Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Τα πλαστά φάρμακα έχουν κατακλύσει και τα φαρμακεία

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-10-2017 11:13:19 am | από nskarmoutsos

Μάστιγα αποτελεί η παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω του διαδικτύου όχι μόνο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμη και στη χώρα μας, προειδοποίησε ο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ), Αρτούρος Ισσέγιεκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Η Ευρώπη θωρακίζεται» στο 17ο συνέδριο-έκθεση PHARMA point, στην Θεσσαλονίκη.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πλαστά φάρμακα βρίσκουν τρόπο και καταλήγουν ακόμη και στα φαρμακεία και πωλούνται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, πρόκειται για τα λεγόμενα «life saving drugs», δηλαδή φάρμακα για καρκίνο, καρδιοπάθειες, γαστρεντερικό κ.λπ.

«Τα πλαστά φάρμακα που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω διαδικτύου δεν έχουν δραστικά συστατικά σε ποσοστό 60%, ενώ έχουν λανθασμένες ποσότητες δραστικών συστατικών σε ποσοστό 17%, λανθασμένα συστατικά σε ποσοστό 16% και εάν είμαστε τυχεροί σωστά συστατικά σε ποσοστό μόλις 7%», τόνισε ο κ. Ισσέγιεκ και πρόσθεσε ότι «το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από ιστοσελίδες που αποκρύπτουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι πλαστά. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει το κοινό τον κίνδυνο στον οποίο βάζει τον εαυτό του αγοράζοντας φάρμακα από μη εγκεκριμένες πηγές». 

Σύμφωνα με τον κ. Ισσέγιεκ, οι λαθρέμποροι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στο χώρο του φαρμάκου δεδομένου ότι η συνολική κατανάλωση φαρμάκων στην Ευρώπη αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ.

Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό κόστος από την παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων αναλογεί κατά μέσο όρο στο 4,4% των συνολικών πωλήσεων, το οποίο μεταφράζεται σε 10,2 δισ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για σημαντική απώλεια εσόδων της βιομηχανίας και των χονδρεμπόρων, καθώς τα χρήματα αυτά καταλήγουν στις τσέπες των λαθρεμπόρων.

Το ποσοστό αυτό διαφέρει μεταξύ των χωρών, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τελωνεία και επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων φαρμάκων, εκτοξεύεται στο 12% για την Ελλάδα και στο 10% για την Κύπρο. Αντιθέτως σε χώρες όπου λαμβάνονται μέτρα πάταξης του φαινομένου, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,3% και 1% αντίστοιχα.

Το ανησυχητικό είναι ότι τα πλαστά φάρμακα αυτά δεν είναι μόνον για τη στυτική δυσλειτουργία, την αλωπεκία ή την παχυσαρκία, αλλά προορίζονται για σοβαρές ασθένειες, όπως η ελονοσία και φυματίωση, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο -ακόμη και για έναν επαγγελματία- να ξεχωρίσει μόνο από τη συσκευασία πότε ένα φάρμακο είναι πλαστό.

«Στην Ευρώπη υπάρχει ο Κανονισμός DR 2016/61 που ενημερώνει τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ένα σύστημα αποθετηρίων σε εθνικό επίπεδο, όπου θα φυλάσσεται μια βάση δεδομένων με όλους τους σειριακούς αριθμούς των κουτιών των φαρμάκων που διατίθενται στο κοινό. Έτσι ο φαρμακοποιός θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή εάν ένα φάρμακο είναι πλαστό ή όχι. Επίσης, προβλέπει την εφαρμογή ενός μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίζει τη διαδικασία επαλήθευσης και απενεργοποίησης του σειριακού κωδικού των φαρμάκων από το αποθετήριο μετά τη διάθεσή τους. Όλα τα εθνικά αποθετήρια θα είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό που θα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ένα μέρος του στην Γερμανία και ένα στην Ιρλανδία). Οπότε είναι μια δικλείδα ασφαλείας που αφορά όλη την Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Ισσέγιεκ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός αφορά αποκλειστικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προβλέπει την ύπαρξη μηχανισμού εντοπισμού παραποίησης στις συσκευασίες φαρμάκων κι έναν μοναδικό δισδιάστατο κωδικό αναγνώρισης στις συσκευασίες των φαρμάκων.

Η ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού είναι η 9η Φεβρουαρίου 2019, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν εξασφαλίσει αναβολή εφαρμογής για 6 χρόνια από την ημερομηνία αυτή. 

Σύμφωνα με τον κ. Ισσέγιεκ, οι βασικές χώρες παραγωγής φαρμάκων στην ΕΕ είναι η Γερμανία με κέρδη 41 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 25 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 20 δισ. ευρώ. Συνεπώς, όχι μόνο οι χώρες αυτές, αλλά όλη η Ευρώπη ενοχλείται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο χώρο πώλησης των φαρμάκων, διότι αυτό σημαίνει και απώλεια χρημάτων.

Είναι λογικό, λοιπόν, να επιχειρεί να θέσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για να παρεμποδίσει όσο είναι δυνατόν το παρεμπόριο φαρμάκων.

«Το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει ότι οι σχετικοί νόμιμοι ιστότοποι θα φέρουν ένα κοινό λογότυπο, το οποίο θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να μπορεί εύκολα το κοινό να διαπιστώσει ότι συνδέεται με εγκεκριμένο φαρμακείο. Όλα τα εγκεκριμένα διαδικτυακά φαρμακεία θα συνδέονται με έναν κεντρικό ιστότοπο του εκάστοτε κράτους-μέλους. Στον κεντρικό αυτό ιστότοπο θα υπάρχει κατάλογος με όλα τα διαδικτυακά φαρμακεία. Οι διαφορετικοί εθνικοί ιστότοποι θα συνδέονται με έναν ευρωπαϊκό ιστότοπο. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η αγορά φαρμάκων μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, παρά το ότι τα μέτρα αυτά επιτυγχάνουν ένα επίπεδο ασφάλειας, οι λαθρέμποροι βρίσκουν τρόπους να παραβιάσουν ακόμη και το λογότυπο ασφαλείας, το οποίο εφαρμόζεται από το 2015», επισήμανε ο κ. Ισσέγιεκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ισσέγιεκ, όταν ένας πολίτης θέλει να αγοράσει ένα φάρμακο μέσω διαδικτύου, πρέπει προηγουμένως να αναζητήσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

- Είναι φάρμακο συνταγής και μπορείς να το αγοράσεις χωρίς συνταγή;

- Έχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή από άλλες αρμόδιες αρχές;

- Διαθέτει εγγεγραμμένο φαρμακοποιό για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας;

- Είναι καταχωρημένη η διεύθυνση URL (Uniform Resource Locator) της ιστοσελίδας στη χώρα σας; (ελέγξτε στο www.whois.net)

- Πόσες ιστοσελίδες ανήκουν σε κάθε καταχωρηθέντα; (ελέγξτε στο www.reversewhois.com)

- Υπάρχει τηλεφωνικός αριθμός που μπορείτε να καλέσετε για να πραγματοποιήσετε την παραγγελία σας; Αν ναι, λειτουργεί;

- Η ιστοσελίδα προσφέρει «εκπτώσεις», «πακέτα δειγμάτων», «νέες θεραπείες» ή «εκπληκτικά αποτελέσματα»;

- Η ιστοσελίδα προσφέρει «ηλεκτρονική διαβούλευση»; Αν ναι, να είστε πολύ προσεχτικοί (συνήθως είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων).

Πηγή: in.gr

Καφέ-Αμάν

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 20-10-2012 12:06:35 am | Αναδημοσίευση 05-01-2013 | από nskarmoutsos

Το Καφέ-Αμάν (όνομα που πιθανώς να προήλθε ίσως από το τούρκικο Μάνι Καβέσι), ήταν είδος λαϊκού καφενείου της προπολεμικής Ελλάδας μέσα στο οποίο δύο ή τρεις τραγουδιστές, οι επονομαζόμενοι αμανετζήδες, αυτοσχεδίαζαν λέγοντας στίχους, συχνά στη μορφή του διαλόγου μεταξύ τους, πάντα σε ελεύθερο ρυθμό και μελωδία. Χαρακτηριστικό ήταν το επαναλαμβανόμενο επιφώνημα "αμάν, αμάν" που προσπαθούσαν με αυτό οι τραγουδιστές να κερδίσουν χρόνο για ν`αυτοσχεδιάσουν καινούργιους στίχους. Άλλη συνώνυμη ονομασία τέτοιου τύπου καφενείου ήταν και το Καφέ Σαντούρ, που ήταν συνηθέστερη στη Μικρά Ασία, και κυρίως στη Σμύρνη. Τα δε τραγούδια που άδονταν σ΄ αυτά λέγονταν αμανέδες ή μανέδες ή αμάνι.

Από τις παλιότερες μορφές αυτών των τραγουδιών ο αμανές, όπως το έλεγαν οι Ελληνες, ή "μανές", κατά τους Τούρκους, οι "αμάνι" κατά τους Μικρασιάτες, ήταν ακριβώς αυτό το ημι-αυτοσχέδιο τραγούδι που χαρακτηριζόταν από τη διασπορά ανάμεσα στους στίχους μεγάλων μελισμάτων πάνω στη λέξη αμάν και που ως επί το πλείστον ήταν καταθλιπτικού περιεχομένου.

Σε αντιδιαστολή αυτού του τύπου των καφενείων της παλιάς Αθήνας ήταν τα γνωστά πολυτελείας καφενεία Καφέ-Σαντάν όπου ακόμη και μικροί θίασοι παρουσίαζαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τελικά τα Καφέ Αμάν έπαψαν να υφίστανται μετά από ειδική απαγορευτική διάταξη του καθεστώτος του Μεταξά το 1937 με την οποία και απαγορεύθηκαν οι αμανέδες, σε δημόσιους χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια θεωρούμενοι (εσφαλμένα) ως καθαρό τουρκικό είδος.

Ένα από τα ωραία χαρακτηριστικά λαϊκά τραγούδια που αναφέρονται στα Καφέ αμάν είναι και οι στίχοι του ακόλουθου τραγουδιού που πρωτoακούσθηκε στην Αμερική για κάποιον πλούσιο πλέον μετανάστη σε στοίχους και μουσική του Δημοσθ. Ζάττα με έντονη μίξη δημοτικού τραγουδιού σε ανατολίτικο μοτίβο και που φέρεται να πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Ιωαννίδης:

Πηγή: el.wikipedia.org

Η ζωή συνεχίζεται

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 18-10-2017 09:22:02 am | από nskarmoutsos

Ένα -μόλις τεσσάρων ημερών- προσφυγόπουλο Ροχίνγκια που πέρασε τα σύνορα Μιανμάρ- Μπαγκλαντές μία μέρα πριν, περιμένει με τη μητέρα του να λάβει άδεια από τον στρατό του Μπαγκλαντές προκειμένου να συνεχίσει το δρόμο του προς τον καταυλισμό προσφύγων, στην περιοχή του Palang Khali.

Πηγή: naftemporiki.gr

Το 2020 τα άτομα άνω των 60 ετών παγκοσμίως θα υπερτερούν των παιδιών κάτω των 5 ετών

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 18-10-2017 09:15:47 am | από nskarmoutsos

Το ¼ του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών προσβάλλεται από μυοσκελετικές παθήσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση 120.000.000 άτομα πάσχουν από αυτές, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 3.000.000 πάσχοντες. Να σημειωθεί ότι πάνω από 200.000 πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες ενώ, 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνια ρευματική πάθηση. Αυτά τόνισε στο Σεμινάριο για το “Αgeing”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φθινοπωρινού Επιστημονικού Συμποσίου της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2017, στην Πορταριά Πηλίου ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας.

Καθώς μεγαλώνουμε, εμφανίζονται ή επιδεινώνονται διάφορες ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία, όπως ανέφερε ο κ. Τρόντζας. Ενώ, οι αλλαγές που επέρχονται στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στον μεταβολισμό, στα εσωτερικά όργανα, στη σεξουαλική ζωή, στη φυσική και πνευματική λειτουργικότητα και συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης χαρακτηρίζονται με τον όρο “Αgeing”.

Τι σημαίνει όμως “Αgeing”;

Σύμφωνα με τον γιατρό, ο όρος αυτός αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας και συμπεριλαμβάνει θεματικούς τομείς όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η γήρανση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστά το “Αgeing” ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μεταξύ 2015 και 2050 το ποσοστό των ανθρώπων πάνω από 60 ετών θα διπλασιαστεί από 12% σε 24%. Το 2020, τα άτομα άνω των 60 ετών θα είναι περισσότερα από τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Το 2050 το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Να γερνάμε καλά με υγεία και ευεξία

Με έναυσμα τα στοιχεία αυτά, η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης (2017 – 2022) για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

Οι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίως πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

Γιατί γερνάμε;

Μέσα από το σχέδιο δράσης που επιχειρεί η ΕΠΕΜΥ θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

• Τι είναι το γήρας;

• Γιατί γερνάμε;

• Γιατί γερνάμε διαφορετικά; Γιατί λίγοι φτάνουν τα 100;

• Υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας;

• Ζούμε περισσότερο και καλύτερα; Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση και την φθορά;

• Σε ποιες κυρίως ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται τα χρόνια νοσήματα;

• Σε ποιες κυρίως ηλικιακές ομάδες συσσωρεύεται η νοσηρότητα και η θνητότητα κάθε διαφορετικής ομάδας χρόνιων νοσημάτων;

• Πώς μεταφέρεται η νοσηρότητα και η λειτουργική ανεπάρκεια κάθε ασθενούς στην επόμενη ηλικιακή φάση;

• Πως μπορεί να προβλεφθεί, να προληφθεί ή/και να επιβραδυνθεί η έκπτωση που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα;

«ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση»

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ διευκρίνισε ότι εκτός από την ιατρική, το “Αgeing” περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η γήρανση καθώς και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας και τις κοινωνικές παροχές.

Ο κ. Τρόντζας τόνισε πως η ΕΠΕΜΥ επενδύει στη διεταιρικότητα, στις συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων,καθώς και στη συνεργασία με τις άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες, τις ενώσεις ασθενών και άλλους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή στις δράσεις για το “Αgeing” είναι ελεύθερη σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα.

Για το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζει εκστρατεία με τίτλο: «ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να περιλάβει δράσεις:

  • Συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης
  • Εκπαίδευσης άλλων επαγγελματιών υγείας
  • Επιδημιολογικής έρευνας
  • Ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού
  • Παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media
  • Συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες
  • Πρωτοβουλίες μαζί με τις ενώσεις/συλλόγους ασθενών
  • Συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία
  • Προτάσεις θεσμικών αλλαγών μέσω της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης

Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας θα δημιουργηθούν κοινές συνεργατικές ομάδες εργασίας, με επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης, έρευνας, ενημέρωσης και θεσμικών αλλαγών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γέννησε αγοράκι επτά κιλών

Κατηγορία Παράξενα | Αναρτήθηκε 17-10-2017 12:07:51 pm | από nskarmoutsos

Έναν μικρό… γίγαντα, βάρους 7,1 κιλών, έφερε στον κόσμο μία γυναίκα από το Βιετνάμ, στην επαρχία Βινχ Πουκ, το Σάββατο.

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τη μητέρα -η οποία ονομάζεται Νγκούγεν Κιμ Λιέν-, ότι το αγοράκι που θα έφερνε στον κόσμο θα ζύγιζε πάνω από πέντε κιλά, ωστόσο και εκείνοι έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας πως το βάρος του τελικώς ξεπερνούσε τα επτά κιλά.

«Όταν ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί μου ζύγιζε 7,1 κιλά, απλά δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τραν Βαν Κουάν, πατέρας του βρέφους που γεννήθηκε με καισαρική.

Αυτό είναι το βαρύτερο μωρό που γεννήθηκε ποτέ στο Βιετνάμ. Μέχρι το Σάββατο, κάτοχος του σχετικού ρεκόρ ήταν ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε το 2008 ζυγίζοντας σχεδόν επτά κιλά.

Ωστόσο το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο έχει καταγραφεί και από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, χρονολογείται από το 1955, όταν μια γυναίκα από τη νότια Ιταλία γέννησε ένα μωρό βάρους 10,2 κιλών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ελληνίδα αστροφυσικός στην ομάδα που ανίχνευσε για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα από τη σύγκρουση άστρων νετρονίων

Κατηγορία Πρόσωπα | Αναρτήθηκε 17-10-2017 12:01:02 pm | από nskarmoutsos

Μια διακεκριμένη Ελληνίδα, επιστήμων της διασποράς, η αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, είχε σημαντική συμβολή στην ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων από τη βίαιη και φωτεινή σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η ανακοίνωση έγινε χθες ταυτόχρονα από επιστήμονες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

 Δεν ήταν τυχαίο ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Ουάσιγκτον η επιστημονική κοινοπραξία LIGO και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, η Β. Καλογερά ήταν μία από τις έξι ειδικούς στο πάνελ, που απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ανέλυσε τη σημασία της ανακάλυψης. Μιας ανακάλυψης που ανοίγει νέους δρόμους στην αστρονομία, καθώς εκτός από τα βαρυτικά κύματα, παράλληλα ανιχνεύθηκε από την ίδια πηγή -τα συγχωνευόμενα άστρα νετρονίων- η ακτινοβολία, ορατή και μη, που γέννησε το κοσμικό φαινόμενο, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό, ώστε στην πορεία «γέννησε» και βαριά χημικά στοιχεία, όπως χρυσό και πλατίνα.

Σύμφωνα με την κ. Καλογερά, την κορυφαία αστροφυσικό στην πολυπληθή ερευνητική ομάδα των δύο ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO στις ΗΠΑ (περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες), «οι συγχωνεύσεις δύο άστρων νετρονίων είχαν προβλεφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ότι μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες ισχυρές εκρήξεις, αλλά αυτή η νέα πολυδιάστατη ανακάλυψη ενώνει για πρώτη φορά δύο κομμάτια-κλειδιά του παζλ».

«Η ανακάλυψή μας» τονίζει «επιβεβαιώνει πολλές θεωρητικές προβλέψεις μας, μεταξύ των οποίων ότι τα ζεύγη των άστρων νετρονίων γεννούν ακτίνες γάμμα, οπτική ακτινοβολία, υπέρυθρη, ακτίνων-Χ και ραδιοκύματα. Ταυτόχρονα, έχουμε πια στις νέες παρατηρήσεις ενδείξεις που αναδεικνύουν νέα μυστήρια, τα οποία θα πρέπει να κατανοήσουμε».

 H κ. Καλογερά, το όνομά της οποίας και των συνεργατών της υπάρχει στις επιστημονικές δημοσιεύσεις που συνοδεύουν τη νέα ανακάλυψη, είναι επικεφαλής της τετραμελούς ομάδας αστρονόμων και αστροφυσικών του Πανεπιστημίου Northwestern που συμμετέχει στο LIGO. Όπως λέει η Ελληνίδα ερευνήτρια, «το πανεπιστήμιό μας έχει παίξει μοναδικό ρόλο στη νέα ανακάλυψη και αυτό δεν αποτελεί καμία υπερβολή». Η ίδια, εκτός από τον τίτλο της «διακεκριμένης καθηγήτριας» Φυσικής και Αστρονομίας, είναι διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) του Northwestern.

 «Αυτός ο συνδυασμός φωτός και βαρυτικών κυμάτων» τονίζει «είναι τελείως καινούριος και πολύ συναρπαστικός - ποτέ δεν είχαμε έως τώρα αυτό το είδος των παρατηρήσεων. Με σήματα βαρυτικών κυμάτων από τρεις ανιχνευτές, δύο στις ΗΠΑ και έναν στην Ιταλία, ήμασταν σε θέση να πούμε στους ηλεκτρομαγνητικούς συναδέλφους μας, οι οποίοι εργάζονται σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε ποιό σημείο του ουρανού να εστιάσουν τα τηλεσκόπιά τους για να βρουν το ζεύγος των άστρων νετρονίων».

Η ελληνίδα αστροφυσικός προσδοκά πολλές ακόμη ανακαλύψεις. Όπως λέει, «θα μπορούσε κάποιος να πει "εντάξει, κάναμε τη δουλειά μας, ας πάμε πια στο σπίτι μας". Όμως, στην πραγματικότητα, αυτή είναι απλώς η αρχή για μας. Όσες περισσότερες πηγές όπως αυτή ανιχνεύουμε, τόσα περισσότερα μπορούμε να μάθουμε. Το σύμπαν δεν σταματά με μια τέτοια σύγκρουση και όλες οι εκρήξεις δεν θα είναι ίδιες. Το ξέρουμε αυτό από τα ζεύγη των μαύρων τρυπών. Έτσι, σκοπεύουμε να ανακαλύψουμε νέα μυστήρια».

Η Β.Καλογερά αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό της το 1997 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και μετά έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Το 2001 έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Northwestern, το 2006 αναπληρώτρια και το 2009 τακτική καθηγήτρια. Είναι συγγραφέας άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων, μεταξύ των οποίων για τα βαρυτικά κύματα. Έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό της και η έρευνά της χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από τη NASA.

Πηγή: topontiki.gr

Ανακαλύφθηκε νέο μοριακό μονοπάτι που ελέγχει τη γήρανση

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 17-10-2017 11:44:01 am | από nskarmoutsos

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα μοριακό μονοπάτι που ελέγχει τη διάρκεια ζωής και την κατάσταση της υγείας των ποντικιών και των νηματωδών σκουληκιών Caenorhabditis elegans, δύο δημοφιλή μοντέλα μελέτης για τον τομέα της Βιολογίας.
«Ανακαλύψαμε ότι αν αυξήσουμε ή μειώσουμε τα επίπεδα μιας οικογένειας πρωτεϊνών, που ονομάζονται KLFs (Kruppel-like transcription factors) μπορούμε να κάνουμε τα σκουλήκια C. elegans να ζήσουν περισσότερο ή λιγότερο. Κι επειδή αυτές οι πρωτεΐνες υπάρχουν επίσης στα θηλαστικά, είναι εντυπωσιακό ότι η μελέτη μας δείχνει πως οι KLFs έχουν παρόμοιες επιδράσεις και στην γήρανση των θηλαστικών», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Νέλσον Χσιεχ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve των ΗΠΑ.
Ο Δρ Χσιεχ και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι τα σκουλήκια C. elegans με περίσσεια των πρωτεϊνών KLFs ζούσαν περισσότερο και με περισσότερη υγεία από άλλα φυσιολογικά σκουλήκια. Επίσης, τα τρωκτικά με περίσσεια επιπέδων αυτών των πρωτεϊνών είχαν μια καθυστερημένη εμφάνιση της δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων που σχετίζεται με τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης.
«Η παρατήρηση ότι τα επίπεδα των KLFs μειώνονται με την ηλικία και πως η διατήρησή τους σε συγκεκριμένο επίπεδο μπορούν να προλάβουν την σχετιζόμενη με την γήρανση απώλεια της αγγειακής λειτουργίας είναι πραγματικά σημαντική, δεδομένου ότι η αγγειακή δυσλειτουργία συντελεί στην εκδήλωση πολλών σημαντικών παθήσεων στην τρίτη ηλικία, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, της καρδιοπάθειας και της άνοιας», εξηγεί ο καθηγητής Μουκες Κ. Τζάιν επίσης μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, μελετώντας βαθύτερα τον ρόλο των πρωτεϊνών KLFs οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι λειτουργούν ελέγχοντας τον μηχανισμό της αυτοφαγίας, μια διαδικασία ανακύκλωσης που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να καθαρίσουν τα «σκουπίδια», δηλαδή φυσικά μοριακά υποπροϊόντα που οικοδομούνται με την πάροδο της ηλικίας ή πρωτεΐνες που δεν λειτουργούν σωστά. Η απώλεια του μηχανισμού της αυτοφαγίας είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι γήρανσης του οργανισμού.
«Καθώς τα κύτταρα γερνάνε, η ικανότητά τους να εκτελούν αυτές τις διεργασίες φθίνουν. Έτσι έχουμε μια συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών που τελικά εμποδίζουν την κυτταρική επιβίωση. Τα σκουλήκια χωρίς πρωτεΐνες KLFs δεν μπορούν να διατηρήσουν τον μηχανισμό της αυτοφαγίας και τελικά πεθαίνουν πρόωρα», εξηγούν οι επιστήμονες.
Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να μελετήσουν σε βάθος τον ακριβή υποκείμενο μηχανισμό της αυτογαγίας στα κύτταρα που αποικίζουν τα αιμοφόρα αγγεία συντελεί στην βελτιωμένη αγγειακή λειτουργία. Μάλιστα, θα αναζητήσουν και στρατηγικές στόχευσης των πρωτεϊνών KLFs στους ανθρώπους.

Πηγή: in.gr

Ενας αφρικανός βασιλιάς ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 17-10-2012 12:08:20 am | Αναδημοσίευση 05-01-2013 | από nskarmoutsos

Ο αφρικανός βασιλιάς Μάνσα Μούσα Α' υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.

Ποια σχέση έχουν ένας σχεδόν άγνωστος βασιλιάς του Μάλι που έζησε τον 14ο αιώνα, ο άνθρωπος που κατασκεύασε στην Αμερική τα πολυκαταστήματα Wal-Mart, ο άντρας που ανακάλυψε τις αγορές μέσω ταχυδρομείου το 1870 και μερικοί ευγενείς που βοήθησαν με την Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας; Ολοι τους φιγουράρουν στη λίστα της ιστοσελίδας Celebrity Net Worth που υπολογίζει τις περιουσίες των πλούσιων και διάσημων με τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους των τελευταίων 1.000 ετών, με περιουσίες που αποτιμώνται συνολικά σε 4,317 τρισεκατομμύρια δολάρια (μετά από αποπληθωρισμό).

Χρησιμοποιώντας πληθωρισμό της τάξης του 2199,6% ετησίως, όπου 100 εκατομμύρια δολάρια το 1913 ισοδυναμούν με 2.299,63 δισεκατομμύρια το 2012, η λίστα περιλαμβάνει μόνο τρεις ζωντανούς, καμία γυναίκα και 14 Αμερικανούς.

Στην κορυφή όλων, βρίσκεται ένας βασιλιάς, ο Μάνσα Μούσα Α', γεννημένος το 1280, κύριος της αυτοκρατορίας του Μάλι η οποία περιλάμβανε τη σύγχρονη Γκάνα, το Τιμπουκτού και το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος φέρεται να είχε προσωπική περιουσία 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν πέθανε, το 1331.

Δεύτερη στη λίστα είναι η βρετανική οικογένεια Ρόθτσιλντ, τα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται και σήμερα στις λίστες των πλουσιότερων του κόσμου, με περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ορυχεία, τράπεζες, διαχείρισης ιδιωτικών στοιχείων, αγροκτηνοτροφία, κρασιά και φιλανθρωπίες.

Στο μεταξύ, ο Τζον Ντ. Ρόκφελερ, τρίτος στη λίστα, είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ, με περιουσία αξίας 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά ποσά, όταν πέθανε το 1937.

Φτωχότερος όλων και τελευταίας της λίστας στην 25η θέση βρίσκεται ο 82χρονος αμερικανός επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος προτού αρχίσει να διαθέτει την περιουσία του φιλανθρωπίες διέθετε «μόλις» 64 δισεκατομμύρια δολάρια.

1. Μάνσα Μούσα Α' - 400 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1280)

Ο Βασιλιάς Μούσα απέκτησε την κολοσσιαία προσωπική του περιουσία χάρη στο γεγονός ότι η χώρα του κάλυπτε περισσότερες από τις μισές ανάγκες ολόκληρου του κόσμου σε αλάτι και χρυσό. Χρησιμοποίησε την προσωπική του περιουσία για να χτίσει μεγαλοπρεπή τζαμιά που στέκουν περήφανα μέχρι σήμερα.

2. Οικογένεια Ρόθτσιλντ - 350 δισ. δολάρια (έτος γέννησης 1744)

Γνωστή και ως Οίκος Ρόθτσιλντ, είναι σήμερα οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Ως ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία γερμανο-εβραϊκής καταγωγής, καθιέρωσαν τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους στα τέλη του 18ου αιώνα. Ολα ξεκίνησαν με τον Μάγιερ Αμσελ Ρόθτσιλντ, ο οποίος ανέπτυξε έναν χρηματοπιστωτικό οίκο και εγκατέστησε καθέναν από τους πέντε γιους και σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο, ως εκπροσώπους του, ξεκινώντας έτσι την ομώνυμη δυναστεία.

3. Τζον Ντ. Ροκφέλερ - 340 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1839)

Ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ και ο πρώτος που συγκέντρωσε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Ροκφέλερ ξεκίνησε την περιουσία από την πετρελαιοβιομηχανία. Πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του ως συνταξιούχος, δημιουργώντας ιδρύματα που συνέβαλαν με απαράμιλλο τρόπο στην εξέλιξη της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

4. Αντριου Κάρνεγκι - 310 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1835)

Ο αμερικανοσκοτσέζος βιομήχανος ηγήθηκε της τεράστιας διεύρυνσης της αμερικανικής χαλυβουργίας στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του όταν πούλησε την Χαλυβουργία Κάρνεγκι στην JP Morgan προς το σημερινό ισοδύναμο των 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειτα αφιερώθηκε στις φιλανθρωπίες, ενώ δώρισε τα τελευταία του 30 εκατομμύρια δολάρια μετά τον θάνατό του.

5. Τσάρος Νικόλας Β' της Ρωσίας - 300 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1868)

Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ κυβέρνησε την Ρωσία ως το 1917, οπότε και δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένεια του, στο πλαίσιο της Κόκκινης Επανάστασης.

6. Μιρ Οσμάν Αλί Χαν - 236 δις. δολάρια (γεννηθείς το 1886)

Ο ηγέτης της Ιμπέραμπαντ πριν η χώρα του καταληφθεί από την Ινδία κατείχε μια προσωπική συλλογή χρυσού αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και κοσμημάτων αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περίφημο διαμάντι του ονόματι «Τζέικομπ», που σήμερα θα άξιζε 95 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιούνταν ως πρες-παπιέ στο γραφείο του, ενώ λέγεται ότι διέθετε περισσότερες από 50 Rolls-Royce.

7. Γουλιέλμος ο Κατακτητής - 229,5 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1028)

Διασημότερος για την εισβολή και την κατάκτηση της Αγγλίας το 1066, πέθανε το 1087 κληροδοτώντας το ισοδύναμο των 229, 5 δισεκατομμυρίων στους γιους του.

8. Μουαμάρ Καντάφι - 200 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1942)

Εχοντας οικειοποιηθεί σημαντικό μέρος του πλούτου της χώρας του, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης διέθετε μόνο 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά η περιουσία του ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολάρια.

9. Χένρι Φορντ - 199 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1863)

Ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ, ο Φορντ κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο που προοριζόταν για την αμερικανική μεσαία τάξη. Η οικογένειά του συνεχίζει να ελέγχει την επιχείρηση.

10. Κορνίλιους Βάντερμπιλτ - 185 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1794)

Είναι ο τρίτος πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ. Πλούτισε μέσω της βιομηχανίας ατμόπλοιων που διέθετε, ενώ αργότερα ανέλαβε την εταιρία σιδηροδρόμων της Νέας Υόρκης και αγόρασε μεγάλα ακίνητα στο Μανχάταν και το Στάτεν Αϊλαντ.

11. Αλαν Ρούφους - 178,65 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1040)

Στρατιωτικός σύντροφος του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στον οποίο μετά κατάκτηση της Αγγλίας δόθηκαν 250,000 εκτάρια γης, σημερινής αξίας 178,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

12. Μπιλ Γκέιτς - 136 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1955)

Ενώ ο Γκέιτς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος ζωντανός με καθαρή περιουσία αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο απόγειό του, το 199, η εταιρείας τεχνολογίας του Microsoft άξιζε 136 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές. Ο Γκέιτς εμφανίζει πλούσιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

13. Γουίλιαμ ντε Βαρέν - 146,13 δις. δολάρια (άγνωστη ημερομηνία γέννησης)

Αγγλος ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης, ο πρώτος κόμης του Σάρεϊ κατείχε όταν πέθανε, το 1088, τεράστιες εκτάσεις στην κατοχή του, γεγονός που του παρέχει και την 13η θέση στους πλουσιότερους της χιλιετίας.

14. Τζον Τζέικομπ Αστορ - 121 δις. δολάρια (γεννηθείς το 1763)

Ο Αστορ έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο πουλώντας γούνες από τον Καναδά στη Νέα Υόρκη και κατέληξε να αγοράσει τεράστια ακίνητα στο Μανχάταν.

15. Ρίτσαρντ Φιτζάλαν - 118,6 δις. δολάρια (γεννηθείς το 1306)

Ο 10ος Κόμης του Αρούντελ απέκτησε την περιουσία του χάρη στα τεράστια αγροτεμάχια που είχε στην κατοχή του όταν πέθανε, το 1376.

16. Τζον του Γκοντ - 110 δις. δολάρια (γεννηθείς το 1340)

Ο τρίτος γιος του άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ', απέκτησε την περιουσία του εξαιτίας του μεγέθους τω εδαφών που είχε στην κατοχή του.

17. Στίβεν Ζιράρ- 105 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1750)

Γαλλικής καταγωγής αμερικανός κροίσος με επενδύσεις στον τραπεζικό και εφοπλιστικό τομέα, έσωσε την αμερικανική κυβέρνηση από την χρεοκοπία κατά τον πόλεμο του 1812, θέτοντας στις υπηρεσίας της μέσω της Τράπεζάς του σχεδόν ολόκληρη την περιουσία. Πέθανε άκληρος και άφησε τα χρήματά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

18. Αλεξάντερ Τέρνι Στιούαρτ - 90 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1803)

Εφτασε από την Ιρλανδία στην Αμερική το 1823 και απέκτησε την περιουσία του εφαρμόζοντας τις αγορές από πολυκαταστήματα μέσω ταχυδρομείου.

19. Χένρι, Δούκας του Λάνκαστερ - 85,1 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1301)

Ο Δούκας του Λάνκαστερ είναι άλλος ένας άγγλος ευγενής που απέκτησε την περιουσία του μέσω των εδαφών που διέθετε.

20. Φρίντιχ Βέιερχάουζερ - 80 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1834)

Εφτιαξε την περιουσία του μέσω της επιχείρησης ξυλείας του, ενώ επεκτάθηκε και στην αγορά ακινήτων.

21. Τζέι Γκουλντ - 71 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1836.
Ο δημόσιος εχθρός του Κορνίλιους Βάντερμπιλτ, υπήρξε διάσημος «βασιλιάς» των σιδηροδρόμων, λέγεται ότι χρησιμοποίησε πολλές και αμφιλεγόμενες πρακτικές για να πλουτίσει.

22. Κάρλος Σλιμ - 68 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1940)

Ο μεξικανός επιχειρηματίας είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Διαθέτει επιχειρήσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, της εστίασης, των εξορύξεων και στον κατασκευαστικό κλάδο.

22. Στίβεν βαν Ρένσελαερ - 68 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1764)

Υπήρξε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ενώ η οικογένεια του κατείχε για κάποια περίοδο αυτό που αργότερα έγινε η πολιτεία της Νέας Υόρκης.

23. Μάρσαλ Φιλντ - 66 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1834)

Ο ιδρυτής των πολυκαταστημάτων Μάρσαλ και κροίσος των ακινήτων, αξιοποίησε μεγάλο τμήμα της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες.

24. Σαμ Γουόλτον - 65 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1918)

Ιδρυτής των πολυκαταστημάτων Walmart, «άξιζε» 65 δισεκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε το 1992. Εκτοτε η περιουσία του κληροδοτήθηκε στους τρεις γιους του και αυξήθηκε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

25. Γουόρεν Μπάφετ - 64 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1930)

Θεωρείται από πολλούς ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας του 20ου αιώνα, και διέθετε καθαρή περιουσία αξίας 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν αρχίσει να διαμοιράζει τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες.

Πηγή: tovima.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις