Ο Ηρόδοτος, ο Δίας και ο τουρίστας στην αρχαία Ελλάδα

               


Για να ταξιδέψεις υπάρχουν δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις: ελεύθερος χρόνος και χρήματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και αυτοί που δημιούργησαν στην αρχαία Ελλάδα το τουριστικό φαινόμενο.
To τουριστικό φαινόμενο στην αρχαία Ελλάδα


Την έννοια της χωροχρονικής διάστασης του ταξιδιού και της μετακίνησης περικλείουν οι αναφορές του Σωκράτη στο διάλογο του Φαίδωνα του Πλάτωνα (αναφορά από το βιβλίο του Πάρι Βαρβαρέσσου): “Η γη περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό περιοχών…και δεν είναι ούτε η σύσταση τους ούτε το μέγεθος της που προκαλεί ζήλια στους ανθρώπους όταν αναφέρονται σε αυτήν… πρόκειται για κάτι το τεράστιο.. και εμείς που κατοικούμε από τη Φώκαια μέχρι της Ηράκλειες στήλες καταλαμβάνουμε μόνο ένα μικρό τμήμα… Υπάρχουν επιπλέον άλλο τόποι και μεγάλος αριθμός ατόμων που κατοικούν σε αντίστοιχες περιοχές….”


Αυτούς τους τόπους αναφοράς, πρώτοι οι Έλληνες επέλεξαν να γνωρίσουν.


Στην αρχαία Ελλάδα ο ελεύθερος χρόνος δήλωνε την προέλευση και την τάξη των πολιτών. Στους πρώτους τουρίστες άνηκε ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας. Ο Ηρόδοτος καταγόταν σύμφωνα με τις πηγές από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια και ανατράφηκε σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού του Ομήρου και των παλαιών θρύλων. Ο Ηρόδοτος ταξίδευε και ενδιαφερόταν για τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση και τον πολιτισμό όλων των περιοχών που επισκεπτόταν. Οι περιηγήσεις του φτάνουν μέχρι τη Σικελία, την Αίγυπτο και την Περσία.


Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον Τουρισμό στην αρχαία Ελλάδα.