Εξ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια?

                              


Το Παράλιο Άστρος από τις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρξε κέντρο θαλασσίων και χερσαίων μεταφορών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50 και από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και εντεύθεν τουριστικό θέρετρο.


Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν να δεχθεί επιδράσεις από τη συρροή ανθρώπων διαφορετικών περιοχών, πολιτισμών και εθνοτήτων σαν η ανοιχτή πύλη όλης της σημερινής Βόρειας Κυνουρίας προς τον έξω κόσμο. Οι επιδράσεις αυτές δημιούργησαν μία κουλτούρα πολυπολιτισμική με κύριο χαρακτηριστικό την ανοιχτή κοινωνία, όπως κύρια εκδηλώνεται στις μέρες μας και την μίξη των ντόπιων χαρακτηριστικών, συνηθειών, εθίμων με τους εξωγενείς παράγοντες διαμορφώνοντας μία ιδιαίτερη μορφή πολιτισμού που ομολογουμένως έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία.


Το σχέδιο Καποδίστριας υποχρέωσε και την κοινότητα του Παραλίου Άστρους  να έρθει σε στενότερη επαφή με άλλες τοπικές κοινωνίες που είχαν διαφορετική πολιτισμική καταβολή (παρά την κοντινή απόσταση) και εντελώς άλλο προσανατολισμό.


 Δεν κρίνεται εδώ ποιος είναι ο καλύτερος πολιτισμός ή όχι, αλλά η ομοιομορφία που πάει να επιβληθεί? στις συνειδήσεις περί το πώς θα εμφανίζει και θα εκδηλώνει τη κουλτούρα του ο τόπος μας, π.χ: 1. Τείνουν να γίνουν έθιμα στο τόπο μας: α) οι εμποροπανήγυρεις (π.χ Ναών), ενώ ουδέποτε υπήρξε τέτοια εκδήλωση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 και β) το Κιτς. 2. Αντίθετα έθιμα του τόπου ήταν: α) οι καντάδες που εξαλείφθηκαν? β) οι χοροεσπερίδες που αλλοιώθηκαν αισθητικά και γ)  οι Βενετσιάνικες βραδιές που καταργήθηκαν.


Κάποιοι εντός και εκτός των τειχών «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια» και πάνε να διαμορφώσουν άποψη περί Πολιτισμού στους Πολίτες του Παραλίου Άστρους  σύμφωνα με έθιμα άλλων  κοινωνιών που είναι σεβαστά μεν, αλλά δεν μπορούν να μεταφυτευτούν και να καλλιεργηθούν σε διαφορετικό έδαφος. Μήπως επιζητούν την ομογενοποίηση δια μέσου της ισοπέδωσης των Τοπικών κοινωνιών?


Δείτε εδώ τι ήταν και τι είναι? Πολιτισμός για το τόπο μας.