Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το φρούτο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-07-2017 09:43:55 am | από nskarmoutsos

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτος συχνότερος στους άνδρες.

Εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών έδειξαν ότι συστατικά που περιέχονται σε ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο επίκουρος καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Τζάιραμ Βαναμαλα, και οι συνεργάτες του χώρισαν 52 ποντίκια με καρκίνο παχέος εντέρου σε τρεις ομάδες, περιλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου και των ομάδων που σιτίστηκαν είτε με συστατικά από σταφύλια ή την αντιφλεγμονώδη ουσία sulindac.

Η συχνότητα των όγκων κατεστάλη κατά 50% στα ποντίκια που κατανάλωσαν συστατικών σταφυλιών μόνο, ποσοστό όμοιο με αυτό της ομάδας που πήρε sulindac, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μειώνει σημαντικά τον αριθμό των καρκινικών όγκων στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε ο Δρ Βαναμαλα, «η ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στα κουκούτσια και το φλοιό των σταφυλιών μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπείες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης και εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού είναι πολύ αποτελεσματικός στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Και το καλύτερο είναι ότι ο συνδυασμός αυτός δεν είναι τοξικός για τα υγιή κύτταρα».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν χορήγησαν ξεχωριστά σε μικρές δόσεις ρεσβερατρόλη και εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην καταστολή των καρκινικών βλαστοκυττάρων, εν αντιθέσει με τη συνδυαστική χορήγησή τους.

«Η συνδυαστική δράση των δύο, όμως, μας δίνει στοιχεία για το γιατί οι κυτταρικές καλλιέργειες που εκτέθηκαν σε φυτικά συστατικά είχαν χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου παχέος εντέρου. Μοιάζει πολύ με τη διατροφή με βάση φυτικά συστατικά που κάνουν πολλοί άνθρωποι, κάνοντας καλό στην βακτηριακή βιοποικιλότητά τους, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων», συμπληρώνει ο Δρ Βαναμαλα.

Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί αφού πρέπει να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός πίσω από τις αντικαρκινικές ιδιότητες του εκχυλίσματος σταφυλιού, καθώς και άλλων φρούτων και λαχανικών.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Complementary and Alternative Medicine.

Πηγή: onmed.gr

Προστατεύει και από το διαβήτη το ελαιόλαδο;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 15-08-2018 10:07:52 am | από nskarmoutsos

Το ελαιόλαδο εδώ και αιώνες έχει αναγνωριστεί για τις διατροφικές του ιδιότητες και θεωρείτο «ελιξίριο της υγείας και νεότητας» από τους αρχαίους Ελληνες.

Αποτελεί την κύρια πηγή λίπους στη διατροφή των μεσογειακών χωρών, αφού στην πραγματικότητα είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Για το λόγο αυτό, η υψηλή περιεκτικότητα της μεσογειακής διατροφής σε λίπος (40% της συνολικής ενέργειας), λόγω του ελαιολάδου, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διακριτικά στοιχεία αυτού του αρχαίου διατροφικού προτύπου.

Δίαιτες υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά οξέα οδηγούν μακροπρόθεσμα σε δυσλειτουργία των λιπιδίων στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη - ενώ η αντικατάστασή τους με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (βασικά συστατικά του ελαιόλαδου) μπορεί να αντιστρέψει αυτές τις δράσεις. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η πρόσληψη των μονοακόρεστων έχει φανεί να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, οι δίαιτες υψηλές σε μονοακόρεστα έχουν αποδειχθεί πολύ καλές στρατηγικές για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και του λιποπρωτεϊνικού προφίλ σε διαβητικούς ασθενείς. Το ολεϊκό οξύ, όπως και άλλα βιοδραστικά συστατικά του ελαιόλαδου -όπως το σκουαλένιο, οι τοκοφερόλες και οι πολυφαινόλες- μπορούν να ασκήσουν θετικές δράσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μια ανάλυση, η οποία συνδύασε δύο προοπτικές μελέτες, έχει φωτίσει την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Οι Nurses' Health Study και Nurses' Health Study ΙΙ βρήκαν ότι, μετά από 22 χρόνια follow-up, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας (>8 γρ.) ελαιόλαδο τη μέρα, συγκριτικά με αυτές που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο, είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 10%.

Οι αντίστοιχες μειώσεις κινδύνου ήταν 5% (μη σημαντική) για το ελαιόλαδο στη σαλάτα και 15% (σημαντική) για το ελαιόλαδο που προστίθεται στο φαγητό ή το ψωμί. Οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι η χρήση ελαιόλαδου (8 γρ./μέρα) αντί για μαργαρίνη, μαγιονέζα ή βούτυρο, σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 5%, 8% και 15% αντίστοιχα. Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης υπογράμμισαν τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου στην πρόληψη του διαβήτη, παρά τη σχετικά μειωμένη πρόσληψη σε σύγκριση με την αντίστοιχη της μεσογειακής διατροφής.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μερικές μελέτες των μεσογειακών χωρών είναι διαθέσιμες, όπως της Ισπανίας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο μία προοπτική μελέτη έχει αναλύσει την ξεχωριστή συσχέτιση του ελαιολάδου ως μοναδικού διατροφικού παράγοντα με τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτή είναι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Seguimiento Universidad de Navarra στην Ισπανία η οποία βασίστηκε σε απόφοιτους του πανεπιστημίου και είχε δείγμα περισσότερους από 20.500 συμμετέχοντες. Ωστόσο, οι συγγραφείς δε βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ελαιολάδου και τα περιστατικά διαβήτη. Το γεγονός αυτό, του μηδενικού αποτελέσματος, ίσως εξηγείται εν μέρει από το μικρό αριθμό του δείγματος.

Οι περισσότερες μελέτες, δυστυχώς, έχουν αναλύσει την κατανάλωση ελαιόλαδου αλλά στο γενικότερο πλαίσιο ενός διατροφικού προτύπου, της μεσογειακής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα της μελέτης EPIC δείχνουν ότι το ελαιόλαδο, ως κύριο συστατικό της μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να είναι υπεύθυνο για την ευεργετική δράση που απαντάται στους συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν υψηλή προσκόλληση στο MedDietScore. Οταν το συνολικό σκορ αναλύθηκε, μία μείωση κοντά στο 10% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες με υψηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μηδενική προσκόλληση. Οταν το σκορ δημιουργήθηκε αποκλείοντας το ελαιόλαδο, η διαφορά ήταν εμφανής, αφού αυτή τη φορά η μείωση ήταν μόλις στο 3% και σημαντική μόνο σε αυτούς που είχαν τη μέγιστη προσκόλληση σε αυτό το υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Ακόμη μία σημαντική μελέτη είναι η PREDIMED, όπου σε μία ανάλυση οι ερευνητές Salas-Salvado et al. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα και κατανάλωναν επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφάνισαν μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 40% κατά τη διάρκεια ενός follow-up περίπου 4 ετών.

Επιπλέον, σε αυτή τη δοκιμή, μετά από τα 5,5 χρόνια του follow-up, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών είχαν 28% σημαντική μείωση για νέα εμφάνιση διαβήτη συγκριτικά με αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη ολική πρόσληψη πολυφαινολών. Ακόμη, ορισμένες υποκατηγορίες πολυφαινολών ήταν αντιστρόφως ανάλογες με τον κίνδυνο διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών (33% μείωση), στιλβενών (43% μείωση), διυδροφλαβονολών (41%) και φλαβονονών (31%).

Και πάλι, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επίδραση μπορεί να μην οφείλεται εξ ολοκλήρου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και σε άλλες πηγές πολυφαινολών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα όσπρια.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Καρκίνος στομάχου: Τα «αθόρυβα» συμπτώματα που περνάμε για περαστικά

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-08-2018 09:29:00 am | από nskarmoutsos

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας όγκος που σχηματίζεται όταν τα κύτταρα του στομάχου σας αναπτύσσονται με μη φυσιολογικό και ανεξέλεγκτο τρόπο.

Καρκίνος του στομάχου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ακριβής αιτία για τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι ακόμα ασαφής. Διάφοροι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί αν:

 • Είστε άνδρας
 • Είστε 55 ετών ή μεγαλύτεροι
 • Καπνίζετε
 • Ακολουθείτε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ή κόκκινα κρέατα
 • Ακολουθείτε μια διατροφή που περιέχει πολύ αλάτι

Εάν δεν ξεκινήσετε εγκαίρως θεραπεία, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ή των οργάνων σας, όπως το ήπαρ.

Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να μην τα αγνοούμε ως “κάτι περαστικό”

Υπάρχουν εννέα πρώιμες ενδείξεις αυτού του τύπου καρκίνου που μπορείτε να προσέχετε, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Αυτές είναι:

 • Συνεχιζόμενη δυσπεψία
 • Τυμπανισμός και συχνό ρέψιμο
 • Καούρα
 • Αίσθημα ότι χορταίνετε πολύ γρήγορα όταν τρώτε
 • Συχνό φούσκωμα μετά το φαγητό
 • Αίσθημα σαν να είστε άρρωστοι συνέχεια
 • Πόνος στο στομάχι, ή στο στήθος
 • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
 • Εμετός (ο εμετός μπορεί να έχει και σημάδια αίματος), αν και αυτό είναι ασυνήθιστο στα πρώιμα στάδια

Όταν ο καρκίνος του στομάχου γίνεται πιο προηγμένος, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αίμα στα κόπρανα, ή πολύ σκούρα κόπρανα
 • Απώλεια της όρεξης
 • Απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Ξηρότητα και πρήξιμο στο στομάχι (που προκαλείται από συσσώρευση υγρού)
 • Αναιμία (μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και χωρίς ανάσα)
 • Κίτρινο δέρμα και λευκά μάτια (ίκτερος)

Καρκίνος του στομάχου: Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει αποτελεσματική θεραπεία

Ο καρκίνος του στομάχου είναι συνήθως ευκολότερο να θεραπευτεί, εάν έχει διαγνωστεί νωρίς.

Το NHS συμβουλεύει: “Ο καρκίνος του στομάχου είναι πολύ πιο κοινός στους ηλικιωμένους, με 90 από τις 100 περιπτώσεις να εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η δυσπεψία είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, είναι απίθανο κάποιος με δυσπεψία που είναι κάτω των 55 ετών να έχει καρκίνο του στομάχου.

Παρόλα αυτά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε δυσπεψία και απώλεια βάρους, αναιμία, ή επίμονο εμετό. Εκείνος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις.

Επίσης, δείτε τον γιατρό σας αν έχετε δυσκολία στην κατάποση. Αυτό δεν είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στον γενικό πληθυσμό και η αιτία πρέπει πάντα να διερευνάται”.

Πηγή: iatropedia

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να κάνει κακό στους πνεύμονες σε βάθος χρόνου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 14-08-2018 08:53:38 am | από nskarmoutsos

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρόλο που είναι πιο ασφαλές από το κανονικό τσιγάρο, ενέχει τους δικούς του κινδύνους και μπορεί να αποδειχθεί πιο επιβλαβές σε βάθος χρόνου από όσο θεωρείται έως τώρα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Οι Βρετανοί επιστήμονες εξέφρασαν «μεγάλες επιφυλάξεις για την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή».

Ο εισπνεόμενος ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, καταστρέφει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό τους πνεύμονες να απαλλαγούν από δυνητικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς και από τις λοιμώξεις. Έτσι, μπορεί να πυροδοτήσει αργότερα στη ζωή παθήσεις όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Προηγούμενες μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στις χημικές ουσίες που περιέχει το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προτού γίνει ατμός, αλλά η νέα μελέτη εστιάζει στον ίδιο τον ατμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή πνευμονολογίας Ντέηβιντ Θίκετ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό "Thorax" (Θώραξ), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται στο εργαστήριο τις επιπτώσεις της άτμισης πάνω σε κύτταρα πνευμόνων που είχαν λάβει από οκτώ μη καπνιστές.

Διαπίστωσαν ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ευνοεί την πρόκληση φλεγμονής και παράλληλα καταστέλλει τη δράση των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο για το καθάρισμα του οργανισμού από βακτήρια, σωματίδια σκόνης, αλλεργιογόνες ουσίες κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ορισμένες επιπτώσεις του ατμού πάνω στον πνευμονικό ιστό μοιάζουν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους πνεύμονες τακτικών καπνιστών και όσων έχουν χρόνιες παθήσεις όπως η ΧΑΠ. Επειδή όμως η νέα μελέτη έγινε σε εργαστηριακές και όχι σε κλινικές συνθήκες, οι βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της άτμισης.

Ο δρ Θίκετ δήλωσε ότι παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό, μπορεί να είναι επιβλαβές σε βάθος χρόνου, καθώς η σχετική έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Όπως είπε, «σε σχέση με τα καρκινογόνα μόρια που περιέχει ο καπνός του κανονικού τσιγάρου, ο ατμός του ηλεκτρονικού σίγουρα περιέχει μικρότερο αριθμό καρκινογόνων ουσιών. Από άποψη κινδύνου για καρκίνο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές, αλλά αν κανείς ατμίζει για 20 ή 30 χρόνια και αυτό μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ, τότε αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να ξέρει ο ατμιστής. Δεν πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επιβλαβή από τα κανονικά, αλλά θα πρέπει να έχουμε ένα επιφυλακτικό σκεπτικισμό για το κατά πόσο είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε».

Δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή διεθνώς απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση. Οι αρχές δημόσιας υγείας της Βρετανίας ωθούν τους καπνιστές να στραφούν σε αυτό ως ασφαλέστερη επιλογή, στις ΗΠΑ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο εθισμού των νέων στη νικοτίνη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ανήσυχος ότι η θέρμανση του υγρού των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τοξικών ουσιών.

Πηγή: kathimerini.gr

Μαγνητισμός για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-08-2018 10:39:24 am | από nskarmoutsos

Ένα τζελ με μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκύπτει από ασθένειες ή τραυματισμούς, δημιούργησαν μηχανικοί του UCLA.

«Μεγάλο μέρος της καθιερωμένης σύγχρονης ιατρικής επικεντρώνεται στη χρήση της φαρμακευτικής για την πρόκληση χημικών ή μοριακών μεταβολών μέσα στο σώμα για την αντιμετώπιση ασθενειών» λέει ο Ντίνο Ντι Κάρλο, καθηγητής βιο-μηχανικής και επικεφαλής ερευνητής στη συγκεκριμένη μελέτη. «Ωστόσο, πρόσφατες εξελίξεις στον έλεγχο δυνάμεων σε μικρές κλίμακες ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα ιδέα- τη χρήση φυσικής δύναμης για την πρόκληση χρήσιμων αλλαγών στο εσωτερικό των κυττάρων. Υπάρχει πολύς δρόμος, αλλά οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως η πορεία προς τα αποκαλούμενα “mechanoceuticals” είναι πολλά υποσχόμενη».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρά μαγνητικά σωματίδια εντός του τζελ για τον έλεγχο κυτταρικών πρωτεϊνών που αντιδρούν σε μηχανική διέγερση, και που ελέγχουν τη ροή συγκεκριμένων ιόντων. Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται στη μεμβράνη του κυττάρου και παίζουν ρόλο στις αισθήσεις της αφής και του πόνου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως, μέσω της εκμετάλλευσης της “ομοιόστασης των νευρωνικών δικτύων”, που είναι η ιδέα της επιστροφής ενός βιολογικού συστήματος σε σταθερή κατάσταση, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσουμε τα σήματα του πόνου στο νευρικό σύστημα» λέει ο Άντι Κα Πινγκ Τάι, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας. «Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους ανακούφισης από τον πόνο».

Για να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο τζελ, άρχισαν με ένα γνωστό πολυμερές, το υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι βιοσυμβατό. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μέσα του μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια και στη συνέχεια «καλλιέργησαν» ένα είδος βασικού νευρωνικού κυττάρου στο τζελ. Στο πλαίσιο εργαστηριακών τεστ χρησιμοποίησαν ένα μαγνητικό πεδίο για να ασκήσουν έλξη στα σωματίδια, που μεταδόθηκε μέσω του τζελ στα κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μηχανικές δυνάμεις που προέκυπταν προκαλούσαν αύξηση στα ιόντα ασβεστίου. Η εισροή ιόντων υποδεικνύει πως οι νευρώνες ανταποκρίνονται στις δυνάμεις. Αυξάνοντας τη δύναμη σταθερά με το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι νευρώνες προσαρμόζονταν στη συνεχή διέγερση μειώνοντας τα σήματα του πόνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέδειξαν πως το μαγνητικό τζελ θα μπορούσε να προσαρμοστεί ανάλογα, μέσω της χρήσης διαφορετικών βιοϋλικών, για θεραπείες καρδιακών και μυϊκών διαταραχών. Αυτού του είδους τα βιοϋλικά επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιστημονικές μελέτες για την εξομοίωση διασείσεων ή άλλων τραυματισμών όπου τα κύτταρα του σώματος επηρεάζονται από εξωτερικές δυνάμεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Νοθευμένα ποτά: Πώς να τα αναγνωρίζετε

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 13-08-2018 10:21:15 am | από nskarmoutsos

Η παραγωγή και κατανάλωση νοθευμένων ποτών είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένη και θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία.

Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι 17 τουρίστες από τη Βρετανία δηλητηριάστηκαν από νοθευμένα ποτά στη Ζάκυνθο.

Η παραγωγή νοθευμένων ποτών είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένη και θέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία. Τα νοθευμένα ποτά παράγονται από φθηνά χημικά ακατάλληλα για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware, τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη).

Η αιθανόλη είναι μία αλκοόλη ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ωστόσο τα νοθευμένα ποτά παράγονται από άλλες, φθηνές αλκοόλες ή από άλλου είδους χημικά.

Συχνά, λ.χ, χρησιμοποιούνται σε αυτά χημικά που προορίζονται για υγρά καθαρισμού ή για τα αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια. Μπορεί επίσης να παραχθούν από χημικά που προορίζονται για τα καθαριστικά του παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν μεθανόλη και ισοπροπανόλη, που κανονικά προστίθενται στα αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα», λέει ο επιστημονικός σύμβουλος του Drinkaware Dr. Paul Wallace.

Οι κίνδυνοι

Η κατανάλωση ποτών με τέτοιου είδους χημικά και αλκοόλες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, προσθέτει. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

* Ναυτία και άμετος

* Πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος

* Προβλήματα στους νεφρούς ή το ήπαρ

* Κώμα

Ειδικά η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νοθευμένης βότκας, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

«Ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει πάση θυσία την κατανάλωση νοθευμένων ποτών», τονίζει ο δρ Ουάλλας. «Δεν μπορεί να ξέρει τι περιέχουν, ούτε πόσο “δυνατά” είναι».

Τι να προσέχετε

Για να προστατευθείτε, ο οργανισμός Drinkaware παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Να αγοράζετε οινοπνευματώδη ποτά για το σπίτι μόνο από αξιόπιστα καταστήματα (π.χ. σούπερ μάρκετ, κάβες)

* Να αποφεύγετε τα υπερβολικά φθηνά ποτά. Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανώς υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν η προσφορά γίνεται από μη αξιόπιστες πηγές (π.χ. πλανόδιοι πωλητές). Το ίδιο και όταν το φθηνό «ποτό» δεν βρίσκεται σε κοινή θέα σε ένα κατάστημα, αλλά προσφέρεται «ειδικά» σε εσάς.

* Προσέξτε τις ετικέτες. Πιο ασφαλείς είναι όσοι πίνουν μία συγκεκριμένη μάρκα ποτού, την ετικέτα της οποίας έχουν σχεδόν απομνημονεύσει (σε υφή και σε ό,τι αναγράφει). Μία άλλη επιλογή είναι να εξετάζετε την ποιότητα της ετικέτας του μπουκαλιού. Αν το χαρτί είναι φτωχής ποιότητας, φθαρμένο ή/και υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, ζητήστε να σας σερβίρουν από άλλο.

* Στα μπαρ, να αποφεύγετε να πίνετε ποτά από ανοιγμένα μπουκάλια και να ζητάτε να σας σερβίρουν από σφραγισμένο μπουκάλι. Ωστόσο πρώτα να το ελέγχετε: αν δεν είναι σφραγισμένο ή η σφραγίδα είναι φθαρμένη, μην πιείτε.

* Κατεβάστε στο κινητό σας εφαρμογή (app) που σκανάρει τους γραμμωτούς κώδικες (barcodes). Σκανάρετε τον κωδικό του μπουκαλιού για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στο ποτό που αναγράφεται.

* Μην πίνετε μάρκες ποτών τις οποίες δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας.

* Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια» ούτε αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά είναι συχνά στη νοθευμένη βότκα.

* Να μυρίζετε πρώτα το ποτό σας. Αν έχει περίεργη μυρωδιά, μην το πιείτε. Ιδιαίτερα ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού νυχιών ή του ξεβαφτικού νυχιών.

Πηγή: iatropedia

Βραχιόλι για ασφαλή ηλιοθεραπεία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 11-08-2012 12:07:20 am | από nskarmoutsos

Κίτρινο χρώμα για την ασφάλεια, ροζ για τον κίνδυνο

Ασφαλή έκθεση στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο υπόσχεται ένα «έξυπνο» βραχιόλι μιας χρήσης που ανέπτυξαν σουηδοί επιστήμονες.

Το εύχρηστο αξεσουάρ μετρά την υπεριώδη ακτινοβολία και ανάλογα με τα επίπεδα που καταγράφει αλλάζει χρώμα ειδοποιώντας τον κάτοχό του για το πότε μπορεί να εκτεθεί με ασφάλεια στον ήλιο. Όταν η ακτινοβολία UV βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα το βραχιόλι είναι κίτρινο, ενώ όταν εκείνη σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα το βραχιόλι γίνεται ροζ.

«Μετρώντας» τον ήλιο

Πίσω από την αλλαγή του χρώματος κρύβεται ένας παράγοντας απελευθέρωσης οξέων ο οποίος μετρά την ακτινοβολία και μια βαφή που αντιδρά στα επίπεδα του pH. Ο παράγοντας αποσυντίθεται χάρη στο ηλιακό φως, οδηγώντας στην γρήγορα αλλαγή του χρώματος του βραχιολιού.

Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία Intellego Technologies, το βραχιόλι ηλιοθεραπείας πρόκειται να διατεθεί στην αγορά σε διαφορετικούς τύπους, ώστε να καλύπτει όλες τις κατηγορίες δέρματος. Για παράδειγμα, το βραχιόλι που προορίζεται για κάποιον με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα θα αλλάζει χρώμα ταχύτερα από ότι το βραχιόλι ενός μελαχρινού ατόμου.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας μάλιστα, η τιμή του καλοκαιρινού hi-tech αξεσουάρ προστασίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσιτή καθώς θα πρόκειται ένα βραχιόλι μιας χρήσης.

Πηγή: tovima.gr

Σταφύλια: Το όπλο κατά της κυτταρίτιδας

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 07-08-2013 12:07:50 am | από nskarmoutsos

Σταφύλια! Ήρθε ο καιρός τους. Αποτοξινώνουν τον οργανισμό και συνωμοτούν κατά της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, ακονίζουν το μυαλό σας...

Το ygeiaonline.gr σας προτείνει να το βάλετε στη διατροφή σας για να έχετε...
Ενέργεια: Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά αν είσαι fan της ξανθιάς σταφίδας. Αυτό βέβαια οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων που περιέχει. Και φυσικά σάκχαρα σημαίνουν ενέργεια και αντοχή.
Τώρα λοιπόν που θα το βρεις φρέσκο στον πάγκο με τα φρούτα, φρόντισε να το βάλεις στο καλάθι σου και θα έχεις ένα φυσικό τονωτικό όποτε το χρειαστείς. "Τόσο το σταφύλι, όσο και τα παράγωγά του προσφέρουν κάλυψη ενέργειας στον οργανισμό ώστε να καλύψει τις όποιες εργασίες επιθυμεί" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.
Για να διώξετε τις τοξίνες: Το σταφύλι έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαδικασία της διούρησης. Κι όσο περισσότερες φορές πηγαίνεις στην τουαλέτα, τόσο πιο πολλές τοξίνες και βλαβερές ουσίες αποβάλλεις από τον οργανισμό σου.
Για να πιάσει τόπο η δίαιτά σας: Είναι το μυστικό για την ιδανική συντήρηση μετά τη δίαιτα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που θα δώσει την ευκαιρία στον οργανισμό σου να διατηρήσει το βάρος του σταθερό. Πολύ απλά, όταν δεν το παρακάνεις βέβαια με τις λιπαρές λιχουδιές, το σταφύλι αποτρέπει την κατακράτηση υγρών και έτσι σταθεροποιεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Για να διώξετε την κυτταρίτιδα: Το σταφύλι μειώνει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Γνωρίζεις ήδη πολύ καλά πως μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Το σταφύλι θα εντοπίσει τα σημεία της κατακράτησης και θα αποβάλει υγρά και άλατα λειαίνοντας τα "προβληματικά" σημεία.
Για να έχετε ωραία μαλλιά: Προσφέρει μια υγιή λάμψη στο δέρμα, αποβάλλοντας τα άλατα με τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει το "δομικό" υλικό για να χτίσεις σφριγηλή και φωτεινή επιδερμίδα.

Τα ψέματα κάνουν κακό στην υγεία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 07-08-2012 05:50:53 pm | από nskarmoutsos

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, δεν είναι μας κάνουν κακό μόνο τα σοβαρά ψέματα, αλλά και τα μικρά «αθώα», που οι περισσότεροι άνθρωποι λέμε.

Σύμφωνα με την μελέτη όμως, όταν το άτομο καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, απολαμβάνει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου «Notre Dame», με επικεφαλής την Δρ Ανίτα Κέλι μελέτησαν επί δέκα εβδομάδες 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών.

Από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να σταματήσουν να λένε ψέματα για όσο θα διαρκούσε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψέματα (ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα).

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους.

Από το παραπάνω πείραμα προέκυψε η διαπίστωση πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας.

Αναλυτικότερα όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν περίπου τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα, όπως ένταση και αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα όπως πονοκέφαλος κ.α.

Στο τέλος του πειράματος, όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, δήλωναν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία.

Πηγή: lifo.gr

Καντιντίαση από βρεγμένο μαγιό το καλοκαίρι: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 05-08-2018 09:40:24 am | από nskarmoutsos

Το βρεγμένο μαγιό, που παραμένει πολλές ώρες πάνω το σώμα αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση.

Και αυτό γιατί καραδοκεί η καντιντίαση, μια μυκητιασική λοίμωξη που συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, τον λαιμό και το στόμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας η λοίμωξη επηρεάζει το ίδιο εύκολα άντρες και γυναίκες. Όμως για τις γυναίκες ενέχει περισσότερους κινδύνους, καθώς η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητη από εκείνη των αντρών.

Η καντιντίαση προκαλείται από την υπερανάπτυξη ενός τύπου μύκητα που ανήκει στην οικογένεια «Candida” και συνήθως πρόκειται για το είδος «Candida albicans».

Συμπτώματα

Στις γυναίκες:

–Έντονος κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή του κόλπου

–Πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου

-Λευκό, παχύρευστο κολπικό έκκριμα (υγρό από τον κόλπο)

-Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Στους άντρες:

–Κόκκινα εξανθήματα στα ανδρικά γενετικά όργανα

-Κνησμός ή κάψιμο στην άκρη του πέους

Τι να προσέχετε

Καλό είναι να μη μένετε πολλή ώρα με το βρεγμένο μαγιό επάνω σας. Η υγρασία και η θερμοκρασία που αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με μικροοργανισμούς από το θαλασσινό νερό συνιστούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.

Προσπαθήστε να σκουπίζεστε καλά και να αλλάζετε σε στεγνά και καθαρά εσώρουχα πριν καν φύγετε από την παραλία και ξεκινήσετε την επιστροφή προς το σπίτι.

Πηγή: healthreport.gr

Προηγούμενες αναρτήσεις