1937 (α), η νεολαία Μεταξά μπροστά από το Ναό του Αγίου Βασιλείου.

               


Η φωτογραφία απεικονίζει τη Νεολαία Μεταξά του Παραλίου Άστρους αλλά και μεγαλύτερους ως προς την ηλικία κατοίκους να αποθανατίζονται μπροστά στο  Ναό του Αγίου Βασιλείου.


Η φωτογραφία μας λέει τα εξής:


1.      Οι στολές της Ε.Ο.Ν καθώς επίσης και οι ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες στο βάθος δεξιά μαρτυράνε ότι πρέπει να ήταν εθνική γιορτή, πιθανότατα 25η Μαρτίου.


2.      Η συμμετοχή στην παραπάνω οργάνωση δεν σήμαινε και ταύτιση με τα ιδεώδη του  Μεταξικού καθεστώτος, ήταν έμμεσα υποχρεωτική και μόδα της εποχής.


3.      Ο ομαδάρχης άγνωστος, συνήθως ήταν σημαντική προσωπικότητα της εποχής.


4.      Η τότε Χωροφυλακή απαραίτητη!!! για την τήρηση της τάξης.


5.      Τα ενδύματα όλων μας αποκαλύπτουν τη μόδα της εποχής.


6.      Μας δίνεται θαυμάσια ευκαιρία να προσέξουμε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ναού του Αγίου Βασιλείου με τα σκαλιά που υπάρχουν και σήμερα.


7.      Τα σκαλιά που οδηγούσαν στο Ναό από τη κεντρική πλατεία ήταν σε πρωτόγονη μορφή με πέτρες και χώμα, σήμερα είναι τσιμεντοστωμένα. Τότε υπήρχε μεγάλη δυσκολία στη πρόσβαση καθώς δεν υπήρχαν δρόμοι αλλά μόνο μονοπάτια.


Υ.Γ: Παρατηρώντας το λιτό και απέριττο καμπαναριό της τότε εποχής που νοσταλγούν οι παλιότεροι, έρχεται αυτόματα στο μυαλό η καταλυτική σύγκριση με τον βλαχομπαρόκ!!! τύπο του σημερινού καμπαναριού, που η θέση του αλλοίωσε!!! την όψη του μεγαλοπρεπούς και καλαίσθητου αρχιτεκτονικά ναού τον οποίο με πολλούς κόπους και ιδρώτα έκτισαν οι προγονοί μας, σήμερα λίγοι τέτοιοι ναοί ρυθμού  Βασιλικής υπάρχουν στην επικράτεια.


Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.