ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ

«το Άστρος της θαλάσσης»www.astrosparalio.gr


-Η ιστοσελίδα των Πολιτών και


των φίλων του Παραλίου Άστρους-


Email info@astrosparalio.gr


 


13 Ιουλίου 2011


 


Προς:


Α. Το Τοπικό συμβούλιο της Τοπικής κοινότητας Παραλίου Άστρους:


     1. κ. Χαράλαμπο Πίκουλη , Πρόεδρο


     2. κ. Νικόλαο Κωνσταντίνου, Σύμβουλο


     3. κ. Σταύρο Δελημανώλη, Σύμβουλο


Β. Τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας:


          κ.  Θεόδωρο Μακρή


Γ. Τον «Σύλλογο των Απανταχού Φίλων του Παραλίου Άστρους»


          κ. Κωνσταντίνο Κοράλλη, Πρόεδρο


Δ. Τους Πολίτες και Φίλους του Παραλίου Άστρους


Ε.  Κάθε ενδιαφερόμενο


                  


 


 


 


Αγαπητές-οί φίλες και φίλοι,


                                              σας παρουσιάζουμε, προς ευρύτερο προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων, τις προτάσεις μας για θέματα που αφορούν το Παράλιο Άστρος:


 


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ


 


 


Α) ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ


(Για τα οποία θα πρέπει να τεθούν και γνωστοποιηθούν, τόσο ο Υπεύθυνος Χειρισμού


 του κάθε θέματος,  όσο και τα Αυστηρά Χρονοδιαγράμματα)


 


 


 


·     Άμεση αναστύλωση των ετοιμόρροπων σημείων του Κάστρου και αξιοποίηση του, ως Πολιτιστικού Κέντρου (προϋπόθεση είναι η Αρχιτεκτονική Μελέτη και παράλληλα, αναβίωση της μεγάλης μάχης με τον Ιμπραήμ 4,5 Αυγούστου 1826).


 


·     Σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης του Χωριού μας, με το Εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού (Σταδιακή σύνδεση συνολικά όλου του Χωριού και όχι αποσπασματικά της Ζαφειρόπουλου και της Β. Δουζένη, μέχρι την πλήρη λειτουργία).


 


·     Αναμόρφωση του Λιμανιού του Παραλίου Άστρους και Δημιουργία Μαρίνας Σκαφών..


(Να έχουμε πρόσβαση στην Μελέτη και επίσης, να προβλέπονται ράμπες για μικρά ρυμουλκούμενα σκάφη, trailer, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες, AMEA).


 


·     Έργα Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στην περιοχή μας, με την βοήθεια του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.


 


 


Β) ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


 


·     Ίδρυση Ναυτικού Μουσείου στο Φάρο.


 


·     Στήριξη Αθλητικών δραστηριοτήτων. Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων (χρειάζονται επιπλέον χώροι όπως μικρά γήπεδα, μπασκέτες, φιλέ κ.α.)


 


·     Έκδοση βιβλίου με την Ιστορία του τόπου μας (προτείνουμε να εκδοθεί, το γνωστό βιβλίο του Κου Παναγιώτη Φάκλαρη καθηγητή του τμήματος Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου).


 


·     Δημιουργία χορευτικού τμήματος (παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες) και άλλων τμημάτων (π.χ. Θεατρικού κ.α.).


 


·     Συνέχιση της λειτουργίας της Φιλαρμονικής.


 


·     Δημιουργία νέου Νηπιαγωγείου.


 


·     Στήριξη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο χώρο του θεάτρου.


 


·     Δημιουργία Παραλιακού Ποδηλατοδρόμου, από το Παράλιο Άστρος, μέχρι τον Άγιο Ανδρέα (κάνοντας και τον γύρο της Λίμνης του Μουστού).


 


·     Δημιουργία διαφημιστικού φυλλαδίου για το Παράλιο Άστρος


(Με έμφαση στις φυσικές ομορφιές του, Θάλασσα, Παραλίες, αλλά να περιέχει και άλλους  Τουριστικούς Προορισμούς της ευρύτερης περιοχής, όπως αξιοθέατα, μνημεία, Εκκλησίες και Μοναστήρια  κ.λπ.)


 


 


Γ) ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ


 


·    Το κτήριο του ΟΤΕ, να ξαναγίνει πάρκο (αφού πρώτα περάσει στην κυριότητα του Δήμου)..


 


·     Συνεχής έλεγχος τόσο της Ποιότητας, όσο και της Ποσότητας του Πόσιμου Νερού και λήψη διορθωτικών μέτρων (όπου απαιτούνται).


 


·     Αποκατάσταση Οδικού δικτύου, όπου απαιτείται


(ασφαλτόστρωση, αποκατάσταση στις λακκούβες, δημιουργία πεζοδρομίων κ.λπ.).


 


·     Στήριξη ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη


(ευπαθείς ομάδες, τόσο μέσω προγραμμάτων του Δήμου, όσο και με εθελοντικές δράσεις).


 


·     Κάδοι σκουπιδιών παντού και τακτικό άδειασμα και πλύσιμο αυτών


(ιδιαίτερη προσοχή σε τριήμερα ή αργίες και κατά την  Χειμερινή Περίοδο).


 


·     Μονοδρόμηση στο Νησί, διατήρηση του Παραδοσιακού του χαρακτήρα και αναβάθμισή του με διάφορες παρεμβάσεις, όπως:


(ξύλινα κάγκελα, διαμόρφωση του Πεζόδρομου προς το βουνό, παγκάκια για αγνάντι και ξεκούραση, φωτισμός, πλακοστρώσεις, απορροή όμβριων, πινακίδες για το Κάστρο, Άγιο Βασίλη, Πρόδρομο κ.λπ.).


Παράλληλα να δοθούν κίνητρα σε Παλαιότερες Κατοικίες (τόσο στο Νησί, όσο και στο υπόλοιπο Χωριό), ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στον Παραδοσιακό Ιστό.


 


·     Διορθωτικές παρεμβάσεις στην Ζαφειρόπουλου, καθώς και στον δρόμο του θεάτρου (Πράσινη Ανάπλαση).


 


·     Εξεύρεση χώρων στάθμευσης και μόνιμων θέσεων Παρκινγκ ανά Κατοικία.


 


·     Ενίσχυση της υγιούς και νόμιμης Επιχειρηματικότητας


(συχνοί έλεγχοι, καταπολέμηση της παρανομίας και της παραβατικότητας, όπου υπάρχει, διαφανείς διαδικασίες για εκμίσθωση Δημοτικής Περιουσίας, Καντίνες, κ.λπ.).


 


Δ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


 


·     Καθαρισμός των ακτών, πριν την καλοκαιρινή περίοδο (ενθάρρυνση εθελοντικών δράσεων).


 


·     Δενδροφυτεύσεις κατά μήκος των δρόμων και των ελεύθερων χώρων, με παράλληλη εξασφάλιση αυτών που θα φροντίζουν τα Δένδρα, μέχρι αυτά να γίνουν ανεξάρτητα.


 


·     Να δοθεί έμφαση στην Προστασία του Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Προστασία από Υπεραλίευση, παράνομη αλιεία, τρόποι ανάδειξης αυτού του φυσικού μας πλούτου κ.α.).


 


·     Διατήρηση « Γαλάζιας Σημαίας Καλλιστώ» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)


 


 


 


Ε) ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


 


·     Να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο η Περιουσία του Διαμερίσματος του Παραλίου Αστρους και να γίνουν οι προβλεπόμενες διορθώσεις των Κτηματολογικών Διαγραμμάτων, για όσες Ιδιοκτησίες κατέχουν Κοινόχρηστους/Κοινοτικούς Χώρους. (ότι δηλαδή ανήκε στην πρώην Κοινότητα και δεν έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα).


 


·     Εφαρμογή του Πολεοδομικού Σχεδίου με αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Επέκταση σχεδίου πόλεως προς La Luna με αρτιότητα τα δύο στρέμματα και χαμηλό συντελεστή δόμησης (Μαχ.200τμ) / και ολοκλήρωση/υλοποίηση Επέκτασης Σχεδίου Πόλεως στον Χάντακα, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία.


 


·     Να προσδιορίζονται και να κοινοποιούνται ετησίως, τα έσοδα του Δήμου από το Παράλιο Άστρος. (Ανταποδοτικά Τέλη).


 


·     Να δημοσιεύονται ηλεκτρονικά (σε Ιστοσελίδες), όχι μόνο οι Συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου (για την περίπτωση που θα ήθελε κάποιος να παρακολουθήσει), αλλά και οι Αποφάσεις τους.


(όπως π.χ. μπορούμε να ενημερωθούμε για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιστοσελίδα: http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosboriaskinourias ).


 


·     Παράλληλα να βρεθεί τρόπος για έγκαιρη ενημέρωση των Κατοίκων (ακόμα και για αυτούς που  δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο), για Προγράμματα του Δήμου όπως:


(βοήθεια στο σπίτι, ευπαθείς ομάδες, προγράμματα μερικής απασχόλησης, επιδοτούμενα Προγράμματα,  Προγράμματα Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης  κ.λπ.).


 


·     Να θεσμοθετηθεί Ανοικτή Συνάντηση Φορέων του Παραλίου Άστρους (Συλλόγων όπως, Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου, Αθλητικός, Πολιτιστικός, Ψαράδων, Καταστηματαρχών, άλλων εθελοντικών Ομάδων, Ιστοσελίδων, Εκκλησίας κ.λπ.), που θα γίνεται με Πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (ας πούμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και του Μαίου), όπου θα συζητούνται διεξοδικά τα παραπάνω θέματα, θα μπαίνουν οι δράσεις, οι Υπεύθυνοι για το επόμενο διάστημα και παράλληλα, θα αναλύονται οι δυσκολίες και οι αδυναμίες που προέκυψαν…


Εδώ μπορείτε να δείτε τις παραπάνω προτάσεις σε έγγραφο με μορφή pdf.


 


Υ.Γ:


1.Όλα τα παραπάνω θα αναθεωρούνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (μετά από κάθε Ανοικτή Συνάντηση των Φορέων του Παραλίου Άστρους).


2.Οποιοσδήποτε μπορεί να στείλει ελεύθερα τις προτάσεις ή τις αντιρρήσεις του στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@astrosparalio.gr ,προς δημοσιοποίηση ή όχι στα πλαίσια της διαρκούς διαβούλευσης για τα θέματα του Παραλίου Άστρους.


 


Ειλικρινά,


Η Συντακτική ομάδα «του Άστρους της θαλάσσης»


www.astrosparalio.gr