Παράλιο Άστρος
logo: Το Άστρος της Θαλάσσης
Αναζήτηση Go

Μια... ντομάτα την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 19-01-2014 06:25:10 pm | από nskarmoutsos

Χωριάτικη σαλάτα, κρητικός ντάκος, κοκκινιστά όσπρια ή λαδερά, η ελληνική διατροφή αγαπάει την ντομάτα και αυτή η «αγάπη» φαίνεται πως κάνει και καλό στην υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και τα προϊόντα τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνεται στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 70 γυναίκες αυτής της κατηγορίας, εξετάστηκαν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ντοματών αλλά και σόγιας. Αρχικά, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν προϊόντα ντομάτας που περιείχαν την ημερήσια δόση τουλάχιστον 25 mg του αντιοξειδοτικού λυκοπένιου, για δέκα εβδομάδες. Ακολούθως, οι γυναίκες κατανάλωναν ημερησίως τουλάχιστον 40 mg πρωτεΐνης σόγιας για άλλες δέκα εβδομάδες. Δύο εβδομάδες πριν από κάθε κύκλο, οι συμμετέχουσες δεν έτρωγαν ούτε ντομάτες ούτε σόγια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ντομάτας, τα επίπεδα της ορμόνης αντιπονεκτίνης, που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό του λίπους, αυξήθηκε στις γυναίκες κατά 9%. Στις κυρίες με χαμηλότερο ΔΜΣ, η επίδραση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη. Αντίθετα, η κατανάλωση σόγιας μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, βάσει προηγούμενων μελετών.

Πηγή: enet.gr

Ιανουάριος 1986: Η διάλυση του Challenger στον αέρα καρέ-καρέ

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 18-01-2014 08:41:31 am | από nskarmoutsos

28 Ιανουαρίου 1986. Το διαστημικό λεωφορείο Challenger διαλύεται 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του, σκοτώνοντας και τα επτά μέλη του πληρώματος. Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχασαν αστροναύτες κατά την πτήση.  Ανάμεσα στους νεκρούς αστροναύτες και μια δασκάλα η Κρίστα Μακόλιφ. Στο πρόσωπο της η Αμερική θα δει ένα νέο σύμβολο.

Ο ελαττωματικός σχεδιασμός της ασπίδας των πυραύλων και ο κρύος καιρός ήταν μερικοί από τους παράγοντες που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την έκρηξη. Το γεγονός παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι:..συνέχεια

Erga omnes

Κατηγορία Παραβολές | Αναρτήθηκε 17-01-2018 09:36:40 am | από nskarmoutsos

 

*Erga opmnes = (νομικός όρος) -ισχύς- έναντι πάντων

Του Σατιρικού

Πηγή: topontiki.gr

Τα πέντε κυρίαρχα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:58:04 am | από nskarmoutsos

Δεν είναι λίγοι οι μελλοντολόγοι που υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας. Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»  αρκετοί υποστηρίζουν ότι  οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον. Μόνο που οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

Ερευνα που διενήργησε για λογαριασμό της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 (διότι σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται...) δεν υπάρχουν σήμερα! Αλλη δε έρευνα του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ!

Κάποια από αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών. Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

1 Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων... ισχυρών (και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εξ αυτών), η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη. Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας. Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

2 Εκπαιδευτής ρομπότ
Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκοται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία - έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro». «Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

3 Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης
Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος. Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης - και αυτοί κάτι θα ξέρουν... Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ. Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές! Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

4 Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών
Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι. Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

5 Νοσηλευτής
Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα - πλην όμως και ευυπόληπτα - και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα. Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει από 426.000 έως 754.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Θέσεις που ασφαλώς είναι αδύνατον να καλυφθούν αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Τραμπ ή τέλος πάντων δεν αλλάξει μεταναστευτική πολιτική ο ξενόφοβος αμερικανός πρόεδρος...

Πηγή: in.gr

Έχετε πλυντήριο πιάτων; Τα μικρόβια καραδοκούν

Κατηγορία Υγεία | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:37:03 am | από nskarmoutsos

Τα πλυντήρια πιάτων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα πιάτα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι καινούρια, παρόλα αυτά φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες, σύμφωνα με μια νέα μικρή ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Δανία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τους καθηγητές μικροβιολογίας Σόρεν Σόρενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Νίνα Γκούντε-Κίμερμαν του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας "Applied and Environmental Microbiology", μελέτησαν 24 οικιακά πλυντήρια πιάτων.

Τα πλυντήρια πιάτων αποτελούν ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών: από το κρύο στο ζεστό, από το ξηρό στο υγρό, από το λίγο όξινο στο πολύ όξινο, συν το χημικό απορρυπαντικό. Παρόλο όμως που τα πλυντήρια αποτελούν ένα ακραίο περιβάλλον, αυτό δεν εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να προσαρμόζονται σε αυτό.

Διαπιστώθηκε -μετά από γενετική ανάλυση των δειγμάτων- ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρήδιο (E.coli) και το ακινετοβακτήριο. Και τα δύο θεωρούνται "οπορτουνιστικά", δηλαδή συνήθως είναι αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα πλυντήρια ζουν και μύκητες, με πιο συνηθισμένους την κάντιντα, τον κρυπτόκοκκο και τη ροδοτόρουλα, που επίσης αποτελούν "οπουρτινιστικούς" μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ύπαρξη μικροβίων στα πλυντήρια δεν σημαίνει ότι γενικά οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν πως θα αρρωστήσουν, αφού τα μικρόβια ζουν παντού, ιδίως πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κίνδυνος από τα πλυντήρια είναι αμελητέος έως ανύπαρκτος, αλλά ορισμένοι με πεσμένες άμυνες στον οργανισμό τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Γκούντε-Κίμερμαν δήλωσε ότι τα πλυντήρια και άλλες συσκευές είναι "γενικά ασφαλείς" για τους υγιείς ανθρώπους, όμως "οι ευαίσθητες ομάδες" πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Όπως είπε, μπορεί τα πλυντήρια πιάτων να παίζουν ένα ρόλο στις μυκητιάσεις σε ορισμένα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα. 

Πώς όμως τα βακτήρια και οι μύκητες τρυπώνουν στα πλυντήρια; Κυρίως από το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων. Οι τροφές (ιδίως για τα βακτήρια), οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι άλλες πηγές μικροβίων.

Τα μικρόβια είναι επίσης δυνατό να "δραπετεύσουν" από τα πλυντήρια, είτε μαζί με το χρησιμοποιημένο νερό είτε μέσω του ζεστού αέρα που παράγεται στο τελείωμα του πλυσίματος, μόλις ανοίξει η πόρτα του πλυντηρίου. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, δεν βλάπτει κανείς να περιμένει λίγο και να ανοίγει το πλυντήριο, αφότου θα έχει πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

"Μην ανοίγετε το πλυντήριο, όταν είναι ακόμη ζεστό και υγρό, προκειμένου να αποφύγετε την απελευθέρωση αερολυμάτων μέσα στην κουζίνα", συμβούλευσε η σλοβένα μικροβιολόγος. Συνέστησε επίσης να σκουπίζει κανείς καλά με ένα στεγνό πανί το σφραγιστικό λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση, ώστε να περιορισθεί η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτό.

Πηγή: capital.gr

«Υπεράριθμοι»

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 16-01-2018 09:10:44 am | από nskarmoutsos

Ένα τρένο αναχωρεί από τον σταθμό Tongi μετά την τελευταία προσευχή για το Bishwa Ijtema, το παγκόσμιο προσκύνημα των Μουσουλμάνων στις όχθες του ποταμού Turag, κοντά στην Ντάκα, στο Μπαγκλαντές.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΕΕΔΥΕ: Μαθητική δημιουργία ενάντια στον πόλεμο

Κατηγορία Γενική | Αναρτήθηκε 15-01-2018 11:47:23 am | από nskarmoutsos

Δελτίο τύπου

Με τίτλο «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα»

H πρωτοβουλία δράσης για μαθητές από την ΕΕΔΥΕ

«Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» είναι το θέμα που επέλεξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την πρωτοβουλία  δράσης καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, απευθυνόμενη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η ιδέα της νέας πρωτο­βουλίας βασίζεται σε μια χαρακτηριστική φωτογρα­φία παιδιού από εμπόλε­μη ζώνη της Μέσης Ανα­τολής και συνοδεύεται από τα ερωτήματα: «Γιατί γίνο­νται οι πόλεμοι; Γιατί ξε­ριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί "να σκοτώνο­νται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;». Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ που, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τους γονείς και τους εκπαιδευ­τικούς, «επιδιώκει να έχει και τη δική της συμβο­λή στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβλη­ματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αλλά και τη δυ­νατότητα εναντίωσης στους πολέμους και σε κά­θε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς». Η χρονική διάρκεια της συμμετοχής των μαθη­τών στη δράση «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» ε­κτείνεται σε όλη τη σχολική περίοδο 2017 - 2018, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή, παράλληλα με την όλη δραστηριότητα των σχολείων. Οι μα­θητές των σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης - καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λ.π.) είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

Από το Σεπτέμβρη, ο­πότε και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία, συνάντη­σε μεγάλη ανταπόκριση και η ΕΕΔΥΕ έγινε απο­δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από πλευράς εκ­παιδευτικών, που από δι­άφορες περιοχές της χώ­ρας εκδήλωσαν ενδιαφέ­ρον για συμμετοχή.

Όπως και τα προηγούμενα χρό­νια, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ δεν είναι διαγω­νισμός, αλλά μία ευκαιρία για τα παιδιά να εκφρα­στούν, με τις δημιουρ­γίες τους να ξεπερνούν τα όρια του σχολείου, να τις μοιράζονται μέσα α­πό εκθέσεις και εκδη­λώσεις με την ευρύτερη κοινότητα.

Τα προηγού­μενα χρόνια, μέσα από τη γόνιμη συνεργασία των σχολικών κοινοτήτων και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕ­ΔΥΕ, αναπτύχθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν ε­πιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέ­φτεσαι τους άλλους» το 2017.

Όπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, «η πείρα των προηγούμενων χρόνων, τα έργα μεγάλου αριθμού μαθητών πανελλαδικά, α­νέδειξαν έναν πλούτο σκέψεων και συναισθημά­των των μαθητών, μέσα από έργα που παρουσιά­στηκαν σε εκθέσεις και ποικιλόμορφες εκδηλώ­σεις πανελλαδικά». Και φέτος, τα έργα των μα­θητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Ε­πιτροπών Ειρήνης, σε συνεννόηση με τα σχολεία.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας καλούμε τις σχολικές κοινότητες της Αρκαδίας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, να αγκαλιάσουν τη φετινή πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, συμμετέχοντας με κάθε μορφή έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας

Ιανουάριος 2018

Παράξενα και ανέκδοτα της Επανάστασης

Κατηγορία Ιστορία | Αναρτήθηκε 22-03-2013 11:11:07 am | από nskarmoutsos

Η επίσημη Ιστορία γράφεται οριζόντια, προβάλλοντας το προσκήνιο. Η ανεπίσημη γράφεται κάθετα, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο. Η πρώτη είναι η εκ των υστέρων αποτίμηση, όπως καταγράφεται στα επίσημα έγγραφα.

Η δεύτερη είναι η ζώσα καθημερινότητα, τη στιγμή του συμβάντος, προτού σφραγιστεί με βουλοκέρι. Εμείς προτιμήσαμε να φέρουμε στο φως ορισμένες «μικρές» ιστορίες του Αγώνα. Ολες τους έχουν κάτι κοινό: αναφέρονται σε γραφιάδες.

** Επεισόδιο πρώτο: η συνάντηση Ιωάννη Ζαμπέλιου (1787-1856) με τον Μάρκο Μπότσαρη. Ο Λευκαδίτης λόγιος σπουδάζει νομικά σε ιταλικά πανεπιστήμια και συνδέεται με τον Ιωάννη Κωλέττη και τον Θεόφιλο Καΐρη. Αν και εισαγγελέας στη Λευκάδα, κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας, γίνεται εντολοδόχος της Φιλικής Εταιρείας. Κάτω από τα μάτια του ξένου κατακτητή, συγκροτεί σώματα πολεμιστών, χρηματοδοτεί με εράνους, συγκεντρώνει όπλα και πυρομαχικά και τα διοχετεύει στη Ρούμελη.

Το συμβάν: ο Αλή πασάς είναι παρελθόν και το Σούλι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Ο Μάρκος Μπότσαρης κατεβαίνει κρυφά στην Ακαρνανία προς βοήθεια. Η επιτροπή Λευκάδας στέλνει τον Ιωάννη Ζαμπέλιο να τον συναντήσει.

Ο λόγιος αναφέρει στις αναμνήσεις του:

«-Ναι, τον είπε, θέλω ενεργήσει ό,τι δύναμαι, αγαπητέ Μάρκε, αλλ' εγώ δεν επιστρέφω πλέον. Γράφω μόνον εις την Εταιρίαν μας με το αυτό πλοίον όπου με έφερεν εδώ να ετοιμάσουν τροφάς και χρήματα. Εγώ δε σε ακολουθώ όπου θέλεις. Αγαπώ την πατρίδα· τι ωφελεί; Θέλω να με μάθης να πολεμώ δι' αυτήν.

-Οχι, Ζαμπέλιε, όχι πρέπει να επιστρέψης· ωφελιμώτερον είναι εις το γένος μας να ενεργής από την Λευκάδα ό,τι μας χρειάζεται· αυτός είναι ο ιδικός σου πόλεμος διά την πατρίδα, ιδικός μου να ξεσπαθώνωμεν δι' αυτήν.

»Ο Ζαμπέλιος δεν επείσθη και η φαντασία του ονειρεύεται σπαθί επαναστάτου, οσμήν πυρίτιδος και παιάνας ελληνικούς εις ελληνικά όρη αντηχούντας...

»Ασπάζονται αμοιβαίως και αναχωρούν. Ηταν δε τα πρώτα και τελευταία φιλήματα. Τις οίδεν εάν ο ήχος αυτών έλεγεν: "Εγώ θα αποθάνω" και "εγώ θα σε υμνήσω"».

** Επεισόδιο δεύτερο: η συνάντηση του ποιητή Παναγιώτη Σούτσου (1806-1868) με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ο Φαναριώτης σπουδάζει σε Παρίσι και Πάδοβα, όπου επηρεάζεται από το κίνημα του ρομαντισμού. Αμα τη επιστροφή του στην Αθήνα, διορίζεται νομάρχης και γραμματέας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το συμβάν: λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του Μεσολογγίου, ένας νέος καταφθάνει στο Ναύπλιο και «παρετύγχανεν εις τον οίκον του Ιωάννου Κωλέττου, πλησίον καθημένου των ηρωικών λειψάνων της αθανάτου φρουράς και διηγουμένου εις τους παρεστώτας τα πρόσφατα τα εν Μεσολογγίω ανδραγαθήματα... Μετά μικρόν εισήλθεν οπλαρχηγός τις, ωχρός την όψιν και ισχνός την σάρκα, αλλά συστρέφων οφθαλμούς αστράπτοντας και κινών οφρύν πυκνήν...».

Η συνάντηση, όπως την περιγράφει ο Παναγιώτης Σούτσος στα «Τρία λυρικά δράματα (Αγνωστος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδοιπόρος)» του 1842:

«- Ερχεσαι, νέε! μετ' εμού; Είπεν ο στρατηγός εις τον νεανίαν· υπάγω να ελευθερώσω την Αττικήν· εγώ θέλω πράττει· συ θέλεις γράφει.

»Και από της ζώνης λαβών δύο χρυσά όπλα, έδωσεν αυτά εις τον νεανίαν, ως δείγμα ευνοίας· ο δε άπειρος νεανίας αποποιηθείς το δώρημα, υπεσχέθη ότι θέλει εξυμνήσει τας πράξεις αυτού.

»Ο πολεμικός ανήρ ήτο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης· ο δε νεανίας, ο ποιητής, όστις δέκα εξ έτη εμμένει σήμερον εις την υπόσχεσίν του».

** Επεισόδιο τρίτο: ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) με τον υπηρέτη του Λάμπρο, ζούσε στο σπίτι του Στράνη. Απέναντι το Μεσολόγγι επολιορκείτο.

Τα δύο συμβάντα: αποτυπώνονται στα «Απαντα Διον. Σολωμού», εκδ. Σ. Χ. Ραφτάνη, εν Ζακύνθω (1880).

Το πρώτο:

«Ο εθνικός ποιητής Σολωμός ζούσε στ' Ακρωτήρι της Ζάκυθος με τον πιστό του υπηρέτη Λάμπρο, στο σπίτι του Στράνη. Ο υπηρέτης αργότερα διηγώταν:

- «Ενα μεσημέρι (1825) ακούμε κανονιές, και το αφεντικό εβγήκε έξω από την κάμαρά του και στάθηκε στο λόφο. Επειτα ανασηκώνοντας τα χέρια στον ουρανό εφώναξε δυνατά, μα πολύ δυνατά:

- "Βάστα καϊμένο Μισολόγγι βάστα!".

Και έκλαιγε σαν το παιδί».

«Ενα άλλο βράδυ μ' αστροφεγγιά, ήτανε καθισμένος στη ρίζα μιας ελιάς και έπειτα από πολλή σιωπή είπε στον υπηρέτη του:

- Λάμπρο, τι να γίνουνται εκεί κάτου τώρα τ' αδέρφια μας; Κι' άρχισε να κλαίη πάλι».

Το δεύτερο:

«Αλλη φορά παράγγειλε να δοθή το φαΐ του στους χωριάτες λέγοντας:

- "Ετούτην την ώρα, Λάμπρο, πόσοι από τους αδελφούς μας εις το Μισολόγγι πεινάνε... Δεν θέλω περιστέρια!".

Κι' ο ποιητής έφαγε ψωμί κι' ελιές μονάχα».

Πηγή: enet.gr

Ποδόσφαιρο και γυναίκα δεν πάνε μαζί...

Κατηγορία Αθλητισμός-Πρόσωπα | Αναρτήθηκε 14-01-2018 09:18:41 am | από nskarmoutsos

Την πρώτη έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο απαριθμεί περίπου 3.500 παίκτριες παγκοσμίως, παρουσίασε η FIFPro (παγκόσμια ομοσπονδία επαγγελματιών ποδοσφαιριστών).

Στην έρευνα συμμετείχαν αθλήτριες που αγωνίζονται είτε στις εθνικές ομάδες των χωρών τους είτε στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων τους. Στόχος της έρευνας ήταν να γίνουν γνωστά τα προβλήματα του γυναικείου ποδοσφαίρου όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

• Το 90% των γυναικών αποσύρεται πρόωρα από το ποδόσφαιρο.

• Ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει τα 600 δολάρια (το 60% παίρνει λιγότερα), με τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο όταν το 50% δεν πληρώνεται, ενώ το 37% κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις πληρωμές.

• Μόλις το 53% των αθλητριών έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον σύλλογο στον οποίο αγωνίζεται και από αυτές μόλις το 9% των αθλητριών, που αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, έχει υπογράψει συμβόλαιο.

• Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες δεν αποφέρει κάποιο εισόδημα στο 35%, ενώ απ’ όσες αθλήτριες πληρώνονται, το 38,5% παρατηρεί καθυστερήσεις.

• Το 66% των αθλητριών θεωρεί ότι τα χρήματα που παίρνει για την κατάκτηση τίτλων είναι λίγα, σημειώνοντας ότι απέχουν πολύ από το επίπεδο των ανδρών.

• Το 17,5% των αθλητριών αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα επίθεσης λόγω φύλου, το 5,4% κάνει λόγο για ομοφοβικές επιθέσεις, το 4,5% παρατηρεί φαινόμενα ρατσισμού κατά των γυναικών αθλητριών, ενώ το 3,5% έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

• Μόλις το 2% των αθλητριών έχει παιδιά, ενώ το 47% αναφέρει ότι αναγκάζεται να αποσυρθεί πρόωρα από το ποδόσφαιρο για να κάνει οικογένεια.

• Το 33% των γυναικών, που παίζουν ποδόσφαιρο, αναγκάζεται να κάνει δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, ενώ το 46% προσπαθεί να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με σπουδές.

• Τα προβλήματα που υπάρχουν με την καθυστέρηση των πληρωμών δημιουργούν «παράθυρο» για χειραγώγηση αγώνων. Το 5% ισχυρίζεται ότι έχει δεχθεί σχετική κρούση.

«Η ουσία είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για αξιοπρεπείς και ασφαλείς θέσεις εργασίας για τις γυναίκες ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλους τομείς των κοινωνιών όσον αφορά την ισότητα των φύλων», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Τέο Βαν Σέγκελεν.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενες αναρτήσειςΕπόμενες αναρτήσεις