Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Λυκόσουρα, η αρχαιότερη πόλη της Αρκαδίας

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 19-10-2013 09:55:34 am | από nskarmoutsos

Η Λυκόσουρα, ήταν η   ιερότερη και αρχαιότερη πόλη των Αρκάδων. Ιδρύθηκε από το μυθικό βασιλιά Λυκάονα, γιό του Πελασγού. Σύμφωνα με τις παραδόσεις  η πόλη εθεωρείτο σαν η αρχαιότερη στην ηπειρωτική γη και τα νησιά. Την πόλη επισκέφτηκε ο ο Παυσανίας, και μάλιστα έγραψε ότι είναι η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος:

"πόλεων δε, οπόσας επί τη ηπείρω έδειξε γη και εν νήσοις, Λυκόσουρα εστί πρεσβυτάτη, και ταύτην είδεν ο ήλιος πρώτην. Από ταύτης δε οι λοιποί ποιείσθαι πόλεις μεμαθήκασιν άνθρωποι".

Δηλαδή, "Από όλες τις πόλεις που εμφάνισε η γη στην ήπειρο και στα νησιά, η Λυκόσουρα είναι η αρχαιότερη, και αυτή είδε πρώτη ο ήλιος, από αυτή δε εδώ έχουν μάθει οι άλλοι άνθρωποι να φτιάχνουν πόλεις." (Παυσ. Η΄ 38.Ι)

Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη σε λόφο κοντά στο σημερινό χωριό Λυκόσουρα. Σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα του τείχους της ακρόπολης του 4ου-5ου αιώνα π.Χ. Στην πόλη  υπήρχαν ιερό της Δέσποινας, το άλσος της Δέσποινας, Λουτρά, βωμός, ιερό του Πάνα με αγάλματα του Πάνα, του Απόλλωνα, της Αθηνάς και της Αφροδίτης, καθώς και ιδιαίτερο ιερό της Αθηνάς. Το ιερό της Δέσποινας βρίσκεται ανατολικά, στο λόφο Τερζή.

Η θέση της πόλης, πραγματικά προνομιακή, δείχνει ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία από τον ιδρυτή της που φέρεται ότι ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς Λυκάων. Παρείχε στους κατοίκους της ένα πολύ καλό κλίμα και προστασία από τον Βοριά. Ήταν κοντά στον κάμπο που προσφερόταν να θρέψει τους κατοίκους της, αλλά το κυριότερο ίσως ήταν ότι μπορούσε να οργανωθεί άριστη άμυνα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους της περιοχής, αλλά και της θέας προς το λεκανοπέδιο Μεγαλοπόλεως, απ' όπου θα έρχονταν τυχόν εχθρός.

Το ότι η Λυκόσουρα πραγματικά χτίστηκε πολύ παλιά, το βεβαιώνει ένα σύνολο πρωτόγονης αγροτικής λατρείας με ιδιότητες των θεών πρωταρχικού περιεχομένου, αρχέγονες παραστάσεις, ξόανα, λατρευτικό τυπικό κλπ. Όμως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή, η αρχαιολογική σκαπάνη σίγησε όταν άρχισε, πριν εκατό χρόνια. Έτσι η αρχαία πόλη -όπως και οι υπόλοιπες αρχαιότητες του Λυκαίου όρους - παραμένει ένα καλά κρυμένο μυστικό του Λυκαίου όρους. Και αναμένει τον αρχαιολόγο του μέλλοντος που θα ασχοληθεί μαζί της και θα την αποκαλύψει...

Το Ιερό της Δέσποινας

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Λυκόσουρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας, στην ανατολική πλευρά του Λυκαίου όρους, μέσα σε καταπράσινο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Απέχει 49 χλμ. από Τρίπολη και 12 χλμ. από την Μεγαλόπολη.

Το ιερό της Δέσποινας στη Λυκόσουρα ήταν ένα σύμπλεγμα βωμών και ναών αφιερωμένων σε διάφορες θεότητες. Όμως κορυφαία ήταν ο ναός και το μέγαρο της Δέσποινας. Εκεί γίνονταν από πολύ παλιά απόκρυφη οργιαστική γιορτή, με αναπαράσταση της γέννησης του Δία, όπου λάμβαναν μέρος έφηβοι υποδυόμενοι τους Κουρήτες και Κορύβαντες, που χόρευαν με ενθουσιασμό κραδαίνοντας όπλα και βγάζοντας άναρθρες κραυγές.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναό, περίβολο, το "μέγαρο", μεγάλη στοά, υπολείμματα Λουτρών,  και τους βωμούς της Δέσποινας, της Δήμητρας και της Μεγάλης Μητρός. Τα σωζόμενα ερείπια είναι του 2ου αι. π.Χ. Στο ναό της Δέσποινας υπήρχε το βάθρο του περίφημου "συντάγματος"του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα (σύμπλεγμα των κολοσσιαίων αγαλμάτων της Αθηνάς, της Δήμητρας, της Αρτέμιδας και του τιτάνα Ανύτου) του 2ου π.Χ. αι. Το μέγαρο της Δέσποινας, ένα ναόμορφο οικοδόμημα-βωμός, ήταν ένας ιερός χώρος όπου γίνονταν τελετουργίες και μυστηριακές θυσίες. ΝΔ. του μεγάρου υπάρχει κρηνικό κτίσμα από μεγάλες ορθογονισμένες πέτρες.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας. Οι ανασκαφές έγιναν το 1903 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Η Δέσποινα ήταν από τις αρχέγονες χθόνιες θεότητες, προς τιμήν της οποίας γίνονταν μστηριακές λατρευτικές τελετές, τις οποίες καθώς και το όνομά της γνώριζαν μόνο οι μυημένοι σε αυτές. "Δέσποινα" δεν ήταν το κύριο όνομα της θεάς αλλά επίθετο με το οποίο την προσαγόρευαν. Τελικά όμως η Δέσποινα θα πρέπει να ήταν η Περσεφόνη, κόρη του Ποσειδώνα και της Δήμητρας:

"…ταύτην μάλιστα θεών σέβουσιν οι Αρκάδες την Δέσποιναν, θυγατέρα δε αυτήν Ποσειδώνος φασίν είναι και Δήμητρος. Επίκλησις ες τους πολλούς εστιν αυτή Δέσποινα, καθάπερ και την εκ Διός Κόρην επονομάζουσιν, ιδία δε εστίν όνομα Περσεφόνη, καθά Όμηρος και έτι πρότερον Πάμφως εποίησαν. Της δε Δεσποίνης το όνομα έδεισα ες τους ατελέστους γραφείν."

Δηλαδή, "Οι Αρκάδες σέβονται και τιμούν αυτή τη Δέσποινα περισσότερο από τους άλλους θεούς, γιατί τη θεωρούν θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Οι περισσότεροι ονομάζουν αυτή τη θεά Δέσποινα όπως και αυτή που εγεννήθη από το Δία (και τη Δήμητρα) ονομάζουν Κόρη, όμως το όνομά της είναι Περσεφόνη, όπως έγραψαν ο Όμηρος και ακόμη παλιότερα ο Πάμφως στα ποιήματά τους. Το όνομα της Δέσποινας φοβήθηκα να το γνωστοποιήσω στους αμύητους."

Η Δέσποινα ήταν άρρηκτα δεμένη με την Αρκαδική λατρεία. Κατείχε ξεχωριστή θέση μεταξύ των αρκάδων θεών και για το λόγο αυτό και υπήρχε συνέχεια από τη μια εποχή στην άλλη. Αυτό διαφαίνεται ανάγλυφα τόσο στα διάφορα ευρήματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές, όσο και στο τεραστίου μεγέθους σύμπλεγμα του Δαμοφώντα, όπου συνδέεται η σύγχρονη τέχνη του με την αρκαδική παράδοση.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Λυκόσουρα = 97 χιλιόμετρα, βλέπε το χάρτη  εδώ.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν (και) Ελλάδα για τον χειμώνα

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 09-10-2018 09:20:02 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Ο χειμώνας φέτος αναμένεται βαρύς για τη Μεγάλη Βρετανία, γι’ αυτό και οι Βρετανοί βάζουν στόχο τα ταξίδια σε ηλιόλουστες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Το online ταξιδιωτικό πρακτορείο On the Beach με βάση τις κρατήσεις που έχουν καταγραφεί, αποκαλύπτει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τον χειμώνα που έρχεται ανάμεσα στους Βρετανούς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χώρα μας.

Με τις καιρικές προβλέψεις για τον επερχόμενο χειμώνα, ο οποίος θα έχει μακρά διάρκεια, να μιλούν για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι Βρετανοί δεν χάνουν το κουράγιο τους και κλείνουν εισιτήρια για πιο θερμές χώρες με ηλιόλουστο χειμώνα. Η Ισπανία βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις, ενώ η Ελλάδα κατακτά την 6η θέση. Από τη δεκάδα δεν λείπει και η Κύπρος, όπως και η Τουρκία.

Η Ελλάδα θα δει πολλούς βρετανούς τουρίστες φέτος τον χειμώνα

Η κατάταξη, λοιπόν, με τη σειρά προτίμησης, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις, έχει ως εξής:

1. Κανάρια Νησιά
2. Ηπειρωτική Ισπανία
3. Βαλεαρίδες
4. Τουρκία
5. Πορτογαλία (Αλγκάβρε)
6. Ελλάδα
7. Μάλτα
8. Μαρόκο
9. Αίγυπτος
10. Κύπρος

Πηγή: naftemporiki.gr

Στεμνίτσα, στη σκιά του Μαινάλου

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 12-10-2013 09:04:22 am | από nskarmoutsos

Σε απόσταση  45 χιλ. δυτικά της Τρίπολης βρίσκεται η Στεμνίτσα, ή Υψούς, ένα γραφικότατο ορεινό χωριό, από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας και σε υψόμετρο 1100μ, γοητεύει με την παραδοσιακή  αρχιτεκτονική της, τα αρχοντικά της, τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.

Με πλουσιότατη παράδοση και σημαντικότατη ιστορία, η Στεμνίτσα αποτελεί μαζί με τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα κεντρικό πόλο έλξης σε ολόκληρη την περιοχή του Μαινάλου. Ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας. Η φυσική θέση του χωριού ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και του φαραγγιού του Λούσιου, η γραφικότητά του και η γειτνίασή του με τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, το καθιστούν ιδεώδη τόπο για χειμερινές διακοπές και παραθεριστικό κέντρο. Στο χωριό λειτουργεί ξενοδοχείο, ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα διοργανώνονται σημαντικά συνέδρια περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Η ιστορία της Στεμνίτσας αρχίζει στα βάθη των αιώνων με το όνομα Υψούς, που διατηρεί ως τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα. Η λέξη Στεμνίτσα έχει σλαβική ρίζα και σημαίνει δασώδης περιοχή. Από την περιοχή περνούν διαδοχικά οι Σλάβοι, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι. Η ακμή της πόλης αρχίζει κατά την τουρκοκρατία. Εδώ κατέφευγαν σημαντικές οικογένειες από άλλα μέρη για να αποφύγουν τον κατακτητή, μιας και το ορεινό και απόκρημνο έδαφος δυσκόλευε την πρόσβαση.

