Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ξοδεύουν για ταξίδια οι Ελληνες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 03-08-2018 09:26:41 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. η παραλία στο «Βαυαρικό», τη κύρια εκβολή της λίμνης Μουστού)

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η πορεία του εγχώριου τουρισμού το 2017, καθώς συνολικά ταξίδεψαν 4,5 εκατ. Ελληνες όλων των ηλικιών, οι οποίοι πραγματοποίησαν 7,5 εκατ. ταξίδια, αριθμοί που είναι υψηλότεροι κατά 10,2% και 12,6% αντίστοιχα σε σχέση με το 2016. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών, που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή). Βάσει αυτής, το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το 2017 ανήλθε σε 71,7 εκατ. και οι δαπάνες σε 2,07 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% και 6,6%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εν λόγω στοιχεία, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που ταξίδεψαν κατά το έτος 2017 ανήλθαν σε 3,7 εκατ. και πραγματοποιήθηκαν 6,2 εκατ. ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 9,8% και 11,7%, αντίστοιχα. Στη συγκεκριμένη υποομάδα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 61,5 εκατ. και οι δαπάνες σε 1,91 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,2% και 5,7%, αντίστοιχα. Από τα παραπάνω ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 95,3% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 4,7% σε ταξίδια που έγιναν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους κατά το 2017 με τα αντίστοιχα του 2016, παρατηρείται αύξηση 10,6% στα άτομα που ταξίδεψαν, 14% στον αριθμό των ταξιδιών, 11,9% στις διανυκτερεύσεις και 7% στις αντίστοιχες δαπάνες. Η σημαντικότερη αύξηση του αριθμού των ατόμων που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, καθώς και των προσωπικών ταξιδιών, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στις ηλικίες από 45 έως 64 ετών, κατά 14,2% και 16,7%, αντίστοιχα. Στις ηλικίες αυτές η αύξηση των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 17,9% και των δαπανών σε 7,7%. Ως προς τη διάρκεια διαμονής, παρατηρείται αύξηση στα προσωπικά ταξίδια με διανυκτερεύσεις από 1 έως 3, 4 έως 7 και 15 και άνω, με σημαντικότερη, σε απόλυτες τιμές, στα ταξίδια διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, κατά 33,9% στα ταξίδια και 32,1% στις διανυκτερεύσεις. Αντίθετα, στα ταξίδια διάρκειας από 8 έως 14 διανυκτερεύσεις παρουσιάζεται μείωση, κατά 8,4% στα ταξίδια και 7,5% στις διανυκτερεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,1 εκατ. ταξίδια) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1,0 εκατ. ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση, στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα κατά 15,7% και με εναέρια μέσα κατά 21,6%. Εν τω μεταξύ, το 65,8% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια με διαμονή σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 81,4% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15,2% το 2017 σε σχέση με το 2016. Ομοίως τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 20,1% και 7,0%, αντίστοιχα.

Για τα προσωπικά ταξίδια με διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (34,2% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος, σε ποσοστό 68,4%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 20,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 16,2%.

Πηγή: kathimerini.gr

Σε πέντε κλειδιά θα κατηγοριοποιούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 02-08-2018 09:28:49 am | από nskarmoutsos

Τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα γίνει η κατάταξη των ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων σε κλειδιά, καθορίζει σχετική υπουργική απόφαση της υπ. Τουρισμού, Eλενας Κουντουρά, που εκδόθηκε πρόσφατα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση προγενέστερες αποφάσεις και ασφαλώς με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, θεσμοθετήθηκε η δημιουργία ενός συστήματος διαβάθμισης της ποιότητας κάθε καταλύματος, ξενοδοχείων (με βάση σύστημα αστεριών) και ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων (με βάση σύστημα κλειδιών), ανάλογα με τις παροχές και τις τεχνικές προδιαγραφές. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένους από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης φορείς πιστοποίησης, είναι υποχρεωτική και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 (έχει ήδη δοθεί 12μηνη παράταση, καθώς αρχικά η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Δεκεμβρίου του 2017). Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη αυτή των πέντε κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός κλειδιού. Τα κλειδιά αυτά προκύπτουν βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, τις οποίες πρέπει να πληροί η επιχείρηση, καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων, από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» της κατηγορίας, στην οποία πρόκειται να καταταγεί. Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται ότι όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια των προσφερόμενων δωματίων (δίκλινο, τρίκλινο κτλ.) τόσο περισσότερα είναι και τα μόρια που συγκεντρώνει το ακίνητο κι επομένως και ο αριθμός των κλειδιών, που μπορεί να εξασφαλίσει.

Αντίστοιχα, για παράδειγμα στις τεχνικές προδιαγραφές, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία ενοικιαζόμενων δωματίων σε κτίρια στα οποία δεν έχουν εκτελεστεί πλήρως οι εξωτερικές οικοδομικές εργασίες (π.χ. χρωματισμοί, κουφώματα και κιγκλιδώματα). Επίσης, το κτίριο εντός του οποίου βρίσκεται το ενοικιαζόμενο πρέπει να έχει αμιγή χρήση ως τέτοιο, πλέον μιας κατοικίας που χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη. Κατ’ εξαίρεσιν, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον εξασφαλίζεται για κάθε επιχείρηση ανεξάρτητη, εξωτερική πρόσβαση/είσοδος.

Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να καταστεί ευκολότερη και ευκρινέστερη η ποιοτική διαβάθμιση των δωματίων, ώστε να διευκολύνεται και ο ταξιδιώτης/επισκέπτης, κατά τη διαδικασία της επιλογής του μέρους που θα επιλέξει για τη διαμονή του.

Πηγή: kathimerini.gr

Handelsblatt: Νέο τουριστικό ρεκόρ η Ελλάδα

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 30-07-2018 10:19:24 am | από nskarmoutsos

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt παρατηρεί ότι ο τουριστικός τομέας βοηθάει τη χώρα να βγει από την κρίση ωστόσο η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας προκαλεί ανησυχίες στους Έλληνες ξενοδόχους. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ουρές μπροστά από την Ακρόπολη, στριμωξίδι στις παραλίες, πλήρη σε κρατήσεις ξενοδοχεία. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται για έκτη συνεχή χρονιά. ‘Είμαστε κλεισμένοι μέχρι τον Οκτώβριο' λέει ο Χαράλαμπος Στεφανίδης, ο οποίος έχει μια μικρή οικογενειακή πανσιόν στην Πάρο. ‘Πέρυσι η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά αλλά το 2018 αναμένεται ακόμα καλύτερο' λέει ικανοποιημένος ο ξενοδόχος».

Η Handelsblatt συνεχίζει: «Ακόμα και οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας, όπου στο Μάτι τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον τουρισμό. Εξαιτίας των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν ακυρώσεις αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών κατά 10,5 % στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας».

Σημαντική αύξηση εσόδων

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσει και τα 35 εκατομμύρια, αλλά «ακόμα περισσότερο από τον αριθμό των τουριστών αυξάνονται τα έσοδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουρίστες απέφεραν έσοδα σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι τον Μάιο, μια αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Τους πέντε πρώτους μήνες τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση κατά 22% και «αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Γερμανούς επισκέπτες, οι οποίοι απέφεραν 65% περισσότερα έσοδα στη χώρα. Το 2017 η Ελλάδα αποτέλεσε την νούμερο ένα τάση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η Tui, Thomas Cook και Neckermann καταγράφεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Η Τουρκία προσελκύει τουρίστες λόγω χαμηλών τιμών

Λίγο παρακάτω η εφημερίδα εξηγεί ότι «ο τουριστικός τομέας επωφελήθηκε από την κρίση στον τουρισμό στην Τουρκία. Ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων, το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι μαζικές συλλήψεις απέτρεπαν τους τουρίστες να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη και τα τουρκικά παράλια». Η Handelsblatt παρατηρεί: «οι τουρίστες γυρίζουν μαζικά στην Τουρκία. Η χώρα είναι ελκυστική χάρη στις χαμηλές τιμές της… Και αυτό το καταλαβαίνουν κυρίως οι ξενοδόχοι στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι Ρώσοι αποτελούσαν σε πολλά μέρη τον περασμένο χρόνο τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στην μεγάλη αύξηση των Κινέζων τουριστών. «Οι απόλυτοι αριθμοί είναι ακόμα μικροί. Από τα 27 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μόλις 120.000 ήταν από την Κίνα. Το 2020 αναμένονται όμως 500.000 επισκέπτες από την Κίνα και αυτό είναι μόνο η αρχή όπως αναφέρει η υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά».

Πηγή: Deutsche Welle 

Η πρώτη μεγάλη έξοδος των αδειούχων

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 21-07-2018 09:34:00 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Με όλα τα Μέσα εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι πρώτοι αδειούχοι.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής σχηματίζονταν ουρές στα λιμάνια με την πληρότητα να αγγίζει το 90%, ειδικά για προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Οι ξενοδόχοι στα περισσότερα νησιά της χώρας μας ασφαλώς και... τρίβουν τα χέρια τους, καθώς αναμένουν τους παραθεριστές, οι οποίοι επιλέγουν και κοντινούς προορισμούς, όπως ο Πόρος, η Ύδρα, η Αίγινα και οι Σπέτσες.

Την Παρασκευή αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 28 πλοία, με προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αντίστοιχη κινητικότητα υπήρχε και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που έχουν επιλέξει να μετακινηθούν με αεροπλάνο στον προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πηγή: topontiki.gr

Ενίσχυση κατά 13,2% των τουριστικών εσόδων το α' τρίμηνο

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 17-07-2018 12:04:56 pm | από nskarmoutsos

Στα 554 εκατ. διαμορφώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η περίοδος είναι εποχικά «νεκρή», αλλά ακόμα και έτσι προδιαγράφει την τάση που όλοι εκτιμούν πως έχει διαμορφωθεί, της διψήφιας δηλαδή ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων του τριμήνου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η Αθήνα αναδεικνύεται εκ νέου σε δημοφιλή city break προορισμό. Οσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 35,7%, από τη Γαλλία κατά 17,4% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 24,0%. Πάντως από τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφτηκε μείωση κατά 34,1% από τη Ρωσία και κατά 33,6% από τις ΗΠΑ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αυξήθηκε κατά 12,4% και, ειδικότερα, μέσω αεροδρομίων κατά 8,9%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 18,6%. Επίσης αύξηση κατά 2,2% παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018: 55 ευρώ, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017: 54 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 5,4 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σημειώνεται επίσης πως το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν μόλις 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 92 αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2017, με 67 χιλιάδες επισκέψεις επιβατών, έναντι 82 χιλιάδων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Με βάση όλα τα παραπάνω οριστικά στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 127 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 47,3%.

Πηγή: kathimerini.gr

Η Πελοπόννησος πάντα πίσω στον τουρισμό σε σχέση με την αύξηση σε άλλες περιφέρειες

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-07-2018 09:43:39 am | από nskarmoutsos

Μια ακόμα τουριστική άνοιξη χάθηκε για την Πελοπόννησο καθώς τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της διαψεύδουν τις προσδοκίες και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια δείχνουν μάλιστα ότι διευρύνεται το χάσμα που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες, καθώς ο ρυθμός αύξησης των επισκεπτών 11,8% είναι μικρότερος από το πανελλήνιο μέσο ποσοστό 19,7%.

Η χωρισμένη σε δύο διοικητικές περιφέρειες Πελοπόννησος, αν και διαθέτει αναγνωρισμένους διεθνώς προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Μυκήνες, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες περιφέρειες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη θέση που έχουν καταλάβει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2018 στην Πελοπόννησο μέσω των αεροδρομίων της Καλαμάτας και του Αράξου αφίχθησαν 22.271 (πέρυσι 19.468) αλλοδαποί επισκέπτες, στα Δωδεκάνησα 472.177 (πέρυσι 370.649), στην Κρήτη 590.522 (πέρυσι 508.591), στο Ιόνιο 360.250 (πέρυσι 294.226) και στις Κυκλάδες 97.376 (πέρυσι 71.039)

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 27-06-2018 09:45:28 am | από nskarmoutsos

Είτε πρόκειται για μία σκηνή στη σκιά ενός δέντρου, είτε για glamping (glamorous camping), το κάμπινγκ στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο κοινό. Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών, που προσφέρει στους ανθρώπους της πόλης την επιστροφή στη φύση, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής εν μέσω οικονομικής κρίσης, λόγω χαμηλού κόστους. Στο μεταξύ, τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες και παροχές, κάνοντας πιο εύκολη τη μετάβαση από ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη σκηνή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2017, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 300 κάμπινγκ, με 23.970 θέσεις, ενώ διαθέτουν συνολικά 1.147 οικίσκους. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως συντριπτική πλειοψηφία (220) ανήκει στην κατηγορία 2 αστέρων, ενώ μόλις ένα είναι 5 αστέρων.

Ανάλογα με αυτά που προσφέρει, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά και την εκάστοτε σεζόν, κάθε κάμπινγκ προσελκύει συγκεκριμένους ανθρώπους: φοιτητές, οικογένειες, παρέες κάθε ηλικίας.

Πηγή: lifo.gr

Καλοκαίρι, ο καιρός της αρπαχτής!

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 27-06-2014 02:10:18 pm | από nskarmoutsos

Η Ελλάδα το καλοκαίρι μετακομίζει. Στο οικογενειακό εξοχικό, καλεσμένη στο πατρώον των κολλητών, σε ενοικιαζόμενο στα άπαντα παραέξω της πόλης. Εκεί που την ακολουθούν, καθώς ο καύσωνας επιφέρει μέγιστο πλήγμα στην οικονομία του αστικού τοπίου, θεατρικές ομάδες με το χειμερινό τους σουξέ, παγωτατζήδες και επιχειρηματίες του αντηλιακού, της ξαπλώστρας και του φουσκωτού κροκόδειλου-στρωματάκι θαλάσσης, εστιάτορες και λοιποί επιχειρηματίες της γεύσης.

Εκ των προτέρων να εξηγηθώ, άχνα δεν θα βγάλω και κουβέντα δεν θα πω για τα εστιατόρια που κλείνουν στην πόλη για να μεταφέρουν σύσσωμη την κουζίνα τους κάπου παραθαλάσσια. Εκεί ο σεφ δεν λιάζεται και δεν πίνει φραπέδες στη δροσιά, ιδρώνει όλο τον ιδρώτα του σε ωράρια σκλάβου της Αφρικής, μεταφράζει την ανεμελιά του greek summer σε αγχωμένες εργατοώρες πάνω από κολασμένες φωτιές, μαγειρεύει ο ίδιος, είναι παρών πάνω από το πιάτο σου. Άμα βρει και κανένα ελεύθερο πεντάλεπτο και διαθέτει και μια ανησυχία παραπάνω, μπορεί να πιάσει και καμιά κουβέντα με την τοπική γαστρονομία, να σου φέρει καμιά φρέσκια έμπνευση-καλάθι από το χωριό-στο μενού του επόμενου χειμώνα στην πόλη.

Στην πρώτη μούρη της τουριστικής ζώνης, ωστόσο, κι εκεί που σκάει το παραθεριστικό κύμα σε ένταση τσουνάμι, έρχεται και ο άλλος, ο επιχειρηματίας του «κάτσε να τα πάρουμε τώρα που γυρίζει το μελτέμι». Η ξεπέτα στήνεται με συνοπτικές διαδικασίες, τραπεζοκαρέκλες που κοιμούνται αραχνιασμένες σε αποθήκες από μαγαζιά της προπέρσινης αρπαχτούλας ξαναβλέπουν το φως του ήλιου σε χρόνο dt, δυο φίκοι για τη δροσιά, ένα μπαράκι από νοβοπάν, πέντε φώτα που να κρύβουν παρά να φωτίζουν την απουσία έμπνευσης ή και πάλι, πού να ξέρω, ενδέχεται να υπάρχει και η ειδίκευση ντεκορατέρ που πουλάει «τοπίο της ελληνικής δροσιάς σε πακέτο στιγμής». Κανένα γαστρονομικό όραμα, κανένα εθνικό όραμα. Εδώ κανείς δεν ονειρεύεται να πουλήσει μια νοστιμότερη Ελλάδα, κανένας δεν τραβάει ζόρι να προωθήσει την παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ή οποιαδήποτε άλλη εμπνευσμένη μαγειρική άποψη του πλανήτη, κανείς δεν χάνει τον ύπνο του για την χρόνια επένδυση που λέγεται «για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

Την κουζίνα του ο αγαπητός επιχειρηματίας, ωστόσο, οραματίζεται να την πουλήσει ακριβή και επώνυμη. Με την haute couture της ελληνικής λίστας των διασημοτήτων και καθόλου pret-a-porter, ευκολοφόρετη και καλοκαιρινή. Και κάπως έτσι, ο αναγνωρίσιμος σεφ μπαίνει στο χορό του execution. Το οποίο στα αγγλικά σημαίνει και «εκτέλεση». Λαιμητόμο να στο πω με δικά μου λόγια. Σταρ, υποστάρ και περαστικοί της τηλεόρασης, σεφ των περιοδικών και της όποιας επωνυμίας, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο του consulting, το οποίο, όπως όλα τα κακά έχει πολλά ποδάρια. Και τον δικό του τιμοκατάλογο. Φτιάξε μου ένα μενού και στείλτο μου με τα ΚΤΕΛ. Με κάτι παραπάνω, έλα να το διδάξεις και στην κουζίνα. Με λίγα περισσότερα πέρνα και μια φορά το μήνα να κάνεις και κανένα μπανάκι. Μ' αυτά και μ' αυτά, θα φτάσει κι ο Σεπτέμβρης, θα ξεστήσουμε το τσαντίρι, καλό χειμώνα με νέες περιπέτειες.

Επαρχιακά beach bars μοιράζουν τίτλους κενούς νοήματος "executif chef" που δεν είναι ποτέ εκεί αλλά και που ποσώς χρειάζεται ένα beach bar με κλαμπ σάντουιτς της ηλιοθεραπείας με πατατάκια από το περίπτερο. Consultants που στέλνουν όλα τα υπομαγείρια της ατζέντας τους να αναλάβουν την ευθύνη, κατόπιν ταχύρυθμων μαθημάτων. Ακόμη κι αν ο σεφ μας διαθέτει το ταλέντο του Πυγμαλίωνα, οι ομάδες χρειάζονται χρόνο και κόπο για να δέσουν. Για να αφήσω στην άκρη το κοινό όραμα, την κοινή γαστρονομική οπτική, τεχνική, την κοινή μαγειρική καύλα. Επί του προκειμένου, τα ταχύρυθμα μαθήματα της ανάγκης δεν λειτουργούν. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που χωλαίνει σε γαστρονομική παιδεία και οι περισσότεροι πτυχιούχοι των σχολών δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το καβούρι από τον αστακό.

Τα επαρχιακά εστιατόρια που όλο το χρόνο πουλούσαν μπριζόλες (εννοείται μόνον ξεροψημένες) στην καλοκαιρινή, επώνυμη βερσιόν τους, καλούν το γκαστροφίλ κοινό της περιοχής σε βραδιές-που στην ουσία είναι μόνο μία, αυτή στην οποία θα ευαρεστηθεί να παρευρεθεί η διασημότης στο πόστο της- με μενού του πανακρίβου, προκειμένου να δοκιμάσουν και να' χουν να το λένε στην πλατεία του χωριού. Την ίδια στιγμή, που θα κόστιζε φτηνότερα στο φιλο-γκουρμέ κοινό, να πάει αεροπορικώς στην Αθήνα και να δοκιμάσει το real thing στο γήπεδο του σεφ.

Να αντιγράψεις κάποιον άλλον, είναι εύκολη υπόθεση. Το πιο δύσκολο, είναι να αντιγράψεις τον εαυτό σου. Πιάτα που λατρέψαμε στη βάση τους, σερβίρονται στα consultation μενού σκιές του εαυτού τους, άψυχα, πεθαμένα, ανέμπνευστα, ξενέρωτα. Γιατί άλλο το χέρι του λαγού κι άλλο της κουκουβάγιας. Κι εγώ ως πελάτης, δεν θα τα βάλω με το μαγειράκι στην κουζίνα που δεν θέλει να γίνει κλέφτης, αλλά να βγάλει τίμια και εργατικά το ψωμί του. Θα τα βάλω με τον υπογράφοντα το μενού.

Στην ουσία, θα του κρατήσει κακία η γεύση μου και η ψυχή της. Λιγάκι σαν ερωτική απογοήτευση. Η επιμέλεια, θέλει επιμέλεια. Δεν αφήνεις ως έτυχε την περιουσία που με κόπο έχτισες-τα πιάτα σου επί του προκειμένου-σε χέρια ανειδίκευτα. Όπως δεν αφήνεις τα παιδιά σου σε άγνωστες νταντάδες. Γιατί η αμέλεια μιας επιμέλειας, για όσους έχουν τύχει την ατυχία να σε δοκιμάσουν, γυρνά πάνω σου σαν Ερινύα που κάποτε θα ζητήσει εκδίκηση. Και τα ρέστα μαζί.

Πηγή: lifo.gr

Σπήλαιο Κάψια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 06-10-2013 08:51:43 am | από nskarmoutsos

Μπορεί ένα σπήλαιο ν’  αποτελέσει αφορμή για εκδρομή; Αναλόγως τα γούστα. Αν λοιπόν συμφωνείτε για εξερεύνηση διαβάστε παρακάτω και  ετοιμαστείτε για  το σπήλαιο Κάψια στο ομώνυμο χωριό της Μαντινείας μόλις 8 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 15 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην Κάψια - στην περιοχή της Μαντινείας την "Πολυάμπελο χώρα" του Ομήρου, την  πατρίδα του μοσχοφίλερο ή αλλιώς την «Αλσατία της Ελλάδας» - βρίσκεται το σημαντικό αυτό σπήλαιο για την χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι  ειδικοί το κατατάσσουν μεταξύ των  10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της Ελλάδας. Στο σπήλαιο κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν σε πλημμύρα κατά τους ιστορικούς χρόνους και πήλινα αντικείμενα.

Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει ο πλούσιος εσωτερικός φυσικός διάκοσμος από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κόκκινοι, κίτρινοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και πρασινογάλανες αποχρώσεις στα τοιχώματα μαγεύουν τον επισκέπτη και κόβουν την ανάσα.  Ο φωτισμός και η χάραξη των μονοπατιών, είναι εξαιρετικά και για την  ξενάγηση θα υπολογίσετε  είκοσι πέντε λεπτά.  Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου αποτελείται από δυο αίθουσες. Την «αίθουσα των θαυμασίων»  και την «αίθουσα των οστών».

Μια και θα βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει να επισκεφθείτε και μικρές οινοποιητικές μονάδες στην Κάψια, κάποιες απ’ αυτές και βιολογικές. Στην περιοχή άλλωστε γνωρίζουν την τέχνη του οίνου από την αρχαιότητα.  Το κρασί και οι τοπικοί μεζέδες στην ταβέρνα του χωριού συγκλονιστική εμπειρία για τον ουρανίσκο.  Στην Κάψια λειτουργεί ξενώνας υψηλών προδιαγραφών.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την  Βυτίνα, το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας, τμήματα του ναού του Διός, του Βουλευτηρίου και της Αγοράς.

Πηγή: moriasnow.gr

Έρχονται... μιλιούνια

Κατηγορία Τουρισμός | Αναρτήθηκε 10-06-2018 09:07:54 am | από nskarmoutsos

(Φωτ. κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Τρεις τουρίστες ανά κάτοικο αναμένονται φέτος στην Ελλάδα.

Νέα ρεκόρ τουριστών θα χτυπήσει φέτος η χώρα μας, αφού οι ταξιδιώτες που θα μας επισκεφθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε τρεις τουρίστες ανά κάτοικο, περισσότερους δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Για την Ελλάδα, που εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της.

Εδώ και τρία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σχεδόν κατά δύο εκατ. κάθε χρόνο. Οι επισκέψεις μάλιστα από την Κίνα φαίνεται πως έχουν ήδη διπλασιαστεί από αυτές του προηγούμενου έτους, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον κάνουν λόγο για εκτόξευση των αριθμών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, κατά 505.000 ή 18,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 έχουν αυξήσει τον προγραμματισμό των θέσεων για τον Ιούνιο οι αεροπορικές εταιρείες στα περιφερειακά αεροδρόμια εκτός της Αθήνας, με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να έχει φέτος επιπλέον 56.000 θέσεις σε σύγκριση με το 2017.

Τα στοιχεία επικαλείται η τελευταία ανάλυση του Sete Intelligence, η οποία αναφέρεται και στον απολογισμό των αεροπορικών αφίξεων για τον Απρίλιο και το πρώτο τετράμηνο του 2018 με βάση τα νούμερα από τα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας πλην της Αθήνας (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Άκτιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη) και τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, για τον Απρίλιο του 2018 παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και οριακά των οδικών τον Απρίλιο 2018 έναντι του Απριλίου 2017:

● Στα κυριότερα αεροδρόμια κατεγράφη αύξηση των διεθνών αφίξεων +11,1% (+17,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +22,9% και +11,5% αντίστοιχα.

● Οι διεθνείς οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά +1,1% και η συνολική μεταβολή από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +4,0%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά +12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +28,2%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +12,8% και +13,9% αντίστοιχα.

Αύξηση εισροής από παντού

Με βάση την επεξεργασία του Sete Intelligence για τον προγραμματισμό του καλοκαιριού στην περιφέρεια, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, για το 2018 παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 16,8% ή σχεδόν 2,7 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν και 16,7% ή σχεδόν 2,6 εκατ. για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου. Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων - Hellenic Slot Coordination Authority) για όλα τα αεροδρόμια, εκτός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και αφορούν προγραμματισμό, αποτελώντας έναν σημαντικό δείκτη για την προσφορά.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 18,9% ή αλλιώς 505.000 θέσεις από το εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 19,5% ή 56.000 θέσεις, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στη Μυτιλήνη με 43,5% (5.000 θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με 39,7% (28.000) και του Άραξου με 38,5% (8.000). Σε απόλυτες διαφορές, 75.000 θέσεις προστέθηκαν στη Ρόδο (17,3%), 72.000 στην Κω (35,3%) και 62.000 στο Ηράκλειο (9,7%).

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία με 58,5% (100.000) και ακολουθούν η Γερμανία με 29,9% (130.000) και η Τσεχία με 27,6% (25.000). Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει αύξηση 9,9% (55.000). Οριακή μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Ιούνιο παρουσιάζεται από τη Ρωσία κατά 0,5% (1.000).

Αντέχουμε τόσο κόσμο;

Ωστόσο η υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως πλέον γεννά ερωτήματα τόσο ως προς το αν το περιβάλλον μπορεί να «σηκώσει» τις ενεργειακές απαιτήσεις του αυξημένου αριθμού επισκεπτών όσο και αναφορικά με ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της στέγασης. Η Αθήνα, άλλωστε, δεν απέχει πλέον πολύ από περιπτώσεις πόλεων όπως η Βαρκελώνη ή η Βενετία, όπου η εύρεση κατοικίας αποτελεί τεράστια περιπέτεια για τους ντόπιους κατοίκους λόγω της υπηρεσίας AirBnB, που εκτοξεύει τα ενοίκια στα ύψη.

Την ανιούσα παίρνουν και οι τιμές στα πεντάστερα της Αθήνας. Φέτος η μέση τιμή ήταν 217 ευρώ για τον Απρίλιο από 184 ευρώ τον Απρίλιο του 2017, για τα τετράστερα στα 125 ευρώ από 109 ευρώ, ενώ στην κατηγορία των τριών αστέρων στα 89 ευρώ από 81 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στη Θεσσαλονίκη η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη στα πεντάστερα σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας φέτος στα 180 ευρώ από 166 πέρυσι, όχι όμως και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου υπάρχουν και κάποιες μειώσεις φέτος έναντι του περυσινού Απριλίου.

Το ίδιο συμβαίνει φέτος και σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων για τους μαζικούς προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» σε Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Κυκλάδες και Χαλκιδική τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή υψηλότερες προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα, φέτος, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα νούμερα παρουσιάζονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία βασίζονται σε στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα σε διάφορους προορισμούς της χώρας και σε ανταγωνίστριες χώρες από την Trivago και ως εκ τούτου αφορούν μάλλον την αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και στους διάφορους προορισμούς.

Τον Απρίλιο του 2018 το 43% των κρατήσεων αφορούσε ταξίδια μεσοβδόμαδα, το 43% ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 14% ταξίδια διακοπών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα ταξίδια μεσοβδόμαδα ήταν 37%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 49% και τα ταξίδια διακοπών 14%. Παρατηρείται δηλαδή, σε σχέση με τα προ έτους στοιχεία, αύξηση στα ταξίδια μεσοβδόμαδα και μείωση στα ταξίδια Σαββατοκύριακου.

Χίλια ευρώ τη μέρα κατάσχει το κράτος από τραπεζικούς λογαριασμούς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τα πενιχρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έγιναν συνολικά 21.275 κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για ανάληψη χρημάτων από την εφορία ακόμα και από ακατάσχετους λογαριασμούς.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τη μέρα! Στο στόχαστρο των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους μπαίνουν όλοι όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 500 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις κατασχέσεις ποσών από λογαριασμούς, τα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ, αφού εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες συνεχίζουν να φορολογούνται αλύπητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιά και νέα χρέη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το σύνολο των οφειλών από την αρχή του έτους έχει φτάσει στα 3,555 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 776 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (+708 εκατ. ευρώ στις καθαρά φορολογικές οφειλές), που ως γνωστόν δεν είναι μήνας φορολογικών υποχρεώσεων πλην ΦΠΑ, η συμμόρφωση του οποίου κινείται στα συνήθη ποσοστά του 82%.

Η τακτική αυτή του κράτους σε βάρος των πολιτών αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου, που θα δοθούν σε λίγες μέρες στη δημοσιότητα, να αποτυπώνουν και τις περιουσίες που έχουν χαθεί από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο δόθηκε ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της ΑΑΔΕ και αφορά τη δυνατότητα της Αρχής να προχωρά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην εμπορική αξία τους, μια ρύθμιση που αναμένεται να βγάλει στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα φτωχών οικογενειών και χρεοκοπημένων μικρομεσαίων για χρέη ακόμα και από 500 ευρώ!

Την ίδια στιγμή το εισπρακτικό αποτέλεσμα αυτών των φορολογικών τακτικών οδήγησε στην είσπραξη 454 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις κατασχέσεις, που θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στην αποπληρωμή των επιτοκίων των δανειστών για την «αποπληρωμή» του χρέους…

Πηγή: topontiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις