Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τον παλιό καλό καιρό ....... που δεν ήταν πάντα καλός!!!!

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-08-2012 12:36:14 am | από nskarmoutsos

Δεν ξέρω αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερα από σήμερα...........
Πάντα χαιρόμουν για την αναβάθμιση των πόλεων, για την πρόοδο που παρουσίαζε η χώρα μου με την πάροδο των χρόνων!
Όμως υπήρχαν και υπάρχουν αρνητικά αυτής της προόδου, μια και κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις.
Η ζωή όμως ήταν δύσκολη πάντα για ορισμένους ανθρώπους.Σήμερα, μέσα σε τέτοια οικονομική υποβάθμιση, αυτοί οι άνθρωποι που περνούν δύσκολα έγιναν περισσότεροι.
Συσσίτια, άστεγοι, άνεργοι με δυσκολίες επιβίωσης, γίνονται εικόνες προεκλογικών σποτ για να μας υπενθυμίσουν οι επίδοξοι σωτήρες ότι είναι το νέο πολιτικό αίμα που θα μας σώσει. Υπάρχουν άνθρωποι και γειτονιές που δραστηριοποιούνται για να αλληλοβοηθηθούν ή για να ανακουφίσουν τους μη έχοντας τα προς το ζην. Και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!
Πάντα όμως υπήρχαν οι άποροι και κατατρεγμένοι της ζωής.
Υπήρχε αξιοπρέπεια έντονη όμως και καμιά διάθεση για να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι άποροι για προσωπικές φιλοδοξίες.
Ίσως γιατί το κράτος τότε, δήλωνε μετά βίας παρόν!
Θυμάμαι στη γειτονιά που μεγάλωσα, σε μια γειτονιά έξω από την Αθήνα, με τα διώροφα σπίτια της, με τους δρόμους της που είχαν ελάχιστη κίνηση, με τις πόρτες ορθάνοιχτες και τους γείτονες να είναι μια αγκαλιά............, θυμάμαι εμάς τα παιδιά να παίζουμε στους δρόμους μια και οι κήποι μας ή οι αυλές δεν μας χωρούσαν!!!!!!!!
Υπήρχε λίγο πιο μακριά από εμάς ένα σπιτάκι μικρό, πεντακάθαρο, ασπρισμένο πάντα, που ζούσε μια οικογένεια, που το κοριτσάκι τους -συνομήλικό μου- έπαιζε στην παρέα μας.
Η μητέρα μου με συμβούλευε να του δίνω τα παιχνίδια μου, το ποδήλατο ή το αυτοκινητάκι μου με τα πετάλια, που το σαραβάλιασα περιδιαβαίνοντας τη γειτονιά. ''Έχω ξεσκέπαστο ι.χ.'', έλεγα!. ''Και εγώ ξεσκέπαστο έχω'', μου απαντούσε το παιδί με το ποδήλατο δίπλα μου!!!!!!!! Τι γέλια και τι ανέμελοι καιροί........Με συμβούλευε λοιπόν να μην το προσβάλλω ποτέ - και όμως παιδί δημοτικού ήξερα τι σήμαινε η λέξη- γιατί είναι φτωχό , μου ψιθύριζε.
Ερχόταν λοιπόν στην παρέα μας αφού έτρωγε το απογευματινό της ή το πρωινό της αν δεν είχαμε σχολείο και παίζαμε με .............υπερωρίες!
Εμείς παίρναμε τη φέτα το ψωμί με το βούτυρο με το μέλι ή τη μαρμελάδα και βγαίναμε να φάμε με τα γειτονόπουλα που έκαναν το ίδιο.
Το κοριτσάκι της πιο κάτω γειτονιάς δεν ερχόταν μαζί μας με το κολατσιό της. Έτρωγε το πρωί λάδι και ζάχαρη και το απόγευμα ψωμί με πελτέ.
Το έμαθα όταν πήγα, ξαφνικά, σπίτι της να την πάρω για να παίξουμε .............και μου είχε κάνει εντύπωση. Είχε μια κοκκινάδα στα μάγουλα, είχε ντραπεί έμαθα, γιατί την είδα να τρώει αυτό που δεν έτρωγα εγώ και τα άλλα παιδιά..........Ποτέ δεν δέχθηκε όμως να φάει αυτό που της προσφέραμε και που τρώγαμε εμείς. Δεν ξέρω.............ίσως είχε γαλουχηθεί έτσι, αλλά θυμάμαι ακόμη το ύφος της που μιλούσε από μακριά '' έχω αξιοπρέπεια''!!!!!!!!!!!
Φυσικά σήμερα, πολλοί άνεργοι και άστεγοι θα ήθελαν να είχαν το ψωμί με τον πελτέ! Βλέπετε σήμερα το κράτος δηλώνει βροντοφωνάζοντας ''απόν''!!!
Κι όμως.............και τότε υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν από τη φιλανθρωπία των πολιτών.
Δεν θυμάμαι όμως κανέναν από αυτούς -αν και ήμουν παιδί- να κλαίγεται για την ανέχειά του. Συνήθως, μου έλεγε η μητέρα μου, όσοι μιλούσαν συνέχεια για τη φτώχεια τους, είχαν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονταν οι γύρω τους! Κάτι σαν τους ζητιάνους που πεθαίνοντας βρίσκουν καταθέσεις ή μπαούλα με χρήματα!!!!!!!!!!!

Η βοήθεια όμως των γειτόνων μας, τότε, ήταν κάτι σαν κανόνας! Ο καθένας βοηθούσε και κάποιον ή κάποιους και γινόταν όλο αυτό εναλλάξ! Πχ. κάθε Τετάρτη στήναμε στην αυλή μας τραπέζια με φαγητό για να έρθουν, άγνωστοι σε μένα, άνθρωποι να φάνε. ''Ποιοι είναι αυτοί;;'' ρωτούσα τη μητέρα μου. ''Φτωχοί παιδί μου που δεν έχουν δουλειά και χρήματα για να φάνε''!!!!!!!!!!! Άλλη γειτόνισσα έκανε το ίδιο άλλη μέρα, κοκ!!!
Δεν ξέρω πώς είχαν οργανωθεί, πώς βρέθηκαν αυτοί οι άποροι και έμαθαν σε ποια σπίτια να πάνε και ποια μέρα, αλλά αυτό γινόταν μέχρι που φύγαμε από αυτήν τη γειτονιά!
Μάλιστα θυμάμαι μια γριούλα, που έμενε πιο μακριά σε ένα φτωχόσπιτο και ερχόταν καθημερινά σε μας για να βοηθήσει τη μαμά μου και για να προσέχει εμάς τα παιδιά, όσο εκείνη θα έλειπε........Καθημερινά έπαιρνε το χαρτζιλίκι της και φαγητό για το σπίτι. Και αυτή η κυρία δεν είχε σύνταξη...........μόνο ένα γιο που είχε φύγει και είχε παρατήσει τη μάνα του χωρίς φροντίδα..............Ερχόταν- έμαθα- να τη δει μια δυο φορές κάθε χρόνο και τη χτυπούσε κιόλας όταν μάθαινε ότι την ταΐζει η γειτονιά. Τον έκανε ρεζίλι, έλεγε!!!!!!!!!!!!!!!
Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που υποφέρουν.Σήμερα το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, αλλά δεν πρέπει να κλειδαμπαρώνουμε τις πόρτες της καρδιάς μας.........Ίσως βοηθώντας εμποδίσουμε κάποιον να δώσει τέρμα στη ζωή του.........ποιος ξέρει;
Tον παλιό καλό ή κακό καιρό, τα πράγματα ήταν πιο απλά! Ακόμη και τα δύσκολα χρόνια, οι παλιοί είχαν αντοχές και τα ξεπέρασαν. Σήμερα καλομάθαμε................και χάσαμε το όποιο κουράγιο και δύναμη που οι δυσκολίες σφυρηλατούν.............
Σήμερα, ζητάμε όλο και πιο πολύ την αρωγή της πολιτείας.......όχι πως δεν πρέπει, όχι πως δεν επιβάλλεται, αλλά σε δύσκολους καιρούς, ο κάθε ένας δραστηριοποιείται και δεν περιμένει αυτό που δικαιούται, αλλά δεν του δίδεται!
Σήμερα, η ανθρωπιά πρέπει να ξαναγεννηθεί. Δεν έχει χαθεί, τη βλέπουμε σε κάθε βήμα μας. Αλλά επιβάλλεται να γίνει τόσο έντονη ώστε να αφυπνίσει και ένα κράτος που κωφεύει!!!!!!!!!!

Πηγή: atenizodas.blogspot.gr

Ετικέτες προϊόντων: Πώς να τις «διαβάζετε» και τι σημαίνουν

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-08-2012 12:11:59 am | από nskarmoutsos

Η ετικέτα που υπάρχει στη συσκευασία κάθε προϊόντος, περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που χρειάζονται οι καταναλωτές για να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν να τις «διαβάσουν» σωστά, με αποτέλεσμα να τους ξεφεύγουν πολλά σημαντικά στοιχεία.

Το να υπάρχει ποικιλία τροφών στο super market, είναι πραγματικά σημαντικό. Αλλά με τόσες πολλές επιλογές, πώς ξέρετε τι είναι πιο υγιεινό για σας; Πώς μπορείτε να πείτε ποια μάρκα χυμού φρούτων έχει περισσότερη βιταμίνη C, ποια δημητριακά έχουν λιγότερη ζάχαρη και ποιο τυρί είναι χαμηλότερο σε λιπαρά;

Το «κλειδί» για όλα είναι η διατροφική ετικέτα, που περιέχει πληροφορίες για το προϊόν και τη θρεπτική του αξία.

Ο ΕΦΕΤ, ως Αρμόδια Κεντρική Αρχή, και το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθούν συστηματικά το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων. Οι πληροφορίες που δίδονται από τις ετικέτες των προσυσκευασμένων προϊόντων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της. Βασικός άξονας της ανωτέρω Οδηγίας είναι η αρχή της πληροφόρησης και της προστασίας των καταναλωτών.

Όλες οι ετικέτες των τροφίμων, θα πρέπει να αναφέρουν τις ίδιες διατροφικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συγκρίνετε τις διάφορες τροφές και να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Οι υπεύθυνοι φορείς ελέγχουν επίσης αν όσα γράφονται στις ετικέτες είναι αληθή. Όταν ένα τρόφιμο αναφέρει π.χ. ότι έχει «χαμηλά λιπαρά», θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για μερικούς ανθρώπους, οι πληροφορίες στις ετικέτες των τροφών, μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές. Άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες μπορούν να μάθουν από την ετικέτα αν μια τροφή έχει κάτι αλλεργικό γι’ αυτούς και να αποφύγουν ένα σοβαρό πρόβλημα στην υγεία τους. Επίσης, άτομα με διαβήτη μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα των τροφών σε ζάχαρη. Και άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, μπορούν να μάθουν πόσο νάτριο περιέχεται στα τρόφιμα.

Ενώ όμως οι ετικέτες αναφέρουν χρήσιμα στοιχεία, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση σε πολλούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε τις ετικέτες για να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Κατανοώντας τις ετικέτες

Οι πληροφορίες που παρέχουν οι ετικέτες μπορεί να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Δίνουν δύο είδη πληροφοριών: Ένα που αφορά το συγκεκριμένο προϊόν, την ποσότητα, τις θερμίδες και τις θρεπτικές ουσίες. Αυτές οι πληροφορίες είναι διαφορετικές για κάθε προϊόν. Το άλλο είδος περιλαμβάνει ημερήσιες τιμές, τα ποσοστά της διατροφικής αξίας μιας μερίδας για έναν μέσο άνθρωπο. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν έναν γενικό οδηγό που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε αν ένα τρόφιμο έχει υψηλή ή χαμηλή αξία σε θρεπτικά συστατικά. 5% ή λιγότερο είναι χαμηλό ποσοστό, ενώ 20% ή περισσότερο, είναι υψηλό.

Το ημερήσιο ποσοστό βασίζεται σε ένα άτομο που τρώει 2.000 θερμίδες την ημέρα. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερες ή λιγότερες, ανάλογα με την ηλικία σας, το σώμα και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ωστόσο, το ποσοστό της ημερήσιας αξίας, εξακολουθεί να είναι μια χρήσιμη μέθοδος μέτρησης.

Ελέγξτε πρώτα το μέγεθος της μερίδας

Όταν επιλέγετε ένα τρόφιμο, να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το μέγεθος της μερίδας. Όλα στην ετικέτα, όπως οι θερμίδες, βασίζονται επί του ποσού αυτού. Και αυτό μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από ό, τι νομίζετε. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρείτε ότι ένα τυπικό μπολ δημητριακών είναι μία μερίδα, ενώ η μερίδα που αναφέρεται στην ετικέτα να αφορά τη μισή ποσότητα.

Μέτρηση θερμίδων

Το πρώτο μέρος της ετικέτας παραθέτει επίσης τις θερμίδες σε μία μερίδα. Για παράδειγμα, η ετικέτα μπορεί να αναφέρει ότι μια μερίδα ισούται με τρία μπισκότα και έχει 100 θερμίδες. Αν φάτε έξι μπισκότα, τότε, αυτό είναι δύο μερίδες και 200 θερμίδες.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι όταν δεν υπάρχουν λιπαρά, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και θερμίδες. Τα λιγότερα λιπαρά, μπορεί να έχουν εξίσου πολλές θερμίδες με τα τρόφιμα που έχουν περισσότερα λιπαρά. Η ετικέτα δείχνει επίσης πόσες θερμίδες προέρχονται από το λίπος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μόνο περίπου 30% των θερμίδων, πρέπει να προέρχεται από λίπος.

Προσοχή στα λίπη, τη χοληστερόλη και το αλάτι

Η ετικέτα αναφέρει επίσης στοιχεία σχετικά με τα συστατικά που θα πρέπει να περιορίσετε. Αυτά περιλαμβάνουν λίπη, χοληστερόλη και το νάτριο. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και την υψηλή πίεση του αίματος.

Ο στόχος είναι να παραμείνετε κάτω από το 100% της ημερήσιας αξίας αυτών των ουσιών κάθε μέρα. Επιλέξτε τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά και χοληστερόλη.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να περιορίσετε ορισμένα συστατικά ακόμη περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν το αλάτι. Αυτή η πληροφορία στην ετικέτα μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις ποσότητες που τρώτε.

Επιλέξτε τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα σάκχαρα και τις φυτικές ίνες και αναγράφονται επίσης στην ετικέτα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά μπορεί να αναφέρονται ως σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, ή σιρόπι σφενδάμου. Προσθέτουν θερμίδες αλλά όχι άλλα θρεπτικά συστατικά.

Υγιείς πηγές υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι καλές επιλογές. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και να βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πάντα ποιες τροφές προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, από το όνομά τους. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξετε τον πρώτο κατάλογο των συστατικών, για καστανό ρύζι, βρώμη κ.ά..

Αποκτήστε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα

Οι ετικέτες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επιλέξετε περισσότερα τρόφιμα με υγιεινά συστατικά. Προσπαθήστε να πάρετε τα περισσότερα δυνατά θρεπτικά συστατικά, με τις θερμίδες που καταναλώνετε.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ξηρά φασόλια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ελέγξτε τις ετικέτες για να βρείτε τα τρόφιμα που είναι άπαχα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πληρώνουν περισσότερο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-08-2018 10:17:41 am | από nskarmoutsos

Μεγάλους χαμένους περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες έχει η φετινή εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ. Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τα περίπου 7,4 εκατομμύρια, όσοι είναι δηλαδή οι φορολογούμενοι και τα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ένα ή περισσότερα ακίνητα. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζεται αυτήν την περίοδο η προσαρμογή του taxisnet και συγκεκριμένα του ηλεκτρονικού συστήματος περιουσιολογίου στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι καινούριες αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές ζώνης ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου και θα τεθούν σε ισχύ από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για όλους τους υπόλοιπους φόρους πρόκειται να ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του επόμενου έτους. Η διευθέτηση αυτή επιτρέπει στους φορολογούμενους να κάνουν συμφέρουσες κινήσεις αναφορικά με την πραγματοποίηση γονικών παροχών και αγορών ακινήτων ενώ το φορολογικό βάρος της κατοχής ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, θα επηρεασθεί από φέτος από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με μια πρώτη επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εικόνα από την εκκαθάριση έχει ως εξής:

- αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (ή 12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 φυσικά πρόσωπα ή το 12%

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

- αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 160.001 φυσικά πρόσωπα ή το 2,3%.

- για 48.961 φυσικά πρόσωπα ή το 0,7% θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ

- τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ για 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα δουν κατά κανόνα όσοι έχουν ακίνητα σε πολύ ακριβές αστικές περιοχές της χώρας (π.χ. Α' ζώνη Εκάλης, Πανόραμα Θεσσαλονίκης) και όσοι έχουν ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδας, όπως στην Ανατολική Μακεδονία

- αμετάβλητο θα είναι το ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.995.181 φυσικά πρόσωπα ή το 62%.

Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και τα ακίνητά τους βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα είναι η εξής: το 61% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα, το 25% σταθερά και το 14% αυξημένα έως και πάνω από 200 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες - Αυστηρότερο το πλαίσιο για τα δικηγορικά γραφεία

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-08-2018 09:26:10 am | από nskarmoutsos

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται στη σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ήδη, ενώ η επόμενη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η ομάδα δουλεύει σε πέντε βασικές ενότητες. Ειδικότερα: 1) Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR): Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 2) Δικηγορικές εταιρείες 3) Πεδίο εφαρμογής του ν. 3789/2009 4) Διάφορα θέματα όπως συχνότητα οχλήσεων, κυρώσεις, χρονικό διάστημα υποβολής καταγγελιών, κ.α. και 5) Νομοτεχνική βελτίωση του νόμου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ενόχλησης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από τις 652 καταγγελίες που έγιναν το 2017 στην αρμόδια υπηρεσία σχετικά με εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 αφορούσαν δικηγορικά γραφεία και διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων. Κι αυτό διότι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το πειθαρχικό όργανο των δικηγόρων.

Με την αναμόρφωση της νομοθεσίας, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στη συμπεριφορά δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών και να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες). Ειδικότερα, επιχειρείται η εισαγωγή ορισμένων ειδικών υποχρεώσεων και σε δικηγόρους - δικηγορικές εταιρίες, με σκοπό να τερματιστούν τυχόν ακραίες συμπεριφορές εις βάρος των οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνολικά έχουν επιβληθεί 21 διοικητικές κυρώσεις, συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, που κυρίως αφορούν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών -καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους-, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες  από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.

Πηγή: kathimerini.gr

Η Βιέννη είναι η πιο ευχάριστη πόλη για να ζει κανείς

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-08-2018 10:37:25 am | από nskarmoutsos

Η Βιέννη εκθρόνισε την Μελβούρνη για πρώτη φορά από την κορυφής της λίστας του Economist Intelligence Unit και έγινε η πιο ευχάριστη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται εδώ και χρόνια σε απόσταση αναπνοής στην κορυφής της λίστας που περιλαμβάνει 140 πόλεις ανά τον κόσμο, αλλά η Μελβούρνη ερχόταν πρώτη εδώ και επτά χρόνια.

Φέτος όμως, η μείωση της απειλής επιθέσεων στην δυτική Ευρώπη, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, εκτόξευσαν στην πρώτη θέση την αυστριακή πρωτεύουσα, που είναι συνηθισμένη να έρχεται πρώτη και σε άλλες μετρήσεις για την ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει στους κατοίκους της.

Η Οζάκα, το Κάλγκαρι και το Σίδνεϊ συμπληρώνουν τις πρώτες πέντε θέσεις του Global Liveability Index του Economist Intelligence Unit.

Στο άλλο άκρο της λίστας, η Δαμασκός κρατά την τελευταία θέση και ακολουθούν η Ντάκα πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές και το Λάγκος, πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Πηγή; real.gr

Ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-08-2018 09:58:12 am | από nskarmoutsos

Χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και δικαίωση είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και το κλίμα στην επίσημη τελετή υποδοχής του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και τους γονείς τους.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Αδριανούπολη τους δύο στρατιωτικούς, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι τους συνόδευαν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, προσγειώθηκε στις 03.18 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν φορώντας στρατιωτικές στολές και κατευθύνθηκαν πρώτα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν χαθούν στην αγκαλιά των γονιών τους.

Πηγή: topontiki.gr

Τα 300 ονόματα της Παναγίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-08-2013 09:09:32 am | από nskarmoutsos

Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγία φαίνεται και από τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που ξεπερνούν τις τριακόσιες και που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.

1. Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα. Τέτοια ονόματα είναι της Βρεφοκρατούσας, της Γλυκοφιλούσας, της Γαλακτοτροφούσας, της Πλατυτέρας των Ουρανών, της Οδηγήτριας, της Εσφιγμένης και άλλα. Είναι ακόμη το επίθετο "Δεξιοκρατούσα", ή "Δεξιά", όταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της. Ακόμη "Μεγαλομμάτα", όταν ο εικονογράφος έχει ιστορήσει την Παναγία με μεγάλα μάτια. Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία. Λ.χ. Το όνομα της Εικόνας "Αξιον Εστί", που είναι θησαυρισμένη στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και πήρε το όνομα από  το θαύμα που επιτελέσθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Κατά την Παράδοση ο Αρχάγγελος έψαλε τον γνωστό ύμνο "Αξιον εστίν.." σε πλάκα και έγινε άφαντος. Επίσης το επίθετο "Τριχερούσα" το πήρε η εικόνα  από το ότι υπάρχει σ' αυτήν ένα τρίτο χέρι, που συμβολίζει το θαύμα που συνέβη στον υμνητή και δογματίσαντα για την Παναγία Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Το δεξί χέρι του το έκοψαν Μουσουλμάνοι και θαυματουργικά αποκαταστάθηκε. Η Παναγία η "Εσφαγμένη" ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την Παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι κτύπησε την εικόνα της Παναγίας στο πρόσωπο. Τότε από την εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ ο μοναχός τυφλώθηκε. Ο μοναχός ζήτησε συγγνώμη και συγχωρήθηκε. Υπάρχει ακόμη η Παναγία η " Πυροβοληθείσα", στη Μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της  την χτύπησαν με όπλο Τούρκοι. "Σφαγμένη" είναι και η εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, της Μονής Ιβήρων, που ονομάστηκε έτσι με το θαύμα  που έκανε η Παναγία, να φανερώσει τη θέληση της να παραμείνει στην είσοδο της Μονής ως θυρωρός, για να την προστατεύει…

2. Από τον τόπο της. Έτσι υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Βουρλιώτισσα, η Κυκκώτισσα, η Καστριώτισσα, η Κάμπου, η Πυργιανή, η Εγκλειστριανή (από τη Μονή του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Κύπρο), η Σπηλιανή, η Μεγαλοσπηλαιώτισσα ( του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων), η Τουρλιανή, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Βλαχερνίτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Χοζοβιώτισσα ( στην Αμοργό από τη Μονή Χοζεβά των Αγίων Τόπων), η Νεαμονήτισσα της Χίου, η Παμμακάριστος ( από τη Μονή της Κωνσταντινούπολης), η Αγία Σιών, η Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία, η Έλωνη, η Τροοδίτισσα, η Κυκκώτισσα, η Μαλεβή ( από το όρος Πάρνων, που λέγεται και Μαλεβός), των Χαλκέων (χαλκουργών) στη Θεσσαλονίκη, η Αμπελακιώτισσα στη Θεσσαλία.

3. Από την τεχνοτροπία του Ναού της. Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.

4. Από το όνομα του κτίτορα του Ναού ή της Μονής της. Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά ( από το επίθετο Γλυκύς), η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά, η Καπνικαρέα.

5. Από τον μήνα που εορτάζεται η Παναγία: Σοτομπριανή, Βρεχούσα, Αυγουστιανή και Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα, Βροντού, Ακαθή ( από τον Ακάθιστο Ύμνο).

6. Από τα θαύματα της Παναγίας: Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Αιματούσα ή Γαιματούσα ( σταματά την αιμορραγία), Υγεία, Υπακοή, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη,  Μυροβλύτισσα.

7. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό τον χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα,  Χρυσοχεριά… Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις, Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα, Ανθοφορούσα, Ασπροφορούσα.

8. Αυτά που τις έδωσαν οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας. Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Κλίμαξ, Σκέπη, Πόλη, Παράκλησις, Επίσκεψις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Όρος Αλατόμητον, Ρόδο το Αμάραντον, Αρουρα Βλαστάνουσα και άλλα. 

Τα προσκυνήματα στον Ελληνισμό

Τα προσκυνήματα διακρίνονται στα Πανελλήνια και στα τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας, που οι προσκυνητές προστρέχουν σε όλη τη χώρα τις ημέρες αυτές του "Πάσχα του καλοκαιριού", όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πρώτο σε προσέλευση πιστών είναι της Μεγαλόχαρης της Τήνου, με περίπου 1.000.000 προσκυνητές ετησίως, της Σουμελά, στο Βέρμιο, με 500.000 προσκυνητές ετησίως και της Εκαντοταπυλιανής Πάρου, με 300.000 περίπου πιστούς.

Σημαντικά τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας είναι:

Στη Θράκη:

Στις Φέρρες η Παναγία η Κοσμοσώτειρα και στη Σαμοθράκη η Παναγία η Κρημνιώτισσα και η Καμαριώτισσα.

Στην Κομοτηνή η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.

Στην Ξάνθη η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα και η Παναγία η Καλαμού.

Στη Μακεδονία:

Στη Δράμα η Εικοσιφοίνισσα.

Στο Κιλκίς η Παναγία η Φιλαδελφειώτισσα.

Στη Μηχανιώνα η Παναγία η Φανερωμένη

Στην Καστοριά η Παναγία η Μαυριώτισσα

Στη Θεσσαλονίκη η Παναγία η Δεξιά, η Παναγία η Ελεούσα, η Παναγία η Φανερωμένη, η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, η Παναγία των Χαλκέων.

Στις Πρέσπες η Παναγία η Πορφυρά

Στη Σιάτιστα η Παναγία του Μικρόκαστρου

Στην Ηπειρο

Στην Άρτα εικόνες περίπυστες είναι της Παναγίας Ροβελίστης, Κυρίας Πεφανερωμένης, Παναγίας Γεροντίσσης, Βρεφοκρατούσης, και Σκουληκαριάς.

Στην Παραμυθιά η Κοίμηση Θεοτόκου των Παγανιών και του Γηρομερίου.

Στην Κόνιτσα η Μολυβδοσκέπαστη

Στην περιοχή Τζουμέρκων (Ιωαννίνων) η Παναγία Τσούκας.

Στα Ιόνια Νησιά

Στην Κέρκυρα της Μυρτιδιωτίσσης, της Παλαιοκαστριτίσσης, της Πλατυτέρας, της Κυράς των Αγγέλων.

Στους Παξούς στο Νησάκι της Παναγίας.

Στην Κεφαλληνία Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, Αγριλίων, Θεμάτων, Κηπουραίων, και Παλαιοχέρσου. Επίσης η Παναγία η Φιδούσα.

Στη Λευκάδα η Φανερωμένη.

Στη Ζάκυνθο εικόνες περίπυστες της Αναφωνήτριας, της Σκοπιωτίσσης, της Χρυσοπηγής, της Λαουρένταινας, της Γαλανούσας, της Μυρτιδιωτίσσης, της Παναγούλας, της Σπηλούλας, της Βιγλατσούρας, της Σγουροπουλιάς, της Θαλασσομαχούσας.

Στα Κύθηρα η Μυρτιδιώτισσα.

Στη Θεσσαλία

Στη Μαγνησία η Παναγία η Ξενιά.

Στην Καλαμπάκα η Κοίμηση Θεοτόκου Σταγιάδων και η Κοίμηση Θεοτόκου Βυτουμά.

Στα Τρίκαλα η Κοίμηση Λαγκαδιάς

Στα Φάρσαλα Παναγία η Δεμερλιώτισσα.

Στη Σκιάθο η Παναγία η Εικονίστρα

Στην Ελασσώνα η Παναγία η Ολυμπιώτισσα

Στη Στερεά Ελλάδα

Στο Καρπενήσι η Παναγία η Προυσού και η Παναγία Τατάρνης.

Στο Μεσολόγγι η Αγία Ελεούσα.

Στη Ναύπακτο η Παναγία η Αμπελακιώτισσα.

Στη Θήβα η Μεγάλη Παναγιά και η Παναγία η Σκριπού Ορχομενού.

Στην Αθήνα η Κοίμηση Θεοτόκου Πεντέλης, Ρόμβης, και Παντανάσσης (Μοναστηράκι). Επίσης η Παναγία η Ελευθερώτρια, στην Κηφισιά.

Στη Σαλαμίνα Παναγία η Φανερωμένη.

Στη Φθιώτιδα οι Μονές Αγάθωνος και Δαμάστας

Στη Φωκίδα η Παναγία της Βαρνακόβης.

Στη Χαλκίδα εικόνες περίπυστες Παναγίας της Φανερωμένης Αρτάκης, της Χιλιαδούς, της Ντινιούς στην Ιστιαία, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτζαρη Οξυλίθου.

Στην Πελοπόννησο

Στην Κόρινθο η Παναγία η Φανερωμένη Χιλιομοδίου.

 Στα Καλάβρυτα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Επίσης περίπυστες εικόνες Παναγίας της Τρυπητής, της Μακελλαριάς και το Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.

Στην Πάτρα η Κοίμηση του Γηροκομείου.

Στην Ηλεία η Κοίμηση Θεοτόκου Κρυονερίου Αγίας Ελεούσης Βαρθολομιού και Χρυσοπηγής Δίβρης.

Στη Μεσσηνία η Κοίμηση της Θεοτόκου Μονής Βουλκάνου.

Στη Λακωνία η Παναγία η Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία και η Παναγία  η Παντάνασσα στον Μυστρά.

Στην Αρκαδία η Παναγία η Έλωνη, της Αρτοκωστάς, της Παλαιοπαναγιάς, της Μαλεβής. Επίσης η Κοίμηση Θεοτόκου Κερνίτσης και Μπούρα.

Στα Νησιά του Αιγαίου

Στην Τήνο η Παναγία η Ευαγγελίστρια.

Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή.

Στη Σαντορίνη η Παναγία Επισκοπής

Στην Αμοργό η Χοζοβιώτισσα

Στην Ανάφη η Παναγία η Καλαμιώτισσα

Στην Ίο η Παναγία η Γκρεμιώτισσα

Στην Άνδρο η Θεοσκέπαστη και Παναγία η Φανερωμένη

Στην Σάμο η Παναγία Καρλοβάσου.

Στη Λέσβο η Παναγία Αγιάσου, ή Αγιασώτισσα.

Στη Χίο εικόνα περίπυστη της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Στην Ίμβρο η Παναγιά η Μπαλωμένη

Στη Σχοινούσα η Παναγία η Ακαθή

Στην Κέα η Καστριανή.

Στην Αλόννησο του Βουνού.

Στην Κύθνο η Παναγία η Κανάλα.

Στη Μύκονο η Παραπορτιανή.

Στη Νάξο η Αργοκοιλιώτισσα.

Στη Δωδεκάνησο

Στη Νίσυρο Παναγία η Σπηλιανή

Στη Ρόδο η Παναγία της Φιλερήμου, η Παραμυθία, της Τσαμπίκας και η Φανερωμένη Ιξιάς

Στη Λέρο Παναγία του Κάστρου και η Παναγία η Γουρλομάτα.

Στην Αστυπάλαια  Παναγία η Πορταΐτισσα.

Στην Κάρπαθο η Παναγία η Λαρνιώτισσα και η Παναγία η Ολυμπίτισσα.

Στους Λειψούς η Παναγία του Χάρου.

Στη Σύμη η Παναγία η Αληθινή.

Στην Κάλυμνο η Βλυχάδια και η Γαλατιανή

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο η Κοίμηση Θεοτόκου Αγκαράθου, Καλυβιανής και Παληανής.

Στην Ιεράπετρα η Παναγία η Φανερωμένη.

Στη Νεάπολη η "Μεγάλη Παναγιά".

Στον Κίσσαμο Παναγία η Κυρά των Αγγέλων και η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα.

Στα Σφακιά η Παναγία στ’ Ασφένδου.

Στην Κωνσταντινούπολη

Η Παναγία των Βλαχερνών, η Παμμακάριστος, η Μπαλουκλιώτισσα, η Κυριώτισσα, η Καμαριώτισσα, η Κουφατιανή Γαλατά, η Περίβλεπτος στα Ψωμαθειά, η Μουχλιώτισσα, των Ουρανών Σαλματομβρουκίου, η Χαντσεργιώτισσα, της Σούδας, Βεφά – Σωφρακίου, η Παραμυθιώτισσα ( Παραμυθία, Παρηγορίτισσα, Θεραπεία), η Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου και η Κοίμηση Διπλοκιονίου.

Στη Μεγαλόνησο Κύπρο

Στην  Κύπρο η Παναγία η Κυρά, στα Λειβάδια Καρπασίας, έχει καταστραφεί από τους Τούρκους εισβολείς, όπως και πολλά ακόμη προσκυνήματα στα κατεχόμενα εδάφη της. Σημαντικό προσκύνημα είναι η Παναγία η Ασπροφορούσα, όπως και η Γλυκιώτισσα, και τα δύο κοντά στην Κερύνεια. Ονόματα πολλά της Παναγίας και στη Μεγαλόνησο. Παγκύπριο προσκύνημα η Παναγία η Κυκκώτισσα. Επίσης σημαντικά προσκυνήματα η Τροοδίτισσα, η Σκουριώτισσα, η Kουσουλιώτισσα, η Αιματούσα ( ή του Αμπελιού) της Αραδίππου, η Παγκριώτισσα στη Λευκωσία, του Μεγάλου Αγρού, της Αμιρούς, της Αμασγού, της Ασίνου, του Γλωσσά, η Σφαλαγγιώτισσα, η Ιαματική του Αρακαπά, η Χρυσαλινιώτισσα, η Χρυσοσπηλιώτισσα στην Κάτω Δευτερά, η Στάζουσα, η Χρυσοκουρδαλιώτισσα, της Αυγασίδας - στο κατεχόμενο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου, η Βορινή, η Βοναριώτισσα, η Παναγία η Διπλή στη Λευκωσία, και στην Πάφο η Χρυσορρογιάτισσα, η Λιμενιώτισσα ( ερείπια), η Χρυσοπολίτισσα, η Χρυσελεούσα και η Θεοσκέπαστη.

Πηγή: cretalive.gr

Τραγωδία στην Ιταλία : Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από κατάρρευση οδογέφυρας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-08-2018 03:46:38 pm | από nskarmoutsos

Σκηνές που μοιάζουν με ταινία καταστροφής εκτυλίσσονται στη Γένοβα της Ιταλίας μετά από κατάρρευση οδογέφυρας. Για τραγωδία με δεκάδες νεκρούς κάνουν λόγο οι αρχές, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει πως μέχρι στιγμής υπάρχουν έντεκα επιβεβαιωμένα θύματα. Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι θα αυξηθούν, καθώς δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Η οδογέφυρα κατέρρευσε στον αυτοκινητόδρομο A10, λίγο έξω από την Γένοβα,  στη 1μμ (ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Για «δεκάδες νεκρούς» από την κατάρρευση της οδογέφυρας έξω από τη Γένοβα κάνει λόγο η ιταλική υπηρεσία άμεσης βοήθειας, ενώ ο ιταλός υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε το συμβάν ως «τεράστια τραγωδία».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε, σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί από την κατάρρευση οδογέφυρας στην Γένοβα, έως τώρα, φέρονται να είναι έντεκα, ενώ κατά την κατάρρευση καταπλακώθηκαν δέκα αυτοκίνητα και πέντε φορτηγά.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, σειρά αυτοκινήτων φέρεται να έπεσε από την ύψους 50 μέτρων γέφυρα Μοράντι. Oχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σπεύδουν στο σημείο του τραγικού συμβάντος, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί.

Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων, καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την κατάσταση, και ευχαρίστησε τους 200 πυροσβέστες, καθώς και όλους τους υπόλοιπους ήρωες που προσπαθούν να σώσουν ζωές στο σημείο.

Έως στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της οδογέφυρας, αλλά τα ιταλικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι πρόκειται για κακοτεχνία.

Πηγή: in.gr

Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-08-2018 09:04:59 am | από nskarmoutsos

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία σε όλη την επικράτεια, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Κατά την εορταστική περίοδο ισχύουν επίσης, οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, 14 Αυγούστου για το ρεύμα εξόδου από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97 + 650).

(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

Οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν και την Τετάρτη 15 Αυγούστου για το ρεύμα εισόδου και από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από την γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων

η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: enikos.gr

Εορτασμός του 15Αύγουστου

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-08-2011 12:36:58 am | Αναδημοσίευση 13-08-2012 | από nskarmoutsos

     

Ναός Ευαγγελιστρίας                       Μονή Παλαιοπαναγιάς

Η ιστοσελίδα μας «το Άστρος της θαλάσσης» www.astrosparalio.gr , προτείνει για τον εορτασμό της Παναγίας και αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη του μακαριστού Παπάνθιμου, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν Ποιμενάρχης του τόπου μας και Ηγούμενος της Μονής της Παλαιοπαναγιάς, τα εξής: 1. Στις 14 Αυγούστου, τον Εσπερινό στον ιστορικό Ναό της Ευαγγελιστρίας του Παραλίου Άστρους,  2. Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα, την Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, ή και 3. Το αντίστροφο. 

Α. Ο Ναός της Ευαγγελίστριας στο Παράλιο Άστρος

            

Στη κορυφή του λόφου Νησί του Παραλίου Άστρους και ακριβώς δίπλα από το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας (Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), που εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Πρόκειται για τη παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία του Παραλίου Άστρους, πρέπει να υπήρχε και από την εποχή του castello della estella του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου το1256 μΧ, αν λάβουμε υπόψη: 1. Tο υπόμνημα Λογοθέτη που εξιστορεί τα τεκταινόμενα του οικισμού της χερσονήσου του Παραλίου Άστρους: «..επειδή η αρχαία εκκλησία της Ευαγγελίστριας ήτο μικράς χωρητικότητος..» και 2. Τις περιγραφές από το βιβλίο –Travel in Morea- του άγγλου περιηγητή William Martin Leake (1777-1860).

Η εκκλησία είναι ρυθμού Βασιλικής και όταν έγινε κάποια επισκευή τη δεκαετία του 70 και χρειάστηκε να μετακινηθεί η Άγια Τράπεζα βρέθηκε στη βάση της έγγραφο δυσανάγνωστο (λόγω της συνεχόμενης γραφής), που εικάζεται ότι είναι το έγγραφο που επικυρώνει την εκκλησία από τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (τότε δεν υπήρχε Εκκλησία της Ελλάδος) Διονύσιο Παρδαλό (1812-1833) Μητροπολίτη Ρέοντος και Πραστού (σήμερα Μαντινείας και Κυνουρίας). Ο τίτλος της επιστολής έχει ως εξής: «…Τω γενναιοτάτω Στρατηγώ Κυρίω Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο –άστρος-…». Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την επιστολή.

Στον αυλόγυρο της εκκλησίας λειτούργησε και το κοιμητήριο του τόπου κατά τους πρώτους επαναστατικούς χρόνους (1821).

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας είναι λιτή, απέριττη και έχει μαγευτική θέα στον Αργολικό κόλπο, που ο επισκέπτης αξίζει να την επισκεφθεί.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό.

Β. Μονή Παλαιοπαναγιάς


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

1.      Αφετηρία το Παράλιο Άστρος.

2.      Άφιξη στην Παλιοπαναγιά, απόσταση 11.5 χιλιόμετρα.

3.      Επιστροφή στο Παράλιο Άστρος, απόσταση 11.5 χιλιόμετρα

Συνολική απόσταση = 23 χιλιόμετρα

Προηγούμενες αναρτήσεις