Η Στεμνίτσα  εντυπωσιάζει και με τις πολλές παλιές και σημαντικότατες μεταβυζαντινές εκκλησίες της (18) που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αιώνας), οι Τρεις Ιεράρχες (17ος αιώνας), ο ’γιας Νικόλαος (14ος αιώνας) και η Παναγία η Μπαφέρω (12ος αιώνας) πάνω στο ύψωμα "Κάστρο" που δεσπόζει στον οικισμό. Στο ύψωμα αυτό υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο. Γραφικό καλντερίμι οδηγεί από την κεντρική πλατεία στην κορυφή του, που έχει έξοχη θέα προς το χωριό και στο φαράγγι του Λούσιου. Εκεί βρίσκεται ηρώο αφιερωμένο στους αγωνιστές του 21 από την περιοχή.  Η γειτονιά του Κάστρου έχει πολλά γραφικά σπίτια, όπως και σπίτια επωνύμων Στεμνιτσιωτών (οικία Ροϊλού κ.ά.).

Στο χωριό υπάρχει πλουσιότατο λαογραφικό μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζή (του 18ου αιώνα) και περιέχε αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως και το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο. Στην όμορφη κεντρική πλατεία το χωριού δεσπόζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένο από λευκή πελεκητή πέτρα και χτισμένο το 1877. Την βυζαντινή περίοδο η Στεμνίτσα γνώρισε ιδιαίτερη ακμή όταν άνθισε εκεί η βιοτεχνία κατασκευής καμπάνας. Στα χρόια της Τουρκοκρατίας υο φαράγγι του Λούσιου, με τα ασκηταριά, τις μονές και τις σπηλιές του είναι το μόνιμο καταφύγιο για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής. Το 1779 οι Τούρκοι κάνουν επιδρομή στη Στεμνίτσα. Θρυλική έχει μείνει η διαφυγή των Στεμνιτσιωτών στη Μονή Προδρόμου και η διάσωσή τους με τη βοήθεια της Παναγίας, εκεί που υπάρχει ακόμα η διάτρητη από τα βόλια του εχθρού πόρτα στην πύλη της Ιεράς Μονής. Η Στεμνίτσα διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της. Κατά τη συνέλευση των Καλτεζών εκλέγεται έδρα της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας και το καλοκαίρι του 1821 συνέρχεται εκεί η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία. Η Γερουσία συνεδρίασε σε ένα κελί της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό. Η Στεμνίτσα ήταν η πατρίδα πολλών προσωπικοτήτων του αγώνα του 1821. Υπήρξε επίσης αγαπημένο καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και γενέτειρα του Ιωάννη (Γενναίου) Κολοκοτρώνη. Εδώ αποσύρθηκε ο Γέρος του Μοριά για μια περίοδο μετά το θάνατο του γιου του Πάνου στην εμφύλια διαμάχη. Οι κάτοικοί της συμπαραστάθηκαν θερμά στον Θ. Κολοκοτρώνη και σχημάτισαν σώμα με οπλαρχηγούς τους Κ. Αλεξανδρόπουλο και αδελφούς Ροϊλο.

Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ανάγκασε τους κατοίκους να στραφούν προς τη βιοτεχνία. Χρυσικοί, ασημικοί, μπρουτζάδες, καμπανάδες, κουδουνάδες, καταρτζήδες (κατασκευαστές και επισκευαστές κανταριών), χαλκωματάδες, ντουφεξήδες, σιδεράδες, γανωματήδες και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνίτες επεξεργάζονται το χαλκό, το μπρούτζο, το χρυσό και το ασήμι. Πολλοί γνωστοί χρυσοχόοι κατάγονται από εδώ. Η τέχνη της αρχυροχρυσοχοΐας διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (διετούς φοίτησης) η οποία στεγάζεται σε όμορφο πετρόκτιστο και καλοσυντηρημένο κτίριο (τηλ. 0710-81227), όπου φοιτούν αρκετοί μαθητές. Την παράδοση αυτή συνεχίζουν επίσης καταστήματα και εργαστήρια αργυροτεχνίας που λειτουργούν στην κωμόπολη.

Η Στεμνίτσα φημίζεται επίσης για τα τοπικά γλυκά (μπουρέκια, δίπλες κλπ) και ζυμαρικά, που πωλούνται σε κεντρικά καταστήματα. Η κωμόπολη διαθέτει σήμερα άρτια υποδομή για τη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες.

Από τη Στεμνίτσα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι του Λούσιου και το βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, με τις αξιόλογες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα και με σημαντική βιβλιοθήκη, που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε πανέμορφη τοποθεσία, όπως και τις πηγές των Αθανάτων, όπου σύμφωνα με τον Παυσανία,  λούστηκε μικρός ο Δίας. Στη περιοχή οδηγεί αμαξιτός δρόμος λίγο έξω από το χωριό. 

Στη Στεμνίτσα φθάνει κανείς από τη Βυτίνα, μέσω Δημητσάνας (7 χιλ.), ή από την Τρίπολη διανύοντας την περιοχή του Φαλάνθου. Και οι δύο διαδρομές είναι υπέροχες. Κοντά στο χωριό και προς στην κατεύθυνση της Τρίπολης απλώνεται το ελατόδασος του Μαινάλου, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Λιμποβίσι και το Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή είναι από τις πιο όμορφες της Αρκαδίας. Κοντά στη Στεμνίτσα βρίσκεται επίσης το Ελληνικό, από όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Αρχαία Γόρτυνα.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Στεμνίτσα = 110 χιλιόμετρα, βλέπε το χάρτη εδώ.

Αναζητώντας ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 24-11-2014 08:44:12 pm | από nskarmoutsos

"Ποιος μας λέει ότι ένα διαφορετικού τύπου τουριστικό μοντέλο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στον δήμο μας; Γιατί πρέπει να υιοθετήσουμε την πεπατημένη; Τι πιο απλό και εύκολο να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε την καθημερινότητά μας, που τόσο πολύ αρέσει στους επισκέπτες - κατοίκους των μεγαλουπόλεων της αλλοδαπής; Ας πάψουμε να θεωρούμε ότι μόνο οι πισίνες, τα γκολφ και τα all inclusive 5 stars ξενοδοχεία προσελκύουν τουρίστες. Η λύση είναι απλούστερη, ανέξοδη και… δίπλα μας".

Με τις φράσεις αυτές ολοκληρώνει το άρθρο της που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες, η Στέλλα Αϊλαμάκη που είναι ξενοδόχος στην περιοχή Σητείας της Κρήτης αλλά και δημοτική σύμβουλος στον ομώνυμο δήμο. Η ίδια, όπως διαπιστώσαμε από την αναζήτηση, συμμετέχει στην Επιτροπή Τουρισμού του δήμου και η εν λόγω παρέμβαση αποτελεί και μια διαφορετική λογική από το τουριστικό μοντέλο που προωθείται από μεγάλους ομίλους, μια λογική που είναι συμβατή με τη λειτουργία και τις δυνατότητες που έχουν οι μικρότερες μονάδες με τοπικά χαρακτηριστικά.
Η γενίκευση, που συμπυκνώνεται στη λέξη "καθημερινότητα", ξεκινά από μια πολύ απλή επιχειρηματική κίνηση. Οπως περιγράφει η κ. Αϊλαμάκη, στην Κάτω Ζάκρο Σητείας "η τουριστική σεζόν έχει φτάσει στο τέλος της. Οι ξενοδόχοι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς και σχεδιάζουν έναν ήσυχο χειμώνα για να ανακτήσουν δυνάμεις για τη νέα τουριστική περίοδο". Και αιφνιδίως εμφανίζονται Αγγλοι τουρίστες για να εξερευνήσουν την περιοχή. Η ίδια περιγράφει τον τρόπο που σκέφθηκε: "Μία από τις δραστηριότητες που θεώρησα καλό ως ξενοδόχος να υλοποιήσω στα πλαίσια προώθησης της περιοχής και της επιμήκυνσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, ήταν η γνωριμία με τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας και η επαφή των επισκεπτών με τους ντόπιους κατοίκους. Να γνωρίσουν την κουλτούρα τους και να ζήσουν την καθημερινότητά τους".
Εννοείται ότι τέτοια περίοδο η επιλογή ήταν λιομάζωμα και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην ενθουσιώδη περιγραφή: "Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις μηχανικούς, αρχιτέκτονες και μέλη του Αγγλικού Κοινοβουλίου, να διασκεδάζουν στο λιόφυτο όπως τα μικρά παιδιά στο λούνα παρκ. Να απολαμβάνουν το κουλουκόψωμο, τις ελιές, τα μιστροφτάκια και το ντόπιο κρασί, καθισμένοι στα σακιά και στα λιόπανα σαν να βρίσκονται σε high class gourmet εστιατόριο".
Σύζευξη λοιπόν τουρισμού και γεωργίας, καθώς όλα αυτά είναι "ένας απλός και άκρως αποτελεσματικός τρόπος προώθησης αυτού του προϊόντος (και όχι μόνο) μέσω της άμεσης γνωριμίας του με τον μελλοντικό καταναλωτή".
Βεβαίως το περιστατικό που περιγράφεται δεν αποτελεί "πανελλαδική πρωτοτυπία". Αλλωστε προσφάτως στη Μεσσηνία για μια ακόμη φορά το ταξιδιωτικό γραφείο "Τριγκιλίδα" υλοποίησε το πρόγραμμα "Λιομάζωμα στη Μεσσηνία" στην ίδια λογική. Ενώ πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας αναλαμβάνουν διάφορες μικρές επιχειρήσεις στη Νότια Πελοπόννησο οργανώνοντας τριήμερα συγκομιδής ελαιολάδου που συνδυάζουν διακοπές, αγροτική ζωή αλλά και προμήθεια του προϊόντος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σημασία έχει η γενίκευση και η προτροπή στην αυτοδιοίκηση (αλλά και τους ενδιαφερόμενους ξενοδόχους ή τουριστικούς επιχειρηματίες) να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προβολή ενός μοντέλου διακοπών που φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες με την καθημερινότητα της κάθε περιοχής. Μια επαφή με πολλαπλή ωφέλεια και μέσα από διαφορετικά κανάλια. Είναι γνωστό ότι ο αγροτουρισμός στην κλασική και ολοκληρωμένη μορφή του βρίσκεται σε "νηπιακή" κατάσταση και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σε συνθήκες κρίσης μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς γενναία στήριξη. Ως εκ τούτου απαιτούνται συνέργειες της αυτοδιοίκησης και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, έτσι ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα "αγροτουρισμού" από τις ξενοδοχειακές μονάδες τα οποία ασφαλώς δεν περιορίζονται στην περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Κάποια περιοχή της χώρας θα εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα και "θα κάνει όνομα" στην τουριστική αγορά. Γιατί αυτή να μην είναι η Μεσσηνία;

Ηλίας Μπιτσάνης

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σπήλαιο Κάψια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-10-2013 08:51:43 am | από nskarmoutsos

Μπορεί ένα σπήλαιο ν’  αποτελέσει αφορμή για εκδρομή; Αναλόγως τα γούστα. Αν λοιπόν συμφωνείτε για εξερεύνηση διαβάστε παρακάτω και  ετοιμαστείτε για  το σπήλαιο Κάψια στο ομώνυμο χωριό της Μαντινείας μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 15 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην Κάψια - στην περιοχή της Μαντινείας την "Πολυάμπελο χώρα" του Ομήρου, την  πατρίδα του μοσχοφίλερο ή αλλιώς την «Αλσατία της Ελλάδας» - βρίσκεται το σημαντικό αυτό σπήλαιο για την χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι  ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των  10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας. Στο σπήλαιο κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν σε πλημμύρα κατά τους ιστορικούς χρόνους και πήλινα αντικείμενα.

Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κόκκινοι, κίτρινοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και πρασινογάλανες αποχρώσεις στα τοιχώματα μαγεύουν τον επισκέπτη και κόβουν την ανάσα.  Ο φωτισμός και η χάραξη των μονοπατιών, είναι εξαιρετικά και για την  ξενάγηση θα υπολογίσετε  είκοσι πέντε λεπτά.  Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου αποτελείται από δυο αίθουσες. Την «αίθουσα των θαυμασίων»  και την «αίθουσα των οστών».

Μια και θα βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε και μικρές οινοποιητικές μονάδες στην Κάψια, κάποιες απ’ αυτές και βιολογικές. Στην περιοχή άλλωστε γνωρίζουν την τέχνη του οίνου από την αρχαιότητα.  Το κρασί και οι τοπικοί μεζέδες στην ταβέρνα του χωριού συγκλονιστική εμπειρία για τον ουρανίσκο.  Στην Κάψια λειτουργεί ξενώνας υψηλών προδιαγραφών.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την  Βυτίνα, το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας, τμήματα του ναού του Διός, του Βουλευτηρίου και της Αγοράς.

Πηγή: moriasnow.gr

Ελληνικό πρωινό

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 17-09-2013 06:49:18 pm | από nskarmoutsos

Ενα από τα πλέον παράδοξα που συµβαίνουν στα µεγάλα ξενοδοχεία της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα που δέχονται ορδές από λευκόσαρκους τουρίστες οι οποίοι ροδοψήνονται για δέκα µέρες παρά pool αλός, είναι το πρωινό. Με τον ήλιο να καίει µεσούρανα, µε 40 βαθµούς υπό σκιάν και τον ιδρώτα να κολλάει πάνω στη σάρκα µαζί µε τη σκόνη από την Αφρική, το κύριο γεύµα, αυτό που πρωταγωνιστεί στους γενναιόδωρους µπουφέδες του πρωινού, είναι τηγανητά αβγά (τα οποία έχουν καθήσει για ώρες στο µπεν µαρί), λιπαρό µπέικον, φασόλια (baked beans σε κονσέρβα), hash browns (τηγανίτες λεπτοκοµµένης πατάτας), λουκάνικα ακαθορίστου προελεύσεως και τηγανητά µανιτάρια. Το αγγλικό (κατ’ όνοµα) αυτό πρωινό παλιά προοριζόταν για πεινασµένους ανθρακωρύχους στα κρύα και οµιχλώδη βουνά του Γιόρκσαϊρ, οι οποίοι θα έπρεπε να σκάβουν για τις επόµενες 14 ώρες. Το µόνο που σκάβει στην περίπτωση των τουριστών µας είναι το παιδάκι στην άµµο, το οποίο ενδεχοµένως έφαγε Cocoa Puffs µε γάλα. Οι υπόλοιποι, µε τις κοιλιές τέντα, µπλαβί από τον ήλιο, κείνται σαν φώκιες ρευόµενοι τα αβγά µε µπέικον. Ελληνικότητα ίσον ποιότητα;

Aυτής της αντίφασης δοθείσης, ανάµεσα στις κλιµατικές συνθήκες και στα αβγά µε µπέικον, αναζωπυρώθηκε πρόσφατα ένα σχετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδόχων µας ως προς την ελληνικότητα του πρωινού. Και ορθώς, θα έλεγε κανείς, στον βαθµό που το ελληνικό πρωινό είναι πιο καλά προσαρµοσµένο στις συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού. Επιπλέον, το ελληνικό πρωινό εντάσσεται στο πνεύµα των καιρών όπου, λαµβάνοντας υπ’ όψιν την εθνική ανασφάλεια που νιώθουµε, οτιδήποτε ελληνικό είναι και καλό. Τι ακριβώς, όµως, εννοούµε λέγοντας «ελληνικό πρωινό»;

Παλιά, λέγαµε πως του Ελληνα (µηδέ της Ελληνίδας) ο τράχηλος πρωινό δεν υποφέρει. Τσιγάρο, φραπεδιά, τσίµπλα στο µάτι κι έξω από την πόρτα. Αν αυτό είναι το ελληνικό πρωινό, δύσκολα µπορώ να φανταστώ τους µπουφέδες φορτωµένους µε κούτες από τσιγάρα και µε πίδακες από φραπεδιές να γεµίζουν τα ποτήρια των τουριστών. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει κάποιος εύκολα αναγνωρίσιµος τύπος ελληνικού πρωινού, θα έπρεπε να τον εφεύρουµε. Ισως ζυµωτό ψωµί, πρόβειο βούτυρο, κρεµµύδι, ελιές, χλωρό τυρί. Να µια εικόνα του ένδοξου βουκολικού µας παρελθόντος, το οποίο όµως δεν το βλέπω να ανταγωνίζεται ισάξια τα αβγά µε µπέικον, τα σκραµπλ, τα κρουασάν και τα διάφορα µούσλι. Στην πράξη, έχει προκύψει ένα είδος αναγνωρίσιµου ελληνικού πρωινού που σερβίρεται ιδίως στα µεγάλα ξενοδοχεία, είτε σε µια «ελληνική» (παραπεταµένη) γωνιά είτε διάσπαρτο ανάµεσα στη διεθνή βιεννουαζερί µε ένα µικρό, πλην υπερήφανο, γαλανόλευκο σηµαιάκι να το διαχωρίζει. Συνήθως αποτελείται από όλα αυτά που περιµένουν οι τουρίστες να αναγνωρίσουν ως ελληνικά. Τουτέστιν, φέτα, ελιές, greek yogurt, τυρόπιτες και σπανακόπιτες, ίσως κάποια στραπατσάδα, η οποία αναφέρεται ως «γκρικ σκραµπλ εγκς», ενδεχοµένως γλυκά του κουταλιού, µέλι, κουλούρι Θεσσαλονίκης και για γλυκό µπουγάτσα.

Κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τις πίτες του.

Να, λοιπόν, ένα ελληνικό πρωινό. Αν διαµορφωθεί δε και η συνείδηση ότι επειδή το χρίσαµε ελληνικό δεν σηµαίνει ότι είναι αυτόχρηµα και καλό, τότε ίσως διεκδικήσουµε κι εµείς µια περίοπτη θέση στα διεθνή πρωινά. Αν δοθεί η πρέπουσα προσοχή στις πρώτες ύλες – η φέτα να µην είναι από ασβέστη, οι ελιές να µην έχουν βγει από κονσέρβα, οι πίτες να µην είναι µαραγκιασµένες και το κουλούρι να µην ανταγωνίζεται τα κριτσίνια σε άπονη σκληρότητα – ίσως το ελληνικό πρωινό εξοβελίσει κάποια στιγµή το αγγλικό από τη διεθνή ηγεµονία του.

Καληµέρα µε εντοπιότητα

Αλλά νοµίζω ότι δεν είναι αυτό το ζητούµενο. Το ζητούµενο είναι να προσφέρουµε ένα πρωινό το οποίο πείθει από γαστρονοµικής απόψεως. Ενδεχοµένως αυτό στα µεγάλα ξενοδοχεία να είναι τυποποιηµένο. Στα µικρότερα ξενοδοχεία, όµως, τα πιο µπουτίκ και καλά, µπορεί να προσφερθεί ο πλούτος της τοπικής µας γαστρονοµίας: καγιανάδες µε σύγλινο, αβγά µε στάκα, φρουτάλιες, στραπατσάδες, πέστροφες, αβγοτάραχα, χέλια καπνιστά, καβουρµάδες, τραχανάδες γλυκείς και ξινοί, λούζες και απάκια, ελιές θρούµπες και ψιλελιές, τυριά, τυροζούλια και µυζήθρες, ντάκοι, λαδένιες και λαλάγγια και όλη η ατελείωτη γκάµα από πίτες, γλυκές και αλµυρές. Και όλα αυτά να µη µένουν στον τύπο, στο όνοµα και µόνο, αλλά να προέρχονται από µερακλήδες, µικρούς παραγωγούς, οι οποίοι ξέρουν να φτιάχνουν έστω µικρές ποσότητες από αυτά τα προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται κανένα σηµαιάκι, διότι λάµπουν από αυτήν καθεαυτήν την γαστρονοµική τους αξία.

Το απάκι είναι άξιος πρεσβευτής της κρητικής γαστρονομίας.

Εκπαιδεύοντας εαυτούς

Ευτυχώς, κάτι γίνεται τον τελευταίο καιρό προς αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια, η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από το ελληνικό κράτος, αλλά από το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο. Υπό την εµπνευσµένη καθοδήγηση του Γιώργου Πίττα, το ελληνικό πρωινό µε την παραπάνω έννοια έχει αρχίσει να γίνεται πραγµατικότητα, όχι ως τυποποιηµένο προϊόν, αλλά ως έκφραση του τόπου όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο. Οταν ένα τέτοιο ελληνικό πρωινό γίνει κάποτε της µόδας, όταν ένας ανάλαφρος καγιανάς, συνοδευµένος από δύο φετούλες σύγλινο και λούπινα, αντικαταστήσει τα αβγά µε µπέικον και φασόλια, ή όταν ένας γλυκός τραχανάς αντικαταστήσει το πόριτζ, τότε όχι µόνο οι τουρίστες µας θα µάθουν να τρώνε ελληνικό πρωινό, αλλά ίσως µάθουµε να το τρώµε κι εµείς.

Οι γεύσεις των ελληνικών τυριών ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Πηγή: tovima.gr

Εκτινάχθηκαν οι μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 02-09-2018 09:44:31 am | από nskarmoutsos

Εκτοξεύεται ο αριθμός των κατοικιών που παραχωρούνται για περιορισμένο διάστημα, κατά κανόνα σε επισκέπτες κατά τη διάρκεια των διακοπών, με τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να καταχωρήσουν το ακίνητό τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων -από πολυτελείς βίλες στη Μύκονο μέχρι μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας- και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν ένα εξτρά εισόδημα, να αυξάνονται μήνα με το μήνα.

Μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, που αποτελεί τη πιο δημοφιλή επιλογή, τουλάχιστον 40 χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα φιγουράρουν προς μίσθωση, ενώ πέρσι ο τζίρος από τη διάθεση των κατοικιών άγγιξαν τα 750 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν την ελληνική αγορά έδωσε η Airbnb στο πλαίσιο ανακοίνωσης για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.

Το επιπλέον εισόδημα αποδεικνύεται διόλου ευκαταφρόνητο. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2012, προσθέτει πως ο μέσος οικοδεσπότης λαμβάνει 2,850 ευρώ, ενώ η μέση καταχώρηση κατοικίας είναι 28 διανυκτερεύσεις, δίνοντας την εικόνα της διείσδυσης της εν λόγω δραστηριότητας στην εγχώρια οικονομία.

Η προσφορά ανεβαίνει κατακόρυφα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είχε δείξει πως το 2017 οι καταχωρήσεις ακινήτων στις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έφταναν τις 106 χιλ. (διευκρινίζεται πως το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει πολλαπλές καταχωρήσεις σε διαφορετικές πλατφόρμες), σημειώνοντας κάθε χρόνο σημαντική άνοδο. Ενδεικτικά το 2016 ο αριθμός των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες  ήταν 95,6 χιλ., ενώ το 2015 ανέρχονταν σε 87 χιλ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο κατείχε η Airbnb και ακολουθούσε η πλατφόρμα της TripAdvisor. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΞΕΕ, η Airbnb μετρούσε την προηγούμενη χρονιά πάνω από 22 χιλ. καταχωρήσεις ακινήτων στην Ελλάδα, η TripAdvisor περίπου 14 χιλ. και ακολουθούσαν η Homeaway και η Booking.

Η έρευνα της Grant Thornton κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο  τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τα τελευταία τρία χρόνια άνοδο 22%. Την ίδια στιγμή, η μη φορολόγηση των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού εκτιμάται πως στέρησε τη χρονιά που πέρασε από τα κρατικά ταμεία περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Airbnb, η λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ΑΑΔΕ δεν επηρεάζει σε κάτι τη στρατηγική του ομίλου για το ελληνικό χώρο, διευκρινίζοντας πως υποστηρίζει το εγχείρημα.

Η τήρηση μητρώου ακινήτων και η ενεργοποίηση της εφαρμογής για τους ιδιοκτήτες έρχεται πάντως με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου πως η πλατφόρμα αναμενόταν από πέρσι, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες την ήθελαν να ξεκινά στα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, που ζητούσαν τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναφέρουν πως απαιτείται μεγαλύτερη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σχολίαζε χαρακτηριστικά πως η άνοδος των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό δεν αποτυπώθηκε στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς, οι φετινές απώλειες για τα καταλύματα ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, αγγίζοντας ακόμη και το 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρσι.

Η εκρηκτική άνοδος των ακινήτων προς διάθεση σε επισκέπτες τέλος έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και ένα άλλο μεγάλο θέμα, αυτό τις σημαντικής έλλειψης στέγης σε φοιτητές που πέρασαν σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας τους, για ιατρούς και δασκάλους με απόσπαση.

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Πηγή: capital.gr

Νέο χρήμα στον τουρισμό

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 02-09-2018 09:24:54 am | από nskarmoutsos

Διπλασιασμός κονδυλίων ΕΣΠΑ για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον χώρο

Στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η σχετική απόφαση, που είναι απόρροια του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για τη δράση, πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, μετά τα 120 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, θα διατεθούν κι άλλα, τουλάχιστον, 120 εκατ. ευρώ, ώστε η δημόσια δαπάνη να ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ. Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ακόμη περισσότερο, ωστόσο αυτό θα κριθεί από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για επιδότηση από τη δράση υπερβαίνει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ύψους από 25.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Στις επιλέξιμες για το πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με:

● Κτήρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο.

● Μηχανήματα - εξοπλισμό.

● Εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος.

● Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

● Προβολή - προώθηση - συμμετοχή σε εκθέσεις.

● Δαπάνες τεχνικών μελετών μηχανικού και υπηρεσιών φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου.

● Λογισμικά και υπηρεσίες παραμετροποίησης λογισμικού.

● Μεταφορικά μέσα.

● Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Παράλληλα με την επικείμενη ανακοίνωση αύξησης των πόρων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», το υπουργείο ανακοίνωσε και τον οριστικό πίνακα όσων υπήχθησαν στην προηγούμενη δράση για τον τουρισμό και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων, στη δράση εντάχθηκαν και συνεπώς θα επιχορηγηθούν 1.669 επενδυτικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 95.661.180 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία δικαιώματος άσκησης - υποβολής ενστάσεων λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Πηγή: topontiki.gr

Οι παρενέργειες της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 17-08-2018 11:03:55 am | από nskarmoutsos

Στη διαρκή τουριστική ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο. «Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των τουριστών (στην Ελλάδα) διπλασιάστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως, καθιστά επίσης τη χώρα ευάλωτη», σημειώνει η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. «Το βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά: η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού παραμένει αμείωτη. Για έκτη συνεχή χρονιά ο τουριστικός κλάδος αναμένει αισθητά επιπρόσθετα κέρδη», σημειώνει το άρθρο.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και επισημαίνει: «Πριν από το 2010 το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 15% και 17%. Ωστόσο, μετά (το 2010) συρρικνώθηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι –εκτός του τουρισμού. Και έτσι το ποσοστό του επί του ΑΕΠ σκαρφάλωσε πέρυσι για πρώτη φορά στο 20%», σημειώνει η εφημερίδα, απευθύνοντας μια προειδοποίηση: «Αυτό βέβαια καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Η Ελλάδα ενδέχεται να προσγειωθεί απότομα εάν απροσδόκητες περιφερειακές εντάσεις στη Μεσόγειο ή άλλα γεγονότα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης». Η Die Presse παραπέμπει στην όξυνση των διαδηλώσεων κατά των προγραμμάτων λιτότητας το 2012, όταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είχαν προκαλέσει πρόσκαιρη κάμψη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μεταξύ 2012 και 2017 διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα κατόρθωσε να αντέξει αυτήν την αύξηση. (…) Ορισμένοι από τους περιορισμένους από άποψη μεγέθους προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν φτάσει στο μεταξύ στα όρια των δυνατοτήτων τους».

Πηγή: tovima.gr

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ξοδεύουν για ταξίδια οι Ελληνες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 03-08-2018 09:26:41 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. η παραλία στο «Βαυαρικό», τη κύρια εκβολή της λίμνης Μουστού)

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η πορεία του εγχώριου τουρισμού το 2017, καθώς συνολικά ταξίδεψαν 4,5 εκατ. Ελληνες όλων των ηλικιών, οι οποίοι πραγματοποίησαν 7,5 εκατ. ταξίδια, αριθμοί που είναι υψηλότεροι κατά 10,2% και 12,6% αντίστοιχα σε σχέση με το 2016. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών, που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή). Βάσει αυτής, το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το 2017 ανήλθε σε 71,7 εκατ. και οι δαπάνες σε 2,07 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% και 6,6%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εν λόγω στοιχεία, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που ταξίδεψαν κατά το έτος 2017 ανήλθαν σε 3,7 εκατ. και πραγματοποιήθηκαν 6,2 εκατ. ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 9,8% και 11,7%, αντίστοιχα. Στη συγκεκριμένη υποομάδα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 61,5 εκατ. και οι δαπάνες σε 1,91 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,2% και 5,7%, αντίστοιχα. Από τα παραπάνω ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 95,3% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 4,7% σε ταξίδια που έγιναν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους κατά το 2017 με τα αντίστοιχα του 2016, παρατηρείται αύξηση 10,6% στα άτομα που ταξίδεψαν, 14% στον αριθμό των ταξιδιών, 11,9% στις διανυκτερεύσεις και 7% στις αντίστοιχες δαπάνες. Η σημαντικότερη αύξηση του αριθμού των ατόμων που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, καθώς και των προσωπικών ταξιδιών, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στις ηλικίες από 45 έως 64 ετών, κατά 14,2% και 16,7%, αντίστοιχα. Στις ηλικίες αυτές η αύξηση των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 17,9% και των δαπανών σε 7,7%. Ως προς τη διάρκεια διαμονής, παρατηρείται αύξηση στα προσωπικά ταξίδια με διανυκτερεύσεις από 1 έως 3, 4 έως 7 και 15 και άνω, με σημαντικότερη, σε απόλυτες τιμές, στα ταξίδια διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, κατά 33,9% στα ταξίδια και 32,1% στις διανυκτερεύσεις. Αντίθετα, στα ταξίδια διάρκειας από 8 έως 14 διανυκτερεύσεις παρουσιάζεται μείωση, κατά 8,4% στα ταξίδια και 7,5% στις διανυκτερεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,1 εκατ. ταξίδια) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1,0 εκατ. ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση, στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα κατά 15,7% και με εναέρια μέσα κατά 21,6%. Εν τω μεταξύ, το 65,8% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια με διαμονή σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 81,4% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15,2% το 2017 σε σχέση με το 2016. Ομοίως τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 20,1% και 7,0%, αντίστοιχα.

Για τα προσωπικά ταξίδια με διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (34,2% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος, σε ποσοστό 68,4%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 20,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 16,2%.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις