζόμενη πώληση - χάρισμα - των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης και των μισθών με οδυνηρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Η διαχείριση των σκουπιδιών στο νομό έχει οδηγήσει σε δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που ακόμα κάποιες παράνομα λειτουργούν και καμμιά σχεδόν δεν έχει πραγματικά αποκατασταθεί. Η δε λύση που δρομολογείται, αν τελικά υλοποιηθεί, εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του λαού της Πελ/σου. Οι ληστρικοί όροι της σύμβασης, η κατάργηση της διαλογής στη πηγή που δειλά έχει ξεκινήσει και η προοπτική της καύσης που συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εγκυμονεί μια ζοφερή προοπτική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τη δημιουργία ΧΥΤΑ επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη και της μονάδας βιοαερίου σε τόπο υψηλής παραγωγικότητας στη Μαντινεία γίνεται φανερός ο σχεδιασμός να καταστεί η Αρκαδία ο σκουπιδότοπος της Πελ/σου, της χώρας και της Ευρώπης με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών προϊόντων (κρασιών, τυροκομικών, κρέατος, φρούτων και λαχανικών).

Σ' αυτήν την πολιτική δε χωρά συμβιβασμός. οφείλουμε όχι μόνο να αντιδράσουμε μεμονωμένα για κάθε ζήτημα, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά είναι απαραίτητος και αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης πολιτών και φορέων για μιάν άλλη πολιτική. Μια πολιτική που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και θα δημιουργεί ευκαιρίες οικονομικής δράσης ώστε να αποφευχθεί η δημογραφική και οικονομική κατάρρευση του τόπου.

Το δημογραφικό πρόβλημα και η οικονομία είναι τα κατεξοχήν εθνικά ζητήματα σήμερα. ας ασχοληθούμε μ' αυτά και ας αφήσουμε τους εθνικιστές και φασίστες, που έχουν κάνει επάγγελμα την πατριδοκαπηλία, να ωρύονται για το απώτατο παρελθόν, που ποτέ δεν σεβάστηκαν, για την «καθαρότητα» της φυλής αυτοί που οδήγησαν, την χώρα σε πρωτόγνωρες εθνικές καταστροφές (Μικρά Ασία, Κατοχή, Κύπρος).

ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Ας σεβαστούμε την ιστορία

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 06-06-2018 11:10:37 am | από nskarmoutsos

1. Αίθουσα στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Του Παν. Βέμμου

Η Τρίπολη υπήρξε το στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου. Έντεκα χώροι της πόλης χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής ως φυλακές και κρατητήρια και έξι στον Εμφύλιο πόλεμο (άρθρο του Παν. Βέμμου στα «Αρκαδικά Νέα» Μάιος 2016 με τίτλο «οι φυλακές της Τρίπολης στην Κατοχή και τον Εμφύλιο»). Ο Φασισμός αντέδρασε βίαια για να καταβάλει το πρωτόγνωρο αντιστασιακό κίνημα για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη. Σε περισσότερους από τετρακόσιους ανέρχονται οι εκτελεσμένοι στα όρια της πόλης στη διάρκεια της Κατοχής και πάνω από πεντακόσιοι μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Τρίπολης στην ευρύτερη περιοχή και εκτελέσθηκαν. Στη διάρκεια του Εμφυλίου 257 είναι μόνο οι καταγεγραμμένοι εκτελεσμένοι με αποφάσεις του Στρατοδικείου Τρίπολης και άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των δολοφονημένων από τις παραστρατιωτικές - παρακρατικές οργανώσεις. Οι φυλακισμένοι και στις δύο περιπτώσεις πολλές χιλιάδες. Συγκεκριμένα στα αρχεία της φυλακής της Τρίπολης είναι καταγεγραμμένοι 271 υπόδικοι ως συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής το φθινόπωρο του 1944, 2500 ως υπόδικοι και 2761 ως καταδικασθένετες μόνο στη περίοδο του Εμφυλίου (ΓΑΚ).

Αυτή η ιστορική μνήμη κινδύνευσε να χαθεί, αλλά κόντρα στη λογική της λήθης λειτούργησαν κάποιοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές της αντίστασης που έγραψαν και μίλησαν γι' αυτή την περίοδο. Μια άλλη σημαντική πράξη διάσωσης αυτής της μνήμης, αποτελεί η πρωτοβουλία δικαστών του Πρωτοδικείου Τρίπολης που διέσωσαν τις έξι αίθουσες των φυλακών στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι το 1981. Τότε ο αείμνηστος Γ. Τζανετής Πρόεδρος Πρωτοδικών έκρινε ότι είχε φθάσει το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει γνωστή την ύπαρξη τους, γι' αυτό κάλεσε τον γράφοντα, υποψήφιο του ΚΚΕ στις εκλογές του 1981, και του ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία που πρέπει να διασωθούν. Το θέμα τέθηκε στην καθοδήγηση του ΚΚΕ και αποφασίσθηκε να επιληφθούν της υπόθεσης οι αντιστασιακές οργανώσεις. Πράγματι αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον συμπατριώτη Ευάγγελο Γιαννόπουλο υπουργό τότε της Κυβέρνησης και του έθεσαν το ζήτημα, ο οποίος υποσχέθηκε τη δημιουργία Μουσείου της Αντίστασης στα υπόγεια και τη συντήρηση των αιθουσών.

Ήδη από τη δεκαετία του '90 άρχισαν να επισκέπτονται το χώρο με πρωτοβουλία εκ/ κων σχολεία, αλλά και πολίτες και με δημοσιεύματα έγιναν τα υπόγεια ευρύτερα γνωστά. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει ένας θάλαμος να γίνουν τουαλέτες και δύο ακόμα να βαφτούν, αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές μόνο στον Εμφύλιο. Οι άλλες τρεις αίθουσες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως φυλακές τόσο στην Κατοχή (δύο ανδρών και ένας γυναικών) όσο και στον Εμφύλιο παρέμειναν άθικτες. Τα παραπάνω μαρτυρούν ο Τάσος Μουκάκης και Ηλίας Ρέβελας που υπήρξαν κρατούμενοι στη διάρκεια της Κατοχής στα υπόγεια. Ένα άλλο στοιχεί που επιβεβαιώνει την ύπαρξη θαλάμου γυναικών είναι ότι στους εκτελεσμένους την Πρωτομαγιά του '44 στον Αγιο-Θανάση συγκαταλέγονται και τέσσερες γυναίκες. Είναι δε ιστορικά βεβαιωμένο ότι και οι 40 ήσαν κρατούμενοι των Ταγματασφαλιτών στα υπόγεια, όπου στο ίδιο κτήριο ήταν και το αρχηγείο τους. Την ίδια άποψη έχει σήμερα και η οικογένεια της Καίτης Μιχαλοπούλου, Τριπολιτσιώτισσας, μιάς εκ των εκτελεσμένων γυναικών.

Όλα αυτά τα χρόνια φορείς και πολίτες επεσήμαναν την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του χώρου αυτού ως ιδιαίτερα σημαντικού μνημείου της σύγχρονης ιστορίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά και μόνο τα κόμματα ΚΚΕ, Συνασπισμό της Αριστεράς, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, την ΕΛΜΕ Αρκαδίας, την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελ/σου, το Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, το Αρκάδων Κοινόν, πρόσφατα δε τα ΑΣΚΙ κ.α. Από τους πολίτες αναφέρω τα ιστορικά στελέχη της Αντίστασης Μ. Γλέζο, Ε. Μαχαίρα, Α. Πετρονώτη κ.α.

Πρόσφατα παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Τρίπολης δύο θάλαμοι με σκοπό να συντηρηθούν και να γίνουν επισκέψιμοι, πράγμα το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα δεν εκπληρώνει, όμως, το αίτημα συνολικά να γίνουν τα υπόγεια Μουσείο της Αντίστασης που θα σώζει όλα τα στοιχεία και θα επιτρέπει να γίνονται εκδηλώσεις μνήμης. Αποτελεί απορίας άξιον γιατί εξαιρέθηκε ο θάλαμος των γυναικών, που σώζονται και στοιχεία της περιόδου του Εμφυλίου και οι άλλοι δύο θάλαμοι όταν μάλιστα υπάρχει η γνωμοδότηση της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων (Τμήμα Πάτρας) ότι μπορεί να αφαιρεθεί το επίχρισμα και να εμφανισθούν ξανά τα στοιχεία που υπάρχουν.

Το 1982 αναγνωρίσθηκε από την Πολιτεία η Εθνική Αντίσταση, το δε 1989 έγινε αποδεκτή ως Εμφύλιος η χρονική περίοδος 1944-49. Παρά το γεγονός αυτό τα υπόγεια αγνοήθηκαν ως μνημείο αυτών των περιόδων, είναι καιρός πια να μη μείνουμε στα λόγια...

Τρίπολη Μάιος 2018

2. Ζωγραφιά στον τοίχο από τον Τ. Αλεβίζο

3. Μήνυμα κρατούμενου στους τοίχους του υπογείου

4. Η προκήρυξη που ρίχτηκε από αεροπλάνα την 1η Μαΐου 1944 για την εκτέλεση των 200ων κομμουνιστών στην Καισαριανή και των 40 στο Αγ. Θανάση στην Τρίπολη. (αρχείο Τάσου Μουκάκη)

5. Εικονίζονται από δεξιά προς αριστερά: Μανώλης Γλέζος, Ευάγγελος Μαχαίρας και Ανδρέας Κωτσιόπουλος στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου.

(φωτογραφία Αργύρη Πετρονώτη)

Θάνατος στη λογική του καριόλη

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 29-05-2017 09:38:45 am | από nskarmoutsos

Του Μανώλη Ρασούλη

Ο τίτλος δεν εννοεί: θάνατος στον καριόλη.
Στη λογική του καριόλη .Αυτό είναι ο χειρότερος θάνατος για τον καριόλη.
Ήσυχα κοιμάται η πόλη
Κι όμως αλυχτά η λογική του καριόλη
Μα για ποιόν καριόλη πρόκειται;
Τώρα οι υπεύθυνες κι ένοχες εξουσίες τον λένε άσωτο.
Ο άσωτος είχε έναν μη άσωτο πατέρα. Που όταν ξεασώτεψε κι επέστρεψε, ο πάτερ φιμίλιας έσφαξε τον ταύρο τον σιτευτό.
Τούτος ο άσωτος ο greek ποιόν έχει πατέρα για να τον συγχωρέσει;
Ο ίδιος ο πατέρας του ήτανε μπερμπάντης κι άχρηστος οπότε ο γκρίκ πήρε το στιλ του.
Παρ΄τον έναν, χτύπα τον άλλον.
Όμως ας μη τα μηδενίζουμε όλα.
Θα μπορούσαμε να πούμε συμβιβαστικά: συγχώρεσε τον, δεν ξέρει τι κάνει. Αγνοεί η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του.Κι όμως ο καριόλης είναι καριόλης.
Έκ γενετής; Μπορεί.
Πολλοί καριόληδες γεννούν την καριολαρία.
Η οποία κάνει μετάσταση παντού. Το ΄χα πεί: αυτή η λογική θα καταστρέψει τη χώρα. Την Ευρώπη. Τον πλανήτη.
Ήδη φαίνονται τ΄αποτελέσματα. Και τ΄αποτέλεσμα μετράει. Καταβρόχθισε το μέτρο.
Σαν όν δε μετράει.Κι έγινε μάζα.Κι έγινε μπάζα. Χειρότερα κι απο την Αϊτή. Πλάκωσε τους αθώους κάτω απ΄ τα ερείπια. Κατάστρεψε την προλεταριακή κουλτούρα, κατάστρεψε την αστική κουλτούρα. Έβγαλε εσαεί τους όρχεις του όξω προς κοινή θέα. Απο βαθειά εκδίκηση. Γιατί μικρός ήταν φτωχός.Και τώρα βρέθηκε με καταθέσεις. Ο γαμάω.
Οι αρχαίοι Έλληνες φτιάξανε τον άριστο, οι φεουδάρχες τον ιππότη, οι αστοί τον τζέντλμαν, οι μεταδικτατορικοί ρωμιοί έφτιαξαν τον γαμάω. Στα παπάρια του. Κατάντησε την πιο ωραία και ιστορική χώρα ένα γραψαρχιδιστάν.
Και το΄χε πεί ο Τρότσκι: «το αποκρουστικότερο πλάσμα στον κόσμο είναι ο μικροαστός στην αρχική του συσσώρευση.
Σάμπως είχαμε κι αστούς;
Ούτε πλούσιους.
Πλουτοκράτες. Αρχιδομούνια.
Εδώ,ναι εδώ, η μητρόπολις των έτσι και στουπέτσι.
Σφάζονται στα γήπεδα. Ποιοί;
Οι εκτελεστές.
Οι ηθικοί αυτουργοί τα βράδια στα σκυλάδικα σου λένε: «πάρτα, αλλά θέλω το τάδε πιπίνι». «Μάλιστα αφεντικό» ακούγεται η υπόκλησις του γιουβέτσι.
Χορεύουν ημίγυμνα τα ρωσοδούλια, και οι όρχεις των έτσι νάααα.
Τώρα λέν δεν υπάρχει σάλιο.
Και τους σοδομούν χωρίς σάλιο.
Ποιοί; Οι γαμάω.
Βάσει τίνος;
Της λογικής του καριόλη.
Ο μέσος έλλην ανθρωπάκος άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα εννοεί!
Εννοείται.
Όμως μας έχει μείνει ακόμα η γκρίκ σάλατ. Η μεγαλοφυής σύλληψη που κόβεις ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι κι άντε φέτα και τ’ανακατεύεις. Κανείς πρίν δεν το ΄χε σκεφτεί. Μόνο οι γκρικς.
Κι έτσι τέλειωσε ένα υπέροχο έπος: ο Ζόρμπα.
Ελύτης: βραβείο. Σεφέρης: βραβείο. Θοδωράκης: βραβείο. Χατζιδάκις: βραβείο.
Τώρα γιουροβίζο in greenglish.
Λέει δεν έχει λεφτά. Λέει δεν του δανείζει η παγκόσμια αγορά.
Με τόκους σε πριαπισμό. Κι όλα τα λεφτά του ΄80-΄90 που πήγαν; Πήγαν εκεί που πάει η αγάπη όταν πεθαίνει.
Τη δεκαετία που δεν μου πέταγαν ούτε ψίχουλα. Εμένα που ήξερα απο αγάπη.
Live.
Τώρα κρυμένοι στο ποτάμι ανασαίνουν με καλάμι.
Κι ακαρτερούν στις ρούγες πότε θα πέσουν τα κόνδιλα σαν το μάννα.
Κι όρχεις όξω. Πρός επίδειξη.
Τις μπέρδεψαν με τις ορχιδέες.
Εν κατακλείδι - αν και το θέμα (ανάθεμα) χρίζει διατριβών και κειμένων- αν θέλουμε να μιλήσουμε για ζωή, να αναστήσουμε τη ζωή ας φωνάξουμε με ψυχή (βαθιά και ρηχά) και φωνή: Θάνατος στη λογική του καριόλη.
Θάνατος.

* Το κείμενο είναι ένα από τα τελευταία (Φεβρουάριος 2010) που ανάρτησε στο blog του ο Μανώλης Ρασούλης πριν φύγει από τη ζωή.

Πηγή: tvxs.gr

ΚΚΕ Αρκαδίας: Για τα 73 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 09-05-2018 09:43:32 am | από nskarmoutsos

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει…» (Ε. Χέμινγουεϊ)

Τιμάμε την 9η Μάη, που είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όσων επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, και την 100χρονη ζωή και δράση του. Αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του λαού μας, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών Οργανώσεων, δίνοντας τα καλύτερα παιδιά του για τη λευτεριά από τους ναζί κατακτητές, για μια καλύτερη ζωή.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν και αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Καθοριστικός παράγοντας που όξυνε περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ήταν η ύπαρξη της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών). Κοινός στόχος όλων των καπιταλιστικών κρατών, φασιστικών και μη, ήταν η συντριβή, του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.

Σήμερα, 73 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με “εμπορικούς πολέμους”, αντιλαϊκά μέτρα, με εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί παρασέρνει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ' αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά της "λείας".

Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη και τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού ήταν κορυφαία, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη

στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ' αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο λαϊκό στρατό.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Μέρα της Ευρώπης”, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα απαγορεύονται σε μια σειρά από χώρες, αγωνιστές διώκονται, ενώ την ίδια στιγμή αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες.

Στο παιχνίδι της παραχάραξης συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς συγχέει σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με τη “Μέρα της ΕΕ”. Προσπαθεί να πείσει το λαό όχι μόνο ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ είναι μονόδρομος, αλλά κι ότι μπορεί να διορθωθεί με διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει δήθεν "στις καλές της ρίζες".

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Τα φασιστικά – ναζιστικά κόμματα αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει τον φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Απέδειξε ότι η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενάντια στην ξένη εισβολή και κατοχή είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με εργατική εξουσία, για να εκλείψουν οριστικά οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ' τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Είμαστε πεισμένοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων και νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα. Αταλάντευτα συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, για την οριστική νίκη των Λαών.

ΤΡΙΠΟΛΗ 9/5/2018 

Κατάντια!!

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 05-05-2018 03:49:27 pm | από nskarmoutsos

Αναγνώστρια μας έστειλε τη φωτογραφία, η Σημαία, θεός να την κάνει, βρίσκεται στην «Ακτή Καλλιστώ» στο Παράλιο Άστρος.

(5-5-2018)

«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τας να κλαις»

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 23-04-2018 03:40:51 pm | από nskarmoutsos

Μια παλιοκαιρίτικη εικόνα (πιθανόν της δεκαετίας του 80) του «Μύλου» της Παραλίας Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας, που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η «Εφημερίδα των Συντακτών», σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα: Νοσταλγία, πίκρα, θυμό και αηδία!!

Πως έχει καταντήσει ο «Μύλος» σήμερα

Για πολλοστή φορά το Παράλιο Άστρος χωρίς ταχυδρομείο

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 20-04-2018 03:07:59 pm | από nskarmoutsos

Από τις 10 Απριλίου 2018 το Παράλιο Άστρος έμεινε ξανά χωρίς ταχυδρομείο (ΕΛΤΑ), καθώς ο ιδιώτης που εξυπηρετούσε δεν ανανέωσε τη σύμβαση του.

Τη διανομή την  έχουν αναλάβει υπάλληλοι από τα ΕΛΤΑ Άστρους, πετώντας!!! την αλληλογραφία όπου βρουν σε σκάλες, σε αυλές κλπ

Υ.Σ: Οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ αλλά και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δεν «συγκινούνται» που ξεμείναμε χωρίς ταχυδρομείο;

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ: Να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα τον "Ιερό Χώρο" της Β' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 05-04-2018 06:03:25 pm | από nskarmoutsos

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Το  κλειδοαμπάρωμα  της  ντροπής:  Δεν  υπήρξε  ποτέ  απόφαση  να  κλείσει  O “Iερός Χώρος ” της Β” Εθνοσυνέλευσης  των  Ελλήνων  από  την  αρμοδία  αρχή  του  Υπουργείου  Πολιτισμού .

Την 13η Απριλίου 2018 εορτάζουμε την την “ Β' εν Άστρει Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων” .Θέλουμε να ρωτήσουμε  τους συμπατριώτες μας, όσους θέλουν και μπορούν ,να εκτυπώσουν  την ακόλουθη απαίτηση προς το ΥΠΠΟΑ και να την δόσουν στους  παρευρισκομένους συμπολίτες μας,  αλλά οπωσδήποτε κσι στους διακεκριμένους. Θα βρούμε το τρόπο να τις συγκετρώσουμε αργότερα , ίσως στο Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Άστρους, θα βοηθήσουν πολύ στη προσπάθεια μας

Λάθη κάνουμε όλοι μας , περισσότερα αυτοί που κάνουν έργα και δεν κρίνουν τους αλλους, αλλά είναι καιρός  να μην επιμένουμε στα ίδια λάθη, να διορθώσουμε τα λάθη μας και όλοι ενωμένοι να απαιτήσουμε από το ΥΠΠΟΑ να μας δόσει αυτά που μας ανήκουν .Αργά η γήγορα  θα τα πάρουμε  όλα πίσω , σας παρακαλούμε βοηθήστε μας.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ  ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ :Να ανοίξει  οριστικά και αμετάκλητα τον "Ιερό Χώρο" της Β' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Απαιτούμε τα κάτωθι:

1)Το ΥΠΠΟΑ πρέπει να αποφασίσει αμέσως, όχι μετά δέκα χρόνια  τι θα κάνει για τον "Ιερό Χώρο “  της Β' Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων, το προαύλιο της Σχολής Καρυτσιώτη, ( του Μουσείο Άστρους) και  το αρχαιογικό Μουσείο Άστρους , η τοπικη κοινωνία  υπομονετικά περιμένει  για αυτά που της ανήκουν. 

