Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Η Πελοπόννησος πάντα πίσω στον τουρισμό σε σχέση με την αύξηση σε άλλες περιφέρειες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-07-2018 09:43:39 am | από nskarmoutsos

Μια ακόμα τουριστική άνοιξη χάθηκε για την Πελοπόννησο καθώς τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της διαψεύδουν τις προσδοκίες και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια δείχνουν μάλιστα ότι διευρύνεται το χάσμα που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες, καθώς ο ρυθμός αύξησης των επισκεπτών 11,8% είναι μικρότερος από το πανελλήνιο μέσο ποσοστό 19,7%.

Η χωρισμένη σε δύο διοικητικές περιφέρειες Πελοπόννησος, αν και διαθέτει αναγνωρισμένους διεθνώς προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Μυκήνες, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες περιφέρειες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη θέση που έχουν καταλάβει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2018 στην Πελοπόννησο μέσω των αεροδρομίων της Καλαμάτας και του Αράξου αφίχθησαν 22.271 (πέρυσι 19.468) αλλοδαποί επισκέπτες, στα Δωδεκάνησα 472.177 (πέρυσι 370.649), στην Κρήτη 590.522 (πέρυσι 508.591), στο Ιόνιο 360.250 (πέρυσι 294.226) και στις Κυκλάδες 97.376 (πέρυσι 71.039)

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 27-06-2018 09:45:28 am | από nskarmoutsos

Είτε πρόκειται για μία σκηνή στη σκιά ενός δέντρου, είτε για glamping (glamorous camping), το κάμπινγκ στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο κοινό. Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών, που προσφέρει στους ανθρώπους της πόλης την επιστροφή στη φύση, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής εν μέσω οικονομικής κρίσης, λόγω χαμηλού κόστους. Στο μεταξύ, τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες και παροχές, κάνοντας πιο εύκολη τη μετάβαση από ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη σκηνή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2017, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 300 κάμπινγκ, με 23.970 θέσεις, ενώ διαθέτουν συνολικά 1.147 οικίσκους. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως συντριπτική πλειοψηφία (220) ανήκει στην κατηγορία 2 αστέρων, ενώ μόλις ένα είναι 5 αστέρων.

Ανάλογα με αυτά που προσφέρει, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά και την εκάστοτε σεζόν, κάθε κάμπινγκ προσελκύει συγκεκριμένους ανθρώπους: φοιτητές, οικογένειες, παρέες κάθε ηλικίας.

Πηγή: lifo.gr

Καλοκαίρι, ο καιρός της αρπαχτής!

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 27-06-2014 02:10:18 pm | από nskarmoutsos

Η Ελλάδα το καλοκαίρι μετακομίζει. Στο οικογενειακό εξοχικό, καλεσμένη στο πατρώον των κολλητών, σε ενοικιαζόμενο στα άπαντα παραέξω της πόλης. Εκεί που την ακολουθούν, καθώς ο καύσωνας επιφέρει μέγιστο πλήγμα στην οικονομία του αστικού τοπίου, θεατρικές ομάδες με το χειμερινό τους σουξέ, παγωτατζήδες και επιχειρηματίες του αντηλιακού, της ξαπλώστρας και του φουσκωτού κροκόδειλου-στρωματάκι θαλάσσης, εστιάτορες και λοιποί επιχειρηματίες της γεύσης.

Εκ των προτέρων να εξηγηθώ, άχνα δεν θα βγάλω και κουβέντα δεν θα πω για τα εστιατόρια που κλείνουν στην πόλη για να μεταφέρουν σύσσωμη την κουζίνα τους κάπου παραθαλάσσια. Εκεί ο σεφ δεν λιάζεται και δεν πίνει φραπέδες στη δροσιά, ιδρώνει όλο τον ιδρώτα του σε ωράρια σκλάβου της Αφρικής, μεταφράζει την ανεμελιά του greek summer σε αγχωμένες εργατοώρες πάνω από κολασμένες φωτιές, μαγειρεύει ο ίδιος, είναι παρών πάνω από το πιάτο σου. Άμα βρει και κανένα ελεύθερο πεντάλεπτο και διαθέτει και μια ανησυχία παραπάνω, μπορεί να πιάσει και καμιά κουβέντα με την τοπική γαστρονομία, να σου φέρει καμιά φρέσκια έμπνευση-καλάθι από το χωριό-στο μενού του επόμενου χειμώνα στην πόλη.

Στην πρώτη μούρη της τουριστικής ζώνης, ωστόσο, κι εκεί που σκάει το παραθεριστικό κύμα σε ένταση τσουνάμι, έρχεται και ο άλλος, ο επιχειρηματίας του «κάτσε να τα πάρουμε τώρα που γυρίζει το μελτέμι». Η ξεπέτα στήνεται με συνοπτικές διαδικασίες, τραπεζοκαρέκλες που κοιμούνται αραχνιασμένες σε αποθήκες από μαγαζιά της προπέρσινης αρπαχτούλας ξαναβλέπουν το φως του ήλιου σε χρόνο dt, δυο φίκοι για τη δροσιά, ένα μπαράκι από νοβοπάν, πέντε φώτα που να κρύβουν παρά να φωτίζουν την απουσία έμπνευσης ή και πάλι, πού να ξέρω, ενδέχεται να υπάρχει και η ειδίκευση ντεκορατέρ που πουλάει «τοπίο της ελληνικής δροσιάς σε πακέτο στιγμής». Κανένα γαστρονομικό όραμα, κανένα εθνικό όραμα. Εδώ κανείς δεν ονειρεύεται να πουλήσει μια νοστιμότερη Ελλάδα, κανένας δεν τραβάει ζόρι να προωθήσει την παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ή οποιαδήποτε άλλη εμπνευσμένη μαγειρική άποψη του πλανήτη, κανείς δεν χάνει τον ύπνο του για την χρόνια επένδυση που λέγεται «για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

Την κουζίνα του ο αγαπητός επιχειρηματίας, ωστόσο, οραματίζεται να την πουλήσει ακριβή και επώνυμη. Με την haute couture της ελληνικής λίστας των διασημοτήτων και καθόλου pret-a-porter, ευκολοφόρετη και καλοκαιρινή. Και κάπως έτσι, ο αναγνωρίσιμος σεφ μπαίνει στο χορό του execution. Το οποίο στα αγγλικά σημαίνει και «εκτέλεση». Λαιμητόμο να στο πω με δικά μου λόγια. Σταρ, υποστάρ και περαστικοί της τηλεόρασης, σεφ των περιοδικών και της όποιας επωνυμίας, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο του consulting, το οποίο, όπως όλα τα κακά έχει πολλά ποδάρια. Και τον δικό του τιμοκατάλογο. Φτιάξε μου ένα μενού και στείλτο μου με τα ΚΤΕΛ. Με κάτι παραπάνω, έλα να το διδάξεις και στην κουζίνα. Με λίγα περισσότερα πέρνα και μια φορά το μήνα να κάνεις και κανένα μπανάκι. Μ' αυτά και μ' αυτά, θα φτάσει κι ο Σεπτέμβρης, θα ξεστήσουμε το τσαντίρι, καλό χειμώνα με νέες περιπέτειες.

Επαρχιακά beach bars μοιράζουν τίτλους κενούς νοήματος "executif chef" που δεν είναι ποτέ εκεί αλλά και που ποσώς χρειάζεται ένα beach bar με κλαμπ σάντουιτς της ηλιοθεραπείας με πατατάκια από το περίπτερο. Consultants που στέλνουν όλα τα υπομαγείρια της ατζέντας τους να αναλάβουν την ευθύνη, κατόπιν ταχύρυθμων μαθημάτων. Ακόμη κι αν ο σεφ μας διαθέτει το ταλέντο του Πυγμαλίωνα, οι ομάδες χρειάζονται χρόνο και κόπο για να δέσουν. Για να αφήσω στην άκρη το κοινό όραμα, την κοινή γαστρονομική οπτική, τεχνική, την κοινή μαγειρική καύλα. Επί του προκειμένου, τα ταχύρυθμα μαθήματα της ανάγκης δεν λειτουργούν. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που χωλαίνει σε γαστρονομική παιδεία και οι περισσότεροι πτυχιούχοι των σχολών δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το καβούρι από τον αστακό.

Τα επαρχιακά εστιατόρια που όλο το χρόνο πουλούσαν μπριζόλες (εννοείται μόνον ξεροψημένες) στην καλοκαιρινή, επώνυμη βερσιόν τους, καλούν το γκαστροφίλ κοινό της περιοχής σε βραδιές-που στην ουσία είναι μόνο μία, αυτή στην οποία θα ευαρεστηθεί να παρευρεθεί η διασημότης στο πόστο της- με μενού του πανακρίβου, προκειμένου να δοκιμάσουν και να' χουν να το λένε στην πλατεία του χωριού. Την ίδια στιγμή, που θα κόστιζε φτηνότερα στο φιλο-γκουρμέ κοινό, να πάει αεροπορικώς στην Αθήνα και να δοκιμάσει το real thing στο γήπεδο του σεφ.

Να αντιγράψεις κάποιον άλλον, είναι εύκολη υπόθεση. Το πιο δύσκολο, είναι να αντιγράψεις τον εαυτό σου. Πιάτα που λατρέψαμε στη βάση τους, σερβίρονται στα consultation μενού σκιές του εαυτού τους, άψυχα, πεθαμένα, ανέμπνευστα, ξενέρωτα. Γιατί άλλο το χέρι του λαγού κι άλλο της κουκουβάγιας. Κι εγώ ως πελάτης, δεν θα τα βάλω με το μαγειράκι στην κουζίνα που δεν θέλει να γίνει κλέφτης, αλλά να βγάλει τίμια και εργατικά το ψωμί του. Θα τα βάλω με τον υπογράφοντα το μενού.

Στην ουσία, θα του κρατήσει κακία η γεύση μου και η ψυχή της. Λιγάκι σαν ερωτική απογοήτευση. Η επιμέλεια, θέλει επιμέλεια. Δεν αφήνεις ως έτυχε την περιουσία που με κόπο έχτισες-τα πιάτα σου επί του προκειμένου-σε χέρια ανειδίκευτα. Όπως δεν αφήνεις τα παιδιά σου σε άγνωστες νταντάδες. Γιατί η αμέλεια μιας επιμέλειας, για όσους έχουν τύχει την ατυχία να σε δοκιμάσουν, γυρνά πάνω σου σαν Ερινύα που κάποτε θα ζητήσει εκδίκηση. Και τα ρέστα μαζί.

Πηγή: lifo.gr

Σπήλαιο Κάψια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-10-2013 08:51:43 am | από nskarmoutsos

Μπορεί ένα σπήλαιο ν’  αποτελέσει αφορμή για εκδρομή; Αναλόγως τα γούστα. Αν λοιπόν συμφωνείτε για εξερεύνηση διαβάστε παρακάτω και  ετοιμαστείτε για  το σπήλαιο Κάψια στο ομώνυμο χωριό της Μαντινείας μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 15 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην Κάψια - στην περιοχή της Μαντινείας την "Πολυάμπελο χώρα" του Ομήρου, την  πατρίδα του μοσχοφίλερο ή αλλιώς την «Αλσατία της Ελλάδας» - βρίσκεται το σημαντικό αυτό σπήλαιο για την χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι  ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των  10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας. Στο σπήλαιο κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν σε πλημμύρα κατά τους ιστορικούς χρόνους και πήλινα αντικείμενα.

Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κόκκινοι, κίτρινοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και πρασινογάλανες αποχρώσεις στα τοιχώματα μαγεύουν τον επισκέπτη και κόβουν την ανάσα.  Ο φωτισμός και η χάραξη των μονοπατιών, είναι εξαιρετικά και για την  ξενάγηση θα υπολογίσετε  είκοσι πέντε λεπτά.  Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου αποτελείται από δυο αίθουσες. Την «αίθουσα των θαυμασίων»  και την «αίθουσα των οστών».

Μια και θα βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε και μικρές οινοποιητικές μονάδες στην Κάψια, κάποιες απ’ αυτές και βιολογικές. Στην περιοχή άλλωστε γνωρίζουν την τέχνη του οίνου από την αρχαιότητα.  Το κρασί και οι τοπικοί μεζέδες στην ταβέρνα του χωριού συγκλονιστική εμπειρία για τον ουρανίσκο.  Στην Κάψια λειτουργεί ξενώνας υψηλών προδιαγραφών.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την  Βυτίνα, το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας, τμήματα του ναού του Διός, του Βουλευτηρίου και της Αγοράς.

Πηγή: moriasnow.gr

Έρχονται... μιλιούνια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 10-06-2018 09:07:54 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Τρεις τουρίστες ανά κάτοικο αναμένονται φέτος στην Ελλάδα.

Νέα ρεκόρ τουριστών θα χτυπήσει φέτος η χώρα μας, αφού οι ταξιδιώτες που θα μας επισκεφθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε τρεις τουρίστες ανά κάτοικο, περισσότερους δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Για την Ελλάδα, που εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της.

Εδώ και τρία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σχεδόν κατά δύο εκατ. κάθε χρόνο. Οι επισκέψεις μάλιστα από την Κίνα φαίνεται πως έχουν ήδη διπλασιαστεί από αυτές του προηγούμενου έτους, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον κάνουν λόγο για εκτόξευση των αριθμών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, κατά 505.000 ή 18,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 έχουν αυξήσει τον προγραμματισμό των θέσεων για τον Ιούνιο οι αεροπορικές εταιρείες στα περιφερειακά αεροδρόμια εκτός της Αθήνας, με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να έχει φέτος επιπλέον 56.000 θέσεις σε σύγκριση με το 2017.

Τα στοιχεία επικαλείται η τελευταία ανάλυση του Sete Intelligence, η οποία αναφέρεται και στον απολογισμό των αεροπορικών αφίξεων για τον Απρίλιο και το πρώτο τετράμηνο του 2018 με βάση τα νούμερα από τα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας πλην της Αθήνας (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Άκτιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη) και τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, για τον Απρίλιο του 2018 παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και οριακά των οδικών τον Απρίλιο 2018 έναντι του Απριλίου 2017:

● Στα κυριότερα αεροδρόμια κατεγράφη αύξηση των διεθνών αφίξεων +11,1% (+17,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +22,9% και +11,5% αντίστοιχα.

● Οι διεθνείς οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά +1,1% και η συνολική μεταβολή από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +4,0%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά +12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +28,2%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +12,8% και +13,9% αντίστοιχα.

Αύξηση εισροής από παντού

Με βάση την επεξεργασία του Sete Intelligence για τον προγραμματισμό του καλοκαιριού στην περιφέρεια, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, για το 2018 παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 16,8% ή σχεδόν 2,7 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν και 16,7% ή σχεδόν 2,6 εκατ. για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου. Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων - Hellenic Slot Coordination Authority) για όλα τα αεροδρόμια, εκτός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και αφορούν προγραμματισμό, αποτελώντας έναν σημαντικό δείκτη για την προσφορά.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 18,9% ή αλλιώς 505.000 θέσεις από το εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 19,5% ή 56.000 θέσεις, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στη Μυτιλήνη με 43,5% (5.000 θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με 39,7% (28.000) και του Άραξου με 38,5% (8.000). Σε απόλυτες διαφορές, 75.000 θέσεις προστέθηκαν στη Ρόδο (17,3%), 72.000 στην Κω (35,3%) και 62.000 στο Ηράκλειο (9,7%).

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία με 58,5% (100.000) και ακολουθούν η Γερμανία με 29,9% (130.000) και η Τσεχία με 27,6% (25.000). Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει αύξηση 9,9% (55.000). Οριακή μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Ιούνιο παρουσιάζεται από τη Ρωσία κατά 0,5% (1.000).

Αντέχουμε τόσο κόσμο;

Ωστόσο η υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως πλέον γεννά ερωτήματα τόσο ως προς το αν το περιβάλλον μπορεί να «σηκώσει» τις ενεργειακές απαιτήσεις του αυξημένου αριθμού επισκεπτών όσο και αναφορικά με ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της στέγασης. Η Αθήνα, άλλωστε, δεν απέχει πλέον πολύ από περιπτώσεις πόλεων όπως η Βαρκελώνη ή η Βενετία, όπου η εύρεση κατοικίας αποτελεί τεράστια περιπέτεια για τους ντόπιους κατοίκους λόγω της υπηρεσίας AirBnB, που εκτοξεύει τα ενοίκια στα ύψη.

Την ανιούσα παίρνουν και οι τιμές στα πεντάστερα της Αθήνας. Φέτος η μέση τιμή ήταν 217 ευρώ για τον Απρίλιο από 184 ευρώ τον Απρίλιο του 2017, για τα τετράστερα στα 125 ευρώ από 109 ευρώ, ενώ στην κατηγορία των τριών αστέρων στα 89 ευρώ από 81 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στη Θεσσαλονίκη η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη στα πεντάστερα σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας φέτος στα 180 ευρώ από 166 πέρυσι, όχι όμως και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου υπάρχουν και κάποιες μειώσεις φέτος έναντι του περυσινού Απριλίου.

Το ίδιο συμβαίνει φέτος και σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων για τους μαζικούς προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» σε Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Κυκλάδες και Χαλκιδική τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή υψηλότερες προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα, φέτος, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα νούμερα παρουσιάζονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία βασίζονται σε στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα σε διάφορους προορισμούς της χώρας και σε ανταγωνίστριες χώρες από την Trivago και ως εκ τούτου αφορούν μάλλον την αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και στους διάφορους προορισμούς.

Τον Απρίλιο του 2018 το 43% των κρατήσεων αφορούσε ταξίδια μεσοβδόμαδα, το 43% ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 14% ταξίδια διακοπών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα ταξίδια μεσοβδόμαδα ήταν 37%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 49% και τα ταξίδια διακοπών 14%. Παρατηρείται δηλαδή, σε σχέση με τα προ έτους στοιχεία, αύξηση στα ταξίδια μεσοβδόμαδα και μείωση στα ταξίδια Σαββατοκύριακου.

Χίλια ευρώ τη μέρα κατάσχει το κράτος από τραπεζικούς λογαριασμούς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τα πενιχρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έγιναν συνολικά 21.275 κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για ανάληψη χρημάτων από την εφορία ακόμα και από ακατάσχετους λογαριασμούς.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τη μέρα! Στο στόχαστρο των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους μπαίνουν όλοι όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 500 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις κατασχέσεις ποσών από λογαριασμούς, τα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ, αφού εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες συνεχίζουν να φορολογούνται αλύπητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιά και νέα χρέη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το σύνολο των οφειλών από την αρχή του έτους έχει φτάσει στα 3,555 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 776 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (+708 εκατ. ευρώ στις καθαρά φορολογικές οφειλές), που ως γνωστόν δεν είναι μήνας φορολογικών υποχρεώσεων πλην ΦΠΑ, η συμμόρφωση του οποίου κινείται στα συνήθη ποσοστά του 82%.

Η τακτική αυτή του κράτους σε βάρος των πολιτών αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου, που θα δοθούν σε λίγες μέρες στη δημοσιότητα, να αποτυπώνουν και τις περιουσίες που έχουν χαθεί από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο δόθηκε ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της ΑΑΔΕ και αφορά τη δυνατότητα της Αρχής να προχωρά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην εμπορική αξία τους, μια ρύθμιση που αναμένεται να βγάλει στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα φτωχών οικογενειών και χρεοκοπημένων μικρομεσαίων για χρέη ακόμα και από 500 ευρώ!

Την ίδια στιγμή το εισπρακτικό αποτέλεσμα αυτών των φορολογικών τακτικών οδήγησε στην είσπραξη 454 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις κατασχέσεις, που θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στην αποπληρωμή των επιτοκίων των δανειστών για την «αποπληρωμή» του χρέους…

Πηγή: topontiki.gr

Πόσο ταξιδεύει και ξοδεύει η τρίτη ηλικία;

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 31-05-2018 09:44:08 am | από nskarmoutsos

Οι ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν δείχνουν να το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τα ταξίδια, δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ και τονώνοντας τον τουρισμό της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Οι ηλικιωμένοι τουρίστες άνω των 65 που βρέθηκαν στην Ελλάδα για διακοπές το 2016 δαπάνησαν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού 3ης ηλικίας για διακοπές στην Ευρώπη», με βάση τα στοιχεία της IPK International.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τουρίστες άνω των 65 με προορισμό τη χώρα μας πραγματοποίησαν 1,7 εκατομμύρια ταξίδια και 16,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, με το 93% των επισκεπτών, το ίδιο ποσοστό επί των διανυκτερεύσεων και το 76% της δαπάνης να προέρχεται από Ευρώπη.

Όσο για την Ελλάδα, βρέθηκε στην 7η θέση στην κατάταξη με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους επισκέπτες από Ευρώπη και στη 10η θέση για τους επισκέπτες εκτός Ευρώπης, με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να κατακτούν τις πρώτες θέσεις.

Όσον αφορά το 2016, οι τουρίστες 65+ που ταξίδεψαν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς έφτασαν τα 35,9 εκατομμύρια, πραγματοποίησαν 344,8 εκατ. διανυκτερεύσεις και ξόδεψαν περίπου 41 δισ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Εξι «φυλές ταξιδιωτών» μέχρι το 2030

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 14-05-2015 07:35:10 pm | από nskarmoutsos

Περισσότεροι από 1,8 δισ. πολίτες θα ταξιδεύουν για έξι διαφορετικούς λόγους μέχρι το 2030. Τις έξι «φυλές ταξιδιωτών» ή ταξιδιωτικές κατηγορίες που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας ορίζει η έρευνα της Amadeus. Την έρευνα «Future Traveller Tribes 2030: Κατανοώντας τους ταξιδιώτες του αύριο» (www.amadeus.com/tribes2030), επιμελήθηκε η εταιρία συμβουλευτικής παγκόσμιων καταναλωτικών τάσεων The Future Foundation, με βάση συνεντεύξεις σε κορυφαίους μελλοντολόγους, ειδικούς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Κάποιοι ταξιδιώτες θα αγοράζουν και θα καταναλώνουν ταξιδιωτικές εμπειρίες σχεδόν αποκλειστικά με βάση την ικανότητα να μπορούν να τις μοιράζονται ή από το πόσο «κεφάλαιο» θα μπορούν να παράγουν στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλη ομάδα θα αναζητά την απόλυτη απλότητα και την ελευθερία από το να σχεδιάζουν οι ίδιοι τα ταξίδια τους μέχρι το 2030, θέλοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα να γίνονται από απόσταση, από τρίτους. Ταυτόχρονα, μια εξειδικευμένη ομάδα θα κάνει την εμφάνισή της επιθυμώντας να δοκιμάσει μόνο τις πιο ηδονιστικές, θελκτικές και απόλυτες ταξιδιωτικές εμπειρίες.  

Οι έξι διαφορετικές προσωπικότητες ταξιδιωτών που θα προκύψουν τα επόμενα 15 χρόνια, με βάση την έρευνα είναι:

  • Οι Social Capital Seekers θα σχεδιάσουν τις διακοπές τους έχοντας στο μυαλό τους σχεδόν αποκλειστικά τα online κοινά, βασιζόμενοι σημαντικά σε κριτικές και προτάσεις από άλλους για να προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση. Μια ολόκληρη νέα αγορά μπορεί να ανοιχτεί βάσει "Klout-boosting breaks", γεμάτη από feed-friendly στιγμές  
  • Οι Cultural Purists θα αντιμετωπίσουν τον σχεδιασμό των διακοπών τους σαν μια ευκαιρία να εμβαθύνουν σε μια ξένη, ακόμη και «άβολη», κουλτούρα, όπου η απόλαυση των διακοπών εξαρτάται από την αυθεντικότητα της εμπειρίας
  • Οι Ethical Travellers θα σχεδιάσουν το ταξίδι τους βάσει ηθικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος ή τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Συχνά θα αυτοσχεδιάσουν και θα προσθέσουν κάποια στοιχεία εθελοντισμού και ανάπτυξης των κοινοτήτων ή δραστηριότητες οικολογικής βιωσιμότητας στις διακοπές τους  
  • Οι Simplicity Searchers θα προτιμήσουν συλλογικές προσφορές, θέλοντας να αποφύγουν να διαχειριστούν πολλές λεπτομέρειες του ταξιδιού οι ίδιοι. Οι διακοπές για αυτή τη φυλή αντιμετωπίζονται σαν μια σπάνια στιγμή, κατά την οποία πρέπει να κακομάθουν τον εαυτό τους με την απόλαυση και την ασφάλεια του ταξιδιού  
  • Οι Obligation Meeters καθοδηγούνται από ένα συγκεκριμένο σκοπό για το ταξίδι τους, είτε αυτός είναι επαγγελματικός, είτε αναψυχής και κατά συνέπεια έχουν περιορισμούς σε χρόνο και χρήματα. Θα αναζητήσουν πρωτίστως έξυπνες τεχνολογίες αλγορίθμων που θα είναι σε θέση να απομακρύνουν την ταλαιπωρία των ταξιδιών  
  • Οι Reward Hunters ενδιαφέρονται μόνο για ταξίδια ανταμοιβής. Οι ταξιδιώτες σε αυτή τη "φυλή" λαχταρούν κάτι που αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ανταμοιβή ή μια ανώτερης ποιότητας ταξιδιωτική εμπειρία, σαν αποτέλεσμα της σκληρής επένδυσης χρόνου και ενέργειας στην εργασιακή τους ζωή

«Κάνοντας αναδρομή στα τελευταία 15 χρόνια είναι δύσκολο να υποτιμήσεις το πόσο έχει προχωρήσει η ταξιδιωτική βιομηχανία από πλευράς καινοτομίας, κόστους και επιλογών για τους ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας άλλα 15 χρόνια μπροστά, στο 2030, είναι ξεκάθαρο ότι η αλλαγή απλά έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η κατανόηση των αναδυόμενων «ταξιδιωτικών φυλών» θα είναι ζωτική για όλους τους παρόχους, αγοραστές και πωλητές ταξιδιών τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι σωστές επενδυτικές αποφάσεις και να διευκολυνθεί και εξυπηρετηθεί η τάση στη βιομηχανία που ζητάει πολύ μεγαλύτερη προσωποποίηση στο σύνολο της ταξιδιωτικής αλυσίδας από ποτέ», δήλωσε η ανώτατη αντιπρόεδρος του Τμήματος Airline IT κυρία Julia Sattel.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Future Foundation κ. Nick Chiarelli πρόσθεσε ότι «η έρευνά μας δεν δείχνει μόνο ότι τα είδη εμπειρίας  που θα απαιτούν οι ταξιδιώτες το 2030 θα είναι διαφορετική από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ταξιδιώτες αγοράζουν και αλληλεπιδρούν πρόκειται να αλλάξει. Στα επόμενα 15 χρόνια η επιθυμία να μοιραζόμαστε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επίδραση που προκαλείται στις αγοραστικές τάσεις όταν μοιραζόμαστε στιγμιότυπα από τις διακοπές μας. Καθώς οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές προσεγγίζουν μια μετά-υλιστική εποχή αναμένουμε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη εστίαση, πρωταρχικά στην εμπειρία, και έπειτα στην ηθική, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που θα επηρεάσει σημαντικά τις ταξιδιωτικές επιλογές και τις συμπεριφορές των ατόμων».

Πηγή: tovima.gr

Η Μεγάλη Πόλη (Μεγαλόπολη)

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 02-11-2013 08:57:45 am | από nskarmoutsos

Η   Μεγαλόπολη βρίσκεται στο κέντρο ενός εύφορου οροπεδίου, του δεύτερου σε έκταση της Αρκαδίας μετά από αυτό της Μαντινείας. Είναι πρωτεύουσα και κέντρο της ομώνυμης επαρχίας της Αρκαδίας και έδρα δήμου που περιλαμβάνει 31 οικισμούς από όλη την περιοχή. Απέχει 35 χιλ. από την Τρίπολη και 200 χλμ. από την Αθήνα και βρίσκεται πάνω στο νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Καλαμάτας. Η επαρχία περιλαμβάνει 2 Δήμους (Μεγαλόπολης και Ανατολικής Φαλαισίας) και 43 Κοινότητες. Από το 1965, όταν δημιουργήθηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΔΕΗ, η Μεγαλόπολη γνώρισε αξιόλογη άνθηση οπότε και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε. Σήμερα έχει 5.000 κατοίκους περίπου. Ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού εργάζεται στον σταθμό και στα έργα της ΔΕΗ. 

Η Μεγαλόπολη είναι από τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας. Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τους λιγνίτες της περιοχής και έχει εγκαταστήσει τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 850 MW. Στη πεδιάδα της Μεγαλόπολης γίνεται σε μεγάλες εκτάσεις εξόρυξη λιγνίτη. Για τις ανάγκες της εξόρυξης του λιγνίτη, ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί και μεταφερθεί. Σημαντικές είναι ως εκ τούτου οι οικολογικές μεταβολές, αλοιώσεις και επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον της περιοχής. Είναι ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή μεγάλο αναπτυξιακό έργο «μετα-λιγνιτικής» υποδομής για την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας του λιγνίτη και από τοπικά παραγόμενη βιομάζα. Η τοπική οικονομία για ολόκληρη την περιοχή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια η Μεγαλόπολη έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη πόλη. Έχει δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, όπως και πλούσιο εμπορικό κέντρο, γύρω από την κεντρική πλατεία, την πλατεία Θ. Κολοκοτρώνη. Επίσης εστιατόρια, ταβέρνες, και χώρους διασκέδασης. Ακόμα διαθέτει σύγχρονο αθλητικό κέντρο και δύο στάδια, ένα κλειστό και ένα ανοικτό, Κέντρο Υγείας, οικολογικό πάρκο στον οικισμό Ψαθί και ξενοδοχεία. Αρκετά επίσης είναι τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Κοντά στη Μεγαλόπολη βρίσκεται μεγάλη ερασιτεχνική πίστα Moto Cross στην οποία διεξάγονται αγώνες μοτοσυκλέτας, γνωστή σε όλους τους φίλους του αθλήματος στην Ελλάδα. Η πίστα αυτή φιλοξενεί επίσης και σημαντικούς διεθνείς αγώνες. Κάθε χρόνο προσεκλύει δεκάδες χιλιάδες φίλους τους αθλήματος. Τελευταία μάλιστα έχει κατασκευαστεί σύγχρονη πίστα.

Στην αρχαιότητα βρισκόταν στην ίδια θέση η Μεγάλη Πόλη, που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μάχη στα Λεύκτρα (371π.Χ.) από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα για να χρησιμεύσει σαν αντίπαλος της Σπάρτης. Η πόλη συγκέντρωσε τους κατοίκους πολλών αρκαδικών πόλεων και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της Αρκαδικής Ομοσπονδίας. Τελικά οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να την καταστρέψουν το 222 π.Χ. Έκτοτε η Μεγαλόπολη έχασε την αίγλη της και σχεδόν ερημώθηκε. Επί τουρκοκρατίας ήταν κατοικημένη από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο. Τελευταίες ανασκαφές έφεραν στο φως κατάλοιπα κτιρίων της αγοράς (βουλευτήριο, στοά, γυμναστήριο, ιερό του Δία κ.α.), καθώς και τμήματα του θεάτρου, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Στο μουσείο της πόλης εκτίθενται ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το αρχαίο θέατρο και οι υπόλοιπες αρχαιότητες βρίσκονται μόλις 2 χιλ. δυτικά της πόλης.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λεκάνη της Μεγαλόπολης ήταν παλιότερα μια τεράστια λίμνη με μήκος 22 χμ. και πλάτος 10 χμ. Στη λίμνη αυτή υπήρχαν υδρόβια φυτά και γύρω της πανύψηλα δέντρα, από τα οποία τρέφονταν διάφορα σπονδυλωτά ζώα. Μετά από μεγάλες εδαφικές μεταβολές, τα νερά της λίμνης ωθήθηκαν προς το άνοιγμα της Καρύταινας και δημιούργησαν την κοίτη του ποταμού Αλφειού. Στη συνέχεια χύθηκαν στο Ιόνιο πέλαγος. Στη διάρκεια των χιλιάδων χρόνων, που μεσολάβησαν, στο πυθμένα της λίμνης θάφτηκαν μεγάλοι όγκοι οργανικής ύλης από φυτά δέντρα και ζώα , τα οποία με τον καιρό απολιθώθηκαν και σχημάτισαν το στρώμα του λιγνίτη, που αποτελεί την πρώτη ύλη για το λιγνιτικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Η ανεύρεση κατά καιρούς στην περιοχή απολιθωμένων οστών δημιούργησε το μύθο, ότι οι Αρκάδες ήταν απόγονοι γιγάντων και στην περιοχή γίνονταν γιγαντομαχίες.

Σήμερα, η πεδιάδα της Μεγαλόπολης καλύπτεται από εκτεταμένα και πυκνά δάση δρυών όπως και καλλιέργειες. Μεγάλες εκτάσεις όμως έχουν δεσμευθεί και έχουν ανασκαφεί για την εξόρυξη λιγνίτη.  Το λεκανοπέδιο πάντως εξακολουθεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες και σε μεγάλο βαθμό άγνωστες διαδρομές ανάμεσα στα πυκνά δάση και την πλούσια βλάστηση.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Μεγαλόπολη = 81 χιλιόμετρα, βλέπε το χάρτη εδώ.

«Σημεία των καιρών!!»: Τουρισμός με ανταλλαγή συντρόφων

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 29-04-2015 10:38:16 am | από nskarmoutsos

Οι λάτρεις του swinging, της νέας ερωτικής «μόδας», ανήκουν στο club SDC, που οργανώνει τουριστικές εξορμήσεις κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες. Τα προς ανταλλαγή ερωτικά ζευγάρια έχουν ηλικία από 25 έως 60 χρόνων, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παραμείνουν 5 ημέρες απολαμβάνοντας οργανωμένα, με όλες τις ανέσεις, το νέο είδος σεξοτουρισμού που «ανοίγει» και στη χώρα μας.

Οι VIP επισκέπτες έχουν κλείσει αποκλειστικά συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην τουριστική περιοχή της Σταλίδας και το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» από ιδιωτική φύλαξη, καθώς στους όρους της παραμονής είναι να υπάρχουν ασφάλεια -έλεγχος και πλήρης εχεμύθεια.

Σαν κροίσοι
Μάλιστα το ξενοδοχείο, που είναι 5 αστέρων, έχει διαμορφώσει τους χώρους του κατάλληλα για την περίσταση, υποσχόμενο χλιδάτες διακοπές, με πολλές σαμπάνιες, αστακούς, χαβιάρι, σολομούς, φιλέτα Αργεντινής και άλλες εξεζητημένες γαστρονομικές προτάσεις -όπως και βραδιά κρητικής κουζίνας- οι οποίες περιμένουν τα μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ, που παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και... τις ομορφιές του νησιού!

«Εχουμε πελάτες από Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Νότια Αφρική, από το Μέξικο, από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και 8 ελληνικά ζευγάρια, ανάμεσά τους και τέσσερα από την Κρήτη», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Πρόκειται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, για πελάτες πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου, αναμένονται ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες αλλά και τις προϋποθέσεις να αναπτύξει και αυτή τη μορφή του θεματικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο μάλιστα του όλου γεγονότος, η αίθουσα συνεδρίου έχει μετατραπεί σε ντίσκο για τη διασκέδαση των 170 ζευγαριών, ενώ έχουν στηθεί επιπλέον 4 μπαρ σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, όπως στην πισίνα, δίπλα από το SPA, φωτορυθμικά και όχι μόνο. «Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι από τα καλύτερα. Μακάρι να είχαμε κι εμείς κι άλλα τέτοια» έλεγε ξενοδόχος που ξέρει ότι αυτές οι δουλειές αφήνουν πολλά χρήματα, πιο πολλά από τον συνήθη τουρίστα! Κι αυτό γιατί οι swingers είναι τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Σαουδική Αραβία αλλά και... την Ελλάδα, που δεν διστάζουν να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ το άτομο για τις ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη.

Και ασφάλεια
Γύρω από το μεγάλο αυτό ερωτικό πάρτι, ωστόσο, έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός για τη διασφάλιση της εχεμύθειας, αφού εκτός από όλα... τα κομφόρ που οι swingers απαιτούν και για τα οποία πληρώνουν αδρά, ζητούν και ιδιωτικότητα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μάλιστα λέγεται ότι το συγκεκριμένο κλαμπ έχει φέρει μαζί του επιπλέον και 40 άτομα τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τις υπηρεσίες, την επιτήρηση, την περιφρούρηση!

Ωστόσο λέγονται διάφορα για τη νέα «μόδα» στις σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών. Είναι τρόπος ζωής (lifestyle) όπως έχει περάσει στην Αμερική; Ή πλήρης κατάρρευση των ηθικών αξιών, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού μεταξύ των συντρόφων, ή μήπως διαστροφή; Ο,τι κι αν είναι, το swinging φέρεται να «κερδίζει» καθημερινά έδαφος και οπαδούς με την ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων...

Αυτό επιτυγχάνεται είτε μεταξύ αξιολογημένων φίλων, είτε κυρίως μεταξύ των μελών ενός swingers club, που έχει εκατοντάδες μέλη. Συνήθως υπάρχουν οργανωμένα κλαμπ. Στο κλαμπ αυτό -όπως λέγεται- η ετήσια συνδρομή φτάνει τα 750-1.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Επίσης για να γίνουν μέλη του κλαμπ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι ζευγάρι (άνδρας-γυναίκα), και να προταθούν από κάποιο μέλος που είναι ήδη στο κλαμπ και αφού γίνει πιστοποίηση της ταυτότητας, του επαγγέλματος και του τόπου διαμονής, η αίτηση εγκρίνεται έχοντας παράλληλα προαπαιτούμενα σε σχέση με την υγεία του κάθε ατόμου κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr

Σελινούς (Κοσμάς)

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 09-11-2013 09:41:18 am | από nskarmoutsos

Κοσμάς είναι από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Είναι ο τελευταίος σταθμός στην Αρκαδία στο δρόμο για την Λακωνία. Το χωριό είναι χτισμένο στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150 μ.σε καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο, με υπέροχα ελατοδάση. Απέχει 32 χιλ. από το Λεωνίδιο και είναι πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με την Λακωνία. Παντου άφθονα νερά, πηγές και ρεματιές, μια παρθένα φύση σε όλο της το μεγαλείο. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο είναι συναρπαστική. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος. Εξ' ίσου εξαιρετική είναι και η διαδρομή προς το κοντινό πανέμορφο οροπέδιο του Πάρνωνα, στα όρια με την Λακωνία. Και οι δύο   διαδρομές, από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά και από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, θεωρούνται από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Ελλάδας.

Η κεντρική πλατεία του χωριού, σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια (που φυτεύτηκαν το 1883), με γραφικά καφενεία και ταβέρνες και με μαγευτική θέα, είναι πανέμορφη. Στο κέντρο της  δεσπόζει η ωραία εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας τρείς όμορφες κρήνες χύνουν αδιάκοπα τα νερά τους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα και ακολουθούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό έχει θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο και όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται τα νησιά Σπέτσες και Υδρα. Στο χωριό ξεχωρίζουν το Δημοτικό Σχολείο και το Κοινοτικό κατάστημα. Στον Κοσμά υπάρχει βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Κοινότητας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και μικρή πινακοθήκη και λαογραφική συλλογή.

Στην περιοχή του Κοσμά κατά την αρχαιότητα υπήρχε η κώμη "Σελινούς".  Μάλιστα, στο λόφο του προφήτη Ηλία του χωριού υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό "Μαλεάτη Απόλλωνα". Ο Κοσμάς πρωτοεμφανίζεται ιστορικά στα 1592 μ.Χ., με το όνομα ’γιος Κοσμάς, σε πατριαρχικό σιγγίλιο και σε γράμμα του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γενναδίου. Σημαντική είναι η συμβολή του χωριού στην Επανάσταση του 1821, στην οποία έλαβαν μέρος 195 Κοσμίτες αγωνιστές, Οπλαρχηγοί, Καπεταναίοι και απλοί στρατιώτες. Ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Μοριά για την ελευθερία ήταν και ο Κοσμίτης Δημογέροντας Γιαννάκης Ασημάκης, ο οποίος θανατώθηκε (13/4/1821) στις φυλακές της Τρίπολης από τους Τούρκους, μαζί με τους όμηρους δεσποτάδες και προεστούς του Μοριά, πριν την έναρξη της Επανάστασης. Μετά την Επανάσταση του 1821, ο Κοσμάς εμφανίστηκε σαν έδρα του Δήμου Σελινούντος (1890-1914).

Το χωριό συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σημαντική ήταν η νικηφόρα μάχη που έδωσαν στις 27/7/1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά των Ιταλών έξω από το χωριό στη θέση "Σταυρός", βοηθούμενοι και από κατοίκους του Κοσμά. Στο σημείο αυτό έχει ανεγερθεί μνημείο. Στις 29-30/1/1944 όμως οι κατακτητές, με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας της Λακωνίας επέδραμαν κατά του χωριού και το κατέκαψαν. Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου το χωριό λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε. Μεταπολεμικά, με την αγάπη των κατοίκων του ανασυγκροτήθηκε και  ανοικοδομήθηκε. 

Ο Κοσμάς κρατά πλέον λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι χειμαδιάζουν στο Γεράκι και στο Βρονταμά της Λακωνίας. Το καλοκαίρι όμως ζωντανεύει από τους Κοσμίτες που επιστρέφουν και από πολλούς παραθεριστές. Με τον ερχομό του καλοκαιριού οργανώνονται αρκετές γιορτές και εκδηλώσεις. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πριν το 1951 το χωριό ήταν τελείως απομονωμένο, και ειδικότερα από το Λεωνίδιο και την υπόλοιπη Αρκαδία. Η διάνοιξη και του δρόμου που συνδέει το χωριό με την Λακωνία και το Λεωνίδιο αποπερατώθηκε το 1951 με πρωτοβουλία και προσωπική εργασία των ίδιων των κατοίκων σε διάστημα 100 ημερών. Γι' αυτό και έχει ονομασθεί "δρόμος των 100 ημερών".

Μεγάλη ήταν η παράδοση των Κοσμιτών μαστόρων στις πέτρινες κατασκευές. Αρχικά στην περιοχή της Κυνουρίας και του Κοσμά, πολλές κατασκευές έγιναν από τους Λαγκαδιανούς μαστόρους που άφησαν σπουδαία δείγματα της δουλειάς τους και που πολλά από αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταη μέχρι σήμερα. Την τέχνη τους συνέχισαν επάξια οι Κοσμίτες που ειδικεύτηκαν στην τέχνη του λιθοτόμου και του λαγουμιτζή. 

Ο Κοσμάς είναι επίσης ονομαστός για τα ντόπια κρεατικά του και το μέλι που παράγεται εκεί. Οι ταβέρνες του προσφέρουν καλό φαγητό και νόστιμα ψητά. Στα καφενεία μπορεί κανείς να δοκιμάσει  θαυμάσια γλυκά, όπως γαλακτομπούρικο, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.  

Από τον Κοσμά μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα χωριά Πλατανάκι (21 χιλ), Αγιο Βασίλειο και Παλαιοχώρι παίρνοντας τον νέο ασφαλτόδρομο που ξεκινά λίγο πιο πάνω από το χωριό. Η διαδρομή μέσα από δάση με έλατα και κέδρα είναι και αυτή συναρπαστική. Επίσης, κοντά είναι το ιστορικό Γεράκι (17 χιλ). 

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Κοσμάς = 80 χιλιόμετρα.

Προηγούμενες αναρτήσεις