Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Χόκινγκ... μετά θάνατον: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ύπαρξης του Θεού

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 21-10-2018 10:01:17 am | από nskarmoutsos

Η θέση του αυτή ασφαλώς δεν αποτελεί έκπληξη, αφού όσο ζούσε, ο Χόκινγκ δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει κατηγορηματικά ότι ήταν άθεος και ότι έβλεπε τη δημιουργία του κόσμου από τη σκοπιά του επιστήμονα και μόνο, συχνά προκαλώντας την ενόχληση των πιστών σε κάποια θρησκεία.

Το τελευταίο βιβλίο του, που περιλαμβάνει δέκα δοκίμια με ερωταπαντήσεις, αρχίζει με το ερώτημα αν υπάρχει θεός και δίνει αρνητική απάντηση. «Νομίζω», λέει, «ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα εκ του μηδενός, σύμφωνα με τους νόμους της επιστήμης. Αν αποδέχεστε, όπως εγώ, ότι οι νόμοι της φύσης είναι καθορισμένοι, τότε δεν χρειάζεται πολύ για να ρωτήσετε: ποιός ρόλος απομένει για το Θεό;».

Για τον Χόκινγκ -και πολλούς άλλους επιστήμονες- οι νόμοι της βαρύτητας, της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής κ.α. είναι αρκετοί για να εξηγήσουν τα πάντα στο σύμπαν. «Αν θέλετε, μπορείτε να πείτε ότι οι νόμοι αυτοί είναι έργο του Θεού, αλλά αυτό είναι μάλλον ένας ορισμός του Θεού, παρά μια απόδειξη για την ύπαρξή του», γράφει ο Χόκινγκ.

Μήπως όμως ένα θεϊκό χέρι δημιούργησε τον «αυτόματο πιλότο» των φυσικών νόμων που διέπουν το σύμπαν; Αυτή είναι η βασική πεποίθηση των θρησκευόμενων επιστημόνων (περίπου ένας στους τρεις επιστήμονες πιστεύει στο Θεό, σύμφωνα με έρευνες) και των απλών ανθρώπων, όχι όμως του Χόκινγκ. Όπως το θέτει: «Μήπως ο Θεός δημιούργησε τους κβαντικούς νόμους που επέτρεψαν στην Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) να συμβεί; Δεν θέλω να προσβάλω οποιονδήποτε πιστό, αλλά νομίζω ότι η επιστήμη έχει πιο πειστική εξήγηση από έναν θεό δημιουργό».

Για τον Χόκινγκ, αρκεί η κβαντομηχανική, η οποία εξηγεί πώς συμπεριφέρονται τα υποατομικά σωματίδια, προκειμένου να εμφανισθεί κάπου κάτι από το τίποτε, μετά να εξαφανισθεί και να εμφανισθεί πάλι κάπου αλλού. Επειδή το ίδιο το σύμπαν κάποτε δεν είχε παρά το μέγεθος ενός μόνου σωματιδίου, κάλλιστα ξεκίνησε κάπως έτσι. «Το ίδιο το σύμπαν, με όλη την εκπληκτική απεραντοσύνη και πολυπλοκότητά του, μπορεί απλούστατα να έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά, χωρίς να παραβιάσει τους γνωστούς νόμους της φύσης», πιστεύει ο Χόκινγκ.

Και τότε τι υπήρχε πριν το «Μπιγκ Μπανγκ», ρωτάνε οι πιστοί; «Δεν υπήρχε χρόνος πριν την Μεγάλη Έκρηξη», απαντά ο Χόκινγκ. «Τελικά έχουμε βρει κάτι που δεν έχει μια αιτία, επειδή δεν υπήρχε χρόνος για μια αιτία ώστε να υπάρξει. Για μένα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ενός δημιουργού, επειδή δεν υπήρχε κανένας χρόνος για να υπάρξει ένας δημιουργός».

«Είμαστε ο καθένας ελεύθερος να πιστέψει ό,τι θέλει. Κατά την άποψή μου, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας», γράφει. Αυτό ακριβώς είναι το βασικό αθεϊστικό επιχείρημα του Χόκινγκ: ότι δεν χρειάζεται μια αιτία (ένας δημιουργός) για να ξεκινήσει κάτι, εν προκειμένω όλος ο κόσμος. Το αν αυτό θα πείσει τους πιστούς και τις θρησκείες, είναι άλλο θέμα…

Πηγή: real.gr

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 20-10-2012 09:51:56 am | από nskarmoutsos

Το Antonov An-225 Mriya είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο και κατασκευάστηκε το 1988 στην τότε Σοβιετική Ένωση. Το μέγεθός του είναι ασύλληπτο ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα.
Έχει μήκος 85 μέτρα και άνοιγμα φτερών 88,4 ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 250 τόνων! Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το διαστημόπλοιο Μπουράν, το οποίο μάλιστα λόγω μεγέθους δεν τοποθετήθηκε στην άτρακτο του αεροσκάφους αλλά πάνω από αυτό!
Το ένα και μοναδικό Antonov An-225, σήμερα είναι διαθέσιμο για εμπορικές μεταφορές βαρέων φορτίων.

Πηγή: perierga.gr

«Καίγονται» δύο μισθοί για θέρμανση - 310 ευρώ περισσότερα θα πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 10:02:20 am | από nskarmoutsos

Τα παραδείγματα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" είναι αποκαλυπτικά: μια τετραμελής οικογένεια με μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης 1.500 λίτρα σε ήπιες συνθήκες χειμώνα θα δαπανήσει φέτος με τις σημερινές τιμές 1.720 ευρώ για να ζεσταθεί. Όσο δηλ. σχεδόν δύο μισθοί.

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου στα 1,147 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε 1.410 ευρώ, αφού η τιμή του καυσίμου ήταν στα 0,94 ευρώ το λίτρο.

Δηλ. σε σχέση με το 2017 η θέρμανση του νοικοκυριού είναι ακριβότερη κατά 310 ευρώ.

Η διαφορά της σημερινής δαπάνης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, αφού τότε ο ΕΦΚ ήταν στα 0,230 ευρώ ή στα 0,23 ευρώ το λίτρο.

Το νοικοκυριό του παραδείγματος πλήρωνε τότε για τη θέρμανσή του 1.257 ευρώ.

Εφιαλτικά δημογραφικά σενάρια για την Ελλάδα: 2,5 εκ. λιγότεροι μέχρι το 2050

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 19-10-2018 09:46:20 am | από nskarmoutsos

Μη αναστρέψιμη εμφανίζεται η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας σε έκθεση ειδικής επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, η οποία προβλέπει, ότι οι Έλληνες θα είμαστε έως 1,4 εκατομμύρια λιγότεροι το 2035 και έως 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι το 2050. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση του μόνιμου πληθυσμού μέχρι το 2050 δεν αναμένεται – ανεξαρτήτως σεναρίων - να ανακοπεί.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας στην μεταπολεμική περίοδο αυξήθηκε σημαντικά αλλά πλέον οι γενιές αυτές γερνάνε. Στην έκθεση εκτίθενται συνοπτικά, τόσο οι αλλαγές του μεγέθους και των ηλικιακών δομών του πληθυσμού ως και η εξέλιξη των βασικών δημογραφικών συνιστωσών (γονιμότητα, θνησιμότητα, γαμηλιότητα και μετανάστευση), όσο οι προοπτικές εξέλιξής του μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα σενάρια μας δίνουν μειούμενο (και με διαφοροποιημένους ανά σενάριο/περίοδο ρυθμούς) πληθυσμό για τη χώρα μας.

Ειδικότερα:

  1. Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) 10,4 έως 9,5 εκατ. έναντι 10,9 εκατ. το 2015, ήτοι μειώσεις από 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές (4,1 -12,4% σε σχέση με το 2015).
  2. Στο τέλος της προβολικής περιόδου (2050) που κυμαίνονται από 10,0 έως 8,3 εκατ. έναντι 10,9 εκατομ. το 2015, ήτοι μειώσεις σε απόλυτες τιμές από 0,8 έως και 2,5 εκατ. (7,3 έως 23,4 % σε σχέση πάντα με το 2015 ).
  3. Το 2035 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (20,9% και 2,8% αντίστοιχα το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% -27,2% για τους πρώτους και 4,1%- 4,5% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 11,0% έως 12,4% για τους πρώτους και 15,8% – 14,2% για τους δεύτερους αντίστοιχα.
  4. Το 2050 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (20,9 και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% -30,3% για τους πρώτους και 6,5%-4,9% για τους δεύτερους, ενώ τα ποσοστά των νέων (0-14 ετών και 0-18 ετών) από 14,8% έως 12,0% για τους πρώτους και 19% – 15,4% για τους δεύτερους αντίστοιχα.Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στο πλαίσιο αυτό, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης στο μέλλον των υπερηλίκων (των ατόμων ηλικίας 85+ ) σε σχέση με αυτή των 65 ετών και άνω. Το πλήθος των πρώτων, που σχεδόν δεκαπλασιάσθηκε ανάμεσα στο 1951 και το 2015, αναμένεται εκ νέου να παρουσιάσει μια σημαντική αύξηση την επόμενη τριακονταπενταετία.

Θα υπάρξει, επομένως, μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, αλλά και των άνω των 65 ετών (μια «γήρανση μέσα στην γήρανση).

Η γήρανση, επομένως, στη χώρα μας όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι το 2050.

Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, εκτός των άλλων, και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος / του συστήματος υγείας.

Πηγή: tvxs.gr

Ο Καμμένος «αποκεφάλισε» τον Κοτζιά

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-10-2018 04:39:02 pm | από nskarmoutsos

«Με πόνο καρδιάς έκανα αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συμβολή του αυτά τα τρία χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κίνησή του στέλνει μήνυμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί στο μέλλον καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, που δεν βρίσκεται στην εθνική γραμμή της χώρας και διαταράσσει την ομαλή πορεία εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός σημείωσε απεύθυνε κάλεσμα στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και πίστη στη συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ την ένταξη της ΠΓΔΜ σε κανένα διεθνή οργανισμό όσο αυτή διατηρεί τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Με πόνο καρδιάς έκανα αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συμβολή του αυτά τα τρία χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: topontiki.gr

Παραγραφή ΦΠΑ λόγω πενταετίας με απόφαση του ΣτΕ - Χιλιάδες επιχειρήσεις γλιτώνουν από πρόστιμα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 17-10-2018 09:14:31 am | από nskarmoutsos

 

Ταφόπλακα σε χιλιάδες υποθέσεις επιβολής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις βάζει νέα απόφαση του ΣτΕ. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις που κλείνουν οριστικά υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, όπως για παράδειγμα πολλές υποθέσεις της λίστας Λασκάρντ, λόγω της παρέλευσης του 5ετούς ορίου παραγραφής, ξεκαθαρίζεται πλέον ότι ισχύει η 5ετής παραγραφή και για τις υποθέσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά από τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση νέων οδηγιών από την ΑΑΔΕ προς τη φορολογική διοίκηση. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ έχει ως εξής:

Μια μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που είχε αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002, είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδά της στο 1.486.239,25 ευρώ.

Το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία να προσκομίσει στα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών.

Ωστόσο δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως ανακριβών και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ. Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης. Και μπορεί στο ενδιάμεσο να ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, όμως, αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή: Έθνος

Διαρκές... βραχυκύκλωμα στην Ευρώπη

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-10-2018 09:27:56 am | από nskarmoutsos

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελίτ λόγω των αποτελεσμάτων στα δημοψηφίσματα

Σαν βόμβα έπεσε στα ευρωπαϊκά – και όχι μόνο... – κέντρα αποφάσεων το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Παρά τον τεράστιο μηχανισμό που κινητοποιήθηκε για ένα θετικό αποτέλεσμα, παρά την «παρέλαση» μεγαλόσχημων από τα Σκόπια – από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έως τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις –, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις προς την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να μην μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Με την αποχή στο 60+%, πρακτικά η συμφωνία απονομιμοποιείται, η κυβέρνηση Ζάεφ πλέον μοιάζει να αναζητά διέξοδο μέσα από πρόωρες εκλογές μήπως και καταφέρει να αλλάξει τις ισορροπίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να περάσει τη συμφωνία, ενώ από τη στάση των πολιτών φάνηκε ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός για τη συμφωνία – κάθε άλλο.

Ιστορική... συνέχεια

Πάντως, όσοι μοιάζουν να εκπλήσσονται από τη στάση των πολιτών της ΠΓΔΜ μάλλον αγνοούν βασικά τμήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς πλέον μοιάζει με παράδοση κάθε φορά που ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούν δημοψηφίσματα να «σκάει» και τουλάχιστον μια «βόμβα» που προκαλεί βραχυκυκλώματα στη λειτουργία της Ε.Ε. Ιστορικά οι πολίτες των χωρών - μελών της Ε.Ε. δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί έναντι των προτάσεων των ελίτ τους, εγχώριων και ευρωπαϊκών.

Την αρχή στο γαϊτανάκι των αρνητικών δημοψηφισμάτων έκανε η Δανία το όχι και τόσο μακρινό 1992, όταν οι πολίτες της χώρας κλήθηκαν να επικυρώσουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ίδρυση της Ε.Ε. Το 50,7% απέρριψε τη συνθήκη και ακολούθησαν φρενήρεις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με την Κοπεγχάγη.

Τελικά, αφού η Δανία διασφάλισε το δικαίωμα μη συμμετοχής της στην ΟΝΕ και άλλες μείζονες πολιτικές της Ε.Ε., το δημοψήφισμα επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά και η χώρα επικύρωσε το Μάαστριχτ με ποσοστό 56,7%, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Δανία πραγματοποίησε και νέο δημοψήφισμα το 2000 για την ένταξη της χώρας στο ευρώ, όπου το «όχι» έλαβε ποσοστό 53,2% και η χώρα διατήρησε το εθνικό της νόμισμα.

Τα «όχι» στο Ευρωσύνταγμα

Με τη Δανία να δίνει το... κακό παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές ελίτ θα έπρεπε να περιμένουν κι άλλα χαστούκια. Άλλωστε η Γαλλία, ένας από τους «πυλώνες» του ευρωπαϊκού οράματος, είχε στείλει μήνυμα το 1992, όταν «γυρνούσε την πλάτη» με δημοψήφισμα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ με το οριακό 51% «Ναι» και 49% «Όχι» (οι Γάλλοι, λάτρεις των ευφυολογημάτων, το ονόμασαν... «μικρό ναι»).

Ωστόσο τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων του 2005 για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος (διά χειρός Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν) ήταν πραγματικός εφιάλτης.

Στη Γαλλία, στις 29 Μαΐου του 2005, στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το 55% ψήφισε «Όχι» καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στο σχέδιο, το οποίο δέχθηκε τη χαριστική βολή τρεις μέρες αργότερα, όταν οι Ολλανδοί πολίτες το απέρριψαν με το ηχηρό 61% που έλαβε το «Όχι».

Για να γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία, αρκεί να αναφερθεί ότι αναβλήθηκαν οριστικά τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος σε Τσεχία, Δανία, Βρετανία, Ιρλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία, ενώ οι χώρες - μέλη που το κύρωσαν διά των κοινοβουλίων τους βρέθηκαν μπροστά σε «κενό γράμμα».

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είχε τελειώσει και πλέον θα χρειαζόταν το κόλπο της Συνθήκης της Λισσαβώνας για να περάσουν οι βασικές προβλέψεις του.

Ιρλανδικά θρίλερ

Μια από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. με παράδοση στα δημοψηφίσματα - «βόμβες» είναι η Ιρλανδία, η οποία έχει δύο φορές απορρίψει κρίσιμα νομικά κείμενα της Ένωσης. Η αρχή έγινε το 2001, όταν οι πολίτες της Ιρλανδίας απέρριψαν με το ηχηρό 53,9% (αλλά με μικρή συμμετοχή) τη Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία ερχόταν να συμπληρώσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ένα χρόνο αργότερα, το δημοψήφισμα επαναλήφθηκε, αφού το Δουβλίνο είχε κι αυτό εξασφαλίσει εξαιρέσεις από κάποιες προβλέψεις της συνθήκης, και πήρε το πολυπόθητο «Ναι» με ποσοστό 62,9% και κάπως καλύτερη συμμετοχή.

Όμως τα ιρλανδικά θρίλερ επαναλήφθηκαν και το 2008, όταν οι πολίτες της χώρας κλήθηκαν να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας (που ήταν το Ευρωσύνταγμα με άλλη μορφή...) και να αποφασίσουν αν θα τροποποιούσαν το σύνταγμα της χώρας τους για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της συνθήκης.

Όπως και το 2001, στις 12 Ιουνίου του 2008 το 53,4% των Ιρλανδών απέρριψε τις αλλαγές στο ιρλανδικό σύνταγμα ουσιαστικά μπλοκάροντας τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών και θυελλώδεις συνθήκες στο Δουβλίνο (αλλά και συμφωνίες σχετικά με το Κολέγιο των Επιτρόπων και τους νόμους της χώρας περί άμβλωσης), το δημοψήφισμα επαναλήφθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2009 και τελικά εγκρίθηκε με το «Ναι» να συγκεντρώνει 67,1%.

«Όχι» στο ευρώ και μια δολοφονία

Όπως προαναφέρθηκε, η Δανία, το 2000, απέρριψε την ένταξή της στην ΟΝΕ και τη χρήση του ευρώ ως νομίσματος της χώρας. Τρία χρόνια αργότερα η Σουηδία προκήρυξε δημοψήφισμα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να εμφανίζεται πλήρως διχασμένο έναντι του ζητήματος.

Επικεφαλής του «Ναι» τέθηκε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άννα Λιντ, η οποία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη. Τρεις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η Λιντ έπεσε νεκρή από το μαχαίρι ενός άνδρα σε πολυκατάστημα στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπου είχε πάει για να αγοράσει ρούχα για βραδινό ντιμπέιτ επί του δημοψηφίσματος.

Η δολοφονία της Λιντ (αν και αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άμεση σχέση με το δημοψήφισμα) τάραξε βαθιά την κυβέρνηση του Γιόραν Πέρσον, η οποία, πάντως, αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά με το δημοψήφισμα. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003 οι Σουηδοί, σε ποσοστό 56%, απέρριψαν την ένταξη της χώρας στο ευρώ και έγιναν η δεύτερη σκανδιναβική χώρα που έμενε εκτός ευρωζώνης.

Η «βύθιση» του σχεδίου Ανάν

Αν και δεν σχετίζεται ευθέως με τα ζητήματα της Ε.Ε., το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 σχετικά με την κύρωση ή όχι του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος αποτέλεσε άλλη μια ήττα για μέρος της ευρωπαϊκής, αλλά και γενικότερα της διεθνούς ελίτ, η οποία επιδίωκε «εδώ και τώρα» λύση του Κυπριακού με ένα σχέδιο δημιουργίας ενός πρωτοφανούς στον κόσμο... υβριδικού κράτους.

Ύστερα από άγονες συζητήσεις υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν το τελικό σχέδιο.

Στις 7 Απριλίου 2004 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ένα έντονο διάγγελμά του είχε τονίσει ότι «λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν προσδοκιών».

Το βράδυ του δημοψηφίσματος το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά με το συντριπτικό 76% και, παρ’ ότι οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν με ποσοστό 65%, το Σχέδιο Ανάν έλαβε άδοξο τέλος.

Η «βόμβα» του Brexit

Εάν υπάρχει ένα δημοψήφισμα που τάραξε συθέμελα τις παραδοχές των ελίτ σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016 για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς ο πλανήτης κοιμήθηκε με Bremain και ξύπνησε με... Brexit.

Του δημοψηφίσματος είχε προηγηθεί σκληρή διαπραγμάτευση του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε στην αποκαλούμενη «Νέα συμφωνία για τη Βρετανία εντός της Ε.Ε.», που διασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία της χώρας εντός της Ένωσης.

Ο Κάμερον, με το πακέτο στα χέρια, προκήρυξε το δημοψήφισμα για να ηρεμήσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του, σίγουρος ότι το «Ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα υπερίσχυε. Ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν τάχθηκαν αμέσως υπέρ του «Ναι», ενώ στην πλευρά του «Όχι» τάχθηκαν ο Νάιτζελ Φάρατζ του Ukip και ο Μπόρις Τζόνσον.

Τελικά, στις 23 Ιουνίου, το 72% των Βρετανών πήγε στις κάλπες και το βράδυ της ίδιας ημέρας όλα τα exit poll συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η καμπάνια του «Ναι» είχε υπερισχύσει, έστω και οριακά. Ωστόσο, τα πάντα ανατράπηκαν το πρωί της 24ης, καθώς το επίσημο αποτέλεσμα έδινε 51,9% στο «Όχι» και 48,1% στο «Ναι».

Η Βρετανία είχε ψηφίσει για έξοδο από την Ε.Ε., ο Κάμερον παραιτήθηκε και η διάδοχός του Τερέζα Μέι ζει τον δικό της εφιάλτη προσπαθώντας να ξεμπερδέψει το απίστευτο χάος του Brexit.

Η σημασία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος είναι τόσο μεγάλη ώστε πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, πρώην Πρόεδρος και σύζυγος της υποψήφιας για την Προεδρία Χίλαρι Κλίντον, φέρεται να εκτίμησε ότι το Brexit επαναλαμβάνεται στις ΗΠΑ. Τελικά, όπως είναι γνωστό, η Κλίντον έχασε και ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη Πρόεδρος της χώρας.

Μια πολύ ιταλική... αυτοκτονία

Για την Ε.Ε. ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αποτελούσε μια από τις «χρυσές ελπίδες» όχι μόνο της Κεντροαριστεράς, αλλά συνολικά των ανανεωτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Ήταν νέος, δυναμικός, ευρώφιλος και, παράλληλα, εξέφραζε ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη λειτουργία της Ε.Ε. Ωστόσο, ο ίδιος φαινόταν να ταλαιπωρείται από τις συνταγματικές δεσμεύσεις της χώρας του.

Έτσι, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, οι Ιταλοί πολίτες κλήθηκαν διά της ψήφου τους να εγκρίνουν μια μείζονα συνταγματική αναθεώρηση που προωθούσε ο Ρέντσι, με την οποία επιδίωκε να βάλει τάξη στο συνταγματικό / πολιτικό χάος της Ιταλίας, στοχεύοντας να αποδυναμώσει τη Γερουσία υπέρ του Κοινοβουλίου.

Ο Ρέντσι φαινόταν σίγουρος για τη νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα, ωστόσο οι Ιταλοί είχαν άλλη άποψη: το 59,1% απέρριψε τη συνταγματική αναθεώρηση ρίχνοντας την Ιταλία σε πολιτικό χάος, οδηγώντας τον Ρέντσι σε παραίτηση (και απόσυρση από την κεντρική πολιτική σκηνή) και ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές που έφεραν στην κυβέρνηση το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα δύο χρόνια αργότερα.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Τέλος, μια αναφορά στα ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα θα ήταν ελλιπής αν δεν συμπεριλάμβανε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης στη χώρα. Της προκήρυξης του δημοψηφίσματος είχαν προηγηθεί πυρετώδης διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των θεσμών, συγκρούσεις στο Eurogroup και τόσο πολύ παρασκήνιο που δεν χωράει σε... τόμους.

Τελικά, τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα και από εκεί και πέρα τα πράγματα έγιναν εκρηκτικά: ουρές στα ATM των τραπεζών, capital controls και κλειστές τράπεζες, πολεμικό κλίμα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και το ΣτΕ να δηλώνει αναρμόδιο να κρίνει τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος μόλις δύο μέρες πριν από τις κάλπες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ακραίας πόλωσης και σκηνικού τρομοκρατίας εντός και εκτός χώρας, οι πολίτες έδωσαν το ξεκάθαρο 61,3% στο «Όχι», με τη συμμετοχή να φθάνει το 62%.

Του Δημήτρη Χρυσικόπουλου

Πηγή: topontiki.gr

Πολεοδομία τέλος, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-10-2018 09:16:29 am | από nskarmoutsos

Ως ημέρα «απελευθέρωσης» των πολιτών από την πολεοδομία παρουσίασε τη χθεσινή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό για την έναρξη του πληροφοριακού συστήματος e-Αδειες. Με το νέο σύστημα η υποβολή και η έκδοση οικοδομικής άδειας θα γίνονται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που άργησε πολλά χρόνια, συντηρώντας τη γραφειοκρατία και τη δυνατότητα διαφθοράς. Πάντως, ήδη από χθες ξεκίνησε με επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, καθώς μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας (09.00-11.30) κατατέθηκαν 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες, όπως είπε ο κ. Στασινός.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, καθώς οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας πως ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4495/2017) ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό, προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον έλεγχο να περνάει στα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια».

Ο νόμος 4495/2017 χωρίζει τα κτίρια σε τρεις κατηγορίες. Οι κατοικίες αποτελούν την κατηγορία 3, όπου η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική και η έκδοση της άδειας θα γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από τον μηχανικό. Για τις δύο άλλες κατηγορίες (βιομηχανικά, τουριστικά, διατηρητέα ή ειδικά κτίρια) υπάρχει δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος μέχρι τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν οι πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευθεί. Από 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις άδειες.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση. «Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας», είπε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την εξαίρετη συνεργασία. Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα.

Πηγή: kathimerini.gr

Οι Έλληνες στη... δίαιτα, λόγω κρίσης: Περισσότερα όσπρια - Λιγότερο κρέας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-10-2018 04:52:12 pm | από nskarmoutsos

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. 

Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι αλλαγές στην μέση τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, 15 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στη μέση τιμή ανά μονάδα μέτρησης την οποία πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. 

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης. 

Αυτός είναι και ο λόγος που προϊόντα όπως το κρασί και καφές παρουσιάζουν τόσο σημαντικές αυξήσεις στη μέση τιμή 26% και 22% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως π.χ. τα ζυμαρικά η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13% από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.
Οι αλλαγές στις μέσες τιμές των τροφίμων ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό το τοπίο αν κάποια αλλαγή οφείλεται σε διατροφική τάση ή αγοραστική τάση λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Έτσι καταγράφεται ότι η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής σπατάλης πιθανώς

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μαζί με τις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν μια συνολική τάση αλλαγής της διατροφής των καταναλωτών. Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. 

Η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι καταναλωτές σε διάφορες πηγές επίδρασης-πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.

Μία άλλη πτυχή της πολυκαναλικής λήψης πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή είναι η κατανόηση του στόχου και των αιτιών των επιλογών της διατροφής. Ο βασικός λόγος επιλογής τροφών είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές. Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων. 

Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει.

Πηγή: topontiki.gr

«Μπανανία» χωρίς προσχήματα

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 14-10-2018 09:14:57 am | από nskarmoutsos

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τις δηλώσεις-τοποθετήσεις που έκανε στις ΗΠΑ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό και τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Αμερικανό υφυπουργό, μας επιτρέπει να καταλάβουμε τη σαφή θέση της χώρας στη σκακιέρα του παιχνιδιού, όπως αυτό εξελίσσεται στην περιοχή:

1. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να εντάξει κάτω από τις φτερούγες του αμερικανικού αετού ολόκληρη τη Βαλκανική για να την «προστατεύσει» από τη Ρωσία. Αυτό εξηγεί για ποιον λόγο η κυβέρνηση δέχτηκε να λύσει το Σκοπιανό. Με άλλα λόγια, είτε με τη συμφωνία των Πρεσπών είτε χωρίς, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να θεσμοθετήσουν την προστασία που παρέχουν στις χώρες της Βαλκανικής και να πετάξουν τους Ρώσους απέξω.

2. Τα αμερικανικά αιτήματα για διεύρυνση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε ελληνικό έδαφος είναι γνωστά, έχουν υπάρξει άλλωστε και σχετικά ρεπορτάζ, πολύ πριν τα διατυπώσει επίσημα και ο υπουργός Άμυνας. Εκτός από τη Σούδα ήδη οι Αμερικανοί έχουν στα χέρια τους το ναυπηγείο της Σύρου (ιδιωτική επένδυση εξασφαλισμένη με συμβόλαια από τον αμερικανικό στόλο), εγκαταστάσεις για drones στη Λάρισα, ιπτάμενα ραντάρ στο Άκτιο, προσβάσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου. Επιπρόσθετα είναι γνωστή η συμφωνία που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα προστατεύσει την πλατφόρμα μετάγγισης αμερικανικού φυσικού αερίου στο δίκτυο των αγωγών προς την Ευρώπη.

Όλα αυτά μπορεί να βρίσκονται εντός της ιδεολογικής οπτικής γωνίας του Πάνου Καμμένου και ως εκ τούτου εύκολα να μπορεί να τα προωθεί και να τα υποστηρίζει. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάγκη από πιο κομψούς χειρισμούς προκειμένου να διατηρήσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησής του. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είτε με τον χοντροκομμένο τρόπο του Π. Καμμένου είτε με τον κομψό τρόπο του Αλέξη Τσίπρα, η πραγματική εικόνα της χώρας - προτεκτοράτου δεν μπορεί να κρυφτεί…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ

Πηγή: topontiki.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις