1958, καφενόβιοι!!

Η φωτογραφία απεικονίζει 3 συμπατριώτες μας καθήμενους σε καφενείο του χωριού μας και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: 1. Αντώνιος Εγγλέζος (Κουτσαντώνης), 2. Γεώργιος Αβραντίνης και 3. Ευάγγελος Νέστορας.

Η φωτογραφία μας αποκαλύπτει τα εξής:

1.      Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο περίφημο καφενείο-ζαχαροπλαστείο  του Κουτσαντώνη, εκεί που είναι το σημερινό καφέ-Γενί, το καφενείο αυτό ήταν ο κύριος τόπος συνάντησης των ανδρών και μάλιστα αυτών που εξασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά.

2.      Ο ιδιοκτήτης του καφενείου Αντώνιος Εγγλέζος κατά κόσμον Κουτσαντώνης –το προσωνύμιο του είχε δοθεί λόγω της σωματικής του διάπλασης-, είχε έρθει στα μέρη μας από τη Πάτρα τη δεκαετία του 30 και δημιούργησε το πρώτο οργανωμένο ζαχαροπλαστείο στο τόπο μας. Υπήρξε εξαιρετικός ζαχαροπλάστης και έχουν μείνει στην ιστορία οι μπακλαβάδες, τα γαλακτομπούρεκα κ.λ.π που κατασκεύαζε με μαεστρία.

3.      Ο Ευάγγελος Νέστορας είχε χρηματίσει Πρόεδρος της κοινότητας Παραλίου Άστρους στις αρχές της δεκαετίας του 60 και η οικογένεια του είναι ιδιοκτήτρια του θαυμάσιας αρχιτεκτονικής κτιρίου που βρίσκεται επί της κεντρικής οδού Ζαφειρόπουλου, εκεί που είναι το κομμωτήριο της Ματούλας Ντούμου.

4.      Μπορούμε να δούμε πως ήταν τα καφενεία εκείνο τον καιρό, με τα στρογγυλά σιδερένια τραπέζια, τα ξύλινα χειροποίητα τραπεζάκια και τις καρέκλες τις ψάθινες. Οι μεγάλοι ξύλινοι καναπέδες ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα στα μαγαζιά που υποδέχονταν καθημένους πελάτες.

5.      Υπήρχαν και οι διαφημιστικές αφίσες σε τέτοιους χώρους, που μπορούμε να διακρίνουμε πίσω στο φόντο.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.