Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Κολοσσοί της βιομηχανίας κρέατος: Γραμμή παραγωγής στον υπόνομο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 23-02-2018 09:51:38 am | από nskarmoutsos

Περιγραφές που παραπέμπουν σε διατροφική «βόμβα», η οποία ευθύνεται για σειρά ασθενειών και απειλεί με μαζικές δηλητηριάσεις, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε ρεπορτάζ για αμερικανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος από χοίρους και κοτόπουλα.

Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής ανακαλύφθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κρέατος των ΗΠΑ, την ώρα που μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το 15% (περίπου ένας στους επτά) του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από τροφικές ασθένειες ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κοινής έρευνας του «Guardian» και του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism - TBIJ) τα περιστατικά υγιεινής ανέρχονται πλέον σε αριθμούς που οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «πολύ ανησυχητικούς». Αμερικανοί ακτιβιστές ζητούν για πολλοστή φορά να κλείσει το νομικό κενό που επιτρέπει να πωλείται κρέας με σαλμονέλα. Προειδοποιούν επίσης για την επιμονή της βιομηχανίας να επιταχύνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος της χώρας. Παράλληλα, οι Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλημμυρίσει με «βρώμικο κρέας» εάν υπογραφεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την Brexit.

Ο κατάλογος των παραβάσεων υγιεινής είναι μεγάλος. Το δημοσίευμα αναφέρει μόνο μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:

 • Ακατάλληλα κρέατα πουλερικών βρέθηκαν σε δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση κατάλληλων τροφίμων
 • Σφάγια χοίρων συσσωρεύονται στο πάτωμα του εργοστασίου μετά από μηχανική βλάβη, με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης από γράσα, αίμα και άλλη βρωμιά.
 • Κρέας που προορίζεται για την ανθρώπινη τροφική αλυσίδα βρέθηκε γεμάτο περιττώματα και αποστήματα γεμάτα πύον.
 • Το πάτωμα είναι πλημμυρισμένο από βρωμικό νερό, αφότου οι αποχετεύσεις βούλωσαν από κομμάτια κρέατος.
 • Βρώμικο κοτόπουλο, γεμάτο με περιττώματα ή που έχει πέσει στο πάτωμα, επιστρέφει στη γραμμή παραγωγής αφού πλυθεί με αραιό χλώριο.

Σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, όλες οι παραπάνω παραβάσεις «επανορθώθηκαν», «χωρίς κίνδυνο για τους καταναλωτές».

Αναφορές... για «γερά στομάχια»

Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα μακράν δεν έχει λυθεί. Ο Τόνι Κόρμπο, εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης «Food and Water Watch», δήλωσε: «Ενώ οι επιθεωρητές είναι σε θέση να αναφέρουν τα εργοστάσια για εκατοντάδες παραβιάσεις την εβδομάδα, είμαι βέβαιος ότι δεν καταγράφουν κάθε περίπτωση μη ασφαλών πρακτικών που διαπράττονται σε αυτά τα εργοστάσια».

Οι επιθεωρητές υγιεινής του κρέατος συμφώνησαν με την παραπάνω διαπίστωση, δηλώνοντας στην εφημερίδα, ότι διάφοροι παράγοντες και πιέσεις καθιστούν «αναπόφευκτο», κάποιες παραβιάσεις υγιεινής να «πέρασαν μέσα από το δίχτυ».

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον καθηγητή ‘Ερικ Μιλστόουνe, εμπειρογνώμονα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, «εξαιτίας των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών παθογόνων οργανισμών από σφάγιο σε σφάγιο και μεταξύ των μερίδων κρέατος. Οι ρυθμοί με τους οποίους εμφανίζονται εστίες μολυσματικής τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ και η κακή υγιεινή στην αλυσίδα εφοδιασμού με κρέας είναι η κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ».

Στην κατοχή του «Guardian» και του TBIJ βρίσκονται αδημοσίευτα έγγραφα που αφορούν σε 47 μονάδες επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με ορισμένες εταιρείες, όπως η Pilgrim’s Pride, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ και η Swift Pork. Αν και δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο «προφίλ» του εν λόγω κλάδου - υπάρχουν περίπου 6.000 εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ τα οποία επιθεωρούνται τακτικά από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) - τα έγγραφα παρέχουν ένα «στιγμιότυπο» από θέματα που σπάνια παρουσιάζονται λεπτομερώς στο κοινό και τα οποία αποτελούν αιτία συναγερμού για τους ακτιβιστές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Βρετανία.

«Η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να καθαρίσει την πρακτική της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλίνγκα, ανώτερο στέλεχος υγείας στο Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, ο οποίος εξασφάλισε μερικά από τα έγγραφα. Είπε ότι η Pilgrim’s Pride καταγράφει λεπτομερώς «πολυάριθμες παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων».

Ο Βρετανός Κέρυ Μακάρθι, πρώην «σκιώδης» υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε επείγουσες διαβεβαιώσεις τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) όσο και από την κυβέρνηση, ότι τα πρότυπα ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται να απαξιωθούν, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκινούν.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει μια κούρσα προες τον πάτο. Πρέπει να επιμείνουμε ώστε οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων προτού επιτρέψουμε εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους ο «Guardian» και το TBIJ δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη αριθμό των εκθέσεων μη συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον κλάδο. Ωστόσο, ένα σύνολο δεδομένων που καλύπτει 13 μεγάλες εγκαταστάσεις κόκκινου κρέατος και πουλερικών σε διάστημα δύο ετών (2015-17) δείχνει κατά μέσο όρο πάνω από 150 παραβιάσεις την εβδομάδα και 15.000 παραβιάσεις σε όλη την παραπάνω περίοδο. Χιλιάδες παρόμοιες παραβιάσεις και παραβάσεις της ασφάλειας και της υγιεινής καταγράφηκαν σε 10 μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι το 2016, σύμφωνα με άλλα έγγραφα.

Μια ακόμη παρτίδα μη δημοσιευμένων εγγράφων δείχνει συχνές παραβιάσεις σε 24 εγκαταστάσεις που λειτουργούσε η Pilgrim’s Pride, η οποία αγόρασε πρόσφατα το βρετανικό κολοσσό πουλερικών «Moy Park». Η εταιρεία σφαγιάζει 34 εκατομμύρια πουλερικά την εβδομάδα και παράγει το ένα στα πέντε κοτόπουλα στη χώρα.

Περισσότερες από 16.000 αναφορές μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή στην λειτουργία της Pilgrim’s Pride περιγράφουν 36.612 επιμέρους κανονιστικές παραβιάσεις - κατά μέσο όρο 1.464 μηνιαίως - στα 24 εργοστάσια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 μηνών μεταξύ 2014 και 2016.

Σε ένα περιστατικό, μολυσμένο κρέας - το οποίο αποκλείστηκε από την εισαγωγή του στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα - τοποθετήθηκε σε ένα κοντέινερ προοριζόμενο για βρώσιμα προϊόντα. Ένας επιθεωρητής ανακάλυψε «σφάγια πουλερικών με σηψαιμική νόσο (…) σφάγια που έχασαν τη ζωή τους από άλλα αίτια εκτός από τη σφαγή (…)» κ.ά.

Ένας άλλος επιθεωρητής είδε μπούτια κοτόπουλου να έχουν πέσει στο πάτωμα και να δίνονται οδηγίες στους εργάτες να τα καθαρίσουν με χλωριωμένο νερό.

Σε ένα άλλο περιστατικό, στο τμήμα συσκευασίας, βρέθηκαν δεκάδες ολόκληρα πουλερικά στο πάτωμα. Ένας επιθεωρητής επεσήμανε: «Κατά την παρουσία μου, άρχισαν διορθωτικές ενέργειες με τη συλλογή όλων των προϊόντων από το πάτωμα ... για να μεταφερθούν στον καθορισμένο σταθμό πλυσίματος της εγκατάστασης».

Κρέας γεμάτο περιττώματα καταγράφηκε επίσης από έναν επιθεωρητή ο οποίος σημείωσε: «Παρατήρησα ένα έντερο πουλερικών στον κάδο των συκωτιών. Το έντερο είχε μήκος περίπου 6,5 ίντσες και είχε ορατά περιττώματα που έβγαιναν και από τα δύο άκρα».

Σε ένα άλλο εργοστάσιο του Pilgrim’s Pride, τα αρχεία αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο ελλιπής εξοπλισμός οδήγησε σε μολυσμένο σφάγιο από περιττώματα. «Παρατήρησα σε ένα από τα 10 δείγματα πουλερικών κόπρανα στο εξωτερικό του δεξιού μηρού. Το σημείο των κοπράνων ήταν καφέ πράσινο στο χρώμα και είχε μια χαλαρή συνεκτικότητα», σημειώνει ένας επιθεωρητής. Το εν λόγω πουλερικό στάλθηκε για καθαρισμό με χλωριωμένο νερό.

Τα εσωτερικά αρχεία της FSIS είναι γεμάτα και με παραβιάσεις σε μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος. Σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε ένα εργοστάσιο της Swift Pork, το οποίο ανήκει στον κτηνοτροφικό κολοσσό  JBS, 48 σφάγια χοίρων έπεσαν στο πάτωμα εξαιτίας ελαττωματικού εξοπλισμού, οδηγώντας σε μόλυνση με «μαύρο γράσο, πίσσα και κηλίδες αίματος». Τα αρχεία σημειώνουν: «Η γραμμή παραγωγής σταμάτησε για περίπου 15 λεπτά. Τα σφάγια εστάλησαν για να καθαριστούν με ατμό και νερό 180 βαθμών Φαρενάιτ». Σε άλλη περίπτωση, ένας υπάλληλος καθαρίζει το πάτωμα του εργοστασίου από τα προϊόντα κρέατος δίπλα σε έναν μεταφορικό ιμάντα, δημιουργώντας ένα νέφος που θα μπορούσε να μολύνει το κρέας. «Αυτή η ομίχλη μολύνεται από μη βρώσιμα θραύσματα και έρχεται σε επαφή με βρώσιμο προϊόν», παρατηρεί ένας επιθεωρητής.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, διαπιστώθηκε ότι το κεφάλι ενός χοίρου καλύπτει μερικώς μια αποχέτευση, οδηγώντας σε «αιματηρά λύματα που γεμίζουν την περιοχή». Αυτό και ένα άλλο μπλοκάρισμα που προκλήθηκε από την συσσώρευση δέρματος, οδήγησε στο να πλημμυρίσουν τμήματα του εργοστασίου με βρώμικο νερό. Ο επιθεωρητής περιγράφει πως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εγκυμονούσε κινδύνους μόλυνσης στην γραμμή παραγωγής, αφού οι εργάτες τσαλαβουτούσαν στο πλημμυρισμένο πάτωμα, με τις σταγόνες να φτάνουν παντού.

Σε ένα άλλο μέρος του εργοστασίου, οι επιθεωρητές βρήκαν ένα νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα για τα χέρια φραγμένο κατά περίπου το ένα τέταρτο νερό γεμάτο αίμα, κομμάτια λίπους και κρέατος. Οι εργάτες στην γραμμή παραγωγής χρησιμοποιούν αυτό το νεροχύτη για να καθαρίσουν τα χέρια και τα γάντια τους δημιουργώντας εύλογες ανθυγιεινές συνθήκες. Η JBS, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Pilgrim's και της Swift Pork, δήλωσε ότι όλες οι παραβιάσεις που καταγράφηκαν «αντιμετωπίστηκαν αμέσως» και ότι οι καταναλωτές δεν τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο.

Το «βασίλειο» της σαλμονέλας

Οι ΗΠΑ έχουν συγκλονιστικά υψηλά επίπεδα τροφικών ασθενειών, σύμφωνα με νέα ανάλυση της βρετανικής ομάδας πίεσης Sustain. Αναφέρει ότι ετησίως περίπου το 14,7% (48 εκατομμύρια άνθρωποι) του πληθυσμού των ΗΠΑ εκτιμάται ότι πάσχει από σχετική ασθένεια, σε σύγκριση με περίπου 1,5% (1 εκατομμύριο) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, 128.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφικές ασθένειες.

Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο ασθένειες ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων περιστατικών είναι σχετικά χαμηλός, με μόλις 10.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το 2016. Ωστόσο, τα μη αναφερόμενα περιστατικά θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς. Το «βασίλειο» της σαλμονέλας είναι οι φάρμες και βρίσκεται στα κόπρανα των πουλερικών και των ζώων. Τα ζώα εκτροφής και τα πουλερικά μπορούν να μολυνθούν με περιττώματα που περιέχουν τα βακτήρια κατά τη μεταφορά τους στα σφαγεία, όπου οι διαδικασίες σφαγής και επεξεργασίας μπορούν επίσης να τα διαδώσουν.

Η Καθ Ντάλμερι, διευθύνων σύμβουλος της Sustain, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου: «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε τα πρότυπα (σσ. ασφαλείας) των τροφίμων σε αντάλλαγμα μιας γρήγορης εμπορικής συμφωνία, αλλά πρέπει να το πολεμήσουμε σκληρά αυτό. Θέλουν απελπισμένα να μας πουλήσουν κοτόπουλο πλυμένο με χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο μπορεί να καλύψει το χαλασμένο ή βρωμικό κρέας, τα χαμηλά πρότυπα υγιεινής και την κακή διαβίωση των ζώων, τα οποία δεν θα υποστηρίξει ο Βρετανός καταναλωτής».

Πηγή: tvxs.gr

Χαμηλά λιπαρά ή χαμηλοί υδατάνθρακες; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-02-2018 10:16:41 am | από nskarmoutsos

Ποια είναι η έκβαση του "αγώνα" ανάμεσα στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνη με χαμηλούς υδατάνθρακες; Ισοπαλία, είναι η ετυμηγορία μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, με τη συμμετοχή ενός διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, του καθηγητή ιατρικής Γιάννη Ιωαννίδη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Είτε κανείς μειώσει τα λίπη, είτε τους υδατάνθρακες, κόβει περίπου τα ίδια κιλά, σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, η έρευνα εξέτασε κατά πόσο τα συγκεκριμένα γονίδια ενός ανθρώπου ή τα επίπεδα της ινσουλίνης του μπορούν να προδιαγράψουν το θετικό αποτέλεσμα της μίας ή της άλλης δίαιτας. Και στα δύο η απάντηση είναι αρνητική.

Στο παρελθόν έχουν εντοπισθεί ορισμένα γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων, άρα πιστεύεται ότι μπορεί να επηρεάζουν και την επιτυχία μιας δίαιτας. Όμως σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι νέες εξατομικευμένες -και δαπανηρές- "δίαιτες DNA", που υποτίθεται ότι είναι προσαρμοσμένες στο γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου, δεν φαίνεται να διασφαλίζουν καλύτερο αποτέλεσμα. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Κρίστοφερ Γκάρτνερ του Στάνφορντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA" (Journal of american Medical Association), πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με 609 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών, που χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες ανάλογα με τη διατροφή τους (χαμηλά λιπαρά ή χαμηλούς υδατάνθρακες).

Η μία ομάδα κλήθηκε να καταναλώνει κατά μέσο όρο 57 γραμμάρια λίπους τη μέρα έναντι 87 πριν τη δίαιτα, ενώ η άλλη ομάδα 132 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά έναντι 247 πριν. Και οι δύο ομάδες μείωσαν την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων κατά περίπου 500 θερμίδες. Κάθε ομάδα διατήρησε το ίδιο διατροφικό καθεστώς επί ένα έτος, ενώ προηγουμένως αναλύθηκε το γονιδίωμα όλων των συμμετεχόντων και υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής στην ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο σώμα).

Μετά από ένα χρόνο οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου τα ίδια κιλά: 5,2 κιλά στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και 5,9 κιλά στη δίαιτα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Ενώ όμως η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν μικρή (μόνο 0,7 κιλά, που μπορεί να οφείλονται και στην τύχη), αντίθετα υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό και των δύο ομάδων, με ακραίες περιπτώσεις κάποιον άνθρωπο που είχε χάσει 27 κιλά και έναν που αντίθετα είχε αυξήσει το βάρος του κατά εννιά κιλά (μια απόκλιση 36 κιλών!).

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ούτε με βάση το διαφορετικό γενετικό "προφίλ", ούτε με βάση την διαφορετική ινσουλινοαντίσταση, είναι δυνατό να προβλεφθεί αν μια δίαιτα θα έχει επιτυχία, άρα ποιά δίαιτα θα είναι καλύτερη για κάποιον. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν πάντως να αναζητούν άλλους εξατομικευμένους παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία ή μη μιας δίαιτας, όπως το μικροβίωμα του εντέρου ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

"Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για κάποια φίλη που έκανε δίαιτα και τα πήγε περίφημα και μετά μια άλλη φίλη δοκίμασε την ίδια δίαιτα, αλλά σε αυτήν δεν πέτυχε καθόλου. Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι είμαστε πολύ διαφορετικοί και μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε τους λόγους γι' αυτή τη διαφοροποίηση. Μάλλον δεν θα πρέπει να ρωτάμε ποιά είναι η καλύτερη δίαιτα, αλλά ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για ποιον" επεσήμανε ο Γκάρτνερ.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το βασικό συμπέρασμα από τη νέα έρευνα είναι ότι, για να χάσει κανείς βάρος είτε με τη δίαιτα των χαμηλών λιπαρών είτε των χαμηλών υδατανθράκων, το βασικό είναι να τρώει λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά (όχι ολικής αλέσεως) και όσο γίνεται περισσότερα λαχανικά.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχει ασφαλές κάπνισμα: Πούρα και πίπες εξίσου επικίνδυνα για την υγεία με το τσιγάρο

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 22-02-2018 09:44:16 am | από nskarmoutsos

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνο καπνικά προϊόντα που συντελούν σε πρόωρο θάνατο ή προβλήματα υγείας που απορρέουν από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Ενώ τα άτομα που καπνίζουν αποκλειστικά τσιγάρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν κάνουν χρήση καπνικών προϊόντων, οι χρήστες κατ' αποκλειστικότητα πούρων έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε ότι αφορά επιπλοκές από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη χρήση καπνού, οι χρήστες τσιγάρου έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από αυτούς που δεν καπνίζουν, ενώ οι χρήστες πούρου είναι 61% πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνους και αυτοί που κάνουν χρήση πίπας έχουν 58% περισσότερες πιθανότητες.
«Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την σημασία της πλήρους αποχής από τη χρήση καπνικών προϊόντων», σημειώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Κάρολ Κριστενσεν, μέλος του Κέντρου για τα Καπνικά Προϊόντα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.
Οι ερευνητές μελέτησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά αρχεία που είχαν συλλεχθεί από το 1985 μέχρι και το 2011 και αφορούσαν 357.420 άτομα στις ΗΠΑ.
Συνολικά, 203.071 (57%) δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση προιόντων καπνού.
Άλλοι 57.251 έκαναν χρήση τσιγάρου, 9.414 ήταν σποραδικοί καπνιστές και 77.773 πρώην καπνιστές.
Επιπλέον, 531 άτομα κάπνιζαν πούρα, 608 ήταν σποραδικοί χρήστες πούρων και 2.398 είχαν σταματήσει την χρήση πούρων.
Αναφορικά με τις πίπες, 1.099 ήταν ενεργοί χρήστες, 78 σποραδικοί και 5.237 πρώην χρήστες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 51.150 άτομα απεβίωσαν από διάφορες αιτίες.
Η καθημερινή χρήση τσιγάρου, πούρου ή πίπας αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από σχετικούς με το κάπνισμα καρκίνους, όπως της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λαρυγγα, του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού και του παγκρέατος.
Ακόμα και η μη καθημερινή χρήση τσιγάρου αύξανε κατά έξι φορές τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με την μη χρήση τσιγάρου. Επίσης ήταν επταπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπερτετραπλάσια από καρκίνους της στοματικής κοιλότητας και 43% περισσότερες οι πιθανότητες θανάτου από διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.
Οι νυν χρήστες πούρων είχαν πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και όσοι κάπνιζαν πίπα είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο, συγκριτικά πάντα με τους μη καπνιστές.
«Οι άνθρωποι συχνά δεν συσχετίζουν την περιστασιακή χρήση του πούρου ή της πίπας με κινδύνους για την υγεία τους. Αλλά η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι η συστηματική χρήση πούρου σχετίζεται με συνολικά αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας», σχολιάζει ο Δρ Μάικλ Ονγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Συνεπώς οι γιατροί θα πρέπει να καθιστούν σαφές στους ασθενείς τους ότι τα πούρα και οι πίπες δεν εξαιρούνται των καπνικών προϊόντων που ενέχουν κινδύνους υγείας», συμπληρώνει η Τζουντιθ Προστασκα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ.
Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: in.gr

Η επιδημία ιλαράς δεν φαίνεται να σταματάει

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 20-02-2018 08:59:04 am | από nskarmoutsos

Δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία που καταγράφει η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Όπως επισημαίνει, κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών».

Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , σχολιάζει με αφορμή και το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση. Εκτιμά τέλος ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Πηγή: in.gr

Μέχρι το 2050 «οι μισοί θα έχουν μυωπία»

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 20-02-2016 09:36:34 am | από nskarmoutsos

Αν η σημερινή αυξητική τάση συνεχιστεί, μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χρειάζονται γυαλιά για να βλέπουν μακριά, προβλέπει διεθνής μελέτη οφθαλμιάτρων.
Η μυωπία οφείλεται σε παραμόρφωση του βολβού του ματιού, λόγω της οποίας το είδωλο εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αντί ακριβώς πάνω του. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν βλέπει μακριά.
Οι οφθαλμίατροι προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να εξηγήσουν την επιδημία μυωπίας που μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το ποσοστό των νέων ενηλίκων που πάσχουν από μυωπία διπλασιάστηκε σε 50 χρόνια και φτάνει πλέον το 50%.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στην Ανατολική Ασία: πριν από 60 χρόνια, μόλις το 10-20% του πληθυσμού της Κίνας είχε μυωπία. Σήμερα, το 90% των εφήβων και των νέων ενηλίκων χρειάζονται γυαλιά για μακριά. Και στην πόλη της Σεούλ, το ποσοστό των 19χρονων ανδρών που παρουσιάζουν μυωπία φτάνει το εντυπωσιακό 96,5%.
Στην Ελλάδα, μελέτη του 2001 έδειχνε ότι η μυωπία πλήττει το 36,8% των εφήβων 14 έως 18 ετών.
Η κληρονομικότητα πιθανότατα παίζει κάποιο ρόλο, σίγουρα όμως υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πολύωρη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους και ενδεχομένως το διάβασμα από μικρή απόσταση.
Σήμερα, εκτιμά η νέα μελέτη στην επιθεώρηση Opthalmology, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μυωπία. Και αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στα 4,8 δισ., αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ της εκτίμησης για το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού στα μέσα του αιώνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή αύξηση των ασθενών δεν θα οφείλεται απλά στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και σε αύξηση της συχνότητας της μυωπίας.
Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ασθενών στον γενικό πληθυσμό αποδίδεται σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως αλλαγές του τρόπου ζωής που προκύπτουν από έναν συνδυασμό μειωμένου χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και αυξημένων δραστηριοτήτων κοντινής απόστασης, μεταξύ άλλων παραγόντων» γράφουν οι συντάκτες της μελέτης στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.
Τονίζουν ακόμα ότι οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διαχείριση αυτού του διογκούμενου προβλήματος δημόσιας υγείας.
Οι στρατηγικές που μπορούννα ακολουθήσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους είναι η ετήσια εξέταση στον οφθαλμίατρο αλλά και «η αύξηση του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση του χρόνου που αφιερώνει κανείς σε δραστηριότητες κοντικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν συνεχή εστίαση από μικρή απόσταση» λέει ο καθηγητής Κόβιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού Ινστιτούτου Όρασης «Μπράιεν Χόλντεν».
Η θεωρία ότι η μυωπία σχετίζεται με την πολύωρη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή, ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου είναι λιγότερο σαφής.
Μια υπόθεση για την οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις είναι ότι η μυωπία προκαλείται από την έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοτόπουλα το 2009, έδειχνε ότι το φως υψηλή έντασης μειώνει δραστικά τον κίνδυνο. Το ίδιο βρέθηκε αργότερα να ισχύει στους πιθήκους ρέζους.

Πηγή: kathimerini.gr

Σαρακοστιανό τραπέζι: τι μας επιφυλάσσει;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 27-02-2012 09:23:09 am | Αναδημοσίευση 18-03-2013 | από nskarmoutsos

Προτού αλείψετε την… πέμπτη φέτα λαγάνας με ταραμοσαλάτα, καθώς θα «τσιμπάτε» καλαμαράκια και γαρίδες με το πιρούνι σας, δείτε ποια είναι τα οφέλη αλλά και οι… θερμίδες του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Μην παρασύρεστε από το γεγονός ότι στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν υπάρχουν αρνιά, χοιρινά και κοκορέτσια. Ακόμη κι έτσι, το παραδοσιακό αυτό γεύμα το οποίο σημαίνει την αρχή της Σαρακοστής, δεν είναι καθόλου «αθώο» - απεναντίας περιέχει πολλές θερμιδικές «βόμβες». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Ταραμοσαλάτα και ταραμοκεφτέδες: Καθαρά Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα δεν νοείται, ενώ ο ταραμάς που αποτελεί το βασικό συστατικό της χρησιμοποιείται ευρέως και στη συνταγή των ταραμοκεφτέδων. Λόγω του ότι ο ταραμάς (αβγοτάραχο) είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D, η ταραμοσαλάτα και οι ταραμοκεφτέδες αποκτούν μια υγιεινή απόχρωση, από την άλλη πάλι, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά επικίνδυνο ειδικά για τους υπερτασικούς, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Και παρ’ όλο που το κάλιο που περιέχει βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης, η υπερκατανάλωση μόνο κακό θα κάνει. Θερμίδες: Μία κουταλιά ταραμοσαλάτας αποδίδει περίπου 100 θερμίδες, ενώ μία μερίδα ταραμοκεφτέδων θα σας «φορτώσει» με τουλάχιστον 140 θερμίδες και περισσότερα από 120 mg χοληστερίνης.

 

 
 

 

Χαλβάς: Τα είδη του ποικίλλουν, αλλά ο σουσαμένιος είναι αυτός που κάνει θραύση στο σαρακοστιανό τραπέζι. Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι), που περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη δράση και απορρόφηση των βιταμινών, στην υγεία των οστών κ.ο.κ. Ακόμη, παρέχει στον οργανισμό υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη, όπως επίσης στερόλες, λιγνάνες και βιταμίνη Ε, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Θερμίδες: Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω έχουν το κόστος τους, αφού το ταχίνι, άρα και ο χαλβάς είναι πλούσιο σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια χαλβά μπορούν να φτάσουν τις 500 θερμίδες, ενώ αν περιέχει ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, οι θερμίδες του εκτοξεύονται στα ύψη.

 

 
 

 

Θαλασσινά: Καλαμαράκια, μύδια, χταπόδι, γαρίδες και δε συμμαζεύεται… Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους αυτή τη μέρα και πέρα από γευστικά είναι και πολύ ωφέλιμα, αφού είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ευεργετώντας την καρδιά, σίδηρο και ιώδιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ψευδάργυρο, παίρνοντας επάξια τη θέση του κρέατος. Θερμίδες: Στην περίπτωση των θαλασσινών, ο τρόπος που θα επιλέξετε να τα μαγειρέψετε παίζει μεγάλο ρόλο -αν για παράδειγμα τα προτιμήσετε τηγανητά μπορεί να αυξήσετε τις θερμίδες τους μέχρι και 200. Τα ψητά ή βραστά καλαμαράκια, όπως και οι γαρίδες φτάνουν περίπου στις 100 θερμίδες ανά μερίδα, το χταπόδι στη σχάρα περίπου τις 180 θερμίδες ανά μερίδα, η ψητή καραβίδα αποδίδει λιγότερες από 100 θερμίδες η μία μεγάλη, οι βραστές σουπιές 250 θερμίδες ανά μερίδα, τα 12 στρείδια μετρίου μεγέθους περίπου 100 θερμίδες και τα 4 ωμά μύδια 30 θερμίδες.

 

 
 

 

Φασολάδα: Τα Κούλουμα έχουν πολλούς πρωταγωνιστές και η φασολάδα είναι ένας από αυτούς. Πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης (η οποία αν συνδυαστεί με την πρωτεΐνη δημητριακών μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα) και φυτικές ίνες τα φασόλια μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα κι έτσι μπορεί να μας αποτρέψουν από την υπερκατανάλωση ταραμοσαλάτας και χαλβά. Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, δυναμώνοντας τα οστά και δίνοντας ρυθμό στο μεταβολισμό. Παρ’ όλ’ αυτά τα φασόλια έχουν και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και δυσπεψία, γι’ αυτό δώστε προσοχή στις ποσότητες. Θερμίδες: Η μία μερίδα περιέχει περίπου 450 θερμίδες.

 

 
 

 

Λαγάνα: Το υψηλού κόστους ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που ονομάζεται και «άζυμος άρτος» παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και περιέχει αρκετό ευεργετικό και πλούσιο σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο, σουσάμι. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες παρέχοντάς μας ενέργεια, ενώ το ελαιόλαδο με το οποίο παρασκευάζεται της χαρίζει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ευεργετικά για την καρδιά. Θερμίδες: Παρά τα οφέλη της, η λαγάνα θέλει προσοχή στην κατανάλωσή της, καθώς οι θερμίδες της μπορεί να φτάσουν τις 100 σε μια μεγάλη φέτα.

 

 
 

 

Ελιές: Οι αγαπημένες σας ελιές αποτελούν μια από τις πιο ωφέλιμες επιλογές της ημέρας, αφού είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης και να ευεργετήσουν την καρδιά. Ακόμη, είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, D, E και Κ, αλλά και σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Θερμίδες: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καλά λιπαρά, οι 3 μεγάλες ελιές μπορούν να αποδώσουν 50 θερμίδες, αν και αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, με τις θρούμπες της Κρήτης να έχουν την πρωτιά όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

 

 
 

 

Αλκοόλ: Να κάτι που δε λείπει ποτέ από το ελληνικό τραπέζι. Είτε ως ούζο, είτε ως κρασί, είτε ως μπίρα, το αλκοόλ πάντα ρέει άφθονο και συνοδεύει το φαγητό, χαρίζοντας εύθυμη διάθεση στους συνδαιτυμόνες. Η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και το κρασί (ειδικά το κόκκινο) είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ και το λευκό που καταναλώνεται περισσότερο αυτή την ημέρα είναι αναλόγως ευεργετικό, παρά τα λιγότερα αντιοξειδωτικά του. Το ούζο, από την άλλη, προέρχεται από γλυκάνισο που περιέχει τερπένια, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες σοβαρές παθήσεις, όπως π.χ. από τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Παρ’ όλ’ αυτά για να έχουν ευεργετική δράση, όλα τα παραπάνω ποτά θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο (1-2 ποτηράκια), διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαπορρόφηση των ευεργετικών ουσιών που καταναλώσατε, πρόβλημα στο έντερο, φούσκωμα κ.ο.κ. Θερμίδες: Ένα ποτηράκι κρασί αποδίδει περίπου 100 θερμίδες, ένα ποτήρι μπίρας ξεπερνάει για λίγο τις 100, ενώ το ούζο (1 δόση) ξεπερνάει και τα δύο φτάνοντας τις 150 θερμίδες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νηστεία: ευκαιρία ή παγίδα;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 24-02-2015 12:59:18 pm | από nskarmoutsos

Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα, σάς παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά της νηστείας, καθώς και μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν, ώστε να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Επίσης, προτείνουμε 5 νηστίσιμες τροφές, δημοφιλείς για τη διατροφική τους αξία.

Είτε γίνεται για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους σωστής διατροφής, η νηστεία μάς δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η αποχή από το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, ωστόσο μπορεί να κρύβει και ορισμένους κινδύνους. 
ΤΑ ΣΥΝ
Ευκαιρία για αποτοξίνωση. Η νηστεία ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες, που επιβαρύνουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.
Φιλική για την καρδιά. Η ποιοτική αλλαγή στα λιπαρά που προσλαμβάνουμε (λιγότερα κορεσμένα, περισσότερα ακόρεστα) δυναμώνει την καρδιά μας. Τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα πέφτουν, ενώ η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης γίνεται ευκολότερη. 
Σύμμαχος για το έντερο. Η άφθονη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα φρούτα ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, που, ως γνωστόν, θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού. 
Φύλακας της νεότητας. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, προστατεύει τον οργανισμό από την επίδραση των βλαβερών ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων.
ΤΑ ΠΛΗΝ
Απειλεί τη σιλουέτα μας.
Η πλειονότητα όσων νηστεύουν, βλέπει τη ζυγαριά να …τραβά την ανηφόρα. Τα νηστίσιμα γεύματα δεν δημιουργούν κορεσμό για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί). 
Μας στερεί θρεπτικές ουσίες. Η νηστεία μάς στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως: 
* Πρωτεΐνες: Υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού.
Λύση: Πρωτεΐνες υψηλής αξίας, που πλησιάζουν εκείνες του κρέατος, προσφέρουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, το ρύζι, τα μανιτάρια, καθώς και το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι). Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη δίνει και ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι (φακόρυζο, ρεβιθόρυζο).
* Ασβέστιο: Απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών. 
Λύση: Ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε από το γάλα σόγιας, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).
* Σίδηρος - Βιταμίνη Β12: Ο σίδηρος ενισχύει τις λειτουργίες των κυττάρων και την παροχή οξυγόνου σε αυτά, ενώ η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. 
Λύση: Δύο φορές την εβδομάδα εντάσσουμε στη διατροφή μας τα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε τα γεύματα οσπρίων ή πράσινων λαχανικών με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι), που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.  
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Με τη νηστεία προσεκτικοί πρέπει να είναι οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, οι γυναίκες με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, οι άνθρωποι που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές (δυσανεξίες), καθώς και όσοι έχουν ιστορικό αναιμίας ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. 
Νηστεύουμε αλλά προσέχουμε...
1. Την κατανάλωση των θερμίδων

 • Ελέγχουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε. Αρκούν 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα. Να θυμόμαστε ότι 1 κουταλιά δίνει 135 θερμίδες. 
 • Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και λαδερά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.
 • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, διότι περιορίζουν τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, που μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα.
 • Τρώμε μικρές ποσότητες χαλβά, γιατί δίνει αρκετές θερμίδες. Μία λεπτή φέτα (~60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες. Καλό είναι να αποφεύγουμε και τις προσμείξεις του με άλλα συστατικά, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, που προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.
 • Προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς από τους αλατισμένους.
 • Καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα (μαζί με τις ίνες τους) αντί να πίνουμε συσκευασμένους χυμούς, που έχουν πολλή ζάχαρη.

2. Την αύξηση της χοληστερίνης
Επειδή τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερίνη, συστήνεται να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Το καλό είναι ότι δεν μας επιβαρύνουν πολύ, επειδή δεν συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά.

Θαλασσινά (100 γρ.)                                     Χοληστερίνη
Ψητά καλαμαράκια                                         260 mg
Βρασμένες σουπιές                                         224 mg
Βρασμένες γαρίδες                                         189 mg
Βρασμένο χταπόδι                                          96 mg
3. Την υπερβολική πρόσληψη αλατιού
Τα θαλασσινά, οι ελιές, το ψωμί και τα τουρσιά είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο από όλους και ειδικά από όσους υποφέρουν από υπέρταση. Για τις ελιές, που διατηρούνται σε άλμη, πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο καλά κι αν τις πλύνουμε, πάντα απορροφούν ορισμένη ποσότητα αλατιού. Επίσης, είναι σκόπιμο είναι να περιορίσουμε το αλάτι και κατά το μαγείρεμα.
Το top 5 της Σαρακοστής
Σουσάμι:
Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη), ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο), φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά οξέα, που βελτιώνει την καρδιαγγειακή και πεπτική λειτουργία, ενώ ενισχύει την υγεία των οστών και του νευρικού συστήματος. 
Θερμιδική αξία: 50 γρ. (2 κουταλιές της σούπας) ταχίνι αποδίδουν 250 θερμίδες.
Θαλασσινά: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φτωχά σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα «καλά» ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματος. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού και αγγειακού συστήματος, ενώ περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, ιωδίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου. 
Θερμιδική αξία:

 • 100 γρ. ψητού καλαμαριού μάς παρέχουν 100 θερμίδες.
 • 100 γρ. βρασμένες σουπιές δίνουν 158 θερμίδες.
 • 100 γρ. βρασμένες γαρίδες έχουν 99 θερμίδες.
 • 100 γρ. βρασμένο χταπόδι αποδίδουν 164 θερμίδες.

Ελιές: Πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φαινόλες αποτελούν σύμμαχο για την καρδιά. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε προστατεύει από την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.
Θερμιδική αξία: 5 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες, που ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι λάδι.
Μαυρομάτικα φασόλια: Φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συστήνονται σε περιόδους νηστείας. Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες και το 58% σε φυλλικό οξύ. Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου.
Θερμιδική αξία: Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (~170 γρ.) αποδίδουν 227 θερμίδες.
Τουρσιά: Αποτελούν πηγή σιδήρου και καλίου.
Θερμιδική αξία: 100 γρ. τουρσί δίνουν 120 θερμίδες.
Νηστίσιμες προτάσεις για όλες τις ώρες

Για πρωινό
1 ποτήρι φυτικό γάλα (σόγιας)
Κουλούρι με σουσάμι
2 παξιμάδια ή κριτσίνια ολικής αλέσεως με ένα μέτριο κομμάτι φυτικό τυρί.
Για σνακ
1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (5-6 αμύγδαλα ή καρύδια)
Αποξηραμένα φρούτα (4-5 δαμάσκηνα ή σύκα)
Παστέλι
Για κυρίως γεύματα 
Σαλάτες πράσινες με ψητά ή βραστά θαλασσινά και σουσάμι
Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα
Σουπιές με σπανάκι
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Ριζότο με θαλασσινά
Ριζότο με μανιτάρια και λαχανικά
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, Διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal «Νέα Διατροφής».

Πηγή: vita.gr

Απόλυτη εξάρτηση από το αλκοόλ έχει το 10% των Ελλήνων

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-02-2018 09:00:11 am | από nskarmoutsos

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Δουζένη, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής-Ψυχιατροδικαστικής, της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής, στο ΠΓΝΑ «Αττικόν», κάθε Έλληνας καταναλώνει 10,3 λίτρα αλκοόλης τον χρόνο, που είναι μία πολύ μεγάλη ποσότητα.

Όπως αναφέρει στο «Πρακτορείο Fm» ο κ. Δουζένης, «τακτική χρήση αλκοόλ κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας. Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως. Όμως, η προβληματική χρήση δεν είναι υποχρεωτικά η εξάρτηση, αλλά η χρήση που δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο».

Το πρόβλημα όπως αναφέρει ο καθηγητής Ψυχιατρικής-Ψυχιατροδικαστικής, απαντάται συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό, γιατί όπως αναφέρει οι άντρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ κάποιο ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα κοινωνικά πρότυπα που παραδοσιακά θέλουν τους άντρες να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο. «Οι γυναίκες δυστυχώς επιταχύνουν και προσεγγίζουν τους άντρες στην κατανάλωση».

Ο αλκοολισμός επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όμως οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, γιατί βιώνουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και συχνά βρίσκουν διέξοδο στο αλκοόλ, επισημαίνει ο κ. Δουζένης. «Σε κράτη που τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα μίας κοινωνίας καταρρίπτονται και μπαίνουν σε φάση ανέχειας, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές αυξάνουν και ως εκ τούτου, και η χρήση αλκοόλ. Κατά συνέπεια στη χώρα μας, αυτό που παρατηρούμε από το 2010 και εντεύθεν, είναι ότι υπάρχει μία αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μια μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ κακής ποιότητας, και μία κατανάλωση αλκοόλ, η οποία σκοπεύει στο αλκοόλ αυτό κάθε αυτό, και όχι στην ποιότητα. Δηλαδή αυξάνεται περισσότερο η χρήση σε τσίπουρα και ρακές από ότι σε κρασί ή άλλα ποτά. Ο καταναλωτής πίνει για να ζαλιστεί και να ξεφύγει από την πραγματικότητα και όχι για να διασκεδάσει».

Ο αλκοολισμός σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες. «Ο ένας τύπος είναι ο αλκοολισμός τύπου 2 που έχει μία σαφή κληρονομική επιβάρυνση, οικογενειακό υπόβαθρο, με ανάλογα πρότυπα από την παιδική ηλικία. Και υπάρχει και ο αλκοολισμός τύπου ένα, που το άτομο, σταθερά σε βάθος χρόνου αυξάνει την κατανάλωση του και στο τέλος καταλήγει αλκοολικό σε μεγάλη ηλικία. Η εξάρτηση από τον αλκοολισμό είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ψυχική διαταραχή», όπως τονίζει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που διακόπτει το αλκοόλ υποτροπιάζει, ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό επίσης ανορθώνει τη ζωή του και επιστρέφει σε μία λειτουργικότητα την οποία μπορεί να έχει χάσει για πάρα πολλά χρόνια». 

Το αλκοόλ δεύτερη ουσία θανάτου μετά το τσιγάρο

«Όταν ξεκίνησα να ασκώ το επάγγελμα πριν πολλά χρόνια μεγαλύτεροι συνάδελφοι ψυχίατροι μου δήλωναν ευθαρσώς ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα αλκοολισμού», αναφέρει ο κ. Δουζένης και εξηγεί ότι «αυτό προφανέστατα ήταν λάθος και ήταν κάτι που μας οδήγησε σε έναν εφησυχασμό, γιατί αποδεχόμασταν μία χρήση αλκοόλ μέσα σε κοινωνικά πλαίσια. Τώρα πια είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί την ουσία που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, μετά το τσιγάρο. Θεωρώ δε ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα όχι μόνο τώρα με την κρίση, απλά δεν ήταν αναγνωρισμένο». 

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι «ο αλκοολισμός έχει και συνοσηρότητες. Δηλαδή προάγει και υπάγει και άλλες ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη ή συναισθηματική διαταραχή, με μεγάλη αυτοκτονικότητα πολύ συχνά, ακόμα και ψύχωση. Ο αλκοολισμός επιβαρύνει σοβαρότατα τη σωματική υγεία, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και σαφώς είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Mεγαλύτερη στήριξη στις θεραπευτικές δομές

Το ερώτημα για το αν στην Ελλάδα έχει δοθεί η ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος έμφαση, από την Πολιτεία, εύλογο. «Όχι δεν έχει δοθεί η έμφαση που οφείλεται στο πρόβλημα, και το λέω ευθέως. Χρειάζεται μία πολύ μεγαλύτερη στήριξη στις θεραπευτικές δομές. Πρέπει να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, να αυξηθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ασθενείς, για να αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλους ασθενείς. Οι θεραπευτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας και κάθε ιατρική θεραπευτική προσέγγιση επαίρεται για αυτό το ποσοστό της. Όμως, είναι σαφές σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι οι ομάδες αυτοβοήθειας έχουν μία εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα και είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το αλκοόλ. Οι ομάδες αυτοβοήθειας ξεπερνούν το στίγμα, δεν αντιμετωπίζουν τον πάσχοντα ως ιατρικά πάσχοντα, αλλά ως ένα συνάνθρωπο τους που χρειάζεται βοήθεια, και παράλληλα βάζουν στο στόχαστρο την μακροχρόνια προσπάθεια για αποχή», απαντά ο κ. Δουζένης.

Πηγή: in.gr

Ακτινίδιο το «θαυματουργό»

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-02-2013 11:07:53 pm | από nskarmoutsos

Εξωτικό, θρεπτικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, το ακτινίδιο είναι το κατεξοχήν φρούτο του χειμώνα. Είναι πολύ ζουμερό και έχει μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, που ίσως και να αποθαρρύνει πολλούς να το προτιμούν. Οι ευεργετικές του όμως ιδιότητες, σίγουρα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε κάποιο γλυκό, ή να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα από ακτινίδιο. Η διατροφική του αξία διατηρείται σε οποιαδήποτε μορφή του.

Αν συνεχίζετε να «ξινίζετε» στην όψη του ακτινιδίου, διαβάστε για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και σίγουρα θα σπεύσετε να προμηθευτείτε μια σακούλα ακτινίδια, από το πλησιέστερο μανάβικο.

Προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, απέδειξαν τα οφέλη του ακτινιδίου για την αναπνευστική λειτουργία. Τα παιδιά που κατανάλωναν 5 με 7 μερίδες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων την εβδομάδα, εμφάνισαν μικρότερες πιθανότητες άσθματος σε ποσοστό 44%, σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδιο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι ο βραδινός βήχας μειώθηκε κατά 27%, η δύσπνοια κατά 32%, η καταρροή κατά 28%, ενώ ο έντονος «συριγμός» στην αναπνοή, κατά 41% και ο χρόνιος βήχας κατά 25%. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C, τόσο, που καλύπτει την συνιστώμενη αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων, δρα ευεργετικά για την καρδιά μας. Το ακτινίδιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ασπιρίνη, που καταναλώνουμε προληπτικά για την προστασία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακτινίδια δεν προκαλούν φλεγμονές ή λοιπές παρενέργειες στο έντερο. Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%. Ανάλογα ενθαρρυντικά ήταν και τα δείγματα για την μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό της τάξης του 15%. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από την δημιουργία «πλακών» στα τοιχώματα των αρτηριών και συνεπώς και από τις καρδιακές παθήσεις.

Έχει αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Βοηθά στην καλύτερη πέψη

Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο. Η εν λόγω λειτουργία βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Καταλυτική είναι και η δράση του ακτινιδίου σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και λοιπά γαστρεντερικά προβλήματα.

Προστατεύει τα μάτια

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών. Βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στη αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Είναι καλό για την επιδερμίδα μας

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Καταπολέμα την ανδρική στειρότητα

Λόγω του ότι το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Βοηθά τις εγκύους

Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα. Ενδείκνυται λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Καλά τα λαχανικά, αλλά...

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 15-02-2016 09:13:43 am | από nskarmoutsos

Λένε ότι η μεγάλη δόση κάνει το φάρμακο, φαρμάκι. Είναι δυνατόν να γίνει το ίδιο και με τα λαχανικά; Πέρυσι, μια 88χρονη μεταφέρθηκε σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση, δίχως καλά καλά να αναπνέει, στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Αν και δεν είχε ιστορικό θυρεοειδοπάθειας, η διάγνωση ήταν μυξοίδημα, κατάσταση απειλητική για τη ζωή που προκαλείται από τον ακραίο υποθυρεοειδισμό.
Οπως απεδείχθη, υπαίτιο για την κατάστασή της ήταν το ωμό... κινέζικο λάχανο (το γνωστό ως bok choy), το οποίο η γυναίκα κατανάλωνε σε καθημερινή βάση τους τελευταίους μήνες και σε μεγάλες ποσότητες (σχεδόν ένα κιλό την ημέρα) πιστεύοντας ότι θα τη βοηθούσε να ρυθμίσει τον διαβήτη της!
Αντ΄ αυτού, το λαχανικό κατέστειλε τον θυρεοειδή της, σύμφωνα με τους γιατρούς που περιέγραψαν την περίπτωσή της στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (ΝΕJΜ).
Το κινέζικο λάχανο περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες σε πειράματα με ζώα διαπιστώθηκε ότι αναστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία.
Πηγή: tanea.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις