Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Κράμπες στη... θάλασσα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 25-06-2012 12:39:47 am | από nskarmoutsos

Το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου πολλοί παθαίνουν συχνές κράμπες.

Αν πάθετε την κράμπα ενώ κολυμπάτε στη θάλασσα, μην πανικοβληθείτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του άλλου ποδιού σας να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.

Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτια θέση και όλα θα πάνε καλά.

Όταν με το καλό βγείτε στην παραλία, κάντε διατάσεις στο σημείο που έχει πάθει κράμπα ή κάντε ελαφρύ μασάζ.

Τέλος πιείτε πολύ νερό για να ενυδατωθείτε.

Πηγή: metrogreece.gr

Δελτίο τύπου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας για τα προβλήματα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2018 03:30:44 pm | από nskarmoutsos

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ

Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης και συνολικά η πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει και για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο μια κατάσταση που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τον λαό της Αρκαδίας και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ για το προσωπικό που αναγκάζονται να «μπαλώνουν» κενά με ολοένα πιο εντατικές και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Οι πανηγυρισμοί της διοίκησης για τις νέες προσλήψεις και την αναβάθμιση του νοσοκομείου συγκρούονται με την πραγματικότητα. Πολλά τμήματα βρίσκονται σε οριακή λειτουργία ενώ άλλα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών εδώ και καιρό. Αλλά και τα επείγοντα του νοσοκομείου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ειδικοί και ειδικευόμενοι πλέον εκλείπουν σε όλες τις ειδικότητες και η στελέχωση των επειγόντων του νοσοκομείου με ειδικούς δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε έχει ολοκληρωθεί η εξαγγελθείσα από καιρό αυτονόμησή τους.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η υπολειτουργία υποδοχής στο νοσοκομείο, ούτε η λειτουργία κλινικών με τους επιμελητές και μόνο να κάνουν τα πάντα (διοικητικά και ιατρικά), από τις αιμοληψίες, έως τα διοικητικά. Εσχάτως τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε τη μεγάλη δυσκολία στη στελέχωση των επειγόντων και ιδιαίτερα του χειρουργικού, οδηγώντας σε συνεχή ένταση και δεδομένη υποστελέχωση. Για δε τις χειρουργικές κλινικές υπάρχει ζήτημα στήριξης με νέους γιατρούς προκειμένου να γίνουν οι δουλειές που είναι απαραίτητες, οδηγώντας σε απίστευτο φόρτο εργασίας τους επιμελητές, πιέζοντας παράλληλα και το νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει καθήκοντα που δεν είναι δικά του προκειμένου να βγει η δουλειά.

Δυστυχώς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση για άλλη μια φορά πολλά από τα τμήματα του νοσοκομείου να μην συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός και μάλιστα να γίνεται αυτό σε τμήματα ιδιαίτερα κομβικά όπως το Αναισθησιολογικό (όπου έχει μείνει πλέον ένας αναισθησιολόγος), το Ψυχιατρικό, το ουρολογικό, το ωτορινολαρυγγολογικό, το παιδοχειρουργικό, το Νευροχειρουργικό, το Νεφρολογικό, το Νευρολογικό, ενώ σε οριακή λειτουργία βρίσκονται τμήματα όπως το Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Αιματολογικό, Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, με τους Ιατρούς όλων των παραπάνω τμημάτων σε υπέρβαση εφημεριών από έτη.

Χαρακτηριστικά στην Τρίπολη πλέον υπάρχει ένας μόνο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει κάθε μέρα, γεγονός που ακυρώνει την δυνατότητα των επειγόντων χειρουργείων διαμορφώνοντας κατάσταση επικίνδυνη για το κόσμο της Αρκαδίας αλλά και γενικά της νότιας Πελοποννήσου που εξαρτάται από την Τρίπολη για Νευροχειρουργικά, Παιδοχειρουργικά και Γναθοχειρουργικά περιστατικά.

Το παιδιατρικό τμήμα θα λειτουργεί πλέον μόνο με δύο ειδικούς ιατρούς με αποτέλεσμα να εφημερεύει παιδίατρος μόνο τις μισές ημέρες του μήνα για την κάλυψη των αναγκών των επειγόντων παιδιατρικών αλλά και μαιευτικών περιστατικών. Αντίστοιχα η Ψυχιατρική κλινική στις αρχές του μήνα έμεινε με μόλις δύο ιατρούς για την καθημερινή παρακολούθηση και φροντίδα των έως και 40 νοσηλευομένων.

Με δεδομένη και γκρίζα την κατάσταση των επειγόντων δεν ξέρουμε εάν η στελέχωση τους με τις προκυρηχθείσες θέσεις ιατρών επειγόντων θα είναι αρκετή. Πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα σε σχέση με πολλά τμήματα του νοσοκομείου που οριακά λειτουργούν ή και δεν συμπληρώνουν τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών. Δεδομένου του νέου οργανισμού του νοσοκομείου μας. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο (Τα τελευταία τρία χρόνια), μερικώς έχουν λύσει προβλήματα στις ειδικότητες του νοσοκομείου. ‘Έτσι, τμήματα όπως το Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό, Νεφρολογικό, Νευρολογικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Γναθοχειρουργικό, Ακτινολογικό, Ψυχιατρικό, Νευρολογικό, Νευροχειρουργικό, Παθολογοανατομικό, (και τα υπόλοιπα λιγότερο) παρουσιάζουν σημαντικά και χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης. Το κατά καιρούς επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί να δώσει λύσεις οριστικές και με πνοή, ώστε να εξυπηρετηθεί η βάση του καινούργιου οργανισμού του νοσοκομείου και οι νέες ειδικότητες που προβλέπει.

Η λογική της πλήρωσης θέσεων με το σταγονόμετρο ή με επικουρικούς, δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε μερική και περιστασιακή λύση της υποστελέχωσης και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ημίμετρο, τα αποτελέσματα αυτής της λογικής βλέπουμε εδώ και καιρό. Χρειάζεται άμεσα να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις επιμελητών Β΄, όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται στο νοσοκομείο να υπάρχει τμήμα το οποίο να μην μπορεί να συμπληρώνει μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Η συνέχιση της κατάστασης έως τώρα δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πλημμελής, προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνη. Εάν θέλουμε ολοκληρωμένη και πλήρη κάλυψη της περιοχής με υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένη παροχή υγείας, είναι απαραίτητη και επιτακτική η άμεση επίλυση της επαρκούς στελέχωσης. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί πρόγραμμα εφημερίας με τέτοια κενά σε βασικές ειδικότητες.

Καλούμαστε το επόμενο διάστημα να απαντήσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και το σύνολο του λαού της Αρκαδίας που είναι και ο τελικός αποδέκτης αυτής της κατάστασης.

* ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

* ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

* ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.

* ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΣΩΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΤΡΙΠΟΛΗ 22/06/2018

Οδηγός επιβίωσης από τις θερμίδες στο σουβλατζίδικο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2018 10:15:04 am | από nskarmoutsos

Για τους Έλληνες, το σουβλάκι, είναι σήμα κατατεθέν. 

 Είναι εύκολο, γρήγορο και φτηνό φαγητό που μπορείς να βρεις σε κάθε γειτονιά. Πόσες θερμίδες έχει το σουβλάκι σε όλες τις εκδοχές του;

 • Σουβλάκι χοιρινό (καλαμάκι) 180 θερμίδες
 • Σουβλάκι κοτόπουλο (καλαμάκι) 130 θερμίδες
 • Πίτα καλαμάκι κοτόπουλο 330 θερμίδες
 • Πίτα καλαμάκι χοιρινό 360 θερμίδες
 • Πίτα γύρος κοτόπουλο 350 θερμίδες
 • Πίτα γύρος χοιρινό 370 θερμίδες
 • Πίτα κεμπάπ 420 θερμίδες
 • Σουβλάκι μοσχαρίσιο σκέτο (μερίδα) 226 θερμίδες
 • Σουβλάκι με πατάτες (μερίδα) 417 θερμίδες
 • Mοσχαρίσια ψητή μπριζόλα 260 θερμίδες
 • Xοιρινή ψητή μπριζόλα 320 θερμίδες

Πηγή: topontiki.gr

Το δίλημμα του καλοκαιριού: Καρπούζι ή Πεπόνι;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-06-2014 02:02:29 pm | από nskarmoutsos

    

Το φρούτα έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα… Όλοι αυτοί οι αρωματικοί, δροσεροί και γευστικοί πειρασμοί συμπληρώνουν το καλάθι των καλοκαιρινών φρούτων και αποτελούν ισχυρό, τονωτικό κοκτέιλ ενέργειας, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών για τον οργανισμό. Ένα από τα δημοφιλέστερα διατροφικά debate αφορά το καρπούζι & το πεπόνι.

Και τα δύο αυτά για πολλούς από εμάς τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας και προτίμησης έναντι των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων.Για να δούμε λοιπόν, ποιο από τα δύο αυτά θα χαρακτηριστεί επάξια «νικητής» σε αυτή τη διατροφική διαμάχη.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Ανά 100 γρ

Ενέργεια: 30 kcal

Υδατάνθρακες 7.6 γρ

Πρωτεΐνες: 0.6 γρ

Λίπος: 0.2 γρ

Φυτικές ίνες: 0.4 γρ

Νερό: 94 γρ

Ασβέστιο (Ca): 7 mg

Σίδηρος: 0,24 mg

Κάλιο: 112 mg

Βιταμίνη C: 8.1 mg

Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια. Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο – ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία – το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία. Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.

ΠΕΠΟΝΙ Ανά 100 γρ

Ενέργεια: 34 kcal

Υδατάνθρακες: 8.16 γρ

Πρωτεΐνες: 0.84 γρ

Λίπος: 0.19 γρ

Φυτικές ίνες: 0.8 γρ

Νερό: 90 γρ

Ασβέστιο (Ca): 9 mg

Σίδηρος: 0.21 mg

Κάλιο: 267 mg

Βιταμίνη C: 36.7 mg

Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε γρανίτες, παγωτό ή χυμό. Μας αρέσει εξίσου ωμό σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Και το πεπόνι περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας, έτσι, στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β- καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους. Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς. Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στο διατροφικό δίλημμα, λοιπόν, «καρπούζι ή πεπόνι», απαντάμε ότι και τα δύο είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας, αφού έχουν εξίσου ωφέλιμες δράσεις για την υγεία !

Πηγή: logodiatrofis.gr

 

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-06-2018 09:00:06 am | από nskarmoutsos

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η επιδημιολογική μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE και βασίστηκε σε στοιχεία από δύο τυχαιοποιημένες έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 3.325 και 1.713 άτομα με έμφαση στη σχέση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D  (25(OH)D) στο αίμα.

Όλες οι γυναίκες ήταν 55 ετών και άνω, με μέσο όρο τα 63 έτη. Τα στοιχεία είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2002-2017. Οι συμμετέχουσες ήταν ελεύθερες καρκίνου κατά την εγγραφή στις μελέτες και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια. Τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, διαγνώστηκαν 77 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού, με συχνότητα 512 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-έτη.

Το ελάχιστο φυσιολογικό επίπεδο της 25(OH)D στο πλάσμα αίματος καθορίστηκε στα 60 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες με επίπεδα 25(OH)D στο αίμα πάνω από 60 ng/ml είχαν το ένα πέμπτο του κινδύνου για καρκίνο μαστού συγκριτικά με εκείνες που είχαν κάτω από 20 ng/ml», αναφέρει ο Κεντρικ Γκαρλαντ, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου μειωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Για να πετύχει κανείς τα 60 ng/ml  25(OH)D στον οργανισμό του σαφώς και θα πρέπει να λαμβάνει διατροφικό συμπλήρωμα 4.000 – 6.000 IU την ημέρα, αν και η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει αυτή την ανάγκη.

Πηγή: in.gr

Το καλύτερο «παπούτσι» για τρέξιμο και περπάτημα είναι το πόδι μας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-06-2012 10:02:49 am | από nskarmoutsos

Η νέα τάση στην άσκηση, προτείνει τρέξιμο ή περπάτημα, χωρίς παπούτσια. Μάθετε πώς, το να περπατάτε ή να τρέχετε ξυπόλητοι, μπορεί να μειώσει διάφορους πόνους και να προλάβει μελλοντικούς τραυματισμούς.

Για όσους μαθαίνουν τώρα να περπατούν, όπως τα νήπια, το να νιώθουν το έδαφος ακριβώς κάτω από τα πόδια τους, είναι απαραίτητο για να καταφέρουν να κινηθούν. Μαθαίνουν πώς να συντονίζουν τους μυς από τα πόδια τους, στα δάχτυλα των ποδιών, για να ισορροπήσουν και να περπατήσουν.

Επειδή όμως συνηθίζουμε να μαθαίνουμε να περπατάμε φορώντας παπούτσια, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αφαιρούμε την αίσθηση από τα πόδια μας και αποδυναμώνουμε τους μυς, όπως ένα χέρι ή πόδι που είναι δεμένο.

Τα πόδια είναι εξελιγμένα μέλη γεμάτα οστά, συνδέσμους και μυς και παρέχουν υποστήριξη στο σώμα. Τα παπούτσια μπορεί να κάνουν τα πόδια παθητικά, αναλαμβάνοντας τη «δουλειά» που θα έπρεπε να κάνουν τα πόδια.

Το να τρέχει κανείς ξυπόλητος, δε σημαίνει να αρχίσει απλά να τρέχει χωρίς τα αθλητικά του παπούτσια, αλλά να επανεκπαιδεύσει ουσιαστικά το σώμα του για το πώς να τρέχει.

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προτείνουν το τρέξιμο και το περπάτημα χωρίς παπούτσια, υποστηρίζοντας ότι βοηθούν στη μείωση των τραυματισμών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της άσκησης. Η παθητική κατάσταση των ποδιών, μπορεί να ευθύνεται για πόνους στα γόνατα, την πλάτη και το λαιμό. Αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε από το περπάτημα ή το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, ακόμα και αν δεν έχετε πόνους.

Το να αποκτήσετε την αίσθηση των ποδιών σας, μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το σώμα σας πιο αποτελεσματικά και να αποτρέψετε μελλοντικούς τραυματισμούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές (Dos και Don’ts) για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή τη μορφή άσκησης, αλλά και για το τι πρέπει να προσέχετε…

Do: Επανακτήστε την αισθητήρια ικανότητα των ποδιών σας

«Ξυπνήστε» τα πόδια σας βελτιώνοντας την αισθητήρια ικανότητά τους. Κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και δείτε αν μπορείτε να ελέγχετε κάθε κίνηση σε κάθε ένα από αυτά (πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά κίνησης ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο αμέσως). Αγγίξτε την αρχή και τις άκρες των δακτύλων και δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε. Βρείτε διαφορετικούς τρόπους για να κουνήσετε τα πόδια σας, που ποτέ πριν δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν -υπάρχουν 26 αρθρώσεις που συνθέτουν τα δάχτυλα και τα πόδια μας, καθώς και άλλες μεταξύ καθενός από αυτά τα οστά. Ανακαλύπτοντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους κινούνται τα πόδια σας, θα μπορέσετε να τα κάνετε πιο ευέλικτα, για να απορροφούν καλύτερα το στρες.

Don’t: Μην κάνετε τα πάντα με τη μία

Είναι καλύτερα να ασκηθείτε για 10 λεπτά την ημέρα, παρά για 1 ώρα, μια φορά την εβδομάδα. Ένας σημαντικός λόγος είναι η απογοήτευση. Στην αρχή ίσως είναι κάπως δύσκολο να συνηθίσετε αυτή την κίνηση, όμως με τον καιρό, με εξάσκηση και υπομονή, τα πόδια σας θα αλλάξουν και το μυαλό σας μπορεί να προσαρμοστεί.

Do: Δώστε έμφαση στην κίνηση

Κάντε μια βόλτα και δείτε που νιώθετε περισσότερο τη γη στα πόδια σας. Παρατηρήστε που προσγειώνεται πρώτα και πώς ταξιδεύει η κίνηση. Αν πηγαίνει από τη φτέρνα, στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας αμέσως, πειραματιστείτε μετατοπίζοντας το βάρος σας, έτσι ώστε το βάρος να πηγαίνει από τη φτέρνα σας στο μικρό δάκτυλο του ποδιού σας και στη συνέχεια στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Τα οστά στο εξωτερικό μέρος του ποδιού, είναι μεγαλύτερα και καλύτερα στο να στηρίζουν το βάρος του σώματός μας, ενώ η προσγείωση στη φτέρνα και μετά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, κάνει το πόδι να γέρνει προς τα μέσα. Αυτή η μικρή αλλαγή –το να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα μεγαλύτερα, εξωτερικά οστά του ποδιού για να εξασφαλίσετε σωστή κίνηση, μπορεί να βοηθήσει να υποστηρίξετε τα γόνατά σας, τη λεκάνη σας, ακόμα και τους εσωτερικούς μυς της κοιλιάς σας. Θα αισθανθείτε τη διαφορά αμέσως, αλλά με την πάροδο των εβδομάδων, οι μύες θα γίνουν ισχυρότεροι και εσωτερικά.

Don’t: Μη φοβάστε να προσγειώνετε πρώτα τη φτέρνα

Σύμφωνα με τους κανόνες για το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, η προσγείωση του ποδιού με τη φτέρνα δεν είναι σωστή, αλλά αυτό δεν ισχύει και για το περπάτημα. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο τρέχουν αφήνουν το έδαφος εντελώς, ενώ αυτοί που περπατάνε έχουν πάντα το ένα πόδι στο έδαφος. Για τη βελτίωση του διασκελισμού σας, κάντε μικρότερα και πιο απλά βήματα, που θα επιβαρύνουν λιγότερο τις αρθρώσεις σας. Επίσης, αποφύγετε να περπατάτε σε πολύ σκληρό έδαφος.

Do: Βρείτε ασφαλές έδαφος

Όσο πιο μαλακό είναι το έδαφος, τόσο το καλύτερο για τα πόδια σας. Αν και κάποιοι… σκληροπυρηνικοί ψάχνουν για τραχύ έδαφος, για τους περισσότερους από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σκληρά τα πέλματά μας. Εξάλλου, η αίσθηση του χόρτου ή της άμμου στα πόδια μας είναι η μισή χαρά. Ως αρχάριοι λοιπόν, προτιμήστε ένα καταπράσινο πάρκο ή την παραλία. Αν πάλι το έχετε πάρει πολύ σοβαρά και θέλετε να κάνετε χιλιόμετρα, προτιμήστε ένα γήπεδο από καουτσούκ (αν και θα χρειαστούνε μερικές ημέρες ή και εβδομάδες για να συνηθίσετε την περίεργη υφή του). Τα χωμάτινα μονοπάτια είναι μια ακόμη επιλογή που προτιμούν πολλοί. Ξεκινήστε με εκείνα που δεν έχουν χαλίκια μέχρι να συνηθίσετε και μετά συνεχίστε με τα πιο τραχιά μονοπάτια.

Don’t: Μη φοβάστε τα μικρόβια

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες και μικρόβια στο έδαφος, αλλά εφ’ όσον δεν έχετε ανοικτές πληγές, το δέρμα αποτελεί το καλύτερο προστατευτικό. Εξάλλου, οι ιδρωμένες, βρώμικες κάλτσες που μπορεί να φοράμε μέσα από τα παπούτσια, ίσως αποτελούν μεγαλύτερη πηγή μικροβίων.

Do: Γίνετε ξυπόλητοι… τουρίστες

Περπατήστε –σε κάποιο ταξίδι σας- σε ένα πάρκο που είναι ειδικό για άσκηση χωρίς παπούτσια. Πάνω από 100 πάρκα και μονοπάτια για περπάτημα και τρέξιμο χωρίς παπούτσια, έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέροντας την απόλυτη εμπειρία της αίσθησης, με ειδικά σχεδιασμένα μονοπάτια που ελίσσονται στο γρασίδι, ξύλα, απαλές πέτρες, νερό, ακόμα και λάσπη. Βέβαια, μπορείτε να βγάλετε τα παπούτσια σας σε κάθε πάρκο, αλλά οι συγκεκριμένοι προορισμοί προσφέρουν ασφαλή μέρη για να αποθηκεύσετε τα παπούτσια σας και χώρους για να πλυθείτε όταν τελειώσετε την άσκησή σας.

Don’t: Κρατήστε ένα μέτρο

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για κάθε νέο εγχείρημα –το να κάνετε πάρα πολλά μαζί, πολύ σύντομα, μπορεί να σας δημιουργήσουν πληγές ή τραυματισμούς. Και το περπάτημα χωρίς παπούτσια δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν είστε τακτικός περιπατητής, τελειώστε την άσκησή σας σε έναν χώρο με γρασίδι, όπου μπορείτε να βγάλετε τα παπούτσια σας και να περπατήστε λίγο στο έδαφος. Ξεκινήστε με όχι περισσότερα από 20 λεπτά και «ακούστε» το σώμα σας -αν αισθάνεται άβολα και παγώνει. Αν δείτε ότι περπατάτε πιο αργά από το κανονικό, αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά αν αισθανθείτε οποιονδήποτε πόνο ή δυσφορία που δε σας αφήνει να περπατήσετε κανονικά με ή χωρίς παπούτσια, καλύτερα να σταματήσετε και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Θερμοπληξία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-06-2012 08:15:41 am | από nskarmoutsos

Ο καύσωνας προκαλεί θερμοπληξία. Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς την αντιμετωπίζετε σε περίπτωση που πέσετε θύματα;
Όπως λένε οι ειδικοί, τα πρώτα συμπτώματα είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής δυνάμεων, οι τάσεις για λιποθυμία, η ναυτία, η ταχυκαρδία, οι εμετοί.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως πιο δύσκολες και τα συμπτώματα τότε είναι: πυρετός, εμετοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης, απώλεια των αισθήσεων.
Πρέπει τα άτομα που θα έχουν αυτά τα συμπτώματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά διότι μπορεί μέχρι να και να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ενώ στις πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν μέχρι και σε κώμα.
Πώς προλαμβάνεται η θερμοπληξία
Πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο, να προτιμάτε σκιερά και δροσερά μέρη και να μην πηγαίνετε σε χώρους που υπάρχει πάρα πολύ κόσμος. Να ντύνεστε ελαφρά και πάντα να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
Να κάνετε πολλά ντους και να βάζετε, εάν δεν αντέχετε τη ζέστη, υγρά πανιά στο κεφάλι ή στο λαιμό. Να πίνετε αρκετό νερό και χυμούς.
Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα νεογνά και τα βρέφη, στους ηλικιωμένους καθώς και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ειδικά μάλιστα, όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους για παραπάνω οδηγίες.
Όσοι πάντως παίρνουν φάρμακα, πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους εάν θα συνεχίσουν την αγωγή και σε ποια δοσολογία διότι κάποια από αυτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πηγή: newsbeast.gr

Καρκίνος του προστάτη: Το πρώιμο σύμπτωμα για να τρέξετε στο γιατρό

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-06-2018 09:29:51 am | από nskarmoutsos

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη γίνονται συνήθως αντιληπτά μόνο αφότου ο όγκος έχει αυξηθεί αρκετά, για να ασκήσει πίεση στην ουρήθρα. Όμως, αν αντιληφθείτε ένα συγκεκριμένο πρώιμο σύμπτωμα θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

Ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει το εξής: αίμα στα ούρα. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόωρο σημάδι, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα Healthline. Το να έχετε αίμα που είναι ευδιάκριτο στα ούρα είναι γνωστό ως αιματουρία. Θα το καταλάβετε αν τα ούρα σας έχουν ροζ, ή κόκκινη απόχρωση, ή ακόμα και μια απόχρωση “σαν κόκα-κόλα”.

Η αιμορραγία προκαλείται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και δεν είναι πάντα οδυνηρή. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας οποτεδήποτε προσέξετε αίμα στα ούρα σας. Διότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαγνωστείτε με καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να έχετε κάτι άλλο. Αλλά σίγουρα πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Καρκίνος του προστάτη: Άλλα συμπτώματα

Άλλο σύμπτωμα είναι το να χρειάζεστε πολλή ώρα για να ολοκληρώσετε την ούρηση, όταν πάτε στην τουαλέτα. Ή το να έχετε πολύ μικρή ροή ούρων.

Μπορεί επίσης να νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα, ή να αισθάνεστε ότι η ουροδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως, όταν τελειώνετε την ούρηση.

Η δυσκολία στύσης και διατήρησης αυτής μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι που έχει ο καρκίνος του προστάτη.

Επίσης, επειδή ο προστάτης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ανδρικό σύστημα αναπαραγωγής, ο καρκίνος του προστάτη θα μπορούσε επίσης να προκαλεί οδυνηρή εκσπερμάτιση.

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού, που βοηθά στην παραγωγή σπέρματος στους άνδρες. Συγκεκριμένα, παράγει το παχύ λευκό υγρό που συνδυάζεται με το καθεαυτό σπέρμα.

Η αιτία του καρκίνου του προστάτη είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Όμως, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται καθώς ο άντρας γερνάει.

Πηγή: iatropedia.gr

Το ακτινίδιο προστατεύει το DNA μας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-06-2013 02:36:02 pm | από nskarmoutsos

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εγγενές φρούτο της Κίνας, το οποίο μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία τον 20ό αιώνα, όπου άρχισε να καλλιεργείται μαζικά κάποιες δεκαετίες αργότερα.
Σήμερα, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους παραγωγούς του ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ακτινίδια μπορούν να έχουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στο πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά περιεχόμενό τους. Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων που έχουν αποδοθεί στα συστατικά τους είναι και η αντιοξειδωτική δράση τους, η οποία μπορεί να οδηγεί σε προστασία του DNA των ανθρωπίνων κυττάρων από βλάβες που επάγονται από το οξυγόνο.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιο από τα συστατικά του ακτινιδίου είναι υπεύθυνο για την προστατευτική αντιοξειδωτική ικανότητα που αυτό εκδηλώνει, αν και θεωρείται ότι αυτή η ικανότητα προστασίας και επιδιόρθωσης των βλαβών δεν οφείλεται μόνο στα πιο ευρέως απαντώμενα στο ακτινίδιο συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο. Το ακτινίδιο περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών, τα οποία επίσης μπορούν να έχουν αντιοξειδωτική δραστηριότητα.
Οι προστατευτικές ιδιότητες του ακτινιδίου ενισχύονται και από τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών στη Βόρεια και Κεντρική Ιταλία. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των ακτινιδίων ή των εσπεριδοειδών που τα παιδιά κατανάλωναν, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως συριγμός, δύσπνοια ή βήχα τη νύχτα.
Τα αποτελέσματα αποδόθηκαν στις αντιοξειδωτικές προστατευτικές ιδιότητες που μπορούν να έχουν τα συστατικά του ακτινιδίου και των άλλων εσπεριδοειδών.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Συσκευή εμφυτεύεται στην καρδιά για προστασία μετά από έμφραγμα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-06-2018 09:40:56 am | από nskarmoutsos

Μια ομάδα Αμερικανών και Ιρλανδών επιστημόνων ανέπτυξε την πρώτη του είδους της συσκευή, η οποία εμφυτεύεται ως επίθεμα πάνω στην καρδιά μετά από ένα έμφραγμα, δρώντας θεραπευτικά, καθώς της μεταφέρει άμεσα και με ελεγχόμενο τρόπο φάρμακα, πρωτεΐνες και βλαστοκύτταρα.

Οι βλάβες του ιστού της καρδιάς έπειτα από ένα έμφραγμα μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι σημερινές θεραπείες είναι είτε επεμβατικές, είτε δυσκολεύονται να φθάσουν εστιασμένα στις περιοχές της καρδιάς με τις βλάβες. Η νέα συσκευή επιτρέπει μια τοπική, ανανεώσιμη και τροποποιήσιμη μη επεμβατική θεραπεία, με στόχο να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά το έμφραγμα.

Η μικρή συσκευή με την ονομασία Therepi, της οποίας το περιεχόμενο είναι δυνατό να ανανεωθεί με νέες θεραπευτικές ουσίες, προσαρτάται απευθείας στην καρδιά. Περιέχει ένα νέο βιοϋλικό σαν σπόγγο, που διακρατά και απελευθερώνει σιγά-σιγά το θεραπευτικό περιεχόμενό του μέσω μιας μεμβράνης από πολυμερές που είναι ημιδιαπερατή. Το βιοϋλικό μπορεί να συνδεθεί με μια αντλία έξω από το σώμα (η οποία τοποθετείται πάνω στο δέρμα ή κάτω από αυτό) και έτσι να ανανεώνει το περιεχόμενό του περιοδικά, όταν πια έχει εξαντληθεί η θεραπευτική δράση του.

Σε μια προκλινική δοκιμή σε τρωκτικά που πραγματοποίησαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Ρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Ινστιτούτου Ιατρικής Μηχανικής του ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας "Nature Biomedical Engineering", έδειξαν ότι η Therepi είναι σε θέση να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς για πάνω από ένα μήνα.

Η ίδια συσκευή μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί πέρα από τις καρδιοπάθειες και σε άλλες παθήσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις