Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 10:06:57 am | από nskarmoutsos

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή. Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας. Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού. Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ. Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους. Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό! Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση. Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ. Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ. Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's! Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος. Ευρωπαϊκός κανονισμός για καρκινογόνο ουσία στις τηγανητές πατάτες και τις αμυλούχες τροφές 11.4.2018 Ευρωπαϊκός κανονισμός για καρκινογόνο ουσία στις τηγανητές πατάτες και τις αμυλούχες τροφές Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος. Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί. Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. »Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025. »Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Πηγή: lifo.gr

Τον μητρικό θηλασμό επιλέγουν περισσότερες Ελληνίδες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 09:34:20 am | από nskarmoutsos

Και τα καλά νέα: Επιστροφή στις πιο φυσικές και υγιεινές πρακτικές για πολλές νέες Ελληνίδες μητέρες που επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό για τα βρέφη τους. Την τελευταία δεκαετία καταγράφεται σημαντική αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής των βρεφών. Επτά στις δέκα γυναίκες ξεκινούν να χορηγούν αποκλειστικά μητρικό γάλα στο νεογέννητο, όταν πριν από μία δεκαετία η αναλογία αυτή ήταν τέσσερις στις δέκα γυναίκες.

Ωστόσο, οι καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα δεν διαρκούν: κατά τον πέμπτο μήνα ζωής του βρέφους μόνο το 20% των παιδιών τρέφεται αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού, ενώ στο τέλος του έκτου μήνα το σχετικό ποσοστό είναι χαμηλότερο του 1%, όταν ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 2025 στο 50%. «Τρικλοποδιά» στην προσπάθεια για αύξηση του μητρικού θηλασμού και συνεπώς πιο υγιείς γενιές Ελλήνων, φαίνεται να βάζει το υψηλό ποσοστό των τοκετών που διενεργούνται με καισαρική τομή στη χώρα μας και το κάπνισμα των μητέρων. Στα θετικά, όλο και περισσότερα νοσοκομεία-μαιευτήρια εφαρμόζουν πρακτικές προώθησης του μητρικού θηλασμού όπως τοποθέτηση του μωρού στο στήθος της μητέρας εντός μιας ώρας από τον τοκετό και μείωση της χορήγησης συνταγών υποκατάστατου μητρικού γάλακτος.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της «Εθνικής Μελέτης εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα» που διενήργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2017 σε δείγμα 870 βρεφών που γεννήθηκαν σε 43 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας και η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε ειδική ημερίδα. Η μέση ηλικία των μητέρων του δείγματος ήταν τα 32 έτη. Σε ποσοστό 54% γέννησαν με καισαρική τομή, ενώ το 49% των βρεφών γεννήθηκε σε δημόσια νοσοκομεία. Η μεγάλη πλειονότητα είναι Ελληνίδες (86%) και ακολουθούν με ποσοστό 7% οι Αλβανίδες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συντριπτική πλειονότητα των βρεφών θήλασε την πρώτη ημέρα ζωής του (94%), ενώ το ποσοστό μητρικού θηλασμού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (63,5%) έως και τον τρίτο συμπληρωμένο μήνα ζωής του βρέφους, για να φτάσει στο 45,4% στο τέλος του έκτου μήνα. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, δηλαδή όταν το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα, υιοθετήθηκε στο 65,7% των νεογέννητων την πρώτη ημέρα ζωής τους, με το σχετικό ποσοστό να μειώνεται στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ζωής και να φτάνει στο 25% στο τέλος του 4ου μήνα. Στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά ήταν μικρότερο του 1%. Συγκριτικά με την αντίστοιχη μελέτη του 2007, τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έως και τον πέμπτο μήνα ζωής του βρέφους είναι σαφώς αυξημένα: το 2007 αποκλειστικό μητρικό θηλασμό ξεκίνησε το 41% των βρεφών (έναντι 66% το 2017), ενώ στον πέμπτο μήνα μόλις το 5% συνέχιζε να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα (έναντι 20% το 2017).

Νέες πρακτικές

Στην αύξηση του μητρικού θηλασμού ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραμάτισε η αλλαγή στάσης πολλών μαιευτηρίων τα οποία εφαρμόζουν πλέον πρακτικές που ευνοούν τον μητρικό θηλασμό. Ετσι, το 51% των μητέρων θήλασε το μωρό εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό, ενώ στο 63% του δείγματος, οι μητέρες και τα νεογέννητα έμειναν στον ίδιο θάλαμο μετά τον τοκετό (rooming in). Οι μισές λεχώνες (47%) ανέφεραν ότι έλαβαν συνταγή ή σημείωμα για κάποιο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος και σχεδόν μία στις πέντε (19%) έλαβε δωρεάν δείγμα υποκατάστατου κατά την αποχώρηση από το μαιευτήριο. Στην αντίστοιχη μελέτη του 2007, γραπτή συνταγή δόθηκε στο 66% των μητέρων και δωρεάν δείγμα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος χορηγήθηκε στο 36%.

Οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αποκλειστικά μητρικού θηλασμού σε σχέση με όσες γέννησαν φυσιολογικά. Είναι ενδεικτικό ότι αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τον πρώτο μήνα έκανε το 32% των γυναικών που γέννησε με καισαρική έναντι 50% των γυναικών που γέννησε φυσιολογικά.

Η αρνητική επίδραση του τοκετού με καισαρική έχει αποδοθεί στην καθυστερημένη επαφή του μωρού με τη μητέρα, τον μετεγχειρητικό πόνο και τα χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης της μητέρας. Αρνητικοί παράγοντες για τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό είναι η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης καθώς και η παραμονή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας του νεογνού.

Οι μητέρες με τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν βασική και μέση εκπαίδευση. Αρνητικός παράγοντας για τον μητρικό θηλασμό φαίνεται να είναι και το κάπνισμα. Είναι ενδεικτικό ότι στους έξι μήνες του βρέφους μόνο το 21% των καπνιστριών εξακολουθούσε να θηλάζει σε αντίθεση με το 52% των μη καπνιστριών.

Πηγή: kathimerini.gr

Νέα θεραπεία βάζει τέλος στα σφραγίσματα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-04-2018 09:23:02 am | από nskarmoutsos

Αμερικανοί ερευνητές εφηύραν ένα νέο προϊόν που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του οδοντικού σμάλτου, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να καταργηθεί η ανάγκη των σφραγισμάτων.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο ACS Biomaterials Science & Engineering, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέπτυξε τη νέα θεραπεία με πεπτίδια, μικρές αλυσίδες αμινοξέων, που συνδέονται με πεπτιδιακές συνδέσεις, αλλά που δεν είναι αρκετά μακριές για να θεωρούνται πρωτεΐνες.

Όταν το υλικό εφαρμόστηκε σε τεχνητά δημιουργημένες αλλοιώσεις στο σμάλτο, σε εργαστηριακές συνθήκες, ενθάρρυνε την ανάπτυξη του σμάλτου και επούλωσε αποτελεσματικά την οδοντική αλλοίωση.

Το οδοντικό σμάλτο παράγεται από αμελοβλάστες, ένα είδος κυττάρων που εκκρίνουν πρωτεΐνες που σχηματίζουν το σμάλτο, ενώ το δόντι δεν έχει αναδυθεί ακόμα από το ούλο.

Δυστυχώς, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σχηματισμού του οδοντικού σμάλτου και το δόντι έχει αναδυθεί, οι αμελοβλάστες πεθαίνουν. Αλλά η απώλεια του σμάλτου συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

«Τα βακτήρια μεταβολίζουν τα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες που έχουν υποστεί ζύμωση στη στοματική κοιλότητα και αυτό απομεταλλώνει το οδοντικό σμάλτο», εξηγεί ο ερευνητής Σαμι Ντογκαν.

Βέβαια, τα δόντια έχουν την ικανότητα να επαναμεταλλώνονται με τη βοήθεια του σάλιου, της φθοριούυχου οδοντόκρεμας και του εμπλουτισμένου με ειδικά πρόσθετα νερού, αλλά σε μικρό εύρος.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η οδοντική κοιλότητα καθίσταται εμφανής, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί με σφράγισμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για να αναπτύξουν τη νέα θεραπεία επικεντρώθηκαν στις πρωτεΐνες που παράγουν οι αμελοβλάστες, τις αμελογενίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σχηματισμού του οδοντικού σμάλτου. Σχεδίασαν πεπτίδια με βάση τις αμελογενίνες και όταν εφάρμοσαν το υλικό σε οδοντικές αλλοιώσεις διαπίστωσαν ότι βοηθούσε στον σχηματισμό ενός νέου ανοργανοποιημένου στρώματος στις περιοχές απομετάλλωσης, ενσωματώνοντάς το με το σμάλτο από κάτω.

Τις ίδιες αλλοιώσεις τις αντιμετώπισαν και με φθόριο, αλλά μόνο η θεραπεία με τα πεπτίδια συντέλεσε σε αναδόμηση του σμάλτου.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να δουν αν το διάλυμα πεπτιδίων έχει την ίδια καλή ανταπόκριση και σε πραγματικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν όμως ότι το τελικό προϊόν θα μπορούσε να πωλείται και να εφαρμόζεται προληπτικά, υπό τη μορφή οδοντόπαστας ή τζελ, για την αντιμετώπιση των προκαταρκτικών οδοντικών αλλοιώσεων.

Πηγή: in.gr

Ένα ποτό τη μέρα κόβει έως έξι μήνες ζωής

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-04-2018 09:22:20 am | από nskarmoutsos

Κάθε έξτρα ποτό κρύβει κινδύνους για την υγεία. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ελλήνων ερευνητών. Ένα μόνο ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού τη μέρα μπορεί να κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο.

Η ακόμη πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ κόβει περισσότερα χρόνια ζωής, όπως συμβαίνει και με το τσιγάρο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Έτσι, πάνω από δέκα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα συνδέονται με ένα έως δύο χρόνια συντομότερη ζωή, ενώ για πάνω από 18 ποτά την εβδομάδα το προσδόκιμο ζωής μικραίνει κατά τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Η νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κόκκινου κρασιού) με μέτρο είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα 'Αντζελα Γουντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για 83 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες.

Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Οποιοδήποτε ποτό πέρα από αυτό το όριο συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Έτσι, ένας 40χρονος που πίνει 100 έως 200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, χάνει έως έξι μήνες ζωής, με 200 έως 350 γραμμάρια αλκοόλ χάνει ένα έως δύο χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ εβδομαδιαίως χάνει τέσσερα έως πέντε χρόνια ζωής.

Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εγκεφαλικού, ανευρύσματος, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου. Μόνο για τα μη θανατηφόρα εμφράγματα φαίνεται το αλκοόλ να μικραίνει ελαφρά τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, για κάθε πέντε παραπάνω ποτά την εβδομάδα υπολογίσθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14%, θανατηφόρας υπέρτασης κατά 24%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% και θανατηφόρου αορτικού ανευρύσματος κατά 15%.

«Το μήνυμα-κλειδί από τη νέα μελέτη είναι ότι αν ήδη πίνετε αλκοόλ, το να πιείτε λιγότερο, θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και να μειώσετε τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιαγγειακές καταστάσεις» δήλωσε η Γουντ.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν η Παγώνα Λάγιου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας-Χάρβαρντ), ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας) και η 'Αννα Καρακατσάνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας).

Πηγή: kathimerini.gr

Eξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-04-2018 09:14:50 am | από nskarmoutsos

Ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει τον καρκίνο των ωοθηκών, δημιούργησε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία σημαντική συμβολή είχαν έλληνες επιστήμονες.

Η πιλοτική κλινική δοκιμή του εμβολίου σε 25 ασθενείς με προχωρημένο και υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών, έδειξε ότι αυτό είναι ασφαλές, καλά ανεκτό και πέτυχε να ενισχύσει τις αντιδράσεις του αμυντικού μηχανισμού των καρκινοπαθών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Το εμβόλιο σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των ασθενών που ζουν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και συχνά διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων, με συνέπεια να είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του. Μόνο οι μισές γυναίκες επιβιώνουν πάνω από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Εως σήμερα η συνήθης θεραπεία για τα περιστατικά σε προχωρημένο στάδιο είναι η χειρουργική επέμβαση, που ακολουθείται από χημειοθεραπεία. Όμως πολλές ασθενείς (έως το 85%) υποτροπιάζουν και στη συνέχεια δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Το νέο εμβόλιο είναι εξατομικευμένο, καθώς αποτελείται από δενδριτικά ανοσοκύτταρα που έχουν ληφθεί από το αίμα της ασθενούς και έχουν στο εργαστήριο εκτεθεί σε καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια εισάγονται στον οργανισμό της ασθενούς, όπου το εμβόλιο πυροδοτεί μια γενικότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, «εκπαιδεύοντας» τα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους.

Οι επιστήμονες χορήγησαν σε δόσεις το εμβόλιο (περίπου μία το μήνα σε βάθος διετίας) είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με δύο ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, τη μπεβασιζουμάμπη και την κυκλοφωσφαμίδη. Ακολούθησε η παρακολούθηση των 25 ασθενών για πάνω από δύο έτη.

Περίπου οι μισές εμβολιασμένες ασθενείς εμφάνισαν ενισχυμένη αντίδραση στα καρκινικά κύτταρα και έζησαν περισσότερο. Μετά από ένα έτος το 100% των εμβολιασμένων ασθενών ζούσαν, έναντι 60% όσων είχαν πάρει μόνο τα δύο αντικαρκινικά φάρμακα.

Διαπιστώθηκε ότι όταν το εμβόλιο χορηγήθηκε συνδυαστικά με τα άλλα φάρμακα, επιτεύχθηκε υψηλότερο μέσο ποσοστό διετούς επιβίωσης (80%), σε σχέση με όσες ασθενείς είχαν πάρει μόνο τα δύο φάρμακα (50%). Μάλιστα μία 46χρονη ασθενής με καρκίνο τετάρτου σταδίου είχε παραμείνει χωρίς καρκίνο πέντε χρόνια μετά τον εμβολιασμό της (28 δόσεις στη διάρκεια δύο ετών).

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα είναι θετικά και δικαιολογούν μελλοντικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Στην ανάπτυξη και δοκιμή του εμβολίου καθοριστική συμβολή είχε ο διακεκριμένος έλληνας ογκολόγος Γιώργος Κούκος, διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης και ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Συμμετείχαν επίσης ο Ιωάννης Ξενάριος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στη Λωζάννη και η καθηγήτρια βιοστατιστικής Ουρανία Δαφνή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Κακής ποιότητας διατροφή κάνουν οι καπνιστές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 04-04-2018 10:16:25 am | από nskarmoutsos

Οι καπνιστές έχουν χειρότερη ποιότητα διατροφής από τους πρώην ή μη καπνιστές σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Yale και Fairfield μελέτησε στοιχεία για 5.293 ενήλικες Αμερικανούς και διαπίστωσε ότι οι καπνιστές κατανάλωναν περίπου 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού, από πρώην ή μη καπνιστές.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ έτρωγαν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 kcal/g και οι μη καθημερινοί καπνιστές 1,89 kcal/g. Επίσης οι πρώην καπνιστές κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,89 kcal/g) από αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αλλά η διατροφική ενεργειακή πυκνότητα παρέμενε σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των ενεργών καπνιστών.

Οι πλούσια σε θερμίδες διατροφή των καπνιστών περιελάμβανε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερη βιταμίνη C, με αποτέλεσμα αυτή τα διατροφικά ελλείμματα να τους θέτουν σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Σύμφωνα με την Δρ Ζακλιν Βερναρελι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα «οι καπνιστές έκαναν διατροφή με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα αλλά με μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, εν αντιθέσει με τους μη καπνιστές που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες».

Πηγή: in.gr

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για τις αγορές των εορτών

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 29-03-2018 12:01:19 pm | από nskarmoutsos

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα προχωράει ο ΕΦΕΤ ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης των ημερών.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. 

Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.

Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:

  • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.  
  • Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
  • Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα. 
  • Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος :

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό. 
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. 
  • Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών :

  • Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
  • Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών :

  • Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών :

  • Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες. 
  • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
  • Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Τέλος, παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717. 

Πηγή: efsyn.gr

Καρκίνος του προστάτη: Tα «ύπουλα» πρώιμα συμπτώματα που παραμελούμε

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 28-03-2018 09:48:56 am | από nskarmoutsos

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου, ωστόσο, ορισμένοι άνδρες εξακολουθούν να αγνοούν τα συμπτώματα της νόσου.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας εξωκρινής αδένας σε μέγεθος καρυδιού. Αυτό σημαίνει ότι τα υγρά και οι εκκρίσεις του προορίζονται για χρήση εκτός του σώματος.

Ο προστάτης παράγει το υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα έως ότου αυτό φτάσει στο θηλυκό ωάριο (κατά την σεξουαλική επαφή) και το γονιμοποιήσει. Ο προστάτης συστέλλεται και “εκτοξεύει” αυτά τα υγρά κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Η πρωτεΐνη που απεκκρίνεται από τον προστάτη ονομάζεται προστατικό αντιγόνο (prostate-specific antigen – PSA) και βοηθάει το σπέρμα να διατηρήσει την υγρή του κατάσταση. Μια περίσσεια αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του προστάτη.

Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω της οποίας το σπέρμα και τα ούρα εξέρχονται από το σώμα. Περνά επίσης μέσω του προστάτη.

Ως εκ τούτου, ο προστάτης είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο των ούρων. Μπορεί να σφίξει και να περιορίσει τη ροή των ούρων μέσω της ουρήθρας χρησιμοποιώντας χιλιάδες μικροσκοπικές μυϊκές ίνες.

Καρκίνος του προστάτη: Πώς ξεκινάει

Αρχίζει συνήθως στα αδενικά κύτταρα. Αυτό είναι γνωστό ως αδενοκαρκίνωμα. Μικρές αλλαγές συμβαίνουν στο σχήμα και το μέγεθος των κυττάρων του προστάτη, κατάσταση που ονομάζεται προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (prostatic intraepithelial neoplasia - PIN). Αυτό τείνει να συμβαίνει αργά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι την περαιτέρω εξέλιξη του καρκίνου.

Σχεδόν το 50% όλων των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών έχει PIN. Το υψηλής ποιότητας PIN θεωρείται προκαρκινικό και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Το PIN χαμηλού βαθμού δεν προκαλεί ανησυχία.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εάν διαγνωστεί πριν κάνει μετάσταση, αλλά αν εξαπλωθεί, είναι πολύ επικίνδυνος. Συχνά απλώνεται στα οστά.

Καρκίνος του προστάτη: Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί παροτρύνουν τους άνδρες να ενημερωθούν σχετικά με τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του προστάτη και να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για την σχετική εξέταση. Σε μία έρευνα επί 1.000 αντρών ηλικία 50 ετών και άνω, πάνω από το 35% παραδέχτηκε ότι δεν έχει ιδέα τι είδους συμπτώματα συνδέονται με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Μόλις οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι είχαν μόνο μια “γενική κατανόηση” των πρώιμων συμπτωμάτων.

Ο ογκολόγος δρ. Jiri Kubes, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Proton, ο οποίος ηγήθηκε εκείνης της έρευνας, δήλωσε: “Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την υγεία του προστάτη τους. Ειδικά για τους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αυτό πρέπει να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι εξαιρετικά κοινός στους άνδρες, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης της νόσου αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς είναι καλές. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι άνδρες τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης και να επισκέπτονται τους γιατρούς τους αμέσως μόλις υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Συχνά, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ξεκινήσει χωρίς προειδοποιητικά σημάδια”.

Καρκίνος του προστάτη: Βασικά συμπτώματα, εξέταση και πρόληψη

Τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν δυσκολία να πάτε εξαρχής στην τουαλέτα (λιγότερες κενώσεις της ουροδόχου κύστης) και πόνο, ή ταλαιπωρία, όταν διέρχονται τα ούρα στην ουρήθρα.

Μια ξαφνική επείγουσα ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα το βράδυ μπορεί επίσης να είναι μια πρώιμη ένδειξη της νόσου. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα οστά ή ακόμα και πόνο στην πλάτη.

Οι εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν μια δακτυλική εξέταση του ορθού, μια εξέταση PSA (που μετρά τα επίπεδα του ειδικού αντιγόνου του προστάτη στο αίμα) και μια βιοψία.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές το μήνα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές το μήνα.

Άλλες συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πηγή: iatropedia.gr

Βοιωτία: Στο μικροσκόπιο δείγματα νερού για τη γαστρεντερίτιδα σε μαθητές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 27-03-2018 10:07:54 am | από nskarmoutsos

Τα αποτελέσματα από τις χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των δειγμάτων νερού αναμένουν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Βοιωτίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να προσδιορίσουν την αιτία των μαζικών συμπτωμάτων πυρετού και εμετών σε 40 μαθητές, από τους 65 που φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ακραιφνίου.

Όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ «από την έως τώρα διερεύνηση δεν έχει προκύψει κοινό γεύμα των ασθενών…», ενώ σημειώνει ότι «η πλειονότητα των παιδιών δεν προσέφυγε στις υπηρεσίες υγείας και δεν έχει δηλωθεί κάποιο λοιμώδες νόσημα ή συρροή κρουσμάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που να αφορά στον πληθυσμό του Ακραιφνίου. Επιπλέον, δεν σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση ατόμων τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής (Γ.Ν. Θήβας, ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, Κ.Υ. Αλιάρτου)…».

Από το νοσοκομείο Λιβαδειάς διευκρινίζεται ότι «στις 25/3/2018 προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ένας μαθητής του σχολείου, 15 ετών, με πυρετό και ακροαστικά ευρήματα χωρίς διάρροιες και εμετούς, ο οποίος νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική και μια μαθήτρια του σχολείου, 16 ετών, με πυρετό, φαρυγγαλγία και κεφαλαλγία, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία…».

Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 23 Μαρτίου και αυτό είχε σαν συνέπεια να δοθεί εντολή να κλείσει το σχολείο για να διερευνηθούν οι αιτίες, πράγμα το οποίο και έγινε. Δεκάδες δείγματα νερού συνέλεξαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βοιωτίας που έχουν σταλεί για εξέταση στα ειδικά εργαστήρια. Από τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν μέχρι στιγμής από τα Χημικά Εργαστήρια της Λιβαδειάς δεν εντοπίζεται κάτι ανησυχητικό στο νερό, ενώ περιμένουν ακόμα και τις εξειδικευμένες εξετάσεις από την Αθήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Στην Ελλάδα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και μειώνεται η καλή Υγεία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-03-2018 09:38:52 am | από nskarmoutsos

Στα σοβαρά προβλήματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, οι μεταδοτικές ασθένειες και οι ψυχικές παθήσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα και τα οποία καταγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2017», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σε ομιλία του  στο πλαίσιο του συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” που γίνεται σήμερα στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, για την Ελλάδα, η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη), μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία. Κι αυτό, εξ' αιτίας της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, παιδική παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ) ή άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, φτωχοποίηση, «ανθυγιεινές» συνθήκες ζωής και εργασίας , υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.).

Σημαντικές ανισότητες των ευρωπαίων στον τομέα Υγείας

Επιπλέον, επεσήμανε τις σημαντικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες στο χώρο της Υγείας. Για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής σε ολόκληρη την E.E. κυμαίνεται από 70 έως 83 έτη, μια διαφορά 13 ετών μεταξύ της χώρας με το χαμηλότερο και της χώρας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Η διάρκεια υγιούς ζωής στην Ε.Ε., δηλαδή χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια στη ζωή του ατόμου, κυμαίνεται από 60 έως 73 έτη. Ενώ, η βρεφική θνησιμότητα έχει περισσότερες από δέκα μονάδες διαφορά στην ψαλίδα μεταξύ κρατών.

Επίσης, για τα παιδιά που εμβολιάστηκαν κατά της ερυθράς, η διαφορά στα ποσοστά είναι τεράστια, καθώς σε κάποιες χώρες είναι 42% και σε άλλες 99%.

Πρόκειται για ανησυχητικές ανισότητες, όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης,  οι οποίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικές ενέργειες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει υπολογιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η μείωση της ανισότητας στον τομέα της υγείας κατά 1% ετησίως θα αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ανά χώρα κατά 0,15%.

Για παράδειγμα, η μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 10% θα μπορούσε να εξοικονομήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Παράλληλα, το κόστος της μη ανάληψης δράσης, των καθυστερήσεων και αναβολών, είναι σημαντικό: το άμεσο και έμμεσο κόστος του υψηλού φόρτου ασθενείας στις χώρες μπορεί να καταναλώσει έως και 15-20% του ΑΕΠ.

Μείζον πρόβλημα για τα συστήματα Υγείας η οικονομική κρίση

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας - για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση - αναδεικνύονται οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας (5,1%), με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ευρωζώνη είναι 7,2%, περίπου 40% περισσότερο.

Το μεγάλο στοίχημα στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι η σταδιακή άρση των εμποδίων της λιτότητας στην πληρέστερη υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και της εγγυημένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων.

Ωστόσο, τόνισε, η επάρκεια χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας είναι βασική αιτία ανησυχίας σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών, που στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, κεντρικό πολιτικό ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα φάρμακα, σε προσιτές τιμές αποζημίωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διακρατικές συνεργασίες, που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των χωρών που συμμετέχουν απέναντι στις πολυεθνικές του φαρμάκου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται, με τη βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωτοβουλίες ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Παράλληλα, διεξάγεται ένας αγώνας για ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της υγείας, απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα που είχαν οργανώσει  και  συντηρήσει, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων,  ένα  καθεστώς διαπλοκής, προκλητής  ζήτησης, συναλλαγής με τα ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και  φαρμάκου, ανυπαρξίας  μηχανισμών  ελέγχου  του  κόστους  και  της  ποιότητας  των υπηρεσιών, ανοχής  και  συχνά  συγκάλυψης  των  κοινωνικά  εγκληματικών  φαινομένων σπατά

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις