Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Στεμνίτσα, στη σκιά του Μαινάλου

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 12-10-2013 09:04:22 am | από nskarmoutsos

Σε απόσταση  45 χιλ. δυτικά της Τρίπολης βρίσκεται η Στεμνίτσα, ή Υψούς, ένα γραφικότατο ορεινό χωριό, από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας και σε υψόμετρο 1100μ, γοητεύει με την παραδοσιακή  αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.

Με πλουσιότατη παράδοση και σημαντικότατη ιστορία, η Στεμνίτσα αποτελεί μαζί με τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα κεντρικό πόλο έλξης σε ολόκληρη την περιοχή του Μαινάλου. Ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας. Η φυσική θέση του χωριού ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και του φαραγγιού του Λούσιου, η γραφικότητά του και η γειτνίασή του με τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, το καθιστούν ιδεώδη τόπο για χειμερινές διακοπές και παραθεριστικό κέντρο. Στο χωριό λειτουργεί ξενοδοχείο, ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα διοργανώνονται σημαντικά συνέδρια περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Η ιστορία της Στεμνίτσας αρχίζει στα βάθη των αιώνων με το όνομα Υψούς, που διατηρεί ως τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα. Η λέξη Στεμνίτσα έχει σλαβική ρίζα και σημαίνει δασώδης περιοχή. Από την περιοχή περνούν διαδοχικά οι Σλάβοι, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι. Η ακμή της πόλης αρχίζει κατά την τουρκοκρατία. Εδώ κατέφευγαν σημαντικές οικογένειες από άλλα μέρη για να αποφύγουν τον κατακτητή, μιας και το ορεινό και απόκρημνο έδαφος δυσκόλευε την πρόσβαση.

Η Στεμνίτσα  εντυπωσιάζει και με τις πολλές παλιές και σημαντικότατες μεταβυζαντινές εκκλησίες της (18) που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αιώνας), οι Τρεις Ιεράρχες (17ος αιώνας), ο ’γιας Νικόλαος (14ος αιώνας) και η Παναγία η Μπαφέρω (12ος αιώνας) πάνω στο ύψωμα "Κάστρο" που δεσπόζει στον οικισμό. Στο ύψωμα αυτό υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο. Γραφικό καλντερίμι οδηγεί από την κεντρική πλατεία στην κορυφή του, που έχει έξοχη θέα προς το χωριό και στο φαράγγι του Λούσιου. Εκεί βρίσκεται ηρώο αφιερωμένο στους αγωνιστές του 21 από την περιοχή.  Η γειτονιά του Κάστρου έχει πολλά γραφικά σπίτια, όπως και σπίτια επωνύμων Στεμνιτσιωτών (οικία Ροϊλού κ.ά.).

Στο χωριό υπάρχει πλουσιότατο λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζή (του 18ου αιώνα) και περιέχε αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως και το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο. Στην όμορφη κεντρική πλατεία το χωριού δεσπόζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένο από λευκή πελεκητή πέτρα και χτισμένο το 1877. Την βυζαντινή περίοδο η Στεμνίτσα γνώρισε ιδιαίτερη ακμή όταν άνθισε εκεί η βιοτεχνία κατασκευής καμπάνας. Στα χρόια της Τουρκοκρατίας υο φαράγγι του Λούσιου, με τα ασκηταριά, τις μονές και τις σπηλιές του είναι το μόνιμο καταφύγιο για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής. Το 1779 οι Τούρκοι κάνουν επιδρομή στη Στεμνίτσα. Θρυλική έχει μείνει η διαφυγή των Στεμνιτσιωτών στη Μονή Προδρόμου και η διάσωσή τους με τη βοήθεια της Παναγίας, εκεί που υπάρχει ακόμα η διάτρητη από τα βόλια του εχθρού πόρτα στην πύλη της Ιεράς Μονής. Η Στεμνίτσα διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της. Κατά τη συνέλευση των Καλτεζών εκλέγεται έδρα της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας και το καλοκαίρι του 1821 συνέρχεται εκεί η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία. Η Γερουσία συνεδρίασε σε ένα κελί της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό. Η Στεμνίτσα ήταν η πατρίδα πολλών προσωπικοτήτων του αγώνα του 1821. Υπήρξε επίσης αγαπημένο καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και γενέτειρα του Ιωάννη (Γενναίου) Κολοκοτρώνη. Εδώ αποσύρθηκε ο Γέρος του Μοριά για μια περίοδο μετά το θάνατο του γιου του Πάνου στην εμφύλια διαμάχη. Οι κάτοικοί της συμπαραστάθηκαν θερμά στον Θ. Κολοκοτρώνη και σχημάτισαν σώμα με οπλαρχηγούς τους Κ. Αλεξανδρόπουλο και αδελφούς Ροϊλο.

Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ανάγκασε τους κατοίκους να στραφούν προς τη βιοτεχνία. Χρυσικοί, ασημικοί, μπρουτζάδες, καμπανάδες, κουδουνάδες, καταρτζήδες (κατασκευαστές και επισκευαστές κανταριών), χαλκωματάδες, ντουφεξήδες, σιδεράδες, γανωματήδες και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνίτες επεξεργάζονται το χαλκό, το μπρούτζο, το χρυσό και το ασήμι. Πολλοί γνωστοί χρυσοχόοι κατάγονται από εδώ. Η τέχνη της αρχυροχρυσοχοΐας διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (διετούς φοίτησης) η οποία στεγάζεται σε όμορφο πετρόκτιστο και καλοσυντηρημένο κτίριο (τηλ. 0710-81227), όπου φοιτούν αρκετοί μαθητές. Την παράδοση αυτή συνεχίζουν επίσης καταστήματα και εργαστήρια αργυροτεχνίας που λειτουργούν στην κωμόπολη.

Η Στεμνίτσα φημίζεται επίσης για τα τοπικά γλυκά (μπουρέκια, δίπλες κλπ) και ζυμαρικά, που πωλούνται σε κεντρικά καταστήματα. Η κωμόπολη διαθέτει σήμερα άρτια υποδομή για τη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες.

Από τη Στεμνίτσα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι του Λούσιου και το βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, με τις αξιόλογες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα και με σημαντική βιβλιοθήκη, που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε πανέμορφη τοποθεσία, όπως και τις πηγές των Αθανάτων, όπου σύμφωνα με τον Παυσανία,  λούστηκε μικρός ο Δίας. Στη περιοχή οδηγεί αμαξιτός δρόμος λίγο έξω από το χωριό. 

Στη Στεμνίτσα φθάνει κανείς από τη Βυτίνα, μέσω Δημητσάνας (7 χιλ.), ή από την Τρίπολη διανύοντας την περιοχή του Φαλάνθου. Και οι δύο διαδρομές είναι υπέροχες. Κοντά στο χωριό και προς στην κατεύθυνση της Τρίπολης απλώνεται το ελατόδασος του Μαινάλου, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Λιμποβίσι και το Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας. Κοντά στη Στεμνίτσα βρίσκεται επίσης το Ελληνικό, από όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Αρχαία Γόρτυνα.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Στεμνίτσα = 110 χιλιόμετρα, βλέπε το χάρτη εδώ.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας προτιμούν οι ξένοι τουρίστες και πόσα ξοδεύουν

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-10-2017 09:16:47 am | από nskarmoutsos

«Ποιος πάει πού; Πού μένει; Πόσα ξοδεύει;» είναι ο τίτλος μελέτης για τον εισερχόμενο τουρισμό ανά Περιφέρεια και αγορά που δημοσιεύει το SETE Intelligence.

Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Λόγω των διαφορετικών αγορών που δέχεται η κάθε Περιφέρεια και του διαφορετικού προφίλ των επισκεπτών, αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων.

Σε εισπράξεις επίσης υπερτερεί η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 82% των επισκέψεων (28,4 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190,4 εκ.) και το 88% των Εισπράξεων (€ 12,7 δισ.).

Από την ανάλυση των αγορών, είναι εντυπωσιακή η παρουσία της γερμανικής και της βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, ειδικά με όρους διανυκτερεύσεων και εισπράξεων: δεν υπάρχει ούτε μία Περιφέρεια που τουλάχιστον η μία από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας.

Μάλιστα σε οχτώ Περιφέρειες συγκαταλέγονται και οι δύο αγορές στο top-3. Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές είναι η βρετανική, η αμερικάνικη και η κυπριακή. Επιπλέον, στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες – στην Κεντρική Μακεδονία και οι 3. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία προέρχεται το 39,4% των Επισκέψεων, το 47,8% των Διανυκτερεύσεων και το 50,3% των Εισπράξεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει η εικόνα που αναδεικνύεται από την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης: δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και Μέση Διάρκεια Παραμονής. Οι Περιφέρειες που κατεξοχήν δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες.

Πηγή: enikos.gr

Σπήλαιο Κάψια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-10-2013 08:51:43 am | από nskarmoutsos

Μπορεί ένα σπήλαιο ν’  αποτελέσει αφορμή για εκδρομή; Αναλόγως τα γούστα. Αν λοιπόν συμφωνείτε για εξερεύνηση διαβάστε παρακάτω και  ετοιμαστείτε για  το σπήλαιο Κάψια στο ομώνυμο χωριό της Μαντινείας μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 15 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην Κάψια - στην περιοχή της Μαντινείας την "Πολυάμπελο χώρα" του Ομήρου, την  πατρίδα του μοσχοφίλερο ή αλλιώς την «Αλσατία της Ελλάδας» - βρίσκεται το σημαντικό αυτό σπήλαιο για την χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι  ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των  10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας. Στο σπήλαιο κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν σε πλημμύρα κατά τους ιστορικούς χρόνους και πήλινα αντικείμενα.

Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κόκκινοι, κίτρινοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και πρασινογάλανες αποχρώσεις στα τοιχώματα μαγεύουν τον επισκέπτη και κόβουν την ανάσα.  Ο φωτισμός και η χάραξη των μονοπατιών, είναι εξαιρετικά και για την  ξενάγηση θα υπολογίσετε  είκοσι πέντε λεπτά.  Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου αποτελείται από δυο αίθουσες. Την «αίθουσα των θαυμασίων»  και την «αίθουσα των οστών».

Μια και θα βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε και μικρές οινοποιητικές μονάδες στην Κάψια, κάποιες απ’ αυτές και βιολογικές. Στην περιοχή άλλωστε γνωρίζουν την τέχνη του οίνου από την αρχαιότητα.  Το κρασί και οι τοπικοί μεζέδες στην ταβέρνα του χωριού συγκλονιστική εμπειρία για τον ουρανίσκο.  Στην Κάψια λειτουργεί ξενώνας υψηλών προδιαγραφών.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την  Βυτίνα, το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας, τμήματα του ναού του Διός, του Βουλευτηρίου και της Αγοράς.

Πηγή: moriasnow.gr

Διακοπές: Όνειρο θερινής νυκτός για τους μισούς Έλληνες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 23-09-2017 10:08:54 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Για τους μισούς σχεδόν Έλληνες, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, το 45% των πολιτών  δηλώνουν ότι δεν πραγματοποίησαν φέτος καλοκαιρινές διακοπές.

Ακόμα και μεταξύ των νέων ηλικίας 17 - 34 ετών, ένας στους τρεις (33%) δεν πήγε διακοπές φέτος το καλοκαίρι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα ηλικίας  55 - 70 ετών διπλασιάζεται φτάνοντας στο 68%. Καθόλου τυχαία, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν πήγαν κάπου για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, φτάνει στο 65% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού κάτω από 5.000 Ευρώ, ενώ στον αντίποδα σε άτομα με ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού πάνω από 30.000 Ευρώ το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 9%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία (72%) όσων δεν πήγαν φέτος το καλοκαίρι διακοπές, επικαλούνται οικονομικούς λόγους, κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό όσων δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές και ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έκαναν καλοκαιρινές διακοπές φέτος (το 2017), είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έκαναν διακοπές πέρυσι, κάτι που ενδεχομένως δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση στο δείκτη αυτό, που συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Για την πλειοψηφία (58%) όσων εκ των ερωτηθέντων πήγαν φέτος καλοκαιρινές διακοπές, η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες συνολικά - μάλιστα για το 21% οι διακοπές διήρκεσαν μέχρι 5 ημέρες. Ωστόσο, ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών φτάνει τις 13 ημέρες, ενώ για το 20% όσων πήγαν διακοπές, η διάρκειά τους ξεπέρασε το δεκαπεν-θήμερο. Διαφαίνεται κι εδώ έντονα το χάσμα μεταξύ όσων εξακολουθούν να διαθέτουν σχετική οικονομική άνεση και των στρωμάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες εισοδηματικές δυσκολίες…συνέχεια

Σαλάτα «Ξου»...

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 20-08-2013 12:11:02 pm | από nskarmoutsos

Κάποτε το Τολό έσφυζε από κόσμο. Στη δεκαετία του 1980 ήταν ένα από τα πιο in μέρη της Αργολίδας, αν όχι ολόκληρης της Πελοποννήσου. Σημείο στο χάρτη για τους «επιδρομείς» της Επιδαύρου που ήθελαν να «κλέψουν» μια βραδιά παραπάνω οπότε εκεί διανυκτέρευαν. 

Μπάνιο, φύση, θέα αλλά και υπέροχα σημεία για εξόδους. Τι να πρωτοθυμηθείς από εκείνη την εποχή στο Τολό; Rainbow, Sunrise, Johnny's Bar, Memory, Γορίλας.
Το χρήμα έρεε άπλετο. Το ίδιο και η όρεξη για δουλειά.
Σήμερα τι υπάρχει άραγε στο Τολό; Oχι πολλά. Αν περάσεις από εκεί θα νιώσεις απέραντη θλίψη. Το μέρος είναι ξεπεσμένο, ξεχασμένο, γερασμένο και μίζερο. Ζει από το Σαββατοκύριακα.
Μαθαίνω από ανθρώπους της περιοχής ότι το Τολό, είναι ένας τόπος που κατάφερε σπαθί του να… διώξει μόνος του κόσμο. Τους παλιούς πελάτες του. Τους Αγγλους, τους Γάλλους και τους Γερμανούς μεμονωμένους τουρίστες που έδωσαν την θέση τους στον φτηνό τουρισμό των πακέτων των 100 ευρώ. Με φακές και φασολάδα για δείπνο. Σήμερα, το Τολό είναι ένας καλός τόπος για να αγοράζουν ελιές και οπωρικά και να τις πηγαίνουν πίσω στην πατρίδα τους!
Ενδεχομένως η σαλάτα ξου που κυκλοφορεί σαν έκφραση στο Τολό να μην είναι χαρακτηριστικό μόνον του Τολού αλλά να κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξού όπως ξένος. Η διαφορά είναι τρία ευρώ. Οκτώ κάνει η ξου, πέντε η ελληνική. Με αυτή την μπακαλίστικη νοοτροπία σήμερα, μπορείς να πας μπροστά;

Πηγή: tovima.gr

Πόσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια που πραγματοποιούν

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 16-08-2017 09:47:46 am | από nskarmoutsos

Η μέση δαπάνη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους το 2015 διαμορφώθηκε στα 287,35 ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat. Η μέση δαπάνη των κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε στα 320 ευρώ. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Μάλτας ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι τους. Αναλυτικά, η υψηλότερη μέση δαπάνη καταγράφηκε στα ταξίδια των κατοίκων του Λουξεμβούργου η οποία έφθασε στα 740 ευρώ. Οι κάτοικοι της Αυστρίας ξόδεψαν κατά μέσον όρο 610 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους ενώ οι κάτοικοι της Μάλτας 590 ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα ξόδεψαν στις διακοπές οι Λετονοί καθώς η μέση ταξιδιωτική τους δαπάνη έφθασε τα 116,83 ευρώ.

Πάντως, αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πολύ μεγάλη μείωση που εμφανίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2005 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη των ξένων στην Ελλάδα έφθανε στα 745,7 ευρώ, το 2010 έπεσε στα 640,4 ευρώ και το 2015 στα 540,9 ευρώ. Η χειρότερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τουρισμού καταγράφηκε το 2016, οπότε η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 470,5 ευρώ. Επιπλέον, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου φέτος, η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,5% και περιορίστηκε στα 430,4 ευρώ. Σε ανταγωνιστικούς προς τη χώρα μας προορισμούς η μέση ταξιδιωτική δαπάνη κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τον περασμένο Μάιο έφθασε τα 987 ευρώ. Επίσης, στην Κύπρο η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφθασε τον Απρίλιο στα 662,06 ευρώ.

Η Ελλάδα φέτος, μετά την αποτυχημένη περυσινή τουριστική σεζόν, οπότε τα έσοδα μειώθηκαν κατά 919 εκατ. σε σχέση με το 2015, εκτιμάται ότι θα επανέλθει στη λίστα των διεθνών προορισμών με αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 14 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Μέτρο σύγκρισης

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 11-08-2017 10:56:08 am | από nskarmoutsos

Νο 1.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την κεντρική ακτή του Παραλίου Άστρους σε δύο διαφορετικές χρονιές:

Α) Νο 1. Κυριακή 7-8-2016

Β) Νο 2. Κυριακή 6-8-2017

Υ.Σ: Στη φετινή φωτογραφία (2017) οι λουόμενοι είναι εμφανώς πολύ περισσότεροι απ’ ότι του 2016.

Νο 2. 

Προσβάσιμος τουρισμός για όλους

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 07-08-2015 11:39:29 pm | από nskarmoutsos

Περίοδος καλοκαιρινών διακοπών και όσοι μπορούν ακόμα να τις κάνουν, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιλέξουν το μέρος και να απαντήσουν στο ερώτημα: βουνό ή θάλασσα, ώστε να ξεκουραστούν και να «φορτώσουν τις μπαταρίες» σώματος και ψυχής. Είναι όμως εξίσου εύκολο για τα άτομα με αναπηρίες να αποδράσουν και να επισκεφτούν όποιο μέρος επιθυμούν, ανεμπόδιστα; Έχουν τις ίδιες επιλογές και ισότιμες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας;

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναφέρουμε κάποια δεδομένα για το θέμα «Τουρισμός και άτομα με αναπηρίες». Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες αναφέρει ρητά, ότι η πρόσβαση στον τουρισμό είναι δικαίωμα που εξασφαλίζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Δυστυχώς στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των αναγκών για πρόσβαση και των προσφερομένων υπηρεσιών πρόσβασης. Τα προβλήματα προσβασιμότητας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στα άτομα με αναπηρίες όταν ταξιδεύουν ως τουρίστες σε διάφορα μέρη ή όταν αδυνατούν να απολαύσουν ισότιμα, παροχές και υπηρεσίες στον τόπο που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν. Έτσι, τα άτομα με αναπηρίες, ως καταναλωτές υπηρεσιών πλέον, συναντούν δυσκολίες σε μια σειρά από υποστηρικτικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα, στις μετακινήσεις, στις λίγες επιλογές για ικανοποιητική διαμονή, στην ανυπαρξία πρόσβασης σε παραλίες ή άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, στην ανυπαρξία ειδικής σήμανσης για άτομα με προβλήματα όρασης κλπ.

Υπάρχει μια αγορά, δυνητικά 130 εκατ. Ανθρώπων στην Ευρώπη (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, συνοδοί κ.α.) που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε ετήσια βάση, περισσότερα από 68 δις. Ευρώ για τη κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών και το νούμερο αυτό μεγαλώνει καθώς αυξάνει και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων. Τα νούμερα αυτά, καταδεικνύουν το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Στη χώρα μας, γίνονται κάποια βήματα, από τη πολιτεία (κεντρική εξουσία, τοπικές/περιφερειακές αρχές) σχετικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, των αρχαιολογικών χώρων κ.α. ενώ από την άλλη πλευρά, αρκετοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία και το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει για την επιχείρησή τους η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών. Οι ενέργειες, δυστυχώς που γίνονται, συνήθως, δεν αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού βελτίωσης των παροχών για τα άτομα με αναπηρίες, ως εν δυνάμει καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος αλλά γίνονται μεμονωμένα. Έτσι η «τουριστική αλυσίδα» δεν είναι ενιαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εγκατάσταση σε διάφορες παραλίες της χώρας, ηλεκτροκίνητης ράμπας κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (SEATRAC), μια επιτυχημένη και βραβευμένη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών, που βοηθάει τα άτομα με κινητικά προβλήματα να κολυμπούν χωρίς τη συνοδεία βοηθού. Η ράμπα αυτή σε συνδυασμό με την παροχή υποστηρικτικών τουριστικών υπηρεσιών στη περιοχή(προσβάσιμα καταλύματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, εκπαίδευση των επαγγελματιών/προσωπικού κ.α.) θα συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού, δημιουργώντας αν θέλετε, και ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν. Δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό παραμένει ως ευχή. Δεν αρκούν οι μεμονωμένες προσπάθειες αλλά επιβάλλεται σχεδιασμός και στρατηγική για την υλοποίηση του «προσβάσιμου τουρισμού». Η βελτίωσή του, θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα, άνεση και ασφάλεια υπηρεσιών για όλους.

Το μέλλον στον τουρισμό είναι και στη καινοτόμο υπηρεσία, στο πως θα μπορέσεις να διαφοροποιήσεις το προϊόν σου από τους ανταγωνιστές, να επιμηκύνεις τη τουριστική περίοδο και στη κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να λειτουργούσε ενισχυτικά και ο «προσβάσιμος τουρισμός». Φυσικά ο αντίλογος υπάρχει και έχει να κάνει με το κόστος που θα απαιτηθεί για να διαμορφωθούν κατάλληλοι τουριστικοί χώροι. Αλλαγές όμως που θα μπορούσαν να καλυφθούν στα πλαίσια του «νέου ΕΣΠΑ». Αυτό όμως που πρέπει να αλλάξει κατ’ αρχήν, είναι η νοοτροπία των επαγγελματιών του τουρισμού για το χρόνο απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης. Η λογική του γρήγορου και εύκολου κέρδος αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα, απαιτείται να υπάρξει μια περισσότερο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, όπου ο τουρισμός θα είναι δικαίωμα για όλους, βελτιώνοντας έτσι και την τοπική/εθνική οικονομία.

Ο σχεδιασμός διακοπών είναι μια ευχάριστη διαδικασία, ωστόσο για κάποιους από τους συνανθρώπους μας, μπορεί να αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Η υιοθέτηση ενός «ολιστικού μοντέλου» θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν τουρισμό προσβάσιμο για όλους, όπου ωφελημένοι θα είναι και οι δύο πλευρές: πάροχοι και αποδέκτες υπηρεσιών.

Πηγή: tovima.gr

 

Λιγότερες διακοπές για τους Ελληνες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-08-2017 08:53:18 am | από nskarmoutsos

Λιγότερες ημέρες αναμένεται να διαθέσουν και φέτος οι Ελληνες για τις διακοπές τους, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν συγκεντρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί με όλα τα μέσα η έξοδος από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Βασικό μέσο στις μετακινήσεις για τα ταξίδια των Ελλήνων παραμένει το αυτοκίνητο και ακολουθούν το πλοίο και το αεροπλάνο. Στα χαρακτηριστικά και της φετινής σεζόν συγκαταλέγεται, πέραν της συρρίκνωσης της διάρκειας των διακοπών, και ο περιορισμός των διαθέσιμων χρημάτων για ταξιδιωτικές αποδράσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων μειώθηκαν πάνω από 50% και περιορίστηκαν σε ετήσια βάση στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες και ακολουθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Επίσης, σημαντικός αριθμός Ελλήνων μένει σε εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους.

Πάντως, φέτος περισσότερο από άλλες χρονιές, μέσα στον Αύγουστο ήταν δύσκολο να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια την τελευταία στιγμή σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε –δημοφιλείς για τους ξένους– προορισμούς της χώρας. Αρκετοί Ελληνες που επέλεξαν να αναζητήσουν την τελευταία στιγμή κατάλυμα σε δημοφιλείς προορισμούς –στους οποίους οι κρατήσεις είχαν γίνει από νωρίς – αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις επιλογές τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Η χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο για το 2016

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 04-08-2017 09:48:01 am | από nskarmoutsos

Η Γαλλία παρέμεινε το 2016 η χώρα που δέχτηκε τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο, ενώ ακολουθούν με διαφορά στήθους οι ΗΠΑ και η Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος συνήθως ανακοινώνει τα στοιχεία του από τον Ιανουάριο αλλά φέτος καθυστέρησε για ανεξήγητο λόγο. Η Γαλλία δέχτηκε 82,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016, παρουσιάζοντας μείωση λίγο παραπάνω από 2% σε σχέση με το 2015. Οι ΗΠΑ είδαν τον αριθμό των τουριστών να μειώνεται κατά 3%, στα 75,61 εκατομμύρια, διατηρώντας μόλις τη δεύτερη θέση τους μπροστά από την Ισπανία, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, στα 75,56 εκατ. επισκέπτες. Η μεγάλη τουριστική αύξηση στην Ισπανία εν μέρει ενισχύεται εδώ και δύο χρόνια από τη διστακτικότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επλήγησαν από επιθέσεις. Ακολουθούν η Κίνα (59,3 εκατομμύρια) και η Ιταλία (52,4 εκατομμύρια) που κατείχαν ήδη την τέταρτη και την πέμπτη θέση στην κατάταξη του 2015. Η Βρετανία ανήλθε στην έκτη θέση, ακολουθούν η Γερμανία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία. Για την κατάταξή του αυτή, ο ΠΟΤ καταγράφει τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στην αναφερόμενη χώρα. Λαμβάνοντας ως κριτήριο τα έσοδα που αποδίδονται από τους τουρίστες, οι ΗΠΑ κατέχουν εντούτοις την πρωτιά με 206 δισεκατομμύρια δολάρια (173 δισεκ. ευρώ) που εισέπραξαν το 2016, διευκρινίζει ο ΠΟΤ. Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη με σχεδόν 60 δισεκ. δολάρια, αύξηση 6,7% σε ένα έτος, και ακολουθούν η Ταϊλάνδη και η Κίνα. Η Γαλλία είναι στην πέμπτη θέση με 42 δισεκ. δολάρια, παρότι ανεβηκε μια θέση το 2016 σε σχέση με το 2015. Η Βρετανία πέφτει από την τρίτη στην έβδομη θέση, στα 34 δισεκ. δολάρια, εν μέρει λόγω της υποτίμησης της στερλίνας έναντι του δολαρίου που παρατηρήθηκε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, εξηγεί ο ΠΟΤ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Προηγούμενες αναρτήσεις