2)Το ΥΠΠΟΑ πρέπει να ανακοινώσει  δημόσια την θέση  του , που πρέπει να είναι δικαιολογημένη με επιχειρήματα  για τα καινούργια δεδομένα  και να μην  είναι αντίθετη στις βασικές του αρχές  ,  που πρέπει να γίνει μόνο από τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΠΟΑ με βάση τους κανονισμούς του ΥΠΠΟΑ ,αν θα κρατήσει  κλειστό και  μη προσβάσιμο στους επισκέπτες  για τα επόμενα  δέκα η διακόσια χρόνια τον "Ιερό Χώρο “  της Β' Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων.

3)Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανοίξει  οριστικά και αμετάκλητα τον "Ιερό Χώρο" της Β' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, δεν χρειάζονται φύλακες σε αυτό τον χώρο, όπως δεν υπήρχαν φύλακες τα τελευταία διακόσια χρόνια, ο χώρος είναι εδώ  σεμνός και επιβλητικός, είναι μουσείο  από μόνος του.

4)Απαιτουμε  το υπουργείο να ανοίξει σύντομα το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους .

 

Όνομα .............................................................................................

 

……………………………………………………………………

 

Υπογραφή............................................................................

Ημερομηνία .........

 

Ευρωπαϊκή (κατά φαντασίαν) Ένωση

Κατηγορία Σχόλια | Αναρτήθηκε 04-04-2018 09:36:00 am | από nskarmoutsos

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μόλις λίγες μέρες έχουν περάσει από την τελευταία σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα, όπου εγκρίθηκαν επιπλέον κονδύλια 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος με αντάλλαγμα να παραμείνουν κλειστές οι ροές μετακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη – και την Ελλάδα βεβαίως. Κι όμως, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πολλά φαίνεται ότι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

● Από τη μια η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα καθ’ όλο το πρώτο τρίμηνο του 2018 εμφανίζει σημαντική αύξηση και με την πάροδο του χρόνου υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε, ακόμη μια φορά, πολύ δύσκολες καταστάσεις.

● Από την άλλη, σύμφωνα με το «Spiegel», πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, παρ’ ότι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να συγκρατηθούν μετανάστες και πρόσφυγες έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα, διαφωνούν με την καταβολή του ποσοστού τους στη χρηματική ενίσχυση της Άγκυρας.

Στην ίδια σύνοδο του ονομαστού βουλγαρικού θερέτρου ακούσαμε τις ευγενείς και έμμεσες υποδείξεις προς την Τουρκία περί αποφυγής προκλητικών ενεργειών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εις βάρος Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και τη δυσφορία των Τουσκ και Γιούνκερ για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. σε τουρκικές φυλακές. Ε, και λοιπόν;

Από την επομένη κιόλας – παρά την έγκριση των νέων κονδυλίων – η Τουρκία φρόντισε να καταδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα... μέζεα του στεατοπυγικού υποσυστήματος του προέδρου Ερντογάν είναι το πεδίο στο οποίο κατά κανόνα εγγράφονται αυτού του είδους οι ευρωπαϊκές υποδείξεις. Έτσι, το μεν δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτών, το δε Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας ξεκαθάρισε προς πάντα ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Όσο για τις επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο, λεκτικές ή έμπρακτες, αυτές κλιμακώνονται διαρκώς.

Ακόμη μια φορά λοιπόν η Ευρωπαϊκή (κατά φαντασίαν) Ένωση αποδεικνύει την αδυναμία της να συμπεριφερθεί ως ενιαία οντότητα, ικανή να επιβάλει τη θέλησή της. Αυτή η χαλαρή ένωση κρατών σε αμιγώς οικονομική βάση, η οποία, διά των μνημονίων και των περικοπών, αγνοώντας πλήρως τον γεωστρατηγικό παράγοντα, συνέβαλε τα μέγιστα, μεταξύ πολλών άλλων, στη μείωση της αμυντικής μας ικανότητας, τώρα αντιλαμβάνεται και η ίδια ότι αδυνατεί πλήρως να διαδραματίσει οποιονδήποτε σοβαρό – και αντάξιο του οικονομικού της μεγέθους – ρόλο.

Ακόμη μια φορά λοιπόν η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει η ίδια να σχεδιάσει την αμυντική και εξωτερική της πολιτική χωρίς να περιμένει σωτήρες.

Πηγή: topontiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις