Συνομοταξίες ψευτών

            

Εισαγωγικό σημείωμα: Στις μέρες μας το ψέμα ξέφυγε από τους εμπειροτέχνες μαστόρους  και έχει αναχθεί σε  Θετική? επιστήμη, οι οπαδοί του πιστοί στο δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» έχουν διεμβολίσει τον κοινωνικό ιστό και κατάφεραν να διαγράψουν? από το λεξιλόγιο τη λέξη αλήθεια.

Συνομοταξίες ψευτών

1. Ο περιστασιακός ψεύτης
Όλοι έχουμε υπαχθεί σε αυτήν την κατηγορία κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο περιστασιακός ψεύτης δεν είναι συνηθισμένος στο ψέμα, αλλά το χρησιμοποιεί μερικές φορές όταν θέλει π.χ. να αποφύγει μια κατάσταση, να προστατέψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.
2. Ο καθημερινός ψεύτης
Είναι αυτός που λέει ψέματα πολύ συχνά. Σε αντίθεση με τον περιστασιακό ψεύτη, που προσέχει πολύ τι ψέμα θα πει έτσι ώστε να φαίνεται αληθινό, ο καθημερινός ψεύτης δεν σκέφτεται τι θα πει, γιατί λέει ψέματα συνέχεια, με αποτέλεσμα να πέφτει πολλές φορές σε αντιφάσεις και να προδίδεται.
3. Ο φυσικός ψεύτης
Ο φυσικός ψεύτης λέει συνεχώς μικροψεματάκια και πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί καν ότι λέει ψέματα, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τι είναι αλήθεια και τι όχι.
4. Ο επαγγελματίας ψεύτης
Ο επαγγελματίας λέει ψέματα για συγκεκριμένους λόγους ή για να μας εξαπατήσει εσκεμμένα. Μελετάει την κατάσταση και λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, αφού έχει σκεφτεί όλα τα πιθανά σενάρια και τις λύσεις. Συνήθως, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορούν να καμουφλάρουν ακόμα και τις κινήσεις που σε άλλη περίπτωση θα πρόδιδαν το ψέμα τους.