Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Νέα πειραματική θεραπεία με εισπνεόμενα νανοσωματίδια για την καρδιακή ανεπάρκεια

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-01-2018 09:13:56 am | από nskarmoutsos

Ιταλοί και Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη εισπνεόμενη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Στο μέλλον ίσως αρκούν μερικές βαθιές εισπνοές για να αντιμετωπισθεί η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νέα μέθοδος, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμασθεί μόνο σε πειραματόζωα, θα βοηθήσει να ξεπερασθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στις σημερινές ενέσιμες και από του στόματος θεραπείες.

Το εισπνεόμενο φάρμακο εμπεριέχεται σε βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια, τα οποία περιέχουν πεπτίδια. Όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους), τα σωματίδια αυτά εισδύουν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και βρίσκουν γρήγορα το στόχο τους στον καρδιακό ιστό, όπου απελευθερώνουν το φάρμακο, αποκαθιστώντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Τα νανοσωματίδια είναι φτιαγμένα από φωσφορικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που υπάρχει άφθονη στα οστά. Το φάρμακο μέσα στα νανοσωματίδια αποκαθιστά τα κανάλια μεταφοράς ασβεστίου στην επιφάνεια των κυττάρων της καρδιάς, πράγμα που βοηθά τη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μικέλε Μιράγκολι του Πανεπιστημίου της Πάρμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι η νέα τεχνική θα διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα για τη συγκεκριμένη καρδιοπάθεια χορηγούνται με τη μορφή χαπιού (που ο ασθενής δεν θυμάται πάντα να πάρει) ή ενδοφλέβιας ένεσης (που προκαλεί δυσφορία σε μερικούς ασθενείς).

Τα εισπνεόμενα φαρμακευτικά νανοσωματίδια, που έχουν διάμετρο μικρότερη των 50 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), δεν προκάλεσαν κάποιες τοξικές βλάβες στον ιστό της καρδιάς των πειραματόζωων (ποντικιών). Θα ακολουθήσουν περαιτέρω δοκιμές σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

Πηγή: kathimerini.gr

Το «αποτύπωμα» του καπνίσματος στον οργανισμό

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-10-2013 06:21:27 pm | από nskarmoutsos

Αριστερά το κουρασμένο πρόσωπο μιας καπνίστριας, δεξιά το υγιές δέρμα μιας γυναίκας που δεν καπνίζει

Έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία μας βρήκε η φινλανδική ιστοσελίδα Tobacco Body. Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού γραφήματος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει με τα μάτια του τι προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό ενός καπνιστή και να συγκρίνει συγκεκριμένα σημεία του σώματός του με εκείνα ενός μη καπνιστή.

Σκοπός της όλης ιδέας, η οποία έλαβε σάρκα και οστά σε συνεργασία με την Φινλανδική Εταιρεία για τον Καρκίνο, ήταν η ενημέρωση του κοινού και κυρίως των νέων γύρω από τις καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό.

«Βουτιά» στον οργανισμό των καπνιστών

Με άκρως παραστατικό τρόπο, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα δύο φύλα και να δει πώς είναι κάποιος ως καπνιστής/-ρια και ως μη-καπνιστής/-ρια. Με τη βοήθεια μιας λίστας στα αριστερά μπορεί να δει σε μεγέθυνση συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, των χεριών κτλ. ή να «βουτήξει» στον ανθρώπινο οργανισμό για να παρατηρήσει τις οργανικές βλάβες που οφείλονται στον καπνό.

Ανάμεσα στις κύριες επιπτώσεις του καπνίσματος συγκαταλέγονται τα αδύναμα μαλλιά, το θαμπό και ρυτιδιασμένο δέρμα, η εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο και τριχοφυΐας σε πρόσωπο και χέρια, τα κιτρινισμένα νύχια, οι «μαυρισμένοι» πνεύμονες κ.ά. Πέρα από το φωτογραφικό υλικό, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει συνοδευτικά κείμενα τα οποία εξηγούν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους συμβαίνουν τα παραπάνω.

Η ιστοσελίδα αναφέρει για παράδειγμα, ότι το δέρμα ενός καπνιστή χάνει την υγιή του όψη και φαίνεται κουρασμένο, εξαιτίας των χημικών ουσιών των τσιγάρων. Αυτές, κάνουν τις ελαστικές ίνες του δέρματος πιο εύθραυστες με αποτέλεσμα να σπάνε εύκολα και εκείνο να χάνει την ελαστικότητά του.

«Οι καπνιστές έχουν αδύναμα μαλλιά και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης ή γκριζαρίσματος» εξηγεί το κείμενο στην περίπτωση των μαλλιών ενός καπνιστή. Η υπερβολική τριχοφυΐα στην περίπτωση των γυναικών, πυροδοτείται εξαιτίας του ότι το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Πρόσφατη μελέτη του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, είχε δείξει ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν ένα ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα, αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, να έχουν ασταθή εμμηνορροϊκό κύκλο και να μπαίνουν ταχύτερα στην εμμηνόπαυση σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Πηγή: tovima.gr

Μια... ντομάτα την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-01-2014 06:25:10 pm | από nskarmoutsos

Χωριάτικη σαλάτα, κρητικός ντάκος, κοκκινιστά όσπρια ή λαδερά, η ελληνική διατροφή αγαπάει την ντομάτα και αυτή η «αγάπη» φαίνεται πως κάνει και καλό στην υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και τα προϊόντα τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνεται στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 70 γυναίκες αυτής της κατηγορίας, εξετάστηκαν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ντοματών αλλά και σόγιας. Αρχικά, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν προϊόντα ντομάτας που περιείχαν την ημερήσια δόση τουλάχιστον 25 mg του αντιοξειδοτικού λυκοπένιου, για δέκα εβδομάδες. Ακολούθως, οι γυναίκες κατανάλωναν ημερησίως τουλάχιστον 40 mg πρωτεΐνης σόγιας για άλλες δέκα εβδομάδες. Δύο εβδομάδες πριν από κάθε κύκλο, οι συμμετέχουσες δεν έτρωγαν ούτε ντομάτες ούτε σόγια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ντομάτας, τα επίπεδα της ορμόνης αντιπονεκτίνης, που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό του λίπους, αυξήθηκε στις γυναίκες κατά 9%. Στις κυρίες με χαμηλότερο ΔΜΣ, η επίδραση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη. Αντίθετα, η κατανάλωση σόγιας μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, βάσει προηγούμενων μελετών.

Πηγή: enet.gr

Έχετε πλυντήριο πιάτων; Τα μικρόβια καραδοκούν

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:37:03 am | από nskarmoutsos

Τα πλυντήρια πιάτων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα πιάτα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι καινούρια, παρόλα αυτά φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με μια νέα μικρή ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας "Applied and Environmental Microbiology", μελέτησαν 24 οικιακά πλυντήρια πιάτων.

Τα πλυντήρια πιάτων αποτελούν ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών: από το κρύο στο ζεστό, από το ξηρό στο υγρό, από το λίγο όξινο στο πολύ όξινο, συν το χημικό απορρυπαντικό. Παρόλο όμως που τα πλυντήρια αποτελούν ένα ακραίο περιβάλλον, αυτό δεν εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να προσαρμόζονται σε αυτό.

Διαπιστώθηκε -μετά από γενετική ανάλυση των δειγμάτων- ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Και τα δύο θεωρούνται "οπορτουνιστικά", δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα πλυντήρια ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα, που επίσης αποτελούν "οπουρτινιστικούς" μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ύπαρξη μικροβίων στα πλυντήρια δεν σημαίνει ότι γενικά οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πως θα αρρωστήσουν, αφού τα μικρόβια ζουν παντού, ιδίως πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος από τα πλυντήρια είναι αμελητέος έως ανύπαρκτος, αλλά ορισμένοι με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Γκούντε-Κίμερμαν δήλωσε ότι τα πλυντήρια και άλλες συσκευές είναι "γενικά ασφαλείς" για τους υγιείς ανθρώπους, όμως "οι ευαίσθητες ομάδες" πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Όπως είπε, μπορεί τα πλυντήρια πιάτων να παίζουν ένα ρόλο στις μυκητιάσεις σε ορισμένα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα. 

Πώς όμως τα βακτήρια και οι μύκητες τρυπώνουν στα πλυντήρια; Κυρίως από το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων. Οι τροφές (ιδίως για τα βακτήρια), οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι άλλες πηγές μικροβίων.

Τα μικρόβια είναι επίσης δυνατό να "δραπετεύσουν" από τα πλυντήρια, είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό είτε μέσω του ζεστού αέρα που παράγεται στο τελείωμα του πλυσίματος, μόλις ανοίξει η πόρτα του πλυντηρίου. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, δεν βλάπτει κανείς να περιμένει λίγο και να ανοίγει το πλυντήριο, αφότου θα έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

"Μην ανοίγετε το πλυντήριο, όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό, προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα", συμβούλευσε η σλοβένα μικροβιολόγος. Συνέστησε επίσης να σκουπίζει κανείς καλά με ένα στεγνό πανί το σφραγιστικό λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση, ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.

Πηγή: capital.gr

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Άστρους στις 17-1-2018

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-01-2018 01:18:27 pm | από nskarmoutsos

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 17/01/2018 στο Κέντρο Υγείας Άστρους θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία (09:00-13:00). Παρακαλούμε τους φίλους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

Το ιχθυέλαιο πιθανόν βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας των καρκινοπαθών

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 08-01-2018 10:56:41 am | από nskarmoutsos

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασαν Καναδοί επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η διατροφή που απαρτίζεται από ιχθυέλαια βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ιχθυέλαιο περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά, όπως είναι το εικοσιπεντανοϊκό οξύ που βοηθά την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της καχεξίας την οποία προκαλεί μια σοβαρή νόσος όπως ο καρκίνος.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι ενισχύοντας κατ' αυτό τον τρόπο την διατροφή ασθενών με καρκίνο μπορούν να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους ή ακόμα και να την αυξήσουν.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της διατροφής με ιχθυέλαιο σε 16 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, έναντι άλλων 24 ασθενών που δεν λάμβαναν ιχθυέλαιο μέσω της διατροφής τους, συγκεκριμένα τις διαφορές στο σώμα και τον οργανισμό τους. Παρατήρησαν έτσι τις αλλαγές που επιφέρει η λήψη ή μη των ιχθυελαίων στο βάρος των ασθενών, στην μυϊκή τους μάζα και στο λίπος του σώματός τους.

Στη μελέτη οι 16 ασθενείς λάμβαναν 2,2 γραμμάρια εικοσιπεντανοϊκού οξέος ημερησίως, ενώ οι άλλοι 24  ασθενείς λάμβαναν μόνο τη συνήθη διατροφική υποστήριξη. Οι δόσεις κρίθηκαν ασφαλείς, χωρίς τοξικότητα και παρενέργειες για τους συμμετέχοντες. Η έρευνα διήρκεσε μέχρις ότου οι ασθενείς συμπλήρωσαν τη θεραπεία πρώτης γραμμής, δηλαδή την αρχική φάση που διήρκεσε περίπου 10 εβδομάδες.

Οι μύες και το λίπος στο σώμα των ασθενών μετρήθηκε με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας, ενώ παράλληλα έγιναν εξετάσεις αίματος. Το βάρος σώματος μετρήθηκε στην αρχή, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που δεν λάμβαναν ιχθυέλαιο μέσω διατροφής έχασαν περίπου 2,3 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ όσοι λάμβαναν ιχθυέλαιο καθημερινά με τη διατροφή τους διατήρησαν το βάρος τους. Επίσης όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις εικοσιπεντανοϊκού οξέος στο αίμα τους, μετά από την ενίσχυση της διατροφής τους με ιχθυέλαιο, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μυϊκής μάζας. Το 69% των ασθενών στην ομάδα των ατόμων που έπαιρνε ιχθυέλαιο όχι μόνο διατήρησε τη μυϊκή του μάζα αλλά και την αύξησε, ενώ από την άλλη ομάδα, μόνο το 29% των ασθενών διατήρησε τη μυϊκή του μάζα. Μάλιστα, στην ομάδα αυτή οι ασθενείς έχασαν 1 κιλό μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο ομάδων καμία διαφορά στο λίπος του σώματος.

Όπως ανέφεραν οι Καναδοί ερευνητές, εάν ενισχυθεί η διατροφή των ασθενών με καρκίνο με 2 γραμμάρια ιχθυελαίου καθημερινά. αυτό θα είναι ωφέλιμο ώστε να διατηρήσουν το βάρος τους και τη μυϊκή τους μάζα.

Πηγή: naftemporiki.gr

2η ενημερωτική συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Άστρους με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 05-01-2018 05:01:49 pm | από nskarmoutsos

Τη Τετάρτη 10/01/2018 στις 11:30π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Άστρους η 2η ενημερωτική συνάντηση με τους πολίτες με το εξής θέμα: ''Ζώντας με το Σακχαρώδη Διαβήτη''. Επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος Mcs, κος Μπερτζελέτος Δημήτριος. Θα μιλήσουν επίσης ιατροί και επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Υγείας και θα συζητηθούν όλα τα ερωτήματα και τα πρακτικά ζητήματα που απασχολούν και σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινή ζωή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Άστρους και του Συλλόγου φίλων Κ.Υ. Άστρους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν βουτήξετε για τον σταυρό στα Θεοφάνεια

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 05-01-2013 09:53:28 am | από nskarmoutsos

Το να βουτήξει κάποιος ανήμερα των Θεοφανίων, θεωρείται μια μεγάλη τιμή. Το να πιάσει και τον σταυρό τότε θεωρείται ευλογία. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα; Πως θα αντιδράσει το κορμί και ο οργανισμός σε μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα δυσάρεστα...
Σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε εφόσον αποφασίσετε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά και να πιάσετε τον σταυρό.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ακριβώς που θα πέσετε. Η θάλασσα ή το νερό γενικότερα το χειμώνα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να βουτήξετε σε ζεστά νερά αλλά σε παγωμένα. Έρευνες μάλιστα θέλουν τη θάλασσα της Αττικής το χειμώνα να έχει μέση θερμοκρασία τους 13 – 15 βαθμούς.
Εάν είστε πάνω από 40 μην το επιχειρήσετε. Το ανθρώπινο σώμα δύσκολα προσαρμόζεται ξαφνικά σε τέτοιες θερμοκρασίες νερού, ειδικά εάν είστε και αγύμναστοι ή έχετε τα παραπάνω κιλάκια σας. Ο άνθρωπος λειτουργεί στους 37 βαθμούς, και στις μασχάλες (λόγω απώλειας θερμότητας) στους 36,6.
Όταν λοιπόν πέσετε στους 13 βαθμούς οι οποίοι επειδή είναι νερό α) θα καλύψουν κάθε επιφάνεια σας και β) στο νερό χάνουμε τη θερμότητα μας 2 φορές γρηγορότερα, θα πρέπει να είστε σίγουροι και έτοιμοι.
Πριν πέσετε να έχετε κάνει μια καλή προθέρμανση με ασκήσεις που θα “ζεστάνουν” το κορμί σας. Επίσης καλό θα ήταν οι ασκήσεις αυτές να είναι σχετικά έντονες έτσι ώστε να πάρουν μπροστά και οι μύες και να είναι προετοιμασμένοι για την άμεση επαφή και το σοκ με το παγωμένο νερό.
Καλό θα ήταν πριν πάτε να πέσετε για τον σταυρό να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (πχ. Ένα κουλούρι) τουλάχιστον μια ώρα πριν .
Μόλις βγείτε από το νερό θα πρέπει να ξέρετε που είναι τα πράγματα σας και αμέσως να πάρετε την πετσέτα ή το μπουρνούζι , να σκουπιστείτε και να ντυθείτε καλά. Τα καταφέρατε στο σοκ του παγωμένου νερού, μην αρρωστήσετε από τον κρύο καιρό.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η βουτιά στα Θεοφάνια για τον σταυρό δεν είναι απλά χειμερινή κολύμβηση. Είναι ένα ξαφνικό και έντονο “πουσάρισμα” του οργανισμού για λίγα μόνο λεπτά της ώρας σε παγωμένα νερά...

Πηγή: iatropedia.gr

Έρευνα: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ενώ μπορεί να καταστρέψει το DNA

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-01-2018 09:18:31 am | από nskarmoutsos

Το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο DNA των βλαστικών κυττάρων, πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέταν Πατέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν ποντίκια για να δείξουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη γενετική βλάβη.

Η βλάβη προκαλείται κυρίως από την ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που παράγεται κατά την επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα. Η ουσία αυτή διαπιστώθηκε ότι μπορεί να διασπάσει και να αλλοιώσει τα μόρια του DNA μέσα στα βλαστοκύτταρα του αίματος. Αυτό οδηγεί σε αναδιάταξη των χρωμοσωμάτων και σε μόνιμη τροποποίηση των αλληλουχιών του DNA στα βλαστικά κύτταρα.

Με τη σειρά της, η βλάβη των βλαστοκυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Η νέα μελέτη βοηθά έτσι να κατανοηθεί γιατί το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επτά ειδών καρκίνου: στόματος, λαιμού, λάρυγγα, οισοφάγου, μαστού, ήπατος και εντέρου.

«Μερικοί καρκίνοι αναπτύσσονται εξαιτίας της βλάβης του DNA στα βλαστοκύτταρα. Μολονότι κάποιες βλάβες συμβαίνουν κατά τύχη, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τέτοιας βλάβης», δήλωσε ο Πατέλ.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο οργανισμός προσπαθεί να προστατευθεί από βλάβες λόγω του αλκοόλ, χρησιμοποιώντας ως πρώτη γραμμή άμυνας μια οικογένεια ενζύμων, τις αφυδρογονάσες αλδεΰδης (ALDH), που διασπούν την επιβλαβή ακεταλδεΰδη. Όμως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, δεν έχουν στο σώμα τους αυτά τα προστατευτικά ένζυμα, με συνέπεια η κατανάλωση αλκοόλ να κρύβει περισσότερους κινδύνους γι' αυτούς.

Στα πειραματόζωα της μελέτης, τα οποία δεν διέθεταν το ένζυμο ALDH2, παρατηρήθηκε τετραπλάσια βλάβη στο DNA των κυττάρων τους σε σχέση τα ποντίκια στα οποία το εν λόγω ένζυμο υπήρχε και λειτουργούσε κανονικά.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας των κυττάρων του οργανισμού έναντι του αλκοόλ είναι τα συστήματα επιδιόρθωσης των βλαβών του DNA. Και αυτά όμως δεν δουλεύουν εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους οργανισμούς, ιδίως στους ανθρώπους που διαθέτουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της φαλάκρας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-01-2018 09:08:12 am | από nskarmoutsos

Ενδεχομένως οι επιστήμονες να έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της αλωπεκίας (φαλάκρας), αφού κατάφεραν σε εργαστηριακές συνθήκες να αναπτύξουν επιτυχώς τεχνητό δέρμα με τριχοθυλάκια.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Reports, οι δέσμες του εργαστηριακού δέρματος φέρουν τριχοφυΐα που μοιάζει περισσότερο στις φυσικές τρίχες απ' ότι προηγούμενες απόπειρες.
Αυτό κάνει τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Ιντιάνα στις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι θα μάθουν περισσότερα πράγματα για την διαδικασία της τριχοφυΐας και θα μπορέσουν να σχεδιάσουν καλύτερες θεραπείες για την ανδρογενή αλωπεκία.
Για την θεραπεία της φαλάκρας έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς πολλές μέθοδοι. Έχει φυσικά εξεταστεί και η δυναμική των βλαστοκυττάρων. Ωστόσο οι μέχρι σήμερα προσπάθειες ανάπτυξης δέρματος που να μιμείται τις ακριβείς συνθήκες ανάπτυξης της τρίχας δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.
Το δέρμα απαρτίζεται από περισσότερα από 20 είδη κυττάρων και τα εργαστηριακά μοντέλα δεν έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν περισσότερα από έξι, χωρίς κανένα εξ αυτών να είναι ικανό να προάγει την τριχοφυΐα.
Ο καθηγητής Καρλ Κοεχλερ χρησιμοποίησε βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσει οργανοειδή, δηλαδή μικροσκοπικές δέσμες δέρματος.
Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που επέλεξε είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια μικροσκοπική εκδοχή του έσω ωτός στο πλαίσιο έρευνας για την θεραπεία της κώφωσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα παρήγαγαν κύτταρα δέρματος, εκτός από ιστό του έσω ωτός, και έτσι αποφάσισαν να τα βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθούν τριχοθυλάκια.
Η έρευνα έδειξε ότι ένας «μίσχος» δέρματος που αναπτύχθηκε στο ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον μπορούσε να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη της ανώτερης και κατώτερης στιβάδας του δέρματος, δηλαδή της επιδερμίδας και του χόριου, αντίστοιχα. Αυτό θεωρητικά επιτρέπει την ανάπτυξη των τριχοθυλάκιων κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει φυσιολογικά.
Το τεχνητό δέρμα ανέπτυξε μια ποικιλία τύπων τριχοθυλάκιων ενώ και το ίδιο απαρτιζόταν από τρεις ή τέσσερις διαφορετικούς τύπους κυττάρων χόριου και τεσσάρων τύπων κυττάρων επιδερμίδας.
Αυτός ο συνδυασμός μιμείται πιο πιστά το δέρμα των τρωκτικών και παρατηρώντας το οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο στιβάδες δέρματος πρέπει να αναπτύσσονται μαζί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να αναπτυχθούν και τα τριχοθυλάκια.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις