Στις μέρες μας, ο πλανήτης γη απειλείται σοβαρά από την ανθρώπινη αδιαφορία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι του 21ου αιώνα ειδικά στις αναπτυγμένες σε οικονομικό επίπεδο χώρες της δύσης δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φροντίδα του περιβάλλοντος, καθώς επηρεασμένοι όπως είναι από τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα τα οποία κάθε άλλο παρά προβάλλουν την αξία του περιβάλλοντος και της διατήρησης της καλύτερης του υπόστασης δημιουργούν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Χωρίς αμφιβολία η καταναλωτική κοινωνία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους ο άνθρωπος αδιαφορεί και το αποτέλεσμα της αδιαφορίας του αυτής μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το μέλλον του πλανήτη.
Οπωσδήποτε, δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο θέμα των απορριμμάτων αν και τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις οικολογικές οργανώσεις, παρά την αντίσταση που προβάλλεται από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα κράτη, κύριους φορείς της καταναλωτικής κοινωνίας, γίνεται σημαντική προσπάθεια.
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Αυτό που παρατηρείται κατά κύριο λόγο είναι μια ριζική αλλαγή στην ανθρώπινη νοοτροπία αλλά και στους ορίζοντες που ανοίγονται στην ανθρώπινη φύση σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στην τεχνολογία. Ο ένας παράγοντας δεν αναιρεί τον άλλον.
Κατά γενική ομολογία, μπορούμε να πούμε ότι στο παρελθόν εκτός του ότι ο μέσος άνθρωπος σεβόταν το περιβάλλον (μέχρι φυσικά να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα χάριν στη βιομηχανική επανάσταση του 18ου αιώνα) δεν υπήρχε η τάση καταστροφής εκ μέρους των ισχυρών, πιθανότατα λόγω της έλλειψης δυνατοτήτων.
Μετά το 19ο αιώνα ο άνθρωπος ως μέλος της κοινωνίας (σε ορισμένες φυσικά κοινωνίες) παράγει όλο και περισσότερα απορρίμματα με αποτέλεσμα ο Ευρωπαίος του 2002 να συμβάλλει όλο και περισσότερο στην καταστροφή του περιβάλλοντος, πάντοτε στο βωμό της καλοπέρασης.
Αυτή την αδυναμία εκμεταλλεύονται οι φορείς της παγκοσμιοποίησης η οποία αναμφίβολα και αποδεδειγμένα συμβάλλει τα μέγιστα στη συσσώρευση απορριμμάτων.
Η ΌΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της όξινης βροχής που προκαλείται από το SO2 και το ΝΟ και προέρχεται από βιομηχανίες και αυτοκίνητα.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η οξύτητα της βροχής και του χιονιού μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ρυπαντών (διοξειδίου του θειου και οξειδίων του αζώτου) που παράγονται από τις καύσεις των απολιθωμένων καυσίμων (γαιάνθρακες πετρέλαιο). Η όξινη βροχή προκάλεσε επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς όπως το σολομό και την πέστροφα και βαριές ζημιές σε πολλά φυτά. Τα αποτελέσματα τα ων όξινων βροχών επιβεβαιώθηκαν ειδικότερα στη Σκανδιναβία. Περίπου 5000 λίμνες στη Σουηδία βρέθηκαν με ph μικρότερο του 5 λόγω ανέμων με ρυπαντές από την Αγγλία και τις άλλες βιομηχανικές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης (Βέλγιο, Ολλανδία, κλπ.) που μετακινήθηκαν προς βορρά και ανατολή.
Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες επηρεάστηκαν σοβαρά οι πληθυσμοί των ψαριών αυτών των λιμνών. Επίσης στη Νορβηγία έδειξαν ότι το ph των λιμνών έπεσε στο 4,6 με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στα δάση που βρίσκονταν κοντά σε βιομηχανικές ζώνες σε ΗΠΑ και Σκανδιναβία έδειξαν εκτεταμένες βλάβες σε δέντρα. Σημαντική επίσης είναι και η καταστροφή των μαρμάρων ιστορικής αξίας. Με την όξινη βροχή το μάρμαρο μετατρέπεται σε γύψο.
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που καταναλώνουν κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έχουν απόβλητα με οξείδιο του θείου και στάχτη. Όταν χρησιμοποιηθεί πυρηνικό, τα απόβλητα περιέχουν και ραδιενεργά στοιχεία. Επιστήμονες και κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθούν για το σωστό τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων επειδή με την ανακύκλωση πυρηνικών καυσίμων προκύπτει σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων από παρακρατικές οργανώσεις και τρομοκρατικές ομάδες με αμφισβητούμενες προθέσεις. Στα υγρά απόβλητα παραμένει μεγάλη ραδιενέργεια επικίνδυνα για πολλά ίσως και χιλιάδες χρόνια. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες ότι μπορούν να βρεθούν γεωλογικές θέσεις ταφής, πράγμα που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί μιας και θα εξαρτάται από τις απόψεις και τη συμπεριφορά των μελλοντικών γενεών.
Η Καταναλωτική Κοινωνία του σήμερα
Ένα σύνηθες φαινόμενο στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε είναι η δημιουργία πλαστικών αναγκών. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αγορά αντικειμένων που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε. Έτσι δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που μας προκαλεί αυτό το «φαινόμενο», όπως η δημιουργία απορριμμάτων σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό δεν είναι μόνο αποκρουστικό ως θέαμα αλλά και κακό για την υγεία μας καθώς και για το περιβάλλον.
Τα απορρίμματα είναι τόπος συγκέντρωσης μικροβίων και συνεπώς ιών οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο και να του δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Έκτος τούτου η ζημία που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από τα σκουπίδια είναι ικανή να προκαλέσει ακόμα περισσότερα στον άνθρωπο. Κατ’ αρχάς έρευνες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των αντικειμένων που αγοράζονται έχουν ως βάση κατασκευής τους το πλαστικό, ένα υλικό που για να αποσυντεθεί χρειάζεται πολλά χρόνια και που όταν αυτό συμβεί η ζημία που προκαλούν ,τα χημικά από τα οποία αποτελείται, στο έδαφος είναι μεγάλη και μπορεί δύσκολα να διορθωθεί. Αλλά και σε περίπτωση που προσπαθήσουμε να τα κάψουμε θα προκαλέσουμε την απελευθέρωση ρυπογόνων ουσιών που καταστρέφουν το περιβάλλον προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα άλλα υλικά είναι ακίνδυνα για το περιβάλλον. Αντίθετα μπορεί και να προκαλούν περισσότερα ανάλογα με το υλικό.
Όλα αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την καταναλωτική μανία του ανθρώπου ο οποίος μη έχοντας αίσθηση του μέτρου αγοράζει πράγματα προκαλώντας αμέτρητα προβλήματα στο ήδη επιβαρημένο από τις «αμαρτίες» των προγόνων μας.
Η Συμβολή της Αυτοκίνησης στη Μόλυνση του Περιβάλλοντος
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά σε κάθε ένα Έλληνα αντιστοιχούν δυο αυτοκίνητα. Αυτό εκτός από το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλεί έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Το πιο κοντινό σε μας παράδειγμα είναι το νέφος που υπάρχει πάνω από την Αθήνα. Η κύρια αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η εξατμίσεις απελευθερώνουν μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μονοξείδιο του αζώτου (NO) και διοξείδιο του θείου (SO2). Αυτό δημιουργεί το γνωστό σε όλους νέφος το οποίο εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στο περιβάλλον (όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου) έχει άσχημες επιπτώσεις και στον άνθρωπο.
Για να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό η αυτοκινητοβιομηχανίες πρόσθεσαν τον καταλύτη ο οποίος φιλτράρει τα αέρια που βγαίνουν από τον κινητήρα για να μειωθούν έτσι οι ρυπογώνες ουσίες. Ωστόσο ένα μείζον πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι παλιά και οι πλειοψηφία τους δεν διαθέτει καταλύτες. Τα τελευταία χρόνια βέβαια γίνεται κάποια προσπάθεια από τις βιομηχανίες αυτοκινήτων να αποσύρουν αυτά τα προβληματικά αυτοκίνητα η οποία στέφεται από επιτυχία. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα βλέπουμε σταδιακά τους διάφορούς κατασκευαστές να στρέφονται προς την δημιουργία κινητήρων πιο φιλικών προς το περιβάλλον όπως αυτών που χρησιμοποιούν υδρογόνο, βιομάζα και φυσικό αέριο.
Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ
Χωρίς αμφιβολία, η ουσιαστική λύση σ’αυτό το μείζον ζήτημα που μαστίζει τον πλανήτη είναι η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αθώος σε αυτό το έγκλημα απέναντι στον πλανήτη, την ίδια την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές και πως θα τον παραδώσουμε σ’αυτές. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τα μοναδικά μέρη του πλανήτη μας που παραμένουν ακόμη παρθένα από την επίδραση του ανθρώπου είναι τα σπήλαια που χρόνος και χώρος παραμένουν σε άλλο ρυθμό.
Ωστόσο, απαραίτητο θεωρείται να ευαισθητοποιηθούν και οι ισχυροί της γης με έναν κοινό σκοπό ‘ να εξαλείψουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, όσο φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό. Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νέες χωματερές έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως.
Είναι αλήθεια ότι η ποινή που θα πληρώσουμε ως ανθρωπότητα θα είναι μεγάλη, όμως δεν κερδίζουμε τίποτα με το να τη διογκώνουμε. Ας προσπαθήσουμε να συμβιβάσουμε τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα με το υγιές περιβάλλον, προς δικό μας όφελος.
Πατήστε εδώ για να σταματήσουμε να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε.