Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Εξι «φυλές ταξιδιωτών» μέχρι το 2030

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 14-05-2015 07:35:10 pm | από nskarmoutsos

Περισσότεροι από 1,8 δισ. πολίτες θα ταξιδεύουν για έξι διαφορετικούς λόγους μέχρι το 2030. Τις έξι «φυλές ταξιδιωτών» ή ταξιδιωτικές κατηγορίες που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας ορίζει η έρευνα της Amadeus. Την έρευνα «Future Traveller Tribes 2030: Κατανοώντας τους ταξιδιώτες του αύριο» (www.amadeus.com/tribes2030), επιμελήθηκε η εταιρία συμβουλευτικής παγκόσμιων καταναλωτικών τάσεων The Future Foundation, με βάση συνεντεύξεις σε κορυφαίους μελλοντολόγους, ειδικούς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Κάποιοι ταξιδιώτες θα αγοράζουν και θα καταναλώνουν ταξιδιωτικές εμπειρίες σχεδόν αποκλειστικά με βάση την ικανότητα να μπορούν να τις μοιράζονται ή από το πόσο «κεφάλαιο» θα μπορούν να παράγουν στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλη ομάδα θα αναζητά την απόλυτη απλότητα και την ελευθερία από το να σχεδιάζουν οι ίδιοι τα ταξίδια τους μέχρι το 2030, θέλοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα να γίνονται από απόσταση, από τρίτους. Ταυτόχρονα, μια εξειδικευμένη ομάδα θα κάνει την εμφάνισή της επιθυμώντας να δοκιμάσει μόνο τις πιο ηδονιστικές, θελκτικές και απόλυτες ταξιδιωτικές εμπειρίες.  

Οι έξι διαφορετικές προσωπικότητες ταξιδιωτών που θα προκύψουν τα επόμενα 15 χρόνια, με βάση την έρευνα είναι:

  • Οι Social Capital Seekers θα σχεδιάσουν τις διακοπές τους έχοντας στο μυαλό τους σχεδόν αποκλειστικά τα online κοινά, βασιζόμενοι σημαντικά σε κριτικές και προτάσεις από άλλους για να προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση. Μια ολόκληρη νέα αγορά μπορεί να ανοιχτεί βάσει "Klout-boosting breaks", γεμάτη από feed-friendly στιγμές  
  • Οι Cultural Purists θα αντιμετωπίσουν τον σχεδιασμό των διακοπών τους σαν μια ευκαιρία να εμβαθύνουν σε μια ξένη, ακόμη και «άβολη», κουλτούρα, όπου η απόλαυση των διακοπών εξαρτάται από την αυθεντικότητα της εμπειρίας
  • Οι Ethical Travellers θα σχεδιάσουν το ταξίδι τους βάσει ηθικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος ή τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Συχνά θα αυτοσχεδιάσουν και θα προσθέσουν κάποια στοιχεία εθελοντισμού και ανάπτυξης των κοινοτήτων ή δραστηριότητες οικολογικής βιωσιμότητας στις διακοπές τους  
  • Οι Simplicity Searchers θα προτιμήσουν συλλογικές προσφορές, θέλοντας να αποφύγουν να διαχειριστούν πολλές λεπτομέρειες του ταξιδιού οι ίδιοι. Οι διακοπές για αυτή τη φυλή αντιμετωπίζονται σαν μια σπάνια στιγμή, κατά την οποία πρέπει να κακομάθουν τον εαυτό τους με την απόλαυση και την ασφάλεια του ταξιδιού  
  • Οι Obligation Meeters καθοδηγούνται από ένα συγκεκριμένο σκοπό για το ταξίδι τους, είτε αυτός είναι επαγγελματικός, είτε αναψυχής και κατά συνέπεια έχουν περιορισμούς σε χρόνο και χρήματα. Θα αναζητήσουν πρωτίστως έξυπνες τεχνολογίες αλγορίθμων που θα είναι σε θέση να απομακρύνουν την ταλαιπωρία των ταξιδιών  
  • Οι Reward Hunters ενδιαφέρονται μόνο για ταξίδια ανταμοιβής. Οι ταξιδιώτες σε αυτή τη "φυλή" λαχταρούν κάτι που αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ανταμοιβή ή μια ανώτερης ποιότητας ταξιδιωτική εμπειρία, σαν αποτέλεσμα της σκληρής επένδυσης χρόνου και ενέργειας στην εργασιακή τους ζωή

«Κάνοντας αναδρομή στα τελευταία 15 χρόνια είναι δύσκολο να υποτιμήσεις το πόσο έχει προχωρήσει η ταξιδιωτική βιομηχανία από πλευράς καινοτομίας, κόστους και επιλογών για τους ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας άλλα 15 χρόνια μπροστά, στο 2030, είναι ξεκάθαρο ότι η αλλαγή απλά έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η κατανόηση των αναδυόμενων «ταξιδιωτικών φυλών» θα είναι ζωτική για όλους τους παρόχους, αγοραστές και πωλητές ταξιδιών τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι σωστές επενδυτικές αποφάσεις και να διευκολυνθεί και εξυπηρετηθεί η τάση στη βιομηχανία που ζητάει πολύ μεγαλύτερη προσωποποίηση στο σύνολο της ταξιδιωτικής αλυσίδας από ποτέ», δήλωσε η ανώτατη αντιπρόεδρος του Τμήματος Airline IT κυρία Julia Sattel.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Future Foundation κ. Nick Chiarelli πρόσθεσε ότι «η έρευνά μας δεν δείχνει μόνο ότι τα είδη εμπειρίας  που θα απαιτούν οι ταξιδιώτες το 2030 θα είναι διαφορετική από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ταξιδιώτες αγοράζουν και αλληλεπιδρούν πρόκειται να αλλάξει. Στα επόμενα 15 χρόνια η επιθυμία να μοιραζόμαστε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επίδραση που προκαλείται στις αγοραστικές τάσεις όταν μοιραζόμαστε στιγμιότυπα από τις διακοπές μας. Καθώς οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές προσεγγίζουν μια μετά-υλιστική εποχή αναμένουμε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη εστίαση, πρωταρχικά στην εμπειρία, και έπειτα στην ηθική, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που θα επηρεάσει σημαντικά τις ταξιδιωτικές επιλογές και τις συμπεριφορές των ατόμων».

Πηγή: tovima.gr

Η Μεγάλη Πόλη (Μεγαλόπολη)

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 02-11-2013 08:57:45 am | από nskarmoutsos

Η   Μεγαλόπολη βρίσκεται στο κέντρο ενός εύφορου οροπεδίου, του δεύτερου σε έκταση της Αρκαδίας μετά από αυτό της Μαντινείας. Είναι πρωτεύουσα και κέντρο της ομώνυμης επαρχίας της Αρκαδίας και έδρα δήμου που περιλαμβάνει 31 οικισμούς από όλη την περιοχή. Απέχει 35 χιλ. από την Τρίπολη και 200 χλμ. από την Αθήνα και βρίσκεται πάνω στο νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Καλαμάτας. Η επαρχία περιλαμβάνει 2 Δήμους (Μεγαλόπολης και Ανατολικής Φαλαισίας) και 43 Κοινότητες. Από το 1965, όταν δημιουργήθηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΔΕΗ, η Μεγαλόπολη γνώρισε αξιόλογη άνθηση οπότε και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε. Σήμερα έχει 5.000 κατοίκους περίπου. Ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού εργάζεται στον σταθμό και στα έργα της ΔΕΗ. 

Η Μεγαλόπολη είναι από τα σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας. Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τους λιγνίτες της περιοχής και έχει εγκαταστήσει τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 850 MW. Στη πεδιάδα της Μεγαλόπολης γίνεται σε μεγάλες εκτάσεις εξόρυξη λιγνίτη. Για τις ανάγκες της εξόρυξης του λιγνίτη, ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί και μεταφερθεί. Σημαντικές είναι ως εκ τούτου οι οικολογικές μεταβολές, αλοιώσεις και επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον της περιοχής. Είναι ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή μεγάλο αναπτυξιακό έργο «μετα-λιγνιτικής» υποδομής για την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας του λιγνίτη και από τοπικά παραγόμενη βιομάζα. Η τοπική οικονομία για ολόκληρη την περιοχή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια η Μεγαλόπολη έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη πόλη. Έχει δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, όπως και πλούσιο εμπορικό κέντρο, γύρω από την κεντρική πλατεία, την πλατεία Θ. Κολοκοτρώνη. Επίσης εστιατόρια, ταβέρνες, και χώρους διασκέδασης. Ακόμα διαθέτει σύγχρονο αθλητικό κέντρο και δύο στάδια, ένα κλειστό και ένα ανοικτό, Κέντρο Υγείας, οικολογικό πάρκο στον οικισμό Ψαθί και ξενοδοχεία. Αρκετά επίσης είναι τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Κοντά στη Μεγαλόπολη βρίσκεται μεγάλη ερασιτεχνική πίστα Moto Cross στην οποία διεξάγονται αγώνες μοτοσυκλέτας, γνωστή σε όλους τους φίλους του αθλήματος στην Ελλάδα. Η πίστα αυτή φιλοξενεί επίσης και σημαντικούς διεθνείς αγώνες. Κάθε χρόνο προσεκλύει δεκάδες χιλιάδες φίλους τους αθλήματος. Τελευταία μάλιστα έχει κατασκευαστεί σύγχρονη πίστα.

Στην αρχαιότητα βρισκόταν στην ίδια θέση η Μεγάλη Πόλη, που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μάχη στα Λεύκτρα (371π.Χ.) από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα για να χρησιμεύσει σαν αντίπαλος της Σπάρτης. Η πόλη συγκέντρωσε τους κατοίκους πολλών αρκαδικών πόλεων και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα της Αρκαδικής Ομοσπονδίας. Τελικά οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να την καταστρέψουν το 222 π.Χ. Έκτοτε η Μεγαλόπολη έχασε την αίγλη της και σχεδόν ερημώθηκε. Επί τουρκοκρατίας ήταν κατοικημένη από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο. Τελευταίες ανασκαφές έφεραν στο φως κατάλοιπα κτιρίων της αγοράς (βουλευτήριο, στοά, γυμναστήριο, ιερό του Δία κ.α.), καθώς και τμήματα του θεάτρου, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Στο μουσείο της πόλης εκτίθενται ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το αρχαίο θέατρο και οι υπόλοιπες αρχαιότητες βρίσκονται μόλις 2 χιλ. δυτικά της πόλης.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λεκάνη της Μεγαλόπολης ήταν παλιότερα μια τεράστια λίμνη με μήκος 22 χμ. και πλάτος 10 χμ. Στη λίμνη αυτή υπήρχαν υδρόβια φυτά και γύρω της πανύψηλα δέντρα, από τα οποία τρέφονταν διάφορα σπονδυλωτά ζώα. Μετά από μεγάλες εδαφικές μεταβολές, τα νερά της λίμνης ωθήθηκαν προς το άνοιγμα της Καρύταινας και δημιούργησαν την κοίτη του ποταμού Αλφειού. Στη συνέχεια χύθηκαν στο Ιόνιο πέλαγος. Στη διάρκεια των χιλιάδων χρόνων, που μεσολάβησαν, στο πυθμένα της λίμνης θάφτηκαν μεγάλοι όγκοι οργανικής ύλης από φυτά δέντρα και ζώα , τα οποία με τον καιρό απολιθώθηκαν και σχημάτισαν το στρώμα του λιγνίτη, που αποτελεί την πρώτη ύλη για το λιγνιτικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Η ανεύρεση κατά καιρούς στην περιοχή απολιθωμένων οστών δημιούργησε το μύθο, ότι οι Αρκάδες ήταν απόγονοι γιγάντων και στην περιοχή γίνονταν γιγαντομαχίες.

Σήμερα, η πεδιάδα της Μεγαλόπολης καλύπτεται από εκτεταμένα και πυκνά δάση δρυών όπως και καλλιέργειες. Μεγάλες εκτάσεις όμως έχουν δεσμευθεί και έχουν ανασκαφεί για την εξόρυξη λιγνίτη.  Το λεκανοπέδιο πάντως εξακολουθεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες και σε μεγάλο βαθμό άγνωστες διαδρομές ανάμεσα στα πυκνά δάση και την πλούσια βλάστηση.

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Μεγαλόπολη = 81 χιλιόμετρα, βλέπε το χάρτη εδώ.

«Σημεία των καιρών!!»: Τουρισμός με ανταλλαγή συντρόφων

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 29-04-2015 10:38:16 am | από nskarmoutsos

Οι λάτρεις του swinging, της νέας ερωτικής «μόδας», ανήκουν στο club SDC, που οργανώνει τουριστικές εξορμήσεις κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες. Τα προς ανταλλαγή ερωτικά ζευγάρια έχουν ηλικία από 25 έως 60 χρόνων, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παραμείνουν 5 ημέρες απολαμβάνοντας οργανωμένα, με όλες τις ανέσεις, το νέο είδος σεξοτουρισμού που «ανοίγει» και στη χώρα μας.

Οι VIP επισκέπτες έχουν κλείσει αποκλειστικά συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην τουριστική περιοχή της Σταλίδας και το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» από ιδιωτική φύλαξη, καθώς στους όρους της παραμονής είναι να υπάρχουν ασφάλεια -έλεγχος και πλήρης εχεμύθεια.

Σαν κροίσοι
Μάλιστα το ξενοδοχείο, που είναι 5 αστέρων, έχει διαμορφώσει τους χώρους του κατάλληλα για την περίσταση, υποσχόμενο χλιδάτες διακοπές, με πολλές σαμπάνιες, αστακούς, χαβιάρι, σολομούς, φιλέτα Αργεντινής και άλλες εξεζητημένες γαστρονομικές προτάσεις -όπως και βραδιά κρητικής κουζίνας- οι οποίες περιμένουν τα μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ, που παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και... τις ομορφιές του νησιού!

«Εχουμε πελάτες από Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Νότια Αφρική, από το Μέξικο, από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και 8 ελληνικά ζευγάρια, ανάμεσά τους και τέσσερα από την Κρήτη», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Πρόκειται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, για πελάτες πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου, αναμένονται ότι η Κρήτη έχει τις δυνατότητες αλλά και τις προϋποθέσεις να αναπτύξει και αυτή τη μορφή του θεματικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο μάλιστα του όλου γεγονότος, η αίθουσα συνεδρίου έχει μετατραπεί σε ντίσκο για τη διασκέδαση των 170 ζευγαριών, ενώ έχουν στηθεί επιπλέον 4 μπαρ σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, όπως στην πισίνα, δίπλα από το SPA, φωτορυθμικά και όχι μόνο. «Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι από τα καλύτερα. Μακάρι να είχαμε κι εμείς κι άλλα τέτοια» έλεγε ξενοδόχος που ξέρει ότι αυτές οι δουλειές αφήνουν πολλά χρήματα, πιο πολλά από τον συνήθη τουρίστα! Κι αυτό γιατί οι swingers είναι τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Σαουδική Αραβία αλλά και... την Ελλάδα, που δεν διστάζουν να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ το άτομο για τις ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη.

Και ασφάλεια
Γύρω από το μεγάλο αυτό ερωτικό πάρτι, ωστόσο, έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός για τη διασφάλιση της εχεμύθειας, αφού εκτός από όλα... τα κομφόρ που οι swingers απαιτούν και για τα οποία πληρώνουν αδρά, ζητούν και ιδιωτικότητα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μάλιστα λέγεται ότι το συγκεκριμένο κλαμπ έχει φέρει μαζί του επιπλέον και 40 άτομα τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τις υπηρεσίες, την επιτήρηση, την περιφρούρηση!

Ωστόσο λέγονται διάφορα για τη νέα «μόδα» στις σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών. Είναι τρόπος ζωής (lifestyle) όπως έχει περάσει στην Αμερική; Ή πλήρης κατάρρευση των ηθικών αξιών, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού μεταξύ των συντρόφων, ή μήπως διαστροφή; Ο,τι κι αν είναι, το swinging φέρεται να «κερδίζει» καθημερινά έδαφος και οπαδούς με την ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων...

Αυτό επιτυγχάνεται είτε μεταξύ αξιολογημένων φίλων, είτε κυρίως μεταξύ των μελών ενός swingers club, που έχει εκατοντάδες μέλη. Συνήθως υπάρχουν οργανωμένα κλαμπ. Στο κλαμπ αυτό -όπως λέγεται- η ετήσια συνδρομή φτάνει τα 750-1.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Επίσης για να γίνουν μέλη του κλαμπ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι ζευγάρι (άνδρας-γυναίκα), και να προταθούν από κάποιο μέλος που είναι ήδη στο κλαμπ και αφού γίνει πιστοποίηση της ταυτότητας, του επαγγέλματος και του τόπου διαμονής, η αίτηση εγκρίνεται έχοντας παράλληλα προαπαιτούμενα σε σχέση με την υγεία του κάθε ατόμου κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr

Σελινούς (Κοσμάς)

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 09-11-2013 09:41:18 am | από nskarmoutsos

Κοσμάς είναι από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Είναι ο τελευταίος σταθμός στην Αρκαδία στο δρόμο για την Λακωνία. Το χωριό είναι χτισμένο στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150 μ.σε καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο, με υπέροχα ελατοδάση. Απέχει 32 χιλ. από το Λεωνίδιο και είναι πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με την Λακωνία. Παντου άφθονα νερά, πηγές και ρεματιές, μια παρθένα φύση σε όλο της το μεγαλείο. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο είναι συναρπαστική. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος. Εξ' ίσου εξαιρετική είναι και η διαδρομή προς το κοντινό πανέμορφο οροπέδιο του Πάρνωνα, στα όρια με την Λακωνία. Και οι δύο   διαδρομές, από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά και από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, θεωρούνται από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Ελλάδας.

Η κεντρική πλατεία του χωριού, σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια (που φυτεύτηκαν το 1883), με γραφικά καφενεία και ταβέρνες και με μαγευτική θέα, είναι πανέμορφη. Στο κέντρο της  δεσπόζει η ωραία εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας τρείς όμορφες κρήνες χύνουν αδιάκοπα τα νερά τους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα και ακολουθούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό έχει θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο και όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται τα νησιά Σπέτσες και Υδρα. Στο χωριό ξεχωρίζουν το Δημοτικό Σχολείο και το Κοινοτικό κατάστημα. Στον Κοσμά υπάρχει βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Κοινότητας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και μικρή πινακοθήκη και λαογραφική συλλογή.

Στην περιοχή του Κοσμά κατά την αρχαιότητα υπήρχε η κώμη "Σελινούς".  Μάλιστα, στο λόφο του προφήτη Ηλία του χωριού υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό "Μαλεάτη Απόλλωνα". Ο Κοσμάς πρωτοεμφανίζεται ιστορικά στα 1592 μ.Χ., με το όνομα ’γιος Κοσμάς, σε πατριαρχικό σιγγίλιο και σε γράμμα του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γενναδίου. Σημαντική είναι η συμβολή του χωριού στην Επανάσταση του 1821, στην οποία έλαβαν μέρος 195 Κοσμίτες αγωνιστές, Οπλαρχηγοί, Καπεταναίοι και απλοί στρατιώτες. Ένας από τους πρώτους μάρτυρες του Μοριά για την ελευθερία ήταν και ο Κοσμίτης Δημογέροντας Γιαννάκης Ασημάκης, ο οποίος θανατώθηκε (13/4/1821) στις φυλακές της Τρίπολης από τους Τούρκους, μαζί με τους όμηρους δεσποτάδες και προεστούς του Μοριά, πριν την έναρξη της Επανάστασης. Μετά την Επανάσταση του 1821, ο Κοσμάς εμφανίστηκε σαν έδρα του Δήμου Σελινούντος (1890-1914).

Το χωριό συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σημαντική ήταν η νικηφόρα μάχη που έδωσαν στις 27/7/1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά των Ιταλών έξω από το χωριό στη θέση "Σταυρός", βοηθούμενοι και από κατοίκους του Κοσμά. Στο σημείο αυτό έχει ανεγερθεί μνημείο. Στις 29-30/1/1944 όμως οι κατακτητές, με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας της Λακωνίας επέδραμαν κατά του χωριού και το κατέκαψαν. Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου το χωριό λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε. Μεταπολεμικά, με την αγάπη των κατοίκων του ανασυγκροτήθηκε και  ανοικοδομήθηκε. 

Ο Κοσμάς κρατά πλέον λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι χειμαδιάζουν στο Γεράκι και στο Βρονταμά της Λακωνίας. Το καλοκαίρι όμως ζωντανεύει από τους Κοσμίτες που επιστρέφουν και από πολλούς παραθεριστές. Με τον ερχομό του καλοκαιριού οργανώνονται αρκετές γιορτές και εκδηλώσεις. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πριν το 1951 το χωριό ήταν τελείως απομονωμένο, και ειδικότερα από το Λεωνίδιο και την υπόλοιπη Αρκαδία. Η διάνοιξη και του δρόμου που συνδέει το χωριό με την Λακωνία και το Λεωνίδιο αποπερατώθηκε το 1951 με πρωτοβουλία και προσωπική εργασία των ίδιων των κατοίκων σε διάστημα 100 ημερών. Γι' αυτό και έχει ονομασθεί "δρόμος των 100 ημερών".

Μεγάλη ήταν η παράδοση των Κοσμιτών μαστόρων στις πέτρινες κατασκευές. Αρχικά στην περιοχή της Κυνουρίας και του Κοσμά, πολλές κατασκευές έγιναν από τους Λαγκαδιανούς μαστόρους που άφησαν σπουδαία δείγματα της δουλειάς τους και που πολλά από αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταη μέχρι σήμερα. Την τέχνη τους συνέχισαν επάξια οι Κοσμίτες που ειδικεύτηκαν στην τέχνη του λιθοτόμου και του λαγουμιτζή. 

Ο Κοσμάς είναι επίσης ονομαστός για τα ντόπια κρεατικά του και το μέλι που παράγεται εκεί. Οι ταβέρνες του προσφέρουν καλό φαγητό και νόστιμα ψητά. Στα καφενεία μπορεί κανείς να δοκιμάσει  θαυμάσια γλυκά, όπως γαλακτομπούρικο, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.  

Από τον Κοσμά μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα χωριά Πλατανάκι (21 χιλ), Αγιο Βασίλειο και Παλαιοχώρι παίρνοντας τον νέο ασφαλτόδρομο που ξεκινά λίγο πιο πάνω από το χωριό. Η διαδρομή μέσα από δάση με έλατα και κέδρα είναι και αυτή συναρπαστική. Επίσης, κοντά είναι το ιστορικό Γεράκι (17 χιλ). 

Πηγή: arcadia.ceid.upatras.gr

Σ.Σ: Παράλιο Άστρος – Κοσμάς = 80 χιλιόμετρα.

Στα «χαμηλά» κινήθηκε τουριστικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2017

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 18-04-2018 09:12:19 am | από nskarmoutsos

Αύξηση 13,6% εμφάνισε το 2017 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ανήλθε στα 12.725 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 11.202 εκατ. ευρώ το 2016.
Ταξιδιωτικό ισοζύγιο ανά Περιφέρεια

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2017 διαμορφώθηκαν στα 14.203 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων , σε ποσοστό 88,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3.654 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.260 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.083 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.852 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.775 εκατ. ευρώ).

Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.579 εκατ. ευρώ.

Το 2017 οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 31.021 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 83,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (7.262 χιλ.), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (5.841 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (5.137 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (4.806 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (2.966 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 5.008 χιλ. επισκέψεις.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 209.855 χιλ. την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 86,6% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (46.210 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (40.783 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (40.271 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (29.437 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (24.944 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 28.211 χιλ. διανυκτερεύσεις.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι αριθμοί έχουν ως εξής: Ταξιδιωτικές εισπράξεις σε εκατομμύρια ευρώ: 307,3, ποσό που την κατατάσσει στην 6η θέση. Επισκέψεις σε χιλιάδες: 726,9 νούμερο που την κατατάσσει στην 7η θέση. Διαμονή σε χιλιάδες: 5.213,7, αποτέλεσμα που της δίνει και πάλι την 7η θέση.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Οι τουρίστες της Ελλάδας αναμένονται αυξημένοι για το 2018

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 12-04-2018 09:51:45 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Οι δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, δείχνουν αισιοδοξία για τον τουρισμό φέτος στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μίλησε για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες που αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το 2017.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την εξέλιξη των προκρατήσεων, ενώ στο τέλος του έτους στόχος είναι, σύμφωνα με την υπουργό, να επιτευχθεί μια συνολική άνοδος του 10%.

Να σημειώσουμε ότι το 2017, ο αριθμός των τουριστών σημειώθηκε στα 30,1 εκατομμύρια, ενώ γενικότερα τα πράγματα είναι καλά για τον τουρισμό της Ελλάδας, με το αεροδρόμιο της Αθήνας, μάλιστα, να ανεβαίνει θέση ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Αρνητική εικόνα, παρ’ όλ’ αυτά, αφήνουν στους τουρίστες από το εξωτερικό, οι κινητοποιήσεις τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με την FedHATTA να συνιστά την αποφυγή κινητοποιήσεων που εμποδίζουν τους τουρίστες της χώρας να επισκέπτονται τα αξιοθέατά της. Οι κινητοποιήσεις αυτές, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτω, φαίνεται να πλήττουν την επισκεψιμότητα των χώρων που αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με την FedHATTA, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού.

Πηγή: naftemporiki.g

Ο γύρος της Πελοποννήσου σε... λίγες μέρες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 28-09-2013 08:55:00 am | από nskarmoutsos

Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας και αποτελείται από επτά νομούς: Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία. Σχηματίζεται στα παράλια από μεγάλους κόλπους που της δίνουν το χαρακτηριστικό σχήμα του πλατανόφυλλου. Κάθε νομός έχει να επιδείξει μια λάμπρη ιστορική πορεία που ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα και όλοι τους διαθέτουν μοναδική φυσική ομορφιά και εναλλαγές τοπίων.

Σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικοί οικισμοί, γραφικές πόλεις και γοητευτικά κάστρα, αλλά και φυσικές ομορφιές, όπως βουνά και δάση, ποτάμια και σπήλαια, πανέμορφες παραλίες με βραχώδεις και δαντελωτές ακτές, κάνουν την Πελοπόννησο μια περιοχή που αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές, δραστηριότητες, χαλάρωση, αλλά και γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Ας κάνουμε ένα ταξίδι-αστραπή στα πιο ενδιαφέροντα μέρη της θαυμάσιας ακτογραμμής της Πελοποννήσου…

Κορινθία: με στρατηγική γεωγραφική θέση

Μπορούμε να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το Λουτράκι (διαβάστε για το Λουτράκι εδώ), που βρίσκεται στον πρώτο νομό που συναντάμε, καθώς μπαίνουμε από την Αττική στην Πελοπόννησο. Η άλλοτε κοσμοπολίτικη λουτρόπολη, προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα εξαιτίας των διάσημων ιαματικών πηγών που αναβλύζουν από πολλά σημεία της παραλιακής περιοχής σε έκταση περίπου 750 μέτρων, αλλά και για την όμορφη παραλία της και τη νυχτερινή ζωή της.

Στην Κόρινθο, θαυμάστε την περίφημη διώρυγα που κατασκευάστηκε μεταξύ 1880-1893 και η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο και επισκεφτείτε την Ακροκόρινθο, με το εντυπωσιακό κάστρο, το ναό της Αφροδίτης και την εκπληκτική θέα.

Κατευθυνόμενοι δυτικά, προς την Πάτρα, θα περάσετε από όμορφα μικρά χωριά και πόλεις με καθαρές παραλίες, όπως το Βραχάτι, το Δερβένι, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο, που αποτελούν μερικά από τα δημοφιλέστερα παραθεριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου.

Αχαΐα: η «πύλη» της δυτικής Ελλάδας

Η Αχαΐα είναι από τους ιστορικότερους τόπους της Πελοποννήσου και η παραθαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, με ιστορία που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. «Μπαίνοντας» στο νομό, θα φτάσετε στην Ακράτα, το Διακοπτό και το Αίγιο, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αχαΐας. Είναι μια όμορφη πόλη με μακραίωνη ιστορία, κτισμένη αμφιθεατρικά και με εκπληκτική θέση προς τον κορινθιακό κόλπο. Η γύρω περιοχή, αποτελεί και το κέντρο όπου καλλιεργείται η περίφημη κορινθιακή σταφίδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του Αιγίου παρουσιάζει το παλιό τμήμα της πόλης και η παραλία της πόλης, από το σιδηροδρομικό σταθμό ως την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής και οι παλαιές σταφιδαποθήκες που τώρα πια έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως καφετέριες.

Λίγο πριν φτάσετε στην Πάτρα, θα δείτε την μεγάλη καλωδιωτή γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, στο ύψος του Ρίου και του Αντιρρίου αντίστοιχα, η οποία σχεδιάστηκε με εντυπωσιακές αντοχές και ολοκληρώθηκε το 2004.

Η πρωτεύουσα της Αχαΐας, του κεφιού και του καρναβαλιού, αποτελεί σημαντικό λιμάνι και αξίζει να την επισκεφτείτε για να θαυμάσετε το μεσαιωνικό της κάστρο, το σημαντικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κατευθυνόμενοι δυτικά, θα περάσετε από μικρά παραλιακά χωριά και όμορφες παραλίες, όπως αυτή της Λακόπετρας και της Καλογριάς, με το μοναδικό σε ομορφιά και έκταση πευκόδασος της Στροφυλιάς να συνθέτει μια ειδυλλιακή εικόνα.

Ηλεία: απέραντες, αμμώδεις παραλίες

Συνεχίζοντας νοτιοδυτικά, θα βρείτε την Αμαλιάδα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας, με έντονη πολιτιστική ταυτότητα, καθώς στα όρια της περιλαμβάνονται πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες και μνημεία. Από εκεί ξεκινούν ή εκεί καταλήγουν δεκάδες δρόμοι, που την συνδέουν με την ορεινή Πελοπόννησο αλλά και τις θάλασσες του Ιονίου.

Πολλές, εντυπωσιακές, αμμουδερές και μεγάλες είναι οι παραλίες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, όπως αυτή της Κυλλήνης και της Κουρούτας, αλλά και την λίμνη Καϊάφα, που αποτελεί υδροβιότοπο και το κέντρο του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή.

Ο Πύργος, η πρωτεύουσα του νομού, γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη την εποχή της σταφίδας (19ος αιώνας - 1930) εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης και σήμερα, αν και κάπως… παρεξηγημένη πόλη, αποτελεί έναν τόπο με ιδιαίτερη ενέργεια.

Στη μέση του Κυπαρισσιακού κόλπου, πολύ κοντά στη λίμνη Καϊάφα, βρίσκεται η Ζαχάρω, που καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία με πλατιά αμμουδιά. H γύρω περιοχή είναι καταπράσινη, με ελιές και πεύκα, ενώ σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζαχάρως, βρίσκεται και το πανέμορφο φαράγγι της Νέδας και η Αρχαία Ολυμπία.

Μεσσηνία: ελαιώνες, γαλαζοπράσινα νερά και ιστορικά μνημεία

Η Κυπαρισσία, στη Μεσσηνία, με τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης και το επιβλητικό κάστρο, αλλά και τους απέραντους ελαιώνες, τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ιστορικά μνημεία και τα μέρη αστείρευτης φυσικής ομορφιάς, συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Τη μεσσηνιακή ομορφιά θα την θαυμάσετε και στη γραφική Πύλο (διαβάστε για την Πύλο εδώ), στην «αγκαλιά» του κόλπου του Ναυαρίνου. Είναι μια υπέροχη παραθαλάσσια κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα και με το ξακουστό φρούριό της να δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της.

Στα δύο άκρα του πρώτου «ποδιού» της Πελοποννήσου, βρίσκονται οι όμορφες κωμοπόλεις της Μεθώνης και της Κορώνης (διαβάστε για τη Μεθώνη και την Κορώνη εδώ), με τα περίφημα, βενετσιάνικα κάστρα τους, τις αμμουδερές ακρογιαλιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή, ενώ σημαντικό προορισμό αποτελεί και η πρωτεύουσα του νομού, η Καλαμάτα ( http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1969442 ), γνωστή για τα τοπικά της προϊόντα που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και για τα όμορφα τοπία και τα αξιοθέατά της.

Η Στούπα και η Καρδαμύλη (διαβάστε για την Καρδαμύλη εδώ), στα δυτικά του δεύτερου «ποδιού», είναι δύο πανέμορφα χωριά, με κρυστάλλινες παραλίες και πολλές φυσικές ομορφιές.

Λακωνία: ιδιαίτερη παράδοση και πανέμορφες παραλίες

Το Οίτυλο και η Αρεόπολη (διαβάστε για το Οίτυλο και την Αρεόποληεδώ), στην Αποσκιερή Μέσα Μάνη, στο νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, θα σας μαγέψουν για την άγρια φύση τους, τη γραφικότητα και τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Στην περιοχή υπάρχουν διαδρομές απείρου κάλλους, 67 παραδοσιακοί πετρόχτιστοι οικισμοί -από τους 98 της Μάνης- κάστρα, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με μοναδικές αγιογραφίες, πύργοι και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Νοτιότερα της Αρεόπολης, στον κόλπο του Διρού, το σπήλαιο Γλυφάδα, κρύβει για τον επισκέπτη μοναδικές ομορφιές μέσα στα έγκατα της γης. Πρόκειται για ένα ενάλιο σπήλαιο ανείπωτης ομορφιάς, που έχει πάρει την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Ακόμη πιο νότια αξίζει να επισκεφτείτε τους εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς του Γερολιμένα, με το γραφικό, φυσικό λιμάνι, της Βάθειας, με τους πέτρινους πύργους με θέα τη θάλασσα και του Πόρτο Κάγιο (Port aux cailles), ενός γραφικού οικισμού όπου ξεκουράζονταν τα αποδημητικά ορτύκια στο μεγάλο τους ταξίδι για τα θερμά κλίματα, δίνοντας έτσι το όνομά τους στο μέρος.

Στην απέναντι πλευρά του μεσαίου «ποδιού» και λίγο βορειότερα, βρίσκεται το Γύθειο, μια ιστορική πόλη που υψώνεται αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Ακούμαρος, έχει νησιωτική αύρα και πανέμορφες παραλίες. Εκεί θα δείτε όμορφα νεοκλασικά σπίτια και θα αφουγκραστείτε την έντονη ζωή του τόπου. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου, ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σε αυτό το νησάκι, σύμφωνα με το μύθο, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρης και η Ελένη, πριν φύγουν για την Τροία.

Η πρωτεύουσα της Λακωνίας, η Σπάρτη (διαβάστε για τη Σπάρτη εδώ ), βρίσκεται στην ηπειρωτική Πελοπόννησο και αποτελεί μια πόλη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά και ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω φύση και σε όμορφους οικισμούς.

Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (διαβάστε για τη Μονεμβασιά εδώ ), στο τρίτο «πόδι» της Πελοποννήσου, αποτελεί ένα παραμυθένιο σκηνικό με πολλαπλές πολιτισμικές επιρροές και με σπάνιες ομορφιές. Το παρωνύμιό της είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι, σε σμίκρυνση, πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Στο νομό Λακωνίας ανήκει και η πανέμορφη Ελαφόνησος, απέναντι από τη Νεάπολη, φημισμένη για τις μοναδικές παραλίες της, με τους αμμόλοφους και τα θαλασσόκεδρα.

Αρκαδία: η «καρδιά» της Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο μέρος της Αρκαδίας, είναι ηπειρωτικό και περιλαμβάνει ορεινές και άλλες πελοποννήσιες ομορφιές. Πολύ κοντά στα παράλια του νομού βρίσκεται το Λεωνίδιο, στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και στη σκιά του Πάρνωνα. Χαρακτηριστικό του είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό.

Προχωρώντας βορειότερα, θα συναντήσετε γραφικούς ορμίσκους και δαντελωτές ακρογιαλιές και θα φτάσετε στην Τυρό, ένα πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο που αποτελείται από τον Άνω Τυρό στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, τον Κάτω Τυρό λίγο πιο χαμηλά και την Παραλία Τυρού, που «βλέπει» στο Μυρτώο Πέλαγος.

Το Άστρος στο βόρειο παραλιακό κομμάτι της Αρκαδίας, εκεί όπου συγκλήθηκε την Άνοιξη του 1823 η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, προσφέρεται για ήσυχες βόλτες στο γραφικό του λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα, καθώς και για μικρές εξερευνήσεις στα γραφικά σοκάκια του. Στον παραλιακό δρόμο, υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια.

Αργολίδα: με πανάρχαια ιστορία και «βαριά» κληρονομιά

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας στην Πελοπόννησο, φτάνουμε στο νομό Αργολίδας και στο Άργος (διαβάστε για το Άργος εδώ), μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, που παραμένει ένα απέραντο, διαχρονικό «μουσείο», με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο, αλλά και με σύγχρονα αξιοθέατα και δυνατότητα για ψυχαγωγία και χαλάρωση.

Το Ναύπλιο (διαβάστε για το Ναύπλιο εδώ ), η πρωτεύουσα του νομού, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Η επίσκεψη στο Ναύπλιο δε νοείται, αν δεν ανεβείτε στο φρούριο Παλαμήδι, για να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα και δεν κάνετε βόλτα στην Ακροναυπλία, που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Αν επισκεφθείτε το Ναύπλιο Σαββατοκύριακο, και ο καιρός είναι καλός, θα έχετε την ευκαιρία να «πεταχτείτε» με μια βενζινάκατο στο μυθικό κάστρο Μπούρτζι, το μικρό αυτό φρούριο που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη, βρίσκονται υπέροχες παραλίες και ψαροχώρια που έχουν εξελιχθεί σε κοσμικά τουριστικά θέρετρα, όπως το Τολό, το Βιβάρι, το Πόρτο Χέλι, η Ερμιόνη (http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2182562 ) κ.ά. Επίσης, από το Ναύπλιο μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας (Μυκήνες, Επίδαυρος, κ.ά.) και να απολαύσετε τις διαδρομές που περνούν από ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πελοπόννησος top προορισμός για το Πάσχα

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 31-03-2018 03:13:52 pm | από nskarmoutsos

(Φωτ. Ανάσταση στο Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Παράλιο Άστρος)

Θετικά μηνύματα καταγράφονται στη ζήτηση των Ελλήνων εκδρομέων για ταξίδια την εφετινή περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια αυτό το Πάσχα είναι αυξημένη για το σύνολο των παραδοσιακά καθιερωμένων για τις πασχαλινές εορτές προορισμών, και σε μεγάλο βαθμό οι προτιμήσεις στρέφονται, προς περιοχές όπου πραγματοποιούνται οδικές εκδρομές και προσεγγίζονται εύκολα με αυτοκίνητο. «Η ζήτηση για το Πάσχα είναι δεδομένη. Παρόλ’ αυτά, η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων φέτος δεν είναι ενδεικτική, καθώς το Πάσχα είναι νωρίς», επισημαίνει ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσσανδρος Τσιλίδης.

Στους δημοφιλέστερους προορισμούς και φέτος είναι η Πελοπόννησος, η οποία αναδεικνύεται για μεγάλο μέρος των Ελλήνων ταξιδιωτών πρώτη επιλογή για το σύνολο της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Κοιμητήρια - μνημεία της Ευρώπης

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 17-05-2014 08:20:22 am | από nskarmoutsos

Σοφία Αφεντάκη

Ενα νέο είδος τουρισμού αναπτύσσεται δυναμικά στην Ευρώπη. Ο τουρισμός των κοιμητηρίων. Μάρτυρες της τοπικής ιστορίας και φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, πάρκα με καλλιτεχνικά αριστουργήματα και τόποι ανάπαυσης θρυλικών προσωπικοτήτων, τα κοιμητήρια της Γηραιάς Ηπείρου προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο τουρισμός των κοιμητηρίων. Μάρτυρες της τοπικής ιστορίας και φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, πάρκα με καλλιτεχνικά αριστουργήματα και τόποι ανάπαυσης θρυλικών προσωπικοτήτων, τα κοιμητήρια της Γηραιάς Ηπείρου προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μαζικά συρρέουν οι «προσκυνητές» στον τάφο του Τζιμ Μόρισον στο διάσημο κοιμητήριο Pere-Lachaise του Παρισιού, ενώ οι θεατρόφιλοι αποτίουν φόρο τιμής στον Μπρεχτ επισκεπτόμενοι την τελευταία κατοικία του στο Βερολίνο.

Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής προτιμούν το κοιμητήριο Zentralfriedhof της Βιέννης, ενώ κάποιοι επιλέγουν νεκροταφεία που κρατούν ζωντανές μνήμες της ανθρωπότητας. Περπατούν το Μονοπάτι της Μνήμης στο κοιμητήριο Zale της Λιουμπλιάνα, σε ανάμνηση του αγκαθωτού συρματοπλέγματος που περιέβαλε την πόλη μεταξύ των ετών 1942-1945.

Κάθε ψαγμένος ταξιδιώτης θα πραγματοποιήσει κάποια στιγμή μια στάση σε ένα ιστορικό κοιμητήριο.

Η τάση είναι τόσο ισχυρή, ώστε το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσμοθετήσει τον Δρόμο των Κοιμητηρίων ως πολιτιστική διαδρομή πλάι στον Δρόμο του Κρασιού ή της Ελιάς... Μια διαδρομή που περιλαμβάνει 52 κοιμητήρια σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα με το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια βιομηχανία με μεγάλο τζίρο. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο -αλλά όχι σπάνιο- παράδειγμα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας για τα οστά του Σεβιλλιάνου ποιητή Αντόνιο Ματσάδο, ο οποίος κατά την περίοδο του Φρανκισμού είχε διαφύγει στη Γαλλία, όπου και ετάφη όταν πέθανε. Τα τελευταία χρόνια στις δύο χώρες έχει αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση -ενίοτε σε υψηλούς τόνους- σχετικά με το πού θα πρέπει να βρίσκονται τα οστά του ποιητή, για τα οποία παρεμπιπτόντως σχηματίζονται ουρές θαυμαστών κατά τη διάρκεια του έτους...

Αρκετά από τα κοιμητήρια προγραμματίζουν οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους τους. Πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις αλλά και πληροφορίες για τα 52 ιστορικά κοιμητήρια παρέχει η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δρόμου των Κοιμητηρίων http://cemeteries-route.eu/map.aspx, στην οποία περιλαμβάνονται λίγα λόγια και για τους επιφανείς ανθρώπους που ετάφησαν σε αυτά. Ανάμεσά τους διαβάζει κανείς την ιστορία του Ελληνα Γεωργίου Αβέρωφ αλλά και του Ιρλανδού Francis Browne, του ανθρώπου που τράβηξε 42.000 φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων τις τελευταίες εικόνες του Τιτανικού.

Ενα από τα παλιότερα κοιμητήρια της λίστας είναι το Assistens Kirkegard, που κατασκευάστηκε το 1711 στην Κοπεγχάγη για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν όταν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης πέθανε εξαιτίας επιδημίας, ενώ ιδιαίτερα πρωτότυπο είναι το μοναδικού τοπίου Skogskyr-kogarden στη Στοκχόλμη.

Γεμάτα αγάλματα, πολιτικούς, επαναστάτες, καλλιτέχνες, λόγιους, επιστήμονες, ανθρώπους που καθόρισαν με τη ζωή και τη σκέψη τους την ιστορία της ανθρωπότητας, τα νεκροταφεία αυτά, άλλα ρομαντικού, άλλα γοτθικού, άλλα κλασικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, αποτελούν πόλο έλξης. Πρόκειται για ένα ρεύμα που δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Σημαντική θέση στον τουρισμό των κοιμητηρίων κατέχει, επίσης, η Αργεντινή, με το μνήμα της Εβίτα Περόν στο Μπουένος Αϊρες αλλά και το Κάιρο όπου τα αρχαία νεκροταφεία των Μαμελούκων στεγάζουν χιλιάδες φτωχούς που δεν έχουν άλλο μέρος για να ζήσουν και αποτελούν σύγχρονα τουριστικά αξιοθέατα...

Πηγή: ethnos.gr

Έρχεται δυναμικό τουριστικό καλοκαίρι

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 26-02-2018 11:47:24 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. αρχείου, κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Λίγο πριν η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ITB) ανοίξει τις πύλες της στο Βερολίνο, διοργανωτές και ταξιδιωτικά πρακτορεία εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Ο κλάδος υπέστη πλήγμα από τις μειώσεις κρατήσεων στην Τουρκία, μια χώρα που παραδοσιακά ήταν πολύ σημαντική για τους γερμανούς τουριστικούς ομίλους.
Στο μεταξύ όμως η Τουρκία φαίνεται να επιστρέφει και πάλι στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. «Στη Γερμανία οι κρατήσεις για την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. «Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν επιστρέψει δυναμικά» επιβεβαιώνει ο Ραλφ Σίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FTI-Group. «Και στην Ελλάδα η ανοδική πορεία συνεχίζεται». Ο ειδικός εκτιμά ότι αυτή η τάση θα μετριάσει λίγο τις υπερβολικά πολλές κρατήσεις που σημείωνε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια.
Πρώτη επιλογή η Γερμανία
Ωστόσο για τους Γερμανούς, σημαντικός και δημοφιλής προορισμός παραμένει η ίδια τους η χώρα. Οι κοντινοί προορισμοί εντός της Γερμανίας αναμένεται να είναι και αυτή τη σεζόν η πρώτη επιλογή των τουριστών, αποτελώντας το 30% των συνολικών κρατήσεων.
Σύμφωνα με τον ερευνητή τουρισμού Μάρτιν Λόμαν: «Για όλους τους ταξιδιώτες ισχύει: η Γερμανία αποτελεί τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό».
Τα τουριστικά πρακτορεία έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν αφού ο μήνας Ιανουάριος θεωρείται «προάγγελος» της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι αρνητικές πλευρές του τουρισμού
Η άνθιση του τουρισμού έχει όμως και τις αρνητικές πλευρές κυρίως για τους ντόπιους. Σε πολλές περιοχές ή πόλεις όπως στη Βαρκελώνη, τη Βενετία ή το Άμστερνταμ οι ντόπιοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κύματα μαζικού τουρισμού.
«Όταν οι ντόπιοι εκτοπίζονται από την πόλη από τους τουρίστες, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές των ακινήτων, όταν οι τουρίστες με τη συμπεριφορά τους πρακτικά καταστρέφουν την ταυτότητα μιας πόλης, ενός χωριού ή μιας περιοχής, τότε κάτι δεν πάει καλά» δηλώνει εκπρόσωπος του ομίλου DER. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι ο τουρισμός δημιουργεί και θέσεις εργασίας και συμβάλει στη συντήρηση των υποδομών στις εκάστοτε περιοχές.
Πάντως οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα ακολουθήσει μια εξίσου καλή τουριστική σεζόν. Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ITB) θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 11 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle

Προηγούμενες αναρτήσεις