Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Άστρους στις 26-11-2017

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-11-2017 10:31:52 am | από nskarmoutsos

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 26/11/2017 στο Κέντρο Υγείας Άστρους θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία  (09:00-13:00). Παρακαλούμε τους φίλους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

Ασπίδα στις πρώτες ιώσεις

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-11-2017 09:52:58 am | από nskarmoutsos

Είναι γεγονός πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο ξεκινάνε και οι πρώτες ιώσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Διάφοροι παράγοντες, όπως η πτώση της θερμοκρασίας και η αυξημένη υγρασία, το μη κατάλληλο ντύσιμο λόγω καιρικών μεταβολών στη διάρκεια της ημέρας, ο συνωστισμός σε σχολικές τάξεις, μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας, έχουν αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρυολογήματα, πονοκέφαλοι, πονόλαιμοι, ιώσεις, λοιμώξεις, με μια γενικότερη αίσθηση κόπωσης- αδιαθεσίας-αδυναμίας.

Περισσότερο ευάλωτα σε ιώσεις είναι άτομα που δεν τρώνε σωστά, έχουν πολύ άγχος και στρες, δεν ξεκουράζονται επαρκώς και είναι παχύσαρκα. Η παχυσαρκία θεωρείται μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε ιώσεις και διάφορες λοιμώξεις.

Η πρώτη γραμμή άμυνας σε κρυώματα και ιώσεις είναι η καλή προσωπική υγιεινή, που περιλαμβάνει συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, κάλυψη του στόματός σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και καλό αερισμό των χώρων όπου ζείτε και εργάζεστε όπως και των χώρων εκπαίδευσης-άθλησης των παιδιών.

Η συστηματική άσκηση, 3-4 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα μέτριας έντασης άσκηση τη φορά, βοηθάει πολύ στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενικότερη υγεία-ευεξία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

7-8 ώρες νυχτερινού ύπνου στους ενήλικες και 9-10 ώρες ύπνου σε παιδιά-εφήβους είναι απαραίτητες ώστε να προφυλάσσονται από φλεγμονές και λοιμώξεις.

Ισορροπημένη δίαιτα

Οσον αφορά τη διατροφή, μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και άφθονα φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει ώστε να «χτιστεί» ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που θα μάχεται επιτυχώς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια και μικρόβια που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για να κάνετε λοιπόν πρόληψη στο κομμάτι της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος, δηλαδή της άμυνας του οργανισμού σας σε τυχόν επιθέσεις από μικρόβια, ιούς και βακτήρια στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, δώστε έμφαση στην καθημερινή σας διατροφή στα εξής:

Φρούτα και λαχανικά. Τουλάχιστον 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα κάνουν το κρύωμα πέρα! Αυτό πρακτικά σημαίνει 2-3 φρούτα και 2 μέτρια πιάτα σαλάτα ή και μαγειρεμένα λαχανικά καθημερινά στο μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα, που παρέχουν ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Επειδή δεν υπάρχουν «Super Foods», προτιμήστε ποικιλία εποχικών φρούτων και λαχανικών ώστε να παίρνετε από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα εποχής που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το πορτοκάλι, το ρόδι, το ακτινίδιο, που περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C.

Λαχανικά εποχής που χτίζουν την άμυνά μας είναι το μπρόκολο (ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό) που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πολλά αντιοξειδωτικά, τα άγρια μανιτάρια (βιταμίνη D), τα καρότα (βιταμίνη Α), η κόκκινη πιπεριά (βιταμίνη C), το λάχανο, λευκό και μοβ (βιταμίνες Α και C), η κίτρινη κολοκύθα και η γλυκοπατάτα που περιέχουν βιταμίνη A.

Η επαρκής πρόσληψη αυτών των βιταμινών, που στα φρούτα και τα λαχανικά συνυπάρχουν πάντα με πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, βοηθά τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού (αύξηση αριθμού λευκοκυττάρων και αντισωμάτων) όσο και στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και στη γρηγορότερη ανάρρωση από ιώσεις.

Πρωτεΐνη ως άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), κοτόπουλο, ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινή βάση, γιατί οι πρωτεΐνες είναι το δομικό υλικό των αντισωμάτων. Επιπλέον τα ζωικά προϊόντα περιέχουν και ψευδάργυρο (Zn), ένα απαραίτητο μικροστοιχείο για την κυτταρική ανοσία.

Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, σολομός, σκουμπρί, κολιός), βιταμίνη D (ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά) και σελήνιο (Se) (τα καρύδια Βραζιλίας, λιπαρά ψάρια, μπρόκολο) έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού.

Αφθονο νερό, χυμοί, ζεστά ροφήματα/αφεψήματα (με μέλι και λεμόνι) και σούπες, όπως η κοτόσουπα, ανακουφίζουν τη ρινική συμφόρηση, καταπραΰνουν τον βήχα και αποτρέπουν την αφυδάτωση.

Το ελαιόλαδο, οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι), τα «βούτυρά» τους (όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο) και δημητριακά με τον φλοιό τους όπως η βρώμη, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την ανοσία του οργανισμού.

Γαλακτοκομικά με προβιοτικά, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ τα οποία περιέχουν «καλά βακτήρια», συμβάλλουν στην ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου, που αποτελεί μέρος του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού. Εχει φανεί πως η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων με «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων» ή προβιοτικού συμπληρώματος μειώνει τη χρονική διάρκεια και τη δριμύτητα ενός κρυολογήματος.

Μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες με αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το γαρίφαλο.

Τέλος, η εχινάκεια (βότανο) και η πρόπολη (κολλώδης ουσία που παράγει η μέλισσα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού την περίοδο του χειμώνα από ενήλικες και παιδιά άνω των τεσσάρων ετών, έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Συνοπτικά, για να αποφύγουμε τις ιώσεις με φυσικό τρόπο χρειαζόμαστε:

● εφαρμογή κανόνων υγιεινής

● πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, πρωτεΐνης (με έμφαση στα ψάρια), ποικιλίας φρούτων και λαχανικών της εποχής, ελαιολάδου, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών με προβιοτικά και μυρωδικών

● άφθονη κατανάλωση υγρών

● διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

● τακτική σωματική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα

● επαρκή ξεκούραση με 7-10 ώρες νυχτερινό ύπνο.

Της Μαρίας Βλαχάβα

Πηγή: efsyn.gr

«Ξεχασμένη» μελέτη δείχνει τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-11-2017 09:39:52 am | από nskarmoutsos

«Ξεχασμένη» για περισσότερα από 40 χρόνια μελέτη, που είχε χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων, συνδέει τη ζάχαρη με την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.

«Τα αποτελέσματα της πειραματικής έρευνας δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας και η βιομηχανία τροφίμων προτίμησε να τα κρατήσει κρυφά», εξηγεί ο Στάντον Γκλαντζ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης για τον Έλεγχο του Καπνού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ, «επρόκειτο για πείραμα που παρήγαγε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για την βιομηχανία τροφίμων. Και σίγουρα να δημοσιευόταν θα αύξανε τις γνώσεις μας για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνεπάγεται η κατανάλωση πολλής ζάχαρης και φυσικά αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελαν οι εταιρίες».

Η ανάσυρσης της έρευνας από την αφάνεια προκάλεσε την αντίδραση και της Ένωσης Ζάχαρης, που εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «συλλογή εικασιών και υποθέσεων για γεγονότα που συνέβησαν σχεδόν πενήντα χρόνια πριν, από μια μελέτη που έγινε από ομάδα ερευνητών και χρηματοδοτήθηκε από άτομα και οργανώσεις που είναι γνωστό ότι ασκούσαν κριτική στην βιομηχανία της ζάχαρης».

Ωστοσο το Project 259, σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ, ήταν μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ίδια της βιομηχανία της ζάχαρης και είχε ανατεθεί σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ, την περίοδο 1967-1971, να μελετήσουν την επίδραση της ζάχαρης στην υγεία μιας ομάδας αρουραίων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εστίσαν στο πως τα βακτήρια του εντέρου επεξεργάζοντας την ζάχαρη και το άμυλο.
Τα πρώτα αποτελέσματα τον Αύγουστο του 1970 έδειχναν ότι οι αρουραίοι που είχαν κάνει διατροφή με πολλή ζάχαρη είχαν παρουσιάσει αύξηση στα τριγλυκερίδια, λιπίδια που συντελούν στην δόμηση της χοληστερόλης. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της β-γλουκουρονιδάσης, ενός ενζύμου που έχει σχετιστεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στους ανθρώπους.
Μήνες μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στο Διεθνές Ίδρυμα Έρευνας για τη Ζάχαρη, δεν εδόθη έγκριση για την χρηματοδότηση περαιτέρω 12 εβδομάδων έρευνας, χρειάζονταν οι επιστήμονες για να ολοκληρώσουν την μελέτη, σύμφωνα με τον Δρ Γκλαντζ.
«Οι εταιρίες αρνήθηκαν την επιπλέον χρηματοδότηση και έτσι σταμάτησε η έρευνα. Και φυσικά τίποτα δεν δημοσιεύθηκε», εξηγεί ο αμερικανός ερευνητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο χρόνος που έλαβε χώρα το Project 259 ήταν κρίσιμος διότι στις ΗΠΑ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τότε σκεφτόταν αν θα έπρεπε να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Αν η μελέτη είχε δημοσιευθεί, τότε η ζάχαρη θα είναι δαιμονοποιηθεί ακόμα περισσότερο», λέει ο Δρ Γκλαντζ.
Η Ένωση Ζάχαρης έχει διαφορετική άποψη για τα γεγονότα υποστηρίζοντας ότι «το Project 259 καθυστέρησε αρκετά και είχε ξεπεράσει το όριο χρηματοδότησης. Η καθυστέρηση συνέπεσε χρονικά με την αναδόμηση του Ερευνητικού Ιδρύματος Ζάχαρης σε Διεθνές Ερευνητικό Ίδρυμα Ζάχαρης. Υπήρχαν σχέδια για την συνέχιση της μελέτης με χρηματοδότηση από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους, αυτό δεν συνέβη».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ένωση Ζάχαρης πάντα ήταν υπέρ της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας ώστε να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για την ζάχαρημ τη διατροφή και την υγεία. Γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη όταν καταναλώνεται με σύνεση μπορεί να είναι μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και παραμένουμε δεσμευμένοι στην υποστήριξη της έρευνας για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου της ζάχαρης στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων».

Πηγή: in.gr

Θαυματουργό για τον οργανισμό μας το γκρέιπφρουτ

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 20-11-2017 09:43:35 am | από nskarmoutsos

Τα οφέλη από την κατανάλωση του γκρέιπφρουτ στον οργανισμό μας μελέτησαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Το γκρέιπφρουτ είναι αγαπητό από μεγάλη μερίδα γυναικών που το καταναλώνουν με στόχο την καύση του λίπους και την απώλεια βάρους.

Η σχέση κατανάλωσης γκρέιπφρουτ με την απώλειας βάρους και τη μείωση της ινσουλίνης στο αίμα διαφάνηκε σε έρευνα που διεξήχθη σε 100 παχύσαρκα άτομα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής, τα άτομα που κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά ενώ, μερικοί έχασαν μέχρι 4,5 κιλά.

Ωστόσο, Πολωνοί επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι ο χυμός του γκρέιπφρουτ έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν και στην ίαση του έλκους του στομάχου.

Σε όλες αυτές τις μελέτες ήρθε να προστεθεί μία ακόμα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι ευεργετική και για τα ούλα μας. Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 60 άτομα με χρόνια ουλίτιδα, κάποιοι εκ των οποίων ήταν καπνιστές και κάποιοι όχι. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώνουν για μία περίοδο 2 εβδομάδων από 2 γκρέιπφρουτ ο καθένας καθημερινά.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εκπληκτικά καθώς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ουλίτιδα είχε φύγει σε μεγάλο βαθμό, ενώ και οι αιμορραγίες που προκαλούνται από αυτήν είχαν μειωθεί σημαντικά.

Ένα ακόμα εύρημα που εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων βιταμίνης C στον οργανισμό τους, ειδικά στους μη καπνιστές.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ αποδεικνύεται θαυματουργή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, υπενθύμισαν ότι το γκρέιπφρουτ όπως και όλα τα εσπεριδοειδή, επειδή έχουν υψηλή οξύτητα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο σμάλτο των δοντιών, γι' αυτό καλό είναι έπειτα από την κατανάλωσή τους να πλένουμε να δόντια μας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Στα 477 κρούσματα ιλαράς- Ανεμβολίαστοι ακόμη και γιατροί - νοσηλευτές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 20-11-2017 09:32:07 am | από nskarmoutsos

Στα 477 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Νότια Ελλάδα.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι!

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει επίσης ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστάσεις

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πηγή: iatropedia.gr

Πάρτε σκύλο και κερδίστε χρόνια ζωής, συμβουλεύουν ερευνητές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-11-2017 09:21:47 am | από nskarmoutsos

Τα άτομα που απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός κατοικιδίου και συγκεκριμένα σκύλου έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες αιτίες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα μελέτησαν στοιχεία από εθνικά αρχεία της Σουηδίας για πάνω από 3,4 εκατομμύρια άτομα, 40-80 ετών, εστιάζοντας στη σχέση της καρδιαγγειακής υγείας με την κατοχή σκύλου.
Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικο καρδιαγγειακής νόσου το 2001 που εντάχθηκαν στο δείγμα.
«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα προέκυψε από τη μελέτη. Η παρουσία σκύλου απεδείχθη ιδιαιτέρως προστατευτική για την ζωή των ιδιοκτητών των κατοικιδίων, και ειδικότερα αυτών που ζουν μόνοι. Η μοναξιά θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο, συγκριτικά με την συμβίωση με άλλα άτομα. Τα αποτέλεσματα έδειξαν λοιπόν ότι τα άτομα που ζούσαν μόνα αλλά είχαν σκύλο είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 11% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συγκριτικά με όσους ζούσαν μόνοι και δεν είχαν τετράποδο σύντροφο. Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ότι τα άτομα που εξέτρεφαν σκύλους για κυνήγι ήταν περισσότερα προστατευμένα», αναφέρει ο Μουενυα Μουμπανγκα, συγγραφέας της μελέτης.
Και ο Τοβ Φαλλ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών και το Εργαστήριο Επιστήμης της Υγείας του σουηδικού πανεπιστημίου συμπληρώνει ότι «αυτού του είδους οι επιδημιολογικές μελέτες δεν παρέχουν σαφείς απαντήσεις για το πως οι σκύλοι παρέχουν προστασία στην καρδιαγγειακή υγεία. Γνωρίζουμε όμως πως οι ιδιοκτήτες σκύλων γενικά έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί εν μέρει τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Βέβαια, δεν αποκλείονται η γενικότερη ευεξία να παίζει ρόλο συνδυαστικά με τις κοινωνικές επαφές και τις επιδράσεις του σκύλου στο βακτηριακό μικροβίωμα του ιδιοκτήτη».
Τέλος, ο ερευνητής σημειώνει και τις διαφορές που προϋπάρχουν της απόκτησης του σκύλου που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως το γεγονός ότι η επιλογή απόκτησης κατοικιδίου τείνει να συνδέεται με πιο δραστήρια ζωή και καλύτερη υγεία.

Πηγή: in.gr

Οσοι τρώνε σπιτικό φαγητό, τρώνε υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-11-2014 12:04:10 am | από nskarmoutsos

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας "Public Health Nutrition", καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (2.164 ημερησίως), λιγότερο λίπος (81 γραμμάρια την ημέρα) και λιγότερη ζάχαρη (119 γραμμάρια).
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το «φαστ φουντ». Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήσαν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η Τζούλια Γούλφσον.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί - εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
Πηγή: skai.gr

Προσοχή στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, συστήνει ο ΠΟΥ

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-11-2017 10:44:37 am | από nskarmoutsos

Με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών η οποία είναι από 13-19 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει εκστρατεία προκειμένου να ενθαρρύνει την ορθή χρήση αντιβιοτικών, τόσο από τους επαγγελματίες Υγείας όσο και από το κοινό.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός καθιέρωσε την εβδομάδα αυτή το 2015 με στόχο την ενημέρωση όλων για το πότε, πώς και γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αντιβιώσεις και για να μη γίνεται αλόγιστη χρήση. Και ο λόγος είναι ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια έχουν αυξηθεί παγκοσμίως με αποτέλεσμα να μην έχουμε διαθέσιμα φάρμακα ικανά να τα καταπολεμήσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια, ωστόσο, τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους είναι αποδεδειγμένο ότι δεν ασκούν καμία επίδραση σε αυτές, ειδικά στο κοινό κρυολόγημα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ, η αλόγιστη χρήση τους το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει μικροβιακή αντοχή στον οργανισμό, και έτσι η δράση του αντιβιοτικού να μην μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι η αντοχή του S.pneumoniae, που είναι το συχνότερο αίτιο μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, στην πενικιλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπεία.

Το ίδιο παρατηρείται και με άλλα παθογόνα μικρόβια ως προς τη θεραπεία με αντιβιοτικά, περιορίζοντας σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές που έχει ο γιατρός. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), υπάρχει αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, τόσο από τους επαγγελματίες Υγείας όσο και από τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στοιχεία που αφορούν τη χρήση περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης σε επιλεγμένα νοσοκομεία ενηλίκων δείχνουν πως ενώ στο 88,5% των χειρουργημένων ασθενών χορηγήθηκε το κατάλληλο αντιβιοτικό σχήμα, εντούτοις, μόνο στο 34,6% των περιπτώσεων δόθηκε για τη σωστή διάρκεια.

Επίσης, τα στοιχεία της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε ενήλικες δείχνουν ότι το 1/3 των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν για ενδείξεις που δεν ενδείκνυται ή ενδείκνυται σπάνια η χρήση αντιβιοτικών.

Επιπλέον, το 90% των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτά που αναφέρονται σε αντίστοιχες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και όσον αφορά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιατρικό πληθυσμό στην κοινότητα.  

Τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύτιμα φάρμακα και αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις γι' αυτό είναι σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει την ορθή χρήση τους.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών, θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από λοιμώξεις σχετιζόμενες με πολυανθεκτικά μικρόβια. Συγκεκριμένα, μιλά για 10 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο το 2050, ενώ και το κόστος για την αντιμετώπισή τους να φθάσει το αστρονομικό ποσό των $100 τρισεκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, περίπου 1.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού για τη σωστή διάρκεια θεραπείας θα έχουμε και καλύτερη έκβαση της λοίμωξης και μείωση του κόστους, αλλά κυρίως περιορισμό στη μικροβιακή αντοχή.

Όπως λένε, τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και να συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία Υγείας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν τον διαβήτη τύπου 1

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-11-2017 10:18:04 am | από nskarmoutsos

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν επιτυχώς στον διαβήτη τύπου 1 σε ζωικό μοντέλο εγχύοντας αιματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία είχαν ωθήσει προηγουμένως να παράγουν την πρωτεΐνη PD-L1 που συνήθως είναι ανεπαρκής σε ζώα και ανθρώπους με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.

Η κυτταρική θεραπεία χαλιναγώγησε την αυτοάνοση αντίδραση των κυττάρων στα πειραματόζωα και τους ανθρώπους και αντέστρεψε την υπεργλυκαιμία στα διαβητικά ποντίκια.

Όπως έγραψε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, που δημοσιεύθηκε η μελέτη, ο Δρ Πάολο Φιορίνα, επικεφαλής ερευνητής «καταφέραμε να αναδομήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα όταν χορηγήσαμε τα κύτταρα στα πειραματόζωα». 

Τα βλαστικά κύτταρα που εγχύθηκαν στα ποντίκια εγκαταστάθηκαν στο πάγκρεας όπου παράγονται τα νησιδιακά κύτταρα. Σχεδόν όλα τα ποντίκια θεραπεύθηκαν από τον διαβήτη σε σύντομο χρονικό διάστημα και το ένα τρίτο διατήρησε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η θεραπεία ήταν αποτελεσματική είτε επειδή προήχθει η παραγωγή της PD-L1 μέσω γονιδιακής θεραπείας, είτε μέσω της προ-θεραπείας με μικρά μόρια.

Η δύναμη της PD-L1

Παλαιότερες μελέτες είχαν δοκιμάσει ανοσοθεραπείες στον διαβήτη τύπου 1 με στόχο την αναχαίτιση της αυτοάνοσης επίθεσης στα νησιδιακά κύτταρα του σώματος. Όμως, οι προσπάθειες είχαν αποτύχει, εν μέρει επειδή οι θεραπείες δεν είχαν στοχεύσει συγκεκριμένα τον διαβήτη. Η αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών, είχε επίσης βοηθήσει μερικούς ασθενείς, αλλά όχι όλους.
«Τα αιματικά βλαστοκύτταρα έχουν ανοσο-ρυθμιστικές ιδιότητες αλλά φαίνεται ότι στα ποντίκια και τους ανθρώπους με διαβήτη, οι ιδιότητες αυτές είναι εξασθενημένες. Εμείς ανακαλύψαμε ότι στον διαβήτη τα βλαστικά αυτά κύτταρα είναι δυσλειτουργικά, προάγοντας τη φλεγμονή και πιθανόν οδηγούν στην εκδήλωση του διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Φιορίνα.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν με τη διαμόρφωση του μεταγραφικού σημείου των βλαστικών κυττάρων του αίματος για να μάθετε ποιες πρωτεΐνες παράγουν τα κύτταρα.
Χρησιμοποιώντας μια μικροσυστοιχία γονιδιακής έκφρασης, διαπίστωσαν ότι το δίκτυο των γενετικών ρυθμιστικών παραγόντων (microRNAs) που ελέγχουν την παραγωγή της PD-L1 είναι τροποποιημένη στα αιματικά βλαστοκύτταρα των διαβητικών ποντικιών και ανθρώπων. Αυτό εμποδίζει την παραγωγή της PD-L1, ακόμα και στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Ακόμα παρατήρησαν ότι η PD-L1 έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητα στον διαβήτη τύπου 1.
Η πρωτεΐνη θεωρείται σημαντικό ανοσο-μόριο, καθώς προσδένεται στο υποδοχέα PD-1 των φλεγμονωδών Τ-κυττάρων που ενεργοποιούνται για να προκαλέσουν αυτοάνοσες αντιδράσεις. Αυτό ωθεί τα Τ-κύτταρα είτε να πεθάνουν είτε να γίνουν ανενεργά.
Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν ένα υγιές γονίδιο του PD-L1 στα βλαστοκύτταρα, με φορέα έναν άκακο ιό, τα κύτταρα κατάφεραν να αντιστρέψουν τον διαβήτη στα ποντίκια. Επίσης πέτυχαν το ίδιο με «κοκτέιλ» τριών μικρών μορίων: την ιντερφερόνη Β, την ιντερφερόνη Γ και το πολυϊσοϊνικό-πολυκυτιδυλικό οξύ.

Η έρευνα συνεχίζεται

Ο Δρ Φιορίνα σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η μελέτη θα συνεχιστεί με στόχο να καθοριστεί η διάρκεια της επίδρασης της κυτταρικής θεραπείας και πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται. Και τονίζει ότι, η πραγματική ουσία της θεραπείας είναι ότι δεν έχει παρενέργειες αφού βασίζεται στα ίδια τα κύτταρα του ασθενή.
Σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές ομάδες ο ερευνητής θα προσπαθήσει να βελτιστοποιήσει το «κοκτέιλ» των μικρών μορίων, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με σχετική επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ώστε να υποβάλλει αίτημα για την διενέργεια κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Πηγή: in.gr

Η υγιεινή διατροφή προϋπόθεση για καλά γεράματα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-11-2017 09:18:16 am | από nskarmoutsos

 Αν θέλετε να έχετε καλά γεράματα, πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως γι’ αυτό, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη διατροφή σας. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γηρατειά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί το 1946.

Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τρία τεστ σωματικής λειτουργικότητας στην ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με συνομηλίκους τους με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δύο τεστ που αφορούσαν την έγερση από καθήμενη στάση και την ισορροπία σε όρθια στάση.

«Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι καλές διατροφικές επιλογές κατά την ενήλικη ζωή, μειώνοντας επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας την κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δύναμη και τη σωματική επίδοση μετέπειτα στην τρίτη ηλικία, διασφαλίζοντας έτσι την υγιή γήρανση», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Διατροφικής Επιδημιολογίας Δρ Σιαν Ρόμπινσον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology: Series A.

Πηγή: kerdos.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις