Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Ο μαϊντανός είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός!

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 21-10-2013 12:12:51 am | από nskarmoutsos

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους το μαϊντανό σαν ένα καλό καρύκευμα, ενώ σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένα από τα γνωστότερα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, επειδή είναι πλούσιος σε άλατα ιχνοστοιχείων και σε προβιταμίνη Α.
Η θρεπτική του αξία είναι τόσο σημαντική ώστε θα ήταν θαυμάσιο για την υγεία μας αν το βάζαμε συχνά στο τραπέζι μας, σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες κα.
Είναι γνωστό και ως πρασοσέλινο από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, αν και η αλήθεια είναι ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν τον έτρωγαν τον μαϊντανό, όμως κανένας Έλληνας ή Ρωμαίος δεν τολμούσε να κάνει μεγάλο συμπόσιο χωρίς ένα στεφάνι μαϊντανού στο κεφάλι, ώστε να απορροφά τις αναθυμιάσεις του κρασιού (με σκοπό να πιούν περισσότερο βέβαια!).
Χρήσιμα μέρη του φυτού έχει διαπιστωθεί ότι είναι όλα! Η ρίζα του περιέχει αιθέριο λάδι, απιΐνη, άμυλο, κολλώδη ουσία και σάκχαρο, τα κλωναράκια και τα φύλλα του, προβιταμίνη Α, άλατα μετάλλων και πινένιο. Οι σπόροι του μαϊντανού περιέχουν αιθέριο λάδι σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι η ρίζα, τερπένια, απιόλη (εμμηναγωγό), απιΐνη, ρετσίνι και κολλώδη ουσία.
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και έχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β, καθώς και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ' ό,τι τα εσπεριδοειδή, ενώ μερικές από τις βιολογικά ενεργές ουσίες του -που ερευνώνται από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ λόγω των πιθανών αντικαρκινικών τους ιδιοτήτων- περιλαμβάνουν:
- Τις κουμαρίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος.
- Τα πολυακετυλένια, που μπλοκάρουν τη σύνθεση προσταγλαδινών.
- Τις μονοτερπένες, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
- Τα φλαβονοειδή, που δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Αν και ο μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται (εκτός από τη μαγειρική βέβαια) κυρίως σα διουρητικό. Ένα δυνατό αφέψημα από ρίζα, κλωνάρια και φύλλα μαϊντανού, προσφέρει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις με πέτρες στα νεφρά, αλλά και για απλή αποτοξίνωσή τους, καθώς βοηθά στην αποβολή αλάτων και τοξινών που έχουν κατακρατηθεί από τα νεφρά.
Ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα επιβαρύνει κάποιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης. Σε διαγνωσμένο πρόβλημα νεφρολιθίασης είναι απαραίτητη η σωστή ιατρική αντιμετώπιση και η ανάλογη δίαιτα την οποία θα καθορίσει ο γιατρός.
Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει έντονα το τοίχωμα της μήτρας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως, ο μαϊντανός εκτός από τα νεφρά, με την αποβολή τοξινών βοηθά και το ήπαρ, το έκζεμα, την κυτταρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, ενώ είναι ιδιαίτερα βοηθητικός σε οιδήματα, κυκλοφορικά προβλήματα, δερματοπάθειες και πόνους περιόδου.
Τα αφεψήματα των σπόρων του φυτού, διώχνουν τα αέρια της κοιλιάς, ενώ το πλύσιμο των ματιών με χυμό φρέσκου μαϊντανού, θεραπεύει βλεφαρίτιδες, επιπεφυκίτιδες, καθώς και μώλωπες!

Πηγή: capitalhealth

6 τροφές για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 21-10-2014 01:51:47 pm | από nskarmoutsos

Υφίστανται πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης όπως είναι τα υψηλά επίπεδα άγχους και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, η κατανάλωση των παρακάτω 6 τροφών θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την χοληστερίνη σας και να την κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα.
1. Μαργαρίνη: Οι μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Όπως και όλες οι μαργαρίνες, εδώ και 20 χρόνια δεν περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τη χοληστερίνη.
2. Πράσινο τσάι: Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
3. Ελαιόλαδο: Άφθονο στην Ελλάδα, αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Σε αντίθεση με άλλα έλαια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία με αποτέλεσμα, να είναι ένα λάδι που βοηθά να παραμείνει η χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα.
4. Λιπαρά ψάρια: Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και συνάμα βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).
5. Όσπρια: Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
6. Φρούτα και λαχανικά: Ως γνωστόν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Πηγή : blog.cookoo.gr

Ελληνική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ελιών βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-10-2018 09:41:48 am | από nskarmoutsos

Μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα από την κατανάλωση ελιών παρατηρήθηκε σε μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης.

Η πρώτη φάση της έρευνας έγινε σε 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών, που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη κάποια φαρμακευτική αγωγή, στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διήρκεσε 60 ημέρες. Και όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, έδειξε ότι η κατανάλωση ελιάς Καλαμών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδιών πριν και μετά στους συμμετέχοντες δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά. Όμως παρουσίασε στατιστικά σημαντική διαφορά η HDL, δηλαδή η αγγειοπροστατευτική χοληστερόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο για τους ερευνητές στοιχείο ήταν η βελτίωση σε όλους τους λόγους της χοληστερόλης, που έχει αποδειχτεί πλέον πως αποτελούν βασικό δείκτη εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη φάση της μελέτης έγινε σε 100 άτομα με υπερχοληστερολαιμία, τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το μέλλον του ελαιολάδου και της ελιάς (Future of Olive Oil and Olives) στο πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη Δρ Ελένη Μέλλιου, από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της αρχικής ομάδας της έρευνας, στη φάση αυτή διαφάνηκε διαφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων και στην κατάσταση της υγείας τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη και έχουν όπως είπε, εξαιρετικά αποτελέσματα, αναφορικά με τη στατιστική μείωση της χοληστερόλης στην ομάδα αυτών των συμμετεχόντων, τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.

Οι ελιές ως λειτουργικό τρόφιμο

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι λειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα αυτά που παρέχουν κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την υγεία, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν.

Αναφορικά με τις ελιές, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη είναι δύο φαινόλες που εμπεριέχονται σε αυτές και όπως όλα δείχνουν, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα τους σε κάθε ελιάς είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορά, αφού για να υπάρξει μετρήσιμο όφελος από την κατανάλωσή τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα “δόσης” φαινολών.

Για να καταλήξουν στις ελιές της μελέτης, οι ερευνητές από το φαρμακευτικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών, στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της έρευνας εξέτασαν 30 τύπους ελληνικών βιολογικών ελιών και επέλεξαν τις βιολογικές ελιές τύπου Καλαμών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κάστανα: και νόστιμα και υγιεινά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 21-10-2013 06:34:37 pm | από nskarmoutsos

Τα κάστανα αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Είναι μια υπέροχη λιχουδιά, είτε τα απολαύσει κανείς ψημένα ή μαγειρεμένα σε σούπες ή άλλες συνταγές και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους: η castanea sativa στην Ευρώπη, η castanea dentata στη Βόρεια Αμερική, η castanea mollissima στην Κίνα και η castanea crenata στην Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία.

Τα διατροφικά οφέλη του κάστανου

- Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα κάστανα είναι σχετικά «φτωχά» σε θερμίδες. Περιέχουν λίγο λίπος, αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.

- Τα κάστανα περιέχουν κυρίως άμυλο, σε αντίθεση με άλλους σπόρους και καρπούς, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνη και λίπος. H θρεπτική τους σύνθεση είναι παρόμοια με εκείνη άλλων σημαντικών τροφίμων με άμυλο όπως η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι, οι πατάτες κλπ. Επίσης, είναι καλές πηγές ανόργανων αλάτων, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών.

- Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών: Παρέχει 8,1 γρ. (περίπου 21% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας) ανά 100 γρ. οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, περιορίζοντας την υπερβολική απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

- Τα κάστανα ξεχωρίζουν από άλλους καρπούς και σπόρους για το ξεχωριστό διατροφικό προφίλ τους. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C (100 γρ. παρέχουν 43 mg βιταμίνης C ή το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας). Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών των δοντιών και για τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προσφέρει προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

- Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των καρπών και των σπόρων. 100 γρ. καρύδια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος ή 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA. Η επαρκής κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ βοηθά επίσης στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.

- Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό οξύ και το παλμιτελαϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή, βοηθούν στη μείωση της συνολικής, όσο και της LDL (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης) επίπεδα στο αίμα. Η μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, μονοακόρεστα λίπη, ωμέγα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, βοηθά στην αποτροπή της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

- Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος και παρέχουν μια πολύ καλή ποσότητα καλίου (518 mg / 100 g). Το κάλιο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος, ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά του μεταβολισμού των οστών.

- Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 100 γρ., παρέχουν 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νιασίνης, 29% πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6), 100% της θειαμίνης και 12% της ριβοφλαβίνης.

- Τα κάστανα, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να τα καταναλώνουν ελεύθερα όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη κ.τ.λ.

Επιλογή και αποθήκευση

Τα κάστανα είναι διαθέσιμα στην αγορά από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο –ανάλογα και με τη θερμοκρασία- με κορύφωση το Δεκέμβριο. Στην Ασία και την Ευρώπη, εξακολουθούν να συλλέγονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Όταν αγοράζετε κάστανα, επιλέξτε τα μεγάλα σε μέγεθος και τα πιο φρέσκα, καθώς λόγω του ότι είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν λιγότερα λιπαρά από άλλους καρπούς, τείνουν να χαλάνε γρήγορα όταν εκτίθενται στον αέρα και σε υγρασία για πολύ καιρό.

Για να επιβεβαιώσετε τη φρεσκάδα τους, ανοίξτε 1-2 και ελέγξτε αν η ψίχα τους είναι σκληρή και ανοιχτόχρωμη.

Όσον αφορά στην αποθήκευσή τους στο σπίτι, θα πρέπει να κάνετε ό,τι και για τα φρούτα και τα λαχανικά. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα, απ’ όπου θα έχετε αφαιρέσει τον αέρα, έτσι ώστε να τα διατηρήσετε φρέσκα για μερικές εβδομάδες.

Πώς να τα απολαύσετε

Απολαύστε τα ωμά, βραστά ή ψητά. Αν τα ψήσετε, χαρακώστε τα στις δύο πλευρές για να μη σκάσουν κα καούν. Επίσης τα κάστανα για τη γέμιση σε κοτόπουλα και γαλοπούλες, ιδίως τα Χριστούγεννα.

Τέλος, φτιάξτε μαρόν γλασέ μουλιάζοντάς τα σε νερό (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα) και τοποθετώντας τα έπειτα για βράσιμο σε σιρόπι που έχετε φτιάξει με νερό και ζάχαρη, αρκετές φορές και για αρκετές ώρες, πριν τα τοποθετήσετε τελικά στο ψυγείο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Κουνούπια: οι μεγάλοι κατακτητές

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-10-2013 01:49:29 pm | από nskarmoutsos

Κουίζ: Ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι κατακτητές τής Γηραιάς Ηπείρου; Αννίβας; Τζένγκις Χαν; Σουλτάνος Σουλεϊμάν;

Αμ δε, ό,τι και να λένε τα βιβλία της Ιστορίας... «παιχνίδι» έκαναν άλλοι κατακτητές. Και μάλιστα δεν πρόκειται για ανθρώπους, ούτε για κλασικούς εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, τύπου ασιατικών τίγρεων, αυστραλέζικων κανγκουρό ή καμηλοπαρδάλεων από τις σαβάνες. Οι μεγαλύτεροι κατακτητές της Γηραιάς Ηπείρου είναι τα... έντομα!

Η Ευρώπη έχει δει να εισβάλλουν στο χώρο της περισσότερα από 11.000 ξένα είδη κι απ' αυτά τουλάχιστον το 15% είναι επιβλαβή και επιζήμια. Ομως την πρώτη θέση ανάμεσα στα χωροκατακτητικά είδη καταλαμβάνουν τα έντομα. Για την ακρίβεια, από τα 1.522 εγκατεστημένα είδη, τα 1.306, το 86%, είναι έντομα!

Η εξάπλωση

Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών, έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σ' ολόκληρη τη Γη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους, ξένους βιοτόπους μπορούν να καταπνίξουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species), εξηγεί ο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης, ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και των ταξιδιών διευκόλυνε την κατάσταση, αλλά σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίματος (πιο θερμού) δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση κι ανάπτυξή τους σε νέες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουμε επανεμφάνιση ασθενειών και στη χώρα μας, που θεωρητικά είχαν εκλείψει.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση δαπανά τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τον έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών και των καταστροφών που αυτά προκαλούν.

Χωροκατακτητικά είδη

Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα χωροκατακτητικά είδη (invasive mosquito species-IMS) που βρήκαν φως και μπήκαν. Το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί άμεσα, ίσα ίσα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιδείνωση λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό συνεπάγεται νέους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ευρώπη μπήκαν στο λεξιλόγιο «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως δάγκειος πυρετός, πυρετός του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, μέχρι και τσικουγκούνια, που δημιούργησε προβλήματα κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

**

Εν αρχή ην ο κώνωψ

Αρχαιοελληνιστί, ο κώνωψ είναι έντομο με δύο πτέρυγες. Το θηλυκό διαχωρίζεται από το αρσενικό λόγω της μακριάς προβοσκίδας του, που του δίνει τη δυνατότητα να μυζεί αίμα, ενώ ουκ ολίγα είδη κουνουπιών είναι φορείς σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο. Αντίστοιχα, το ερευνητικό πρόγραμμα CONOPS, που πήρε τ' όνομά του από την αρχαιοελληνική λέξη, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του LIFE+ 2012 «Περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση».

Στο πνεύμα των παραπάνω θεμάτων το LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των κουνουπιών. Για την ακρίβεια, στοχεύει να ελέγξει την εξάπλωση και εγκατάσταση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε όλη την Ευρώπη και αφ' ετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα δεδομένα που σχετίζονται με τη διασπορά, την εποχική διακύμανση και τη δυνατότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα εγκεκριμένα βιοκτόνα των χωροκατακτητικών κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισής τους. Γι' αυτό θα χρησιμοποιηθούν και ειδικές υποδομές υψηλής βιοασφάλειας, που κατασκευάστηκαν στο ΜΦΙ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΒΡΙ Plant-Heal (FP7-REGPOT).

Η συνάντηση

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CONOPS πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των 10 εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (6 από την Ελλάδα, 4 από Ιταλία). Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι εταίροι παρουσίασαν συνοπτικά το έργο και τις δράσεις του οργανισμού που εκπροσωπούν, όπως επίσης το ρόλο τους στο έργο του CONOPS. Από το συντονιστή τού προγράμματος αναφέρθηκαν οι στόχοι, τ' αντικείμενα, οι δράσεις, καθώς και τα παραδοτέα του έργου, τα οποία στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των εταίρων. Επίσης, θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, τις διαδικασίες λειτουργίας του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενεργειών και τις ενέργειες διάχυσης της εξέλιξης και των αποτελεσμάτων του έργου.

Καθώς η ορθολογική διαχείριση των αρθροπόδων είναι κεφαλαιώδους υγειονομικής σημασίας, διότι προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και σπατάλη δημόσιου χρήματος, τ' αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να βοηθήσουν στο σχεδιασμό των έργων, που στόχο έχουν την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδουν τα χωροκατακτητικά κουνούπια. Στην Ελλάδα λ.χ. η έρευνα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι έχει εισέλθει το ασιατικό κουνούπι τίγρης, ενώ εξίσου ίσως και περισσότερο επικίνδυνα για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού είναι τα κουνούπια aedes aegypti, τα οποία ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν μας έχουν προτιμήσει ως χώρα.

Ποιοι συμμετέχουν

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο δρ Αντώνης Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και συμμετέχουν ινστιτούτα, ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αναλυτικότερα, από την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, οι εταιρείες ΟΝΕΧ Ελληνικές Υπηρεσίες Provision Private Company-Security Systems και TERRA NOVA Περιβαλλοντική Μηχανική Συμβουλευτική Ltd. Από την Ιταλία συμμετέχουν η Τοπική Μονάδα Υγείας από την Τσεζένα, η Τοπική Μονάδα Υγείας από τη Ραβένα, το Κέντρο Γεωργικών Καλλιεργειών και Περιβάλλοντος «G.NICOLI» SRL και το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

Πηγή: enet.gr

Νέα ισχυρότερη ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-10-2018 09:26:31 am | από nskarmoutsos

Μια νέα ισχυρότερη ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου ανέπτυξαν και άρχισαν να δοκιμάζουν επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν ελληνικής καταγωγής αιματολόγο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν με τη βοήθεια γενετικής τροποποίησης ένα νέο είδος «τούρμπο» ανοσοποιητικού κυττάρου, το CAR19-iNKT, το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να παραχθεί μαζικά και να χρησιμοποιηθεί σε καρκινοπαθείς.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή αιματολογίας Αναστάσιο Καραδημήτρη του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Cancer Cell", δήλωσαν ότι, αν και βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η έρευνά τους σηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ανοσοθεραπειών τύπου CAR-Τ.

Οι εν λόγω θεραπείες εξατομικευμένης ιατρικής εστιάζουν στον επαναπρογραμματισμό των ανοσοκυττάρων, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Οι υπάρχουσες εξατομικευμένες θεραπείες CART-T είναι όμως πολύ ακριβές, έχοντας κόστος περίπου 300.000 λιρών ανά ασθενή.

Η νέα θεραπεία CAR19-iNKT μπορεί να κοστίζει μόνο το ένα δέκατο και επιπλέον δεν χρειάζεται να είναι εξατομικευμένη. Η δοκιμή της σε πειραματόζωα εξαφάνισε όλα τα καρκινικά κύτταρα στο 60% των ποντικιών, ενώ το 90% των ζώων επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν την πρώτη δοκιμή της σε ανθρώπους.

Ο Α. Καραδημήτρης δήλωσε ότι «τα πρώτα αυτά ευρήματα δείχνουν πως το εν λόγω είδος κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο στο εργαστήριο, ώστε να έχει σούπερ-αποτελεσματικότητα, αφήνει υποσχέσεις να υπάρξει μια νέα θεραπεία για τους καρκινοπαθείς».

Οι τυπικές ανοσοθεραπείες CAR (Chimeric Antigen Receptor) αφαιρούν ένα ανοσοκύτταρο από το αίμα του καρκινοπαθούς, το τροποποιούν γενετικά στο εργαστήριο ώστε να ενισχύσουν την καταστροφική αποτελεσματικότητά του και, αφού το πολλαπλασιάσουν εργαστηριακά, επανεισάγουν αυτό τον «στρατό» στον οργανισμό του ασθενούς για να «καθαρίσει» τα καρκινικά κύτταρα.

Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για νέες εξατομικευμένες θεραπείες της λευχαιμίας και του λεμφώματος (καρκίνου του λεμφικού συστήματος), με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς έως το ένα τρίτο των ασθενών, οι οποίοι έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου σε βάθος χρόνου.

«Οι ερευνητές του καρκίνου και οι γιατροί είναι πολύ ενθουσιασμένοι από αυτή τη νέα θεραπεία, που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς καλές πιθανότητες να δουλέψει», είπε ο δρ Καραδημήτρης.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν Τ-λεμφοκύτταρα στη νέα ανοσοθεραπεία (γι' αυτό λέγεται CAR-T), όμως αυτή τη φορά οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα αιματολόγο, χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς διαφορετικό είδος κυττάρου «φυσικού φονέα», το iNKT, γι' αυτό η θεραπεία αποκαλείται CAR19-iNKT.

Μολονότι τα κύτταρα iNKT είναι πολύ σπανιότερα στο σώμα από τα Τ-λεμφοκύτταρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί φονείς των καρκινικών κυττάρων. Τα γενετικά τροποποιημένα και ενισχυμένα στο εργαστήριο κύτταρα iNKT μπορούν να φθάνουν στον εγκέφαλο και επίσης να επιτίθενται σε μεγάλους όγκους, πράγμα που δίνει ελπίδες ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εναντίον εγκεφαλικών όγκων, καθώς επίσης των καρκίνων του προστάτη και των ωοθηκών.

Ο Α.Καραδημήτρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση στη Βρετανία, αρχικά στη γενική ιατρική και μετά στην αιματολογία, στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου. Η ειδικότητά του είναι τα λεμφώματα Hodgkin και μη-Hodgkin.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και άλλες δύο ελληνικής καταγωγής ερευνήτριες του Imperial College, η αιματολόγος Κατερίνα Γουδέβενου και η νευροακτινολόγος Καρολίνα Καχραμάνογλου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ραγδαία αύξηση των καισαρικών παγκοσμίως: Σοβαροί οι κίνδυνοι για μητέρα και μωρό προειδοποιούν οι επιστήμονες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-10-2018 04:36:42 pm | από nskarmoutsos

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές διεθνώς, καθώς από το 12% των γεννήσεων το 2000 έφθασαν το 21% το 2015. Πάνω από το ένα πέμπτο των μωρών στον κόσμο γεννιούνται πλέον με καισαρική και σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 60%!

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες, βρήκε ότι η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015. Οι ειδικοί θεωρούν ότι από ιατρική άποψη ενδεδειγμένες είναι οι καισαρικές μόνο στο 10% έως 15% των τοκετών, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές ενός φυσικού τοκετού (μωρό σε αφύσικη θέση, κίνδυνος αιμορραγίας, υπέρτασης κ.α.).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δείχνει ότι έξι στις δέκα χώρες (60%) κάνουν κατάχρηση των καισαρικών (ιδίως σε Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική), ενώ μία στις τέσσερις (25%) την υποχρησιμοποιούν, κυρίως στην Αφρική.

Σε τουλάχιστον πέντε χώρες πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική: στην κορυφή βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία (58%) και ακολουθούν Βραζιλία (56%), Αίγυπτος (55,5%), Τουρκία (53%) και Βενεζουέλα (52%).

Οι πλουσιότερες γυναίκες έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σχέση με τις φτωχότερες, ενώ η καισαρική είναι κατά 1,6 φορές συχνότερη στις ιδιωτικές κλινικές από ό,τι στις δημόσιες.

Από την άλλη, ενώ η καισαρική μπορεί να σώσει ζωές, μπορεί επίσης να προκαλέσει τις δικές της επιπλοκές και παρενέργειες, μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο για το παιδί ή τη μητέρα σε περίπτωση μελλοντικού τοκετού (αιμορραγία, αφύσικη ανάπτυξη πλακούντα, έκτοπη κύηση, γέννηση θνησιγενούς ή πολύ πρόωρου μωρού κ.α.).

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από καισαρική από ό,τι μετά από φυσικό τοκετό. Οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί και αυξάνονται όσες περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα.

Ακόμη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή υγεία τους, π.χ. στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος.

«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαία», τόνισε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου. «Υπάρχει πλέον σχεδόν καθολική συναίνεση ότι σε πολλές χώρες η χρήση της καισαρικής έχει αυξηθεί πέρα από το λογικό επίπεδο που απαιτείται», πρόσθεσε η δρα 'Ανα Πιλάρ Μπερτράν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μερικές φορές οι νεαροί γιατροί γίνονται ειδικοί στις καισαρικές και έτσι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους να βοηθήσουν σε ένα φυσικό τοκετό.

Πηγή: topontiki.gr

Μη σας πιάσει η γρίπη ανοχύρωτους

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-10-2018 11:16:30 am | από nskarmoutsos

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού με στόχο να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού στα νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Οι ειδικοί όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος κάνουν έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να μην ξεχνούν το… ετήσιο ραντεβού με τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, υπενθυμίζοντας ότι οι επιπλοκές τις γρίπης είναι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρές, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρότι οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή έστω τον Νοέμβριο, προσθέτουν ότι εκείνοι που το αμέλησαν μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά την περυσινή περίοδο εποχικής γρίπης (2017-2018) είχαν καταγραφεί 111 σοβαρά, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 107 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας των επιπλοκών που εμφάνισαν.

Ειδικότερα, βαριά συμπτωματολογία παρουσίασαν 68 άνδρες και 39 γυναίκες με εύρος ηλικιών από 1 έως και 93 έτη και μέση ηλικία 57,2 έτη. Από τα 107 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα μόλις τα 14 (13%). Σημειώνεται δε, ότι τα 78 (72,9%) από τα 107 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα

υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 42 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 38 αφορούσαν κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι από αυτούς που κατέληξαν μόλις έξι ήταν εμβολιασμένοι, παρότι οι οκτώ στους δέκα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Ειδικότερα την περυσινή περίοδο γρίπης το 24,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία σήκωσαν το μανίκι τους για να υποβληθούν σε αντιγριπικό εμβολιασμό, με το ποσοστό σχεδόν να διπλασιάζεται στα Κέντρα Υγείας (40,2%).

Υπό τα δεδομένα αυτά το υπουργείο Υγείας εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα εμβολιαστικά μέτρα ώστε να προστατευθούν από πιθανή νόσηση και σοβαρές επιπλοκές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευθεί αντιγριπικά εμβόλια.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας συνιστά να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δε, δίδεται και στους επαγγελματίες υγείας, σε μία προσπάθεια να υπενθυμίσουν τις σοβαρές… επιπλοκές που προκαλεί η εμβολιαστική αντίστασή τους, τόσο στους ίδιους όσο και στους ασθενείς.

Οδηγίες για τα παιδιά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα μωρά έξι μηνών και άνω και τα παιδιά θα πρέπει ετησίως να εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύουν τους γονείς να κλείσουν ραντεβού με τον παιδίατρο στα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα.

Και αυτό διότι όπως υπογραμμίζεται στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νοσηρότητας στο παιδί καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Σε ό,τι αφορά τη δοσολογία, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διευκρινίζει ότι ο αριθμός των δόσεων του αντιγριπικού εμβολίου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το ιστορικό ανοσοποίησής του.

Για τα παιδιά έξι μηνών έως οκτώ ετών χρειάζονται δύο δόσεις την πρώτη φορά που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ τα παιδιά εννέα ετών και άνω χρειάζονται μόνο μία δόση, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και για τα παιδιά με αλλεργία στο αβγό, με τους επιστήμονες να επιμένουν ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης με τις ίδιες προφυλάξεις που λαμβάνονται για κάθε άλλο εμβόλιο. Οι έγκυοι επίσης ωφελούνται κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο, ανεξαρτήτως του τριμήνου κύησης που διανύουν.

«Ο ιός της γρίπης είναι συχνός και απρόβλεπτος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιή παιδιά» σημειώνει ο Dr. Flor Munoz, της Επιτροπής Μολυσματικών Νόσων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ο ίδιος προσθέτει δε ότι η ανοσοποίηση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας του παιδιού λόγω γρίπης.

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει έκκληση και στο υγειονομικό προσωπικό να λάβει μέτρα προφύλαξης: «Ολο το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να λαμβάνει ετήσιο εμβόλιο εποχικής γρίπης, καθώς αποτελεί κρίσιμο βήμα στην πρόληψη της νόσου. Τα αντι-ιικά φάρμακα είναι σημαντικά στη θεραπεία και στον έλεγχο της γρίπης, αλλά δεν υποκαθιστούν τον εμβολιασμό» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: tovima.gr

Ο ελληνικός πληθυσμός δεν γνωρίζει τι είναι τα ρευματικά νοσήματα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-10-2018 11:05:38 am | από nskarmoutsos

Τη σημαντική έλλειψη στην ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα, διαπιστώνει έρευνα κοινού που υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν» σε συνεργασία με την εταιρεία «Health Marketing», στο πλαίσιο της συμμετοχής της ομοσπονδίας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα ένας στους δύο  Έλληνες δε γνωρίζει τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών, ενώ πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης των εν λόγω νοσημάτων. Επίσης παρατηρείται έντονη σύγχυση στην κατανόηση του όρου «Ρευματοπάθεια», αφού το 55% του πληθυσμού δε γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση. 

Στην έρευνα που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, επισκέπτες της ΔΕΘ. Σκοπός της ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά  τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αφορούν. 

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που έχει οριστεί για σήμερα, 12 Οκτωβρίου.

Λάθος η επιλογή της Ιατρικής ειδικότητας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 54%  των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για  χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα. Για την ακρίβεια, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ένα 4% δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.

Λανθασμένη είναι και η εντύπωση που υπάρχει αναφορικά με την ηλικία στην οποία ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο ρευματικό νόσημα. Μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.

Υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τα Ρευματικά νοσήματα;

Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες είναι ενημερωμένοι πως τα ρευματικά νοσήματα δεν είναι σπάνια, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

• Το 60% γνωρίζει πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων καταστέλλονται.

• 8 στους 10 γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, εάν κάποιος ασθενής με ρευματικά νοσήματα δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα.

• Το 60% γνωρίζει πως ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή

• Το 57% γνωρίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα

Η μοναδική πρόληψη για τα Ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως έχει καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων(EULAR), «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα με τον κατάλληλο γιατρό!», μας προτρέπει να μην αμελούμε τα συμπτώματα και να ακούμε το σώμα μας.   

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα κοινού που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ακριβώς τις γνώσεις του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα και βάσει αυτών θα σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας, με σκοπό να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός για τα νοσήματα αυτά.»

Τα παραπάνω επισήμανε η Προέδρος της ΡευΜΑζήν,  κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα καθιστά σημαντικότερη την ενεργοποίηση τόσο των συλλόγων ασθενών όσο και της πολιτείας για την διάχυση της έγκυρης πληροφορίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για τις πολύτεκνες οικογένειες

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 12-10-2018 10:31:27 am | από nskarmoutsos

Οι οικογένειες με πολλά παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της οικογένειας, τόσο περισσότερο μειωμένη είναι η πιθανότητα καρκίνου στις γυναίκες και στους άνδρες, ιδίως στους δεύτερους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Cancer", ανέλυσαν στοιχεία για 178 χώρες και βρήκαν ότι η συχνότητα διαφόρων ειδών καρκίνου αυξάνεται, όταν είναι το μικρό το μέγεθος της οικογένειας.

Η σχέση οικογενειακού μεγέθους και καρκίνου είναι ανεξάρτητη από το οικογενειακό εισόδημα, από τον τόπο διαμονής ή από την ηλικία. Μάλιστα, φαίνεται να δρα προστατευτικά όχι μόνο το μέγεθος της πυρηνικής οικογένειας (γονείς και παιδιά), αλλά και της διευρυμένης, δηλαδή ο αριθμός των άλλων μελών της οικογένειας.

Η μείωση του κινδύνου στις πολύτεκνες οικογένειες είναι πιο αισθητή σε μερικούς καρκίνους: εγκεφάλου, πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στομάχου, μαστού, ωοθηκών, μήτρας, παχέος εντέρου και μελανώματος.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες φορές έχει γεννήσει μια γυναίκα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τους άνδρες (πατέρες), κάτι που αφορά καρκίνους που δεν σχετίζονται με τη γέννα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, παρόλο που η οικογενειακή ζωή είναι πηγή στρες με διάφορους τρόπους, παράλληλα δημιουργεί ένα ευνοϊκό συναισθηματικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχοσωματική υγεία, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες - και στον καρκίνο.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις