Περί

Καλώς ορίσατε στο Παράλιο Άστρος

Φίλες και φίλοι, Σας υποδεχόμαστε στην παρέα των πολιτών και των φίλων του Παραλίου Άστρους και σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στην ιστοσελίδα μας.
Το Παράλιο Άστρος
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παρουσίαση της ξεχωριστής, φιλόξενης πόλης μας και του ανθρώπινου δυναμικού της. Η ανάδειξη της άγνωστης σε πολλούς πλούσιας ιστορίας της όπως διαμορφώθηκε στο διάβα των αιώνων, των παραδόσεων, του πολιτισμού της και των ανθρώπων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία και στην εξέλιξη της. Η παράθεση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει σαν τόπος για επίσκεψη-αναψυχή με παρουσία εκατοντάδων ετών στο προσκήνιο, από τότε που ο επισκέπτης ονομαζόταν περιηγητής (Παυσανίας). Η δημιουργία ελευθέρου βήματος έκφρασης, κατάθεσης απόψεων, ιδεών, προβληματισμών για το <<Άστρος της θαλάσσης>>, τη γύρω περιοχή, τα πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο. Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες-ους σας και περιμένουμε την ενεργό συμμετοχή σας με απόψεις, προτάσεις και ιδέες. Και διαβεβαιώνουμε τον επισκέπτη ότι, ο Ξένιος Δίας ήταν και θα είναι πανταχού παρών κατά την διαμονή στη <<Νύφη του Αργολικού>> όλων όσων την επέλεξαν μέχρι τώρα και όσων θα την επιλέξουν στο μέλλον σαν ιδανικό τόπο διαβίωσης ή διακοπών και αναψυχής.

ο Φρουρός του Αργολικού

Δεν χρειάζονται χάρτες και GPS για να εντοπίσει κανείς τον τόπο μας, όπως ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τον 2ο μ.χ. αιώνα εντόπισε εκ του μακρόθεν το σχήμα <<Άστρον>> του Νησιού, ο τωρινός επισκέπτης για να προσεγγίσει στο τόπο μας από στεριά ή από θάλασσα προσανατολίζεται εκστασιασμένος από το έμβλημα του τόπου μας, τον ακοίμητο φρουρό του κάμπου και της θάλασσας, το <<κάστρο των Ζαφειρόπουλων>> (βλέπε ιστορία), χαμένο στα βάθη των αιώνων από την εποχή <<του τείχους των Αιγινητών>> που κατασκεύασαν οι διωγμένοι από τους Αθηναίους Αιγινήτες το 424 π.χ., περνάει σαν <<castello della estella>> του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου το 1256 μ.χ., την εποχή της Φραγκοκρατίας στο Μοριά.
Η βόρεια πύλη του κάστου
Στερεωμένο στην κορυφή του Νησιού από τους αδελφούς Ζαφειρόπουλου το 1824 θυμίζει αλλοτινές εποχές ατενίζοντας τον Αργολικό κόλπο, βιγλάτορας του Μυρτώου πελάγους και της οροσειράς του Πάρνωνα. Φρούριο άπαρτο κατά τον Κολοκοτρώνη, εδώ ο Άκουρος (Πάνος Ζαφειρόπουλος) σταμάτησε τις ορδές του Ιμπραήμ τον Αύγουστο του 1826 δίνοντας ελπίδα στο απογοητευμένο Έθνος και σωτηρία στον κατατρεγμένο πληθυσμό της περιοχής .